Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values

1A. Complete the correlation:

Question 1.
Quartiles : 4 parts : : 10 parts : __________
Answer:
Deciles

Question 2.
10 parts : Deciles : : Percentiles : __________
Answer:
100 parts

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values

Question 3.
Individual Data : __________ : : Discrete Data : \(\bar{x}=\frac{\sum f_{i} x_{i}}{n}\)
Answer:
\(\bar{x}=\frac{\sum x}{n}\)

Question 4.
Q2 : Q50 : : D5 : __________
Answer:
Median

1B. Suggest the economic terms for the given statements:

Question 1.
The value that divides the data into hundred equal parts.
Answer:
Percentiles

Question 2.
Values that divide the data into the required number of equal parts.
Answer:
Partition values or Fractiles

Question 3.
Value of the middlemost observation in the data.
Answer:
Median

Question 4.
Extreme value on the lower side and higher side in magnitude.
Answer:
Outliers

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values

Question 5.
Q2 = D5 = P60
Answer:
Median

Question 6.
Partition value used in the measurement of test scores, health indicators, etc.
Answer:
Percentiles

Question 7.
Partition value is used to assess the performance of portfolio investment.
Answer:
Declies

1C. Arrange in proper order:

Question 1.
Steps to find Q1 and Q3 for continuous frequency distribution.
(a) Determine the quartile class
(b) Arrange the data in ascending or descending order.
(c) Find out cumulative frequency (cf)
(d) Write respective frequencies of the class
Options:
(1) a, b, c, d
(2) b, d, c, a
(3) b, c, d, a
(4) c, d, b, a
Answer:
(1) b, d, c, a

1D. Find the odd word out:

Question 1.
Percentile, Mercantile, Decile, Quartile
Answer:
Mercantile

Question 2.
Mean, Mode, Meridian, Median
Answer:
Meridian

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values

Question 3.
P.C.Mahalanobis, Statistics Day, Fractile Graphical Analysis, Demand Analysis.
Answer:
Demand Analysis

Question 4.
Percentile, Health indicator, Quartile, Household income.
Answer:
Quartile

1F. Complete the following statement.

Question 1.
There are __________ deciles.
Answer:
nine

Question 2.
There are __________ percentiles.
Answer:
ninety-nine

Question 3.
There are __________ quartiles.
Answer:
three

Question 4.
50th percentile is equal to __________ deciles.
Answer:
fifth

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values

Question 5.
25th percentile is equal to __________ quartile.
Answer:
first

Question 6.
Percentiles divide the series in __________ equal parts.
Answer:
hundred

Question 7.
Value that divides the data into 10 equal parts is called __________
Answer:
deciles

Question 8.
50th percentile is equal to __________
Answer:
5th decile

Question 9.
The value of the first quartile is __________
Answer:
\(\left(\frac{n+1}{4}\right)^{\text {th }}\) observation

Question 10.
The value of the 3rd quartile is __________
Answer:
\(3\left(\frac{n+1}{4}\right)^{\text {th } \text { Observation }}\)

Question 11.
Value that divides the whole set of observation into four equal parts is called __________
Answer:
Quartile

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values

Question 12.
29th June is celebrated as __________
Answer:
Statistics Day

Question 13.
Value which divide the data into required number of equal parts are called __________
Answer:
partition values

Question 14.
Fractile graphical analysis, a statistical method was devised by __________
Answer:
Prof. P. C. Mahalanobis.

2. Distinguish between:

Question 1.
Quartiles and Deciles.
Answer:

QuartilesDeciles
(i) Quartiles are the values that divide the series into four equal parts.(i) Deciles are the values that divide the series into ten equal parts.
(ii) These are the 3 values that divide the distribution into 4 parts, each representing one-quarter of the score.(ii) These are the 9 values that divide the distribution into 10 parts.
(iii) It is denoted by: Q1, Q2, and Q3(iii) It is denoted by D1, D2, D3, …………. D9
(iv) 2nd Quartile is the median.(iv) 5th Decile is the median.

Question 2.
Deciles and Percentiles.
Answer:

DecilesPercentiles
(i) Deciles are the values that divide the series into 10 equal parts.(i) Percentiles are the values that divide the series into 100 equal parts.
(ii) These are the 9 values that divide the distribution into 10 parts.(ii) These are the 99 values that divide the distribution into 100 parts.
(iii) It is denoted by D1, D2, D3, ……. D9(iii) It is denoted by P1, P2, P3, ……… P99
(iv) 5th Decile is median.(iv) 50th percentile is median.

3. Solve the following:

Type – I: Problems Based on Quartiles

Question 1.
Find Q1, Q2 and Q3 from the following data:
65, 82, 68, 67, 84, 83, 66, 69, 81, 70, 85
Answer:
Q1 = 67, Q2 = 70, Q3 = 83

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values

Question 2.
Find Q1 and Q3 from the following data:
3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 15
Answer:
Q1 = 6, Q3 = 12

Question 3.
Find first and third Quartiles from the following data:
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values Type I Q3
Answer:
Q1 = 34, Q3 = 40

Question 4.
Find Q1, Q2, and Q3?
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values Type I Q4
Answer:
Q1 = 450, Q2 = 550, Q3 = 650

Question 5.
Find Q1 and Q3 from the following data:
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values Type I Q5
Answer:
Q1 = 250, Q3 = 450

Question 6.
Find Q4 and Q3 from the following data:
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values Type I Q6
Answer:
Q4 = 20.33 , Q3 = 35.25

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values

Question 7.
Find Q1, Q2, and Q3:
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values Type I Q7
Answer:
Q1 = 17.22, Q2 = 27.41, Q3 = 39

Type – II: Problems Based on Decile

Question 1.
Find D4 and D8 from the following data:
20, 26, 24, 32, 22, 28, 30, 36, 34
Answer:
D4 = 26, D8 = 34

Question 2.
Find D1, D4, and D8 for the following data:
61, 62, 63, 64, 65, 66, 67, 68, 69, 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77, 78, 79.
Answer:
D1 = 62, D4 = 68, D8 = 76

Question 3.
Find D2 and D4 from the following data:
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values Type II Q3
Answer:
D2 = 20, D4 = 40

Question 4.
Find D5 and D9:
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values Type II Q4
Answer:
D5 = 4, D9 = 5

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values

Question 5.
Find D5 for the following distribution.
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values Type II Q5
Answer:
D5 = 40.33

Question 6.
Find D4 and D6 from the following data:
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values Type II Q6
Answer:
D4 = 30, D6 = 43

Type – III: Problems Based on Percentiles

Question 1.
Find Percentiles:
Calculate 50th Percentile from the following data:
20, 25, 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60
Answer:
P50 = 40

Question 2.
Calculate P21 and P97 for:
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values Type III Q2
Answer:
P21 = 3, P97 = 8

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values

Question 3.
Find P90 from the following data:
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values Type III Q3
Answer:
P90 = 40

Question 4.
Calculate P60 and P80 from the following data:
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values Type III Q4
Answer:
P60 = 40, P80 = 48.33

Type – IV: Comprehensive Problems

Question 1.
Find Q1, D5 and P45 for the following data:
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values Type IV Q1
Answer:
Q1 = 1862.64, D5 = 2666.67, P45 = 2500

4. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements

Question 1.
Q2 divides the series into equal parts.
Answer:
Yes, I agree with the statement.

  • Quartiles are the values of data that divide the series or data into four equal parts.
  • Each represents one-quarter of the data when arranged in ascending and descending order.
  • These 3 values are called Q1, Q2, and Q3.
  • Q2 is nothing but the median or the middlemost value.
  • Hence, Q2 divides the series into two equal parts.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 3 Partition Values

Question 2.
The 25th percentile is equal to the first quartile.
Answer:
Yes, I agree with the statement.

  • Percentile is the value that divides the series into 100 equal parts, while quartile divides the series into 4 equal parts.
  • Therefore, the first quartile is equal to the 25th percentile.

Question 3.
There is no difference between quartiles, deciles, and percentiles.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • Quartiles are the values that divide the series into 4 equal parts, whereas deciles are the values that divide the series into 10 equal parts, while percentiles divide the series into 100 equal parts.
  • Quartiles consist of 3 values, while deciles are of 9 values and percentiles are of 99 values.
  • Hence, though quartiles, deciles, and percentiles are interrelated, they differ from each other.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values

1. Choose the correct option:

Question 1.
Statements that do not apply to Quartiles.
(a) First arrange the values in ascending or descending order.
(b) Observation can be divided into 4 parts.
(c) They are represented as Q1, Q2, and Q3
(d) Q2 is also known as the median.
Options:
(1) a
(2) b and c
(3) a, b and c
(4) None of these
Answer:
(4) None of these

Question 2.
D7 from the given data.
Data – 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12
Options:
(1) 7
(2) 9
(3) 10
(4) 12
Answer:
(1) 7

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values

Question 3.
Statements related to partition values that are correct.
(a) Exact divisions of percentiles into 100 parts gives 99 points
(b) Deciles have total of 9 parts
(c) Quartiles are shown by Q1, Q2, and Q3
(d) Symbolically, Percentiles and Deciles are shown by P and D
Options:
(1) a and c
(2) a and b
(3) a, b and c
(4) a, c and d
Answer:
(4) a, c and d

2. Identify the correct pairs from the given options:

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values 3
Options:
(1) 1-b, 2-c, 3-a
(2) 1-c, 2-a, 3-b
(3) 1-c, 2-b, 3-a
(4) 1-a, 2-b, 3-c
Answer:
Correct Pair: (2) 1-c, 2-a, 3-b

3. Give economic terms:

Question 1.
Procedure for dividing the data into equal parts.
Answer:
Partitioning

Question 2.
The value that divides the series into ten equal parts.
Answer:
Deciles

Question 3.
The value that divides the whole set of observations into four equal parts.
Answer:
Quartiles

4. Solve the following:

Question 1.
Calculate Q1, D4, and P26 for the following data.
18, 24, 45, 29, 4, 7, 28, 49, 16, 26, 25, 12, 10, 9, 8
Answer:
Q1 = 9, D4 = 13.6, P26 = 9.16

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values

Question 2.
Calculate Q3, D5, and P35 for the given data.
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values 4 Q2
Answer:
Q3 = ₹ 5 Lakhs, D5 = ₹ 4 Lakhs, P35 = ₹ 4 Lakhs

Question 3.
Find out P50 for the following data:
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values 4 Q3
Answer:
P50 = ₹ 68 Wages

Question 4.
Calculate Q3 for the following data:
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values 4 Q4
Answer:
Q3 = ₹ 56.09 Lakhs

Question 5.
Calculate D7 for the following data.
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values 4 Q5
Answer:
D7 = ₹ 52.1875

Question 6.
Calculate P15 for the following data.
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values 4 Q6
Answer:
P15 = ₹ 20 lakhs

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values

5. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
Partition values have application only in theory but not in practice.
OR
Partition values are not useful in economics.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • Partition values like quartiles are useful to economists to know the final information related to income, sales, stock data, etc.
  • Also, deciles and percentiles help economists to measure in the detail the poverty line, inequality of income, household, wealth, etc.
  • Hence, partition values are useful in Economics.

Question 2.
Average can misinterpret the representative value.
Answer:
Yes, I agree with the statement.

  • Average is not based on all observations because it is a positional average and their values are affected by sampling fluctuations.
  • Averages give more importance to larger values and less to smaller values.
  • Thus, such data can misinterpret the representative value.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values

Question 3.
Median is also known as the second quartile.
Answer:
Yes, I agree with the statement.

  • Median is the middlemost value in the arranged data.
  • It is the value that divides the series into two equal parts, so that the number of items above it, is equal to the number of items below it.
  • It is not affected by extreme values.
  • Median = n/2 and Q2 = 2 (n/4) i.e n/2.
  • Therefore, the Median is equal to the second quartile.

6. Answer the following questions on the basis of the given table:

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values 6

Question 1.
Write the formula of Q1 and Q3.
Answer:
Q1 = size of \(\left(\frac{n+1}{4}\right)^{\text {th }}\) Observation
Q3 = size of 3 \(\left(\frac{n+1}{4}\right)^{\text {th }}\) Observation

Question 2.
Find out the cumulative frequency of the last value in the above data.
Answer:
Cumulative frequency = 38.

Question 3.
Find out the value of ‘n’ in the above data.
Answer:
n = 38

Question 4.
Find out the median of the above data?
Answer:
Median = 30.

11th Economics Digest Chapter 3 Partition Values Intext Questions and Answers

Do you know? (Text Book Page No. 14)

Statistics Day: Prof. Prasanta Chandra Mahalanobis, an Indian Statistician was instrumental in formulating India’s strategy for industrialization in the Second Five Year Plan (1956-61) which later came to be known as Mahalanobis Model.

Mahalanobis devised a measure of comparison between two data sets that are known as the Mahalanobis distance. He also devised a statistical method called ‘fractile graphical analysis’ which could be used to compare the socio-economic conditions of different groups of people. In recognition of the notable contributions made by P. C. Mahalanobis in the field of economic planning and statistical development, the Government of India has designated the 29th of June every year, coinciding with his birth anniversary as ‘Statistics Day’, in the category of Special day to be celebrated at the national level.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values

Question 1.
Who formulated India’s strategy for industrialization?
Answer:
Prof. Prasanta Chandra Mahalanobis, an Indian Statistician formulated India’s strategy for industrialization.

Question 2.
What is the Mahalanobis distance?
Answer:
A measure of comparison between two data sets is called Mahalanobis distance.

Question 3.
What is fractile graphical analysis?
Answer:
Fractile graphical analysis is a statistical method that can be used to compare the socio-economic; conditions of different groups of people. This method was devised by Prof. P.C. Mahalanobis.

Question 4.
When and why is ‘Statistics Day’ celebrate?
Answer:
Statistics Day is celebrated on 29th June every year in recognition of the notable contributions made by Prof. P.C. Mahalanobis in the field of economic planning and statistical development.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 3 Partition Values

Question 5.
What is the Mahalanobis model?
Answer:
Mahalanobis model is India’s strategy for industrialization in the second five-year plan (1956-61), which was formulated by Prof. P.C. Mahalanobis.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

1A. Choose the correct option and rewrite the sentence:

Question 1.
Short term loans not exceeding two years are taken ___________
(a) to buy tractor
(b) to make improvements on land
(c) for meeting expenses on religious or social ceremonies
(d) for digging up of canals
Answer:
(c) for meeting expenses on religious or social ceremonies

Question 2.
Non-institutional sources of agricultural credit are related to ___________
(a) the loan provided by landlords, money-lenders, traders, etc.
(b) NABARD, which is an apex institution in rural credit structure.
(c) Rural Co-operative credit institutions.
(d) Commercial banks establish branches to provide credit.
Answer:
(a) the loan provided by landlords, money-lenders, traders, etc.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

Question 3.
The service sector termed as ‘tertiary sector’ ___________
(a) has been subdivided into agriculture and allied activities.
(b) includes transport, restaurants, tourism, etc.
(c) is concerned with the processing of raw materials.
(d) consists of the plantation, forestry, fisheries, dairy, etc.
Answer:
(b) includes transport, restaurants, tourism, etc.

Question 4.
Rural development leads to an increase in rural incomes and standard of living.
(a) It is related to only agricultural development.
(b) Indian economy is predominantly an urban economy.
(c) Credit has to be used for personal consumption only.
(d) This helps in the eradication of poverty.
Answer:
(d) This helps in the eradication of poverty.

Question 5.
Agricultural policies have been reviewed from time to time.
(a) so as there are adequate savings to finance farming.
(b) as India’s economic growth depends upon agricultural development only.
(c) so as to provide adequate and timely finance to the rural sector.
(d) so as to restrict money lenders from charging a high rates of interest.
Answer:
(c) so as to provide adequate and timely finance to the rural sector.

1B. Complete the correlation:

Question 1.
Industrial Sector : Cottage Industries : : Service Sector : ___________
Answer:
Transport

Question 2.
___________ : Allied Activities : : Industrial Sector : Rural Industries.
Answer:
Agricultural Sector

Question 3.
Purchase of Tractor : ___________ : : Loans for Marriages : Unproductive Loans.
Answer:
Productive Loan

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

Question 4.
Institutional Sources : Regional Rural Banks : : ___________ : Money Lenders.
Answer:
Non-institutional Sources

Question 5.
Short term Credit Co-operatives : State Co-operative Banks : : Long term Credit Co-operatives : ___________
Answer:
State Co-operative Agriculture and Rural Development Banks.

1C. Suggest the economic terms for the given statements:

Question 1.
The strategy is designed to improve the economic and social life of a specific group of people.
Answer:
Rural Development

Question 2.
Division of Agricultural sector.
Answer:
tertiary sector

Question 3.
An industrial activity concerned with the processing of raw materials.
Answer:
final consumers

Question 4.
Sector concerned with services to business and the final consumer.
Answer:
traders, professionals and technicians

Question 5.
Loan not exceeding two years.
Answer:
economic growth

Question 6.
Loan up to a period of five years.
Answer:
purchase of fertilizers and HYV seeds

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

Question 7.
Loan for a period of more than five years.
Answer:
buying cattle or agricultural equipment

Question 8.
Justified loan related to agricultural production.
Answer:
Productive loan

Question 9.
A loan used for personal consumption.
Answer:
Unproductive loan

Question 10.
A banking institution to provide finance for agriculture and rural development.
Answer:
Government of India

1D. Find the odd word out.

Question 1.
Agricultural Sector – Plantation, Forestry, Fisheries, Restaurant
Answer:
Restaurant

Question 2.
Service Sector – Computer Service, Horticulture, Tourism, Restaurant
Answer:
Horticulture

Question 3.
Terms related to Rural Development in India – Public health, Literacy, Suppression of women power, Land reforms.
Answer:
Suppression of women’s power.

1E. Complete the following statements:

Question 1.
A strategy designed to improve the economic and social life of a specific group of people is called ___________
Answer:
Rural Development

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

Question 2.
The service sector is also termed as ___________
Answer:
Agriculture and Allied activities

Question 3.
The service sector involves services to business as well as ___________
Answer:
Industrial sector

Question 4.
The service sector is further classified into ___________
Answer:
Service sector

Question 5.
Appropriate strategies for rural development will lead to ___________
Answer:
Short term credit

Question 6.
Short term credit is required for ___________
Answer:
Medium-term credit

Question 7.
Medium-term credit is taken for ___________
Answer:
Long term credit

Question 8.
Purchase of tractor, land, seeds, etc are the examples of ___________
Answer:
Productive loan

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

Question 9.
Loan taken for expenditure on marriage or religious ceremony is called as ___________
Answer:
Unproductive loan

Question 10.
NABARD today is fully owned by ___________
Answer:
NABARD

1F. Choose the wrong pair:

Question 1.

Strategies for Rural DevelopmentEffect
1. Public health and Sanitation(a) Improvement in the quality of life
2. Empowerment of women(b) Reduce gender disparity
3. Enforcement of law and order(c) Eradication of poverty

Answer:
Wrong Pair: Enforcement of law and order – Eradication of poverty

Question 2.

