Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 12 India Transformed Part 2

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 History Solutions Chapter 12 India Transformed Part 2 Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 History Solutions Chapter 12 India Transformed Part 2

1A. Choose the correct alternative and rewrite the statement.

Question 1.
In 1995, the health department of the Indian government launched the campaign, dubbed as __________
(a) Measles-Rubella
(b) Pulse Polio
(c) B.C.G.
(d) Triple vaccine
Answer:
(b) Pulse Polio

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 12 India Transformed Part 2

Question 2.
The first district in __________ to become completely literate was Ernakulum.
(a) Gujrat
(b) Kerala
(c) Karnataka
(d) Tamil Nadu
Answer:
(b) Kerala

1B. Find the incorrect pair from group ‘B’ and write the corrected one.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) National Human Rights CommissionProtection of Human Rights
(b) Centre for Science and EnvironmentStudy of Pollution in Delhi
(c) SEESCAPInstitute for conservation of turtles
(d) INTACHOrganisation creating awareness for conservation of heritage

Answer:
SEESCAP – Institute for conservation of long-billed vultures

2. Write the names of historical places/persons/events.

Question 1.
Commission established vide Human Right Protection Act –
Answer:
National Human Rights Commission

Question 2.
The player who was awarded the highest title, ‘Bharat Ratna’ –
Answer:
Mr. Sachin Tendulkar

3. Complete the following concept map.

Question 1.
Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 12 India Transformed Part 2 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 12 India Transformed Part 2 Q3.1

4. Write short notes.

Question 1.
Speed Post
Answer:

  • The Indian postal department started the service of speed post in 1986 which changed the nature of post service.
  • This service was used by the majority of Indians, more than three crore letters and parcels were delivered from this service.
  • The customer will get the message of successful delivery of their items.
  • The postal department now offers courier services like passport delivery, business parcels, cash-on-delivery, logistics posts, and air freights.
  • The post office even offers a packaging service. Over one lakh and fifty thousand post offices are offering the services like paying bills, sending festive cards and other objects.
  • Since 2016, the postal department has started service of delivering Ganges water from Rishikesh and Gangotri at personal addresses.
  • Buying personalised postage stamps with personal photographs and special schemes for philatelists are also available at ‘Post Shops’ opened at 80 post offices.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 12 India Transformed Part 2

Question 2.
Air Pollution
Answer:

  • The entire world, nowadays, is facing the problem of air pollution which is mainly done by vehicles.
  • All most every state in India is facing the problem of air pollution.
  • The ‘Centre for Science and Environment’, studied and proved that the increasing number of automobiles and vehicles of poor maintenance are the causes of air pollution in Delhi.
  • The institution recommended the following suggestions to curb air pollution:
    • Use of CNG (Compressed Natural Gas) as fuel.
    • It was decided that vehicles without a ‘PUC’ certificate will not qualify for insurance and renewal of insurance.
  • In this way, we can curb air pollution and make our environment clean and pure.

Question 3.
Eradication of Polio.
Answer:

  • The government of India launched a campaign for the eradication of polio from India.
  • The health department of the Indian government launched the campaign known as ‘Pulse Polio’ which was started with the joint sponsorship of‘World Health Organisation – WHO, Rotary International, UNICEF, and Indian Government.’
  • The objective of the campaign was not to leave a single child under the age of five years without administering the polio vaccine.
  • Awareness camps, home visits, and extensive advertising made this campaign successful.

5. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Explain the sports policy of the Government of India.
Answer:
India is home to a diverse population playing and showing their talent in a variety of different sports. Every nation needs a well-knit sports policy.

  • In 2001, the Government of India announced its sports policy. The main objective of this policy is:
    • To take sports to all parts of India.
    • To help the players to develop special skills.
    • To build supportive and fundamental sports facilities.
    • To help the National Sports Federation of India and associated institutions to search for sports talent.
    • To initiate co-operation from industries, corporate and private institutions for the cause of sports.
    • To create awareness of the importance of sports and interest in sports among people.
  • In 2011, the Indian government announced a novel scheme for sports named ‘Come and Play’.
  • Sports Authority of India gave permission to use five sports complexes in Delhi to local youths.
  • They were also provided an opportunity to train under Sports Authority of India (SAI) coaches.
  • The National Sports University was founded in Manipur in 2018.
  • This university offers different courses from Bachelor and Masters to M.Phil. and Ph.D. Apart from this, sports universities also offer courses in sports, education, sports management, sports psychology, coaching, etc. Research in sports is also encouraged in the sports university.
  • Khelo India.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 12 India Transformed Part 2

Question 2.
Which programmes and facilities are created by the Ministry of Tourism of the Indian government to attract tourists?
Answer:
India has a rich cultural heritage. Several tourists visit India each year to see its cultural heritage, monuments, etc. The tourism industry is a continuously growing industry which also gives foreign exchange to the country. The Indian Government has adopted different policies to attract tourists. They are as follows:

  • The government provides different facilities to the tourists who visit India. The three ministries of home affairs, tourism, and foreign affairs together created the facility of e-visa which included e-business visas, e-medical visas, and e-visa.
  • A facility of giving information to tourists on mobile in Hindi and 10 other foreign languages, for 24 hours throughout the week was started.
  • To avail of this facility, tourists have to dial 1363. The information regarding cruise tours, health, and sports tourism, eco-friendly tourism, adventurous sports tourism, film festivals are given through this service.
  • Hotels with amenities and premium quality accommodation including luxurious services are available to the tourists.
  • The Institutes which offer training courses in ‘Hospitality and Hotel Management’ have been established in major cities of India.
  • An advertisement campaign called ‘Atulya Bharat’ was designed to attract tourists.
  • A travel show entitled ‘GONORTHEAST’ was released on the Discovery channel to boost the tourism of beautiful places in the northeastern states of India.
  • The government took the help of electronic and digital media channels like Discovery, BBC, History is showcasing various programs introducing India’s historical and cultural heritage.
  • Swadesh’ and ‘Prasad’ schemes were launched by the Ministry of Tourism of Government of India to encourage visits to 95 pilgrimage and spiritual centers in India.
  • The Ministry of Tourism, Government of India, and Federation of Associations in Indian Tourism and Hospitality (FAITH) organized Indian Tourism Mart – 2018. This was the first event based on the model of International Tourism Marts in other countries.

6. State your opinion.

Question 1.
Joint military practice sessions are beneficial for both participant countries.
Answer:

  • Such sessions are extremely helpful for both countries because of the technological exchange that happens on these occasions.
  • It also helps the armies of both the countries to know, learn and practice new methods of resolving problems.
  • The process of modernization of arms gives impetus to further research.
  • Due to the development of science and technology, there is increasing scope for the exchange of the latest technology to fight terrorism, to augment our own competencies, and optimum use of modern technology for the end of terrorism.
  • The Indian army carried out exercises with different countries e.g., exercise with Oman army at Bakloh, there were combined exercises of Mangolian army and Jammu and Kashmir Rifles.

Question 2.
All of us have the responsibility of taking care of our heritage places.
Answer:

  • India has an extraordinary and vast cultural heritage. It is in the form of ancient monuments, buildings, and other archaeological sites and remains.
  • These monuments are the living witnesses of our golden historic era.
  • It is our duty to preserve the monuments for the next generations. A little initiate from our side can save our heritage.
  • The tourism industry generated foreign exchange on a large scale. Tourists come to India every year to see its cultural heritage. Therefore, it is our duty to preserve and protect our heritage.
  • As a citizen of India, we should spread awareness among the people about the importance of the preservation of monuments. A little effort on our side can create desirable changes which will make past, present, and future generations of the country and the entire world proud of us.

Class 12 History Chapter 12 India Transformed Part 2 Intext Questions and Answers

Try to do this: (Textbook Page No. 100)

NRHM – Make a list of the benefits of the National Rural Health Mission to people.
Answer:

  • The Indian government launched National Rural Health Mission (NRHM) in April 2005 with an aim to strengthen the health systems in rural and urban areas. The list of the benefits of the NRHM are as follows:
  • It aims to provide equitable, affordable, and quality healthcare services.
  • It has strengthened the healthcare infrastructure.
  • It has brought down the maternal mortality rate among poor pregnant women.
  • The prevalence of tobacco use and the number of tobacco users have been reduced.
  • The Janani Shishu Suraksha Karyakram entitles pregnant women to give birth in public health institutions at no expense.
  • The government launched different schemes for community participation under NRHM. Rogi Kalyan Samiti is responsible for maintaining the facilities and ensuring the provision of better facilities for the patients in the hospital.
  • Established the Global Knowledge Hub for smokeless tobacco. It also issued an advisory to ban Electronic Nicotine Delivery Systems.
  • After the implementation of various initiates under NHRM many states have shown improved progress in healthcare facilities.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 12 India Transformed Part 2

Try to do this: (Textbook Page No. 100)

Make a list of solutions to reduce the levels of air pollution.
Answer:
Air pollution is the biggest threat to the environment and to all living species. Following are some of the solutions to reduce the level of air pollution:

  • Public Transport: Encourage greater use of public transport i.e. the use of railways, bus services or metros, etc. Instead of using private vehicles, people should encourage to use public transport.
  • Use of CNG Vehicles: Citizens should also be encouraged to use CNG vehicles as it is a much cleaner fuel than petrol or diesel. New registration should be discouraged by increasing registration charges of vehicles.
  • Use bicycles: Using bicycles is the best way to reduce air pollution. The government should mark out bicycle lanes in residential colonies as well as on roads.
  • Plant and care for trees: Trees filter pollutants and absorb carbon dioxide. Trees release oxygen into the atmosphere. The practice of planting trees provides more benefits to the environment.
  • Use less energy: Use energy-efficient appliances. Turn off electrical appliances when not in use. Get an energy audit done and follow the advice.
  • Avoid the use of crackers: Avoid the use of crackers during festivals and weddings as it creates a lot of air pollution and is harmful to birds and animals including human beings.
  • Reuse, Reduce and Recycle: The three ‘Rs’ are the best way to reduce air pollution.
  • Avoid using chemical products: Avoid using chemical products like paint, perfumes, sprays, etc as they contain harmful products. Try to use products with less chemical content.
  • Prevention of forest fires and burning of garbage: Don’t burn garbage or leaves because it releases harmful smoke in the air which decreases the quality of air.

Try to do this: (Textbook Page No. 102)

1990 was the ‘International Year of Literacy’. Make a list of similarly declared international years for special causes and campaigns launched on the occasion.
Answer:
The following are the international years currently observed by the United Nations.
2024:

  • International Year of Camelids

2022:

  • International Year of Artisanal Fisheries and Aquaculture

2021:

  • International Year of Peace and Trust
  • International Year of Creative Economy for Sustainable Development
  • International Year of Fruits and Vegetables
  • International Year of Eliminations of Child Labour

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 12 India Transformed Part 2

2020:

  • International Year of Planet Health
  • International Year of the Nurse and Midwife

2019:

  • International Year of Indigenous Languages
  • International Year of Moderation
  • International Year of Periodic Table of Chemical Elements

2017:

  • International Year of Sustainable Tourism for Development.

2016:

  • International Year of Pulses

2015:

  • International Year of Light and Light-based Technologies
  • International Year of Soils

2014:

  • International Year of Solidarity with the Palestinian People
  • International Year of Small Island Developing States
  • International Year of Crystallography
  • International Year of Family Farming

2013:

  • International Year of Water cooperation
  • International Year of Quinoa

2012:

  • International Year of Cooperatives
  • International Year of Sustainable Energy for All

2011:

  • International Year of Forest
  • International Year of Chemistry
  • The International Year of African Descent

2010:

  • The International Year of Biodiversity
  • The International Year for the Rapprochement of cultures
  • The International Year of Youth

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 12 India Transformed Part 2

2009:

  • The International Year of Astronomy
  • The International Year of Human Rights Learning
  • The International Year of Natural Fibres
  • The International Year of Reconciliation

2008:

  • The International Year of Languages
  • The International Year of Planet Earth
  • The International Year of the Potato
  • The International Year of Sanitation

2007-08:

  • International Polar Year

2006:

  • International Year of Deserts and Desertification

2005:

  • International Year of Physics
  • International Year of Sport and Physical Education
  • International Year of Microcredit

2004:

  • International Year of Rice
  • International Year to Commemorate the Struggle against Slavery and its Abolition

2003:

  • International Year of Freshwater
  • Year of Kyrgyz Statehood

2002:

  • International Year of Mountains
  • International Year of Eco-tourism
  • United Nations Year for Cultural Heritage

2001:

  • International Year of Volunteers
  • International Year of Mobilisation against Racism, Racial Discrimination, Xenophobia, and Related Intolerance
  • United Nations Year of Dialogue among Civilisation

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 12 India Transformed Part 2

2000:

  • International Year of Thanksgiving
  • International Year for the Culture of Peace

Find out and tell us (Textbook Page No. 106)

Make a list of employment opportunities generated by the tourism industry.
Answer:
The travel and tourism industry in India is growing rapidly so many opportunities are available in the coming years in this field. Some of the opportunities that are available in the tourism industry are as follows:
(i) Hotels: Many job perspectives are available in the hotel industry. Some fields of hotel industries are

  • Manager
  • Operations
  • Housekeeping
  • Food and Beverage
  • Front office
  • Gardener
  • Security officer/personnel etc.

(ii) Airlines: One can take up the following job in airlines

  • Pilot
  • Ground staff (Traffic Assistant, Counter staff, Booking, and Reservation)
  • Flight Attendant

(iii) Tourism Department:

  • Tour guides
  • Tour planner
  • Information assistants
  • Reservation and counter staffs
  • Sales and Marketing
  • Interpreters
  • Translators

(iv) Transportation Industry:
This is an ever-growing industry where one can have many job opportunities. Job opportunities are available in all types of transportation i.e.

  • Railway service
  • Bus service
  • Cruise service or ferry service
  • Private transportation – Cars, Rickshaws, Horse riding, etc.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 12 India Transformed Part 2

(v) The employment opportunities are also available in the management of adventure sports, theme parks, amusement parks, water sports, mountaineering, children’s fantasy land, etc.

(vi) The other job opportunities in this field include Destination Manager, Itinerary Planner, Travel Agent, Foreign Exchange, Counselor, etc.

Find out and tell us (Textbook Page No. 106)

Suggest ways and means to enhance the heritage and historical tourism in India.
Answer:
Heritage and historical tourism tend to attract many tourists. Different ways and means to enhance, this type of tourism are as follows:

  • Build better roads and access points to the heritage sites, packaged train travel, proper bus connections should be provided to the tourists.
  • Aggressive tourism and marketing strategies are also necessary whether it is broadcasting the ‘Incredible India’ campaign abroad, holding different seminars, or offering Indian locations with facilities to promote foreign film productions in the country are some of the strategies.
  • The Government of India has already started making a lot of improvements in this area. We need to capitalize on India as a destination. The government should make a documentary based on the heritage of India. One can even design a promotional campaign to enhance historical tourism.
  • The historical places always have a story to tell. They offer amazing aesthetics and attract people from all over the world. If tourism is accompanied by mind-blowing hotels, resorts, good public transportation facilities, and delectable cuisine then it becomes an added advantage to the tourist.

Project (Textbook Page No. 108)

Make a list of various business opportunities available at tourist destinations.
Answer:
Introduction: Tourism is a continuously growing industry. By the early 21st century, international tourism had become one of the world’s most important activities. Various business opportunities are available at the tourist destinations and they are as follows:
(i) Travel Agency: Everyone needs a platform where customers can come to and take advice about tour packages of different places which travel agency provides. The travel agency helps tourists in planning their travel for which they charge their commission.

(ii) Hotel: Hotel business is the best opportunity from which you can gain a high rate of return as well as expand your chain of hotels in the future.

(iii) Online Travel Business: In the modern era, the way of doing business is changing. Now everything is available online. With the change in technology, the way of doing business has also changed. One can start an online business portal where customers have easy access to everything online.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 12 India Transformed Part 2

(iv) Photography: Tourists always want to save the memories of the places they visit and a photographer helps them to restore their memories through their art of photography. There is a huge demand for photographers.

(v) Vehicle Renting: Some tourists like to plan their tours according to their own wishes. They don’t want any unknown person to be a part of their travel for safety reasons. Such tourists search for a vehicle that they can get on rent and go in the direction that they want. To invest in this business is profitable.

(vi) Tour Guide: A Tourist guide is a person who guides visitors in the language of their choice and interprets the cultural and natural history of the particular place. This is a challenging field with an increase in tours and travels.

(vii) Executive Chef: The executive chef is in charge of a restaurant’s kitchen and is responsible for managing the kitchen staff, planning the menu, and making sure that food hygiene is maintained. This is a well suitable job for people who are passionate about cooking.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society

1A. Complete the following statements by choosing the correct alternative given in the brackets and rewrite it.

Question 1.
Secondary type relations are significant in ___________ community. (rural, tribal, urban)
Answer:
urban

Maharashtra Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society

Question 2.
Over 55% of the tribal population in India is found in the ___________ region of the country. (Western, Central, Southern)
Answer:
central

1B. Correct the incorrect pair and rewrite it.

Question 1.
(a) Landlord – Zamindar
(b) Initiative for rural development programme – Community Development Programme
(c) Three-tier system of governance – Integrated Rural Development Programme
(d) Primary occupations – Traditional societies
Answer:
(c) Three-tier system of governance – The village panchayat

1C. Identify the appropriate term from the given options in the box and rewrite it against the given statement.

Urban society, Devrai, Gramdevata

Question 1.
Sacred groves in the tribal community.
Answer:
Devrai

Question 2.
Instances of white-collar crime.
Answer:
Urban society

1D. Correct underlined words and complete the statement.

Question 1.
Individual status in urban society is mostly ascribed.
Answer:
Individual status in urban society is mostly achieved.

Question 2.
The custom of worshipping non-living bodies is called animism.
Answer:
The custom of worshipping non-living bodies is called animatism.

2. Write short notes.

Question 1.
Problems of the tribal community.
Answer:
Problems faced by the tribal community:
Alienation from forest land: Many tribes engage in primary agriculture, food-gathering and hunting hence they are heavily dependent on the produce of the forest. Therefore, when outsiders exploit the tribal land and its resources, the natural eco-cycle and the tribal life dependent on it is greatly disturbed. Industrialization and construction of water reservoirs resulted in the further acquisition of land by the State.

Bonded labour: Though Bonded labour is banned by Indian Law, it still prevails in some tribal areas. Bonded labour is considered to be a serious problem, which started due to rampant poverty and lack of stable income among the tribals. In fact, land alienation, indebtedness, bonded labour, and poverty are problems that exist hand-in-hand. However, due to the efforts of the government and voluntary organizations, many tribals are being freed from this problem.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society

Shifting cultivation: Shifting cultivation among tribals is a problem since it involves large-scale deforestation and soil erosion. Shifting cultivation is known by various names such as Jhum, Khallu, and Podu.

Illiteracy: Illiteracy among tribal is a major hindrance towards their development. School hours often clash with agricultural and wage-earning activities of children. Children are looked upon as economic assets and are thus expected to supplement their parents’ income Also, schools are often not located in the vicinity of tribal settlements. The formal courses in schools are not taught in tribal languages, so children lose interest in learning, leading to a high dropout rate.

Question 2.
Characteristics of urban community.
Answer:
Urban community includes towns, cities, and metros with their different way of life.
Urban communities have the following characteristics:
Heterogeneity: In urban areas, you will find people belonging to diverse groups as there is continuous migration from tribal and rural areas as people come in search of employment, education, healthcare, and the hope of raising their standard of living.

The high density of population: Cities and towns have a higher density of population due to the large population and also because of a steady influx of people pouring into urban centers.

Different occupations: Occupations are more specialized, as there is a widespread division of labour and specializations.

Secondary relations: In urban areas, interaction among people is not personal rather characterized by formal interactions and impersonal relationships which are based on vested interests.

3. Write differences.

Question 1.
Rural Economy and Urban Economy.
Answer:

Rural economyUrban economy
(i) Occupation: The main occupation of the rural community is agriculture which is in a state of backwardness.(i) Occupation: The occupation in urban areas is mainly non-agricultural, i.e. based on manufacturing, trade and commerce, professional and governance, services, etc.
(ii) Technology: Rural economy is dependent on the use of plough, animal power, seeds, fertilizers for agricultural activities.(ii) Technology: The urban economy is dependent on advanced technology and up-to-date machinery for economic activities.
(iii) Division of Labour: There is less scope for division of labour and specializations in rural communities.(iii) Division of Labour: Occupations are more specialized and based on the division of labour.
(iv) Markets: Rural weekly market is the main economic institution as rural economy is associated with various crafts like pottery, carpentry, etc.(iv) Markets: Marketisation is an essential feature of urban centers today – E-marketing, E-biz, etc.
(v) Nature of Employment: Unemployment such as educated, total unemployment seasonal unemployment, underemployment are found in the rural community.(v) Nature of Employment: All types of unemployment like literate, illiterate, skilled unemployment, unskilled unemployment are found in cities.
(vi) Dependence on Nature: Rural economy depends upon natural factors like a monsoon for agriculture.(vi) Dependence on Nature: The problem of unemployment has intensified other problems like poverty, malnutrition, beggary, prostitution, etc.

Question 2.
Tribal Community and Urban Community.
Answer:

Tribal CommunityUrban Community
(i) Size: According to in 2011 census, the tribal population constitutes about 8.6 percent of the total population.(i) Size: According to the 2011 Census, 31% of the population lives in urban agglomerations/towns.
(ii) Density of Population: They are located in remote forests and hilly areas and the density of population is low.(ii) Density of Population: An urban area is a human settlement with a high population density.
(iii) Occupation: They are engaged in varied occupations such as hunting, fishing, and food gathering of forest produce, basket making, weaving, iron-smith, etc.(iii) Occupation: The occupation in urban areas is mainly non-agricultural, i.e. based on manufacturing, trade and commerce, professional and governance, services, etc.
(iv) Nature of Social Control: In tribal communities informal means of social control like Customs, traditions, religion, magic are effective social control mechanisms.(iv) Nature of Social Control: In urban community formal means of social control like laws, police, court, maintain law and order.
(v) Way of Life: Tribal community has its own culture i.e common way of life, they share common behavior patterns dialect traditions, norms, and values.(v) Way of Life: Urban community consists of people coming from different socio-cultural backgrounds belonging to different religions, caste, languages, etc, hence wide difference is found in the ways of living of urban people.

4. Explain the following concepts with examples.

Question 1.
Urban crime
Answer:
Urban crime: The problem of crime increases with the growth in urbanization.
The problem of urban crime is becoming more complicated in the present-day world because criminals often get protection from politicians, bureaucrats, and other urban elite.

Some criminals reach high political positions by using their money and muscle power. In fact, the increasing trend in urban crimes leads to much tension and insecurity which makes city life unsafe.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society

Not only the poor, deprived and slum dwellers take to crime; people from well-to-do families also resort to crime in order to make a fast buck and to meet cravings for a lavish life occasional failure in life also may drag youngsters to crime.

Examples: Violent urban crimes like abuse, rape, murder, kidnapping, cybercrime, economic offenses, and various forms of white-collar crime are rampant in many large cities.

Question 2.
Sacred groves
Answer:
Sacred groves:
Sacred groves are an integral part of tribal society. Sacred Groves are tracts of forest land dedicated to local deities who are manifestations of the energy of the universe. Since hunter-gatherer times, the tribal and rural people of India have been revering the ‘Earth-Energy’ and the ‘Cosmic-Forces’ manifested in the forests and the groves.

These deities are believed by the tribal people to be fiercely protective about the grove and the village. Sacred Groves are like a separate institution through which a myriad of relationships spread, giving rise to a cultural pattern. This pattern connects the local people with their fields, forests, and with one another.

Worship in the sacred groves is related to fields, forests, and to the survival of the tribal and rural which in turn have helped to conserve biodiversity.

Examples: “Shedoba Cha Van” (Forest of Shedoba) Sacred Grove in Murbad Taluka, Dist. Thane.
The common examples of sacred groves are Ficus Religiosa (Peepal tree), Ficus benghalensis (Banyan tree).

Other examples of sacred groves in India include:
Pavithravana in Andhra Pradesh, Gumpa Forests attached to Buddhist monasteries in Arunachal Pradesh, Sarana in Jharkhand, Kavu, and Sara Kavu in Kerala and Devrai, Devrahati, and Devgudi groves in Maharashtra.

5A. Complete the concept map.

Question 1.
Maharashtra Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society 5A Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society 5A Q1.1

5B. State whether the following statements are True or False with reasons.

Question 1.
Division of labour is complex in urban communities.
Answer:
This statement is True.

  • A very clear and specialized division of labour is found in urban areas. People are trained for their job and skills according to institutional and professional requirements.
  • One can find the division of labour and specialization in every walk of life such as industry, trade, education, etc.
  • An interdependence of professions is observed in almost all fields of life.
  • Every work is divided among the employees, on the basis of age, sex, educational qualification, training, talents, etc.
  • For example, in the medical profession, there are gynecologists, radiologists, pediatricians, anesthetists, and physicians.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society

Question 2.
The traditional influence of caste has changed today.
Answer:
This statement is True.

  • Today the traditional influence of caste has changed due to the impact of industrialization, urbanization, advanced means of transport and communication, the spread of modern education, constitutional provisions, social legislations, etc.
    The restrictions of food habits of the Indian people have been relaxed. The distinction between touchable and untouchable is not felt in modern times.
  • The special civil and religious privileges enjoyed by the upper castes and disabilities by the lower castes have been removed by the constitutional provisions and social legislations.
  • Occupations are becoming more and more caste-free. The people have greater choice to take up an occupation based on their skills, education, and aptitude.
  • Inter-caste marriages have increased. The caste councils have disappeared and their authority has been transferred to the State.
  • The traditional rights, authorities, and sanctions based on caste hierarchy may not be apparent today, however, it is so deeply entrenched in people’s minds that it permeates social interactions Nevertheless, in the ordinary transactions of daily life, village people tend to cooperate with each other.

