Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
Dematerialization removes the problem of _____________ handling of securities.
(a) Physical
(b) Public
(c) Social
Answer:
(a) Physical

Question 2.
The National Securities Depository Limited (NSDL) was established in the year _____________
(a) 1995
(b) 1996
(c) 1997
Answer:
(b) 1996

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

Question 3.
The process of converting shares from the electronic form into physical form is called _____________
(a) Rematerialization
(b) Dematerialization
(c) Depository
Answer:
(a) Rematerialisation

Question 4.
An agent of the depository is _____________
(a) Depository Participant (DP)
(b) Depository Officer (DO)
(c) Beneficial Owner (BO)
Answer:
(a) Depository Participant (DP)

Question 5.
An intermediary between the investors and depository is _____________
(a) Depository Participant
(b) SEBI
(c) Chief Executive Officer (CEO)
Answer:
(a) Depository Participant (DP)

Question 6.
An investor has to open _____________ with the Depository Participant for handling shares in electronic form.
(a) Demat A/c
(b) Securities
(c) Depository A/c
Answer:
(a) Demat A/c

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

Question 7.
Depository Participant is an agent of _____________
(a) Investor
(b) Securities and Exchange Board of India
(c) Depository
Answer:
(a) Investor

Question 8.
_____________ is a process by which share certificates of investors are converted into an electronic form.
(a) Dematerialization
(b) Rematerialization
(c) Depository
Answer:
(a) Dematerialization

Question 9.
Dematerialization is a process in which share in physical form is converted into _____________
(a) Electronic form
(b) Paper form
(c) Computer form
Answer:
(a) Electronic form

Question 10.
The provisions regarding dematerialization of securities are made in _____________
(a) Law
(b) Memorandum of Articles
(c) Articles of Association
Answer:
(c) Articles of Association

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

Question 11.
Demat account holder can _____________ any person of his choice.
(a) Elect
(b) Nominate
(c) Choose
Answer:
(b) Nominate

Question 12.
All depository participants are to be registered with _____________
(a) Registrar of companies
(b) Securities and Exchange Board of India (SEBI)
(c) Depository
Answer:
(b) Securities and Exchange Board of India (SEBI)

Question 13.
An institution which records share certificate in the electronic form is known as _____________
(a) Stock exchange
(b) Depository
(c) Depository Participant
Answer:
(b) Depository

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Dematerialization(a) State of being interchangeable
(2) Rematerialisation(b) Register with Depository
(3) Fungibility(c) Demat Request Form
(4) Issuer(d) Transferor informs DP
(5) Sale of Shares(e) Transferee intimates the DP
(6) Purchase of Shares(f) Remat Request Form
(g) Broker

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Dematerialization(c) Demat Request Form
(2) Rematerialisation(f) Remat Request Form
(3) Fungibility(a) State of being interchangeable
(4) Issuer(b) Register with Depository
(5) Sale of Shares(d) Transferor informs DP
(6) Purchase of Shares(e) Transferee intimates the DP

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
The year in which the Depository act was passed.
Answer:
1996

Question 2.
The largest institution in India which gives Depository services.
Answer:
NSDL (National Security Depository limited)

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

Question 3.
The year in which National Security Depository Limited (NSDL) Started functioning.
Answer:
1996

Question 4.
Investor in whose name Demat account is opened.
Answer:
Beneficial owner (ISIN)

Question 5.
An account to be opened by an investor for handling shares in electronic form.
Answer:
Demat A/c

1D. State whether the following statements are true or false.

Question 1.
CDSL is the oldest Depository in India.
Answer:
False

Question 2.
An investor can keep his Securities with his savings bank account.
Answer:
False

Question 3.
ISIN number is given to the Depository Participant.
Answer:
False

Question 4.
Dealing in Demated Securities is a time-consuming process.
Answer:
True

Question 5.
Settlement of cash is easy in case of rematerialized Securities.
Answer:
False

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

Question 6.
For Dematerialized Securities Company has to be registered with the Depository.
Answer:
True

1E. Find the odd one.

Question 1.
Physical, Electronic, Capital
Answer:
Capital

Question 2.
Off Market Trade, Market Trade, Clearing blouse.
Answer:
Clearing House

1F. Complete the sentences.

