Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India

1A. Choose the correct alternative and write the complete sentences.

Question 1.

_____________ literature is one of the main sources of history of south India.
(a) Sangam
(b) Mahabharata
(c) Ramayana
(d) Indica
Answer:
(a) Sangam

Question 2.
_____________ language is spoken in Baluchistan.
(a) Tamil
(b) Brauhi
(c) Hindi
(d) Urdu
Answer:
(b) Brauhi

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India

Question 3.
The first Chola king was _____________
(a) Raya Raja
(b) Rajendra Chola
(c) Karikala
(d) Rajendra II
Answer:
(c) Karikala

Question 4.
_____________ was the founder of the Vakataka dynasty.
(a) Vindhyashakti
(b) Pravarasena I
(c) Rudrasena
(d) Pravarasena II
Answer:
(a) Vindhyashakti

Question 5.
The founder of the Chalukyas is _____________
(a) Pulakeshin I
(b) Pulakeshin II
(c) Vikramaditya
(d) Jaising
Answer:
(d) Jaising

Question 6.
The capital of the Pallavas was _____________
(a) Chennai
(b) Kanchi
(c) Mahabalipuram
(d) Chingalpet
Answer:
(b) Kanchi

Question 7.
_____________ was a capable king of the Rashtrakuta dynasty.
(a) Dantidurga
(b) Krishna I
(c) Amoghvarsha
(d) Krishna II
Answer:
(c) Amoghvarsha

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India

Question 8.
_____________ called themselves as ‘Tagarapuradhishwar’.
(a) Chalukyas
(b) Cheras
(c) Cholas
(d) Shilaharas
Answer:
(d) Shilaharas

Question 9.
The capital of Shilaharas of North Konkan was _____________
(a) Sthanak (Thane)
(b) Goa
(c) Kolhapur
(d) Panhala
Answer:
(a) Sthanak (Thane)

Question 10.
_____________ was the founder of the Gond dynasty.
(a) Ballal Singh
(b) Kol Bheel
(c) Rani Durgavati
(d) Nilkanth Shah
Answer:
(b) Kol Bheel

Question 11.
The Yadava king Shankardev was killed by _____________
(a) Malik Kafur
(b) Allaudin Khilji
(c) Mohd. Ghori
(d) Mohd. Gazni
Answer:
(a) Malik Kafur

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) CholasTanjavur
(b) CherasKerala
(c) PandyasPudukottai
(d) VakatakasKanchi

Answer:
(d) Vakatakas – Malwa

Question 2.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) TiruchirappalliTamil Nadu
(b) KurnoolAndhra Pradesh
(c) NandirandhanNagpur district
(d) SthanakWashim district

Answer:
(d) Sthanak – Thane

1C. Find the odd one out.

Question 1.
Ancient King’s in South India:
(a) Chola
(b) Pandya
(c) Maurya
(d) Chera
Answer:
(c) Maurya

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India

Question 2.
Examples of Dravida Style:
(a) Kailasnath temple
(b) Elephanta caves
(c) Vaikuntha Perumal temples
(d) Brihadeshwara temples
Answer:
(b) Elephanta caves

Question 3.
Texts composed in South India:
(a) Setubandha
(b) Ratnamalika
(c) Kavirajmarg
(d) Mattavilasa
Answer:
(d) Mattavilasa

Question 4.
Languages in the Dravidian group:
(a) Tamil
(b) Kannada
(c) Malayalam
(d) Marwari
Answer:
(d) Marwari

2A. Write the names of historical places, persons, and events.

Question 1.
Province of Thanjavur and Tiruchirappalli
Answer:
Cholamandala

Question 2.
The ancient name of Kolhapur
Answer:
Kuntala

Question 3.
Composition of Pravarasena II in Maharashtri Prakrit
Answer:
Setu bandha

Question 4.
The passion of art during the Chalukya period
Answer:
Kirtivarman

Question 5.
Sanskrit play written by Mahendravarman
Answer:
Mattavilasa

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India

Question 6.
The famous temple at Ellora built during the time of Krishna I
Answer:
KailasaTemple

Question 7.
Texts composed by Amoghvarsh
Answer:
Ratnamalika and Kavirajmarg

Question 8.
Temple at Ambarnath
Answer:
Rameshwar Mahadev

Question 9.
Temple at Khidrapur
Answer:
Koppeshwar Mahadev

Question 10.
Gond Queen who fought against Akbar
Answer:
Queen Durgavati

Question 11.
Text composed by Sarvasena
Answer:
Harivijaya

Question 12.
Two styles of temple architecture in South India
Answer:
Dravida and Vesara

2B. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
The Indian culture between north India and south India become diverse because of _____________
(a) cultural Exchange
(b) economic Unification
(c) political Unification
(d) the conflict between North and South India
Answer:
(a) cultural Exchange

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India

Question 2.
The Rashtrakuta dynasty declined because of _____________
(a) attacks of Pallavas and Satavahanas.
(b) attacks of Parmars and Chalukyas of Kalyani
(c) attacks of Pallavas and Chalukyas and Satavahanas
(d) attacks of Cholas and Valatakas
Answer:
(b) attacks of Parmars and Chalukyas of Kalyani

3. Observe the map on page 78 of your textbook and answer the following questions, based on it.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India 3

Question 1.
Name the two famous caves in Maharashtra.
Answer:
Ajanta and Ellora

Question 2.
Name the temples of Vesara style during the Chalukya rule.
Answer:
Aihole, Badami and Pattadakala

Question 3.
Name the two temples created during the Pallava period.
Answer:
Kanchi and Mahabalipuram

Question 4.
What was the capital of the Pandyas?
Answer:
Madurai

Question 5.
What is the name of the dynasty that ruled over present-day Kerala?
Answer:
Chera

4. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India 4 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India 4 Q1.1

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India 4 Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India 4 Q2.1

Question 3.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India 4 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India 4 Q3.1

5. Write short notes.

Question 1.
Trade-in south India.
Answer:

  • In the kingdom of Cholas, Pandyas, Cheras, Vakatakas, Chalukyas, Rashtrakutas, etc., many professions requiring specialized skills were practiced.
  • Ivory was obtained from the Malayagiri jungle.
  • The Cholamandalam provinces were well known for excellent quality textiles.
  • Plain and coloured cotton cloth, as well as silk cloth, was produced in this province.
  • The Chera kingdom produced fine cloth which was one of the important commodities in the Indo-Roman trade, Marco Polo has mentioned it in his travel accounts.
  • Cities like Paithan, Tagar (Ter), Nashik, etc. flourished because of it.
  • The goods produced in rural areas were brought for sale in the cities.

6. Explain the following statement with reasons.

Question 1.
The Sangham literature is the most ancient in the family tradition.
Answer:

  • The tradition of writing poetry and grammar was prevalent in south India from ancient times.
  • The Sangham literature is the most ancient literature available.
  • This literature is one of the main sources of the political history of south India.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India

7. State your opinion.

Question 1.
Two styles of architecture are seen in South India.
Answer:

  • Two styles of architecture ‘Dravida’ and ‘Vesara’ developed in South India.
  • The Dravida style emerged and developed in the regions from the Krishna river to Kanyakumari.
  • The important feature of Dravida architecture was identified by the construction of Shikhara.
  • In this type, the stories reduce in size as the Shikhara rises. Examples of this style can be seen in the Kailasnath and
  • Vaikuntha Perumal temples at Kanchi, Brihadeshwara temple at Tanjore.
  • The Chalukyas built temples at places like Aihole, Badami, and Pattadakal.
  • During the Rashtrakuta period, the world-famous ‘Kailasa’ temple was created.

Question 2.
The period during the rule of the kingdom in south India was important from the point of view of Sanskrit literature.
Answer:

  • Kalidasa composed the ‘Meghdoot’ at Ramtek in Vidarbha.
  • During the Vakataka rule, Compositions in the Prakrit language were created. Pravarsena II.
  • The Vakataka king wrote the well-known composition named ‘Setubandha’. ‘Harivijaya’ was composed by Sarvasena, the founder of the Vatsagulma branch of Vakatakas.

8. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Write about trade in South India.
Answer:

  • Many professions requiring specialized skills were practiced.
  • Ivory was obtained from the Malayagiri jungle. The Cholamandalam provinces were famous for excellent quality textiles.
  • Plain and coloured cotton cloth, as well as silk clothes, were produced in this province.
  • In the Chera kingdom, the fine cloth was produced. It was one of the important commodities in the Indo-Roman trade.
  • The trade and industries in South India flourished during this period.
  • The goods produced in rural areas were brought for sale.
  • Shreni in South India played an important role in trade and the social system.

Question 2.
Write a note on Literature.
Answer:

  • The ‘Sangham literature’ is supposed to be most ancient in the Tamil tradition.
  • This literature is one of the main sources of the political history of South India.
  • This period is important from the point of view of Sanskrit literature.
  • Kalidasa composed the ‘Meghdoot’ at Ramtek in Vidarbha.
  • During the Vakataka rule, compositions in Prakrit were created.
  • Pravarsena II wrote ‘Setubandha’. ‘Harivijaya’ was composed by Sarvasena, the founder of the Vatsagulm branch of Vakatakas.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India

9. Answer the following questions with the help of given points.

Question 1.
The important Kingdom in south India.
(a) Cholas
(b) Cheras
(c) Pandyas
Answer:
(a) Cholas: The Cholas established their kingdom in the first century C.E. The Chola dynasty originated in Thanjavur and Tiruchirappalli (Tamil Naidu). This province was known as ‘Cholamandala’ (Coromandel) Karikala was the first Chola king who brought together eleven small kingdoms and build a strong army. He defeated the Chera and Pandya king and established Tamil dominance.

(b) Cheras: The Cheras ruled over Kerala. They are mentioned as ‘Kedalaputra’ (Keralaputra or sons of Kerala) in contemporary literature.

(c) Pandyas: The Pandyas had established their rule from Pudukkottai to Kanyakumari.

10. Explain the concept.

Question 1.
Mandalam
Answer:
The kingdoms of South India especially Cholas were divided into many provinces. These provinces were known as ‘Mandalam’. A member of the royal family was the chief of the Mandalam.

Question 2.
Gonds
Answer:
The Gond dynasty was established at Chanda (Chandrapur) during the Yadava period. Kol Bheel was the founder of this dynasty. He brought the people of the Gond tribe together and encouraged them to rebel against the Naga dynasty. He established the capital at Sirpur. In the later period, Khandkya Ballal Singh built a fort at Ballarpur and shifted the capital from Sirpur to Ballarpur. The temple at Achaleshwar was constructed during his period.

Question 3.
Yadavas
Answer:
Yadava dynasty is one of the important dynasties of medieval Maharashtra. Bhillam V (1185-93 C.E.) is the important king of the Yadava dynasty. He expanded the kingdom by defeating the Kalachuris. He established his capital at Devgiri and got himself coronated. In the later period, Singhan was an important ruler of this dynasty. He defeated the Hoysalas, Shilaharas and expanded the rule of Yadavas.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India

Question 4.
Rashtrakutas
Answer:
Dantidurga was the first powerful king of the Rashtrakuta dynasty. The rule of Rashtrakutas was spread from the Vindhyan ranges to Kanyakumari in the south. After Dantidurga, his uncle Krishna I became the king. He uprooted Chalukya’s rule. The famous Kailas temple at Ellora is ascribed to Krishna I. The succeeding Rashtrakuta rulers became influential in North India as well.

Question 5.
Shilaharas of North Konkan
Answer:
Kapardi established the north Kokan branch of Shilaharas. Rulers of this branch were initially the feudatories of the Rashtrakutas. Their capital was at Sthanak (Thane). Aparajita was another important king of this branch. He ruled for around thirty-five years. Chittaranjan followed Aparajita as King. His brothers fought for their claim to the throne.

Question 6.
Pallavas
Answer:
From the 6th century C.E. to the 9th century C.E., the Pallavas were known as the most powerful rulers in South India. Historians vary in their views regarding the origin of the Pallavas. Some copperplates of the Pallavas are found. There is a mention of Sinhavarman and Shivaskandavarman Pallava who ruled over the regions of the eastern coast. Kanchi was the capital of the Pallavas. We get detailed information about the Pallava dynasty beginning from the reign of Simhavishnu. He conquered the province of Cholas and extended his rule from Krishna to Kaveri. After Simhavishnu, his son Mahendravarman ascended the throne. He was a great scholar. He wrote the Sanskrit play ‘Mattavilasa’. He wrote books on subjects like music, dance, sculpture, painting, etc.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 11 Kingdoms in South India

Question 7.
Chalukyas
Answer:
During the rule of Harshavardhan in North India, the Chalukya dynasty ruled in the south for approximately 200 years. Jaising was the founder of this dynasty. At the beginning of the 6th century C.E. he established his capital at Vatapi (Badami). His grandson Pulakeshin I was the first important king of the Chalukyas. He built the fort of Badami. He performed the Ashwamedha sacrifice and took up the title of ‘Maharaja’. He also took titles like ‘Prithvivallabha’ and ‘Satyashraya’.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity?

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity? (Mind-Mapping) Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity? (Mind-Mapping)

12th English Digest Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity? Textbook Questions and Answers

Question 1.
Observe the given figure and complete the activities that follow:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity 1
(a) Replace the ‘main idea’ by any other thought or title of your own.
(b) Add three supporting ideas to the main idea as their branches.
(c) Add two ideas to one of the branches that explains the meaning of the branch.
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity 2

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity?

Question 2.
Complete the given blank spaces/balloons with your ideas in the figure that describes your basic preparation for the HSC Board Examination. Also complete the activities that follows:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity 3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity 4

Activity:

Complete a similar type of detailed graphical figure in your own style showing the thoughts/ ideas/concepts that keep on generating in your mind and then you choose a particular style/design or a graphical representation to describe the same idea/facts/situations – then this type of presentation can be called ‘Mind – Mapping.’
Use different shapes, arrows, lines, connectors, balloons, boxes, curved arrows, callouts, scribbles, scrolls, explosions, etc. to describe your point of view.

For example:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity 5

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity 6

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity?

(A1)

Question 1.
Study the tabular column given on page 141 of the Textbook. In pairs, tell your partner the importance of each one: (The first one is given here as an example. Students may attempt 2 to 8 on their own in a manner akin to the one given below.) Enhance activities with Mind-Mapping.
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity 7
Answer:

  • Student A: How does mind – mapping help us?
  • Student B: It helps us see an overall picture.
  • Student A: Would you kindly explain it a bit more?
  • Student B: See, as one would expect, mind – mapping conveys the whole idea through hierarchy and relationships.
  • Student A: By the way, what is ‘hierarchy’?
  • Student B: Hierarchy is a system in which classes, status, authority, etc. are ranked one above the other.
  • Student A: I think I’ve got it. With the help of mind – mapping we ‘maps out’ the points beginning from the more important ones and going on to the less important ones.
  • Student B: Exactly! It is a sort of branching out. What I find exciting is that the ‘mapping out’ originates from our brain quite spontaneously.
  • Student A: Being the creators we grasp it fully, don’t we?
  • Student B: Yes, we do. Now you got it fully right!