6. Give your personal response.

Question 1.
Why is there a lack of community feeling in cities?
Answer:
In cities, people are more individualistic in their attitudes. They behave and live independently without taking into consideration the will of others. Even the neighbors are often found to be strangers. Means of modern communications such as telephone, radio, and internet are mostly used by the people in cities for personal contacts. The connections in cities today are more superficial, less meaningful. City life is characterized by the predominance of secondary contacts, impersonal, casual, and short-lived relations. Due to these reasons we often find a lack of community feeling in cities.

Question 2.
Explain the need for rural development.
Answer:
The rural economy is an example of an agrarian economy. Although farming and agriculture are some of the most important primary activities, the problem lies in the fact that they share in the GDP of the agriculture sector is on a constant decline. At the same time, about two-thirds of India’s population depends on agriculture. As a result, productivity is not up to the mark. Moreover, public investment declined since 1991 coupled with a lack of adequate infrastructure, credit, transport, unemployment, etc. Henceforth the agricultural output has grown at only 3.2% during 2007-2011. All these factors have been denting the process of development. Therefore there is a need to focus on rural development and not just urban development.

7. Answer the following question in detail. (About 150-200 words)

Question 1.
Traditional communities tend to hold on to their customs, traditions, and beliefs.’ Using examples of your own, explain the statement with special reference to either family or religion. Also, discuss any three ways by which change is introduced into traditional communities.
Answer:
Traditions customs and beliefs bind people together and build bonds between them. By sharing a sacred quality and worshipping together a ‘collective conscience emerges’ religion is not just a set of beliefs, it involved sacred rituals. It creates a single moral community that is collective. Religion legitimizes society’s values, customs, and traditions by making them sacred. Hence ‘Traditional communities tend to hold on to their customs, traditions, and beliefs.’

With reference to family
In India in a typical joint family, all members reside together in one house. They eat food prepared jointly; they hold common property. In the Indian family, the feeling of dependence and discipline is found on a large scale. The social-economic, religious and cultural life of Indian families is collective in nature. In the family of traditional communities, the members believe in one religion and they worship the same deities. Various religious rituals are jointly celebrated and all the members participate in them. All family members take part in the common worship, rituals, rites, and ceremonies. They are homogeneous in nature and everybody works for a common goal and welfare of all members.it provides shelter to all its members, including the weak, aged, and widows.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society

The change introduced into traditional communities
Due to the impact of various factors like industrialization, urbanization, advanced means of transport and communication, social legislation, the spread of modern education, democratic political system, changes are occurring in the structure and functions of traditional communities. Accordingly, the family in India has undergone significant changes. Due to the impact of industrialization and urbanization traditional joint family is replaced by the nuclear family. Due to urbanization social relationships have become more formal and contractual. Customs, traditions, values, rituals, beliefs have changed.

Today the size of the family is decreasing. The power of patriarchal authority has been declining. Various social legislations have provided individuals many rights. Besides, due to the impact of the spread of education, individualism, democratic values like liberty and equality, personal desires are becoming dominant. Though the head of the family is the husband, and he has to make decisions by taking into consideration the opinions and desires of his wife and children. Families or religion in the traditional communities was based on collectivity. Due to the impact of individualism, the importance of kinship is decreasing. The recreational function of the family is losing its importance because modern means of recreation have become popular.

Class 12 Sociology Chapter 2 Segments of Indian Society Intext Questions and Answers

Check your progress (Textbook Page No. 28)

Question 1.
Name one tribe in South India, Western India, and North-East region.
Answer:

  • Tribe in South India – Toda, Kota.
  • Western India – Bhil, Warli.
  • North-East region – Garo, Khasi

Question 2.
Identify any three tribal occupations.
Answer:

  • Hunting and fishing.
  • Simple agriculture and shifting cultivation.
  • Food gathering of forest products.

Question 3.
Give examples of tribal belief systems.
Answer:
Belief in black and white magic, ancestor worship, benevolent and malevolent spirits. Sacred Groves are an integral part of tribal society, a tract of forest land dedicated to local deities who are believed by the tribal people to be fiercely protective about the grove and the village.

Check your progress (Textbook Page No. 30)

Question 1.
Why are tribal people slow to change? Give two reasons.
Answer:

  • Tribal people are slow to change because.
  • Tribal practice simple occupations based on primitive technology. Most of the occupations fall into the primary categories such as hunting, gathering, and agriculture. There is no profit nor surplus making in such an economy.
  • Illiteracy among tribal is a major hindrance to their development.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society

Question 2.
Identify three forms of tribal religion.
Answer:

  • Animism: The custom of worshipping the soul or ancestors.
  • Manaism: The custom of worshipping force which is believed to move swiftly across the world and enter into objects and people, giving them powers that they previously lacked.
  • Naturism: The custom of worshipping elements of nature like river, stream, Sun, Moon, forest, etc.

Question 3.
State two problems caused by cultural contact with non-tribal people.
Answer:
The two problems caused by cultural contact with non-tribal people are:

  • The exploitation of tribal resources, which were rich in minerals and natural resources.
  • Alienation of tribals from their traditional medicine due to the entry of specialists like medical professionals, agents, and vendors into the tribal areas.

Check your progress (Textbook Page No. 35)

Question 1.
State three characteristics of the rural community.
Answer:

  • The dominance of agriculture.
  • Primary relations.
  • Social homogeneity.

Question 2.
Enumerate three changes in rural communities.
Answer:

  • The joint family was once upon a time a significant pillar of village organization, has diminished significantly.
  • The traditional rights, authorities, and sanctions based on caste hierarchy is not apparent today in a rural community.
  • Abolition of intermediaries such as the zamindari system.

Question 3.
Identify any three programmes started by the Government for rural development.
Answer:

  • The Community Development Programme (CDP) was started in 1952.
  • The Integrated Rural Development Programme (IRDP) replaced the CDP in 1979.
  • Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana.

Check your progress (Textbook Page No. 37)

Question 1.
State three characteristics of urban life.
Answer:

  • Large-scale social mobility.
  • Different occupations.
  • The high density of population

Maharashtra Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society

Question 2.
Why are nuclear families more common in urban than rural communities?
Answer:
Nuclear families are more common in urban than rural communities due to individualism which has led to a significant increase in nuclear families. Family is less stable today. More than the family as a unit, it is the individual who is given more importance. Joint families are comparatively less in number, nuclear families are on the rise in the cities.

Question 3.
Why are secondary relationships a significant characteristic of urban areas?
Answer:
In urban areas, interaction among people is largely based on anonymity and secondary contact. It is not personal nor face-to-face, rather, cities are characterized by formal interactions and impersonal relationships which tend to become time-bound and based on vested interests.

Activity 1 (Textbook Page No. 25)

Question 1.
Form groups of five students. Refer to the geographical classification of tribes in India. Choose a tribe and prepare a PPT / or Chart Presentation of 8 – 10 slides of its cultural traits.
Answer:
Geographical Distribution of Indian Tribes: L. P. Vidyarthi (1977) has given a five-fold geographical classification of tribes in India on the basis of ecological, social, economic, administrative, ethnic, and racial.

RegionLocationNames of Tribes
Himalayan RegionIt has three sub-regions:
(a) North-Eastern Himalayan region
(b) Central Himalayan region
(c) North-Western Himalayan region
Garo, Khasi, Jainta, Naga, Mizo, Khasa, Lepcha, Gaddi
Middle Indian RegionBihar, Jharkhand, West Bengal, Odisha, Madhya Pradesh, and Chhattisgarh. Over 55 percent of the tribal people of India live in this zone.Gond, Santhal, Munda, Ho, Oraon, Birhor
Western-Indian RegionRajasthan, Gujarat, Maharashtra, Goa, Dadra, and Nagar Haveli. It has about one crore tribal population.Bhil, Katkari, Warli, Baina
South India RegionAndhra Pradesh, Telangana, Tamil Nadu, Karnataka and Kerala. About one-sixth of the tribal population of India is found in the Southern zone.Toda, Kota, Irula, Badaga, Chenchu, Kurumba
The Island RegionThe Islands of Andaman and Nicobar in the Bay of Bengal and Lakshadweep in the Arabian Sea.Andamanese, Nicobarese, Onge, Jarawa, Sentinelese

[Presentation to be done in the classroom by students.]

Activity 2 (Textbook Page No. 29)

Visit a tribal settlement in your region and document different aspects of their life (e.g., clothing, shifting cultivation, sacred groves). If a physical visit is not possible then take information from the internet. Make a short presentation to your class and follow it up with a discussion.
Answer:
Presentation to be done in the classroom by students.

Activity 3 (Textbook Page No. 30)

Find out about any tribal scheme started by the government or an NGG. Share your findings with your class.
Answer:
Scheme of strengthening education among Scheduled Tribe (ST) girls in low literacy districts.
Objective – The scheme aims to bridge the gap in literacy levels between the general female population and tribal women, through facilitating 100% enrolment of tribal girls in the identified districts or blocks, more particularly in Naxal affected areas and in areas inhabited by Primitive Tribal Groups (PTGs), and reducing drop-outs at the elementary level by creating the required ambiance for education. Improvement of the literacy rate of tribal girls is essential to enable them to participate effectively in and benefit from socio-economic development.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society

The scheme is implemented through Voluntary Organisations/Non-governmental Organisations (NGOs) and autonomous society/institutions of State Government/Union Territory Administration.

Activity 4 (Textbook Page No. 35)

Class Debate/Discussion:
‘The impact of caste on Indian society has reduced today’.
Answer:
After India attained independence in 1947, the country introduced laws to make discrimination against lower castes illegal and to improve their socioeconomic positions. As a result, some from the underprivileged groups have made it to leading positions, such as Dr. B. R. Ambedkar, who wrote the Indian constitution, and KR Narayanan, who was elected president in 1997.

Reservations were introduced for college admissions and jobs. The scenario within the country has undergone a lot of change with the progress in technology, education, social outlook, urbanization, and modernization. With the spread of urbanization and secular education, the influence of caste has decreased. This has occurred especially in cities where inter-caste marriages and people of different castes living reside in societies. However, despite the growing changes the caste identity still holds a lot of importance in society.

Activity 5 (Textbook Page No. 36)

Debate the positive and negative effects of heterogeneity in an urban setting.
Answer:
In urban areas, you will find people belonging to diverse groups such as class, occupation, caste, language, and religion, etc., all living in the same territory. There is continuous migration from tribal and rural areas as people come in search of employment, education, and healthcare and with the hope of raising their standard of living. Heterogeneity can be an advantage because it creates a cosmopolitan and tolerant approach, traditions, values, and customs helps to improve the social life of people as they learn about a new culture, customs, and languages which helps to improve brotherhood among people.

It can also create tensions, the ways of life of a city’s inhabitants are culturally differentiated and most cities have significant minority populations that are dominated by specific ethnic groups/cultures.

Activity 6 (Textbook Page No. 39)

In schools located in urban areas conduct a survey using a questionnaire or interview techniques, to understand problems in slum areas. Students from rural and tribal areas should do the same exercise on farmers’ problems. Write and present your report to the class.
Answer:
A survey or interview is to be conducted by students to understand problems in slum areas or tribal/rural farmer’s problems.
Sample of a questionnaire for the slum survey

  • General Information
  • Location
  • No. of years you’ve been living here
  • No. of earning members
  • Total members in the family
  • Education level of male adults
  • Education level of female adults
  • The monthly income of the family
  • How often do the members fall in sick
  • No. of elderly people (above 60 years)
  • Principle occupation and industry of the adults.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society

Activity 7 (Textbook Page No. 40)

Gather information on various tribal, rural, and urban development programmes in your area. Present your findings to your class and follow them up with a discussion.
Answer:
(i) Urban Development Programmes
Pradhan Mantri Awas Yojana (Urban) or Housing for All by 2022 Mission:
The ‘Housing for All by 2022’ under the scheme of “Pradhan Mantri Awas Yojana — Housing for All (Urban)” launched by the Central Government aims to provide housing to all urban people by 2022. It provides central assistance to States and UTs for constructing houses to all eligible sections by concentrating on urban slums and economically weaker sections.

Swachh Bharat Mission (SBM):
A major associated urban development programme is making India’s urban centers clean. For this, the SBM targets to achieve 100 percent scientific management of municipal solid waste in 4041 statutory towns/ cities in the country by 2019.

(ii) Rural Development Programmes
The government assured to provide electricity and clean cooking facility to all willing rural families by 2022 under Ujjwala and Saubhagya Yojana.

Pradhan Mantri Awas Yojana – Gramin (PMAY-G) will provide 1.95 crore houses to eligible beneficiaries during its second phase (2019-20 to 2021-22) along with amenities like toilets, electricity, and LPG connections.

(iii) Tribal Development Programmes
On March 19, 2020, TRIFED, the Tribal Cooperative Marketing Development Federation of India launched the “Tech for Tribal” initiative. The initiative aims at providing entrepreneurship skills to the tribal people.
Pradhan Mantri Van Dhan Yojana It is an initiative that was launched in 2018. The Scheme aims to strengthen tribal producer companies. It was launched in 27 states.

Activity 8 (Textbook Page No. 42)

Visit a government primary or Ashram school in a tribal or rural or urban area. Find out from the school head about enrolment numbers, classes taught, the number of teachers, subjects they teach, problems they face, needs that they have. Write a report on your findings.
Answer:
[To be done by the student.]
General information:
There are a total number of 502 government Ashram schools under the tribal development department for the students belonging to socio-educationally backward tribal groups in the remote areas of the state. In order to provide quality education to the Scheduled Tribe students, the Central Government initiated “Ekalavya Residential Schools” on the basis of Navodaya Vidyalayas, through the funds distributed under Articles 275 (2) of the Indian constitutions, for the socio-economic development of the tribals in the country.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Solutions Chapter 2 Segments of Indian Society

Activity 9 (Textbook Page No. 42)

What do you mean by rural reconstruction? Find out about programmes started by (a) government and (b) voluntary associations for people in rural India. Prepare a poster exhibition in your school or library.
Answer:
Rural reconstruction implies renovation of the villages for the total well-being of the people in villages. It is oriented to their social, economic, and political development. The principal objectives of rural reconstruction include (a) eradication of poverty by means of regeneration of cottage industries, the establishment of cooperative societies, improvement of transport, (b) spread of education, (c) progress of health, (d) the abolition of social malpractices like casteism, untouchability and the like.

In Post-Independence India, rural reconstruction programmes are affected through specific efforts. They include Land Reforms, Panchayati Raj, Co-operative Movement, Community Development Projects, and Five-Year Plans.

The Firka Development Scheme launched by Madras Government in 1946 aimed at the attainment of the Gandhian ideal of “Village Swaraj” by bringing about not only educational, economic, sanitary, and other developmental activities of villages but also by revitalizing the spirit of the people and making them self-confident and self-reliant. Sarvodaya Scheme was launched by the Bombay Government with a view to promoting the furtherance of Gandhiji’s constructive programme.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

1A. Complete the following statements by choosing the correct alternative given in the brackets and rewrite it.

Question 1.
Law of _________ is also known as the law of cause and effect. (artha, dharma, karma)
Answer:
karma

Question 2.
_________ is the ultimate goal of salvation according to Hinduism. (Moksha, Artha, karma)
Answer:
Moksha

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Question 3.
_________ refers to the acquisition of wealth through the path of righteousness through hard work. (Moksha, Artha, karma)
Answer:
Artha

Question 4.
Ahimsa and tapas are integral components of the _________ way of life. (Jain, Hindu, Buddhist)
Answer:
Jain

Question 5.
The society in the _________ Vedic period was less rigid with respect to occupation-based divisions. (Later, Early, Medieval)
Answer:
Early

Question 6.
_________ advocated an austere and strict lifestyle based on penance. (Jainism, Buddhism, Hinduism)
Answer:
Jainism

Question 7.
_________ is the sacred literature of Buddhism. (Puranas, Tripitkas, Vedas)
Answer:
Tripitkas

Question 8.
_________ promoted the spread of Buddhism across ancient Asia. (Akbar, Harshvardhan, Ashoka)
Answer:
Ashoka

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Question 9.
The _________ period is the period of history of ancient peninsular India. (Ancient, Sangham, Vedic)
Answer:
Sangham

Question 10.
_________ do not permit proselytisation. (Zoroastrianism, Judaism, Islam)
Answer:
Zoroastrianism

Question 11.
The _________ movement brought religious reform in Hinduism during the medieval period. (Peasant, Tribal, Bhakti)
Answer:
Bhakti

Question 12.
Some important exponents of _________ are Kabir, Rahim and Guru Nanak. (Jainism, Sufism, Buddhism)
Answer:
Sufism

Question 13.
During the early Vedic period, those women who pursued their education until they were married were known as _________ (Sadyavadhu, Brahmavadinis, Sola Sati)
Answer:
Sadyavadhu

Question 14.
In the _________ Vedic period, the caste system became entrenched. (Early, Later, Medieval)
Answer:
Later

Question 15.
The _________ Vedic period witnessed a decline in the status of women in society. (Early, Later, Medieval)
Answer:
Later

Question 16.
_________ Jains believe that the principle of nudity is an essential element in the path of liberation. (Digambara, Swetambara, Hinayana)
Answer:
Digambara

Question 17.
The _________ learnt the art of warfare and administration. (Shudras, Kshatriyas, Brahmins)
Answer:
Kshatriyas

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Question 18.
Education during the medieval period is centred on the _________ (Vedas, Bible, Quran)
Answer:
Quran

Question 19.
_________ included comprehensive study of the Quran. (Maktabs, Madrasas, Khanqahs)
Answer:
Madrasas

Question 20.
_________ literature makes reference to tribes and traditional castes. (Sangham, Vedic, Puranic)
Answer:
Sangham

Question 21.
_________ referred to the four stages in the life of a Hindu. (Purusharthas, Ashramvyavastha, Varna)
Answer:
Ashramvyavastha

Question 22.
Path of knowledge is _________ marg. (Bhatki, Jnana, Raja)
Answer:
Juana

Question 23.
Sadhus are people who choose the path of _________ (Bhatki, Jnana, Asceticism)
Answer:
Asceticism

Question 24.
The _________ Dynasty believed to be the “Golden Age”. (Maurya, Gupta, Kushan)
Answer:
Gupta

Question 25.
_________ wrote on astronomy and astrology during the classical period. (Aryabhatta, Varahamihira, Dhanvantri)
Answer:
Varahamihira

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Question 26.
_________ wrote on medicine during the classical period. (Aryabhatta, Varahamihira, Dhanvantri)
Answer:
Dhanvantri

Question 27.
_________ wrote on geometry and cosmology. (Aryabhatta, Varahamihira, Dhanvantri)
Answer:
Aryabhatta

Question 28.
During the _________ society experienced a synthesis of Indian and Islamic culture. (Maurya dynasty, Gupta dynasty, Delhi Sultanate)
Answer:
Delhi Sultanate

Question 29.
_________ gave India a strong and stable political administration. (Akbar, Ashoka, Chandragupta Maurya)
Answer:
Akbar

Question 30.
_________ is referred to as first urbanisation. (Harappa, Mesopotamia, Malwa)
Answer:
Harappa

Question 31.
The small Indo-Aryan chieftaincies are called _________ (Mahajanpadas, Janapadas, Republics)
Answer:
Janapadas

Question 32.
In the year _________ the Suez Canal was opened to promote trade interests. (1869, 1969, 1828)
Answer:
1869

Question 33.
The _________ century saw the emergence of the Indian National Congress. (18th, 19th, 20th)
Answer:
19th

Question 34.
The abrogation of Article _________ in August 2019 gave special status to Jammu and Kashmir. (371, 370, 374)
Answer:
370

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Question 35.
The Juvenile Justice Act was passed in the year _________ (2019, 2015, 2005)
Answer:
2015

Question 36.
The Transgender Persons Act was passed in the year _________ (2019, 2015, 2005)
Answer:
2019

1B. Correct the incorrect pair and rewrite it.

Question 1.
(a) Doing one’s duties – Dharma
(b) Sensuous pleasure – Kama
(c) Acquisition of wealth – Dharma
(d) Ultimate goal of salvation – Moksha
Answer:
(c) Acquisition of wealth – Artha

Question 2.
(a) Priests, teachers, intellectuals – Brahmin
(b) Rulers and warriors – Jajman
(c) Menial work – Shudra
(d) Traders, farmers – Vaishya
Answer:
(b) Rulers and warriors – Kshatriya

Question 3.
(a) Studenthood and celibacy – Brahmacharyaashram
(b) Householder – Grihasthashram
(c) Hermithood and retirement – Dharmashastras
(d) Renunciation – Sanyasashram
Answer:
(c) Hermithood and retirement – Vanaprasthashram

Question 4.
(a) Path of Knowledge – Moksha Marg
(b) Path of Devotion – Bhakti Marg
(c) Path of Meditation – Raja Marg
(d) Path of Action – Karma
Answer:
(a) Path of Knowledge – Jnana Marg

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Question 5.
(a) Skyclad – Digambaras
(b) White clad – Shvetambaras
(c) Lesser vehicle – Hinayana
(d) Greater vehicle – Vajarayan
Answer:
(d) Greater vehicle – Mahayana

Question 6.
(a) Advisory and supervisory powers – Sangham priests
(b) Nomadic ballad singers – Khema
(c) Hunter and highway robbers – Vedars
(d) Warrior section – Marrakudi
Answer:
(b) Nomadic ballad singers – The Bards

Question 7.
(a) Sultans and their relatives – Aristocrats and nobles
(b) Ulemas and Brahmin – Peasants
(c) Urban wealthy merchants, traders – Townspeople
(d) Rural agriculturalists – Peasants
Answer:
(b) Ulemas and Brahmin – Priests

Question 8.
(a) Brahmo Samaj – Raja Rammohan Roy
(b) Arya Samaj – Swami Dayanand Saraswati
(c) Prathana Samaj – Mahatma Jyotirao Phule
(d) Harijan Sevak Sangh – Mahatma Gandhi
Answer:
(c) Prathana Samaj – Aatmaram Pandurang

Question 9.
(a) The Sati Prohibition Act – 1829
(b) The Indian Slavery Act – 1843
(c) The Caste Disabilities Removal Act – 1850
(d) The Hindu Widow Remarriage Act – 1870
Answer:
(c) The Hindu Widow Remarriage Act – 1856

1C. Identify the appropriate term from the given options in the box and rewrite it against the given statement.

Puranas, Purusharthas, Jati System, Vardhaman Mahavir, Sola Sati, Ardhamagadhi, Jainism, Holy Sabbath, Din-i-Ilahi, Langar, Brahmo Samaj, Social Legislations, Dr. B. R. Ambedkar, Viharas, Buddhism, Animism, Guru Granth Sahib, Lopamudra

Question 1.
Tribal belief system.
Answer:
Animism

Question 2.
Code of Conduct based on the Law of Karma.
Answer:
Puranas

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Question 3.
The four aims of Hindu life.
Answer:
Purusharthas

Question 4.
It is based on the principle of “purity and pollution”.
Answer:
Jati system

Question 5.
24th Tirthankar of Jainism.
Answer:
Vardhaman Mahavir

Question 6.
The language of teachings of Mahavir.
Answer:
Ardhamagadhi

Question 7.
It advocated an austere and strict lifestyle based on penance.
Answer:
Jainism

Question 8.
It spread because of the patronage of the Mauryan emperor, Ashoka.
Answer:
Buddhism

Question 9.
A sacred observance of Jews.
Answer:
Holy Sabbath

Question 10.
A religion started by Akbar.
Answer:
Din-i-Ilahi

Question 11.
The sacred literature of Sikhs.
Answer:
Guru Granth Sahib

Question 12.
The Punjabi term for a community kitchen.
Answer:
Langar

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Question 13.
One of the notable Vedic and Upanishadic woman scholars.
Answer:
Lopamudra

Question 14.
It highlights exemplary religious qualities which are emulated as role models by Jain women.
Answer:
‘Sola Sati’

Question 15.
Buddhist monasteries.
Answer:
Viharas

Question 16.
It refers to laws passed to promote social justice.
Answer:
Social Legislation

1D. Correct underlined words and complete the statement.

Question 1.
Widow remarriage was permitted in the Later Vedic period.
Answer:
Widow remarriage was permitted in the Early Vedic period.

Question 2.
The Yajur Veda states that “all classes have an equal right to study the Veda”.
Answer:
The Atharva Veda states that “all classes have an equal right to study the Veda”.

Question 3.
Those who never married and continued studying and imparting education throughout their lives were known as Sadyavadhu.
Answer:
Those who never married and continued studying and imparting education throughout their lives were known as Brahmavadinis.

Question 4.
Puducherry had gained prominence and formed the base of the Mauryan Empire.
Answer:
Magadha had gained prominence and formed the base of the Mauryan Empire.

Question 5.
The drainage system is one indicator of the collective life of the Harrapan people.
Answer:
The Great Bath is one indicator of the collective life of the Harrapan people.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Question 6.
Great Traditions include folk art, folklore, and the religious traditions of the local people.
Answer:
Little Traditions include folk art, folklore, and the religious traditions of the local people.

Question 7.
The period c.500 BCE to c.200 BCE is considered the period of First urbanization’.
Answer:
The period c.500 BCE to c.200 BCE is considered the period of Second urbanization’.

Question 8.
The Portuguese entered India for trade in the 17th century CE.
Answer:
The Portuguese entered India for trade in the 16th century CE.

