Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th History Important Questions Chapter 2 First Cities of India

1A. Choose the correct alternative and write the complete sentences.

Question 1.
The __________ empire was founded in 2334 B.C.E. by Emperor Sargon I.
(a) Egyptian
(b) Akkadian
(c) Meluhhan
(d) Mesopotamian
Answer:
(b) Akkadian

Question 2.
__________ is the largest Harappan site among all the sites from India and Pakistan.
(a) Lothal
(b) Dholavira
(c) Gulf of Kutch
(d) Rakhigarhi
Answer:
(d) Rakhigarhi

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India

Question 3.
__________ was a small city compared to Harappa and Mohenjodaro.
(a) Kalibangan
(b) Lothal
(c) Dholavira
(d) Chahanudaro
Answer:
(a) Kalibangan

Question 4.
Lothal was excavated by __________
(a) J. P. Joshi
(b) S. R. Rao
(c) R. D. Banerjee
(d) Madho Swarup
Answer:
(b) S. R. Rao

Question 5.
__________ is described as Purandara.
(a) Agni
(b) Varuna
(c) Indra
(d) Vayu
Answer:
(c) Indra

1B. Find the incorrect pair from set B and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) KalibanganBikaner
(b) MohenjodaroLothal
(c) DholaviraGujarat
(d) RakhigarhiHaryana

Answer:
(b) Mohenjodaro – Pakistan

Question 2.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) Vedic Aryans arrived in India1500 B.C.E
(b) Discovery of Harappa1931
(c) Discovery of Mohenjodaro1922
(d) Total Area covered1500000

Answer:
(b) Discovery of Harappa – 1921

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India

Question 3.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) Pre-Harappan CulturesCultures of the period preceding the Harappan civilisation
(b) Early Harappan periodLate Harappan phase
(c) Mature (Urban) Harappan periodThe fully developed phase of Harappan civilisation
(d) Late Harappan periodThe period after the decline of the mature (Urban) phase

Answer:
(b) Early Harappan period – Early (beginning) Harappan phase

1C. Find the odd one out.

Question 1.
History of Harappan cities:
(a) Early Harappan
(b) Mature Harappan
(c) Vedic Period
(d) Late Harappan
Answer:
(c) Vedic Period

Question 2.
An archaeologist who excavated Harappan culture:
(a) Sir Alexander Cunningham
(b) Charles Masson
(c) R.K. Banerjee
(d) Sir John Marshall
Answer:
(b) Charles Masson

Question 3.
Harappan Period Sea trade route.
(a) Dilmun
(b) Makan
(c) Meluhha
(d) Lothal
Answer:
(d) Lothal

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India

Question 4.
Religious centers of Harappa:
(a) Mohenjodaro
(b) Lotha
(c) Dholavira
(d) Kalibangan
Answer:
(c) Dholavira

2A. Write the names of historical places, persons, and events.

Question 1.
The city is situated on the banks of the river Ravi in Punjab, Pakistan.
Answer:
Harappa

Question 2.
British traveler who visited and wrote about archaeological remains at Harappa.
Answer:
Charles Masson

Question 3.
First Director-General of the Archaeological Survey of India.
Answer:
Sir Alexander Cunningham

Question 4.
Discovery of Harappa.
Answer:
1921

Question 5.
Excavations at Mohenjodaro.
Answer:
Rakhaldas Banerjee

Question 6.
Remains of Harappan dock in Gujarat.
Answer:
Lothal

Question 7.
Harappan settlement of Shortugai.
Answer:
Badakshan, Afghanistan

Question 8.
Mesopotamian temples.
Answer:
Ziggurats

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India

2B. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
The ancient civilisations of Mesopotamia and Harappa had cultural ties with each other because of __________
(a) fortifications
(b) the similarity between seals and artifacts
(c) public monuments were found
(d) impressive town planning
Answer:
(b) the similarity between seals and artifacts

Question 2.
The evidence of the first excavations at Harappa had indicated __________
(a) the first settlement of the Early Harappan period was established around 3300 B.C.E
(b) the city of Harappa was divided into two parts – the ‘Citadel’ and the ‘Lower Town’.
(c) internal changes begin to appear in Harappan cities.
(d) the decline of Harappan civilisation.
Answer:
(b) the city of Harappa was divided into two parts – the ‘Citadel’ and the ‘Lower Town’

Question 3.
The first settlement of the Early Harappan period was established __________
(a) around 2500 B.C.E
(b) around 2500 – 2800 B.C.E
(c) around 2600 B.C.E
(d) around 3300 B.C.E
Answer:
(d) around 3300 B.C.E

2C. Write the correct chronological order.

Question 1.
(a) Vedic Aryans
(b) Late Harappan period
(c) Mature Harappan period
(d) Early Harappan period
Answer:
(a) Early Harappan period
(b) Mature Harappan period
(c) Late Harappan period
(d) Vedic Aryans

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India

Question 2.
(a) Mature (Urban) Harappan period
(b) Early Harappan period
(c) Post Harappan cultures
(d) Late Harappan period
Answer:
(a) Early Harappan period
(b) Mature (Urban) Harappan period
(c) Late Harappan period
(d) Post Harappan cultures

Question 3.
(a) Discovery of Harappa
(b) Excavation of Dholavira
(c) Excavation of Lothal
(d) Discovery of Mohenjodaro
Answer:
(a) Discovery of Harappa (1921)
(b) Discovery of Mohenjodaro (1922)
(c) Excavation of Lothal (1995 – 1960)
(d) Excavation of Dholavira (1990)
[Note: Years in a bracket are only given for understanding]

3. Observe the map on page 13 of your textbook and answer the following questions based on it.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India 3

Question 1.
Point out some of the Harappan sites in India.
Answer:
Some of the Harappan sites in India are Kalibangan, Dholavira, Surkotda, Lothal, Rangpur.

Question 2.
Point out the Harappan sites in modern-day Pakistan.
Answer:
Harappan sites in modern day Pakistan are Mohenjodaro, Harappa, Chahnudaro, Balakot.

Question 3.
Point out the only Harappan site in Afghanistan.
Answer:
The only Harappan site in Afghanistan is Shortugai.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India

Question 4.
Point out the modern city of India.
Answer:
The modern city of India – Delhi.

Question 5.
Near which river Daimabad is located?
Answer:
Daimabad is located near Godavari River.

4. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India 4 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India 4 Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India 4 Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India 4 Q2.1

Question 3.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India 4 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India 4 Q3.1

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India

Question 4.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India 4 Q4
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India 4 Q4.1

5. Write short notes.

Question 1.
Lothal
Answer:

  • Lothal was excavated from 1955 to 1960 under the supervision of S.R. Rao.
  • It is situated near the Gulf of Kutch in Gujarat, 80 km away from Ahmedabad.
  • It is known for the remains of the Harappan dock.
  • The ‘Citadel’ and the ‘Lower Town’ at Lothal are surrounded by a single fortification wall.
  • Lothal was established on the banks of the river Bhogao.
  • The presence of platforms built for stalls, a warehouse, and the dock confirm that Lothal was an important port and trading center. Lothal is an example of the engineering excellence of ancient people.

Question 2.
Lapis Lazuli Stone
Answer:

  • Lapis Lazuli a semi-precious stone was found in the region of Badakshan province of Afghanistan, ‘Shortugai’.
  • This region is rich with mines of lapis lazuli.
  • There was a great demand for this stone in Mesopotamia.
  • The Mesopotamian epics describe Goddess Inanna’s palace, the walls of which were embedded with this stone.
  • This Stone was a very important commodity in the Harappan trade with Mesopotamia.

Question 3.
Ziggurats
Answer:

  • Mesopotamian temples are known as ‘ziggurats’.
  • The administrative system of the Mesopotamian Cities revolved around the administration of these temples.
  • The high priest of the temple used to be the ruler of the city.
  • The social life, cultural events, Power and hierarchy of officials, etc were organized in accordance with the rituals and festivals of the presiding deity of the temple.

Question 4.
Rakhigarhi
Answer:

  • The Hissar district of Haryana has situated the site of Rakhigarhi, a Harappan city.
  • It is at a distance of 150 kilometers from Delhi.
  • It is located on the banks of Chautang (ancient Drishdvati river).
  • Rakhigarhi is the largest Harappan site, among all the sites from India and Pakistan.
  • Its total area was more than 350 Hectares. The excavations at Rakhigarhi started in 1963.
  • It continued in 1997-2000. Later, Dr. Vasant Shinde of the Deccan College, Pune also conducted excavations at the site.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India

Question 5.
Harappan Sites
Answer:

  • Many sites of the Early Harappan and Mature Harappan (Urban) phases have been found in the basin of the river Ghaggar.
  • The latest research based on the evidence from sites like Kunal, Bhirrana, Farman, Girwad, and Mitathal, etc. indicates a possibility of the rise of the Mature Harappan more than 5000 years ago.
  • The Harappan sites of Mohenjodaro, Harappa, Ganweriwala in Pakistan, and Rakhigarhi and Dholavira in India have been declared as World Heritage sites.

6. State your opinion.

Question 1.
The river known as ‘Ghaggar Hakra’ flows only during the monsoon.
Answer:

  • River Gjaggar Hakra originates in the Siwalik Hills in Himachal Pradesh and flows to Rajasthan through Punjab and Haryana.
  • From there it enters the Desert of Cholistan in Pakistan. Ultimately it enters the Rann of Kutch.
  • It is known as Ghaggar in India and as Hakra in Pakistan. Its bed remains dry through the year except during the monsoon.
  • Thus, a river known as ‘Ghaggar Hakra’ flows only during the monsoon.

7. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Explain the interrelationship between cities and villages in the Harappan Civilisation.
Answer:

  • The Harappan people depended on natural resources and villages in the vicinity in order to meet the needs of the urban way of life and urban administration.
  • The raw material needed for industrial production included clay, various siliceous and semi¬precious stones, metals, etc.
  • The interrelationship between Harappan cities and villages was dependent on the mechanism of making available things like food grains and raw materials.
  • There was a network of small towns, small and big villages and campsites of semi-nomadic people which functioned to cater to the needs of major urban centers of the Harappan civilization.
  • The best example of it is the Harappan Settlement of Shortugai.

Question 2.
Write in detail on Mesopotamian temples, ‘Ziggurats’.
Answer:

  • Mesopotamia is known for its grand temples.
  • The administrative system of Mesopotamian cities revolved around the administration of these temples.
  • Mesopotamian temples are known as ‘ziggurats’.
  • The high priest of the temple used to be the ruler of the city.
  • The social life, cultural events, power and hierarchy of officials, etc were organized in accordance with the ritual and festival of the presiding deity of the temple.
  • The notion of a ‘priest king’ of the Harappan civilisation was formulated by presuming its close similarity with the Mesopotamian culture.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India

Question 3.
Reasons for the decline of cities.
Answer:
The reasons for the decline of cities are as follows:

  • It is known that the Harappan civilisation began to decline around 2000 – 1900 B.C.E.
  • People had to regret elsewhere with the beginning of the later Harappan Period.
  • The Harappan trade with Mesopotamia was on the decline in the late Harappan Period because the Mesopotamia economy had weakened.
  • A deteriorating environment was the main reason for the decline of Mesopotamia.
  • Similarly, climatic changes and deteriorating environment were the main reason for the decline of the Harappan civilisation too.
  • The late Harappan people were forced to migrate became of natural calamities.
  • New villages were settled by the Nature Harappan and Late Harappan people wherever they went.
  • The Harappan civilization deteriorated as the cumulative effect of various factors such as a decline in trade, climatic changes, weakening of two economies.

8. Answer the following questions with the help of given points.

Question 1.
Write about some cities of Harappa with the help of the following points:
(a) Harappa
(b) Mohenjodaro
(c) Kalibangan
(d) Lothal
(e) Dholavira
(f) Rakhigarhi
Answer:
(a) Harappa:

  • Harappa is situated on the banks of the river Ravi (District Sahiwal in Punjab, Pakistan).
  • The ancient site of Harappa had spread on 150 Hectares.
  • The first excavation at Harappa began in 1921. The first settlement of the Early Harappan Period was established around 3300 B.C.E.
  • It evolved to the Mature Harappan (urban) phase around 2600 B.C.E. It reached its peak during 2450-1900 B.C.E.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India

(b) Mohenjodaro:

  • Mohenjodaro was built on the banks of the river Sindhu (Indus) in Pakistan (District Larkana, Sindh).
  • Area-wise, Mohenjodaro is the biggest city, among those discovered in Pakistan so far.
  • It was thought that the city was divided into two fortified sections, namely the ‘Citadel’ and the ‘Lower Town’.
  • The excavations at Mohenjodaro by Rakhaldas Banerjee began in 1921-22.
  • In 1923- 24 to gather more information about Mohenjodaro Madho Sarup Vats, Kashinath Narayan Dikshit, Ernest Mackay, and others conducted further excavations under Sir John Marshall’s direction.
  • He was the Director-General of the Archaeological Survey of India at that time.
  • During these excavations, various artifacts, houses, and public monuments were unearthed.