(A2)

Question 1.
Given below is a ‘Mind – Mapping’ template. Use your ideas/thoughts/concepts to illustrate/develop them. (Develop your ideas in the form of main branch, sub-branches and tertiary branches respectively).
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity 8
Also, write a paragraph on the mind map you have completed.
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity 9
The above given figure is my Mind Map about infectious diseases. The four main ideas are the Spread, Precautions, Treatment and Containment of such infectious diseases. The best way to check the spread of infection is the practice of personal hygiene and social distancing. Maintenance of proper civic sense is called upon from each citizen. Containing the disease becomes a challenge when diseases like COVID-19 breaks out. Lack of vaccine or specific medicine makes the situation very grave. Self-isolation, quarantine, and in extreme situations, Lockdown, etc. are practised to curtail the community spread of the contagion.

A sudden spike in the cases put great strain on the health care system. Authorities try to circumvent the spike by flattening the curve of the spike. Whenever there is a pandemic, it is the duty of the citizens to help the authorities by obeying all the directives.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity?

(A3)

Question 1.
Develop a ‘Mind – Mapping’ frame/design to show the development in your personality seen with yourself in the last 5 years. You can take the help of the following points in order to develop each of them into further branches:
(Development in Physique, Self-learning Process, Communication Skills, Social Awareness, Family Responsibility)
Answer:

Development in physiqueSelf-learning processCommunication skillsSocial awarenessFamily responsibility
A sense of parting with childhoodBegan to assess the children around me criticallyAn awareness of what I speak and how I speakStill confined to my small world of family and friendsTook everything for granted and never bothered about the resources of my family
An earnest desire to join the club of grown-upsA great quest to know more about the world around meCensure of incorrect and impolite utterancesExposure to print and electronic media opened up a ne w worldSlow realisation of the hardships of my parents in educating me
A surge in physical energyAn enhanced sense of body ownershipAn earnest desire to impress others with my speechExploration of the world around me and my place in itSibling rivalry to my younger sister gave way to a sense of protective care
Interest in sports which are aggressive and dangerousA sense of bonding with societyStarted diary writing and found my skills wantingRealization that I am not an island floating in the ocean of humanityResolved to do well in academics
Realization of the passing of adolescence and being an adultA yearning to invent or discover something newLevel-headed effort to improve my speaking and writing skillsStill trying to figure out the nature of my social commitmentHope to take great care of my parents in their old age

(A4)

Question 1.
Develop a ‘Mind – Mapping’ frame/design to show the ‘Benefits of games and sports’ to the students. You can take the help of the following points in order to develop each of them into further branches:
(Fitness and stamina, team spirit and sportsmanship, group behaviour, killer’s instinct, will to win)
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity 10

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity?

(A5)

Browse the internet to know the following:

Question 1.
Different Frames/Designs on Mind – Mapping :
(One example is given below. Students may browse the internet to find more.)
Answer:
Spidergram.
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity 11

Question 2.
Benefits of Mind – Mapping:
Answer:
Mind – Mapping is an effective tool that helps us capture the logical thinking process that goes on in our mind. It enables us to put pieces of information in the proper slots. The gathered pieces of information then assume a compact and condensed format which can be committed to memory with vividness and clarity. Mind – Mapping also helps generate a stream of creative ideas. The speed and spontaneity of Mind – Mapping proves to be a great advantage during brainstorming sessions.

Question 3.
Uses of Mind – Mapping in note-taking:
Answer:
Mind – Mapping is a creative way of note-taking. We do not remain just passive listeners noting down points mechanically. On the contrary, Mind – Mapping helps us put our creative selves in the process. Thus, we become the co-producers of the information. Using Mind – Mapping in note-taking also enables us to structure the information to suit our natural inclinations of arrangement.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.2 Do Schools Really Kill Creativity?

Question 4.
Difference between Mind – Mapping and Concept Mapping:
Answer:
A Concept map is a diagram that shows the suggested relationships among concepts. Concept maps, unlike the Mind maps, allow more divergence due to their multiple hubs and clusters. Mind maps are often restricted to radial hierarchies and tree structures. Another feature that distinguishes Mind map from a Concept map is that in a Mind map the basic idea is embodied in the centre image and the main themes radiate from the centre as branches. This, then branches off further as twigs.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.1 Summary Writing

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 3.1 Summary Writing Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.1 Summary Writing

12th English Digest Chapter 3.1 Summary Writing Textbook Questions and Answers

Discuss in pairs and guess the correct alternative for the following:

Question 1.
To summarize means …………… .
(a) Put information in chronological order.
(b) To recapitulate the main points in selection
(c) To introduce new information
(d) To write one’s opinion about selection
Answer:
(b) To recapitulate the main points in selection

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.1 Summary Writing

Question 2.
The type of summary that consists of a paragraph to express the main idea is …………… .
(a) Outline
(b) Report
(c) Synopsis
(d) Written summary
Answer:
(d) Written summary

Question 3.
There are various ways of incorporating other writers’ works into your own writing. They differ according to the closeness of your writing to the source writing. Match the ways of writing in brief given in column (A) with their descriptions in column (B):
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.1 Summary Writing 1
Answer:

  1. Summarizing – (e) It includes main ideas into one’s own words.
  2. Paraphrasing – (f) It must be identical to the original and match the document word by word.
  3. Precis writing – (d) It includes taking broader segment of the source and condensing it slightly.
  4. Quoting – (a) It includes not just the main idea but every detail expressed clearly and to the point.
  5. Editing – (b) It includes selection of proper lines from the given text for correction, condensation and organization.
  6. Gist writing – (c) It includes the most essential part or the crux of the matter.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.1 Summary Writing

(A1)

Question 1.
Complete the following as instructed:
Read the passage and write its summary according to the given steps:
Answer:
Use the following steps for summary writing:
Step 1: Read the article twice.
Step 2: The purpose of writing – To tell the reader about the interesting communication methods among birds and mammals.
Step 3: Identify the main idea – Surprising examples of communication methods among birds and mammals.
Steps 4 and 5: Write the first draft: Revise your first draft and edit it.
(Students may attempt this on their own.)
Step 5: Write the final draft (Given overleaf.)

(A2)

(ii) Avoid adverbs:
Delete the adverbs in italics and rewrite:

Question (a)
“That’s usually a good thing to do.”
Answer:
“That’s a good thing to do.”

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.1 Summary Writing

Question (b)
“That’s fairly good coffee.”
Answer:
“That’s good coffee.”

Question (c)
“I totally agree.”
Answer:
“I agree.”

Question (d)
“Actually I disagree.”
Answer:
“I disagree.”

Question (iii)
One word substitution:
Find examples similar to those given in the textbook and make a list:
Answer:

  1. friendly relationship in which people understand well : rapport (pronounced as ‘rappo’)
  2. able to cause death: fatal
  3. seize by way of penalty: confiscate
  4. someone who goes into buildings in order to steal: burglar
  5. the principal character in a play or a story: protagonist
  6. the path described by an object moving in air: trajectory
  7. a person regarded as a symbol: icon
  8. a person who knows many languages: polyglot
  9. a badly behaved child: brat
  10. a period of ten years: decade
  11. a persistent increase in the general level of prices: inflation
  12. organisation of supplies and services for any, complex operation : logistics
  13. extremely careful about details: meticulous
  14. not harmful or offensive: innocuous
  15. present, appearing or found everywhere: ubiquitous

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.1 Summary Writing

(ii) Change the following sentences into simple:

Question (a)
Mr. Rohit is the member and he is also the director.
Answer:
Mr. Rohit is the member and also the director.

Question (b)
The room is so small that it cannot accommodate many people.
Answer:
The room is too small to accommodate many people.

Question (c)
You have to prove that you are innocent.
Answer:
You have to prove your innocence.

Question (d)
He was late so he walked in a great hurry.
Answer:
Being late, he walked in a great hurry.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.1 Summary Writing

(A4)

Question (i)
Read any book of your choice and write its summary according to the steps explained in the chapter.

Question (ii)
Find some professions that require the skill of summary writing and editing. Write them
in your notebook.

Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 3.1 Summary Writing Additional Important Questions and Answers

Question (i)
Cut redundant words:
Write five examples of redundant words:
Answer:

  1. puzzling mystery = ‘mystery’
  2. connect together = ‘connect’
  3. divide into two equal halves = ‘divide into halves
  4. surrounded on all sides = ‘surrounded’
  5. return back = ‘return’

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 9 Post Mauryan India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 9 Post Mauryan India Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 9 Post Mauryan India

1A. Choose the correct alternative and write complete sentences.

Question 1.
The last emperor of the Mauryan dynasty was ______________
(a) Ajatshatru
(b) Chandragupta Maurya
(c) Brihadratha
(d) Emperor Ashoka
Answer:
(c) Brihadratha

Question 2.
The Nashik inscription, mentions king ______________ as ‘Trisamudratoyapitavahana’.
(a) Gautamiputra Satakarni
(b) Hala
(c) Yadnashre Satakarni
(d) Simuka
Answer:
(a) Gautamiputra Satakarni

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 9 Post Mauryan India

Question 3.
Satavahana King, Hala, compiled ______________
(a) Brihatkatha
(b) Gatha Saptashati
(c) Katantra
(d) Meghadoota
Answer:
(b) Gadha saptashati

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) KalidasaMalavikagnimitram
(b) GunadhyaGatha Saptashati
(c) SarvavarmaKatantra
(d) PatanjaliMahabhashya

Answer:
(b) Gunadhya – Brihatkatha

2. Explain the following statements with reasons.

Question 1.
During the Satavahana period, there was the rise of many trade centers.
Answer:

  • During the Satavahana period, many industries and trade flourished.
  • Various shrenis (guilds) emerged during this period.
  • The trade and industries were controlled with the help of these shrenis. The shrenis also provided loans. Indo-Roman trade also flourished during this period.
  • Trade centres like Pratishthan (Paithan), Tagar (Ter), Nasik (Nashik), Karhatak (Karhad) during the Satavahana period.

Question 2.
The caste system became rigid during the Satavahana period.
Answer:

  • The society of Satavahanas was organized into four varnas.
  • The caste system during this period became deep-rooted.
  • The intermixture of varnas and castes, the closed nature of different guilds, need of including foreigners in the social structure were some of the reasons why the caste system became rigid.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 9 Post Mauryan India

3 Give your opinion.

Question 1.
Prakrit language was encouraged during the Satavahanas period.
Answer:

  • Learning and art received royal patronage during the Satavahana period.
  • Prakrit language and literature flourished during this period.
  • Hala, the seventeenth king of the Satavahanas compiled ‘Gathasaptashati’.
    Gunadhya, a minister in his court wrote a text ‘Brihatkatha’ in Prakrit language named Paishachi.
  • Thus, the Prakrit language was encouraged during the Satavahanas period.

4. Write short notes.

Question 1.
Nashik inscription of Gautami Balasri
Answer:

  • The reign and achievements of Satavahana Emperor Gautamiputra Satakarni can be found in the Nashik inscription of his mother Gautami Balashri.
  • Gautamiputra Satakarni is mentioned as ‘Shakapahlavyavannisudan’ i.e., destroyer of Shakas, Pallavas, and Greeks,
  • Satavahanakulayashahpratishthapankar’ i.e., one who reinstalled the success of the Satavahana family and ‘Trisamudratoyapitavahana’ i.e., one whose horses drank the water of the three seas.

Question 2.
Naneghat-ancient trade route in Maharashtra
Answer:

  • Naneghat is a mountain pass on the ancient trade route in Maharashtra.
  • This route connects the ancient town of ‘Jirnanagar’ (Junnar) and the Kokan province.
  • Sopara and Kalyan were the most important trade centers in ancient Maharashtra.
  • Internal as well as foreign trade was carried on from these towns.
  • Goods imported from Rome were unloaded at Sopara and from there it was carried over to Paithan and Kolhapur.

Question 3.
Gatha Saptashati
Answer:

  • Hala compiled several poems in Prakrit. He selected 700 verses and compiled them and named them ‘Gaha Sattasai’ (Gatha Saptashati).
  • This was the first text compared in the Maharashtri Prakrit language.
  • The subject of these poems portrays human nature and transaction.
  • Various religious observance, ethical norms, and contemporary festivals are described in it. Gathasaptasati reflects the social life in Maharashtra of the Satavahana period.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 9 Post Mauryan India

5. Write information about the Satavahana dynasty with the help of given points.

Question 1.
(a) Rise and expansion
(b) Administrative system
(c) Trade and industries
(d) Literature and art
Answer:
(a) Rise and expansion: After the disintegration of the Mauryan Empire, many new powers arose. Among them, the Satavahanas are mentioned as the earliest ruling dynasty in Maharashtra. The Satavahanas ruled over a vast region of Maharashtra, Andhra, and Karnataka. Parithan. Maharashtra was the capital of the Satavahanas. The mention of Puranas the Andhras or Andhrabhrutyas’ Probably these terms refer to the Satavahanas. Simuka was the first Satavahana king to be mentioned in the Naneghat inscription.

The most important king of this dynasty was Shri Satakarni, Hala, Gautamiputra Satakarni and Yajna Satakarni. Gautamiputra Satakarni conquered the Shakas and also Central India and the entire regions of Dakshinapatha. He also established his dominance over the Republic states in Central India and Rajasthan. Gautamiputra proved his strength by gaining victory over Nahapana. The Satavahana rule became weak due to the constant struggle between Shakas and Satavahanas.

(b) Administrative system: The state was divided into small provinces. Every province was under civil and military officials. Civil officials such as ‘Amatya’ ‘Mahabhoj’ and military officials such as ‘Mahasenapati’ and ‘Maharathi’ were appointed. Grama (village) was the smallest unit of administration. Grama was a source of revenue and also for the recruitment of soldiers during war-like situations. Grama was an integral part of the central machinery.

(c) Trade and industries: Agriculture was the main source of income. Along with it many industries and trade flourished. Various Shrenis (Guilds) also emerged during this period. The trade and industries were controlled with the help of these shrenis. Indo-Roman trade also flourished during the Satavahana period. Trade centers like Pratishthan (Paithan), Tagar (Ter), Nasik (Nashik), Karhatak (Karhad) developed during this period. Cotton cloth, muslin, and sackcloth, and other merchandise were the terms of trade. Kalyan, Sopara, Bhadoch were important trade centers.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 9 Post Mauryan India

(d) Literature and art: Learning and art received royal patronage. Prakrit language and literature flourished. Hala compiled ‘Gathasaptashati’. Gunadhya, a minister wrote Brihatkatha in a Prakrit language called Paishachi. Sarvavarma wrote a treatise on Sanskrit grammar named ‘ Katantra’. A new native Indian style emerged in this period. The four gateways (Toranas) of the Sanchi Stupa No.1 built during this period are excellent examples of this style. Many incidents from the life of Gautama Buddha are carved on these gateways. A number of rock-cut caves at Bhaje, Nashik, Karle, etc., belong to this period. Especially the Chaitya at Karle, its magnificent facade entrance and sculptural are the finest examples of the sculptural art of this period.