Question 9.
The implementation of the Judiciary system during the time of the British was carried out on a traditional basis.
Answer:
The implementation of the Judiciary system during the time of the British was carried out on a secular basis.

Question 10.
The Wahabi Movement was the Initiative of Behramji Malabari.
Answer:
The Wahabi Movement was the Initiative of Syed Waliullah.

Question 11.
The Constituent Assembly of India was founded on 6th December 1947.
Answer:
The Constituent Assembly of India was founded on 6th December 1946.

Question 12.
The Female Infanticide Prevention Act was passed in the year 1870.
Answer:
The Female Infanticide Prevention Act was passed in the year 1872.

Question 13.
The Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act was enacted in the year 1920.
Answer:
The Narcotic Drugs and Psychotropic Substances Act was enacted in the year 1985.

Question 14.
The economic growth of India until recently was guided by Planned Development, through ten Five-Year Plans till 2017.
Answer:
The economic growth of India until recently was guided by Planned Development, through twelve Five-Year Plans till 2017.

2. Write short notes.

Question 1.
Education during the Later Vedic period.
Answer:
During the Later Vedic period, women were denied access to the Upanayana ceremony, which then denied them access to learning. There was an emphasis on the institution of sacrifice and this led to the growth of large amounts of literature related to sacrifice. The first millennium CE saw the disintegration of tribal units and chieftains were overthrown. In this situation of hopelessness emerges asceticism as a means for salvation from worldly life which was now preached by the Upanishads.

In eastern parts of India, there was the rise of free speculation and the emergence of humanitarian and theistic movements, which in turn led to new centers of spiritual leadership – the ascetics and wanderers (Sramanas or Parivrayakas) who rejected the authority of the Vedas and of Vedic priests. They criticized blood sacrifices which became a part of Brahminic ritual and gave importance to the practice of ahimsa or non-injury of living beings.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

After Mahavir became a Kevalin (omniscient), a Jina (conqueror), and Mahavir (a great hero), he now became part of the sect called Nirgranthas, which came to be referred to as Jainas (following of Jina). Mahavir was a religious teacher for three decades.

Buddha borrowed and adapted from the popular beliefs of the region. The Buddhist system of education was conducted through Buddhist monasteries (viharas). The center of the Buddhist system of learning revolved around the Order (Sangh) of monks (bhikkus); later Buddha permitted the entry of women as nuns (bhikkhunis). Religious instruction was imparted in the viharas and like the Brahmanical system of education, there was a special relationship between the learner and teacher; the student had to live with the teacher (Upajjhaya or Acharya) and serve him.

Just as Vedic culture centred on sacrifices, Buddhist education and learning revolved around monasteries. Education in the Sangham period was a widespread social activity. It was a secular factor and not the privilege of any one community. Works on grammar, poetry, mathematics, astronomy, and fine arts (music, dance, drama, painting, sculpture), and architecture were the specializations.

The decline of Buddhist Viharas resulted in the decline of an organized system of education.

Question 2.
Nature of education during Medieval Period.
Answer:
Education during the Medieval Period is centred on the Quran. Without the ability to read and write, it would have been impossible to study the Quran, the Hadith, and other sciences. The Prophet Mohammed exhorts all people of faith to acquire knowledge.

However, unlike the previous systems of learning, there was no requirement for the strictness associated with Vedic schools nor renunciation (rejection) of the world. The Islamic system of education is open to all followers of the faith irrespective of one’s status.

Education was imparted in three ways:

  • Maktab (for elementary education)
  • Madrasa (for higher learning and generally attached to a mosque)
  • Khanqah (theological training)

Maktabs had an age of admission around four years, which was marked by a religious ceremony. Early training focused on the R’s of learning – reading, recitation, writing, and arithmetic. The study of the Quran would start from around age seven.

Madrasas included a comprehensive study of the Quran and its commentary by established theologians alongside practical subjects like agriculture, accountancy, astrology, astronomy history, geography, mathematics, Islamic law and jurisprudence and statecraft i.e., the art of administration) and languages such as Arabic and Persian. Akbar enabled the study of Sanskrit and Upanishads for Hindu students who wished to learn at the Madrasa. The education was based upon the political, social and economic needs of the community at large. Students had the freedom to choose subjects according to one’s interests and their aims in life.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Post-madrasa training could be followed up by engaging the services of a learned teacher (for example, Abdul Qadir Badaoni, Abul Fazl, Faizi). Madrasas provided facilities for residence for both, students and teachers. In this regard, they were similar to Buddhist Viharas and temple colleges of South India from after the 7th century CE. Khanqahs can be linked to monasteries of Medieval Europe and they were often linked to the tombs of celebrated, much loved, and respected saints. These came to be regarded as Dargahs.

In the course of time, the arts themselves came to be influenced by the tast.es, ideas, and interests of the patrons, namely, Muslim rulers in Medieval India.

During the Medieval Period, education suffered a setback due to changed political circumstances. Educational work was carried out in the villages and towns by private individuals and institutions. The mediums of instruction were Sanskrit, Arabic, and Persian. Education, however, was made available to only a small section of people e.g., the elite and the ulema, the Brahmins, and a few upper caste groups. The education of girls was perceived as being a personal matter to be decided by their fathers or guardians. Women from the Muslim nobility were permitted to receive education in their homes at the hands of teachers who were presented with expensive gifts. Since, only a relatively small number of people belonging to the upper strata of society, it is reasonable to assume that the education of girls and women during the Medieval period was bleak.

Question 3.
Urbanisation during the ancient and medieval periods.
Answer:
The archaeological evidence from the Harappan civilization suggests that Harappa was indeed a well-planned town with a ‘way of life that can be referred to as ‘first urbanisation’. The city had a covered drainage system and a well-developed drainage system underground. The social conditions were well-advanced like other contemporary civilizations.

Towards the end of the Later Vedic period, after the pastoral and nomadic Indo-Aryans spread from Punjab to the Gangetic Plain; they deforested large areas of land to pave way for agriculture.

The period c.500 BCE to c.200 BCE is considered the period of ‘second urbanisation’ which brought a large-scale beginning of town life in the middle Gangetic basin. Magadha had gained prominence and formed the base of the Mauryan Empire.

Sixteen monarchies and “republics” known as Mahajanpadas, stretched across the Indo- Gangetic Plain from modern-day Afghanistan to Bengal and Maharashtra.

This period saw the second major rise of urbanism in India after the Harappan civilisation. Evidence for it comes through archaeological excavations, especially those of the Northern Black Polished Ware (NBPW) culture. Jain, Buddhist, and Sutra literature are among the important sources of information about cities and socio-political life of this period.

The beginning of coinage (metallic coins) started in this period. These cities became the centres of administration as well as of trade and commerce. This led to the emergence of city-based artisan and merchant guilds. A network of routes for internal and distant trade developed in both eastern and western regions. The position of ‘king’ gained much strength and respect the king was assisted by ministers and officials, who often came from the Brahmin and Kshatriya caste.

Question 4.
Religious beliefs and practices during the ancient and medieval periods.
Answer:
The impact of three ancient indigenous religions – Hinduism, Jainism, and Buddhism are significant especially up to the end of the Later Vedic period. The Vedic period is usually divided into – Early Vedic Period (c.1500 BCE to c.1000 BCE) and the Later Vedic Period (c.1000 BCE to c.500 BCE).

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

For Hindus, the Puranas and Dharmashastras laid out a Code of Conduct based on the Law of Karma (Action) rebirth, until it can attain moksha (salvation). The four aims of Hindu life (Purusharthas) are:

  • Dharma
  • Kama
  • Artha
  • Moksha

Jainism is said to have been revealed by 24 Tirthankaras of which Vardhaman Mahavir was the last. Similar to the Hindu Doctrine of Karma, Jain teachings are also based on the Theory of Karma. However, ahimsa (non-harming) and tapas (penance) are important and integral components of the Jain way of life. Buddha, with his teachings, advocated the middle path based on the Four Noble Truths and the Eightfold Path.

The Medieval Period (c. 650 CE – c. 1500 CE), saw several religions come to India from outside. These include Judaism, Christianity, Islam, and much later Zoroastrianism. The Sangham Period (6th century BCE to 3rd century CE) is the period of the history of ancient peninsular India.

The roots of Zoroastrianism are found in the Middle East region. People of the Jewish faith are believed to be one of the early foreign religions to come to India. It is in the 1st century CE that Saint Thomas, an Apostle of Jesus Christ, brought Christianity to the shores of Malabar in South India the essential foundation of the Christian faith is the principle of love and all Christians believe in the Death and Resurrection of Jesus Christ, their Saviour.

Islam first came to India in the 8th century CE, the impact and influence of the religion is seen only much later. Like Judaism and Christianity, Islam also preaches monotheism, and the faith centers on the Holy Quran. Muslims believe in the Five Pillars of Faith.

Sikhism emerged in the late 15th century CE and was founded by Guru Nanak (1469 CE – 1539 CE). Like Hinduism, Jainism, and Buddhism, Sikhism too preached the Karma theory.

The Bhakti Movement emerged with the need to bring religious reform in Hinduism during the medieval period.

Question 5.
The Islamic system of education.
Answer:
The Islamic system of education is open to all followers of the faith irrespective of one’s status.

Education was imparted in three ways:

  • Maktab (for elementary education)
  • Madrasa (for higher learning and generally attached to a mosque), and
  • Khanqah (theological training)

Maktabs had an age of admission around four years, which was marked by a rite of entry. Early training focused on the R’s of learning – reading, recitation, writing, and arithmetic.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Several hours were spent on developing the art of writing. The study of the Quran would start from around age seven.

Madrasas included a comprehensive study of the Quran and its commentary by established theologians alongside practical subjects like agriculture, accountancy, astrology, astronomy, history, geography, mathematics, Islamic law and jurisprudence and statecraft (i.e., the art of administration) and languages such as Arabic and Persian (which were languages also taught elsewhere in the contemporary Islamic world). Noted scholar Abul Fazl informs us that Akbar enabled the study of Sanskrit and Upanishads for Hindu students who wished to learn at the Madrasa. The education was based upon the political, social and economic needs of the community at large students had the freedom to choose subjects according to one’s interests and their aims in life.

Khanqahs can be likened to monasteries of Medieval Europe and they were often linked to the tombs of celebrated, much loved, and respected saints. These came to be regarded as Dargahs.

Education of women: Muslim rulers at the imperial capitals at Delhi and Agra did not do anything remarkable for the promotion of the education of women.

The education of girls was perceived as being a personal matter to be decided by their fathers or guardians. Women from the Muslim nobility were permitted to receive education in their homes at the hands of teachers who were presented with expensive gifts.

Art: In the course of time, the arts themselves came to be influenced by the tastes, ideas, and interests of the patrons, namely, Muslim rulers in Medieval India. The mediums of instruction were Sanskrit, Arabic, and Persian. Education, however, was made available to only a small section of people e.g., the elite and the ulema, the Brahmins, and a few upper caste groups.

Question 6.
Zoroastrianism.
Answer:
The roots of Zoroastrianism are found in the Middle East region. Persecution of the people of this faith brought them to the Western coast of India, near present-day Gujarat, into which they culturally assimilated.

Zoroastrianism is the only outside religious community that still practices endogamy; it did not permit proselytization i.e., conversions into their faith. Fire temples are their place of worship and entry into their Fire temples is restricted to members of the community.

It is one of the world’s oldest and continuously practiced religions. It is centered on a dualistic cosmology of good and evil (Heaven and Hell).

Their sacred scripture is Avesta in which it is stated that the supreme creator is Ahura Mazda, from whom Asha (cosmic order) originates. Fire and clean water are agents of ritual purity. The Holy Flame was brought by priests from Persia to Navsari in Gujarat (c. 9th century CE).

While maintaining their strong sense of identity and culture, despite their diminishing numerical strength, Parsis has contributed in all walks of life.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Question 7.
Social life during the ancient and medieval periods.
Answer:
Harappan civilisation was known for its well-planned towns covered drainage system, its granary which was used for storing and trading surplus grain. The Great Bath is one indicator of the collective life of the people. Thus, there were peasants, artisans, traders, fishermen, priests, administrators, artists, weavers, etc.

Sangham literature makes reference to tribes and traditional castes. This indicates their coexistence. Though the Brahmins constituted a numerical minority, they played an important role in the development of Tamilian culture. Sangham priests though not dominating were in the process of assuming advisory and supervisory powers. The Bards (nomadic ballad singers) were a special class. Vedars (hunter and highway robbers) were much feared. The Marrakudi was a separate warrior section that had its own traditions and beliefs. Then, there were the fishermen, salt manufacturers, weavers, agriculturalists, shepherds, and cowherds who were also important.

The Varna System during the Vedic period referred to the social order or class of people. There was flexibility and fluidity with respect to occupation. It was only towards the end of the Vedic period that Varna turned into a rigid jati (caste) hierarchy based on the ideology of purity and pollution.

  • Brahmin – priests, teachers, intellectuals
  • Kshatriya – rulers, and warriors
  • Vaishya – merchants, traders, farmers
  • Shudra – menial work

The first three varnas began to call themselves the upper varnas. They became the ‘twice-born (dvija) because they were entitled to the initiation ceremony (upanayana).

Ashramvyavastha was prescribed for the so-called twice-born castes. This referred to the four stages in the life of a Hindu.

  • Brahmacharyashram – Student hood, single status, and celibacy
  • Grihasthashram – Householder
  • Vanaprasthashram – hermithood and retirement.
  • Sanyasashram – renunciation

The Classical Period (i.e. the period of the Gupta Dynasty) believed to be the ‘Golden Age, is when Indian society grew and thrived, setting the foundations in arts, science, politics, religion, philosophy, and economics that define Indian culture to this day. It became a global trade center arid an epicenter of artistic and intellectual achievement. Eventually, the smaller kingdoms broke away. This allowed the Huns of Central Asia to invade and defeat the Gupta dynasty around 550 CE and finally, the classical period declined by 650 CE.

Many texts (Nitishastras and Dharmashastras) were written during a period of ‘second urbanisation’, which elaborated on socio-political laws.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

The Medieval Period of India witnessed the Muslim invasion of India’s material resources. During the Delhi Sultanate, society experienced a synthesis of Indian and Islamic culture Amir Khusro, used a form of Hindustani, which he called Hindavi. At the same time, the Delhi Sultanate was also responsible for the large-scale destruction and desecration of temples.

During this period also, a rigid caste system was followed. Efforts of Emperor Akbar gave India a strong and stable political administration.

The Medieval Period is often stated to be the darkest period in the history of India however, there emerged several changes that transformed Indian society also. Performing arts, architecture and sculpture flourished alongside internal and foreign trade and commerce. The establishment of Din-I-Ilahi by Akbar was a new religion based on ethical rationalism. Towards the 19th century CE there emerged a widening gap between liberals and orthodox groups from various faiths.

3. Write differences.

Question 1.
Status of women in the Early Vedic period and medieval period.
Answer:

Status of women in the Early Vedic periodStatus of women in the Medieval period
(i) Status: Indian women enjoyed a high status during the early Vedic period.(i) Status: The status of women deteriorated in Medieval India.
(ii) Education: Women during the Early Vedic period had access to Vedic education.(ii) Education: Only women from upper castes and aristocracy were given education in private.
(iii) Access of Knowledge: There were qualified women and some notable Vedic and Upanishadic women scholars during the early Vedic period.(iii) Access of Knowledge: Knowledge of the scriptures and literacy was denied to Women and her status was reduced to being dependent on men.
(iv) Widow Remarriage: Widow remarriage was permitted in the Vedic period.(iv) Widow Remarriage: Widow remarriage was considered taboo.
(v) Marriage: The main form of marriage was Monogamy and women in early Vedic marriage could marry late or decide not to marry.(v) Marriage: Practices of child marriage, sati, and devadasi system, the customs of polygamy, and early marriage made women the objects of exploitation.
(vi) Freedom: Women were considered as useful and productive members of society and they were given the freedom to choose their life partners for marriage.(vi) Freedom: Freedom of women was curtailed and was reduced to being dependent on men throughout her lifetime.

Question 2.
Buddhism and Jainism.
Answer:

BuddhismJainism
(i) Founder: The founder of Buddhism is Gautama Buddha.(i) Founder: The founder of Jainism is Vardhaman Mahavir.
(ii) Teaching: The teachings of Gautam Buddha were in the language of the common people, Pali.(ii) Teaching: The teachings of Mahavira were in the language of the common people, Ardhamagadhi.
(iii) Sacred books: The Sacred book of Buddhists is Tipitaka.(iii) Sacred books: The Sacred books of Jains is Agamas.
(iv) Principles: Buddhism advocated the middle path based on the Four Noble Truths and the Eightfold Path.(iv) Principles: Jainism preached (1) Ahimsa (2) Satya (3) Asteya (4) Aparigraha.

4. Explain the following concepts with examples.

Question 1.
Social Reform Movements
Answer:
It was the educated Indians, often from the upper social strata, who campaigned the agenda for change at the micro-socio levels. The 19th century is witness to the emergence of many social and religious reform movements.

All these groups struggled to bring about changes at the local level in which they operated. They aimed in solving social problems which were socio-religious-cultural in nature.

They worked towards reforming obsolete, repressive, and regressive religious practices. The urge for reform was generated largely as a result of their interaction with the West.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Many groups worked to promote education among the ‘weaker sections – especially women and so-called lower castes. Organisations like the Arya Samaj aimed at restoring Vedic traditions and integrating Vedic knowledge with the modern curriculum.

Examples of some movements of social reforms:

  • Brahmo Samaj – Raja Rammohan Roy
  • Arya Samaj – Swami Dayanand Saraswati
  • Prathana Samaj – Aatmaram Pandurang
  • Harijan Sevak Sangh – Mahatma Gandhi
  • Theosophical Society – Annie Besant

Question 2.
Westernisation
Answer:
Many of the educated elite took to the lifestyle of the British with respect to food habits, dressing, customs, mannerisms, attitudes, beliefs, language, sports, and entertainment, etc. Eminent Indian sociologist, M. N. Srinivas referred to this process of imitation of the British, as ‘Westerisation’.

The impact of Western culture has been classified into four types by Alatas. They are :

  • eliminative changes (i.e., fading out of cultural elements)
  • additive changes (i.e., new cultural additions)
  • supportive changes (i.e., changes that support existing cultural traits)
  • synthetic changes (i.e., the synthesis of old and new culture)

Examples: Drinking tea and coffee, changes in eating habits, using the dining table, crockery, and cutlery, hugging and kissing as a form was adopted universally, western sports like cricket, became popular.

5A. Complete the concept map.

Question 1.
Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society 5 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society 5 Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society 5 Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society 5 Q2.1

Question 3.
Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society 5 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society 5 Q3.1

Question 4.
Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society 5 Q4
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society 5 Q4.1

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Question 5.
Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society 5 Q5
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society 5 Q5.1

Question 6.
Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society 5 Q6
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society 5 Q6.1

5B. State whether the following statements are True or False with reasons.

Question 1.
The Bhakti Movement brought religious reform to Hinduism during the medieval period.
Answer:
This statement is True.

The Bhakti Movement rejected the caste system. It criticized excessive ritualism and advocated simplicity in worship. It professed that all human beings were equal in the eyes of God. The focus was on devotional singing and the repetition of his name.

Sufism also preached the unity of humanity and believed in the equality of all human beings in the eyes of God. Some important exponents of this are Kabir, Rahim, and Guru Nanak. Kabir and Rahim denounced external observances of religion such as rituals, superstitious practices, idolatry. Guru Nanak decried the caste system, ritualism, and idol worship.

Bhakti Movement in Maharashtra began in the 13th century CE with Dnyaneshwar. Namdev was his contemporary who criticized fasts, pilgrimages, and all other external forms of religious practices.

Question 2.
After Independence, the goals and programmes of the country have not seen many changes.
Answer:
This statement is False.

After Independence, the goals and programmes of the country have seen numerous changes. Some significant factors that have affected India after 1947.

Constitution of India:

  • The Constitution of India was framed by the Constituent Assembly which was founded on 6th December 1946 to write the Constitution of India.
  • The head of the Drafting Committee of the Constitution was Dr. B. R. Ambedkar.
  • It is a document based on the strengths of the diversity of Indian society. It cherishes the goals of liberty, equality, and fraternity. It supports secularism.
  • There have been numerous amendments to the Indian Constitution. A recent change has been the abrogation of Article 370 in August 2019 which gave special status to Jammu and Kashmir.

Economy: The economic growth of India recently was guided by Planned Development, through twelve Five-Year Plans till 2017. Each plan period has had its own objectives. It was in 1991, globalisation was introduced in India which has its share of positives and negative sides.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

Since 2014, changes such as demonetization, single taxation policy under GST, welfare schemes, borderless trade practices, Swachh Bharat drives, promoting entrepreneurship, etc. have been key points.

Education: There has been a significant expansion of the number of anganwadis, schools, universities, deemed universities, autonomous institutions, IITs (Indian Institute of Technology), IIMs (Indian Institute of Management), IIITs (Indian Institute of Information Technology), NITs (National Institute of Technology), vocational programmes, open learning, online education, self-learning opportunities and so on.

  • Enrolment numbers have been swelling beyond control in several cases.
  • The number of teachers has also risen.
  • The Draft New Education Policy has been formulated in 2019.

Question 3.
India is the most populous democracy in the world. –
Answer:
This statement is True.

In Post-Independent India, we have taken on a system of governance based on the principle of democracy. The three arms of government are the Executive, Assembly Legislature as well as Judiciary. We have the principle of democratic decentralization where power percolates down to the grassroots level.

The Indian political system no longer recognizes the former statuses of prince, nawab, raja or rani. All citizens are equal in the eyes of law. Modern India has embraced the principles and practice of free and fair elections. Voting rights are given to all citizens of India, on the attainment of age 18. India also has a multi-party system – and parties may be national, state or regional in character. Individuals also have the right to contest in elections. We also have a federal system of governance – Centre, and State/Union Territory.

The goals, policies, and agenda of each government are guided by its own principles or ideologies. There are differences and multiple views (for example, Left, Right, and Centre). The role of the opposition is the responsibility of keeping a check on the government in power. Consensus is an important value in a democratic society. Thus, India is the most populous democracy in the world.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

6. Give your personal response.

Question 1.
India is a melting pot of culture.
Answer:

  • India is a melting pot of many cultures and traditions, It is endowed with rich traditions of art, craft, culture, and cuisine, We have assimilated cultures of all civilizations that have come to our shores.
  • Indian society is formed by the incorporation of culture followed by Indians since ancient times.
  • Undoubtedly, Indian culture is one of the oldest existing cultures in the world. With each passing decade, it’s evolving.
  • Western culture has also influenced Indian society. It has led to a few advancements, but at the same time, has caused Indians to disconnect from their roots rapidly.

7. Answer the following question in detail in about 150-200 words.

Question 1.
Discuss with relevant examples, consequences of Colonialism in India with respect to the following factors.
(i) Introduction of the new education system
(ii) Introduction of new administration system
(iii) Introduction of new7 economic system
(iv) Introduction of Transport and Communication
(v) Nationalist Movement
Answer:
(i) Introduction of the new education system: The British set up a system of education that had a far-reaching impact on Indian society. The medium of instruction in high school now became English. It became the common language of communication among the learned people. Schools and colleges were open to all individuals, irrespective of caste, creed, gender, etc.

The Indian Universities Act, 1856, enabled the establishment of the first universities in Calcutta, Bombay, and Madras. The content of education was secular – which included subjects like Mathematics, Science, Philosophy, Sociology, History, etc. This led to the rise of a new class of intelligentsia, who were of Indian origin but trained in ‘Western’ values customs, and practices. Some of them played a significant role in the reform movements. New values like rationality, equality, social justice, secular approach, and individualism gained firmer ground.

(ii) Introduction of new administration system: The British set in place new systems of administration. They started the system of services like the Economic Service, Education Service, Revenue Service, and Administrative Service. A new judiciary system was created, which took into consideration the earlier legal traditions of the Indian communities.

However, its implementation was carried out on a secular basis; each individual was judged on an equal basis, irrespective of one’s caste and creed. The authority of feudal lords and zamindars was abolished.
The Indian Councils Act, The Indian High Court Act, and The Indian Civil Service Act of 1861 all led to major changes in the Executive, Legislative and Judicial administration of India.

(iii) Introduction of new economic system: The economic system got transformed by industrial growth and its twin process of urbanization. Caste-based skills and occupations and, social relationships were gradually changing due to the impact of a changing economy and the rise of factories. The emergence of economic and educated classes was on the rise. New Revenue systems were started by the British in different parts of India which affected the peasants adversely.

Maharashtra Board Class 12 Sociology Important Questions Chapter 1 Introduction to Indian Society

(iv) Introduction of Transport and Communication: Systems of railways and roadways, and, Post and Telegraph offices were set up through the length and breadth of the country. These were ways in which it became possible to reach people in all parts of the country and access resources. In 1869, the Suez Canal was opened to promote trade interests. Development of transportation and communication led to an increase in market outlets for Indian raw materials.

(v) Nationalist Movement: Use of English as a common language of communication among. the educated elite played a significant role in networking, the nationalist movement received momentum. The awakening among the Indian masses against alien rule resulted in the call for the expulsion of the British from India and to fight for independence. The 19th century saw the emergence of the Indian National Congress and Mahatma Gandhi as the key figure in the call for independence.