(b) Kalibangan:

  • The site of Kalibangan is 205 kilometers away from Bikaner. It is located in the Hanumangarh district of Rajasthan.
  • It was one of the important urban centers of the Harappan civilisation, situated on the banks of the river Ghaggar.
  • L. P. Tessitore, an Italian linguist had visited Kalibangan during his study tour of the region. It was conducted under the direction of Brijabasi Lai, the then Director-General of the Archaeological Survey of India, and Balkrishna Thapar.
  • At Kalibangan two settlements, one of the Mature Harappan period and the other of the Early Harappan period, were found. Kalibangan was a small city compared to Harappa and Mohenjodaro.

(c) Lothal:

  • Lothal was established on the bank of the river Bhogao.
  • The center of the Harappan civilisation at Lothal was situated near the Gulf of Kutch, in Gujarat, 80 kilometers away from Ahmedabad.
  • It is known for the remains of Harappan dock.
  • Lothal was excavated from 1955 to 1960 under the supervision of S.R. Rao. The ‘Citadel’ and the ‘Lower Town’ at Lothal do not have separate fortification walls.
  • Rather, they are surrounded by a single fortification wall.

(d) Dholavira:

  • Dholavira was discovered by J.P. Joshi, the Director-General of Archaeological Survey of India. The site is in ‘Khadirbet’ in Gujarat (Dist. Kutch).
  • Excavations at the site were started by R.S. Bisht in 1990.
  • Among the excavated Harappan sites, extent wise Dholavira is the fifth-largest city.
  • An Early Harappan settlement was discovered at Dholavira.
  • There was a protective wall built around it by using mud bricks (unbaked bricks) and dressed stones. It was surrounded by an outer fortification wall.
  • The settlement within the outer fortification was divided into four sections.
    • Citadel
    • The adjacent section reserved for high officials
    • Lower Town – These three sections had walls, which separated them from each other.
    • The fourth section inside the outer fortification did not have any additional separating walls.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 2 First Cities of India

(e) Rakhigarhi:

  • The Hissar district of Haryana has situated at the site of Rakhigarhi, a Harappan city.
  • It is at a distance of 150 kilometers from Delhi.
  • It is located on the banks of Chautang (ancient Drishdvati river).
  • Rakhigarhi is the largest Harappan site, among all the sites from India and Pakistan.
  • Its total area was more than 350 Hectares.
  • The excavations at Rakhigarhi started in 1963. It continued in 1997-2000.
  • Later, Dr. Vasant Shinde of the Deccan College, Pune also conducted excavations at the site.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 2 First Cities of India

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 2 First Cities of India Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 2 First Cities of India

1. Choose the correct alternative and write the complete sentences.

Question 1.
In the early phase of agriculture, making __________ pots and farming were the jobs of women.
(a) copper
(b) bronze
(c) earthen
(d) stone
Answer:
(c) earthen

Question 2.
Lothal is known for its ancient __________
(a) agriculture
(b) dock
(c) textiles
(d) tools
Answer:
(b) dock

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 2 First Cities of India

Question 3.
A general impression prevailed that the Harappan seals had some connection with the __________ civilisation.
(a) Chinese
(b) Greek
(c) Mesopotamian
(d) Egyptian
Answer:
(c) Mesopotamian

Question 4.
The bodies (mummies) of dead royalties in Egypt were wrapped in __________ coloured cloth.
(a) white
(b) black
(c) red
(d) blue
Answer:
(d) blue

2A. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
The major reason for the decline of the Mesopotamian civilisation was __________
(a) foreign invasion
(b) deteriorating environment
(c) loss in trade
(d) migration
Answer:
(b) deteriorating environment

2B. Find the incorrect pair from set ‘B’ and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) DilmunBahrain
(b) MakanOman-Iran-Baluchistan Coastal region
(c) ShortugaiMesopotamia
(d) MeluhhaRegion of Harappa civilisation

Answer:
(c) Shortugai – Badakshan province of Afghanistan

3. Explain the statements with reasons.

Question 1.
The remains found in cities like Harappa, Mohenjodaro, Kalibangan, Lothal, Dholavira, Rakhigarhi, etc. are evidence of the past glory of this civilization.
Answer:

  • A well-developed and rich civilisation flourished in the Indian subcontinent in the period from 3500-3000 B.C.E.
  • This period is characterised by systematic town planning, with houses of baked brick, granaries, excellent drainage systems, public baths, and impressive public movements.
  • Good administrative control over the distribution of water and other resources.
  • Remains also prove a good social organisation, a proper social hierarchy based on the position of power.
  • Flourishing internal and distant trade, mass production of goods, and craft specialisation developed writing system of script on Harappan seals give evidence of the past glory of the civilisation.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 2 First Cities of India

Question 2.
Lapis lazuli had a very important place in the Harappan trade.
Answer:

  • A network of small towns, big and small villages, and campsites of semi-nomadic people functioned to cater to the needs of major urban centres of the Harappan civilisation.
  • The Harappan settlement of ‘Shortugai’ in the Badakshan province of Afghanistan, is rich with mines of lapis lazuli, a semi-precious stone in Mesopotamia.
  • The Mesopotamian epics describe Goddess Inanna’s palace, the walls of which were embedded with this stone, lapis lazuli.
  • This stone was a very important commodity in the Harappan trade with Mesopotamia.

Question 3.
Harappan civilisation declined.
Answer:

  • Sir Mortimer Wheeler in his study has concluded that the Harappan civilisation was destroyed by Indra, who destroyed the fortified cities.
  • Vedic Aryans destroyed the Harappan cities under the leadership of Indra.
  • The civilisation also declined due to the cumulative effects of factors such as the decline in trade, climatic changes, and the weakening of the economy.

4. State your opinion.

Question 1.
The Harappan cities and villages in the vicinity were interdependent.
Answer:

  • The interrelationship between Harappan cities and villages was dependent on the mechanism of making available food grains and raw materials.
  • A network of small towns, big and small villages, and campsites of semi-nomadic people, functioned to cater to the needs of major urban centres of Harappan civilisation.
  • The city people were dependent on natural sources and villages in their vicinity, to meet the needs of urban lifestyle and urban administration.

Question 2.
The Harappan cities seem to have a well-organised administrative system.
Answer:

  • The Harappan cities had a well organised administrative system to manage industrial production, import-export, the interrelationship between cities managing trading operations and villages around them.
  • The town planning, standardization of bricks, weights, seals, shapes, and ornamentation of various objects, confirm the presence of an efficient administrative system.
  • Cities like Harappa and Mohenjodaro were perhaps regional capitals.
  • Lothal and Kalibangan were important religious centres.
  • However, the nature of Harappan polity, whether it was a single state or a federation of small states, is not yet known.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 2 First Cities of India

5. Answer the following questions with the help of given points.

Question 1.
Write about the characteristics of Harappan cities with the help of the given points:
(a) Town planning
(b) Social organisation
(c) Administration
(d) Economy
Answer:
(a) Town planning:

  • The town planning of Harappan cities was very systematic.
  • Houses were of baked bricks, which included bathrooms, toilets, wells.
  • Granaries existed, with impressive public monuments.
  • The excellent drainage systems, public baths, and independent fortification walls are highlights.
  • The grid pattern was used, where streets crossed each other in right angles, and the resulted blocks were used for building houses.
  • The English bond masonry method was used with two headers and two stretchers to build a wall, which was especially useful for earthquake-prone areas.

(b) Social organisation:

  • Social hierarchy was based on the position of power.
  • Classes of skilled artisans and individuals were based on craft specialisation.
  • Belief systems existed, with evidence of burials indicating rituals after death.
  • Artifacts and architecture also indicate belief systems.

(c) Administration:

  • Administrative control existed over the distribution of water and other resources.
  • The size of bricks indicates the use of standardisation and ratio.
  • Weights, set style of shapes and painted designs of pottery, majestic and non-residential buildings for public administrative offices are also seen.

(d) Economy:

  • Harappan civilisation practiced mass production of goods for trade purposes.
  • The concentration of factories and residences of artisans in a particular area of the city indicates the purpose of convenience of production, flourishing internal and distant trade, and administrative control over trade transactions.
  • Well-shaped, beautiful earthen pots, statues, metal objects of gold, silver, copper, and bronze were made.
  • Various types of beads were prepared, indicating a sound economy.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 2 First Cities of India

Activity

Collect information and illustrations with the help of the internet about the town planning of the Harappan cities and Chandigarh. Compare them.
Answer:
The town planning of the Harappan Cities:

  • The Harappans were the first to build planned cities with a scientific drainage system.
  • Their cities were built on a uniform plan.
  • The people of Indus valley lived a highly civilized and developed life.
  • This highly developed and scientific plan can be seen in the following areas.

Streets:

  • The streets were straight and cut each other at right angles
  • They were 13 to 34 feet wide and were well lined.
  • The streets and roads divided the city into rectangular blocks.
  • Lamp posts were provided at regular intervals.
  • Dust bins were also provided on the streets which proves the presence of a good municipal administration.

Drainage System:

  • The city was provided with an excellent closed drainage system.
  • Each house had its own drainage and soak pit which was connected to the public drainage.
  • Brick-laid channels were found through every street.
  • The drains were covered and had manholes at regular intervals for cleaning and clearing.
  • Large brick culverts were constructed on the outskirts of the city to carry excess water.
  • The Indus valley civilization had a perfect underground drainage system.

The Great Bath:

  • The most striking feature of Mohenjo Daro is the Great Bath.
  • It consists of a large quadrangle. In the center, there is a large swimming pool approx. 39 ft long, 23 ft wide, and 8 ft deep.
  • This swimming pool had rooms and galleries on all four sides.
  • It had a flight of steps at either end and a well in one of the adjoining rooms. The water was discharged by a huge drain.
  • The Great Bath had 8ft thick outer walls.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 2 First Cities of India

Granaries:

  • The largest building in Mohenjo Daro is the granary which is 45.71 m long and 15.23 m wide.
  • Granaries have also been found in Harappa and the southern parts of Kalibangan.
  • These granaries were used to store grains which were probably collected as revenue or storehouses to be used in emergencies.

Buildings:

  • People of the Indus valley civilization built houses and other buildings on the side streets.
  • Built terraced houses of burnt bricks.
  • Every house had two or more rooms, there were also more than one-storied houses.

The town planning of Chandigarh City:

  • Chandigarh, the capital of the northern Indian states of Punjab and Haryana was designed by the Swiss-French modernist architect, Le Corbusier.
  • Buildings include the Capitol Complex with its High Court, Secretariat, and Legislative Assembly.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th History Important Questions Chapter 1 First Farmers

1A. Choose the correct alternative and write the complete sentences.

Question 1.
____________ made the first stone tools.
(a) Homo erectus
(b) Home sapiens
(c) Homo habilis
(d) Homo phones
Answer:
(c) Homo habilis

Question 2.
Microliths were found in ____________ age.
(a) Neolithic
(b) Chalcolithic
(c) Mesolithic
(d) Palaeolithic
Answer:
(c) Mesolithic

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers

Question 3.
Pasting wet clay ribbons and making patterns on them is known as ____________ work.
(a) application
(b) applique
(c) apply
(d) amalgamation
Answer:
(b) applique

Question 4.
In ____________ mesolithic man existed during 10000-4000 B.C.E.
(a) Uttar Pradesh
(b) Maharashtra
(c) Bihar
(d) Northeast India
Answer:
(b) Maharashtra

Question 5.
A ____________ site was found at Lahuradeva in Sant Kabirnagar district of Uttar Pradesh.
(a) Palaeolithic
(b) Mesolithic
(c) Neolithic
(d) Chalcolithic
Answer:
(c) Neolithic

1B. Find the incorrect pair from set ‘B’ and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) EgyptMisra
(b) ChinaSorrow
(c) MesopotamiaFirst One
(d) SindhuIndus

Answer:
(c) Mesopotamia – Middle One

Question 2.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) First Neolithic villages6000 B.C.E
(b) Agriculture in Neolithic villages in China7000 B.C.E
(c) Existence of Mesolithic man3000 B.C.E
(d) Neolithic settlements in Bihar2000 B.C.E

Answer:
(c) Existence of Mesolithic man – 10000-4000

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers

Question 3.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) Original name of EgyptKemet
(b) Arabic name of EgyptMisra
(c) Greek name of EgyptEgyptus
(d) English translation of Huang HeHwat-ka-Pta

Answer:
(d) English translation of Huang He – Yellow River

1C. Find the odd one out.

