Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 3 Equality and Justice

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 3 Equality and Justice Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 3 Equality and Justice

1A. Choose the correct alternative and complete the following statements.

Question 1.
The base of political equality is __________ (democracy, dictatorship, military rule, monarchy)
Answer:
democracy

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 3 Equality and Justice

Question 2.
John Rawls was an advocate of __________ justice. (distributive, political, economic, gender-based)
Answer:
distributive

1B. State the appropriate concept for the given statement.

Question 1.
The principle of equality states that each one should get an opportunity for the development of their individual personality.
Answer:
Equality of opportunity

Question 2.
Type of equality which says that every citizen has an equal right to participate in affairs of the State.
Answer:
Political equality

Question 3.
Absence of economic exploitation.
Answer:
Economic equality

1C. Complete the following sentence using appropriate reason.

Question 1.
In India, laws were made regarding the abolition of untouchability. Because
(a) untouchability is a political concept
(b) untouchability is a legal concept
(c) social inequality can be controlled by State legislation
Answer:
(c) social inequality can be controlled by State legislation

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 3 Equality and Justice

2. Complete the concept map/maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 3 Equality and Justice 2 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 3 Equality and Justice 2 Q1.1

3. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
Democracy denies equality.
Answer:
This statement is False.

  • A democratic government is based on the pillars of liberty, equality, justice, and fraternity.
  • Equality signifies equality of opportunity, political participation, and equal protection of the law which can be ensured only in a democracy.

Question 2.
Equality is a political goal.
Answer:
This statement is True.

  • Equality signifies that all human beings have an equal worth irrespective of their race, religion, caste, etc. It, however, does not mean uniformity.
  • In modern times, equality includes aspects like tolerance and empathy i.e., a moral and collective dimension. It is also the basis of liberty and justice and is thus considered a political goal.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 3 Equality and Justice

Question 3.
Social democracy is the foundation of political democracy.
Answer:
This statement is True.

  • Social democracy means that there is equality i.e., no distinction among individuals merely on basis of ethnicity, creed, gender, etc. It ensures the dignity of the individual.
  • Political democracy is expressed in political rights such as the right to vote, to criticize the government, etc. In the absence of social democratic political democracy will be less worthwhile.

4. Explain the co-relation between the following.

Question 1.
Equality and justice.
Answer:
Equality refers to equal rights and opportunities for all persons irrespective of their race, creed, gender, etc. It means no person or group will be discriminated against socially, economically, or politically. Similarly, no person or group will have special privileges that are denied to the vast majority in society.

Justice refers to that state of affairs in which every individual gets exactly those burdens and benefits that are due to him. It refers to the absence of socio-economic, political, and legal injustices.

In the absence of equality, there will be a denial of justice and the progress of society will be hindered. Justice aims at the reconciliation of individual rights and larger social interests.

Question 2.
Legal Justice and Social Justice
Answer:
Legal justice is the application of the abstract concept of justice through the implementation of the law. Justice is a precondition to the law as, without it, the law may become an instrument of tyranny and suppression. Austin considers law as a means to suppress injustice as well as to establish justice. Legal justice signifies an independent and impartial judiciary that observes specific rules for judicial proceedings. Any accused should be charged keeping in mind his/her human rights.

Social justice is both reformative and distributive. It aims at a revision of the social order by doing away with socio-economic evils for e.g. to eradicate untouchability, there is Article 17 of the constitution as well as laws passed by Parliament.

Procedural justice demands equality before the law as well as correct interpretation and application of the law. Social justice is also reformative i.e., equitable distribution of goods and services so that underprivileged sections can get an adequate share in this distribution.

5. Express your opinion of the following.

Question 1.
Casteism is a barrier to social equality.
Answer:
The caste system is one of the basic features of Indian society. It implies divisions in society based merely on one’s birth into a particular section of society. There was a caste hierarchy in which the upper castes enjoyed privileges that were denied to the lower castes. Even, within the four main Chaturvaranas, hierarchies began to develop.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 3 Equality and Justice

Casteism began to become a social evil, as it resulted in untouchability as well as the exploitation and segregation of lower castes. They were denied equal opportunities to have socio-economic and political rights. Casteism did not permit upward mobility in the caste hierarchy due to marriage or achievement. The intermingling of castes was prohibited. Lower castes were often discriminated against in educational, political, and employment facilities. In some cases, they were denied access to public places like water bodies, hospitals, etc.

Social equality means that there has to be no favouring of or discrimination against any person/group on irrelevant aspects like caste and creed. It means that the dignity and intrinsic worth of every person must be recognized. Thus, the rigid hierarchies and discrimination perpetuated by casteism hinder social equality.

6. Answer the following.

Question 1.
Explain the Indian concept of Justice.
Answer:
There exist different kinds of inequalities in India, such as those created through the caste system, through the patriarchal system, etc. Dr. Babasaheb Ambedkar argued that justice would be achieved when the structure and values associated with these systems undergo a change. He also related the concept of justice to the concept of the distribution of resources. The Constitution of India ensures justice through both, procedural justice and social justice. This can be achieved through the educational and economic development of the backward classes.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 3 Equality and Justice

Justice is implemented through the following policies:

  • The policy of reservation.
  • Granting of scholarships, grants, loans, health services, etc. for weaker sections of the society.
  • Eradication of unjust social and economic practices which exploit the backward classes.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights

1A. Choose the correct alternative and complete the following statements.

Question 1.
The word ‘liberty’ is derived from the Latin word _________ (libre, liber, libel, little)
Answer:
liber

Question 2.
_________ viewed liberty from a collective perspective. (Rousseau, Hobbes, Bentham, Mill)
Answer:
Rousseau

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights

Question 3.
_________ rights are granted by the state and are codified in law. (Natural, Moral, Legal, National)
Answer:
Legal

Question 4.
Part _________ of the Indian Constitution deals with fundamental rights. (I, II, III, IV)
Answer:
III

Question 5.
Right to _________ was introduced as fundamental right in 2002. (Education, Information, Property, Privacy)
Answer:
Education

Question 6.
Right to _________ was removed as a fundamental right in 1978. (Education, Information, Property, Privacy)
Answer:
Property

1B. Identify the incorrect pair in every set, correct and rewrite.

Question 1.
(a) Herbert Marcuse – German-American Philosopher
(b) John Locke – American Philosopher
(c) Thomas Hobbes – English Philosopher
(d) Friedrich Hayek – Anglo-Austrian Philosopher
Answer:
(b) John Locke – English philosopher

Question 2.
(a) Isaiah Berlin – Two concepts of liberty
(b) John Stuart Mill – On liberty
(c) Herbert Marcuse – One Dimensional man
(d) Jean-Jacques Rousseau – Eros and Civilization
Answer:
(d) Jean – Jacques Rousseau – The Social Contract or Herbert Marcuse – Eros and civilisation.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights

Question 3.
(a) Jeremy Bentham – The greatest happiness of the greatest numbers
(b) Jean-Jacques Rousseau – The General Will
(c) Isaiah Berlin – I am a slave to no man
(d) Mahatma Gandhi – Promoted western education and culture
Answer:
(d) Mahatma Gandhi – Freedom from western cultural domination.

1C. State the appropriate concept for the given statement.

Question 1.
A political ideology whose central theme is based on individualism.
Answer:
Liberalism

Question 2.
Type of liberalism based on the concept of “minimum government”.
Answer:
Classical liberalism

Question 3.
Type of liberalism which advocates a free-market economy.
Answer:
Neoliberalism

Question 4.
Type of liberalism which propounds role of Welfare State.
Answer:
Modern liberalism

Question 5.
The aspect of liberty is expressed by Berlin’s statement “I am my own master”.
Answer:
Positive liberty

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights

Question 6.
Universal Rights are based on human nature.
Answer:
Natural rights

1D. Answer in one sentence only.

Question 1.
What is national liberty?
Answer:
Freedom from foreign rule i.e., political independence means national liberty.

Question 2.
What does Locke’s concept of liberty focus on?
Answer:
Locke’s concept of liberty focuses on the absence of unreasonable restraints and the freedom of choice.

Question 3.
Who is considered as the ‘Father of the French Revolution?
Answer:
Jean-Jacques Rousseau is considered the ‘Father of the French Revolution.

Question 4.
Which English philosophers considered liberty as a natural right?
Answer:
English philosophers such as John Locke and Thomas Hobbes considered liberty as a natural right.

Question 5.
What were Isaiah Berlin’s two concepts of liberty?
Answer:
Isaiah Berlin’s two concepts of liberty include positive liberty and negative liberty.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights

Question 6.
What was Jeremy Bentham’s principle of liberty?
Answer:
Jeremy Bentham’s principle of liberty was ‘the greatest happiness of the greatest numbers.

Question 7.
What forms of liberalism contributed to the concept of negative liberty?
Answer:
Classical and Neoclassical liberalism is contributed to the concept of negative liberty.

Question 8.
Why does Marcuse support state interference in an individual’s life?
Answer:
Marcuse advocates collective control to be essential in community life as a principle of positive liberty and hence supports state interference in the individual’s life.

Question 9.
What is the literal meaning of ‘Swaraj’.
Answer:
‘Swa’ (self) and ‘Raj’ (rule) hence Swaraj implies ‘self-rule’ or self-governance.

Question 10.
What are natural rights?
Answer:
Natural rights are rights that are part are of human nature and reason.

Question 11.
When was the Universal Declaration of Human Rights made?
Answer:
The Universal Declaration of Human Rights was made On 10th December 1948.

1E. Complete the following sentence by using appropriate reason.

Question 1.
John Locke does not advocate unrestrained freedom as –
(a) Liberty means the absence of restraint and freedom of choice
(b) personal interests should be kept aside for social interest.
(c) liberty is a hurdle-less situation.
Answer:
(a) Liberty means the absence of restraint and freedom of choice

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights

Question 2.
According to Gandhiji, the concept of ‘Swaraj’ was liberty as –
(a) It implied freedom from colonial rule.
(b) It implied social reformation
(c) It gives importance to self-governance and humanitarian values.
Answer:
(c) It gives importance to self-governance and humanitarian values.

1F. Find the odd word in the given set.

Question 1.
Fredrick Hayek, Robert Nozick, Jean-Jacques Rousseau, J. S. Mill
Answer:
Jean-Jacques Rousseau (positive liberty)

Question 2.
Right to Life, Right to Vote, Right to Contest Elections, Right to Criticize the Government.
Answer:
Right to Life (civil right)

Question 3.
Right to Equality, Right to Property, Right to Education, Right against exploitation.
Answer:
Right to Property (not a fundamental right)

2A. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
Right to Property is a Fundamental Right in India.
Answer:
This statement is False.

  • The Right to Property was a fundamental right. However, in 1978, by the 44th Amendment Act, this right was removed as a fundamental right.
  • At present, the Right to property is a Statutory Right (Article – 300A).

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights

Question 2.
Liberty and Rights are inseparable.
Answer:
This statement is True.

  • Rights help to strengthen liberty. Liberty itself consists of various civil, political, and economic rights.
  • Thus, rights and liberty are two sides of the same coin.

Question 3.
National liberty is the foundation of all liberties.
Answer:
This statement is True.

  • National liberty refers to freedom from foreign rule.
  • True liberty can be enjoyed by individuals only when they exist in an independent, democratic state.

Question 4.
Human Rights are universal.
Answer:
This statement is True.

  • Human Rights refer to the rights that people are entitled to simply because they are human beings.
  • An individual can achieve his/her full potential only when one is free to make the best use of available opportunities.
  • Human Rights are based on the principle of dignity and the inherent worth of an individual.

2B. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights 2B Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights 2B Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights 2B Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights 2B Q2.1

3. Answer the following questions.

Question 1.
Enumerate the fundamental rights in the Indian constitution.
Answer:
Part III (Articles 12 – 35) of the Indian Constitution spells out the Fundamental Rights of Indian citizens. The Constitution guarantees six fundamental rights which are

  • Right to Equality
  • Right to Freedom
  • Right against Exploitation
  • Right to Freedom of Religion
  • Cultural and Educational Rights and
  • Right to Constitutional Remedies.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights

Question 2.
Explain Rousseau’s concept of liberty.
Answer:
Rousseau looked at liberty from a collective perspective. According to him, an individual should keep personal interests aside for social interests. His concept of liberty frees the individual from a class-based system and inequality. According to him, inequality is an obstacle to the attainment of liberty. He maintains that liberty frees an individual from the hurdles created by the rise of civil and political society.

He describes two hurdles on liberty:

  • One which prohibits an individual to think about public interest
  • One is created due to inequality in society.

Rousseau did not consider liberty as a natural right as advocated by Hobbes and Locke. He believed that society comes together to protect the life and interest of the individual. Therefore, he gave more importance to emancipation from social inequality. He also stressed the freedom of choice and availability of favorable conditions in the concept of liberty. He believed that obedience to moral laws will enhance liberty. According to Rousseau, the state is a sovereign power that represents the ‘General Will’. Hence he supports the idea of state control over the individual.

Question 3.
Explain the Indian Concept of Liberty.
Answer:
Traditionally, in India liberty is a spiritual idea signifying ‘salvation or emancipation from the cycle of birth and rebirth’. However, in modern times, liberty is understood as liberation from social constraints.
In British India, the concept of liberty was accepted as

  • Laws were made by the British for the protection of individual rights e.g., the law for the abolition of Sati.
  • Views of great reformers like Mahatma Phule, Dr. Ambedkar. They believed liberty means freedom from caste inequality as well as from social constraints i.e., the liberation of lower castes from the domination of the upper castes.
  • Mahatma Gandhi accepted the concept of Swaraj as liberty. This was a comprehensive concept that included freedom from British rule and western cultural domination. It gives more importance to self-governance, self-discipline, and human values.

Question 4.
List the human rights enumerated in the U.D.H.R.
Answer:
U.D.H.R. was made on 10th December 1948. It consists of 30 articles that elaborate on civil, political, social, and economic rights. The U.D.H.R. expresses a strong belief in the principles of liberty, equality, justice, and fraternity. It is an attempt to eliminate forms of injustice and discrimination so that everyone is entitled to live with dignity and respect.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights

U.D.H.R. includes

  • Civil rights such as the right to life, right to liberty, right to freedom of thought and expression right to religious freedom, etc.
  • Political rights such as the right to franchise, to political participation, to criticize the government, etc.
  • Social rights such as the right against any form of denial, injustice, exploitation, torture, etc. It also includes the right to health, education leisure, etc.
  • Economic rights such as the right to work, right to a livelihood, right to just and humane work conditions, etc.

4. Answer the following in detail with reference to the given points.

Question 1.
Elaborate the concept of Rights –
(i) Civil Rights
(ii) Political Rights
Answer:
(i) Civil Rights: These rights are personal rights of the individual according to reasonable limits laid down by the law. This includes universally recognized rights like the right to

  • Freedom of thought and expression.
  • Freedom of religion, conscience, and worship
  • Freedom of movement, association, and assembly
  • Freedom from fear and want.

(ii) Political Rights: These rights are available only to citizens in a democracy. They include

  • right to vote
  • right to stand for elections
  • right to hold public office
  • right to hold public views and to criticize the government.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 2 Liberty and Rights

Activity

Find out various Supreme Court cases that have focused on the rights and liberty of Indian citizens.
Answer:

  • Supreme Court declares the Right to Privacy as a fundamental right that is intrinsic to life and liberty. This was declared in the K.S. Puttaswamy vs Union of India by a bench of judges headed by the then Chief Justice J. S. Khehar.
  • Supreme Court in September 2018 decriminalized gay sex (Section 377). This was a vestige of British colonial rule.
  • Supreme Court set aside ‘instant talaq’ (talaq-e-bidat) on the basis that it violated constitutional provisions. This was on a petition by Shayara Bano (2016).

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 2 Liberty and Rights

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 2 Liberty and Rights Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 2 Liberty and Rights

1A. Choose the correct alternative and complete the following statements.

Question 1.
The book, ‘On Liberty’ was written by ___________ (Robert Nozick, Thomas Hobbes, J. S. Mill, Isaiah Berlin)
Answer:
J. S. Mill

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 2 Liberty and Rights

Question 2.
The concept of Swaraj was spelled out by ___________ (Mahatma Gandhi, Mahatma Phule, Dr. Ambedkar, Dr. Rajendra Prasad)
Answer:
Mahatma Gandhi

1B. Complete the following sentence by using appropriate reason.

Question 1.
According to Jeremy Bentham, the State should not bring any obstruction, in liberty because –
(a) State does not give liberty.
(b) the individual knows how to protect his own interests.
(c) liberty is a hurdle-less situation.
Answer:
(b) the individual knows how to protect his own interests.

1C. State the appropriate concept for the given statement.

Question 1.
Fundamental right introduced in Constitution of India by 86th Amendment.
Answer:
Right to education

Question 2.
Rights-based on the conscience of the individual and the community.
Answer:
Moral rights

2. Complete the concept map.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 2 Liberty and Rights 2 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 2 Liberty and Rights 2 Q1.1

3. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
Legal rights are not universal.
Answer:
This statement is True.

  • Legal rights include political and civil rights which are granted by the State to the people. Legal rights are codified in law.
  • Different countries grant different rights to their people. Hence, unlike natural rights, legal rights are not universal.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 2 Liberty and Rights

4. Explain the co-relation between the following.

Question 1.
Concept of Liberty by Thomas Hobbes and John Locke (Positive liberty and Negative liberty).
Answer:
Positive liberty and Negative liberty are two aspects of liberty that have their origin in liberalism. Negative liberty emerged from classical and neoclassical liberalism and finds expression in the views of thinkers like Jeremy Bentham, John Stuart Mill, Robert Nozick, Friedrich Hayek, and Isaiah Berlin.

Negative liberty opposes all restraints on liberty i.e., the State should not interfere in the social, economic life of the individual. It opposes any coercion, interference, or force on part of the State. The base negative aspect of liberty is the freedom of thought. Bentham argues that every person knows how to protect their own interest and hence no obstruction should be brought by the State.

John Stuart Mill suggests that negative liberty should be rejected only if it adversely impacts society. Hayek described liberty as a hurdle-less situation while Nozick suggested that the individual should be free from social, economic, and State restrictions. Berlin explains that negative liberty is opposition to restraints on the choice of alternatives.

The positive aspect of liberty as advocated by Jean-Jacques Rousseau and Herbert Marcuse emerged from modern liberalism. It states that liberty affects equality and justice. The law guides the individual towards the enrichment of their personality. Rousseau advocated the idea of State control over the individual since the State is a sovereign power that represents the ‘General Will’. Similarly, Marcuse advocates State interference and collective control as essential in community life.
We can conclude in the two statements of Isaiah Berlin.

  • The negative aspect of liberty – ‘I am a slave to no man’.
  • The positive aspect of liberty – ‘I am my own master’.