Maharashtra Board Class 12 Economics Solutions Chapter 10 Foreign Trade of India

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 Economics Solutions Chapter 10 Foreign Trade of India Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 Economics Solutions Chapter 10 Foreign Trade of India

1. Choose the correct option:

Question 1.
Types of foreign trade
a) Import trade
b) Export trade
c) Entrepot trade
d) Internal trade
Options:
1) a and b
2) a, b and c
3) a, b, c and d
4) None of these
Answer:
2) a, b and c

Maharashtra Board Class 12 Economics Solutions Chapter 10 Foreign Trade of India

Question 2.
Export trends of India’s foreign trade includes
a) Engineering goods
b) Gems and Jewellery
c) Textiles and ready-made garments
d) Gold
Options:
1) a and c
2) a, b and c
3) b, c and d
4) None of these
Answer:
2) a, b and c

Question 3.
Role of foreign trade is
a) To earn foreign exchange
b) To encourage investment
c) Lead to division of labour
d) Bring change in composition of exports
Options:
1) a and b
2) a, b and c
3) b and d
4) None of these
Answer:
2) a, b and c

2. Identify and explain the concepts from the given illustrations:

Question 1.
India purchased petroleum from Iran.
Answer:
Concept: Import trade
Explanation: Import trade means purchase of goods and services by one country from another country.

Question 2.
Maharashtra purchased wheat from Punjab.
Answer:
Concept: Internal/Home/Domestic trade Explanation : Internal trade is also known as home trade or domestic trade. This trade is within the country. It is between two or more states of the country.

Question 3.
England imported cotton from India, made readymade garments from it and sold them to Malaysia.
Answer:
Concept: Entrepot trade
Explanation : It means purchase of goods and services from one country and selling the same to another country.

Question 4.
Japan sells smart phones to Myanmar.
Answer:
Concept: Export trade
Explanation : It means sell of goods and services by one country to another country.

3. Distinguish between the following:

Question 1.
Internal trade and International trade.
Answer:

Internal / Domestic / Home tradeExternal / Foreign / International trade
(a) It means exchange of goods and services within the country.(a) It means exchange of goods and services between two or more countries.
(b) The goods and services are produced and sold within the country.(b) The goods and services are produced in one country and sold in other country.
(c) E.g. Kashmir apples sold in Maharashtra.(c) E.g. Kashmir apples sold in Dubai.

Question 2.
Trends in imports and Trends in exports of foreign trade.
Answer:

Trends in importsTrends in exports
(a) It means year wise numerical changes in imports of a country.(a) It means year wise numerical changes in exports of a country.
(b) India’s major imported goods are – petroleum, gold, fertilizers, iron and steel, etc.(b) India’s major exported goods are engineering goods, petroleum and chemical products, gems and jewellery, etc.
(c) Petroleum has highest import percent of 22.6 in 2016-17.(c) Engineering goods has highest export percent 23.7 in 2016-17.

Question 3.
Balance of payments and Balance of trade.
Answer:

Balance in paymentBalance in trade
(a) It means systematic recording of all international economic transactions of that country during a year.(a) It means the difference between the value of a country’s exports and imports in a year.
(b) It is a broad concept.(b) It is narrow concept.

4. Answer the following:

Question 1.
Explain the concept of foreign trade and its types.
Answer:

Foreign trade is the exchange of goods and c services between two or more countries, Foreign trade is the trade across the j boundaries of a country.

There are three important types of foreign trade.

  • Import trade : It is a buying of goods and services from other country by home country. Excessive import can have a negative impact on home country. E.g. India buying petroleum from Iraq, Kuwait, etc.
  • Export trade : It is selling of goods and services by home country to another country.
    Excessive export can have a positive impact on the home country. E.g. India exporting tea and spices to USA, China, etc.
  • Entrepot trade : It means buying of goods and services from one country and selling them to another country. E.g. England importing cotton from India, making readymade garments from it and selling them to Malaysia.

Maharashtra Board Class 12 Economics Solutions Chapter 10 Foreign Trade of India

Question 2.
Explain any four features of composition of Indias foreign trade.
Answer:
There are many changes in India’s foreign trade from last seven decades (70 years)

  • Gross National Income : India’s foreign trade has great significance for its GNP. It increased upto 48.8% in the year 2016-17.
  • Change in composition of exports : After independence there was change in the composition of India’s export trade from primary products to manufactured goods.
  • Change in composition of imports :
    After independence there was change in the composition of India’s import trade from consumer goods to capital goods.
  • Development of new ports : India’s foreign trade is handled mainly by Mumbai, Calcutta and Chennai ports. India has developed more new ports at Kandla, Cochin, Vishakhapatnam.
  • Oceanic trade : Most of India’s foreign trade is by sea. About 68% of India’s trade is by sea.

Question 3.
Explain the trend in India’s imports.
Answer:
India is importing various goods from other countries. Following are the major imported goods of India :

  • Petroleum : It has largest share in India’s import. In the year 2016-17, it has 22.6% share in India’s total import.
  • Gold: After petroleum, the second most imported item is gold. In the year 2011, ) India’s import of gold was $53.9 billion and in the year 2018-19 it declined upto $32.8 billion.
  • Fertilizers: The share of fertilizers in import expenditure declined from 4.1% in 1990-91 to only 1.3% in 2016-17.
  • Iron and Steel: In the year 2016-17, the share of iron and steel in India’s total import was 2.1%.

5. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
During British nile, indigenous handicrafts suffered a severe blow.
Answer:
Yes, I do agree with this statement.

  • During the British rule India was exporting raw materials to England and was importing final goods from England.
  • Indian handicraft was unable to face competition with imported goods from England.
  • An imported goods were cheaper as compared to handicraft goods.
  • The demand for machine made cheap commodity had raised in Indian market.
  • That’s why Indian handicraft industries suffered during the British rule.

Question 2.
Trade is an engine of growth for an economy.
Answer:
Yes, I agree with this statement.

  • Trade permits a more efficient allocation of national resources.
  • Foreign trade provide foreign exchange which can be used to import modern machinery and technology from advanced countries.
  • Foreign trade encourages producers to produce more goods for export.
  • It leads to an increase in total investment in an economy.
  • Thus, we can say, trade is an engine to growth for an economy.

Question 3.
Foreign trade leads to division of labour and specialization at world level.
Answer:
Yes, I agree with this statement.

  • Some countries have abundant natural resources.
  • These countries should export raw material and import finished goods from countries which are advanced in skilled man power
  • Under specialisation specific work is given to the workers within a production process.
  • Specialisation can increase the productivity of a firm or economy.
  • Eg. Incase of car manufacturing company, some workers will design the cars, some workers will work on different section of assembly line, some workers will work on j testing cars, some workers will work on marketing of cars.

Maharashtra Board Class 12 Economics Solutions Chapter 10 Foreign Trade of India

6. Observe the following table and answer the questions geven below it.

Direction of Indias imports
Maharashtra Board Class 12 Economics Solutions Chapter 10 Foreign Trade of India 1

Questions:

Question 1.
Which organisation has the least share in the direction of India’s imports in 2015-16?
Answer:
Eastern Europe has the least share in the direction of India’s import.

Question 2.
Which orgamsation has maximum share in India’s direction of imports in 1990-91?
Answer:
OECD [Organisation for Economic Co-operation and Development has maximum share in India’s direction of imports in 1990-91.

Question 3.
Expand the abbreviations of OECD and OPEC
Answer:
OECD : Organisation for Economic Co-operation and Development.
OPEC : Organisation of Petroleum Exporting Countries.

Question 4.
State your opinion regarding the direction of India’s imports from 1990-91 to 2015-16.
Answer:
In the year 1990-91, OECD (54.0%) and in the year 2015-16, Developing nations (43.2%) has the highest share in the direction of India’s imports. India should encourage industries those are producing import substitute goods,which will help to reduce import from developing nations and help to save foreign exchange.

Question 5.
How much is the percentage of increase in the imports of developing nations in 2015-16 as
compared to 1990-9 1?
Answer:
There is 24.6% increase in the imports of developing nations.

7. Answer in detail :

Question 1.
Explain the meaning and role of foreign trade.
Answer:
Trade means buying and selling of goods and services. Foreign trade means when goods and services are exchanged between two or more countries.
According to Wasserman and Hultman “International trade consists of transaction between residents of different countries”.
Role of foreign trade :

  • Brings reputation and helps earn goodwill : Exporting country can earn reputation and goodwill in the international market. Eg. Japan in electronic goods- Panasonic, Canon, Sony, Hitachi. Germany in Automobile – BMW, Audi, Mercedes- Benz, Volkswagen, Porsche. USA in food- McDonalds, KFC, USA in computers – Dell HP, IBM.
  • Division of labour and specialisation: It helps to increase the productivity of a firm or economy. Under specialisation specific work is given to the workers within a production process. Eg. Some workers will design cars, some workers will work on assembly lines, some workers will work on testing cars, some workers will work on marketing of cars.
  • To earn foreign exchange: Foreign trade is playing very important role in earning foreign exchange. This foreign exchange can be used to import advanced technology and machinery from developed countries.
  • Encourages investment : Foreign trade leads to an increase in total investment in an economy. The rise in investment help to produce more goods and services for export.
  • Availability of multiple choices : Due to availability of imported goods, it helps to improve standard of living of the people in the country.
  • Stability in price level : Foreign trade helps to control the changes in price level by keeping demand and supply position stable,
  • Helpful during natural calamities : Foreign trade enables a country to import food grains and medicines from other countries to help the affected people.
  • Optimum allocation and utlization of resources : Due to foreign trade those goods are produced which have demand in international market. There is maximum allocation and utlisation of resources to produce more goods and services for export.
  • Promotes world peace : Foreign trade is bringing countries closer which leads to better understanding, co-operation and integration.

Maharashtra Board Class 12 Economics Solutions Chapter 10 Foreign Trade of India

Question 2.
Explain the recent trends in India’s exports.
Answer:
Export means selling of goods and services by home country to another country. Excessive export can have a positive impact on the home country.

(i) Engineering Goods : Engineering goods includes transport equipment, automobiles and auto components, machinery and instruments. India’s top export item is engineering goods accounting for 22.5% in India’s total export in 2014-15 and this share has increased upto 25% in the year 2017-18. India is exporting engineering goods to Sri Lanka, UAE and USA.

(ii) Petroleum Products : India’s refining capacity increased significantly since 2001-02 due to which India turned a net exporter of petroleum refinery products. In the year 2013-14 the share of petroleum products in total export was 20.1% and in the year 2016-17 it declined upto 11.7%.

(iii) Chemicals and chemical products:
It includes drugs (Medicines) and pharmaceuticals. This is one sector where India is highly competitive on both quality and pricing factor. India became global hub for pharma production. India is exporting its chemicals and chemical products to USA, China and Germany. The share of this item was 10.4% in 2014-15.

(iv) Gems and Jewellery: Gems and Jewellery plays an important role in earning the foreign exchange for India. In the year 2014¬15 the share of Gems and Jewellery was 13.3% in India’s total export and it declined upto 5.32% in the year 2018-19.

(v) Textiles and readymade garments :
India’s readymade garments have huge demand in the international market. India is exporting textiles to USA, China and Bangladesh. India is exporting readymade garments to USA, UAE and UK. In the year 2014-15 India’s export of textile and garments was 11.3% of total export of India and it has declined upto 6.3% in the year 2016-17.

Intext Questions

Try this : (Text Book Page No. 94)

Name the goods exported to and imported from India to China and Japan in recent years
Answer:

Goods exported by IndiaGoods imported by India
To China :From China :
raw materials and industrial inputs like organic chemicals, mineral fuels, cotton, ores, plastic materials, etc.electronic items, machinery, and plastic items.
To Japan :From Japan :
fisheries products, wheat, tea, coffee, species and herbs.mineral   fuels, machinery and food items.

Find out: (Text Book Page No. 95)

Find the recent share of India’s foreign trade in Gross National Income.
Answer:
India’s foreign trade accounts for 48.8% of her Gross National Income.

Maharashtra Board Class 12 Economics Solutions Chapter 10 Foreign Trade of India

Find out: (Text Book Page No. 97)

List the countries coming under OPEC and OECD.
Answer:
The countries coming under OPEC (Organisation of Petroleum Exporting Countries) are :
(a) Algeria, (b) Angola, (c) Congo, (d) Equatorial Guinea, (e) Gabon, (f) Iran, (g) Iraq, (h) Kuwait, (i) Libya, (j) Nigeria, (k) Saudi Arabia (1) United Arab Emirates, 0 Venezuela.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 11 India Transformed Part 1

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 History Important Questions Chapter 11 India Transformed Part 1 Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th History Important Questions Chapter 11 India Transformed Part 1

1A. Choose the correct alternative and rewrite the statement.

Question 1.
On 1st January 1995, 123 nations together founded an organisation known as ____________
(a) United Nations Organisation (UNO)
(b) World Trade Organisation (WTO)
(c) SEATO
(d) I.C.A.R.
Answer:
(b) World Trade Organisation (WTO)

Question 2.
In 1998, with a view to provide support to farmers in difficult times, ____________ plan was started.
(a) Kisan Credit Card
(b) Kisan Housing Plan
(c) Kisan Employment Card
(d) National Farmer’s Bank
Answer:
(a) Kisan Credit Card

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 11 India Transformed Part 1

Question 3.
Under ____________ scheme, each family in rural areas was given assurance of at least 100 day’s work.
(a) Agriculture and Livestock Scheme
(b) Pradhan Mantri Peek Vima Yojana
(c) Jawahar Gram-Samruddhi Yojana
(d) Rashtriya Gramin Rojgar Hami Yojana
Answer:
(d) Rashtriya Gramin Rojgar Hami Yojana

Question 4.
____________ ranks the first in fish production while ____________ ranks the second.
(a) China, Turkey
(b) India, China
(c) India, Brazil
(d) China, India
Answer:
(d) China, India

Question 5.
The Government of India, knowing the importance of having roads in good conditions in the interior areas, started ____________ in 2000.
(a) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana
(b) National Highway Plan
(c) Golden Quadrilateral
(d) Metro Railway
Answer:
(a) Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana

Question 6.
The 11th conference of BRICS was organised in ____________
(a) India
(b) China
(c) Brazil
(d) South Africa
Answer:
(c) Brazil

Question 7.
In 2008, India launched ____________ the first lunar probe.
(a) Aaryabhatt I
(b) Chandrayaan 1
(c) Mangalyan
(d) Earth 2
Answer:
(b) Chandrayan 1

Question 8.
In 1946, ‘United Nations’ declared the ____________ to be the fundamental human right.
(a) Right to Information
(b) Right to Freedom
(c) Right to Speech and Expression
(d) Right to Mercy
Answer:
(a) Right to Information

Question 9.
In 1990, ____________ started the movement called as ‘Majdoor Kisan Shakti’.
(a) Medha Patkar
(b) Arimdhati Roy
(c) Aruna Roy
(d) L.K. Kulwal
Answer:
(c) Aruna Roy

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 11 India Transformed Part 1

Question 10.
In 2001, ____________ started a movement in Maharashtra in support of ‘Right to Information’ Act.
(a) Anna Hazare
(b) Rahi Sarnobat
(c) Aruna Roy
(d) Arvind Kejriwal
Answer:
(a) Anna Hazare

Question 11.
The state of Jammu-Kashmir and Ladakh was given a special status by ____________ of the Constitution of India.
(a) Article 356
(b) Preamble
(c) Article 375
(d) Article 370
Answer:
(d) Article 370

Question 12.
In 1947, ____________ established ‘Jammu Praja Parishad’ party.
(a) Prem Nath Dogra
(b) Dr. Shyama Prasad Mukherjee
(c) Omar Abdulla
(d) Atal Bihari Vajpayee
Answer:
(a) Prem Nath Dogra

1B. Find the incorrect pair from group ‘B’ and write the corrected one.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) TelanganaTelangana Rashtriya Samiti
(b) Jammu-KashmirJammu Praja Party
(c) JharkhandBhartiya Jharkhand Parishad
(d) UttarakhandUttarakhand Parvatiya Rajya Parishad

Answer:
Jharkhand – All India Jharkhand Party

2A. Write the names of historical places/persons/events.

Question 1.
The Director of WTO who prepared a draft for the establishment of this organisation –
Answer:
Arthur Dunkel

Question 2.
This plan was launched by merging together ‘Rojgar Aashwasan Yojana’ and ‘Jawahar Gram-Samruddhi Yojana’ –
Answer:
Sampoorna Gramin Rojgar Yojana

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 11 India Transformed Part 1

Question 3.
The scheme which is implemented for the economic welfare of the farmer –
Answer:
Pradhan Mantri Vima Yojana

Question 4.
The programme which was launched for massive modernisation of cities in 2005 –
Answer:
Jnnurm-Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission

Question 5.
The service which changed the very nature of the Indian Postal Service –
Answer:
Speed Post

Question 6.
Its mathematical potential was enormous because of which India entered the global computer market –
Answer:
Param-10000

Question 7.
The place where India conducted underground nuclear test two times to prove its nuclear strength –
Answer:
Pokhran in Rajasthan

Question 8.
The first female scientist to be elected as the General President of the 62nd Indian Science Congress Association –
Answer:
Asima Chatterjee

Question 9.
The war which was fought between India and Pakistan over the issue of intrusion of Pakistan military forces in Ladakh –
Answer:
Kargil War

Question 10.
The name of the operation given to the Kargil War –
Answer:
Operation Vijay

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 11 India Transformed Part 1

Question 11.
The first nuclear submarine was built in India –
Answer:
Strategic Strike Nuclear Submarine of Arihant Class

2B. Choose the correct reason from those given below and complete the sentence.

Question 1.
Several plans for rural development have been implemented, so that ____________
(a) the rural sector should not get neglected and the balance between rural and urban development be maintained
(b) the rural sector becomes richer than urban areas
(c) people could donate money for the development of the rural sector
(d) rural sector becomes richer than urban sector
Answer:
(a) the rural sector should not get neglected and the balance between rural and urban development be maintained

Question 2.
Rojgar Hami Yojana was started by the ‘Ministry of Commerce and Industry of the Government of India ____________
(a) to provide employment to urban youth
(b) to give pension to the retired army personnel
(c) to assure daily wages to the unemployed agricultural labourers
(d) to increase the employment rate in tribal areas
Answer:
(c) to assure daily wages to the unemployed agricultural labourers

Question 3.
The Government of India established a separate ‘Ministry of Disinvestment’ ____________
(a) to give credits to private firms
(b) to show sympathy towards private firms
(c) to invest more money in the government sector
(d) to take care of its disinvestment policy, i.e. the gradual withdrawal of governmental investment in the public sectors
Answer:
(d) to take care of its disinvestment policy, i.e. the gradual withdrawal of governmental investment in the public sectors

3. Complete the following concept map.

Question 1.
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 11 India Transformed Part 1 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 11 India Transformed Part 1 Q3.1

Question 2.

Name of the StateDate of Formation
1. ………………….1st November 2000
2. Uttarakhand…………………………
3. ………………….15th November 2000
4. Telangana………………………….
5. Jammu-Kashmir31st October 2019
6. Ladakh………………………….

Answer:

Name of the StateDate of Formation
1. Chhattisgarh1st November 2000
2. Uttarakhand9th November 2000
3. Jharkhand15th November 2000
4. Telangana2nd June 2014
5. Jammu-Kashmir31st October 2019
6. Ladakh31st October 2019

4A. Write short notes.

Question 1.
BRICS
Answer:

  • This organisation was established in 2006. Its name is formed by adopting the first letter of the names of the participant countries. The participant members are Brazil, Russia, India, China, and South Africa.
  • This organisation was established with an aim of enhancing trade among these countries.
  • The 11th conference of BRICS was organised in Brazil. The theme of this conference was ‘Economic Growth for an Innovative Future’.
  • Subjects like technological co-operation, technology, and innovation, digital economy, international crime, financial scams were discussed.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 11 India Transformed Part 1

Question 2.
GATT
Answer:

  • During the times of the Second World War, many countries had adopted the policy of imposing various duties and taxes on imported goods, with a view to protecting their home markets.
  • It resulted in declining in trade. A meeting was called in Cuba to discuss this problem, which was attended by 56 nations.
  • It was decided to establish a permanent organisation to resolve the problems related to international trade. A legal agreement was signed by 23 nations on 30th October 1947, which is known as GATT. This agreement was the first multinational trade agreement.
  • GATT gave priority to economic development through production and trade, to treat the member nation as ‘most favoured nation’.
  • An annual meeting of the member countries of GATT used to be held in Geneva. It was attended by the representative of the member countries.
  • Each country is entitled to one vote. Problems faced by individual nations regarding the difficulties of international trade were discussed in the meeting and the decision was based on these discussions.
  • Later GATT became a part of the ‘World Trade Organisation’.

Question 3.
World Trade Organisation
Answer:

  • On 1st January 1995, 123 nations together founded an organisation with the objective of opening the world for free trade. It was called World Trade Organisation (WTO). It’s a global trade organisation and India is a member of it.
  • Arthur Dunkel, the Director-General of WTO, prepared a draft which has been fundamental to the establishment of the organisation. This draft is known as ‘Dunkel Draft’.
  • The crux of this draft emphasis on trade is free from governmental custom duty and other restrictions. This approach is known as ‘liberalisation’.
  • All participating countries agreed upon a set of rules and a premise common to all that would promote international trade.
  • Provisions were made in the spheres of grants, exports-imports, foreign investments, reserved sectors, agriculture, technology, and the service sector.
  • After becoming a member of WTO, India put a thrust on economic progress. The contribution of Prime Minister Narsimha Rao, Atal Bihar Vajpayee, and Manmohan Singh is very important in this aspect.
  • The report published in 2006 has made a special mention of the increasing economic growth rate of India.

Question 4.
VVPAT
Answer:

  • VVPAT means Voter Verified Paper Audit Trail.
  • The Government of India started using this machine for the Nagaland Assembly Election in 2011.
  • Since 2019, this device has been widely used for the Lok Sabha elections. The slip generated by the machine can be checked to determine whom you voted for.
  • The voter sees the slip a few seconds after the vote. The voter can confirm his or her own vote through this machine.

Question 5.
Indian Science Congress Association.
Answer:

  • This association was established on 15th January 1914 with the objective of promoting the scientific environment in India and publishing dissertations, research papers, and periodicals.
  • In 1975, Asima Chatterjee became the first female scientist to be elected as the General President of the 62nd Indian Science Congress Association.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 11 India Transformed Part 1

Question 6.
Speed Post
Answer:

  • The Indian postal department started the service of speed post in 1986 which changed the nature of post service.
  • This service was used by the majority of Indians, more than three crore letters and parcels were delivered from this service.
  • The customer will get the message of successful delivery of their items.
  • The postal department now offers courier services like passport delivery, business parcels, cash-on-delivery, logistics posts, and air freights.
  • The post office even offers a packaging service. Over one lakh and fifty thousand post offices are offering the services like paying bills, sending festive cards and other objects.
  • Since 2016, the postal department has started service of delivering Ganges water from Rishikesh and Gangotri at personal addresses.
  • Buying personalized postage stamps with personal photographs and special schemes for philatelists are also available at ‘Post Shops’ opened at 80 post offices.

4B. Explain the following statements with reasons.

Question 1.
The service of ‘Speed Post’ changed the very nature of the Indian Postal Service.
Answer:

  • The service of ‘Speed Post’ was started by the Indian Postal Department’ in 1986. Many people take advantage of this service, to the tune of more than three crores of letters and parcels is being delivered every month.
  • The postal department sends a message of successful delivery on the mobile phone of the sender. This facility has made the speed post service more reliable.
  • In addition, the postal department now offers courier services like delivery of passport, business parcel, cash-on-delivery, logistics post, and air freights.
  • Now the post office offers the packaging service at an extra charge. This has increased the business of the postal department.
  • It also offers services like paying various bills, sending festive greetings cards, and similar objects. The postal department has started a very novel service since 2016 of delivering Ganges water (Ganga Jal) at personal addresses from Rishikesh and Gangotri.
  • Along with its facilities like buying personalized postage stamps with a personal photograph, buying newly issued postage stamps at philatelic centers, special schemes for philatelists are available at ‘post-shops’ opened at 80 post offices.
  • Special limited issues of artistic postal stamps are published by the postal department in order to fulfill the requirement of philatelists.
  • In this way, the service of speed post changed the very nature of the Indian postal service.

5. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Explain India’s progress in the field of science and technology.
Answer:

  • A supercomputer named ‘Param-8000’ was created with the help of C-DAC (Centre for Development of Advanced Computing, Pune. In 1998, an advanced version of ‘Param-8000’ was made which was named ‘Param-10000’.
  • Its mathematical potential was enormous because of which India entered the global computer market. In 1999, India created a further version of ‘Param-10000’ which was named ‘Parampadma’. In 2003, ‘Parampadma Super Computer’ was dedicated to the nation.
  • The central government’s favourable policies for the software industry, the foresightedness of Indian entrepreneurs, the nationwide spread of computer and information technology, computer engineers who are proficient in the use of the English language resulted in an increase in the Indian export of software.
  • In 1995, internet services began in India. In 2004, Tata Consultancy Services was the biggest firm in Asia providing software services. Pune and Bengaluru were developed as IT hubs. Indian IT engineers are great in demand all over the world.
  • In the field of science, to prove its nuclear strength, India conducted an underground nuclear test. The Indian satellite, ‘Oceansat-1’ launched and entered orbit in 1999.
  • In 2000, ‘Bharat Sanchar Nigam Ltd’ (BSNL) was established to provide services like mobile phones, internet, and broadband.
  • In this way, India achieved lots of progress in the field of science and technology.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 11 India Transformed Part 1

Question 2.
Explain different Government schemes related to agriculture.
Answer:
According to the 2011 census, nearly 54% of India’s population is related to agriculture and agro related sector. The Government of India introduced different schemes for the progress of the agricultural sector, these schemes are as follows:

  • The ‘Soil Health Card’ aims at increasing soil fertility and agricultural production.
  • Pradhan Mantri Krishi Sinchan Yojana started for giving priority to water supply and irrigation facilities.
  • Krishi Vikas Yojana aims at organic cultivation and increases farmer’s income.
  • Pradhan Mantri Vima Yojana is implemented for the economic welfare of farmers and given the emphasis on animal husbandry, fisheries, agriculture research, and education. It also focuses on developing agriculture, co-operative establishment, and work for farmer’s welfare.
  • In 2007, a national policy for farmers was adopted. If there is crop failure because of things like natural calamities, epidemics, or adverse climate, the farmers get compensated through Pradhan Mantri Peek Vima Yojana.
  • Research Institute of Agricultural Sciences is supported through Indian Council for Agricultural Research. Agricultural exhibitions are organized for farmers.
  • Indigenous seeds and indigenous breeds of cattle and poultry farming of indigenous variety is given priority. Goat keeping (Sheli Palan) is encouraged as an occupation.
  • The ‘National Livestock Mission’ was established in 2014-15 and since then there is a rapid growth in the agricultural sector. India ranks second in fish production after China ranks first.