Question 1.
Countries with ancient civilizations:
(a) Egypt
(b) China
(c) India
(d) England
Answer:
(d) England

Question 2.
Mesolithic tools:
(a) Fluted Core
(b) Screwdriver
(c) Blades
(d) Arrowheads
Answer:
(b) Screwdriver

Question 3.
Archaeological sites:
(a) Gilgal
(b) Inamgaon
(c) Aurangabad
(d) Lahuradeva
Answer:
(c) Aurangabad

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers

Question 4.
Egypt originally known as:
(a) Kemet
(b) Huang He
(c) Hwat-ka-Pta
(d) Egyptus
Answer:
(a) Kemet

2A. Write the names of historical places, persons, and events.

Question 1.
Species who made the first stone tools.
Answer:
Homo Habilis

Question 2.
Palaeolithic Campsite near the Sea of Galilee.
Answer:
Ohalo

Question 3.
The region between the Tigris and Euphrates.
Answer:
Mesopotamia

Question 4.
The valley of the Nile.
Answer:
Egypt

Question 5.
The original name of Egypt.
Answer:
Kemet

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers

Question 6.
The Arabic name of Egypt.
Answer:
Misra

Question 7.
The valley of the Huang He.
Answer:
China

Question 8.
The English translation of the Huang He.
Answer:
Yellow River

Question 9.
Palestinian city on the banks of the river Jordan.
Answer:
Jericho

Question 10.
Mesolithic culture of Japan
Answer:
Jomon

2B. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
Huang He earned the name ‘Sorrow’ or ‘River of Tears’ ____________
(a) of the yellow silt
(b) Mother of Chinese culture
(c) the torrential floods caused great loss to life and assets.
(d) it flows from the Himalayas
Answer:
(c) the torrential floods caused great loss to life and assets.

Question 2.
Egypt got the name ‘Kemet’ ____________
(a) of the black soil that was deposited by the Nile floods
(b) it means Temple of God
(c) it was the beginning of agriculture
(d) because of the decipherment of the Rosetta stone
Answer:
(a) of the black soil that was deposited by the Nile floods.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers

Question 3.
The site of Mehrgarh is of great importance among ____________
(a) Neolithic villages in Indian Subcontinents established by farmers
(b) Mesolithic man that existed during 10000 – 4000 B.C.E.
(c) The farmers that cultivate the barley and wheat
(d) Chalcolithic people of Maharashtra
Answer:
(a) Neolithic villages in Indian Subcontinents established by farmers.

Question 4.
The first neolithic villages in Egypt came into ____________
(a) about 5000 B.C.E
(b) about 6000 B.C.E
(c) about 7000 B.C.E
(d) about 8000 B.C.E
Answer:
(b) about 6000 B.C.E

2C. Write correct chronological order.

Question 1.
(a) Making of microliths
(b) Beginning of the Neolithic age
(c) Beginning of the ‘Holocene’ epoch
(d) Beginning of agriculture and domestication of animals
Answer:
(a) Beginning of the ‘Holocene’ epoch.
(b) Making of microliths
(c) Beginning of the Neolithic age
(d) Beginning of agriculture and domestication of animals

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers

Question 2.
(a) Increase in water bodies
(b) Availability of animals and vegetation for food increased
(c) Beginning of Holocene glaciers
(d) Glaciers began to melt
Answer:
(a) Beginning of Holocene glaciers
(b) Glaciers began to melt
(c) Increase in water bodies
(d) Availability of animals and vegetation for food increased

Question 3.
(a) Neolithic settlements in Jammu and Kashmir
(b) Neolithic settlements in Uttar Pradesh
(c) Neolithic settlements in Bihar
(d) Neolithic settlements in Northeast India
Answer:
(a) Neolithic settlements in Bihar
(b) Neolithic settlements in Jammu and Kashmir
(c) Neolithic settlements in Northeast India
(d) Neolithic settlements in Uttar Pradesh

Question 4.
Stages of Bead Making:
(a) To know the sources of siliceous stones and chank shells
(b) To manufacture finished beads from the stones of irregular shape and the core of chank shells
(c) To transport the raw material to the manufacturing site
(d) To obtain the raw material
Answer:
(a) To know the sources of siliceous stones and chank shells
(b) To obtain the raw material
(c) To transport the raw material to the manufacturing site
(d) To manufacture finished beads from the stones of irregular shape and the core of chank shells

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers

3. Observe the map on page 2 of your textbook and answer the following questions based on it.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers 3

Question 1.
Name the different continents seen on the map.
Answer:
Asia, Africa, Europe, and Australia are the continents seen on the map.

Question 2.
Name the ocean in the north of Asia.
Answer:
The Arctic Ocean is in the north of Asia.

4. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers 4 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers 4 Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers 4 Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers 4 Q2.1

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers

Question 3.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers 4 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers 4 Q3.1

5. Write short notes.

Question 1.
Paleolithic camp ‘Ohalo’
Answer:

  • ‘Ohalo’ is a Palaeolithic campsite near the Sea of Galilee.
  • At Ohalo the evidence of barley, other cereals, and seeds of fruits have been found, along with traces of human occupation.
  • Various weeds, in the form of seeds, have been found with cultivated crops.
  • Cereals found at Ohalo were remains of cultivated crops and not of the wild variety.
  • Grinding stones found from Ohalo, reveal that cereals were first ground (grinding) and then cooked.

6. Explain the statements with reasons.

Question 1.
Ancient pottery throws light on various aspects of ancient cultures.
Answer:

  • In all stages of pottery-making, we can understand the class of skilled potters, who were equipped with essential knowledge of pottery making.
  • Ancient pottery throws light on various aspects of ancient cultures.
  • We get to know about the cultural history, the material richness of the place, from where it was found.
  • We can also know the contacts of the residents of a place with other cultures.

7. State your opinion.

Question 1.
The process of urbanisation began in the Neolithic age.
Answer:

  • Settling down at one place for a long time, a feeling of ownership arose among the neolithic people.
  • Gradually villages expanded, creating awareness of collective land holdings, making village boundaries prominent.
  • Awareness of the natural right over a particular region, known as ‘territoriality’ arose.
  • Rules and social norms were created to manage the collective resources, water resources, crafts, dependent on it, trade, and community life, resulting in rituals gaining importance.
  • Administrative centers rose to manage and keep records of trade, rituals, and writing systems.
  • With the increase in population, officials, and occupations, the periphery of the original settlement kept expanding, cities came into existence and the process of urbanisation began in the Neolithic age.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers

8. Answer the following questions with the help of given points.

Question 1.
Write a short note on River Valley civilisations.
(a) The valley of Euphrates and Tigris – Mesopotamia.
(b) The valley of Nile – Egypt
(c) The valley of Huang He – China
(d) The valleys of Sindhu (Indus) and Saraswati – India
Answer:
The progress in the techniques of systematic cultivation resulted in the rise of the most ancient river valley civilisations of the Neolithic age. The river valley civilisations grew in four regions of the world. Those regions were Mesopotamia, Egypt, the Indian Subcontinent, and China.

(a) The valley of Euphrates and Tigris – Mesopotamia: Mesopotamia is the Greek name of the region between the two rivers, Tigris and Euphrates. Mesos means the ‘middle one’. Potamos means ‘river’. The region between the two rivers is ‘Mesopotamia’. The Mesolithic people began to stay in this region for longer times because of the availability of ample water. Ancient Mesopotamia included modern Iraq, Syria as well as the western regions of Iran and south-eastern regions of Turkey. The camps of Mesolithic people developed into the first settled neolithic villages. These .first villages are dated to 10000 years B.C.E.

(b) The valley of Nile – Egypt: Napoleon Bonaparte had taken along many scholars from various fields during his invasion of Egypt in 1798. They studied the ancient remains in Egypt and published it. These studies received momentum because of the decipherment of the Rosetta inscriptions. The first neolithic villages in Egypt came into being at about 6000 B.C.E. The beginning of agriculture in Egypt coincides with the same time.

(c) The valley of Huang He – China: The valley of Huang He River is considered to be the v region of origin of the Chinese culture. The Chinese culture evolved here. Agriculture in the neolithic villages of China began at about 7000 B.C.E. Wheat, foxtail millet, and rice was grown by the farmers in these villages.

(d) The valleys of Sindhu (Indus) and Saraswati – Indian subcontinent: The region of the valleys of Sindhu and Saraswati is now divided between India and Pakistan. The archaeological excavations at Harappa on the banks of Ravi in Punjab and Mohenjo Daro on the banks of Sindhu in Sindh indicate the existence of a fully developed civilisation in the Indian subcontinent which was dated to circa 3000 B.C.E. It proves that there were well-settled villages in the Indian subcontinent as early as 8000 B.C.E. There is a general consensus among the scholars that the Harappan cities evolved from these early villages.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers

Question 2.
Explain the concept with the help of the following points:
(a) Origin of Egypt
(b) Yellow River
(c) Fluted core technique
Answer:
(a) Origin of Egypt: Egypt was originally known as ‘Kemet’. Egypt got this name because of ‘ the black soil that was deposited by the Nile floods. Later Egypt came to be known as ‘Hewat-ka- Pta’. It means the temple of God. The Greeks changed it to ‘Egyptus’. In the course of time, it was changed to ‘Egypt’. The Arabic name of Egypt is ‘Misra’.

(b) Yellow River: Yellow River’ is the English translation of the Chinese name ‘Huang He’. The yellow silt brought by her has earned her this name. ‘River’ and ‘Mother’ are her other names. These names indicate her extraordinary place in Chinese culture. The name ‘River’ indicates that she is considered to be the only river of importance. The fact that she is considered to be the mother of the Chinese culture is obvious in the name, ‘Mother’.

(c) Fluted core technique: The blades used for Mesolithic tools were removed from Siliceous stones by the technique known as ‘Fluted Core Technique’. These blades are as tiny as our fingernails. So they are called ‘Microliths’. The Mesolithic people used wooden arrows fixed with microlithic arrowheads.

Question 3.
Explain some Neolithic Sites in India.
Answer:
Some important Neolithic sites in India are as follows:
(a) The northwest region of the Indian continent: Phase I (7000- 6000 B.C.E.) No evidence of pottery (earthen pots). Phase II (6000-4000 B.C.E.) Beginning of pottery making, e.g. Mehrgarh.

(b) Jammu and Kashmir: In Jammu and Kashmir, around 2500 B.C.E. neolithic settlements were established at the sites of Burzhom and Gufkral.

(c) Uttar Pradesh: In Uttar Pradesh, around 6000 B.C.E. neolithic settlements were established at the sites of Chopani Mando, Koldihwa, and Mahagara.

(d) Bihar: In Bihar, around 2000 B.C.E. Neolithic settlements were established. It includes the sites like Chirand, Senuwar, etc.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 1 First Farmers

(e) Northeast India: The evidence of neolithic settlement was first discovered at the site of Daojali Hading in Assam. The village was established around 2700 B.C.E. The neolithic tools found here show more affinity to neolithic tools found in China.

(f) South India: The neolithic settlements in Karnataka, Andhra Pradesh, and Tamil Nadu first came into being around 4th – 3rd century B.C.E. Karnatak sites – Sangankallu, Maski, Brahmagiri, Tekkalkota, Piklihal, Hallur, etc. Andhra Pradesh site – Nagarjunikonda. Tamilnadu – Payyampalli.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 2.5 Father Returning Home Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home

12th English Digest Chapter 2.5 Father Returning Home Textbook Questions and Answers

Question 1.
Discuss with your partner the difficulties that you face while commuting to and from the college by public transport.
Answer:
(a) crowded buses, trains
(b) are difficult to board in peak-hours
(c) have to miss a couple of trains/buses to board safely
(d) on such days miss an important lecture

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home

Question 2.
The similar problems are faced by the other commuters on the way to their workplace. Imagine their plight and suggest three solutions.
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home 1
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home 2

Question 3.
Complete the following table:
Answer:

AB
The way our elders take care of usThe way you can take care of elders in your family.
1. Love and protect us.

2. Support, educate and guide us through childhood and youth until we are independent.

3. Provide us with pocket-money and gifts we ask for.

1. Help them in daily chores.

2. Help with errands to the bank, stores or other requirements.

3. Ensure good health with exercise/ social- engagement/doctor- visits/ meditation.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home

Question 4.
Write your duties towards the following:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home 3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home 4

(A1)

Question (i)
Discuss with your friend the difficulties focused by the father in the poem.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home

Question (ii)
Discuss and write the character sketch of the father with the help of the given points.
(His pathetic condition, the treatment he receives at home, his solitude, the way he tries to overcome it)
Answer:
The father is on the late train. This shows he is hard-working. He does not spend any money on himself as his appearance is shown as shabby. He is uncaring about his appearance probably because he is lonely and heart-broken.