Plans for Rural DevelopmentRelated Factors
1. Land reforms(a) Protection of tenancy rights
2. Infrastructure development(b) HYV seeds
3. Availability of credit(c) Financial institutions

Answer:
Wrong Pair: Infrastructure development – HYV seeds

Question 3.

Institutional Sources of Agricultural CreditProvision of Finance
1. NABARD(a) For Agricultural and Rural Development
2. Long-term credit Co-operatives(b) Operate at Village and State level
3. RRB’s(c) Cater to the needs of urban poor

Answer:
Wrong Pair: RRB’s – Cater to the needs of urban poor

Question 4.

AbbreviationsFull Forms
1. PACS(a) Primary Agricultural Credit Society
2. DCCB(b) Development Central Co-operative Banks
3. SCB(c) State Co-operative Banks

Answer:
Wrong Pair: DCCB – Development Central Co-operative Banks

2. Identify and explain the concepts from the given illustrations:

Question 1.
Govind bought a bullock by taking a loan for a period of 5 years.
Answer:
Medium Term Loan.
The medium-term loan is taken for a period of 5 years and it is generally taken to buy cattle or agricultural equipment or digging up of canals.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

Question 2.
Surekha established a handloom industry to cater to the needs of the rural poor in the village.
Answer:
Cottage Industry.
The cottage industry is a manufacturing activity carried in the house of an individual. It is a small-scale industry with a minimum amount of investment, making job opportunities for the rural people in the village.

Question 3.
Gulabrao took money from a landlord for the marriage of his son.
Answer:
Unproductive Loan.
The unproductive loan is taken for personal consumption purposes. It is not related to productive activities like loans taken for marriages or to perform religious ceremonies.

Question 4.
There was a considerable socio-economic change in ‘Jamdul’ village after the generation of electricity.
Answer:
Infrastructure Development.
Infrastructure development is a result of rural development programmes. It leads to further progress of an economy.

Question 5.
Nand Kumar started a cyber cafe near the bus stand to provide computer services.
Answer:
Service Sector.
The service sector involves the provision of services to businesses as well as services to final consumers like accounting
services, mechanical services, plumbing services, computer services, etc.

3. Assertion and Reasoning questions:

Question 1.
Assertion (A): Money lending has been a widely prevalent profession in villages.
Reasoning (R): Commercial Banks provide rural credit by establishing their branches in rural areas. Options:
(i) (A) is true, but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Question 2.
Assertion (A): Protection of Tenancy rights leads to a reduction in rural inequality.
Reasoning (R): Rural development ensures effective implementation of land reforms.
Options:
(i) (A) is true, but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

Question 3.
Assertion (A): Short-term loans are not exceeding two years.
Reasoning (R): They are generally required for digging up canals.
Options:
(i) (A) is true, but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iv) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).

Question 4.
Assertion (A): Literacy is a powerful instrument of socio-economic change.
Reasoning (R): Unproductive credit is economically justified.
Options:
(i) (A) is true, but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(i) (A) is true but (R) is False.

4. Distinguish between:

Question 1.
Short Term Credit and Medium Term Credit.
Answer:

Short Term CreditMedium-Term Credit
(i) It refers to a loan not exceeding 2 years.(i) It refers to a loan for a period of up to 5 years.
(ii) It is taken to fulfill short-term requirements like the purchase of fertilizers, buying of HYV seeds, for meeting expenses of religious or social ceremonies, etc.(ii) It is taken to make improvements on the land, buying cattle, or agricultural equipment, digging of canals, etc.

Question 2.
Medium-Term Credit and Long Term Credit.
Answer:

Medium-Term CreditLong Term Credit
(i) It refers to a loan for a period of up to 5 years.(i) It is taken for a period of more than 5 years.
(ii) It is taken to make improvements on the land, buying cattle, or agricultural equipment, digging of canals, etc.(ii) It is generally taken to buy tractors, making permanent improvements on the land, etc.

Question 3
Short Term Credit and Long Term Credit.
Answer:

Short Term CreditLong Term Credit
(i) It refers to a loan not exceeding 2 years.(i) It is taken for a period of more than 5 years.
(ii) It is taken to fulfill short-term requirements like the purchase of fertilizers, buying of HYV seeds, for meeting expenses of religious or social ceremonies, etc.(ii) It is generally taken to buy tractors, making permanent improvements on the land, etc.

Question 4.
Productive Loan and Unproductive Loan.
Answer:

Productive LoanUnproductive Loan
(i) Loan which is taken for agricultural production purposes is called a productive loan.(i) Loan which is taken for unproductive purposes is called an unproductive loan.
(ii) Eg. purchase of tractor, land or seeds or agricultural equipment, etc.(ii) Eg. expenditure on marriages or religious ceremonies.
(iii) It is an investment. It increases farmers’ income in the future.(iii) It is an expenditure. It increases the debt burden of the farmers.

Question 5.
Non-institutional Sources of Agricultural Credit and Institutional Sources of Agricultural Credit.
Answer:

Non-institutional Sources of Agricultural CreditInstitutional Sources of Agricultural Credit
(i) It includes money lenders, traders, landlords, commission agents, friends, and relatives, etc.(i) It includes commercial banks, Regional Rural Banks (RRBs), Rural Co-operative Credit Institutions, etc.
(ii) It is easy to obtain loans from non-institutional sources. The procedure is very simple and less time-consuming.(ii) There are many formalities to obtain loans from institutional sources. The procedure is complicated and time-consuming.
(iii) In this case, a very high (exorbitant) rate of interest is charged.(iii) In this case, the rate of interest is low.
(iv) There is no restriction on the use of loans taken from non-institutional sources.(iv) The loan provided by institutional sources is restricted to use for productive activities only.

5. Answer the following questions:

Question 1.
Explain Rural occupational structure.
Answer:
Rural development is necessary to improve the economic and social life of the rural people.
The rural occupational structure can be classified as follows:

  • Agricultural sector
  • Industrial sector
  • Service sector

(a) Agricultural sector: The rural population in India is mainly engaged in the agricultural sector. It is sub-divided as agriculture and allied activities. Agriculture consists of small marginal and large farmers. Allied activities include plantation, poultry farming, fisheries, forestry, dairy, horticulture, mining, etc.

(b) Industrial sector: It includes economic activities related to the processing of raw materials and the manufacture of goods. Occupations related to construction work, electricity, banking, insurance, trade, finance, education, etc., also fall under the Industrial sector. It is further classified as a small-scale industry, cottage industry, and rural industry.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

(c) Service sector: It is also called the tertiary sector. It includes services like accounting services, mechanic or plumbing services, banking and insurance, computer service, etc. It is further classified into traders, transport operators, professionals, and technical.

Question 2.
Write a short note on NABARD.
Answer:
NABARD:

  • NABARD is the Apex banking institution. National Bank for Agricultural and Rural Development was established on 12th July 1982, with a paid-up capital of ₹ 100 crores. 50% contribution was paid by the government and 50% by RBI.
  • NABARD plays an energetic role in strengthening and re-organizing the credit structure in the country.
  • NABARD provides credit to agriculture, small-scale industries, cottage and village industries, handicrafts, and other allied activities.
  • The money required by the primary agricultural credit societies is provided by NABARD. It reduces regional imbalances.
  • Today, NABARD is fully owned by the Government of India. NABARD is connected to district and state co-operative banks and RRB’s (Regional Rural Banks) for rural development.

Question 3.
Explain the term Micro Finance Institutions (MFIs).
Answer:
Micro Finance Institutions (MFIs):

  • They offer rural credit on concessional interest rates.
  • The beneficiaries of this scheme are the marginal farmers, landless labourers, artisans, and craftsmen in the rural areas.
  • However, small farmers are unable to access rural credit.
  • It is due to its inflexible procedure and high transaction cost.
  • Thus, NGOs (Non- government Organisations) help the rural poor.

Question 4.
Explain Rural Co-operative Credit Institutions.
Answer:
Agricultural credit is an important prerequisite for agricultural growth.
Classification of Rural Co-operative Credit Institutions are as follows:

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India 5 Q4

The rural co-operative credit institutions are divided into short-term credit co-operatives and long-term credit co-operatives.

(i) Short-term credit Co-operatives provide short-term rural credit. They are based on a three-tier structure.
Primary Agricultural Credit Societies operate at the village level, DCCB at the district level, and SCB at the state level.

(ii) Long-term credit Co-operatives meet the long-term requirements of the farmers. They are organized at two levels. Primary Co-operative Agriculture and Rural Development Banks operate at the village level as an independent unit. State Co-operative Agriculture and Rural Development Banks operate at the state level through their branches in different villages. They provide credit to the rural and agricultural sectors for their development.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

Question 5.
Explain Non-institutional Sources of Credit.
Answer:
Non-Institutional Sources of Credit:
Non-institutional sources of credit play a prominent role in supplying rural credit.
The important sources of non-institutional credit are as follows:
(i) Moneylenders: It is easy to obtain loans from money lenders as the lenders and borrowers are known to each other. Easy access, simple procedure, and no restriction on the use of land attract farmers towards this loan. However, money lenders mortgage the land and charge high rates of interest on credit. It may result in the indebtedness of farmers.

(ii) Other Private Sources: It includes traders, landlords, commission agents, relatives, and friends, etc. At present, the share of non-institutional finance is declining.

Question 6.
Explain the classification of agricultural credit on the basis of the time period.
Answer:
On the basis of tenure (time period), agricultural credit is classified as follows:

  • Short Term credit
  • Medium Term credit
  • Long Term credit

(i) Short Term Credit: It is required for consumption and to carry out farming and other activities. It is for a period not exceeding 2 years. It is taken to meet expenses on purchasing fertilizer, fodder, HYV seeds as well as to meet religious expenses or expenses of social ceremonies. These loans are normally repaid after the harvest period.

(ii) Medium Term Credit: The period for these loans is up to 5 years. It is mainly needed to purchase cattle, equipment, to make improvements on the land, to dig up canals, etc.

(iii) Long Term Credit: When farmers borrow a loan for a period of more than 5 years, it is called a long-term loan. It is mainly used to buy additional land, irrigation, making permanent improvements on the land, etc.

Question 7.
Explain the classification of agricultural credit on the basis of purpose.
Answer:
Agricultural credit is an important prerequisite for agricultural growth.
On the basis of purpose there are two types of agricultural credit which is as follows:

  • Productive loan
  • Unproductive loan.

(i) Productive loans: Productive loans are those which are related to agricultural equipment. Productive loans help to increase farmers’ income in the future.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

(ii) Unproductive loans: Unproductive loans are used for personal consumption.
e.g. loans are taken for religious and social celebrations, birth and death ceremonies, expenditure on marriages, etc.
Unproductive loans increase the debt burden of the farmers.

6. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
Unproductive loans are economically justified.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • Productive loans are economically justified as they are used for production purposes.
  • Unproductive loans are used for personal consumption and are not related to productive activity.
  • Eg. loans for expenditure on marriages or religious ceremonies.
  • Thus, unproductive loans are not economically justified.

Question 2.
RRBs are set up as rural-oriented commercial banks with a low-cost profile of co-operatives.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • RRBs cater to the needs of the rural poor.
  • RRBs work with the professional decision and modern outlook of commercial banks.
  • They are specialized banks established under RRB Act, 1976.
  • Thus, we can say RRBs are rural-oriented commercial banks.

Question 3.
The interest charged by the money lenders is usually very low.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • Moneylenders are the private lenders of credit.
  • They fall under the non-institutional sources of agricultural credit.
  • They provide loans to farmers against land or other assets as collateral security.
  • Thus, they charge a high rate of interest and mortgage the property of the cultivators.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

Question 4.
Long Term Credit is for a period of up to 5 years.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • Long Term loans are generally taken by the farmers to buy farming equipment, tractor, additional land, to make permanent improvements on the land, or to pay old debts, etc.
  • It is generally bigger in amount, hence, it is taken for a longer period of time for more than 5 years.
  • A longer period makes repayment easier for the borrowers.
  • Thus, it is taken for more than 5 years period.

7. Answer in detail:

Question 1.
Write the significance of Rural Development in India.
Answer:
The significance of Rural Development in India are as follows:

  • Public Health and Sanitation: Rural development helps to improve sanitation and hygiene. It improves the quality of life.
  • Literacy Rate: Rural development helps to increase the literacy rate. It helps to make provisions for educational facilities.
  • Empowerment of Women: Rural development helps to reduce gender disparity. It also encourages women’s participation in community development programs.
  • Enforcement of Law and Order: Rural development helps to safeguard the rights of the rural people.
  • Land Reforms: Rural development results in effective implementation of land reforms like regulation
    of rent, protection of tenancy rights, etc. It reduces rural inequality.
  • Infrastructural Development: Infrastructure refers to all those services and facilities which are necessary for economic growth. Rural development leads to infrastructural development, e.g. power generation, transportation, irrigation, banking, etc.
  • Availability of Credit: Rural development also leads to an increase in financial institutions like credit societies, RRB’s, Cooperative banks, etc. The provision of credit helps the farmers to improve their standard of living.
  • Eradication of Poverty: Due to rural development, there is an increase in rural incomes. It results in the eradication of poverty. In short, rural development is necessary for the overall development of the rural sector and to improve the quality of life.

Question 2.
Explain in detail the types of Agricultural Credit.
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India 7 Q2

On the basis of tenure (time period), agricultural credit is classified as follows:

  • Short Term credit
  • Medium Term credit
  • Long Term credit

(i) Short Term Credit: It is required for consumption and to carry out farming and other activities. It is for a period not exceeding 2 years. It is taken to meet expenses on purchasing fertilizer, fodder, HYV seeds as well as to meet religious expenses or expenses of social ceremonies. These loans are normally repaid after the harvest period.

(ii) Medium Term Credit: The period for these loans is up to 5 years. It is mainly needed to purchase cattle, equipment, to make improvements on the land, to dig up canals, etc.

(iii) Long Term Credit: When farmers borrow a loan for a period of more than 5 years, it is called a long-term loan. It is mainly used to buy additional land, irrigation, making permanent improvements on the land, etc.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

Agricultural credit is an important prerequisite for agricultural growth.
On the basis of purpose there are two types of agricultural credit which is as follows:

  • Productive loan
  • Unproductive loan.

(i) Productive loans: Productive loans are those which are related to agricultural equipment. Productive loans help to increase farmers’ income in the future.

(ii) Unproductive loans: Unproductive loans are used for personal consumption.
e.g. loans taken for religious and social celebrations, birth and death ceremonies, expenditure on marriages, etc.
Unproductive loans increase the debt burden of the farmers.

Question 3.
Explain the institutional sources of Agricultural Credit in India.
Answer:
The main aim of institutional sources of agricultural credit is to provide timely and adequate credit to farmers for increasing their agricultural productions.

Institutional sources of agricultural credit in India are as follows:
(i) National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD): It is at the top of banking institutions providing finance for agriculture and rural development, promotion of agriculture, small-scale industries, cottage, and village industries, handicrafts, etc. NABARD today is totally owned by the Government of India.

(ii) Rural Co-operative Credit Institutions:
It is divided into:

  • Short-term credit co-operatives: This co-operative works through its three-tier structure i.e. PACS, DCCB, and SCB.
  • Long-term credit co-operatives: These co-operatives look after the long-term credit requirements of the farmers.

It works through two banks i.e. Primary Co-operative Agriculture and Rural Development Banks and State Co-operative Agriculture and Rural Development Banks.

Primary Co-operative Agriculture and Rural Development Banks work at the village level as an independent unit while State Co-operative Agriculture and Rural Development Banks work at the State level through its branches in villages.

(iii) Commercial Banks (CBs): They provide rural credit by opening their branches in rural areas.

(iv) Regional Rural Banks (RRBs): Such banks are established under RRB Act, 1976. They are rural-oriented with a low-cost profile of co-operatives. They work with professional discipline and the modern outlook of Commercial banks.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

(v) Micro Finance Institutions (MFIs): These are the institutions providing financial services to poor people or new businesses that cannot use traditional banking services. Such institutions are generally run by NGOs.

8. Read the following passage carefully and answer the questions given below:

Agriculture is the backbone of the Indian economy to bring about an increase in agricultural production, various programmes have been introduced through economic planning; like the expansion of irrigation facilities, infrastructural development, improving health & nutrition of the rural masses, increasing rural employment, etc.

Traditional agriculture relies heavily on indigenous inputs. Such as the use of organic manures, seeds, simple ploughs, bullocks & primitive agricultural tools.

Modern Technology in agriculture consists of Chemical fertilizers, pesticides, improved varieties of seeds including hybrid seeds, extensive irrigation, use of electricity, agricultural machinery, etc.

Modern technology has increased agricultural mechanization. As a result, industries supplying modern farm inputs have grown at a rapid rate. It has increased the demand for agricultural credit. It has improved productivity. So farmers have become market-oriented.

But, the effects of modern technology prevail only in certain selected areas & the rest of the country is not yet suitable for modern technology. Therefore, low-cost technology has to be introduced for overall rural development.

Question 1.
Highlight the programmes introduced to increase agricultural production.
Answer:
Through economic planning, various programmes have been introduced like the expansion of irrigation facilities, infrastructural development, improving the health and nutrition of the rural masses, increasing rural employment, etc.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 5 Rural Development in India

Question 2.
What is the difference between traditional and modern technology?
Answer:
Traditional agriculture mainly depends upon indigenous inputs such as the use of organic manures, seeds, simple plough – bullocks, and primitive agricultural tools.

Modern technology in agriculture consists of chemical fertilizers, pesticides, improved varieties of seeds, including hybrid seeds, extensive irrigation, use of electric power, agricultural machinery, etc.

Question 3.
Why did farmers become market-oriented?
Answer:
Modern technology has increased agricultural mechanization. As a result, industries supplying modern farm inputs have grown at a rapid rate. It has increased the demand for agricultural credit. It has improved productivity. Hence, farmers became market-oriented.

Question 4.
Why is it necessary to introduce low-cost technology?
Answer:
The effects of modern technology prevail only in certain selected areas and the rest of the country is not yet suitable for modern technology. Therefore, low-cost technology has to be introduced for overall rural development.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 5 Rural Development in India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 5 Rural Development in India Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 5 Rural Development in India

1. Complete the following Statements:

Question 1.
Rural credit system assumes importance because _____________
(a) it leads to an increase in rural income.
(b) savings are inadequate to finance farming and other economic activities.
(c) it leads to the overall development of the rural areas.
(d) it leads to a reduction in rural inequality.
Answer:
(b) savings are inadequate to finance farming and other economic activities.

