Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 7 Public Administration

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 7 Public Administration Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 7 Public Administration

1A. Choose the correct alternative and complete the following statements.

Question 1.
The backbone of any administrative system is _____________ (material resource, human resource, natural resource, geographic resource)
Answer:
human resource

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 7 Public Administration

Question 2.
Gullick and _____________ put forth the acronym POSDCORB. (Woodrow Wilson, Herbert Simon, Urwick, Dwight Waldo)
Answer:
Urwick

1B. Identify the incorrect pair in every set, correct it and rewrite.

Question 1.
(a) Kautilya – Arthashastra
(b) Aristotle – The Politics
(c) Machiavelli – Republic
Answer:
Machiavelli – The Prince or Plato – Republic

1C. State the appropriate concept for the given statements.

Question 1.
The systematic management of governmental affairs in 18th century Germany and Austria.
Answer:
Cameralism

Question 2.
Efforts of companies to integrate social and environmental concerns.
Answer:
Corporate Social Responsibility

2. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
The first step in administration is staffing.
Answer:
This statement is False.

  • According to Gullick and Urwick, public administration should focus on aspects related to the executive branch of government.
  • It is explained by the acronym POSDCORB. Thus, the first step in administration is Planning, followed by Organisation and then Staffing.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 7 Public Administration

Question 2.
Public Administration as an academic discipline was born in India.
Answer:
This statement is False.

  • Public Administration as an academic discipline originated in the USA and Woodrow Wilson was the first person to emphasize the need to study it.
  • However, Kautilya’s ‘Arthashastra’ was a text on administration and political economy in ancient India.

3. Explain the co-relation between the following.

Question 1.
Narrow and Broad perspective of Public Administration (Private administration and Public administration).
Answer:
Private administration is concerned with achieving the goals of private business organizations. The similarities between private and public administration are that both aim to serve the people, have similar types of hierarchy and management systems, and rely on common skills, techniques, and procedures.

The differences between private and public administration relate to aspects like scope, motive, responsibility, weakness, and financial control. Private administration is business-like with a narrower scope, wealth creation as the motive, responsibility to the owners, fewer chances of red-tapism, and internal financial control.

Public administration is bureaucratic with a very wide scope and motive as public service, responsibility to the ministers, intrinsic weakness of red-tapism, and external financial controls.

Question 2.
National Administration and State Administration (Rural administration and Urban administration).
Answer:
At the local level, the administration is either urban or rural. Urban administration includes political and administrative dimensions. For cities, there are Municipal Corporations (with a population of 3 lakhs and more) headed by the Mayor, Municipal Councils (Nagar Palika), City Councils (Nagar Panchayats), and Cantonment Boards. There is also a Municipal Commissioner who performs administrative functions and a Collector who looks after revenue, law, and order, land records, etc.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 7 Public Administration

Rural administration includes three tiers i.e., Zilla Parishad, Panchayat Samiti, and Gram Panchayat. Developmental administration includes Chief Executive Officer, Block Development Officer, and Gram Sevak. There is also the Collector and Tehsildar.

4. Answer the following.

Question 1.
Explain the functioning of the administration.
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 7 Public Administration 4 Q1

(i) At the national level, the work of the Central Government is conducted by various ministries (departments). For example, there are ministries of Agriculture, Health, Home, Defence, etc. Each ministry (or department) is headed by a Minister. Below the Minister is the bureaucracy or the administrative machinery. Besides the ministries, there are such institutions as the Election Commission, Union Public Service Commission. NITI Aayog, etc. These also require administrators or a bureaucracy.

(ii) At the State level also, there are various ministries and commissions that do the work of the government. The ministries of the State are also headed by a Minister and staffed by the bureaucracy.

(iii) At the local level, the administration is of two types: urban and rural administration. At the district level_ the highest administrative officer is the collector. In large cities, the Municipal Commissioner is in charge of the Municipality or Municipal Corporation. In rural areas, at the level of the Tehsil, the Tehsildar looks after the administration.

(iv) There is a close link between political leadership and administrative machinery. At the national, state levels and local levels, the political leaders are closely linked to the administrative machinery.

(v) The recruitment for all administrative posts at all levels is done through competitive examinations conducted by the government. At the central government level, the UPSC and Staff Selection Commission are the bodies that conduct these examinations.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 7 Public Administration

Question 2.
Explain the steps in public policymaking.
Answer:
Public Policy refers to the new approach to understanding aspects of government activities for public welfare ‘ that is beyond simple administrative activities for e.g., Ayushman Bharat which aims to provide universal access to good quality health care in India.

Public policy can be understood in three steps.

  • Policy Choice: Elected representatives, bureaucrats, and others decide the on which concerns of citizens to deal with, various options available about how to deal with it, and the formulation of a programme are then decided for e.g., anti-malaria programme (its objectives and implementation).
  • Policy Output: Actual implementation of the policy takes place and policy output is determined
  • Policy Impact (evaluation stage): This involves assessment of the objectives to determine policy impact and any improvements if required.

5. Answer the following in detail with reference to the given points.

Question 1.
Define public administration and explain its scope with reference to the following points.
(a) narrow perspective
(b) wider perspective
Answer:
Public Administration is a sub-discipline of Political Science. It focuses on ‘government in action’ i.e., implementation of government decisions, policies, and programmes in fields of social security and welfare, law and order, transport and communication, health and sanitation, etc.

The executive branch of government consists of the Political Executive (council of ministers) and Permanent/ Non-political Executive or Bureaucracy. Public Administration as a subject studies the activity and process of the government. According to Waldo, ‘Public Administration is the art and science of management as applied to the affairs of the state’.

Public Administration broadly includes the following:

  • Activities of all three branches of government, especially that of the executive branch.
  • Non-political public bureaucracy operating in a political system.
  • Management of public affairs and policy execution.
  • Concerned with public welfare and hence provides service and regulatory functions to the people to attain a good life.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 7 Public Administration

Scope of public Administration.
Public Administration can be studied as two categories.
(a) Narrow perspective – It focuses on aspects related only to the executive branch of government. Gullick and Urwick sum this view in the acronym POSDCORB to denote Planning, Organisation, Staffing, Directing, Coordinating, Reporting, Budgeting.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 7 Public Administration 5 Q1

  • Planning – working out in broad outline/ blueprint of what is to be done and methods to be adopted for it. e.g., NITI Aayog has adopted the approach of grassroots – national level.
  • Organising – establishing the formal structure of authority through which work is delegated, defined, and coordinated e.g. All India services.
  • Staffing – recruitment, training, and working conditions of personal e.g., in India this is through UPSC.
  • Directing – making decisions and issuing instructions and orders as the administration is a continuous activity.
  • Coordinating – interrelating the work of various selections and parts of the organization. eliminate overlapping of work or conflict over responsibility
  • Reporting – reporting to superiors/higher authorities any information about ongoing/completed tasks. This ensures responsibility and accountability.
  • Budgeting – refers to fiscal planning, control, and accounting.

(b) Broad perspective – This differs from the narrow, managerial view of public administration. It includes activities of all three branches of the government, their interrelationships. Specialized government functions such as defense, finance, health care, etc. as well as collaborations with private groups e.g., NGO’s in providing services to the community. This view is concerned with techniques of administration (POSDCORB) as well as with substantive matters of administration.

According to Woodrow Wilson, ‘Administration is the most obvious part of the government- it is a government inaction, the most visible, operative side of the government.’

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 7 Public Administration

Activity (Text Book Page No.63)

Question 1.
Look at the latest Annual Report of the Ministry of Home, Government of India. Make a list of the main activities of the ministry.
Answer:
The main activities of the Ministry of Home, GOI include the maintenance of internal security and domestic policy.
The departments included under this Ministry are-

  • Intelligence Bureau (IB)
  • Central Reserve Police Force (CRPF)
  • Border Security Force (BSF)
  • Central Industrial Security Force (CISF)
  • Indo-Tibetan Border Police (ITBP)
  • National Security Guards (NSG)
  • National Investigation Agency (NIA)
  • Sashastra Seema Bal (SSB).

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary

1A. Choose the correct alternative and complete the following statements.

Question 1.
In India, the ___________ court is at the apex of the judicial system. (Supreme, High, District, Cooperative)
Answer:
Supreme

Question 2.
___________ jurisdiction of the supreme court is also it’s exclusive jurisdiction. (Original, Appellate, Advisory, Writ)
Answer:
Original

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary

Question 3.
___________ refers to a writ whereby, the court can ask if the holder of any public office, is holding the post lawfully. (Habeas Corpus, Mandamus. Prohibition, Quo Warranto)
Answer:
Quo Warranto

1B. Identify the incorrect pair in every set, correct it and rewrite.

Question 1.
(a) Kesavananda Bharati Case – Basic Structure of Constitution
(b) Marbury vs Madison Case – France
(c) Certiorari – Writ
Answer:
(b) Marbury vs Madison Case – USA

1C. State the appropriate concept for the given statement.

Question 1.
Authority of the court to adjudicate only in the specified areas.
Answer:
Jurisdiction

Question 2.
Taking of decisions about disputes by the judiciary.
Answer:
Adjudication

Question 3.
Special kinds of orders are issued by the judiciary for the protection of fundamental rights.
Answer:
Writs

Question 4.
Order by the court to any government authority to perform its function.
Answer:
Mandamus

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary

Question 5.
Power of the court to declare a law as unconstitutional and hence as invalid.
Answer:
Judicial Review

1D. Answer in one sentence only.

Question 1.
What is the primary function of the judiciary?
Answer:
The primary function of the judiciary is adjudication i.e., giving decisions about cases according to the law.

Question 2.
On what grounds can a judge of the US Federal Court be impeached?
Answer:
On grounds of violation of constitutional provisions or exceeding the powers assigned to the judiciary, a judge of the US Federal Court be impeached.

Question 3.
What is the territorial jurisdiction of the High Court?
Answer:
The territorial jurisdiction of the High Court is all subordinate courts and quasi-judicial bodies within the State’s territory.

Question 4.
What is the Supreme Court Collegium composed of?
Answer:
The Supreme Court Collegium is composed of the Chief Justice of India and four senior-most judges of the Supreme Court.

Question 5.
Who appoints the judges of the Supreme Court?
Answer:
The President appoints the judges of the Supreme Court.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary

Question 6.
Name 2 tribunals in Maharashtra.
Answer:
The Maharashtra Administrative Tribunal and the Maharashtra Revenue Tribunal.

Question 7.
What does the jurisdiction of the court refer to?
Answer:
Each court can adjudicate or hear cases pertaining only to a specified range of areas which is known as the jurisdiction of that court.

Question 8.
Who can hear cases disputes regarding the election of the President and Vice President of India?
Answer:
Supreme Court can hear cases disputes regarding the election of the President and Vice President of India.

Question 9.
What is the Supreme Court ruling about ‘Right to Life’.
Answer:
Supreme Court has ruled that the ‘Right to Life’ guaranteed by the Constitution does not merely mean the right to exist but also the right to live in a pollution-free environment.

Question 10.
What are ‘writs’?
Answer:
The Constitution empowers the Supreme Court and the High Courts to issue writs or special kinds of orders for the protection of the fundamental rights as well as the legal rights of individuals.

1E. Complete the following sentences by using appropriate reason.

Question 1.
It is necessary to ensure that the judiciary is independent because
(a) it can adjudicate in a free, impartial manner.
(b) the judges will not become corrupt.
(c) the judges will not be liable for impeachment.
Answer:
(a) it can adjudicate in a free, impartial manner.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary

Question 2.
The High Court has Appellate Jurisdiction because
(a) it is the exclusive jurisdiction of the High Court.
(b) it can hear appeals regarding decisions of the District Courts.
(c) it is at the apex of the country’s judicial system.
Answer:
(b) it can hear appeals regarding decisions of the District Courts.

Question 3.
The higher judiciary is called ‘protector of fundamental rights because
(a) they can make laws to protect these rights.
(b) they have the power of Judicial Review.
(c) they can issue writs for protection of these rights.
Answer:
(c) they can issue writs for protection of these rights.

Question 4.
The original jurisdiction of the Supreme court is also it’s “exclusive” jurisdiction because
(a) only the Supreme Court can deal with certain cases.
(b) only the Supreme Court can issue writs.
(c) only the Supreme Court can hear appeals in cases of the lower courts.
Answer:
(a) only the Supreme Court can deal with certain cases.

1F. Find the odd word in the given set.

Question 1.
Supreme Court, High Court, District Court, National Green Tribunal.
Answer:
National Green Tribunal (it is Quasi-Judicial)

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary

Question 2.
Mandamus, Impeachment, Certiorari, Prohibition.
Answer:
Impeachment (It is not a writ)

2A. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
It is essential to maintain the independence of the judiciary.
Answer:
This statement is True.

  • Independence of Judiciary means independence in the administration of Justice.
  • Judges must be able to perform their functions impartially without fear or favour and pressure from the executive, legislature, or any other group.

Question 2.
Judges are given attractive salaries and facilities.
Answer:
This statement is True.

  • This will ensure that competent candidates are recruited to the post of judges.
  • It will also ensure that the judges do not indulge in corrupt practices. Thus, the independence of the judiciary will be maintained.

Question 3.
Judges of the Supreme Court in India can be easily impeached.
Answer:
This statement is False.

  • Judges of the Supreme Court in India can be removed on grounds of misbehavior or incapacity.
  • However, the procedure of impeachment is long and complicated. This ensures the independence of the judiciary in India.

Question 4.
The Supreme Court is the Apex Court.
Answer:
This statement is True.

  • India has a single, integrated judiciary with the Supreme Court as the apex court. There is a single hierarchy of courts i.e., Supreme Court, High Courts, and Subordinate Courts.
  • All courts and tribunals in the country are under the control and supervision of the Supreme Court.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary

Question 5.
The government’s role in the appointment of judges of the supreme court and the high court has been minimized.
Answer:
This statement is True.

  • The Constitution lays down the procedure for the appointment of the judges of the Supreme Court and the High Courts. They are formally appointed by the President.
  • There is a Collegium comprising of the Chief Justice of India and four senior-most judges who recommend names of Judges to the President.