Question 2.
Natural rights and Legal rights.
Answer:
According to Harold Laski, ‘Rights are those conditions of social life without which no man can seek, in general, to be himself at his best.

Rights may be classified as natural rights, moral rights or legal (civil-political) rights.
Natural Rights e.g., the right to life, are parts of human nature and reason. They are not dependent on the laws of any government or the customs of any culture. They are universal and inalienable. They are considered beyond the authority of any government or international body to dismiss. The idea of human rights is closely related to that of natural rights. In the United States Declaration of Independence, natural rights mentioned are ‘Life, Liberty, and pursuit of Happiness. Our natural rights as human beings include being treated justly regardless of race, religion, gender, region, etc.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 2 Liberty and Rights

John Locke and Thomas Hobbes strongly advocated natural rights. Natural rights are important because without them we would have no claim to freedom. Legal rights refer to rights according to law. These rights are granted by the State to the people and exist differently in different countries. They are justiciable and codified in law. Such rights are neither universal nor inalienable. Legal rights include civil rights and political rights.

5. Answer the following questions.

Question 1.
Explain Mahatma Gandhi’s idea of liberty
Answer:
Mahatma Gandhi accepted the concept of Swaraj as liberty. He spelled this out in his work, ‘Hind Swaraj’. The term Swaraj implies a combination of two ideas: Self (Swa) and Rule (Raj). Thus Swaraj means Self-Rule. Gandhiji’s concept of Swaraj was comprehensive. He did not accept Swaraj only as freedom from British rule but also as freedom from western cultural domination. Swaraj would mean freedom from the trampling of humanitarian values. This concept gives more importance to self-governance, self-discipline, and human values.

Question 2.
Discuss the concept of Human Rights.
Answer:
Human Rights are those rights that we are entitled to simply because we are human beings. Henry Thoreau first described natural rights as human rights. These are basic rights of people anywhere in the world to be free from exploitation, injustice, and want, to lead a dignified existence, and to develop to the fullest extent. The U.N.O adopted the Universal Declaration of Human Rights (U.D.H.R) on 10th December 1948. These rights are dynamic i.e., they develop with changing times. U.D.H.R expresses belief in the liberty and equality of human beings and promotes the culture of peace and cooperation.

Human rights can be classified as

  • Civil and Political rights – These are liberty-oriented rights like the right to freedom of thought, right to vote, etc
  • Social, Cultural, and Economic rights – These include the right to social justice, the right to work, etc.
  • Developmental rights – These are linked to the concept of fraternity e.g., the right to a healthy environment, right to information.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 2 Liberty and Rights

The implementation of human rights requires favorable political, socio-economic conditions in the state. In the absence of such, these rights may be violated or denied as happens in the case of women, children, displaced persons, minorities, etc.

Question 3.
Explain Isaiah Berlin’s concept of Liberty.
Answer:
Isaiah Berlin in his famous essay, ‘Two Concepts of Liberty’, discussed Negative and Positive Liberty. He believed that liberty is unrestrained. According to Isaiah Berlin, freedom of action is negative liberty. As per this principle, the opportunity to act is important while the action itself is secondary.

According to him, the impact of the action is not considered important and hence it is not measured. Therefore, this principle does not give importance to quality. For example, this concept does not make a qualitative difference between choosing one’s education, profession, or suffer deprivation. He would rather give importance to give an opportunity to do these actions than the outcome of the action itself.

Isaiah Berlin has mentioned the following features of negative liberty.

  • Individuals should have complete freedom of choice. He should not have restraints on the choice of alternatives. Opposition to such restraints is a feature of negative liberty.
  • Negative Liberty is based on Neoliberalism.

6. Answer the following in detail with reference to the given points.

Question 1.
Elaborate the concept of Rights –
(a) Meaning and Classification of Rights
(b) Legal Rights
(c) Human Rights
Answer:
(i) Meaning and Classification of Rights: Rights are those social conditions that are necessary for the development of our personality. Laski defines rights as ‘those conditions of social life without which no man can seek, in general, to be himself at his best.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 2 Liberty and Rights 6 Q1

  • Natural Rights – These rights are universal in character e.g. the right to life and liberty.
  • Moral Rights – These rights are based on the conscience of the person and the community e.g. respect for elders.
  • Legal Rights – These rights are granted by the state and are codified in law. These rights are not universal. Legal rights may be:
    • Civil rights: related to the person and property of the individual’s right to liberty, equality, property.
    • Political rights: are available only to citizens in a democratic State and aim to encourage active political participation e.g. the right to vote, to contest elections.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 2 Liberty and Rights

(ii) Legal Rights: These rights refer to rights according to law. These rights are granted by the State to the people and exist differently in different countries. They are justiciable and codified in law. Such rights are neither universal nor inalienable. Legal rights include civil rights and political rights.

(iii) Human Rights: These rights are those rights that we are entitled to simply because we are human beings. Henry Thoreau first described natural rights as human rights. These are basic rights of people anywhere in the world to be free from exploitation, injustice, and want, to lead a dignified existence, and to develop to the fullest extent. The UNO adopted the Universal Declaration of Human Rights on 10th December 1948. These rights are dynamic i.e. they develop with changing times. UDHR expresses belief in the liberty and equality of human beings and promotes a culture of peace and cooperation.

Human rights can be classified as

  • Civil and Political rights – These are liberty-oriented rights like the right to freedom of thought, right to vote, etc.
  • Social, Cultural, and Economic rights – These include the right to social justice, the right to work, etc.
  • Developmental rights – These are linked to the concept of fraternity e.g. right to a healthy environment, right to information.

The implementation of human rights requires favorable political, socio-economic conditions. In the absence of such, these rights may be violated or denied as in the case of women, children, displaced persons, minorities, etc.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 2 Liberty and Rights

Activity 1 (Text Book Page No. 17)

Make a list of Civil Rights in India.
Answer:
Civil rights in India include

  • Right to life
  • Right to personal freedom
  • Right to Family life
  • Right to freedom of religion
  • Right to freedom of thought and expression including freedom of the press
  • Right to freedom of movement association and assembly
  • Right to Education
  • Right to freedom of occupation and vocation
  • Right to freedom from arbitrary arrest
  • Right to justice.

Activity 2 (Text Book Page No. 15)

Discuss and make a note of examples of human rights violations.
Answer:
Human rights violations are noticed in many countries of the world.

  • Violation of rights of women: In many countries exhibiting a patriarchal mindset, women are considered as having an inferior status. They become victims of social evils like dowry, female foeticide, F.G.M., and of crimes like sexual assaults, domestic violence, etc.
  • Violation of rights of children: The world over and especially in poorer countries or in areas of conflict, violation of child rights occurs by physical neglect, abandonment, abuse, sexual crimes, child labour, etc.
  • Violation of rights of underprivileged sections: Such persons face exploitation, deprivation, discrimination, and poverty. This section includes tribals, handicapped persons, ethnic/religious/linguistic minorities.
  • Violation of rights of displaced persons: Displacement of persons may be due to hostile government, civil war, and conflicts, natural disasters, developmental projects, etc. Such persons are often unwanted everywhere e.g., Syrian refugees.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Political Science Important Questions Chapter 1 The State

1A. Choose the appropriate alternative and complete the following statements.

Questions 1.
___________ is the agency of the state through which its will is formulated, expressed, and realized. (Jurisdiction, Government, Sovereignty, Legitimacy)
Answer:
Government

Question 2.
The principle of ‘self-determination of nations’ was advocated by ___________ (Woodrow Wilson, Pandit Nehru, Aristotle, Jean Bodin)
Answer:
Woodrow Wilson

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State

Question 3.
___________ type of nationalism is reflected in liberation struggles. (Aggressive, Regressive, Progressive, Expansionist)
Answer:
Progressive

1B. Identify the incorrect pair in every set, correct it and rewrite.

Question 1.
(a) Liberal Nationalism – French Revolution
(b) Expansionist Nationalism – British Imperialism
(c) Anticolonial Nationalism – Indian Freedom Struggle
(d) Conservative Nationalism – Anti-Apartheid Struggle
Answer:
(d) Conservative Nationalism – Israeli Nationalism.

1C. State the appropriate concept for the given statements.

Question 1.
A politically organized society within a definite territory.
Answer:
State

Question 2.
A spirit of a common consciousness that binds a community together.
Answer:
Nationalism

Question 3.
The right of a section of people having unity to decide what type of government they prefer.
Answer:
Self-determination

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State

Question 4.
Type of nationalism that promotes imperialism and colonialism.
Answer:
Expansionist Nationalism

Question 5.
A people organized for law within a definite territory.
Answer:
State

Question 6.
Authority of the government to take decisions in the public interest.
Answer:
Legitimacy

1D. Answer in one sentence only.

Question 1.
Name the four elements of a State.
Answer:
The four elements of a State are population, territory, government, and sovereignty.

Question 2.
Name the three organs of a government.
Answer:
The three organs of a government are Legislature, Executive, and Judiciary.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State

Question 3.
When does a ‘nation’ become a state?
Answer:
A ‘nation’ becomes a state when it has a specific territory, population, sovereignty, and an independent government.

Question 4.
What does the territory of a state include?
Answer:
Territory includes land area, the airspace over it, and the territorial waters along the coastline.

Question 5.
Name some nationalities that were part of the Soviet Union.
Answer:
Russian, Ukrainian, Latvian, and Estonian.

Question 6.
Write some factors that promote nationalism.
Answer:
Some factors that promote nationalism are common race, religion, language, etc.

Question 7.
What is the main premise of liberal nationalism?
Answer:
The main premise of liberal nationalism is that every nation has the right to freedom and self-determination.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State

Question 8.
What does ‘nationalism’ refer to?
Answer:
Nationalism is a force that holds the people to a sense of political loyalty to the country.

1E. Complete the following sentences by using the appropriate reasons.

Question 1.
In political terms, Maharashtra cannot be called a State because
(a) it lacks a stable government.
(b) it is under the control of the Union Government.
(c) it is a State within Indian territory but not a Sovereign unit.
Answer:
(c) it is a State within Indian territory but not a Sovereign unit.

Question 2.
After the First World War, liberal nationalism was noticed in many countries because
(a) the collapse of many empires led to demand for self-determination.
(b) these countries became colonial.
(c) these nations did not want another World War to happen.
Answer:
(a) the collapse of many empires led to a demand for self-determination.

1F. Find the odd word in the given set.

Question 1.
Executive, Legislature, Judiciary, Nation-State.
Answer:
Nation-State (not an organ of government)

Question 2.
Palestine, Sri Lanka, Canada, Israel.
Answer:
Palestine (not a State)

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State

Question 3.
Population, Territory, Community, Sovereignty.
Answer:
Community (not an element of State)

2A. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
Powers of the government are delegated.
Answer:
This statement is True.

  • The government is the agency through which the will of the State is formulated and expressed.
  • Thus the government is an element of the state and only has powers given to it by the state.

Question 2.
India is a member of the SAARC. Hence, it is not sovereign.
Answer:
This statement is False.

  • India has voluntarily accepted membership of the SAARC – a regional organization.
  • This membership in no way encroaches on any aspect of India’s sovereignty.

Question 3.
Nomadic tribes cannot be called a state.
Answer:
This statement is True.

  • The four elements of a State are population, territory, government, and sovereignty.
  • Nomadic tribes do not possess a fixed geographical area (territory) so they cannot be called a State.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State

Question 4.
India becomes a state in 1950.
Answer:
This statement is True.

  • India becomes politically independent in 1947 but become a sovereign state only on 26th January 1950.
  • This was when the Constitution came into force and India declared itself as the Sovereign Democratic Republic.

2B. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State 2B Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State 2B Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State 2B Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State 2B Q2.1

3A. Explain the correlation between the following.

Question 1.
State – Government.
Answer:
The terms State and Government are often used interchangeably. However, they are different concepts. The state is a political organization. Government is an agency of the State through which the will of the State is formulated, expressed, and realized.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State

Government is the main wing of the state. Its main nature is administrative. Law and order, welfare, etc. are some of the main functions of the State. These functions are performed through the government organs such as the Executive, Legislature, and Judiciary.

Powers of the government are delegated. The state is a universal, permanent institution while the Government exists in different forms for a specific period. All persons within its territory are members of the State while the number of members in the government is limited.

3B. Express your opinion of the following.

Question 1.
Nationalism is a potent force that can either unite or destroy.
Answer:
I agree with this statement.

Nationalism refers to a spirit of psychological oneness or common consciousness that binds a community together. It is an expression of emotionality.

There are many factors that promote nationalism such as culture and language, common race, religion, geographical area, history, and political aspirations. Many times, these very factors may also lead to problems among the people and hence be destructive. Indian nationalism united the people in their struggle for liberation from British colonialism. However, religious diversity and the ‘Two Nation Theory’ put forth by the Muslim League led to the partition and creation of India and West and East Pakistan in 1947.

Although religion was a unifying factor in the national spirit of Pakistan, it wasn’t enough to sustain national integration. East and West Pakistan were separated by the landmass of India and because of linguistic, cultural, and historical differences, the common consciousness dimmed. East Pakistan demanded political independence and in 1971, the State of Bangladesh was formed. Progressive nationalism can help national integration and development while aggressive nationalism is destructive in nature.

4. Answer the following questions.

Question 1.
What are the features of a Nation?
Answer:
The word ‘nation’ is derived from the Latin word ‘Nasci’ meaning ‘to be born’. Thus, the literal meaning of a nation is a people having a common race /ethnicity or cultural linkages. Earnest Barker defines a nation as a body of men, inhabiting a definite territory, who normally are drawn from different races but possess a common stock of thoughts and feelings acquired and transmitted during the course of common history.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State

A nation refers to a large group of people, united in common bonds of geography, race, history, religion, language, sharing common objectives.

Features of a Nation:

  • Population: A nation must have a population that has a sense of ethnic, historical, and cultural oneness.
  • Feeling of community: The emotional dimension of a nation is a perception held by the population of psychological oneness i.e., they are a community.
  • Desire to be politically separate: A feeling of unity and of being a nation is a product of the urge for ‘self-determination’. This can lead to a demand for self-governance. This signifies that people who feel united should have the right to decide the type of government that they prefer.

Question 2.
What is Nationalism? Explain its types.
Answer:
Nationalism is a force that binds the people to a sense of integrity and loyalty to their country. It is a spirit of oneness or common consciousness that binds a community together. Nationalism is a sense of political identity and emotional attachment to one’s ‘homeland’.
The forms of Nationalism from a political perspective are:

  • Liberal Nationalism: Its origins are in the ideals of the French Revolution. President Woodrow Wilson linked the concept of a nation to the right to self-determination and sovereignty.
  • Conservative Nationalism: It views a nation as a closely linked society with great importance to patriotism and the concept of ‘motherland’.
  • Expansionist Nationalism: It is aggressive nationalism, which leads to imperialism, conquest, and colonialism. It has been seen in European imperialism by countries like England, Italy, Spain, France, etc.
  • Anticolonial Nationalism: It refers to liberation struggles for independence from colonial rule, e.g., Indonesian freedom struggle from Dutch colonial rule.

5. Answer the following question in detail with reference to the given points.

Question 1.
Explain the following elements of the State.
(i) Sovereignty
(iii) Government
(iii) Population
(iv) Territory
Answer:
(i) Sovereignty: It signifies the supreme power of the State internally as well as externally. It means an independent nation with its own constitution.

(ii) Government: This refers to the agency through which the will of the state is expressed. Modern governments have three organs viz. legislature, executive, and judiciary. Government must be independent. Institutions of the State are ‘public’ institutions and have the legitimacy to act on behalf of the State. These institutions are responsible for making and implementing laws to promote the general welfare of the people. There are various kinds of government based on their creation or style of function for e.g., democracy or dictatorship, republic or monarchy, presidential or parliamentary system, etc.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State

(iii) Population: A State is an association of human beings. The progress of a State depends on the quality of the population. Some states viz. China, India, etc., have a large population while some States have a small population viz. Monaco, Belgium, etc. The population may be homogeneous e.g., Israel, or diverse e.g. erstwhile USSR comprised of many nationalities like Russians, Ukrainians, Latvians, etc. Thus a ‘State’ may comprise of many ‘nations’.

(iv) Territory: A State is recognized by its territory. This includes the land area within its boundaries, the airspace above the area, and surrounding territorial waters (up to 12 nautical miles). The area within which the State has the authority to govern is called its jurisdiction. Some states have a small territory e.g., Sri Lanka, Bhutan, Maldives, etc., while other States e.g., Brazil, Russia, India, and Australia have a large territory. Most States have compact territory e.g., India, while some states which exist as islands have scattered territory e.g., Indonesia.

6. Answer the following questions.

Question 1.
How does nationalism discourage imperialism?
Answer:
Nationalism discourages imperialism and colonialism. The resistance to any form of external occupation is one of the features of nationalism. National liberation struggles or freedom struggles across the world are a product of nationalism. It thus encourages self-determination e.g., India’s struggle for freedom from European colonialism.

Question 2.
Explain ‘legitimacy of government’.
Answer:
All citizens are members of the State. Decisions are taken in the public interest by the government of the State. This authority of the State to make decisions is called legitimacy. The State has the legitimacy to take decisions in the interest of the people.

Question 3.
Explain the ‘jurisdiction’ of a State.
Answer:
The area of the State within which it has the authority to govern is called its jurisdiction. Thus, Jurisdiction is the legal power that the State has to take decisions.

Question 4.
Describe the ‘territory’ of a State.
Answer:
The territory is an essential element of a State. It includes

  • The actual land within the national boundaries.
  • The territorial waters along the coastline. This is up to 12 nautical miles (22.2 km or 13.8 miles) along the coastline.
  • The air space above its territory (there is no international law on the height of this air space.)

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State

Question 5.
What is a multinational state?
Answer:
States may comprise of many ‘nationalities’ living together. For example, the Soviet Union had people of many nationalities like Russians, Lithuanians, Latvians, Estonians, Ukrainians, etc. Similarly, the United Kingdom consists of England, Scotland, Wales, and Northern Ireland.

Question 6.
Do state and nation convey the same meaning?
Answer:
The terms ‘state’ and ‘nation’ appear to have the same meaning and are often used interchangeably, However, technically there is a difference. A nation has a sense of ‘oneness’ that is psychological and is born out of commonness of ethnicity and race, culture and history, religion, language, etc. The State is a politically organized society within a definite territory. It is used to describe a sovereign country having an independent government in a specific territory.

Question 7.
Write about President Wilson’s Fourteen Point speech.
Answer:
The Fourteen Point put forward by President Woodrow Wilson of the USA was a statement of principles for peace outlined in a speech on January 8, 1918. It aids an outline for stable, long-lasting peace in Europe, the Americas, and the rest of the world, following the First World War. It also visioned ‘self-determination of nations.

