Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

1A. Choose the correct alternative to write the complete sentences.

Question 1.
The first kingdom of Sri Lanka established was known as ____________
(a) Tambapanni
(b) Sopara
(c) Pulatthinagar
(d) Srivijaya
Answer:
(a) Tambapanni

Question 2.
____________ was the first woman to become a Buddhist nun in Sri Lanka.
(a) Sanghamitra
(b) Anula
(c) Anuradha
(d) Tara
Answer:
(b) Anula

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 3.
The relics of Gautama Buddha are known as ____________
(a) Stupa
(b) Kesa
(c) Dhatu
(d) Galapotha
Answer:
(c) Dhatu

Question 4.
The ____________ enlist 64 Indian scripts.
(a) Deepvamsa
(b) Mahavamsa
(c) Lalitvistar
(d) Chullavamsa
Answer:
(c) Lalitvistar

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) Sri LankaTambapanni
(b) ThailandMueng Thai
(c) CambodiaMalaydvipa
(d) Land of Southeast Asia‘Suvarnabhumi’

Answer:
(c) Cambodia – Kambujadesha

Question 2.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) Shili FoshiSrivijaya
(b) RamakienRam Akhyana
(c) BuddhaDantdhatu
(d) MoonstoneChandrashala

Answer:
(d) Moonstone – Chandrashila

1C. Find the odd one out.

Question 1.
Indo-China, Vietnam, Laos, Sri Lanka
Answer:
Sri Lanka

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 2.
Dambulla, Dulatthinagar, Yongan, Anuradhpur
Answer:
Yongan

Question 3.
Srivijaya, Loas, Majapahita, Shailendra
Answer:
Loas

Question 4.
Funan, Champa, Cambodia, Matram
Answer:
Matram

Question 5.
Shailendra, Indonesia, Thailand, Myanmar
Answer:
Shailendra

2A. Write the names of historical places, persons, and events.

Question 1.
Founder of the kingdom of Tambapanni
Answer:
King Vijaya

Question 2.
The first woman to become a Buddhist nun
Answer:
Anula

Question 3.
Earliest stupas at Mihinthale
Answer:
Kantakchetiya

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 4.
Name of the stupa erected on the remains of Thera Mahinda
Answer:
Ambasthal Thupa

Question 5.
Noted Indian philosopher
Answer:
Buddhaghosha

Question 6.
The text was written by Buddhaghosha
Answer:
Vishuddhimagga

Question 7.
Temple of Dantdhatu in the city of Kandy
Answer:
Sri Dalad Maligava

Question 8.
Kingdom in the delta region of Mekong
Answer:
Funan

Question 9.
Ancient kingdom in the coastal region of Vietnam
Answer:
Champa

Question 10.
The ancient name of Cambodia
Answer:
Kambujadesha

Question 11.
Temple built by Suryavarman-II
Answer:
Angkor Wat

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 12.
Name of the founder king of ‘Majapahita’
Answer:
Vijaya

2B. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
The southern kingdom of China was not left with any alternative path to reach the Silk Route because ____________
(a) China was attacked by a foreign power
(b) China disintegrated into three parts
(c) they found a delta region
(d) the Silk Route was infested with robbers
Answer:
(c) they found a delta region

Question 2.
The Shailendra kings built many Buddhist temples and stupas because ____________
(a) they were followers of Buddhism
(b) they were lovers of Buddhist art
(c) they were Tolerant by nature
(d) they hailed from India
Answer:
(a) they were followers of Buddhism

3. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia 3 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia 3 Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia 3 Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia 3 Q2.1

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 3.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia 3 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia 3 Q3.1

4. Explain the following statement with reasons.

Question 1.
The southern kingdom was not left with any alternative path to reach the Silk Route.
Answer:

  • When the rule of the Han dynasty ended, China disintegrated into three parts.
  • Because of this disintegration, China was not left with any alternative path to reach the Silk Route.
  • Hence, the kingdom of the Southern Kingdom sent some people to explore the Sea Route.

Question 2.
According to Buddhist philosophy, the universe exists at three planes.
Answer:
According to Buddhist philosophy, the universe exists at three planes:

  • Kamdhatu (Bondage in the form of desire)
  • Roopdhatu (Bondage in the form of physical appearance and appellations)
  • Aroopdhatu (State of being beyond any bondage).
  • The architectural design of Borobudur Stupa is based on the concept of these three planes.

5. State your opinion.

Question 1.
King Anawrahta the founder of the ‘Pagan empire’ is known as the greatest ruler.
Answer:

  • King Anawrahta is credited with the unification of north and south Myanmar.
  • This unification is said to have given Myanmar its national identity.
  • Anawrahta put a check to the increasing power of the Khmer empire of Cambodia.
  • During his reign, the ‘Theravada Buddhism’, which had grown weaker, was revived.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 2.
The contact of Indians with the various region in Southeast Asia was on the increase.
Answer:

  • The contact of Indians was on the increase because of trade during the 2nd-century B.C.E.
  • The merchants who had to travel for months together were naturally accompanied by a large retinue of priests, monks, also travelers who were out to test their luck, ambitious members of royal families, etc.
  • These were the people who proved instrumental in the spread of Indian culture in Southeast Asia.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

1A. Choose the correct alternative to write the complete sentences.

Question 1.
Buddhaghosh was an Indian _____________ in Sri Lanka.
(a) Thinker
(b) Philosopher
(c) King
(d) Priest
Answer:
(b) Philosopher

Question 2.
The founder of Pagan empire was _____________
(a) Kyanzittha
(b) Anwrahta
(c) Ayuttha
(d) Jayavarman
Answer:
(b) Anwrahta

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 3.
The ancient name of Cambodia was _____________
(a) Kambuja Desh
(b) Laos
(c) Angkorwat
(d) Sumatra
Answer:
(a) Kambuja Desh

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(1) Finest example of stupa architecture in MyanmarShwedagon Pagoda
(2) Saivaite temples in the Champa kingdomMy Son
(3) The World famous temple in CambodiaAngkor wat
(4) The Centre of Angkor ThomDieng Temples

Answer:
(4) The centre of Angkorthom – Bayon Temple

1C. Write the names.

Question 1.
Son of Emperor Ashoka –
Answer:
Thera Mahinda

Question 2.
Ancient kingdom in Laos –
Answer:
Lao Sang

Question 3.
Kingdom of ‘Cham’ people –
Answer:
Champa

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 4.
Last king of Malayu –
Answer:
Eskandar Shah

2. Write short notes.

Question 1.
Chenla Kingdom
Answer:

  • The first kingdom, established in Cambodia was known by the name of ‘Chenla’.
  • The people who established Chenla were known as ‘Khmer’.
  • The influence of Indian culture in Cambodia dates back to the Chenla period.
  • The kingdom of Chenla was established by Jayavarman II. His capital’s name was ‘Hariharalaya’.
  • The kings of Chenla expanded their empire from Vietnam to Myanmar and to China in the north.
  • After King ‘Jayavarman VII’ the Khmer empire began to decline.

Question 2.
Vishnu temple at Angkorwat
Answer:

  • (i) The world-famous temple of ‘Angkorwat’ was built in Yashodharpura, the capital city built by Suryavarman II.
  • (ii) The temple area is about 500 acres, which is about 2 sq. km.
  • (iii) The main entrance is at the west and the temple is surrounded by a moat, which is 200 meters in depth.
  • (iv) Among the sculptural panels on the southeast walls of the temple the panel of ‘Samudramanthan’ is notable. Later, it was turned into a Buddhist temple.

Question 3.
Majapahit Kingdom
Answer:

  • In the 13th century C.E., in Eastern Java arose a kingdom known as ‘Majapahita’.
  • The name of the founder King of Majapahita was, Vijaya’.
  • He established his supremacy in some of the islands like Java, Bali and also some other islands and extended the kingdom of Java into an empire.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 4.
Champa Kingdom
Answer:

  • ‘Champa’ was an ancient kingdom in the coastal region of Vietnam.
  • Champa was named after the ‘Cham’ tribe.
  • The names of the cities in Champa were ‘Indrapur’, ‘Amaravati’, ‘Vijay’, ‘Kauthara’, and ‘Panduranga’.
  • The city of Vijay was the capital of the Champa kingdom.
  • The inscriptions of Champa mention the names of its kings and queens and the temples of Hindu deities especially Shiva temples.

3. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Explain the spread of Indian culture in Thailand.
Answer:

  • Thailand was referred to as ‘Mueng Thai’ by the ancient people. However, it was known as ‘ Siam’ in the world. In the 20th century, its name was changed to ‘Thailand’.
  • Thailand was ruled from the 6th century to the 11th century by the ‘Mon’ people. Indian culture was spread at this time.
  • The Indian traditions of sculpture, literature, ethics, judicial science, etc. had a great role in shaping up the Mon culture.
  • Dvaravati although smaller and weaker contributed greatly to the development of writing, arts, administration, religion, science, etc. in others kingdoms.
  • The remains of sculptures and architecture of the period have been found in Lop Buri (Lao Puri) and Ayuttha (Ayodhya).
  • The sculptures include Buddha images a few Shivalingas and images of Vishnu.
  • In the 14th century C.E, a new kingdom of Ayuttha was established in Thailand and the kings of Ayuttha bore names with the prefix ‘Ram’.
  • Thai Ramayana developed into an independent tradition. It is known as ‘Ramakien’ (Ram Akhyana).
  • The stories of ‘Ramakien’ have been preserved in all Thai art traditions including sculpture, folk music, dance, and theatre.