Activity

Collect information about historical remains in your surrounding area and prepare an information booklet based on the gathered information.
Answer:
Prepare a booklet based on the information gathered on the historical remains.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period

1A. Choose the correct alternative and write complete sentences.

Question 1.
There existed ___________ Mahajanapadas in ancient India.
(a) Fourteen
(b) Fifteen
(c) Sixteen
(d) Seventeen
Answer:
(c) Sixteen

Question 2.
The empire of ___________ became strong during the struggle of four Mahajanapadas.
(a) Kasi
(b) Kosala
(c) Avanti
(d) Magadha
Answer:
(d) Magadha

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period

Question 3.
The kingdom of Magadha acquired the form of an ___________
(a) Empire
(b) State
(c) Country
(d) District
Answer:
(a) Empire

Question 4.
The concept of ___________ occurs in the ancient literature on Indian polity.
(a) Raja
(b) Maharaja
(c) Chakravarti
(d) Maharajadhiraj
Answer:
(c) Chakravarti

Question 5.
___________ was the first Chakravarti Emperor.
(a) Chandragupta Maurya
(b) Bimbisara
(c) Mahapadma
(d) Bindusara
Answer:
(a) Chandragupta Maurya

Question 6.
In the 6th century BCE, the ___________ dynasty ruled over Magadha.
(a) Maurya
(b) Gupta
(c) Haryanka
(d) Sunga
Answer:
(c) Haryanka

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period

Question 7.
The Haryanka dynasty is mentioned in the ___________
(a) Mahabharata
(b) Ramayana
(c) Upanishads
(d) Sangam literature
Answer:
(a) Mahabharata

Question 8.
___________ was the first well-known king of the Haryanka dynasty.
(a) Mahapadma
(b) Bimbisara
(c) Ajatashatru
(d) Chandragupta Maurya
Answer:
(b) Bimbisara

Question 9.
Pataligrama came to be known as ___________
(a) Pataliputra
(b) Magadha
(c) Kasi
(d) Kosala
Answer:
(a) Pataliputra

Question 10.
___________ was the founder of the Nanda dynasty.
(a) Shishunaga
(b) Ashoka
(c) Ajatashatru
(d) Mahapadma
Answer:
(d) Mahapadma

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period

Question 11.
___________ was the last king of the Mauryan dynasty.
(a) Asoka
(b) Pushyamitra
(c) Brihadratha
(d) Dhanananda
Answer:
(c) Brihadratha

Question 12.
The great drama in Sanskrit literature Swapnavasavadatta was written by ___________
(a) Kautilya
(b) Bharat
(c) Kalidasa
(d) Bhasa
Answer:
(d) Bhasa

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) In the text of Mahavamsa, Chandragupta is referred asThe Emperor of Jambudvipa
(b) Ashoka called himself asDevanampiya Piyadasi
(c) Centre of Higher educationTaxila
(d) Tax paid by the people in the form of Physical LabourBhag

Answer:
(d) Tax paid by the people in the form of Physical Labour – Vishti

Question 2.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) Antiochus II TheosSyria
(b) Ptolemy II PhiladelphusEgypt
(c) Antigonus GonatusMacedonia
(d) Magas(Epirus) Cyrene

Answer:
(d) Magas – Cyrene

1C. Find the odd one out.

Question 1.
Famous texts of Jain literature
(a) Dashavaikalika
(b) Tipitaka
(c) Upasakadashanga
(d) Acharanga Sutra
Answer:
(b) Tipitaka

Question 2.
Prakrit languages
(a) Pali
(b) Ardhamagadhi
(c) Shaurseni
(d) Sanskrit
Answer:
(d) Sanskrit

Question 3.
Bimbisara relations with royal houses
(a) Kosala
(b) Lichchhavi
(d) Madra
(c) Patali
Answer:
(c) Patali

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period

Question 4.
Contemporary kings from the western world
(a) Maurya
(b) Ptolemy II Philadelphus
(c) Antigonus Gonatus
(d) Alexander of Epirus
Answer:
(a) Maurya

2A. Write the names of historical places, persons, and events.

Question 1.
First Buddhist Council
Answer:
Rajagriha

Question 2.
Revenue Minister in the Arthashastra
Answer:
Samaharta

Question 3.
The technique of mirror polish of the stone during the Mauryan period
Answer:
Mauryan polish

Question 4.
National Emblem of India
Answer:
Ashokan pillar

2B. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
Rise of Magadha –
(a) Fertile and rich land
(b) Strong fort
(c) King’s position
(d) Political stability
Answer:
(a) Fertile and rich land

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period

Question 2.
Ashoka’s Victory at Kalinga proved a turning point in the history as well as the life of Ashoka.
Reasons ___________
(a) Ambition of Ashoka
(b) Influence of Buddhism
(c) Great loss of human life
(d) Weak rules of Kalinga
Answer:
(c) Great loss of human life

2C. Write the correct chronological order.

Question 1.
(a) Maurya dynasty
(b) Nanda dynasty
(c) Haryanka dynasty
(d) Shishunaga dynasty
Answer:
(a) Haryanka dynasty
(b) Shishunaga dynasty
(c) Nanda dynasty
(d) Maurya dynasty

Question 2.
(a) Magas of Cyrene and Alexander of Epirus
(b) Ptolemy II, Philadelphus of Egypt
(c) Antigonus Gonatus of Macedonia
(d) Antiochus II, Theos of Syria.
Answer:
(a) Antiochus II, Theos of Syria.
(b) Ptolemy II, Philadelphus of Egypt
(c) Antigonus Gonatus of Macedonia
(d) Magas of Cyrene and Alexander of Epirus

3. Observe the map/picture on page 58 of your textbook and answer the questions based on it.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period 3

Question 1.
Name some locations of Ashoka’s pillar.
Answer:
Locations of Ashoka’s pillars is Mansehra, Taxila, Kalsi, Toshali, Maski, Kupaga, etc.

Question 2.
Name some locations of Ashoka’s stone inscriptions.
Answer:
The location of Ashoka’s stone inscriptions is Topra, Meerut, Nigliva, Rummindei, Lauruja Nandangarh, etc.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period

Question 3.
Name the mountain mentioned in a map.
Answer:
The mountain mentioned on the map is Hindukush Mountains.

4. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period 4 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period 4 Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period 4 Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period 4 Q2.1

Question 3.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period 4 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period 4 Q3.1

5. Write short notes.

Question 1.
Mauryan Polish
Answer:

  • During the Mauryan period, it appears that the artists had acquired the skill of cutting and carving the stone.
  • In both, the skill of specific expressions of art and the technique of mirror polish of the stone are seen.
  • This is known as ‘Mauryan Polish’.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period

Question 2.
Chakravarti
Answer:

  • The concept of ‘Chakravarti’ occurs in the literature of ancient Indian polity.
  • The sovereign ruler whose chariot could roll in all four directions without any obstruction was known as Chakravarti.
  • It was expected that his rule should be ethical and for the welfare of the state.
  • During his tenure, the wheel of ‘Ruta’ remains intact.
  • His rule is on an extended territory. Chandragupta Maurya was the first Chakravarti Emperor.

6. Explain the following Statements with reasons.

Question 1.
Magadha emerged as a powerful kingdom in the 6th century B.C.E.
Answer:

  • Magadha was an important kingdom among the mahajanapadas that existed in ancient India.
  • Fertile and rich land, perennial rivers, excellent facilities of navigation, availability of commercial markets, etc., were the reasons for the rise of Magadha as an empire.
  • In the 6th century BCE, the Haryanka dynasty ruled over Magadha.
  • Thus, Magadha emerged as a powerful kingdom in the 6th century B.C.E.

Question 2.
Bimbisara established matrimonial relations with many royal houses.
Answer:

  • Bimbisara started building the foundation of the Magadha Empire.
  • He attacked the neighbouring kingdom of Anga and conquered it.
  • This victory increased the power of Magadha.
  • Bimbisara established matrimonial relations with many royal houses such as Kosala, Lichchhavi, Videh, Madra to support his expansionist policy.
  • At the foot of the fort of Girivraja, he established the new capital of Rajgriha.

Question 3.
Ashoka erected many pillars.
Answer:

  • The destruction caused by the Kalinga war brought about a great change in the mind of Ashoka.
  • Great loss of human life diverted Ashoka’s mind towards the non-violent, peaceful Buddhist religion.
  • So, Ashoka erected many pillars to spread the religious ideals propagated by him.

7. State your opinion.

Question 1.
Literature of the Mauryan period reflects the thought process of the people.
Answer:

  • Literature of the Mauryan period not only reflects the thought process of the people but also the political, social, economic, and religious conditions of the period.
  • During the Mauryan period along with literature in the Sanskrit language, Pali and Ardhamagadhi were also used.
  • Jain and Buddhist Literature were created in the Prakrit language. The Prakrit language includes Pali, Ardhamagadhi, Shaurseni, Maharashtri, etc.
  • Panini’s Ashtadhyayi, Bhasa’s Swapnavasavadattam, Kautilya’s Arthashastra were some of the important works of this period.
  • Along with Sanskrit literature, many texts were written in the Prakrit language. The orders of Asoka inscribed on rocks and pillars are in Prakrit.
  • The famous Buddhist ‘Tipitakas’ were edited during this period. Abhidhammapitaka was composed after the 3rd Buddhist council.
  • Jam literature too flourished during this period for e.g., texts like ‘Dashavaikalika’, Upasakadashanga Bhagvati Sutra were composed during this period.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period

Question 2.
The Mauryan period has multiple dimensions.
Answer:

  • The Mauryan period obtained historical significance due to its multiple dimensions.
  • After the death of Ashoka, the centralized administration grew weak and the empire disintegrated into small kingdoms.
  • There was development in almost all aspects of human life.
  • Thus, The Mauryan period has multiple dimensions.

8. Answers the following questions in detail.

Question 1.
Write in detail on the Rise of Magadha.
Answer:

  • Magadha was an important kingdom among the Mahajanapadas Fertile land, perennial rivers, excellent facilities of navigation availability of commercial markets, etc were the reasons for the rise of Magadha as an empire.
  • The Haryanka dynasty ruled over Magadha in the 6th century BCE. Bimbisara was the first well-known king.
  • His father Mahapadma established the first capital at Magadha.
  • Bimbisara laid the foundation of the Magadha empire. Bimbisara made Rajagriha, the new capital.
  • Ajatashatru, son of Bimbisara became the next king and adopted the expansionist policy of his father, Bimbisara.
  • He expanded the Magadha kingdom up to the foot of the Vindhya ranges. Ajatashatru built a small fort on the bank of Ganga at acquired Pataligrama which later on became a center of trade for local commodities.
  • Pataliputra became the capital of the Mauryan Empire.
    Political stability as well as other factors were responsible for the strengthening of Magadha as an Empire.
  • The political ambitions of the rulers combined with wealth and prospering trade were the reasons for the development of Magadha’s rule and the establishment of a huge empire.

Question 2.
Write a note on Ashoka’s effort to spread Buddhism.
Answer:

  • Ashoka adopted his ancestor’s policy of Digvijaya and expansion of the kingdom.
  • He attacked Kalinga and conquered it.
  • Ashoka’s victory proved to be a turning point in history as well as in the life of Ashoka. There was a great loss of human life.
  • The destruction caused due to the Kalinga war brought about a great change in the mind of Ashoka.
  • He adopted a non-violent peaceful attitude. The desire of Digvijaya was replaced by Dhammavijaya.
  • For the implementation of Dhammavijaya, he introduced new policies, for example, the appointment of ‘Dharmamahamatras’ ban on intoxicating drinks, guiding principles regarding code of conduct, etc.
  • He also sent monks to various countries for the spread of Buddhism.

Question 3.
Write a note on the expansion of the Mauryan Empire in Maharashtra.
Answer:

  • The expansion of the Mauryan Empire in Maharashtra took place from 321 BCE to 181 BCE.
  • The Maurya’s must-have entered Sopara from Gujarat. Sopara and Chaul were prosperous trade centers and learning centers of Buddhism.
  • Bhagvanlal Indraji excavated the Stupa at Sopara which is known as ‘Baruda Rajacha kot’.
  • In this excavation, the fragments of the rock edict of Ashoka were found.
  • It is the 8th rock edict among the 14 edicts of Ashoka.
  • The 9th rock edict was found in the Bhuigaon village.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period

9. Answers the following questions with the help of given points.

Question 1.
Explain the role of the following:
(a) Trade
(b) Literature
(c) Art and Architecture
(d) Social life
Answer:
(a) Trade:

  • Due to a well-organized taxation system, there was an increase in revenue. Various kinds of taxes were levied, for e.g., ‘Bali’ was a tax to be given in the scale of land under cultivation, ‘Bhag’ was a share from the tax on production.
  • Agricultural land and the tax acquired from agricultural production were the basic foundation of the administrative system.
  • Industries gained momentum during this period for e.g., cloth industry, metallurgy, carpentry, etc.
  • The prosperous agriculture and flourishing industries led to a flourishing internal and foreign trade.
  • There was import and export trade and for the protection of the trading community, the government had appointed officers like Chorarajjuka and Seemaswami.

(b) Literature:

  • During the Mauryan period, along with literature in Sanskrit, the use of Pali and Ardhamagadhi literature in the Prakrit language is also seen.
  • For the spread of Jainism and Buddhism literature was created in the Prakrit language.
  • The world-famous work of Panini’s Ashtadhyayi was composed in this period.
  • Bhasa one of the greatest dramatists of Sanskrit literature flourished during this period. The most important work of this period is texts Kautilya’s Arthashastra
  • The orders of Ashoka are inscribed on the rocks and pillars in the Prakrit language.
  • The famous texts of Buddhist literature Tipitakas were edited during this period. Jain texts like Dashavaikalika, Upasakadashanga Acharanga Sutra Bhagvati Sutra, etc., were composed during this period.

(c) Art and Architecture:

  • Mauryan art is the beginning of ancient Indian architecture and sculptural art.
  • It appears that the artists had acquired the skill of cutting and carving the stone.
  • The technique of mirror polish of stone known as ‘Mauryan Polish’ was acquired during this period.
  • During this period stone statues of Yaksha and Yakshi were found, for e.g., the statue of Chauri bearer of Didarganj.
  • The pillars erected by Emperor Ashoka and the sculpture on them are excellent examples of Mauryan sculpture, the beginning of rock-cut caves.

(d) Social life:

  • Megasthenes mentions the seven classes of Indian society based on their professions.
  • Life was prosperous and happy.
  • The class of entertainers is mentioned. Chariot and horse racing wrestling as well as dance and singing competition were the popular means of entertainment.
  • The system of education during the Vedic period continued Cities of Taxila, Kashi, Ayodhya, etc became great centers of higher education and art.
  • Female education suffered but Kautilya’s Arthashastra mentions that women were given certain rights.
  • Women had complete control over Stridhana. The Mauryan period had multiple dimensions.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 8 India During Mauryan Period

Question 2.
Write about the following:
(a) Nanda Dynasty
(b) Mauryan Empire
Answer:
(a) Nanda Dynasty:

  • The Nanda dynasty is mentioned in the Puranas. The Meghan empire established by Ajatashatru was further expanded by Mahapadma Nanda.
  • According to some scholars, the Nanda rule had spread up to Nanded in the South, whereas some scholars think that it was extended up to Mysore.
  • On this basis, it can be said that Mahapadma Nanda was the first great emperor of India. Dhana Nanda was the last ruler of the Nanda dynasty.
  • During his period, the state treasury was enormously rich. His military was also very huge. It consisted of 2,00,000 infantry, 60,000 cavalry, 6000 elephants and 2000 chariots.