6. Answer the following question with the help of the given points.

Question 1.
Explain the achievement of India in the defense field.
(a) Operation Vijay
(b) Modernisation of Indian army
(c) Make in India
(d) Practice session with different countries
Answer:
(a) Operation Vijay: In 1999, Pakistan intruded Kashmir. This intrusion started a war between India and Pakistan. This war was fought in the Kargil-Drass area in Ladakh. Hence, it is known as the “Kargil War.” It is also referred to as ‘Operation Vijay’ by the Indian army. ‘Operation Vijay’ was successful and India emerged victorious in it.

(b) Modernisation of the Indian army:

  • This war alerted the Indian authorities for the modernization of the Indian military. The process of updating the military, equipment, and arms, training, etc. were further intensified.
  • India is the sixth country in the world to develop indigenous technology for building nuclear submarines. In 2009, India successfully built a ‘Strategic Strike Nuclear Submarine’ of the ‘Arihant class’ with the help of Russia.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 11 India Transformed Part 1

(c) Make in India:

  • The Government of India emphasized indigenous technology (Make in India) on recruiting women officers in the military and also on combined exercise with militaries of other countries. Women can join eight sections of the Indian army through Union Public Service Commission.
  • There is an increasing focus on the exchange of the latest technology, to fight terrorism, augment our own competencies, and optimum use of modern technology for ending terrorism.

(d) Practice session with different countries: The practice session and exercise with the armies of different countries were arranged to fight terrorism. The exercise with the Oman military, Mongolian army, Sri Lankan army, and Russian army was arranged.

Question 2.
Explain the reorganization process of the states.
(a) Chhattisgarh
(b) Uttarakhand
(c) Jharkhand
(d) Telangana
(e) Jammu-Kashmir and Ladakh
Answer:
In 2000, new states were formed for the first time in India after the formation of lingual states in India.
(a) Chhattisgarh:

  • Indian National Congress first put forward the demand for Chhattisgarh before independence but it was rejected by Fazal Ali Commission.
  • The proposal of creating a separate state of Chhattisgarh was passed in the session of the Legislative Assembly of Madhya Pradesh in 1998.
  • The state of Chhattisgarh was created by the initiative of the Government of India on 1st November 2000.

(b) Uttarakhand:

  • Since 1930, the people of Garhwal and Kumaon were demanding a separate state.
  • This demand was supported in the 1938 session of the Indian National Congress, however, Fazal Ali Commission ruled it out.
  • The people started a movement for their demand in 1957. They also formed ‘Uttarakhand Parvatiya Rajya Parishad’ in 1973.
  • In 1994, the people’s movement got intensified, hence, in recognition of popular sentiments, a bill was passed by Uttar Pradesh Legislative Assembly.
  • The state of Uttaranchal, later renamed Uttarakhand, was formed on 9th November 2000.

(c) Jharkhand:

  • In the year 1929, the demand for the separate state of Jharkhand was staged for the first time. It got intensified after the formation of the All India Jharkhand Party in 1947.
  • An appeal was presented to the President and Prime Minister in 1973. The Bihar Legislative Assembly passed the bill ‘Jharkhand Area Autonomous Council’ in 1973. (JAAC).
  • A bill providing for the division of Bihar and the creation of a separate state of Jharkhand was passed in the lower house of the parliament in August 2000 and accordingly, on 15th November 2000, a separate state of Jharkhand came into existence.

(d) Telangana:

  • The state of Telangana was earlier an integral part of the state of Andhra Pradesh. A movement was started by ‘Telangana Rashtriya Samiti’ for the creation of a separate Telangana.
  • In 2001, the Government of India announced the decision of the separate state of Telangana.
  • The Parliament approved this demand in 2014 and on 2nd June 2014, the separate state of Telangana was formed.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 11 India Transformed Part 1

(e) Jammu-Kashmir and Ladakh:

  • Article 370 of the Indian Constitution gave a special status to the state of Jammu and Kashmir. In 1947, Prem Nath Dogra established the ‘Jammu Praja Parishad’ party. The motto of this party changed from ‘Ek Vidhan, Ek Pradhan, Ek Nishan’ to ‘Ek Desh me Do Vidhan, Do Pradhan, Do Nishan, Nahi Chalenge, Nahi Chalenge.
  • This party demanded complete accession of Jammu-Kashmir to India but the party in power, National Conference rejected the demand.
  • Dr. Shyama Prasad Mukherjee supported the demand for a complete merger. Recently in August 2019, the Government of India revoked article 370.
  • From 31st October 2019, the state of Jammu and Kashmir was reconstructed as two separate Union Territories of Jammu-Kashmir and Ladakh.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.6 Into the Wild

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 1.6 Into the Wild Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.6 Into the Wild

12th English Digest Chapter 1.6 Into the Wild Textbook Questions and Answers

Question 1.
Narrate in your class any of the incidents of your life when you were extremely terrified or awestruck.
Answer:
(Points: alone on a lonely road – lost somewhere – seeing a beautiful sunset – seeing beautiful mountains, etc.)

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
Complete the given table regarding the factors/situations/reasons – why you sometimes get scared and the factors that add to it. Give possible solutions:
Answer:

ReasonsFactors which add to itSolutions
1. While discussing about strange creaturesAt midnight/ In the absence of parentsAvoid such discussions/ stories as they are baseless
2. If I get lost somewhere and cannot find my way homeIf I am alone/ if it is at night/ if the place is lonelyFind out the way/route in detail before hand/Try not to go out at night alone.
3. Just before the exams.If I am not prepared for them/ if I have not studiedHave a regular timetable for studies/make sure that I find ways to prepare subjects that I find difficult.

Question 3.
Given below are various activities which you can pursue as your hobby, passion, or profession. Complete the table accordingly:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.6 Into the Wild 1
Answer:

ActivitiesHobbyPassionPro­fessionReason/Challenge/Both
Painting(R) I can express myself well through the strokes of brush
Traveling(R) In tourism, there is great demand for professional tourist guides.
Wildlife photography(C) In the age of computers limited professional scope
Conserving environment(C) In a world which is careless, a tremendous challenge
Bird­ Watching(R) Extremely interesting and rewarding; professional opportunities few

Question 4.
Match the following ‘Wildlife Sanctuaries’ with their locations:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.6 Into the Wild 2
Answer:

Wildlife SanctuaryLocation
1. Bandipur National Park(c) Karnataka
2. Kaziranga National Park(d) Assam
3. Jim Corbett National Park(a) Uttarakhand
4. Ranthambore National Park(e) Rajasthan
5. Kanha National Park(b) Madhya Pradesh

Maharashtra Board Solutions

(A1)

Question (i)
In pairs, discuss the professions and challenges one can take happily if one is really passionate about the job.
(Points – professions: photography, environmental conservation, writing, reporting, music, choreography, etc. challenges – low salary, difficulties with organizations, uncooperative colleagues, severe competition, etc.

Question (ii)
In groups, organize a role play activity associated with ‘Wildlife Expert’/‘Wildlife Photographer’/ ‘Wildlife Conservator’, explaining the differences and similarities involved in their profession.
(Students can find out the details of each profession from the internet and organize a role play.)

(A2)

Question (ii)
Correct the false statements:
1. Earlier Shaaz was in the field of finance.
2. The writer saw the fight between the two leopards.
3. The photograph of the old leopard made Shaaz famous.
4. Saya is a black panther.
Answer:
False statements:
2. The writer saw the fight between the two leopards.
3. The photograph of the old leopard made Shaaz famous.
Corrected statements:
2. The writer did not see the fight between the two leopards.
3. The photograph of the young leopard made Shaaz famous.

Question (iii)
Complete the given web:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.6 Into the Wild 3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.6 Into the Wild 4

Question (iv)
Complete the following:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.6 Into the Wild 5
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.6 Into the Wild 6

Maharashtra Board Solutions

Question (v)
Complete the flow chart stating the reactions of the petrified Langurs due to the presence of the Leopard.
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.6 Into the Wild 7
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.6 Into the Wild 8

Question (vi)
Complete the web, describing each step taken by the writer as a solitary traveller while moving in the jungle with great precaution:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.6 Into the Wild 9
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.6 Into the Wild 10

Question (vii)
Complete the table explaining the qualities that you would like to imbibe from Nature within yourself and provide the reasons for the same:
Answer:

FromQualityReasons
TreesPatienceTrees patiently bear up with seasons like winter and autumn, and the attacks on them by animals, birds and humans, and wait for spring, to bloom again.
StreamsPerseveranceStreams can even wear down rocks with their perseverance.

Maharashtra Board Solutions

(A3)

Question (i)
Choose the appropriate phrase/ expression from the extract given in the brackets: (time and again, to one’s heart’s content, in a jiffy)
(a) I was on a diet for some days but today I am going to eat ……………… .
(b) Every mother scolds her children …………… for the overuse of the mobile phone.
(c) All their educational problems were sorted out ………….. because of the funds given by an NGO.
(d) Raj ran at a ……………… to catch the train.
Answer:
I was on a diet for some days but today I am going to eat to my heart’s content.
Every mother scolds her children time and again for the overuse of the mobile phone.
All their educational problems were sorted out in a jiffy because of the funds given by an NGO.
Raj ran at a frantic speed to catch the train.

(A4)

(i) Begin the following sentences with the words given in the brackets:

Question (a)
I can guide visitors. (Visitors….)
Answer:
Visitors can be guided by me.

Question (b)
Animals are paying me back. (I……..)
Answer:
I am being paid back by animals.

Question (c)
Madegowda is employed by The Bison.
(The Bison )
Answer:
The Bison employs Madegowda.

Maharashtra Board Solutions

Question (d)
Older leopards like Pardus carry away livestock from villages. (Livestock….)
Answer:
Livestock are carried away from villages by older leopards like Pardus.

Question (e)
I have lost almost 80 per cent of a season’s yield of sugarcane. (Almost 80 per cent.)
Answer:
Almost 80 per cent of a season’s yield of sugarcane has been lost by me.

Question (f)
Tracking an animal also teaches you life lessons. (Life lessons)
Answer:
Life lessons are also taught by tracking an animal.

Question (g)
Many things have been taught to me by the forests. (The forests)
Answer:
The forests have taught me many things.

Question (h)
Resentment among locals towards the animals is created by this. (This)
Answer:
This creates resentment among locals towards the animals.

Maharashtra Board Solutions

(ii) Rewrite the sentences by using ‘not only…… but also’:

Question (i)
Rewrite the sentences by using ‘not only….but also’:
1. The petrified Langurs speeded to the trees near and far and secured their places on the treetops.
2. Umbarzara is the haven for Tigers, Leopards and Sloth Bears.
3. I crossed the cement pillar and stones stacked by the Forest Development Corporation.
Answer:
1. The petrified Langurs not only speeded to the trees near and far but also secured their places on the treetops.
2. Umbarzara is the haven not only for Tigers but also for Leopards and Sloth Bears.
3. I crossed not only the cement pillar but also the stones stacked by the Forest Development Corporation.

(A5)

Question (i)
Your college has decided to celebrate the World Environment Day. Mr. Kiran Purandare has been invited as the ‘Chief Guest’ for the event. Imagine you are the Secretary of the ‘Nature Club’ of your college and you have to conduct an interview of Mr. Kiran Purandare. Frame 8/10 questions for the same.
Answer:
Questions to interview Mr Kiran Purandare

Good morning, Sir. On behalf of the Nature Club of our college, I congratulate you on your achievements. We also loved your book ‘Sakha Nagzira’. I would like to ask you a few questions. May I? Thank you.

  1. Please tell us something about the ‘Environmental Studies’ Course that you studied’.
  2. Are there any such courses in India, especially in Maharashtra?
  3. How did you get interested in the conservation of the environment?
  4. Do you think that we, in Maharashtra, are doing enough to look after our environment?
  5. How can we get permission to spend time inside sanctuaries?
  6. You were mostly a solitary traveller inside the forest. What was the reason for this?
  7. Are there any excursions/expeditions in which you are going to participate, in the near future?
  8. How can we help you in your work?
  9. Any tips/message for our Nature Club?

Thank you, sir, for answering our questions so frankly. We wish you all the best in your future endeavours.

Maharashtra Board Solutions

Question (ii)
Imagine you have visited the jungles of Nagarhole. Write a report, to be published in your college magazine/in a local newspaper.
Answer:
A Week in a Jungle

Mysuru, 13 May: Four of us from N.S. College, Mysuru, spent a week at Nagarhole National Park (Rajiv Gandhi National Park), located in Kodagu District.

It was an exhilarating and educative week. The park is filled with waterfalls, hills, valleys, streams and forests. It is famous for its rich population of animals and birds. The Bengal Tiger, Indian Leopard, Sloth Bear, Striped Hyena, etc. are the predators that can be spotted in the park. Herbivores like Elephants, Chital, Sambar Deer and Barking Deer are also spotted around the national park.

As it was the month of May, and the water holes were drying up, plenty of animals visited the lake, and we had a grand time observing their habits from the machaan which was built for tourists. We were particularly careful not to disturb the environment by talking loudly or playing music. Hence, the animals were at their natural best. We were thrilled to see a pair of Bengal Tigers and a Leopard.

It was wonderful to see these majestic animals from such a close distance. It is truly an unforgettable experience. We could not see the Sloth Bear, but there were plenty of elephants and deer. After an experience like this one, all four of us have decided to visit various sanctuaries and take an avid interest in the wildlife of India.
– Shantanu Pratap.

Question (iii)
Shaaz has contributed towards conserving the wild animals and their habitat. Your college has decided to spread the message in society and arrange a rally. Prepare an ‘Appeal’ to ensure maximum participation informing about the day, date and other relevant details.
Answer:
Come One Come All!
Come With Friends And Family!

We need your help to save our planet!
Every species is essential for the survival of the planet.
Hence, we need to protect and conserve wild animals and their habitat.
You are the One With A Voice
Protect The Ones Without A Voice

Participate in our rally.
N.S. College Grounds To Forest Office
Date: 12 November Time: 9 a.m.
Save Animals-They Will Save You!

Maharashtra Board Solutions

Question (iv)
Nature is a great teacher and a guide. Complete the mind map as instructed as per the titled concept:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.6 Into the Wild 11
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.6 Into the Wild 12

(A6)

Question (i)
Surf the net and obtain more information about the conservation work done by Shaaz. Prepare posters to inspire others and display them on your college notice board.

Question (ii)
Find out the information about the I qualification and eligibility required in the professions related to wildlife such as …………

  • Forest officer/Ranger
  • Wildlife photographer
  • Environmentalist
  • Geologist
  • Tour Manager

Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 1.6 Into the Wild Additional Important Questions and Answers

Read the extract and complete the activities given below:

Global Understanding:

Question 1.
Pick out the sentences that are false and write them correctly:
1. The narrator had made notes of the langurs in the region.
2. One has to be really alert while walking in the jungle.
3. The leopard was petrified.
4. There was a lot of noise in the jungle.
Answer:
False sentences:
1. The narrator had made notes of the langurs in the region.
3. The leopard was petrified.
Correct sentences:
1. The narrator had made notes of the birds in the region.
2. The langurs were petrified.

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
Complete the following:
Answer:
1. Shaaz named the leopards:
(a) Saya
(b) Scarface
(c) Pardus
2. The visitors are welcomed because they can volunteer to teach a skills training class of their choice. This enables locals to find employment either at the numerous wildlife resorts in the region or in a city.

Question 3.
Correct the false statements:
1. BCRTI was founded out of the genuine urge to conserve the habitat of the wild life.
2. Shaaz failed to utilize the finance incurred out of tourism.
3. According to the local agriculturist seeing is more essential than listening.
4. There was no specific buffer zone around Nagarhole.
Answer:
False statements:
2. Shaaz failed to utilize the finance incurred out of tourism.
3. According to the local agriculturist seeing is more essential than listening.
Corrected statements :
2. Shaaz put the finance incurred out of tourism to good use.
3. According to the local agriculturist listening is more essential than seeing.

Complex Factual:

Question 1.
Pick out from the extract four sentences that show that the writer was frightened.
Answer:

  1. The evening breeze flew through my wet curled hair.
  2. My stomach was aching.
  3. My legs were trembling.
  4. The shaking of limbs had lessened a bit.

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
Describe the meaning of the acronym BCRTI and explain its benefits to the local people.
Answer:
The BCRTI is ‘Buffer Conflict Resolution Trust of India’. It’s an agency that educates villagers who live on the fringe of the forest on the importance of conservation. Under the BCRTI umbrella, Shaaz provides locals with vocational training, with the aim of educating them on the merits of conservation and to help them benefit from tourist currency. The visitors at the resort are welcome to volunteer to teach a skills training class of their choice. The acquired skills enable locals to find employment.

Maharashtra Board Solutions

Inference/Interpretation/Analysis:

Question 1.
Explain: I was alone here like a fox:
Answer:
Foxes are solitary creatures. They move around and hunt alone. In the same way, the narrator was alone; he had come to the forest alone to do his research, and now he was going back to the village all alone. Hence, he compares himself to a fox.

Question 2.
Give the meaning of the word ‘hide’ in the context and give reasons for its usage here.
Answer:
A hide is a camouflaged shelter used to get a close view of wildlife. It is a place built to look like its surrounding. The writer was observing birds and noting their behaviour. If he was visible, the birds would not come near him or act in a natural manner. Hence, he had to build a hide, conceal himself in it and then observe birds unnoticed.

Question 3.
Give reasons:
Answer:
1. After meeting Raju, the writer and Raju both felt relaxed because now there were two of them-four eyes and four hands with a stick-to find their way out of the jungle and to battle predators.
2. The time was dreadful because it was evening and the sun was setting. Being alone in the jungle at night time with predators all around was dreadful.

Question 4.
What is called ‘silver lining’ of the trail by the writer? Why?
Answer:
The writer had lost his way in the jungle and was desperate to find a village and civilization. Then he found a bright red soil trail with the marks of a bicycle wheel on it. These marks showed that there was a village nearby. To the frightened and desperate writer, this was like a ‘silver lining’.

Question 5.
The writer said, “There still exists a jungle where we can get lost, isn’t this our good luck?” What does he mean by this?
Answer:
Human beings have tried to take over all the natural areas of the world. We have encroached on jungles and forests, and there are human inhabitations within the jungles too. To find a jungle where there is no sign of human life, and one can still get lost, shows that there are some areas untouched by humans and left to nature. That is what the writer called ‘our good luck’.

Question 6.
Describe Shaaz’s meetings with Scarface.
Answer:
One day, at sunset, Shaaz and his companions went round a blind turn and saw an old leopard, well past his prime. Close to him was another very young, good-looking male leopard who was soon to come into his prime. It was like looking at the past and the present. It was clear that there was going to be a fight. However, they had to leave as it was sunset.

The next day, when Shaaz went back to the spot, sitting on the high rock was Scarface, blood dripping from a gash across his face. He sat there like he was the king of the jungle, and Shaaz knew that he had taken over from the old leopard, and it was a new journey for both of them.

Maharashtra Board Solutions

Question 7.
Find: The Bison is
Answer:
The Bison is an eco-friendly wildlife camp in South India. It offers some great opportunities for youngsters to learn about the area, people, the man-animal conflict, eco-tourism and hotel management.

Personal Response:

Question 1.
Describe a safari you have been on or a trip through a forest. Narrate your experience in brief.
Answer:
I have gone to the Periyar National Park in Kerala. It is in the Western Ghats. This wildlife sanctuary is home to tigers and elephants. There are also deer, leopards and Indian bison. I have also been on a boat ride in the Periyar Lake. It was a wonderful experience to see tigers drinking at the watering holes. I really enjoyed the experience and will repeat it as soon as I can.

Question 2.
Have you ever been lost/lost your way? Narrate the experience.
Answer:
Yes, once when I was in Panchgani with my family I got lost. I decided to go for a walk alone. I set out without finding out the name of the road on which our hotel was situated. As I was walking, it suddenly began to rain heavily, and got quite dark. When I looked around I found that I was in a sort of a jungle. I was terrified; then I met a villager, but he could not help me. I did not even have my cellphone with me. I was in tears when all at once I saw my hotel. I had walked round in circles! I was very relieved. It was indeed a frightening experience.

Question 3.
How do you relax at the end of a tiring day? Give a brief description.
Answer:
At the end of a tiring day, I pick up a nice book or watch a good film on TV or Netflix. This relaxes me completely. If I go to sleep j directly, I am too tired and do not get good sleep. But if I spend half an hour or so unwinding, I really feel relaxed and sleepy.

Question 4.
Would you like to meet wild animals face to face? Give reasons to support your answer.
Answer:
No, I would not. I like to see wild animals only on TV. I feel that we should not intrude into their territory, and leave them to live in peace. Besides, they are wild and not tame, and one never knows how they may behave. I have read about a lot of people being killed by wild animals.

Maharashtra Board Solutions

Language Study:

Question 1.
The surroundings were reminding me.
(Rewrite, beginning the sentence with ‘I…)
Answer:
I was being reminded by the surroundings.

Question 2.
I had apparently entered in the sanctum sanctorum of a miracle called leopard.
(Pick out the finite verb/s and state the tense.)
Answer:
had entered – past perfect tense.

Question 3.
Raju was amazed at my solitary visits to Umbarzara.
(Rewrite beginning ‘My solitary’)
Answer:
My solitary visits to Umbarzara amazed Raju.

Question 3.
Then we both resumed our walking tour, (Identify the part of speech of the underlined word.)
Answer:
walking-present participle acting as an adjective.

Question 4.
I found a bright red soil trail. (Rewrite beginning with‘A ’.)
Answer:
A bright red soil trail was found by me.

Maharashtra Board Solutions

Question 5.
I had no other way to climb the hillock before me. (Rewrite as an affirmative sentence.)
Answer:
This was the only way I had to climb the hillock before me.

Question 6.
I climbed one more hillock and tried to locate signs of human civilization. (Rewrite beginning ‘Climbing’.)
Answer:
Climbing one more hillock, I tried to locate signs of human civilization.

Question 7.
The behaviour of the first black panther is being documented. (They….)
Answer:
They are documenting the behaviour of the first black panther.

Question 8.
All the research on the animal has been done through camera traps. (They….)
Answer:
They have done all the research on the animal through camera traps.

Question 9.
Shaaz recalls the incident with great clarity.
(Rewrite the sentence replacing the underlined expression with a single word.)
Answer:
Shaaz recalls the incident clearly.

Maharashtra Board Solutions

Question 10.
Unfortunately, the sun was setting and we had to leave. (Rewrite using ‘because’.)
Answer:
Unfortunately, we had to leave because the sun was setting.

Question 11.
Use the word ‘guide’ as a noun and a verb in two separate sentences:
Answer:
1. We can guide children to behave well. {verb)
2. I hired a local guide to show me the sights of the palace, {noun)

Question 12.
The black panther has taught me patience. (Rewrite using the adjective form of the underlined word.)
Answer:
The black panther has taught me to be patient.

Question 13.
Listening is a sense far more important than sight. (Rewrite using ‘as…as…’)
Answer:
Sight is a sense not as important as listening.

Vocabulary:

Question 1.
Guess the meaning of the following words :

  1. upheaval
  2. predator
  3. hovering
  4. antelope

Answer:

  1. upheaval – uproar; disturbance.
  2. predator – an animal that preys on other animals.
  3. hovering – fluttering in the air.
  4. antelope – deer-like animal with hollow horns.

Question 2.
Give the meaning of the phrase ‘to stay put’ and use it in your own sentence.
Answer:
to stay put:
Meaning: remain somewhere without moving.
Sentence: My mother told me to stay put near the entrance when she went to buy the train ticket.

Maharashtra Board Solutions

Question 3.
Write two adjectives from the extract used for the leopard.
Answer:
mighty, elusive.

Question 4.
Choose the correct option for: spooked –
(a) frightened
(b) happy
(c) angry
Answer:
frightened

Question 5.
Find the contextual meaning of‘stacked’:
Answer:
stacked – piled one on top of the other

Question 6.
Guess the meaning of ‘in a jiffy’:
Answer:
in a jiffy – in a moment; very soon

Question 7.
Make sentences of your own using the words:
1. slumped
2. stumbled
Answer:
1. slumped: I was so tired after the trek that I slumped onto my bed and fell I asleep immediately.
2. stumbled: I did not see the stone in the middle of the road and stumbled over it.

Maharashtra Board Solutions

Question 8.
Guess the meaning of:
1. ‘felines’
2. chronicler
Answer:
1. felines: belonging to the cat family,
2. chronicler: a person who records something.