Question 2.
Write about the cultural interrelationship between India and Myanmar.
Answer:

  • ‘Myanmar’ is a neighbouring country of India. It was earlier known as ‘Brahmdesh’. In the 2nd century B.C.E. there were city-states known as ‘Pyu’ in the north and central regions of Myanmar.
  • Among the new ‘Pyu’ cities that came into existence at a later period were the cities of ‘Halin’ and ‘Shrikshetra’ were important.
  • Shrikshetra was the largest among the ‘Pyu’ cities. The founders of Shrikshetra belonged to the Shakya clan of Gautam Buddha.
  • The three Pyu cities of Halin, Beikthano, and Shrikshetra where archaeological excavations were conducted have brought into light many remains of buildings like stupas, cemeteries, and structures built for water management. The three sites have been declared as World Cultural Heritage sites.
  • The ‘Shwedagon’ pagoda built between the 6th-10th century C.E. at Yongan (Rangoon) is one of the finest examples of stupa architecture in Myanmar.
  • The ‘Shwedagon’ pagoda contains the hair of Gautama Buddha. This pagoda is covered with sheets of gold.
  • The ‘Anand Temple’ is another important monument built during the reign of Kyanzittha, the emperor of Pagan in the 11th century C.E. It is the finest example of the combined architectural style of India and Pagan.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Activity

Find out the names of World Cultural Heritage in this lesson. Prepare a chart by using the following points: Name of the heritage, place, and country.
Answer:

Name of the HeritagePlaceCountry
1. Sri Dalad MaligavaKandySri Lanka
2. Dambulla CavesDambullaSri Lanka
3. Angkorwat, AngkorthomSiem ReapCambodia
4. Borobudur StupaJavaIndonesia
5. Prambanan TemplesYogyakartaIndonesia

 

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 12 India, Nations in the Northwest of the Indian Subcontinent and China

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Important Questions Chapter 12 India, Nations in the Northwest of the Indian Subcontinent and China Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th History Important Questions Chapter 12 India, Nations in the Northwest of the Indian Subcontinent and China

1A. Choose the correct alternative and write the complete sentences.

Question 1.
___________ a port city is mentioned in the ‘Old Testament’.
(a) Ophir
(b) Lothal
(c) Meluhha
(d) Bet Dwaraka
Answer:
(a) Ophir

Question 2.
___________ trained by sailors to reach the coast safely were called ‘Dishakak’.
(a) Sparrows
(b) Crows
(c) Kingfishers
(d) Pigeons
Answer:
(b) Crows

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 12 India, Nations in the Northwest of the Indian Subcontinent and China

Question 3.
___________ is identified with Babylon.
(a) Nangarhar
(b) Gandhara
(c) Kandahar
(d) Baveru
Answer:
(d) Baveru

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) GeographiaStrabo
(b) Naturalis HistoriaYavana
(c) GeographiaClaudius Ptolemy
(d) IndicaArrian

Answer:
(b) Naturalis Historia – Pliny the Elder

Question 2.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) PurushspurPeshawar
(b) Ancient KapishaBegram
(c) BhokardanBhogvardhan
(d) TheravadaKansu

Answer:
(d) Theravada – Hinayana

1C. Find the odd one out.

Question 1.
Spread of Indian culture:
(a) Afghanistan
(b) China
(c) Rome
(d) Japan
Answer:
(c) Rome

Question 2.
Indian trade with distant lands:
(a) Kathasaritsagara
(b) Bhokarda
(c) Deepvamsa
(d) Mahavamsa
Answer:
(b) Bhokarda

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 12 India, Nations in the Northwest of the Indian Subcontinent and China

Question 3.
Greek Literature:
(a) Geographia
(b) Naturalis Historia
(c) Indica
(d) Periplus of Erythrean Sea
Answer:
(d) Periplus of Erythrean Sea

Question 4.
Trading centers in Jalana district:
(a) Paithan
(b) Ter
(c) Gandhara
(d) Bhokardan
Answer:
(c) Gandhara

2. Write the names of historical places, persons, and events.

Question 1.
Port city is mentioned in the ‘Old Testament’ (Bible).
Answer:
Ophir

Question 2.
The Latin name of Periplus of the Erythrean Sea.
Answer:
Periplus Maris Erythraei

Question 3.
Greek mathematician geographer, author of Geographia.
Answer:
Claudius Ptolemy

Question 4.
Famous statues of Buddha away from Kabul.
Answer:
Bamiyan statues

Question 5.
The route that links Asia and Europe.
Answer:
Silk Route

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 12 India, Nations in the Northwest of the Indian Subcontinent and China

Question 6.
First Buddhist temple built in China
Answer:
White Horse Temple

Question 7.
Caves are located on the ancient Silk Route.
Answer:
Mogao Caves

Question 8.
The grandson of Genghis Khan had a great interest in Buddhism.
Answer:
Kubalai

3. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 12 India, Nations in the Northwest of the Indian Subcontinent and China 3 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 12 India, Nations in the Northwest of the Indian Subcontinent and China 3 Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 12 India, Nations in the Northwest of the Indian Subcontinent and China 3 Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 12 India, Nations in the Northwest of the Indian Subcontinent and China 3 Q2.1

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 12 India, Nations in the Northwest of the Indian Subcontinent and China

4. State your opinion.

Question 1.
The spread of Buddhism in China introduced a new trend in Chinese art.
Answer:

  • Many of the Buddhism monks who arrived in China hailed from central Asia.
  • Their presence in China inspired the making of images of Gautama Buddha and Bodhisattvas.
  • This art style that originated in the Xinjiang province is known as ‘Serendian Art Style’ (Seres meaning China + India)

5. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Write a note on India’s relations with Afghanistan during Emperor Ashoka’s period.
Answer:

  • Emperor Ashoka’s period 13th edict is the names of Greek kings, who were his contemporaries.
  • People in their kingdoms were following the path of morality as outlined in his message of Dhammavijaya. Among these kingdoms was the kingdom of Kamboja in Afghanistan.
  • The Ashokan edict at Kandahar is in Greek language and the script used for it is Aramaic.
  • This inscription shows that Afghanistan was an integral part of Ashoka’s empire.
  • Ashoka had sent ‘Thera Mahyantika’ (Majjhantika) to Kashmir and Afghanistan and ‘Thera Maharakkhita’ to the Greek (Yona) kingdoms, for spreading the teachings of Gautama Buddha.

Question 2.
Write in detail about Kushana Period.
Answer:

  • In the Kushana period, Buddhism reached China by this trade route. Some of the coins of emperor Kanishka carry the image of Gautama Buddha. It also has a legend that reads, ‘Boddo’.
  • This is the oldest representation of Gautama Buddha in an image form on a coin.
  • The Chinese monks like Fa-Hien, Yuan Chwang, who travelled through India have described the Buddhist viharas and stupas in India.
  • There are numerous remains of viharas and stupas in Afghanistan.
  • Among them, a place called ‘Shahji-ki-Dheri’ near Peshawar in Pakistan was excavated.
  • The importance of the stupa discovered at this place is underlined by the fact that it was built during Kanishka’s period.

6. Answers the following questions with the help of given points.

Question 1.
Write about the relations between India and Rome.
(a) Literature (Source of Information)
(b) Trade relations
Answer:
(a) Literature (Source of Information):

  • A Sailor’s handbook of his sea travels is known as ‘Periplus of Erythrean Sea’ (Latin name: Periplus Maris Erythraei).
  • The ancient cities like Bharuch, Sopara, Kalyan, etc., are mentioned in this periplus.
  • There are other texts ‘Geographia’ written by the Greek mathematician-geographer Claudius Ptolemy, Tndica’

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 12 India, Nations in the Northwest of the Indian Subcontinent and China

(b) Trade relations:

  • The Indo-Roman trade had begun to grow. The silk route and the ports on the south and west coasts of India played a vital role in this trade.
  • The records of the Greek historians mention a group of merchants, who paid a visit to the court of the Roman Emperor Augustus.
  • The coin hoards found in Tamil Nadu had Roman gold coins in them, but they were valued for their gold.
  • Nero, the Roman emperor had paid one million gold coins for a single chalice of emerald of Indian made.
  • Pliny the elder had expressed concern about that the drain of gold from Rome into India.
  • Strabo tells us that animals such as snakes, hunting dogs, tigers, elephants, birds like parrots and peacocks, things like hides and horns of rhinoceros, expensive textiles, pearls, ivory, and spices, etc. from India were in great demand.
  • Apart from the Roman gold coins, many other things like lead, zinc, corals, wines, olive oil were the Roman imports coming to India.
  • Cities like Paithan, Ter, Kolhapur, Bhokardan in the Jalana district were important trading centers.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Drafting a Virtual Message

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 3.5 Drafting a Virtual Message Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Drafting a Virtual Message

12th English Digest Chapter 3.5 Drafting a Virtual Message Textbook Questions and Answers

(i) Given below is a two-way communication cycle or the process of communication.