Question 6.
Tribunals are known as “quasi-judicial bodies”.
Answer:
This statement is True.

  • In addition to the courts, there are tribunals established by both the Central Government as well as the State Governments to deal with disputes of a specialized nature e.g., the Armed Forces Tribunal, the Income Tax Tribunal, Maharashtra Administrative Tribunal, etc.
  • The functioning of these tribunals is governed by separate laws. Hence, they are called quasi-federal.

2B. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary 2B Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary 2B Q1.1

3. Explain the co-relation between the following.

Question 1.
Supreme Court and High Court.
Answer:
India has a single integrated judicial system, with the Supreme Court at the apex and followed by the High Courts in the States. The Supreme Court controls all courts and tribunals in the territory of India. The High Court controls and supervises the functioning of the subordinate courts e.g., District Courts, in its territorial jurisdiction. The High Courts have Appellate jurisdiction, regarding decisions of the lower courts while Supreme Court can hear appeals in civil, criminal, and constitutional cases against decisions of the High Courts.

Supreme Court has original Jurisdiction such as in disputes about the election of the President or Vice¬President which are it’s exclusive jurisdiction. Both, Supreme Court and High Court have Writ Jurisdiction i.e., they can issue directives or writs such as Habeas Corpus in case of violation of a person’s fundamental rights. In case of appointment of judges of High Courts, the President also consults the Chief Justice of the Supreme Court.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary

4. Answer the following questions.

Question 1.
Explain the jurisdiction of tribunals in India.
Answer:
In addition to the courts, there are tribunals established by both the Central Government as well as the State Governments to deal with disputes of a specialized nature e.g., the Armed Forces Tribunal, the Income Tax Appellate Tribunal, and the National Green Tribunal.

The examples of the tribunals established by the State Government in Maharashtra are the Maharashtra Administrative Tribunal and the Maharashtra Revenue Tribunal. These bodies are known as quasi-judicial bodies, and their functioning is governed by separate laws. They consist of retired judges, as well as individuals who are experts in the fields which fall within the jurisdiction of the relevant tribunal. For instance, the Armed Forces Tribunal also has retired officers from the armed forces as expert members. All the tribunals in India, like all the courts, are ultimately subordinate to the Supreme Court of India.

Question 2.
What is the original jurisdiction of the Supreme Court?
Answer:
Cases regarding certain matters can be heard for the first time only in certain courts. These matters constitute the Original Jurisdiction of that court. For instance, the Supreme Court of India has Original Jurisdiction in any case between two State Governments, and between the Government of India and any State Government, as well as any disputes about the election of the President and the Vice-President of India. Only the Supreme Court of India in the country can hear the above-mentioned cases. Thus, here its Original Jurisdiction of the Supreme Court is also its Exclusive Jurisdiction.

Question 3.
Explain the writs under Article 32.
Answer:
A writ is a directive issued by the Supreme court or High courts.
Writs under the Constitution of India under Article 32.

  • Habeas Corpus – A court can order any officer of the Government or any private person to produce before itself any individuals to examine whether they have been legally detained or not.
  • Mandamus – A court can order any officer or any department of the Government to perform its duties.
  • Prohibition – A court can order a court lower than itself in the judicial structure not to hear a particular case on the grounds that the case does not fall within the jurisdiction of the latter.
  • Quo Warranto – The court can ask whether the holder of any public office or post is holding it in accordance with the law or not.
  • Certiorari – A higher court can order a court lower than itself in the judicial structure to send all the relevant documents pertaining to a case to itself.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary

Question 4.
State some important cases under Public Interest Litigation in India.
Answer:
Public Interest Litigation (PIL) is litigation that can be filed in any court of law by any person for the protection of ‘public interest’. It has achieved importance in the Indian legal system and is a landmark of judicial activism. It developed through the decisions of Justice V.R. Krishna Iyer, Justice C. J. Chandrachud, and Justice P. N. Bhagawati. Some significant cases include

  • Katara (human rights activist) vs Union of India case that changed the way that public authorities handled medico-legal cases such as in case of road accidents.
  • Vishaka’s judgment provided guidelines with regard to women’s rights and especially sexual harassment (prevention of and dealing with cases of sexual harassment). This judgment came after the Bhanwari Devi rape case and subsequent PIL filed by Naina Kapur, a lawyer.
  • H. Khatoon vs State of Bihar (1979) – This case drew the attention of the court to the pathetic condition of undertrials in Bihar. This tried to ensure speedy trials.
  • Mehta vs Union of India (1988) with regard to pollution of the Ganga basin covering 8 States in India.

Question 5.
Write about the Kesavananda Bharati Case (1973).
Answer:
The validity of the Constitution (24th Amendment) Act 1971 was challenged in the case of Kesavananda Bharati vs. the State of Kerala (also known as the Fundamental Rights Case). This Amendment gave the power to the Parliament to amend the fundamental rights of the citizens. The Supreme Court had to decide whether Parliament had the power to abrogate the basic elements and fundamental provisions of the Constitution of India. The Supreme Court held that the Constitution (24th Amendment) Act 1971 is valid and that Parliament has the power to amend all the provisions of the Constitution, including fundamental rights, but could not amend the basic structure of the Constitution.

5. Answer the following in detail with reference to the given points.

Question 1.
Explain the jurisdiction of the Supreme Court.

  1. Original Jurisdiction
  2. Appellate Jurisdiction
  3. Writ Jurisdiction
  4. Advisory Jurisdiction
  5. Judicial Review

Answer:
The Supreme court is at the apex of the Indian judicial system.
1. Original Jurisdiction: The Supreme Court has original jurisdiction to the exclusion of any other court in any dispute:

  • between the Government of India and one or more States or
  • between the Government of India and any State(s) on one side and any other State(s) on the other side.
  • between two or more States. Disputes regarding the election of the President and Vice President are the exclusive jurisdiction of the court.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary

2. Appellate Jurisdiction: The Supreme Court is the highest court of appeal in the territory of India. Appellate jurisdiction can be considered as follows:

  • Appeals in Constitutional cases: This means that an appeal shall lie to the Supreme Court from any decree or judgment of a High Court if the High Court certifies that the case involves a substantial question of law as to the interpretation of the Constitution.
  • Appeals in Civil cases: an appeal against any judgment or decree of a High Court in a civil case may be filed in the Supreme Court, provided the High Court certifies that the case involves a substantial question of interpretation of the law.
  • Appeals in Criminal cases: against High Court order if the High Court has:
    • on appeal reversed an order of acquittal of an accused and sentenced him to death,
    • withdrawn for trial before itself a case from a Subordinate Court and in such a trial convicted the accused and sentenced him to death or
    • if the High Court certifies that the case is a fit one for an appeal to the Supreme Court.

3. Writ Jurisdiction:
Under Article 32, the Supreme Court has original jurisdiction to entertain a writ petition from a party that complains of the violation of a fundamental right. However, this is not exclusive as the party may also approach the High Court in this case.
The Supreme Court protects the Fundamental Rights of the citizens through various types of writs, like

  • Habeas Corpus
  • Mandamus
  • Prohibition
  • Quo Warranto
  • Certiorari.

(a) Habeas Corpus (to have the body): It is a direction of the Court to the detaining authority to produce the detained person before the court for enquiring into the grounds of detention.

(b) Mandamus (we order): This is in the nature of command of a Court (Supreme or High Court) to a person or body to perform some public legal duty which he has refused to perform.

(c) Prohibition: This writ is issued to special tribunals, commissions, and magistrates who are vested with judicial powers, prohibiting them from exceeding their jurisdiction.

(d) Quo Warranto (by what authority?): This writ is issued against a person who claims or usurps a public office to inquire by what authority he has done so.

(e) Certiorari: This writ is issued to a lower court directing it to transfer the records and case for trial to a higher court to prevent an abuse/usurpation of jurisdiction.

4. Advisory Jurisdiction:
The President has the right to seek the legal advice of the Supreme Court on any matter of public importance which involves a question of law or any dispute arising out of any treaty or agreement executed before the commencement of the Constitution. The Supreme Court is bound to give its opinion on any matter referred to it by the President. However, the opinion of the Court is not binding on the President.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 6 Role of the Judiciary

5. Judicial Review:
Judicial Review consists of the competence of the Supreme Court and High Courts to pronounce a law passed by the Parliament or State Legislature or any executive action as ultra vires to the Constitution (i.e., unconstitutional) and hence null and void if in the opinion of the court the law of action is contrary to the provisions or spirit of the Constitution.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 6 Role of the Judiciary

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 6 Role of the Judiciary Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 6 Role of the Judiciary

1A. Choose the correct alternative and complete the following statements.

Question 1.
___________ is the first country to create independent judiciary. (India, United States, United Kingdom, Soviet Union)
Answer:
United States

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 6 Role of the Judiciary

Question 2.
The primary function of the judiciary is ___________ (making laws, executing laws, adjudication, make appointments)
Answer:
adjudication

1B. Identify the incorrect pair in every set, correct it and rewrite.

Question 1.
(a) Written Consitution – India
(b) Judicial Review – United Kingdom
(c) Independent Judiciary – United States
Answer:
(b) Judicial Review – USA

1C. State the appropriate concept for the given statement.

Question 1.
Petition regarding important public concerns.
Answer:
Public Interest Litigation (PIL)

Question 2.
The process of removal of judges.
Answer:
Impeachment

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 6 Role of the Judiciary

Question 3.
Cases can be heard for the first time only in certain courts.
Answer:
Original Jurisdiction

2. Complete the concept map.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 6 Role of the Judiciary 2 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 6 Role of the Judiciary 2 Q1.1

3. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
There is no need to approve the appointment of judges by the Senate in the United States.
Answer:
This statement is False.

  • The Judges of the Supreme Court of America and the courts subordinate to it are appointed by the President of the USA.
  • These appointments can be confirmed only after the Senate gives its approval.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 6 Role of the Judiciary

Question 2.
In India judiciary is independent.
Answer:
This statement is True.

  • Provisions for judicial independence are provided in the Indian Constitution.
  • This includes provisions related to appointment, tenure, salary, and allowances, removal from office, etc., of judges so that the judiciary acts in a free and fair manner.

4. Explain the co-relation between the following.

Question 1.
Judiciary and Executive.
Answer:
The judiciary and executive are both organs of the government. The main function of the executive is the implementation of laws and policies while the functions of the judiciary include interpretation of law and adjudication. In India, judges are appointed by the President (nominal executive). Traditionally, these appointments were made after consulting with the existing government (ministry). However, to maintain judicial independence, the collegium of judges recommends names for appointment to the President.

There are many instances where the executive is a party to a dispute either as the plaintiff or as the defendant. Given the power of the Government, any legal dispute between it and one or more citizens is usually unequal. There is a possibility that the Government would use its powers to secure a favourable decision. This is where the independence of the Judiciary becomes important. An independent judiciary ensures that all those who appear before it is treated on an equal plane, and thus makes sure that decisions are in accordance with the law.

Question 2.
Supreme Court and High Court.
Answer:
India has a single integrated judicial system, with the Supreme Court at the apex and followed by the High Courts in the States. The Supreme Court controls all courts and tribunals in the territory of India. The High Court controls and supervises the functioning of the subordinate courts e.g., District Courts, in its territorial jurisdiction. The High Courts have Appellate jurisdiction, regarding decisions of the lower courts while Supreme Court can hear appeals in civil, criminal, and constitutional cases against decisions of the High Courts.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 6 Role of the Judiciary

Supreme Court has original Jurisdiction such as in disputes about the election of the President or Vice¬President which are its exclusive jurisdiction. Both, Supreme Court and High Court have Writ Jurisdiction i.e., they can issue directives or writs such as Habeas Corpus in case of violation of a person’s fundamental rights. In case of appointment of judges of High Courts, the President also consults the Chief Justice of the Supreme Court.

5. Express your opinion of the following.

Question 1.
Judiciary must have a leading role in the appointment of judges.
Answer:
One of the main ways to secure judicial independence relates to the appointment of the judges. A judiciary that works under government favour, fear, or pressure i.e., a ‘committed judiciary’ can never give impartial, fair decisions especially when the government is a party in any dispute. The judges of the Supreme Court and High Courts are appointed by the President of India who is expected to be politically neutral.

However, according to the 42nd Amendment Act, the President acts on the aid and advice of the Union Ministry, Hence, executive interference in judicial appointments is a real possibility. Since the 1990s, the Supreme Court ruled that the Judiciary must play a leading role in its judicial appointments.

The Supreme Court set up a Collegium consisting of the Chief Justice of India and the four senior-most judges of the court which would recommend names to the President for appointment to the Supreme Court and the High Courts. The Government’s role in this process has now been minimized.

Question 2.
Judicial activism is significant today.
Answer:
Judiciary in India has started taking a wider view of its functions. For instance, the courts have allowed individuals to file petitions on matters of important public concern. Such cases are known as Public Interest Litigation (PILs). There have been instances where the courts of their own accord, without anyone complaining or filing a petition, have taken note of matters of public concern (Suo moto). This wider view taken by the Judiciary of its functions has been termed as ‘Judicial Activism’.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 6 Role of the Judiciary

In recent years, Judicial Activism has led to the courts examining the legality of the decision of the executive over a wide variety of issues including the ones referred to above. Moreover, in many instances, they have also either issued orders on what should be done over many issues or have directed the executive to take action about the same in a specified time period.

There has been much debate over Judicial Activism. Some feel that the judiciary was compelled to intervene because the executive was not discharging its functions properly, while others believe that the courts are exceeding their powers by looking into matters which fall within the jurisdiction of the executive or legislative.

6. Answer the following in detail with reference to the given points.

Question 1.
Explain the process of Judicial Review?
(a) Meaning
(b) Need
(c) When and where it started
(d) Indian context
Answer:
(a) Meaning: Judicial Review means the power of the Judiciary to examine if any law passed by the legislature or any executive policy or action is consistent with the Constitution or not, and if it is not then to declare it as unconstitutional and hence null and void.