(b) Mauryan Empire:

  • Mauryan Empire was the first well-organized and strongly controlled empire in the history of India.
  • Religious texts and other literature, inscriptions, coins, sculptures, etc. are the sources that help us to clearly understand the political, social, economic, and religious conditions of this period.
  • The Mauryan empire had spread on a large region of the Indian sub-continent and was controlled by a central power.
  • The Mauryan rule brought about the consolidation of the political system.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 8 India During Mauryan Period

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 8 India During Mauryan Period Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 8 India During Mauryan Period

1A. Choose the correct alternative and write the complete sentences.

Question 1.
The first well-known king of the Haryank dynasty is _____________
(a) Chandragupta Maurya
(b) Bimbisara
(c) Ajatashatru
(d) Mahapadma
Answer:
(b) Bimbisara

Question 2.
The Nanda dynasty was established by _____________
(a) Dhanananda
(b) Shishunaga
(c) Mahapadma Nanda
(d) Emperor Ashoka
Answer:
(c) Mahapadma Nanda

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 8 India During Mauryan Period

Question 3.
The great drama in Sankrit literature, Swapnavasavadatta, was written by _____________
(a) Kautilya
(b) Bharat
(c) Kalidasa
(d) Bhasa
Answer:
(d) Bhasa

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) Built the foundation of the Magadha EmpireBimbisara
(b) Brought an end to Nanda ruleChandragupta Maurya
(c) Chinese traveller who visited India during the period of Chandragupta MauryaMegasthenes
(d) Changed his mind due to the destruction in Kalinga wasEmperor Ashoka

Answer:
(b) Greek ambassador who visited India during the period of Chandragupta Maurya – Megasthenes

2. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
Emperor Ashoka erected many pillars.
Reason _____________
(a) Spread of art
(b) Spread of ‘Dhamma’
(c) Growth of trade
(d) For recognition of his work
Answer:
(a) Spread of art

3. Explain the following Statements with reasons.

Question 1.
Ashoka’s victory at Kalinga proved to be a turning point in history as well as the life of Ashoka.
Answer:

  • There was a great loss of human life in this (Kalinga)war. Ashoka became victorious.
  • The destruction caused due to the Kalinga war brought about a great change in the mind of Ashoka.
  • His mind got diverted towards the non-violent, peaceful Buddhist religion.
  • The desire of Digvijaya was replaced by Dharma Vijaya (Dhamma Vijaya).
  • His career proved to be important because of the religious ideals propagated by him and the creation of a mechanism to until it in people’s life.

Question 2.
The war between Chandragupta and the Greek King Seleucus was very important.
Answer:

  • Chandragupta Maurya defeated the Nandas and established the Mauryan dynasty.
  • In the text of Mahavamsa, Chandragupta is referred to as ‘the emperor of Jambudvipa i.e. emperor of Bharatvarsh’.
  • The Mauryas created a huge empire by conquering the big and small states in the northwest, north, and southern regions.
  • As a consequence, the boundaries of the Mauryan Empire extended to the Hindukush in the northwest.
  • The Mauryan Empire extended from Hindukush to the Bay of Bengal in the east and Gujarat in the west, as well as the Himalayas in the north to the Krishna river in the south.
  • Thus, the war between Chandragupta and the Greek King Seleucus was very important.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 8 India During Mauryan Period

Question 3.
The Mauryan administration acquired a definite form.
Answer:

  • Chandragupta Maurya was a valiant king and an efficient administrator.
  • He set up a defined mechanism of state administration which suited the economic conditions and the needs of the Maurya empire.
  • The Mauryan emperors created a unified empire.
  • At the same time, they devised a decentralized administrative system for the efficient functioning of the empire.

4. State your opinion.

Question 1.
Chandragupta Maurya is the first Chakravarti emperor in the history of India.
Answer:

  • The concept of ‘Chakravarti’ occurs in the literature on ancient Indian polity.
  • The sovereign ruler whose chariot could roll in all four directions without any obstruction was known as Chakravarti.
  • It was expected that his rule should be ethical and for the welfare of the state.
  • During his tenure, the wheel of ‘Ruta’ remains intact. His rule is on an extended territory.
  • Thus, Chandragupta Maurya was the first Chakravarti Emperor.

Question 2.
The rock edicts of Ashoka are an important source of history.
Answer:

  • The rock edicts and pillar inscriptions are found in many places in the regions of Afghanistan, Nepal, and India.
  • These rock edicts and pillar inscriptions give information about the boundaries of the Mauryan empire.
  • Ashoka’s effects to spreads Buddhist ideals and the written evidence of the spread of Buddhism and Indian culture in distant countries through the Buddhist monks sent by Ashoka occurs in these inscriptions.
  • Thus, the rock edicts of Ashoka are an important source of history.

Question 3.
Various trade guilds developed during the Mauryan period.
Answer:

  • During the Mauryan period, there was an increase in revenue due to a well-organized taxation system.
  • Several industries and professions flourished during this period.
  • As a result of this these professions were organised into trade guilds, for e.g., there were guilds of carpenters, weavers, farmers, etc.
  • Thus, Various trade guilds developed during the Mauryan period.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 8 India During Mauryan Period

5. Observe the map/picture on page 58 of your textbook and answer the questions based on it.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 8 India During Mauryan Period 3

Question 1.
Regions included in Ashoka’s Empire.
Answer:
Regions of Afghanistan, Nepal, and India are included in Ashoka’s Empire.

Question 2.
Locations of Ashoka’s rock and pillar edicts.
Answer:
Ashoka’s rock edicts are found in locations such as Mansehra, Taxila, Kalsi, Toshali, Maski, Kupaga, Brahmagiri, Siddhapur, Sopara, Girnar, Kasi, Rupnath, Bairat.
Ashoka’s pillar edicts are found in locations such as Topra, Meerut, Nigliva, Rummindei, Lauruja Nandangarh, Saurya, Araraj, Ramparva, Sanchi, Sannati.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 8 India During Mauryan Period

Activity

Collect information about the stupas during the period of Ashoka.
Answer:
In the Mauryan Period, mainly in the period of Ashoka numerous stupas were built and scattered all over the country. The stupas of solid domes were constructed of brick or stone of different sizes. The Ashoka stupas were constructed to celebrate the achievements of the Gautam Buddha. It is said that 84,000 stupas were built all over the country. One example of a stupa constructed by Ashoka is that of Sanchi Stupa.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia)

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia) Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia)

1A. Choose the correct alternative and write the complete sentences.

Question 1.
The Ashoka edicts are written in ____________ script.
(a) Sinhala
(b) Aramaic
(c) Kharoshthi
(d) Modi
Answer:
(b) Aramaic

Question 2.
The capital of the empire of Elam was ____________
(a) Athens
(b) Pars
(c) Eretria
(d) Susa
Answer:
(d) Susa

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia)

Question 3.
The Iranian empire was established by ____________ of the Achaemenid dynasty.
(a) Cyrus the Great
(b) Alexander the Great
(c) Daryush I
(d) Xerxes
Answer:
(a) Cyrus the Great of Scylax

Question 4.
____________ is the Latin name of Iran.
(a) Pars
(b) Ariana
(c) Susa
(d) Persepolis
Answer:
(b) Ariana

Question 5.
The logbook of the journey of Scylax is known as ____________
(a) Periplus of the Erythrean sea
(b) Periplus of the Mediterranean Sea
(c) Periplus of Scylax
(d) Periplus of the Dead sea
Answer:
(c) Periplus of Scylax

Question 6.
The Mahabharata mentions King ____________ as the king of ‘Naga people’.
(a) Porus
(b) Ambhi
(c) Chandragupta Maurya
(d) Takshaka
Answer:
(d) Takshaka

Question 7.
The gold coins issued by Daryush-I were known as ____________
(a) Darik
(b) Siglos
(c) Tarik
(d) Stater
Answer:
(a) Darik

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia)

Question 8.
____________ became the king of Macedonia.
(a) Daryush-I
(b) Xerxes
(c) Cyrus the Great
(d) Alexander
Answer:
(d) Alexander

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) AnabasisTo spur into action
(b) TalentA natural skill or ability
(c) DarikGold coins
(d) SigloiSilver coins

Answer:
(b) Talent – Unit of weight

Question 2.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) SisikottasShashi Gupta
(b) River VitastaJhelum
(c) BehistunWorld Cultural Heritage
(d) Daryush-IPasargadae

Answer:
(d) Emperor Cyrus II – Pasargade

Question 3.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) AnatoliaAsia Minor
(b) EretriaEgypt
(c) Kabul basinGandhara
(d) ScythianSaka

Answer:
(b) Eretria – Greece

1C. Find the odd one out.

Question 1.
Daryush-I, Xerxes, Cyrus-II, Alexander.
Answer:
Alexander

Question 2.
Herodotus, Arrian, Scylax, Pliny
Answer:
Pliny

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia)

Question 3.
Susa, Pasargade, Persepolis, Alexandros
Answer:
Alexandros

Question 4.
Alexandras, Ariane, Alexin, Alexander
Answer:
Ariane

Question 5.
Herodotus, Arrian, Curtis, Justin
Answer:
Herodotus

Question 6.
Mathematics, Machinery, Music, Medicine
Answer:
Machinery

2A. Write the names of historical places, persons, and events.

Question 1.
The Greek name of Iran
Answer:
Ariane

Question 2.
Successor of Daryush-I
Answer:
Xerxes

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia)

Question 3.
Author of Anabasis of Alexander
Answer:
Arrian

Question 4.
The first historian to collect information and put it in a chronological order
Answer:
Herodotus

Question 5.
Greek sailor from Ionia
Answer:
Scylax of Karyanda

Question 6.
Sanskrit term for the Greeks
Answer:
Yavana

Question 7.
Highway linking the regions from Bihar to Afghanistan
Answer:
Grand Trunk Road

Question 8.
Greek settlement
Answer:
Nysa

Question 9.
The route beginning from Susa and reaching the Mediterranean Sea.
Answer:
Royal Road

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia)

Question 10.
The battle between Daryush I and Athens was fought on the grounds of Marathon near Athens
Answer:
Battle of Marathon

2B. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
Alexander was influenced by Porus because ____________
(a) Porus was handsome
(b) Porus was stronger than Alexander
(c) of Porus great valour
(d) Porus surrendered easily
Answer:
(c) of Porus great valour

Question 2.
Taxila was the capital of ____________
(a) Greece
(b) Gandhara mahajanapada
(c) Egyptus
(d) Jhelum
Answer:
(b) Gandhara Mahajanapada

Question 3.
Emperor Cyrus II had begun to build a new capital at ____________
(a) Islamabad
(b) Dhaka
(c) Pasargade
(d) Mahajanapada
Answer:
(c) Pasargadae

Question 4.
Taxila is situated on the Grand Trunk Road, ____________ away from Islamabad, the capital of Pakistan.
(a) 20 kilometres
(b) 35 kilometres
(c) 40 kilometres
(d) 30 kilometres
Answer:
(d) 30 kilometers

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia)

2C. Write the correct chronological order.

Question 1.
(a) There was a fierce battle between Alexander and Porus.
(b) Alexander appointed satrapies before starting on the return journey.
(c) Alexander died at Babylon in 325 B.C.E.
(d) Alexander conquered Kabul and Sindh.
Answer:
(a) Alexander conquered Kabul and Sindh.
(b) There was a fierce battle between Alexander and Porus
(c) Alexander appointed satrapies before starting on the return journey.
(d) Alexander died at Babylon in 325 B.C.E.

Question 2.
(a) Cambyses II
(b) Daryush I
(c) Cyrus II
(d) Xerxes
Answer:
(a) Daryush I
(b) Cambyses II
(c) Cyrus II
(d) Xerxes

3. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia) 3 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia) 3 Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia) 3 Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia) 3 Q2.1

Question 3.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia) 3 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia) 3 Q3.1

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia)

Question 4.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia) 3 Q4
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia) 3 Q4.1

4. Write short notes.

Question 1.
Coins of Daryush – I
Answer:

  • Daryush-I issued coins with his own portrait on it. The gold coins issued by him were known as ‘Darik’ and silver coins were known as ‘siglos’.
  • A portrait of Daryush-I holding a bow and arrow can be seen on these coins.
  • One ‘Darik’ was equivalent to 12 ‘sigloi’ in value.

Question 2.
Cyrus-II
Answer:

  • The Iranian empire was established by Cyrus – II (also known as Cyrus the Great) of the Achaemenid dynasty.
  • He was from the tribe of Tars’. The region where the tribe dwelt was known by the tribe’s name ‘Pars’.
  • The main city of the region was also known by the same name.
  • Emperor Cyrus – II had begun to build a new capital at ‘Pasargade’. However, it did not get completed in his lifetime.

Question 3.
Daryush-I
Answer:

  • Daryush – I succeeded Cambyses – II. He reinforced the fortification walls of Susa.
  • He also built a massive palace and hypostyle (many columned) halls known as ‘Apadana’.
  • Daryush also built the city of Persepolis in a style similar to Susa.
  • He also built a palace and apadana in Persepolis also.

5. Explain the following statements with reasons.

Question 1.
Herodotus has described the Indian soldiers in the Achaemenid army.
Answer:

  • According to Herodotus, Xerxes’ army had soldiers from Gandhara, Sindh, and Punjab when he invaded Greece in 480 B.C.E.
  • The soldiers from Gandhara were equipped with bows made of cane and spears with short shafts.
  • They also had horses and chariots drawn by horses. The Indian soldiers from Sindh and Punjab used cotton clothes and used bows and arrows made of cane. They were expert archers.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia)

6. State your opinion.

Question 1.
Alexander was impressed by the valour of Porus.
Answer:

  • Alexander conquered almost all kingdoms in Kabul, Sindh, and Punjab. However, not all Indian Kings surrendered to Alexander easily.
  • Many fought with great valour. One of them was King Porus. On the bank of Jhelum, Alexander and King Porus confronted each other and there was a fierce battle between them.
  • Porus was defeated but Alexander and his army were greatly influenced by his valour. The Greeks were influenced by the use of elephants in warfare.
  • To penetrate the file of elephants was a great challenge for them.
  • The Greek historians have unanimously praised the skill of Porus in warfare and also his courage.