(a) Can you guess the role of the sender and the receiver in this process? What do we encode? What do we decode?

Question 1.
Can you guess the role of the sender and the receiver in this process?
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Drafting a Virtual Message 1
Answer:
The role of the sender is to transcribe what he/she wants to convey to the receiver in a message. The role of the receiver is to interpret the conveyed message and to grasp its meaning. As messages use commonly accepted components like words, symbols and signs, the receiver generally finds no difficulty in interpreting them. However, the sender must be careful to create a clear message so as to avoid any kind of misinterpretation or misreading.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Drafting a Virtual Message

Question 2.
What do we encode?
Answer:
We encode what we want to convey to the I receiver in the form of an unambiguous (clear in meaning) message.

Question 3.
What do we decode?
Answer:
We decode from the message the idea that it conveys by way of interpreting it. A clear message is easy to interpret.

Question (b)
People send messages to others for different purposes. Mention at least five purposes/reasons for which messages are generally sent.
Answer:
1. To inform the receiver about the facts, events, etc.
2. To express feelings like sympathy, solidarity etc.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Drafting a Virtual Message

Question (ii)
Given below is a tree-diagram explaining two major types of messages. Complete the blank boxes in the diagram. One is done for you.
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Drafting a Virtual Message 2

(A1)

Question (i)
In pairs, enact the given conversation between Rakesh and Mrs Sarkar.
Answer:

  • Rakesh: Hello, may I speak to Dr Sarkar?
  • Mrs. Sarkar: He has gone to the hospital to attend the OPD. May I know who is speaking? ‘
  • Rakesh: Yes, I am Rakesh Sood. My wife has been having a severe headache since yesterday. Since this morning she has also developed a high temperature. I would be very grateful if the doctor could come over to our place to examine her.
  • Mrs. Sarkar: Of course. Please let me note down your address.
  • Rakesh: It is B-49, New Colony.
  • Mrs. Sarkar: I will give him your message as soon as he returns.
  • Rakesh: Thank you.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Drafting a Virtual Message

Question (ii)
Mrs Sarkar had to leave for the school where she teaches. So she wrote a message for her husband. Draft the message in not more than 50 words.
(Students can enact the conversation in class.)
Answer:
22/06 – 9 am
Sumit

One Rakesh Sood staying at B-49, New Colony rang up this morning to say his wife has not been keeping well. She had headache yesterday and has been running a high temperature since this morning. He wanted you to go over their place and attend her at the earliest.

Sunita

Question (iii)
Using information from the dialogue given below, write the message which Amrita left for her brother, Sourajit. (Do not leave out any vital information or add any new information).
Answer:

  • Shekhar: Is this 28473892?
  • Amrita: Yes, May I know who is speaking?
  • Shekhar: I am Shekhar, I want to speak to Sourajit. I am his friend from IHM, Goa.
  • Amrita: I am his sister. Sourajit is not at home at the moment. Can you ring up a little later?
  • Shekhar: I shall be a little busy. Actually, I have got a placement at the Hotel Mumbai, and will have to join with immediate effect.

So right now I am trying to get all the formalities completed. This is the news that I wanted to give Sourajit. Will you do that for me? Also tell him that I will let him know my new cell phone number as soon as I get one.
Amrita: I’ll do that. Bye and all the best. Amrita had to leave for office. So she wrote a note for Sourajit. Draft her message in not more than 50 words.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Drafting a Virtual Message

Question (iv)
You are Priyanka, a personal assistant to Ms Sen. She was away attending a meeting when Mr Garg rang up. You spoke to him and jotted down his message in your notepad.
Draft the message for Ms Sen using the information in your notes given below.
Mr Garg – rang up – 5 pm – has received the CDs and the posters – coming tomorrow – to thank Ms Sen and to personally hand over the cheque.
Answer:
5.15 pm [30th Sept.]
Madam,

Mr. Garg rang up at five in the evening while you were away attending the meeting. He said he had received the CDs and posters and would come tomorrow to express his thanks to you. He said he would also hand over the cheque to you personally.

Priyanka
(P.A)

Question (v)
Read the following conversation between Aashna and Mr. Singh.
Answer:
Aashna: Hello, may I speak to Ranajit, please?
I would like to see the notes which our biology teacher gave to the class during my absence.
Mr Singh: I will definitely do that.

Question (vi)
Since Mr Singh had to go for his morning walk he left a message for Ranajit. Draft that message in 50 words.
Answer:
Raj at comes home from school and finds the door locked. Since he has a duplicate key he enters and finds a note from his mother kept on the table. In it she explains that she had to rush to the hospital with Mrs Manohar, their neighbour, who had met with an accident. She has also written that he should have the rice and curry kept on the dining table for lunch. He could heat the food in the microwave oven if he wanted to, but he should be very careful while handling the switch.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Drafting a Virtual Message

Question (vii)
Using the information given below, write biology notebook to school today. I was absent from school due to illness. a message which Manu left for his sister. Renu. (Do not add any new information.

The message should not exceed 50 words). Ruhaan rang up – book – reading session – ‘Children Ask Kalam’ – Dr A.P.J. Abdul Kalam – compilation of letters received by him from children and his answers – Oxford Book Store – 8 pm, this evening, – pick you up – 6:30 pm attend reading session together.
Answer:
28th Nov. 2 pm
Renu

Ruhaan rang up to say that there is a book reading session at Oxford Book Store this evening at 8 o’clock. The book is “Children Ask Kalam” – a compilation of letters received by Dr. Kalam and his answers. I will pick you up at 6:30 pm sharp. We will attend it together.

Manu

Question (viii)
Given below is a template tor a message. Imagine you are working as a receptionist in a company and you are supposed to maintain the call record.
Complete the details given in the template for a particular message
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Drafting a Virtual Message 3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Drafting a Virtual Message 4

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Drafting a Virtual Message

Explore:

(a) Browse the net and prepare a tabular column to explain the ‘Dos and Don’ts’ while drafting messages.
(b) Browse the net to find innovative ‘Message Templates’.
(c) Prepare a collection of short messages that are usually drafted and exchanged within the family members to keep them well informed and updated in case of different situations.
(d) Prepare a project titled, ‘The Importance of Messages in Everyday Life’.
(Students may attempt the above on their own.)

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.4 Statement of Purpose

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 3.4 Statement of Purpose Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.4 Statement of Purpose

12th English Digest Chapter 3.4 Statement of Purpose Textbook Questions and Answers

Question 1.
Match the professions with the desired qualities: (The answers are given directly.)
Answer:

  1. Businessman – c. convincing, selling, risk-taking
  2. Artist – d. imaginative, creative, thinking out of
  3. Advocate – e. logical reasoning, oratory, critical thinking.
  4. Police – b. alert, investigative, love for physical activity
  5. Scientist – a. reading, experimenting, researching

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.4 Statement of Purpose

Question 2.
What is your career goal?
Answer:
My career goal is to be an astronaut.

Question 3.
Which of your qualities would help you in achieving your career goal?
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.4 Statement of Purpose 1
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.4 Statement of Purpose 2

Question 4.
List the obstacles which might hamper in achieving your goals in life. One is done for you.
Answer:

  1. Lack of proper guidance.
  2. Opposition from family for choosing a strange career.
  3. Lack of knowledge about the career prospects.
  4. Lack of training centres in our country at present.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.4 Statement of Purpose

(A1)

Question 1.
Discuss and exchange your views with your partner about your career plan
Answer:

  • My Partner: I think I should now think of a definite career plan. Have you ever thought of a career plan?
  • Myself: Of course! I have a definite plan and I am quite focused on it.
  • My Partner: Would you mind sharing your goals with me?
  • Myself: Why not? You are my friend and you have every right to know it.
  • Myself: I want to be a doctor. It is not that primary school ambition when every one wants to be an engineer or a doctor.
  • My Partner: I wanted to be an airline pilot during those days.
  • Myself: There could be many like you. Those were just fleeting fancies. You just can’t call them career goals.
  • My Partner: Do you think your plan is real and practical?
  • Myself: Surely I do! That’s why I call it my career plan. My whole focus is on it. I work hard to achieve my goal.
  • My Partner: There are many doctors around and I don’t find any particular charm to be one among those ‘white coats’.
  • Myself: Oh, yes! You are free to have your opinions, but whatever I do will have my personal stamp on it. I am unique and I am going to be a unique doctor.
  • My Partner: Is that something like going to the villages barefoot?
  • Myself: Could be that. Perhaps much more than that. You will see it yourself sometime in the future. I am quite steadfast in my resolve.
  • My Partner: Okay, okay. I wish you all the best. I wish I had your will to win.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.4 Statement of Purpose

(A2)

Question 1.
You must have decided your aim in life. Which institute/university would you like to join for your diploma/ graduation. Write a Statement of Purpose as a part of your application to the institute/university.
Answer:
I would like to graduate in history from Birkbeck College under the University of London. Given below is my Statement of Purpose attached as part of my application.