Question 1.
An agent of Depository is called as _____________
Answer:
Depository Participant

Question 2.
An investor who opens an account with the Depository participant is known as _____________
Answer:
Beneficial Owner

Question 3.
An account through which the Securities are held in electronic form is called as _____________
Answer:
Demat A/c

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

Question 4.
For converting physical Securities into electronic Securities an investor has to submit _____________
Answer:
Demat Request Form (DRF)

Question 5.
For converting electronic Securities into physical certificates an investor has to submit _____________
Answer:
Remat Request Form (RRF)

1G. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Depository Participant(1) ……………………….
(b) ……………………(2) Holds securities electronically
(c) Issuer(3) ………………………
(d) …………………….(4) Investor

(Beneficial owner, Depository, Links investor and depository, Company issuing securities)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Depository Participant(1) Links investor and depository
(b) Depository(2) Holds securities electronically
(c) Issuer(3) Company issuing securities
(d) Beneficial owner(4) Investor

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
Who is the Beneficial Owner?
Answer:
The investor in whose name Securities are credited to his Demat A/c is the ‘Beneficial Owner’.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

Question 2.
What are the two modes of holding securities?
Answer:
The two modes of holding securities are:

  • Physical
  • Electronic

Question 3.
When and where was the world’s first depository system set up?
Answer:
The world’s first depository system was set up in Germany in 1947.

Question 4.
What is Corporate Action?
Answer:
When the investor accounts get automatically credited/debited for securities in case of change initiated by the company is called Corporate Action.

Question 5.
Who is the Issuer?
Answer:
The issuer is the company that issues securities in the dematerialized form.

Question 6.
What is the full form of IPO?
Answer:
IPO means Initial Public Offer.

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Depository
Answer:

  • It is an organization like the Central Bank where securities are held in electronic form at the investor’s request.
  • It also provides different services related to different transactions in such securities.
  • It is responsible for the safe-keeping of the investor’s securities.
  • There is no direct access of investors with the Depository.
  • It works as a link between the company and investors.

Question 2.
Depository Participant (DP)
Answer:

  • Depository Participant is an agent of Depository who is registered under the SEBI Act.
  • He acts as a link between the Depository and the investor.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

Question 3.
Beneficial Owner (BO)
Answer:

  • The BO is the investor of securities who have accepted the services of a Depository Participant.
  • The BO can also be called Client of Depository and DP. BO is given a unique account number in which securities are held.

Question 4.
Off Market Trade
Answer:

  • Trade settled between two parties i.e. transferor or transferee on certain agreed terms without the involvement of the third party i.e. clearing corporation, share broker, or stock exchange is called, ‘Off Market Trade’.
  • For e.g. Legacy transfers, gifts, shifting of securities between a client and a sub-broker, etc.

Question 5.
Market Trade
Answer:
Trade settled between two parties i.e. transferor or transferee with the help of the third party i.e. clearing corporation, share broker, or stock exchange is called, ‘Market Trade’.

3. Study the following case/situation and express your opinion.

1. KPCL Bank is a well-established banking institution. Now, it got registered as a Depository Participant.

Question (a).
Under which act did KPCL Bank got registered as a DP?
Answer:
Under SEBI Act, KPCL Bank got registered as a DP.

Question (b).
KPCL Bank as an intermediary will be a link between whom?
Answer:
KPCL Bank as an intermediary will be a link between the Depository and the investor.

Question (c).
Name the two depositories in India, of whom KPCL Bank can be a DP (Agent).
Answer:
NSDL and CDSL.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

2. Mr.K wants to rematerialize his 50 shares of PQR Ltd.

Question (a).
Which form he is required to fill as a written request to the DP?
Answer:
He is required to fill Remat Request Form (RRF).

Question (b).
Does he have to fill instrument of transfer if he wishes to transfer the same after remit?
Answer:
Yes. He needs to fill instrument of transfer if he wishes to transfer the same after remit.

Question (c).
Does he have to quote certificate no. and distinctive no. if he wishes to transfer his shares after it is in remat form?
Answer:
Yes, he has to quote certificate no. and distinctive no. if he wishes to transfer his shares after it is in Remat form.

3. Mariam is a broker working with Abacus Co.

Question (a).
Who is the depositor?
Answer:
Abacus Co is the depositor.

Question (b).
Who is the depository participant?
Answer:
Mariam is a depositor participant.

Question (c).
Mariam should be registered with whom?
Answer:
Mariam being the broker must be registered with SEBI and comply with SEBI norms.

4. Distinguish between the following.

Question 1.
Depository and Depository Participant.
Answer:

PointsDepositoryDepository Participant
1. MeaningA depository is an entity that helps the investor to buy or sell securities online.A depository participant is a link between companies and investors.
2. TypesThere are two depositories functional in India. They are NSDL and CDSL.Various depository participants are linked to NSDL and CDSL.
3. Who can be?A Depository may be organizations, banks, or institutions.A Depository Participant can be a bank, financial institution, a broker.
4. RegisteredDepositories must be registered as a company under the Companies Act and obtain a Certificate of Commencement of business from SEBI.Depository Participants should be registered under the SEBI Act.