He is silent on the train-trip home. He does not speak to co-passengers. Perhaps the sadness in his heart prevents him from even small-talk. He has no travel-mates. He is silent through the trip, and gets off without waving goodbye to any passenger.

His family is cold, distant and uncaring. He is not greeted on arrival. He is given cold food which is not nourishing. He is left to eat the meal alone just reading his book. At the end of the work-day he reads a book, eats by himself, listens to the radio and dreams of the future all alone. Thus the father is a lonely old man, neglected by his own family in spite of working hard for them and heart-sick of his existence.

(A2)

Question (i)
Given below are the ideas conveyed through the poem. Match the pairs and draw out the hidden meaning from those expressions:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home 5
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home 6
Answer:
1. The father hurries home crossing railway line – Father is so eager to meet family members that he doesn’t even bother about his safety.
2. Suburban area, visible through the train, is passed unnoticed – Because there is hardly anything enchanting/interesting in the monotonous routine journey to look out of the window
3. He is just as a small word, dropping from a sentence. – He has so little value in the society where his presence or absence might hardly make any difference
4. He doesn’t get a place in a crowded train. – Uncomfortable journey

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home

(ii) Find the lines to prove the following facts from the extract:

Question (a)
Father is deprived of good food.
Answer:
‘Home again, I see him drinking weak tea Eating a stale chapati’

Question (b)
Children did not have a healthy relation with the father
Answer:
His sullen children have often refused to share
Jokes and secrets with him.

Question (iii)
The poet deals with the theme of man’s estrangement from a man-made world. Analyze it with the help of the extract.
Answer:
The father reaches home. He has a lonely poor meal, served without care. The stale cold food also indicates the coldness in relationships in the family. The weak tea is a metaphor for the fragile family bond. There is no bonding. Home is only a shelter for him and he is only a provider for them. The father is lonely among his own family as well. So the father is alone in the crowd of strangers and also among his own family.

Question (iv)
The father contemplates his past and peeps into his future. Give reasons.
Answer:
The father silently ponders on his past. There is no communication with his family members. He would have sat with family members together to recall happy memories and enjoy them again. Reliving the past would have been one way for the family to bond. But the father thinks of the past alone. Future plans could be also discussed with family members. A lot of discussions could have happened about money, savings, career, a wedding and so on.

Advice, suggestions are given, arguments and disagreements happen, and even anger sometimes. But the father has nothing like this happening in his presence. There is only a sullen silence. He remembers his past and thinks of possible grandchildren. No one shares his dreams. He spends the past, present and future alone and in silence.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home

(A3)

Question 1.
Complete the following using suitable describing words as they appear in the poem with the help of the words given in the brackets:
(weak, dim, muddy, soggy, stale)
Answer:
(a) Father’s attire – soggy
(b) Father’s tea – weak
(c) Father’s footwear – muddy
(d) Father’s food – stale
(e) Father’s eyesight – dim

(A4)

Question (i)
Identify and write the lines from the extract which expresses the following figures of speech:
Answer:

Figures of speechLines
1. Simile‘Like a word dropped from a long sentence’

The father getting off the train is compared to a word dropped unnoticed as many others words are there.

2. Alliteration1. ‘My father travels on the late evening train’ [1] The sound ‘t’ is repeated.

2. ’Suburbs slide past his unseeing eyes’ [3] the sound ‘s’ is repeated.

Question (ii)
I see him drinking weak tea, eating a stale chapati.
Here ‘stale chapati’ stands for stale food/ non-nourishing food or diet, where the part symbolizes the whole, i.e. food. Guess the name of the figure of speech.
Answer:
The figure of speech is ‘synecdoche’.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home

(A5)

Question (i)
Write a counterview on the following topic:
“Every day is a mother’s/ father’s day.”
(a) If you love them, you don’t need to wait for such days.
(b) Celebrating days is just a formality.
(c) Celebrations of the days condition your expression of emotions.
(d) It is a kind of a pretext to neglect your everyday responsibilities.
Answer:
We love and respect our parents. We must be sure to be loving and respectful in our everyday behaviour and actions. They work, laugh, sacrifice – all only for their children -US! When we behave respectfully and lovingly with elders, the cards or a special day in the year are just a formality.

Our feelings for our parents are unconditional. We don’t say ‘if they do something, only then will we do something in return, while interacting with elders in the family. We cannot be loving, caring, obedient and helpful only on a Father’s/Mother’s Day. We have to be all these towards our parents and elders EVERY DAY.

So ‘Every day is Mother’s/Father’s Day!’

Question (ii)
Write an appreciation of the poem considering the following points :

  • About the poem/poet/title
  • Theme
  • Poetic devices, language, style
  • Special features – tone and type
  • Values, message
  • Your opinion about the poem

Answer:
The poem ‘Father Returning Home’, by Dilip Chitre – a bilingual poet – is about a lonely old man’s coming home from a long day at work. The poet describes his silent and lonely journey home in the crowded Mumbai local train. It is a metaphor for the father’s isolated life even though he is among people.

The poet speaks of the ‘unseeing’ eyes on the scenery flashing past the train. The same thing the man sees daily when commuting has nothing new, just like his uninteresting life. The setting is dusk in monsoon. The man’s dress and appearance are also metaphorical.

His soggy clothes and mud stained raincoat symbolize his shabby appearance and also his sad life. The man carries a bag full of books. He is well-read maybe. Thus when the man gets off the train the poet compares it to a word falling from a sentence. He goes unnoticed as an unimportant word dropped from a long sentence – a simile. The ‘long sentence’ – imagery – makes us imagine the long train and the passenger is one word that is getting down.

The platform he crosses is grey, colour imagery for gloominess or dirty surroundings. The poet uses informal language and an easy style. The poet describes him ‘hurries’ along the platform and again ‘hurries’ on to his home. This repeated word shows his eagerness to reach his shelter and I get dry. The words create an imagery of a shabby, pitiable but scholarly man.

The second part of the poem is about the man in his home. The meal he eats shows the poor quality as well as the careless way it is served. He ‘ reads a book while he eats. That is a clear imagery for his loneliness at home also. The family offers no company after his long day and tiring commute.

In the toilet he is pondering on how he has been shut out of the world although he is in the crowd. He is a stranger among his family in his own home. His children don’t speak to him and won’t share any part of their life. They are not interested in his life also. He goes to sleep thinking of the past and future, listening to harsh sounds on the radio.

The message is how the elderly are used by their own children but neglected when they need care. The poem is about a man who may be misunderstood. He is lonely even in the middle of crowds. It teaches how we should not behave to j persons who are in the autumn of their life. I feel sorry for such people who have worked hard in their life but the younger relatives discard them once their use is over.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home

Question (iii)
Compose a short poem in about 4-6 lines on your father.
Answer:
My Father

He is unselfish, caring,
Honest and hard-working
Simple, strict and well-read
Upright, always respected
By family and every friend.
He tried to excel till the end.

Question (iv)
Write a character sketch of any one of your family member.
Answer:
My Mother
If anyone cannot believe angels walk on the earth they should come and meet my mother. My mother is the most affectionate and gentle human I have ever met. She has never spoken a harsh word to anyone as far as I recall. She is so very concerned for the comfort of every other person that she neglects herself.

She looks after her father-in-law who is in his eighties. He is a great scholar and gets many visitors. She attends cheerfully to them all apart from looking after us. My father, my sister and I help out with as much of the household chores as we can.

But the main load of running the home falls on her. She takes care of that responsibility so cheerfully as if it is very light. She is loving and jovial with our friends when my sister and I invite them home, She advises us not to overspend but always has a tasty meal when friends and relatives gather for a festival meal.

My father does not make any important decisions in my mother’s absence. She discusses everything till they arrive at the most suitable decision. Our grandfather will not eat anything which my mother has not made. After my grandmother passed, he relies on ‘Saru’ my mother, for his diet meals, medicine, his reference books, walking stick, shawl and everything to be in their place.

My mother is our world.

(A6)

Question (i)
Dilip Chitre has translated Sant Tukaram’s ‘Abhangas’ (devotional poems) for which he received Sahitya Akadeini Award. Browse the internet to collect more information about it.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home

Question (ii)
List various occupations related to services which can be rendered to senior citizens.
(a) To counsel patients of Alzheimers’ disease.
(b) (Students may attempt this on their own.)
(c) (Students may attempt this on their own.)

Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 2.5 Father Returning Home Additional Important Questions and Answers

Read the extract and complete the given activities:

Global Understanding:

Question 1.
List the difficulties faced by the father in the extract.
Answer:

  1. The father is returning late in the day.
  2. He has to stand the entire trip home.
  3. He is in wet clothes for a long time till he can reach home.
  4. His sight is weak with age.
  5. His cheap footwear is muddy and maybe inconvenient in the monsoon.

Question 2.
Find the lines to prove the following facts from the poem.
Father does not bother to buy anything new for himself and makes do with old, worn out possessions.
Answer:
‘His bag stuffed with books is falling apart’ (line 6)

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home

Question 3.
Choose the correct option and give reasons for it:
Refusal of the children to share jokes and secrets indicates:
(a) They are angry
(b) Generation gap
(c) Lack of concern
Answer:
All three could be reasons.
The children are angry that the father is unable to earn more, provide better life for them.
The father is old and the youngsters cannot relate to him. They are selfish and don’t care for the man who is doing his best.
The children have no care, love or respect for the father. It might not be a close-knit family. So there is no concern for the hard-working breadwinner.

Question 4.
List the difficulties faced by the father in the extract.
Answer:

  1. The father is not greeted on his arrival home at the end of the day; is not served any nourishing food – has weak tea and stale chapati.
  2. The family does not interact with him. His book is his company.
  3. His children are bad tempered sharing no details of their life or asking about his day.
  4. He must be going to work like this, also returns silently, to a silent home to his unfriendly family for whom he works.
  5. He is unnoticed, uncared for, unappreciated, almost like an outsider in his own home and family.

Inference/Interpretation/Analysis:

Question 1.
The poet deals with the theme of man’s estrangement from a man-made world. Analyze it with the help of the extract.
Answer:
There are two scenarios in the poem. The first part is about the father’s time spent time outside, and the second part describes his time in his home. The first line says he is travelling on the evening train. The Mumbai local trains are famously crowded. But among the crowds he does not speak to a fellow passenger. He stands silently through the commute till he gets down. He doesn’t take leave of any friend and no one waves to him. Among the crowds he is alone.

Question 2.
Given below are the ideas conveyed through the poem. Match the pairs and draw out the hidden meaning from those expressions:
Answer:

ExpressionsMeaning
1. The father hurries home crossing railway line(a) Uncomfortable journey
2. Suburban area, visible through the train, is passed unnoticed.(b) Has least value in the society where his presence or absence might hardly make any difference
3. He is just as a small word, dropping from a sentence.(c) Because there is hardly anything enchanting/ interesting in the monotonous routine journey to look out of the window
(4) He doesn’t get a place in a crowded train.(d) Father is so eager to meet family members that he doesn’t even bother about his safety.

Answer:
1. Children avoid expressing themselves – Hostility of children
2. Father was deprived of refreshing hot beverages or nourishing diet – His basic daily requirements were also not catered to.
3. The father was destined to listen only to the crackling sounds on media – The father could not even have some entertainment by himself on the radio.
4. His sordid present is devoid of any hope – He could only indulge in imagination about his past and future.
5. The father’s endless commuting distance him from his children – Father is not less than any tribal wanderer, a modern nomad.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home

Personal Response:

Question 1.
Write a note on ‘the hard work faced by parents for the family’.
Answer:
Our parents love us from the moment we are born. They watch us grow up and give us everything they can. They try to fulfil our wishes to the maximum extent possible. They work hard. The father works outside the home and the mother in the home. They spend their time, energy and resources on the children.

The children should realize that their parents do so much for them. We must not take their sacrifice for granted. We can never repay them. We must at least try and give them comfort and joy. It is our first duty to obey and love our parents and look after them when they grow old and unable to take care of themselves.

Question 2.
Describe the nature of the family members, from the father’s behaviour in the extract.
Answer:
The family members seems selfish and uncaring. The father drinks weak tea and eats stale food on his return. It is possible to serve fresh food, to the bread-winner returning home even if it is the most simple or poorest of food. If he has a wife then she does not seem to care much about his wellbeing.

