Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India

1. Find the odd word out:

Question 1.
Urban unemployment – Educated unemployment, Industrial unemployment, Disguised unemployment, Technological unemployment.
Answer:
Disguised unemployment

Question 2.
States with high rates of unemployment – Goa, Punjab, Maharashtra, Tripura.
Answer:
Maharashtra

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India

Question 3.
Employment Guarantee Scheme 1972, Jawahar Rozgar Yojana 1989, Swarnajayanti Gram Swarozgar Yojana 1999, Development of Tourism.
Answer:
Development of tourism

2. Identify and explain the concepts from the given illustrations:

Question 1.
Hussain Shaikh employed seven workers less than the usual number of workers on his farm, in spite of this, output remained the same.
Answer:
Disguised unemployment.
Disguised unemployment is a situation in which more people are doing work than actually required. Thus, even after employing fewer workers than the usual number, the output of Hussain Shaikh remained the same.

Question 2.
The use of new technology in the printing industry has led to unemployment among several workers.
Answer:
Technological unemployment.
Technological unemployment arises due to changes in technology. Modern technology is capital intensive requiring less labour. Thus, the use of new technology displaces few workers from their jobs.

Question 3.
Satish has completed his post-graduation and is desperately expecting a job.
Answer:
Educated unemployment.
Educated unemployment is due to an imbalance between job opportunities and the number of educated youth, preference for white-collar jobs, lack of available skills, etc. Due to the above imbalances, Satish could not get a job easily.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India

Question 4.
In certain agricultural areas of Maharashtra, only Kharif crops are grown, therefore, employment is available till the month of October.
Answer:
Seasonal unemployment.
Seasonal unemployment is due to slack season or off-season. Kharif crops have a particular season. Thus, for the rest of the period, farmers remain unemployed leading to seasonal unemployment. Such kind of unemployment is also found in the case of tourism, marriage bands, sugar factories, etc.

3. Complete the correlation:

Question 1.
Seasonal unemployment : Tourist guides : : __________ : Graduates
Answer:
Educated unemployment

Question 2.
__________ : Disguised unemployment : : Urban unemployment : Industrial unemployment
Answer:
Rural unemployment

Question 3.
Frictional unemployment : Shortage of raw materials : : __________ : Fluctuations in business activity
Answer:
Cyclical unemployment

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India

Question 4.
MGNREGS : Guaranteed wage employment : : TRYSEM : __________
Answer:
self-employed

Question 5.
__________ : Waste of resources : : Social effect : Loss of human dignity
Answer:
Economic effect

4. Observe the following charts and answer the questions.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India 4

Question 1.
Production does not increase if an additional worker is employed and production does not decrease if a worker is reduced from the work. Mention the type of unemployment.
Answer:
Disguised unemployment

Question 2.
A worker is thrown out of a job because of computerization. Name this type of unemployment?
Answer:
Technological unemployment

Question 3.
Sharad was forced to return back to India from the USA due to depression in the IT sector.
Answer:
Cyclical unemployment

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India

Question 4.
In spite of being a graduate, Vasant is sitting idle at home.
Answer:
Educated unemployment

Question 5.
Give examples of structural unemployment.
Answer:
Examples: horse cart replaced by auto-rickshaw; computerized typing replaced manual typists; small traders replaced by malls and online shopping.

5. Find out Q1 and Q3 using unemployment rates as numerical data:
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India 5
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India 5.1

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India 5.2

6. Answer the following in detail:

Question 1.
Explain the types of Industrial unemployment in India.
Answer:
Types of Industrial unemployment:
(i) Technological unemployment:
Due to the introduction of new machines or new technology, when some workers are removed from their jobs due to lack of proper training. E.g. computerization, the introduction of robotic technology, etc.

(ii) Frictional unemployment:
When due to the breakdown of machines, shortage of raw materials, strikes, power failure, etc. some workers are removed from the jobs, there is said to be frictional unemployment. This is temporary in nature.

(iii) Cyclical unemployment:
During an economic recession, there is a slowdown of economic activities due to a fall in overall demand. Therefore, factory owners remove some workers from their jobs to cut down the cost such unemployment caused due to depression (trade cycle) is called cyclical unemployment.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India

(iv) Structural unemployment:
It takes place due to structural changes in the economy i.e when due to change in the complete business set up, some workers are removed from their jobs, there is said to be structural unemployment. E.g. introduction of power looms instead of handlooms. It is long-term in nature.

Question 2.
Explain the causes of unemployment in India.
Answer:
Causes of Unemployment:
(i) Jobless growth:
Since independence, the rate of economic growth is less than the growth rate of the population. This leads to widespread unemployment in India.

(ii) Increase in labour force:
Due to the increase in medical facilities since independence, there is a considerable fall in the death rate without a corresponding fall in the birth rate. This led to an increase in the labour force which in turn led to unemployment in India.

(iii) Excessive use of machinery:
Industries as well as agricultural producers are undergoing modernization and have started using more machines and less labour. This means the Indian economy is moving towards capital intensive technique leaving behind labour intensive technique, which led to large scale unemployment.

(iv) Lack of skill development programmes:
Though educational institutions are increasing, no proper training is given to youngsters to work. Development of vocational skill courses is comparatively less in number in India. Hence, there is a lack of skilled manpower required by the industry in India.

(v) Expectations towards employment:
Educated people have high expectations about the salary and they want ‘white-collar jobs’ which are not available in plenty. They prefer to remain unemployed rather than accepting a lower salary. This also causes unemployment.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India

(vi) Seasonal nature of agriculture:
Due to the seasonal nature of agriculture in India, labourers are employed only for a few months a year and for the rest of the year, they remain jobless. This leads to seasonal unemployment in the country.

(vii) Migration of rural population:
Agriculture being seasonal, there are no alternative jobs available in the off-season or slack season. So the labour migrates to urban areas leading to urban unemployment in the country.

Question 3.
Explain the measures taken by the government to reduce unemployment.
Answer:
The measures taken by the government of India to reduce unemployment are as follows:
General measures to reduce unemployment:

  • Development of agricultural sector
  • Provision for an alternative occupation
  • Development of infrastructure
  • Reforms in the educational system
  • Development of tourism
  • Use of labor-intensive techniques
  • Development of information technology and communication
  • Provision for vocational training and skill development facilities
  • Rural industrialization
  • Motivation for self-employment.

Specific measures are undertaken by the government to generate employment opportunities:
Employment Guarantee Scheme (EGS): This Scheme was introduced on 28th March 1972. This scheme was introduced by Maharashtra Government in 1972-73. Under this scheme, work is provided to the registered job-seekers in rural areas within 15 days from the date of registration. This scheme was for unskilled manual labors above 18 years.

Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojana (SGSY): This scheme was launched in April 1999 after restructuring the Integrated Rural Developmental Programmer (IRDP) and allied schemes. It’s the only self-employment scheme for the rural poor in India.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India

Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana (SJSRY): This scheme was launched in December 1997, It provides gainful employment to the urban unemployed and underemployed. It includes self-employment, women self-employment programme, skill training for employment programme, for this scheme Central Government shares 75% of the cost and State Government shares 25% of the cost.

Pradhan Mantri Rozgar Yojana (PMRY): This scheme is being implemented since 1993 to create and provide sustainable self-employment opportunities to more than one million educated unemployed youth.

Training Rural Youth for Self-employment (TRYSEM): It was initiated in 1979 with the objective of tackling the unemployment problem among rural youth. It aimed at training about 2 lakh rural youth every year to enable them to become self-employed.

Besides the above measures, there are many other specific measures undertaken by the government. They can be named as:

  • Jawahar Rozgar Yojana (JRY)
  • Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS)
  • Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana 2014
  • National Policy for Skill Development and Entrepreneurship – 2015
  • Startup India Initiative
  • Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana – (2016-20)

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India

11th Economics Digest Chapter 7 Unemployment in India Intext Questions and Answers

Do you know? (Textbook Page No. 46)

State-wise unemployment rates in India (2015-16)
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India Intext Q1
Answer:

RanksStateNo. of peopleCumulative Frequency (Less than)
1.Tripura197197
2.Sikkim181378
3.Kerala125503
4.Himachal Pradesh106609
5.Assam96705
6.Arunachal Pradesh89794
7.Nagaland85879
8.Jharkhand77956
9.Uttar Pradesh741030
10.Jammu and Kashmir721102
11.Rajasthan711173
12Uttarakhand701243
13.Goa611304
14.Punjab601364
15.Bihar601424
16.Manipur571481
17.Odisha501531
18.West Bengal491580
19.Meghalaya481628
20.Haryana471675
21.Madhya Pradesh431718
22.Tamilnadu421760
23.Andhra Pradesh391799
24.Mizoram301829
25.Telangana281857
26.Maharashtra211878
27.Chhattisgarh191897
28.Karnataka151912
29.Gujarat091921
n = 1921

Here, n = 1921
for Q2 = \(2\left(\frac{n+1}{4}\right)^{t h}\) observation
= \(2\left(\frac{1921+1}{4}\right)^{\text {th }}\) observation
= 2(480.5)
= 961st observation, 961st observation lies in cf 1030.
∴ Q2 = 9
Hence, Rank 9 is represented by Uttar Pradesh.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 6 Population in India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 6 Population in India Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Economics Important Questions Chapter 6 Population in India

1A. Choose the correct option:

Question 1.
Effects of population explosion
(a) Decreased pressure on agriculture
(b) Increased pressure on land
(c) Inflation
(d) Low national income
Options:
(1) a, b, c
(2) b, c, d
(3) a, b, d
(4) a, c
Answer:
(2) b, c, d

Question 2.
Social measures to check population explosion
(a) Spread of education
(b) improving the status of women
(c) raising the minimum age of marriage
(d) expansion of the industrial sector
Options:
(1) a, b, c
(2) b, c, d
(3) b, d
(4) c, d
Answer:
(1) a, b, c

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 6 Population in India

Question 3.
Economic measures to check population explosion
(a) expansion of the industrial sector
(b) removal of poverty
(c) improving the status of women
(d) Disaster management
Options:
(1) a, b
(2) a, b, c
(3) b, c, d
(4) a, b, d
Answer:
(4) a, b, d

Question 4.
Population Policy of India
(a) Family planning programme
(b) Mid-day meal programme
(c) Family welfare programme
(d) National population policy
Options:
(1) a, d
(2) b, c
(3) a, c, d
(4) a, b, c
Answer:
(3) a, c, d

Question 5.
Features of National Population Policy, 2000
(a) Delay marriage age of girls
(b) Free and compulsory education up to age of 20
(c) Achieve a stable population by 2050
(d) Prevention and control of the communicable disease.
Options:
(1) a, b, c
(2) b. c, d
(3) a, d
(4) b, d
Answer:
(3) a, c, d

1B. Complete the correlation:

Question 1.
1st Transition stage : Low growth of population : : 2nd Transition stage : ____________
Answer:
High growth of population

Question 2.
____________ : Cause of high birth rate : : Use of Nutritious food : Cause of low death rate.
Answer:
Illiteracy

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 6 Population in India

Question 3.
Family Planning Programme : 1979 : : National Population Policy : ____________
Answer:
2000

Question 4.
Economic measure to check population : Removal of poverty : : ____________ : Social measure to check population.
Answer:
Improving the status of women

Question 5.
Theory of Population Growth : ____________ : : Theory of Demographic Transition : Coale and Hoover.
Answer:
Thomas Robert Malthus

1C. Give economic terms:

Question 1.
Natural resources exceed population growth.
Answer:
Underpopulation

Question 2.
Population growth exceeds the availability of natural resources.
Answer:
Overpopulation

Question 3.
Programme introduced (renamed) to reduce the birth rate in 1979.
Answer:
Family Welfare Programme

Question 4.
The policy was introduced to reduce the birth rate in 2000.
Answer:
National Population Policy

Question 5.
The proportion of working people to the total population is high.
Answer:
Demographic dividend

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 6 Population in India

Question 6.
Preference for male children.
Answer:
Son meta – preference.

1D. Arrange in proper order:

Question 1.
Growth of population in India
(a) Year of Great Divide
(b) Population explosion
(c) Marginal decline in population
(d) Increase in population
Options:
(1) a, b, c, d
(2) a, c, b, d
(3) c, a, d, b
(4) b, a, c, d
Answer:
(3) c, a, d, b

Question 2.
Stages of Demographic Transition
(a) Decline in birth rate and death rate
(b) Low growth of population
(c) Rapid fall in death rate
Options:
(1) a, b, c
(2) b, c, a
(3) c, a, b
Answer:
(2) b, c, a

Question 3.
Population Policy in India
(a) Family welfare programme
(b) National population policy
(c) Family planning programme
Options:
(1) a, b, c
(2) b, c, a
(3) c, a, b
Answer:
(3) c, a, b

1E. Find the odd word out:

Question 1.
Concepts related to population growth
Birth rate, Death rate, Survival rate, Interest rate.
Answer:
Interest rate

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 6 Population in India

Question 2.
Causes of high birth rate
Illiteracy, Preference, for male child, Expansion of industrial sector, Joint family system.
Answer:
Expansion of industrial sector

1F. Complete the following statements:

Question 1.
Population statistics are compiled and published by the ____________
Answer:
Office of the Registrar General and Census Commissioner of India

Question 2.
On 11th July, 1987, world population crossed ____________
Answer:
500 crores

Question 3.
World Population day is observed every year on ____________
Answer:
11th July

Question 4.
The Census Commissioner of India designated the year 1921 as the ____________
Answer:
‘Year of Great Divide’

Question 5.
Birth rate is also called as ____________
Answer:
fertility rate

Question 6.
Death rate is also called as ____________
Answer:
mortality rate

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 6 Population in India

Question 7.
Survival rate = ____________
Answer:
Birth rate – Death rate

Question 8.
Difference between birth rate and death rate is know as ____________
Answer:
survival rate

Question 9.
The number of death per 1000 of the living population during a year is called ____________
Answer:
death rate

Question 10.
Theory of demographic transition is given by ____________
Answer:
A. J. Coale and E. M. Hoover

Question 11.
The situation where the growth of population is faster than the growth of the economy is called ____________
Answer:
population explosion

Question 12.
In India marriage is considered as ____________
Answer:
social and religious obligations

Question 13.
To continue having children in hope of son is known as ____________
Answer:
son meta – preference

Question 14.
Under the situation of optimum population, there is a balance between ____________
Answer:
population growth and natural resources

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 6 Population in India

Question 15.
Demographic dividend occurs when the proportion of ____________
Answer:
working people to total population is high.

1G. Choose the wrong pair:

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(i) Malthusian Theory(a) Thomas Robert Malthus
(ii) Kautilya(b) Samajshashtra
(iii) World Population Day(c) 11th July
(iv) 1921(d) Year of Great Divide

Answer:
Wrong Pair: Kautilya – Samajshashtra

Question 2.

