Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

1A. Choose the correct alternative to write the complete sentences.

Question 1.
The first kingdom of Sri Lanka established was known as ____________
(a) Tambapanni
(b) Sopara
(c) Pulatthinagar
(d) Srivijaya
Answer:
(a) Tambapanni

Question 2.
____________ was the first woman to become a Buddhist nun in Sri Lanka.
(a) Sanghamitra
(b) Anula
(c) Anuradha
(d) Tara
Answer:
(b) Anula

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 3.
The relics of Gautama Buddha are known as ____________
(a) Stupa
(b) Kesa
(c) Dhatu
(d) Galapotha
Answer:
(c) Dhatu

Question 4.
The ____________ enlist 64 Indian scripts.
(a) Deepvamsa
(b) Mahavamsa
(c) Lalitvistar
(d) Chullavamsa
Answer:
(c) Lalitvistar

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’ Set ‘B’
(a) Sri Lanka Tambapanni
(b) Thailand Mueng Thai
(c) Cambodia Malaydvipa
(d) Land of Southeast Asia ‘Suvarnabhumi’

Answer:
(c) Cambodia – Kambujadesha

Question 2.

Set ‘A’ Set ‘B’
(a) Shili Foshi Srivijaya
(b) Ramakien Ram Akhyana
(c) Buddha Dantdhatu
(d) Moonstone Chandrashala

Answer:
(d) Moonstone – Chandrashila

1C. Find the odd one out.

Question 1.
Indo-China, Vietnam, Laos, Sri Lanka
Answer:
Sri Lanka

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 2.
Dambulla, Dulatthinagar, Yongan, Anuradhpur
Answer:
Yongan

Question 3.
Srivijaya, Loas, Majapahita, Shailendra
Answer:
Loas

Question 4.
Funan, Champa, Cambodia, Matram
Answer:
Matram

Question 5.
Shailendra, Indonesia, Thailand, Myanmar
Answer:
Shailendra

2A. Write the names of historical places, persons, and events.

Question 1.
Founder of the kingdom of Tambapanni
Answer:
King Vijaya

Question 2.
The first woman to become a Buddhist nun
Answer:
Anula

Question 3.
Earliest stupas at Mihinthale
Answer:
Kantakchetiya

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 4.
Name of the stupa erected on the remains of Thera Mahinda
Answer:
Ambasthal Thupa

Question 5.
Noted Indian philosopher
Answer:
Buddhaghosha

Question 6.
The text was written by Buddhaghosha
Answer:
Vishuddhimagga

Question 7.
Temple of Dantdhatu in the city of Kandy
Answer:
Sri Dalad Maligava

Question 8.
Kingdom in the delta region of Mekong
Answer:
Funan

Question 9.
Ancient kingdom in the coastal region of Vietnam
Answer:
Champa

Question 10.
The ancient name of Cambodia
Answer:
Kambujadesha

Question 11.
Temple built by Suryavarman-II
Answer:
Angkor Wat

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 12.
Name of the founder king of ‘Majapahita’
Answer:
Vijaya

2B. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
The southern kingdom of China was not left with any alternative path to reach the Silk Route because ____________
(a) China was attacked by a foreign power
(b) China disintegrated into three parts
(c) they found a delta region
(d) the Silk Route was infested with robbers
Answer:
(c) they found a delta region

Question 2.
The Shailendra kings built many Buddhist temples and stupas because ____________
(a) they were followers of Buddhism
(b) they were lovers of Buddhist art
(c) they were Tolerant by nature
(d) they hailed from India
Answer:
(a) they were followers of Buddhism

3. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia 3 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia 3 Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia 3 Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia 3 Q2.1

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 3.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia 3 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia 3 Q3.1

4. Explain the following statement with reasons.

Question 1.
The southern kingdom was not left with any alternative path to reach the Silk Route.
Answer:

  • When the rule of the Han dynasty ended, China disintegrated into three parts.
  • Because of this disintegration, China was not left with any alternative path to reach the Silk Route.
  • Hence, the kingdom of the Southern Kingdom sent some people to explore the Sea Route.

Question 2.
According to Buddhist philosophy, the universe exists at three planes.
Answer:
According to Buddhist philosophy, the universe exists at three planes:

  • Kamdhatu (Bondage in the form of desire)
  • Roopdhatu (Bondage in the form of physical appearance and appellations)
  • Aroopdhatu (State of being beyond any bondage).
  • The architectural design of Borobudur Stupa is based on the concept of these three planes.

5. State your opinion.

Question 1.
King Anawrahta the founder of the ‘Pagan empire’ is known as the greatest ruler.
Answer:

  • King Anawrahta is credited with the unification of north and south Myanmar.
  • This unification is said to have given Myanmar its national identity.
  • Anawrahta put a check to the increasing power of the Khmer empire of Cambodia.
  • During his reign, the ‘Theravada Buddhism’, which had grown weaker, was revived.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 13 India, Sri Lanka and Southeast Asia

Question 2.
The contact of Indians with the various region in Southeast Asia was on the increase.
Answer:

  • The contact of Indians was on the increase because of trade during the 2nd-century B.C.E.
  • The merchants who had to travel for months together were naturally accompanied by a large retinue of priests, monks, also travelers who were out to test their luck, ambitious members of royal families, etc.
  • These were the people who proved instrumental in the spread of Indian culture in Southeast Asia.

Leave a Comment