The poet clearly states that the children have refused to share any lighter moments or conversation with their father. Probably the mother’s behaviour has made the children also treat him this way. If it is poverty they are facing then the family seems selfish in demanding he work for them but not even offering their company or kindness in return.

Poetic Devices:

Question 1.
Find out the examples of transferred epithet from the extract.
Answer:
‘Suburbs slide past his unseeing eyes. The ‘unseeing’ is transferred to eyes. The eyes are seeing but his mind is not registering any sight. So the quality of ‘not seeing’ is given to the eyes.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.5 Father Returning Home

Poetic Creativity:

Question 1.
Compose a few lines on ‘Distance’.
Answer:
Distance
I travel for an hour to work, and an hour back.
This is the exact distance of the track
Between myself and the people whom
I go to in a place called home.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 – I

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 – I Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 – I

1A. Choose the correct alternative and complete the following statements.

Question 1.
After the Second World War, East Germany came under the control of ____________ (Soviet Union, USA, West Germany, England)
Answer:
Soviet Union

Question 2.
After World War I, ____________ was created to maintain peace and security. (European Union, League of Nations, UNO, SAARC)
Answer:
League of Nations

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 - I

Question 3.
The ____________ is the Chief Administrative Officer of the UN. (Trusteeship Council, President, Security Council, Secretary-General)
Answer:
Secretary-General

Question 4.
The UN Security Council has ____________ permanent members. (5, 10, 15, 193)
Answer:
5

Question 5.
The seat of the International Court of Justice is in ____________ (New York, Geneva, Paris, The Hague)
Answer:
The Hague

Question 6.
____________ coined the name United Nations. (Woodrow Wilson, Pandit Nehru, Franklin Roosevelt, Josef Stalin)
Answer:
Franklin Roosevelt

Question 7.
The UN Charter was signed in 1945 by representatives of ____________ countries. (24, 50, 101, 172)
Answer:
50

Question 8.
____________ used the term ‘iron curtain’ to refer to the division of Europe into the West and the East. (Woodrow Wilson, Franklin Roosevelt, Richard Nixon, Nikita Khrushchev)
Answer:
Woodrow Wilson

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 - I

Question 9.
The Asian nation ____________ had a war from 1950-1953. (Japan, China, Korea, Vietnam)
Answer:
Korea

Question 10.
In 1959, heads of USA and USSR met at ____________ to seek serious dialogue. (New York, Moscow, Berlin, Camp David)
Answer:
Camp David

1B. Identify the incorrect pair in every set and correct it.

Question 1.
(a) Mao Zedong – Korea
(b) Nikita Khrushchev – Soviet Union
(c) President Eisenhower – USA
(d) Woodrow Wilson – England
Answer:
(a) Mao Zedong – China

Question 2.
(a) France – Capitalist Bloc
(b) Bulgaria – Communist Bloc
(c) Turkey – NATO
(d) Thailand – SEATO
Answer:
(c) Turkey – CENTO

1C. State the appropriate concept for the given statement.

Question 1.
The policy suggested by Khrushchev that the US capital system and Soviet system would have to co-exist.
Answer:
Peaceful Co-existence

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 - I

Question 2.
Process of regional cooperation.
Answer:
Regionalism

Question 3.
Meetings of heads of states or governments to discuss pertinent issues.
Answer:
Summit Meetings

1D. Answer in one sentence.

Question 1.
Which organization was created after World War I to maintain peace and order in the world?
Answer:
The League of Nations was created after World War I to maintain peace and order in the world.

Question 2.
Which countries emerged as superpowers after the Second World War?
Answer:
USA and USSR emerged as superpowers after the Second World War.

Question 3.
What is the main purpose of the UNO?
Answer:
The main purpose of the UNO is the maintenance of international peace and security.

Question 4.
Name some countries under Soviet influence post-1945.
Answer:
Some countries under Soviet influence post-1945 were East Germany, Poland, Hungary, Bulgaria Romania, Albania, and Czechoslovakia.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 - I

Question 5.
Name some countries under US influence post-1945.
Answer:
Some countries under US influence were England, France, Spain, Belgium Netherlands, Greece, and West Germany.

Question 6.
Which Asian nation adopted communism in 1949?
Answer:
China, under Mao Zedong, adopted communism in 1949.

Question 7.
Which communist nations signed a pact in 1950?
Answer:
USSR and China signed a pact in 1950.

Question 8.
In 1959, which world leaders met at Camp David?
Answer:
In 1959, President Dwight Eisenhower of the United States and Prime Minister Nikita Khrushchev of the Soviet Union met at Camp David in the United States.

Question 9.
What is sustainable development?
Answer:
Sustainable development refers to development that promotes the protection of the environment and social well-being along with economic progress.

1E. Complete the sentences by choosing the appropriate reason.

Question 1.
SAARC is considered a regional organisation because
(a) it aims to establish regional cooperation in South Asia.
(b) it is a narrow scope organisation that leads to hostility in the region.
(c) it is in opposition to world peace and stability
Answer:
(a) it aims to establish regional cooperation in South Asia.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 - I

Question 2.
Camp David Summit was a turning point in the history of the Cold War
(a) it was an open expression of Cold War hostility
(b) it led to the formation of NATO and other military alliances
(c) it was the first serious attempt at seeking a dialogue between the Cold War rivals.
Answer:
(c) it was the first serious attempt at seeking a dialogue between the Cold War rivals.

1F. Find the odd word in the given set.

Question 1.
USA, China, Russia, India.
Answer:
India (it is the only NAM nation)

Question 2.
NATO, ASEAN, CENTO, SEATO.
Answer:
ASEAN (not a Cold War military alliance)

Question 3.
ASEAN, NATO, SAARC, E.U.
Answer:
NATO (a military alliance)

2A. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
The League of Nations failed in achieving its purpose.
Answer:
This statement is True.

  • The League of Nations was created in 1920 after the First World War as an international organisation to establish peace and order in the world.
  • However, the League failed to stop aggression by the Nazi and Fascist parties or to eliminate conflicts in Europe eventually leading to the Second World War.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 - I

Question 2.
After the Second World War, the world ceased to be ‘Eurocentric’.
Answer:
This statement is True.

  • The world had been described as ‘Eurocentric’ because of the dominant position enjoyed by major European powers like England, Francs, etc, in the 19th and early 20th centuries.
  • Most of these powers such as France, Italy, Germany, England were devastated during the Second World war leading to the USA and USSR becoming superpowers in the world. Thus there were bipolarity post-1945.

Question 3.
The UNO was established in 1945.
Answer:
This statement is True.

  • The League of Nations which was established after the First World War failed to secure world peace and stability.
  • After the Second World War, the UN was established in 1945 to maintain world security and peace, protect human rights, and promote sustainable development.

Question 4.
The Trusteeship Council is the most significant organ of the UNO.
Answer:
This statement is False.

  • The Trusteeship Council was set up to provide international supervision for 11 Trust Territories to prepare these towards self-government.
  • The Security Council is considered the most significant organ of the UNO. It suspended operations on 1st November 1994, as all the Trust Territories had attained independence.

Question 5.
The hostile relations between the USA and USSR were called the Cold War.
Answer:
This statement is True.

  • USA and USSR became superpowers after the Second World War (1945). There were ideological and economic differences between the USA and USSR and also a struggle for political influence in Europe.
  • The hostile relations led to the East-West division of Europe, setting up of military alliances and armaments build-up but stopped short of a war actual war. This is referred to as the cold war.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 - I

Question 6.
The Korean War was actually a proxy of the Cold War.
Answer:
This statement is True.

  • The Korean War (1950-1953) began when North Korea backed by Communist China and the USSR attacked South Korea.
  • South Korea was helped by the US and its allies. Thus, the Korean War seemed to be an actual manifestation of the Cold War.

2B. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 - I 2B Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 - I 2B Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 - I 2B Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 - I 2B Q2.1

3. Answer the following.

Question 1.
Write about the Berlin Wall (Division of Berlin).
Answer:
When the Second World War ended, the Soviets had control over East Germany while the USA, UK, and France had control over West Germany. This was the division of Germany. The city of Berlin, which was the capital of Germany was also divided between East and West Berlin. East Berlin was under Soviet influence while West Berlin was under American, British and French control. The city of Berlin was inside the territory of East Germany. Thus, West Berlin was surrounded by East Germany on all sides.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 - I

Question 2.
What was referred to as the “Iron Curtain”?
Answer:
The former British Prime Minister, Winston Churchill, during his visit to the United States in 1946, gave a speech at the Westminster College in Fulton where he described the situation in Europe as “From Stettin in the Baltic to Trieste in the Adriatic, an iron curtain has descended across the continent.”. This speech was the first clear expression of the division of Europe between the West and the East, between the capitalist and communist ideology.

Question 3.
Write about the Bandung Conference.
Answer:
The Bandung Conference (1955) was the first Afro-Asian conference that sought to broad base the concept of regionalism to include the countries of Africa. The conference had 24 participating countries besides the sponsoring countries, namely Burma (now, Myanmar), Ceylon (now, Sri Lanka), India, Indonesia, and Pakistan.
The main purposes of the conference were

  • To promote goodwill and cooperation
  • To consider social, economic, and cultural problems and problems of special interest to Asian and African people.
  • To view the position of Asia and Africa in the world today and the contribution they can make to world peace.

The Bandung Conference was a historic event. It tried to spread the concept of regionalism to Asia and Africa.

Question 4.
Write about NATO.
Answer:
The North Atlantic Treaty Organisation (NATO) is an inter-government military alliance of 29 countries from North America and Europe. It was established in April 1949. The members include its 12 original members and others who joined later. The founding countries were the USA, UK, Belgium, Canada, France, Denmark, Norway, Iceland, Italy, Portugal, Netherlands, and Luxembourg other NATO members are Greece, Turkey, West Germany, Spain, Poland Hungary, Czech Republic, Bulgaria, Estonia, Latvia, Lithuania, Slovakia, Slovenia, Romania, Albania. The last nation to join NATO in 2017 was Montenegro.

Question 5.
Write about military alliances formed by the U.S (1945 – 55).
Answer:
The US-led capitalist bloc included alliances such as NATO (North Atlantic Treaty Organisation) formed in 1949 with 12 founding countries like USA, UK, Canada, France, etc., and later joined by Greece, Turkey, West Germany, Spain, Poland Hungary, Czech Republic, Bulgaria, Estonia, Latvia, Lithuania, Slovakia, Slovenia, Romania, Albania. Montenegro.

  • ANZUS: (1952) comprising of Australia, New Zealand, and the USA.
  • southeast Asia Treaty Organisation (SEATO): (1954) which included Thailand, Philippines, Australia, New Zealand, France, UK, US.
  • Central Treaty Organisation (CENTO): (1955) which included Turkey, Iraq (Iraq withdrew in 1958), Iran (Iran withdrew in 1979), and Pakistan.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 - I

Question 6.
Write about the UN Security Council. (UNSC).
Answer:
The UN Security Council has the primary responsibility for the maintenance of international peace and security. It has 15 Members (5 permanent and 10 non-permanent members).

The permanent members include the USA, UK, Russia, France, and China. They have ‘veto’ power. Non-permanent members are elected for two-year terms by the General Assembly. Some of these members are Belgium, South Africa, Indonesia, and Germany. India has been a non-permanent member of the UNSC.

4. Answer the following in detail with reference to the given points.

Question 1.
Elaborate on the UNO.
(i) Establishment and Total membership of the UNO.
(ii) Main organs of the UNO.
(iii) Permanent members of the Security Council.
(iv) Secretary-General of the UN.
Answer:
(i) Establishment and Total membership of the UNO: The UNO was established on 24th October 1945. The UN declaration was signed in San Francisco by 50 member states. At present, it has 193 members.

(ii) Main organs of the UNO: The main organs of the UNO are General Assembly, Security Council, Economic and Social Council, Trusteeship Council (suspended operations in 1994), International Court of Justice, and Secretariat.

(iii) Permanent members of the Security Council: There are 5 permanent members of the Security council i.e., the USA, the UK, Russia, France, and China.

(iv) Secretary-General of the UN: The Secretariat comprises the Secretary-General and UN staff members, who carry out the day-to-day work of the UN. The Secretary-General is the Chief Administrative Officer of the UNO. He is appointed by the General Assembly on the recommendation of the Security Council for a five-year term.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 9 The World Since 1945 - I

The present Secretary-General is Antonio-Guterres. The first Secretary-General was Trygve Lie (1946-1952) Other Secretary-General were Dag Hammarskjold, U Thant, Kurt Waldheim, Javier Perez, Boutros Boutros-Ghali, Kofi Annan, Ban-ki-Moon.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 9 The World Since 1945 – I

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 9 The World Since 1945 – I Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 9 The World Since 1945 – I

1A. Choose the correct alternative and complete the following statements.