7. Distinguish between.

Question 1.
State and Government
Answer:

StateGovernment
(i) State is an abstract concept.(i) Government is a concrete reality.
(ii) State is more extensive than a government. It includes all public institutions and all members of the society as citizens.(ii) Government is a part of the State.
(iii) A State is permanent in nature.(iii) A Government exists for a specific time period.
(iv) The State is an impersonal authority. It is politically neutral.(iv) The government has an ideological agenda. It wants to implement policies to achieve that agenda.
(v) The State is a sovereign entity.(v) The source of the authority of the Government is the State.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 1 The State

Question 2.
State and Nation
Answer:

StateNation
(i) A State is a community of persons who occupy a definite territory, have an organized government, and are independent of external control.(i) A Nation is a group of people who are united in common ties of culture, history, religion, language, etc.
(ii) A State is known by a fixed, permanent territory.(ii) A Nation does not need a territory and can be spread across many States.
(iii) State is a political-legal entity. It is a formal and objective condition in law.(iii) A Nation is a historical-cultural entity. It is a subjective, psychological condition of the spirit.
(iv) The State has coercive power and functions through its laws.(iv) A Nation has no coercive power but functions through its common ties and psychological spirit.

 

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

12th English Digest Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence Textbook Questions and Answers

Question 1.
There are different ways to travel from one place to another for different purposes. Discuss with your partner and match the words given in table A with their meanings in table B:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence 1
Answer:
(a) Cruise – a journey on a boat or ship to a number of places
(b) Expedition – a journey, especially by a group of people, for a specific purpose
(c) Camp – a place usually away from urban areas where tents are erected for shelter
(d) Trip – a brief pleasure outdoor visit
(e) Excursion – a short journey to a place with a particular purpose
(f) Picnic – a short visit to an outdoor place where people celebrate, enjoy and eat meals
(g) Voyage – a long journey on a ship

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question 2.
Discuss the following with your partner and complete the web.
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence 2
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence 3

(A1)

Question (i)
Upbringing plays a very important role in shaping one’s life.
Answer:
The teacher will form two groups in the class. One group will speak in favour of the above topic while the other will speak against it. Debate brings out different perspectives, it does not mean one is right and other is wrong. You can take help of the following points and have a debate on it:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence 4

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

(A2)

Question (i)
Make a list of great Indian and foreign personalities who had a great impact on Achyut Godbole during his childhood.
Answer:

PoetsVinda Karandikar, Mangesh Padgaonkar, Vasant Bapat, Keshavsut
WritersCharles Dickens, Thomas Hardy, Mardhekar
MusiciansMozart, Pt. Kumar Gandharv, Pt. Bhimsen Joshi, Pt. Jasraj
DramatistsShakespeare
PaintersVan Gogh, Michaelangelo

Question (ii)
Find the different techniques used by the writer to learn Science and Mathematics.
Answer:
The different techniques used by the writer to learn Science and Mathematics are:
(a) The writer used to appreciate the inherent beauty of these subjects.
(b) He found Newton’s law of motion beautiful and the Pythagorean Theorem elegant.
(c) The writer loved solving problems of Mathematics of the 9th standard when he was in the 7th.
(d) He used to love solving problems and used to enjoy finding out the most elegant method of solving them, even though I they were not a part of the curriculum.

Question (iii)
The writer faced numerous problems while communicating in English because-
Answer:
(a) He had his entire education in Marathi.
(b) His vocabulary was very weak, and pronunciation was terrible.
(c) His construction of sentences was very awkward.

Question (iv)
The writer was completely stumped because his:
Answer:
(a) vocabulary was very weak
(b) spoken English was quite pathetic
(c) pronunciation was terrible
(d) construction of sentences was very awkward

Question (v)
Due to the writer’s pathetic English speaking style, he:
Answer:
(a) felt quite lonely and terrified, in Mumbai in general, and IIT in particular.
(b) developed an inferiority complex
(c) felt depressed and diffident.
(d) wanted to run away from IIT and even Mumbai.

Question (vi)
Complete the following. The writer wanted to achieve mastery in English because-
Answer:
(a) he wanted to speak excellent, elegant and fluent English
(b) he would be able to achieve excellence and excel in anything he tried to do
(c) he need not have to feel afraid of anybody and start feeling at home in his hostel.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question (vii)
Make a list of different steps that the writer undertook to improve his English speaking skills.
Answer:
To improve his English the writer:
(a) decided to also think in English before speaking in English.
(b) started reading English newspapers and English novels.
(c) studied etymology and phonetics and studied the roots of the words and how to pronounce them.
(d) used to stand in front of the mirror and practice speaking, realising his mistakes and correcting them himself all the time and improvising and improving day by day.

Question (viii)
Describe the writer’s achievements after achieving mastery over the English language.
Answer:
After achieving mastery over the English language:

  1. His fear for English disappeared.
  2. He started feeling quite confident about speaking in English at length with anybody.
  3. He started feeling at home in his hostel.
  4. He could give presentations with ease.
  5. He negotiated and signed many contracts worldwide and ran large global software companies.
  6. He headed software companies having thousands of software engineers worldwide.

Question (a)
Complete the table comparing the two different phases of the life of the writer- as an MD or Chief Executive Officer and an activist of Sarvodaya movement.
Answer:

MD or Chief Executive OfficerActivist of Sarvodaya Movement
Head of the company for 23 yearsParticipated in a peaceful satyagraha
Travelled all over the globe about 150 times for businessJoined a social movement for tribals

Question (ix)
Complete the web highlighting the various opportunities you gained due to your good English speaking skills.
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence 5
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence 6

Question (a)
Describe a situation or incident when you felt embarrassed for your lack of knowledge of a particular subject or incompetence in speaking English fluently.
Answer:
This happened after my Std X exams. I live in Latur, and I was visiting my cousins in Mumbai for the first time. In order to entertain me, they took me to a musical nite. Unfortunately, it was music show based on English songs, and I had no knowledge of it or interest in it. I love to listen to Hindi and Marathi songs only. They soon realized my lack of interest, and were sorry for their mistake. I was embarrassed about my complete lack of knowledge about English music.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

(A3)

Question (i)
Fill in the blanks selecting the correct phrase from the alternatives given.
(feel out of place, speak at length, feel at home, sea of knowledge)
(a) By the end of the week she was beginning ………………… in her new job.
(b) When he lost his mother he was completely ……………… .
(c) Travelling can help to ………………….. .
(d) After my retirement I started ……………… as a social worker.
(e) Having faith in God ……………………. in difficult situations.
(f) To succeed in any competitive examination, one requires a sea of knowledge.
(g) The simple village girl ……………………. in a formal party.
(h) The work done by Sindhutai Sapkal …………………. of millions
(i) The teacher …………………….. explaining the concept.
(j) The speaker was ……………………… by the intelligent questions asked by the audience.
Answer:
(a) By the end of the week she was beginning to feel at home in her new job.
(b) When he lost his mother he was completely broken.
(c) Travelling can help to broaden one’s horizon.
(d) After my retirement I started my second innings as a social worker.
(e) Having faith in God keeps one going in difficult situations.
(f) To succeed in any competitive examination, one requires a sea of knowledge.
(g) The simple village girl felt out of place in a formal party.
(h) The work done by Sindhutai Sapkal touched the hearts of millions
(i) The teacher spoke at length explaining the concept.
(j) The speaker was completely stumped by the intelligent questions asked by the audience.

Question (ii)
Find out a word related to the game of cricket. List two meanings for it.
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence 7

Answer:
Second innings:
1. general meaning: the second phase of life of an individual where he/she starts/ pursues a new or different career or the post retirement life.
2. related to cricket: when a team comes to bat for the second time in a test match

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question (iii)
Go through the text to find the antonyms of the words given in the grid and fill in the boxes. One is done for you.
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence 8
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence 9

(A4)

Question (i)
Write whether the underlined verbs in the following sentences are Main verbs or Primary auxiliary verbs:
(a) I had a very simple upbringing. ………………
(b) I was immensely impressed. ………………..
(c) I had learnt from my childhood that money did not mean everything in life. …………………
(d) He was a convent educated guy. ……………….
(e) They did all the work in time. …………………..
(f) I had to achieve a lot in life. …………………….
Answer:
(a) Main verb
(b) Main verb
(c) Auxiliary verb
(d) Main verb
(e) Main verb
(f) Main verb

Question (a)
Fill in the blanks with appropriate modals according to the situations given in the following sentences:
Answer:

  1. Take an umbrella. It might rain later.
  2. People must not walk on the grass.
  3. Could I ask you a question?
  4. The signal has turned red. You ought to wait.
  5. I was a sportsperson in my school days. I can play badminton.
  6. I am going to the library. I will find my friend there.

Question (b)
Find from the extract, the sentences that show past habit.
Answer:
1. Poets like Vinda Karandikar, Mangesh Padgaonkar and Vasant Bapat used to visit our home.
2. They used to talk about Keshavsut…

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

(iii) Do as directed and rewrite the sentence:

Question (a)
I did not fully understand their discussions but I was immensely impressed. (Remove ‘but’.)
Answer:
Though I did not fully understand their discussions, I was immensely impressed.

Question (b)
I had decided that I would do nothing of this sort. (Remove ‘that’.)
Answer:
I had decided to do nothing of this sort.

Question (c)
My fear had vanished and I started feeling at home in my hostel. (Use ‘when’.)
Answer:
When my fear had vanished, I started feeling at home in my hostel.

Question (d)
It was only my self-esteem which stopped me. (Remove ‘which’.)
Answer:
Only my self-esteem stopped me.

Question (e)
I plunged into all these branches of knowledge. It was a period of renaissance.
(Join with ‘which’.)
Answer:
I plunged into all these branches of knowledge, which was a period of renaissance.

Question (f)
When I look back, there are a number of lessons that I cherish. (Remove ‘When’.)
Answer:
On looking back, I find that there are a number of lessons that I cherish.

Question (g)
There are hundreds who tell me that they understood the theory of relativity. (Remove ‘who’.)
Answer:
Hundreds tell me that they understood the theory of relativity.

(A5)

Question 1.
Go through the sample of the flyer given on page 91 of the textbook and prepare flyers on the topics given below.
Topics :
1. Yoga Class / Summer Hobby Class
2. Tree Plantation Drive
3. Cleanliness Drive
4. Help us to end Child Labour
5. Let’s get rid of the monsters – tobacco and alcohol

Use the following points:

  • Details
  • Special Features
  • Why to choose us/Need of drive/Purpose of the mission
  • Anything special
  • Add your own points

Answer:
1. Yoga classes:
Divine Yoga Classes
First Floor, Vijai Towers, Opposite Railway Station, AAahim (West)
We have classes for all : from age 5 to 75 Men and women, girls and boys.

DetailsSpecial FeaturesWhy Us?
1. Classes 7 days a week

2. From 5 a.m. to 11 p.m.

3. Separate classes for males and females

4. Special personal training available

5. Experienced teachers

6. Certificates at the end of course

For more details look up: Website-www. divyoga.in

1. Lectures on health every week from experts

2. Breathing techniques to relieve stress

3. Special lectures on healthy cooking

4. Groups made according to particular problems, if any

1. We give a patient ear to all our students

2. We arrange for special outside guidance if necessary

3. We arrange regular camps and excursions

4. Special discounts for couples/family

Email: divyoga@ xmail.com/ 986656xxxx

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

(A6)

Question 1.
Achyut Godbole has written many bestsellers that are famous far and wide. Read at least two books of your choice, make a summary of those books and submit.
(Students may attempt this on their own.)

Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence Additional Important Questions and Answers

Read the extract and complete the activities given below:

Global Understanding:

Question 1.
Write if the following sentences are True or False. Rewrite the false sentences correctly:
1. The writer did not like Mathematics and Science.
2. The writer studied Mathematics and Science only for scoring maximum marks in exams.
3. The writer’s skill at solving problems helped him in his IIT entrance exam.
4. The writer scored 100% marks in Mathematics in every examination he appeared for.
Answer:
True sentence:
3. The writer’s skill at solving problems helped him in his IIT entrance exam.

False sentences:
1. The writer did not like Mathematics and Science.
2. The writer studied Mathematics and Science only for scoring maximum marks in exams.
4. The writer scored 100% marks in Mathematics in every examination he appeared for.

Corrected sentences:
1. The writer loved Mathematics and Science.
2. The writer studied Mathematics and Science not only for scoring maximum marks in exams, but also because he appreciated their inherent beauty.
4. The writer scored 100% marks in Mathematics in almost all the examinations he appeared for.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question 2.
The writer’s joy was shortlived. Give reasons.
Answer:
In Solapur, where the writer spent his childhood, he had not seen any building which was more than three – storeyed. Mumbai however was full of skyscrapers, which made the writer uncomfortable. At IIT, most of the students and professors used to converse in English whereas the writer’s English was very poor, with a weak vocabulary, terrible pronunciation and very awkward construction of sentences.

Due to all this, he felt quite lonely and terrified in Mumbai in general and IIT in particular. He developed an inferiority complex and wanted to run away from IIT and even Mumbai. Thus, his joy at getting into IIT was shortlived.

Question 3.
Name the following from the extract:
Answer:

  1. Management gurus : Alvin Toffler, Peter Drucker, C. K. Prahlad, Tom Peters
  2. The founder of Infosys: Narayan Murthy
  3. Two universities: Harvard, MIT (Massachusetts Institute of Technology)
  4. A great technologist-Vincent Serf

Question 4.
Pick out the false sentences and rewrite them correctly:
1. The writer was more intelligent and well- j read than his friends.
2. The writer’s group was interested in many things.
3. The writer wanted to top the GRE and migrate to the U.S.
4. The writer possessed many books on various topics.
Answer:
False sentences:
1. The writer was more intelligent and well- read than his friends.
3. The writer wanted to top the GRE and migrate to the U.S.

Corrected sentences:
1. The writer’s friends were more intelligent and well-read than the writer.
3. The thought of topping the GRE and migrating to the U.S. never even touched the writer’s mind.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question 5.
Complete the web: (the first letter of each quality has been given)
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence 10

Question 6.
Complete the web stating the principles of good management:
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence 11

Question 7.
What was the writer’s first love?
Answer:
to read and write on various subjects concerning human life and existence.

Question 8.
How many books has the writer written in Marathi?
Answer:
about 34 books

Question 9.
What was the name of the writer’s autobiography?
Answer:
Musafir.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question 10.
Name any two values that the writer cherishes.
Answer:
humility, humanity

Complex Factual:

Question 1.
Give the writer’s opinion about:
arts, music and literature.
Answer:
The writer says that the arts are equally, if not more, important in our lives than science and technology. He also feels that arts, music and literature enrich our lives and put meaning into our existence. He loved music.

Question 2.
money.
Answer:
The writer feels that money is necessary, but does not mean everything in life.

Question 3.
List the achievements of the writer in Mathematics.
Answer:
1. The writer loved solving problems of Mathematics of the 9th standard when he was in the 7th.
2. The writer scored 100% marks in Mathematics in almost all the examinations that he appeared for, from the 1st standard until IIT, barring only a few times. He also stood 1st in the University in all subjects put together.

Question 4.
Describe the ‘very important’ thing that happened to the writer.
Answer:
When the writer was in his third year at IIT, he came in contact with about 15-20 extremely brilliant students/researchers/ professors from IIT, TIFR and BARC. They included top-ranking students from IIT, visiting professors in American Universities, very renowned mathematicians of the world and so on. This friendship had a lasting impression on his life. He came to know what real brilliance meant, and where he stood with regard to it.

Question 5.
Describe curiosity and humanity.
Answer:
Curiosity is important. It is only because of the human curiosity that we have been able to make such a great progress in science and technology, and social sciences. Humanity means concern for our fellow human beings; it means caring for and helping others whenever and wherever possible. This is important if we wish to live in a world that is happy and contented.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question 6.
List the things that the writer said he learnt while running large companies.
Answer:
While running large companies the writer learnt:

  1. The importance of teamwork
  2. The necessity of leading from the front and setting a good example for the staff.
  3. The need to treat subordinates and colleagues as friends.

Question 1.
Match the subjects in Column A with the title of the books in Column B:

AB
1. Management(a) Manat
2. Painting(b) Nadvedh
3. Western music(c) Zapoorza
4. Psychology(d) Ganiti
5. Mathematics(e) Limelight
6. Science(f) Canvas
7. Indian music(g) Arthat
8. Western films(i) Boardroom
9. English Literature(j) Kimayagar
10. Economics(k) Symphony

Answer:

  1. Management – Boardroom
  2. Painting – Canvas
  3. Western music – Symphony
  4. Psychology – Manat
  5. Mathematics – Ganiti
  6. Science – Kimayagar
  7. Indian music – Nadvedh
  8. Western films – Limelight
  9. English Literature – Zapoorza
  10. Economics – Arthat

Inference/Interpretation/Analysis:

Question 1.
‘Nevertheless, culturally I had a rich childhood’. Explain the statement with reference to the extract.
Answer:
The writer says that he had a very simple upbringing in a lower middle-class family which did not have even basic amenities like a fan, refrigerator, etc. Even so, it was rich culturally because various poets, writers and musicians used to visit their home and there would be hours of discussions about music, literature, paintings, sculptures, etc. Famous writers, painters and musicians were discussed and this made the writer love the arts. He states that arts, music and literature enrich our lives and put meaning into our existence.

Question 2.
Complete the following:
The writer developed a problem-solving attitude because …………….
Answer:
The writer developed a problem-solving attitude because ……………..
1. He did not study subjects only for scoring maximum marks in the examinations.
He used to study these subjects or any subject for that matter for its inherent beauty.
2. He used to love solving problems andused to enjoy finding out the most elegant method of solving them.
3. He used to get involved in solving them.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question 3.
Complete the following:
The writer was benefitted by the discussions with great people as it…
Answer:

  1. made a lasting impact on his life
  2. made him realize what real brilliance meant
  3. broadened his horizons, and his aims and worldview became global
  4. taught him a lesson in humility, hard work and a passion for excellence.

Question 4.
Explain why the author say that passing the ‘examination of life’ is more important than passing the college examination.
Answer:
The writer wished to understand the world and how it works. He also wished to serve India and her people. To do this, he would have to read and understand different branches of knowledge, to develop values like humility, humanity and rationalism. This was the ‘examination of life’ for him. This was far more important to him than just passing the IIT examination.

Question 5.
Mention a few ways in which the author touch the hearts of the people.
Answer:
The author’s books have brought about very good changes in the lives of thousands of readers. Hundreds have come out of depression and more than a dozen have given up thoughts of committing suicide and decided to start all afresh. There are hundreds who say that they understood the theory of relativity or Big Bang after reading his book on Science ‘Kimayagar’.