(b) Need: It becomes necessary to have an institution that would examine whether the laws are consistent with the Constitution or not. That institution should also have the power to declare any law found inconsistent with the Constitution to be invalid and therefore not to be implemented. This would prevent the Legislature from making laws that violate the Constitution. In democracies with written Constitutions, this power is vested in the Judiciary. The Judiciary is not involved in any way in the law-making process. It is an independent body. Hence it has been assigned this power.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 6 Role of the Judiciary

(c) When and where it started: The origins of the power of Judicial Review can be traced to a decision of the Supreme Court of the United States of America given in 1803 in a case known as the Marbury vs Madison case. This was for the first time that the American Supreme Court declared a law passed by the United States Congress to be invalid on the grounds that it was inconsistent with the Constitution of the United States. However, it must be noted that the American Constitution does not have an explicit provision that gives the Judiciary the power of Judicial Review. It is an implied power. To date, the American Supreme Court’s power of Judicial Review has been unchallenged. This is so because it is accepted that such a power is necessary to retain the supremacy of the Constitution.

(d) Indian Context: The Constitution of India does not explicitly provide the judiciary with the power of Judicial Review. However, like in the United States, these powers are implied. The Supreme Court of India has on many occasions declared laws passed by the Legislature as being inconsistent with the Constitution and therefore unconstitutional. In the Indian context, the real issue has been whether the amendments to the Constitution can be held unconstitutional. The issue was settled by the Supreme Court in the Kesavananda Bharati case (1973). In its judgment, the Court stated that the Constitution of India had a ‘Basic Structure’. The Constitutional Amendments passed by the Parliament have to be consistent with this ‘Basic Structure’, and if they are found to be not, then the Supreme Court would declare them unconstitutional. The power to declare any Amendments as unconstitutional rests only with the Supreme Court.

Activity (Text Book Page No. 52)

Make a list of examples of Judicial Activism in India.
Answer:
Judicial Activism refers to the active role of the judiciary in upholding the rights of citizens and preserving constitutional provisions and the legal system of the country. The judiciary takes an active part wherever the legislature of executive fails to perform its duty, especially to dispense social justice.
Some areas of judicial activism include:

  • Reforming the BCCI even though it is a private body.
  • The Supreme Court insisting on a collegium of judges to suggest names for elevation as judges to the High/Supreme courts.
  • Protection of the ecosystem and environmental jurisprudence.
  • In regard to the Bhopal Gas Tragedy (1984).
  • Conduct NEET exam all over the country.
  • The right to privacy is a part of a fundamental right.
  • Improving conditions of undertrials.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation

1A. Choose the correct alternative and complete the following statements.

Question 1.
Today, in most countries, the form of government is ___________ democracy. (direct, indirect, concurrent, national)
Answer:
indirect

Question 2.
After the Civil War (1640’s) UK become a ___________ (Republic, Constitutional Monarchy, Absolute Monarchy, Federation)
Answer:
Constitutional Monarchy

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation

Question 3.
The first general elections was held in the year ___________ in India. (1947-48, 1950, 1951-52, 1935)
Answer:
1951-52

Question 4.
In the plurality method, ___________ constituency is required. (single member, multi member, transferable, non-official)
Answer:
single member

Question 5.
___________ System is used in India for presidential elections. (List, FPTP, Majority, Single Transferable vote)
Answer:
Majority

Question 6.
In India ___________ classifies parties as ‘State’ or ‘National’ and allots symbols to them. (President, Parliament, Election Commission, Judiciary)
Answer:
Election Commission

1B. Identify the incorrect pair in every set, correct it and rewrite.

Question 1.
BMS – Trade Union.
ABVP – Peasant’s Union.
FICCI – Business Group
BKU – Agricultural Unions
Answer:
ABVP – Student Union

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation

Question 2.
Government of India Act – 1935
Queen’s Proclamation – 1858
French Revolution – 776
Morley – Minto Reforms – 1909
Answer:
French Revolution – 1789

1C. State the appropriate concept for the given statements.

Question 1.
The idea in the middle ages in Europe was that the king was God’s representative on earth.
Answer:
Divine Rights of Kings

Question 2.
Distinct geographical areas from which representatives are elected.
Answer:
Constituencies

Question 3.
The electoral system in which the candidate who secures the maximum number of votes is declared as elected.
Answer:
Plurality System

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation

Question 4.
Views, objectives of a political party taken together.
Answer:
Ideology

Question 5.
All Indian parties have at least 11 seats in the Lok Sabha from at least three states.
Answer:
National Party

1D. Answer in one sentence.

Question 1.
What is a single-member constituency?
Answer:
A single-member constituency is one from which only a single member can be declared elected.

Question 2.
What is a multi-member constituency?
Answer:
A constituency from which several members can be elected is called a multi-member constituency.

Question 3.
What is the First Part of the Post System?
Answer:
It is a system wherein the candidate with the maximum number of votes is declared elected.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation

Question 4.
What is Single Transferable Vote System?
Answer:
It is a type of Proportional Representation where voters rank candidates in order of preference.

Question 5.
What is meant by the ideology of a political party?
Answer:
The reflection of the overall views, objectives, and policies of a political party is called its ideology.

Question 6.
Name some state parties in Maharashtra.
Answer:
Shiv Sena, Maharashtra Navnirman Sena, Vanchit Bahujan Aghadi, Rashtriya Samaj Paksha.

1E. Complete the following sentence using the appropriate reason.

Question 1.
Representative democracy is referred to as responsible Government because
(a) representatives are ultimately responsible to the people.
(b) people are responsible for electing the government.
(c) direct democracy is not possible today.
Answer:
(a) representatives are ultimately responsible to the people.

Question 2.
In many European countries, a struggle between the representative assemblies and monarchs arose because
(a) monarchs believed in the Divine Rights of Kings.
(b) it was a period of national awakening.
(c) representative assemblies started insisting on a share in the decision-making process.
Answer:
(c) representative assemblies started insisting on a share in the decision-making process.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation

Question 3.
Elections to the Lok Sabha is called the ‘First Past the Post’ method because
(a) it is a single-member constituency.
(b) candidates are ranked in order of preference.
(c) the candidate who gets a maximum number of votes is declared as elected.
Answer:
(c) the candidate who gets a maximum number of votes is declared as elected.

1F. Find the odd word in the given set.

Question 1.
Indian National Congress, Bharatiya Janata Party, Shiv Sena, Communist Party of India (Marxist).
Answer:
Shiv Sena (it is a regional party)

Question 2.
Nationalist Congress Party, All India Anna Dravida Munnetra Kazhagam, Telugu Desam Party, Akali Dal.
Answer:
Nationalist Congress Party (it is a national party)

Question 3.
National Students Union of India, Hind Mazdoor Sangh, Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad, Student Federation of India.
Answer:
Hind Mazdoor Sangh (it is a labour pressure group)

2A. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
Today, most countries have an indirect or representative democracy.
Answer:
This statement is True.

  • Today, most countries have large territories and populations. Hence, direct democracy is not possible. The form of democracy today is indirect democracy or representative democracy.
  • People elect representatives from among themselves to govern the country for e.g., in India, members of Parliament (MP’s), Members of State Legislative Assemblies/Councils (MLA’s, MLC’s), of corporations, etc. are all our representatives.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation

Question 2.
First Past the Post system is followed for Lok Sabha elections.
Answer:
This statement is True.

  • Lok Sabha (general) elections are held all over the country.
  • The candidate who gets the maximum number of votes is declared as elected from that constituency. He / She does not need a majority of votes.

Question 3.
Proportional Representation has limited scope.
Answer:
This statement is True.

  • In Proportional Representation the number of candidates of a political party to be elected depends on the proportion of votes that it receives.
  • It is a lengthy process and needs a multi-member constituency. Hence it is unsuitable for large-scale elections such as elections to the Lok Sabha.

Question 4.
Political parties are important channels for political representation.
Answer:
This statement is True.

  • Political parties serve as the primary channels of political representation. In democracies, parties seek to obtain power through elections. Members of various parties contest elections as candidates of their respective parties.
  • During the election, the parties present before the voters a programme based on their ideology and promise them that this programme would be implemented if elected to power. Thus, the aspirations and wishes of the voters are represented in the decision-making process through the channel or the medium of a given political party.

Question 5.
Telugu Desam (TDP) is a national party.
Answer:
This statement is False.

  • A national party must have a political presence in at least four states.
  • TDP is significant only in Andhra Pradesh and to some extent in Telangana.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation

Question 6.
The Communist Party of India (CPI) can be described as the first political party in the country.
Answer:
This statement is False.

  • CPI was formed in 1925 by people who were influenced by the Bolshevik Revolution in Russia (1917) and the communist ideology.
  • In 1885, the Indian National Congress was formed as a united front against British Rule. It is considered the first political party in India.

2B. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation 2B Q1

Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation 2B Q1.1

3. Explain the correlation between the following.

Question 1.
Political Parties and Pressure Groups.
Answer:
Political parties are the most important channels for political representation. They are organized groups comprising of persons who hold similar views on a variety of issues or have similar objectives. They seek to obtain political power, generally, through the process of elections. The views of a party taken together are called the party’s ideology. At election times, political parties issue ‘Manifestos’ i.e., what policies/programmes they would implement if voted to power. Every party puts up its candidates who contest election.

Interest and Pressure groups are informal channels that seek to represent the people. A pressure group is an interest group that is organized to influence public opinion and government policy towards the fulfillment of its objectives and without active participation in the electoral process. This includes interest groups in the fields of business such as the Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI), for labour e.g., Indian National Trade Union Congress (INTUC), Bharatiya Kamgar Sena (BKS), for peasants such as Shetkari Sanghatana, for students such as Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad (ABVP), National Students Union of India (NSUI). In the USA, pressure groups are also called Lobby Groups.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation

Many pressure groups today are closely affiliated with political parties e.g., ABVP is the student wing of BJP and BKS is the Shiv Sena’s Trade Union. Both the pressure group and the political party will then support each other in times of elections and decision-making in aspects like finance, manpower, and publicity.

4. Answer the following questions.

Question 1.
Explain the Divine Rights Theory.
Answer:
The Divine Rights of Kings Theory was propagated in Europe by Kings like James I (England). It explained that the Monarchs were God’s representatives on earth to whom, the people had to render habitual obedience. The King was infallible and unquestionable as he derived his power from God. Disobedience to the King was akin to sinning against God. This theory was used to strengthen the Absolute Monarchy in Europe.

Question 2.
Explain Representative Assemblies in Europe.
Answer:
Representative Democracy has its origins in medieval Europe. Till that time, Absolute Monarchies existed in most countries. The Divine Rights of Kings Theory was in application. As time went by, monarchs in many countries like England started having Representative Assemblies that represented the population. Soon, these assemblies asked for a share in the decision-making process of the country leading to conflicts between the monarchs and the Assemblies for e.g. French Revolution. Most conflicts ended with reduced/power to the monarchs. The Representative assemblies, now become Political Representatives as they dealt with all government activities.

Question 3.
What are the three methods of representation?
Answer:
The three methods of representation are

  • Electoral Method: Persons are directly or indirectly elected by the citizens to govern them as members of representative assemblies e.g., General elections to Lok Sabha and Legislative Assemblies.
  • Non-electoral Method: Representatives occupy their position through nomination or appointment for e.g., the President of India appoints 12 members to the Rajya Sabha.
  • Non-official Method: Civil society represents the people through various pressure groups like trade unions, student groups, etc.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation

Question 4.
Explain the Proportional System of Representation.
Answer:
Proportional Representation is generally used in multi-member constituencies. In this system, the number of candidates of a given political party to be elected depends upon the proportion of votes that it receives. For instance, if a political party receives 40% of the votes in a five-member constituency, then two of its candidates will be elected from that constituency. This system is not used in India. There is a sub-type of the proportional system which is known as the Single-Transferable Vote (STV) system. Here the voters have to rank the candidates in order of preferences. This system is used in elections to the Rajya Sabha and to the State Legislative Councils in India.

Question 5.
What is a National Party?
Answer:
Political parties can be classified as National or State parties. The Election commission has decided that a political party shall be eligible to be recognized as a National party if-

  • It secures at least six percent (6%) of the valid votes polled in any four or more states, at a general election to the
  • House of the People or, to the State Legislative Assembly; and
  • In addition, it wins at least four seats in the House of the People from any State or state.

OR

  • It wins at least two percent (2%) seats in the House of the People (i.e., 11 seats in the existing House having 543 members), and these members are elected from at least three different States.
  • In India, some National Parties include I.N.C., B.J.P., G.P.M., N.C.P., etc.

Question 6.
Name six regional (state) parties.
Answer:

  • Telugu Desam Party (TDP) – Andhra Pradesh,
  • Telangana Rashtriya Samiti – Telangana,
  • Dravida Munnetra Kazhagam (DMK) and All India Dravida Munnetra Kazhagam (AIADMK) – Tamil Nadu,
  • National Conference – Jammu & Kashmir
  • Assam Gana Parishad (AGP) – Assam.
  • Shiv Sena – Maharashtra.

Question 7.
Name 4 trade unions and the political parties they are affiliated to.
Answer:

Trade UnionsPolitical Parties affiliated to
Indian National Trade Union Congress (INTUC)Indian National Congress
All India Trade Union Congress (AITU)Communist Party of India
Bharatiya Kamgar Sena (BKS)Shiv Sena
The Bharatiya Mazdoor Sangh (BMS)Bharatiya Janata Party (B.J.P)
Centre for Indian Trade Unions (CITU)Communist Party of India (Marxist) (CPM)

Question 8.
How do pressure groups differ from social movements?
Answer:
Pressure groups are different from social movements. The pressure groups usually have a more formalized structure. This is why sometimes interest groups are described as representing ‘organized interest’. Social movements usually do not have a formal structure or organisation. They take up a cause and pursue it. (Example: Chipko Movement)

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation

Question 9.
Write two examples of NGOs in India in the following field.