Group ‘A’Group ‘B’
(i) Population Policy(a) Family Welfare Programme
(ii) Effects of population explosion(b) Increased pressure on land
(iii) Overpopulation(c) Population growth < Natural Resources
(iv) Theory of Demographic Transition(d) Coale and Hoover

Answer:
Wrong Pair: Overpopulation – Population growth < Natural Resources

1H. Choose the correct pair:

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Census(a) Survival rate
(2) High birth rate(b) Population per sq. km.
(3) Density of population(c) Universal marriage
(4) Difference between birth rate and death rate(d) Method of computing population

Options:
(1) 1-d, 2-c, 3-b, 4-a
(2) 1-b, 2-c, 3-d, 4-a
(3) 1-b, 2-a, 3-c, 4-d
(4) 1-c, 2-d, 3-a, 4-b
Answer:
(1) 1-d, 2-c, 3-b, 4-a

Question 2.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) 1921(a) 121.02 crores
(2) 2011 Census(b) The year of great divide
(3) Family Planning(c) Mortality rate
(4) Death rate(d) Planned parenthood

Options:
(1) 1-d, 2-c, 3-a, 4-b
(2) 1-b, 2-c, 3-d, 4-a
(3) 1-b, 2-a, 3-d, 4-c
(4) 1-c, 2-d, 3-a, 4-b
Answer:
(3) 1-b, 2-a, 3-d, 4-c

Question 3.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Family Welfare Programme(a) 2000
(2) National Population Policy(b) 1952
(3) Infant Mortality Rate in 2011(c) 1979
(4) Family Planning Programme(d) 47 per 1000

Options:
(1) 1-d, 2-c, 3-a, 4-b
(2) 1-b, 2-c, 3-d, 4-a
(3) 1-b, 2-a, 3-c, 4-d
(4) 1-c, 2-a, 3-d, 4-b
Answer:
(4) 1-c, 2-a, 3-d, 4-b

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 6 Population in India

2. Distinguish between:

Question 1.
Birth Rate and Death Rate.
Answer:

Birth RateDeath Rate
(i) Birth rate refers to a number of births per 1000 of living population per year.(i) Death rate refers to a number of deaths per 1000 of living population per year.
(ii) Since 1921, the birth rate is falling gradually.(ii) Since 1921, the death rate is falling rapidly.
(iii) A high birth rate is caused by early marriage, lack of family planning, illiteracy, etc.(iii) A high death rate is caused by lack of medical facilities, poverty, malnutrition, etc.
(iv) Birth rate can be controlled by late marriages, family planning, etc.(iv) Death rate can be controlled by better medical facilities, social welfare programmes, etc.
(v) According to the 2011 census, the birth rate in India is 20.97.(v) According to the 2011 census, the death rate in India is 7.48.

3. Answer the following:

Question 1.
What economic measures do you suggest to check population growth?
Answer:
To control the size of the population, economic measures can ensure a permanent solution.
These measures are:

  • Expansion of industrial sector to shift the disguisedly unemployed people in rural areas to industries.
  • Creation of employment opportunities in rural areas by starting labor-intensive industries.
  • Equitable distribution of national income and removal of poverty, as the size of the family, is linked with poverty.

Question 2.
What social measures do you suggest to check population growth?
Answer:
The population problem is also a social problem and is related to illiteracy, superstitions, orthodoxy, pitiable condition of women, etc.
The following social measures must be undertaken:

  • Education: Improvement in education changes the attitude of people towards family, marriage, and the number of children. Mostly educated people delay their marriage and prefer to have small families.
  • Improvement in the conditions of women: Discrimination against women in social and economic life should be removed by the government.
  • Raising the age of marriage: The marriage age of boys and girls should be raised and offenders should be punished by law.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 6 Population in India

Question 3.
Explain about Population Policy of India.
Answer:
Population policy was implemented through the following programmes:

  • Family Planning Programme: Family planning refers to planned parenthood. It means limiting the size of the family by choice and not by chance. The family planning programme was introduced by the Government of India in 1952.
  • Family Welfare Programme: ‘Family Planning Programme’ was renamed as ‘Family Welfare Programme’ in 1979. It tried to implement family planning services with maternal, child health, and nutrition.
  • National Population Policy, 2000: It was introduced in 2000 to control population and improve its quality by giving free and compulsory education up to the age of 14 years, reduce infant and maternal mortality rate, universal immunization of children, delayed marriage for girls, etc.

Question 4.
Explain the Theory of Demographic Transition.
Answer:
The theory of demographic transition (birth rate and death rate related changes) given by Coale and Hoover explains that every country passes through three stages of demographic transition. It explains the changes taking place from high to low birth and death rates.

  • First Stage: During the first stage, the country is at a low level of economic development. Agriculture is said to be the main occupation, people are illiterate and are ruled by old customs and beliefs. Hence in this stage, the country experiences a high birth rate and high death rate, and the actual growth of the population is low.
  • Second Stage: Due to the improvement in economic development, the death rate starts falling rapidly, but the birth rate remains almost stable. This leads to widening the difference between the two, resulting in a very fast rise in the growth of population. Developing countries including India experiences this stage.
  • Third Stage: As economic development continues, the structure of the economy changes, people shift from rural to urban areas, literacy rate improves, and in this stage, both birth rate and death rate fall, and there is low but stable population growth. Developed countries experience this stage.

Question 5.
Explain the concepts related to population growth.
Answer:
The concepts related to population growth are birth rate, death rate, and survival rate.

  • Birth rate: The number of births occurring per 1000 of the living population during a year is called as Birth rate. It is also called as “fertility rate”.
  • Death rate: The number of deaths occurring per 1000 of the living population during a year is called the Death rate. It is also called as “mortality rate”.
  • Survival rate: Survival rate shows the actual rate of population growth. It is calculated by deducting the Death rate from the Birth rate i.e. Survival rate = Birth rate – Death rate.

4. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
The year 1921 is known as the “Year of Great Divide”.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • Before 1921, both the birth rate and death rate were high. In fact, in 1921, the death rate was little more than the birth rate because in India 8 million people died in Bengal due to the epidemic – plague.
  • But after 1921, although both birth rate and death rate started declining, the birth rate declined slowly while the death rate started declining rapidly due to medical facilities, control over natural calamities, etc.
  • Hence, in the context of population growth, the year 1921 is a dividing line having negative growth of population. Therefore, the Census Commission of India has called this year the ‘Year of Great Divide”.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 6 Population in India

Question 2.
The family planning programme has been very successful in India.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • People in India hesitate to follow family planning because of illiteracy, ignorance, and superstitions.
  • Also, poverty among the people does not allow them to buy birth control devices.
  • Some religion does not believe in family planning.
  • So, although this programme is successful among the educated people, it is not so successful among the poor.

Question 3.
India is in the second stage of demographic transition.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • In the second stage of demographic transition, the country experiences a high birth rate and a declining death rate.
  • India is experiencing the same where the birth rate is as high as 20.97 and the death rate as 7.48 in 2011 is declining so India is still in the developing stage.
  • So, India is in the second stage of demographic transition.

Question 4.
India is not going through a population explosion.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • India is going through a population explosion because, in the post-independence period, the death rate has been falling rapidly while the birth rate is falling slowly. So survival rate is high.
  • India’s population is growing at an alarming rate.
  • India is the second most populated country in the world.
  • In 1951, India’s population was 36.1 crores which have increased more than 3 times in 2011 to 121.02 crores. That is why the post-1951 period is described as a period of population explosion.

Question 5.
The birth rate in India is controlled.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • According to the 2011 census birth rate in India is 20.9 which is very high as compared to other developed countries,
  • Main factors responsible for such a high birth rate are :
    • Because of poverty, children at a very young age start helping their parents in earning. Hence, more children are welcomed.
    • Religious and social attitudes in India are such that large families are preferred.
    • Illiteracy, ignorance, and the non-availability of birth control devices are also responsible for the high birth rate in India.
    • There is a lack of awareness of the need for family planning.
  • Thus, the birth rate in India is not controlled but is very high.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 6 Population in India

5. Answer in detail:

Question 1.
Explain the measure to check population explosion.
Answer:
Population explosion is one of the big obstacles to development, thus attempts have to be made to control it. Measures to control population explosion can be classified into the following three groups:

  • Economic Measures
  • Social Measures
  • Population Policy of India.

(i) Economic Measures:

  • Expansion of industrial sector to shift the disguisedly unemployed people in rural areas to industries.
  • Creation of employment opportunities in rural areas by starting labor intensive industries.
  • Equitable distribution of national income and removal of poverty, as the size of family, is linked with poverty.

(ii) Social Measures: Population problem is also a social problem and related to illiteracy, superstitions, orthodoxy, pitiable condition of women, etc.
The following social measures must be undertaken.

  • (a) Education: Improvement in education changes the attitude of people towards family, marriage, and the number of children. Mostly educated people delay their marriage and prefer to have small families.
  • (b) Improvement in the conditions of women: Discrimination against women in social and economic life should be removed by the government.
  • (c) Raising the age of marriage: The marriage age of boys and girls should be raised and offenders should be punished by law.

(iii) Population Policy of India:

  • Family Planning Programme: Family planning refers to planned parenthood. It means limiting the size of the family by choice and not by chance. The family planning programme was introduced by the Government of India in 1952.
  • Family Welfare Programme: This programme tries to integrate various families. This programme deals with maternal, child health, and nutrition issues of the society.
  • National Population Policy, 2000: It was introduced to control population and to improve the quality of population, through various measures like free education, reducing infant mortality and maternal mortality rate, etc.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 1 The State

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 1 The State Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 1 The State

1A. Choose the appropriate alternative and complete the following statements.

Question 1.
The term Nation is derived from the Latin word ___________ (Nasci, Natio, Natalis, Nauto)
Answer:
Nasci

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 1 The State

Question 2.
The origin of Liberal Nationalism is in the ___________ Revolution. (American, Russian, French, British)
Answer:
French

1B. Identify the incorrect pair in every set, correct it and rewrite.

Question 1.
(a) Aristotle – German Thinker
(b) Jean Bodin – French Thinker
(c) Woodrow Wilson – American Thinker
(d) Harold Laski – British Thinker
Answer:
(a) Aristotle – Greek Thinker

1C. State the appropriate concept for the given statements.

Question 1.
The force which holds the people to a sense of political loyalty to the country –
Answer:
Nationalism

Question 2.
The area of the State within which it has the authority to govern –
Answer:
Jurisdiction

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 1 The State

2. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
Progressive Nationalism can create differences amongst people.
Answer:
This statement is False.

  • Progressive nationalism is integral nationalism that can help people of a society to unite and to promote development towards the objective of national integration.
  • Aggressive nationalism is destructive and can create differences amongst people.

Question 2.
Sovereignty means State has the freedom to take its own decision.
Answer:
This statement is True.

  • Sovereignty refers to the supreme power of the state internally as well as externally.
  • The State is free from external control and also legally sovereign with its own independent constitution.

Question 3.
Palestine is a State.
Answer:
This statement is False.

  • The state has four essential elements i.e. population, territory, government, and sovereignty. Palestine does not have a sovereign government. Its territory is under Israeli jurisdiction.
  • Hence, Palestine is a nation, not a State although more than 100 members of the UNO have given recognition to Palestine as a State.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 1 The State

Question 4.
Expansionist Nationalism is a type of Aggressive Nationalism.
Answer:
This statement is True.

  • In the expansionist form of nationalism, countries become aggressive, imperialist, and colonialist, and create empires for national glory.
  • This has been noticed in Nazi Germany Fascist Italy.

3. Express your opinion of the following.

Question 1.
India is a State.
Answer:
I agree with the above statement.
In Political Science, the term ‘State’ is used to describe a sovereign country. Anti-colonial nationalism led to the freedom struggle in India and subsequent independence from British Rule in 1947.

Any state has the following elements:

  • Sovereignty: India achieved the status of a Sovereign Republic on 26th January 1950 when its constitution came into effect.
  • Government: As a British colony, there was a government but it was not a sovereign government However, after political independence, a Sovereign, Parliamentary, Federal government was constituted in India.
  • Territory: India is defined by its geographical boundaries. Its jurisdiction extends all over its compact territory, now comprising of 29 states and 7 union territories.
  • Population: India has a vast population, exhibiting great diversity in terms of ethnicity/race, region and language, culture, religion, and so on. Thus, we can conclude that India is a nation-state.

4. Answer the following questions.

Question 1.
What are the features of a Nation?
Answer:
The word ‘nation’ is derived from the Latin word ‘Nasci’ meaning ‘to be born’. Thus, the literal meaning of a nation is a people having a common race/ethnicity or cultural linkages. Earnest Barker defines a nation as a body of men, inhabiting a definite territory, who normally are drawn from different races but possess a common stock of thoughts and feelings acquired and transmitted during the course of common history.

A nation refers to a large group of people, united in common bonds of geography, race, history, religion, language, sharing common objectives.

Features of a Nation:

  • Population: A nation must have a population that has a sense of ethnic, historical, and cultural oneness.
  • Feeling of community: The emotional dimension of a nation is a perception held by the population of psychological oneness i.e., they are a community.
  • Desire to be politically separate: A feeling of unity and of being a nation is a product of the urge for ‘self-determination’. This can lead to a demand for self-governance. This signifies that people who feel united should have the right to decide the type of government that they prefer.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 1 The State

Question 2.
What is Nationalism? Explain its types.
Answer:
Nationalism is a force that binds the people to a sense of integrity and loyalty to their country. It is a spirit of oneness or common consciousness that binds a community together. Nationalism is a sense of political identity and emotional attachment to one’s ‘homeland’.

The forms of Nationalism from a political perspective are:

  • Liberal Nationalism: Its origins are in the ideals of the French Revolution. President Woodrow Wilson linked the concept of a nation to the right to self-determination and sovereignty.
  • Conservative Nationalism: It views a nation as a closely linked society with great importance to patriotism and the concept of ‘motherland’.
  • Expansionist Nationalism: It is aggressive nationalism, which leads to imperialism, conquest, and colonialism. It has been seen in European imperialism by countries like England, Italy, Spain, France, etc.
  • Anticolonial Nationalism: It refers to liberation struggles for independence from colonial rule, e.g., Indonesian freedom struggle from Dutch colonial rule.

5. Answer the following question in detail with reference to the given points.

Question 1.
Explain the following elements of the State.
(a) Sovereignty
(b) Government
(c) Population
(d) Territory
Answer:
(a) Sovereignty: It signifies the supreme power of the State internally as well as externally. It means an independent nation with its own constitution.

(b) Government: This refers to the agency through which the will of the state is expressed. Modern governments have three organs viz. legislature, executive, and judiciary. Government must be independent. Institutions of the State are ‘public’ institutions and have the legitimacy to act on behalf of the State. These institutions are responsible for making and implementing laws to promote the general welfare of the people. There are various kinds of government based on their creation or style of function for e.g., democracy or dictatorship, republic or monarchy, presidential or parliamentary system, etc.