His book ‘Boardroom’ on Management has created at least 20 successful entrepreneurs. Then there are hundreds who can understand Economic Times or NDTV Profit after reading his book on economics ‘Arthat’.

Many have turned to Mathematics after reading his book ‘GanitV. The same is true about his books on Indian Music (Nadvedh), English Literature (Zapoorza), Painting (Canvas), Western Films (Limelight) and Western Music (Symphony) or books such as ‘Genius’ series, ‘Rakta’ or ‘Vitamins’ or ‘Anartha’. It is these reactions of thousands of readers that made him feel that has touched the hearts of thousands of people.

Question 6.
Describe the second innings of the writer in your own words.
Answer:
After working for software companies for many years, the writer wanted to return to his first love, i.e. reading and writing on various subjects concerning human life and existence. Therefore, he gave up two lucrative offers to become a writer. This is how his second innings as a writer in Marathi began. After this, he wrote about 34 books in Marathi. Most of them became bestsellers with tens of thousands of copies sold for each. These books brought about very good changes in the lives of thousands of readers.

Hundreds came out of depression and more than a dozen gave up thoughts of committing suicide and decided to start all afresh. Thousands more have been helped in the fields of science, economics, music, mathematics, etc. by the writer’s books. It is these reactions of thousands of readers and the feeling that he is touching their hearts that has kept him going.

Personal Response:

Question 1.
Describe what a ‘rich childhood’ mean to you.
Answer:
I think that a rich childhood is one where you get a lot of love and security at home. It could also be culturally rich, where you get to read or know music/books/theatre, etc. Basically, a rich childhood is one which has plenty of love, fun and friends. Money is secondary.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question 2.
We should study any subject. Do you agree? Give your reasons.
Answer:
Every subject has its own inherent beauty and uses. We should study a subject because of its beauty. While Science and Technology are important to make our daily lives easy, arts, music and literature enrich our lives and put meaning into our existence. Every subject helps in some way in the progress of mankind.

Question 3.
Do you think that speaking English fluently and confidently is important? Discuss.
Answer:
Yes, it is. English is an international language, which the people of most countries understand. If we wish to go abroad, or have international exposure, we should know English in this competitive world. Even in India, knowledge of good English gives us a sense of confidence. It helps us to get jobs. It also helps us to get access to information from all parts of the world.

Question 4.
Name some of the top universities in the world.
Answer:
Some of the top universities in the world are: Harvard University, Stanford University, Massachusetts Institute of Technology, Oxford University, Cambridge University, Cornell University. Princeton University, etc.

Question 5.
Do you feel that arts, music and literature enrich our lives. Discuss.
Answer:
Art is all around us; it surrounds us. It provides us with a deeper understanding of our own emotions and those of others. It makes us more sensitive, softer and gentler. It enriches the quality of life and improves our physical and mental health. It connects us to others. Literature gives us an insight into the world of others, both in the present and the past.

Question 6.
Do you think that team work is important today? Explain with an example.
Answer:
Yes, today team work is very important in every sphere, whether it is in games or at work. Every individual has different talents and these separate talents come together when one is in a team. For example, in cricket, one person may be a good bowler, another a good batsman, a third a good fielder, etc. When all these people come together and play the game as a team, it leads to success. In an office too, only when we work in a team and contribute our respective talents can we complete projects.

Question 7.
Do you think passion is more important than wealth?
Answer:
Passion is certainly more important than wealth. Wealth can give the luxuries of life, but it cannot give mental peace and satisfaction. This can only be gained by having an interest in what we do, or in simple words, by loving our jobs. Hence, when one chooses a career, it is more important to choose one which we love rather than one which pays more.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Language Study:

Question 1.
Find from the extract, the sentences that show past habit.
Answer:
1. I used to study these subjects or any subject for that matter for its inherent beauty.
2. I used to get involved in solving them.
3. I used to love problem-solving and used to enjoy finding out the most elegant method of solving them.

Question 2.
These problems were not a part of the curriculum, but I enjoyed the whole process. (Rewrite using ‘though’.)
Answer:
Though these problems were not a part of the curriculum, I enjoyed the whole process.

Question 3.
This exam is completely based on your problem-solving ability and the ability to think not only logically but quickly and rapidly. (Pick out the adverbs of manner.)
Answer:
completely, logically, quickly, rapidly

Question 4.
Find from the text, the sentence that show past habit:
Answer:
Most of the students and professors used to converse in English.

Question 5.
Find from the extract, a sentence that shows past habit.
Answer:
I used to stand in front of the mirror and practise speaking.

Question 6.
I wanted to speak excellent, elegant and fluent English. (Rewrite using ‘that’.)
Answer:
I wanted to speak English that was excellent, elegant and fluent.

Question 7.
My fear had vanished and I started feeling at home in my hostel.
(Pick out the verbs and state the tense.)
Answer:
had vanished – past perfect tense; started – simple past tense

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question 8.
Find from the extract,the sentences that show past habit.
Answer:
1. Until that time I used to consider myself somewhat intelligent.
2. I used to visit MIT during lunch time to meet my friends.
3. I used to visit both of these Universities.
4. If you walked for an hour from there, you could reach Harvard Square near Harvard University. (Pick out the clauses and state their type.)
Answer:
you could reach Harvard Square near Harvard University-Main clause
If you walked for an hour from there- Subordinate adverb clause of condition

Question 9.
All the discussions with these greats broadened my horizon.
(Rewrite beginning ‘My horizon…………’)
Answer:
My horizon was broadened by all the discussions with these greats.

Question 10.
Find from the text, a sentence that show past habit.
Answer:
We used to discuss about relativity, Big Bang, aesthetics, literature, philosophy, economics and many other subjects every day until late into the nights.

Question 11.
I learnt these values during my IIT days.
(Rewrite beginning ‘These values’.)
Answer:
These values were learnt by me during my IIT days.

Question 12.
It is very difficult to become a master or an expert in all these subjects. (Rewrite using ‘not’.)
Answer:
It is not at all easy to become a master or an expert in all these subjects.

Question 13.
I made a few mistakes, but learnt a lot about motivation. (Rewrite as a complex sentence.)
Answer:
Though I made a few mistakes, I learnt a lot about motivation.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question 14.
I learnt a lot of things when I was running these large companies.
(Pick out the subordinate clause and state its type.)
Answer:
when I was running these large companies – Subordinate adverb clause of time.

Question 15.
You need to lead from the front.
(Add a question tag.)
Answer:
You need to lead from the front, don’t you?

Question 16.
I had also written 4 books with 500-700 pages each on Information Technology published by Tata McGraw-Hill. (Pick out the predicate.)
Answer:
predicate-had also written 4 books with 500-700 pages each on Information Technology published by Tata McGraw-Hill.

Vocabulary:

Question 1.
From the extract, prepare a word register of at least 6 words for:
‘Household appliances and objects’:
Answer:
fan, refrigerator, geyser, dining table, gas stove, air conditioner.

Question 2.
Match the columns:

AB
1. dining(a) days
2. gas(b) conditioner
3. school(c) table
4. air(d) stove
5. rich(e) music
6. Indian(f) childhood

Answer:

AB
1. dining(c) table
2. gas(d) stove
3. school(a) days
4. air(b) conditioner
5. rich(f) childhood
6. Indian(e) music

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question 3.
Choose the correct noun forms from those given in brackets:

  1. elegant (elegance/elegantly)
  2. solve (solving/solution)
  3. develop (developmental/development)
  4. logically (logical/logic)
  5. appear (appearance/apparently)
  6. including (inclusive/inclusion)

Answer:

  1. elegant – elegance
  2. solve – solution
  3. develop – development
  4. logically – logic
  5. appear – appearance
  6. including – inclusion

Question 4.
Write the verb forms of the following:

  1. maximum
  2. examination
  3. challenging
  4. beauty
  5. quickly
  6. admission

Answer:

  1. maximum – maximise
  2. examination – examine
  3. challenging – challenge
  4. beauty – beautify
  5. quickly – quicken
  6. admission – admit

Question 5.
Find out a word related to the game of cricket. List two meanings for it.
Answer:
Scoring:
1. general meaning: getting something
2. related to cricket: gaining runs

Question 6.
Guess the meaning of:

  1. inferiority complex
  2. sophisticated
  3. arrogant

Answer:

  1. inferiority complex – a feeling that you are not as good, as intelligent, as attractive, etc. as other people
  2. sophisticated – smart and polished
  3. arrogant – unpleasantly proud

Question 7.
Find out a word related to the game of cricket. List two meanings for it.
Answer:
Stumped: (Note: The word is not in the lesson but in the question on page 86)
1. general meaning : to be unable to answer a question or solve a problem because it is too difficult
2. related to cricket: being stumped is a method of dismissing a batsman.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question 8.
Guess the meaning:
1. negotiate
2. at ease
Answer:
1. negotiate – to have formal discussions with someone in order to reach an agreement with them
2. at ease – comfortable.

Question 9.
Find the full forms of:

  1. IIT
  2. TFIR
  3. BARC
  4. TCP
  5. IP

Answer:

  1. IIT: Indian Institute of Technology
  2. TIFR: Tata Institute of Fundamental Research
  3. BARC: Bhabha Atomic Research Centre
  4. TCP: Transmission Control Protocol
  5. IP: Internet Protocol

Question 10.
Find the meaning of: anything under the sun
Answer:
anything under the sun-anything at all.

Question 11.
Find the full form of: GRE
Answer:
GRE – Graduate Record Examination

Question 12.
Match the following:

AB
1. Sociology(a) the scientific study of material remains of past human life and activities.
2. Economics(b) the study of the development, structure, and functioning of human society.
3. Psychology(c) the branch of knowledge concerned with the production, consumption, and transfer of wealth.
4. Archaelogy(d) the scientific study of the human mind and its functions.

Answer:

  1. Sociology – the study of the development, structure, and functioning of human society.
  2. Economics – the branch of knowledge concerned with the production, consumption, and transfer of wealth.
  3. Psychology – the scientific study of the human mind and its functions.
  4. Archaelogy – the scientific study of material remains of past human life and activities.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question 13.
From the extract find four words that form their antonyms by adding a prefix:
Answer:

  1. important × unimportant
  2. successful × unsuccessful
  3. possible × impossible
  4. written × unwritten

Question 14.
Write the past participles of:

  1. learn
  2. write
  3. change
  4. make

Answer:

  1. learn – learnt
  2. write – written
  3. change – changed
  4. make – made

Question 15.
Find out a word related to the game of cricket. List two meanings for it.
Answer:
target setting:
1. general meaning: deciding something that one hopes or intends to accomplish
2. related to cricket: deciding the number of runs to be achieved.

Question 16.
Give the adjective forms of the following:

  1. humanity
  2. rationality
  3. humility
  4. equality
  5. curiosity
  6. knowledge

Answer:

  1. humanity – humane
  2. rationality – rational
  3. humility – humble
  4. equality – equal
  5. curiosity – curious
  6. knowledge – knowledgeable

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Non-Textual Grammar:

Do as directed:

Question 1.
To their astonishment they found a hissing snake stopping their way. (Rewrite using the verb form of the underlined word.)
Answer:
They were astonished to find a hissing snake stopping their way.

Question 2.
The minister spotted his cheerful face in the crowd and called out to him. (Rewrite using the present participle form of the verb ‘to spot’.)
Answer:
The minister, spotting his cheerful face in the crowd, called out to him./Spotting his cheerful face in the crowd, the minister called out to him.

Question 3.
He is a great king.
(Rewrite as an exclamatory sentence.)
Answer:
What a great king he is

Spot the error in the following sentences and rewrite them correctly:

Question 1.
Even though the laptop is expensive, but I wish to buy it for my mother.
Answer:
Even though the laptop is expensive, I wish to buy it for my mother.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.8 Voyaging Towards Excellence

Question 2.
The story should not exceed more than 800 words.
Answer:
The story should not exceed 800 words.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 8 Poverty in India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 8 Poverty in India Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Economics Important Questions Chapter 8 Poverty in India

1A. Choose the correct option:

Question 1.
____________ poverty refers to lack of minimum subsistence. [Absolute/Relative/General]
Answer:
Absolute

Question 2.
____________ poverty is a universal phenomenon. [Relative/Absolute/Rural]
Answer:
Relative

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 8 Poverty in India

Question 3.
Poverty is ____________ phenomenon. [a social/an economical/a political]
Answer:
a social

Question 4.
According to planning commission, an individual in urban area requires ____________ calories per day. [2000/2100/2400]
Answer:
2100

Question 5.
____________ poverty refers to Absence of minimum subsistence. [Relative/Absolute/General]
Answer:
Absolute

Question 6.
____________ poverty cannot be removed completely. [Absolute/Relative/Urban]
Answer:
Relative

Question 7.
An average Indian requires ____________ calories from his/her daily consumption of food. [2250/2550/2200]
Answer:
2250

Question 8.
When a person is unable to consume 2100 calories per day, he/she is considered to be ____________ poor. [urban/ ural/relative]
Answer:
urban

Question 9.
____________ poverty is mostly found among agricultural and landless labourers or marginal farmers. [Urban/Rural/Relative]
Answer:
Rural

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 8 Poverty in India

Question 10.
Poverty line is an ____________ line. [imaginary/straight/visible]
Answer:
imaginary

Question 11.
According to World Bank, India’s ____________ population lived below poverty line. [21.2%/5%/20%]
Answer:
21.2%

1B. Complete the correlation:

Question 1.
National Health Mission : Health : : Sarva Shiksha Abhiyan : ____________
Answer:
Education

Question 2.
Antyodaya Anna Yojana : Food Security : : Jan Dhan Yojana : ____________
Answer:
Financial inclusion

Question 3.
NUT Aayog : Poverty Line : : Anti Poverty Programme : ____________
Answer:
Garibi Hatao

Question 4.
Pradhan Mantri Awaas Yojana : Housing : : Swachch Bharat Mission : ____________
Answer:
Sanitation

Question 5.
Material dimension : No access to safe drinking water : : ____________ : social discrimination
Answer:
Non-material dimensions

Question 6.
Rural Area : ____________ : : Urban Area : 2100 calories
Answer:
2400 calories

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 8 Poverty in India

Question 7.
Low agricultural productivity : ____________ : : Slow individual growth : Urban Poverty
Answer:
Rural Poverty

Question 8.
Effects of poverty : ____________ : : Causes of poverty : Inflation
Answer:
Anti social activities.

1C. Suggest the economic terms for the given statement:

Question 1.
An imaginary line that divides the poor and non-poor.
Answer:
Poverty Line

Question 2.
The cycle of low income, low saving, low investment, low production, less employment.
Answer:
The vicious circle of poverty

Question 3.
Poverty where we can find unemployed people, slums, unhygienic conditions, crime, thefts, etc.
Answer:
Urban poverty

Question 4.
Noted Indian economist and recipient of Bharat Ratna.
Answer:
Prof Amartya Sen

Question 5.
Anti-poverty programme during British Period.
Answer:
‘Garibi Hatao’

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 8 Poverty in India

Question 6.
Deprivation of basic needs to people living in villages.
Answer:
Rural Poverty

Question 7.
The spillover effect of migration among rural poor.
Answer:
Urban Poverty

Question 8.
The situation in which there is a continuous rise in the price of essential commodities.
Answer:
Inflation

1D. Arrange in proper order:

Question 1.
Capital formation, Saving, Income, Investment, Production.
Answer:
Income, Saving, Investment, Capital formation, Production.

Question 2.
Middle income. Low income, Upper Middle income, High income.
Answer:
High income, Upper middle income, Middle income, Low Income.

Question 3.
Saffron Ration Cards, White Ration Cards, Yellow Ration Cards.
Answer:
White Ration Cards, Saffron Ration Cards, Yellow Ration Cards.

1E. Find the odd word out:

Question 1.
Food items – Fish, Salt, Beverages, Durable Goods.
Answer:
Durable Goods

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 8 Poverty in India

Question 2.
Low poverty ratio – Himachal Pradesh, Jammu and Kashmir, Punjab, Tamil Nadu.
Answer:
Himachal Pradesh

Question 3.
Cause of poverty – Inflation, Population explosion, Unemployment, Industrialization.
Answer:
Industrialization

Question 4.
Effects of poverty – Low national income, Anti social activities, Population explosion, Low standard of living.
Answer:
Population explosion

Question 5.
Non-food items – Durable goods, Footwear, Fuel and Light, Salt and Sugar.
Answer:
Salt and Sugar

Question 6.
Economic effects of poverty – Low national income, Anti socio activities, Law standard of living, Malnutrition and starvation.
Answer:
Anti socio activities

1F. Complete the following statements:

Question 1.
The Employment Guarantee Scheme was launched in the state of ____________
Answer:
Maharashtra in 1972

Question 2.
An individual in the Urban area requires ____________
Answer:
2100 calories per day

Question 3.
Antyodaya Anna Yojana was launched in ____________
Answer:
December 2000

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 8 Poverty in India

Question 4.
Comparison between standard of living is known as ____________
Answer:
Relative Poverty

Question 5.
Poverty line is an ____________
Answer:
imaginary line

Question 6.
Poverty line is based on ____________
Answer:
household consumption expenditure

Question 7.
Wide inequalities have been observed in the ____________
Answer:
distribution of income

Question 8.
Inflation refers to a continuous rise ____________
Answer:
in the price

Question 9.
‘Vicious Circle of Poverty’ concept is given by ____________
Answer:
Prof. Ragnar Nurkse

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 8 Poverty in India

Question 10.
Minimum Wages Act was passed in 1948, to ____________
Answer:
provide fair wages

1G. Choose the wrong pair:

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(i) SGSYSelf-employment
(ii) SBMSanitation
(iii) JDYLiteracy
(iv) PAYHousing

Answer:
Wrong pair: JDY – Literacy

Question 2.

Group ‘A’Group ‘B’
(i) Rural Poverty2400 Calories
(ii) Urban Poverty2100 Calories
(iii) Average Calories4500 Calories
(iv) Absolute PoorMinimum Subsistence

Answer:
Wrong pair: Average Calories – 4500 Calories

Question 3.

Group ‘A’Group B’
(i) Absolute PoorLack of Nutrition
(ii) Relative PoorComparison
(iii) Rural PoorMarginal Farmer
(iv) Urban PoorIndustrialization

Answer:
Wrong pair: Urban Poor – Industrialization

Question 4.

Group ‘A’Group ‘B’
(i) Anti Poverty ProgrammeGaribi Hatao
(ii) Poverty LineImaginary Line
(iii) Vicious CirclePoverty
(iv) Cause of PovertyEqual Distribution of Income

Answer:
Wrong pair: Cause of Poverty – Equal Distribution of Income

Question 5.

Group ‘A’Group ‘B’
(i) Absolute PovertyIndia
(ii) Relative PovertyThe U.S.A.
(iii) Urban PovertyMore in India
(iv) Rural PovertyMore in the U.S.A.