Statement of Purpose:

For me, history was just a list of monarchs, a catalogue of wars and a chronicle of dynasties. All this changed when I reached the VUIth standard. I was, then, fortunate to study history under a dynamic teacher. He changed my perspectives. I realized that there is social history and economic history. There is history of science and ideas. The tipping point came when my teacher introduced me to the Bhakti Movement.

I realized that I belong to the land of Saints – Maharashtra. The lives of saints fascinated me. I delved deep into books to know more about their work and time. I read about Sant Namdeo, Sant Dynaneshwar, Sant Eknath, Sant Tukaram and Ramdas Swami. What I gained, of course, was very precious. My fascination with the subject grew by each passing day.

My aim in seeking admission to your college is that you have a very good department in South Asian History. I know that the late eminent historian Eric Hobsbawm taught in your college throughout his career. Likewise, the famous R. J. Evans and Roy Foster were once members among your faculty. So I am hopeful that I would get a chance to learn under world class teachers once I get into your esteemed institution.

My broad plan is to have a sound grounding in the medieval socio-economic history of India during my graduation years and then move on to the Bhakti Movement during my post-graduate studies. Doctoral and post-doctoral research would be focused on the life and work of a single saint.

I am an avid reader. I hope my exposure to saint literature in Marathi would stand me in good stead. I am a state-level chess player. Chess, as per the game theory, is a full information game. Your opponent see on the board as much as you see. However, the patient search for possibilities pay the dividend. The player processes the various permutations and combinations and finally makes that unique move – the winning move! I am sure that I have it in me.

I worked as an amateur research assistant to Dr. Pendse while he was working on his monumental work on the Bhakti Movement. I also have a diploma in “Indexing Books in Humanities”. I earnestly hope that an exposure to the excellent academic atmosphere prevailing in your prestigious institution would bring forth the best in me and thus allow me to contribute my mite to the rich cultural heritage of my land!

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.4 Statement of Purpose

(A3)

Question 1.
Enrich your vocabulary.
Match the job terms with their meanings.
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.4 Statement of Purpose 3
Answer:

  1. to be your own boss – (g) to have your own business
  2. a dead-end job – (f) a job with no promotional opportunities
  3. a good team player – (j) someone who can work well with other people
  4. a heavy workload – (h) to have a lot of work to do
  5. a high-powered job – (b) an important/ powerful job
  6. job satisfaction – (i) enjoying your job
  7. manual work – (a) work that requires physical activity
  8. to be stuck in a rut – (e) to be in a boring job that is hard to leave
  9. to be stuck behind a desk – (c) to be unhappy in an office job
  10. a nine-to-five job – (d) a normal job having a duty of 8 hours

(A4)

Question 1.
Read the dialogue given below and fill in the blanks with the appropriate job terms given above.
(The answer parts are underlined.)
Answer:
Varsha: Vivek, what kind of a job are you looking for?
Vivek: Varsha, I want to be my own boss. I don’t like a nine-to-five job. My present job is not challenging. I am stuck behind a desk. I am not afraid of a heavy workload and I am a good team player. Moreover, this is a dead-end job. I am looking for an opportunity to try new winds.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.4 Statement of Purpose

A5. Read the personal details given below and prepare a suitable Statement of Purpose:

Question (i)
University of Bath, UK is one of the leading Universities for Business Studies. You belong to a business family – wish to start your own business, carry forward your family business in future. In your junior college you have opted for commerce, scored well in your Std. X Board examination – You made profit in the stall you had put up in the business fair organized by your school/ college. Your hobbies are playing cricket/ hockey – you get along well with people.
Answer:
I belong to a family which had a long tradition in business. My father is a third generation businessman. I grew up meeting relatives who are in some business or the other. Naturally, I have never thought of any pursuit other than business.

My family business is doing quite well but the world of business is changing rapidly. To keep up with the changing times, I must keep abreast of the new developments in the world of business. Hence I aspire for a degree in business studies from an institution of high standing as yours.

I did exceedingly well in my Standard X Board Examination scoring impressive marks in Maths and English. For the junior college I opted commerce as my main stream. Accountancy is my favourite area of study. I feel quite comfortable with the subject because balance sheet analysis, stocks, trade, tariff, etc. have always been the words in currency during any of the family gatherings.

A cool head on his shoulders is a must for a businessman. With an agitated mind you can’t ever take the right decisions. I am cool by nature. I assess the pros and cons with a dispassionate mind. No wonder that I was always made the captain of our cricket team. Cricket being a mind game as well, one needs to make quick and effective decisions. Moreover, one needs to make one’s team mates believe that the decision is theirs! There lies the magic of a team player and leader and so far I have been a great hit at it.

As they say, the proof of the pudding is in the eating. Just thinking that I am endowed with great business acumen would remain a mere boast until I prove it with an example. Luckily I had a great chance coming my way during the business fair organized by our college.

What I proposed was a stall selling helmets. The principal flatly rejected the idea saying that in a college where most of the students are under-18 and are not eligible for a driving licence, it was preposterous to come out with such a bizarre idea. I persisted and somehow got the permission. It was a three-day fair.

On the first day, just as I had expected, many students told me that their siblings and parents do have helmets at home – but they don’t wear it. This was the tipping point. I asked them to bring those unworn helmets the next day. I would compensate for the old ones – they need to pay only the difference for the new ones. (I had already made a tie-up with a second-hand helmet dealer. I offered an environment-friendly bag as well to each prospective buyer.)

Students, especially girls, warmed towards the idea greatly. Being a gift, their brothers or parents just won’t be able to neglect the helmets. The magic word here was ‘gift’; and the sentimental aura surrounding the gesture. The venture clicked. I made a handsome profit. The satisfaction of being instrumental in saving many lives was a bonus.

I know for sure that the case narrated above is not a path-breaking event. But for me, it was an eye-opener. I realized that business is mainly a game based on human psychology. Reading a bit of behavioural economics taught me that not all economic demands stem from rational thought.

Yes, your prestigious institution can offer me what I seek. I seek something more than a degree in business studies. Your esteemed faculty, I hope, will provide me the right exposure I need. I look forward to novel ventures. I want to tread on an unbeaten path. For me, business is not just about making money. It is the thrill of living every moment in the exhilaration of weighing choices and making decisions. For that I need to learn new things. For that I need to get into an institution like yours.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.4 Statement of Purpose

Question (ii)
You are an avid animal lover. You have a pet dog and some lovebirds at home. You are extremely fond of them. You have been a member of bird watcher’s club. You have loved going on a safari. You have taken care of orphan animals, or animals who are hurt. In school you loved Biology. You wish to make a career in this field. The University of Cambridge offers an excellent course/ programme which would boost your career. Make a Statement of Purpose which will help you to get admission to this University.
Answer:
Statement of Purpose

I was captivated by the world of animals much early in my life. There are of course, many people around who love animals; but I doubt whether they share the same intensity which I have. I love animals of all softs. I care for animals big and small. I equally love the ones who fly and the ones who crawl.

My parents have been quite supportive of my passion. My collection of lovebirds and the pet dog which I have now are their gifts. I observe my pets and all other animals around me with undiminishing curiosity. Their behaviour fascinates me: Though ‘biology’ has been my favourite subject all along, I never knew that there are courses catering to my specific need. So your biology graduation course with focus on animal behaviour is “the one” I sought after.

I very well know that observation and study of animals demand infinite patience. Many senior members of our “Bird watchers’ club’ usually appreciate my great patience. I also have an eye for detail. Each time I go for a safari, I notice something new. Each time there seems to be a revelation of sort.

If I say I care for my pets that would be just stating the obvious. My love for animals goes beyond boundaries. Any animal suffering or struggling anywhere is my concern. There have been umpteen cases where I took care of and tended orphaned animals; but each case was unique and every one of them is etched in my memory in its vivid detail.

Though my interaction with animals has a long record, my theoretical studies about animals are not much to boast of. I have read the works of Nikolaas Tinbergin, Konrad Lorenz. Karl Von Frich and Ivan Pavlov – all pioneers in the field of animal behaviour. Nevertheless, I know that a lot has been happening of late. Moreover, I wish to learn the discipline in an organized way. And your esteemed institution is “the place” for it. I am hopeful that I will be able to contribute something significant to the field I love most.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.4 Statement of Purpose

(A6)

Question 1.
Browse different websites and find out the universities offering best courses in life Sciences, Arts, Sports, Music, Engineering and medicine. Collect and share any other additional information related to the course which seems important.
(Students may attempt this on their own.)

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 3.3 Note-Making Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making

12th English Digest Chapter 3.3 Note-Making Textbook Questions and Answers

Question 1.
Complete the web.
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making 1
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making 2

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making

Question 2.
Discuss in groups why you take notes.
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making 3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making 4

Better notes will help you remember concepts, develop meaningful learning skills and gain better understanding of a topic. Discuss in groups different styles or methods you use in your note-making/taking. For example, to underlining iportant facts.
(We have given here a few of the methods employed in Note-making/Note-taking in blank formats. Students may experiment and find out the most useful method/ methods on their own. The selection of method largely depends upon the personal trait, taste and talent of j each individual student.)