(c) Population: A State is an association of human beings. The progress of a State depends on the quality of the population. Some states viz. China, India, etc., have a large population while some States have a small population viz. Monaco, Belgium, etc. The population may be homogeneous e.g., Israel or diverse e.g. erstwhile USSR comprised of many nationalities like Russians, Ukrainians, Latvians, etc. Thus a ‘State’ may comprise of many ‘nations’.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 1 The State

(d) Territory: A State is recognized by its territory. This includes the land area within its boundaries, the airspace above the area, and surrounding territorial waters (up to 12 nautical miles). The area within which the State has the authority to govern is called its jurisdiction. Some states have a small territory e.g., Sri Lanka, Bhutan, Maldives, etc., while other States e.g., Brazil, Russia, India, and Australia have a large territory. Most States have compact territory e.g., India, while some states which exist as islands have scattered territory e.g., Indonesia.

Activity (Text Book Page No.8)

Identify the States with the smallest territory and largest territory on the world map.
Answer:
States having the largest territory: Russia, Canada, USA, China, Brazil, Australia, India, Argentina, Kazakhstan, Algeria, etc.
States with the smallest territory: Vatican City, Monaco, Nauru, San Marino, Maldives, Singapore, Mauritius, Fiji, etc.

Maharashtra State Board Class 11 Political Science Important Questions and Answers

Maharashtra State Board HSC 11th Political Science Important Questions and Answers

Maharashtra Board 11th HSC Important Questions

Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Digest

Maharashtra State Board 11th Std Political Science Textbook Solutions Digest

Maharashtra State Board Class 11 Textbook Solutions

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

1A. Choose the correct option and rewrite the sentence.

Question 1.
Statements related to definitions of Economic Planning:
(a) A time-bound programme.
(b) Non-continuous process.
(c) Conscious and deliberate choice of economic priorities.
(d) Making of major decisions.
Options:
(1) a, b, c, and d
(2) b, c, and d
(3) a, c and d
(4) None of these
Answer:
(3) a, c and d

Question 2.
Features of Economic planning:
(a) Continuous process
(b) Mobilisation of resources
(c) Does not require co-ordination
(d) Flexible in approach
Options:
(1) a and b
(2) c, d and a
(3) b, c, and d
(4) a, b and d
Answer:
(4) a, b and d

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 3.
Targets of 12th Five-year plan:
(a) To focus only on agricultural growth.
(b) To reduce the head-count ratio of poverty by 10%.
(c) To increase investment in infrastructure.
(d) To increase green cover by 1 million hectares.
Options:
(1) b, c, and d
(2) a, c and d
(3) c and d
(4) a and d
Answer:
(2) a, c and d

Question 4.
Functions not related to NITI Aayog.
(a) Knowledge and Innovation Hub.
(b) Centralised planning.
(c) Decentralised planning.
(d) Country’s best friend at the center.
Options:
(1) a
(2) a and c
(3) b and d
(4) d and c
Answer:
b and d.

1B. Complete the correlation:

Question 1.
1st Five year plan : Development of agriculture : : 12th Five year plan : ___________
Answer:
Faster sustainable growth

Question 2.
1997 – 2002 : 9th Five year plan : : 2012 – 2017 : ___________
Answer:
12th Five year plan

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 3
Economic growth : To achieve GDP growth rate at 8% : : Health : ___________
Answer:
To reduce fertility rate to 2.1%

Question 4.
Prime Minister : Chairperson : : Members of Union Council of Minister : ___________
Answer:
Ex-Officio Members

Question 5.
Features of Economic Planning : : ___________ Target of 12th Five year plan : Economic growth.
Answer:
Mobilisation of Resources

Question 6. ___________ 1966 1969 : : Rolling Plans : 1978 – 1980.
Answer:
Annual Plans.

1C. Suggest the economic terms for the given statements:

Question 1.
It is a new framework for five years plan.
Answer:
NITI Aayog

Question 2.
Lecture series organized by NITI Aayog.
Answer:
Transforming India

Question 3.
A pillar of NITI Aayog.
Answer:
Doubling of Farmer’s Income

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 4.
A body comprising Chief Ministers of all States and Governors of Union Territories.
Answer:
Governing Council

Question 5.
A team of experts and specialists in NITI Aayog.
Answer:
Special Invitees

Question 6.
A function of NITI Aayog.
Answer:
State’s Best Friend at the center

1D. Arrange in proper order:

Question 1.
Objectives of the five-year plan in order of preference.
(a) Removal of Poverty
(b) Development of Agriculture
(c) To give dynamism to the economy
(d) Development of heavy industries
Answer:
b, d, a, c

Question 2.
The organizational framework of NITI Aayog.
(a) Ex-officio Members
(b) Chairperson
(c) Chief Executive Officer
(d) Vice-Chairperson
Answer:
b, d, a, c

1E. Find the odd word out:

Question 1.
NITI Aayog –
(a) Chairperson
(b) Ex-officio Members
(c) Vice-Chairperson
(d) Vice-Chancellor
Answer:
(d) Vice-Chancellor

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 2.
The importance given under 12th five years plan to increase –
(a) GDP
(b) banking services
(c) infant mortality
(d) employment
Answer:
(c) infant mortality

Question 3.
Structure of NITI Aayog –
(a) National Development Council
(b) Governing Council
(c) Regional Council
Answer:
(a) National Development Council.

1F. Complete the following statements:

Question 1.
Full time organizational framework of the NITI Aayog consists of ___________
Answer:
Vice-Chairperson and Chief Executive Officer

Question 2.
The vice-chairman of NITI Aayog is appointed by ___________
Answer:
Prime Minister

Question 3.
NITI Aayog was established on ___________
Answer:
1st January 2015

Question 4.
Special Invitees in the Structure of NITI Aayog are nominated by ___________
Answer:
The Prime Minister

Question 5.
Since, 2015, planning commission was replaced by ___________
Answer:
NITI Aayog

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 6.
The resources needed for planning are mobilised through ___________
Answer:
taxation, domestic savings, deficit financing, etc

Question 7.
In India, planning is generally for a period of ___________
Answer:
five years

Question 8.
The period 1990 – 1992 was considered as ___________
Answer:
Plan Holiday

Question 9.
A body formed to address specific issues is called as ___________
Answer:
Regional Council

1G. Choose the wrong pair:

Question 1.

Group – ‘A’Group-‘B’
1. Development of Agriculture(a) 1st five-year plan
2. Growth with stability(b) 4th five-year plan
3. Improvement in quality of life(c) 12th five-year plan

Answer:
Wrong Pair: Improvement in quality of life – 12th five-year plan.

Question 2.

Group – ‘A’Group – ‘B’
1. Planning Commission(a) 1950
2. NITI Aayog(b) 2011
3. 1st five-year plan(c) 1951

Answer:
Wrong Pair: NITI Aayog – 2011.

1H. Choose the correct pair:

Question 1.

Group – ‘A’Group – ‘B’
1. NITI Aayog(a) Chairman of NITI Aayog
2. All Chief Ministers of State(b) Plan Holiday
3. Prime Minister of India(c) Governing Council
4. 1990-92(d) Think Tank

Options:
(1) 1 – a, 2 – c, 3 – d, 4 – b
(2) 1 – d, 2 – c, 3 – a, 4 – b
(3) 1 – b, 2 – c, 3 – d, 4 – a
(4) 1 – c, 2 – d, 3 – a, 4 – b
Answer:
Correct pair: (2) 1 – d, 2 – c, 3 – a, 4 – b

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

2. Identify and explain the concepts from the given illustrations:

Question 1.
Vedant gets his student scholarship directly in his a/c linked with Aadhar.
Answer:
Service Delivery.
It is the important target of the 12th five-year plan. The main aim behind this policy is to prevent corruption.

Question 2.
To solve the problems of the housing society, members form a committee that discusses and solves the issues of the members.
Answer:
Think-Tank.
It is important to function of NITI Aayog to solve the problems of our country.
Think-Tank is a group of experts who are discussing and solve various problems of India.

3. Assertion and Reasoning – Choose the correct answer from the following:

Question 1.
Assertion (A) – NITI Aayog takes note of the dynamic change in the Indian economy.
Reasoning (R) – Considering the economic, social, and technological differences in underdeveloped districts, the body plans to implement various programmes and bring about economic changes.
(i) (A) is true but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iv) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 2.
Assertion (A) – In 1950 the government-appointed planning commission.
Reasoning (R) – After independence, India was facing the problem of poverty, unemployment, inequality, low national income, etc.
(i) (A) is true but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Question 3.
Assertion (A) – In 1950, India adopted economic planning to accelerate the rate of GDP, employment, export, etc.
Reasoning (R) – In India, the duration of economic planning is 7 years.
(i) (A) is true but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(i) (A) is true but (R) is False.

Question 4.
Assertion (A) – The NITI Aayog has been created a group of experts as a Think Tank.
Reasoning (R) – Think Tank will work on various problems and find out solutions to them.
(i) (A) is true but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Question 5.
Assertion (A) – 12th five-year plan encouraged the development of agriculture, education, etc.
Reasoning (R) – Secondary education for all by 2017.
(i) (A) is true but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 6.
Assertion (A) – In 2015, the planning commission was replaced by NITI Aayog.
Reasoning (R) – To construct a strong state that will help to build a dynamic and strong nation,
(i) (A) is true but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

4. Distinguish between:

Question 1.
Planned Economy and Unplanned Economy.
Answer:

Planned EconomyUnplanned Economy
(i) In a planned economy all economic decisions are taken by the central planning authority.(i) In an unplanned economy all economic decisions are taken by market forces of demand and supply.
(ii) Indian economy adopted economic planning in 1950.(ii) American economy is an unplanned economy.
(iii) Goals/objectives are predetermined.(iii) Objectives/goals are not predetermined.
(iv) Resources are used deliberately so there is no possibility of wastage of resources.(iv) There is a possibility of wastage of resources.

Question 2.
Objectives of 10th Plan and Objectives of 11th Plan.
Answer:

Objectives of 10th PlanObjectives of 11th Plan
(i) The main objective of the 10th Plan was ‘transforming India into the fastest-growing economy of the world.’(i) The main objective of the 11th plan was towards ‘rapid and more inclusive growth of Indian economy.
(ii) It proposed economic growth at the rate of 8% p.a.(ii) It proposed economic growth at the rate of 9% p.a.
(iii) Another important aim was to improve software services, IT services, etc.(iii) Another important aim was to reduce the disparity between rural and urban areas, improving the quality of life of people, etc.

5. Answer the following:

Question 1.
What are the targets of the 12th five-year plan for infrastructure?
Answer:
Targets for infrastructure are:

  • To connect all villages of a country with all-weather roads.
  • To increase rural television and telephone density to 70%.
  • To increase infrastructure investment to 9% of G.D.P.
  • To upgrade national and state highways to a minimum two-lane standard.
  • To achieve real GDP growth rate at 8%, agriculture growth rate at 4%, and manufacturing and industrial growth rate at 10%.
  • To reduce the headcount ratio of poverty by 10%.
  • To create 50 million (5 crores) new work opportunities in the non-farm sector.
  • To increase average years of schooling to 7 years.
  • To eliminate gender and social gap in school enrollment.
  • To reduce the total fertility rate to 2.1%.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 2.
What is Economic Planning? Give objectives of last three five-year plan.
Answer:
Economic Planning:

  • Economic planning is a time-bound programme to achieve certain objectives by allocating available resources.
  • In the 10th five-year plan main objective was a reduction of poverty.
  • In the 11th five-year plan main objective was faster and more inclusive growth.
  • In the 12th five-year plan main objective was faster, sustainable, and more inclusive growth.

Question 3.
State the pillars of NITI Aayog.
Answer:
The pillars of NITI Aayog are as follows:

  • Vision Document of India
  • Appraisal Document of 12th five-year Plan.
  • Transforming India: Lecture series organized by NITI Aayog.
  • Doubling of Farmers’ Income
  • Outcome Budget and Output-Outcome Framework.
  • Global Entrepreneurship Summit 2017
  • Launching of Programme to transform identified aspirational districts.

Question 4.
Write a note on the ‘Think Tank’ function of NITI Aayog.
Answer:

  • ‘Think-Tank’ is a group of experts who come together, to form an organisation.
  • They study the various problems of an economy and try to bring solutions to solve those problems.
  • It is counted under a premier policy of the Government of India.
  • Its main objective is to find a shared vision of national development with the active participation of the states.
  • It provides guidance to foster ‘co-operative federalism’ in the states.

6. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
No progress has been made in India in 50 years of economic planning.
Answer:
No, I do not agree with the statement.
Starting from, First Five Year Plan in 1951 to over 50 years, India has made progress in almost all spheres and is moving towards globalization in the following ways:

  • There has been an expansion of industrial capacity.
  • Creation of infrastructure.
  • Progress in science and technology.
  • Promotion of exports.
  • Improvement in human quality.
  • Earning foreign exchange, etc.
  • Thus, we cannot say that India has made no progress since 50 years of its economic planning.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 2.
Planning can break the vicious circle of poverty.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • In a developing country, poverty becomes both, the cause and effect of poverty.
  • In poor or developing countries people earn less, save less, productive investment is low and so their earnings are low.
  • This is called the vicious circle of poverty.
  • Through economic planning, this vicious circle of poverty can be broken.
  • The government through planning raises the rate of investment.
  • This leads to a rise in profit, a rise in incomes and savings, and then again more investment.
  • Hence, Planning can break the vicious circle of poverty.

Question 3.
The tenth Five Year Plan was completely successful.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • Even though the Tenth Five Year Plan could achieve certain targets like increase in growth rate, savings, investment, FDI,
  • exports, etc. it has certain failures also. They are:
  • Agricultural production could increase only by 25% as against the target of 4%.
  • Due to the use of capital-intensive technology in production unemployment increased.
  • Regional imbalances and poverty between states could not be curbed down.
  • The private sector was given more importance.

Question 4.
The basic objective of economic planning in India is to bring about economic development.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • When India got independence, it was caught in the vicious circle of poverty.
  • There were many macroeconomic problems like food scarcity, illiteracy, mass communicable diseases, high mortality rate, etc.
  • So economists felt that economic planning would be an ideal way to solve these problems and to achieve rapid economic development in India.

7. Answer in detail:

Question 1.
What is Economic Planning? Explain the targets of the 12th five-year plan.
Answer:
Economic planning is a time-bound programme to achieve certain objectives by allocating available resources under the control of a central planning authority.

Prof. H. D. Dickinson defines economic planning as – “Economic planning is the making of major economic decisions such as what and how much is to be produced how, when and where it is to be produced, to whom it is to be allocated, by the conscious decision of the determinate authority, on the basis of a comprehensive survey of the economy as a whole.”

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

12th Five Year Plan (2012-2017):
This plan emphasizes ‘Sustainable Growth’. This plan focused on the development of the manufacturing sector, agriculture, education, health, and social welfare, etc.
(i) Economic Growth:

  • It aims at an average GDP growth rate of 8%.
  • It seeks to achieve 4% growth in the agriculture sector.
  • Every state’s average growth rate must increase as compared to the 11th plan.

(ii) Poverty and Employment:

  • It aims at reducing the head-count ratio of poverty by 10%.
  • Generating 50 million employment opportunities in the non-farm sector and providing skill certification.

(iii) Education:

  • Eliminating gender and social gap in education.
  • Secondary education for all by 2017.
  • Access to higher education with reference to skill development.