  1. Child Welfare
  2. Animal Welfare
  3. Aged Persons
  4. Disabled Persons
  5. Environment
  6. Women’s Welfare

Answer:

  1. Child welfare – Child Rights and You (CRY), Akansha
  2. Animal Welfare – PETA, People for Animals (PFA)
  3. Aged Persons – Help Age, Dignity Foundation.
  4. (iv) Disabled Persons – National Association for the Blind (NAB), GCCI, ADAPT.
  5. Environment – BNHS, BEAG.
  6. Women’s Welfare – SEWA, SNEHA, WIT

5. Observe the given image and writes in brief about it.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 5 Concept of Representation 5
Answer:
This is a heart-warming and motivating photograph.
We can observe the following about it.

  • In India, women have participated in the election process since 1950 when they were given voting rights.
  • It shows political awareness and participation of women, dressed in traditional attire, braving the hot sun standing in the queue to vote.
  • They are proudly holding up their identity proof which shows how motivated and proud they are to have the political right to vote.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 5 Concept of Representation

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 5 Concept of Representation Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 5 Concept of Representation

1A. Choose the correct alternative and complete the following statements.

Question 1.
Ancient Greece had ___________ (dictatorship, direct democracy, indirect democracy, monarchy)
Answer:
Direct democracy

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 5 Concept of Representation

Question 2.
The oldest representative assembly in the world is ___________ (House of Commons, House of Lords, Senate, House of Representative)
Answer:
House of Commons

1B. State the appropriate concept for the given statements.

Question 1.
The political system is where people elect representatives to govern themselves.
Answer:
Representative Democracy

1C. Find the odd word in the given set.

Question 1.
The Indian National Trade Union Congress, All India Kisan Sabha, National Students Union of India, Indian National Congress
Answer:
Indian National Congress (it is a political party)

2. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 5 Concept of Representation 2 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 5 Concept of Representation 2 Q1.1

3. Explain the correlation between the following.

Question 1.
Governmental and Non-Governmental Organizations.
Answer:
Governmental organizations are public organizations that have a formalized structure. They are formed by election or nomination. They have legal status in terms of their jurisdiction. They are more concerned with political and administrative aspects.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 5 Concept of Representation

However, such organizations due to their structure and scope may not be able to satisfy the concerns of different sections of the population or to represent various interests and causes. This leads to people who are devoted to the cause coming together as non-profit groups and further their cause. NGO’s work in the field of political and environmental awareness, the welfare of the elderly/women/children/disabled, etc., for e.g., Green Peace (environment), Help Age (senior citizens), CRY (children), AGNI (Political awareness), PFA (animals).

4. Express your opinion of the following.

Question 1.
Pressure groups are different from political parties.
Answer:
I agree with the statement.

  • The political parties are part of the governmental system. They seek to influence government policy from the inside. A pressure group tries to influence the government from the outside. They do not stand for elections or aim to become members of the legislature/ government.
  • Political parties have a broad agenda. They seek to represent the people for political, social, economic, cultural, and other concerns. Pressure groups usually have a narrow focus. They focus on specific issues or agitations for a specific cause e.g., the environment.

5. Answer the following in detail with reference to the given points.

Question 1.
What is meant by representation? Explain the various methods of representation?
(a) Meaning
(b) Electoral
(c) Non-electoral
(d) Non-official
Answer:
(a) Meaning: The concept of representation is important in any democracy.
Today, most countries have large territories and populations. Hence, direct democracy is not possible. The form of democracy today is indirect democracy or representative democracy. People elect representatives among themselves to govern the country for e.g., in India, Members of Parliament (MP’s), Members of State Legislative Assemblies/ Councils (MLA’s, MLC’s), of corporations, etc., are all our representatives.

(b) Electoral Method: Persons are directly or indirectly elected by the citizens to govern them as members of representative assemblies e.g., General elections to Lok Sabha, Assembly elections.

(c) Non-electoral Method: Representatives occupy their position through nomination or appointment for e.g., President of India appoints 12 Members to the Rajya Sabha.

(d) Non-official Method: Civil society represents the people through various pressure groups like trade unions, student groups, peasant organizations.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 5 Concept of Representation

6. Suggest ways by which you can encourage people to vote in elections.
Answer:

  • NGO’s such as AGNI have special programmes designed to encourage people to exercise their franchise.
  • Street plays, flash mobs at railway stations, talks in colleges about the importance of voting.
  • Voter enrollment drives to encourage youngsters to vote.
  • Advertisements, especially involving celebrities as ‘ambassadors’ for the franchise.
  • In some countries of the world, the franchise is compulsory.

Activity (Text Book Page No. 44)

Question 1.
Write the history of anyone national political party in India.
Answer:
Indian National Congress
Indian National Congress was founded on 28th December 1885 due to the efforts of A.O. Hume, to act as a platform for civil and political dialogue among educated Indians. The first session, held in Bombay with 72 delegates in attendance, elected W.C. Banerjee as its first President. Members were mainly from the Bombay and Madras Presidencies such as Dadabhai Naoroji, Dinshaw Wacha, Pherozshah Mehta, and others. During its early phase, the Congress was led by the Moderates.

The party first split at the Surat session (1907) into two groups i.e., Moderates and Extremists (led by Bal Gangadhar Tilak). The party began to endorse the policy of “Swaraj” (Self-rule) and “Swadeshi” (of our own country), After the death of Lokmanya Tilak, the leadership of the Congress passed into the hands of Mahatma Gandhi. His philosophy was based on the ideals of Satyagraha and Ahimsa. Various movements were organized by Gandhiji such as Non-Cooperation Movement (1920’s), Civil Disobedience (1930’s), and Quit India Movement (1942).

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 5 Concept of Representation

The INC has dominated most of India’s political landscape since Independence. The period 1947-1967 is described as the One-Party Dominant System (OPDS) of the INC. However, Congress dominance has declined. In the UPA government (2004 – 2014) the INC was one of the major parties. At present, it is the main opposition party (2019).

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 2.3 The Inchcape Rock Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

12th English Digest Chapter 2.3 The Inchcape Rock Textbook Questions and Answers

Question 1.
Prepare a word register related to marine life:
Answer:
sailors; ship; tides; winds; seabed; anchor; captain; submarine; international-waters; port; harbour; shipyard; patrol; trawler; sail; port; starboard; deep-sea.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

Question 2.
The functions of a lighthouse are:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock 1
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock 2

Question 3.
Discuss in pairs the various famous rocks in the world and mention the places where they are.
Answer:

Famous RockPlace
Balancing Rock (Krishna’s butter-ball)

250 tons – balanced on a slope attempts to move it for safety remains v unsuccessful The Trimurti Cave-dedicated to trinity Brahma, Vishnu and Shiva

Protected by ASI and UNESCO

Mahabalipuram
Ayer’s Rock

Called Uluru by Australian Aboriginal has carvings- paintings.
Composed of sandstone The rock changes colour according to position of Sun; most striking at sunset, coloured a fiery orange-red

Central Australia
Giant’s Causeway – Most of the columns hexagonal, – some four/ five/ seven/ eight sided made up of some 40,000 interlocking basalt columns one of the great natural wonders – World Heritage SiteNorthern Ireland
Sigiriya rock plateau, formed from magma of an extinct volcano, 200 metres high; UNESCO Heritage Site

Ancient hydraulic system – canals, locks, lakes, dams, bridges, fountains, surface/underground water pumps.

In rainy season, water begins to circulate in Sigiriya. Fountains built in Fifth century – oldest in the world.

Sri Lanka

Question 4.
Narrate in the class a story about someone who destroyed or spoilt someone else’s good work.
(Points: A bright Student-Punctual, cheerful, intelligent-Helpful to classmates, explains and lends notes-Tutored junior class students- Jealous group tears up notes before exams-Is able to study with the friends whom he/she helped-The jealous group is outwitted)

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

Question 5.
Discuss the following expressions in pairs/groups. Take the help of your teacher.
(a) As you sow so shall you reap.
(b) Crime gets its own punishment
(c) What goes around comes around
(d) Tit for tat
(e) Evil digs a pit for others but falls into the same.
Answer:
All the above are idioms and proverbs. They all convey the same meaning. They all mean that when a person acts with a certain intention, the results will be the same as the action. If the intentions are good the person will benefit from rewards. If the intentions are evil he will be punished.

(A1)

Question 1.
Narrate in groups the scene described in the beginning of the poem.
Points:
A clear calm day at sea
The sea was quiet – the ship is still
The wind is not blowing – the sails unmoving
The waves do not move the Bell
All these point fin first 3 stanzas] to a quiet sea and
calm weather one morning in spring.

(A2)

Question (i)
Complete the following statement:
The Abbot of Aberbrothok placed a bell on the Inchcape Rock because
Answer:
The Abbot of Aberbrothok placed a bell on the Inchcape Rock because there were dangerous rocks near the coast which would wreck ships.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

Question (ii)
Given below are the events that give the theme of the poem in a jumbled form. Arrange in a proper sequence as per their occurrence.
(a) The waves were so small that they did not move enough to ring the bell at the Inchcape Rock.
(b) The Abbot of Aberbrothok had placed the bell on a buoy on the rock.
(c) There was a thick haze spread over the atmosphere.
(d) Ralph bent over from the boat.
(e) Sir Ralph cursed himself in despair and in his frustration tore his hair.
Answer:
(b) The Abbot of Aberbrothok had placed the bell on a buoy on the rock.
(a) The waves were so small that they did not move enough to ring the bell at the Inchcape Rock.
(d) Ralph bent over from the boat.
(c) There was a thick haze spread over the atmosphere.
(e) Sir Ralph cursed himself in despair and in his frustration tore his hair.

Question (iii)
Describe the qualities of the Abbot of Aberbrothok in your own words.
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock 3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock 4

Question (iv)
‘Jealousy’ is the most incurable defect, Justify.
Answer:
When someone is in a better position of money or success or fame, there are people who feel that they should destroy that. This is jealousy. We can see people who have more, and we can also work hard to reach that position. But when someone wants to destroy that person who has reached the better position that is wickedness. The jealous person is not willing to work for that state. They will not accept a lesser place also. So a jealous mind-set slowly becomes completely evil.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

Question (v)
‘But the Rover’s mirth was wickedness’. Explain this line in your own words with the help of the extract.
Answer:
The season of spring made everyone feel happy and light-hearted. The Rover was whistling and singing. But this joyful mood made him reckless. He wanted to trouble the Abbot. The Abbot had put a Bell there as a warning about the Inchcape Rock. Ralph rashly decided to undo his good work. The Rover was jealous of the Abbot who was blessed by grateful sailors. He wanted to trouble the Abbot of Aberbrothok.

(A3)

Question 1.
Some words in the poem are related to different parts of a ship or a mariner’s life. Given below are the meanings of those terms. Identify the word.
Answer:
(a) Helps in steering the ship-wheel
(b) The lowest part of the ship – keel
(c) Floating object that shows direction- buoy
(d) Another name for a ship-vessel
(e) Sinking – gurgling

(A4)

Question 1.
Select the appropriate figure of speech from the box given below and complete the table.
Answer:

ExampleFOSExplanation
No stir in the air, no stir in the seaRepetitionEmphasizes the quiet stillness
On a buoy in the storm it floated and swungAlliterationThe sound of the vowel ‘o’ is repeated
The ship was as still as she could bePersonificationThe ship is spoken of as ‘she’ as if a human being

(A5)

Question (i)
Write the appreciation of this poem based on the points given below :

  • About the poem/poet and the title
  • The theme
  • Poetic style
  • The language/poetic devices used in the poem
  • Special features
  • Message, Values, Morals in the poem
  • Your opinion about the poem

Answer:
The Poem “The Inchcape Rock’ is about a real stretch of treacherous rocks near the Scottish coast. I Robert Southey wrote prose and other poems too. But this poem is well-liked. The title gives the clue that the rock is a part of an interesting story.

The theme is about an Abbot and a pirate. The Abbot is concerned for his fellow humans and helps to save sailors. He put the Inchcape Bell on a buoy to warn ships day and night of the terrible Inchcape Rock, during storms. [According to records, warning bell was placed.]

But the Rover in a fit of madness, on a spring day, cut the bell just to trouble the Abbot. Many months later, when the pirate was sailing towards Scotland, the weather was different. As the frightened sailors were caught in the dark stormy sea the pirate realised he had not troubled the Abbot but brought ruin for himself and his sailors.

The poem is a ballad. The story is told in stanzas of four lines, with aabb rhyme. The story is told in easy language. The poet uses many Old English words like ‘blest’, ‘Quoth’, and ‘canst’. The poet begins with spring, a metaphor for the pleasant mood, with a calm sea, still air and the ship in quiet waters. Repetition emphasizes the gladness in the heart.

The mood changes from mischief to wickedness. When the mist blocks the sun, metaphor makes the story gloomy, suspenseful. The nightfall is the metaphor for the dark situation for the ship, its sailors. They finally meet a violent end. There is alliteration which adds to the beauty of the poem.

The poem is a didactic one with a clear message – “When we try to trouble others, trouble first comes to the doer.” The story has a moral and is useful even in these times.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

Question (ii)
Compose 4 to 6 lines on ‘Sea’ :
Answer:
Sea
I meet the sky far away, brothers of the same colour.
I mirror his white woolly sheep and birds.
I pull and push; deep down or sometimes upwards
In my cool-world, small and big creatures, softly slither.

(A6)

Question (i)
Expand the ideas on your own on the following topics:
(a) Pride goes before a fall.
(b) Time and tide wait for none.
(c) Man proposes, God disposes.
(d) Look before you leap.

Question (a)
Pride goes before a fall.
Answer:
There is a saying in Sanskrit that translates as “Knowledge brings humility.” The opposite would be that only an ignorant person would be proud or arrogant. A person becomes overconfident about himself or what he has. He starts thinking lowly of others. Only a harsh experience makes him see his stupidity.

There is a story about the God of riches who was drunk on his wealth. He invited all the other gods to a grand feast so that his wealth would be seen by them. He also invited Shiva and Parvati. They gently told him they would not be able to come, They said their son Ganesha would come instead. The host welcomed his guests.