Question 3.
Now let’s complete the following diagram that represents Prana and its elements: (The answers are given directly. For the relevant article, refer to page 149 of the textbook.)
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making 5
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making 6

Example: Transfer the above information in the form of a table:
(Answers are given directly and underlined)
Bodily process

DoshasAssociated withCharacteristicsImbalance causes
Vataair and aetherenergeticnervous
Pittafire and waterstrong digestionaggression
Kaphawater and earthslowgreed

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making

(A1)

Question 1.
Read the following passage carefully and complete the activities.

(A2)

Question 1.
Read the passage given on page 151 of the textbook and complete the following points with the help of the above text. (Give a suitable title.)
The Perils of self-medication
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making 7
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making 8

Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 3.3 Note-Making Additional Important Questions and Answers

Question 1.
Cornell Two-column notes
Answer:
(Blank format)
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making 9

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making

Outlining method:

Question 1.
In Outlining method, you put the main idea/topic closest to the left side of your page as headers. Then use indentations (i.e. to leave space as if you begin a new paragraph and moving to the right each time) to arrange the related points one after the other.

Blank format:
Keyword:
• This is the main division.
• This is a sub-division.
• This is a supporting fact.
Keyword :
• This is the main topic.
• This is a sub-topic.
• This is an argument in support.

Box and Bullet method:

In this, a box is drawn for every main idea. Under each box are supporting points written against bullet points.
Blank format:
Title:
Author:
Central idea -1
______________
______________
______________

Central idea – 2
______________
______________
______________

Question 2.
Table:
Answer:

TermMeaningAdditional information
Tax avoidanceArranging one’s financial affairs to reduce taxIt is legal.
Tax evasionFiling false returns or failing to file returnsIt is illegal. It is a punishable offence.
Taxable incomePart of income that is liable to tax.Can be reduced by allowing deductions.
Tax assessmentDetermination of the amount of taxTax payers file returns.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making

Pie Chart:

Question 1.
Pie Chart showing the land use in India.
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making 10

Bar Graph:

Question 1.
Bar Graph showing the Organ Donation Pattern in India (By a Study Group)
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making 11

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making

Line Graph:

Question 1.
Line Graph showing the price of motorbikes and the corresponding sales
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.3 Note-Making 12

Conclusion:

Organizing the notes is an essential component of Note-making or Note-taking. Students must remember that the ‘notes’ are for further use. If you fail to make any sense of your ‘notes’ later, the very purpose of Note-taking and Note-making is defeated. So the use of proper headings and sub-headings are very important. You must judiciously use numbers and letters for the sub-topics and derived points. Underlining and using asterisk (*) will help you to identify the main points at a glance. Above all, the method and style of Note-taking/Note-making should be in tune with your personal propensity of ordering things.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 11 Kingdoms in South India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 11 Kingdoms in South India Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 11 Kingdoms in South India

1A. Choose the correct alternative and write complete sentences.

Question 1.
The name of the well-known king of Vakatak dynasty was ______________
(a) Sarvasena
(b) Pravarasena
(c) Jaising
(d) Chandragupta
Answer:
(b) Pravarasena

Question 2.
After the conquest in South, Pulakeshin II took up the title of ______________
(a) Parameshwara
(b) Vishayapati
(c) Deshadhipati
(d) Satyajay
Answer:
(a) Parameshwara

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 11 Kingdoms in South India

Question 3.
Kalidasa composed ______________ at Ramtek in Vidarbha.
(a) Shakuntal
(b) Meghdoot
(c) Malavikagnimitra
(d) Harivijay
Answer:
(b) Meghdoot

Question 4.
The world famous Kailasa temple was built during the ______________ period.
(a) Chalukya
(b) Pallava
(c) Cher
(d) Rashtrakuta
Answer:
(d) Rashtrakuta

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) SetubandhPanini
(b) HarivijaySarvasena
(c) IndicaMegasthenes
(d) Sangit RatnakarSharangdev

Answer:
(a) Ashtadhyayi – Panini

2. Explain the following statement with reasons.

Question 1.
A strong rule of the Chalukyas was created in south India.
Answer:

  • The Chalukya dynasty ruled in the south for approximately 200 years.
  • Jaising the founder of this dynasty established his capital at Vatapi (Badami) Pulakeshin I was an important king of this dynasty who performed the Ashwamedha sacrifice.
  • After him, his son Kirtivarman I came to power. During his reign, he conquered the Kadambas of Vanvasi (Karwar) and Mauryas of Aparanta (North Konkan) and expanded his rule.
  • The greatest king of the Chalukyas was Pulakeshin II.
  • He performed the Digvijaya and strengthened the power of the Chalukyas.
  • His achievements are described by Ravikirti, a poet. He defeated Harshavardhan thus, acquiring great fame.

Question 2.
Yadava period has special importance in the history of Maharashtra.
Answer:

  • Yadava dynasty is one of the important dynasties of Medieval Maharashtra.
  • During this period there was a notable development in the cultural sphere of Maharashtra.
  • The Mahanubhav and Warkari sects had a beginning in the Yadava period.
  • During this period, Patan in Khandesh, Solotagi in Karnataka, and Paithan in Maharashtra became important centers of learning.
  • Sanskrit texts were written on subjects like Dharmashastra, ‘Purva Mimansa’ (philosophical text), Nyaya, and Vedanta.
  • Many important texts were composed at this time for eg. the composition of saint poets like Namadeva, Janabai, etc.
  • Many temples were built of the Hemadipanti style at this time.
  • An important feature of the Hemadipanti temples is that no mortar was used.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 11 Kingdoms in South India

3. Write short notes.

Question 1.
The administrative system in South India
Answer:

  • There were officials like ‘Mahadandanayaka’, ‘Rashtrika’, ‘Deshadhikruta’, ‘Amatya’, ‘Ayukta’, etc.
  • The council of officers in the Chola kingdom was called ‘Udankuttam’.
  • The kingdom was divided into many provinces. These provinces were known as ‘Mandalam’.
  • A member of the royal family was the chief of the Mandalam.
  • There were many officers under him such as ‘Vishayapati’, ‘Deshadhipati’, ‘Deshadhikrut’, ‘Rashtrika’, etc.
  • The administration of the Southern kingdoms was very efficient. Village autonomy was an important feature.
  • The ‘Gramasabha’ (village council) looked after the village administration.
  • The head of the Gramasabha was known by different names such as ‘Gramabhojaka’, ‘Gramakuta’ etc.
  • Land revenue was the main source of income for the state.
  • Apart from it the excise tax, professional tax, pilgrimage tax were the sources of income.

Question 2.
Coins in South Indian dynasties.
Answer:

  • The Maurya coins were in circulation in South India.
  • After the decline of Mauryas, the Pandyas issued their own punch-marked coins.
  • The images like sun, horse, stupa, tree, fish were carved on it.
  • On the Chera coins, there used to be a bow and arrow on one side and an image of an elephant on the other.
  • On the Chola coins, the symbol of the tiger as the royal emblem of Cholas is depicted.
  • The Chola coins were made of gold, silver and the legends were inscribed in the Devnagari script.
  • The coins belonging to Chalukya king Rajaraja are issued in three metals gold, silver, and copper, with the image of Rajaraja and a tiger.
  • Due to the trade with Rome, many Roman coins are found.

4. Answer the following questions in brief with the help of the points given below.

Question 1.
Describe the rule of the Shilahara dynasty
(a) Founder
(b) Shilahara of South Konkan
(c) Shilaharas of North Konkan
(d) Shilaharas of Kolhapur
Answer:
(a) Founder: Jimutvahan is considered to be the founder of all three branches. They ruled for almost three hundred years as the feudatories of Rashtrakutas and later the Chalukyas.

(b) Shilahara of South Konkan: Sanafulla established the South Konkan branch of Shilaharas. His son, Dhammiyar set up the village of Vallipattana and built a fort there. Later King Adityavarma expanded his kingdom from Thane to Goa. Rattaraj was the last ruler of this dynasty. One of the copper plates found at Kharepatan gives an account of the history of this dynasty.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 11 Kingdoms in South India

(c) Shilaharas of North Konkan: Kapardi established the North Konkan branch of Shilaharas. Their capital was at Sthanak (Thane). Aparajita was an important king of this branch. He ruled for around thirty-five years. He was followed by Chittaraj.

(d) Shilaharas of Kolhapur: The modern districts of Satara, Sangli, Ratnagiri, and Belgaum were included in this kingdom. Jatiga established the Kolhapur branch of Shilaharas. Bhoj II was an important king of this dynasty. Kolhapur, Valivade, and Panhala were the capitals of this kingdom. ‘Koppeshwar Mahadev’ temple at Khidrapur was the creation of Shilaharas.