(iv) Health:

  • Reducing rate of infant mortality.
  • Reduce total fertility rate to 2.1%
  • National Family Health Survey (NFHS – 4) was conducted in 2014-2015. In NFHS-4, reduce malnutrition among the children (0-3 years) was the target.

(v) Infrastructure:

  • Increase infrastructure investment to 9% of GDP.
  • Achieving universal road connectivity and access to power for all villages.
  • To increase electricity by adding 80,000 MW and 55,000 MW of renewable energy capacity.
  • Connecting all villages with all-weather roads and upgrading national and state highways to a minimum two-lane standard.
  • Modified and accelerated irrigation benefit programme.

(vi) Service Delivery:

  • Provision of banking services for 90% of households in India.
  • Major welfare benefits and subsidies through Aadhar card.

(vii) Environment:

  • Increasing green cover by 1 million hectares every year.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

8. Read the following passage and answer the questions given below:

Passage – 1
The Finance Minister of the Central Government presents the Union Budget before the Parliament during the month of February every year. The budget, also referred to as the annual financial statement reflects the estimated receipts and expenditure of the government for a particular financial year that begins on the 1st of April and ends on 31 sc March. Changes in the tax structure are suggested in the budget. Besides this, provisions are also made for allocating expenditure on defense, education, research, and development, etc. The date for presenting the budget has been shifted to the 1st of February every year. This enables the generation of funds well in advance prior to the commencement of the financial year.

Question 1.
What is the duration of the budget?
Answer:
The budget is for one year starting from 1st April to 31st March.

Passage – 2
Access to clean cooking fuel is a huge problem in India. Especially in villages wood is used for cooking purposes. Due to this, women’s experiences headache, breathing issues, eyes and lung problems and sometimes even burnt their sarees or some part of their body. 5 lakh women lose their lives every year because of smoke emitted by the ‘Chula’. After independence, this problem was recognized, but it was difficult to eliminate at the micro/village level. The state government is a very important part of NITI Aayog. They are implementing national policies at the village, district, and state levels.

In Uttar Pradesh. Ballia district was selected by the various experts for clean cooking fuel. It was a huge scheme in terms of the scale of implementation. Dineshwar Giri (Village Pradhan), Ashutosh Jindal (IAS), Dharmendra Pradhan (Minister of state for petroleum and Natural Gas, Government of India), S.T. Sathiavageeswaran (Executive director information system in HPLL), C. S. Chakrabarty (Chief General Manager (IOCL)) have given their huge contribution to make this Yojna a grand success. This Yojna was worked from the bottom level.

Cylinder providers were also supposed to fillup form for the LPG receivers on the ‘Collect App’ which work perfectly in offline scenario and it is in many languages. More than 2 crores gas connection have been made in time less than 11 months. Out of 80 million (8 crores) women targeted,72 million have received the benefits and 10,000 new LPG centers were established and 80 billion was the scheme funding. Data was collected and analyzed with 100% accuracy which resulted in success to a great extent. After receiving LPG connections, the women realized their life could also be happy and easy.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 1.
Which Yojana is being highlighted in the above case study?
Answer:
Pradhan Mantri Ujjala Yojana(PMUY).

Question 2.
Why was the Pradhan Mantri Ujjala Yojana (PMUY) successful?
Answer:
In NITI Aayog, policies are implemented from center to state and state to center.
It is implemented at the micro-level or village level by involving all the experts and ministers related to the problem. Data were collected from villages and analyzed with 100% accuracy which resulted in success to a great extent.

Question 3.
How did the Ujjala Yojana succeed in Ballia District?
Answer:
Out of 80 million women targeted, 72 million have received the benefit and 10,000 new LPG centers were established and 80 billion was the scheme funding, within the 4 years.

Question 4.
From which state of India in the above case study.
Answer:
Uttar Pradesh.

Question 5.
What problems did the women face due to the absence of LPG connection?
Answer:
Women were facing many health issues like headaches, eyes and lung issues, breathing problems, burnt their sarees or body part, etc.

Question 6.
What did the women feel after receiving the LPG connection?
Answer:
After receiving an LPG connection, the women realized that their life could also be happy and easy.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 7.
Write the name of experts involved in this Yojana.
Answer:
Ashutosh Jindal (IAS), Dharmendra Pradhan (Minister of State for Petroleum and Natural Gas), S.T Sathiavageeswaran (Executive Director, HPCL), C.S. Chakrabarty [Chief General Manager (IOCL)].

Passage – 3
The planning commission of India introduced decentralized planning in the country for the first time during the 7th five-year plan. From the 1st five-year plan, India adopted centralized planning with little variation. In 2014, NITI, Aayog was introduced in which decentralized planning was playing a very important role. Decentralized planning means, where the decision-making in the planning process has been reversed from top to bottom type to a system of the bottom to top type. The decentralized planning is at the grassroots level or planning from below.

In India, the planning process has many tiers as the center, state, district, subdivision, block, and village. In decentralized planning, emphasis has been given to the introduction of district planning, sub-divisional planning and block-level planning, and village-level planning. In India, Governmental activities till 2014 are being performed from central to states and then to local that is to the district level (panchayat amenities) and village level (Gram Panchayat). But the major problem of centralized planning was the lack of optimum utilization of resources. Thus, India adopted decentralized planning by replacing Planning Commission in January 2015.

Question 1.
Which planning was adopted in India since 1st five-year plan?
Answer:
India adopted centralized planning since 1st five-year plan.

Question 2.
What is decentralized planning?
Answer:
In decentralized planning, the decision-making process has been reversed from top to bottom type to a system of the bottom to top.

Question 3.
Give the names of various tiers of the planning commission.
Answer:
It has many tiers like center, state, district, subdivision, block, and village.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 4.
Match the following.

Group ‘A’Group ‘B’
(i) District level(a) Gram Panchayat
(ii) Taluka level(b) Zilla Parishad
(iii) Village level(c) Panchyat Samities

Answer:
(1) – b, (2) – c, (3) – a.

Question 5.
What is the major problem in centralized planning?
Answer:
In centralized planning, resources are not being optimally utilized. There is a wastage of resources at a high level.

Question 6.
When did India adopt decentralized planning?
Answer:
India adopted decentralized planning in the year 2015.

9. Observe the following chart and answer the following:

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India 9

Question 1.
Who is the chairman of NITI Aayog?
Answer:
Prime Minister.

Question 2.
Who nominates the Vice-chairman and CEO of NITI Aayog.
Answer:
Prime Minister.

Question 3.
What is the part of Councils?
Answer:
Governing Council and Regional Council are the part of councils.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 4.
Which ministers are selected as Ex-officio members?
Answer:
Union ministers are selected as Ex-officio members.

Question 5.
How many full-time and part-time members are required?
Answer:
Full times – 5 members and part-time – 2 members.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 10 Economic Planning in India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 10 Economic Planning in India Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 10 Economic Planning in India

1. Choose the correct option:

Questions 1.
Statements that are true about the Planning Commission:
(a) Planning Commission was established in 1950.
(b) The Prime Minister is the Ex-Officio Chairman of the Planning Commission.
(c) Economic planning is a time-bound program.
(d) Economic planning is based on predetermined objectives.
Options:
(1) a and b
(2) a, b, c, and d
(3) a and c
(4) None of these
Answer:
(1) a and b

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 2.
Statements that are incorrect regarding India’s five-year plans:
(a) The main objective of the first five-year plan was the development of agriculture.
(b) Social welfare and poverty eradication were the prime objectives of the seventh five-year plan.
(c) By the second five-year plan, focus increased on faster, inclusive growth.
(d) Development of both agriculture and industry were the main objectives of the third five-year plan.
Options:
(1) a
(2) a, b and d
(3) c
(4) b and d
Answer:
(3) c

Question 3.

Group – ‘A’Group – ‘B’
1. Economic planning(a) Selection by Prime Minister
2. Twelfth Five Year Plan(b) Think Tank group of Indian Government
3. NITI Aayog(c) Fast and sustainable growth
4. NITI Aayog Vice-Chairperson(d) Time-bound programme

Options:
(1) 1 – c, 2 – a, 3 – d, 4 – b
(2) 1 – d, 2 – b, 3 – a, 4 – c
(3) 1 – d, 2 – c, 3 – b, 4 – a
(4) 1 – b, 2 – d, 3 – c, 4 – a
Answer:
Correct pair: (3) 1 – d, 2 – c, 3 – b, 4 – a

Question 4.
Choose the correct statement:
Statement 1 – NITI Aayog takes note of the dynamic change in the Indian economy.
Statement 2 – Considering the economic, social, and technological differences in underdeveloped districts, the body plans to implement various programmes and bring about economic changes.
Options:
(a) statement 1 is correct
(b) statement 2 is correct
(c) statement 2 is the result of statement 1
(d) there is no relation between statement 1 and statement 2.
Answer:
(c) statement 2 is the result of statement 1

2. Give economic terms:

Question 1.
The conscious and deliberate choice of economic priorities by some public authority.
Answer:
National Agenda

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 2.
A group of people called forth by the government to discuss various problems and also try to find solutions to them.
Answer:
Think Tank

3. Identify and explain the concepts from the given illustrations:

Question 1.
Sayali’s mother maintains a book of accounts for household purposes and plans the expenditure accordingly.
Answer:
Planning.
It is a time-bound programme. The objectives should fulfill by using available resources within the time limit.

Question 2.
Ramabai gets a subsidy on domestic LPG directly transferred to her bank a/c.
Answer:
Service Delivery.
It is the important target of the 12th five-year plan. The main aim behind this policy is to prevent corruption.

Question 3.
To solve classroom-related issues, the teacher forms a group of students. This group discusses the problems and finds solutions to them.
Answer:
Think-Tank

  • It is important to function of NITI Aayog to solve the problems of our country.
  • Think-Tank is a group of experts who are discussing and solve various problems of India.

4. Answer the following:

Question 1.
Explain the features of economic planning.
Answer:
Economic planning is a time-bound programme to achieve certain objectives by allocating available resources under the control of a central planning authority.

Prof. H. D. Dickinson defines economic planning as – “Economic planning is the making of major economic decisions such as what and how much is to be produced how, when and where it is to be produced, to whom it is to be allocated, by the conscious decision of the determinate authority, on the basis of a comprehensive survey of the economy as a whole.”

On the basis of the above definition, its main characteristics are:

  • Central Planning Authority (CPA): There is a central planning authority that formulates the plans. In India, this authority is known as Planning Commission.
  • Survey: There is a complete survey of the economy regarding the availability and use of natural and human resources.
  • Objectives: It lays down certain objectives which are realistic and flexible.
  • Priorities: Priorities are fixed according to the importance of each sector for its development.
  • Mobilization of resources: Resources are mobilised through various sources like taxation, deficit financing, savings, etc.
  • Plan period: Each plan is for a specific period, usually five years.
  • Evaluation: From time to time, an assessment of the plan objectives is done to make changes if necessary.
  • Continuous process: Economic planning is a continuous process which aims at the economic development of a country.
  • Co-ordination: In India, economic planning is implemented by the Centre and State Governments together.
  • Flexibility: There is flexibility in India’s economic planning so it’s possible to make changes as per the need.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 2.
Explain the targets of the 12th Five Year plan.
Answer:
Targets for infrastructure are:

  • To connect all villages of a country with all-weather roads.
  • To increase rural television and telephone density to 70%.
  • To increase infrastructure investment to 9% of G.D.P.
  • To upgrade national and state highways to a minimum two-lane standard.
  • To achieve real GDP growth rate at 8%, agriculture growth rate at 4%, and manufacturing and industrial growth rate at 10 %.
  • To reduce the headcount ratio of poverty by 10%.
  • To create 50 million (5 crores) new work opportunities in the non-farm sector.
  • To increase average years of schooling to 7 years.
  • To eliminate gender and social gap in school enrollment.
  • To reduce the total fertility rate to 2.1%.

Question 3.
Explain the structure of NITI Aayog.
Answer:
The structure of NITI Aayog includes Governing Council, Regional Councils, Special Invitees, and Organisational Framework. The organizational framework includes Chairperson, Vice-Chairperson, Ex-officio members, CEO, and Secretariat.

Question 4.
Explain the functions of NITI Aayog.
Answer:
Functions of NITI Aayog:

  • To evolve a shared vision of national development, priority sector, and strategies with the active involvement of states in the light of national objectives.
  • To act as ‘Best Friend at the Centre’.
  • To formulate plans at the village level and aggregate higher levels of government.
  • To provide feedback for constant innovative improvements.
  • To provide advice and encourage partnership with national and international Think-Tank.
  • To create a knowledge, innovation, and entrepreneurial support system.
  • To offer a platform for the resolution of inter-sectoral and inter-departmental issues.
  • To maintain a state-of-the-art resource center for research on good governance.
  • To focus on technology up-gradation and capacity building.
  • To foster Cooperative federalism, with the active involvement of states.

Question 5.
Distinguish between Planning Commission and NITI Aayog.
Answer:

NITI AayogPlanning Commission
(i) It serves as an advisory Think Tank.(i) It served as the extra-constitutional body.
(ii) It draws membership from wider expertise.(ii) It had limited expertise.
(iii) It serves in the spirit of cooperative federalism as states are equal partners.(iii) States participated as spectators in the annual plan meetings.
(iv) Secretaries to be known as CEO appointed by Prime Minister.(iv) Secretaries were appointed through the usual process.
(v) It focuses upon the Bottom-up approach.(v) It followed a Top-down approach.
(vi) It does not process mandate to impose policies.(vi) It imposed policies on states and tied allocation of funds with projects it approved.
(vii) It does not have powers to allocate funds, which are vested in the finance minister.(vii) It had powers to allocate funds to ministers and state government.
(viii) It was established on 1st January 2015.(viii) It was established on 15th March 1950.

5. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
State governments have a more significant role to play under NITI Aayog.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • Under the planning commission, there was a one-way flow of policy i.e. from, Central Government to State Government.
  • In NITI Aayog, the flow of policy is from Central Government to State Government and State Government to Central Government between ministers.
  • In the policy-making of the Central Government, State Government will work closely with the center.
  • Governing Council of NITI Aayog consists of all Chief Ministers of the States.
  • Thus, State Government has a more significant role to play under NITI Aayog.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 2.
Functions of the Planning Commission have been transferred to NITI Aayog.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • The planning commission enjoyed the powers to allocate funds to ministry and state government.
  • NITI Aayog/Think Tank is an advisory body that performs the function of allocation of funds.
  • On 31st January 2015, Planning Commission was replaced by NITI Aayog for making policies and to implement them.
  • NITI Aayog aimed at expanding the role of the states, making the role of the state stronger in collaboration with the center.

Question 3.
The objective of the 12th five-year plan was to achieve faster, sustainable and inclusive growth.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • 12th five-year plan aims at a GDP growth rate of 8%.
  • It seeks to achieve 4% growth in the agriculture sector.
  • If aimed to generate 50 million work opportunities in the non-farm sector and providing skill certification.
  • Connecting all the villages of the country with all-weather roads.
  • Increasing green cover by 1 million hectares every year.
  • These objectives will help the country to achieve faster, sustainable and inclusive growth.