Ganesha also arrived. The guests seated in a dazzling hall ate their fill of the lavish food. They praised the food, the hospitality and took leave impressed by the grandeur of everything there. But Ganesha was still being served. The host was stunned to see the servants running frantically to serve at the little boy’s speed of eating. The cooks were preparing more food. The puzzled King saw to it that Ganesha was served what he wanted.

Then word came from the kitchen that supplies were needed. Soon the supplies in adjacent villages were empty. Ganesha in anger chased the King till he ran to Shiva’s abode. Ganesha complained he was not fed. The King realized his foolishness trying jto impress the Lord and Mother with his riches. He went humbled, not able to feed one child.

Hence how much ever one possesses one must not think lowly of others. The right kind of knowledge makes a person more and more humble. Like the tree full of fruits bends lower and lower.

Question (ii)
The poem begins with:
‘Without either sign or sound of their shock, The waves flowed over the Inchcape Rock.’
It ends with:
On the basis of these lines explain the change in mood of the poem.
Answer:
At the beginning of the poem the season is spring, the weather is mild and the sea-waters are calm. The waves pour softly over the Inchcape Bell. The Heavy Bell on a buoy would ring due to strong waves only in stormy weather.

When the Rover cut the Bell it was spring season. The mood was happy, light-hearted. He was up to mischief in a rash, jolly mood on a lovely spring day. He wanted to only trouble the Abbot.

After undoing the Abbot’s good work the Rover went away on his criminal voyages. But when he was returning the sea was stormy. Wild winds threw the ship off course. The mood is of confusion and fear because a thick fog covered them from the sun. The mood is of suspense, the sailors are lost.

By nightfall they did not still know where they were. They are really and metaphorically in the dark. They could hear the waves crashing yet they did not know which land was near. There is fear. There was no wild wind but the rough sea was pulling their ship along. They desperately wanted some clue to help them to know their location. The ship shattered onto the rocks as the Rover yelled and cursed. The dramatic end is violent and filled with despair.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

(A7)

Question (i)
Read the tree diagrams and information given on pages 109-110 of the textbook and find out more information about opportunities in ‘on and off the shore’ the Indian Navy.
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock 5

Question (ii)
Required qualifications and various fields/opportunities for women to join in the Navy.
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock 6

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

Question (iii)
Colleges that provide education in oceanography-
National Institute of Oceanography, Goa
National Institute of Oceanography, Mumbai
MBA (Logistic Shipping Management), IIKM Business School, Calicut, Kerala
Indira Gandhi College of Distance Education IGCDE, Tamil Nadu

Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 2.3 The Inchcape Rock Additional Important Questions and Answers

Read the extract and complete the activities given below:

Global Understanding:

Question 1.
Give reasons for the sailors’ appreciation of the Abbot.
Answer:
There were some dangerous rocks near the Scottish coast. The Abbot of Aberbrothok had placed a buoy and fixed a bell on it, near those rocks. If the sea was rough sailors could spot the buoy. Even in the darkness the rough seas made the bell ring. So by day or night the Abbot’s bell saved the sailors and their ships from the rocks, and they blessed him.

Question 2.
Complete the following:
‘Wheel’d round’ here implies
Answer:
Wheel’d around here implies a flock of birds flying round in circles, which looks like a wheel.

Question 3.
Describe the state of mind of Ralph.
Answer:
Ralph the Rover also felt the effects of the season of spring. He felt very cheerful; he whistled and sang as he walked about on the deck. He was in an extremely happy state of mind but his joy was evil in intentions.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

Question 4.
Complete the following:
Answer:
The pirate asked his men to row him over to the Inchcape Bell. He then bent over and cut the Bell from the buoy. He did so that the sailors of the next ship would no longer bless the Abbot for placing the warning Bell.

Question 5.
Choose the words and phrases that could describe Sir Ralph the Rover.
(a) Criminal
(b) Jealous
(c) Arrogant
(d) Vicious
(e) Spiteful
Answer:
All of the above

Question 6.
Choose the correct option:
On spotting the bell, Rover cut the bell from the buoy. This was an act of:
(a) Hatred
(b) Anger
(c) Jealousy
(d) Frustration
Answer:
(c) Jealousy

Question 7.
‘O Christ! It is the Inchcape Rock’ – Give reasons for Ralph’s Exclaimation.
Answer:
The Rover’s ship had struck the terrible rocks feared by sailors. Some time ago he himself had cut off the Bell put there by the blessed Abbot. Now his own ship had hit the Inchcape Rock and was going to sink with all his riches. He too was sure about to die.

Question 8.
Complete the following statements:
Answer:
1. The result of the thick haze that covered the sky was that the sailors had no way of knowing in which direction they were sailing.
2. The Rover in frustration pulled his hair and cursed himself because he himself had cut the Bell which would have rang and the sound would have helped them to save themselves from those killer-rocks.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

Inference/Interpretation/Analysis:

Question 1.
The pirate is given the title ‘Sir’ though he was a feared criminal. He is called a ‘rover’. Give reasons for the same.
Answer:
Though he was a feared criminal Ralph was the captain of his ship. The crew may have addressed him ‘Sir’ which explains it attached to his name. A rover is a person, animal, or thing that roves, or wanders, Ralph the pirate roamed around on the seas looking for ships to attack and loot. Maybe that is why he was called Ralph the Rover.

Question 2.
The poet gives hints to the reader in the second stanza of the extract. Find the significant line from the extract and give reason for your answer.
Answer:
The second stanza of this extract tells about what the pirate did after removing the Bell. He roamed the seas and carried on his evil activities, killing and looting.

The last line is the hint of what is to happen later. ‘He steers his course for Scotland’s shore.’ The rover set the course ‘for Scotland’s shores’. This is significant because the treacherous Inchcape Rock was on the Scottish shores. So we get an idea that something may happen there.

Question 3.
Read the following lines and say what the situation was:
‘For me thinks we should be near the shore’. ‘Now where we are I cannot tell,’
Answer:
The sailors could hear the waves crashing on the shore. But they had been blown about by wild winds all day and so did not where they had reached. They did not know which land or shore was near. The situation was that danger was near.

Question 4.
Explain the danger implied in the two lines:
‘They hear no sound, the swell is strong; Though the wind hath fallen they drift along,’
Answer:
There was no sound except the breakers crashing on a nearby shore. There was no wind. But the sea was rough and the strong sea pulled the helpless ship along. The sailors were confused and could not make out which was the safe direction.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

Personal Response:

Question 1.
Write an account of something which you did out of concern for others.
Answer:
In our colony there is a young couple living with twin toddlers and elderly parents. The young man is a doctor and his working hours are sometimes unpredictable.

My family is aware of this and we help in small ways. I help the elderly lady to take a walk on the street and my brother helps the gentleman. I also help the young mother to mind the small children if she has to go out shopping. I sometimes run errands for them too.

Question 2.
Give your opinion on the following line and explain its significance.
‘Quoth Sir Ralph, ‘The next who comes to the Rock
Won’t bless the Abbot of Aberbrothok.’
Answer:
The Pirate says these words after he cut the Bell placed by the Abbot. The Abbot had placed it for saving others. This act had brought fame for the Abbot and also the blessings of the many sailors that were saved. But the pirate was jealous of the fame. He cut the Bell thinking to harm the Abbot. When someone is concerned about others they are not looking for fame. But a selfish person is blinded by jealousy. They behave foolishly and cause trouble only for themselves.

Question 3.
‘Now where we are I cannot tell,
But I wish I could hear the Inchcape Bell’ From these lines describe the thoughts of
(a) ……… the sailors in the Rover’s ship.
(b) ……. the Rover’s.
Answer:
(a) The sailors must have been terrified. They may have been feeling angry with their Captain for his senseless act of cutting off the Inchcape Bell. It would be useful now to save them.
(b) The captain of the pirates must have been going mad with fear of the possible crash and sure death of everyone on board. He did not know where his ship was located. He was wondering if they were going to Crash on the Inchcape Rock. He had ensured his own destruction and death by cutting the Bell.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

Poetic Devices:

Question 1.
Pick out the examples of imagery from the extract, state what kind it is and explain.
Answer:
Example of Visual imagery from the extract:
1. ‘The ship was as still as she could be’.
2. ‘Her keel was steady in the ocean’. Both the lines depict how the ship was on the sea, almost unmoving.
3. ‘The waves flow’d over the Inchcape Rock;
So little they rose, so little they fell,
They did not move the Inchcape Bell.’
These lines in the second stanza describe the very mild sea and the small waves.

Examples of Sound imagery from the extract:

1. And over the waves its warning rung. The line describes the loud warning sounded by the Inchcape Bell in a storm,
2. ‘And there was joyance in their sound.’ These lines show an air of joy in that scene. Even the birds seemed to be flying round and round – like a wheel – ‘wheel’d round’, ‘joyance in their sound’.

Question 2.
Pick out the examples of imagery from the extract, state what kind it is and explain.
Answer:
The lines with Visual imagery:
1. The Sun in heaven was shining gay,
The Sun shone bright and made the morning cheerful.
2. The sea birds screamed as they wheel’d round,
The birds seemed to be flying round and round in joy, like a wheel.

Examples of Sound imagery from the extract:
1. And over the waves its warning rung. The line describes the loud warning sounded by the Inchcape Bell in a storm.
2. ‘The sea-birds scream’d as they wheel’d round
And there was joyance in their sound.’
These lines show an air of joy in that scene. Even the birds seemed to be happy as their calls seemed like they were screaming in joy, ‘joyance in their sound’.

Question 3.
‘Gurgling sound’. Find the figure of speech.
Answer:
This is onomatopoeia. The pronunciation of the word resembles the meaning – the sound of an object sinking and bubbles rising and bursting.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

Question 4.
Pick out an example of imagery from the extract.
Answer:
‘So thick a haze o’erspreads the sky,
They cannot see the Sun on high.’
The reader is able to imagine the fog so dense that the sun is blocked out. This is visual imagery.

Poetic Creativity:

Question 1.
Compose 2-4 lines using “A Song in the Air” as the theme. You could begin with…
‘The leaves rustle gently….’
Answer:
‘The leaves rustle gently and flowers nod. The droplets gather into a bigger drop The birds shake their plumes, bright-eyed. A song is in the air, the new day, a pretty bride.’

Question 2.
Compose 2-4 lines with one of the following as the theme : anger/ hatred/jealousy
Answer:
The Enemy Inside

I don’t know where he hides everyday He flashes in my eyes, in some words I say
To elders, family, friends. I am surprised
By my own words, my actions, only later I cried.

Question 3.
Compose 2-4 lines with one of the following as the theme:
Answer:
I Regret

I think of the harsh remark
The careless action I threw
I vow not to repeat anymore
As I begin this day new.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 The Inchcape Rock

Writing Skills:

Question (a)
Time and tide wait for none Points:
There is a time for doing each thing

  • Postponing action is laziness
  • If the time for the action is lost the opportunity is lost for ever.
  • Only regret remains.

Question (b)
Man proposes, God disposes

Points:

  • It is in one’s power to plan a way of doing things
  • It is a smart thing to prepare in advance
  • In spite of planning we may not be able to carry on with the plan due to circumstances
  • We must accept the unexpected circumstances and yet go ahead by some other method
  • We must be flexible and find an alternative way
  • It is smart to always have a Plan B ready

Question (c)
Look before you leap Points:

  • Before we act one must think of the results
  • only a fool will act without thinking of the future consequences of the present action
  • if we think the results are going to harm someone, one must not do that
  • It is also a good thing to take the advice of experienced or elders when making important decisions.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government

1A. Choose the correct alternative and complete the following statements.

Question 1.
Constitution of the ____________ was made by the Constitutional Convention. (USA, UK, India, France)
Answer:
USA

Question 2.
The Magna Carta has it’s origin in ____________ (USA, England, France, Cuba)
Answer:
England

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government

Question 3.
Till, recently the doctrine of absolute Parliamentary Sovereignty existed in ____________ (USA, Mexico, Argentina, UK)
Answer:
UK

Question 4.
____________ is an example of a ‘Holding Together’ federation. (USA, India, UK, Portugal)
Answer:
UK

Question 5.
____________ is an example of a ‘Coming Together’ federation. (USA, India, UK, Portugal)
Answer:
USA

Question 6.
Protection of rights is entrusted to the ____________ (Legislature, Executive, Civil Services, Judiciary)
Answer:
Judiciary

Question 7.
A ____________ system functions on ‘Separation of Powers’ theory. (dictatorship, parliamentary, presidential, federation)
Answer:
Presidential

1B. Identify the incorrect pair in every set, correct it and rewrite.

Question 1.
(a) England – Republic
(b) USA – Federation
(c) Portugal – Unitary System
Answer:
(a) England – Constitutional Monarchy

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government

Question 2.
(a) Union List – Defence
(b) State List – Atomic Energy
(c) Concurrent List – Education
Answer:
(b) Union list – Atomic energy or State list – Public health and sanitation

Question 3.
(a) Senate – USA
(b) Rajya Sabha – India
(c) House of Lords – Brazil
Answer:
(c) Houses of Lords – England

1C. State the appropriate concept for the given statement.

Question 1.
The idea that there should be limitations on powers of the government.
Answer:
Constitutionalism

Question 2.
First ten amendments to the American constitution.
Answer:
Bill of Rights

Question 3.
Type of government in which Head of State assumes his/her position on a hereditary basis.
Answer:
Monarchy

Question 4.
Process of bringing out changes in some provisions of the constitution.
Answer:
Amendment

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government

Question 5.
The manner in which those who hold power are expected to behave.
Answer:
Constitutional Morality

Question 6.
Executive in a parliamentary system in whose name all powers are exercised.
Answer:
Nominal Executive

1D. Answer in one sentence.

Question 1.
What is the modern view of constitutionalism?
Answer:
The modern view of constitutionalism is the idea of restricting the powers of the government as a whole.