Question 1.
In 1949, China became a communist country under the leadership of ___________ (Khrushchev, Mao Zedong, Joseph Stalin, Ho Chi Minh)
Answer:
Mao Zedong

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 9 The World Since 1945 - I

Question 2.
The principle of peaceful co-existence was put forth by ___________ (Eisenhower, Joseph Stalin, Khrushchev, Jawaharlal Nehru)
Answer:
Khrushchev

1B. State the appropriate concept for the given statement.

Question 1.
Period of the dominance of European powers.
Answer:
Eurocentric

Question 2.
The conflict between America and the Soviet Union.
Answer:
Cold War

1C. Find the odd word in the given set.

Question 1.
Hungary, Romania, Bulgaria, France.
Answer:
France (not from the soviet bloc)

Question 2.
Italy, Poland, Spain, Greece.
Answer:
Poland (Not from the capitalist bloc nations)

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 9 The World Since 1945 - I

2A. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 9 The World Since 1945 - I 2A Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 9 The World Since 1945 - I 2A Q1.1

2B. Observe the given map and answer the following questions.

See a map of the Division of Europe after World War II.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 9 The World Since 1945 - I 2B Q1

Question i.
Name two East European countries under influence of the Soviet Union.
Answer:
Poland, Hungary, Czechoslovakia, Bulgaria, Romania.

Question 2.
Name two West European countries under the influence of the United States.
Answer:
France, Spain, Italy, Belgium, England.

3. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
After the Bolshevik Revolution, Soviet Russia became a capitalist nation.
Answer:
This statement is False.

  • After the 1917 Bolshevik Revolution. Vladimir Lenin established Socialism based on Marxist doctrine in Russia.
  • Thus, Russia became the first communist nation in the world. The USA is an example of a capitalist nation.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 9 The World Since 1945 - I

Question 2.
The Bandung Conference brought Cold War in Asia.
Answer:
This statement is False.

  • In 1955, the Bandung conference had 24 participating countries and sought to broad base the concept of regionalism to Asia and Africa.
  • The Bandung conference tried to bring cooperation and stability to the regions.

4. Answer the following.

Question 1.
Explain the term regionalism.
Answer:
Regional organisations are created by countries from a particular geographic region. They form groups to promote their national interest in a cooperative manner. They try to establish their independent identity. This process of regional level cooperation is also called regionalism.

While geographic linkages are important, sometimes some functional issues become the basis of regional cooperation. These can be in areas like transport and communication, energy, health, etc.

The process of regionalism usually begins with a political dialogue amongst the participants. Such a dialogue may lead to the creation of an organisation. Organisations like the European Union (EU), Association of South-East Asian Nations (ASEAN), or South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) are examples of such regional groupings.

Question 2.
Discuss the role of the United Nations (UNO).
Answer:
The UNO was established in 1945. Its main functions include to
(i) Maintain International Peace and Security: The United Nations came into being with one main purpose i.e., the maintenance of international peace and security. The UN does this by working to prevent conflict, helping parties in conflict to make peace, peacekeeping activities, and creating the conditions to allow peace to hold and flourish.

(ii) Protect Human Rights: The promotion and protection of human rights is a key purpose and guiding principle of the UN. On 10th December 1948, the Universal Declaration of Human Rights was adopted.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 9 The World Since 1945 - I

(iii) Deliver Humanitarian Aid: One of the purposes of the United Nations is “to achieve international cooperation in solving international problems of an economic, social, cultural or humanitarian character.” The international community relies on the UN to coordinate humanitarian relief operations in times of natural and man-made disasters.

(iv) Promote Sustainable Development: The global understanding of development has changed over the years. The UN seeks to promote sustainable development, that is, a development that promotes prosperity and economic opportunity, greater social well-being, and protection of the environment.

(v) Uphold International Law: The development of and respect for international law has been a key part of the work of the UNO. This work is carried out in many ways – by courts, tribunals, multilateral treaties, and by the Security Council and ICJ.

5. Answer the following in detail with reference to the given points.

Question 1.
Elaborate on the dimensions of the Cold War.
(a) political
(b) ideological
(c) economic
(d) security
Answer:
The hostile relations between the USA and its’ allies and the USSR and its allies along with ideological conflict between them is called the ‘Cold War’ or Bipolarity. Its dimensions are
(a) Political dimension: was the aspect of the struggle for political influence over the areas under the control of the two countries. Areas under Soviet influence included East Germany, Poland, Czechoslovakia, Hungary, Romania, Bulgaria, and Albania. Areas under the United States’ influence included Netherlands, Denmark, Belgium, West Germany, France, Italy, Spain, Greece, and United Kingdom. Finland was forced to opt for neutrality to ensure that both the United States and the Soviet Union did not clash in the region.

(b) Ideological dimension: Eastern Europe adopted Socialist ideology under the influence of the Soviet Union and followed a Socialist form of government. Western Europe adopted capitalist ideology under the leadership of the United States. These countries had democratic governments.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 9 The World Since 1945 - I

(c) Economic dimension: East European countries with socialist governments followed the socialist economic system. This meant that the government or the public sector would play a dominant role in the economic system. West European countries that followed the democratic system of government had a capitalist form of economy. Here the private sector played a dominant role in the economic system.

(d) Security dimension: Military alliances were created in Europe to protect these countries. The North Atlantic Treaty Organisation (NATO) was created in 1949 as a military alliance to defend West European countries and the United States from the threat of invasion from the Soviet Union and East Europe. Warsaw Pact was created in 1955 to defend East European countries and the Soviet Union from the threat from Western Europe and the United States.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 2.6 Money Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money

12th English Digest Chapter 2.6 Money Textbook Questions and Answers

Question 1.
Discuss in the class about ‘Importance of money.’
Points :
(a) Money is used as capital in business.
(b) It is used by traders to Jill up stocks
(c) It is used by the common man for buying essentials/necessities.
(d) Everyone uses money for paying transport fare/ food-bill/wages and so on.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money

Question 2.
Complete the web:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money 1
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money 2

Question 3.
Make a list of the good qualities of your friend.
Answer:
(a) Calm and good tempered at all times
(b) Helpful and concerned about anyone in trouble
(c) Quick to intervene/calm down any situation that could become unpleasant
(d) Very simple and down to earth in spite of coming from an extremely wealthy background

Question 4.
Share your views on ‘Money is the root of all evils’.
Answer:
Points:

  1. Money is a resource.
  2. Resources should be available/ used in times of need
  3. Money is accumulated by few people/others in need are deprived/some people are not paid fully/workers are paid less for their time and energy
  4. Employer gets profit/ imbalance of resources
  5. Imbalance in wealth causes discontent among disadvantaged sections of society.
  6. Crime increases
  7. Haves are targeted by have-nots
  8. Normal life becomes unstable
  9. Accumulation of money causes this upset in society
  10. So important resource becomes reason for evil

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money

Question 5.
Do you lend money to your friend? Give reasons:
Answer:

YesNo
1. He/She comes from an economically disadvantaged background1. I know that he/she gets enough money to spend
2. He/She is a very bright student, hopes to study well and find employment2. He/She wastes time at movies and malls
3. He/She will fall sick if she does not have good nourishment3. He/She has no intention of returning borrowed money
4. His/Her mother is the only bread winner. His/Her father very sick4. He/She comes to college only to meet friends and socialize

(A1)

Question (i)
‘Money does not mean everything in life’. Justify the statement by giving examples. Take help of the following points:
(a) Money cannot give you eternal happiness.
(b) Art, music and literature can give you unending happiness.
(c) Money is short-lived.
(d) Money cannot purchase happiness and contentment.
Answer:
Happiness is in the mind. If a person is satisfied with what is on hand then he is happy. Rich clothes, gold, expensive food, servants may all be available. But the owner of these may still be sad and lonely.

Some are happy to make music another may create art or write. They may not have material possessions. But in their hearts they are happy to do what they love.

Money is only a medium to purchase our needs. One cannot give money and buy a bag of joy. Joy is in the heart. Money can be stolen. But joy cannot be stolen. One can earn money but not happiness. No amount of money will satisfy greed or buy happiness.

Question (ii)
Debate on the following topic in groups : Money is the solution for everything For: We need money for – Food-Clothes-Medicines- Education- Travel
Against: One cannot eat money itself/one must have food. We should not buy more than essential clothes/ no need to buy often-Good hygiene and food-habits will ensure health-Government schools are available- Travel is not needed for survival.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money

(A2)

(i) State whether the following statements are True or False. 

Question (a)
The poet knew no joy till he was rich.
Answer:
False. The poet had no joy as long as he was rich. He was happy when he was poor.

Question (b)
The poet felt that he should talk about his poverty.
Answer:
False. He could not talk about his money.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money

Question (c)
When the poet had money, he had many true friends.
Answer:
False. When the poet had money, all his friends were false ones.

Question (d)
When poet became poor he had very few real friends.
Answer:
True.

(ii) Write reasons for the following statements.

Question (a)
Friends came knocking all day at the poet’s door.
Answer:
When the poet was rich he had many callers. They claimed they were friends. They were being friendly because he had money. They were not true friends. Such people are called ‘fair-weather friends’.

Question (b)
Poor men’s wives hum like bees.
Answer:
Poor men have no worries. They do not have to safeguard their wealth from liars and cheats. They don’t have false friends who actually love his money and not him. When a man is satisfied with what he has he is happy. He is not chasing wealth and or pretending. The wives are busy and do not have the time to wish for fancy things or gossip. So a happy man has a happy busy wife.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money

Question (iii)
Money makes the world go round. Explain it in the light of the poet’s experience.
Answer:
Money makes the world go round is a popular saying. It means money is the most important thing in the world. But in ‘Money’, the poet does not accept this view. He had money but he could not say that he possessed it. There were many insincere men who said they were friends.

Contentment is the main thing for being happy, not worldly possessions. Lack of money is a problem. We need it for things like health or education. When all needs are taken care of, then excess money is not necessary. Money is needed in life but it is not the only important thing in life.

The poet repeats that money brought many false men to be near him. But in poverty only a few true friends were with him.

Question (iv)
Poor men need not go up so much as rich men should come down. Express your views regarding this statement.
Answer:
Poor men need not go up as rich men should come down. This statement is perfectly true. The poor will survive. Living a simple, real life, and working hard. They are happy with necessities which may not be expensive. They are content and that brings happiness. They do not have to worry about safeguarding the excess.

But the rich may not know how to live simply, just with basic necessities. They may have servants to do basic chores. They travel in style and sometimes for no reason. They spend unnecessarily. So the poor need not go up as much as the rich need to come down is true.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money

(A3)

Question (i)
Find out meanings of the phrases given below and use them in your own sentences:
Answer:
(a) Be in the money –
Meaning: to suddenly have a lot of money.
Sentence: It looks he is in the money, by the way he is giving everyone costly gifts.
(b) Win lots of money –
Meaning: get money in a lottery/ gambling/ get money through luck, not work.
Sentence: He bought a lottery ticket every week hoping to win lots of money.
(c) For my money –
Meaning: in exchange for. Worth the amount.
Sentence: The old man asked. ‘Is this all I’m getting for my money?’
(d) Money for old rope –
Meaning: money that is easily earned or gotten
Sentence: She got two thousand just for answering questions in the interview! Money for old rope!
(e) Put one’s money where one’s mouth is Meaning: to take appropriate action to support what one has said.
Sentence: The Municipal Commissioner promised he would put the money where his mouth is and immediately release funds for the school facilities as promised.

Question (ii)
Complete the crossword with the help of the clues from the poem :
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money 3
Across:
1. A brass musical instrument – TRUMPET
2. A low steady continuous sound – HUM
3. False – UNTRUE
4. Say Something – SPEAK
Down :
5. Not imaginary – REAL
6. Ponder – THINK
7. Stinging insects – BEES
8. In large number – MANY
9. Strike a surface noisily – KNOCK

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money

(A4)

Question (i)
Complete the following table:
Answer:

Figure of speechLine from the poemExplanation
1. Inversion‘felt I like a child’”think I’

Much have I thought of life

The order of words – ‘I felt like a child’, ‘I think’ – is reversed for effect.

‘I have thought much of life’ is reversed to give effect.

2. Simile‘Like a child.

‘wives do hum like bees about their work’.

The poet compares himself with a child

The wives of poor men are as busy as bees in their work.