Question 2.
NSDL and CDSL
Answer:

PointsNSDLCDSL
1. Full FormNSDL means National Securities Depository Ltd.CDSL means Central Depository Services India Ltd.
2. FormedNSDL was formed in 1996CDSL was formed in 1999
3. Works forNSDL mainly works for National Stock Exchange (NSE)CDSL mainly works for the Bombay Stock Exchange(BSE)
4. RegisteredDepositories must be registered as a company under the Companies Act and obtain a Certificate of Commencement of business from SEBI.Depository Participants should be registered under the SEBI Act.

5. Answer the brief.

Question 1.
What are the two ways of holding securities?
Answer:
There are two ways of holding the securities:
(i) Physical mode:
Securities are held in physical form i.e. paper form. Holding securities in physical form is riskier as it can be torn, misplaced, stolen, damaged, etc. It also consumes a lot of time in storing and handling certificates and documents. Transfer and Transmission of shares is a time-consuming process.

(ii) Electronic/Dematerialized:
In this system, securities are held in electronic or dematerialized form. Holding securities in electronic form is a safe and secure way. It saves a lot of time in storing and handling certificates and documents. Transfer and Transmission of shares is a time-saving process. The electronic system is a much faster and easier system of holding securities.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

Question 2.
Explain Depository System. State its importance.
Answer:
A depository system is a system, where securities are held in electronic form. The transfer and settlement of securities are done electronically. On behalf of shareholders, the Depository System maintains accounts of the shareholder, enables transfer, collects dividends, bonus shares, etc.

It is also known as, ‘Scripless trading system’. The Depository Act was passed in the year 1996 under which the depository system was introduced. NSDL and CDSL are the two depositories operating in India.

Importance of Depository System:

  • Depository plays a very important role in the smooth functioning of the capital market.
  • Reduced paperwork: The aim of the depository system is to reduce the paperwork. It is scriptless system.
  • Use of Technology: Paperless trading is possible as it uses the technology. It facilitates electronic transfer.
  • Elimination of Storage and handing: As it is a scriptless system storing and handing of certificates work gets eliminated.
  • Reduces cost and efforts: Depository system the cost and efforts involved in storage and handling of physical certificates.

Question 3.
Explain the various concepts/terms related to Depository System:
Answer:
(i) Dematerialization:
It is the process in which share certificates are converted into electronic form. The client has to open a DEMAT account with the help of DP.

(ii) Fungibility:
Fungibility means interchangeable. Financial assets may or may not be fungible. The shares in depositories are fungible. They don’t have distinctive numbers for identification.

(iii) Rematerialization:
Rematerialization is the process in which shares are reconverted into physical form.

(iv) International Securities Identification Number:
ISIN is an identification number given to a security of an issuer company at the time of issuing such security for the first time in the depository system. ISIN consists of a 12 (Twelve) digit alpha-numeric code which is divided into 3 (Three) parts. For Govt, securities allotment of ISIN is done by the RBI & for others by NSDL. It is accepted globally.

Question 4.
How many depositories are established in India, under the Depository Act of 1996?
Answer:
There are two depositories established in India under the Depository Act of 1996:
(i) NSDL (National Security Depository Limited):

  • NSDL is the first and the largest depository in India established in November 1996.
  • It is established by IDBI (Industrial Development Bank of India), Unit Trust of India (UTI), and National Stock Exchange (NSE).
  • NSDL has its headquarters in Mumbai.
  • It is registered under the Companies Act as a Public Limited Company.
  • Investors, Stock Exchanges, Banks, Clearing Members, etc. receive a variety of services from NSDL.
  • Services provided by NSDL include account maintenance, dematerialization, rematerialization, settlement of trades through market transfers and off-market transfer, nomination, transmission, distribution of noncash corporate actions, dividend distributions, facility of freezing, or locking of investors’ accounts, Investor grievances, etc.