Answer:
Wrong pair: Rural Poverty – More in the U.S.A

1H. Choose the correct pairs:

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Absolute poverty(a) Unorganised labour
2. Relative poverty(b) Small farmer
3. Rural poor(c) Health Insurance
4. Urban poor(d) The U.S.A.
5. Slums(e) India
(f) Unhygienic conditions

Answer:
(1) – e, (2) – d, (3) – b, (4) – a, (5) – f

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 8 Poverty in India

Question 2.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Village artisans(a) 2100 calories
2. Poverty line(b) Universal
3. Urban poverty(c) Urban poor
4. Rural poverty(d) Rural poor
5. Relative poverty(e) 2400 calories
(f) Imaginary line

Answer:
(1) – d, (2) – f, (3) – a, (4) – e, (5) – b.

Question 3.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Control of population(a) Comparison between income group
2. Absolute poverty(b) Garibi Hatao
3. Relative poverty(c) Poverty line
4. Anti-poverty programme(d) Population
5. NITI Aayog(e) Family Planning programme
(f) Absence of minimum subsistence

Answer:
(1) – e, (2) – f, (3) – a, (4) – b, (5) – c.

2. Assertion and Reasoning questions:

Question 1.
Assertion (A): Urban poverty is more harmful than rural poverty.
Reasoning (R): The poor in the urban areas live in unhygienic conditions which are hazardous to their health,
(i) (A) is true, but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Question 2.
Assertion (A): The poverty line differs from country to country.
Reasoning (R): A person described as poor in the USA will not be placed below the poverty line category in India.
(i) (A) is true, but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

3. Distinguish between:

Question 1.
Urban Poverty and Rural Poverty.
Answer:

Urban PovertyRural Poverty
(i) Poverty found in urban areas is known as Urban poverty.(i) Poverty found in rural areas is known as Rural poverty.
(ii) A person who is unable to consume more than 2100 calories experiences Urban poverty.(ii) A person who is unable to consume more than 2400 calories experiences poverty.
(iii) It is mostly found among the village artisans, the landless agricultural labourers, the small and marginal farmers.(iii) It is mostly found among the rural migrate in the urban area, who lives in slums, lack infrastructure, illiteracy, unemployed people, etc.
(iv) It can be eradicated by agricultural growth and development, anti-poverty programmes like ‘garibi hatao’ etc.(iv) It can be eradicated by industrialization, affordable housing, etc.

Question 2.
Absolute Poverty and Relative Poverty.
Answer:

Absolute PovertyRelative Poverty
(i) Absolute poverty is a situation where an individual is not able to consume minimum calories intake.(i) Relative poverty is a situation where there is a comparison of income or living standard of different income groups.
(ii) Absolute poverty can be eradicated with the help of effective anti-poverty programmes.(ii) Relative poverty can not be eradicated completely.
(iii) It exists in developing and underdeveloped countries like India, etc.(iii) It is a universal phenomenon and is found in all countries of the world.
(iv) Absolute poverty indicates the minimum subsistence level of a section of society.(iv) Relative poverty indicates the existence of income inequalities between different income groups.

4. Answer the following:

Question 1.
What are the economic effects of poverty?
Answer:
Economic effects of poverty:

  • Low national income: As a substantial number of people are poor, their income, saving, and investment are inadequate. This results in low capital formation.
  • Adverse effect on production: Since the capital for modernization is not available, the farmers continue with the outdated methods. Similarly, the industry does not have funds for modernization.
  • Misallocation of resources: To help the poor, the government spends a huge amount on welfare activities. This restricts the allocation of resources for productive activities.
  • Low standard of living: Due to low per capita income and low per capita consumption, people are forced to live in slums. This is reflected in the low standard of living.
  • Malnutrition and starvation: Poor people can not afford a balanced diet due to low income. They do not get the minimum calories from their diet.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 8 Poverty in India

Question 2.
What are the causes of rural poverty?
Answer:
Causes of rural poverty:

  • Population explosion: Due to the rapid growth of population and lesser growth in employment, poverty is increasing.
  • Slow economic growth: Agricultural and industrial growth is happening at a slower pace, thus contributing to poverty.
  • Unemployment: Unemployment is a major cause of poverty because of which poor people are not able to get jobs as well as income.
  • Economic inequalities: A larger percentage of national income is in a few rich people’s hands, who exploit poor people, which in turn causes poverty.
  • Inflation: Increase in the price of commodities without rising in income put more pressure on poor people.
  • Regional imbalance: Some states in India are having lesser economic growth as compared to other states.
  • The vicious circle of poverty: Due to low consumption, low saving, low production, low employment, and low income, the vicious circle of poverty has trapped India.

Question 3.
Explain the concepts of poverty.
Answer:
Concepts of Poverty: There are two major concepts of poverty in India, which include absolute poverty and relative poverty.

  • Absolute Poverty: Absolute Poverty can be measured in terms of calorie intake on daily basis. As per the standard set by the planning commission, in case a person is not able to take a calorie intake of 2400 calories in a rural area and 2100 calories in an urban area then the person is called absolute poor. It is found in developing and under-developing countries. It can be eradicated with proper planning of the government.
  • Relative Poverty: Relative poverty is a universal phenomenon and is found in all countries. It can be measured through comparison of standard of living of different sections of people in terms of different income, wealth, consumption, etc. It cannot be completely eradicated from any country.

Question 4.
Write notes on types of poverty.
Answer:
Types of Poverty:

(i) Rural Poverty: Poverty prevailing in rural areas is called rural poverty. A person who consumes less than 2400 calories per day is said to be a rural poor. This poverty is mostly found among poor farmers, artisans, landless laborers, etc. It can be removed by agricultural growth and anti-poverty programmes.

(ii) Urban Poverty: Poverty prevailing in urban areas is called urban poverty. A person who consumes less than 2100 calories per day is said to be an urban poor. This poverty is more found among people who live in slums with unhygienic conditions or are employed in low-paid jobs. It can be removed by using labor-intensive techniques, growth of employment programs, etc.

(iii) Absolute Poverty: Absolute poverty is a condition in which even the basic needs of a person are not satisfied. A person who is unable to consume 2100 calories per day in urban areas or 2400 per day in rural areas, is said to be absolutely poor. It is found in poor and developing countries of the world like India, Bangladesh, Pakistan, etc.

(iv) Relative Poverty: Relative poverty is based on the comparison of the lower-income groups with the higher-income groups. It is judged on the basis of per capita income and per capita consumption expenditure of people in a country. It is a universal phenomenon and is found in all countries.

5. State with reasons whether you agree or disagree with the following statement:

Question 1.
Absolute poverty can be eradicated.
Answer:
Yes, I agree with the statement.

  • Absolute poverty can be eradicated.
  • Developed countries have eradicated absolute poverty.
  • It is only in developing countries that absolute poverty is seen.
  • In these countries problems like overpopulation, slow economic development, illiteracy, agricultural and industrial backwardness, defective land system, unemployment, inequalities when solved, the problem of absolute poverty will also be solved.
  • In this manner, the problem of absolute poverty can be eradicated.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 8 Poverty in India

Question 2.
Poverty is not responsible for the degradation of the environment.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • Poverty is a part of the society or population which is not able to meet even its basic necessities.
  • Poor people do not have sufficient income.
  • They don’t possess money for proper food, clothing, shelter, health, and education.
  • They live in unhygienic conditions.
  • Thus, to satisfy their basic requirement, they cause harm to the quality of the environment.

Question 3.
Controlling population growth can reduce poverty in India.
Answer:
Yes, I agree with the statement.

  • Poverty is a social phenomenon.
  • Population explosion leads to poverty in India.
  • In order to remove poverty, it is necessary to create awareness about the importance of family planning to the people.
  • The government needs to formulate appropriate population policies to keep in check for population growth in the country.
  • If the population is controlled, there will be enough scope for employment for all in the country.
  • Full employment will lead to growth in per capita income, which in turn will lead to an increase in the standard of living of the people.
  • Thus, controlling population growth can reduce poverty in India.

6. Answer in detail:

Question 1.
Explain the causes of poverty in India.
Answer:
The causes of poverty are as follows:

  • Population explosion: Due to the increase in population, poverty is growing rapidly.
  • Slow economic growth: There is slow industrial and agricultural growth due to which the economy is growing slowly.
  • Unemployment and underemployment: Unemployment is the major factor of increased poverty.
  • Economic inequalities: There are inequalities in the distribution of income, assets, consumption expenditure, which in fact have increased poverty.
  • Inaccessibility to infrastructural facility: Due to lack of sufficient income, purchasing power is less. This leads to the inaccessibility of infrastructure such as energy, transport, communication, etc.
  • Inflation: Inflation is the major cause of poverty where prices are increased on basic food and commodity.
  • Regional imbalance: Economic development of some of the states in India is happening at a lower growth rate thus creating poverty.
  • The vicious circle of poverty: Vicious circle of poverty can be explained, where all the factors are interrelated with each other like low national income, low per capita income, low saving, low capital formation, low production, less employment resulting in poverty.
  • Other factors: Gender discrimination, corruption, natural disasters, caste, religion are some of the other factors which lead to poverty.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 6 Population in India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 6 Population in India Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 6 Population in India

1. Choose the correct option:

Question 1.
Stages of the theory of demographic transition.
(a) High birth rate and high death rate
(b) High birth rate and low death rate
(c) Low birth rate and low death rate
(d) Economic development
Options:
(1) a and b
(2) a and c
(3) a, b and c
(4) a, b, c, and d
Answer:
(3) a, b and c

Question 2.
Incorrect reasons for the population explosion in India
(a) Illiteracy
(b) Universalization of Marriage
(c) Joint family system
(d) Upliftment in lifestyle
Options:
(1) a and b
(2) c and d
(3) a, b and c
(4) d
Answer:
(4) d

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 6 Population in India

Question 3.
Remedies undertook to check population explosion
(a) To provide employment
(b) To improve women’s quality of life
(c) National Population Policy
(d) Disaster management
Options:
(1) d
(2) a and c
(3) c and d
(4) a, b and c
Answer:
(4) a, b and c

Question 4.
Choose the correct pair:

Group ‘A’Group ‘B’
1. Year of Great Divide(a) Stable population till 2045
2. A. J. Coale and E. M. Hoover(b) 1921
3. Social Reforms(c) Demographic Transition
4. National Population Policy, 2000(d) Spread of education

Options:
(1) 1-d, 2-c, 3-a, 4-b
(2) 1-b, 2-c, 3-d, 4-a
(3) 1-b, 2-a, 3-c, 4-d
(4) 1-c, 2-d, 3-a, 4-b
Answer:
(2) 1-b, 2-c, 3-d, 4-a

2. Give economic terms:

Question 1.
An increase in population is faster than economic growth and development.
Answer:
Population explosion

Question 2.
Difference between birth rate and death rate.
Answer:
Survival rate

Question 3.
The balance between natural resources and population growth.
Answer:
Optimum population

Question 4.
Programme introduced to reduce the birth rate in 1952.
Answer:
Family Planning Programme

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 6 Population in India

3. Identify and explain the concepts from the given illustrations:

Question 1.
There were 40 births per 1000 in-country ‘A’ during a year.
Answer:
Birth Rate.
Birth rate means the number of births occurring per thousand of the living population during a year. It is also called the fertility rate.

Question 2.
In Mumbai city, public transport service is largely affected due to the growing population.
Answer:
High Density of Population.
The number of people living per square kilometer is known as the density of population.
In India, it is 382 people per square kilometer as per the 2011 Census which is very high.

Question 3.
In-country ‘B’ there are 15 deaths taking place per 1000 during a year.
Answer:
Death Rate.
Death rate means the number of deaths occurring per thousand of the living population during a year.
It is also called the mortality rate.

Question 4.
For a certain period of time, China had adopted the policy of ‘One child per family.
Answer:
Population policy.
China’s ‘One Child Policy’ was part of a birth planning program designed to control the size of its population.

4. Answer the following:

Question 1.
Explain the causes of the high birth rate.
Answer:
The causes of the high birth rate are as follows:
(i) Illiteracy:
A large proportion of the population in India is illiterate which means they are bound to be traditional, superstitious, ignorant, and irrational. So they have more children.

(ii) Universalization of Marriage:
In India, Marriage is considered a religious and social obligation. In spite of the spread of education, the attitude of people towards marriage remains unchanged.

(iii) Age of Marriage:
In India the average age for marriage is low. Hence, the childbearing period is long which is responsible for the high birth rate.

(iv) Preference for the male child:
Many parents don’t accept family planning till they have a son or desired number of sons. This is known as son meta-preference.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 6 Population in India

Question 2.
Explain the causes of a low death rate.
Answer:
The causes of the low death rate are as follows:
(i) Improvement in medical and health facilities:
Due to advanced medical and health facilities epidemics like the plague, cholera, malaria, smallpox, measles, TB, etc. have been controlled or eradicated. The invention of sulpha drugs, penicillin, antibiotics has helped to reduce the death rate among people. The number of hospitals, doctors, and nurses also have increased. This has reduced the death rate.

(ii) Decline in Maternal Mortality Rate:
There is a fall in the death rate among women after delivery because of the easy availability of doctors, nurses, medicines, and transport facilities.

(iii) Fall in infant mortality rate:
Due to an improvement in medical facilities and public health measures infant mortality has declined.

(iv) Increase in literacy:
The spread of education especially among women has helped them to take better care of their children. This has reduced the death rate.

Question 3.
Explain the role of human resources in economic development.
Answer:
Role of human resource in economic development:

  • Economic growth is only a means and human development is the end i.e. the objective of economic growth and development is to improve human conditions and enlarge people’s choices.
  • Human development increases political stability by reducing civil disturbances in society.
  • Human development leads to an increase in human productivity i.e., investment in nutrition, health, and education results in higher productivity.
  • Human development helps to control population growth, through increasing literacy specially in women.
  • Human resource development contributes to improvement in life expectancy and literacy rate. This further improves the quality of life.
  • Human resource development helps to bring about research and development. It motivates research in various educational institutions.

5. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
India is experiencing Population Explosion.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • India is going through a population explosion because in the post-independence period, the death rate has been falling rapidly and the birth rate is falling slowly and still remains very high. So, the survival rate is high.
  • India is the second-largest country in the world.
  • Between 1951 to 1971 population increased from 36.1 crores to 54.8 i.e. the population has increased more than 3 times in 2011 to 121.02 crores during these three decades. The annual population growth rate was more than 2%.
  • That is why India is experiencing a population explosion.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 6 Population in India

Question 2.
The death rate is falling rapidly in India.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • There has been improvement in medical and health facilities, the decline in maternal mortality rate, fall in infant mortality rate, increase in literacy rate, etc.
  • Through public health measures, a better quality of food is available.
  • The government has taken several steps to control natural calamities.
  • This helps to mitigate all types of disasters thereby reducing the loss of lives.
  • Hence, the death rate in India is falling rapidly.

Question 3.
Optimum population contributes to the economic development of a country.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • Optimum population means there is a balance between population growth and the availability of natural resources.
  • If the population grows faster then there will be a shortage of food supply, low employment opportunities, etc., and pressure will be there on the economic growth of the country.
  • It will create social and economic imbalances in the economy.
  • Whereas optimum population will lead to balance in social and economic growth resulting in faster growth of the country.
  • Thus, an optimum population contributes to the economic development of a country.

Question 4.
Human resources play an important role in economic development.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • The United Nations Development Programme (UNDP) has introduced the concept of ‘Human Development’ in 1990.
  • Human resource development occurs through the provision of educational facilities, increase in literacy rate, especially among women tends to reduce birth rate and infant mortality rate. This contributes to population control.
  • HRD contributes to improvement in life expectancy and literacy rate. This further improves the quality of life.
  • Human development leads to an increase in human productivity, i.e. investment in nutrition, health, and education which results in higher productivity.
  • Hence, human resources play an important role in economic development.

Question 5.
The birth rate is declining due to changes in the standard of living.
Answer:
Yes, I do agree with the statement.

  • According to the 2011 Census, the birth rate in India is 20.9 which is low as compared to the 2001 Census.
  • There are certain factors responsible for the declining birth rate.
    • Awareness about health facilities.
    • Joint Family System is now shaped into a nuclear family system.
    • The cost of education is increased per child.
    • Under the family planning programme, contraceptive pills are available.
  • Due to all these reasons, the birth rate is declining in India.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 6 Population in India

6. Solve the following:

Question 1.
Find out Q3 from the given data.
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 6 Population in India 6
Answer:
Arranging the data in ascending order:
36.1, 43.9, 54.8, 68.3, 84.6, 102.7, 121.02
Here, n = 7
Q3 = \(\frac{3(n+1)^{\text {th }}}{4}\) observation
Q3 = \(\frac{3(7+1)^{\mathrm{th}}}{4}\) observation
Q3 = 6th observation
Q3 = 102.7

Question 2.
Draw a population growth curve from the given data.
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 6 Population in India 6
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 6 Population in India 6.1

11th Economics Digest Chapter 6 Population in India Intext Questions and Answers

Try this: (Textbook Page No. 38)

Based on the given table 6.2, explain how demographic transition theory is applicable to India.
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 6 Population in India Page 38.1

Answer:
Both birth rate and death rate falling from 1901 to till 2011 due to that India is facing high growth of population explosion. Hence we can say India is experiencing the second stage of demographic transition.

Can you tell: (Textbook Page No. 38)

Observe Fig. 6.3 and draw inferences from it.
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 6 Population in India Page 38

Answer:
Inferences drawn from the figure are as follows:

  • In 1961 Birth rate and the Death rate was high as compared to the year 2011. Hence, there was less population in the year 1961.
  • As the year passes by, the death rate is declining and the birth rate is inclining due to proper medication facilities, improvement in education facilities, etc.
  • This all led to a population explosion in India. The year 2011 is a case of overpopulation.

Find out: (Textbook Page No. 39)

Legal age of marriage for males and females in different countries?
Answer:

CountriesMaleFemale
1. India2118
2. U.S.A1816-17
3. Afghanistan1816
4. Argentina1818
5. Australia1818
6. Bangladesh2118
7. Bhutan1818
8. China2220
9. Cuba1816
10. Egypt2121
11. Germany1818
12. Indonesia1916
13. Japan2020
14. Kuwait1715
15. Singapore2121
16. Thailand1717

Note: Students may further refer to the internet for more information on the legal age of marriage.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 6 Population in India

Do you know: (Textbook Page No. 41)

Question 1.
What do you mean by Population Education?
Answer:
According to UNESCO – “Population Education is an educational programme which provides for a study of population situation of the family, the community, nation, and world with the purpose of developing in the students rational and responsible attitude and behaviour towards the situation”.