3. Repetition‘When I had money, money, O! [line 1 and 17]The line is repeated and the word money. The word is the theme and it is repeated to emphasize he was very rich.
4. Onomatopoeia‘do hum like bees’The word ‘hum’ imitates the humming of bees.
5. Antithesis‘many a false man as a friend’

‘many friends proved all untrue’ ‘poor ones laugh – rich ones frown’

‘poor men need not go up-the rich men should come down’

The quality of friends is supposed to be sincere and loyal.

But they are described as opposite – false and untrue.

The poor smile and the rich frown. This is opposite of what we expect.

The rich must know simplicity says the poet, the opposite of what we say that the poor must come up in life.

Question (ii)
Identify the rhyme scheme of all the stanzas of the poem.
Answer:
The rhyme scheme of the stanzas 1 to 4 is abcb.
The rhyme scheme of the 5th stanza is abab.

Question (iii)
Compose a short poem on ‘Friendship’.
Answer:
‘Friendship’
We knew playtime in the park
Study time in school.
We helped one another
Struggling for each difficult mark.
We grew up, and though we fought
We will meet years later
We fondly thought.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money

(A5)

Question 1.
Write an appreciation of the poem considering the following points:

  • About the poem/poet/title
  • Theme
  • Poetic devices, language, style
  • Special features-tone and type
  • Values, message
  • Your opinion about the poem

Answer:
William H. Davies – a Welsh poet and writer – in his poem ‘Money’ speaks of both times – when he had money and when he did not. Davies tramped through the United Kingdom and the United States.

So he actually led a poor simple life of a wanderer. He actually experienced the difference in the life of a rich man and a poor one. The theme of the poem is the effect of money on the behaviour of people. False friends are plenty when a man has money. The poet compares himself to a child with a trumpet. He is not allowed to blow it for there has been a death.

He uses simile again when the poor man’s wife is described as humming about busily like a bee. The poet also has seen that the lack of money does not mean lack of happiness. The poor man is able to laugh while a rich man frowns; he feels the rich must become poor to taste the simple joys of life – the use of antithesis helps to stress this point.

The poem has five stanzas of four lines each, The seven or eight syllable lines are short but rich ; in poetic devices. The rhyme scheme lends rhythm. Repetition of the word ‘money’ stresses the way man gives money too much importance when it actually takes away our happiness.

The message is that money does not bring happiness. The poor are cheerful while the rich are worried. The poem is very useful to remind us the value of money. It is a necessity. It is not the only thing to chase.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money

(A6)

Question (i)
Visit a library and read a few poems written by William H. Davies.

Question (ii)
There are many career opportunities related to finance and planning.

Question (iii)
Try to get information about the following careers by surfing the internet.
(a) Finance Management
(b) Banking and Finance
(c) Actuaries
(d) Economics
(e) Share Market
(f) Accountancy
(g) Company Secretary

Question (iv)
Economics is a very important subject in which you can pursue vour career. Browse the websites of these institutions and get information for various courses in Economics.
(a) Delhi School of Economics
(b) Indian Statistical Institute
(c) Gokhale Institute of Politics and Economics, Pune
(d) Madras School of Economics

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.6 Money

Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 2.6 Money Additional Important Questions and Answers

Interpretation/Inference/Analysis:

Question 1.
Complete the reasons:
Poor ones laugh because ………………
Answer:
Poor ones laugh because – poor people live a simple life. If the basic needs are fulfilled the poor man is happy. He has nothing to worry about or fear. When a man has wealth he has to safeguard it. The poor man is worry-free like health or education. When all needs are taken care of, then excess money is not necessary. Money is needed in life but it is not the only important thing in life. The poet repeats that money brought many false men to be near him. But in poverty, only a few true friends were with him.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 8 Development Administration

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 8 Development Administration Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Political Science Important Questions Chapter 8 Development Administration

1A. Choose the appropriate alternative and complete the following statements.

Question 1.
Panchayati Raj institutions were given constitutional status in 1992 by the ____________ Amendment Act. (42nd, 73rd, 74th, 91st)
Answer:
73rd

Question 2.
To establish a socialist pattern of economy, ____________ year plans were introduced. (3, 5, 7, 10)
Answer:
5

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 8 Development Administration

Question 3.
To increase agricultural production, the ____________ revolution was introduced in 1966-67. (Rural, White, Green, Swachh Bharat)
Answer:
Green

Question 4.
MGNREGA aims to guarantee ‘the right to ____________’. (nutrition, education, irrigation, work)
Answer:
work

1B. State the appropriate concept for the given statement.

Question 1.
It has replaced the Planning Commission since 2015.
Answer:
NITI Aayog

Question 2.
A modern approach to Public Administration.
Answer:
Development Administration

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 8 Development Administration

1C. Answer in one sentence.

Question 1.
What does ‘red tape’ refer to?
Answer:
In government administration, when official rules and procedures create unnecessary delays in the work, it is called ‘red tape.

Question 2.
What does the ‘holistic perspective’ of development include?
Answer:
A holistic perspective of development includes a focus on social change, economic growth, cultural progress and political development.

Question 3.
Name two Parliamentary Committees.
Answer:
Public Accounts Committee, Estimates Committee.

Question 4.
Name 4 tribunals in the field of Indian administration.
Answer:
Income Tax Appellate Tribunal, Central Administrative Tribunal (CAT), National Green Tribunal (NGT), Securities Appellate Tribunal (SAT).

Question 5.
What was the focus of the Community Development Programme (1952)?
Answer:
The focus of CDP (1952) was to promote development in rural and remote areas.

Question 6.
What is the significance of the 74th Amendment Act (1952).
Answer:
The 74th Amendment Act gave constitutional status to the municipalities so that they function effectively as units of local government in urban areas.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 8 Development Administration

Question 7.
Name 4 areas that five-year plans focused on.
Answer:
Agriculture, Industrialization, Self-reliance, Infrastructure.

Question 8.
What was the objective of the Twenty Point Programme?
Answer:
The objective of the Twenty Point Programme was poverty eradication and raising of the standard of living, of the people.

Question 9.
Write 2 development programmes to deal with unemployment.
Answer:

  • Jawahar Rozgar Yojna (JRY – 1989)
  • Mahatma Gandhi Nation Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA – 2005)

Question 10.
What is the role of YASHADA?
Answer:
The role of YASHADA is as an Administrative Training Institute and a State Institute of Rural Development.

1D. Expand the abbreviations.

Question 1.
NITI Aayog
Answer:
NITI Aayog – National Institution for Transforming India.

Question 2.
IRDP
Answer:
IRDP – Integrated Rural Development Programme.

Question 3.
MGNREGA
Answer:
MGNREGA – Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act.

Question 4.
UIDAI
Answer:
UIDAI – The Unique Identification Authority of India.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 8 Development Administration

Question 5.
JNNURM
Answer:
JNNURM – Jawaharlal Nehru National Urban Renewal Mission.

2A. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
Citizen participation is significant in development administration.
Answer:
This statement is True.

  • Development is a process of social and economic change, it is important that people participate actively in it.
  • This necessitates peoples’ participation in the process of planning, implementation, and eventual evaluation.

Question 2.
Land reforms were a major development goal in India after independence.
Answer:
This statement is True.

  • When India became independent (zamindars). the ownership of agricultural land was mainly concentrated in the hands of a few landowners.
  • To solve this issue land reforms were initiated and the land was freed up to be given to the actual tillers of the land e.g., the Zamindari system was abolished.

Question 3.
NITI Aayog replaced the Planning Commission in 2015.
Answer:
This statement is True.

  • In the 1990s India adopted the New Economic Policy that focused on economic liberalisation. In this new setup, there was a need to change the approach to planning.
  • In 2015 the Planning Commission was replaced by the NITI Aayog. India moved away from centralized planning to decentralized planning. The NITI Aayog proposes grassroots planning.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 8 Development Administration

2B. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 8 Development Administration 2B Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 8 Development Administration 2B Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 8 Development Administration 2B Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 8 Development Administration 2B Q2.1

4. Answer the following.

Question 1.
Explain how development administration evolved.
Answer:
After the Second World War, several Asian and African nations became independent. They did not want a government that merely carried out routine administration like law and order, external security, revenue, etc. These countries had heterogeneous societies, struggling economies and faced serious challenges like hunger, poverty, and socio-economic inequality. They needed to be planned and properly executed government action which would be holistic i.e., focusing on social change, political development, and economic growth.

The government had to become the instrument of development by taking up tasks like centralized economic planning, promotion of industrial growth, provision of social services, and encouraging people’s participation. The concept of the ‘Welfare State’ which had dominated the early part of the 20th century grows stronger. The state was expected to play a key role in the promotion of the economic and social well-being of its citizens. This led to the idea of the Development Administration.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 8 Development Administration

Question 2.
Explain the features of development administration.
Answer:
Development Administration is the modern approach to public administration. Its features are-
(i) Change-oriented: Development administration seeks to re-orient towards development goals in the socio-economic and political sphere through transformation, innovation, and growth. In India after Independence, the two biggest challenges before the government were food scarcity and poverty, and economic backwardness. Hence, the focus was on agriculture as well as on industrial and infrastructural development.

(ii) Output-oriented: Development administration seeks to achieve certain outcomes on the basis of clear, quantitative norms of performance. This focus on targets motivates, the administration to produce the desired results, for e.g., pegging a target of 8 – 10% growth rate for the economy is a reasonable goal to be achieved.

(iii) Citizen participation: It is necessary that people actively participate in the development processes of planning, implementation and evaluation e.g., the 73rd and 74th amendments are a landmark in the evolution of grassroots democratic institutions both in rural and urban areas in India.

(iv) Public commitment: The process of development is filled with challenges and barriers. Hence, the civil servants (bureaucracy) need to have a strong sense of involvement, commitment, and concern to achieve the development objectives.

Question 3.
What were the goals of development in India post-1947?
Answer:
Post-independent India was struggling to rise from the ill effects of colonial exploitation i.e., from poverty and underdevelopment. The objectives of development in India were hence directed towards resolving these issues.

The goals of development include:
(i) Modernisation of the economy: The focus was on industrialization, which would increase employment facilities as well national income.

(ii) Land Reforms: aimed to free up land which was concentrated in the hands of a few rich landholders (zamindars).

(iii) Agriculture: The focus was to reduce rural poverty by developing agriculture. The use of machines, better fertilizers and pesticides, high yielding seeds, and irrigation would help to increase agricultural production i.e., through the Green Revolution.

(iv) Self-reliance: Although foreign aid was accepted by India for its industrial and infrastructural development, it did not want to be dependent on foreign capital for long.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 8 Development Administration

(v) Socialist pattern of the economy: India decided to adopt the socialist pattern of the economy towards creating a Welfare State and reducing inequalities of wealth and income. The Planning Commission was created and 5-year plans were implemented.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 8 Development Administration

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 8 Development Administration Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 8 Development Administration

1. State the appropriate concept for the given statement.

Question 1.
State that promotes the economic and social well-being of its citizens.
Answer:
Welfare State

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 8 Development Administration

Question 2.
Unnecessary delays in administrative work are called.
Answer:
Red Tape

2. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 8 Development Administration 2 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 8 Development Administration 2 Q1.1

3. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
Change and growth-oriented approaches are called Development Administration.
Answer:
This statement is True.

  • Development is a complex term that means improvement, growth, or progress. When public administration studies ‘government in action for development’ it becomes development administration.
  • According to Edward Weidner, “The process of guiding an organization towards the achievement of progressive political, economic and social objectives that are authoritatively determined in one manner or the other” is development administration.

Question 2.
In post-independent India, the government deliberately invested in the public sector.
Answer:
This statement is True.

  • Post-independence India was reeling from the effects of colonial exploitation in the form of poverty and underemployment.
  • It needed to modernize the economy towards self-reliance. To establish a welfare state and bring about a socialist pattern of the economy, more emphasis was given to the public sector.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 8 Development Administration

Question 3.
The 73rd amendment act gave constitutional status to municipalities.
Answer:
This statement is False.

  • 73rd Amendment Act (1992) gave constitutional status to Panchayati Raj institutions and is considered a landmark in grassroots democracy in India.
  • 74th Amendment Act (1992) gave constitutional status to municipalities (urban areas).

4. Explain the co-relation between the following.

Question 1.
Planning Commission and NITI Aayog (Traditional public administration and development administration).
Answer:
Development is a complex term that means improvement, growth, or progress. When public administration studies ‘government in action for development’ it becomes development administration. According to Edward Weidner,” development administration is “the process of guiding an organisation toward the achievement of progressive political, economic and social objectives that are authoritatively determined in one manner or the other”.

An approach to have innovative planning towards growth is called development administration. The need for this was felt due to limitations in the traditional approach to public administration, which covered areas such as

  • Organization of the government machinery
  • management of different tasks like leadership, planning, etc
  • personnel administration i.e., recruitment, training of personnel
  • financial administration e.g., budget, audit, etc
  • administrative law e.g., tribunals for dispute resolution.