(ii) CDSL (Central Depository Services Limited:

  • CDSL began its operations in February 1999.
  • It was promoted by the Bombay Stock Exchange jointly with several banks.
  • The headquarters of CDSL is in Mumbai.
  • CDSL also offers Demat services like NSDL across the country and has a wide DP network.
  • NSDL and CDSL have played a great role in the success of the Depository System in India.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

6. Justify the following statements.

Question 1.
The depository system has some advantages to the Investor.
Answer:

  • The depository system holds certificates of the Investor in an electronic form.
  • Safety is ensured as the entire system functions under the Depository Act and is monitored by SEBI.
  • The investor even can freeze his account to avoid fraud.
  • Investors can easily transfer the securities in electronic form.
  • The investor receives a statement of account periodically which keeps him updated.
  • Investors can raise easy loans against the Dematerialized securities.
  • A nomination facility is also available for investors.
  • Dividend, Bonus Shares, Right Issue, Redemption amount gets automatically credited to Investors account.
  • Thus, it is rightly justified that Depository systems have some advantages to the investor.

Question 2.
An investor can raise loan against dematerialized securities.
Answer:

  • Investors can take a loan against securities (shares, debentures, bonds, mutual fund units) that are held in their Demat accounts.
  • The time required for the documentation process to take loans is less.
  • In order to raise a loan against dematerialized securities, both the borrower and lender should have Demat accounts with the same depository
  • The Demat accounts can be held with the same or different depository participant (DP).
  • Thus, it is rightly said that investors can raise loans against dematerialized securities.

Question 3.
Better and quicker services of the Depository system attract investment from abroad.
Answer:

  • Paperless trading is a boon for company management.
  • Automatic and transparent screen-based trading in securities, shorter settlement periods have improved liquidity in investment in securities.
  • The transfer process under the depository system is prompt and free from defects.
  • The company is able to know the particulars of beneficial owners and their holdings periodically.
  • Thus, it is rightly said that Better and quicker services of the Depository system attract investment from abroad.

Question 4.
It is necessary for the Beneficial Owner to open a DEMAT account with the DP.
Answer:

  • The beneficial Owner is the investor of the company.
  • For holding the securities in electronic form, it is necessary to open a DEMAT account.
  • DEMAT account can be opened with the help of DP.
  • The BO can also be called a client of Depository and DP.
  • BO has to pay charges to the DP for availing the services of DP.
  • BO is entitled to all rights, benefits and is subject to all liabilities with respect to securities.
  • BO is given a unique account number in which securities are held.
  • Thus, it is rightly said that it is necessary for the Beneficial Owner to open a DEMAT account with the DP.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

7. Answer the following questions.

Question 1.
What is the procedure for the Transfer of Securities under the Depository System in case of the sale of shares?
Answer:
When shares are sold the Transferor (Investor) has to inform his DP by issuing Delivery Instruction Slip (DIS) duly filled and signed with the details of the security sold. At the end of the transaction, the said securities are debited from his Demat Account.

Transfer of shares can be done in two ways:
(i) Off Market Trade:
Trade settled between two parties i.e. transferor or transferee on certain agreed terms without the involvement of the third party i.e. clearing corporation, share broker, or stock exchange is called, ‘Off Market Trade’. For e.g. Legacy transfers, gifts, shifting of securities between a client and a sub-broker, etc.

Procedure:

  • Seller i.e. the transferor gives instructions to the DP to transfer securities from the seller’s account to the buyer’s account.
  • The buyer i.e. transferee will get securities credited to his account through his DP. DP will transfer the securities only after receiving confirmation from the depository.
  • The transferee will directly pay the money to the transferor.

Diagrammatic presentation:
Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System 7 Q1

(ii) Market Trade:
Trade settled between two parties i.e. transferor or transferee with the help of the third party i.e. clearing corporation, share broker, or stock exchange is called, ‘Market Trade’.

Procedure:

  • The Seller i.e. the transferor gives instruction to his DP. The securities are then transferred from Transferor’s account to the Transferor’s Broker account.
  • From the Transferor’s Brokers account securities are transferred to the clearinghouse of the Stock Exchange.
  • On the pay-out day, securities move from the clearinghouse to the account of the broker of the transferee.
  • After instructions and confirmation from Depository, securities are transferred to the buyer’s account.

8. Attempt the following.

Question 1.
Explain the process of Dematerialisation?
Answer:
Dematerialization is the process of converting physical certificates into electronic form/mode. When an investor opts for a depository system, he has to approach a Depository participant, who is the authorized agent of the depository. The investor needs to surrender his share certificate to the company through a depository participants. On confirmation from the company and Depository DP arranges to credit investors account with an equivalent number of shares.