Question 2.
When does demographic dividend occur?
Answer:
Demographic dividend occurs when the proportion of working people to the total population is high.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.1 Song of the Open Road

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 2.1 Song of the Open Road Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.1 Song of the Open Road

12th English Digest Chapter 2.1 Song of the Open Road Textbook Questions and Answers

Question 1.
Choose the mode of travel that you would like the most, for a journey.
(a) Airways
(b) Waterways
(c) Railways
(d) Roadways.
Give reasons for your preference.
Answer:
(a) Airways:

  • Time-saving even if costly
  • Affordable nowadays due to economy airlines
  • Useful to go all over the world if one can afford
  • Qan enjoy birds’- eye view of different places

(b) Waterways:

  • Enjoyable way to travel
  • Commuting on waterways is not common all over India.
  • In Kerala people use boats on canals and creeks for daily commute
  • Long-distance travel by cruise-ship would offer new experiences on the oceans
  • Can experience peace of mind and relaxation on long journey by waterway

(c) Railways:

  • safe, quick and cheap way to travel long distances
  • convenient for overnight journeys – no extra cost for night stay and rest
  • comfortable for individuals, families, large groups
  • view of the passing landscape and communities living along the route
  • opportunity to meet people and even make new friends
  • work, family trips, pilgrimage, touring – all kinds ofjourneys are possible and affordable.

(d) Roadways:

  • can travel through remote areas
  • travel by own vehicle gives more freedom.
  • can enjoy the natural beauty -greenery, mountains, water-bodies
  • see various geographical features, flora, and styles of clothing, food and even language.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.1 Song of the Open Road

Question 2.
Discuss with your partner, the preparations you would like to make for the journey chosen.
Answer:
(a) A journey by road will need a (virtual) map for the route to take. Road trips are unpredictable. Except for highways we do not know where food, water and facilities like restrooms or pharmacy may be available. One has to carry food, drinks and emergency medicines for unexpected situations. Umbrella or other rainwear, flashlight, spare tyre, tool box and jack are a must. Also when travelling by one’s own vehicle we must have the vehicle serviced and in perfect shape for long distance travel.

(b) All documents related to the vehicle – driver’s licence, registration- papers and insurance papers must be updated and ready to be shown. All journeys require the traveller to wear suitable comfortable clothes. So one would have to wear and pack clothes and accessories accordingly. One also has to foresee what weather conditions maybe along the journey and carry suitable items for that.

(c) Since all of us own mobile phones and our family will want to know about our well-being, one must remember to carry the phone charger and even a power- bank if possible. One must carry a list of emergency contact numbers on paper, in case one’s phone is lost or does not work.

(d) If one decides to travel alone one must be in touch with their loved ones daily, at least once at a particular time. If one has company then the travellers should also discuss the budget, schedule, how to tackle emergencies.and also what to do in unexpected situations.

Question 3.
Discuss the ways in which you would overcome the problems/hindrances/ difficulties you face during the journey.
Answer:
(a) In case of a problem or difficulty, I would go to the nearest place where I can try and resolve the problem.
(b) I would inform my family about the problem.
(c) I would take any steps needed to see that the problem does not become worse.
(d) I would ensure that I am safe till the problem is resolved and I can continue the journey/return home.

Question 4.
During every journey we have to observe certain rules. Discuss your ideas of the journey without any restrictions.
Answer:
(a) I would go with my friends since we work well as a team even though we have I varied interests and skills. We are like-minded about most things. We will share the costs and all of us drive well.
(b) My friends and I love to have fun but none of us is ever unruly. We do, always will, respect the law and are particular about others’ safety and our own.
(c) We will be. sure to never speed or drive rashly. None of us smokes nor consumes forbidden substances like alcohol.
(d) We will ensure that each gets some rest. We will also make sure we keep a log book to record our road trip for memories as well as a guide for later trips, so we can avoid the mistakes and fill in loopholes.

(A1)

Question (i)
Pick out the lines showing that the poet is prepared to enjoy every moment of his journey.
Answer:

  • ‘Afoot and light-hearted I take to the open road,..’
  • ‘Healthy, free, the world before me.’
  • ‘The long brown path before me leading wherever I choose.’
  • ‘Henceforth I ask not good-fortune, I myself am good-fortune,’
  • ‘Strong and content I travel the open road.’
  • ‘The earth, that is sufficient,’

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.1 Song of the Open Road

Question (ii)
By ‘old delicious burdens’ the poet means
(a) the luggage
(b) the food he carries
(c) sweet memories of the past
Answer:
(c) sweet memories of the past

Question (iii)
The poet is a person who is free from all inhibitions. Discuss how the concept is expressed in the poem.
Answer:
The poet is about to embark on a trip. He j does not consider anything can restrict him, even his own hesitation or doubts. He says he is prepared -‘afoot ’and ‘light-hearted’, He is physically fit and mentally without any dilemma. He is all set to follow the road to his dream/destination. ‘Healthy and free’ He does not (want to) depend on good luck or fortune to be kind to him. He has his life, his destiny, in his own hands and is. confident that is enough. ‘I ask not good-fortune, I myself am good-fortune’.

He is no longer going to delay his journey with complaints, criticising that everything is not perfect. What is there is enough for him. ‘I whimper no more, postpone no more, need nothing,’ ‘The earth, that is sufficient’. His determination is strong and he has decided to progress on his path in life. ‘Strong and content I travel the open road.’

(A2)

Question (i)
Following are the activities of the poet related to his journey on the road. Divide them into two parts as ‘activities the poet will practise’ and ‘activities he will not practise’.
1. Walking along the road though he does not know where it reaches
2. Complaining about the discomforts during the journey
3. Postponing the journey
4. Praying for good fortune
5. Carrying the fond memories of the good people
6. Creating contacts with famous and influential people
7. Striving to achieve high and bright success
8. Reflecting and developing his own ‘self Activities he will practise’.
Answer:
Activities he will practise:
1. Walking along the road though he does not know where it reaches
5. Carrying the fond memories of good people
7. Striving to achieve high and bright success
8. Reflecting and developing his own ‘self Activities he will not practise

Activities he will not practise:
2. Complaining about discomforts during the journey
3. Postponing the journey
4. Praying for good fortune
6. Creating contacts with famous and influential people

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.1 Song of the Open Road

(ii) Write down the traits the poet exhibits through the following lines.

Question (a)
Henceforth, I ask for no good fortune –
Answer:
I myself am good fortune – Self-confidence

Question (b)
Henceforth I whimper no more, postpone no more, need nothing –
Answer:
Positive and self-reliant

Question (c)
I do not want the constellations any nearer –
Answer:
self-assured and independent

Question (d)
I swear it is impossible for me to get rid of them –
Answer:
clear-thinking and knowing his mind

Question (e)
I am filled with them – I will fill them in return –
Answer:
aware and honest about himself

Question (iii)
‘Healthy, free, the world before me.’ Express your views regarding the above line.
Answer:
The poet is about to set out on life’s journey. He is of healthy body and mind. He feels strong enough to meet challenges he may have to face on the way. His attitude seems positive, hopeful and determined – he says ‘the world before me’ – showing this.

Hence we can say he is ready to make use of every opportunity the world can provide and he will not delay or complain, postpone or criticize, blaming others. He can make any dream come true.

(A3)

Question 1.
The poet has used many describing words like ‘healthy’ in the poem. Make a list and classify them as
(a) For the world: ……………
(b) For himself: ………………
(c) For the road: ………………
Answer:
(a) For the world: sufficient
(b) For himself: light-hearted, healthy, free, good-fortune, strong, content,
(c) For the road: open, long brown path

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.1 Song of the Open Road

(A4)

Question (i)
The road in the poem does not mean only the road to travel. The poet wants to suggest the road of life. Explain the metaphor with the help of the poem.
Answer:
In a journey we may go on, we plan on the mode of travel, and hope to have an enjoyable trip. We want to admire the scenes passing by. We may meet new people. Sometimes we may come across some difficulties, yet we complete the trip and return home to our normal routine.

For a trip, we make travel plans decide the destination and so on. But life itself is a long journey. In our life we have family and friends. We don’t know what will happen in future. We remember pleasant as well as sad situations of the past. We work hard, find success, face failure, and attain glory and defeat. So life goes on.

In both, a trip or in life, the attitude is important in how we make the journey. One must go ahead with a positive and flexible mind-set. Unexpected situations will come up. We may have pleasant as well as unpleasant situations. But if we have self-belief, any difficulty can be faced. One must just be strong.

The poem also tells we have memories. We are held back by attachments. But we can carry the beautiful past as happy memories, We should always go forward in the journey of life.

Question (ii)
There are certain words that are repeated in the poem. For example, ‘no more’ (Line 7) Find out other similar expressions. Explain the I effect they have created in the poem.
Answer:
There are several words that are repeated.
1. ‘open road’ – lines 1 and 7. Indicates the path in life is open wide for the poet/ person to make any choice he wants. The opportunities are unlimited.
2. ‘before me’ – the poet is looking at the road ahead, his future life, his outlook for the upcoming journey (of life).
3. ‘Henceforth I’ – lines 4 and 5. The poet conveys ‘from that point onwards’ he has decided to do or not do certain things.
4. ‘good-fortune’ – he believes good fortune or destiny is not external. It is within one’s power, in one’s own hands.
5. ‘I know’ – lines 11 and 12. This shows his full awareness.
6. I carry’ – lines 12, and twice in 13, I indicate the weight of the burdens though they may be delicious.
7. ‘they are’ – line 10 emphasizes that entity (constellations or people with power) belongs where it is.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.1 Song of the Open Road

Question (iii)
The use of personal pronoun ‘I’ is evident and prominent in this poem. Give reasons.
Answer:
The repetition of the pronoun ‘I’ occurs fifteen times in as many lines of the poem. This shows us how fully in charge the poet is of his life, his destiny, his actions, his decisions and the consequences.
The repeated use of T shows that he is confident of himself and is able to take his life forward independent of other’s support. He is going to stop complaining, criticizing.
He will approach the future on his own strengths. Ready to use the opportunities that he comes across, the poet is quite sure he does not need either luck or influential friends to help his attempts. He seems assured of his own capabilities.

(A5)

Question (i)
With the help of the following points, write a poetic appreciation of the poem ‘Song of the Open Road’.

  • the poem
  • title
  • theme
  • style
  • poetic devices
  • message
  • your opinion.

Answer:
‘The Song of the Open Road’ by American poet, Walt Whitman is about optimism, energy j and confidence. The world offers opportunities to anyone who wants to use them.

Walt Whitman’s works were a powerful influence on other writers. The poet himself struggled as a child of twelve. He dropped out of school to take up some job to help the family income. He worked as lawyer’s assistant, printer’s assistant, as a teacher and journalist. He helped look after the wounded in the American Civil War.

Question (ii)
Write four to six lines of Free Verse on the topic ‘The road that leads to my college’. Express that it is the road to knowledge and bright future. You may begin like this: Evlery day I tread with the bag of books
Answer:
‘The Road That Leads to My College’ Every day I tread with the bag of books And a hopeful step, Into the space of light and hope, Lean look for myself. I go to become more ready For tomorrow and the day after. Every day, every way I Grow and grow thankful and wise, strongly hopeful.

Question (iii)
Write a blog on the following topic.
(a) Man is Free by Birth.
Answer:
Man is Free by Birth

The statement is true in every sense of the word ‘free’. If someone does not have physical freedom, it is visible. But the freedom of the mind, thoughts, emotions, the spirit, the soul, is also vital for one to fully find satisfaction in life.

I remember an advertisement to bring up boys to be sensitive. Usually boys are discouraged from showing tears. It is thought tears of fear, anxiety, pain, loss are signs of weakness when a boy cries. There should be no external signs of these emotions and parents compare the boy to a girl. They make fun of their sons to stop him crying. In this way they take away the child’s freedom to express emotions. They take away his sensitivity!

Taking away of freedom is often done by adults to their children. The parents give guidance for the future but parents impose their own expectations on the kids and take away their freedom to choose a life-goal. The child’s natural liking or strength is not considered. The herd mentality makes parents force their children to follow a field which other students are doing. They earn lots of money. But they don’t notice their child does not like or is not good at it. So the child grows up leaving his passion.

Adults teach children that out of respect and good manners they must not question them. Children will grow up seeing injustice being done. They will notice bad things happening. But their desire to question is silent. They keep quiet and accept even bad things as normal.

I could go on. But let us ensure that freedom is alive and well. Let us allow everyone to be themselves, to follow their heart, to speak out when necessary, to fulfil their dreams. But we must ensure that this freedom never injures another or interferes with other people’s freedom.

The poem says ‘open’ road. It is about freedom. The poet wants to go out from restrictions and comforts. The poet wants to be self-reliant. He is confident. The poem is in free verse. There are many poetic devices but no metre or rhyme, We immediately notice repetition. There is also Transferred epithet.

The poem is a dramatic monologue. The poem inspires us to explore the world using our abilities. Comfort, complaints, criticisms and fate are not excuses for one’s inaction.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.1 Song of the Open Road

Question (iv)
Expand the ideas suggested in the following lines:
(a) All roads lead to Rome.
Answer:
The road system in the Roman Empire was built in a way that a person could take a road from anywhere and he would reach Rome. This means that every matter can be approached differently. Everyone has their own way to approach a matter. It could be doing some work or solving a problem. Each person has their way of doing things.

It means that we should agree not to be narrow minded. We should appreciate the other person’s way of doing things also. We should not expect everyone to think exactly the same way as we do. We should allow individuals to follow their method. Sometimes some work is given. That person will complete the work in his way. When giving the task the method of doing it need not be forced. Even if it is completely new then the person may do it himself. If he is not able to do it he can ask for help.

When there is a problem many people may be trying to find a solution. We can discuss ideas. Many ideas may be put forward. There can be so many ideas that are useful for solving the problem. One may be quicker. Another may be cheaper. One may need more people. So all ideas can be pooled to finally solve the problem.

Even the head of the country has a team of ministers. The leader discusses and consults with the team for running the country. All of them play a role for successful running of the government. This is true of teamwork and cooperation. We can all work for the same goal. The work may be so big that many are required to work together. It is not necessary for everyone to do exactly the same thing. But all work together in different methods so that we reach the desired goal.

Question (b)
A man without liberty is a body without a soul.
Answer:
We think ‘liberty’ means only physical freedom. But even if a person is not physically free, his mind is working freely. Actually the freedom to think, speak and act to fulfil our wishes and goals is more important.

A free man really means a free-thinking man. We have heard of men speaking out against powerful people. They were jailed. But even in jail they wrote books. They expressed their views. We know of many such famous personalities like Gandhiji, Jawaharlal Nehru and Nelson Mandela.

Many of our Indian freedom fighters were executed for their ideas. But they did not keep quiet. They spoke out and inspired Indians to rise up against the colonial rulers. Their minds were free though they were physically in prison.

Liberty is freedom to anything for oneself without hurting other people’s liberty. We should not use freedom to do just anything we desire. That is not correct. Hence we must be aware of what is happening and speak against wrongs. When there is life, there is mind. When we have an intelligent mind, we should think.

‘Life, liberty, and thought – three persons in one substance, eternal, never-ending, and unceasing.’ Khalil Gibran.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.1 Song of the Open Road

(A6)

Question (i)
Take help from the sources available on the internet and make a list of proverbs and quotations about ‘road.’ [an example …]
Answer:
The road to success is not a path you find but a trail you blaze.
https : //www.bemytravelmuse.com/best- road-trip-quotes/
https : //www.goodreads.com/quotes/tag/ road-trip

Question (ii)
Read the poem ‘The Road Not Taken’ by Robert Frost.

Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 2.1 Song of the Open Road Additional Important Questions and Answers

Read the poem and complete the activities given below:

Global Understanding:

Question 1.
Describe the mood of the speaker in the poem. Choose from the options given. There may be more than one possible option:
1. hopeful
2. thoughtful
3. serious
4. cheerful
5. regretful
6. upbeat
7. contemplative
8. buoyant
Answer:
1. hopeful
4. cheerful
6. upbeat
8. buoyant

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.1 Song of the Open Road

Inference/Interpretation/Analysis:

Question 1.
Pick out the lines from the poem which indicate the past behaviour of the poet, which he now chooses to discontinue and discard. What do the thoughts indicate regarding the poet’s intentions for the future?
Answer:
The lines which the poet writes indicating his change in mind-set are:
1. ‘Henceforth I ask not good-fortune, I myself am good-fortune,
2. Henceforth I whimper no more, postpone no more, need nothing,
3. Done with indoor complaints, libraries, querulous criticisms,’
The poet realizes he has been discontented, complaining, blaming and criticizing others, as an excuse for his inaction. He had not taken charge of his own actions or his life.

Now he has a clear view of what he will do in the future, a different attitude to life. He has taken charge of both now. He is ready to leave behind all negativity and move ahead with hope and self-confidence.

Personal Response:

Question 1.
The poet says ‘strong and content’, ‘The earth, that is sufficient’. Describe your thoughts about yourself if you were starting out on life’s journey. Would ‘the earth be sufficient’ for you to being ‘strong and content’?
Answer:
I agree with the poet. The fact that I am reading and understanding the poem indicates I have a high-school education. People with much fewer advantages have accomplished great things. I can use the resources I have to become a good human, a useful citizen and find my way to go forward in life. Success and satisfaction does not mean making lots of money or becoming famous. If I can help fellow humans and give back to the country that has given me so much, I will be content.

Poetic Devices:

Paradox is a poetic device, which is defined as ‘a (logical) statement’ contradicting itself. It can i also be said to be a sentence that is opposed to the 1 common sense but yet can be true.

Question 1.
Pick out a line from the poem that is an example of paradox.
Answer:
‘Still here I carry my old delicious burdens’ is the line that is having a paradox ‘delicious’ and ‘burden’. Something delicious is pleasant, whereas ‘burden ’ reminds us of something difficult and unpleasant. But the poet wants to convey that his sweet memories are difficult to leave behind. They pull us back from going away. But still he will go, but he will carry his precious memories and still carry on his life’s journey.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.1 Song of the Open Road

Question 2.
Pick out the line where transferred epithet is used by the poet.
Answer:
‘Done with indoor complaints, libraries, querulous complaints.’
The phrase ‘indoor complaints’ describes the speaker who earlier had been enclosed indoors and complaining. Now he is ‘done’ -will no longer do that. Another phrase ‘querulous criticisms’ speaks of an irritated person constantly criticizing. The poet has decided he will no longer indulge in that also.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India

1. Assertion and Reasoning questions:

Question 1.
Assertion (A): Poverty level declines with a rise in agricultural output.
Reasoning (R): Agricultural incomes have declined due to wide fluctuations in climatic conditions.
(i) (A) is true, but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).