Activity

Visit the Kailasa temple at Ellora and prepare a detailed note.
Answer:

  • The Kailasa temple is one of the 100 odd rock-cut cave temples and monasteries at Ellora.
  • It is carved from a single, gigantic rock.
  • Lies around 30 km northwest of Aurangabad in Maharashtra.
  • Only 34 are accessible to the public.
  • Ellora or Verul to the locals was located on an ancient South Asian trade.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th History Important Questions Chapter 10 Changing Times

1A. Choose the correct alternative and write complete sentences.

Question 1.
The Shakas divided the state into various _____________
(a) provinces
(b) districts
(c) villages
(d) towns
Answer:
(a) Provinces

Question 2.
_____________ was an important king of the Kushana Empire.
(a) Chandragupta II
(b) Kanishka
(c) Harsha
(d) Gondophernes
Answer:
(b) Kanishka

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times

Question 3.
Chandragupta I added the title _____________ to his name.
(a) Maharaja
(b) Lokaraja
(c) Samrat
(d) Maharajadhiraja
Answer:
(d) Maharajadhiraja

Question 4.
_____________ was the founder of the Vardhan dynasty.
(a) Harsha
(b) Pulakeshin I
(c) Pushyabhuti
(d) Samudragupta
Answer:
(c) Pushyabhuti

Question 5.
The history of Kashmir can be found in Rajatarangini of _____________
(a) Kalhana
(b) Harsha
(c) Ghatothkach
(d) Kalidasa
Answer:
(a) Kalhana

Question 6.
The use of _____________ script is seen on the Shaka coins.
(a) Brahmi
(b) Sanskrit
(c) Pali
(d) Kharoshthi
Answer:
(d) Kharoshthi

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times

Question 7.
The Periplus of Erythrean Sea is written in the _____________ language.
(a) Latin
(b) Greek
(c) English
(d) Pali
Answer:
(b) Greek

Question 8.
Kanishka had organized the fourth Buddhist Council in the Vihara at Kundalvan in _____________
(a) Shigupta
(b) Kashmir
(c) Pallavas
(d) Gondophernes
Answer:
(b) Kashmir

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) BactriaGreeks
(b) Central AsiaShakas
(c) KashmirKarkotakas
(d) South IndiaVardhan’s

Answer:
(d) North India – Vardhan’s

Question 2.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) DhanvantariPhysician
(b) KshapanakAstrologer
(c) AmarsinhaLexicographer
(d) SankuMagician

Answer:
(d) Sanku – Architect

Question 3.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) ChitrapattaPrinted silk
(b) DukulSilk
(c) PulakbandhColoured cotton
(d) PushpapattaMuslin

Answer:
(d) Pushpapatta – Floral designs

1C. Find the odd one out.

Question 1.
Dhanvantari Kshapanak, Sanku, Chitrapatta
Answer:
Chitrapatta

Question 2.
Lokaraja, Maharaja, Maharajadhiraja, Vikramaditya
Answer:
Lokaraja

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times

Question 3.
Shakuntalam, Pulakbandh, Pushpapatta, Amshuka
Answer:
Shakuntalam

Question 4.
Nigam, Shreni, Vishaya, Gana
Answer:
Vishaya

Question 5.
Dharnikot, Bhokardan, Amaravati, Nagarjunikonda
Answer:
Bhokardan

Question 6.
Saraswati, Vishnu, Surya, Kushana
Answer:
Kushana

2A. Write the names of historical places, persons, and events.

Question 1.
First Shaka king in India
Answer:
Moga

Question 2.
Sarvarajochchheta
Answer:
Samudragupta

Question 3.
Founder of Karkotaka dynasty
Answer:
Durlabhavardhan

Question 4.
Symbol of Goddess Athena
Answer:
Owl

Question 5.
Chinese traveller during Harsha’s reign
Answer:
Yuan Chwang

2B. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
The Gupta period is considered as the classical age of Indian history because of _____________
(a) political stability
(b) help from foreign powers
(c) centralized Administration
(d) development in Art and Architecture
Answer:
(a) political stability

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times

Question 2.
The Gupta kings changed the economic structure of agricultural system because, _____________
(a) many foreign communities came and settled in India
(b) their preference was on giving the land to local farmers for tilling
(c) king was appointed as Viceroy who looked after the provincial administration
(d) the human figure was the central theme of the sculptures in the Gupta period
Answer:
(b) their preference was on giving the land to local farmers for tilling

3. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times 3 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times 3 Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times 3 Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times 3 Q2.1

Question 3.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times 3 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times 3 Q3.1

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times

4. Write short notes.

Question 1.
Vardhan Empire
Answer:

  • The declining power of the Guptas saw the rise of dynasties such as Vardhans, Maukharis Maitrakas, etc.
  • The founder of the Vardhan Empire was Pushyabhuti.
  • He was followed by his son, Prabhakarvardhan who made the Vardhan dynasty powerful.
  • He took up the title of ‘Parambhattarak Maharajadhiraj’.
  • The most prominent ruler of this dynasty was Harshavardhan.
  • His empire extended from Nepal to Narmada and Saurashtra to Bengal.
  • ‘Harshacharita’ written by Banabhatta, a court poet, and also travel accounts of Yuan Chwang give information about this period.
  • Universities of Nalanda and Vallabhi became great centers of learning. Harshavardhan’s empire was the last powerful empire in ancient India.

Question 2.
Kushana Empire
Answer:

  • After winning over the small kingdoms, Kushanas followed the system of Shakas and established their Satrapi’s there.
  • A military officer called ‘Satrapa (Kshatrapa) was appointed on the satrapies.
  • The King was the chief of all the Satraps and adopted the titles like ‘Rajadhiraj’, ‘Maharaj’ etc.
  • The concept of the divinity of the King is seen for the first time in the inscriptions on the Kushana coins.
  • They called themselves ‘Devputra’(Son of God).

5. Explain the following statements with reasons.

Question 1.
During the Gupta period, India’s sea trade began to increase on a large scale.
Answer:

  • Indian goods were sent up to the Red Sea and from there via. Egypt to Rome.
  • From India, animals such as tiger, lion, and monkey, birds such as parrot and peacock, wool, silk, muslin, cotton cloth, ivory, pearls, spices, sandalwood, medicinal herbs, diamonds, precious stones, and other luxury terms were exported, whereas, from other countries goods such as lead, copper, glass, silver, gold, wines were imported.
  • Due to this trade, the flow of gold coins was constantly coming in India and hence India became prosperous.

6. State your opinion.

Question 1.
Some Bactrian coins resemble Greek coins.
Answer:

  • Some Bactrian coins resemble Greek coins in terms of their shape and weight.
  • On some of these coins, the image of the owl is seen.
  • Owl is the symbol of Goddess Athena. Athena was the main deity of Athens.
  • Indo-Greek coins are found in Bactria.
  • The Greek legends are written on the obverse side and the legends are written in Prakrit.
  • Kharoshthi script on the reverse side.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times

Question 2.
India became prosperous.
Answer:

  • In contemporary India, agriculture and animal husbandry were the main sources of livelihood.
  • Along with it various industries and trade developed during this period.
  • India’s contact with the foreigners proved to be beneficial for this.
  • During this period also merchant and artisans guilds (shrenis) were in existence.
  • During this period, India’s sea trade began to increase on a large scale.
  • Indian goods were sent up to the Red Sea and from there via Egypt to Rome.
  • From India, animals such as tiger, lion, and monkey; birds such as parrot and peacock; wool, silk, muslin, cotton cloth, ivory, pearls, spices, sandalwood, medicinal herbs, diamonds, precious stones, and other luxury items were exported and from other countries goods such as lead, copper, glass, silver, gold, wines, etc. were imported.
  • Due to this trade, the flow of gold coins was constantly coming in India and hence India became prosperous.

7. Answers the questions in detail.

Question 1.
Write a note on the Kushanas in detail.
Answer:

  • Kujula Khadphises declared himself as the king of Bactria and with this the Kushana rule was established up to Kabul, Kashmir.
  • The Chinese records, Greek and Roman literature provide information about this. The Kushanas’ are referred to as ‘Tukhar’ or ‘Tushar’.
  • The Kushanas followed the system of Shakas and established their Satrapi’s there. A military officer called ‘Satrapa (Kshatrapa) was appointed. The king was the chief of all the Satrapi’s.
  • The kings adopted titles like ‘Rajadhiraj’, ‘Maharaj’ etc.
  • The concept of the divinity of the kings is seen for the first time in the inscription on the Kushana coins.
  • They called themselves ‘Devputra’ (Son of God).
  • Kanishka obtained the status of an emperor. His empire extended from Kabul to Pataliputra and from Kashmir to Malwa.
  • He established two capitals, one at Purushpur (Peshawar) and the other at Mathura.
  • The fourth Buddhist council was organized by Kanishka at Kundalvam in Kashmir.
  • The Kushanas had adopted Indian cultures which is obvious from the name of the last Kushana king “Vasudeva’.