Question 9.
Pick out two pairs of antonyms from the : extract:
Answer:
1. old × young
2. past × present

Question 10.
Write the noun forms of:

  1. famous
  2. enviable
  3. collect
  4. including

Answer:

  1. famous – fame
  2. enviable – envy
  3. collect – collection
  4. including – inclusion

Question 11.
Write the adjective forms of the following:

  1. incursion
  2. territory
  3. resentment
  4. occasion
  5. employment
  6. region

Answer:

  1. incursion – incursive
  2. territory – territorial
  3. resentment – resentful
  4. occasion – occasional
  5. employment – employable
  6. region – regional ?

Maharashtra Board Solutions

Question 12.
Choose the correct simple past tense forms of the following from the brackets:

  1. teach – (teached, teaching, taught)
  2. lose – (loser, lost, loose)
  3. put – (put, putted, putting)
  4. learn – (lean, learnt, learns)

Answer:

  1. teach – taught
  2. lose – lost
  3. put – put
  4. learn – learnt.

Non Textual Grammar:

Do as directed:

Question 1.
He had won a prize in the drawing competition. (Rewrite using the future perfect tense of the verb.)
Answer:
He will have won a prize in the drawing competition.

Question 2.
How could I call him a liar? (Rewrite as an assertive sentence.)
Answer:
I could not call him a liar.

Question 3.
All other things are unimportant. (Add a question tag.)
Answer:
All other things are unimportant, aren’t they ?

Spot the error in the following sentences and rewrite them correctly:

Question 1.
Unless you do not listen to his advice, I am not going to help you.
Answer:
Unless you listen to his advice, I am not going to help you./If you do not listen to his ? advice, I am not going to help you.

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
Hardly had I reached the airport where I heard about the change in plans.
Answer:
Hardly had I reached the airport when I heard about the change in plans.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 11 India Transformed Part 1

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 History Solutions Chapter 11 India Transformed Part 1 Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 History Solutions Chapter 11 India Transformed Part 1

1A. Choose the correct alternative and rewrite the statement.

Question 1.
A legal agreement was signed in Geneva which is known as ____________
(a) SEATO
(b) NATO
(c) GATT
(d) SAARC
Answer:
(c) GATT

Question 2.
An act similar to ‘Right to Information’ was first applied in ____________ in 1776.
(a) Sweden
(b) France
(c) England
(d) India
Answer:
(a) Sweden

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 11 India Transformed Part 1

Question 3.
The birth anniversary of Swami Vivekananda is observed as ____________
(a) National Education Day
(b) National Youth Day
(c) National Integration Day
(d) National Science Day
Answer:
(b) National Youth Day

2A. Write the names of historical places/persons/events.

Question 1.
In 2004, this became the biggest firm in Asia providing software services –
Answer:
Tata Consultancy Services

Question 2.
In 2002, the Metro railway was flagged off –
Answer:
The Delhi Metro Railway

2B. Choose the correct reason from those given below and complete the sentence.

Question 1.
India became member of World Trade Organisation, because ____________
(a) India want to compete with other nations
(b) India cannot stay aloof from the global economy
(c) India adopted the policy of liberalisation
(d) India wanted to be in the leading position at the global level
Answer:
(c) India adopted the policy of liberalisation

3. Complete the following concept map.

Question 1.
Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 11 India Transformed Part 1 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 11 India Transformed Part 1 Q3.1

4. Write short notes.

Question 1.
The Youth Policy of Government of India.
Answer:

  • India is a country with a maximum proportion of young people. Individuals in the age group of 15-29 are considered as ‘youth’.
  • Youth, if provided with opportunities, for education and skill training, can contribute significantly to the development of India.
  • A number of centers of‘Nehru Yuva Kendra Sangathan’ were established in 1972 for the training of young people in various skills.
  • The programmes run by these centers were eventually merged in the ‘National Youth Empowerment Programme’. This programme put a thrust on topics like literacy, education, health and hygiene, family welfare, preservation and conservation of the environment, awareness of social issues, rural development, and self-employment.
  • 12th January the birth anniversary of Swami Vivekanand is celebrated as ‘National Youth Day. National Youth Festival is also celebrated in the month of January. This festival is designed to provide a platform for the artistic talents of young individuals.
  • ‘Youth Hostels Association of India’ has established youth hostels in various parts of the country which works for encouraging adventure skills among young people.
  • Training programmes are arranged by this association through ‘Bharat Scout and Guides, National Service Scheme and National Cadet Corps’.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 11 India Transformed Part 1

Question 2.
‘Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana’.
Answer:

  • The Government of India knows the importance of having roads in good condition in the interior areas started ‘Pradhan Mantri Gram Sadak Yojana’ in 2000.
  • Initially, the work of building roads began by linking the villages of population strength up to 1000. In 2001 this programme was merged in ‘Pradhan Mantri Gramoday Yojana’.
  • The roads measuring about 75000 km. were completed till 2005. The purpose of this work was to extend the benefits of the country’s economic growth to people living in rural areas and to bring transformation in their lives.
  • It aimed at providing amenities for good health, education, drinking water, dwellings, roads, and electricity.

5. State your opinion.

Question 1.
India is a leading country in the field of space research.
Answer:

  • In 2007, India entered a new field of space research. It commercially launched the Italian satellite.
  • Other countries had submitted tenders quoting very high rates, to get this contract. However, India got this contract by quoting reasonable rates.
  • Before entering this field on a commercial basis, India had already successfully launched the satellite of Argentina, Belgium, South Korea, Indonesia, and Germany.
  • In 2008, India launched ‘Chandrayaan-1’, the first lunar probe. India could collect evidence for the presence of water on the moon through this satellite.
  • After that India also launched ‘Chandrayaan-2’ and ‘Mangalyaan’.
  • All these achievements proved that India is a leading country in the field of space research.

6. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Which programmes were launched in India for making the opportunities of wage-earning?
Answer:
Creating employment opportunities for an ever-increasing population is a major challenge for the government. There are several programmes launched by the government of India for wage earners.
These programs are as follows:

  • Pradhan Mantri Rojgar Yojana and ‘Rojgar Hami Yojana’: To create job opportunities for educated youth the ‘Ministry of Commerce and Industry of the Government of India started this plan on 2nd October 1993 on the birth anniversary of Mahatma Gandhi.
  • Rojgar Hami Yojana was to assure daily wages to the unemployed agricultural labourers. The objective of this plan was to provide wage-earning opportunity, who was in search. This programme was launched in 257 districts in India. A goal was to provide work to two young laborers in each family below the poverty line. In 2001, this plan was merged in ‘Gramin Rojgar Yojana’.
  • In 1998, to provide support to farmers in difficult times “Kisan Credit Card” plan was started. It helps the farmer to avail funds for essential equipments and seeds for cultivation. Later, an insurance facility was also offered to farmers, who were Kisan Credit Card holders.
  • Suvarnajayanti Gramin Svayam Rojgar Yojana: This plan was launched in 1999 by merging various plans together namely ‘Ekatmik Gramin Vikas Yojana’, Self-employment training programmes, ‘Ganga Kalyan Yojana’ etc.
  • Jawahar Gram Samruddhi Yojana: In 1999, a new plan was implemented with the intention to provide adequate employment for unemployed men and women. It was merged in ‘Sampoorna Gramin Rojgar Yojana’ in 2001.
  • Sampoorna Gramin Rojgar Yojana: This plan made provision for creating opportunities in rural areas of earning wages, to provide food grains in exchange for work, etc. This scheme was started in 150 economically backward districts in the country. In 2006, this scheme was merged in ‘Rashtriya Gramin Rojgar Hami Yojana’.
  • Rashtriya Gramin Rojgar Hami Yojana: Under this scheme, each family in rural areas were given assurance of at least 100 days of work.

7. Answer the following question with the help of the given points.

Question 1.
Give information about the ‘Right to Information Act.
(a) Background of the act and the beginning of this movement in India.
(b) Definition of ‘Information’.
(c) The rights of citizens under this act.
Answer:
(a) Background of the act and the beginning of this movement in India:

  • This kind of Act was first implemented in Sweden in 1776. In 1946, ‘United Nations’ declared the ‘Right to Information to be the fundamental human right.
  • In 1982, L.K. Kulwant, a resident of Jaipur in Rajasthan, a social activist initiated the process by applying to know the Jaipur Municipal Corporation’s work for cleaning the city.
  • The High Court gave a clear verdict stating that ‘Right to Information is a fundamental right of all citizens.
  • In 1990, Aruna Roy started the movement called ‘Majdoor Kisan Shakti Sanghatan’. A need for ‘Right to Information was started through this movement.
  • Harsh Mander, the Divisional Commissioner of Bilaspur showed courage to disclose official information while serving as a bureaucrat.
  • The struggle of Anna Hazare in 2001, had a decisive role in Maharashtra in this matter. The Act was implemented in Maharashtra on 12th October 2005.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 11 India Transformed Part 1

(b) Definition of ‘Information’:
The definition of term ‘Information’ includes official records, documents, memoranda, emails, comments, consultations, press notes, circulars, orders, logbooks, tenders, reports, correspondence, formats, models, electronic data, the information of a private institution or an individual that is available in the records of any public establishment.

(c) The rights of citizens under this act:

  • Right to information grants access to official documents, records, permission to obtain their copies, to take notes, to extract passages, to get samples of authorised material and prints of data stored in CDs, Floppy discs, tapes, video cassettes, or in any other form, or stored on computers.
  • Citizens can get the desired information after submitting an application to the ‘Information officer’ of a ‘Public Authority.

Class 12 History Chapter 11 India Transformed Part 1 Intext Questions and Answers

Collect information of following schemes: (Textbook Page No. 92)

National Pension Scheme, Pradhan Mantri Suraksha Vima Yojana, Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Vima Yojana, Atal Pension Yojana, Indian Post Payments Bank.
Answer:
(A) National Pension Scheme:

  • The National Pension Scheme is a voluntary contribution of the pension system in India which is sponsored by the government of India.
  • This scheme was started by the Government of India in 2004 for all government employees.
  • The scheme was made open to all citizens in 2009. It is a voluntary and long-term retirement scheme. It is regulated by Pension Fund Regulatory and Development Authority (PFRDA) and the central government.
  • Any employee from the public, private, and even the unorganized sectors can opt for this.
  • Personnel from the armed forces are not allowed. The scheme is open to all across industries and locations.

(B) Pradhan Mantri Suraksha Vima Yojana:

  • The scheme is available to people in the age group 18 to 70 years with a bank account who give their consent to join/enable auto-debit on or before 31st May for the coverage period 1st June to 31st May on an annual renewal basis.
  • Aadhar would be the primary KYC for the bank account. The risk coverage under the scheme is ₹ 2 lakh for accidental death and full disability and ₹ 1 lakh for partial disability.
  • The premium of 112 per annum is to be deducted from the account holder’s bank account through ‘auto-debit facility in one installment.

(C) Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Vima Yojana:

  • Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Vima Yojana is available to people between 18 and 50 years of age with a bank account.
  • This scheme was launched on 9th May 2015 by Prime Minister Narendra Modi in Kolkata.
  • It has an annual premium of ₹ 330. In case of death due to any cause, the payment to the nominee will be ₹ 2 lakh.
  • As of 31st March 2019, 5.92 crore people have already enrolled for this scheme.

(D) Atal Pension Yojana:

  • Atal Pension Yojana is a pension scheme under the Government of India.
  • This scheme replaces the Swavalamban Yojana and was established to provide old age income security to the workers belonging to the unorganized sector.
  • The Atal Pension Yojana was launched by Prime Minister Narendra Modi on 9th May 2015 in Kolkata.
  • The scheme focuses on encouraging workers of the unorganized sectors to save for their future (Age limit 18-40 years).

(E) Indian Postal Payments Bank :

  • The Indian Postal Payment Bank was launched on September 1, 2018, by Prime Minister Narendra Modi that aims at making banking services available at people’s doorstep.
  • This is a 100% Government-owned public sector bank, operating with the Department of Posts under the Ministry of Communications.
  • IPPB would be like any other bank but it will operate at a smaller scale without involving any credit risks and can’t issue advance loans or issue credit cards.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 11 India Transformed Part 1

Let us know: (Textbook Page No. 92)

Collect information with the help of the internet about the ‘Rafi Ahmad Kidwai National Postal Academy (Gaziabad).
Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 11 India Transformed Part 1 Intext Q2
Answer:

  • Rafi Ahmad Kidwai National Postal Academy, recently called Postal Staff College India (PSCI) is the apex training institution of Indian postal services.
  • It was set up in the year 1977. Initially, the college functioned from Sanchar Bhavan and later from Dak Bhavan in Delhi.
  • It was shifted to its present location in Gaziabad in the year 1990. It is a central training institute and has the primary role of training and grooming the young officers who get recruited to the Indian Postal Service.
  • It also conducts various in-service training programmes on postal management for Postal Service officers in India and other foreign postal administrations.
  • Its goal is to make the officers of the department of posts professionally competent to handle the ever-changing communication market.
  • Training Program:
    • Advanced Development Program
    • Executive Development Program
    • Technology Management Program
    • Postal Life Insurance
    • Leadership Development for postmasters and mangers
    • Quality Management

Let us collect information (Textbook Page No. 92)

Collect information about various services like ‘Sarvabhaum Suvarn Rokhe’ (Gold Bonds issued by the Government), ‘Electronic Indian Postal Order’, ‘E-Dakghar’, ‘E-Payment Portal’, ‘Mobile App’ etc. by interviewing the Postmaster of any branch.
Answer:
(A) Sarvabhaum Suvarn Rokhe:

  • This scheme was launched by Government in November 2015, under Gold Monetisation Scheme. The issues are made open for subscription in tranches by RBI in consultation with GOI.
  • As per RBI instructions, every application must be accompanied by the PAN number issued by the income tax department to the investors as the PAN number of the first/ sole applicant is mandatory.
  • SGBs are government securities denominated in grams of gold. They are substitutes for holding physical gold. Investors have to pay the issue price in cash and the bonds will be redeemed in cash on maturity. The bond is issued by Reserve Bank on behalf of the government of India.
  • The SGB offers a superior alternative to holding gold in physical form. The quantity of gold for which the investor pays is protected since he receives the ongoing market price at the time of redemption /premature redemption.

(B) Electronic Indian Postal Order:

  • The Department of Personnel and Training and Department of Posts have launched a service called e-IPO (Electronic Indian Postal Order) to enable the Indian citizens abroad to purchase an Indian Postal Order electronically by paying fee on-line through the e-post Office portal i.e., http://www.epostoffice.gov.in.
  • It also facilitates them to file the Right to Information (RTI) application. Registration is mandatory to avail of this facility. Options for new account creation, user verification, search e-IPO, etc are available.

(C) e-Payment portal:

  • e-Payment is a smart option for businesses and organizations to collect their bills or other payments through post office networks.
  • When businesses require the collection of bills and other payments from customers across the country, Post offers them a simple and convenient solution in the form of e-payment.
  • e-Payment is a many-to-one solution that allows the collection of money (telephone bills, electricity bills, examination fees, taxes, university fees, school fees, etc) on behalf of any organization. The collection is consolidated electronically using web-based software and payment is made centrally through cheque from a specified Post Office of billers choice.
  • The information and MIS regarding the payment can be seen by the biller online. The MIS will contain the five fields of billers choice like name, telephone number, application number, etc. The services are currently available through more than 14,000 Post offices across the country.
  • There is an agency in the market today with a large reach and establishing trust as the Post Office where the public can comfortably deposit all their bills in their neighbourhood.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 11 India Transformed Part 1

(D) e-Dak Ghar:
The e-Post Office of India post offers a variety of online Postal services to the users. One can avail services-philately (purchase of stamps), PLI/RPLI (payment of the premium), and IPO (purchase order for RTI).

(E) Mobile app:

  • The IPPB app is available on both Android and iOS platforms. This app, however, can only be used by those individuals who have an account in a core banking-enabled post office. KYC of the account should also be completed in advance.
  • Internet banking and mobile banking services should also be completed in advance.
  • Using the mobile app, account holders can also view account balances and statements, transfer funds, request a checkbook, stop payment on a cheque, use sweep-in-sweep-out facilities, and pay utility bills.

Project (Textbook Page No. 98)

Collect information about the States of India and Union Territories, as well as the names of their capital cities, with the help of the internet.
Answer:
The states of India and its capitals are as follows:

StatesCapital
1. Andhra PradeshHyderabad
2. Arunachal PradeshItanagar
3. AssamDispur
4. BiharPatna
5. ChhattisgarhRaipur
6. GoaPanaji
7. GujratGandhinagar
8. HaryanaChandigarh
9. Himachal PradeshShimla
10. JharkhandRanchi
11. KarnatakaBengaluru
12. KeralaThiruvananthapuram
13. Madhya PradeshBhopal
14. MaharashtraMumbai
15. ManipurImphal
16. MeghalayaShillong
17. MizoramAizawl
18. NagalandKohima
19. OdishaBhubaneswar
20. PunjabChandigarh
21. RajasthanJaipur
22. SikkimGangtok
23. TelanganaHyderabad
24. Tamil NaduChennai
25. TripuraAgartala
26. Uttar PradeshLucknow
27. West BengalKolkata
28. UttarakhandDehradun

Union Territories and its Capitals:

Union TerritoriesCapitals
1. Anadaman and Nicobar IslandPort Blair
2. ChandigarhChandigarh
3. Dadra and Nagar Haveli and Daman and DiuDaman
4. DelhiNew Delhi
5. LakshadweepKavaratti
6. PuducherryPondicherry
7. LadakhLeh (summer), Kargil (winter)
8. Jammu and KashmirSrinagar (summer) Jammu (winter)

 

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 10 Cold War

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 History Important Questions Chapter 10 Cold War Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th History Important Questions Chapter 10 Cold War

1A. Choose the correct alternative and rewrite the statement.

Question 1.
Walter Lippman was the first to use the term __________
(a) Hot War
(b) Warm War
(c) Cold War
(d) World War
Answer:
(c) Cold War

Question 2.
The term __________ was used by Sir Winston Churchill, the prime minister of England for the divisive line between Eastern European nations and Western European nations.
(a) Steel Curtain
(b) Copper Curtain
(c) Bronze Curtain
(d) Iron Curtain
Answer:
(d) Iron Curtain

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 10 Cold War

Question 3.
After the Second World War was over, America had a __________ plan for the post-war reconstruction of Europe.
(a) Marshall
(b) Eisenhower
(c) Washington
(d) Nixon
Answer:
(a) Marshall

Question 4.
In 1961, __________ built the ‘Berlin Wall’.
(a) Germany
(b) Soviet Russia
(c) America
(d) Great Britain
Answer:
(b) Soviet Russia

Question 5.
__________ means Restructuring.
(a) Glasnost
(b) Duma
(c) Perestroika
(d) Glavlit
Answer:
(c) Perestroika

Question 6.
The __________ Conference inl973 was an attempt to end the Vietnam War.
(a) Moscow
(b) Bonn
(c) Berlin
(d) Paris
Answer:
(d) Paris

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 10 Cold War

Question 7.
The ‘three-way defence pact’ treaty in the Pacific region is known as __________
(a) ANZUS Treaty
(b) NATO Treaty
(c) SEATO Treaty
(d) CENTO Treaty
Answer:
(a) ANZUS Treaty

Question 8.
SAARC was officially established at __________
(a) New Delhi
(b) Dhaka
(c) Colombo
(d) Kathmandu
Answer:
(b) Dhaka

1B. Find the incorrect pair from group ‘B’ and write the corrected one.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) NATOLondon
(b) SEATOThailand
(c) CENTOTurkey
(d) SAARCDhaka

Answer:
NATO – Paris

Question 2.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Sir Winston ChurchillFrance
(b) Premier StalinRussia
(c) Mr. EisenhowerAmerica
(d) Ayatollah KhomeiniIran

Answer:
Sir Winston Churchill – England

2A. Write the names of historical places/persons/events.

Question 1.
The wall was built by Soviet Russia in 1961 –
Answer:
Berlin Wall

Question 2.
Venue of the conference held in 1978 to resolve the strife between Israel and Arabs –
Answer:
Camp David

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 10 Cold War

Question 3.
The meaning of ‘Openness’ in Russian means –
Answer:
Glasnost

Question 4.
Perestroika means –
Answer:
Restructuring

Question 5.
Capital of Germany –
Answer:
Berlin

Question 6.
The Germans called the ‘Berlin Wall’ –
Answer:
‘Wall of Shame’

Question 7.
The ‘Southeast Asia Collective Defence Treaty is also known as –
Answer:
Manila Pact

Question 8.
The full form of SAARC is –
Answer:
South Asian Association for Regional Co-operation.

2B. Choose the correct reason from those given below and complete the sentence.

Question 1.
The Western European nations under the influence of America adopted __________
(a) capitalist ideology and dictatorship
(b) capitalist ideology and democratic system
(c) communist ideology and democratic system
(d) communist ideology and dictatorship
Answer:
(b) capitalist ideology and democratic system

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 10 Cold War

Question 2.
Europe was divided after the Second World War on the basis of __________
(a) only military concerns
(b) only political concerns
(c) political, economic, and military concerns
(d) only economic concerns
Answer:
(c) political, economic, and military concerns

3B. Complete the following concept map.

Question 1.
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 10 Cold War 3B Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 10 Cold War 3B Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 10 Cold War 3B Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 10 Cold War 3B Q2.1

4A. Write short notes.

Question 1.
ANZUS Treaty.
Answer:

  • The word ‘ANZUS’ stands for Australia(A), New Zealand (NZ), and the United States of America (US).
  • These nations signed a treaty on 1st September 1951. This treaty was signed for their collective security and therefore is commonly known as ANZUS Treaty.
  • These nations are in the Pacific region.
  • Hence, this treaty is also described as a ‘three-way defense pact’.
  • This was the first of its kind.
  • This treaty had one more objective to protect the countries in the Pacific Ocean from communist China.

Question 2.
Criteria of Non-Aligned Movement.
Answer:

  • Criteria for Non-Alignment (Adopted at Belgrade, 1961)
  • The country should have adopted an independent policy based on the co-existence of states with different political and social systems.
  • Support national independence movements.
  • It should not be a member of a multi-lateral alliance concluded in the context of the Cold War.
  • It should not be a member of a bilateral military alliance or a regional defense pact in the context of great power conflicts.
  • It should not concede military bases to foreign powers in the context of great power rivalry.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 10 Cold War

Question 3.
Challenges before SAARC.
Answer:
SAARC is laden with many difficult issues to tackle such as

  • The economic disparity among the member nations.
  • Expenditure allotment for defense.
  • Inadequate infrastructure.
  • Underdevelopment of agricultural sector.
  • Rising terrorism.
  • Population explosion.
  • Insufficient trade.
  • Divergent political systems.
  • Religious-lingual diversity etc.

5. State your opinion.

Question 1.
The Warsaw Pact was signed.
Answer:

  • To oppose American policies and to strengthen communist nations, Soviet Russia brought together seven communist countries in eastern and central Europe known as ‘Eastern Bloc’ and signed a treaty commonly known as Warsaw Pact.
  • Along with Soviet Russia, Albania, Bulgaria, Czechoslovakia, East Germany, Hungary, Poland, and Romania signed this treaty.
  • Albania withdrew from it in 1968.

6. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Write a note on the aftermath of the ‘Cold War’.
Answer:

  • During the period of the Cold War there were many factors that threatened the very future of mankind.
  • These included political misunderstandings among nations, world’s nations splitting into two distinct groups, priorities to secret political moves and treaties, absence of priority to the process of disarmament, use of science for producing destructive weapons, neglect of basic and important issues like food, clothing, and housing, etc.
  • Both the USA and Soviet Russia had to pay very heavily for their strategy of letting the situation of the Cold War prevail over a prolonged period.
  • The consequence of the dissolution of Soviet Russia left the USA as the only superpower in the world.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 10 Cold War

Question 2.
Discuss Mikhail Gorbachev’s era.
Answer:

  • Mikhail Gorbachev became the General Secretary of the Communist Party of Soviet Russia and the Premier of Soviet Russia in 1985.
  • His period saw the end of the Cold War.
  • He introduced important reforms in Soviet Russia through his policies known as ‘Perestroika’ (Restructuring) and Glasnost (Openness).
  • During his time the economy had grown weaker.
  • Gorbachev tried to normalize it by restructuring the political and economic systems of Soviet Russia.
  • He attempted to democratize the political system by way of open elections and to end the authoritarian rule of the communist party.
  • He decentralized the economic machinery of the state.
  • Authors, journalists, and intellectuals were given more freedom of expression.
  • However, Gorbachev could not stop the integration of his own country.
  • Soviet Russia disintegrated during his period.

7. Answer the following question with the help of the given points.

Question 1.
(a) NATO
(b) ANZUS
(c) SEATO
(d) Warsaw Pact
Answer:
(a) NATO was an alliance created to protect 29 of the European countries from the expansionist policy of Soviet Russia. Its members included Norway, France, Italy, Denmark, Great Britain, America, Netherland, Portugal, Turkey, West Germany, Greece, Belgium, Canada, Iceland, Luxembourg, and Spain.
A few of the important terms included in the NATO alliance are as follows:

  • An attack on any of the member countries of the alliance would be treated as an attack on all member countries; all of the member countries will try to maintain peace and security; any of the mutual issues among the member countries shall be resolved through discussions.
  • The headquarters of NATO are in Paris.
  • America had a significant influence in the decision-making process of NATO. To counter America’s influential position in NATO, Soviet Russia brought together the communist countries in Europe and a treaty commonly known as the ‘Warsaw Pact’.

(b) ANZUS Treaty:

  • The word ‘ANZUS’ stands for Australia(A), New Zealand (NZ), and the United States of America(US).
  • These nations signed a treaty on 1st September 1951. This treaty was signed for their collective security and therefore is commonly known as ANZUS Treaty.
  • These nations are in the Pacific region.
  • Hence, this treaty is also described as a ‘three-way defense pact’.
  • This was the first of its kind.
  • This treaty had one more objective to protect the countries in the Pacific Ocean from communist China.