Question 2.
Productive loans are economically justified because _____________
(a) they are related to agricultural production
(b) they are used for personal consumption
(c) they help in the eradication of poverty
(d) they improve the quality of life of the people
Answer:
(a) they are related to agricultural production

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 5 Rural Development in India

Question 3.
Small farmers are unable to access rural credit provided by banks due to _____________
(a) presence of money lenders
(b) no branches in rural areas
(c) high transaction costs
(d) preference is given to large farmers
Answer:
(c) high transaction costs

Question 4.
The rights of socially disadvantaged groups can be safeguarded through _____________
(a) empowerment of women
(b) proper enforcement of law and order
(c) infrastructural development
(d) improvement in quality of life
Answer:
(b) proper enforcement of law and order

Question 5.
The quality of life of the rural people can be improved by _____________
(a) providing safe drinking water, health, and hygiene facilities
(b) effective implementation of land reforms
(c) providing subsidized credit facilities
(d) reducing rural inequality
Answer:
(a) providing safe drinking water, health, and hygiene facilities

2. Choose the wrong pair:

Question (i).

A. Agricultural CreditB. Requirement
1. Short-term(a) Purchase of fertilizers
2. Medium-term(b) To meet expenditure on marriages
3. Long-term(c) To buy a tractor

Answer:
Wrong Pair: Medium-term – To meet expenditure on marriages

Question (ii).

A. Rural Occupational StructureB. Activity
1. Agricultural sector(a) Banking and Insurance
2. Industrial sector(b) Processing of raw materials
3. Service sector(c) Computer-related service

Answer:
Wrong Pair: Agricultural sector – Banking and Insurance

3. Assertion and Reasoning questions:

Question 1.
Assertion (A): Indian economy is predominantly rural economy
Reasoning (R): As per the 2011 census, the country’s rural population is almost 83.25 crore (68.8% of the total population)
Options:
(i) (A) is true but (R) is False
(ii) (A) is false but (R) is True
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(iv) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer:
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of A.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 5 Rural Development in India

Question 2.
Assertion (A): Literacy is a powerful instrument of socio-economic change.
Reasoning (R): Empowerment of women helps to reduce gender disparity.
Options:
(i) (A) is true, but (R) is False
(ii) (A) is false, but (R) is True
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(iv) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer:
(iv) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

Question 3.
Assertion (A): Agricultural credit is mostly for unproductive purposes.
Reasoning (R): Agricultural credit is an important prerequisite for agricultural growth.
Options:
(i) (A) is true, but (R) is False
(ii) (A) is false, but (R) is True
(iii) Both (A) and (R) are true but (R) is the correct explanation of (A)
(iv) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer:
(ii) (A) is false, but (R) is True

Question 4.
Assertion (A): Non-institutional finance forms an important part of rural credit.
Reasoning (R): Small farmers are unable to access bank credit because of borrowers’ unfriendly products. Options:
(i) (A) is true, but (R) is False
(ii) (A) is false, but (R) is True
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of A
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of A
Answer:
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

4. Identify and explain the concepts from the given illustrations:

Question 1.
Kusumatai knowingly set up her business enterprise in the rural area so that people living there could be gainfully employed.
Answer:
Rural Development.
Rural development is a strategy designed to improve the economic and social life of a specific group of people i.e rural poor. It involves extending the benefits of development to the poor staying in rural areas.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 5 Rural Development in India

Question 2.
Raoji purchased a new tractor for his farm by taking a loan.
Answer:
Long Term Loan.
A long-term loan is taken for a period of more than 5 years. It is generally taken for buying tractors, making permanent improvements on the land, etc.

Question 3.
Subsidized credit is provided by banks to small farmers for the purchase of High Yielding Variety (HYV) seeds.
Answer:
Short Term Loan.
A short-term loan is taken for a period not exceeding two years. It is taken to meet short-term requirements like buying fertilizers, buying HYV seeds, etc.

Question 4.
Damaji borrows a loan from a credit society established in the village this season rather than taking it from a moneylender.
Answer:
Institutional Source of Credit.
It includes commercial banks, Regional Rural Banks (RRB’s), Rural Co-operative Credit Institutions, etc.
They provide loans to farmers for agricultural productive activities at a lower rate of interest.

Question 5.
Ramraoji takes a loan from the bank for a period of ten years subject to terms and conditions for the purpose of irrigated farming.
Answer:
Long Term Loan.
A long-term loan is taken for a period of more than 5 years and is generally taken to buy a tractor or making permanent improvements on the land.

5. Read the following passage carefully and answer the questions given below:

Rural development is one of the thrust areas of administration. As Mahatma Gandhi rightly said, “India lives in villages and the development of the nation cannot be achieved without the development of the villages”. The need of the hour is the convergence of all development interventions, at the grass-root level which can be possible through effective governance at the village level. The movement towards decentralization of the National and State governments through the Panchayati Raj system needs to be strengthened through lessons learned from the ‘successful stories of Model villages’ around India. Though India is progressing in the right direction in reducing education inequalities and increasing literacy levels, there is still a lot that needs to be done. An understanding of social issues is important for effective planning and policy development. Self-governance ensures that Indian citizens, even the previously marginalized, can participate in decision-making.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 5 Rural Development in India

Questions 1.
Explain in short Mahatma Gandhi’s views on rural development.
Answer:
According to Mahatma Gandhi, “India lives in villages and the development of the nation cannot be achieved without the development of the villages.”
It means rural development is necessary for the development of the nation.

Question 2.
Highlight the role of the government in achieving rural development.
Answer:
The role of the government in achieving rural development is very important. It needs the convergence of all development interventions at the grass-root level which can be possible through effective governance at the village level.

Question 3.
What measures have been suggested to achieve rural development?
Answer:
Following measures are suggested to achieve rural development:

  • The movement towards decentralization of the national & state governments through the Panchayat Raj system needs to be strengthened.
  • An understanding of social issues is important for effective planning and policy development.
  • Self-governance, which ensures that Indian citizens even previously marginalized, can participate in decision-making.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 5 Rural Development in India

Question 4.
Express your idea of a ‘Model Village’.
Answer:
India is a country of villages.
My idea of a model village is as follows:

  • There should be a good system of sanitation and the provision of safe drinking water.
  • There must be good educational facilities so as to improve the literacy rate.
  • There must be gender equality and women must be empowered & encouraged to participate in Community Development Programme.
  • There should be proper enforcement of law & order
  • There should be the development of infrastructure.
  • A village should have financial institutions to provide credit at a reasonable rate of interest.
  • A model village must have all possible provisions for all-around rural development.

11th Economics Digest Chapter 5 Rural Development in India Intext Questions and Answers

Find out: (Textbook Page No. 34)

Information about the latest achievements of NABARD.
Answer:
NABARD plays a pivotal role in reducing regional inequality and help small farmers, marginal farmers, and weaker sections of society.

Achievements:
(i) Refinance – short term loans:
In the year 2017-18, NABARD sanctioned short-term credit limits of ₹ 55,000 crores for seasonal agricultural operations to financial institutions.

(ii) Refinance – long term loans:
In the year 2017-18, refinance of ₹ 65,240 crores has been provided to financial institutions to carry forward a wide gamut of activities comprising of farm and non-farm activities.

(iii) Rural Infrastructure development fund:
NABARD disbursed ₹ 24,993 crores in RIDF which has now contributed substantially to the rural infrastructure funding.

(iv) Pradhan Mantri Awaas Yojana – Grameen (PMAY-G):
NABARD released ₹ 7,329.43 crores in 2017-18 to the National Rural Infrastructure Development Agency (NRIDA). Financial assistance was further provided by PMAY-G that planned to provide houses with basic amenities to houseless households by 2022.

(iv) Food Processing Fund:
To promote the food processing industry the Government of India instituted a special fund in NABARD in the year 2014-15. However, as of 31st March 2018, 11 Mega Food Park Projects, one integrated Food Park Project and three Food Processing Units have been sanctioned.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 5 Rural Development in India

(v) Watershed Development:
Watershed Development programmes in 27 states have been sanctioned as of 31st March 2018.

(vi) Tribal Development:
712 projects have been sanctioned covering ₹ 5.21 lakh tribal families. ₹ 2,121 crores have been provided for their development.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

1A. Choose the correct option:

Question 1.
Revenue Divisions of Maharashtra
(a) Mumbai, Pune, Nasik, Palghar.
(b) Mumbai, Pune, Nasik, Aurangabad.
(c) Mumbai, Nasik, Amravati, Nagpur.
(d) Mumbai, Amravati, Nagpur, Nanded.
Options:
(1) a and d
(2) b and c
(3) a, b and d
(4) c, d, and b
Answer:
(2) b and c

Question 2.
Feature of Maharashtra Economy
(a) 2nd largest state in the country
(b) Most urbanized State.
(c) Unskilled manpower
(d) Most favoured destination for tourism
Options:
(1) c and d
(2) b, c, d
(3) a, b and d
(4) a, c and d
Answer:
(3) a, b and d

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Question 3.
Problems in the economic development of Maharashtra
(a) Agricultural indebtedness.
(b) Abundant capital and marketing facilities.
(c) Abundant infrastructure facilities
(d) Regional imbalance
Options:
(1) a and d
(2) a, b and c
(3) b, c, and d
(4) a and c
Answer:
(1) a and d

Question 4.
Feature of industry in Maharashtra.
(a) Not potential to absorb excess labour
(b) Industrially advanced state.
(c) First choice of domestic and foreign investors
(d) Generates higher income and higher productivity.
Options:
(1) a and b
(2) b and c
(3) a, b, c
(4) b, c, and d
Answer:
(4) b, c, and d

Question 5.
Measures by Government for industrial development
(a) Creation of specialized Economic zone
(b) Implementation of MSICDP
(c) Discouraging Single Window Cell
(d) Introduction of MAITRI
Options:
(1) b and c
(2) a, b and c
(3) b, c, and d
(4) a, b and d
Answer:
(4) a, b and d

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Question 6.
Service Sector
(a) Provides service to the agricultural sector and farmers.
(b) Largest employment generating sector
(c) Consists of insurance, retail banking, education, etc.
(d) Provides service to the business sector and final consumers.
Options:
(1) b, c, and d
(2) a, c and d
(3) a and d
(4) c and d
Answer:
(1) b, c, and d

1B. Complete the correlation:

Question 1.
Sarva Shiksha Abhiyan : Free and compulsory education : : Sakshar Bharat Abhiyan : ___________
Answer:
Each one Teach one or Adult literacy

Question 2.
Kolhapur : Regional films : : Mumbai : ___________
Answer:
Bollywood

Question 3.
NRHM : Health determinants : : NUHM : ___________
Answer:
Sanitation and hygiene

Question 4.
Primary Tier : Primary Health Centres and Community Health Centres : : Secondary Tier : ___________
Answer:
sub-district hospitals and district hospital

Question 5.
Agricultural Sector : Agricultural Indebtedness : : Industrial Sector : ___________
Answer:
Regional Imbalance

Question 6.
Economic infrastructure : Communication : : ___________ : Education.
Answer:
Social Infrastructure

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Question 7.
___________ : Sarva Shiksha Abhiyan : : Higher Education : Rashtriya Uctchatar Shiksha Abhiyan.
Answer:
Primary Education

Question 8.
‘Each one Teach one’ : ___________ : : Free of cost S.T. Bus service : Girls Education.
Answer:
Adult literacy

Question 9.
Tribal Education : Residential Ashram Schools : Inclusive Education : ___________
Answer:
Differently Abled Children

Question 10.
Primary Tier : Community Health Centres : : ___________ : Super Speciality Hospital.
Answer:
Tertiary Tier

1C. Suggest the economic terms for the given statements:

Question 1.
The backbone of the socio-economic development of any country.
Answer:
Education

Question 2.
Free and compulsory education to 6-14 years children.
Answer:
Right to Education (RTE)

Question 3.
MTDC has launched the scheme to bring different experiment projects like village tourism, safari, etc.
Answer:
Mahabhraman

Question 4.
Second largest populated state in the country.
Answer:
Maharashtra

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Question 5.
Largest employment generating sector.
Answer:
Service Sector

Question 6.
Industrially advanced state.
Answer:
Maharashtra

Question 7.
Number of Districts in Maharashtra.
Answer:
Thirty-Six (36)

Question 8.
An industry that focuses on customer satisfaction.
Answer:
Hospitality

Question 9.
A district was well known for regional films.
Answer:
Kolhapur

Question 10.
City popularly is known as “Bollywood”.
Answer:
Mumbai

Question 11.
The first state in the country to receive RUSA grant of ₹ 20 crores.
Answer:
Maharashtra.

1D. Arrange in proper order:

Question 1.
Highest Populated States
(a) Maharashtra
(b) West Bengal
(c) Uttar Pradesh
(d) Bihar
Options:
(1) a, c, d, b
(2) c, a, d, b
(3) d, c, b, a
(4) c, b, d, a
Answer:
(1) c, a, d, b

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Question 2.
Largest Geographical Area
(a) Uttar Pradesh
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
(d) Maharashtra
Options:
(1) a, b, d, c
(2) c, a, d, b
(3) d, c, b, a
(4) c, b, d, a
Answer:
(2) c, b, d, a

Question 3.
Levels of Education
(a) Primary
(b) Higher Secondary
(c) Secondary
(d) Higher Education
Options:
(1) a, d, b, c
(2) b, d, c, a
(3) a, c, b, d
(4) c, d, b, a
Answer:
(3) a, c, b, d

Question 4.
Sector of Economy
(a) Quaternary
(b) Tertiary
(c) Secondary
(d) Primary
Options:
(1) d, c, b, a
(2) a, b, d, c
(3) b, a, c, d
(4) d, b, a, c
Answer:
(4) d, c, b, a

1E. Find the odd word out:

Question 1.
Use of chemical fertilizers, Soil degradation, Inadequate irrigation facilities, Textiles.
Answer:
Textile

Question 2.
Textile, Automobile, Pharmaceutical, Climatic changes.
Answer:
Climatic changes

Question 3.
Unskilled labour, Tourism, Lack of infrastructure, Outdated technology.
Answer:
Tourism

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Question 4.
Energy, Transport, Communication, Agriculture.
Answer:
Agriculture

1F. Complete the following statements:

Question 1.
Maharashtra state has been divided into ___________ districts.
Answer:
36

Question 2.
Maharashtra is the ___________ largest populated state in the country.
Answer:
Second

Question 3.
The population of Maharashtra was ___________ crores during 2011.
Answer:
11.24

Question 4.
Maharashtra is the ___________ largest state in the country in terms of geographical area.
Answer:
third

Question 5.
Geographical area of Maharashtra is about ___________ lac sq.km.
Answer:
3.08

Question 6.
According to 2011 census the sex ratio of Maharashtra was ___________ females per 1000 males.
Answer:
929

Question 7.
According to 2011 census literacy rate of Maharashtra was ___________
Answer:
82.3%

Question 8.
The share of agriculture and allied activities of Maharashtra during 2001-02 was ___________
Answer:
15.3%

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Question 9.
The share of agriculture and allied activities of Maharashtra during 2016-17 was ___________
Answer:
12.2%

Question 10.
Maximum use of chemical and pesticides leads to ___________
Answer:
soil degradation

Question 11.
The share of Industries of Maharashtra is about ___________
Answer:
18%

Question 12.
In Economy, service sector is the largest ___________ generating sector.
Answer:
employment

Question 13.
The basic requirement for economic development is ___________
Answer:
Infrastructure

Question 14.
The backbone of socio-economic development of any country is ___________
Answer:
education

Question 15.
During 2016-17 the expenditure on primary education of the Maharashtra government’s was ___________ crores.
Answer:
₹ 19,486

Question 16.
Number of aided Ashram school in the Maharashtra state is ___________
Answer:
556

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

1G. Choose the wrong pair:

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Share of agriculture(a) 12.2%
2. Share of service sector(b) 10%
3. Share of industry(c) 18%

Answer:
Wrong Pair: Share of the service sector – 10%

Question 2.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Aided Ashram School(a) 556
2. Primary health centers(b) 1814
3. Community health centers(c) 370

Answer:
Wrong Pair: Community health centers – 370

Question 3.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Hotel Industry(a) Hospitality service
2. Secondary sector(b) Harvesting
3. Primary sector(c) Agriculture

Answer:
Wrong Pair: Secondary Sector – Harvesting

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Question 4.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Primary health center(a) 1814
2. Community health centers(b) 360
3. Districts of Maharashtra(c) 63

Answer:
Wrong Pair: Districts of Maharashtra – 63

1H. Choose the correct pair:

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Maharashtra(a) Problems of Agriculture
2. Impact of climate changes(b) Agricultural Growth
3. Ashram school(c) 36 districts
4. SEZ(d) Industrial Growth

Answer:
Correct Pair: (4) SEZ – Industrial Growth

Question 2.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Economic infrastructure(a) Education
2. Service Sector(b) Largest Employment Generator
3. Aided Ashram School(c) Sanitation and hygiene
4. NUHM(d) 556

Answer:
Correct Pair: (2) Service Sector – Largest Employment Generator

2. Identify and explain the concepts from the given illustrations:

Question 1.
In tribal areas, for their progress, many schools have started.
Answer:
Tribal Education.
Ashram School, an initiative by Government of Maharashtra, provide food, uniform, educational material and other concessions to the tribal student for encouraging higher studies. There are 556 aided Ashram Schools in the state.

Question 2.
Hotel industries give better service to their customers.
Answer:
Hospitality.
Hospitality is all about the art of entertaining or receiving guests. It means friendly and generous receptions and entertainment of guests, visitors, or strangers. Hospitality is a broader industry than other industries and has grown rapidly in Maharashtra due to the development of the tourism business in Maharashtra.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Question 3.
In the process of economic development, Transport plays an important role.
Answer:
Service Sector.
The service sector supports both the primary and secondary sectors but involves important services like banking, transport, hotel, energy, etc. It is the largest employment generating and fastest-growing sector of the economy.

3. Assertion and Reasoning – Choose the correct answer from the following:

Question 1.
Assertion (A) – Agricultural productivity is affected by climatic changes.
Reasoning (R) – To increase agricultural activity, the development of irrigation facilities is necessary.
(i) (A) is true but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are True, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Question 2.
Assertion (A) – Education is the backbone of social-economic development.
Reasoning (R) – There are 4 levels of education like primary, secondary, higher secondary, and higher education.
(i) (A) is true but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are True and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are True, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) are True and (R) is the correct explanation of (A).

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

4. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
There are some important features of the economy of Maharashtra.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • Maharashtra is the second largest populated state in India.
  • It is the third-largest state in terms of geographical area.
  • It is the most urbanized state.
  • The literacy rate was 82.3% for Maharashtra as per the 2011 census.
  • As per the 2011 census, the sex ratio was 929 females per 1000 males.
  • As per the Economic survey 2016-2017, the state had the highest growth of GSDP (Gross State Domestic Product)
  • The state of Maharashtra has abundant natural resources, skilled man power, developed infrastructure, and is technological advancement.
  • It is the most favoured destination for investment and Tourism.