Following steps are involved in the process of Dematerialisation:

  • Submission of DRF by Investor: The investor has to submit the DRF (Demat Request Form) in triplicate and original certificates to DP.
  • Entry in the system and forwarding request to Depository: DP enters the details of Demat request in the system and sends it to the Depository.
  • Forwarding Copy to the Issuer: DP sends the physical certificates and copy of DRF to the Issuer i.e. Company
  • Verification by the Issuer: The Issuer (Company) verifies and confirms to Depository about dematerializing of the securities.
  • Updating records by the Depository: Depository records the request in the system and forwards it to the Issuer Company.
  • Intimation to the DP: Depositor credits the dematerialized securities to the beneficiary/investors Demat A/c and informs the DP.
  • Intimation to the investor: A statement of account is issued to the Investor periodically. It contains all the details of the investor.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Depository System

Question 2.
Explain the functioning of the depository under the IPO scheme.
Answer:
IPO is the first sale of shares by a privately owned company to the general public. A public company can raise capital by making an appeal to the general public to purchase shares of the company by issuing a prospectus.

The process of IPO is as follows:

  • Submission of Application: The investor (applicant/BO) has to submit an application for securities to the issuer company.
  • Verification with Depository: The details of the investor are verified by the company with Depository.
  • Report by Depository: After verification depository submits the investors report to the issuer company
  • Details of Allotment: The issuer company submits the details of allotment to the depository for updating their records.
  • Crediting the account: The depository credits the account of the beneficial owner with a specific number of securities.
  • Intimation to the DP: Depository then informs the Depository Participant (DP) about the details of the beneficial owner account.
  • Intimation to the BO: Depository Participant informs the beneficial owner (investor) about his investment through Statement of Accounts.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
In physical mode, securities are held in ____________ form.
(a) Paper
(b) Dematerialization
(c) Electronic
Answer:
(a) Paper

Question 2.
Risk of losing certificates exist in ____________ mode.
(a) Physical
(b) Dematerialization
(c) Digital
Answer:
(a) Physical

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 3.
In Depository system, securities are held in ____________ form.
(a) Scrip based
(b) Electronic
(c) Physical
Answer:
(b) Electronic

Question 4.
____________ is the institute which facilitates electronic holding of securities.
(a) Depository Participant
(b) Issuer
(c) Depository
Answer:
(c) Depository

Question 5.
There is no payment of ____________ when securities are demated.
(a) Octroi
(b) Wealth Tax
(c) Stamp Duty
Answer:
(c) Stamp Duty

Question 6.
Depository Act was passed in ____________
(a) 1919
(b) 1996
(c) 1999
Answer:
(b) 1996

Question 7.
India has a ____________ depository system.
(a) Sole
(b) Multi
(c) Single
Answer:
(b) Multi

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 8.
____________ is a constituent of depository system.
(a) Government
(b) Issuer
(c) Trust
Answer:
(b) Issuer

Question 9.
____________ is the oldest depository in India.
(a) Dow Jones
(b) NSDL
(c) CDSL
Answer:
(b) NSDL

Question 10.
Demat account is opened by ____________
(a) Beneficial owner
(b) CDSL
(c) SEBI
Answer:
(a) Beneficial owner

Question 11.
Demated shares are ____________
(a) Non-transferable
(b) Fungible
(c) Bearer
Answer:
(b) Fungible

Question 12.
____________ is a unique code given to a security.
(a) IBM
(b) BBM
(c) ISIN
Answer:
(c) ISIN

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 13.
In India ISIN for corporate securities is allotted by ____________
(a) NSDL
(b) Central Government
(c) State Government
Answer:
(a) NSDL

Question 14.
____________ has to apply for ISIN.
(a) Company
(b) Depository Participant
(c) Depositors
Answer:
(a) Company

Question 15.
____________ has to pay charges to maintain Demat Account.
(a) Investor
(b) Issuer
(c) Depositor
Answer:
(a) Investor

Question 16.
NSDL is promoted by ____________
(a) NSE
(b) BSE
(c) FTSE
Answer:
(a) NSE

Question 17.
CDSL is promoted by ____________
(a) NSE
(b) BSE
(c) FTSE
Answer:
(b) BSE

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Bad delivery(1) 1956
(b) Depository Act(2) A 12 digits number code
(c) ISIN(3) Connects Government and Bank
(d) Depository Participant(4) Second Depository in India
(e) CDSL(5) The issuer company
(f) Depository(6) Problem faced in physical mode
(g) Beneficial owner(7) A 10 digits number/code
(8) Connect depository and investor
(9) First depository in the world
(10) Custodian of securities in electronic form
(11) Problem faced in electronic mode
(12) 1996
(13) Government organization
(14) The investor