6. Read the following passage and answer the questions given below:

The Finance Minister of the Central Government presents the Union Budget before the Parliament during the month of February every year. The budget, also referred to as the annual financial statement reflects the estimated receipts and expenditure of the government for a particular financial year that begins on the 1st of April and ends on 31 sc March. Changes in the tax structure are suggested in the budget. Besides this, provisions are also made for allocating expenditure on defense, education, research, and development, etc. The date for presenting the budget has been shifted to the 1st of February every year. This enables the generation of funds well in advance prior to the commencement of the financial year.

Question 1.
Where is the Union Budget usually presented?
Answer:
Union Budget is presented in the Parliament.

Question 2.
What all aspects are considered while preparing the budget?
Answer:
Changes in the tax structure, provisions for allocating expenditure on defense, education, research, and development.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 10 Economic Planning in India

Question 3.
Why is the date for presenting the budget shifted to the 1st of February?
Answer:
The date for presenting the budget is shifted to the 1st of February because it enables the generation of funds well in advance prior to the commencement of the financial year.

Question 4.
Explain the term ‘budget’.
Answer:
A budget is the annual financial statement that shows estimated receipts and expenditures of the government for a year.

11th Economics Digest Chapter 10 Economic Planning in India Intext Questions and Answers

Collect information on: (Textbook Page No. 64)

  1. Bombay Plan
  2. People’s Plan
  3. Gandhian Plan

Answer:

  1. Bombay Plan: It is the name given to a World War II era. It is a set of proposals for the development of the post-independence economy of India.
  2. Peoples Plan: It is to provide satisfaction to the immediate basic needs of India within a period of ten years.
  3. Gandhian Plan: Espousing with the spirit of Gandhian economic thinking, Shriman Narayan Agarwal formulated this plan in 1944. This plan laid more emphasis on agriculture.

Find out: (Textbook PageNo. 65 )

Calculate D6 and D9 from the above table using ‘achievements’ as the numerical data.
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 10 Economic Planning in India Intext Page 65 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 10 Economic Planning in India Intext Page 65 Q1.1 Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 10 Economic Planning in India Intext Page 65 Q1.2

(i) Sixth Decile:
D6 = size of 6 \(\left(\frac{n+1}{10}\right)^{t h}\) Observation
= size of 6 \(\left(\frac{11+1}{10}\right)^{t h}\) Observation
= size of 6 \(\left(\frac{12}{10}\right)^{t h}\) Observation
= size of 6 (1.2)th Observation
= size of (7.2)th Observation
size of 7.2 th 0bservation lies in of 7.7
∴ D6 = 2

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 10 Economic Planning in India

(ii) Ninth Decile:
D9 = size of 9 \(\left(\frac{n+1}{10}\right)^{t h}\) Observation
= size of 9 \(\left(\frac{11+1}{10}\right)^{t h}\) Observation
= size of 9 \(\left(\frac{12}{10}\right)^{t h}\) Observation
= size of 9 (1.2)th Observation
= size of 10.8th Observation
size of 10.8 th 0bservation lies in of 13.7.
∴ D9 = 4

Find out: (Textbook Page No. 66)

Information of various levels of National Family Health Survey (NFHS).
Answer:

  • NFHS – 1: The first NFHS was conducted in 1992-93. The survey collected extensive information on population, health, and nutrition, with an emphasis on women and children.
  • NFHS – 2: The second NFHS was conducted in 1998-99 in all states (26) of India. It was on the quality of health and family planning services, domestic violence, reproductive health, anemia, etc.
  • NFHS – 3: The third NFHS was conducted in 2005-06, in 29 states of India. UNICEF, USAID, DFID, USA, providing funds and technical help for NFHS-3.
  • NFHS – 4: The fourth NFHS was conducted in 2014-2015. USA was a major financial supporter for NFHS-4. It was conducted in 29 states and 6 union territories and focused on 640 districts in the country.

Do you know? (Textbook Page No. 66)

Think-tank: Think-tank is a group of experts who are gathered together by an organization, especially by a Government in order to consider various problems, try and work out ways to solve them.
Answer:

  • ‘Think-Tank’ is a group of experts who come together, to form an organization.
  • They study the various problems of an economy and try to bring solutions to solve those problems.
  • It is counted under the premier policy of the Government of India.
  • Its main objective is to find a shared vision of national development with the active participation of the states.
  • It provides guidance to foster ‘cooperative federalism in the states.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 10 Economic Planning in India

Find out: (Textbook Page No. 67)

The present structure of NITI Aayog and list out the names of members in the respective columns.
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 10 Economic Planning in India Intext Page 67 Q1

Answer:

ChairpersonVice-ChairpersonMembers
Prime MinisterRajiv KumarEx-Officio Members, Special Invitees, Full-time Members

 

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991 Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

1A. Complete the following statements by choosing the correct alternative:

Question 1.
The investment limit of small scale industries has been increasing up to __________ crores.
(a) 10
(b) 5
(c) 1
(d) 3
Answer:
(b) 5

Question 2.
The financial sectors became more competitive due to entry of __________ banks.
(a) public and private
(b) public and foreign
(c) private and foreign
(d) private and co-operative
Answer:
(c) private and foreign

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 3.
The Government of India announced the NEP on __________
(a) 24th July 1991
(b) 24th Oct 1991
(c) 24th June 1991
(d) 20th June 1950
Answer:
(a) 24th July 1991

Question 4.
__________ is considered to be the father of NEP.
(a) Dr. Manmohan Singh
(b) Rajiv Gandhi
(c) Narsimha Rao
(d) Arun Jetly
Answer:
(a) Dr. Manmohan Singh

Question 5.
Licensing was made __________ under NEP.
(a) compulsory
(b) strict
(c) privatised
(d) liberal
Answer:
(d) liberal

Question 6.
Under NEP unemployment has __________ due to close down of some industries.
(a) declined
(b) increased
(c) stagnant
(d) no change
Answer:
(b) increased

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 7.
__________ is included in Navratna status.
(a) ONGC
(b) HAL
(c) MTNL
(d) Railways
Answer:
(a) ONGC

1B. Complete the correlation:

Question 1.
Regulate the foreign exchange : FEMA : : Regulate security market : __________
Answer:
SEBI

Question 2.
Disinvestment : ITDC hotel : : Collaboration : __________
Answer:
Maruti-Suzuki

Question 3.
Abolition of MRTP Act : Liberalization : : Convertibility of rupee : __________
Answer:
Globalisation

Question 4.
Airport Authority of India (AAI) : Miniratna : : Hindustan Petroleum Corporation Ltd (HPCL) : __________
Answer:
Navratnas

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 5.
Indian Oil Corporation : Navratnas : : Central Public Sector Enterprises : __________
Answer:
Maharatna Companies

Question 6.
SEZ : Trade Liberalisation : : IRDA Act : __________
Answer:
Reforms in Insurance Sector

Question 7.
Abolition of Government License : __________ : : Selling of shares of sick public sector : Disinvestment
Answer:
Delicensing

1C. Suggest the economic terms for given statements:

Question 1.
The transfer of ownership from the public sector to the private sector.
Answer:
Privatisation

Question 2.
Abolishment of the permission of Government for new industrial production etc.
Answer:
Delicensing

Question 3.
Selling public sector units to the private sector.
Answer:
Disinvestment

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 4.
Interaction of the Indian economy with the rest of the world.
Answer:
Globalisation

Question 5.
To take the benefit of advanced technology the companies of two countries work together.
Answer:
Foreign Collaboration

Question 6.
Policy providing incentives to exporters.
Answer:
EXIM Policy

Question 7.
Companies are given full financial and managerial autonomy.
Answer:
Navratnas

Question 8.
Zone to encourage agricultural exports.
Answer:
Agro Export Zones

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 9.
Act under which firms get the freedom to take investment decisions.
Answer:
MRTP Act

Question 10.
A board was set up to make decisions regarding sick units.
Answer:
Board of Industrial and Financial Reconstruction (BIFR)

Question 11.
Industry requiring compulsory licensing.
Answer:
Cigarettes

1D. Arrange in proper order:

Question 1.
(a) FERA was replaced by FEMA
(b) Shortage of foreign exchange
(c) Introduction of NEP
(d) Delicensing
Options:
(i) a, c, d, b
(ii) b, c, d, a
(iii) d, b, a, c
(iv) c, a, d, b
Answer:
(ii) b, c, d, a

Question 2.
(a) Poor performance of PSUs
(b) LPG policy
(c) Public sector was playing a dominant role
(d) Role of the private sector increased
Options:
(i) a, c, d, b
(ii) b, c, d, a
(iii) c, a, b, d
(iv) d, b, a, c
Answer:
(iii) c, a, b, d

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 3.
(a) Demand for software engineers increased in developed countries
(b) Role of the private sector increased
(c) Help to earn foreign exchange
(d) Revolution in IT sector
Options:
(i) b, d, a, c
(ii) a, c, d, b
(iii) c, a, b, d
(iv) d, a, c, b
Answer:
(i) b, d, a, c

1E. Find the odd word out:

Question 1.
Indian companies into foreign collaboration- Maruti – Suzuki, Hero – Honda, Mahindra & Mahindra, Tata – Timken
Answer:
Mahindra & Mahindra

Question 2.
Encouragement to exports – EXIM, SEZ, AEZ, FERA
Answer:
FERA

Question 3.
Units in which disinvestment take place – Maruti, ONGC, ITDC, VSNL
Answer:
ONGC.

1F. Complete the following statements:

Question 1.
Before new economic policy, interest rate was determined by __________
Answer:
RBI

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 2.
The NEP gave dominant position to the __________
Answer:
private sector

Question 3.
At present 100 percent FDI is allowed in __________
Answer:
electricity generation projects

Question 4.
A country may not attain self sufficiency in food production because of __________
Answer:
globalization

Question 5.
An adverse effect of NEP on farmers is __________
Answer:
indebtedness and poverty of poor farmer

Question 6.
The main objective of NEP, 1991 is to plunge India into __________
Answer:
arena of globalisation

Question 7.
Rapid industrial growth took place after abolition of __________
Answer:
MRTP Act

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 8.
Two industries reserved for public sector are __________
Answer:
railways and atomic energy

Question 9.
National Renewal Board took the responsibility of providing __________
Answer:
compensation to retrenched workers

Question 10.
Public Sector Units (PSU’s) have been categorised into __________
Answer:
Miniratnas and Maharatnas.

1G. Choose the wrong pair:

Question 1.

Group – ‘A’Group – ‘B’
(i) SEZExport promotion
(ii) IRDARegulate insurance activities
(iii) FDIPromote imports

Answer:
Wrong Pair: FDI – Promote imports

Question 2.

Group – ‘A’Group – ‘B’
(i) GlobalizationBorderless economy
(ii) DisinvestmentLess investment
(iii) PrivatizationTransferring ownership of PSUs.

Answer:
Wrong Pair: Disinvestment – Less investment

Question 3.

Group – ‘A’Group – ‘B’
(i) FDIForeign Direct Investment
(ii) FEMAFund Exchange Management Act
(iii) IRDAInsurance Regulatory Development Authority

Answer:
Wrong Pair: FEMA – Fund Exchange Management Act.

1H. Match the correct pairs:

Question 1.

Group – ‘A’Group – ‘B’
1. BHEL(a) Freedom for investment
2. Compulsory licensing(b) Agriculture
3. Abolition of MRTP(c) Navratnas
4. Primary sector(d) Mixed economy
5. India(e) Alcohol, Tobacco

Answer:
Correct Pairs: (1) – (c), (2) – (e), (3) – (a), (4) – (b), (5) – (d).

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 2.

Group – ‘A’Group – ‘B’
1. Liberalization(a) 1991
2. NEP(b) Profit motive
3. Public sector(c) Removing restrictions
4. Private sector(d) Service sector
5. Tertiary sector(e) Welfare motive

Answer:
Correct Pairs: (1) – (c), (2) – (a), (3) – (e), (4) – (b), (5) – (d).

2. Identify and explain the concepts from the given illustrations:

Question 1.
It is the regulator of the securities market in India.
Answer:
Securities and Exchange Board of India (SEBI).
SEBI was established on 12th April 1992. SEBI has the power to approve bye-laws of Securities Exchanges, inspect the books of account of financial intermediaries, registration of brokers and sub-brokers.

Question 2.
Abolition of government license to carry any business or industrial activity.
Answer:
Delicensing.
Except for 18 specified industries of strategic importance, all industries required a license. Later on, only 4 industries required compulsory licensing. They are – Electronic Aerospace and defense equipment, Industrial Explosives, Hazardous chemicals, Drugs and Pharmaceuticals, and Cigarettes.

3. Assertion and Reasoning questions:

Question 1.
Assertion (A): The creation of NRB is an important measure of privatization.
Reasoning (R): To solve the problem of unemployment and poverty among the workers of closed public sector units.
(a) (A) is TRUE but (R) is FALSE
(b) (A) is FALSE but (R) is TRUE
(c) (A) and (R) both are TRUE and (R) is the correct explanation of (A)
(d) (A) and (R) both are TRUE but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer:
(c) (A) and (R) both are TRUE and (R) is the correct explanation of (A)

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 2.
Assertion (A): In India FDI has very limited scope since 1991.
Reasoning (R): Foreign capital is allowed in the Indian economy without any restrictions.
(a) (A) is TRUE but (R) is FALSE
(b) (A) is FALSE but (R) is TRUE
(c) (A) and (R) both are TRUE and (R) is the correct explanation of (A)
(d) (A) and (R) both are TRUE but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer:
(b) (A) is FALSE but (R) is TRUE

Question 3.
Assertion (A): In post NEP imports of the country has increased.
Reasoning (R): It helps to solve the problem of inflation.
(a) (A) is TRUE but (R) is FALSE
(b) (A) is FALSE but (R) is TRUE
(c) (A) and (R) both are TRUE and (R) is the correct explanation of (A)
(d) (A) and (R) both are TRUE but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer:
(c) (A) and (R) both are TRUE and (R) is the correct explanation of (A)

4. Distinguish between:

Question 1.
Privatisation and Globalisation.
Answer:

PrivatisationGlobalisation
1. Privatisation refers to including private ownership in publicly owned enterprises.1. Globalisation refers to the process of development of the world into a single integrated economic unit.
2. It leads to the transfer of ownership, management, and control to the private sector.2. It involves the removal of quotas, tariffs, etc. to facilitate greater mobility of factors and goods.
3. It takes place within the country.3. It takes place all over the world.
4. By privatisation the country is benefited.4. By globalisation the whole world is benefited.
5. It helps the country’s economy to grow.5. It helps the world as a whole to grow.

Question 2.
Liberalisation and Privatisation.
Answer:

LiberalisationPrivatisation
1. Economic reforms which liberalize the economy from government control are called liberalisation.1. Privatisation refers to including private ownership in publicly owned enterprises.
2. It leads to the opening of the economy to international competition.2. It leads to the transfer of ownership, management, and control to the private sector.
3. It gives the opportunity for technology improvement which benefits producers and consumers.3. It encourages monopoly power and may lead to the exploitation of consumers and workers.
4. It ignores the welfare aspect in the whole world.4. It ignores the welfare aspect within the country.