7. Answers the following questions in detail.

Question 1.
Write in detail about Herodotus, the first historian.
Answer:

  • Herodotus was born in 484 B.C.E. in Halicarnassus, a Greek city-state.
  • He began to write with the intention of tracing the history and causes of the battles between Greek city-states and the
  • Achaemenid Empire during 500-449 B.C.E.
  • The book he wrote was named ‘Historia’ (The Histories).
  • Herodotus was the first historian who collected information-seeking answers to a particular question and then put it in chronological order.
  • He did not bring in notions like God, human destiny, etc.
  • Putting historical events in a chronological sequence became an essential theme of history writing.
  • This theme proved to be fundamental in the development. Therefore, Herodotus is said to be the father of historiography.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia)

Question 2.
Importance of Taxila as a center for learning.
Answer:

  • Taxila was the capital of Gandhara Mahajanapadas.
  • Some information about Taxila can be gathered from the writings of Greek historians.
  • There were several learned individuals (Acharyas) staying in Taxila.
  • Many students from various regions of the Indian subcontinent were attracted to Taxila because of the fame of the acharyas.
  • It had assumed the magnitude of a natural university.
  • An individual acharya had to decide the nature of his method of teaching, the subjects to be taught by him, or the nature of the syllabi.
  • There was no formal system of examinations.
  • Among the subjects taught at Taxila included Rigveda, Yajurveda, Samaveda, ancillary branches of the Vedas. Ancient Traditions and Ethics, Philosophy, Mathematics, Music, Medicine, Puran Texts, History, Weaponry, Poetry, etc.
  • Acharya Chanakya is believed to have taken Chandragupta Maurya to Taxila for education.
  • Chandragupta established a regional capital at Taxila.
  • Among the subjects taught at Taxila included Rigveda, Yajurveda, Samaveda, ancillary branches of the Vedas. Ancient Traditions and Ethics, Philosophy, Mathematics, Music, Medicine, Puran Texts, History, Weaponry, Poetry, etc.
  • Acharya Chanakya is believed to have taken Chandragupta Maurya to Taxila for education.
  • Chanakya himself hailed from Taxila.
  • During the reign of Ashoka, Maurya Taxila became an important center for learning Buddhist tradition.
  • Then Taxila had become a center for learning.

8. Answer the following with the help of the given points.

Question 1.
Write a note on the contribution of the following in establishing the Iranian empire.
(a) Cyrus – II
(b) Cambyses – II
(c) Daryush – I
(d) Xerxes.
Answer:
(a) Cyrus – II (Cyrus the Great): Cyrus – II belonged to the tribe of ‘Pars’. He had begun to build a new capital at ‘Pasargade’. However, it did not get completed in his lifetime. Cyrus – II conquered Lydia, a Greek state to the north of the Mediterranean Sea around the mid of the 6th C.B. C. E. As a result, the Ionian Greek city-states.

(b) Cambyses – II: Cambyses – II was the son of Cyrus – II. He moved back to Susa and re¬established his capital there. Cambyses -II had conquered Egypt.

(c) Daryush – I: He succeeded Cambyses – II reinforced the fortification walls of Susa. He also v built a massive palace and a hypostyle (many columned) halls known as ‘Apadana’. Daryush – I also built the city of ‘Persepolis’ in a style similar to Susa. He also built a palace and apadana in Persepolis also. During the rule of Daryush -I all Ionian city-states got together and rebelled against the Achaemenid rule.

(d) Xerxes: Xerxes, the successor of Daryush -1 tried once again to invade Greece. However, he was also defeated. Thereafter the conflict between the Achaemenids and the Greeks continued over a prolonged time.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 7 India and Iran (Persia)

Question 2.
The conflict between the Iranian Empire and Greece.
(a) Cyrus – II
(b) Arrian
Answer:
(a) Cyrus – II:

  • Cyrus II conquered Lydia, a Greek state to the north of the Mediterranean Sea, around the mid of 6th-century B.C.E.
  • As a result, the Ionian Greek city-states under the Lydian rule inevitably became part of the Achaemenid empire.
  • The Greeks in Ionia had migrated to Anatolia, that is, the Asian part of Turkey. It is also known as ‘Asia Minor’.
  • During the reign of Daryush I all Ionian city-states got together and rebelled against the Achaemenid rule.
  • The rebellion was subdued completely after a struggle of five years by the Achaemenid army.
  • The effects of this unsuccessful rebellion are important for understanding the interrelationship between Greece and Persia in the ensuing period.

(b) Arrian:

  • Arrian was a Greek historian of the 1st-century C.E.
  • He wrote a book called ‘Anabasis of Alexander. He has referred to the correspondence between Daryush III, the last Achaemenid emperor, and Alexander.
  • Daryush had written to Alexander about the release of his mother, wife, and children.
  • Alexander responded by reminding Daryush of the sorrow inflicted on the Greeks by the earlier invasions of the Achaemenid emperors.
  • Alexander wrote that he had arrived in Russia by crossing the ocean, with the intention of punishing the aggressive Persians.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 7 India and Iran (Persia)

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 7 India and Iran (Persia) Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 7 India and Iran (Persia)

1A. Choose the correct alternative and write the complete sentences.

Question 1.
The Greek historian ___________ is said to be the father of modern historiography.
(a) Herodotus
(b) Alexander
(c) Scylax
(d) Daryush
Answer:
(a) Herodotus

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 7 India and Iran (Persia)

Question 2.
Taxila was ruled by King ___________ at the time of Alexander’s advent.
(a) Chandragupta
(b) Ambhi
(c) Porus
(d) Shashigupta
Answer:
(b) Ambhi

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) PersopolisCity built by Daryush-I
(b) HalicarnassusHerodotus was born here
(c) TaxilaCentre of knowledge and education
(d) NysaPersian settlement

Answer:
(d) Nysa – Greek settlement

1C. Write the names.

Question 1.
Last emperor of Achaemenid Empire-
Answer:
Daryush – III

Question 2.
Name of coins issued by Daryush-I
Answer:
Darik and Siglos

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 7 India and Iran (Persia)

2. Explain the statements with reasons.

Question 1.
Alexander invaded Persia.
Answer:

  • The Persians invaded Greece but were defeated. Thereafter the conflict between the Achaemenids and Greeks continued over a prolonged time.
  • An impact of this conflict was to manifest in the way of the invasion of Persia by Alexander III, the King of Macedonia.
  • Thus, Alexander invaded Persia.

Question 2.
Alexanders’ invasion of India did not have a far-reaching impact on the political scenario of India.
Answer:

  • Alexander invaded India and conquered some kingdoms from Afghanistan to Sindh-Punjab. He could not however establish his rule for a long time.
  • After his confrontation with Porus, Alexander proceeded in the direction of Chenab and Ravi.
  • He conquered the kingdoms on the way and reached the bank of Beas. Alexander’s soldiers had lost spirit and they refused to march forward.
  • Before setting on the return journey. Alexander handed over the regions in Punjab to Porus and those in Sindh to Ambhi.
  • He appointed Greek satraps and in 325 B.C.E.
  • Alexander died in Babylon. After his death, Chandragupta Maurya established his vast empire from Bihar to Afghanistan.

3. State your opinion.

Question 1.
Herodotus is said to be the father of modern history writing.
Answer:

  • Herodotus was the first historian who collected information-seeking answers to a particular question and then put it in chronological order. While doing this he did not bring in notions like a god, human destiny, etc.
  • Putting historical events in a chronological sequence became an essential theme of history writing.
  • This theme proved to be fundamental in the development of history writing as an independent discipline.
  • Therefore, Herodotus is said to be the father of historiography.

Question 2.
Ancient Taxila was the center of knowledge and education.
Answer:

  • Buddhist literature and writings of the Greek historians give information about Taxila.
  • There were several learned individuals (Acharyas) staying in Taxila.
  • Many students from various regions of the Indian subcontinent were attracted to Taxila because of the fame of the acharyas.
  • Thus, Taxila had become a great center of education.
  • Thereby it had assumed the magnitude of a natural university.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 7 India and Iran (Persia)

4. Answers the following questions in detail.

Question 1.
Describe the political and cultural effects of the Achaemenid rule on India.
Answer:

  • The Persian supremacy prevailed in the Indian subcontinent for at least two centuries.
  • The Persian rulers set up an administrative system.
  • Every conquered region was annexed to their territory as a satrapy and a satrap (governor) was appointed as its chief administrator.
  • A newly opened waterway for the transport between Persia and the Indian subcontinent facilitated trade between Achaemenid provinces in the northwestern region of the Indian subcontinent and the regions of Sindh-Punjab.
  • The ivory and teak exported from India had great demand in the Persian markets. The architects, sculptors, and other artisans lost the royal patronage so they had to move out in search of work. They migrated to India.
  • They received royal patronage in the court of emperor Ashoka. Their style is reflected in the stone pillars erected by Emperor Ashoka.
  • Thus, the sculptural art in ancient India has its roots in the Persian; and accordingly, in the Greek sculptural style.

Question 2.
Describe Alexander’s invasion of India.
Answer:

  • Alexander invaded the Indian subcontinent and conquered some kingdoms from Afghanistan to Sindh-Punjab.
  • He, however, could not establish his rule there for a long time.
  • Alexander became the king of Macedonia in 334 B.C.E. He defeated emperor Daryush III in 331 B.C.E.
  • After conquering the region of Kabul, he reached the foothills of the Hindukush mountains.
  • Then he camped at a place called Nicaea situated on Uttarapatha. Ambhi welcomed Alexander and sought friendship with him.
  • Alexander conquered almost all kingdoms in Kabul, Sindh, and Punjab.
  • On the bank of Jhelum, Alexander and King Porus confronted each other and there was a fierce battle between them.
  • Porus was defeated but Alexander and his army were greatly influenced by his valour.
  • Alexander’s soldiers had lost spirit due to the frequent battles and refused to march forward. Alexander was forced to return.
  • Before returning, Alexander handed over the regions in Punjab.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 7 India and Iran (Persia)

Activity

Collect additional information about the palace at Persepolis and Apadana at Susa with the help of the internet.
Answer:

  • Persepolis was the ceremonial capital of the Achaemenid Empire.
  • Earliest evidence shows that the earliest remains of Persepolis date back to 515 BC.
  • Apadana at Susa.
  • Apadana is a large hypostyle hall. The palace complex in Susa, Iran, the capital of the Achaemenid Empire.
  • The construction was parallel to that of Persepolis. This palace was built during the reign of Darius I, the Great.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India

1A. Choose the correct alternative and write complete sentences.

Question 1.
___________ is identified with Nadura in Buldhana district.
(a) Potana
(b) Vidarbha
(c) Bhoja
(d) Dandaka
Answer:
(a) Potana

Question 2.
___________ was the son of Rishabhnath, the first Jain Tirthankara.
(a) Mahavir
(b) Bahubali
(c) Gautama Buddha
(d) Andhakraja
Answer:
(b) Bahubali

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India

Question 3.
The Jataka story known as ___________ Jataka gives us the list of kings who ruled the State of Videha.
(a) Assaka
(b) Chulla Kalinga
(c) Nimi
(d) Mahaparinibbansutta
Answer:
(c) Nimi

Question 4.
The city of ___________ was the capital of Anga.
(a) Varanasi
(b) Shravasti
(c) Rajagriha
(d) Champa
Answer:
(d) Champa

Question 5.
___________ was the 24th Tirthankara.
(a) Vardhaman Mahavir
(b) Parshavanath
(c) Rishabha
(d) Bahubali
Answer:
(a) Vardhaman Mahavir

Question 6.
___________ was known as Tathagatha or Shakyamuni.
(a) Vardhaman Mahavir
(b) Gautam Buddha
(c) Andhakraja
(d) Emperor Ashoka
Answer:
(b) Gautama Buddha

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India

Question 7.
___________ was the capital of Asmaka.
(a) Potali
(b) Varanasi
(c) Vaishali
(d) Mathura
Answer:
(a) Potali

Question 8.
The city of Champa was the capital of ___________
(a) Kasi
(b) Anga
(c) Kosala
(d) Magadha
Answer:
(b) Anga

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) Jataka story giving a list of kings who ruled VidehaNimi Jataka
(b) Jataka story giving the name of the king who ruled KasiAssaka Jataka
(c) Jataka story describing the battle between king Assaka and the Kalinga kingChulla Kalinga Jataka
(d) Buddhist text that mentions that the king of Kasi had defeated KosalaMahaparinibbansutta

Answer:
Buddhist text that mentions that the king of Kasi had defeated Kosala – Mahavagga

Question 2.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) AngaChampa
(b) MagadhaViratnagar
(c) Vrujji/VajjiVaishali
(d) Malla/MalavaKushinara/Kushinagara

Answer:
Magadha – Girivraja/Rajgriha

Question 3.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) KuruIndraprastha/Indrapattan
(b) Uttar PanchalaAhichchhatra
(c) Dakshina PanchalaTaxila
(d) MatsyaViratnagar

Answer:
Dakshina Panchala – Kampilya

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India

1C. Find the odd one out.

Question 1.
Buddha, Tathagatha, Shakyamuni, Vardhamana Mahavira
Answer:
Vardhamana Mahavira

Question 2.
Nimi Jataka, Assaka Jataka, Chulla Kalinga Jataka, Mahavagga
Answer:
Mahavagga

Question 3.
Swarajya, Bhaujya, Vairajya, Rajasuya
Answer:
Rajasuya

Question 4.
Aspasioi, Assakenoi, Astakenoi, Andhakraja.
Answer:
Andhakraja

Question 5.
Vidarbha, Paudanya, Bhoja, Dandaka.
Answer:
Paudanya

Question 6.
Purohita, Senani, Rajya, Amatya.
Answer:
Rajya

Question 7.
Svaarajya, Bhaujya, Vairajya, Gramani.
Answer:
Gramani

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India

Question 8.
Ashvamedha, Maharajya, Saamrajya, Parmeshthya.
Answer:
Ashvamedha

2A. Write the names of historical places, persons, and events.

Question 1.
Term mentioned in Panini’s Ashtadhyayi meaning Avanti and Ashmak.
Answer:
Avantyashmak

Question 2.
Region on the bank of the Godavari
Answer:
Andhakratta

Question 3.
Capital of Kosala
Answer:
Shravasti

Question 4.
Statue of Bahubali in the Hassan district of Karnataka
Answer:
Shravanabelagola

Question 5.
Disciple of Gautama Buddha
Answer:
King Prasenjit

Question 6.
The play was written by Bhasa
Answer:
Swapnavasavadatta

Question 7.
Contemporary of Gautama Buddha
Answer:
Bimbisara

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India

Question 8.
Capital of Gandhara
Answer:
Taxila

Question 9.
Chief of a guild of artisans
Answer:
Jyeshthaka

Question 10.
Founder of Buddhism
Answer:
Gautam Buddha

2B. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
The core principle of Vardhamana Mahavir’s philosophy is ___________
(a) Vedanta
(b) Mimamsa
(c) Charavaka
(d) Pluralism (Anekantavada)
Answer:
(d) Pluralism (Anekantavada)

Question 2.
Kamboja mahajanapada is mentioned in the ancient literature along with ___________
(a) Kosala
(b) Magadha
(c) Anga
(d) Gandhara
Answer:
(d) Gandhara

Question 3.
It seems that the king of Assaka was known as ‘Andhakraja’ during ___________
(a) Gautama Buddha’s times
(b) Vardhaman Mahavir’s times
(c) Second Urbanisation
(d) Mahajanpada
Answer:
(a) Gautama Buddha’s times

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India

3. Observe the map on page 39 of your textbook and answer the following questions based on it.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India 3

Question 1.
Name the sixteen Mahajanapadas shown on the map.
Answer:
The sixteen Mahajanapadas shown on the map are Kamboja, Ghnadhara, Kuru, Surasena, Pachala, Kosala, Malla, Vrujji, Anga, Magadha, Kasi, Vatsa, Chedi, Avanti, Shoorasena, and Ashmaka.