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Bad delivery(6) Problem faced in physical mode
(b) Depository Act(12) 1996
(c) ISIN(2) A 12 digits number code
(d) Depository Participant(8) Connect depository and investor
(e) CDSL(4) Second Depository in India
(f) Depository(10) Custodian of securities in electronic form
(g) Beneficial owner(14) The investor

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
This mode of holding securities may result in loss and theft of certificates.
Answer:
Physical mode of securities

Question 2.
The organization holds the securities in electronic mode.
Answer:
Depository

Question 3.
This system eliminates storing of certificates.
Answer:
Depository system

Question 4.
This system allows faster and easier transfer of securities.
Answer:
Depository system

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 5.
The oldest Depository of India.
Answer:
NSDL (National Security Depository limited)

Question 6.
The country where the Depository system started for the first time.
Answer:
Germany

Question 7.
The registered owner of securities.
Answer:
Beneficial Owner

Question 8.
The agent of the Depository.
Answer:
Depository Participant

Question 9.
This process converts securities into an electronic form from a physical form.
Answer:
Dematerialization

Question 10.
This process converts securities into physical form from electronic form.
Answer:
Rematerialization

Question 11.
This means securities are without distinctive identity numbers.
Answer:
Fungibility

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 12.
This is the unique code for security given in the Depository system.
Answer:
International Securities Identification Number

1D. State whether the following statements are true or false.

Question 1.
The physical mode of holding Securities is risky.
Answer:
True

Question 2.
Allotment of Securities takes a longer time when in physical mode.
Answer:
True

Question 3.
Transfer of Securities is easier in electronic mode.
Answer:
True

Question 4.
Bad delivery is likely in the Depository system.
Answer:
False

Question 5.
The depository system began in the USA for the first time in the world.
Answer:
False

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 6.
India has a multi-depository system.
Answer:
True

Question 7.
The depository system is very similar to the banking system.
Answer:
True

Question 8.
DP is a constituent of the Depository system.
Answer:
True

Question 9.
DP is an Agent of the Depository.
Answer:
True

Question 10.
A bank can work as a DP.
Answer:
True

Question 11.
DRF is required for conversion from physical to electronic.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 12.
ISIN is a unique code given to the specific Securities.
Answer:
True

1E. Find the odd one.

Question 1.
Elimination of storage of certificates, theft of certificates, torn certificates
Answer:
Elimination of storage of certificates

Question 2.
NSDL, CDSL, NBFC
Answer:
NBFC

Question 3.
Depository, DP, RBI
Answer:
RBI

Question 4.
DP, BO, State Government
Answer:
State government

Question 5.
Issuer, BO, Central Government
Answer:
Central government

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 6.
DRF, RRF, PPF
Answer:
PPF

1F. Complete the sentences.

Question 1.
Central location for keeping Securities in demated form is ____________
Answer:
Depository

Question 2.
Freezing of debit/credit of Securities is possible in ____________
Answer:
Dematerialized Securities

Question 3.
First Depository of the world started in the year ____________
Answer:
1947

Question 4.
The Indian Depository Act was passed in the year ____________
Answer:
1996

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 5.
Link between Depository and investor is ____________
Answer:
Depository participant

Question 6.
Account of Securities of the investor is maintained by ____________
Answer:
Depository Participant

Question 7.
The process which converts physical Securities in electronic form is ____________
Answer:
Dematerialization

Question 8.
The process which converts digital Securities in physical form is ____________
Answer:
Rematerialization

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 9.
The issuer company must register with ____________
Answer:
Depository

Question 10.
The unique code identifying a security is ____________
Answer:
(ISIN) International Securities Identification Number

Question 11.
The first Depository of India is ____________
Answer:
NSDL (National Security Depository Limited)

1G. Select the correct option from the bracket.

Question (I).

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Dematerialization(1) ………………..
(b) ……………………..(2) DP
(c) First Depository of world(3) …………………
(d) CDSL(4) ………………..

(1999, Agent of Depository, Germany, Physical to electronic)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Dematerialization(1) Physical to Electronic
(b) Agent of Depository(2) DP
(c) First Depository of world(3) Germany
(d) CDSL(4) 1999

Question (II).

Group ‘A’Group ‘B’
(a) First Depository in India(1) …………………………
(b) ……………………..(2) Rematerialisation
(c) Fungibility(3) …………………………
(d) ……………………(4) ISIN

(12 digital code, NSDL, Electronic to physical, No distinctive number)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) First Depository in India(1) NSDL
(b) Electronic to Physical(2) Rematerialisation
(c) Fungibility(3) No distinctive number
(d) 12 digital code(4) ISIN

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
What is the Depository system?
Answer:
A depository system is a system where Securities are held in electronic form.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 2.
Give examples of actions termed as corporate action.
Answer:
Payment of dividend, issue of Bonus Shares, offering of right Shares, Early Redemption of Debentures, Mergers and Acquisitions, etc.