Question 2.
The agricultural sector has no problems.
Answer:
No, I do not agree with the statement.
The agricultural sector is the backbone of the Indian Economy as well as Maharashtra state. But still, this sector is facing many problems such as:

  • Decrease in the average size of land.
  • Maximum use of chemical fertilizers and pesticides.
  • Lack of capital.
  • Agricultural indebtedness.
  • Fewer irrigation facilities.
  • Lack of marketing.
  • Climatic changes.
  • Adverse crop pattern.
  • Increase in the number of small and marginal farmers.

5. Read the following passage and answer the questions given below:

Maharashtra Water Resources Regulatory Authority (MWRRA) is a Government of Maharashtra initiative founded in August 2005 and one of the key people is Mr. K.P. Bakshi as chairman. Administrative and legal reforms constitute broadly what is known as the Water Sector Reform. The institute is responsible for the regulation, allocation, management, and utilization of limited water resources in the state. The MWRRA was authorized to control and set water tariffs. All water regulation projects are abode to have clearance from MWRRA. This project could be from irrigation, industrial users, and urban and rural domestic consumers.

Question 1.
What is the government of Maharashtra’s initiative on water resources?
Answer:
Maharashtra Water Resources Regulatory Authority (MWRRA) is an initiative taken by the government of Maharashtra.

Question 2.
What is the function of MWRRA?
Answer:
The main function of MWRRA is as follows:
It is responsible for the regulation, allocation, management, and utilization of limited water resources in the state of Maharashtra.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Question 3.
In which year MWRRA is formed and who is the key person?
Answer:
MWRRA is formed in August 2005 and the name of the key person is Mr. K.P. Bakshi who is the chairman.

Question 4.
Do you think MWRRA is authorized to set water tariffs? Kindly explain.
Answer:
Yes, MWRRA is authorized to control and set water tariffs. All water regulation projects are abode to have clearance from MWRRA. This project could be from irrigation, industrial users, and urban and rural domestic consumers.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 4 The Economy of Maharashtra Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

1. Give economic terms:

Question 1.
Investments did by foreign companies in our country.
Answer:
Liberalisation

Question 2.
Programme for development of the small, medium, and micro industries.
Answer:
MSICDP

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Question 3.
The basic requirement for facilitating the production and distribution of goods and services for economic development.
Answer:
Social infrastructure

Question 4.
A movement that promotes values of self-help democracy and equality.
Answer:
Co-operative movement

2. Find the odd word out:

Question 1.
Agricultural Indebtedness, dry farming, lack of capital, engineering
Answer:
Engineering

Question 2.
Tourism, Banking, Automobile Production, Insurance
Answer:
Automobile Production

Question 3.
Pune, Hyderabad, Nasik, Nagpur
Answer:
Hyderabad

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Question 4.
MTDC, MAITRI, SEZ, MIDC
Answer:
MTDC

Question 5.
Primary education, Hospitality, Higher education, Skill-based education.
Answer:
Hospitality

3. Identify and explain the concepts from the given illustrations:

Question 1.
To facilitate research in robotic technology, Japan has invested ₹ 1000 crores in India.
Answer:
Liberalisation – Foreign Direct Investment (FDI).
Due to the Liberalisation Act of 1991, foreign direct investment became easy in the Indian Industrial Sector. This led Japan to invest ₹ 1000 crores in India.
The FDI inflow in Maharashtra till September 2017 was ₹ 6,11,760 crores.

Question 2.
Prajakta and her family visited the beaches during her eight-day Diwali vacation.
Answer:
Tourism.
It is a business of providing and arranging holidays and the tourism department focuses to attract more and more tourists to Maharashtra to earn revenue for the state. To promote tourism, the government formulated Maharashtra Tourism Policy, 2016.

Question 3.
Pravin from Latur works as a technician in the films division at Mumbai city.
Answer:
Entertainment Industry.
The Entertainment Sector of Maharashtra generates employment opportunities for a large number of people. Thus, Pravin came to Mumbai and worked as a technician in the film division.

Question 4.
Rani Gond from Chandrapur works as a hostess with the Mumbai-Goa cruise ship.
Answer:
Hospitality.
It means friendly and generous receptions and entertainment of guests, visitors, or strangers. Hospitality is a broader industry than other industries and has grown rapidly in Maharashtra due to the development of the tourism business in Maharashtra.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

4. Distinguish between:

Question 1.
Economic Infrastructure and Social Infrastructure.
Answer:

Economic InfrastructureSocial Infrastructure
(i) Economic Infrastructure is the basic facilities of production and distribution of goods and services for economic development.(i) Social infrastructure is the basic facilities to improve the quality of human life.
(ii) It includes telecommunication, electricity, transportation, energy, etc.(ii) It includes health, education, and housing.

Question 2.
The agriculture sector and Service sector.
Answer:

Agricultural SectorService Sector
(i) Agricultural sector is known as the primary sector. It includes the production of raw materials and basic foods.(i) The service sector is known as the tertiary sector. They mainly provide services to the general population and to the business.
(ii) E.g. farming, fishing, hunting, mining, etc.(ii) E.g. restaurants, tourism, banking, insurance, etc.

Question 3.
Tourism and Hospitality.
Answer:

TourismHospitality
(i) Tourism refers to the business of providing and arranging holidays and services to the people who are visiting a place.(i) Hospitality refers to the relationship between a guest and host, wherein the host receives the guest with goodwill.
(ii) It includes activities such as sightseeing and camping.(ii) It includes reception, entertainment of guests, visitors, etc.

Question 4.
Education and Health Services.
Answer:

EducationHealth Services
(i) Education is about teaching, learning skills, and knowledge. It also means helping people to learn and think about what they learn.(i) Health services refer to medical professionals, organizations, and ancillary health care workers who provide medical care to those in need.
(ii) Education refers to a profession where people are educated for their personal development.(ii) Health refers to mental health, physical health, etc.

5. Answer the following:

Question 1.
Explain the role of Co-operative movement in Maharashtra.
Answer:
Following is the role of the Co-operative movement in Maharashtra:

  • Co-operative movements have been vastly successful in the overall improvement of the quality of life in rural areas.
  • The co-operative movement has improved the lives of the people and has made a significant contribution to the economy of Maharashtra.
  • Due to cooperative movement, Maharashtra is considered as the land of opportunities, as it is one of the most developed states, not only economical but also in terms of infrastructure.
  • There are some other roles of co-operative movements such as agro-processing industry, agro-marketing, sugar co-operatives, fisheries Co-operative societies, Co-operative dairy societies, textiles, housing societies, etc.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Question 2.
Explain in detail the measures taken by the government for the agricultural development of Maharashtra.
Answer:
Following are the measures are taken by the government for the agriculture development of Maharashtra:

  • Availability and distribution of quality seeds, fertilizers, pesticides, water sources by dams, well, turbines, etc.
  • Establishment of Centre of Excellence to transfer technologies, creating awareness about agricultural information.
  • Use of renewable energy in agriculture and allied activities.
  • Creation of water resources for round the year cultivation.
  • The Pradhan Mantri Krishi Sinchai Yojana(PMKSY) is another scheme to expand the cultivated areas with assured irrigation and reduce wastage of water.
  • National Agriculture Market (NAM) has been introduced to promote reform of the agricultural marketing sector.

Question 3.
Explain the major problems in the industrial sector of Maharashtra.
Answer:
Major problems in the industrial sector are as follows:

  • On the government level, the decision-making system is so poor that it results in huge cost escalation, increasing interest burden, and higher burden on consumers.
  • India’s population is very high but there is a shortage of trained, well-educated, energetic, and experienced people.
  • The technology used in industries is outdated and it affects production.
  • Lack of infrastructures like transportation, communication, sewage, water, and electric system available at a high cost, results in an increase in production cost.
  • Due to a lack of motivation for new entrepreneurs, self-motivation will help to achieve the entrepreneurial goals.
  • Regional imbalances exist in all sectors of the economy. Especially, it is found more in the industrial sector.

Question 4.
Explain the measures taken to develop social infrastructure in Maharashtra.
Answer:
Measures taken to develop social infrastructure in Maharashtra are as follows:

(i) Education:

  • Right to Education (RTE) to children in the age group of 6-14 years.
  • Free and compulsory education under the program Sarva Shiksha Abhiyan (SSA).
  • Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan (RMSA) was launched in 2009 to improve access and quality secondary education.
  • Efforts are taken to expand opportunities in higher education.
  • Other measures like inclusive education, girl’s education, adult literacy, and tribal education were also taken by the government.

(ii) Health Services:
Various programmes like National Rural Health Mission (NRHM) and National Urban Health Mission – (NUHM) were undertaken to strengthen the health system in rural and urban areas created 3 tier health infrastructure to provide comprehensive health services.

(iii) Tourism:

  • Formulated Maharashtra Tourism Policy, 2016.
  • Organises different events like the Ellora festival, Elephanta festival, etc.
  • Launched the scheme of ‘Mahabhraman’.

(iv) Hospitality:
Provides services through, Airlines, Mumbai-Goa cruise ships, fancier trains (Deccan Odyssey), restaurants, etc.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

(v) Entertainment:
Generated employment opportunities by producing a large number of films.

6. Read the following passage and answer the questions given below:

The government of India has launched an ambitious programme of ‘Bharatnet’ for rural India by keeping in mind today’s modern era. More than one lakh rural (Grampanchayat) areas have been connected under Bharatnet’s high-speed broadband scheme. Maharashtra has become the best-performing state. East Uttar Pradesh, Chattisgarh, Rajasthan, and Jharkhand have also been placed among the best performing states in the first phase of the Bharatnet broadband connection scheme.

Question 1.
Why did the Government of India launch the Bharatnet project?
Answer:
The Government of India launched the ambitious programme of Bharatnet especially for rural India to get connected under Bharatnet’s high-speed broadband scheme.

Question 2.
How many Gram panchayats have received Internet services?
Answer:
More than one lakh Gram panchayats have received internet services.

Question 3.
Which states have been placed as the best performing states in the first phase of Bharatnet?
Answer:
Maharashtra, East Uttar Pradesh, Chattisgarh, Rajasthan, and Jharkhand have been placed as the best-performing state in the first phase of Bharatnet.

Question 4.
‘Internet has brought the world closer’ – Express your views on it.
Answer:
Yes, Communication has become very simple through e-mails. People can get connected online through the internet which can see each other living in another corner of the world. Through the internet, we can get each and every piece of information required for studies, research, business, etc. Messaging apps are the fastest way of communication that can be connected through the internet which also saves cost.

11th Economics Digest Chapter 4 The Economy of Maharashtra Intext Questions and Answers

Find out: (Textbook Page No. 26)

Names of any five enterprises from each category producing the following goods in Maharashtra: chemicals, food processing, textiles, automobiles, I.T., and pharmaceuticals.
Answer:
Companies or Enterprises producing the following goods in Maharashtra:

ChemicalFood ProcessingTextilesAutomobilesI.T.Pharmaceutical
1. Core Chemical Mumbai Pvt. Ltd. (Mumbai)1. Malpani Food Industries (Pune)1. Tuni Textile Mills Ltd. Mumbai)1. Force Motors (Pune)1. Computer World (Pune)1. Aarey Drugs and Pharmaceuticals Pvt. Ltd. (Boisar)
2. Dai Ichi Karkaria Ltd. (Mumbai)2. Protein Food Industries (Hadapsar, Pune)2. Bafna Textile Mumbai)2. Maruti Udyog Ltd. Mumbai)2. Wizertech Informatics Pvt. Ltd. Mumbai)2. Aditya Air Products Pvt. Ltd. (Nagpur)
3. Molychem (Mumbai)3. Vista Processed Foods Pvt. Ltd. (Navi Mumbai)3. Baba Weaving Mills (Solapur)3. Volvo India Pvt. Ltd Mumbai)3. Marvell India Pvt. Ltd. (Pune)3. Allwin Medical Pvt. Ltd. (Raigad)
4. Hindustan Organic Chemical (Rasayani)4. Forstal Frozen Foods Pvt Ltd. (Navi Mumbai)4. Aruna Fabrics (Kolhapur)4. DSK Toyota DSK Motors Ltd. (Pune)4. Ideal Computer and Softwares (Mumbai)4. Ambica Diagnostics (Aurangabad)
5. Sanika Chemicals Pvt Ltd (Mahad)5. Tastel Fine Food Pvt Ltd. (Mumbai)5. Navjeevan Mills Pvt Ltd. Mumbai)5. Arihant Auto Industries (Nashik)5. Lotus Info System (Mumbai)5. Cellulose Pharma Chem (Nashik)

[Source: Internet]

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 4 The Economy of Maharashtra

Try this: (Textbook Page No. 27)

Classify the services into services for business and services for final consumers.
[Fintech, IT/ITES, Startups, Cloud Computing, Electric Vehicles, Defence, Tourism and Private Universities]
Answer:

Services for BusinessServices for Final Consumers
1. Fintech(a) Electric Vehicles
2. IT/ITES(b) Defence
3. Startups(c) Tourism
4. Cloud Computing(d) Private Universities
5. Defence

Think about it: (Textbook Page No. 25)

What will happen if the farmers sell their farm produce without the middlemen?
Answer:

  • Middleman charge commission and make a profit by taking goods from farmers and selling them to the general public.
  • If the middleman is removed then farmers will get more price for their produce as well as consumers will also get products at a lesser price.
  • Sometimes middlemen create an artificial shortage of products which increases the price, thus this artificial shortage can be cut down by abolishing middlemen.
  • Farmer can get right to fix price for their own product after adding sufficient profit margin which will help them to grow in future.

Find out: (Textbook Page No. 28)

Symbols of the following:
(i) Sarva Shiksha Abhiyan (SSA)
(ii) Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan (RMSA)
(iii) Adult Literacy Mission (ALM)
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 4 The Economy of Maharashtra Q4

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 4 The Economy of Maharashtra Q4.1

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 4 The Economy of Maharashtra Q4.2

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Economics Important Questions Chapter 2 Money

1A. Choose the correct option:

Question 1.
Qualities of Money
(a) General Acceptability
(b) Durability
(c) Non-divisibility
(d) Portability
Options:
(1) a, c, d
(2) a, b, c
(3) a, b, d
(4) b, c, d
Answer:
(3) a, b, d

Question 2.
Difficulties in Barter System
(a) Problem of Double coincidence of wants
(b) Lack of common measure of value
(c) Difficulties in the storage of goods
(d) Divisibility of goods possible
Options:
(1) b, c, d
(2) a, b, c
(3) a, b, c, d
(4) a, b, d
Answer:
(2) a, b, c

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

Question 3.
Statement related to Barter System
(a) Exchange of goods for goods
(b) Mobile Phone, Tablet, Smart Cards, Digital Wallet
(c) Problem of deferred payments
(d) Lack of common measure of value
Options:
(1) a, c, d
(2) a, b, c
(3) b, c, d
(4) b, d
Answer:
(1) a, c, d

Question 4.
Statement not related to Standard coins
(a) Face value greater than the intrinsic value
(b) It is also called as full-bodied coins
(c) It is made of gold or silver
(d) Face value is equal to intrinsic value
Options:
(1) a, b, c
(2) b, c
(3) a, b, d
(4) b, c, d
Answer:
(4) b, c, d

Question 5.
Not a Commodity money
(a) Feathers
(b) Tusk
(c) Aluminium
(d) Animal skin
Options:
(1) b, a
(2) c, d
(3) c
(4) a, c
Answer:
(3) c

Question 6.
Features of non-legal tender money
(a) No legal compulsion
(b) Cheques, Bill of exchange, etc
(c) Generally, used by people for final payment
(d) It is backed by law
Options:
(1) a, c, d
(2) a, b, c
(3) b, d
(4) b, c, d
Answer:
(2) a, b, c

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

Question 7.
Secondary functions of money
(a) Standard of Deferred payments
(b) Store of value
(c) Medium of Exchange
(d) Transfer of value
Options:
(1) b, c
(2) a, b, c
(3) a, b, d
(4) b, c, d
Answer:
(3) a, b, d

Question 8.
Contingent functions of money
(a) Imparts liquidity to wealth
(b) Measurement of National Income
(c) Basis of Credit
(d) Estimation of macro-economic variable
Options:
(1) a, b, c
(2) b, c, d
(3) a, c, d
(4) a, b, c, d
Answer:
(4) a, b, c, d

Question 9.
Concept of Black money
(a) Money not accounted for
(b) tax evaded money
(c) encourages bribery, hoarding, etc
(d) discourages illegal activities
Options:
(1) a, d
(2) b, c, d
(3) a, b, c
(4) a, b, d
Answer:
(3) a, b, c

Question 10.
Features of Bank money
(a) Refers to deposits saved by people
(b) Demand draft, cheque, etc
(c) Legal tender money
(d) Nonlegal tender money
Options:
(1) a, b, d
(2) b, c, d
(3) a, c, d
(4) b, d
Answer:
(1) a, b, d

1B. Complete the correlation:

Question 1.
Bills of exchange : Credit money : : Feathers : __________
Answer:
Commodity Money

Question 2.
Primary function of money : Medium of exchange : : __________ : Deferred payment.
Answer:
Secondary functions of money

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

Question 3.
Commodity money : Metals, Rice : : __________ : Credit card.
Answer:
Plastic money

Question 4.
Standard coins : Gold, silver : : __________ : Cheap metal.
Answer:
Token coins

Question 5.
India : Rupees : : __________ : Dollar.
Answer:
USA

Question 6.
Animal money : Oldest form of money : : __________ : Latest form of money.
Answer:
Electronic money

Question 7.
Currency notes : Unlimited legal tender : : Token coins : __________
Answer:
Limited legal tender

Question 8.
U.K. : Pound : : __________ : Yen
Answer:
Japan

Question 9.
Credit Cards : Plastic Money : : Digital Wallet : __________
Answer:
Electronic money

Question 10.
₹ 1 note : __________ : : ₹ 100 note : Reserve Bank of India.
Answer:
Govt, of India

1C. Suggest the economic terms for the given statements.

Question 1.
A financial institution that accepts deposits of money from the public.
Answer:
Bank

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

Question 2.
Exchange of goods for goods without the use of money.
Answer:
Barter system

Question 3.
Coins whose face value is higher than their intrinsic value.
Answer:
Token coins

Question 4.
Coins whose face value is equal to their intrinsic value.
Answer:
Standard or Full-bodied coins

Question 5.
Money that is backed by law and cannot be refused in transactions by anybody.
Answer:
Legal tender money

Question 6.
Money is generally used by the people but there is no legal compulsion of accepting it.
Answer:
Nonlegal tender money

Question 7.
Payment to be made at a future date.
Answer:
Deferred payment

Question 8.
Name the function of money when it serves as a medium of exchange and measure of value.
Answer:
Primary functions

Question 9.
Tool to control black money.
Answer:
Demonetization

1D. Arrange in proper order:

Question 1.
Evolution of money
(a) Paper money
(b) Animal money
(c) Plastic money
(d) electronic money
Answer:
b, a, c, d

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

Question 2.
Function of money
(a) Transfer of value
(b) Medium of exchange
(c) Store of value
(d) Basis of credit
Answer:
b, c, a, d

1E. Find the odd word out.