(c) SEATO:

  • (Southeast Asia Treaty Organisation) England, America, France, Australia, New Zealand, Pakistan, Thailand, and the Philippines came together and signed a treaty on 8th September 1954 in Manila (Philippines) to ensure the collective defense of the countries in South East Asia. This treaty is also known as the Southeast Asia Collective Defence Treaty or Manila Pact.
  • The pact was mainly intended to stop the spread of communism in South East Asia. It was decided that if any of the nations included in the pact was attacked then other nations signing the pact would collectively stand up against it and in times of peace, they would extend help for the social and the economic development of each other. However, this treaty had a number of flaws. Although it was named as the treaty of the South East Asian countries, only three countries from Asia namely Thailand, the Philippines, and Pakistan were included in it. The western power did not have any deep understanding of the problems of the Asian countries.
  • The headquarters of SEATO was located in Thailand. In 1973, Pakistan withdrew from it. In 1975 France stopped providing monetary help to this organization.
  • On 30th June 1977, this Organisation was officially dissolved.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 10 Cold War

(d) Warsaw Pact:

  • To oppose American policies and to strengthen communist nations, Soviet Russia brought together seven communist countries in eastern and central Europe known as ‘Eastern Bloc’ and signed a treaty commonly known as Warsaw Pact.
  • Along with Soviet Russia, Albania, Bulgaria, Czechoslovakia, East Germany, Hungary, Poland, and Romania signed this treaty.
  • Albania withdrew from it in 1968.

Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis

1. A. Choose the correct option:

Question 1.
Demand curve slopes downward.
(a) Inverse relationship between price quantity demanded
(b) from left to right
(c) from right to left
(d) Direct relationship quantity demanded
Options :
(1) a,b and c
(2) a, b, c and d
(3) a and b
(4) a and d
Answer:
(3) a and b

Question 2.
Demand for a commodity from an individual consumer.
(a) Direct demand
(b) Market demand
(c) Individual demand
(d) Increase in demand
Options:
(1) a
(2) b
(3) c
(4) d
Answer:
(3) c

Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis

Question 3.
Demand for a commodity from different consumer at different prices.
(a) Decrease in demand
(b) Contraction in demand
(c) Individual demand
(d) Market demand
Options:
(1) c
(2) b
(3) a
(4) d
Answer:
(4) d

Question 4.
Direct demand.
(a) Vegetable
(b) Milk
(c) Land
(d) Cloth
Options :
(1) a,b and c
(2) a, b and d
(3) b, c and d
(4) c
Answer:
(2) a, b and d

Question 5.
Indirect demand.
(a) Machinery
(b) Sugar
(c) Labour
(d) Capital
Options :
(1) a, b, c and d
(2) a, b and c
(3) a, b and d
(4) a, c and d
Answer:
(4) a, c and d

Question 6.
Joint demand for i tea.
(a) Sugar
(b) Milk
(c) Tea powder
(d) Rice
Options :
(1) a,b and c
(2) b and d
(3) a,b and d
(4) b, c and d
Answer:
(1) a,b and c

Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis

Question 7.
Determinant of Demand.
(a) Price
(b) Population
(c) Income
(d) Advertisement
Options :
(1) a and d
(2) a, c and d
(3) a, b, c and d
(4) c and d
Answer:
(3) a, b, c and d

Question 8.
Composite demand.
(a) Electricity
(b) Water
(c) Steel
(d) Xerox machine
Answer:
(1) a, b and d
(2) a, b and c
(3) a, b and d
(4) a and d
Answer:
(2) a, b and c

Question 9.
Competitive demand.
(a) Thums-up
(b) Pepsi
(c) Buttermilk
(d) Coco-cola
Options:
(1) a, b and c
(2) a, c and d
(3) a, b and d
(4) c and d
Answer:
(3) a, b and d

Question 10.
The law of demand was introduced by neo-classical economist.
(a) Alfred Marshall
(b) Adam Smith
(c) Ragnar Frisch
(d) Samuelson
Options:
(1) e
(2) b
(3) d
(4) a
Answer:
(4) a

Question 11.
Assumptions for the law of Demand.
(a) Constant Income
(b) No change in taxation policy
(c) Change in tradition
(d) Stable population
Options :
(1) a, b and d
(2) a, b and c
(3) a and d
(4) only d
Answer:
(1) a, b and d

Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis

Question 12.
Exceptions to the law of Demand.
(a) Inferior goods
(b) Jewellery
(c) Habitual goods
(d) Price of substitute goods
Options :
(1) a, b and d
(2) a, b and c
(3) only d
(4) a, c and d
Answer:
(2) a, b and c

Question 13.
Variation in Demand.
(a) Change in Price
(b) Change in quantity demanded
(c) Change in other factors
(d) No change in other factors
Options :
(1) a, b and c
(2) a, b and d
(3) c and d
(4) only a and b
Answer:
(2) a, b and d

Question 14.
Expansion of Demand.
(a) Fall in price
(b) Rise in quantity demanded
(c) No change in income
(d) Change in population
Options :
(1) only c
(2) a, b and c
(3) a, b and d
(4) b, c, and d
Answer:
(2) a, b and c

Question 15.
Change in Demand.
(a) Constant price
(b) Change in demand
(c) Changes in other factors
(d) Increase and Decrease in demand
Options :
(1) a and b
(2) c and d
(3) a, b, c and d
(4) None of these
Answer:
(3) a, b, c and d

Question 16.
Individual demand.
(a) Micro economics
(b) Slicing method
(c) Lumping method
(d) Study of individual unit
Options :
(1) a, b and d
(2) b and c
(3) b, c and d
(4) only a
Answer:
(1) a, b and d

Question 17.
Market demand.
(a) Aggregate demand
(b) Macro economics
(c) Micro economics
(d) Lumping method
Options :
(1) a, b and d
(2) b, c and d
(3) b and c
(4) only c
Answer:
(1) a, b and d

Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis

Question 18.
Decrease in demand.
(a) Favourable changes in other factors
(b) Unfavourable changes in other factors
(c) Decrease in quantity demanded
(d) Changes in income of the consumer
Options :
(1) b, c and d
(2) a, b and c
(3) a and b
(4) a, c and d
Answer:
(1) b, c and d

(B) Complete the Correlation.

(1) Individual consumer ……………… :: Total of all the individual: Market demand
(2) Labour : Indirect demand:: Clothes : ………………
(3) Joint demand : Pencil and Paper :: ……………… Electricity
(4) Complementary demand : Car and Petrol:: ………………: Pepsi and Coke
(5) Constant level of Income : Assumption : : Prestige goods : ………………
(6) Expansion in demand : Downward movement on the demand curve :: ………………: Upward movement on the demand curve
(7) Change in demand : Increase in Demand :: ………………: Extension in demand
(8) Increase in demand : Favourable changes in other factors :: Decrease in demand : ………………
(9) Fall in Price : ……………… :: Rise in Price : Quantity demanded falls
(10) ……………… : Tea :: Composite demand : Milk
Answer:
(1) Individual demand
(2) Direct demand
(3) Composite demand
(4) Competitive demand
(5) Exception
(6) Contraction in demand
(7) Variation in demand
(8) Unfavourable changes in other factors
(9) Quantity demanded rises
(10) Joint demand

(C) Give economic terms.

(6) Desire + willingness to purchase + Ability to pay.
(7) The demand by a single consumer in a market.
(8) The demand by all consumer in a market.
(9) Other factors remaining constant, a fall in demand due to a rise in price.
(10) Other factors remaining constant, a rise in demand due to a fall in price.
(11) To satisfying a want of sewing, needle and thread is required.
(12) A rise in demand due to changes in other factors, price remaining constant.
(13) Fall in demand due to changes in other factors, price remaining constant.
(14) Goods of low quality are considered as inferior goods.
(15) The demand for commodities to satisfy the human wants directly.
(16) The demand for factors of production like land, labour, etc.
(17) Two or more goods are demanded at a time to satisfy one want.
Answer:
(6) Demand
(7) Individual Demand
(8) Market Demand
(9) Contraction in Demand
(10) Expansion in Demand
(11) Complementary or Joint Demand
(12) Increase in Demand
(13) Decrease in Demand
(14) Giffen’s Goods
(15) Direct Demand
(16) Indirect Demand
(17) Joint or Complementary Demand

(D) Find the o’dd word out.

(1) Desire, Ability to pay, Uselessness, \ Willingness to purchase
(2) Pepsi, Limca, Coffee, Coke
(3) Cloth, Sugar, Fertilizer, Milk
(4) Land, Capital, Raw material, Flowers
(5) Tea and Sugar, Pen and Pencil, Car and Petrol, Mobile phones and Sim cards
(6) Indirect demand, Individual demand, Composite demand, Competitive demand
(7) Consumer demand, Complementary demand, Composite demand, Competitive demand
(8) Tea – Coffee, Car – Fuel, Thums-up – Pepsi, Rice – Wheat
(9) Coffee powder, Chilli powder, Milk, Sug >r
(10) Gold, Diamond, Platinum, Aluminium
(11) Sony, Samsung, Onida, Karbonn
Answer:
(1) Uselessness
(2) Coffee
(3) Fertilizer
(4) Flowers
(5) Pen and Pencil
(6) Individual demand
(7) Consumer demand
(8) Car – Fuel
(9) Chilli powder
(10) Aluminium
(11) Karbonn

Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis

(E) Complete the following statements.

(1) The willingness to have something is called …………….
(2) Desire, willingness to purchase and ability to pay are the three necessary conditions for …………….
(3) The total quantities of a commodity demanded by a particular buyer is ……………..
(4) The sum of the total quantities of a commodity demanded by all buyers in a market is ……………..
(5) Commodities and services satisfying the human wants directly is known as ……………..
(6) The purchasing power of the consumer depends on ……………..
(7) One commodity can be put to several uses, it is known as ……………..
(8) Marshall’s law of demand describes the functional relationship between ……………..
(9) Inferior goods like cheap bread, vegetable ghee, etc., is known as ……………..
(10) Expensive goods such as diamonds, luxury cars are known as ……………..
(11) When demand changes due to changes in price, it is known as ………………
(12) A rise in demand caused by favourable changes in other factors at same price is called ………………
Answer:
(1) desire
(2) demand
(3) individual demand
(4) market demand
(5) direct demand
(6) ability to pay
(7) composite demand
(8) Demand and Price
(9) Giffen goods
(10) Prestige goods
(11) variation in demand
(12) increase in demand

(F) Choose the wrong pair :

I.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Individual demandParticular consumer
(2) Complementary demandPen – Ink
(3) Competitive demandMilk – Sugar
(4) Indirect demandLabour

Answer:
Wrong pair : Competitive demand – Milk- 5 Sugar

II.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Expansion of demandOther factors remaining constant
(2) Law of demandSlopes downwards from left to right
(3) Market demandDemand of all consumers
(4) Direct demandFactors of production

Answer:
Wrong pair : Direct demand – Factors production

III.

Group ‘A’Group ‘B’
(i) Inferior goodsGiffen goods
(2) Prestige goodsLuxury goods
(3) Expanasion of demandFall in price
(4) Increase in demandUnfavourable changes in other factors

Answer:
Wrong pair : Increase in demand Unfavourable changes in other factors

IV.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Sir Robert GiffenEngland
(2) Increase in real incomeDecrease in demand
(3) Inferior goodsBread
(4) Superior goodsMeat

Answer:
Wrong pair : Increase in real income Decrease in demand

V.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Individual demandIndividual consumer
(2) Joint demandTea-coffee
(3) Variation in demandOther factors remaining constant
(4) Decrease in demandPrice remains constant

Answer:
(2) Joint demand Tea-coffee

(G) Assertion and Reasoning

Question 1.
Assertion (A) – Individual demand refers to the quantity of a commodity demanded by particular consumer.
Reasoning (R) – Market demand refers to the total demand for commodity from all the consumers.
(i) (A) is true but (R) is false.
(ii) (A) is false but (R) is true. .
(iii) Both (A) and (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) is true but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iv) Both (A) and (R) is true but (R) is not the correct explanation of (A).

Question 2.
Assertion (A) – Marginal utility goes on diminishing with an increase in the stock of ) a commodity. I
Reasoning (R) – Purchasing power of a consumer increases when the price of a commodity increases. 5-
(i) (A) is true but (R) is false.
(ii) (A) is false but (R) is true.
(iii) Both (A) and (R) is true and (R) is the correct l explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) is true but (R) is not the ( correct explanation of (A).
Answer:
(i) (A) is true but (R) is false.

Question 3.
Assertion (A) – Indirect demand refers to the demand for goods and services which are needed for further production.
Reasoning (R) – All factors of production have indirect or derived demand.
(i) (A) is true but (R) is false.
(ii) (A) is false but (R) is true.
(iii) Both (A) and (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) is true but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).

Question 4.
Assertion (A) – When the population size is larger, demand for commodity will be less.
Reasoning (R) – Change in the price of one commodity would also affect the demand of substitute goods.
(i) (A) is true but (R) is false.
(ii) (A) is false but (R) is true.
(iii) Both (A) and (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) is true but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(ii) (A) is false but (R) is true.

Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis

Question 5.
Assertion (A) – Demand curve slopes downwards from left to right.
Reasoning (R) – The price of a commodity falls, quantity demanded rises and when S price of commodity rises, quantity demanded falls.
(i) (A) is true but (R) is false.
(ii) (A) is false but (R) is true.
(iii) Both (A) and (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) is True but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).

Question 6.
Assertion (A) – If consumer can anticipate the future price of a commodity then it will affect the present demand of a commodity.
Reasoning (R) – Ram buy’s less mangoes in anticipation of getting it at cheaper rate in further date.
(i) (A) is true but (R) is false.
(ii) (A) is false but (R) is true.
(iii) Both (A) and (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) is true but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).

Question 7.
Assertion (A) – Variations in demand refers to change in quantity demanded due to change in price alone and other factors remain constant.
Reasoning (R) – Increase in demand and decrease in demand are the types of variations in demand.
(i) (A) is true but (R) is false.
(ii) (A) is false but (R) is true.
(iii) Both (A) and (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) is true but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(i) (A) is true but (R) is false.

Question 8.
Assertion (A) – Increase in demand refers rise in quantity demanded due to favourable changes in other factors and price remains constant.
Reasoning (R) – Decrease in demand refers to fall in quantity demand due to unfavourable changes in other factors and price remains constant.
(i) (A) is true but (R) is false.
(ii) (A) is false but (R) is true.
(iii) Both (A) and (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) is True but (R) is not the ) correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) is true and (R) is the correct explanation of (A).

(H) Choose the correct pair :

I.

Group ‘A’Group ‘B’
 (1) Joint Demand(a) Luxury car
(2) Demand and price(b) Exception to the law of demand
(3) Giffen’s goods(c) Inverse relationship
(4) Prestige goods(d) Several commodities
(e) Vegetables

Answer:
(1)-(d), (2)-(c), (3)-(b), (4)-(a).

II.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Factors of production(a) Change in price alone
(2) Inferior goods(b) Change in other factors
(3) Pen and Pencil(c) Substitute goods
(4) Change in Demand(d) Giffen’s goods
(e) Indirect demand

Answer:
(1) – (e), (2) – (d), (3) – (c), (4) – (b).

III.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Contraction in demand(a) Less is demanded at a same price
(2) Decrease in demand(b) Complementary goods
(3) Demand curve(c) Substitute goods
(4) Tea and Coffee(d) Less is demanded at a higher price
(e) Slopes downwards from left to right

Answer:
(1)-(d), (2)-(a), (3)-(e), (4) – (c).

Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis

IV.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Demand(a) A new demand curve
(2) Variation in Demand(b) Same demand curve
(3) Extension of demand(c) Ability and willingness to pay
(4) Increase in demand(d) Change in price alone
(e) Distribution of income

Answer:
(1)-(c), (2)-(d), (3)-(b), (4)-(a).

V.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Demand(a) Exceptional demand
(2) Prestige goods(b) Prof. Marshall
(3) Joint demand(c) Demand curve shift to right
(4) Demand increases(d) Complementary demand
(e) A higher price

Answer:
(1)-(b), (2)-(a), (3)-(d), (4)-(c).

2.[A] Identify and explain the concept from given illustrations.

Question 1.
Ramesh has bought 1kg of Tea powder instead of expensive coffee powder.
Answer:
Concept: Competitive Demand
Explanation : Competitive Demand refers to demand for those goods which substitute for each other.
Change in the price of one commodity can affect the demand for substitute goods. Ramesh has found price of coffee at very high level, thus he bought tea powder.

Question 2.
Since Manoj’s salary has increased he has bought 5 kgs of rice instead of 3 kgs rice which he buys normally.
Answer:
Concept: Increase in demand
Explanation : Increase in demand refers to change in quantity demanded due to favourable changes in other factors like tastes, income, etc., and price remains constant.
Manoj has got increment this month and hence he has bought more quantity of rice at same price.

Question 3.
Due to increase in population of Mumbai, demand for electricity is rising day by day.
Answer:
Concept: Composite demand
Explanation : Composite demand refers to the demand for a commodity which can be put to several uses.
Demand for electricity is rising due to more industries, increase in household consumption etc.
Due to urbanization and industrialization many people are getting migrated to Mumbai and thus the consumption of electricity in increasing day by day.

Question 4.
Pari has bought most desirable Apple iphone 11 pro.
Answer:
Concept: Demand
Explanation : In economics demand means a desire which is backed by willingness and ability to pay.
It was Part’s most favourite phone, thus she spend whatever price for it was and bought the phone.

Question 5.
Whenever there is decrease in price of gold, demand for gold rises.
Answer:
Concept : Expansion or Extension of Demand
Explanation : Expansion of Demand refers to rise in quantity demanded due to fall in price alone while other factors like tastes, income, etc., remain unchanged.
There is general tendency of consumer to buy more whenever price falls.
Gold is most preferred investment of general public thus it is most demanded with fall in price.

(B) Distinguish between.

Question 1.
Individual Demand and Market Demand.
Answer:
Individual Demand:

  1. Individual demand refers to total quantities of a commodity demanded by an individual or household at a given price during a period of time.
  2. It is basically micro or narrow concept and not very useful in framing business, production and price policies.
  3. Individual demand depend on the price of goods, disposable income credit facilities, taste, preference, etc.
  4. It can be presented with the help of individual demand schedule and individual demand curve.

Market Demand :

  1. Market demand refers to the total quantities of a commodity demanded by all the individuals in the market at a given price, during a given period of time.
  2. It is a macro or broader concept and is very useful in framing, business, production and price policies. Even the law of demand is based on market demand.
  3. Market demand depends on size of population, social customs, distribution of income, etc.
  4. It can be presented with the help of market demand schedule and market demand curve.

Question 4.
Inferior Goods or Giffen’s Goods and Normal Goods.
Answer:
Inferior Goods or Giffen’s Goods:

  1. Giffen’s goods refers to inferior goods like cheap quality rice, vegetable ghee, bread, etc. purchased by poor people.
  2. The demand for inferior goods falls when prices falls.
  3. The demand curve for Giffen’s goods is upward sloping from left to right as shown below.
    Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 1
  4. Giffen’s goods are exceptions to the law of demand. As price and demand are directly related.

Normal Goods:

  1. Normal goods are those goods which are better in quality and purchased by higher income group like rice, sugar, clothes.
  2. The demand for normal goods falls when price rises.
  3. The demand curve for normal goods is downwards sloping from left to right as shown below.
    Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 2
  4. Normal goods represent the law of demand.
    As price and demand are inversely related.

Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis

Question 5.
Normal Demand Curve and Exceptional Demand Curve.
Answer:
Normal Demand Curve:

  1. Normal demand curve represents the law of demand, which states that demand is inversely related to price.
  2. The normal demand curve slopes downwards from left to right.
  3. Normal goods like rice, wheat, clothes have normal demand curve.
    Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 3

Exceptional Demand Curve:

  1. Exceptional demand curve goes against the law of demand. It represents a direct relationship between price and demand.
  2. Exceptional demand curve slopes upwards from left to right.
  3. Giffen’s goods, prestige goods, branded goods, habituated goods, like cigarette have exceptional demand curve.
    Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 4

Question 6.
Direct Demand and Derived Demand / Indirect Demand
Answer:
Direct Demand:

  1. Demand for consumer goods is direct because it satisfies our wants directly.
  2. Demand for consumers goods are directly for consumption.
  3. Direct demand comes from consumers or household sector.
  4. Direct demand depends on price, income, taste, habits, etc. of consumers.
  5. E.g. all consumer goods like books, furniture, T.V., tea, etc. have direct demand.

Derived Demand / Indirect Demand:

  1. Demand for factors of production like land, labour, capital is derived as they satisfy our wants indirectly
  2. Demand for factors of production are for further production.
  3. Derived demand comes from producers or firms.
  4. Derived demand depends on demand for final goods and services.
  5. E.g. when demand for cotton shirt will increase, demand for raw cotton increases.

Question 7.
Extension I Expansion of Demand and Increase in Demand.
Answer:
Extension / Expansion of Demand:

  1. Extension of demand refers to a rise in demand due to fall in price. Other factors remaining constant.
  2. It is a case of variation in demand.
  3. Extension in demand takes place due to a fall in price, other things remaining constant.
  4. When there is extension in demand the demand curve moves downward on the same demand curve.
    Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 4

Increase in Demand:

  1. Increase in demand takes place when more quantity is demanded at the same price.
  2. It is a case of changes in demand.
  3. Increase in demand takes place due to change in other factors, price remaining constant such as change in income, taste, habits, population, etc.
  4. When there is a increase in demand the demand curve shifts to the right of the otiginal demand curve.
    Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 5

Question 8.
Contraction of Demand and Decrease in Demand
Answer:
Contraction of Demand

  1. Contraction of demand means fall in demand due to a rise in price alone, other factors remaining constant.
  2. Contraction of demand is a case of variation of demand.
  3. Contraction in demand takes place due to rise in price alone.
  4. It is shown by an upward movement along the same demand curve.
    Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 6

Decrease in Demand

  1. Decrease in demand means when less is demanded at the same price or same quantity demanded at a lower price.
  2. Decrease in demand is a case of changes in demand.
  3. Decrease in demand is due to –
    (a) decrease in income
    (b) decrease in price of substitute
    (c) increase in price of complementary goods
    (d) decrease in population, etc.
  4. A decrease in demand is shown by a shift in demand curve to the left of the original demand curve.
    Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 7

Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis

Question 9.
Variation in Demand and Chañges in Di
Answer:
Variation in Demand :

  1. Variation in demand refers to changes in quantity demanded due to changes in price, other things remaining constant.
  2. There are two types of variation in demand –
    (a) Expansion or Extension in demand.
    (b) Contraction in demand.
  3. When price rises, quantity demanded falls, it is known as contraction and when price falls quantity demanded rises, it is known as expansion.
  4. Variation in demand are shown by a movement along the same demand curve. Upward movement indicates contraction and downward movement indicates expansion.
    Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 7

Changes in Demand:

  1. Changes in demand refers to changes in quantity demanded due to changes in factor other than price like change in income of consumer, size of population, change in fashion, change in price of substitute, etc.
  2. There are two types of changes in demand –
    (a) Increase in demand
    (b) Decrease in demand
  3. Increase in demand means when more quantity is demanded at the same price and decrease in demand means when less quantity is demanded at a same price.
  4. Changes in demand are shown by shift in demand curve. Increase in demand is shown by a shift in demand curve to right side and decrease in demand is shown by a shift to the left side.
    Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 9

Question 10.
Joint Demand and Composite Demand.
Answer:
Joint Demand:

  1. When two or more goods are demanded jointly to satisfy a single want, it is called joint or complementary demand.
  2. E.g. of joint demand are car and petrol, ink cartridge and printers, mobile and sim card.
  3. A rise in demand for one product will lead to a rise in the demand for other and vice versa.
  4. In case of joint demand an increase in price of one good will reduce the demand for its joint product i.e. a rise in price of petrol will reduce the demand for car.
  5. The demand for joint products is inelastic.

Composite Demand:

  1. When goods are demanded for several uses, it is the case of composite demand.
  2. E.g. of composite demand are for electricity, coal, steel, sugar, etc.
  3. A change in demand for one use will affect the supply in other use.
  4. In case of composite demand, an increase in the price of product will reduce its demand for different uses. Electricity / coal will be put to only important uses when its price rises.
  5. The demand for composite commodities is elastic.

Question 11.
Complementary Demand or Joint Demand and Competitive Demand.
Answer:
Complementary Demand or Joint Demand:

  1. When two or more goods are demanded jointly to satisfy one want, it is called complementary or joint demand.
  2. E.g. bread and butter, car and petrol, mobile and sim card.
  3. A rise in demand for one product will lead to a rise in the demand for the other and vice versa.
  4. The cross elasticity of demand is negative.
  5. When price of one commodity rises the demand for the other commodity i.e. its joint product falls. When price of car falls the demand for petrol rises.
  6. The demand curve has a negative slope.
    Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 10

Competitive Demand Demand:

  1. When two goods are close substitutes i.e. the demand for one competes with that of the other it is a case of competitive demand.
  2. E.g. tea or coffee, pepsi or coke, petrol or diesel, Lux or Dove.
  3. Rise in demand for one product will lead to a fall in the demand for other and vice versa.
  4. The cross elasticity of demand is positive.
  5. When the price of one commodity rises, the demand for the substitute commodity rises. When price of tea rise, the demand for coffee increases.
  6. The demand curve has a positive slope.
    Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 11

Question 12.
Demand and Aggregate Demand.
Answer:
Demand:

  1. Demand is a micro concept.
  2. It refers to that quantity of a commodity which a person is ready to buy at a particular price and during a specific period of time.