Question 2.
Discuss trade from 2nd C.B.C.E to 4th C.C.E.
Answer:

  • The period from 2nd C.B.C.E to 4th century C.E was the period of arrival of the central Asian tribes and the kingdoms that they established.
  • Various industries and trade developed during this period. India’s contact with the foreigners proved to be beneficial for this.
  • India’s sea trade began to increase on a large scale. Indian goods were sent up to the Red Sea and from there via Egypt to Rome.
  • The items of export were animals such as tigers, lions, and monkeys, birds such as parrots and peacocks, wool, silk, muslin, cotton cloth ivory, pearls, spices, and other luxury items.
  • The items of import were lead, copper, glass, silver, gold, wines, etc.
  • Due to this trade, the flow of gold coins was constantly coming in India and hence India became prosperous.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times

8. Answers the following questions with the help of given points.

Question 1.
Discuss coinage, art, and iconography between 2nd B.C.E and 4th C.E.
(a) Coinage
(b) Art
(c) Iconography
Answer:
(a) Coinage:

  • The flow of gold coins was constantly coming in India.
  • The portraits of kings and images of deities were inscribed on the gold coins of the Bactrian Greeks.
  • There was a great impact of the Greek and Roman coins on the coins of Shaka and Kushana rulers.
  • The Kharoshthi script is seen on the Shaka coins. The coins indicate the mixed impact of Greek, Indian and Persian cultures.
  • The Kushana kings depicted Indian cities on coins.
  • The image of Shiva has been found on gold and copper coins.
  • Kushana coins are found in the border regions of India and China.
  • The legends on the Kushana coins found in Central Asia are in the Prakrit language in the Kharoshthi script.

(b) Art:

  • The Gandhara region had become a melting pot of Indian, Greek, Roman, Persian, and Shaka cultures.
  • A new style of art developed in the cities of Pushkalavati, Taxila, Purushpur, etc. It is known as ‘Gandhara style’.
  • The theme was Indian but the style was Greek.
  • The Mahayana sect of Buddhism gave an impetus to this style of art.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 10 Changing Times

(c) Iconography:

  • In the icons of the Gandhara style, there was more emphasis on physical beauty.
  • During the same time, Mathura and Varanasi’s styles of art developed.
  • The images of Gautama Buddha were completely Indian in nature.
  • Mathura was an important center of Indian art of sculpture.
  • Portrait sculpture is the feature of the Mathura Style of art.
  • The statues of Kushan kings, Vima Takshama, and Kanishka are examples of portrait sculptures.
  • Similarly, images of Saraswati, Vishnu, Surya, Shiva, and Kartikeya saw the innovation in sculptural art.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 10 Changing Times

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 10 Changing Times Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 10 Changing Times

1A. Choose the correct alternative and write complete sentences.

Question 1.
The history of Indo-Greeks is known through their _____________
(a) literature
(b) inscription
(c) coins
(d) pottery
Answer:
(c) coins

Question 2.
Gupta dynasty was founded by _____________
(a) Sri Gupta
(b) Ghatotkach
(c) Samudragupta
(d) Ramgupta
Answer:
(a) Sri Gupta

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 10 Changing Times

Question 3.
After accession by defeating the Shakas _____________ took up the title of ‘Vikramaditya’.
(a) Chandragupta II
(b) Ramgupta
(c) Chandragupta I
(d) Kumaragupta
Answer:
(a) Chandragupta II

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) KshaumLinen Cloth
(b) PushpapttaCotton Cloth
(c) DukulSilk Cloth
(d) AmshukaMuslin Cloth

Answer:
(b) Pushpatta – Floral designs

2. Explain the following statements with reasons.

Question 1.
During the Gupta period, the power was concentrated in the hands of local landlords.
Answer:

  • During the Gupta period, lands were granted to civil and military officers instead of salaries.
  • The roots of the feudal system can be found in this period.
  • It is believed that the feudal economy brought about the decline of urban centers.
  • Because of revenue tax exemption on the donated land, the revenue too decreased and the royal treasury was depleted.
  • It was concentrated in the hands of locals’ landlords. Because of this the king no longer remained in the center of power.

Question 2.
Every tide of the Huna invasion made the Gupta rule weaker.
Answer:

  • During the period of Kumargupta son of Chandragupta II, the Huna in India began.
  • Kumargupta withheld the attacks of Hunas.
  • After Kumargupta, the succeeding kings proved to be incapable of protecting their kingdom.
  • Finally, the Gupta empire disintegrated into many and small kingdoms.

3. State your opinion.

Question 1.
Samudragupta performed the Asvamedha sacrifice after Digvijaya.
Answer:

  • Samudraguptas ambition was to rule entire India as a unified empire.
  • Samudragupta first conquered neighbouring kingdoms.
  • After the conquest in the North, he carried out an expedition in the south to conquer the southern kingdoms. The rulers of the regions beyond this conquered area became his feudatories.
  • He made them accept his suzerainty.
  • After this conquest (Digvijay) Samudragupta performed the Ashwamedha Sacrifice and proclaimed himself as Chakravarti king.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 10 Changing Times

4. Write short notes.

Question 1.
Gupta Sculptures
Answer:

  • The human figure was the central theme of the sculptures in the Gupta period.
  • Human sculptures and images of deities were created during this period.
  • Sculptures belonging to this period are found at many places such as Sarnath, Devgadh, Ajanta.
  • During this period, Hindu, Buddhist, and Jain religious icons were made of stone, metals, and terracotta.

Question 2.
Indo-Roman trade
Answer:

  • The Periplus of Erythrean Sea written in the mid 1st century C.E mentions the Red sea and the sea routes connecting coastal lines, ports, provinces, goods exchanged in trade.
  • Items like textiles, black pepper, precious stones, ivory, and animals such as monkeys, parrots, and peacocks for entertainment were exported from India.
  • Gold coins were the medium of exchange. Coral and liquor were items of import.
  • A large amount of these gold coins found in south India gives an extent of the trade.
  • The growing trade between Rome and India saw the rise of several markets and cities.
  • Ter, Nevasa, Bhokardan were some of the places where commodities were stored.
  • The port of Sopara and Kalyan were important centers of Indo-Roman trade.

5. Answers the following questions with the help of given points.

Question 1.
How did the standardization in various sections during the Gupta period take place?
(a) Division of Gupta administration
(b) Changes in economic structure economy of agriculture
(c) Development of Gupta coinage.
Answer:
(a) Division of Gupta Administrations:

  • During the Gupta period, the king was the center of administration. The Prince, Amatya (ministers), and advisors helped him. Many times, the prince was appointed as viceroy who looked after the provincial administration.
  • Every province was subdivisions These subdivisions were called Vishaya There was an independent administrator appointed to these Visayas. They were known as ‘Vishayapath’.
  • ‘Kumaramatya’ were the provincial officers and ‘Ayuktak’ were the officials who looked after the affairs of the districts.
  • Gupta’s administration was decentralized. Many decisions were taken.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 10 Changing Times

(b) Changes in the economic structure, economy of agriculture:

  • The economic structure of the agricultural system was changed by the Gupta kings.
  • They preferred giving land to local farmers for tilling. Land donations were also made for the cause of religion and learning. These lands were tax-free.
  • They were called Agraharas
  • The civil and military officers were granted land grants instead of salaries. Because of revenue tax exemption on the donated land.
  • The power was concentrated on the local landlord
  • Sugarcane and wheat were cultivated in the northwest province of the Gupta empire while the rice was cultivated in Magadha and eastern regions.

(c) Development of Gupta Coinage:

  • Gold Smiths enjoyed a high social status in this period.
  • The gold coins are excellent examples of their skills.
  • The beautiful and realistic portrayal of various aspects of the king is the characteristic of Gupta Coins.

Activity

Collect more information about ‘Harshacharita’ written by Banabhatta, with the help of the internet.
Answer:

  • ‘Harshacharita’ is a biography of Indian Emperor Harsha by Banabhatta also known as Bana, who was a Sanskrit writer of seventh century C.E., India.
  • This work is in Sanskrit. It has been categorized as an akhyayika (legend), a romanticized yet historical account.
  • Harshacharita has been written in a florid and fanciful style.
  • Bana has in detail and vividly described rural India’s natural environment as well as the extraordinary industry of the Indian people.
  • This work presents the emperor’s actions in an overly favourable light.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India

1A. Choose the correct alternative and write complete sentences.