Question 3.
When was Depository Act passed in India?
Answer:
Depository Act was passed in India in the year 1996.

Question 4.
What is a DP?
Answer:
DP means Depository participant, who is an agent of Depository.

Question 5.
What is Dematerialisation?
Answer:
Dematerialization is the process of converting physical Securities into electronic.

Question 6.
What is Rematerialization?
Answer:
Rematerialization is the process of converting electronic Securities into physical.

Question 7.
What is ISIN?
Answer:
ISIN is the unique code given to the specific Securities of the company. ISIN refers to ‘International Securities Identification Number’.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 8.
Name the Depositories in India?
Answer:

  • National Security Depository Limited (NSDL)
  • Central Depository Services Limited (CDSL)

1I. Correct the underlined words and rewrite the following sentences.

Question 1.
The electronic mode of holding Securities is risky.
Answer:
The physical mode of holding Securities is risky.

Question 2.
Allotment and Transfer of Securities are time-consuming in electronic mode.
Answer:
Allotment and Transfer of Securities are time-consuming in physical mode.

Question 3.
Banking system leads to a script less capital market.
Answer:
Depository system leads to a scriptless capital market.

Question 4.
Storage of certificates is not required in the physical mode of holding.
Answer:
Storage of certificates is not required in the electronic mode of holding.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 5.
India has a single Depository system.
Answer:
India has a multi Depository system.

Question 6.
Depository participant in India has to register under the Partnership Act.
Answer:
Depository participant in India has to register under the Depository Act.

Question 7.
Demat accounts are opened and maintained by the Depository.
Answer:
Demat accounts are opened and maintained by the Depository Participant.

Question 8.
Securities are fungible in physical mode.
Answer:
Securities are fungible in electronic mode.

Question 9.
ISIN is a code given to a company.
Answer:
ISIN is a code given to the security of a company.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 10.
ISIN of Indian government Securities is issued by NSDL.
Answer:
ISIN of Indian government Securities is issued by RBI.

1J. Arrange in proper order.

Question 1.
(a) Gets statement of Account
(b) Open Demat Account
(c) Submit DRF
Answer:
(a) Submit DRF
(b) Open Demat Account
(c) Gets statement of Account

Question 2.
(a) Investor (BO) submits an application for Securities to the issuer company
(b) Depository intimates the DP about crediting Bo’s Account
(c) Issuer company gives details of allotment to Depository.
Answer:
(a) Investor (BO) submits an application for Securities to the issuer company
(b) Issuer company gives details of allotment to Depository
(c) Issuer company gives details of allotment to Depository

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Depository System
Answer:

  • In the Depository system, securities are held in electronic form.
  • The transfer and settlement of securities are done electronically.
  • The Depository System maintains accounts of the shareholder, enables transfer, collects dividends, bonus shares, etc. on behalf of the shareholder.
  • This system is also called a scriptless trading system.
  • It keeps the securities safe. It offers scope for paperless trading by using state-of-art technology.

Question 2.
Dematerialization
Answer:

  • Dematerialization is a process whereby a client can get physical certificates converted into electronic mode.
  • For this client has to surrender the certificates along with the Demat Request Form (DRF) to the DP.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 3.
Rematerialization

  • Rematerialization is the process whereby a client can get his electronic holdings of securities converted into physical certificates.
  • For this client has to give a written request in the form of Remat Request Form (RRF) to the DP.

Question 4.
Fungibility
Answer:

  • Fungibility means the state of being interchangeable. Securities issued by the same company of the same class have the same value no matter who owns them.
  • The securities held in electronic form are fungible which means they don’t have distinctive numbers.

Question 5.
ISIN
Answer:

  • ISIN is a standard numbering system that is accepted globally.
  • ISIN consists of a 12 (twelve) digit alpha-numeric code which is divided into 3 (Three) parts.
  • The company has to apply for ISIN for its securities with documents like a prospectus.

3. Study the following case/situation and express your opinion.

1. Mr. Z holds 100 shares of peculiar Co. Ltd. In physical mode and wishes to convert the same in electronic mode:

Question (a).
Mr. Z holds a savings bank account with CFDH Bank Ltd. Can he deposit his shares in this account for Demat?
Answer:
No. He can’t, as it is a savings bank account.