Question 3.
Agriculture and Industry.
Answer:

AgricultureIndustry
1. Any productive activity which is carried on by using land and another free gift of nature is considered as agriculture.1. Any productive activity in which processing on manufacturing takes place is called as ‘Industry’.
2. It is our primary sector.2. It is considered as our secondary sector.
3. It is also known as an unorganised sector.3. It is also known as an organised sector.
4. Even the unskilled labourers also gain employment opportunity here.4. Only skilled people will gain employment opportunities here.
5. As a result of NEP, yield per acre could increase (or) productive capacity increased when we started using HYV seeds.5. As a result of NEP, India could not only export traditional goods but also machinery, chemicals, computers, etc.
6. The negative impact of NEP (globalisation) in this sector leads to poverty, unemployment, indebtedness, etc. among the rural poor.6. The negative impact of NEP on this sector leads to the concentration of economic and political power in few hands.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 4.
Private Sector and Public Sector.
Answer:

Private SectorPublic Sector
1. Private sector is that sector where industries are owned and managed by private individuals or businessmen.1. Public sector is that sector where industries are owned, managed, and operated by the government.
2. E.g. Most of the small-scale industries and cottage industries are owned by the private sector.2. E.g. Bharat Petroleum Ltd., Indian railways, etc. are owned by the public sector.
3. Its main aim is to earn profit.3. Its main aim is to promote social welfare.
4. Quick decisions can be taken and managerial efficiency is high.4. There is a delay in decision making and efficiency is lower.
5. Exploitation of workers is more and inequality increases.5. Exploitation of workers is less and inequality reduces.

5. Answer the following:

Question 1.
Explain any two positive effects or achievements of NEP.
Answer:

  • Improvement in educational standards: Standards of educational institutions are improving. Our students are getting opportunities to study abroad.
  • Diversification of cropping: Due to globalization, the farmers have shifted from practicing traditional cropping to non-traditional cropping patterns.

Question 2.
What is globalization? How does it help to increase foreign capital?
Answer:
Globalization means the interaction of the domestic economy with the rest of the world with regard to foreign investment, trade, production, and financial matters. The government has opened the economy to foreign investments. Foreign capital is allowed in India without any restrictions. This flow of foreign capital encouraged high-priority industries to boost their production.

Question 3.
What are the objectives of NEP 1991?
Answer:

  • To make the Indian economy market-oriented by introducing it in the arena of globalization. To bring down the rate of inflation.
  • To move towards a higher economic growth rate.
  • To build sufficient foreign exchange reserve.
  • To achieve economic stabilization.
  • To promote international trade by removing restrictions.
  • To increase the participation of private players in all sectors of the economy.
  • To reduce the reserved numbers of sectors for the government.
  • To reduce the gap between import and export (BOP).

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 4.
What is Privatization?
Answer:
Privatisation means allowing the private sector to set up industries that were previously reserved for the public sector. Privatisation is the process of transferring ownership of Public Sector Units (PSUs) to the private sector. Privatisation led to disinvestment, dereservation, the establishment of BIFR and NRB, etc.

Question 5.
What are the negative effects of NEP 1991 on farmers?
Answer:
Due to a lack of capital, poor farmers were unable to grow exportable crops. They were forced to sell their land or take extreme steps. Thus, they faced the problem of indebtedness and poverty.

Question 6.
Explain any 4 features of Economic Policy, 1991.
Answer:
Features of Economic Policy, 1991:

  • Delicensing: The new industrial policy abolished all industrial licensing, except 18 specified industries related to security and strategic concerns and social reasons.
  • Abolition of MRTP Act: No prior approval of the MRTP commission is now required for setting up industrial units by the large business houses.
  • Encouragement to Small Scale Industries (SSI): The investment limit of the SSI has been increased up to 5 crores which will help to upgrade their machinery.
  • Encouraging Foreign Investment: Many industrial units were open to foreign investment under the 1991 policy. The limit was raised to 51% and 100% in some industries and 100% in mining, pollution control equipment, electricity generation projects, ports, etc.

Question 7.
State the measures taken for Liberalisation.
Answer:
Measures were taken for Liberalisation:

  • Banks are free to determine the rate of interest. Earlier it was determined by RBI.
  • The industries are free to expand and produce. The producers are now free to produce anything on the basis of demand in the market.
  • Companies falling under MRTP Act are given a concession. Firms are free to make decisions regarding investment.
  • FEMA (Foreign Exchange Management Act) was introduced in place of FERA.
  • Domestic and foreign investment is allowed in infrastructure to improve its quality.
  • SEBI was formed to secure the interest of the investors.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

6. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
Agriculture and industry are interdependent or complementary.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • In a country like India, there are many agro-based industries like sugar, textile, oil, etc.
  • These industries depend on agriculture for their raw materials.
  • Hence, agriculture supports industries.
  • Industries also support agriculture in the sense that new methods of agriculture require more use of pump sets, fertilizers, pesticides, agricultural implements, etc.
  • All these are produced and supplied by the industrial sector.
  • With the help of these inputs, farmers produce more output.
  • Hence, the statement agriculture and industry are interdependent is a true statement.

Question 2.
There are no benefits of globalisation.
OR
There is no impact of globalisation on the Indian economy.
Answer:
No, I do not agree with the statement.
Globalisation for any country is important and the benefits are as follows:

  • Globalisation helps developing countries to improve overall economic management and make their economies efficient.
  • An increase in competition reduces the cost and improves the quality of products.
  • More varieties are made available to consumers and at lower prices.
  • Countries can get access to foreign investment and keep interest rates low.
  • Political stability is established.

Question 3.
The NEP has not achieved anything in India.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • NEP brought a revolution in the IT sector which helps to earn foreign exchange.
  • It strengthened the financial sector by raising the competition among the banks.
  • The standard of educational institutions is improving.
  • It helps to improve the conditions of the BOP.
  • It helped to increase the exports of our country.
  • It also helped farmers by diversifying their cropping pattern i.e. from traditional products to non-traditional products.

7. Answer in detail:

Question 1.
Explain the measures taken for Privatisation.
Answer:
Privatisation means allowing the private sector to set up industries that were previously reserved for the public sector. Privatisation is the process of transferring ownership of Pubilc Sector Units (PSUs) to the private sector.

Measures were taken for Privatisation:

  • Dereservation Policy: The number of industries reserved for the public sector has been gradually reduced to only two and all other industries are deserved i.e. opened up for the private sector.
  • Establishment of BIFR: Board of Industrial and Financial Reconstruction (BIFR) has been set up to make the decisions about sick public sector units i.e. whether to close or revive them.
  • Creation of NRB: National Revival Board (NRB) has been set up to take care of unemployed workers of the sick units.
  • Status of Navratna: On the basis of strategic importance, nine public sector enterprises were selected and given the status of ‘Navratnas’ i.e. they were given the full managerial and financial freedom to make them global giants. Some are ONGC, BHEL, HPCL, SAIL, etc.
  • Disinvestment: This was an important step undertaken to reform public sector. The Government started selling PSUs to the private sector, those are running at a loss. e.g. Maruti Udyog Ltd. VSNL, etc.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 2.
What is Liberalisation? Explain the measures taken for liberalisation.
Answer:
Liberalisation means ‘economic freedom’ or ‘freedom for economic decisions’. All economic units are free to take decisions for self-interest e.g. consumer, producer, owner of a factor of production, etc.

Measures were taken for Liberalisation:

  • The flexibility of Interest rate: Banks are free to determine the rate of interest. Earlier it was determined by RBI.
  • Freedom for expansion of industries: The industries are free to expand and produce. The producers are now free to produce anything on the basis of demand in the market.
  • Abolition of Monopolies and Restrictive Trade Practices: Companies falling under MRTP Act are given concession. Firms are free to make decisions regarding investment.
  • Reforms in FERA: FEMA (Foreign Exchange Management Act) was introduced in place of FERA. It will encourage international trade.
  • Investments in infrastructure: Domestic and foreign investment is allowed in infrastructure to improve its quality.
  • Encouragement to foreign technology: The use of foreign technologies allowed in high-priority industries resulting in cost cuts.
  • SEBI: SEBI was formed to secure the interest of the investors and to regulate the securities market.

Question 3.
Write about major achievements of the NEP of 1991.
Answer:
Major Achievements:

  • Revolution in the IT sector: The contribution of the IT sector to national income has considerably increased. The demand for software engineers has increased in the developed countries.
  • Improved financial facilities: The financial sector has become more competitive due to the entry of private and foreign banks.
  • Improvement in educational standards: Standards of educational institutions are improving and our students are getting more opportunities to study abroad.
  • Increase in exports: Due to rising in export, the conditions of our adverse balance of payment is improving.
  • Diversification of cropping: Due to globalization, the farmers have shifted from practicing traditional cropping to non-traditional cropping patterns.
  • Solves the problem of scarcity: Due to liberal imports, the economy can overcome the scarcity of goods and raw materials.

Question 4.
Critically evaluate the NEP of 1991.
Answer:
Though NEP, 1991 brought many achievements to the economy, it has also brought failures in many areas:
Failures of Economic Policy, 1991:

  • Lack of self-sufficiency: Globalisation led to the diversion of production to export-oriented products which were demanded globally. This failed to achieve self-sufficiency in the home country.
  • Adverse effect on the domestic market: Imported goods were cheaper and were flooded in the Indian market due to liberal import policy. Thus, domestic markets were adversely affected due to globalisation and liberalisation.
  • Affected poor farmers: Poor farmers were not able to produce goods as per the export standards due to a lack of capital. So, the benefits of globalisation and liberalisation reached rich farmers only. This led to the selling of lands by small farmers for their survival.
  • Unhealthy competition: Indian companies could not match the competition with multinational companies and as a result, many Indian Companies had to declare themselves as ‘sick units’ or had to close down the industry-leading to unemployment and poverty in the society.
  • Neglects welfare aspect: Privatisation led to an increase in prices of products and services, as private firms are profit-oriented and not welfare-oriented. They are more interested in their profits rather than the welfare of society. Thus, the economic policy of 1991 failed to achieve the welfare of the masses.
  • Unemployment: Closing down of companies due to unhealthy competition by multinational companies, led to unemployment in the economy. An increase in the unemployment level in the country led to poverty and inequality.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 5.
How globalization will help to increase foreign exchange reserves?
Answer:
Globalisation refers to a borderless economy having a free flow of goods and services, capital, labour, technology, etc.
In other words, it means integrating the economy of a country with the world economy.

Globalisation has helped the economy to increase foreign exchange reserve in the following ways:

  • Encouragement to Foreign Capital: Due to globalisation, foreign investors were allowed to invest in Indian companies. Thus, foreign capital started flowing into various sectors of the economy. This led to an increase in the earnings of foreign currency.
  • Convertibility of Rupee: Due to globalisation and new economic policy, Rupee was made fully convertible ‘ into all current account transactions. This made foreign transactions easy and hence, the foreign currency started flowing into our economy.
  • Foreign Collaboration: Due to liberalization and globalisation, any trade was possible throughout the world. Indian companies made foreign collaboration to increase their business. This led to the flow of foreign exchange currency in India. E.g. Maruti-Suzuki, Hero Honda, etc.
  • Encouragement to Export: Due to the introduction of the Exim Policy, various incentives were allowed to exporters which made exporters do business on a larger scale. This increased India’s export and foreign exchange currency reserves. Thus to conclude, globalisation has overall encouraged to increase the foreign exchange reserves.

8. Read the following passage and answer the questions given below:

In the Second Five Year Plan (1956), the public sector played a major role by setting up basic and heavy industries for the economic and industrial development of India. In India, most of the Public Sector Units (PSUs) were working inefficiently. So, many PSUs were running in loss. PSUs never have competitive nature. PSUs know that whenever they will go into loss, they will be bailed out by the government. This attitude kills that competitiveness and cost-effective working nature of the unit which is necessary to earn profit.

In 1991, the Government decided to transfer ownership to the private sector which is more efficient in management, allocation of resources, better services to its customers, etc. Also, it helps to develop the local capital market and source of revenue to the government. Videsh Sanchar Nigam Limited (VSNL) was established in 1986 by the Government of India to bring internet to our country. In 2002, the Government of India decided to disinvest its shareholdings. TATA group acquired a 45% stake in VSNL. On 13th February 2008, VSNL was completely acquired by TATA Group and renamed TATA Communications.

At present, TATA Communications connects its customers in global offices at speed of up to 10 Gbits. It delivers voice, video, and data connectivity through subsea cable networks in 200 countries and territories. In 2018, annual income is 5575.96 crores and net profit (after deducting taxes) is 266.63 crores.

Question 1.
In which five-year plan emphasis is given to developing the public sector?
Answer:
In the second five-year plan, emphasis was given to develop the public sector.

Question 2.
Identify the reasons for the poor performance of PSUs.
Answer:
PSUs were working inefficiently, lack of competitive nature, dependence on bailed out by the government, lack in cost-effective working nature, etc. led to poor performance of PSUs.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 3.
Find out the economic concepts from this case study.
Answer:
Privatisation and Disinvestment.

Question 4.
Explain the benefits of privatisation.
Answer:
Under privatisation, ownership is transferred from the public sector to the private sector because the private sector is more efficient in resource allocation, management and provides better services to the customers. Privatization can be an important source of revenue to the government and help to develop local capital markets.

Question 5.
Explain the growth of VSNL after privatisation.
Answer:
In 2008, privatisation of VSNL took place. VSNL was completely acquired by the TATA group and renamed TATA Communication. At present TATA Communication is providing internet services globally. Its cable network is in 200 countries and territories. The annual income is 5575.96 crores and the net profit is 266.63 crores in 2018.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 Indian Weavers

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 2.2 Indian Weavers Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 Indian Weavers

12th English Digest Chapter 2.2 Indian Weavers Textbook Questions and Answers

Question 1.
Artisans are also called craftsmen. They are creators of diverse goods and use their hands to create unique, functional and also decorative items using traditional techniques. Now complete the web given below:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 Indian Weavers 1
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 Indian Weavers 2

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 Indian Weavers

Question 2.
Discuss with your partner the seasons/ occasions when we need:
Answer:
(a) Woollen clothes – in winter
(b) Casual clothes – when at home
(c) Rich silk clothes – festivals, weddings
(d) Colourful, comfortable clothes – travel, socializing

Question 3.
Let’s play a game. The teacher will ask the students some questions. Students will understand that there are some exceptions to the general rules. Let’s start:
Answer:
(a) One who weaves is a – weaver
(b) One who plays a game is a – sportsman
(c) One who sings is a – singer
(d) One who dances is a – dancer
(e) One who teaches is a – teacher
(f) One who cooks is a – cook/chef

Question 4.
We have often seen the picture of Gandhiji spinning on his charkha. Discuss the reasons behind this.
(a) To give rural people an opportunity to earn their livelihood.
(b) To give the message to wear hand-spun clothes.
(c) To convey the message of simple living.
(d) To be self-reliant.