Question 1.
___________ established a second capital at Vidisha.
(a) Chandragupta Maurya
(b) Bimbisara
(c) Pushyamitra Shunga
(d) Hala
Answer:
(c) Pushyamitra Sunga

Question 2.
The ___________ mention the ‘Andhras’ or ‘Andhrabhrutyas’.
(a) Puranas
(b) Upanishadas
(c) Vedas
(d) Jain Tools
Answer:
(a) Puranas

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India

Question 3.
___________ was the smallest unit of administration.
(a) Kingdom
(b) State
(c) Grama(village)
(d) District
Answer:
(c) Grama

Question 4.
___________ wrote Brihatkatha.
(a) Hala
(b) Gunadhya
(c) Patanjali
(d) Panini
Answer:
(b) Gunadhya

Question 5.
Gatha Saptashati reflects the social life in ___________ of the Satavahana period.
(a) Maharashtra
(b) Tamilnadu
(c) Uttar Pradesh
(d) Bihar
Answer:
(a) Maharashtra

Question 6.
___________ wrote the ‘Mahabhashya’ based on Panini’s Ashtadhyayi’
(a) Gunadhya
(b) Patanjali
(c) Banabhatta
(d) Kalidasa
Answer:
(b) Patanjali

Question 7.
___________ was the head of trade guilds.
(a) Shreshthi
(b) Sarthavaha
(c) Malakara
(d) Dasaka
Answer:
(a) Shreshthi

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) Pushymitra shungaShisunaga dynasty
(b) Chandragupta MauryanMauryan dynasty
(c) Gautamiputra SatakarniSatavahana dynasty
(d) Mahapadma NandaNanda dynasty

Answer:
(a) Pushyamitra Shunga – Shunga dynasty

Question 2.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) PratishthanPaithan
(b) TagarTer
(c) NasikNashik
(d) KarhatakViharas

Answer:
(d) Karhatak – Karhad

Question 3.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) LekhanikaScribes
(b) VaidyaTraders of perfumes
(c) HalakiyaCultivators
(d) SuvarnakarGoldsmith

Answer:
(b) Vaidya – Physicians

1C. Find the odd one out.

Question 1.
Shri Satakarni Yajna Satakarni, Hala, Pushyamitra Shunga
Answer:
Pushyamitra Shunga

Question 2.
Vardhaki, Halakiya, Malakara, Lohavanija
Answer:
Halakiya

Question 3.
Amatya, Naigam, Dasaka, Sarthavaha
Answer:
Dasaka

Question 4.
Malakara, Lekhanika, Vaidya, Halakiya
Answer:
Malakara

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India

Question 5.
Pratishthan, Tagar, Nasik, Sarthavaha
Answer:
Sarthavaha

2A. Write the names of historical places, persons, and events.

Question 1.
Greek king defeated by Pushyamitra Shunga
Answer:
King Demetrius

Question 2.
Ashtadhyayi
Answer:
Panini

Question 3.
Last king of the Shunga dynasty
Answer:
Devbhuti

Question 4.
Mountain pass on the ancient trade route in Maharashtra
Answer:
Naneghat

Question 5.
Head of trade guilds
Answer:
Shreshthi

Question 6.
Blacksmith
Answer:
Lohavanija

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India

Question 7.
Chief of caravan merchant
Answer:
Sarthavaha

Question 8.
Traders of perfumes
Answer:
Gandhika

Question 9.
Goldsmith
Answer:
Suvarnakar

Question 10.
Physicians
Answer:
Vaidya

2B. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
The Satavahana rule declined due to ___________
(a) weak rulers
(b) the constant struggle between Sakas and Satavahanas
(c) economic decline
(d) social decline
Answer:
(b) the constant struggle between Sakas and Satavahanas

Question 2.
Grama was an integral part of the ___________
(a) central machinery
(b) middle machinery
(c) outdoor machinery
(d) absolute machinery
Answer:
(a) central machinery

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India

Question 3.
Many Satavahana inscriptions are found in ___________
(a) South Maharashtra
(b) Northwest Maharashtra
(c) North Maharashtra
(d) Central Maharashtra
Answer:
(c) North Maharashtra

Question 4.
___________ reflects the social life in Maharashtra of Satavahana period.
(a) Lohavanija
(b) Dasaka
(c) Halakiya
(d) Gatha Saptashati
Answer:
(d) Gatha Saptashati

3. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India 3 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India 3 Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India 3 Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India 3 Q2.1

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India

Question 3.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India 3 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India 3 Q3.1

Question 4.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India 3 Q4
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India 3 Q4.1

4. Write short notes.

Question 1.
Guilds or Shrenis
Answer:

  • Many industries and trade flourished under the Satavahas.
  • Various shrenis (Guilds) emerged during this period.
  • The trade and industries were controlled with the help of these shrenis.
  • The shrenis also provided loans.

5. Explain the following statements with reasons.

Question 1.
Foreigners like Greek, Pallavas, and Kushanas were absorbed in the social structure.
Answer:

  • The invasion of foreigners like Greek, Pallavas, Shakas, and Kushanas took place during the Satavahana period.
  • But these foreigners were soon absorbed in the social structure.
  • This means that contemporary society was flexible enough to accommodate foreigners.
  • The political invasions brought about social, economic, and cultural changes.

Question 2.
The influence of Persian and Greek sculptural styles of the Mauryan period decreased during the Shunga and Satavahana period.
Answer:

  • A new native Indian style of architecture developed or emerged in this period.
  • For e.g., the four gateways (Toranas) of the Sanchi Stupa No. 1 built during this period are excellent examples of this style.
  • Many incidents from the life of Gautama Buddha are carved on these gateways.
  • A number of rock-cut caves (Viharas and Chaityas) at Bhaje, Nashik, Karle, etc. belong to the Satavahana period.
  • Especially the Chaitya at Karle, its magnificent facade entrance and sculptures are the finest examples of the sculptural art of this period.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India

6. State your opinion.

Question 1.
Before Gautamiputra Satakarni some of the Satavahana kings were not capable.
Answer:

  • Taking advantage of the situation, the Shaka Satrapas established their rule in the western regions of India.
  • Gautamiputra Satakarni, the Satavahana king conquered the Shakas.
  • The Satavahana dynasty regained its strength with this victory.
  • Thus, before Gautamiputra Satakarni some of the Satavahana kings were not capable.

Question 2.
The Shungas contribution to the field of art is important.
Answer:

  • The Shunga’s contributed to art in a big way.
  • The stupas at Sanchi and Bharhut, Garuda pillar at Besnagar are excellent examples of art during this period.
  • The sculptural art in the Shunga period widened its horizons and depicted the life of common people on a large scale.
  • Thus, the Shungas’ contribution to the field of art is important.

7. Answers the questions in detail.

Question 1.
Write a detailed note on the Shunga Empire.
Answer:

  • The Shunga Empire was founded by Pushyamitra Shunga.
  • The Shunga Empire extended from Magadha in the east to Sialkot (Punjab) in the west as well as the Himalayas in the North to Vidarbha in the south.
  • Pushyamitra established a second capital at Vidisha although Pataliputra was the main capital. Pushyamitra was valiant and ambitious.
  • He strengthened his rule in the provinces of Kosala, Vatsa, Avanti, etc.
  • Later he conquered the lost provinces of the Magadha empire up to Sialkot.
  • The Greek king Demetrius was repelled by Pushyamitra.
  • After establishing his rule over North India and some parts of South India he performed the Ashwamedha sacrifice twice.
  • Sanskrit was encouraged. Many texts were reviewed. The Manusmriti was composed during this period.
  • Along with literature, art was encouraged for e.g., the Sanchi and Bharhut stupas and the Garuda pillar at Besnagar are excellent examples of art during this period.
  • Sculptural art widened its horizons and districted the life of common people on a large scale.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India

Question 2.
Give an account of the rise of the Satavahana Empire.
Answer:

  • After the disintegration of the Mauryan Empire, many new powers arose. Among them, the Satavahanas are mentioned as the earliest ruling dynasty in Maharashtra.
  • The Satavahanas ruled over a vast region of Maharashtra, Andhra, and Karnataka.
  • Paithan in Maharashtra was the capital of the Satavahanas. The mention of Puranas the Andhras or ‘Andhrabhrutyas’ Probably these terms refer to the Satavahanas.
  • Simuka was the first Satavahana king to be mentioned in the Naneghat inscription.
  • The most important king of this dynasty was Shri Satakarni, Hala, Gautamiputra Satakarni and Yajna Satakarni.
  • Gautamiputra Satakarni conquered the Shakas and also Central India and the entire regions of Dakshinapatha.
  • He also established his dominance over the Republic states in Central India and Rajasthan.
  • Gautamiputra proved his strength by gaining victory over Nahapana.
  • The Satavahana rule became weak due to the constant struggle between Shakas and Satavahanas.

8. Explain the concept with examples.

Question 1.
Metronomic
Answer:
The Satavahana kings used Metronomics i.e., using the names of their mothers as prefixes for e.g., Gautamiputra Satakarni. Vasishthiputra Pulumavi etc.

Question 2.
Shakapahlavyavannisudan
Answer:
Gautamiputra Satakarni is mentioned as ‘Shakapahlavyavarnnisudan’ i.e. the destroyer of Shakas, Pallavas, and Greeks in the Nashik inscription of his mother Gautami Balashri.

Question 3.
Satavahanakulayashahpratishthapankar
Answer:
Gauthamiputra Satakarni has been referred to as ‘Satavahanakulayashahpratishapankar’ in the Nashik inscription of his mother Gauthami Balashri.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 9 Post Mauryan India

Question 4.
Trisamudratoyapitavahana
Answer:
Gautamiputra Satakarni has been mentioned as ‘Trisamudratoyapitavahana’ i.e., One whose horses drank the water of the three seas. Such a type of mentioning indicates that many kings in the southern region must have accepted feudatory status and ruled under the suzerainty of Gautamiputra Satakarni.