Question 2.
Explain the doctrine of Parliamentary Sovereignty.
Answer:
The doctrine of Parliamentary Sovereignty means that the Parliament which represents the citizens has the power to make laws with no restrictions on it’s jurisdiction.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government

Question 3.
What was the ruling in the Kesavananda Bharati case?
Answer:
The ruling in the Kesavananda Bharati case was that ‘the basic structure of the constitution could not be altered by any amendments carried out by the legislature.

Question 4.
What is Constitutional Morality?
Constitutional Morality refers to the values which are the foundation of the constitution and the manner in which those in political power are expected to behave.

Question 5.
In a Parliamentary system who constitutes the real executive?
Answer:
The Prime Minister and the Council of Ministers i.e., the Ministry constitute the real executive in a Parliamentary System.

Question 6.
Name the two kinds of executive in a parliamentary system of government.
Answer:
The two kinds of executive in a parliamentary system of Government are nominal executive and real executive.

Question 7.
Name the two houses of legislature in the following:

  1. Indian
  2. England
  3. USA

Answer:

  1. India – Lok Sabha, Rajya Sabha
  2. England – House of Commons, House of Lords
  3. USA – Senate, House of Representatives

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government

Question 8.
What is the ‘veto power’ of US President The US President has the right to reject a law passed by the legislature. This is the ‘veto power’.

Question 9.
What is the unitary system of Government?
Answer:
Countries with small territory usually have a single government at the centre which is called unitary government.

Question 10.
What is the significance of the Seventh Schedule?
Answer:
The Seventh Schedule consists of the Union, State and the Concurrent lists on the basis of which government powers are distributed in India.

1E. Find the odd word out in the given set.

Question 1.
USA, UK, India, Australia.
Answer:
UK (not a federation)

Question 2.
USA, Brazil, Argentina, Japan.
Answer:
Japan (not a presidential system)

Question 3.
USA, Canada, Australia, India.
Answer:
India (not a ‘coming together’ federation)

2A. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
Indian Constitution is enacted.
Answer:
This statement is True.

  • The Indian Constitution was framed by the Constituent Assembly of India which functioned from December 1946 till November 1949.
  • It is a product of detailed discussions, debates and deliberations. The constitution came into force on 26th January 1950.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government

Question 2.
Today the doctrine of Parliamentary Sovereignty no longer exists in it’s absolute form in the United Kingdom.
Answer:
This statement is True.

  • According to the doctrine of Parliamentary Sovereignty, the Parliament has the authority to make any law and the only control mechanism is a vigilant public opinion.
  • Today, the United Kingdom is a member of various international organizations and signatory to many international agreements which guarantee individual rights and restrict parliamentary powers.

Question 3.
In a parliamentary system, the Head of State is powerful.
Answer:
This statement is False.

  • A parliamentary system makes a distinction between the Head of State and Head of government. The Head of State is the nominal executive. While the Prime Minister and his/her council are the head of government.
  • All decisions and administration is conducted in the name of the nominal executive (President) by the real executive (Prime Minister and his/her Council of Ministers.)

2B. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government 2B Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government 2B Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government 2B Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government 2B Q2.1

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government

Question 3.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government 2B Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government 2B Q3.1

3. Express your opinion of the following.

Question 1.
The Presidential System may lead to a deadlock in government functioning.
Answer:
The President is both Head of State and Head of government. He/she is directly elected by the people for a fixed tenure for e.g., US President is elected for a 4 year tenure. There is only one executive. The legislature (Congress in the USA) is also directly elected by the citizens.

There exists a separation of legislative and executive powers as well as a system of ‘checks and balances’ for e.g., Legislature can impeach the President, while the President can exercise the ‘Veto Power’ to reject any law passed by the Legislature.

Thus, there can be an impasse in government functioning for e.g., since President Trump assumed office- there have been many cases of a standoff between the office of the President and the US Congress, especially the Democrats. In 2019, the Congress voted to overturn President Trump’s emergency declaration to build a border wall with Mexico. In turn, the President ‘vetoed’ this vote.

4. Answer the following questions.

Question 1.
Explain the nature of Indian Federation.
Answer:
In India, at the time of independence, there were Princely States and areas under British administration. The States were created after independence on the basis of language i.e., linguistic reorganisation of States. The Union Government created the States. The journey of Indian Federalism has been mixed. After independence, the States had been granted additional powers. However, later economic and technological changes had led to the enhancement of the powers of the Central government.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government

The Indian Federation differs greatly from the US federation. India has been described as ‘quasi-federation’ or a ‘federation with an unitary spirit’ as the division of powers favors the central government for e.g., it has full control over the Union list and Residuary subjects and it’s laws have precedence over state legislations even in case of the subjects in Concurrent list.

Question 2.
Explain the components of a Constitution.
Answer:
The constitution is the highest law of the country. It reflects the objectives of the state and the rights and aspiration of its citizens. It establishes the rule of law and sets limits on government authority. A constitution is a living document that indicates the way in which a country is governed. The primary function of the constitution is to lay out the basic structure of the government according to which the people are to be governed.

A constitution has three distinct but interrelated components.

  • Set of Rules – A constitution is a set of rules that describes the structure, powers and functions of the three organs of government to ensure that each organ functions without its jurisdiction. It lays down the limitations on what the government can do or cannot do.
  • Set of Rights – A constitution lists the rights of the citizens, means for protection of this rights and the duties of citizens. It also lists the means of protecting the rights e.g., in India, the judiciary is entrusted with protecting the rights. The rights guaranteed by the constitution are not unlimited i.e. they are subject to reasonable limitations.
  • Set of Objectives and Values – A constitution enumerates the values and objectives that it seeks to fulfill. For e.g., Indian Constitution seeks to ensure the values of justice, liberty and equality.

Question 3.
Explain Parliamentary system.
Answer:
The two main types of democratic governments are Parliamentary System (as seen in the United Kingdom, India, Canada, Australia, Japan, etc.) and Presidential System (which exists in the United State of America, Argentina, Mexico, Brazil, etc.). This distinction is mainly based on the nature of Legislature-Executive relationship.

Parliamentary System – It makes a distinction between Head of State (President of India) and Head of Government (Prime Minister and his Council of Ministers).

The main features of the parliamentary system are:

  • There is a fusion of legislature and executives powers. The executive i.e., the ministry is drawn from the legislature and is subordinate to it. Ministers are also members of Parliament.
  • There are two executives i.e., nominal (President of India or Monarch in England) and real (ministry). All powers are exercised by the real executive although it is conducted in the name of the nominal executive.
  • It is a responsible government- The Prime Minister and the Council of Ministers stay in power only as long as they have the required majority in the Parliament. In case, the Ministry loses majority support, the Prime Minister along with his Council of Ministers has to resign.
  • It may exist either as Republics or as Constitutional Monarchies depending on the nature of the nominal executive. In a Republic, the nominal executive is elected while in a Monarchy, he/she assumes position on the basis of heredity.
  • Most Parliamentary systems have a Bicameral Parliament for e.g., in England, Parliament consists of House of Commons (lower house-directly elected)] and House of Lords (Upper house hereditary basis)

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government

Question 4.
Explain Presidential system.
Answer:
The main features of Presidential system are:

  • The President who is directly elected by the citizens for a fixed tenure is both, Head of State and Head of Government.
  • Thus, there is only one executive.
  • The Legislature is also directly elected. Members of the executive are not permitted to belong to the legislature.
  • There exists a separation of legislative and executive powers as well as a system of checks and balances for e.g.
  • The legislature can impeach the President while the President, can exercise the ‘Veto Power’ to reject any law passed by the
  • Legislature.
  • The President can continue in office irrespective of whether or not he/she enjoys majority support in the Legislature.

Question 5.
What are the two processes of forming a Federation?
Answer:
Federation may be performed by two processes-

  • Small political units ‘come together to establish a single, large political unit for e.g., thirteen colonies came together to fight for independence from British rule and the US federation came into being. This is called centripetal process.
  • States are created by the union government for e.g., in India, States were reorganized on the basis of language and other regional aspirations. This is the centrifugal process.

Question 6.
Explain Unitary System of Government.
Answer:
Countries that are small in size prefer to have a single, central, government. This is called the Unitary System. It is seen in Cuba, France, Bolivia, Israel, Portugal, Sri Lanka, etc, Some hitherto unitary systems change to a quasi-unitary form, through establishment of provinces and distribution of political power to somewhat autonomous units, for e.g., UK has an unitary system. However, it’s regions i.e. Scotland, Wales, Northern Ireland have their own assemblies with some degree of autonomy. These are known as ‘Holding Together’ federations.

Question 7.
Write about the Seventh Schedule of Indian Constitution.
Answer:
The Seventh Schedule of the constitution contains three lists i.e., the Union List, the State List and the Concurrent List. Each list contains subjects over which the Central Government, The State Governments (as far as their respective states are concerned), or both the governments can take decisions and make laws respectively. In cases where both the Central and State governments have made laws about subjects falling in the Concurrent List, then the decision of the former prevails. Furthermore, the State Governments can also ask the Central Government to make laws on subjects included in the State List, if such a need arises.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government

Question 8.
Explain Basic Structure Doctrine.
Answer:
The Supreme Court of India, in the celebrated Keshavananda Bharati (1973) laid down the restrictions on the power of the Government to amend the Constitution. It ruled that the Constitution of India possessed a basic structure which could not be altered in any manner, and that other than this there were no restrictions on the power of parliament to amend the Constitution. This is known as Basic Structure Doctrine.

5. Answer the following in detail with reference to the given points.

Question 1.
Explain Federation.
(i) What is a federation?
(ii) Features of a federation.
(iii) Processes of forming a federation.
(iv) Quasi-federal nature of Indian Federation.
Answer:
(i) A federation refers to a political structure in which there are two sets of governments i.e. one for the whole country and governments in each of the federal units (called Provinces or States). There is a distribution of powers between the Federal government (also known as Union or Central Government) and the State Governments. Federal governments are preferred in countries having large size and heterogeneous population.

(ii) The main features of a federation are

  • Dual set of governments i.e., Union government and State governments.
  • Division of power between the two sets of governments for e.g., in India, jurisdiction is distributed between the Union (Centre) and States on the basis of Union, State and Concurrent list (as stated in Seventh Schedule of the Constitution)
  • A written constitution to enable a clear distribution of government powers.
  • Independent judiciary to resolve center-state or state-state disputes.

(iii) Federation may be performed by two processes

  • Small political units ‘come together to establish a single unit for e. g., thirteen colonies came together to fight for independence from British rule and the US federation came into being. This is called centripetal process.
  • States are created by the union government for e.g., in India, states were reorganized on the basis of language and other regional aspirations. This is the centrifugal process.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 4 Constitutional Government

(iv) India has been described as ‘quasi-federation’ or a ‘federation with an unitary spirit’ as the division of powers favors the central government for e.g. it has full control over the Union list as well as over residuary subjects. It’s laws have precedence even in case of the subjects in Concurrent list.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 4 Constitutional Government

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 4 Constitutional Government Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 4 Constitutional Government

1A. Choose the correct alternative and complete the following statements.

Question 1.
Unwritten Constitution exists in _____________ (United Kingdom, India .South Africa, United States)
Answer:
United Kingdom

Question 2.
In a parliamentary system there is a _____________ of legislative and executive powers. (separation, coordination, merger, centralisation)
Answer:
merger

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 4 Constitutional Government

Question 3.
The ten amendments to the American Constitution are collectively referred to as _____________ (Bills of Rights, Magna Carta, Basic Structure Doctrine, Fundamental Rights)
Answer:
Bill of Rights

1B. Identify the incorrect pair in every set, correct it and rewrite.

Question 1.
(a) Magna Carta – England
(b) Veto – United Kingdom
(c) Kesavananda Bharati Case – Basic structure doctrine
Answer:
(b) Veto – USA

1C. Find the odd word out in the given set.

Question 1.
England, Scotland, Wales, Republic of Ireland.
Answer:
The Republic of Ireland (not part of UK)

Question 2.
India, Australia, Canada, Argentina.
Answer:
Argentina (not a parliamentary system)

2. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
Indian Federation can be described as a ‘quasi-federation’.
Answer:
This statement is True.

  • The Indian Constitution provides for dual set of governments i.e Union State governments. There is a distribution of powers on the basis of three lists viz. Union list, State list, and Concurrent list.
  • However, India has a federal structure with a powerful central government. The constitution framers felt that a strong Union government was needed to ensure the balanced development of the country.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 4 Constitutional Government

Question 2.
The parliamentary system exists in the United States.
Answer:
This statement is False.

  • In a Parliamentary system, there is a merger of legislative and executive functioning. There are two executives, i.e., real and normal executives. This is noticed in India, United Kingdom, etc.
  • the United States follows the Presidential system based on separation of government powers. Here, there is only one executive i.e., President who is directly elected by citizens.

3. Explain the co-relation between the following.

Question 1.
Legislature and Executive in a parliamentary system.
Answer:
In a parliamentary system, there is a fusion of legislative and executive functions. The real executive i.e. the Prime Minister and Council of Ministers is drawn from the Legislature. There are no separate elections for the post of Prime Minister and other Ministers. The Prime Minister and the Ministers play a dual role i.e., they are part of both Legislature and Executive. Thus, they also attend Parliamentary sessions.

The leader of the party or group which commands a majority in the legislature is invited by the nominal executive (President) to form the government and assume the post of Prime Minister. The Ministry stays in power only as long as it enjoys majority support in Parliament. The lower house of the Parliament in England (House of Commons) and in India (Lok Sabha) can pass a vote of no-confidence against the Ministry which means that the Prime Minister and his/her Council of Ministers must resign. This is due to parliamentary sovereignty. Thus, the executive is subordinate to and responsible to the Parliament (legislature).

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 4 Constitutional Government

Question 2.
President and Legislature in a presidential system.
Answer:
In a Presidential system, there is a separation of government powers and a system of checks and balances. The President i.e., head of the executive is directly elected by the citizens for a fixed tenure. He/she enjoys powers granted to the office by the constitution and must conduct his/her administration in accordance with laws passed by the legislature. Members of the executive are prohibited from being members of the legislature.