Question 2.
Name the islands in the Bay of Bengal.
Answer:
The islands in the Bay of Bengal are Andaman and Nicobar Islands.

Question 3.
Name the ocean found at the tip of India.
Answer:
The Ocean found at the tip of India is the Indian Ocean.

Question 4.
Name the sea at the west of India.
Answer:
The Sea at the west of India is the Arabian Sea.

Question 5.
Name the modern city shown on a map.
Answer:
The modern city shown on the map is Delhi.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India

4. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India 4 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India 4 Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India 4 Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India 4 Q2.1

Question 3.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India 4 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India 4 Q3.1

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India

5. Explain the following concepts.

Question 1.
Guilds (Shrenis)
Answer:

  • Along with agriculture and animal husbandry, trade and systematic management, and organisation of the trade are also essential factors for the prosperity of a state.
  • The guilds of the merchants and the artisans played a great role in the growth of the mahajanapadas into wealthy states.
  • These guilds had their own way of organisation and functioning.
  • Guilds had their own, strict rules. Hence, they had a stringent structure.
  • This stringent structure is perceived as one of the main reasons for the rise of the caste system.

6. State your opinion.

Question 1.
The Charavaka/Lokayat school denies the existence of ‘God’.
Answer:

  • One of the ancient Indian schools of thought was the Charavaka or the Lokayat school of thought.
  • This school denies the existence of God.
  • It opposes the authority of Vedas (Vedapramanya) and the notions of the existence of God and life after death.
  • It also discarded all rituals arising out of this kind of belief system.
  • It is the only materialistic school of philosophy that was developed in ancient India.

Question 2.
The names occurring in the Buddhist texts are accepted as more reliable.
Answer:

  • The names of sixteen Mahajanpadas are found in the Jaina and Buddhist literature and also in the Pur ana texts.
  • Buddhist texts were written in a period, which was closer to the period of the Mahajanpadas.
  • Hence, the names occurring in the Buddhist texts are accepted as more reliable.

Question 3.
The name Assaka in Pali is equivalent to Sanskrit Ashmaka.
Answer:

  • It seems that the king of Assaka was known as ‘Andhakraja’ during Gautama Buddha’s times.
  • The region on the bank of the Godavari was known as ‘Andhakratta’.
  • Sage Bavari, a contemporary of Gautama Buddha, had his ashram in this region, but originally he was from the state of Kosala.
  • According to ‘Suttanipata’, a Buddhist text, he came from Shrvasti, the capital of Kosala to Assaka.
  • It was situated on the Godavari and in the region of ‘Dakshinapatha’.
  • This evidence confirms that the name Assaka in Pali is equivalent to Sanskrit Ashmaka.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India

7. Answers the following questions in detail.

Question 1.
Explain the Eight Fold Path (Ashtangika Marga) of Gautama Buddha.
Answer:
Gautama Buddha explained the Eight Fold Path by including:

  • Samyak Drishti (To understand and accept that nothing happens against the rules of nature)
  • Samyak Sankalp (Right determination)
  • Samyak Vacha (Right speech)
  • Samyak Karmanta (Right behaviour)
  • Samyak Ajiva (Livelihood by right means)
  • Samyak Vyayam (Conscious avoidance of offensive things)
  • Samyak Smriti (watchfulness and memory of right things)
  • Samyak Samadhi (Establishing the mind firmly in equanimity; a state beyond pleasure and sorrow)

Question 2.
Discuss in detail the functioning of guilds or shrenis.
Answer:

  • The guilds of the merchants and the artisans played a great role in the growth of Mahajanapadas into wealthy states.
  • The guilds had their own way of organisation and functioning.
  • Guilds had their own strict rules. Hence, they had a stringent structure.
  • This stringent structure is perceived as one of the main reasons for the rise of the caste system.
  • The paid outsiders who worked in the guilds were known as ‘Karmakara’ and unpaid workers as ‘Dasa’.
  • During the Mauryan period, the king’s control of the transactions of guilds was very important.
  • Structurally the shrenis had a great potential of channeling the central power.
  • The functioning of the guilds was controlled by the state. Detailed records were kept of the production by the guilds.
  • Each guild had its own rules based on its traditions. The state did not interfere in the functioning of the guilds.
  • The chief of a guild of artisans was known as ‘Jyesthaka’ or ‘Jyetthaka’.
  • The chief of a guild of merchants was known as ‘Shreshthi’ or ‘Setthi’.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India

8. Answers the following questions with the help of given points.

Question 1.
The Contemporary cities of Mahajanapadas, with the help of:
(a) Kasi
(b) Kosala
(c) Anga
(d) Magadha
(e) Vrujji/Vajji
(f) Malla
(g) Chedi
Answer:
(a) Kasi: This Mahajanapada was a powerful one at the beginning of the Mahajanapada period. Varanasi was its capital. The kings of Kasi were ambitious. According to the jataka stories they aspired for the highest position among all contemporary kings (Sabbarajunam aggaraja).

(b) Kosala: Ancient Kosala encompassed the regions of Uttar Pradesh in India and Lumbini in Nepal. Sharavasti was its capital city. King Prasenjit (Pasenadi) was a disciple of the Gautama Buddha. Kosala was destroyed and annexed permanently to Magadha by King Ajatashatru.

(c) Anga: The city of Champa was the capital of Anga. It was the center of the marine trade. It was permanently annexed to Magadha by King Bimbisara.

(d) Magadha: Magadha had its first capital in the city of Girivraja, also known as Rajagriha. Girivraja was surrounded by five hills making it formidable for the enemies. King Bimbisara was a contemporary of Gautama Buddha. The policy of territorial annexation of other kingdoms was started during the reign of Kind Bimbisara.

(e) Vrujji/Vajji: This was a confederation of eight clans, known as ‘Maha Aththkula’. It included clans like Videha, Lichchhavi, Vajji, Shakya, Dnyatruk, etc. The ‘Ekapanna Jataka’ mentions that Vaishali, the capital of this Mahajanapada was fortified with three surrounding walls. It had three entrance gates and bastions.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 6 Second Urbanisation in India

(f) Malla: The city of Kushinara or Kushinagara (Kasia) in the Gorakhpur district was the capital of this Mahajanapada. Gautama Buddha attained Mahaparinirvana in this city. A copper plate inscription (5th century C.E.) was found at the ‘Parinirvana Stupa’ in this city. It read, “Parinirvana chaitye tamrapattaiti”. By the 3rd century B.C.E. the Malla Mahajanapada was merged into the Maurya Empire.

(g) Chedi: This Mahajanapada had occupied Bundelkhand and the region around it. The city of Shuktimati or Sotthivati was its capital. It is supposed to have been situated near ‘Banda’ in Uttar Pradesh.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 The New Dress

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 1.5 The New Dress Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 The New Dress

12th English Digest Chapter 1.5 The New Dress Textbook Questions and Answers

Question 1.
Write in Column ‘B’ the description of the clothes you would choose to wear for the occasions given in Column ‘A’:
Answer:

AB
A birthday partyCasual jeans and T-shirt
A prize distribution ceremony at schoolFormal shirt and trousers
A picnicColourful casuals, or Shorts and T-shirt
An entertainment showGood jeans and good T-shirt

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
Discuss the criterion of the choice of your clothes with the help of given points:
Answer:
(a) Occasion: whether it is a birthday, wedding, picnic, college festival, etc.
(b) Society (people you may meet at the venue): friends, relatives, classmates, visitors, students from other colleges, etc.
(c) Availability: bought at a store, tailored, borrowed, etc.
(d) Fashion: designer clothes, casual, Indian formal, Western formal, etc.
(e) Your wish/whim: colour of my choice, style, etc.
(f) A suggestion or advice by someone (mother, sister, friend, etc.): Only advice by friends
(g) Any other than the above mentioned reasons: I would choose a dress that would suit me and set off my looks in the best possible way, even if it may be out of fashion. I would not go by whether it is expensive or branded.

Question 3.
Divide the class into groups. Discuss the role of costumes in enhancing your personality:
Answer:
(Points: clothes very important – first impressions important – colours, cut that suit a person – if the clothes are suitable, confidence level increases – however, it is not the cost of clothes but suitability to the wearer and occasion that are important – your clothes also depend on the culture and place.)

Question 4.
State whether you agree or disagree with the following statements and discuss the reasons:
Answer:
(a) A simple dress makes one’s personality look dull.
(Disagree – if the cut is good, the cloth is good – it suits the wearer – a simple dress can be excellent.)

(b) We should not judge ourselves from the comments we receive from others.
(Agree – we should have self-esteem – trust our judgement – do not have to seek approval from others – people may be envious, etc.)

(c) A fashionable and costly dress makes you look rich, intelligent and beautiful.
(Disagree – the dress must suit the wearer – should be worn with confidence – wearer should have good posture – accessories should be well-matched, etc.)

(d) We should choose a dress according to the fashion rather than our choice.
(Disagree – if we choose according to fashion, may not be comfortable – the fashion may not suit us-we may feel self-conscious – hence choose a dress according to our choice.)

Maharashtra Board Solutions

(A1)

Question (i)
There are a few other characters mentioned in this extract. Discuss the way their reactions help us to understand the inferiority complex of Mabel.
Answer:
Mabel told Robert Haydon that she felt like some dowdy, decrepit, horribly dingy old fly. She said it to reassure herself and appear detached and witty, and to show that she did not feel in the least out of anything.

Robert Haydon probably replied something to praise her, which Mabel felt was just politeness, and that he was being insincere. Though she was constantly looking for approval from others, she always felt suspicious when someone actually praised her, or said something in her favour. This shows that she has no self-esteem and a very big inferiority complex.

(A2)

Question (i)
Pick out the sentence/s from the extract which describe the ambience of the party at Mrs. Dalloway’s place.
Answer:
1. If she had been dressed like Rose Shaw, in lovely, clinging green with a ruffle of swansdown.
2. For she would not join Charles Burt and Rose Shaw, chattering like magpies and perhaps laughing at her by the fireplace.

Question (ii)
Mabel is thinking too much about her dress. Pick out two sentences supporting the above statement.
Answer:
1. It seemed to her that the yellow dress was a penance which she had deserved.
2. Then Mrs Holman was off, thinking her the most dried-up, unsympathetic twig she had ever met, absurdly dressed, too, and would tell every one about Mabel’s fantastic appearance.

Question (iii)
Critically analyze Mabel’s weak economic conditions in the past as one of the reasons that led her to choose the old-fashioned dress.
Answer:
Mabel did not belong to a rich family. She was one of a family of ten. They always had to be careful about their expenses, always counting the pennies. Her mother had to carry big cans the linoleum on the stairs was worn off, and there was always some minor domestic tragedy taking place.

Even when they went to seaside resorts, they stayed at lodges which never faced the sea directly, but at an odd angle, so that they had to squint to see the sea. Maybe indirectly she was still fighting with her weak economic conditions of the past, and this had made her choose the old-fashioned dress or it could have been some memories of the past that made her do it.

Question (iv)
The cause of Miss Mabel’s disappointment is not only her poor background in the past but her too much bookishness also Substantiate.
Answer:
To a certain extent this is true. She keeps thinking about the depressing lines she has read written by Shakespeare; she also keeps thinking of the story of the fly and the saucer, and how she is a fly and the others are dragonflies, butterflies and beautiful insects. Probably her over-active imagination, which led to her continuous disappointment with various things, was also due to extensive reading.

Maharashtra Board Solutions

Question (v)
Do you appreciate Mabel’s tendency of deciding her own value from the comments given by others? Explain your views.
Answer:
No, I don’t. We all have our own likes and dislikes; we should wear what we like and behave in the manner we think is appropriate. We should not depend on the approval and comments of others to decide our value and worth. This is done only by those who have no confidence in themselves and no self-esteem.

(A3)

Question (i)
Write the synonyms for the word ‘dress’ by filling appropriate letters in the blanks. One is done for you.
Answer:
(a) a t t i r e
(b) g a r b
(c) c o s t u m e
(d) g a r m e n t
(e) o u t f i t
(f) a p p a r e l

Question (ii)
Conchology means the scientific study or collection of mollusc shells. Find out the meanings of:
1. Etymology
2. Archaeology
Answer:
1. Etymology – the study of the origin and history of words.
2. Archaeology – the scientific study of material remains (such as tools, pottery, jewelry, stone walls, and monuments) of past human life and activities.

(A4)

(i) Use the correct tense form of the verbs given in the brackets and rewrite the sentences.

Question (a)
She ………………….. (take/takes/took/had taken) that old fashion book of her mother a few months back.
Answer:
She had taken that book of her mother a few months back.

Question (b)
She ……………… (pecking/pecks/pecked) at her left shoulder for quite some time.
Answer:
She pecked at her left shoulder for quite some time.

Question (c)
One human should (done /doing/be doing) this for another always.
Answer:
One human should be doing this for another always.

Maharashtra Board Solutions

Question (d)
All this (will be/is/have been) destroyed in a few years.
Answer:
All this will be destroyed in a few years.

Question (e)
She (feels/felt/will be feeling) like a dressmaker’s dummy standing there.
Answer:
She felt like a dressmaker’s dummy standing there.

(ii) Do as directed:

Question (a)
Lata will sing tonight. (Make it less certain.)
Answer:
Lata may sing tonight.

Question (b)
You should wear your uniform. (Show ability.)
Answer:
You can wear your uniform.

Question (c)
Sandeep may study to clear the examination. (Make it obligatory/compulsory.)
Answer:
Sandeep must study to clear the examination.

Question (d)
I can do it. (Make a sentence seeking permission.)
Answer:
May I do it?

(iii)

Question (a)
Frame three rules for the students of your college. (Non-textual grammar)
Answer:
1. Students must wear identity cards in the college premises.
2. Students must not loiter near the college gate.
3. Every student must have at least 75% attendance in every subject.

Maharashtra Board Solutions

Question (b)
Frame three sentences giving advice to your younger brother.
Answer:
1. You should make a timetable for revision at least a month before the exams.
2. You should not eat junk food.
3. You should visit your dentist at least once every six months.

Question (iv)
Fill-in the blanks with appropriate modal auxiliaries according to the situation given in the following sentences:
Answer:
(a) Take an umbrella. It might rain later.
(b) People must not walk on the grass.
(c) May I ask you a question?
(d) The signal has turned red. You must wait.
(e) I am going to the library. I could find my friend there.

(A5)

Question (i)
Virginia Woolf has created many characters other than Miss Mabel with great skill. Write a character sketch of any one of them.
Answer:
One of the guests at Mrs. Dalloway’s party was Charles Burt. Mabel was impressed by him and longing for some praise from him. However, he was a malicious person, with no heart, no fundamental kindness and only a superficial appearance of friendliness. He liked to poke fun at people and see their reactions. He probably also liked to gossip about people and discuss them behind their backs, but his opinion made a great difference to Mabel.