Question 2.
Assertion (A): Urban poverty is attributed mainly to spillover effects of migration among the rural poor.
Reasoning (R): Poor rural infrastructure, lack of alternative jobs results in forced migration.
(i) (A) is true, but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India

Question 3.
Assertion (A): Relative poverty is found in all the countries of the world.
Reasoning (R): Differences in the levels of income is the only criteria for judging relative poverty,
(i) (A) is true, but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(i) (A) is true, but (R) is False.

Question 4.
Assertion (A): Poverty is not just a lack of money but also a lack of capabilities.
Reasoning (R): Lack of freedom to satisfy hunger, lack of health care facilities, denial of political freedom leads to poverty.
(i) (A) is true, but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).

Question 5.
Assertion (A): Food security, credit facilities guarantee social protection to the poor.
Reasoning (R): Leakages in the administrative system perpetuate poverty.
(i) (A) is true, but (R) is False.
(ii) (A) is false, but (R) is True.
(iii) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer:
(iv) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

2. Find the odd word out:

Question 1.
Colours of Ration card – White, Green, Saffron, Yellow
Answer:
Green

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India

Question 2.
High Poverty ratio – Chhatisgarh, Jharkhand, Bihar, Kerala
Answer:
Kerala

Question 3.
Calories – 2400, 1800, 2100, 2250
Answer:
1800

3. Give economic terms:

Question 1.
Denial of opportunities to certain sections of the people in the society.
Answer:
Social exclusion

Question 2.
Concept of poverty that covers material and non-material dimensions.
Answer:
Multidimensional poverty

Question 3.
Poverty is judged on the basis of relative standards of livings of the people.
Answer:
Relative poverty

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India

Question 4.
Poverty can be completely eradicated.
Answer:
Absolute poverty

Question 5.
Threshold expenditure is needed to satisfy basic human needs at socially acceptable levels.
Answer:
Task Force on Eliminating Poverty

4. Identify and explain the concepts from the given illustration:

Question 1.
Baban’s daughter had to be hospitalized due to weakness caused by undernourishment or lack of minimum calorie requirement in the intake of food.
Answer:
Absolute poverty.
The absence of minimum income to satisfy the desired level of the calorie intake of food is called absolute poverty. Absolute poverty is generally found in developing countries like India. The situation of undernourishment can be overcome by taking the minimum required calorie food intake as per the standard set by the planning commission.

Question 2.
Dhanajirao is a wealthy landlord, but his annual income is relatively less in comparison to entrepreneur Raobahadur.
Answer:
Relative poverty.
Relative poverty can be judged by comparing the standards of living of different sections of the people. Relative poverty is found in all the countries of the world. It cannot be completely eradicated.

Question 3.
Urmi’s family live in a situation whereby they are not able to fulfill even the basic needs of life such as food, clothing, and shelter.
Answer:
Absolute poverty.
This is the case of absolute poverty where people have less income in which they cannot buy basic needs for living. Such poverty is generally found in developing countries like India. It can be eradicated by applying effective measures by the Government.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India

Question 4.
Sanjay’s family receives food grains on the basis of yellow ration cards through the public distribution system.
Answer:
Absolute poverty.
In absolute poverty, people are very poor and have very little income. Ration card is one of the measures to eradicate poverty by giving food-grains through ration shop at a subsidized rate.

Question 5.
In certain parts of the state, starvation-related death has been observed whereas in certain areas gross wastage of food has been reported.
Answer:
Relative poverty.
This is an example of differences between two different sections of people in terms of consumption and level of income. Such differences create relative poverty. It is found in all the countries of the world. It cannot be eradicated completely.

5. State with reasons whether you agree or disagree with the following statement:

Question 1.
Population control is the only measure to eradicate poverty.
Answer:
No, I do not agree with the statement.
Policy measures undertaken for the eradication of poverty are as follows:

  • Agriculture: Providing minimum support prices for selected crops and providing cheaper credit facilities to farmers are the measures taken to ensure stable agricultural income to farmers.
  • Rural works: New employment is created for labours of rural areas by way of construction of roads, irrigation projects, etc.
  • Rural industrialization: To increase the income of people living in rural areas, employment is created by promoting small-scale and cottage industries.
  • Minimum wages: In 1948, the Minimum Wages Act was passed to provide fair wages to laborers and workers of industrial and agricultural areas.

Besides these, there are many other causes like:

  • Public distribution system
  • Nationalization of banks
  • Progressive tax measures
  • Free Education
  • Affordable housing
  • Health Facilities
  • Skill development and self-employment.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India

Question 2.
Relative poverty is universal by nature.
OR
Relative poverty is found in all countries.
OR
Relative poverty is found in the richest of the rich countries.
Answer:
Yes, I agree with the statement.

  • Differences in income earned by people in relative poverty.
  • If one person earns less than the other, he is said to be poorer than the other.
  • So, this difference in the earnings of people will be found in all the countries of the world.
  • This is found because of differences in talents, education, abilities, skills, etc. of different people, and this cannot be removed from any country.
  • So, relative poverty is a universal phenomenon.

Question 3.
Regional imbalance is the only cause of poverty.
Answer:
No, I do not agree with the statement.
The causes of poverty besides regional imbalance are as follows:

  • Population explosion: Due to the increase in population, poverty is growing rapidly.
  • Slow economic growth: There is slow industrial and agricultural growth due to which the economy is growing slowly.
  • Unemployment and Underemployment: Unemployment is the major factor of increased poverty.
  • Economic inequalities: There are inequalities in the distribution of income, assets, consumption expenditure, which in fact have increased poverty.

Besides these, there are many other causes like:

  • Inaccessibility to infrastructural facility
  • Inflation in the country
  • The vicious circle of poverty
  • Other factors – like gender discrimination, corruption, natural disasters, etc.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India

6. Answer in detail:

Question 1.
Assess the various measures undertaken to eradicate poverty.
Answer:
Policy measures undertaken for the eradication of poverty are as follows:

  • Control of population: There are various population policies and family welfare programmes introduced to control the growth of the population.
  • Agriculture: Providing minimum support prices for selected crops and providing cheaper credit facilities to farmers are the measures taken to ensure stable agricultural income to farmers.
  • Rural works: New employment is created for labours of the rural areas by way of construction of roads, irrigation projects, etc.
  • Rural industrialization: To increase the income of people living in rural areas, employment is created by promoting small-scale and cottage industries.
  • Minimum wages: In 1948, the Minimum Wages Act was passed to provide fair wages to labourers and workers of industrial and agricultural areas.
  • Public distribution system: Under the public distribution system food grains are made available to poor people at highly subsidized rates through ration shops.
  • Nationalization of banks: Nationalization of banks was undertaken to provide loans to poor people at lower interest rates.
  • Progressive tax measures: Progressive income tax system has been introduced to reduce inequalities in the distribution of income.
  • Education: Primary education is made free as well as education for girls is provided at no cost to increase the enrollment ratio.
  • Affordable housing: Affordable housing facilities are provided to the rural and urban poor through the Slum Rehabilitation programme.
  • Health Facilities: Government hospitals, primary health centers have been established to provide medical facilities to poor people.
  • Skill development and self-employment: Skill-based training is provided for skill development which inspires people towards self-employment.

11th Economics Digest Chapter 8 Poverty in India Intext Questions and Answers

Can you tell: (Textbook Page No. 51)

Express your opinion on the following:

Questions 1.
There is a thick line of rural-urban economic divide in India.
Answer:
Yes, there is a thick line of rural-urban economic divide in India because of around 65% population lives in a rural area but do not have proper road access for vehicles, lack of health facilities, lack of employment opportunities, lack of technology, a rural economy based on subsistence strategies, the population is spread thinly, due to slow economic growth people migrating from rural to the urban area, etc.

In an urban economy around 35% population lives with good road access, many health facilities, employment opportunities, advanced technology, the thick density of population, high economic growth rate, etc.

Question 2.
There is an equitable distribution of income and wealth in the country.
Answer:
No, there is an unequal distribution of income and wealth in the country, that’s why India has adopted a progressive taxation policy. The government formulated many welfare policies to raise the income of poor income groups.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India

Question 3.
All the citizens have equal access to education, health, energy, and drinking water.
Answer:
No, there is unequal access to education, healthy drinking water.
In urban areas, people can afford all the amenities. There are many educational institutions 24 hours availability of electricity, many health centers with modern equipment and technology, clean drinking water, etc.

Question 4.
There is no hunger, starvation, or malnutrition in the country.
Answer:
No, I don’t agree with the statement.
In India a large number of people especially women and children are not able to get food.
14.8% (195.9 million people are undernourished, 51.4% of women age between 15 to 49 years) are anemic, 38.4% of the children aged under five are too short for their age, 21% children have weight too low for their height and there is high child mortality rate prevailing in India.

Question 5.
There is a lack of sanitation facilities in the country.
Answer:
Yes, I agree with the statement.
In rural areas, most of the people (300 to 522 million) still practice open defecation.
In addition to considerable Indian homes having no toilets, access to water supply and drainage facilities is also another serious problem.

Question 6.
The poverty ratio is uniform across all the states.
Answer:
In India poverty is different from state to state.
In India first ten poorest states or high poverty ratio is in Chhatisgarh (93%), Jharkhand (36.96%), Manipur (36.89%), Arunachal Pradesh (34.67%), Bihar (33.74%), Odisha (32.59%), Assam (31.98%), Madhya Pradesh (31.65%), Uttar Pradesh (29.43%), Karnataka (20.91%) and poverty ratio is lowest in Maharashtra, Gujarat, Kerala, Tamil Nadu, etc.

Note: The above data is according to the 2016 report.

Find out: (Textbook Page No. 51)

Prepare a list of 5 countries in the world having absolute poverty with reference to the latest World Bank Report.
Answer:
All the developing countries will face absolute poverty for e.g. India, China, Pakistan, Nepal, Bhutan, etc.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India

Can you tell: (Textbook Page No. 52)

Place the following individuals as per their income into the High-income group, Upper Middle-income group, Middle-income group, Low-income group.

  1. Contract labourer
  2. Salesman in a shop
  3. CEO of a Multinational Company
  4. Executive in a Company

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India Page 52 Q1
Answer:

Income groupsIndividuals
(i) High IncomeCEO of a Multinational Company
(ii) Upper Middle IncomeExecutive in a company
(iii) Middle IncomeSalesman in a shop
(iv) Low IncomeContract labour

Find out: (Textbook Pg. No. 52)

Information about the informal sector and list a few activities related to it as per your observation.
Answer:
Informal Sector:
The informal sector is called as ‘unorganized sector’. It consists of unlicensed establishments that do not pay taxes to the government and does not obey the law prescribed by the law.

Activities of the informal sector are not counted in the country’s GNP as they are not disclosed by the owners of such organizations.

Examples:

  • Selling things from home or offices or garage, etc.
  • Paying a person for removing grass or snow from your garden or doorsteps.
  • Paying labourer for removing the upgrowth of trees outside the building wall.
  • Paying your office boy for the watering plant in your absence.
  • Black marketing, hoarding, smuggling, etc.
  • Paying under the table for getting some work done.
  • Farmers, beggars, daily wage earners, etc.

Try this: (Textbook Page No. 52)

Question 1.
Given the number of members in your family prepare a list of food items and non-food items purchased monthly.
Answer:

Food ItemsNon Food Items
(a) Cereals(a) Petrol or fuel
(b) Pulses(b) Medicines
(c) Milk and Milk products(c) Entertainment
(d) Vegetables(d) Footwears
(e) Fruits(e) Clothing
(f) Spices(f) Bedding
(g) Meat/Mutton(g) Electric material
(h) Edible oil(h) Electronic Gadgets
(i) Sweet Dish(i) Scooter
(j) Processed food(j) Toiletries

Question 2.
Calculate the total monthly consumption expenditure of your family’s consumption basket as per the current prevailing prices.
Answer:
Note: Students should do this activity by themselves with the help of their family head.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India

Question 3.
What is the per capita monthly expenditure?
Answer:
Per capita income is the average income per head of population in one year.
Per capita monthly expenditure of an individual family can be calculated by using the following formula.
Per Capita monthly expenditure = \(\frac{\text { Total Income of a family }}{\text { No. of members in a family }}\)
Note: Students can do further calculations with the help of their family head.

Find out: (Textbook Page No. 53)

From the above data on poverty ratios, find out Q3 and P10 and name the states as per the derived partition values.
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India Page 53 Q1
Answer:
Arranging the data in ascending order;
7.1, 8.1, 8.3, 9.2, 10.4, 11.2, 11.3, 11.3, 14.7, 16.6, 17.4, 19.9, 20.9, 29.4, 31.7, 31.9, 32.6, 33.7, 36.9, 39.9
Here, n = 20
Q3 = 3 \(\left(\frac{n+1}{4}\right)^{\text {th }}\) observation
= 3 \(\left(\frac{20+1}{4}\right)^{\text {th }}\)
= 3(5.25)th observation
= 15.75th observation + 0.75 (16th observation – 15th observation)
= 31.7 + 0.75 (31.9 – 31.7)
= 31.7 + 0.75(0.2)
= 31.7 + 0.15
∴ Q3 = 31.85

P10 = \(10\left(\frac{n+1}{100}\right)^{t h}\) observation
= \(10\left(\frac{20+1}{100}\right)^{t h}\) observation
= 2.1th observation
= 2nd observation + 0.1(3rd observation – 2nd observation)
= 8.1 + 0.1 (8.3 – 8.1)
= 8.1+ 0.1 (0.2)
= 8.1 + 0.02
∴ P10 = 8.12
Q3 lies between 31.7 and 31.9 (i.e.) Madhya Pradesh and Assam
P10 lies between 8.1 and 8.3 (i.e.) Himachal Pradesh and Uttarakhand.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India

You should know: (Textbook Page No. 54)

What are the effects of Poverty?
Answer:
Economic effects of poverty:

  • Low national income: As a substantial number of people are poor, their income, saving, and investment are inadequate. This results in low capital formation.
  • Adverse effect on production: Since the capital for modernization is not available, the farmers continue with the outdated methods. Similarly, the industry does not have funds for modernization.
  • Misallocation of resources: To help the poor, the government spends a huge amount on welfare activities. This restricts the allocation of resources for productive activities.
  • Low standard of living: Due to low per capita income and low per capita consumption, people are forced to live in slums. This is reflected in the low standard of living.
  • Malnutrition and starvation: Poor people can not afford a balanced diet due to low income. They do not get the minimum calories from their diet.

You should know: (Textbook Page No. 54)

The UN Sustainable Development Goals (SDGs) were adopted by the international community in September 2015 to comprehensively cover social, economic, and environmental dimensions. The SDGs constitute a universal agreement to end poverty in all its forms and dimensions. There are 17 SDGs that have 169 targets to be achieved by 2030. India played an important role in shaping SDGs.
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India Page 54 Q2
India is one of the signatories of the United Nations Sustainable Development Goals, is committed to the eradication of poverty by 2030 (SDGl).

Read the above passage and answer the following questions:

Question 1.
What do SDGs stand for?
Answer:
SDGs stands for Sustainable Development Goals.

Question 2.
What are the objectives of SDGs?
Answer:
SDGs were adopted by the international community to cover social economic and environmental dimensions. It makes an attempt to end poverty throughout the world.

Question 3.
What is India’s goal to eradicate poverty in relation to SDG?
Answer:
India’s goal is to eradicate poverty from the country by the year 2030.

Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India

Question 4.
How many SDGs are prevailing at present?
Answer:
There are 17 SDGs prevailing having 169 targets that are to be achieved by 2030.

Try this: (Textbook Page No. 55)

To ensure food security, the Government of Maharashtra has introduced Tri Colour Family Ration Card. Find out the income criteria of each ration card on the basis of information provided by the Food, Civil Supplies, and Consumer Protection Dept., GoM.
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 8 Poverty in India Page 55 Q1
Answer:

Type of Ration CardIncome Criteria
WhiteRs. 1,00,000 and above
SaffronRs. 15,000 to Rs. 1,00,000
YellowPeople Below the poverty line

Try this: (Textbook Page No. 55)

Correlate the following Poverty Alleviation Programmes with the given points:

Food security, wage employment, self-employment, education, health, sanitation, financial inclusion, housing.

Answer:

  • Employment Guarantee Scheme (EGS): Wage employment
  • Swarnajayanti Gram Swarozgaar Yojana (SGSY): Self-employment
  • Jan Dhan Yojana (JDY): Financial inclusion
  • Swachch Bharat Mission (SBM): Sanitation
  • Sarva Shiksha Abhiyaan (SSA): Education
  • Antyodaya Anna Yojana (AAY): Food security
  • Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS): Wage employment
  • Pradhan Mantri Awaas Yojana (PMAY): Housing
  • National Health Mission (NHM): Health

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

1A. Choose the correct option:

Question 1.
Disguisedly unemployed labour has ___________ marginal productivity.
(a) zero
(b) one
(c) minimum
(d) maximum
Answer:
(a) zero

Question 2.
Introduction of computer causes ___________ unemployment.
(a) technological
(b) structural
(c) frictional
Answer:
(a) technological

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Question 3.
Defective education system causes ___________ unemployment.
(a) educated
(b) technological
(c) frictional
(d) rural
Answer:
(a) educated

Question 4.
Unemployment during the off season is called ___________ unemployment.
(a) urban
(b) seasonal
(c) disguised
(d) involuntary
Answer:
(b) seasonal

Question 5.
Unemployment during recession is called ___________ unemployment.
(a) cyclical
(b) frictional
(c) structural
(d) voluntary
Answer:
(a) cyclical

Question 6.
Unemployment due to power cut is called ___________ unemployment.
(a) frictional
(b) cyclical
(c) seasonal
Answer:
(a) frictional

Question 7.
Educated unemployment is ___________ unemployment.
(a) open
(b) hidden
(c) cyclical
Answer:
(a) open

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Question 8.
Employment Guarantee scheme was first introduced in ___________
(a) Maharashtra
(b) Karnataka
(c) Kerala
(d) Orissa
Answer:
(a) Maharashtra

Question 9.
Employment Guarantee Scheme was started in the year ___________
(a) 1972
(b) 1969
(c) 1970
Answer:
(a) 1972

Question 10.
Post graduate working as a peon is called ___________
(a) underemployment
(b) unemployment
(c) structural unemployment
Answer:
(a) underemployment

1B. Complete the correlation:

Question 1.
Disguised Unemployment : Rural Unemployment : : Frictional Unemployment : ___________
Answer:
Urban unemployment

Question 2.
Offseason : Seasonal Unemployment : : Excessive pressure on land : ___________
Answer:
Disguised unemployment

Question 3.
Involuntary Unemployment : People are willing to work : : ___________ : Person capacity to work is under utilised
Answer:
Underemployment

Question 4.
Technological Unemployment : Introduction of robotic technology : : ___________ : Breakdown of Machinery
Answer:
Frictional unemployment

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Question 5.
Horse carts had been replaced by auto rickshaws : Structural unemployment : : Period of depression : ___________
Answer:
Cyclical unemployment

Question 6.
Employment Guarantee Scheme : 28th March 1972 : : Swarnjayanti Gram Swarozgar Yojana : ___________
Answer:
April 1999

Question 7.
Training about 2 lakh rural youth every year : Training rural youth for self-employment : : Wage Employment Scheme : ___________
Answer:
Jawahar Rozgar Yojana

Question 8.
MGNREGS : at least 100 days of guaranteed wage employment : : TRYSEM : ___________
Answer:
Training about 2 lakh rural youth every year.