Question 1.
Definitions of money not given by
(a) Walker
(b) Crowther
(c) Marshall
(d) Seligman
Answer:
(c) Marshall

Question 2.
Not a good quality of money
(a) Homogeneity
(b) Portability
(c) Cognizability
(d) Changing the value of money
Answer:
(d) Changing the value of money

Question 3.
Not a standard of deferred payment
(a) Paper money
(b) Commodity money
(c) Bills of exchange
(d) Demand drafts
Answer:
(b) Commodity money

Question 4.
Not a metallic money
(a) silver
(b) stones
(c) aluminium
(d) nickel
Answer:
(b) stones

1F. Complete the following statements:

Question 1.
Money is anything that is generally accepted as a means of exchange and at the same time __________
Answer:
acts as a measure and store of value

Question 2.
Token coins are those whose face value __________
Answer:
is higher than their intrinsic value

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

Question 3.
Cow, sheep, horse, etc. used as a means of exchange are __________
Answer:
commodity money

Question 4.
Money that is backed by law and cannot be refused in the transaction are called __________
Answer:
legal tender money

Question 5.
Any two qualities of good money __________
Answer:
recognizability, divisibility

Question 6.
Money used for purchases and transactions globally is __________
Answer:
electronic money

Question 7.
In India, one rupee note and all coins are issued by the __________
Answer:
Government of India

Question 8.
Currency notes of higher denominations are issued by the __________
Answer:
Central Bank (RBI)

Question 9.
Money is a link between __________
Answer:
Present and future

Question 10.
Payments to be made at a future date is called __________
Answer:
deferred payments

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

Question 11.
In the case of token coins, intrinsic value is __________
Answer:
less than its face value

Question 12.
The most liquid asset is __________
Answer:
money

Question 13.
Introduction of money removed __________
Answer:
the difficulties of the barter system

Question 14.
Money that leads to political, economic and social instability in a country is __________
Answer:
Black money

Question 15.
Bank draft is an example of __________
Answer:
Bank money

Question 16.
In India, paper currency is known as __________
Answer:
Legal tender money

Question 17.
Use of Debit and Credit cards are examples of __________
Answer:
Plastic money

Question 18.
“Money is what money does”, this definition is given by __________
Answer:
Prof. Walker

1G. Choose the wrong pair:

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Standard coin(a) Face value more than the intrinsic value
2. Bills of Exchange(b) Credit money
3. Black Money(c) Illegal money

Answer:
Wrong Pair: Standard coin – face value more than intrinsic value.

Question 2.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Commodity money(a) cow, sheep, horse, etc.
2. Barter System(b) Double coincidence of wants
3. Electronic money(c) Gold coins

Answer:
Wrong Pair: Electronic money – Gold coins

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

Question 3.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Quality of money(a) Cognizability
2. Secondary function of money(b) Medium of Exchange
3. Rs. 100(c) Legal tender money

Answer:
Wrong Pair: Secondary function of money – Medium of Exchange.

1H. Choose the correct option:

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Near Money(a) Seashells
2. Secondary function of money(b) Double coincidence of wants
3. Commodity money(c) Bills of Exchange
4. Barter System(d) Standard of deferred payments
5. Legal tender(e) Paper money

Options:
(A) 1 – e; 2 – b; 3 – a; 4 – d; 5 – c
(B) 1 – b; 2 – a; 3 – d; 4 – c; 5 – e
(C) 1 – c; 2 – d; 3 – a; 4 – b; 5 – e
(D) 1 – a; 2 – d; 3 – c; 4 – e; 5 – b
Answer:
(C) 1 – c; 2 – d; 3 – a; 4 – b; 5 – e

Question 2.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Token Coin(a) Credit Money
2. Standard coin(b) Not steady
3. Money(c) Medium of Exchange
4. Value of Money(d) Face value more than intrinsic value
5. Bills of Exchange(e) Face value equal to intrinsic value

Options:
(A) 1 – a; 2 – b; 3 – c; 4 – e; 5 – d
(B) 1 – d; 2 – e; 3 – c; 4 – b; 5 – a
(C) 1 – c; 2 – e; 3 – d; 4 – a; 5 – b
(D) 1 – e; 2 – c; 3 – b; 4 – a; 5 – d
Answer:
(B) 1 – d; 2 – e; 3 – c; 4 – b; 5 – a

Question 3.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Metallic Coins(a) Latest development in credit money
2. Commodity Money(b) Cheques
3. Paper Money(c) Currency Notes
4. Bank Money(d) Problem of divisibility
5. Electronic money(e) Gold coins

Options:
(A) 1 – a; 2 – b; 3 – c; 4 – d; 5 – e
(C) 1 – d; 2 – e; 3 – a; 4 – b; 5 – c
(B) 1 – c; 2 – b; 3 – a; 4 – e; 5 – d
(D) 1 – e; 2 – d; 3 – c; 4 – b; 5 – a.
Answer:
(D) 1 – e; 2 – d; 3 – c; 4 – b; 5 – a

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

2. Distinguish between:

Question 1.
Barter Economy and Money Economy.
Answer:

Barter EconomyMoney Economy
(i) Barter economy is a moneyless economy where goods are exchanged for goods.(i) Money economy is one where money is commonly used as a medium of exchange.
(ii) In this economy exchange of goods for goods is direct.(ii) In this economy exchange of goods is indirect i.e. through money.
(iii) Exchange of transactions is few and difficult.(iii) Exchange of transactions is many and smooth.
(iv) Barter economies are rarely found.(iv) Almost all economics in the world are money economies.

Question 2.
Metallic Money and Paper Money.
Answer:

Metallic MoneyPaper Money
(i) It refers to money which is made of metals like gold, silver, and copper, etc.(i) It refers to that money which is in form of paper currency notes issued by the Govt, and the Central Bank of the country.
(ii) They are durable.(ii) They are less durable.
(iii) Metallic money is not easily portable.(iii) Paper money is more convenient and they are light in weight, so it is portable.
(iv) They are suitable for small transactions.(iv) They are suitable for larger transactions.
(v) Metallic money was introduced earlier to paper money.(v) Paper money was subsequently issued after metallic money.
(vi) Metallic money is not economical to produce.(vi) Paper money is easier and cheaper to print.

Question 3.
Standard Coins and Token Coins.
Answer:

Standard CoinsToken Coins
(i) Standard coins are those coins whose face value is equal to its intrinsic value.(i) Token coins are those coins whose face value is greater than its intrinsic value or metal value.
(ii) These are made of costly metals like gold, silver, etc.(ii) These are made of cheap metals like nickel, aluminium, etc.
(iii) Indian rupees during the king’s rule were made of gold, silver, etc.(iii) In today’s time these are used for making small payments.
(iv) These are rarely used now.(iv) Token coins in India are ₹ 10, 5, 2, 1.

Question 4.
Legal Tender Money and Non-Legal tender Money.
Answer:

Legal Tender MoneyNon-Legal Tender Money
(i) Legal Tender Money is the money that is backed by law and refusal to accept will be punishable by law.(i) Non-legal tender money is the money that is generally used by people but there is no legal compulsion to accept it.
(ii) It is issued by the Central bank of the country.(ii) It is issued by commercial banks.
(iii) It is freely accepted as a medium of exchange.(iii) It is not legal tender money. No one can force you to accept it.
(iv) Currency notes issued by RBI in denominations ₹ 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 2000 are legal tender money.(iv) Negotiable instruments such as cheques, bank drafts, bills of exchange are non-legal tender money.

3. Answer the following:

Question 1.
Write any two most commonly accepted definitions of money.
Answer:
Some most commonly accepted definitions are as follows:

  • Prof. Walker – “Money is what money does”.
  • Prof Crowther – He has given the most acceptable definition. “Money is anything that is generally accepted as a means of exchange and at the same time, acts as a measure and as a store of value”.

Question 2.
What are the qualities of good money?
Answer:
Qualities of good money are as follows:

  • General Acceptability: It must be generally accepted as a medium of exchange.
  • Stability of Value: The purchasing power of money should be stable because money serves as a store of value.
  • Cognizability: It must be easily recognizable or identifiable. For E.g. Notes of different denominations must be of different sizes, colours, etc., so that they can be easily identified.
  • Durability: Money should be durable also. Its value should not fluctuate too much.
  • Divisibility: Money should be divisible into units of smaller denominations.
  • Portability: It should be easy to handle and carry from one place to another.
  • Homogeneity: Money of the same denomination should be identical in shape, size, colour, etc.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

Question 3.
What is meant by
(i) Black money
(ii) Electronic money
Answer:
(i) Concept of black money: Black money is unaccounted money which is illegally obtained and not declared for tax purposes. It encourages illegal activities, corruption, bribes, etc. This creates an obstacle to economic development.

(ii) Electronic Money: It is also called E-money. It is a monetary value that is stored and transferred electronically through mobile phones or tablets or smart cards or computers. It is backed by Central Bank and is used for purchases and other transactions globally.

Question 4.
What are the advantages of cashless payments or plastic money?
Answer:
Advantages of cashless payments or plastic money:

  • It reduces the burden of carrying cash while traveling.
  • It is easy to use plastic money like debit cards and credit cards.
  • It will restrict the inflow of duplicate money as cash is not used at all.
  • Fear of loss of money while traveling will not be there. If the card is lost we can inform our banks and get all transactions stopped.
  • Corruption and black money transaction will be controlled as all transactions will be done through banks which will bring transparency to our transactions.
  • We also get a credit period if payments are made through credit cards.

4. State with the reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
Money is the most liquid asset.
Answer:
Yes, I agree with the statement.

  • Money is the most liquid asset because it is generally acceptable.
  • It is a 100% liquid asset in the sense that it can be converted into any type of asset with no loss in its value
  • Money helps to transfer immovable properties like land by selling it at one place and purchasing similar property at another place or from one person to another without any difficulty.
  • In other words, it makes illiquid assets like land, buildings, etc., into liquid assets.
  • Money as a store of value is also the most liquid asset, as compared to other assets like diamonds, houses, land, etc.

Question 2.
Money has no store of value.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • Money performs an important function as a store of value.
  • Although wealth can be stored in a form other than money, money is the most convenient form in which wealth can be stored. Since money is the most liquid asset, it can be used for future use whenever needed.
  • Money can be stored without the loss in its value.
  • This was not possible under barter exchange because goods could not be stored for a long time and there could be lost in the value of commodities.
  • This function of money enables people to save a part of their income and store it for future use.
  • Savings lead to capital formation which in turn will lead to the economic development of a country.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

Question 3.
There are no disadvantages to paper money.
Answer:
No, I do not agree with the statement.
Although paper money has many advantages and it has economized the use of precious metals it suffers from the following disadvantages:

  • The government may over the issue when there is a deficit in the budget and this may lead to inflation.
  • It is less durable as compared to metallic money.
  • It can be circulated only in the domestic economy, it is not useful for international trade.

Question 4.
Credit Money can be refused.
Answer:
Yes, I agree with the statement.
Credit money can be refused because

  • Credit money refers to Bank money.
  • Bank money is not legal tender money.
  • No one can force to accept this money.
  • It is not punishable if it is not accepted.
  • Hence, Credit Money can be refused.

Question 5.
Plastic money can play an important role in eradicating corruption in India.
Answer:
Yes, I agree with the statement.
More and more use of plastic money can help in eradicating corruption in India in the following ways:

  • Every transaction detail is recorded by the bank when the transaction is done through plastic money.
  • None of the money transactions are illegal as these take place through banks.
  • At the international level, all the conversion of Indian currency into dollars or Swiss dollars can be recorded with transactions done through plastic money.
  • It’s only when transactions take place in cash, bribery and other illegal activities take place.
  • But the use of plastic money is easy to use, easy to keep records, and hence will help in removing corruption.

5. Answer in detail:

Question 1.
Define barter system. What are the difficulties faced by people under this system?
Answer:
Barter system refers to the system where goods are exchanged for goods without the use of money. Difficulties of barter system:
(a) Problem of double coincidence of wants: Lack of double coincidence of wants means when two persons may not desire to purchase each other’s goods. For example Mr. A has wheat and wants salt. So Mr. A has to search for Mr. B who wants wheat and has salt, otherwise, the exchange would not be possible.

(b) Lack of common measure of value: In olden times there was no common unit in terms of which the value of goods could be measured.

(c) Indivisibility of certain goods: There was a problem of exchange when a person had large commodities which could not be divided into smaller units Eg. 1 goat = 20 kg rice. If a person wanted 5 kg of rice, the goat could not be cut and exchanged.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

(d) Difficulty in the storage of goods: It was necessary to store goods for future use but as most of the things were perishable, it was difficult to store.

(e) Problem of making deferred payments: It means a payment to be made in the future. For E.g. taking a loan and making a payment in the future was not possible in the barter system. So, to overcome these difficulties of the barter system, people invented some other kind of money.

Question 2.
What are the different stages in the evolution of money? Or Explain the different types of money.
Answer:
The evolution of money has passed through various stages with the development of civilization.
Following are the various stages of money which evolved gradually with the need and time:
(a) Animal money: In the primitive age (prehistoric period) animals like cows, goats, sheep, etc. were used as a common medium of exchange. In hot climatic countries cow, ox, etc. were chosen as a medium of exchange.

(b) Commodity money: In certain countries, commodities like shells, wheat, rice, tobacco, wool, fur, salt, etc. were used as money. In cold countries, skin and fur were used as a medium of exchange. But due to the lack of uniformity and storage, metallic money was evolved.

(c) Metallic money: With the progress of civilization, precious metals like gold and silver came into use as money. Initially, metallic money was imperfect in size, shape, weight, etc. But the scarcity of precious metals gave rise to the of use of metallic coins.

(d) Metallic coins: Use of metals led to the introduction of coins. Rulers in olden times affixed their seal on metallic money. These coins were of two types.

  • Standard or full-bodied coins : Coins for which the face value is equal to its intrinsic (metal) value are known as standard or full-bodied coins. E.g. gold and silver coins.
  • Token coins: Coins for which the face value is greater than intrinsic value are known as token coins. E.g. coins made of nickel, copper, aluminium, etc. In India token coins are of ₹ 1, ₹ 2, ₹ 5, and ₹ 10. But difficulties in the transportation of token coins gave rise to paper money.

(e) Paper money: Paper money is made of paper. In India all currency notes of ₹ 5, ₹ 10, ₹ 50, ₹ 100, ₹ 200,
₹ 500, and ₹ 2000 are issued by the Reserve Bank of India (RBI) on behalf of the Government of India. Paper money has a very small intrinsic value of its own.

(f) Bank money or Credit money: Bank money refers to bank deposits. This can be withdrawn or transferred on demand by means of cheque, demand draft, etc. These are not legal tender money, but through credit instruments, money can be transferred from one place to another and from one person to another. Today most of the big payments are made or received through cheques.

(g) Plastic money: In recent years due to the advancement of technology use of plastic money like credit cards, debit cards also have become very popular.

(h) Electronic money: It is the most recent development of money. Funds are electronically transferred through mobile phones, smart cards, etc. With this invention, transactions through worldwide have become very easy and popular.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

Question 3.
Explain in detail the main functions of money.
Answer:
Functions of money can be broadly divided into the following 3 groups:

  • Primary functions
  • Secondary functions
  • Contingent functions.

(a) Primary Functions:

  • Medium of exchange: The most important function of money is to make buying and selling of goods and services possible in the market ie. it serves as a medium of exchange. Thus, money facilitates the sale and purchase of goods in the
  • market.
  • Measure of value or unit of account: Price is the value of a commodity or service expressed in terms of money. Hence it becomes easier for anyone to compare or know the value of any two or more commodities.

Different countries use different currencies to express the value of their commodities. E.g. Rupee in India, Pound in the UK, Dollar in the USA, etc. Thus, money as a measure of value helps in estimating the cost, revenue, and profits of the business firms.

(b) Secondary Functions

  • Standard of deferred payment: Deferred payments are the payments that are to be made at a future date. Buying and lending were not possible in a barter economy. Now, this function of money develops financial and capital markets and helps in the growth of the economy.
  • Store of value: Money acts as a store of value. It is a convenient form in which we can store the value or savings for future use. According to J.M. Keynes, money is a link between the present and future. .
  • Transfer of value: Money helps to transfer values from one place to another or from one person to another due to its general acceptability. One can sell his movable or immovable belonging at one place and buy at another place. Values can thus be transferred. In modern times people generally use cheques, electronic transfers, etc instead of using currency notes for transferring values.

(c) Contingent Functions:

  • Measurement of National Income: Country’s National Income accounting is possible only because of money as a unit of account.
  • Basis of credit: Modern economy is based on credit i.e. promise to pay. Hence lending and borrowing activities are made easy by using money. Money Provides a base for the creation of credit money.
  • Estimates of macroeconomic variables: Macroeconomic variables such as Gross National Product (GNP), total investments, total savings, taxes, etc. can be easily estimated in money terms.
  • Imparts liquidity: Money is the most liquid asset which can be easily converted into any other asset. For example land, machinery, shares, etc. can be bought and sold in terms of money.

6. Case Study:

Read the passage and answer the following questions:

Shiv is working in the USA and his old parents live in Mumbai. Every month he transfers money from there in father’s bank account and also pays all their utility bills from there.

Question (a).
What type of money is used by Shiv?
Answer:
Shiv uses an electronic, mode of money for transferring money from the USA.

Question (b).
Write any one way how parents can withdraw cash?
Answer:
Parents of Shiv can withdraw money by means of a cheque or withdrawal slip.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 2 Money

Question (c).
Suggest anyone App that can be used by parents.
Answer:
Parents in Mumbai can use the app – called “Google Pay”.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 2 Money

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 2 Money Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 2 Money

1. Complete the correlation:

Question 1.
Primary function of money : Medium of exchange : : ___________ : Transfer of value
Answer:
Secondary function of money

Question 2.
___________ : Basis of credit : : Secondary functions of money : Standard of deferred payments.
Answer:
Contingent function of money

Question 3.
Commodity money : Shells : : ___________ : Credit card
Answer:
Plastic money

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 2 Money

Question 4.
Divisibility : Smaller denomination : : ___________ : Easy to carry from one place to another.
Answer:
Portability

Question 5.
Barter system : Goods : : Modern economy : ___________
Answer:
Money

2. Give economic terms:

Question 1.
The act of exchanging goods for goods – ___________
Answer:
Barter System

Question 2.
Provision for making payments in future – ___________
Answer:
Deferred payment

Question 3.
System that makes use of currency for facilitating payments – ___________
Answer:
Digital system

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 2 Money

Question 4.
Credit instrument through which bank deposits are transferable – ___________
Answer:
Cheque/Demand Draft

Question 5.
Monetary value stored and transferred electronically by means of computer hard drive or servers – ___________
Answer:
E-money

Question 6.
Money not accounted for in the bank and not disclosed to the government – ___________
Answer:
Black money

3. Choose the correct option:

Question 1.
Arrange in order of evolution of money.
(a) Metallic money
(b) Animal money
(c) Metallic coins
(d) Commodity money
Options:
1) a, b, c, d
2) b, d, a, c
3) d, c, a, b
4) c, a, b, d
Answer:
2) b, d, a, c

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 2 Money

Question 2.
Arrange in order of Evolution of money.
(a) Plastic money
(b) Electronic money
(c) Paper money
(d) Credit money
Options:
1) b, d, a, c
2) a, b, c, d
3) d, c, b, a
4) c, d, a, b
Answer:
4) c, d, a, b

4. Identify and explain the concepts from the given illustrations:

Question 1.
Vasantsheth provides coal from his shop to farmers in exchange for foodgrains.
Answer:
Barter System.
The barter system refers to the exchange of goods against goods. In the above case, it is a barter exchange as Vasantsheth exchanges coal against food grains.