Question (ii)
‘Clothes mean nothing until someone lives in them.’ Expand the idea in your own words.
Answer:
Clothes mean nothing until someone lives in them These are the words of Marc Jacobs, a fashion designer. It means that clothes gain importance and character only when someone is wearing them. The first impression that people have of a person is not only through the clothes that one is wearing but the way one is wearing those clothes.

The style a person adopts tells people a lot about his/her personality and character. The best and most expensive clothes can be unimpressive if the wearer does not carry himself/herself well. On the contrary, the simplest of clothes can look good and impressive if the wearer has good posture, self-confidence and self-esteem.

Hence, when we are buying clothes, we must not only be sure that they will suit us but that we will be comfortable in them and able to carry them well. So, we must choose clothes that make us feel good about ourselves, confident and happy.

Maharashtra Board Solutions

(A6)

Question 1.
Go to a library and read the following books:
(a) ‘A Haunted House’ by Virginia Woolf
(b) ‘Mrs. Dalloway’ by Virginia Woolf

(A7)

Question 1.
Find out information about career opportunities in the following fields:

  1. Fashion designing
  2. Dress designing
  3. Textile industry
  4. Garment industry
  5. Image consultancy
  6. Psychology and Psychiatry

Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 1.5 The New Dress Additional Important Questions and Answers

Read the extract and complete the activities given below:

A1. Global Understanding:

Question 1.
Complete the following:
Answer:
1. What depressed Mabel was her appalling inadequacy, her cowardice and her mean, water-sprinkled blood.
2. The feeling that grew stronger as she went upstairs was that something was not quite right.
3. The eyelids of the guests flickered and then shut rather tight.

Question 2.
Complete the following:
Answer:

  1. According to Mabel, fashion means cut, style, and cost, at least thirty guineas.
  2. When Mabel was sitting over the teacups, she had thought that she could not be fashionable.
  3. The book Mabel had chosen was an old Paris fashion book of her mother’s, of the time of the Empire.
  4. Rose Shaw’s lips had a little satirical pucker.

Maharashtra Board Solutions

Question 3.
Mabel knew that these were her main faults:
Answer:
envy and spite

Question 4.
Mable tried to imagine them like flies:
Answer:
Rose Shaw and all the other people

Question 5.
He stopped to listen to Mabel:
Answer:
Robert Haydon

Question 6.
She, Mabel, was a fly but the others were:
Answer:
dragonflies, butterflies, beautiful insects

Question 7.
Complete the following:
Answer:
1. Miss Milan’s workroom was terribly hot, stuffy and sordid, smelling of clothes and cabbage cooking.
2. When Mabel looked at herself in the glass, she saw a grey-white, mysteriously smiling, charming girl, the core of herself.

Maharashtra Board Solutions

Question 8.
Match the following and write the complete answers:

AB
1. Miss Milan wanted to know(a) pick a hemp seed from between her lips.
2. Miss Milan let the canary(b) to be so dependent on people’s opinions.
3. Mabel felt it was very weak(c) she suffered tortures and was awoken to reality.
4. When Mabel was in Miss Dalloway’s drawing-room.(d) about the length of the skirt.

Answer:

  1. Miss Milan wanted to know about the length of the skirt.
  2. Miss Milan let the canary pick a hemp
  3. Mabel felt it was very weak to be so dependent on people’s opinions.
  4. When Mabel was in Miss Dalloway’s drawing-room she suffered tortures and was awoken to reality.

Question 9.
Pick out the sentences that are false and write them correctly:
Answer:
1. Mabel was not at all confident when she went into the room.
2. Rose Shaw was actually looking very fierce and tragic.
3. Charles Burt wanted to talk to Mabel.
4. Charles Burt told Mabel that she was looking charming.
False sentences:
2. Rose Shaw was actually looking very fierce and tragic.
3. Charles Burt wanted to talk to Mabel.
4. Charles Burt told Mabel that she was looking charming.
Corrected sentences:
2. Mabel imagined that Rose Shaw would look very fierce and tragic.
3. Mabel wanted to talk to Charles Burt.
4. Mabel wished that Charles Burt had told her that she was looking charming.

Question 10.
Match the sentences from Box A and Box B and rewrite the completed sentences:
Answer:
A:
1. Mrs. Holman did not notice Mabel’s dress
2. Mabel was angry because
3. Mrs. Holman leaned forward and told Mabel
4. Mabel compared the clamour and greed of human beings for sympathy
B:
(a) Mrs. Holman treated her like a house agent or messenger boy.
(b) how her eldest boy had strained his heart running.
(c) to a row of cormorants, barking and flapping their wings.
(d) because she was worried about her family.
Answer:

  1. Mrs. Holman did not notice Mabel’s dress because she was worried about her family.
  2. Mabel was angry because Mrs. Holman treated her like a house agent or messenger boy.
  3. Mrs. Holman leaned forward and told Mabel how her eldest boy had strained his heart running.
  4. Mabel compared the clamour and greed of human beings for sympathy to a row of cormorants, barking and flapping their wings.

Maharashtra Board Solutions

Answer in very brief:

Question 1.
What did Mabel do to look busy?
Answer:
punched the cushions

Question 2.
Who were chatting near the fireplace?
Answer:
Charles Burt and Rose Shaw

Question 3.
What was Rose Shaw wearing?
Answer:
a lovely, clinging green dress with a ruffle of swansdown

Question 4.
What type of job did Hubert have?
Answer:
a safe, permanent underling’s job in the Law Courts

Question 5.
Who was Mabel’s hero?
Answer:
Sir Henry Lawrence

Question 6.
Where did Mabel dream of living?
Answer:
in India

Question 7.
Choose the correct alternative and fill in the blanks:

  1. The children ……………. as they paddled. (shouted/cried)
  2. The Goddess was …………….. but ……………. (ugly/kind/beautiful/cruel)
  3. Mabel was years old. (fifty/forty)
  4. All Mabel’s brothers and sisters were …………….. people, (strong/weak)
  5. Mabel went to the seaside at ……………. .(Christmas/Easter)
  6. Now that Mabel was older, the stories about the fly and the saucer would come more ……………… (seldom/often)

Answer:

  1. The children shouted as they paddled.
  2. The Goddess was beautiful but cruel.
  3. Mabel was forty years old.
  4. All Mabel’s brothers and sisters were weak people.
  5. Mabel went to the seaside at Easter.
  6. Now that Mabel was older, the stories about the fly and the saucer would come more seldom.

Question 8.
Who said to whom:
OR
Complete the following table:
Answer:

The WordsWho saidTo whom
“I have enjoyed myself.”MabelMr. Dalloway
“Lies, lies, lies!”MabelTo herself
“But it’s too early to go.”Mrs. DallowayMabel
“Right in the Saucer!”MabelTo herself

Complex Factual:

Question 1.
Pick out the sentences from the extract which describe the ambience of the party at Mrs. Dalloway’s place.
Answer:
Mrs. Barnet, while handing her the mirror and touching the brushes and thus drawing her attention, perhaps rather markedly, to all the appliances for tidying and improving hair, complexion, clothes, which existed on the dressing table.

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
Who was Mrs. Barnet? Describe her behaviour.
Answer:
Mrs. Barnet was probably the maid or housekeeper. She held the mirror, touched the brushes, and drew Mabel’s attention, rather markedly, to the appliances kept on the dressing table for improving one’s looks. She indirectly indicated to Mabel that something about Mabel’s looks was not quite right.

Question 3.
Mabel is thinking too much about her dress. Pick out a sentence supporting the above statement.
Answer:
She could not face the whole horror – the pale yellow, idiotically old-fashioned silk dress with its long skirt and its high sleeves and its waist and all the things that looked so charming in the fashion book, but not on her, not among all these ordinary people.

Question 4.
Pick out the sentences from the extract which describe the ambience of the party at Mrs. Dalloway’s place.
Answer:
Rose herself being dressed in the height of the fashion, precisely like everybody else, always.

Question 5.
Describe the dress Mabel was wearing, What had been Mabel’s thoughts about it earlier?
Answer:
The dress was a pale yellow, old-fashioned silk dress, with a long skirt and high sleeves and waist. It had looked so charming in the fashion book, but not on her. Mabel had thought earlier that the dress would I make her look modest, old-fashioned and charming.

Question 6.
Pick out the sentences from the extract which describe the ambience of the party at Mrs. Dalloway’s place.
Answer:
She was a fly, but the others were dragonflies, butterflies, beautiful insects, dancing, fluttering, skimming.

Question 7.
What did Mabel say to Robert Haydon, and why did she say it? Describe their interactions.
Answer:
Mabel said that she felt like some dowdy, decrepit, horribly dingy old fly. She said it to reassure herself and appear detached and witty, and to show that she did not feel in the least out of anything. Robert Haydon heard this and replied with some polite and insincere words.

Question 8.
Mabel is thinking too much about her dress. Pick out some sentences supporting the above statement.
Answer:
She looked at herself with the dress on, finished, an extraordinary bliss shot through her heart. Suffused with light, she sprang into existence.

Maharashtra Board Solutions

Question 9.
Describe Miss Milan.
Answer:
Miss Milan was poor and hard-working. Her face was red and her eyes bulged. Her pleasures in life were few and cheap; one of them was allowing her pet canary to pick a hemp-seed from between her lips. She was patient and had to endure a lot of difficulties.

Question 10.
Mabel is thinking too much about her dress. Pick out a sentence supporting the above statement.
Answer:
She issued out into the room, as if spears were thrown at her yellow dress from all sides.

Question 11.
Pick out the sentence/s from the extract which describe the ambience of the party at Mrs. Dalloway’s place.
Answer:
……….. and not be whipped all around in a second by coming into a room full of people.

Question 12.
Describe Mabel’s behaviour as she entered the room.
Answer:
Mabel went out into the room, as if spears were thrown at her yellow dress from all sides. But instead of looking fierce or tragic, she looked foolish and self-conscious. She smiled in a silly way, like a schoolgirl, and slouched across the room, moving quietly, as if she were a beaten dog. She then stood by herself and looked at a picture-from shame, from humiliation.

Question 13.
What had been Mabel’s dreams before marriage? Did they come true?
Answer:
Mabel had dreamt of living in India, married to some hero like Sir Henry Lawrence, or some empire builder. However, she had failed utterly, and had married Hubert, who had an ordinary job in the Law Courts. They lived in a small house without proper maids.

Question 14.
Discuss Mabel’s opinion of herself as a wife and mother.
Answer:
Mabel felt that she had always been a fretful, weak, unsatisfactory mother, and an unsteady and uncertain wife. She felt that she was hanging about lazily in a kind of twilight existence with nothing very clear or very bold, or standing out.

Maharashtra Board Solutions

Question 15.
Describe the actions of the fly in Mabel’s imagination. Would the fly behave in the same way (as it did in her imagination), now that she was forty?
Answer:The fly in her imagination suddenly struggled out sometimes. But now that she was forty, she felt that the fly, and she, Mabel, would gradually cease to struggle any more.

Question 16.
Pick out the sentences from the extract which describe the ambience of the party at Mrs. Dalloway’s place.
Answer:

  1. “But it’s too early to go,” said Mrs. Dalloway, who was always so charming.
  2. “I have enjoyed myself,” she said to Mr. Dalloway, whom she met on the stairs.
  3. She thanked Mrs. Barnet for helping her.

Question 2.
Describe Mabel’s plans and expectations for the next day.
Answer:
Mabel planned that she would go to the London Library the next day. She would find some wonderful, helpful, astonishing book, by a clergyman or by an American no one had ever heard of or she would walk down the Strand and drop into a hall where a miner was telling about the life in the pit, and suddenly she would become a new person. She would be transformed. She would wear a uniform; somebody would call her Sister : she would never give a thought to clothes again. And after that she would be perfectly clear about Charles Burt and Miss Milan forever.

Inference/Interpretation/Analysis:

Question 1.
There is another character mentioned in this extract. Discuss the way his/ her reactions help us to understand the inferiority complex of Mabel.
Answer:
Mrs. Barnet touched the brushes and drew Mabel’s attention, rather markedly, to the appliances kept on the dressing table for improving one’s looks. She indirectly indicated to Mabel that something about Mabel’s looks was not quite right. Mabel immediately lost whatever confidence she had. This shows us that Mabel’s inferiority complex was so deep and strong that even a housekeeper’s hint rattled her and made her lose confidence.

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
Complete the following:
‘RIGHT’ signifies ………………. .
Answer:
‘RIGHT’ signifies the suitability of the dress for the occasion.

Question 3.
Complete the following:
She was afraid of looking in the mirror/glass because
Answer:
She was afraid of looking in the mirror/glass because she felt that she looked horrible in the pale yellow, old-fashioned silk dress, with a long skirt and high sleeves and waist.

Question 4.
There is another character mentioned in this extract. Discuss the way his/her reactions help us to understand the inferiority complex of Mabel.
Answer:
Rose Shaw looked at Mabel up and down, twisting her lips in a sarcastic manner, Mabel had expected her to do this. Mabel also felt that Rose and all the others present were dressed, as always, in the height of fashion. This shows us how sensitive Mabel was to the behaviour of others and how she thought j that they were always right in fashion, while she was not. This indicates Mabel’s lack of self-esteem and self-worth.

Question 5.
What was Mabel’s imagination about flies?
Answer:
Mabel felt that we are all like flies trying to crawl over the edge of the saucer, some crawling slowly with their wings stuck together. In order to make the other people at the party look insignificant and unimportant, she tried hard to visualize them as poor, struggling flies, trying to pull themselves out of something or into something.

However, her inferiority complex was so strong that she ultimately saw only herself as a fly trying to drag itself out of the saucer. She saw the others as dragonflies, butterflies, beautiful insects, dancing, fluttering and skimming lightly.

Maharashtra Board Solutions

Question 6.
Complete the following:
Answer:
Mabel’s eyes were filled with tears because she felt sorry for poor Miss Milan, who had such few pleasures in life. Those too were cheap ones, like allowing her pet canary to pick a hemp-seed from between her lips. Miss Milan was helping Mabel to become fashionable, and hence Mabel felt very fond of her and full of pity for her condition.

Question 7.
Discuss different pessimistic thoughts in Mabel’s mind.
Answer:
Mabel felt that all the thrill she had felt in her dress had vanished when she entered Mrs. Dalloway’s drawing room, and her eyes were opened to the reality of the dress. She felt depressed and weak that at her age, and with two children, she cared so much about the opinions of other people and did not have any principles or convictions of her own. She was upset that she could not take things lightly, as others did. She found plenty of faults in herself.

Question 8.
There is another character mentioned in this extract. Discuss the way his/ her reactions help us to understand the inferiority complex of Mabel.
Answer:
Mabel told Charles Burt that ‘it’ was old- fashioned, hoping that he would think it was the picture she was talking about, and not her dress. She longed for Charles’ approval, and hoped he would say that she looked charming. But Charles Burt laughed at her, and this upset her tremendously.