Aggregate Demand:

  1. Aggregate demand is a macro concept.
  2. It refers to the total amount of sales proceeds which an entrepreneur actually expects from the sale of output produced at a given level of employment during the year.

3. Answer the following questions.

Question 1.
Write short notes on types of demand.
Answer:
Types of Demand:

  1. Direct Demand : When a commodity satisfies the want of a consumer directly, it is said to have direct demand. Demand for consumer goods like food, clothes, sugar, vegetables, milk, etc.
  2. Indirect Demand : It refers to demand for goods which are required for further production. It is also called as derived demand. Demand for factors of production like land, labour, capital, etc.
  3. Joint or Complementary Demand : When two or more goods are demanded at a same time to satisfy single want, it is known as Joint or Complementary Demand. E.g. car and fuel, pen and ink, mobile phone and sim card, etc.
  4. Composite Demand : When one commodity can be utilize for several needs or multiple uses, it is known as composite demand. E.g. electricity, steel, coal, etc.
  5. Competitive Demand : It is demand for those goods which are substitute for each other. E.g. tea or coffee, sugar or jaggery, pepsi or Thumsup, etc.

Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis

Question 2.
Explain Market Demand schedule with a suitable diagram.
Answer:
It refers to total demand for a commodity from all the consumers. It is total quantity of commodity demanded by different consumers at different prices during a given period of time.
Market Demand Schedule is a tabular representation of various quantities of a commodity demanded by different consumers at different prices during a given period of time.
This can be explained with the help of following schedule-
Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 12
The above market demand schedule shows an inverse relationship between price and market demanded of commodity ‘X’. At a high price of ₹10 per kg of commodity ‘X’, the market demand is only 30 kg and at a lower price of market demand rises to 90 kg of commodity ‘X’.

Market Demand Curve.
It is a graphical representation of market demand schedule X-axis represents quantity demanded (Market Demand) and Y-axis represents the price of the commodity. When the above market demand schedule is plotted on the graph, we derive the market demand curve ‘DD’, which slopes downward from left to right indicating inverse relationship between price and quantity demanded.
Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 13

Question 3.
Explain the concept of change in j demand.
Answer:
Change in demand refers to change in s quantity demanded due to change in other factors of demand and price remains constant.
There are two types of changes in demand. They are : (1) Increase in demand (2) Decrease in demand.

(1) Increase in demand : It refers to rise in quantity demanded due to favourable changes in other factors like tastes, income, etc. and price remains constant.
Demand curve shifts to the right hand side of the original demand curve.
Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 14
In the above diagram, DD is the demand curve which is showing downward movement on the same demand curve from point ‘b’ to point ‘c’ which indicates an expansion of demand.

(2) Decrease in demand : It refers to fall in quantity demanded due to unfavourable changes in other factors like tastes, income, etc. and price remains constant. Demand curve shift to the left hand side of the original demand curve.
Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 15

In the above diagram DD is the original demand curve. D2 D2 demand curve indicates, decrease in demand by shifting towards the left hand side of original demand curve from point ‘b’ to point ‘a’.

Question 4.
Explain the assumptions to the Law of Demand.
Answer:
Assumptions to the Law of Demand:

  • Prices of Substitute goods remain constant : The price of substitute goods should remain unchanged, as change in the price will affect the demand for the commodity.
  • Prices of Complementary goods remains constant : A change in the price of one good will affect the demand for other, thus the prices of complementary goods should remain unchanged.
  • No Expectation about future changes in prices : The consumers do not expect any significance rise or fall in the future prices.
  • No change in size of Population : The size of population, gender ratio and age composition are assumed to remain constant. As such changes are sure to affect demand.
  • No change in Taxation Policy : The level of direct and indirect tax imposed by the government on the income and goods should remain constant.
  • Constant Level of Income : Consumer’s income must remain unchanged because if income increases, consumer may buy more even at a higher price not following the law of demand.
  • No Change in Tastes, Habits,
    Preference, Fashions, etc. : If the taste changes then the consumers preference will also change which will affect the demand. When commodities are out of fashion, then demand will be low even at a lower price.

Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis

Question 5.
What is meant by extension and contraction of demand?
Answer:
Variations in demand refers to change in quantity demanded for a commodity due to change in price alone and other factors remaining constant.
There are two types of variations in demand.
They are (1) Expansion or Extension of demand (2) Contraction of Demand.

(1) Expansion or Extension of demand : It refers to rise in quantity demanded due to fall in price alone and other factors like tastes, income, etc. remaining unchanged. It is shown by a downward movement on the same demand curve.
Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 16
In the above diagram, DD is the demand curve which is showing downward movement on the same demand curve from point ‘b’ to point ‘c’ which indicates an expansion of demand.

(2) Contraction of demand : It refers to fall in quantity demanded due to rise in price alone and other factors like tastes, income, population, etc. remaining unchanged. It is shown by a upward movement on the same demand curve.
Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 17
In the above diagram, DD is the demand curve which is showing upward movement on the same demand curve from point ‘e’ to point ‘b’ and indicates contraction of demand.

Question 6.
Explain the concept of Giffen Paradox
Answer:
Giffen Paradox:

  1. Giffen good are low quality or inferior goods like jowar, palm oil, etc.
  2. Demand for low quality goods and inferior goods decrease even if there prices falls.
  3. This behaviour of consumer was observed by Sit Robert Giffen in england.
  4. Sir Robert Giffen observed that when price of bread (inferior good)declined, people did not buy more of it, because with increased real income they preferred to buy superior goods like meat.
  5. In this case, demand curve slopes upward from left to right, showing exception to the law of demand.
    Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 18

4. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
There are no exceptions to the Law of Demand.
Answer:
No, I do not agree with this statement.
There are some important cases in which the demand for the commodity is greater when price rises and smaller when price falls. Such cases are called exceptions to the law of Demand. In such case, demand curve slopes upwards from left to right and it has a positive slope.

  • Prestige Goods : Rich people buy more expensive goods like gold, diamonds, etc., even when there prices are high to maintain their status.
  • Giffen Paradox : Demand for low quality goods and inferior goods decrease even if there prices falls.
    According to Sir Robert Giffen when price of bread declined, people did not buy more because of increase in their real income and they prefer to buy superior goods like meat.
  • Speculation : People are tend to buy more commodities if they expect prices to rise further. E.g. prices of oil, sugar. etc., are expected to rise before Diwali, so people buy more of these commodities even at higher price.
  • Habitual goods : Due to habit of consumption, certain goods like tea is purchased in required quantities even at higher price.
  • Ignorance : Sometimes people completely ignore the price of commodity and buy more of that commodity ignoring higher price.
  • Price Illusion : Consumer feels that good at higher price are of better quality, therefore demand for such goods are higher even at rise in their prices.
    Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 19

Question 2.
Various factors influence the demand for a commodity.
Answer:
Yes, I agree with this statement.

Meaning of Demand : Demand refers to a desire or want for goods. Desire is the willingness to have some commodity which is backed by willingness and ability to pay.
Definition : According to Benham, “The demand for anything at a given price is the amount of it, which will be bought per unit of time at that price.

Features of Demand :

  1. Demand is a relative concept.
  2. Demand is essentially expressed with reference to time and price. ?

Determinants of Demand :

  1. Price of Complementary Goods : Demand changes with changes in price of complementary goods like car and petrol, etc.
  2. Advertisement : Effective advertisement and sales promotion will lead to greater demand of product. E.g. cosmetics, toothbrush, etc.
  3. Price : Demand for a commodity is mainly influenced by its price. Normally at a higher price the demand is less and at a lower price it is more. Thus, demand varies inversely with price of a commodity.
  4. Taste, Habits and Fashions : Habits influence market demand. If people habituated to the consumption of certain goods they will not give up such habits easily. E.g. demand for liquor, cigarettes, etc. Sometimes fashion change attitude and preference of people which in turn changes market demand.
  5. Income: Income determines the purchasing power. Rise in income will lead to a rise in demand of a commodity and fall in income will lead to a fall in demand of a commodity.
  6. Other Factors : (a) Climatic condition, (b) Changes in technology, (c) Government policy, (d) Customs and traditions, etc.
  7. Nature of Product: Under necessary and unavailable circumstances the demand of a commodity will continue to be same irrespective of the corresponding price. E.g. medicine to control blood-pressure.
  8. Level of Taxation : There would be increase in price of goods and services due to high rates of taxes which results in a decrease in demand and vice-versa.
  9. Expectation about the Future Prices : If the consumer expect a rise in price in the near future they will demand more at present price. Similarly, when they expect price to fall, then they will buy less at present prices.
  10. Price of Substitute Goods : Demand for cheaper substitute goods will rise when there is fall in price of such goods. E.g. when sugar price rises, then the demand for jaggery will rise.
  11. Size of Population: Demand for commodity depends upon size and composition of population like age structure, gender ratio which influence demand for certain goods. E.g. larger the child population, more will be the demand for toys, chocolates, etc.

Question 3.
The demand curve slopes upwards from left to right.
Answer:
No, I do not agree with this statement.
OR
Demand curve slopes downward from left to right.
Answer:
Yes, I agree with this statement.
Reasons justifying downwards sloping demand curve are as follows:

  • The law ofDiminishing Marginal Utility: Marginal utility goes on diminishing when there is increase in the stock of commodity and consumer tends to buy more when price falls and vice-versa.
  • Income Effects : Whenever there is a fall in price of a commodity, purchasing power of a consumer gets increased, which enables him to buy more of that commodity.
  • Substitution Effect : When price of commodity rises consumer tends to buy more of cheaper substitute goods and less of the commodity whose price has increased.
  • Multi-purpose Uses : When a commodity can be used for satisfying multiple needs, its demand will rise with a fall in its price and vice-versa.
  • New Consumers : When there is fall in price of a commodity, a new consumer class buy the commodity as they can afford it.
    Thus total demand for commodity increases with fall in price.

Question 4.
The law of Demand is based on assumptions.
Answer:
Yes, I agree with this statement.

Assumptions to the Law of Demand:

  • Prices of Substitute goods remain constant : The price of substitute goods should remain unchanged, as change in the price will affect the demand for the commodity.
  • Prices of Complementary goods remains constant : A change in the price of one good will affect the demand for other, thus the prices of complementary goods should remain unchanged.
  • No Expectation about future changes in prices : The consumers do not expect any significance rise or fall in the future prices.
  • No change in size of Population : The size of population, gender ratio and age composition are assumed to remain constant. As such changes are sure to affect demand.
  • No change in Taxation Policy : The level of direct and indirect tax imposed by the government on the income and goods should remain constant.
  • Constant Level of Income : Consumer’s income must remain unchanged because if income increases, consumer may buy more even at a higher price not following the law of demand.
  • No Change in Tastes, Habits,
    Preference, Fashions, etc. : If the taste changes then the consumers preference will also change which will affect the demand. When commodities are out of fashion, then demand will be low even at a lower price.

Question 5.
Price is the only determinant of demand.
OR
Price is the only factor that affects demand for a commodity.
Answer:
No, I do not agree with this statement.
There are many other determinants of demand beside price, like –

  1. Income: Income determines the purchasing power. Rise in income will lead to a rise in demand of a commodity and fall in income will lead to a fall in demand of a commodity.
  2. Price of Substitute Goods : Demand for cheaper substitute goods will rise when there is fall in price of such goods. E.g. when sugar price rises, then the demand for jaggery will rise.
  3. Price : Demand for a commodity is mainly influenced by its price. Normally at a higher price the demand is less and at a lower price it is more. Thus, demand varies inversely with price of a commodity.
  4. Nature of Product: Under necessary and unavailable circumstances the demand of a commodity will continue to be same irrespective of the corresponding price. E.g. medicine to control blood-pressure.
  5. Size of Population: Demand for commodity depends upon size and composition of population like age structure, gender ratio which influence demand for certain goods. E.g. larger the child population, more will be the demand for toys, chocolates, etc.

Question 6.
All desires are not demand.
Answer:
Yes, I agree with this statement.

  • Desire means an individual’s wish to acquire a commodity.
  • In economics, demand means desire which is backed by willingness and ability to pay.
  • Symbolically, Demand = Desire + Ability to pay + Willingness to pay
  • All desires may not be backed by ability to pay and willingness to pay.
  • Therefore, all desires are not demand.

Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis

Question 7.
Population is the only determinant or factors of demand. (Mar. ‘15)
Answer:
No, I do not agree with this statement.

Determinants of Demand :

  1. Price of Complementary Goods : Demand changes with changes in price of complementary goods like car and petrol, etc.
  2. Advertisement : Effective advertisement and sales promotion will lead to greater demand of product. E.g. cosmetics, toothbrush, etc.
  3. Price : Demand for a commodity is mainly influenced by its price. Normally at a higher price the demand is less and at a lower price it is more. Thus, demand varies inversely with price of a commodity.
  4. Taste, Habits and Fashions : Habits influence market demand. If people habituated to the consumption of certain goods they will not give up such habits easily. E.g. demand for liquor, cigarettes, etc. Sometimes fashion change attitude and preference of people which in turn changes market demand.
  5. Income: Income determines the purchasing power. Rise in income will lead to a rise in demand of a commodity and fall in income will lead to a fall in demand of a commodity.
  6. Other Factors : (a) Climatic condition, (b) Changes in technology, (c) Government policy, (d) Customs and traditions, etc.

Question 8.
There are many types of demand.
Answer:
Yes, I agree with this statement.

  1. Direct Demand : When a commodity satisfies the want of a consumer directly, it is said to have direct demand. Demand for consumer goods like food, clothes, sugar, vegetables, milk, etc.
  2. Indirect Demand : It refers to demand for goods which are required for further production. It is also called as derived demand. Demand for factors of production like land, labour, capital, etc.
  3. Joint or Complementary Demand : When two or more goods are demanded at a same time to satisfy single want, it is known as Joint or Complementary Demand. E.g. car and fuel, pen and ink, mobile phone and sim card, etc.
  4. Composite Demand : When one commodity can be utilize for several needs or multiple uses, it is known as composite demand. E.g. electricity, steel, coal, etc.
  5. Competitive Demand : It is demand for those goods which are substitute for each other. E.g. tea or coffee, sugar or jaggery, pepsi or Thumsup, etc.

5. Answer in detail:

Question 1.
State and explain the law of Demand with assumptions.
Answer:
(A) Introduction : The law of demand is one of the important law of consumption which explain the functional relationship between price and quantity demanded of a commodity. Prof. Alfred Marshall in his book ‘Principle of Economics’ which was published in 1890, has explained the consumer’s behaviour as follows:

(B) Statement of the Law : According to Prof. Alfred Marshall, “Other things being equal, higher the price of a commodity, smaller is the quantity demanded and lower the price of a commodity, larger is the quantity demanded.
In other words, other things remaining constant, demand varies inversely with price. Marshall’s law of demand describes the functional relationship between demand and price. It can be presented as:
Dx = f(Px)
where D = Demand for Commodity
x = Commodity
f = function
Px = Price of a commodity
(C) Assumption :

  • Prices of Substitute goods remain constant : The price of substitute goods should remain unchanged, as change in the price will affect the demand for the commodity.
  • Prices of Complementary goods s remains constant : A change in the price j of one good will affect the demand for other,  thus the prices of complementary goods  should remain unchanged.
  • No Expectation about future changes jj in prices: The consumers do not expect any \ significance rise or fall in the future prices.
  • No change in Taxation Policy : The level of direct and indirect tax imposed by the government on the income and goods should remain constant.
  • Constant Level of Income : Consumer’s income must remain unchanged because if income increases, consumer may buy more even at a higher price not following the law of demand.
  • No Change in Tastes, Habits, Preference, Fashions, etc. : If the taste changes then the consumers preference will also change which will affect the demand. When commodities are out of fashion, then demand will be low even at a lower price.

(D) Explanation of the law of Demand :
The law of demand is explained with the help of the following demand schedule and diagram:
Demand Schedule

Price of Commodity ‘X’ (in Rs.)

Quantity Demanded of Commodity ‘X’ (in kgs)

501
402
303
204
105

From the above demand schedule we observe that at higher price of ₹ 50 per kg, quantity demanded is 1 kg. When price fall from ₹ 50 to ₹ 40, quantity demanded rises from 1 kg to 2 kg. Similarly, at price ₹ 30 quantity demanded is 3kg and when price falls from ₹ 20 to ₹ 10 quantity demanded rises from 4 kg to 5 kg. This shows an inverse relationship between price and demand.
Maharashtra Board Class 12 Economics Important Questions Chapter 3A Demand Analysis 20
In the above diagram X-axis represent quantity demanded and Y-axis represent the price of the commodity. The demand curve DD slopes downwards from left to right ] showing an inverse relationship between price and demand. It has a negative slope.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 9 World: Decolonisation

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 History Important Questions Chapter 9 World: Decolonisation Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th History Important Questions Chapter 9 World: Decolonisation

1A. Choose the correct alternative and rewrite the statement.

Question 1.
___________ was largely responsible for facilitating the process of decolonisation after Second
World War.
(a) League of Nations
(b) World Health Organisation
(c) United Nations
(d) World Trade Organisation
Answer:
(c) United Nations

Question 2.
The British developed ___________ in Sri Lanka as international port city.
(a) Colombo
(b) Madurai
(c) Kandy
(d) Galle
Answer:
(a) Colombo

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 9 World: Decolonisation

Question 3.
The British appointed ___________ as Vice President of Myanmar.
(a) Mahatma Gandhi
(b) Pandit Nehru
(c) Aung San
(d) Mao Tse Tung
Answer:
(c) Aung San

Question 4.
The first conference of Asian and African countries held in 1955 was known as ___________ conference.
(a) Paris
(b) Versailles
(c) Myanmar
(d) Bandung
Answer:
(d) Bandung

Question 5.
H.S. Williams formed ___________ organisation in London for African unity.
(a) Asian Unity
(b) Free State
(c) Pan-African Association
(d) Nationalist Association
Answer:
(c) Pan-African Association

Question 6.
The end of the Second World War created an environment in which the process of ___________ gained momentum.
(a) Industrialisation
(b) decolonisation
(c) mechanisation
(d) urbanisation
Answer:
(b) decolonisation

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 9 World: Decolonisation

Question 7.
In 1964 Tanganyika and Zanzibar were amalgamated and the independent state of ___________ came into existence.
(a) South Africa
(b) Ethiopia
(c) The United Republic of Tanzania
(d) Soviet Russia
Answer:
(c) The United Republic of Tanzania

Question 8.
The process of decolonisation is supposed to have received momentum mainly because of the document known as ___________
(a) Paris Peace Conference
(b) Atlantic Charter
(c) Treaty of Versailles
(d) Queen’s Proclamation
Answer:
(b) Atlantic Charter

1B. Find the incorrect pair from group ‘B’ and write the corrected one.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) the Maldives26th July 1965
(b) Sri Lanka1948
(c) Myanmar (Brahmadesh)4th January 1948
(d) India2nd October 1945

Answer:
India – 15th August 1947

2A. Write the names of historical places/persons/events.

Question 1.
The leader of the Indian National Movement –
Answer:
Mahatma Gandhi

Question 2.
An organisation responsible for facilitating the process of decolonisation after World War II –
Answer:
United Nations

Question 3.
The Sultan who ended Portuguese rule from the Maldives –
Answer:
Muhammad Thakuruphanu Al Azam

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 9 World: Decolonisation

Question 4.
An organisation created by the people of Myanmar under the leadership of Aung San in 1937 –
Answer:
‘Burma Independence Army’

Question 5.
The country that called the first conference of Asian countries –
Answer:
India

Question 6.
The place where the fifth Pan-African Congress was held in 1945 –
Answer:
Manchester

Question 7.
An American sociologist of African origin was present at the first conference of ‘Pan-American Association’. –
Answer:
W.E.B.Du Bois

Question 8.
The name of the German General who attacked the British empire in Africa –
Answer:
General Erwin Rommel

2B. Choose the correct reason from those given below and complete the sentence.

Question 1.
The ‘League of Nations’ introduced the system of trustees ___________
(a) to manage the administration of the colonies which were under the control of Germany and Turkey
(b) to introduce western education in French colonies
(c) to give the compensation to axis powers
(d) to conduct a plebiscite in the defeated countries
Answer:
(a) to manage the administration of the colonies which were under the control of Germany and Turkey

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 9 World: Decolonisation

Question 2.
The British empire in Africa was in danger because ___________
(a) people participated in the election process
(b) people decided to take part in the war
(c) of the aggression of Italy and the German
(d) of the calamity of 1920
Answer:
(c) of the aggression of Italy and the German

3. Complete the following concept map.

Question 1.

Name of the countryContinentColonyYear of Decolonisation (independence)
1. Ivory Coast……………..French7th August 1960
2. South AfricaAfrica……………..1920
3. Sri Lanka……………..British……………..
4. IndiaAsia……………..……………..

Answer:

Name of the countryContinentColonyYear of Decolonisation (independence)
1. Ivory CoastAfricaFrench7th August 1960
2. South AfricaAfricaBritish1920
3. Sri LankaAsiaBritish1948
4. IndiaAsiaBritish15th August 1947

4A. Write short notes.

Question 1.
Atlantic Charter.
Answer:
The Atlantic Charter was a pivotal policy statement issued on August 14, 1941, that defined goals for the post-war world. The Atlantic Charter was drafted by British Prime Minister Winston Churchill and U.S. President F.D. Roosevelt at the Atlantic Conference in Newfoundland. All the allies of World War II later confirmed it.

4B. Explain the following statements with reasons.

Question 1.
After the Second World War independence movements strengthened in the African countries.
OR
How western education created the spirit of Nationalism among the African people.
Answer:

  • During the 15 year period of 1950-1965 people in the European colonies in Africa freed themselves from the foreign rule.
  • The education system imposed by the Europeans was alien to them. Ironically, African leaders were trained in this alien educational system.
  • Their education had introduced them to American Independence Struggle, French Revolution, and Nationalism.
  • The African people became aware of nationalism and national pride.
  • After Second World War England and France gradually began to grant more rights to the Africans in their colonies.
  • This strengthened the independence movements in African nations.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 9 World: Decolonisation

5. State your opinion.

Question 1.
Italy and Germany had to lose their colonies in Africa at the end of the Second World War in 1945.
Answer:

  • The African battlefield in the Second World War had spread from Morocco and Libya in the north to Ethiopia and Somali Land on the eastern border of Africa.
  • The British empire in Africa was in danger because of the aggressions of Italy and the German General Erwin Rommel.
  • Indian soldiers in the British army fought with great resilience. With their help, the British could compel the combined armies of Italy and Germany and they had to lose their colonies in Africa at the end of the Second World War in 1945.

6. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Explain the decolonisation of the African continent.
Answer:

  • An introduction of western education created awareness and feelings of nationalism among the African people.
  • European colonies in Africa were involved in First World War. After the defeat of Germany in the war, allied nations began to compete with each other for occupying German colonies in Africa.
  • On the advice of American President Woodrow Wilson, the ‘League of Nations decided with the mutual understanding that England, France, and Belgium should divide the colonies among themselves.
  • The four British colonies namely Cape Colony, Natal, Orange Free State, and Transvaal were amalgamated and the state of South Africa was created in 1920.
  • Egypt got its independence before the end of the Second World War. Following it Libya, Tunisia, Morocco, Algeria, and Ghana became independent one after another.
  • In the middle of the 20th century in all the 12 French colonies, such as Ivory Coast, Madagascar, Mali in central Africa became independent. Somalia, Cameroon, and other European colonies under the care of ‘League of Nations became independent one by one.
  • Algeria became independent by conducting a plebiscite in 1962. In 1964 Tanganyika and Zanzibar were amalgamated and ‘The United Republic of Tanzania’ came into existence.
  • At the end of the Second World War Italy and Germany had to lose their colonies in Africa.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 9 World: Decolonisation

7. Answer the following question with the help of the given points.

Question 1.
Explain decolonisation of Asian continents.
(a) the Maldives
(b) Sri Lanka
(c) Myanmar
Answer:
By the end of the 20th-century colonialism came to an end and the process of decolonisation was completed.
(a) Maldives:

  • Portuguese entered the Maldives in 1529. Since then Maldives began to pay tribute to the Portuguese in Goa.
  • Sultan Muhammad Thakuruphanu A1 Azam from Malabar ended the Portuguese rule and signed a treaty with the Dutch and gave them administrative responsibility of Maldives.
  • the Later Maldives was taken over by the British. They built naval bases and radio transmission centers in the Maldives. They also took Indian labourers to work in the paddy fields in the Maldives.
  • the Maldives became independent on 26th July 1965, by a treaty signed at Colombo.

(b) Sri Lanka:

  • The British ruled Sri Lanka (Ceylon) from 1798 to 1948. They defeated the Portuguese and Dutch.
  • There were uprisings in Sri Lanka against British rule. The British plantation owners had taken many labourers from Tamil Nadu to work in coffee plantations.
  • In Sri Lanka, the British dominated the production of coffee, tea, rubber, and coconut. They developed Colombo as an international port city.
  • They established colleges and universities in Sri Lanka and encouraged Buddhist studies. Sri Lanka became independent in 1948.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 9 World: Decolonisation

(c) Myanmar:

  • In 1599, the Portuguese annexed Myanmar, however, in 1611 Portuguese were defeated and United Myanmar was formed. Now Myanmar followed expansionist policy and attacked the British territories of Assam and Manipur in India.
  • This situation caused three wars between Myanmar and the British also known as Anglo- Burmese war. The British won the third war and got the control of entire Myanmar.
  • Till 1935 it was a part of province of British India. In 1935 it was separated from India and granted autonomy. After 1937 the people of Myanmar formed an organization called ‘Burma Independence Army’ under the leadership of Aung San.
  • The British granted independence to Myanmar on 4th January 1948 and appointed Aung San as Vice President.