Question 2.
Babanrao deposits his money in a nationalized bank.
Answer:
Bank Money.
Bank money or credit money refers to cash deposits saved by people. It can be withdrawn or transferred or demanded by means of cheque, draft, etc. In the above case, it is bank money, because Mr. Babanrao deposits his cash into the bank as deposits.

Question 3.
Charu used her debit card to purchase a shirt for her younger brother.
Answer:
Plastic Money.
Plastic money is optional money in the form of Debit cards and Credit cards. In the above case, Charu purchases a shirt with a debit card. Hence, she is using a form of Plastic money.

Question 4.
Malathi purchased a house through an agent. The agent accepted the commission amount in cash but did not issue a receipt to her.
Answer:
Black money.
Money that is received in cash but not accounted for and on which tax is not paid to Government is called Black Money. In the above case, the agent did not issue a receipt to Malathi, hence it will be a case of Black money.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 2 Money

Question 5.
To prevent misuse/fraudulent use of the national currency, a note ban is imposed on its use at certain times.
Answer:
Demonetization.
Demonetization is a tool to control black money in a country. A note ban is a case of demonetization.

5. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
There are no difficulties in the barter system.
Answer:
No, I do not agree with the statement.
A barter system is a process of exchange under which people exchange goods and services produced by them with goods and services produced by others. With the progress of civilization, human wants to be multiplied and the barter system of exchange became obsolete. This was because of various inherent limitations. They are as follows:

  • Lack of double coincidence of wants: Barter exchange cannot take place unless there is a double coincidence of wants. Under Barter System wants may not always coincide.
  • Lack of common measure of value: In the Barter System, there was no common measuring unit of account, so it was difficult to calculate the value of goods to be exchanged.
  • The problem of storage: There was the problem of storage under Barter exchange because most of the commodities exchanged were agricultural in nature. Such as rice, wheat, etc. which were perishable.
  • The problem of divisibility: There was the problem of divisibility when it was a bulky commodity. E.g. exchange of rice and wheat with the horse was difficult.
  • The problem of making deferred payments: Future payment was not possible in the Barter exchange. Borrowing and lending were difficult.

Question 2.
There are many good qualities found in modern currency.
Answer:
Yes, I agree with the statement.
There are many good qualities found in a modern currency like:

  • General Acceptability: It must be generally accepted as a medium of exchange.
  • Stability: The purchasing power of money should be stable because money serves as a store of value.
  • Cognizability: It must be easily recognizable or identifiable. For E.g. Notes of different denominations must be of different sizes, colours, etc. so that they can be easily identified.
  • Durability: Money should be durable also i.e. its value should not fluctuate too much.
  • Divisibility: Money should be divisible into units of smaller denominations.
  • Portability: It should be easy to handle and carry from one place to another.
  • Homogeneity: Money of the same denomination should be identical in shape, size, colour, etc.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 2 Money

Question 3.
Many tasks are accomplished with money.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.
Money performs a number of functions in today’s economy. They are as follows:

  • Medium of Exchange: It serves as a medium of exchange, i.e. any commodity can be purchased or sold for money.
  • The measure of Value: Money helps to compare the price of commodities in the modern economy, which was not possible during the Barter period. Value of commodity can be expressed in different currencies like Rupee in India, Dollar in the U.S.A., etc.
  • Standard of deferred payment: Deferred payment means making payment at a future date. This was not possible in a barter economy, because taking loans was easy, but its repayment was difficult as the loan was in form of grains, cattle, etc.
  • Store of value: Money made possible the habit of saving for the future. Saving was not possible during the barter economy as commodities started deteriorating after a certain period of time. But with the invention of money, now it can be saved for a longer period.
  • Transfer of value: Transfer of money from one person to another and from one place to another place, became possible due to the invention of money.
  • Contingent Functions: Besides the above functions of money, there are other functions of money, like
    • it helps to measure National Income.
    • it forms the basis of credit.
    • it imparts liquidity to wealth.
    • it helps to estimate macroeconomic variables.

Question 4.
Money can be sent anywhere through electronic means.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • With the invention of new technologies, like mobile phones, tablets, smart cards, computers, etc, money can be sent anywhere nationally or globally.
  • E-money is a monetary value that is stored and transferred as and when desired through various means.
  • It is the safest mode of transfer as it is backed and monitored by the Central Bank.
  • It is also called a digital wallet.
  • Hence, money can be sent anywhere through electronic means.

6. Answer the following questions on the basis of the following information:

Ganesh travelled to the mall by bus. He gave the conductor ₹ 10 coins for the ticket. He purchased many commodities from the mall. At the billing counter, he gave his credit card for payment but the billing clerk informed him that only debit cards were accepted. Since Ganesh had forgotten his debit card at home, he offered to make payment by cash.

Question 1.
Identify the types of money used in the information.
Answer:
Types of money used in the above information are:

  • Plastic money – Credit card and Debit card
  • Paper money
  • Token coin.

Question 2.
Explain any two of them.
Answer:
(a) Paper money: It is a substitute for metallic money. It consists of paper currency which is issued by the Central Bank of the country. Currency notes of higher denominations are issued by the Central Bank i.e. Reserve Bank of India.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 2 Money

(b) Bank money: It is also called Credit money. It refers to deposits that are in the form of cash saved by the people. Such money can be withdrawn or transferred with the help of instruments like cheques, drafts, etc.

Class 11 Economics Chapter 2 Money Intext Questions and Answers

Find out: [Textbook Page No. 11]

Recent changes introduced by the banks for the safe use of plastic money.
Answer:
Various changes and instructions are given by the banks for the safe use of plastic money:

  • Do not save the 16 digit card number using multiple payment gateways.
  • On the backside of the card, there is 3 digit number which is an added security feature that protects our card from making fraudulent transactions.
  • For safe usage, a One Time Password (OTP) is provided by the bank on a client’s personal registered number (mobile number) to use for each transaction.
  • Banks are instructed by RBI to move to chip and pin-based cards and avoid the use of magnetic stripe cards. The chip and pin-based cards create a unique token, every time the card is used. This provides a higher level of security than the magnetic strip.

You Should Know: [Textbook Page No. 11]

Explain the terms legal tender money and non-legal tender money.
Answer:
(i) Legal Tender Money: It is the money that is backed by law and refusal to accept this is punishable by law. It is issued by the Central Bank of the country.
E.g.: Currency note of any denominations like ₹ 5, ₹ 10, ₹ 50, ₹ 100, ₹ 200, ₹ 500, and ₹ 2000.

(ii) Non-Legal Tender Money: It is the money that is generally used by people in final payment but there is no legal compulsion to accept (i.e. no one can force to accept it). It is issued by commercial banks.
E.g. cheques, drafts, bill of exchange, etc.

Find out: [Textbook Page No. 11]

List the various modes of digital transactions.
Answer:
Various modes of digital transactions are Debit cards, Credit cards, Mobile wallets, Internet banking, Digital Payment App (Google pay, Paytm, etc), UPI (United Payments Interface), Mobile Banking, Bank prepaid card, etc.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

1A. Choose the correct option:

Question 1.
Key points in Adam Smith’s definition:
(a) Non-intervention of the Government.
(b) Capital & Wealth accumulation.
(c) Study of an ordinary man.
(d) Economics is a science of wealth.
Options:
(1) a, b and c
(2) a and b
(3) a, b and d
(4) b, c, and d
Answer:
(3) a, b and d

Question 2.
Statement incorrect with reference to Robbins definition:
(a) Means have specific uses.
(b) Welfare-oriented definition.
(c) Wants are unlimited.
(d) Means are scarce.
Options:
(1) a, b and c
(2) a and b
(3) c and d
(4) a, b and d
Answer:
(2) a and b

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 3.
Statements related to National Income:
(a) Money value of goods and services produced in a year.
(b) It reveals the total economic performance of a nation.
(c) It is a macroeconomic concept.
(d) Income received by the person from all sources.
Options:
(1) a, b and d
(2) a, b, c, and d
(3) a, b and c
(4) b, c, and d
Answer:
(3) a, b and c

Question 4.
Aspects considered in microeconomics:
(a) Micro means small.
(b) It deals with the behaviour of the individual economic units.
(c) It covers the study of the entire economy.
(d) It includes national income.
Options:
(1) a, b and c
(2) a and b
(3) b, c, and d
(4) a, b and d
Answer:
(2) a and b

Question 5.
Statements related to features of Land:
(a) Resources available on, below, and above the surface.
(b) It is a natural factor of production.
(c) It is a man-made factor of production.
(d) It earns rent as a reward.
Options:
(1) a, b
(2) a, b, c, d
(3) a, b, d
(4) c, d
Answer:
(3) a, b, d

Question 6.
Statements related to features of Labour:
(a) Physical or mental effort undergone.
(b) It earns wages as a reward.
(c) Playing football for self-satisfaction.
(d) Gives coaching for football in XYZ school.
Options:
(1) a, c
(2) a, b, d
(3) a, b, c, and d
(4) b, d
Answer:
(2) a, b, d

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 7.
Statement not related to Kenneth Boulding definition of Macro Economics:
(a) Macro Economic deals with totality or aggregate.
(b) Macro Economic deals with individual output.
(c) Macro Economic deals with National Income.
(d) Macro Economic deals individual price level.
Options:
(1) a, b, c
(2) c, d
(3) b, c
(4) b, d
Answer:
(4) b, d

1B. Complete the correlation:

Question 1.
Chemistry : Natural Science : : Economics : __________
Answer:
Social Science

Question 2.
Natural Science : __________ : : Social Science : Inexact
Answer:
Exact

Question 3.
Adam Smith : Wealth of Nation : : Kautilya : __________
Answer:
Arthashastra

Question 4.
Land : __________ : : Labour : Wages
Answer:
Rent

Question 5.
Necessity : Water : : __________ : Air conditioned car.
Answer:
Luxury

Question 6.
National Income : Macro economics : : Personal Income : __________
Answer:
Micro economics

Question 7.
Goods : Chalk : : __________ : Teaching
Answer:
Services

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 8.
Prof. Marshall : Welfare oriented definition : : __________ : Scarcity oriented definition.
Answer:
Prof. Robbins

Question 9.
Wages : Fixed income : : Profit : __________
Answer:
Fluctuating income

Question 10.
Economic Want : Medicine : : Non-Economic Want : __________
Answer:
air/sun-shine

1C. Suggest the economic terms for the given statements:

Question 1.
Unemployment is created due to cyclical fluctuations.
Answer:
Cyclical Unemployment

Question 2.
Continuous fall in overall prices in an economy.
Answer:
Depression

Question 3.
Continuous rise in the general price level in an economy.
Answer:
Inflation

Question 4.
The aggregate monetary value of all final goods and services produced in a country during a year.
Answer:
National Income

Question 5.
Want satisfying capacity of a commodity.
Answer:
Utility

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 6.
Earnings are received by a person from all sources.
Answer:
Personal Income

Question 7.
Leftover income after payment of taxes etc.
Answer:
Personal Disposable Income

Question 8.
Income is received in the actual currency of the country.
Answer:
Money Income

Question 9.
Wants which are satisfied at the individual level.
Answer:
Individual Wants

Question 10.
An economic study of a particular firm, a particular household, etc.
Answer:
Micro Economics

Question 11.
A great statesman, philosopher during Mourya Period.
Answer:
Kautilya

Question 12.
Wants that are meant for pleasure and enjoyment.
Answer:
Luxuries

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 13.
Wants that are basic in nature.
Answer:
Necessities

Question 14.
Income received without indulging in any productive activity.
Answer:
Unearned Income

Question 15.
Increase in Real National Income of the country over a long period of time.
Answer:
Economic growth

Question 16.
Real captain of industry.
Answer:
Entrepreneur

1D. Find the odd word out:

Question 1.
Mathematics, Economics, Physics, Chemistry
Answer:
Economics

Question 2.
Psychology, Sociology, Economics, Chemistry
Answer:
Chemistry

Question 3.
Adam Smith, David Ricardo, J.M.Keynes, J.S. Mill.
Answer:
J. M. Keynes

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 4.
Food, Medicines, Sunshine, Toothpaste
Answer:
Sunshine

Question 5.
Washing machine, AC – Car, Pressure Cooker, Geyser.
Answer:
AC – Car

Question 6.
Land, Interest, Labour, Entrepreneur
Answer:
Interest

Question 7.
National Income, National Output, Individual Income, Aggregate Supply.
Answer:
Individual Income

Question 8.
Investment, Want, Utility, Wealth.
Answer:
Investment

Question 9.
Rain, Air, Sunrays, Book.
Answer:
Book

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 10.
Rent, Labour, Interest, Profit.
Answer:
Labour

1E. Complete the following statements:

Question 1.
Commodity which satisfies human wants is called __________
Answer:
Utility

Question 2.
Actual transfer of goods from one person to another is termed as __________
Answer:
Physical transfer

Question 3.
Income which is paid as per terms and condition is called as __________
Answer:
Contractual Income

Question 4.
Anything which has market value and can be exchanged for money is termed as __________
Answer:
Wealth

Question 5.
Adam Smith defines Economics as __________
Answer:
A Science of wealth

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 6.
Scarcity oriented definition of economics was given by __________
Answer:
Lionel Robbins

Question 7.
Wealth oriented definition of economics was given by __________
Answer:
Prof. Alfred Marshall

Question 8.
Kautilya authored the Indian Political treatise called __________
Answer:
the ‘Arthashastra’

Question 9.
Paul Samuelson referred economics as __________
Answer:
“Queen of Social Science”

Question 10.
Psychology, Sociology, Political Science are the examples of __________
Answer:
Social Science/Abstract Science

Question 11.
Kautilya is also known by the name __________
Answer:
Chanakya or Vishnugupta

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 12.
The term microeconomics and macroeconomics was coined by __________
Answer:
Sir Ragnar Frisch

1F. Choose the wrong pair:

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Physics, Chemistry, etc(a) Natural Science
2. Kautilya(b) Arthshastra
3. Psychology, Sociology, etc(c) Social Science
4. Prof. Alfred Marshall(d) Father of Economics

Answer:
Wrong Pair: Prof. Alfred Marshall – Father of Economics

Question 2.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Alfred Marshall(a) Welfare Oriented Definition
2. Lionel Robbins(b) Scarcity Oriented Definition
3. Adam Smith(c) Scarcity Oriented Definition
4. J. M. Keynes(d) Modern School of Thought

Answer:
Wrong Pair: Adam Smith – Scarcity Oriented Definition

1G. Choose the correct pair:

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Economic Wants(a) Travelling by Bus
2. Non-Economic Wants(b) Air, Sunshine, etc.
3. Individual Wants(c) Food, Medicine, etc.
4. Collective Wants(d) Doctor using Stethoscope

Options:
(a) 1 – d; 2 – c; 3 – a; 4 – b
(b) 1 – b; 2 – c; 3 – d; 4 – a
(c) 1 – c; 2 – b; 3 – d; 4 – a
(d) 1 – a; 2 – d; 3 – b; 4 – c
Answer:
(c) 1 – c; 2 – b; 3 – d; 4 – a

2. Identify and explain the concepts from the given illustrations:

Question 1.
Mangesh saves ₹ 200/- every month out of his pocket money.
Answer:
Savings.
Saving is a part of income, which is kept aside to meet future needs. In the above illustration, since Mangesh is foregoing his current consumption, it forms his part of savings.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 2.
People drink water when they are thirsty because water has the capacity to satisfy thirst.
Answer:
Utility.
The utility is a power of a commodity or service which satisfies human want. In this case, water has utility, as it satisfies the thirst of people.

Question 3.
A farmer sold 2 kg rice for ₹ 100/-
Answer:
Exchange.
It refers to the worth of a commodity or a service expressed in terms of a commodity. In the above case farmer exchanges rice i.e. commodity for cash.

Question 4.
₹ 45,000/- remained in the hands of Mr. Shah from his income, after paying tax.
Answer:
Personal Disposable Income.
It is that part of a personal income that is left over after the payment of direct taxes. In the above case, ₹ 45,000 forms part of Mr. Shah’s Personal Disposable Income, as it is leftover income after payment of his tax.

Question 5.
Raju’s mother purchased a blanket. It helps her to keep warm during winter.
Answer:
Necessity Want and Utility.
Want is referred to as a need of a person. Here, in the above case, the blanket is a need of Raju’s mother, which falls under necessity want.
The utility is a power of a commodity or service to satisfy human wants. Here, in the above case, the blanket provides utility to Raju’s mother by giving her warmth during winter.

Question 6.
Alka uses a washing machine to wash clothes.
Answer:
Comforts Want.
A commodity that provides comfort to our life is termed comfort goods. In the above case, the washing machine provides comfort to Alka, as she does not need to wash clothes with her hands anymore.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 7.
Sahil utilized his bank balance to start a fruit shop.
Answer:
Investment.
Investment refers to the creation of capital assets through the mobilization of savings. In the above case, Sahil mobilizes his bank savings into investment in a fruit shop.

Question 8.
National income estimates help to measure the economic performance of a country.
Answer:
Macro-economics.
Macroeconomics means studying the economy at a large or whole. It includes the study of total employment, total savings, total consumption, aggregate supply, aggregate demand, etc. In the above case, the study of the whole country’s income leads to the measurement of the economic performance of a country.

Question 9.
A carpenter makes furniture and earns wages.
Answer:
Labour.
Labour means any kind of physical or mental effort/exertion undergone during the process of production against a certain reward. In the above case, labour makes furniture and earns wages as a reward.

Question 10.
Tanvi goes to the office in an air-conditioned car.
Answer:
Luxury.
The commodity which satisfies the want of pleasure and enjoyment means luxury goods. In the above case, the air-conditioned car is treated as a luxury good.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

3. Distinguish between:

Question 1.
Fixed Income and Fluctuating Income.
Answer:

Fixed IncomeFluctuating Income
(i) Income that is stable or remains the same over a period of time is called fixed income.(i) Income that is unstable and keeps on changing is called fluctuating income.
(ii) Earnings of the landlord, labour, etc. are fixed income.(ii) Earnings of businessmen, organisers, self-employed persons, etc. are fluctuating income.
(iii) It cannot be zero or negative.(iii) It can be positive, negative, or zero.