She wished she had the confidence to be sure that Miss Milan was right about her dress and Charles was wrong, but unfortunately that was not so, and Charles’ laughter and his malice made her feel even more humiliated and inferior than before. This shows us that Mabel depended heavily on the approval of others and had no self-esteem.

Question 9.
There is another character mentioned in this extract. Discuss the way his/her reactions help us to understand the inferiority complex of Mabel.
Answer:
When Mrs. Holman asked her questions about Elmthorpe and other things, Mabel was furious to be treated like a house agent or a messenger boy, to be made use of. It shows that she is insecure about herself, and feels that people are always humiliating her. Even a person like Mrs. Holman, who is having a difficult time with her family, can make Mabel feel insecure and inferior.

Question 10.
There are a few other characters mentioned in this extract. Discuss the way their reactions help us to understand the inferiority complex of Mabel.
Answer:
Mabel thought that Charles Burt and Rose Shaw were chatting together by the fireplace and laughing at her. She could not hear them, but this was her imagination and inferiority complex which made her think so. Mabel even felt that poor Mrs. Holman was laughing at her dress, and that she would tell everyone about it. Mrs. Holman had so many of her own problems that she probably never even thought of it, but Mabel’s lack of confidence made her feel so.

Question 11.
Describe Mabel’s ‘delicious/divine’ and ‘flat’ moments. Was there a reason for them?
Answer:
The delicious moments of Mabel’s life were reading contentedly in bed, or being down by the sea in the sun and sand at Easter, listening to the melody of the waves and the happy shouts of the children paddling in the water. Also, sometimes she had these moments with Hubert, when he was carving the mutton for Sunday lunch, opening a letter, or coming into the room. On the other hand, sometimes, when everything was arranged – music, weather, holidays – and there was every reason for happiness, it turned suddenly flat.

Maharashtra Board Solutions

Question 12.
Complete the following:
The last sentence suggests that
Answer:
The last sentence suggests that however hard Mabel tries to be stylish or fashionable, she is ultimately a middle-class, ordinary woman. She did not have enough money to buy a new cloak. She could not have competed with the rich, stylish people at the party. However, she did not want to accept this fact gracefully, but always felt inferior.

Question 13.
“I have enjoyed myself,” said Mabel. Was this the truth? Give reasons for your answer.
Answer:
This was not the truth. Though Mabel tells Mr. and Mrs. Dalloway that she has enjoyed herself, she says “Lies, lies, lies!” to herself while going down the stairs. She also mentions that she, like the fly, is right back in the saucer, implying that she would again have to struggle unhappily to climb out of it.

Personal Response:

Question 1.
List the criteria you use to choose a dress/outfit.
Answer:
When I buy a dress, the first thing I look at is the price. If it is beyond my budget, I don’t even think of buying it, however much I like it. I then look at the colour and cut. I do not go in for branded stuff as I feel they are unnecessarily expensive. I am careful while buying clothes as I have limited pocket money. I try to buy things which I can mix and match.

Question 2.
Describe the kind of clothes you wear to college. Do you feel that your clothes do not match to those worn by your friends?
Answer:
I normally wear jeans and T-shirts to college. Everyone else wears the same. All my friends belong to middle-class families, and none of us go in for very fashionable or expensive clothes. I only try to choose colours that I know will look good on me. So, I am quite comfortable with my clothes and know that I look what I am – a young college student!

Question 3.
Do you look for approval from others when you do something/wear something?
Answer:
Yes, to a certain extent I do. After all, we are not solitary human beings, we live in society. When I wear a dress that I think is good, I like others to approve of it too. But I do not get upset if they don’t, because I know that everybody’s tastes are different. In the same way, if I do something outstanding and no one notices it, I do get a bit upset but then I console myself that I am happy, and that is what matters.

Question 4.
Name some simple things that make you feel really happy. Explain why it is so.
Answer:
I feel really happy at the beginning of spring. Just outside my bedroom window there are a few trees which lose their leaves in winter, but get fresh, tender green leaves in March. I watch the increase of leaves daily, and feel very happy. It sort of makes me feel that there is hope and life everywhere, even after a dreary winter.

Question 5.
Does your attention often wander when people are talking to you? Give examples.
Answer:
No, in general it does not. I try to pay full attention when someone is talking to me. But if the person is very slow, or is talking on a very boring topic or boasting, then my attention does wander. For example, the other day my neighbour Aditya was telling me in great detail about some great thing that he did. Aditya is a big liar, and exaggerates everything, so my attention wandered and he got upset with me!

Question 6.
Do you feel nervous/confident when you are at a party? Give examples.
Answer:
If I am attending a party where I do not know the people very well, then I feel nervous. For example, I was invited to a party at my school teacher’s house, in the next building. I did not know anyone there except my teacher, and I felt quite nervous. But when I attend a friend’s party, or a family gathering then I do not feel nervous at all. In fact, I look forward to such parties.

Maharashtra Board Solutions

Question 7.
Describe your relationship with your siblings/cousins.
Answer:
I have an elder sister, who is two years older than me. I get along very well with her, because she is kind and very loving. She helps me a lot in my studies, and in choosing my clothes. She has many friends, and I know all of them and get along well with them. We enjoy watching movies at home and listening to music.

Question 8.
Describe one fulfilled/unfulfilled dream of yours.
Answer:
I am an avid reader. I have read many books written by English authors, in which they have described places in England and Scotland, and the beautiful green scenery. It had been my dream to see all this at least once, but it had seemed impossible, as it would have been very expensive. Then one fine day, a cousin got married in Scotland, and she wanted all of us to be present. My parents decided to go and take me along. We toured UK for fifteen days after the wedding, and my dream was fulfilled.

Language Study:

Question 1.
Mabel had her first serious suspicion that something was wrong as she took her cloak off.
(Frame a wh-question to get the underlined part as the answer.)
Answer:
When did Mabel have her first serious suspicion that something was wrong?

Question 2.
What a fright she looks! What a hideous new dress! (Rewrite as assertive sentences.)
Answer:
She looks a real fright. The new dress is very hideous.

Question 3.
Rewrite as an assertive sentence:
“How dull!”
Answer:
It was very dull.

Question 4.
She dared not look in the glass. She could not face the whole horror.
(Rewrite as affirmative sentences.)
Answer:
She was afraid to look in the glass. She was unable to face the whole horror.

Maharashtra Board Solutions

Question 5.
If she could say that over often enough, she would become numb, chill, frozen, dumb.
(Pick out the clauses and state their type.)
Answer:
she would become numb, chill, frozen, dumb – main clause
If she could say that over often enough – adverb clause of condition

Question 6.
“Lies! Lies! Lies!” (Rewrite as an assertive sentence.)
Answer:
It was all lies.

Question 7.
Now she could see flies crawling slowly out of a saucer of milk. (Rewrite using ‘able’.)
Answer:
Now she was able to see flies crawling slowly out of a saucer of milk.

Question 8.
It smelt of clothes and cabbage cooking; and yet, when Miss Milan put the glass in her hand, an extraordinary bliss shot through her heart. (Rewrite using ‘though’.)
Answer:
Though it smelt of clothes and cabbage cooking, when Miss Milan put the glass in her hand, an extraordinary bliss shot through her heart.

Question 9.
She felt much, much fonder of Miss Milan than of any one in the whole world.
(Rewrite using ‘asfond … as’.)
Answer:
She did not feel as fond of anyone in the whole world as she felt of Miss Milan.

Question 10.
Suffused with light, she sprang into existence. (Rewrite as a compound sentence.)
Answer:
She was suffused with light and sprang into existence.

Rewrite in indirect speech:

Question 1.
If he had only said, “Mabel, you’re looking charming tonight!” it would have changed her life.
Answer:
If he had only told Mabel that she was looking charming that night, it would have changed her life.

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
“Mabel’s got a new dress!” he said.
Answer:
He said that Mabel had got a new dress.

Question 3.
“Why,” she asked herself, “can’t I feel one thing always, feel quite sure that Miss Milan is right, and Charles wrong and stick to it?”
Answer:
She asked herself why she couldn’t feel one thing always, feel quite sure that Miss Milan was right, and Charles wrong and stick to it?

Question 4.
Then Mrs. Holman, seeing her standing there, bore down upon her. (Rewrite as a complex sentence.)
Answer:
Then Mrs. Holman, who saw her standing there, bore down upon her.

Question 5.
Mrs. Holman looked at it suspiciously.
(Frame a wh-question to get the underlined word as the answer.)
Answer:
How did Mrs. Holman look at it?

Question 6.
Though Mrs. Holman was leaning forward and telling her how her eldest boy had strained his heart running, she could see her, too, quite detached in the looking glass. (Rewrite using ‘yet’.)
Answer:
Mrs. Holman was leaning forward and telling her how her eldest boy had strained his heart running; yet, she could see her, too, quite detached in the looking glass.

Question 7.
She knew that she was condemned.
(Identify the clauses.)
Answer:
She knew – main clause
that she was condemned – subordinate noun clause

Maharashtra Board Solutions

Question 8.
She would not join Charles Burt and Rose Shaw, chattering like magpies and perhaps laughing at her by the fireplace.
(Rewrite using ‘who’.)
Answer:
She would not join Charles Burt and Rose Shaw, who were chattering like magpies and perhaps laughing at her by the fireplace.

Question 9.
She had married Hubert, with his safe, permanent underling’s job in the Law Courts, and they managed tolerably in a smallish house, without proper maids.
(Pick out the verbs and state their tense.)
Answer:
had married – past perfect tense; managed – simple past tense.

Question 10.
By degrees she would cease to struggle any more. (Rewrite using an adverb of the same meaning in place of the underlined expression.)
Answer:
Gradually, she would cease to struggle any more.

Question 11.
It didn’t matter so long as one never said them. (Rewrite using ‘unless’)
Answer:
It didn’t matter unless one said them.

Question 12.
With Hubert sometimes she had divine moments.
(Rewrite beginning ‘Divine moments…’.)
Answer:
Divine moments were had with Hubert sometimes.

Question 13.
‘I have enjoyed myself,” she said to Mr. Dalloway, whom she met on the stairs. (Rewrite using indirect speech.)
Answer:
She told Mr. Dalloway, whom she met on the stairs, that she had enjoyed herself.

Question 14.
She thanked Mrs. Barnet for helping her.
(Rewrite using ‘because’.)
Answer:
She thanked Mrs. Barnet because she had helped her.

Question 15.
She would never give a thought to clothes again. (Add a question tag.)
Answer:
She would never give a thought to clothes again, would she?

Maharashtra Board Solutions

Vocabulary:

Question 1.
Pick out two words from the extract formed by using prefixes.
Answer:
inadequacy, dissatisfaction

Question 2.
Write the noun forms of:

  1. improve
  2. suspect
  3. attend
  4. depress

Answer:

  1. improve – improvement
  2. suspect – suspicion
  3. attend – attendance
  4. depress – depression

Question 3.
Write the adjective forms of the following words :

  1. fashion
  2. style
  3. horror
  4. thought

Answer:

  1. fashion – fashionable
  2. style – stylish
  3. horror – horrible
  4. thought – thoughtless/thoughtful

Question 4.
Write the meanings of:
1. satirical
2. chastised
Answer:
1. satirical – sarcastic
2. chastised – punished

Question 5.
Pick out four infinitives from the extract.
Answer:
to make, to hear, to reassure, to crawl.

Maharashtra Board Solutions

Question 6.
Pick out four words ending in ‘ing’ from the extract.
Answer:
trying, crossing, crawling, listening

Question 7.
Write the antonyms of the following words using prefixes:

  1. endurable
  2. polite
  3. sincere
  4. real

Answer:

  1. endurable × unendurable
  2. polite × impolite
  3. sincere × insincere
  4. real × unreal

Question 8.
Pick out four abstract nouns from the extract.
Answer:
bliss, existence, patience, endurance.

Question 9.
Pick out four adjectives from the extract:
Answer:
stuffy, sordid, charming, miserable.

Question 10.
Write the verb forms of:

  1. opinion
  2. endurance
  3. bulging
  4. hot

Answer:

  1. opinion – opine
  2. endurance – endure
  3. bulging – bulge
  4. hot-heat

Question 11.
Guess the meanings:
1. suffused
2. wrinkles
Answer:
1. suffused – filled with.
2. wrinkles – folds or creases in the skin.

Maharashtra Board Solutions

Question 12.
Match the words in Column A with their meanings in Column B:

AB
1. simpered(a) moving quietly and stealthily
2. slouched(b) pushed
3. slinking(c) smiled in an affectedly coy or silly manner
4. shoved(d) moved in a lazy, drooping way
5. ruffled(e) superficial appearance
6. veneer(f) loss of calmness.

Answer:

  1. simpered – smiled in an affectedly coy or silly manner
  2. slouched – moved in a lazy, drooping way
  3. slinking – moving quietly and stealthily
  4. shoved – pushed
  5. ruffled – loss of calmness.
  6. veneer – superficial appearance

Question 13.
Guess the meanings:
1. scarlet fever
2. self-loathing
Answer:
1. scarlet fever – a bacterial illness; symptoms are a bright red rash that covers most of the body, a sore throat and a high fever.
2. self-loathing – self-hatred.

Question 14.
Write the verb forms of the following :

  1. humiliation
  2. agony
  3. suspicious
  4. grudgingly

Answer:

  1. humiliation – humiliate
  2. agony – agonise
  3. suspicious – suspect
  4. grudgingly – grudge

Maharashtra Board Solutions

Question 15.
Match the adjectives in Column A with the nouns in Column B, based on the extract:

AB
1. domestic(a) twig
2. unsympathetic(b) house
3. feeble(c) tragedy
4. smallish(d) creature

Answer:

  1. domestic – tragedy
  2. unsympathetic – twig
  3. feeble – creature
  4. smallish – house

Question 16.
Pick out two compound words from the extract:
Answer:
backwater, seaside

Question 17.
Find the meaning:
1. crest of a wave
2. by degrees
Answer:
1. crest of a wave – the top of a wave
2. by degrees – gradually

Question 18.
Write two adjectives from the extract for each of the following, and write down which are the present participles from these:

  1. moments
  2. sky
  3. life
  4. wife

Answer:

  1. moments → divine, delicious
  2. sky → blue, smooth
  3. life → creeping, crawling
  4. wife → fretful, weak

Present participles: creeping, crawling.

Maharashtra Board Solutions

Non-Textual Grammar:

Do as directed:

Question 1.
Speechless, she smiled happily and gathered her daughter into her arms.
(Rewrite using the infinitive form of ‘speak’.)
Answer:
Unable to speak, she smiled happily and gathered her daughter into her arms.

Question 2.
He wiped the water off and gently wrapped it in pink paper. (Rewrite as a simple sentence.)
Answer:
Wiping the water off, he gently wrapped it in pink paper.

Question 3.
Dhruv had never received such a gift.
(Rewrite as an affirmative sentence.)
Answer:
It was the first time that Dhruv had received such a gift.

Maharashtra Board Solutions

Spot the error in the following sentences and rewrite them correctly:

Question 1.
Not only did his speech improve and his expression also became clearer.
Answer:
Not only did his speech improve but his expression also became clearer.

Question 2.
Must you pass me the salt, please?
Answer:
Can you pass me the salt, please?