Question 5.
Name some tools used by the weavers.
(a) Loom
(b) Shuttle
(c) Bobbin
(d) Scissors

Question 6.
Name some types of yarns used by the weavers.
(a) Linen
(b) Cotton
(c) Jute
(d) Flax
(e) Silk

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 Indian Weavers

(A1)

Question 1.
Discuss with your partner the following vocations:
(a) Weaving:
[Points:
India has rich heritage of weaving.

  • Handloom weaving the second most widespread occupation next to agriculture.
  • Each region of India has its typical yarn, style and fabric.
  • India is tropical – people like to wear cotton
  • Silks from different regions of India are prized by women worldwide.]

(b) Tailoring:
[Points:

  • A tailor can make someone a star with style and fitting.
  • Can have own machines, and stitch clothes according to client’s needs.
  • Could be under a designer creating high fashion garments.
  • Could be under a fashion-house label, working at computerized machines.
  • hey create the trending fashions world- wide.]

(c) Knitting:
[Points:

  • Knitting is weaving with two needles with woollen yarn.
  • Many women are skilled.
  • Women in cold regions do knitting to make warm clothes for the family.
  • Knitting is done on machines too.]

(d) Embroidering:
[Points:

  • Embroidery needs skilful fingers and patience.
  • From hankies to wall-hangings are laboriously made with silk threads and tiny needles.
  • Many other beautiful things like tablecloths, dress-collars, sari-edges, bedcovers and cushion sleeves.
  • Machine embroidery also is done.]

(A2)

Question (i)
Discuss the various products made by the weavers in the poem.
Answer:
The poet asks the weavers what they are weaving at daybreak. It is a brightly coloured cloth and she asks the reason. The weavers reply that the robes, in the gay colour of the wild kingfisher, are for a newborn.

The poet next asks the weavers at dusk, for what they are weaving that bright cloth. The purple and green shaded fabric is for a queen’s wedding veil, reply the weavers. The poet asks what they are making in the chill night in the moonlight. The weavers are weaving a cloth as white as a feather, as a cloud. They say they are weaving a shroud for a dead man’s funeral.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 Indian Weavers

Question (ii)
The words in the three stanzas of the poem mention different times of a day. Complete the table.
Answer:

Time of the dayWords/ phrasesWeaver’s work
Early morningbreak of dayWeavers weave robes for the newborn child
Late in the eveningfall of nightWeavers weave a wedding veil for a queen
NightMoonlight chillWeavers weave a shroud for a dead man’s funeral

Question (iii)
The poem reveals three phases of life. Fill in the blanks with feelings and colours appropriate to the phase of life.
Answer:

Newborn/ ChildhoodYouth/ AdulthoodOld age/ Death
ColourBluePeacock colours of purple-greenWhite as a feather or cloud
FeelingHopes and expectationsExpectations, responsibilities, romance, energyFrailness, peace, wisdom

Question (iv)
Complete the sentence:
The weavers weave in the chill moonlight ……………….. .
Answer:
The weavers weave in the chill moonlight a cloth as white as a feather, as a cloud, a shroud, for a dead man’s funeral.

Question (v)
Pick out two words used to describe the weavers in the last stanza. Also state their importance.
Answer:
‘Solemn’ and ‘still’ are the two words used in the last stanza to describe the weavers. The words describe the occasion for which the craftsmen are working. A shroud is being woven for a funeral. The workers’ mood is also serious and unsmiling because of the occasion.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 Indian Weavers

Question (vi)
Express your views about the present conditions of weavers.
Answer:
Weaving has existed for thousands of years in India. It was second only to agriculture. The weaves and fabrics from various regions were known around the world. From the Bengal muslin, to Kashmiri, Banarasi and Kancheevaram silks the cloth from India was renowned for the quality and fineness, the designs and richness.

Industrialization then brought problems for them. Power-looms are faster and manufacture large quantities in short time, Fashion-houses buy fabric from the weavers, put their labels and sell off the cloth at a very high price compared to the price paid to the craftsmen.

The craftsmen remain unknown, their craft under-valued and their life is in poverty. Ancient skills are lost and some take loans to somehow struggle. When debts are too much they commit suicide. Master weavers send away sons to cities to take up jobs.

They do not want the sons to struggle. Parents will not give girls in marriage to weavers. They lack facilities like lighting and water supply. Though the government has given subsidies for weavers most of it is lost to bribes and the weavers receive negligible sums.

Question (vii)
Describe in your own words the steps or measures that can be taken to solve the problems of the weavers.
Answer:
Weavers are unorganized. Buyers offer very low prices and if one weaver refuses, they go to another weaver. So the prices are at lowest. The government allocates crores for Handloom Promotion Council, but the weavers get nothing. Weavers’ organization can help the situation.

The weavers are forced to sell their creations to designers at low rates. No one helps to update weavers of the latest fashions trends. Also their creations are not commercially advertised. Handloom industry is eco-friendly in every way. It should be promoted by the Government, designers and supported by the public.

Subsidies for buying yarns and dyes should be given to the craftsmen. Clean water and proper lighting facilities are needed for the craftsmen. Some designers and activists for the weaver communities have begun working for the upliftment of the community and marketing the product.

The buyer can buy directly from the weavers and cut out corrupt middlemen. Exhibitions for selling wares to the public will bring the craftsmen and buyer closer. We can hope that soon the craftsmen of handloom will regain the lost glory which they deserve.

Question (viii)
Express your own views and opinions from the weavers point of view and complete the following table:
Answer:

StanzaActivityViews/Opinion
First stanzaRobes for a new- born childThe weavers feel happy because they are enthusiastic to weave the bright blue robes for the newborn.
Second stanzaA purple- green veil for the wedding of a queenThe weavers are joyous to dress the royalty on the happiest and most important day of her life
Third stanzaShroud for the funeral of a dead manThe weavers are solemn and quiet as the cycle has closed for a person and it is true for everyone.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 Indian Weavers

(A3)

Question (i)
Pick out the rhyming words from the poem.
Answer:
1st stanza: day – gaywild – child
2nd stanza: night – bright; green – queen
3rd stanza: still – chill; cloud – shroud

Question (ii)
Give antonyms and synonyms of the following and make sentences –
Answer:

WordAntonym/ SynonymSentence
NewAntonym: old

Synonym: fresh

Everyone must grow old.

We begin every morning with fresh life.

BrightAntonym: dull

Synonym: shining

One feels dull without a shower after leaving bed.

Children look at shining things with bright and curious eyes.

DeadAntonym: alive

Synonym: lifeless

The last time we met, he brought the room alive with laughter and cheer.

The children were malnourished and their eyes were lifeless.

StillAntonym: lively

Synonym: unmoving

The crowd was lively and cheering the players.

The lake was covered with oil and lay dirty and unmoving.

WildAntonym: civilized

Synonym: untamed

After many years of instruction they finally changed him into a civilized city-dweller.

Though we think of elephants as gentle giants, untamed ones are dangerous.

FallAntonym: rise

Synonym: drop

The rise of the new star of Indian tennis is stunning.

When prices rise suddenly, everyone hopes it will drop soon.

ChildAntonym: adult

Synonym: young one

An adult has a fully developed immune system till about 60 years of age.

Young ones are innocent till they start imitating grown-ups.

Question (iii)
Make a word register for clothes/attire/ dress:
Answer:
garments, togs, outfit, wardrobe, raiment, apparel, get-up, gear.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 Indian Weavers

(A4)

Question (i)
Complete the following table:
Answer:

Figures of speechLine
Simile3rd – Blue as the wing of halcyon wild.
7th – like the plumes of peacock, purple and green
11th – white as a feather and white as a cloud
Imagery1st – break of day, gay, blue (beginning of life)
4th – newborn child
5th – fall of night, green-purple royal (marriage and family)
8th – marriage-veil 9th – solemn and still,
(Moonlight in the night, chillness of death, gloom, end)
Colourless, cold white.
Metaphor1st – break of day – day is born, a newborn child (day) for 1st stage of life

5th – fall of night – twilight, the romantic half-light, beginning of wedded bliss, for 2nd stage of life 8th – marriage-veils 10th – chill indicating death, moon indicating night and darkness. For the last stage of life.

AlliterationEach line of the poem has the ‘w’ in the words ‘we’, ‘weave’, ‘why’ ‘weaver’, wild’, ‘wing’, ‘what’, ‘white’. The words ‘we’, ‘weaver’, ‘weave’, ‘why’ occur in each stanza multiple times adding to the musical quality of the poem.

Question (ii)
The rhyme scheme in the first stanza is ‘aabb’. Find rhyme schemes in the second and third stanzas:
Answer:
The rhyme scheme in the second stanza is – aabb.
The rhyme scheme for the third stanza is – aabb.

(A5)

Question (i)
The poet has asked a question at the beginning of every stanza. Explain the effect it creates on the reader.
Answer:
Each stanza of the poem begins with a question to the weaver. The first is at dawn as the poet asks why they are working so early. The second question asks why they make the bright coloured garment at dusk. The third stanza begins asking them why they are working so late, in the cold darkness.

In the question the reader knows about the time of day, the colour of the cloth. The reply gives information about the purpose of the new cloth and why that colour is chosen. The poem is like a conversation between the poet and craftsmen. It conveys the metaphor using time of day and stage of life, the colour and cloth suited for that stage. The mood of the weavers matches the time and purpose of their work. The poem thus flows easily.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 Indian Weavers

Question (ii)
Write an appreciation of the poem with the help of following points:

  • About the poem/poet and the title
  • The theme
  • Poetic style
  • The language/poetic devices used in the poem
  • Special features
  • Message, values, morals in the poem
  • Your opinion about the poem

Answer:
The poet Sarojini Naidu’s poem ‘Indian Weavers’ tells about the work of India’s famous handloom craftsmen. The three stanzas mark the three stages of life itself. The weavers reply to questions about why they are weaving that particular piece of cloth, of a certain colour at that time of day.

The theme is cycle of life. The weavers use colours associated with birth, marriage and death through weaving cloths for a newborn, a queen- bride and a dead man. Three stanzas of four line each in the form of questions & answers. The conversational tone gives a flow like life, one stage moving into the next.

The poem is a metaphor for the cycle of life: new life-dawn, marriage-dusk, and death-night. Simile compares the woven garments to objects in colours apt for that stage of life. The sound of ‘w’ occurs a total of 20 times, at least once in all lines except one. This alliteration gives a musical quality.

The poem is dedicated to the talented weavers and the fabrics of India which were world famous. It shows the hard work of craftsmen and how we use their products in every occasion of our life. This poem is a beautiful way of the poet to salute the weavers of India. I find that the weavers are not only skillful but also talented. They combine colours and create patterns that are eye-catching. They know which colours are apt for occasions. The poet brings out their talent as well their hard-working nature.

Question (iii)
Compose four lines on ‘Importance of clothes’.
Answer:
The attire indicates the man he is
His coat brings him confidence and protects too
The colour indicates her mood and occasion The weaver makes the christening, wedding and celebration.

Question (iv)
Write an appeal to use handloom products in our daily life.
Answer:
An Appeal

THREADS -The Handloom Research And Development Society, Maharashtra is proud to present to you the wonderful creations of THREADS for the first-time.
The weaves come directly from the craftsmen to you, the customer.
The range of products includes Pure silk Silk-cotton Cotton Linen Jute
Come and see, appreciate the skills and support the craftsmen who practice our ancient art.
There are wedding saris and Punjabi suits in pure silk, casual wear in all the materials, bed linen, towels, door mats, carpets, hand towels, handkerchiefs, scarves to suit every budget.
Come support our artisans and appreciate the fine quality of our finest Indian weaves!!
Come. Support us. You will Love our Indian fabrics. We need your support.

Contact: Incharge Mrs. Das.
99123 xxxx Email: MrsDas@xxx.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 Indian Weavers

Question (v)
Visit a handloom factory near your locality and write a report of it.
Answer:
Weavers Of Dreams
– by Team A, SYJC -Com. 25/02/2020. The SYJC students of the S.K.Nayak Junior College went on an educational tour to Moinbad village to take a tour of the handloom factory there.

The students viewed many of the processes involved in the weaving of a saree. The students were taken on a guided tour by a local who is a family member of one of the weaver – households of the village. In the first stage the bundles of white yarn were strung on iron frames. The frames held by two men were dipped into hot iron vats of boiling dye.

The yarn is dipped several times, thoroughly drenched for the colour to coat the yarn evenly. After several minutes the men transfer each bundle on to short thick wooden rods. They twist the sticks to wring the bundle dry. A third man takes the hot bundle on another stick and lays the bundles to dry.

The next stage the students saw was coloured yarn stretched on frames several metres long. This was outside in the open. The guide told us it was for a sari. It was a blue yarn in the middle with purple yarn on both sides lengthwise, for borders. Each yarn is stretched, the number of threads for each colour counted.

There were long buildings which are the workshops. Here are frames, looms and the weavers seated before each loom. Each weaver was working on a saree. The guide told us that one saree averagely takes four to seven days. If the design is complicated and in different colours it takes longer.

The finished products are folded and packaged for the market. The tour ended with the students speaking to the weavers at the looms and craftsmen dyeing the yarns. The craftsmen spoke to the visitors giving interesting details about the popular colour combinations. They told us about auspicious colours for special occasions. The artisans also spoke about a different place where traditional nine-yard long are woven. Those are mostly for weddings. The students took photographs of the various processes and the artisans happily posed for them.

Question (vi)
A handicraft exhibition is being organized in your college. You are given the task to compere the inaugural function. Write the script for compering.
Answer:
1. Introduction: A very Good evening and warm welcome to all. This is for a very special kind of occasion we have gathered here this morning. We want to bring the spotlight on that section of our nation’s citizenry who are carrying thousands of years of our heritage on their shoulders! No in their skilful fingers!! Yes our very talented craftsmen. We have our craftsmen with their various talents to showcase their beautiful creations.

We have the weavers of the rich Paithani silks, the Warli painters, the makers of the famous Kolhapur Leather – Footwear, the intricate Bidri brassware, the Dhurrie Weavers, Banjara Embroidery…. all these from Maharashtra. We have men and women with magic in their hands from other states too. Craftsmen have come from distant Meghalaya and Nagaland, from neighbouring Gujarat. We have the makers of the amazing Kashmiri embroidery to the wooden toymakers from Andhra. And so any more.

2. Welcome speech: Our Respected Principal, Sri. Harsh Nayak, our beloved teachers, staff and all my friends join me in welcoming the Honourable Chief Guest, the textile Minister, Shrimati Mandakini Gadge, to this exciting and colourful programme. A very warm welcome to you Madam! It is a great pleasure and an honour to have you here. And a warm welcome to all the parents and all guests.

3. Inaugural Ceremony – Lighting of the Lamp: I request our Chief Guest Shrimati Mandakini Gadge and our Principal to kindly come to the dais. We request you to light the ceremonial lamp, in the traditional Indian way, to declare the exhibition open.

4. Prayer song: And now kindly take your seats for a short programme before we go around viewing the exhibition. Music is such a positive influence. So starting on a note of gratitude we have the prayer song by the stars of our music-club, Nandini, Sonia, Bhaskar, Jay and Kavita. Manjeet is accompanying them on the violin.