Question 2.
Value-in-use and Value-in-exchange.
Answer:

Value-in-useValue-in-exchange
(i) It refers to the usefulness of a commodity.(i) It refers to the value of a commodity or a service expressed in terms of another commodity.
(ii) Value-in-use depends upon utility.(ii) Value-in-exchange depends upon scarcity.
(iii) Free goods like water, air, sunshine, etc. have greater value in use but less value in exchange.(iii) Economic goods like a diamond, gold, etc. have greater value-in-exchange but less value-in-use.

Question 3.
Contractual Income and Residual Income.
Answer:

Contractual IncomeResidual Income
(i) When income is given as per the terms and conditions of the contract it is called contractual income.(i) The income which is left over after making payment to other factors of production is called residual income.
(ii) Rent, Wages, etc. are examples of contractual income.(ii) Profit is an example of residual income.
(iii) Contractual income is fixed and certain.(iii) Residual income is fluctuating and uncertain.
(iv) It is neither zero nor negative.(iv) It can be zero or even negative.

Question 4.
Money Income and Real Income.
Answer:

Money IncomeReal Income
(i) Money income refers to income received in form of the currency of a country.(i) Real income refers to the purchasing power of money income.
(ii) E.g. Income received in cash, ₹ 50,000/- per month.(ii) E.g. Commodities purchased out of given income.
(iii) It is not influenced by a change in the price level.(iii) It declines with a rise in the price level.

Question 5.
Land and Labour.
Answer:

LandLabour
(i) Land is any natural resource, available above and below the surface of the earth.(i) Labour is any physical or mental effort undergone during the production process to earn some remuneration.
(ii) Land is a natural factor of production.(ii) Labour is a human factor of production.
(iii) Land earns ‘Rent’ as a factor reward.(iii) Labour earns ‘Wages’ as a factor reward.
(iv) Land is a durable factor.(iv) Labour is a perishable factor.

Question 6.
Land and Capital.
Answer:

LandCapital
(i) Land is any natural resource available above and below the surface of the earth.(i) Capital is a produced means for further production.
(ii) Land is a natural factor of production.(ii) Capital is a man-made factor of production.
(iii) Land earns a reward in the form of ‘Rent’.(iii) Capital earns a reward in the form of ‘Interest’.
(iv) In economics, minerals, soil, mountains, etc., are considered as land.(iv) Machinery, factory building, tools, etc. are examples of capital.

Question 7.
Natural Sciences and Social Sciences.
Answer:

Natural SciencesSocial Sciences
(i) Natural Sciences are those sciences whose laws are universally acceptable.(i) Social Sciences are those sciences whose laws are not universal. They are statements of general human tendencies.
(ii) Chemistry, Mathematics, Physics, etc. are examples of natural sciences.(ii) Sociology, Psychology, Economics, etc. are examples of social sciences.
(iii) Natural sciences are also called exact sciences.(iii) Social sciences are also called abstract or behavioural inexact sciences.
(iv) The validity of natural sciences can be tested in the laboratory.(iv) The validity of social sciences cannot be tested in the laboratory.

Question 8.
Economic Growth and Economic Development.
Answer:

Economic GrowthEconomic Development
(i) Economic growth refers to an increase in the real N.I. of the country over a long period of time.(i) Economic development means economic growth plus progressive changes in the socio-economic structure which determine the well-being of the people.
(ii) It is a quantitative term.(ii) It is a qualitative term.
(iii) It is a narrow concept.(iii) It is a broad concept.
(iv) It is an automatic and natural process.(iv) It is the result of purposeful and planned efforts.
(v) It is spontaneous and reversible.(v) It is deliberate and irreversible.
(vi) Economic growth is related to the economic aspect only.(vi) Economic development is related to economic, social, and political aspects.
(vii) It is uni-dimensional.(vii) It is multi-dimensional.
(viii) Economic growth can be measured in terms of N.I. and per capita income.(viii) Economic development is measured in terms of quality of human life, better infrastructure, political freedom, etc.
(ix) It is possible without economic development.(ix) It is not possible without economic growth.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 9.
Labour and Entrepreneur.
Answer:

LabourEntrepreneur
(i) Any physical or mental effort undergone during the production process to earn a reward is called labour.(i) Entrepreneur is the organiser who coordinates all factors of production. He is regarded as a captain of the industry.
(ii) Labour earns ‘Wages’ as a factor reward.(ii) Entrepreneur enjoys ‘Profit’ as a factor reward.
(iii) Earnings of labour are certain, fixed, and always positive.(iii) Earnings of an entrepreneur are uncertain, fluctuating, and not always positive.

Question 10.
Economic Wants and Non-economic Wants.
Answer:

Economic WantsNon-economic Wants
(i) Economic wants are those wants for which price has to be paid.(i) Non-economic wants are those wants that can be satisfied without paying price.
(ii) Eg. a dress, a book, medicine, etc. satisfy economic wants.(ii) Eg. rain, air, sun rays, etc. satisfy non-economic wants.
(iii) It is necessary to make monetary payments for them due to scarcity.(iii) Monetary payment is not necessary, as they are available in plenty.

4. Answer the following:

Question 1.
Explain various factors of production.
Answer:
Production means the creation of utility.
There are four factors of production. They are land, labour, capital, and entrepreneur.
They are explained as follows:

(i) Land: In economics, the land is a wider concept. It is the primary, natural and original factor of production. According to Prof. Marshall, land means all natural resources, available on, above, and below the surface of the earth.
E.g. On the surface of the earth – mountains, rivers, forests, etc.
Above the surface of the earth – air, sunshine, etc.
Below the surface of the earth – gold, silver, coal, etc.
E.g. A landlord gets rent for the productive use of land.

(ii) Labour: Labour is a living factor of production. It is the most active and human factor of production. Any physical or mental effort undergone during the production process to earn a reward is called labour. The remuneration of labour is wages. E.g. a labourer working in a factory.

(iii) Capital: Capital refers to produced means of production. It is the stock of capital assets that yield income. Capital earns interest for its productive use. Capital is a man-made factor of production.
E.g. machinery, raw material, etc.

(iv) Entrepreneur: The entrepreneur is the organizer and the controller of a business. He combines all the factors of production. He supervises the production process. He is a special kind of labourer who gets rewarded in the form of profit. An entrepreneur is regarded as a real captain of the industry.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 2.
Write a note on Kautilya’s views on Economics.
Answer:
Kautilya was traditionally known as ‘Chanakya’ or ‘Vishnugupta’. He is identified as the pioneer in the field of Political Science and Economics in India.
He was a teacher, philosopher, economist, and royal advisor of the Mourya Empire.
He wrote the ancient Indian Political treatise named “Arthashastra”, where Artha’ means ‘Wealth’ and ‘Shastra’ means ‘Science’. It covers various aspects of the political, social, economic, and military organization of the past economy.

Key-points based on Kautilya’s views are as follows:

  • The role of the State or Government is crucial. The state should regulate economic activities.
  • He focused on creating wealth as a means, to ensure the welfare of the state.
  • He stated a great need for efficient administrative machinery for good governance.
  • Compilation of Political ideas into Arthashastra.
  • Kautilya attached great significance to public finance.

Question 3.
Explain ‘Trade Cycle’ in economics.
Answer:
The Trade cycle is also called the ‘business cycle’. It takes place due to fluctuations in business.
There are ups and downs in overall economic activities. These fluctuations arise due to inflation and depression.
It can be explained with the help of the following diagram.
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics 4 Q3
Inflation means a continuous rise in the general price. Depression is a continuous fall in overall prices and lowering down economic activities in general.
In the given diagram, the ‘X’-axis indicates the time period and the ‘Y’-axis shows the level of economic activity. Line ab shows a steady growth path.
Various phases of the business cycle or trade cycle like Prosperity, Recession, Depression, Recovery, and Inflation indicate fluctuations in economic activities.
When unemployment is created due to the trade cycle (cyclical fluctuation), it is called cyclical unemployment. It is temporary in nature.

5. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
Profit is a contractual income.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • Contractual income is that income that is paid as per the terms and conditions of payment.
  • Profit is not a contractual income.
  • It is residual income because profit is the earning of an entrepreneur.
  • It is the income that is left over after making payments to all factors of production.
  • Profit may not be always positive.
  • It can be zero or even negative.
  • Thus, it is a fluctuating income.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 2.
The concepts of economic development and economic growth are interrelated but not the same.
Answer:
Yes, I agree with the statement.

  • Economic development and economic growth go hand in hand. They are interrelated but they do not mean the same.
  • Economic growth refers to an increase in a country’s real output of goods and services, whereas economic development refers to the progressive changes in the socio-economic structure of a country.
  • Also, economic growth considers the quantitative aspect whereas economic development considers the qualitative aspect.
  • Again, economic growth is possible without economic development but, economic development is not possible without economic growth.
  • Hence, economic development is a wider term and economic growth is a part of it which makes them two different concepts.

Question 3.
An entrepreneur plays an important role in the economic development of a country.
Answer:
Yes, I agree with the statement.

  • In the history of developed countries, it has been shown that entrepreneurs have played a very important role in economic development. Hence quality entrepreneurship is a crucial indicator of economic development.
  • Economic development requires a class of talented entrepreneurs because they are the ones who keep the wheels of the economy moving.
  • An entrepreneur is a person who has the ability to recognize business opportunities.
  • He is a person with some special qualities such as the ability to innovate, do hard work, have the vision, risk-taking capacity, social responsibility, positive thinking, etc.

Question 4.
There is no difference between individual wants and collective wants.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • Individual wants refer to those wants which are satisfied at the individual level. While collective wants are those wants that are satisfied at the general level or macro level.
  • A doctor using a stethoscope is an example of individual wants while people travelling by train or bus is an example of collective want.
  • Thus, there is a difference between individual wants and collective wants.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 5.
Microeconomic and macroeconomic are two different phenomena.
Answer:
Yes, I agree with the statement.

  • Microeconomics deals with the economic behaviour of small units while macroeconomics deals with the economic behaviour of large units.
  • Microeconomics uses the slicing method while macroeconomics uses the lumping method.
  • Microeconomics is based on partial equilibrium analysis, while macroeconomics is based on general equilibrium analysis.
  • The microeconomic analysis is also called a “Price theory” while macroeconomic analysis is also called an “Income theory”.
  • Thus, microeconomics and macroeconomics are two different phenomena.

6. Answer in detail:

Question 1.
Explain the basic concepts of microeconomics.
Answer:
“Micro Economics is the study of particular firms, particular households, individual prices, wages, incomes, individual industries, particular commodities”.

Basic Concepts of Micro Economics:
(i) Want: Want denotes a feeling of ‘lack of satisfaction. This feeling enables the individual to satisfy his want.
Characteristics of wants:

  • Wants are unlimited.
  • Wants are recurring in nature.
  • Wants differ with age.
  • Wants differ with gender.
  • Wants differ due to preferences.
  • Wants differ with seasons.
  • Wants differ due to culture.

Classification of Wants:
Wants can be classified into.

  • Economic and Non-economic want.
  • Individual Wants and Collective wants.
  • Necessities, Comforts, and Luxuries.

(ii) Goods and Services:
Anything that satisfies human wants is termed as a ‘good’ and has material existence while services also satisfy human wants but do not have any material existence.

(iii) Utility: Want satisfying power of a commodity is called utility.

(iv) Value: Value has two approaches in economics, i.e. ‘value-in-use and ‘value in exchange’.

  • Value-in-use: It refers to the worth of a commodity or it is the usefulness of a commodity.
  • Value-in-exchange: It refers to the worth of a commodity or a service expressed in terms of another commodity.

(v) Wealth: Wealth refers to “anything which has market value and can be exchanged for money.” A commodity must possess the following characteristics to be wealthy.

  • Utility
  • Scarcity
  • Transferability
  • Externality

(vi) Personal Income: Earnings received by a person from all sources is called his personal income.

(vii) Personal Disposable Income (PDI): It is that part of personal income which is left over after payment of direct taxes such as income tax, wealth tax, etc.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

Question 2.
Explain the various types of income.
Answer:
Following are the various types of income.
(i) Fixed income: Income that remains stable over a period of time is called fixed income. It is always positive.
E.g. rent, wages, etc.

(ii) Fluctuating income: Income that is not fixed but keeps on changing is called Fluctuating income.
E.g. profit. It can be positive, negative, or zero.

(iii) Money income: Income received in the actual currency of the country is called Money income. It is the income in cash.
E.g. ₹ 70,000.

(iv) Real income: The purchasing power of money income is called Real income.
E.g. Commodities purchased out of money income.

(v) Contractual income: Income paid as per the terms and conditions of the contract is called Contractual income.
E.g. rent, wages, etc.

(vi) Residual income: Income that is left over after making payments to all factors of production is called residual income.
E.g. profit.

(vii) Earned income: Income obtained after participating in the productive activity is called Earned income.
E.g. rent, wages, interest, profit.

(viii) Unearned income: Income received from all sources without indulging in any productive activity is called Unearned income.
E.g. windfall gains, lottery prizes.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 1 Basic Concept in Economics

(ix) Economic activity: Economic activities can be classified into four types which include production, distribution, exchange, and consumption.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.7 Why We Travel

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 1.7 Why We Travel Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.7 Why We Travel

12th English Digest Chapter 1.7 Why We Travel Textbook Questions and Answers

Question 1.
Share your views on how travelling can be a hobby:
Answer:
Students can discuss their views on travelling, both in India and in foreign countries, and how it can be a leisure time activity.

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
Discuss in the class the benefits of travelling and complete the web:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.7 Why We Travel 1
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.7 Why We Travel 2
Make a list of your expectations when you travel to some new place:
Answer:
(a) Food should be delicious and available whenever hungry.
(b) Travelling should be easy and comfortable.
(c) Hotel accommodation should be inexpensive and clean.
(d) Weather should be sunny and pleasant.

Question 3.
Discuss in the class the various types of travels. Add your own to ones given below:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.7 Why We Travel 3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.7 Why We Travel 4

Maharashtra Board Solutions

(A1)

Question 1.
Read the first two paragraphs and write down the reasons one needs to travel.
Answer:
One needs to travel:

  1. initially, to lose ourselves next, to find ourselves
  2. to open our hearts and eyes and learn more about the world than our newspapers tell us.
  3. to bring our ignorance and knowledge to cultures which are rich in ways different from ours.
  4. to become young fools again
  5. to slow time down and to get taken in to fall in love once more
  6. to escape into open solitudes, into aimlessness, into accepting dangers and risks
  7. to sharpen the edge of life, and to taste hardship
  8. to leave all one’s beliefs and certainties at home, and see everything in a different light

(A2)

Question (i)
Read the sentence ‘If a diploma can famously ……………. in cultural relativism.’ of this extract on page 67 of the textbook. Pick the sentence which gives the meaning of the above statement from the alternatives given below.
(a) A diploma certificate can be used as a passport and a passport can be used as a diploma certificate.
(b) If one has a diploma, he does not need a passport and if he has a passport, he does not need a diploma.
(c) One can acquire permission to travel to foreign countries for educational purposes based on one’s academic achievements, and travelling to foreign countries enriches one the most regarding the knowledge and wisdom of the world.
Answer:
(c) One can acquire permission to travel to foreign countries for educational purposes based on one’s academic achievements, and travelling to foreign countries enriches one the most regarding the knowledge and wisdom of the world.

Question (ii)
Prepare a list of the litterateurs and their quotations mentioned by the writer in the extract.
Answer:
Names of the litterateurs: Camus, Christopher Isherwood
Quotations: Camus said, “What gives value to travel is fear”- Christopher Isherwood once said, “The ideal travel book should be perhaps a little like a crime story in which you’re in search of something.”

Maharashtra Board Solutions

Question (iii)
‘The real voyage of discovery consists not in seeing new places but in seeing with new eyes.’ – Marcel Proust. Justify with the help of the text.
Answer:
This means that we don’t really have to discover new landscapes or new sights to be in the real process of discovery. Often, we simply need to change our perspective, the way we look at things, to understand them and to raise them to a new, exhilarating level.

Question (iv)
Read the third paragraph and find the difference between a tourist and a traveller as revealed through the complaints made by them.
Answer:
1. A tourist is someone who does not leave his assumptions at home and complains, ‘Nothing here is the way it is at home’.
2. A traveller is someone who leaves his assumptions at home but grumbles, ‘Everything here is the same as it is in Cairo – or Cuzco or Kathmandu.’

Question (v)
Write sentences from the extract conveying the fact that travelling brings together the various cultures of the different parts of the world.
Answer:
1. You can teach them what they have to celebrate as much as you celebrate what they have to teach.
2. This, I think, is how tourism, which so obviously destroys cultures, can also resuscitate or revive them, how it has created new “traditional” dances in Bali, and caused craftsmen in India to pay s new attention to their works.

Maharashtra Board Solutions

Question (vi)
By quoting Camus, the writer has stated that travelling emancipates us from circumstances and all the habits behind which we hide. Write in detail your views about that.
Answer:
When we are at home, we have set ideas and habits, which we are reluctant to change. We dress in a particular way and we behave in a particular way, because the people around us know us and expect that behaviour. We hide behind all this. However, when we travel, no one knows us and there are no expectations about a particular type of behaviour, dress or habits. Hence, we have a feeling of freedom and emancipation from our circumstances and habits.

(A3)

Question (i)
Read the following groups of words:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.7 Why We Travel 5

  1. crooked angle
  2. censored limits
  3. impoverished places
  4. walking video screens
  5. living newspapers
  6. searching questions

Discuss in pairs and make a list of some more adjectives like this and make sentences using them.
Answer:
1. burnt cottage
2. disturbed night
3. hidden house
4. missing necklace
5. probing questions
6. standing instructions
Sentences:
1. burnt cottage – The mystery of the burnt cottage was finally solved.
2. disturbed night – Rohan had a disturbed night because of the noise from the road construction.
3. hidden house – I could see the hidden house only after climbing a hill.
4. missing necklace – The detective was sure that the missing necklace would be soon found.
5. probing questions – The lawyer asked the witness some probing questions.
6. standing instructions – The queen had given standing instructions that she was never to be disturbed while sleeping.

Maharashtra Board Solutions

Question 1.
Read the following sentence and pick out the phrasal verb.
We travel, then, in part just to shake up our complacencies.
Answer:
shake-up

(A4)

Question 1.
Read the following sentences carefully and find out the infinitives :
(a) We travel, initially, to lose ourselves; and we travel, next, to find ourselves.
(b) We travel to bring what little we can, …………
(c) Yet one of the subtler beauties of travel is that it enables you to bring new eyes to the people you encounter.
Answer:
(a) to lose, to find
(b) to bring
(c) to bring

Question (ii)
Combine the two sentences into one using the word given in the brackets:
(a) I go to Iceland. I visit the lunar spaces within me. (to)
(b) We have the opportunity. We come into contact with more essential parts of ourselves, (of)
(c) Romantic poets inaugurated an era of travel. They were great apostles of open eyes.
(d) The travel spins us around. It shows us the sights and values ordinarily ignored, (showing)
Answer:
(a) I go to Iceland to visit the lunar spaces within me.
(b) We have the opportunity of coming into contact with more essential parts of ourselves.
(c) Romantic poets, being great apostles of open eyes, inaugurated an era of travel.
(d) The travel spins us around, showing us the sights and values ordinarily ignored.