The legislature is also popularly elected. Its powers are not absolute since the President can exercise ‘Veto Power’ to reject a law passed by the legislature. Similarly, the legislature can also impeach the President if it is proved that the constitution has been violated by him/her. The President continues in office irrespective of whether he/she enjoys majority support in the legislature. However such lack of support may lead to a breakdown or impasse in government functioning.

4. Answer the following questions.

Question 1.
Explain constitutionalism and constitutional morality.
Answer:
Constitutionalism refers to the idea that there should be limitations on the powers of the government which may be specified in the constitution or may arise due to historical developments. The Magna Carta (Great Charter) (1215) and Bill of Rights (1689) in England were attempts to restrict the powers of the Monarchs. As the concept of separation of legislative, executive, judicial powers became popular, so also, the idea of restricting powers of the government as a whole emerged. The origins of constitutionalism can be traced to the Social Contract Theory propounded by John Locke. He believed that people should have the right to change the government if it committed any wrongdoings.

The first ten amendments to the American Constitution (collectively called the Bill of Rights) imposed restrictions on the government. The Indian Constitution also restricts government jurisdiction so that it doesn’t violate Fundamental Rights.
Any constitution is subject to amendments. Thus, it is possible that certain governments may use their amendment powers to remove restrictions, on their policies and actions.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 4 Constitutional Government

In any democracy, Constitutionalism refers to restrictions on the power of the government and adherence to the spirit of the constitution. It refers to the values which form its foundations and the manner in which those who hold power are expected to behave. This can be described by the term ‘Constitutional Monarchy’.

5. Answer the following in detail with reference to the given points.

Question 1.
Explain Constitution and its three distinct interrelated components.
(i) What is a Constitution?
(ii) set of rules
(iii) set of rights
(iv) set of objectives and values
Answer:
(i) The constitution is the highest law of the country. It reflects the objectives of the state and the rights and aspirations of its citizens. It establishes the rule of law and sets limits on government authority. A constitution is a living document that indicates the way in which a country is governed. The primary function of the constitution is to lay out the basic structure of the government according to which the people are to be governed. A constitution has three distinct but interrelated components.

(ii) Set of Rules – A constitution is a set of rules that describes the structure, powers, and functions of the three organs of government to ensure that each organ functions without its jurisdiction. It lays down the limitations on what the government can do or cannot do.

(iii) Set of Rights – A constitution lists the rights of the citizens, means for the protection of these rights, and the duties of citizens. It also lists the means of protecting the rights e.g., in India, the judiciary is entrusted with protecting the rights. The rights guaranteed by the constitution are not unlimited i.e. they are subject to reasonable limitations.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 4 Constitutional Government

(iv) Set of Objectives and Values – A constitution enumerates the values and objectives that it seeks to fulfill. For e.g., the Indian Constitution seeks to ensure the values of justice, liberty, and equality.

11th Political Science Digest Chapter 4 Constitutional Government Intext Questions and Answers

Find out! (Text Book Page No. 30)

How many times has the Indian Constitution been amended? What was the latest amendment?
Answer:
Amendments refer to changes in certain provisions of the constitution. In India, Article 368 deals with the amendment procedure. Till March 2019, the Indian Constitution has been amended 103 times. The 101st amendment (July 2017) introduced GST, the 102nd amendment gave constitutional status to National Commission for Backward Classes, and the 103rd amendment provided for a maximum of 10% reservation for economically weaker sections (EWS) by amending Articles 15,16. (Right to Equality)

Find out! (Text Book Page No.32)

Make a list of all Prime Ministers of India with their tenure.
Answer:

  1. Jawaharlal Nehru (August 1947 – May 1964)
  2. Gulzarilal Nanda – Acting Prime Minister (27 May 1964 – 9 June 1964, 11 January 1966 – 24 January 1966)
  3. Lai Bahadur Shastri (June 1964 – January 1966)
  4. Indira Gandhi (January 1966 – March 1977, January 1980 – October 1984)
  5. Morarji Desai (March 1977 – July 1979)
  6. Charan Singh (July 1979 – January 1980)
  7. Rajiv Gandhi (October 1984 – December 1989)
  8. V. P. Singh (December 1989 – November 1990)
  9. Chandra Shekar (November 1990 – June 1991)
  10. P. V. Narsimha Rao (June 1991 – May 1996)
  11. A. B. Vajpayee (May 1996 – June 1996, March 1998 – May 2004)
  12. H. D. Deve Gowda (June 1996 – April 1997)
  13. I. K. Gujral (April 1997 – March 1998)
  14. Dr. Manmohan Singh (May 2004 – May 2014)
  15. Narendra Modi (May 2014 – till date)

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 4 Constitutional Government

Find out! (Text Book Page No. 34)

Name any four American Presidents who belonged to the Republican Party and for who belonged to the Democratic Party
Answer:

  • Republican Party – Abraham Lincoln, Richard Nixon, Ronald Reagan, George H. W. Bush, George W. Bush.
  • Democratic Party – F. D. Roosevelt, J. F. Kennedy, Bill Clinton, Barack Obama, Donald Trump.

Do this. (Text Book Page No. 35)

Look at the following subjects (Seventh Schedule of the Indian Constitution):

  • Law and Order
  • Atomic Energy
  • Banking
  • Agriculture
  • Police
  • Electricity
  • Education
  • Railways
  • Public health
  • Foreign affairs
  • Forests.

Find out which of these subjects is in Union, state, or concurrent list.
Answer:

Union ListState ListConcurrent List
Atomic EnergyPoliceEducation
Foreign AffairsAgricultureElectricity
BankingLaw and orderForest
RailwaysPublic Health

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 4 Constitutional Government

Activity (Text Book Page No. 36)

What are the rights mentioned in the Bill of Rights of the American Constitution?
Answer:
The Bill of Rights refers to the first ten amendments of the US constitution. Some of the rights include.

  • First Amendment prohibits the making of any law impeding the free exercise of religion or restricting the freedom of speech or of the press or to assemble peacefully.
  • The Second Amendment protects the individual right to keep arms.
  • The Fifth Amendment protects against double jeopardy and self-incrimination.
  • The sixth amendment establishes a number of rights of the defendant in a criminal trial such as speedy, public trial by an impartial jury, the assistance of counsel, etc.
  • The Tenth amendment reinforces the principles of separation of powers and of federalism.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow

12th English Digest Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow Textbook Questions and Answers

Question 1.
Complete the following web
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow 1
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow 2

Question 2.
Discuss with your paitner about the different idioms/proverbs related to word ‘tomorrow’.
Answer:
(a) Never put off until tomorrow what you can do today.
(b) Tomorrow’s battle is won during today’s practice. (Japanese Proverb)
(c) Today must not borrow from tomorrow. [German Proverb]
(d) Yesterday, today and tomorrow – these are the three days of man.. [Chinese Proverb]

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow

Question 3.
When you make your future plans you think of:
Answer:

  1. Career
  2. Higher studies
  3. Retirement-plans/Financial security
  4. Family life
  5. Goal in life to be accomplished

Question 4.
‘Plan your tomorrow’ by completing the table given below.
Answer:

ExaminationCollege FunctionFunction at your home
Complete studying portionPreparing the list of dutiesCleaning the house
Clarify doubtsDelegate jobsArrangements for sending invites, preparation and service of food
RevisionConfirm date/ time with resource peopleSeating arrangements and other conveniences for guests

(A1)

Question 1.
Discuss with your friend how she/he spent the whole day that was beneficial for others.
Points:
(a) visited retirement home/time spent with elderly residents
(b) spent time conversing about their children/ grandchildren/ looking at photos,
(c) taught some of them how to use the internet to communicate/learned some traditional recipes
(d) promised to visit often regularly

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow

(A2)

Question (i)
……..’was it well or sorely spent’? Explain the meaning and give illustrations.
Answer:
The poet asks the reader again and again if he/she spent each day well or wasted it -‘sorely spent’. We all are busy with our own lives, acting for our own benefit. The poet inspires us to be mindful and must be of use to the world around us. The poet prompts us to speak kindly and unselfishly help, at least one fellow human everyday. The message is implied throughout the poem.

He asks if you have made one person happy, some stranger who had lost all hope, to find some hope again. So he will speak well of you. Is someone grateful to you at the end of (each) the day?

Question (ii)
‘As you close your eyes in slumber do you think that God would say,
You have earned one more tomorrow by the work you did today?’
Elaborate the idea expressed in these lines.
Answer:
The poet indirectly means that each day we exist we must make our living useful. We are not sure if we shall wake in the morning. We pray we do. But for God to grant us one more day -tomorrow – we have to justify our existence today. Did we put today to use? Did we help at least one fellow-human? Did we extend the help without expecting any returns?

Did at least one person feel grateful for your act of help? If nothing, we can make the effort to speak a kind word to a stranger we may pass by in our daily hurry. So one has live mindfully, unselfishly and look for ways to be of help to someone in need. That is the minimum expected by God. Or to have lived as a human would be futile.

Question (iii)
The poet suggests that one should do good to others. Complete the table by giving examples of doing good to following people.
Answer:

Family membersFriendsNeighbours
Help with household chores/run errandsBe ready to help in unexpected situations.Be mindful not to intrude or cause disturbance.
Take care if someone is sick.Share resources whenever possible.Be cooperative when we all have to work together for the common good.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow

(A3)

Question (i)
Pick out the describing words from the poem and add a noun of your own.
Answer:

(Toiling) time(Toiling) time
(Happier) anybody(Kindly) word
(Cheerful) greeting(Churlish) howdy
(Grateful) someone(Rejoicing) heart
(Fading) hopes(Slipping) days

Question (ii)
Match the words given in column A with their meaning in column B:

AB
1. Cheerful(a) With the feeling of disappointment
2. Selfish(b) lack of satisfaction
3. Sorely(c) happy
4. Discontent(d) concerned with one’s own pleasure

Answer:

  1. Cheerful – happy
  2. Selfish – concerned with one’s own pleasure
  3. Sorely – with the feeling of disappointment
  4. Discontent – lack of satisfaction

Question (iii)
There are a few examples of homonyms in the poem. For example ‘spoke’. List homonyms from the poem and give their meanings.
Answer:
Passed:

  1. (of a candidate) be successful in (an examination, test, or course).
  2. went past/left behind Deed:
  3. an action that is performed intentionally or consciously.
  4. a legal document that is signed and delivered, especially one regarding the ownership of property or legal rights.

Waste:
1. use or expend carelessly, extravagantly, or to no purpose.
(of a person or a part of the body) become progressively weaker and more emaciated.
2. (of a material, substance, or by-product) eliminated or discarded as no longer useful or required after the completion of a process.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow

Question (iv)
Find out expressions/phrases which denote, ‘going away’ from each stanza.
Answer:

  1. Stanza 1: “is almost over”
  2. Stanza 1: “passed his way”
  3. Stanza 1: “is almost over”
  4. Stanza 2: “vanish in the throng”
  5. Stanza 2: “rushed along”
  6. Stanza 3: “were fading now”

(A4)

Question (i)
The poet has used different poetic devices like Alliteration and Interrrogation in the poem. Identify them and pick out the lines.
Answer:

Poetic DeviceLines
1. Alliteration‘Were you selfish pure and simple as you rushed along the way’
‘As you close your eyes in slumber do you think that God would say’,
(The sounds ‘s’ & ‘sh’ are repeated in both lines.)
2. InterrogationThe first, the second and the fourth lines of stanzas 1, 2 and 4 are all questions – Interrogation.
The second and fourth lines in the stanza 3 are questions.

Question (ii)
The rhyme scheme of the first stanza is ‘aabb’. Find the rhyme scheme of other stanzas.
Answer:
The rhyme scheme of all the stanzas is ‘aabb’.

(A5)

Question (i)
Write the appreciation of this poem based on the points given below :

  • About the poem/ poet and the title
  • The theme
  • Poetic style
  • The language/poetic devices used in the poem
  • Special features
  • Message, Values, Morals in the poem
  • Your opinion about the poem

Answer:
The poet, Edgar Guest’s “Have you Earned your Tomorrow”, is a thought provoking composition. The title itself pushes our mind to wonder if today we have done something useful.

It Urges the reader to be thoughtful in everyday life about the people around them. The poet puts forward questions. Each question forces us to ask ourselves if we are kind, unselfish, patient and thoughtful. In our everyday rush, to live our life only for our own benefit, we forget to consider the people nearby who may be less fortunate.

There is interrogation in eleven lines of the sixteen-line poem. The language is simple. There is alliteration and rhyme. The poem has four stanzas of four lines each. The first stanza has four lines, each having fourteen syllables. The second, third and fourth stanzas also with four lines, have fifteen syllables each.

The clear message of the poem is one’s life is meaningful only if it is useful for humanity at large. The poet says one’s conscience has to know that your existence is justified. Or one cannot feel he has the right to ask for one more day of life. It is an uplifting poem. We can take the message and begin implementing it in our life immediately and every day.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow

Question (ii)
Prepare a mind map on ‘How to plan a goal for tomorrow’ or ‘My future goal’. Take the help of points given in ‘Writing Skills Section’ for preparing a mind map.
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow 3
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow 4

Question (iii)
Write a set of 8 to 10 interview questions to be asked to a social worker. Take the help of the following points:

  • Childhood
  • Education
  • Service
  • Difficulties
  • Future plans
  • Achievements
  • Message

Answer:

  1. Good evening Rima ma’am. I would like to know a bit about your life. Could we begin with a walk down memory lane to your childhood?
  2. What was your hobby/past-time in your childhood?
  3. Which is the best memory during your school/high school/college years? Which phase did you enjoy the most?
  4. You have moved to different cities due to your father’s job. Which is the city/town which you loved living in the most?
  5. How did you get into social service? Who was your role model or inspiration?
  6. What were the challenges and difficulties that caused any setback in your life?
  7. What plans do you have for the future? Would you mind sharing a little of those with your fans?
  8. There are many achievements you have seen. Which is the most important according to you?
  9. What is the message you want to give to those in this noble field? What would be your tip especially for youngsters?