1C. Suggest the economic terms for the given statements:

Question 1.
A situation where people are willing to work but unable to get a job.
Answer:
Unemployment

Question 2.
A person working less than fourteen hours per week.
Answer:
Unemployed

Question 3.
A person working 15-28 hours a week.
Answer:
Underemployed

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Question 4.
A person working 8 hours per day.
Answer:
Employed

Question 5.
Type of self unemployment.
Answer:
Voluntary unemployment

Question 6.
The situation in which all available resources are used inefficiently manner.
Answer:
Full employment

Question 7.
Unemployment is found in villages.
Answer:
Rural unemployment

Question 8.
Unemployed during the slack season.
Answer:
Seasonal unemployment

Question 9.
Unemployment was found among graduates and postgraduates.
Answer:
Educated unemployment

Question 10.
Unemployment is created due to breakdown of machinery, power failure, etc.
Answer:
Frictional unemployment

1D. Find the odd word out:

Question 1.
Concept of unemployment – Involuntary unemployment, Voluntary unemployment, Underemployment, Frictional unemployment.
Answer:
Frictional unemployment

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Question 2.
State with a low rate of unemployment – Goa, Punjab, Gujarat, Bihar.
Answer:
Gujarat

Question 3.
Economic effects of Unemployment – Social tension and unrest, Loss of human dignity, Waste of human resources, Helplessness.
Answer:
Waste of human resources.

1E. Complete the following statements:

Question 1.
Structural unemployment arise due to ___________
Answer:
a drastic change in the economic structure of a country

Question 2.
Unemployment due to cyclical fluctuations in level of business activity is called as ___________
Answer:
Cyclical unemployment

Question 3.
Scheme introduced to provide productive employment to rural population is ___________
Answer:
Employment Guarantee Scheme

Question 4.
Excessive pressure on land leads to ___________
Answer:
disguised unemployment

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Question 5.
Unemployment found in towns and cities are called as ___________
Answer:
urban unemployment

Question 6.
Technological unemployment arises because of ___________
Answer:
changes in technology

Question 7.
Frictional unemployment is caused due to breakdown of ___________
Answer:
machinery, power failure, strikes, etc.

Question 8.
Hypothetical situation where all available resources are used efficiently is termed as ___________
Answer:
Full employment

Question 9.
A person is considered unemployed if he works for ___________
Answer:
less than 14 hours per week

Question 10.
Disguised Unemployment is also known as ___________
Answer:
invisible unemployment

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

1F. Choose the wrong pair:

Question 1.

Types of UnemploymentReasons
1. Seasonal unemployment(a) Due to slack season
2. Disguised unemployment(b) Due to more people working than actual
3. Educated unemployment(c) Due to imbalance between job opportunities and the number of educated youth
4. Industrial unemployment(d) Due to fast industrial growth

Answer:
Wrong Pair : (4) Industrial unemployment – Due to fast industrial growth.

Question 2.

SchemesAims/Objectives
1. Employment Guarantee Scheme(a) to provide productive employment to the rural population.
2. Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana(b) to provide gainful employment to rural unemployed and underemployed.
3. TRYSEM(c) to train 2 lakh rural youth every year.
4. Startup India Initiative(d) to impart strength and inspiration to the talented young generation.

Answer:
Wrong Pair: (2) Swarna Jayanti Shahari Rozgar Yojana – to provide gainful employment to rural unemployed and underemployed.

1G. Choose the correct pair:

Question 1.

Group – ‘A’Group – ‘B’
1. Seasonal unemployment(a) Computers
2. Disguised unemployment(b) Breakdown of machinery
3. Structural unemployment(c) Zero marginal productivity
4. Frictional unemployment(d) Depression
5. Cyclical unemployment(e) Slack season
6. Technological unemployment(f) Infrastructural changes
7. EGS(g) Maharashtra

Answer:
Correct Pair: (1) – (e), (2) – (c), (3) – (f), (4) – (b), (5) – (d), (6) – (a), (7) – (g).

2. Distinguish Between:

Question 1.
Unemployment and Underemployment.
Answer:

UnemploymentUnderemployment
(i) It refers to a situation in which people are willing to work at the prevailing wage rate but do not get jobs.(i) It is a situation in which employed people are contributing to production, less than their capacity.
(ii) It is a situation when the supply of labour force is more than its demand.(ii) It is a situation where workers work below his ability as he is unable to find a suitable job.
(iii) Unemployed are those who do not have any work.(iii) Underemployed work for less than 28 hours a week or CA working as a clerk.
(iv) In this situation, there is wastage of working capacity and a complete waste of manpower.(iv) In this situation there is underutilization of working capacity.

Question 2.
Disguised Unemployment and Seasonal Unemployment.
Answer:

Disguised UnemploymentSeasonal Unemployment
(i) It is a situation where people appear to work but do not contribute anything to production.(i) It is a situation in which people remain unemployed during the off-season.
(ii) It is found throughout the year.(ii) It is found only in some months of the year.
(iii) It is usually found in the agricultural sector due to too much pressure of population on land.(iii) It is found in the agricultural sector as well as in agro-based industries like sugar mills, rice mills, etc.
(iv) Marginal productivity of a worker is zero.(iv) Marginal productivity of a worker is not zero.
(v) It is classified on the basis of productivity.(v) It is classified on the basis of seasons.
(vi) It can be reduced by way of production control, rural industrialization, labour mobility, etc.(vi) It can be reduced by providing better irrigational facilities, encouraging cottage industries, creating alternative job opportunities, etc.

Question 3.
Frictional Unemployment and Structural Unemployment.
Answer:

Frictional UnemploymentStructural Unemployment
(i) It takes place when due to the frictions in the industry, some workers are removed from jobs.(i) It takes place due to the structural changes in the economic organizations.
(ii) It is the result of a shortage of raw materials, strikes, power failure, etc.(ii) It is the result of a change in the production process, shifting the industry from one region to another, technological changes, etc.
(iii) It is temporary unemployment.(iii) It may be long-term unemployment.
(iv) It is seen in all countries.(iv) It is normally seen in underdeveloped countries.
(v) It can be removed by improvement in the supply of inputs, good labor-employer relations, etc.(v) It can be removed by way of long-term planning, creation of alternative jobs, etc.

Question 4.
Technological Unemployment and Cyclical Unemployment.
Answer:

Technological UnemploymentCyclical Unemployment
(i) It refers to unemployment due to the introduction of new techniques of production.(i) It refers to unemployment due to a lack of effective demand for goods and services in the market.
(ii) It may be temporary or long-term in nature.(ii) It is temporary in nature.
(iii) It is caused due to the introduction of new labour-saving techniques, lack of proper training, etc.(iii) It is caused by fluctuations in business and trade cycles, a fall in effective demand, etc.
(iv) It is found more in developing countries.(iv) It is found more in the developed countries.
(v) It can be removed by making alternative job arrangements, providing technical training, encouraging self-employment, etc.(v) It can be removed by encouraging consumption, export activities, etc.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Question 5.
Rural Unemployment and Urban Unemployment.
Answer:

Rural UnemploymentUrban Unemployment
(i) Unemployment prevailing in the village is called rural unemployment.(i) Unemployment prevailing in the cities and towns is called urban unemployment.
(ii) It is of two types:

  • seasonal unemployment
  • disguised unemployment.
(ii) It is also of two types:

  • industrial unemployment
  • educated unemployment.
(iii) Causes of rural unemployment are more pressure on land, rising population, seasonal nature of agriculture, etc.(iii) Causes of urban unemployment are slow economic growth, lopsided development, immobility of labour, the spread of education, etc.
(iv) This problem is not so intense in India.(iv) This problem is more intense in India.

Question 6.
Voluntary Unemployment and Involuntary Unemployment.
Answer:

Voluntary UnemploymentInvoluntary Unemployment
(i) Voluntary unemployment arises when people are fit to work but not willing to work.(i) Involuntary unemployment arises when people who are able and willing to work at the existing wage rate, do not find employment.
(ii) The idle rich belong to this category.(ii) It is generally found among educated and skilled workers.
(iii) It is not considered a serious problem.(iii) It gives rise to serious economic and social problems.
(iv) The Government cannot solve the problem of voluntarily unemployed people.(iv) The Government can solve the problem of such people.

3. Answer the following:

Question 1.
Explain the concepts of unemployment.
Answer:
Unemployment is a situation in which a person between the age group of 15 to 59 years, who is willing and able to work at the prevailing wage but not getting any job. Hence it is a situation of scarcity of jobs, where the supply of labour is more than its demand.
Concepts of Unemployment:

  • Involuntary unemployment: It refers to a situation when people are able and willing to work but there is no work for them due to excess of labour force in relation to demand labour it is also known as visible or open unemployment. Such unemployment is found in both rural and urban areas.
  • Voluntary unemployment: This is not really unemployment, it is “idleness”. It is a type of unemployment where a person is fit to work but not willing to work. E.g. Rich people not willing to work or beggars who are not ready to work or educated people waiting for white-collared jobs.
  • Underemployment: It is a situation where a person’s capacity to work is not fully utilized with respect to time, energy, or education. E.g: a CA working as a clerk, or a person who is ready to work full time gets a part-time job.
  • Full employment: It is a situation where all the available resources in an economy are used to their optimum level.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Question 2.
What are the types of Rural unemployment?
Answer:
The unemployment situation found in village and rural areas is called rural unemployment. The main two types of rural unemployment are:
(i) Seasonal unemployment: In India, agriculture depends on the monsoon, therefore only one crop can be grown during a year. The rural agricultural labourers work mostly for 4 to 5 months during rains and rest of the year they are idle. Hence unemployment during the off-season is known as seasonal unemployment. Seasonal unemployment is also found in tourism, marriage bands, sugar factories, ice factory, fisheries, etc.

(ii) Disguised unemployment: It is also known as invisible unemployment. It is a situation where more people are working when less is required. E.g. on a piece of land when 6 workers work, the output produced is 20 quintals. If 2 workers are removed, then also the output produced is 20 quintals. This means 2 workers are not adding anything to the production. Hence these surplus workers are said to be disguisedly unemployed or in economic terms, the marginal productivity of these disguisedly unemployed labours is zero.

Question 3.
What are the types of Urban unemployment?
Answer:
Unemployment found in towns and cities is known as urban unemployment.
The two types of urban unemployment are:
(i) Educated unemployment: With the spread of education, the number of educated persons has increased. But when these educated persons do not find jobs, there is said to be educated unemployment. This type of unemployment is found among matriculates, undergraduates, graduates, and postgraduates. The casual approach to education; imbalance between job opportunities and the number of educated youth, Preference for white-collar jobs, lack of employable skills, lack of awareness about available educational opportunities are the main reasons for unemployment among educated youth in India.

(ii) Industrial unemployment: It refers to unemployment in the industrial sector. The unemployed workers may be skilled or unskilled. This is generally in a form of open unemployment. Slow industrial growth, the rapid growth of population, lack of training facilities, low adaptability to modern technology, inconvenient location of industries, low mobility of labour, etc. are the main reason for industrial unemployment. Industrial unemployment can be further classified into-

  • Technological unemployment
  • Frictional unemployment
  • Cyclical unemployment
  • Structural unemployment.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Question 4.
State any 4 Causes of Unemployment.
Answer:
Causes of Unemployment:

  • The slow rate of economic development: Slow rate of economic development has resulted in the inability of the economy to give employment to the additional labour force. Therefore, unemployment is increasing.
  • Excessive use of machinery: Industries are undergoing modernization and using more machines and less labour. This reduces employment opportunities. Also, in the agricultural sector, producers are increasingly substituting capital for labour.
  • Migration of rural population: Agriculture being seasonal, in the off-season, there are no alternative jobs available. So they migrate to urban areas and the number of unemployed increases in urban areas.
  • Expectation towards employment: Educated people have high expectations about the salary and they want ‘white-collar jobs which are not enough. They prefer to remain unemployed rather than accepting a lower salary. This also causes unemployment.

Question 5.
State the economic effects of unemployment.
Answer:
Economic effects of unemployment:

  • Waste of human resources: Human resources are wasted due to unemployment in the country. These resources could have been used in the production activity of the economy.
  • Difficult to implement welfare schemes: Due to corruption and malpractices, it is difficult to implement various welfare schemes introduced by the government from time to time.
  • Poverty and Income inequality: Lack of employment leads to poverty and income inequality in the economy.
  • Growth of informal sector: Due to unemployment, poverty increases in the economy which will attract the growth of informal sectors like smuggling, drug peddling, black marketing, etc.
  • High dependency ratio: When unemployment increases in an economy, it will lead to an increase in dependency ratio.
  • The unemployed group will become the burden on the employed group.

Question 6.
State the Social Effects of Unemployment.
Answer:
Social effects of unemployment:

  • Social tensions: Due to unemployment, social tensions and unrest in the economy go on increasing.
  • Loss of human dignity: Unemployment especially among the educated, creates an inferiority complex and leads to low dignity and self-esteem.
  • Helplessness: Sometimes unemployed youth become so helpless that they try to run away from reality and some may commit suicide. Therefore, unemployment is socially undesirable.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Question 7.
State any 4 specific measures taken by the Government to generate employment in the country.
Answer:
Specific measures to generate employment are as follows:

  • Jawahar Rozgar Yojana (JRY): It was announced by the Government on 1st April 1989 to general employment in 120 backward districts specifically rural areas of India. This program was later on renamed as Jawahar Gram Samrudhi Yojana (JGSY).
  • Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS): This scheme aims at providing at least 100 days of guaranteed wage employment in a year to at least one member of every rural household.
  • Deen Dayal Upadhyaya Grameen Kaushalya Yojana, 2014: It is a placement linked skill training programme run under the Ministry of Rural Development.
    • The main aim of this scheme is to reduce poverty and provide gainful and sustainable employment.
    • This scheme focused on rural youth from poor families under the age group of 15 – 35 years.
  • Startup India Initiative: It was introduced to impart more strength and inspiration to the talented young generation of India to do something new for India and humanity.

4. State with reasons whether you agree or disagree with the following statements:

Question 1.
Problems of unemployment in India and America are the same.
OR
Problems of unemployment in developed and developing countries are the same.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • Problems of unemployment in India and America are not the same.
  • India is a developing country whereas America is a developed one.
  • India being an agricultural economy, in rural areas there is a problem of disguised and seasonal unemployment and in urban areas, there is underemployment, frictional, structural, and educated unemployment.
  • All this is because of overpopulation.
  • But America is a technically advanced country and being thinly populated, the problem of unemployment is not so very serious.
  • More often cyclical unemployment is found there which is because of a lack of effective demand.
  • Hence, the statement that the problems of unemployment in India and America are the same is not correct.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Question 2.
The high growth of the population is the only cause of rural unemployment.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • The high growth of the population is one of the causes of rural unemployment.
  • Other causes are:
    • Seasonal nature of agriculture.
    • Lack of mobility.
    • Declining of handicrafts.
    • Under the development of villages.
    • Joint family system.
    • Law of inheritance.
    • Illiteracy among the people.

Hence, the high growth of the population is not the only cause of rural unemployment.

Question 3.
Disguised unemployment is a part of urban unemployment.
Answer:
No, I do not agree with the statement.

  • Disguised unemployment is a special feature of rural areas.
  • It exists when more workers are employed in a sector than what is actually required.
  • They seem to be working but their contribution to the work is zero.
  • This is found more in rural areas because of the high growth of the population and the lack of alternative job opportunities.
  • In urban areas, we find educated unemployment or there may be frictional, structural, cyclical, or technological unemployment.
  • Hence, disguised unemployment is a part of rural unemployment.

Question 4.
Educated unemployment is due to a defective education system.
Answer:
Yes, I agree with the statement.

  • The Indian education system is defective.
  • It stresses more on general education rather than job-oriented education.
  • Educated people do not fit in any type of job unless they do some professional courses.
  • Hence, a defective education system is one of the main causes of unemployment among educated people.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Question 5.
Frictional unemployment is temporary in nature.
Answer:
Yes, I agree with the statement.

  • Frictional unemployment arises when there are problems like a breakdown of machinery, shortage of raw materials, power failure, etc. and some workers are removed from their jobs.
  • All these are temporary problems and can be solved in a short period.
  • Such problems do not cause a serious problem.
  • Hence, it is right to say that frictional employment is temporary in nature.

Question 6.
Underemployment is found both in rural and urban areas.
Answer:
Yes, I agree with the statement.

  • Underemployment arises when employed persons contribute less than their capacity.
  • In rural areas, on the farms, labourers work for 2-3 hours a day and since alternative jobs are not available, they remain idle for the rest of the day.
  • In urban areas, because of the shortage of employment, when qualified persons do not get jobs as per their qualifications, they accept either low-paid or part-time jobs.
  • Hence, in both rural and urban areas underemployment is found, although it is more in rural areas.

5. Observe the following charts and answer the questions given below:

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Economics Solutions Chapter 7 Unemployment in India 4

Question i.
Workers were sitting idle in a factory due to power failure for 3 hours.
Answer:
Frictional unemployment.

Question ii.
Ram had no work, due to the end of the Kharif crop season.
Answer:
Seasonal unemployment.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Question iii.
Due to the introduction of taxis and auto-rickshaws, Bhimaji’s horse-cart was not demanded by travellers.
Answer:
Structural unemployment.

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India 5 Q2

Question i.
If Prakash is ready to work at the prevailing wage rate in the market, but he is unable to find the work, then what type of unemployment is it? Write the reason.
Answer:
Involuntary Unemployment.
It is due to the excess labour force with respect to demand for labour.

Question ii.
Vishal is an educated youth XYZ company is offering him a job, but he doesn’t want to work. What kind of unemployment is it? Write the reason.
Answer:
Voluntary Unemployment.
It is a kind of self unemployment. Here, the person is fit and eligible to work, but wants to remain unemployed.

Question iii.
Ajay has passed his degree college by first class and he is working as a factory assembly like a worker. Write the reason.
Answer:
Underemployment.
Mr. Ajay could have worked much better as per his qualification, but due to the non-availability of job opportunities, he is working as a factory assembly.

Maharashtra Board Class 11 Economics Important Questions Chapter 7 Unemployment in India

Question iv.
Write the meaning of full employment.
Answer:
Full employment is a situation in which all the available resources of the country are being used at their optimum and in the most efficient manner.