The new approach to public administration and public policy focuses on socio-economic development, political modernization, and adaptation of new technologies in administration.

Development administration has two important aspects viz.

  • Administration of development – setting development goals and achieving them through the medium of administration.
  • Development of administration – the existing system has to be improved so as the achieve the goals.

5. Answer the following.

Question 1.
Discuss any 4 areas of study in traditional public administration.
Answer:
The main areas of study in traditional public administration include:

  • Organization of government machinery.
  • Management of different tasks like leadership, planning, etc.
  • Personnel administration i.e., recruitment, training of personnel.
  • Financial administration e.g., budget, audit, etc.
  • Administrative law e.g., tribunals for dispute resolution.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 8 Development Administration

Question 2.
Write in brief about NITI Aayog.
Answer:
NITI Aayog (National Institution for Transforming India). After Independence, the Planning Commission was the apex planning body. India adopted Five Year Plans which identified short-term and long-term goals of development in areas such as agriculture, irrigation, industrialization, infrastructure, social security, etc. In 1991, the New Economic Policy focused on economic liberalization.

The Planning Commission has now been replaced by the NITI Aayog (established on 1st January 2015). The Prime Minister is the ex-officio chairman of NITI Aayog. Since India has moved from centralized planning to decentralized planning, this body proposes grassroots level planning from village and district levels to be harmonized with state-level planning and finally with national planning.

NITI Aayog has Governing Council comprising the Chief Ministers of all 29 states and of Delhi and Puducherry and Lt. Governors of Union Territories. As of 2019 Vice-Chairman is Rajiv Kumar and CEO is Amitabh Kant.

6. Express your opinion of the following.

Question 1.
Citizen participation is necessary in development administration.
Answer:
According to Edward Weidner, development administration is “The process of guiding an organisation toward the achievement of progressive political, economic and social objectives that are authoritatively determined in one manner or the other”.

An approach to have innovative planning towards growth is called Development Administration. The need for this was felt due to limitations in the traditional approach to public administration.

The new approach to public administration and public policy focuses on socio-economic development, political modernization, and adaptation of new technologies in administration.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Solutions Chapter 8 Development Administration

Development Administration has two important aspects viz.

  • Administration of development – setting development goals and achieving them through the medium of administration.
  • Development of administration – the existing system has to be improved so as the achieve the goals.
  • Citizen participation – Development being a process of social and economic change, it is important that people participate actively in it.

If the process of development is cut off from the grassroots then it eventually fails to materialize the objectives it has set. This necessitates peoples’ participation in the process of planning, implementation, and eventual evaluation.

In a diverse society like India people’s participation is necessary. In India, the needs, requirements, and choices of people may vary vastly according to region. The Indian government had introduced a Community Development Programme in 1952 followed by National Extension Service in 1953. The focus was to promote development in the rural and remote areas. The experience of these programmes helped the government to focus on rural India. The purpose of the participation of the rural and urban citizens was sought through the 73rd and 74th Constitutional Amendment Acts.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration

1A. Choose the correct alternative and complete the following statements.

Question 1.
Civil Service/Bureaucracy refers to the _____________ executive. (political, temporary, statutory, permanent)
Answer:
permanent

Question 2.
_____________ is also called ‘government in action’. (Federalism, Public Administration, Centralization, Dyarchy)
Answer:
Public Administration

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration

Question 3.
In a narrow perspective, focus is only the _____________ branch of the government. (legislature, judiciary, executive, collector)
Answer:
executive

Question 4.
_____________ is the premier policy ‘Think Tank’ of Government of India at present. (Planning Commission, NITI Aayog, Election Commission, Comptroller, and Auditor-General)
Answer:
NITI Aayog

Question 5.
India’s central recruiting agency for All-India Services is the _____________ (UPSC, NITI Aayog, HRD Ministry, Finance Ministry)
Answer:
UPSC

Question 6.
Public Administration as academic discipline originated in _____________ (Germany, USA, UK, France)
Answer:
USA

Question 7.
Arthashastra influenced administration during the reign of _____________ (Vikram Aditya, Chandragupta Maurya, Aristotle, Emperor Akbar)
Answer:
Chandragupta Maurya

Question 8.
Gram Panchayats are headed by a _____________ (Sarpanch, Minister, Tehsildar, Gram Sevak)
Answer:
Sarpanch

1B. Identify the incorrect pair in every set, correct it and rewrite.

Question 1.
(a) Rural areas – Gram Panchayat
(b) Urban areas – Municipal Corporations
(c) Military areas – Town Area Samitis
Answer:
Military areas – Cantonment Boards

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration

Question 2.
(a) Cameralism – George Zincke
(b) Modern Public Administration – Woodrow Wilson.
(c) Adnyapatra – Emperor Akbar
Answer:
Adnyapatra – Chhatrapati Shivaji Maharaj

1C. State the appropriate concept for the given statements.

Question 1.
Science of management as applied to affairs of the state.
Answer:
Public Administration

Question 2.
The step-in administration involves preparing a blueprint.
Answer:
Planning

Question 3.
A new approach to understanding complex government activities.
Answer:
Public Policy

1D. Answer in one sentence.

Question 1.
What is the function of the Union Public Service Commission (UPSC)?
Answer:
Union Public Service Commission (UPSC) is India’s central recruitment agency which is responsible for conducting examinations and recruitment for All India Services and Group A, B of Central Services.

Question 2.
What approach has the NITI Aayog adopted?
Answer:
It has adopted a bottom-up approach where planning begins at the grassroots (local) level and then reaches to the top level.

Question 3.
Why is Coordination important in administration?
Answer:
Coordination helps in eliminating any overlapping of work and prevents conflict of responsibility.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration

Question 4.
Write four specialized functions of the government.
Answer:
Providing education, ensuring public health, promoting agriculture, providing social security are some specialized functions of the government.

Question 5.
Which Public Policy aims to electrify rural India?
Answer:
Rajiv Gandhi Grameen Vidyutikaran Yojana aims to electrify rural India.

Question 6.
Write some important administrative acts given by the British.
Answer:
Indian Councils Act (1909), Government of India Act (1919) Government of India Act (1935), Local Self Government Act.

Question 7.
What is meant by political neutrality?
Answer:
All civil servants owe allegiance only to the constitution and not to any political party. This is political neutrality.

1E. Complete the following sentences by using the appropriate reasons.

Question 1.
Reporting is important in public administration because
(a) it ensures accountability and responsibility within the administration.
(b) it ensures proper recruitment and training.
(c) it prevents jurisdictional conflict.
Answer:
(a) it ensures accountability and responsibility within the administration.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration

Question 2.
NITI Aayog is called the ‘Think Tank’ of the government because
(a) it carries out specialized government functions.
(b) it designs strategic and long-term programmes for the Government of India.
(c) It recruits civil servants for administration.
Answer:
(b) it designs strategic and long-term programmes for the Government of India.

1F. Find the odd word in the given set.

Question 1.
Mayor, Sarpanch, Tehsildar, Gram Sevak.
Answer:
Mayor (from urban administration)

Question 2.
Staffing, Directing, Budgeting, CSR.
Answer:
CSR (not included in POSCORB)

2A. State whether the following statements are true or false with reasons.

Question 1.
Civil Servants must follow the principle of political neutrality.
Answer:
This statement is True.

  • Civil Service (Bureaucracy) is called the permanent or non-political executive which carries out the implementation of government policy.
  • Personnel owes allegiance to the constitution and not to the party in power or to any other party. This is called political neutrality.

Question 2.
NITI Aayog is identified as the ‘Think Tank’ of the government of India.
Answer:
This statement is True.

  • The National Institution for Transforming India (NITI Aayog) was established on 1st January 2015 to provide directional and policy inputs to the government.
  • NITI Aayog designs strategic and long-term policies and programmes as well as provides relevant technical advice to both the Union as well as State governments.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration

Question 3.
Coordination is an important step in public administration.
Answer:
This statement is True.

  • Gullick and Urwick explained the scope of public administration by the acronym POSDCORB. i.e., planning organization staffing, directing, coordinating, reporting and budgeting.
  • Co-ordination involves an interrelation of the different branches and sections of administration to eliminate overlapping and duplication of work.

Question 4.
Corporate Social Responsibility (CSR) has great significance today.
Answer:
This statement is True.

  • The broad perspective of public administration views it as a cooperative group effort, engaged in collaborations with private groups in providing basic services to the community
  • CSR means that companies try to integrate social and environmental concerns into their operations as a way to contribute to society. These activities include activities like disaster relief, limiting pollution, social awareness, and educational programmes.

2B. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration 2B Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration 2B Q1.1

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration 2B Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration 2B Q2.1

3. Answer the following.

Question 1.
Explain the meaning of Public Administration.
Answer:
Public Administration is a subdiscipline of Political Science. It focuses on ‘government in action’ i.e., implementation of government decisions, policies, and programmes in fields of social security and welfare, law and order, transport and communication, health and sanitation, etc.

The executive branch of government consists of the Political Executive (council of ministers) and Permanent /Non-political Executive or Bureaucracy.

Public Administration as a subject studies the activity and process of the government.
According to Waldo, ‘Public Administration is the art and science of management as applied to the affairs of the state’.

Public Administration broadly includes the following:

  • Activities of all three branches of government, especially that of the executive branch.
  • Non-political public bureaucracy operating in a political system.
  • Management of public affairs and policy execution.
  • Concerned with public welfare and hence provides service and regulatory functions to the people to attain a good life.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration

Question 2.
How did the discipline of Public Administration evolve?
Answer:
Since ancient times, various thinkers have contributed to administrative thought and practice e.g., Kautilya’s ‘Arthashastra’ (a text on administration and political economy), Aristotle’s ‘Politics’ (in ancient Greece), and Machiavelli’s ‘The Prince’ (in Medieval Italy).

In the 18th century, Cameralism in Germany and Austria was concerned with the systematic management of governmental affairs. It stressed descriptive studies of the structure and procedures of public administration as well as the professional training of public officials. George Zincke was the most distinguished scholar of this group.

Public administration as a separate subject of study originated in the USA mainly due to factors like-

  • Large scale organisations that arose due to industrialization
  • Scientific Management Movement by Taylor.
  • The emergence of a welfare state where the government had to perform a variety of functions.

Woodrow Wilson’s celebrated essay ‘The Study of Administration’ (1887) laid the foundation for the systematic, separate study of public administration. He is regarded as ‘The Father of Public Administration’. He advocated politics administration dichotomy i.e., separation of administration from politics, according to him politics is concerned with policy-making while the administration is concerned with the implementation of policy decisions, Wilson emphasized the need to increase government efficiency.

Today, the subject matter of public administration has expanded to include areas like comparative studies, public policy, new public management, and good governance.

Question 3.
Explain Corporate Social Responsibility.
Answer:
Companies try to integrate social and environmental concerns into their business operations. Corporate Social Responsibility (CSR) is not charity but a way to improve society. CSR activities include work like limiting pollution, disaster relief, clean water, and educational programmes in developing countries, etc.

4. Observe the given image and write in brief about it.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration 2B Q4
Answer:
In a narrow sense, it focuses on those aspects of administration that are related to only the executive branch of the government. This view was given by Gullick and Urwick in their famous acronym POSDCORB.

P-Planning: The first step in administration is planning where a broad outline or a blueprint is prepared. This happens at all three levels: National, State, and Local, For instance, the NITI Aayog has adopted a bottom-up approach where planning begins at the grassroots level and then reaches the top.

Maharashtra Board Class 11 Political Science Important Questions Chapter 7 Public Administration

O-Organisation: The planned objectives and goals are achieved by establishing the formal structure of authority through which the work is arranged, defined, and coordinated. For example, All India Services, Central, State, and Local Services.

S-Staffing: Human resources are the backbone of any administrative system. The personnel who actively engage in the process of administration are to be recruited and trained. It is also important to maintain favorable working conditions for them. For example, recruitment through UPSC.

D-Directing: Administration is a continuous activity. Therefore making decisions and embodying them in specific and general orders and instructions is also necessary.

CO-Co-ordination: Administration is a complex and interrelated process hence different parts of organisation such as branches, divisions, sections need to be coordinated. This helps in the elimination of overlapping work and prevents conflict.

R-Reporting: Information related to the ongoing or completed task and its reporting to higher authorities is a key aspect of administration. This ensures accountability and responsibility within the administration.

B-Budgeting: Finance is a key aspect of any activity. Therefore accounting, fiscal planning, and its control are maintained through budgeting.