5. Welcome Programme: Thank you for that lovely song to begin the programme my friends. Now for a unique performance! We have a Fashion-show!! It is unique because the students of our college and our participating craftsmen-guests worked together for the last few days. This is a first! A big round of applause for our models on the catwalk!

6. Concluding Remarks: Thank you for your encouragement! Wasn’t that wonderful? You may have noticed for yourself, but let me clarify. The stylish saris, salwar suits, elegant kurtas, those shawls, the stunning neck-pieces, the baskets on the ladies’ arms, the wooden screens in the backdrop, the lampshades on the stage, the carpet on the catwalk… and all the decor you can see on the stage are all creations of the masters who are displaying their creations in the exhibition! You now have an idea of what is in store for dressing stylishly, or doing up your home elegantly. That was only starters! The main course is still waiting for you. And there is dessert as well…!!

1. I now request our Chief Guest Shrimati Gadge to address the audience.
2. Thank you, for those words of praise and appreciation of the craftsmen Madam. They richly deserve them.
3. This is the first time a college is hosting such an exhibition. We welcome you all to go around and view the stunning collection of handicraft products. There are master workers who will show you how some of their handicraft is created. They will happily demonstrate their ancient skills. You can watch how the lovely designs we wear are made at the loom.

There are demos to show the yarn being dyed and informative presentations showing the stages in the process. The beadwork artists can help guests to select stones and make them into elegant neck-pieces. There are stalls selling numerous stunning products. Apparel, Decor pieces for your homes, gifts for the festival season.

I invite our Honourable Chief Guest to formally declare the exhibition open and take a leisurely round of the displays.
4. Thank you all for making this festival of crafts a resounding success.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 Indian Weavers

(A6)

Question 1.
Go to your college library and collect and read the poems written by Sarojini Naidu.

Question 2.
Find various career opportunities in Small Scale Industries like Handloom, Art and Craft, Block Printing, etc.

Question 3.
Find out information about the Mahavastra of Maharashtra – Paithani

Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 2.2 Indian Weavers Additional Important Questions and Answers

Read the poem and complete the activities given below:

Global Understanding:

Question 1.
The weavers reply to the poet’s questions in each stanza. What is the common factor? What do you understand from that?
1st stanza: ‘Blue as the wing of a halcyon wild’
2nd stanza: ‘Like the plumes of a peacock, purple and green,’
3rd stanza: ‘White as a feather ..’
Answer:
We find reference to a bird in all the three comparisons. In all of them the weavers refer to the colour of the birds’ feathers. We could take it not only refers to the brightness but also to the lightness of the cloth. The fabric is as soft and light as feathers for the tender newborn, or for the transparent veil of the queen. The pure white shroud for the dead is soft too.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991 Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

1. Complete the following statements by choosing the correct alternative:

Question 1.
After Independence, India had adopted ____________
(a) Socialism
(b) Capitalism
(c) Mixed Economy
(d) Communism
Answer:
(c) Mixed economy

Question 2.
The new economic policy approved foreign technology in ____________
(a) Cottage industries
(b) Small scale industries
(c) Micro enterprises
(d) High priority industries
Answer:
(d) High priority industries

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 3.
At present, the number of industries reserved for public sector has been reduced to ____________
(a) 3
(b) 5
(c) 7
(d) 2
Answer:
(d) 2

2. Assertion and Reasoning questions:

Question 1.
Assertion (A): Delicensing of industries was an important step taken under liberalization.
Reasoning (R): Unwanted controls and restrictions led to economic stagnation prior to 1991.
(a) (A) is TRUE but (R) is FALSE
(b) (A) is FALSE but (R) is TRUE
(c) (A) and (R) both are TRUE and (R) is the correct explanation of (A)
(d) (A) and (R) both are TRUE but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer:
(c) (A) and (R) both are TRUE and (R) is the correct explanation of (A)

Question 2.
Assertion (A): In 1990-91, India faced an acute shortage of foreign exchange reserves.
Reasoning (R): Import quotas and tariffs led to an increase in imports.
(a) (A) is TRUE but (R) is FALSE
(b) (A) is FALSE but (R) is TRUE
(c) (A) and (R) both are TRUE and (R) is the correct explanation of (A)
(d) (A) and (R) both are TRUE but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer:
(a) (A) is TRUE but (R) is FALSE

Question 3.
Assertion (A): Post liberalization, the sale of domestic goods has increased.
Reasoning (R): The demand for imported goods had increased due to liberal policy.
(a) (A) is TRUE but (R) is FALSE
(b) (A) is FALSE but (R) is TRUE
(c) (A) and (R) both are TRUE and (R) is the correct explanation of (A)
(d) (A) and (R) both are TRUE but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer:
(b) (A) is FALSE but (R) is TRUE

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 4.
Assertion (A): Due to Globalisation, a country cannot achieve self-sufficiency in food production.
Reasoning (R): Globalisation has created a revolution in the IT sector.
(a) (A) is TRUE but (R) is FALSE
(b) (A) is FALSE but (R) is TRUE
(c) (A) and (R) both are TRUE and (R) is the correct explanation of (A)
(d) (A) and (R) both are TRUE but (R) is not the correct explanation of (A)
Answer:
(d) (A) and (R) both are TRUE but (R) is not the correct explanation of (A)

3. Find the odd word out:

Question 1.
New Economic Policy – Liberalization, Privatization, Demonetization, Globalisation
Answer:
Demonetization

Question 2.
Industries requiring compulsory licensing – defense equipment, agro-based industries, cigarettes, industrial explosives
Answer:
agro-based industries

Question 3.
Navratna status companies – SPCL, IOC, ONGC, HPCL
Answer:
SPCL

Question 4.
Liberalization dealt with the following – MRTP, FERA, SEBI, NTPC
Answer:
NTPC

4. Identify and explain the concepts from the given illustrations:

Question 1.
Vehicles manufactured by various automobile companies are now available in India.
Answer:
Globalization.
Globalization means the interaction of the domestic economy with the rest of the world with regard to foreign investment, trade, production, and financial matters.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 2.
Government equity in some public sector enterprises is sold to the private sector.
Answer:
Disinvestment.
A disinvestment is an act of selling shares of sick public sector units to the private sector.
Eg. Disinvestment of Maruti, ITDC hotels, VSNL, etc.

Question 3.
Foreign investments are encouraged on a large scale in the industrial sector of India.
Answer:
Foreign Direct Investment (FDI).
FDI was approved under the Industrial Policy of 1991, to encourage investment in high-priority industries which require high investment and technology.

5. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
Liberalization has permitted the use of foreign technology.
Answer:

  • Yes, I do agree with the statement.
  • Liberalization has encouraged foreign technology.
  • Foreign technology is allowed in high-priority industries.
  • Foreign technology helps to reduce the cost and make the industries competitive.

Question 2.
The government has given private enterprises free access to the public sector.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • 17 industries were reserved for the public sector under the Industrial Policy of 1956.
  • But in NEP – 1991, the number of public sector industries reduced from 17 to 2.
  • Railway transport and atomic energy are reserved for the public sector.
  • The involvement of the private sector in economic activities has increased after NEP.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 3.
Government has a monopoly in the insurance sector.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • The insurance sector was a monopoly of the Government till 1991.
  • In 1991IRDA (Insurance Regulatory and Development Authority Act) was introduced.
  • The IRDA has given licenses to many private companies to start insurance businesses in India.
  • Due to the entry of private companies, the monopoly of government has come to an end.

Question 4.
The creation of the National Renewal Board (NRB) was done to remove poverty.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • Under the public sector, some units were closed due to loss.
  • The workers of these units had to face the problem of unemployment and poverty.
  • To solve this problem, the government has been formed. National Renewal Board (NRB).
  • NRB provides compensation to retrenched workers which help to reduce poverty in the country.

Question 5.
Indian Oil Corporation is one of the public sector units among ‘Navratnas’.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • Navratnas are the Public Sector Units (PSUs).
  • In 1997-98, Nine PSUs were selected for Navratna status.
  • These PSUs were selected on the basis of their performance.
  • These Navratnas were given full financial and managerial autonomy.

6. Answer in detail:

Question 1.
Explain the features of the New Economic Policy of 1991.
Answer:
The process of the new economic policy started in 1985 and got momentum in 1991.

Features of Economic Policy, 1991:

  • Delicensing: The new industrial policy abolished all industrial licensing, except 18 specified industries related to security and strategic concerns and social reasons.
  • Abolition of MRTP Act: No prior approval of the MRTP commission is now required for setting up industrial units by the large business houses.
  • Encouragement to Small Scale Industries (SSI): The investment limit of the SSI has been increased up to 5 crores which will help to upgrade their machinery.
  • Encouraging Foreign Investment: Many industrial units were open to foreign investment under the 1991 policy. The limit was raised to 51% and 100% in some industries and 100% in mining, pollution control equipment, electricity generation projects, ports, etc.
  • Reducing the role of the Public Sector: The number of industries reserved for the public sector was reduced from 17 to 2, it includes railways and atomic energy.
  • Trade Liberalisation: Relaxation is given to importers by abolishing import licensing controls. The permission for external credit and set up of Special Economic Zones (SEZ) to promote export. To promote agricultural export Agro Export Zones (AEZ) were introduced.
  • Reforms in Insurance Sectors: The Insurance Regulatory and Development Authority Act (IRDA) has given licenses to many private companies to start insurance businesses which ended the monopoly of government e.g. Max Life, Bajaj, Allianz, Aegon, etc.
  • Reforms in Financial Sector: The NEP has allowed private banks and foreign banks to do hanking business in the financial sector.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 2.
Explain the measures undertaken for Globalisation.
Answer:
Globalization means the interaction of the domestic economy with the rest of the world with regard to foreign investment, trade, production, and financial matters.

Measures were taken for Globalisation:

  • Removal of quantitative restrictions: To make the Indian economy attractive to foreign investors, the government has reduced custom duties and tariffs imposed on imports and exports.
  • Encouragement to foreign capital: To India, foreign investment has wider scope since 1991. Foreign capital is allowed in India without any restrictions.
  • Convertibility of Rupee: It means Indian currency can be converted into the currency of other countries.
  • Foreign collaboration: To take the benefit of advanced technology, Indian companies are allowed to enter into foreign collaboration e.g. Maruti-Suzuki, Hero-Honda, etc.
  • Long-term trade policy: The trade policy was introduced for a longer duration to promote foreign trade.
  • Encouragement to export: Many incentives have been given to industries through EXIM policy. SEZ and AEZ are created to encourage export.

7. Read the following passage carefully and answer the questions:

The Indian ice cream industry is one of the fastest-growing segments of the dairy and food processing sector. India has a low per capita consumption of ice cream of 400 ml whereas in the USA it is 22,000 ml and in China, it is 3000ml.

The per capita consumption of ice cream is low in India because it is a country filled with traditional sweets of more than 100 varieties. In developed countries, people have either pastries or ice-creams for dessert. In the era of globalization, the mindset of the people is fast changing. This is because multi-national companies have set up a number of ice-cream parlors, with a lot more varieties and flavours that attract the younger lot. Besides this, there are better delivery systems.

The ice-cream sector has great potential for growth in the country due to improvement in the cold chain infrastructure, increasing disposable income, and changing the lifestyle of the people. However, it is taxed higher with 18 percent GST while other dairy products in the same basket such as butter and cheese are taxed at 12 percent.

The ice-cream industry has generated revenue of more than $1.5 billion in 2016-17. With the employment of 15 lakh people directly or indirectly, it is also considered one of the largest employers of the dairy and food processing industry.

Question 1.
Identify the reason for the low per capita consumption of ice cream in India.
Answer:
In India, traditional sweets are available, which are having more than 100 varieties.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 2.
Explain the impact of globalisation on the Indian ice-cream industry.
Answer:
Due to globalisation, multinational companies have set up a number of ice-cream parlours with a lot of varieties and flavours. It helps to attract the younger generation of today.

Question 3.
Find out the factors that could lead to the growth of the ice-cream industry in India.
Answer:
In India Ice-cream industry has wider scope because there is an improvement in cold chain infrastructure, increase in disposable income, and changing lifestyle of the people.

Question 4.
Express your views about the implications of higher GST on the ice-cream industry in India.
Answer:
The ice-cream sector is indirectly dependent on the primary sector. If the demand for ice cream increased then the income of cattle owners will grow. 18% GST on ice cream is high because ice cream is made from milk which is good for health as compared to tobacco, pan masala. Same GST (18%) is imposed on tobacco and pan masala but it is injurious to health and finally, the burden of GST will transfer to customers.

11th Economics Digest Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991 Intext Questions and Answers

Find out: (Textbook Page No. 58)

Names of five Private Banks and Foreign Banks.
Answer:

  • Private Banks – ICICI Bank, Axis Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank, HDFC Bank.
  • Foreign Banks – Standard Chartered Bank, DBS Bank, Doha Bank, Bank of America, Royal Bank of Scotland.

Find out: (Textbook Page No. 60)

Names of companies coming under Maharatna and Miniratna status.
Answer:
Maharatna

  • Coal India Ltd.
  • Gas Authority of India (GAIL)
  • Indian Oil Corporation Ltd (IOCL)
  • Mahanagar Telephone Nigam Ltd. (MTNL)

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Miniratna

  • Airports Authority of India
  • Bharat Earth Movers Ltd.
  • Bharat Dynamics Ltd.
  • Mazagon Dock Ltd.
  • State Trading Corporation of India

Stimulate your memory: (Textbook Page No. 61)

What is Corporate Social Responsibility (CSR)? How does it help society?
Answer:

  • CSR means whatever a company does to give back to the community in which it has a presence.
  • It is the company’s effort to improve society and the environment in some way.
  • It helps society by providing education, healthcare, disaster relief measures, economic empowerment, planting trees, maintaining parks, etc.
  • E.g. Mahindra & Mahindra constructed 4340 toilets in 104 districts of India, especially for girls in Government schools in 2013-14.

Activity-Based Questions

Observe the chart and answer the following question.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991 Activity Based Questions

Question 1.
What is globalisation?
Answer:
Globalisation is a process of integrating the domestic economy with the rest of the world with regard to foreign investment, trade, production, and financial matters.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 2.
Explain the concept of disinvestment.
Answer:
Disinvestment is a process of selling shares of sick Public Sector Units (PSUs) to the private sector, so as to increase the production activities of that units and to achieve efficiency in the allocation of resources, improvement in management, etc.
E.g. Disinvestment of Maruti, ITDC hotels. IPCL. VSNL, etc.

Question 3.
Write the full form of FERA, SEZ, AEZ.
Answer:

  • FERA – Foreign Exchange Regulation Act
  • SEZ – Special Economic Zones
  • AEZ – Agro Export Zones

Question 4.
Why NRB is created?
Answer:
National Renewal Board was created to look after the retrenched workers who become unemployed due to the closure of loss-making Public Sector Units (PSUs). Through this Board, the government took the responsibility of providing compensations to the retrenched workers and also to take care of those seeking voluntary retirement

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 9 Economic Policy of India Since 1991

Question 5.
By what was FERA replaced and why?
Answer:
FERA was replaced by FEMA to encourage international trade and to bring flexibility in the laws relating to foreign exchange.