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow

Question (iv)
Compose 4-6 lines on your own on ‘Good deeds’.
Answer:
‘Good deeds’
The tree gives shade and fruits it does not eat
The river flows cool and sweet of water it doesn’t drink.
When a stranger sad or in need you may meet
Be sure you lift him up, not let him into despair sink.

(A6)

Question (i)
Find out different career opportunities in the field of social work.

Question (ii)
Collect information of the NGOs working for the underprivileged section of the society.

Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow Additional Important Questions and Answers

Read the poem and complete the activities given below:

Personal Response:

Question 1.
Describe the various ways you use to greet your elder.
Answer:
Whenever we meet our elders we greet them with great respect and love. Through the length and breadth of our country touching the feet of elders is the tradition. We also fold our palms in the very Indian greeting of ‘Namaste’. This comes from the word ‘Namaskaar’. In south India touching people is not a normal custom. Younger people prostrate full length before elders such as parents, uncles-aunts, gurus and even older siblings. In north India the younger bend before the elders and ladies cover their head with the shawl or sari edge. Age is a very significant factor. The greeting is always a gesture of respect and the elders respond affectionately by showering blessings.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Have you Earned Your Tomorrow

Poetic Devices:

Question 1.
Identify an example of synecdoche from the poem.
Answer:
‘Is a single heart rejoicing over what you did or said;’
The word ‘heart’, 3rd line of the 3rd stanza is an example of synecdoche.
The word heart – a part – refers to a whole or the person who is rejoicing.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice

1A. Choose the correct alternative and complete the following statements.

Question 1.
___________ equality is reflected in Universal Adult Franchise. (Social, Political, Natural, Economic)
Answer:
Political

Question 2.
In ancient Indian society, justice was associated with ___________ (Moksha, Artha, Dharma, Yodha)
Answer:
Dharma

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice

Question 3.
According to ___________, the state is an instrument of oppression of workers. (Karl Marx, Robert Nozick, Dr. Ambedkar, Plato)
Answer:
Karl Marx

1B. Identify the incorrect pair in every set and correct it.

Question 1.
(a) Aristotle – The Politics
(b) Thomas Hobbes – Leviathan
(c) Plato – The Republic
(d) Karl Marx – A Theory of Justice
Answer:
(d) Karl Marx – Communist Manifesto or John Rawls – A Theory of Justice

Question 2.
(a) Aristotle – Natural equality
(b) Karl Marx – Classless society
(c) Tarabai Shinde – Emancipation from caste system
(d) Laski – Justice as truth and morality
Answer:
(d) Plato – Justice as truth and morality

1C. State the appropriate concept for the given statement.

Question 1.
Application of the abstract concept of justice through the implementation of the law.
Answer:
Legal justice

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice

Question 2.
Law treats all citizens equally.
Answer:
Equality before the law

Question 3.
Section of society that owns means of production.
Answer:
‘Haves’

1D. Answer in one sentence.

Question 1.
Who propounded the idea of a classless society?
Answer:
Karl Marx propounded the idea of a ‘classless society.

Question 2.
Name two Indian reformers who focused on gender inequality.
Answer:
Mahatma Phule, Mahatma Gandhi focused on gender inequality.

Question 3.
What was Tocqueville’s idea of equality?
Answer:
Tocqueville’s idea of equality developed in the process of abolition of the feudal system and the establishment of democracy.

Question 4.
What is the significance of Article 17?
Answer:
Article 17 deals with the abolition of Untouchability.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice

Question 5.
What is John Rawls’s view of Justice?
Answer:
John Rawls’s view of justice relates to Distributive Justice and the principle of fairness.

1E. Complete the following sentence using appropriate reason.

Question 2.
Equality is fundamentally a leveling process because
(a) it is an attempt to create conditions where everyone has an equal opportunity to progress.
(b) it refers to the absence of special privileges to or discrimination against any person or group.
(c) it is one of the pillars of democracy.
Answer:
(b) it refers to the absence of special privileges to or discrimination against any person or group.

Question 2.
Karl Marx advocated a socialist system because
(a) it will ensure an equitable distribution of resources.
(b) it advocated procedural justice.
(c) it would lead to capitalism.
Answer:
(a) it will ensure an equitable distribution of resources.

1F. Find the odd word in the given set.

Question 1.
Hobbes, Locke, Rousseau, Marx.
Answer:
Marx (all others wrote about state of nature)

Question 2.
Socrates, Plato, Aristotle, Rawls.
Answer:
Rawls (all others were ancient Greek thinkers)

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice

Question 3.
Justice Ranade, Dr. Ambedkar, Dr. Amartya Sen, Gandhiji.
Answer:
Dr. Amartya Sen (differing view of equality)

Question 4.
Political equality, Civil equality, Economic equality, Social equality.
Answer:
Political Equality (available only to citizens)

2A. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
Karl Marx propounded the idea of a classless society.
Answer:
This statement is True.

  • Karl Marx rejected the liberal view of equality and instead propounded the concept of Socialism. He felt that the State, which is in the hands of the capitalist class (Haves) is an instrument of exploitation of workers.
  • A Socialist system will ensure the dignity of workers an equitable distribution of resources and eliminate class distinctions, leading to a classless society.

Question 2.
Absolute equality is neither possible nor desirable.
Answer:
This statement is True.

  • Equality implies a society where any person is not denied opportunities or facilities merely on criteria such as gender, race, etc. It means the absence of discrimination or special privileges.
  • Equality does not mean uniformity Natural inequality is a fact. Absolute equality is not desirable as it will destroy individuality.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice

Question 3.
Social justice is essentially reformative and distributive.
Answer:
This statement is True.

  • The concept of social justice implies equal social opportunities for every individual to progress to the fullest possible extent. Social justice is reformative i.e., it aims at a revision of the social order and involves the eradication of existing social evils.
  • Social justice is also distributive i.e., available resources should be equitably distributed to ensure social welfare.

Question 4.
Considering the special needs of certain sections of society conflicts with the principle of equality.
Answer:
This statement is False.

  • Equality means the absence of discrimination or special privileges to some as well as the presence of adequate opportunities for every individual.
  • Consideration of the special needs of some disadvantaged sections of society like women, the disabled, senior citizens, Dalits, tribals, etc. is a democratic necessity and in fact, helps to promote social equality.

2B. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice 2B Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice 2B Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice 2B Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice 2B Q2.1

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice

Question 3.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice 2B Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice 2B Q3.1

3. Answer the following.

Question 1.
Explain the facets of equality.
Answer:
The facets of equality are:

  • Absence of special privileges to or of discriminations against anyone in the matter of socio-economic and political rights. No person or group should have special conditions that are denied to a large majority.
  • For e.g., in the caste hierarchy, the lower castes were discriminated against while upper castes flourished, as they had special status and privileges.
  • Equality before the law and equal protection of the law – The law is equally applicable to everyone irrespective of economic or social status, race, creed, etc.
  • Equality of opportunity – To enhance one’s potential and to develop one’s personality irrespective of considerations like ethnicity, gender, community, etc., deprived sections must have provisions for education, employment, and social well-being to enable fair competition with others.
  • Absolute equality is neither possible nor desirable as equality in no way implies uniformity.

Question 2.
Explain Karl Marx’s view of equality and justice.
Answer:
Karl Marx rejected the liberal idea of equality and propounded the socialist idea of equality. According to him, equality can be achieved through the creation of a classless society. Marx gave importance to the emancipation of workers from exploitation and stressed equal distribution of means of production. According to him, equality thus achieved would be different from the liberal ideas of equality.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice

Karl Marx considered the State as an instrument of exploitation of workers. This instrument was in the hands of the capitalist class. Since laws are made by the State, it is natural that they protect the interests of the capitalists. Marx maintained that the transformation of the capitalist system into a socialist system will ensure an equitable distribution of resources. The socialist system gives a priority to the right to equality of the ‘have-nots’ rather than the right of property of the ‘haves’. Thus, according to Marx, implementing socialist agenda is considered to be justice, and that the judiciary should be committed to Socialism.

Question 3.
Explain John Rawl’s concept of justice.
Answer:
John Rawls was an advocate of Social Justice, who advocated the concept of Distributive Justice. Rawl’s theory of social justice focuses on the just desire of individuals in society. In his book, ‘A Theory of Justice’, Rawls argues that the concept of freedom and equality are not mutually exclusive. He concludes that for justice to be truly just, everyone must be accorded the same rights under the law.

Rawls has put forth two principles of social justice:

  • Fundamental rights and duties must be uniformly acceptable. A system can be just only when those at the bottom of the system are able to benefit from it.
  • There must be equality of opportunity for all the public offices that are available. This is Rawls’s concept of fairness.

Question 4.
Explain the three indicators of equality.
Answer:
The concept of equality is a central idea of political philosophy. There are three indicators of this concept-

  • Welfare equality: Fulfillment of needs of an individual is more important than what is readily available for him.
  • Equality of resources: It means equitable distribution of the available resources.
  • Equality of capabilities: The usage of resources by people is more important than merely the availability of those resources.

4. Answer the following in detail with reference to the given points.

Question 1.
Explain equality.
(i) Meaning of Equality
(ii) Facets of Equality
(iii) Importance of Equality
Answer:
(i) Meaning: Equality is an important ideal in society. Equality does not mean uniformity. It signifies that all human beings have equal worth, irrespective of their ethnicity, religion, caste, etc. Today, equality is looked at as a political goal as well as the basis of Liberty and Justice. It has a moral and collective dimension as it includes empathy and tolerance.

Natural inequalities are a reality since humans are not equal in physical or intellectual aspects. The struggle for equality is to do away with the restrictions and burdens of man-made inequalities that are created on the basis of religion, caste, race, status, wealth, etc. Equality is the attempt to create conditions where every individual is given equal opportunity to develop and progress.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice

(ii) The facets of equality are:

  • Absence of special privileges to or of discriminations against anyone in the matter of socio-economic and political rights. No person/group should have special conditions that are denied to a large majority. For e.g., In the caste hierarchy, the lower castes were discriminated against while upper castes flourished.
  • Equality before the law and equal protection of the law – The law is equally applicable to everyone irrespective of economic or social status, race, creed, etc.
  • Equality of opportunity – To enhance one’s potential and to develop one’s personality irrespective of considerations like ethnicity, gender, community, etc. Deprived sections must have provisions for education, employment, and social wellbeing to enable fair competition with others.
  • Absolute equality is neither possible nor desirable as equality in no way implies uniformity.

(iii) Importance of Equality:

  • Equality is necessary to uphold the dignity of the individual.
  • It is necessary to create a just society.
  • It is necessary to promote mutual respect among members of society.
  • It helps to bring about the fraternity.
  • Liberty and equality are the cornerstones of a democracy.

Question 2.
Explain the types of equality.
(i) Natural Equality
(ii) Social Equality
(iii) Civil Equality
(iv) Political Equality
(v) Economic Equality
Answer:
(i) Natural Equality considers that all human beings are equal though they differ in inabilities. Every person should get an equal opportunity to develop his/her potential. Early Greek thinkers like Plato and Aristotle did not believe in natural equality. However, thinkers like Hobbes, Locke, and Rousseau explained natural equality in the ‘State of Nature’.

(ii) Social Equality refers to the absence of unreasonable social barriers or discrimination such as those based on race, religion, caste, gender, status, etc. No person must be viewed as superior or inferior merely on the basis of birth, ethnicity, or social position. However, social inequality is prevalent all over the world even today. Legislations, education, and economic progress can help to reduce social inequality for e.g., in India Article 17 of the constitution deals with the abolition of untouchability.

(iii) Civil Equality means that civil rights are equally available to all individuals. There is equality before the law and equal protection of the law. However, special laws made for the protection or upliftment of weaker sections of society such as tribals, backward classes, women, etc., do not violate the principle of equality.

(iv) Political Equality is possible only in a democracy. It refers to the right of citizens to participate in the affairs of the state. It is based on the principle of political participation and Universal Adult Franchise.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice

(v) Economic Equality – When wealth is concentrated in the hands of a few (economic inequality), then political power and social ranking are also monopolized by them, resulting in exploitation of the underprivileged sections of society.
Economic equality does not imply equal distribution of wealth or equal income irrespective of the nature of work.

Economic equality implies the following:

  • Reduction in wide disparities of wealth.
  • Prevention of concentration of wealth and income in the hands of a few persons.
  • Absence of any kind of economic exploitation, denial, or subjugation.
  • Availability of essential goods and services i.e. minimum needs must be satisfied first.
  • Reasonable economic opportunities for individuals to develop themselves and to progress.
  • Adequate scope for work and for decent wages.

Question 3.
Explain Justice.
(i) Meaning of Justice
(ii) Types of Justice
Answer:
(i) Meaning: Justice implies righteousness which is used as a basis for judging values and conduct. It is an ancient concept. Greek philosopher, Socrates considered justice as a political virtue. Plato identified justice with truth and morality while Aristotle expressed that justice can be achieved in a society only when there is equality and balance. In ancient India, justice was associated with the concept of ‘Dharma’. The term justice refers to ‘a state of affairs in which every individual has exactly those burdens and benefits which are due to him.

(ii) Types of Justice:

  • Natural Justice – This concept is linked to the very existence of human beings and was advocated by ancient Greek and Roman philosophers. Humans can intrinsically and universally understand concepts of right and wrong. Hence there is no need for man-made law.
  • Legal Justice – John Austina considered law as a means to eliminate injustice and to establish a just society. Justice is a precondition to law.
  • Social Justice – The concept of social justice implies equal social opportunities for every individual to progress to the fullest possible extent. Social justice is reformative i.e., it aims at a revision of the social order. It involves the eradication of existing social evils.Socialjusticeisalsohisfridufioei.e., available resources should be equitably distributed to ensure social welfare. It is not just related to individuals or groups, but to society at large. Social justice is dynamic i.e. it modifies according to changing needs and situations.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 3 Equality and Justice

The two approaches of social justice are

  • Procedural justice advocated by Nozick i.e., everyone should be treated equally before the law and proper legal procedures must be followed.
  • Social justice was propagated by Marx, Rawls, and Dr. Ambedkar.