Question (iii)
Read the sentences given below and state whether the underlined words are gerunds or present participles.
(a) As it’s a hot day, many people are swimming
(b) This is a swimming pool.
(c) It’s very bad that children are begging.
(d) Begging is a curse on humanity.
Answer:
(a) present participle
(b) present participle
(c) present participle
(d) gerund

(A5)

Question 1.
Write an email to your friends about your proposed trek. You can take help of the points given below. You can keep your parents informed about it by adding them in BCC.

  • A trek in the forest of Kodaikanal
  • Time and duration
  • Type of trek (cycle/ motorbike/ walk)
  • Facilities provided
  • Last date for registration
  • Fees

Maharashtra Board Solutions

(A6)

Question 1.
There is a boom in ‘Travel and Tourism’ career. Find information about different options in this field.

(A7)

Question (i)
Find information about:
(a) Fa Hien
(b) Huen Tsang
(c) Ibn Batuta
(d) Marco Polo
(e) Sir Richard Burton

Question (ii)
Further reading:

  • ‘Childe Harold’s Pilgrimage’ – Lord Byron
  • ‘Gulliver’s Travels’ – Jonathan Swift
  • ‘Twenty Thousand Leagues Under The Sea’ – Jules Verne
  • ‘Travelling Souls’ – Brian Bouldrey

Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 1.7 Why We Travel Additional Important Questions and Answers

Read the extract and complete the activities given below:

Global Understanding:

Question 1.
Write the name of the litterateur and his quotation mentioned by the writer in the extract.
Answer:
Name of the litterateur – George Santayana.
Quotation:
George Santayana writes, “We need sometimes to escape into open solitudes, into aimlessness, into the moral holiday of running some pure hazard, in order to sharpen the edge of life, to taste hardship, and to be compelled to work desperately for a moment at no matter what.”

Question 2.
Based on the extract, complete the web:
(The answers are given directly and underlined.)
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.7 Why We Travel 6

Question 3.
From the extract, write the names of:
Answer:
1. 2 litterateurs : Proust, Hazlitt
2. 2 places : Bali, Tibet

Maharashtra Board Solutions

Question 4.
Pick out the false statements and write them correctly :
1. Holidays help you to appreciate your own home more.
2. Tourism can also revive cultures.
3. The writer spent many days in Bali in temples.
4. The writer finds Iceland full of chatter and routine.
Answer:
False statements:
3. The writer spent many days in Bali in temples.
4. The writer finds Iceland full of chatter and routine.

Corrected statements:
3. The writer spent many days in Tibet in temples.
4. The writer finds Iceland quiet and empty.

Question 5.
Write the name of the litterateur and his quotation mentioned by the writer in the extract.
Answer:
Name of the litterateur – Oliver Cromwell Quotation : “A man never goes so far as when he doesn’t know where he is going.”

Question 6.
Write if the following statements are True or False. Correct the false statements :
1. The posters at McDonald’s outlet in Kyoto have pictures of places in San Francisco.
2. The young people in Kyoto McDonald’s outlet look very American.
3. The writer was born in America.
4. Cities like Sydney and Toronto are a mix of many cultures.
True statements:
1. The posters at McDonald’s outlet in Kyoto have pictures of places in San Francisco.
4. Cities like Sydney and Toronto are a mix of many cultures.

False statements:
2. The young people in Kyoto McDonald’s outlet look very American.
3. The writer was born in America.

Corrected statements:
2. The young people in Kyoto McDonald’s outlet look very Japanese.
3. The writer was born in England.

Question 7.
Write from the extract:
Answer:
1. Names of 4 cities: Kyoto, Toronto, Sydney, Addis Ababa
2. Names of two food items: Teriyaki McBurgers, Bacon Potato Pies.

Maharashtra Board Solutions

Question 8.
Write the name of the litterateurs and their quotations mentioned by the writer in the extract.
Answer:
Names of the litterateurs: Sir John Mandeville, Emerson, Thoreau and Sir Thomas Browne.
Quotations: Emerson said, “Travelling is a fool’s paradise.”
Thoreau said, “I have travelled a good deal in Concord.”
Sir Thomas Browne sagely put it, “We carry within us the wonders we seek without us. There is Africa and her prodigies in us.”

Complex Factual:

Question 1.
Write sentences from the extract conveying the fact that travelling brings together the various cultures of the different parts of the world :
Answer:
1. We can become a kind of carrier pigeon in transporting back and forth what every culture needs.
2. I find that I always take Michael Jordan posters to Kyoto, and bring woven ikebana baskets back to California.
3. We become walking video screens and living newspapers, the only channels that can take people out of the censored limits of their homelands.
4. In closed or impoverished places, like Pagan or Lhasa or Havana, we are the eyes and ears of the people we meet, their only contact with the world outside and, very often, the closest, quite literally, they will ever come to Michael Jackson or Bill Clinton.
5. Not the least of the challenges of travel, therefore, is learning how to import – and export – dreams with tenderness.
6. We carry values and beliefs and news to the places we go.

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
Complete the following:
Travel spins us round in two ways at once:
Answer:
Travel spins us round in two ways at once: It shows us the sights and values and issues that we might ordinarily ignore. It also shows us all the parts of ourselves that might otherwise grow rusty. For in travelling to a truly foreign place, we inevitably travel to moods and states of mind that we’d otherwise ignore.

Question 3.
Write sentences from the extract conveying the fact that travelling brings together the various cultures of the different parts of the world.
Answer:
1. For when we go to France, we often migrate to French, and the more childlike self, simple and polite, that speaking a foreign language educes.
2. Even when I’m not speaking pidgin English in Hanoi, I’m simplified in a positive way, and concerned not with expressing myself, but simply making sense.

Question 4.
Write sentences from the extract conveying the fact that travelling brings together the various cultures of the different parts of the world.
Answer:
1. When we go abroad we are objects of scrutiny as much as the people we scrutinize, and we are being consumed by the cultures we consume, as much on the road as when we are at home.
2. At the very least, we are objects of speculation (and even desire), who can seem as exotic to the people around us as they do to us.

Question 5.
Write the sentences from the extract conveying the fact that travelling brings together the various cultures of the different parts of the world.
Answer:
1. When you go to a McDonald’s outlet in Kyoto, you will find Teriyaki McBurgers and Bacon Potato Pies.
2. The placemats offer maps of the great temples of the city, and the posters all around broadcast the wonders of San Francisco.
3. And-most crucial of all-the young people eating their Big Macs, with baseball caps worn backwards, and tight 501 jeans, are still utterly and inalienably Japanese in the way they move, they nod, they sip their Oolong teas – and never to be mistaken for the patrons of a McDonald’s outlet in Rio, Morocco or Managua.
4. These days a whole new realm of exotica arises out of the way one culture colours and appropriates the products of another,
5. The other factor complicating and exciting all of this is people, who are, more and more, themselves as many-tongued and mongrel as cities like Sydney or Toronto or Hong Kong.
6. Besides, even those who don’t move around the world find the world moving more and more around them. Walk just six blocks, in Queens or Berkeley, and you’re travelling through several cultures in as many minutes; get into a cab outside the White House, and you’re often in a piece of Addis Ababa.

Maharashtra Board Solutions

Question 6.
Complete the following:
Answer:
1. Travel is a voyage into the imagination and is the conspiracy of perception and imagination.
2. Sir John Mandeville never visited the Far East but yet gave colourful accounts of it.
3. Emerson and Thoreau insist that reality is our creation and we invent the places we see as much as we do the books we read.

Question 7.
Complete the following, giving examples: (The answer is given directly.) The finest recent travel books are those that:
Answer:
1. undertake a parallel journey, matching the physical steps of a pilgrimage with the metaphysical steps of a questioning e.g. in Peter Matthiessen’s great “The Snow Leopard”.
2. chronicle a trip to the farthest reaches of human strangeness e.g. Oliver Sacks’ “Island of the Color-Blind,” which features a journey not just to a remote atoll in the Pacific, but to a realm where people actually see light differently).

Inference/Interpretation/Analysis:

Question 1.
Guess the difference : travel and travail:
Answer:
Travel guides us towards a better balance of wisdom and compassion, of seeing the world clearly and truly. Travail means agony, or hard toil, which will be the result of laborious travelling and hardships.

Question 2.
Describe the changes that come into us because of travels, especially to foreign countries.
Answer:
When we go abroad, we stay up late, do impulsive things and leave ourselves open to various experiences. We live for the moment, without any past or future; only the present. We may even become mysterious-to others, at first, and sometimes even to ourselves, behaving in new ways. We feel younger, as if we have been reborn.

Maharashtra Board Solutions

Question 3.
Explain in your own words how travel can be a kind of ‘monasticism’.
Answer:
‘Monasticism’ means living like monks, living a self-disciplined life that is isolated from other people. When we travel, even if we are living in a luxury hotel, we live more simply than we normally do at home. We have no more possessions than what we can carry, we surrender ourselves to chance, and to whatever may come in our way. Hence, travel can be a kind of ‘monasticism’.

Question 4.
Travelling abroad make us the object of scrutiny. Justify this statement,
Answer:
When we go abroad, the local people there are curious about us and our culture. We seem exotic and different to them and they scrutinize our ways and behaviour to learn and understand more about us.

Question 5.
The writer calls himself ‘many-tongued’ and ‘mongrel’. Give reasons.
Answer:
‘Many-tongued’ means that he knows many languages; ‘mongrel’ here means someone who has a mixed upbringing, someone of mixed cultures. The writer knows many languages. He was born of Indian parents, in England, and he moved to America when he was 7 years old. Hence, he says that he cannot really call himself an Indian, an American or an Englishman.

Question 6.
‘Get into a cab outside the White House, and you’re often in a piece of Addis Ababa.’ Explain the meaning of this sentence.
Answer:
Addis Ababa is the capital of Ethiopia, Africa. The sentence means that the driver of the cab outside the White House was probably an African American, may be originally from Africa.

Maharashtra Board Solutions

Question 7.
“We carry within us the wonders we seek without us.” Explain.
Answer:
This means that all the wonders and emotions are within us, and if we wish to, we can tap these forces. Everything is within our own hearts and imagination. Everything is internal. Whatever we find outside has first to be inside us for us to experience it. There is no necessity for any separate outside happenings for us to feel anything.

Personal Response:

Question 1.
Name the places you would like to visit the most. Give reasons to support your answer.
Answer:
I like to travel but I have not had much opportunity yet. I love seeing new places and meeting new people. I would love to travel to the North-Eastern parts of India and to foreign countries. I am also a nature lover and would love seeing high mountains, clear lakes and green pastures.

Question 2.
‘Travel helps you to appreciate your own home more’. Justify this statement.
Answer:
Holidays, especially holidays abroad, can certainly help us to appreciate our own homes more. For example, if we go to the African desert and see the problems they have with potable water supply, we will appreciate our own water resources more. If we see the problems faced by people living in very cold climates, we will appreciate the heat in our country, and even be grateful for it.

Question 3.
Do you think that people travel more, or in a different way, as compared to people fifty years back? Explain your view.
Answer:
Yes, people certainly travel more today. They also travel for different reasons. Fifty years back, in India, people generally travelled only for religious reasons or to meet relatives and family. Travelling for sightseeing was rarer. Today, in addition to these reasons, people also travel for fun, relaxation and sight-seeing. People also go on holidays abroad, which was not done often earlier.

Maharashtra Board Solutions

Question 4.
Do you think that we must always seek new experiences and new places? Or do you feel that the best place is home, and we must never move?
Answer:
If we just stick to our own homes, we will be like the frog in the pond, which thought its small pond was the whole world. This is not advisable in the world of today. To be happy and successful, we must be broad-minded and unbiased. We must see what the world and other cultures have to offer. We must try to imbibe the best from other cultures and places.

Language Study:

Question 1.
We carry values and beliefs and news to the places we go.
(Rewrite using ‘not only but also.)
Answer:
We carry not only values and beliefs but also news to the places we go.

Question 2.
Travel is the best way we have of rescuing the humanity of places.
(Use an infinitive in place of the gerund.)
Answer:
Travel is the best way we have to rescue the humanity of places.

Question 3.
The beauty of this process was best described by George Santayana.
(Rewrite beginning George Santayana)
Answer:
George Santayana best described the beauty of this process.

Maharashtra Board Solutions

Question 4.
Yet for me the first great joy of travelling is simply the luxury of leaving all my beliefs and certainties at home. (Pick out the finite verb and say whether the sentence is simple, compound or complex.)
Answer:
finite verb-is; simple sentence

Question 5.
Pick out the phrasal verb from this sentence:
Abroad is the place where we stay up late.
Answer:
stay up

Question 6.
Travelling is a way to reverse time. (Identify the part of speech of the underlined word.)
Answer:
travelling – gerund

Question 7.
I tend to believe more abroad than I do at home. (Rewrite using as….as..)
Answer:
I tend not to believe as much at home as I do abroad.

Question 8.
Pick out the phrasal verb from these sentences:
Answer:
1. I remember, in fact, after my first trip to Southeast Asia, more than a decade ago, how I would come back to my apartment in New York.
2. All, in that sense, believed in, “being moved”
Answer:
1. come back
2. believed in

Maharashtra Board Solutions

Question 9.
Anyone witnessing this strange scene would have drawn the right conclusion.
(Rewrite using ‘who’)
Answer:
Anyone who witnessed this strange scene would have drawn the right conclusion.

Question 10.
I remember how I would come back to my apartment in New York. (Rewrite using ‘used, to’.)
Answer:
I remember how I used to come back to my apartment in New York.

Question 11.
We have to carry our sense of destination. (Rewrite beginning‘Our sense….’)
Answer:
Our sense of destination has to be carried by us.

Question 12.
The most valuable Pacifies we explore will always be the vast expanses within us.
(Rewrite using more…than..)
Answer:
We will never explore more valuable Pacifies than the vast expanses within us.

Question 13.
It keeps the mind nimble. (Rewrite using the present perfect tense of the verb.)
Answer:
It has kept the mind nimble.

Vocabulary:

Question 1.
Guess the meaning: riches are differently dispersed
Answer:
cultures that are rich in ways different from ours.

Question 2.
Find out a past/present participle from the extract that has been used as an adjective :
Answer:
crooked angle (crooked-past participle)

Question 3.
Find out two pairs of antonyms from the extract:
Answer:
1. lose × find
2. ignorance × knowledge

Maharashtra Board Solutions

Question 4.
Guess the difference between provisional and provincial.
Answer:
Provisional means temporary, whereas provincial means limited in outlook narrow.

Question 5.
Find out from the extract a few past / present participles that have been used as adjectives:
1. walking video screens
2. censored limits
3. living newspapers
4. impoverished places
Answer:
censored, impoverished – past participles used as adjectives
walking, living – present participles used as adjectives

Question 6.
Pick out four proper nouns for places from the extract.
Answer:
Kyoto, Pagan, Lhasa, Havana.

Question 7.
Find from the extract one word for the following :
1. A Japanese art of flower arrangement
2. Satisfaction of one with oneself or one’s own achievements.
Answer:
1. ikebana
2. complacencies

Question 8.
Complete the table with the words given in the brackets:
(values celebrate now deeply discovery apprehend wonderfully distant quietude foreign appreciative spins)
Answer:

NounVerbAdjectiveAdverb
discoverycelebratedistantwonderfully
valuesapprehendforeigndeeply
quietudespinsappreciativenow

Maharashtra Board Solutions

Question 9.
Find out a past/present participle from the extract that has been used as an adjective:
Answer:
searching questions (searching – present participle)

Question 10.
Discuss the pun implied by the writer, ecstasy (ex-stasis):
Answer:
ecstasy – great joy. ex-stasis – previous period of inactivity or boredom. The words sound alike but have different meanings.

Question 11.
Guess the meaning:

  1. many-tongued
  2. mongrel
  3. inheritance
  4. notions

Answer:

  1. many-tongued – a person who speaks many languages.
  2. mongrel – (here) someone who has a mixed upbringing, someone of mixed cultures.
  3. inheritance – the acquisition of a possession, condition, or trait from past generations.
  4. notions – ideas.

Question 12.
Match the adjectives in Column A with the nouns in Column B, with reference to the extract:

AB
1. great(a) specimen
2. new(b) versions
3. typical(c) temples
4. essential(d) world
5. synthetic(e) realm
6. foreign(f) notions

Answer:

  1. great temples
  2. new realm
  3. typical specimen
  4. essential notions
  5. synthetic versions
  6. foreign world

Maharashtra Board Solutions

Question 13.
Give the adjective forms of:

  1. perception
  2. imagination
  3. friendship
  4. reality

Answer:

  1. perception – perceptive
  2. imagination – imaginative
  3. friendship – friendly
  4. reality – realistic

Question 14.
Give the verb forms of:

  1. perception
  2. imagination
  3. friendship
  4. conspiracy

Answer:

  1. perception – perceive
  2. imagination – imagine
  3. friendship – befriend
  4. conspiracy – conspire

Question 15.
Guess the meaning:

  1. atoll
  2. prejudice
  3. fosters

Answer:

  1. atoll – a coral island consisting of a reef surrounding a lagoon
  2. prejudice – bias
  3. fosters – encourages

Maharashtra Board Solutions

Question 17.
Find from the extract the antonyms of:

  1. worthless
  2. public
  3. nearest
  4. familiar
  5. outside
  6. slow

Answer:

  1. worthless × valuable
  2. public × private
  3. nearest × farthest
  4. familiar × unfamiliar
  5. outside × inside
  6. slow × quick

Do as directed:

Question 1.
The queen loved her people and looked after the affairs of her kingdom well.
(Rewrite using ‘who’.)
Answer:
The queen, who loved her people, looked after the affairs of her kingdom well.

Question 2.
But I want to test this. (Change the voice.)
Answer:
But I want this to be tested.

Question 3.
The husband had a small smile on his lips while the wife looked sad.
(Rewrite beginning with ‘Though’)
Answer:
Though the husband had a small smile on his lips, the wife looked sad.

Maharashtra Board Solutions

Spot the error in the following sentences and rewrite them correctly:

Question 1.
You must neither tell me the whole story or at least the first part of it.
Answer:
You must either tell me the whole story or at least the first part of it.

Question 2.
No sooner did the Minister begin speaking, some rogues started shouting loudly.
Answer:
No sooner did the Minister begin speaking, than some rogues started shouting loudly.