Question (b).
What type of account is needed for the same?
Answer:
For holding electronic securities, he needs to open a Demat A/c with the Depository Participant (DP).

Question (c).
Is it the RBI that will be the custodian of shares of Mr. Z after demating?
Answer:
No. RBI won’t be the custodian. After demating concerned ‘Depository’ (NSDL/CDSL) will be the custodian of the shares of Mr. Z.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

2. Mr. R holds 100 shares of Peculiar Co. Ltd. In Demat mode.

Question (a).
He wants to transfer one share each to his wife, daughter, and son. Can he do so?
Answer:
Yes, Mr. R can do so, as under dematerialized securities market lot is of one share.

Question (b).
Does he need to submit DRF or DIS if he wants to transfer his shares?
Answer:
He needs to submit DIS (Delivery Instruction Slip) if he wants to transfer his shares.

Question (c).
Can he nominate his wife in his Demat account?
Answer:
Yes. Mr. R can nominate his wife for the Demat account.

3. Mrs. Z wishes to open a Demat account in her name.

Question (a).
Can she open the account going to the Mumbai office of NSDL?
Answer:
No, Mrs. 2 cannot go directly to the Mumbai office of NSDL.

Question (b).
Is she required to pay for the opening of the account and its maintenance?
Answer:
Yes, she is required to pay for the opening of the account and its maintenance.

Question (c).
Does she have to send the shares to the respective company for demating?
Answer:
Yes, she has to send her original share certificate through Depository Participant to the company.

4. Mr. L wants to demat his 25 shares of Peculiar Co. Ltd bearing certificate no 100 and distinctive no 76-100.

Question (a).
Which form is he required to fill as a written request to the DP?
Answer:
Mr. L is required to fill Demat Request Form (DRF) as a written request to DP.

Question (b).
Does he have to fill instrument of transfer if he wishes to transfer the same after demat?
Answer:
No, he needs to fill instrument of transfer after opening Demat A/c.

Question (c).
Does he have to quote certificate no. and distinctive no. if he wishes to transfer his shares after it is in Demat form?
Answer:
No, Mr. L need not quote certificate no. and distinctive no. if he wishes to transfer his shares after it is in Demat form.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

5. Mr. S. holds 50 shares of Peculiar Co. Ltd in Demat form. The company has declared a dividend of Rs 5. Per-share and Bonus of 1 : 1 to its shareholders.

Question (a).
How will Mr. S get his dividend?
Answer:
Mr. S will get his dividend credited directly to his Demat A/c.

Question (b).
Will he get a Bonus share in Physical or Demat?
Answer:
He will get Bonus Share in his Demat A/c.

Question (c).
Who is entitled to dividend and Bonus: Mr. S or the depository? (NSDL in this case).
Answer:
Mr. S is entitled to dividends and Bonuses through the depository services.

4. Distinguish between the following.

Question 1.
Dematerialization and Rematerialization.
Answer:

PointsDematerializationRematerialization
1. MeaningConversion of physical securities into electronic form is known as ‘Dematerialization’Conversion of electronic securities into physical form is known as ‘Rematerialization’
2. ConversionSecurities in physical/paper form are converted into electronic formThe electronic form of securities are converted into physical form
3. Form Used‘Demat Request Form (DRF) is submitted by the investor to the DP‘Remat Request Form’ (RRF) is submitted by the investor to the DP
4. ProcessIt is an initial processIt is a reverse process
5. Function/SequenceIt is a primary and principal function of the depositoryIt is a secondary and supporting function of the depository
6. Distinctive numbersDemat securities have no distinctive numbersRemat securities will have certificates and distinctive numbers issued by the company
7. Securities Maintenance AuthorityThe depository is the custodian of securities and recordsThe issuing company keeps the record. The investor also maintains the record
8. Time ConsumedIt is an easy and time-saving processIt is a complex and time-consuming process

5. Answer in brief.

Question 1.
Explain the disadvantages of the physical mode of holding securities.
Answer:
Securities mean shares, debentures, bonds, units of mutual funds, securities are held in physical form or paper form. Following are the problems/disadvantages of holding the securities in electronic form:
(i) Risk factor:
Paper certificates can be lost, damaged, torn, stolen, or misplaced during transit, etc.

(ii) Efforts in Duplicating:
If the original certificate is lost it becomes difficult to obtain duplicate certificates. It consumes time, effort, and money.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

(iii) Delay in the allotment:
Allotment of new securities in physical form requires a longer time.

(iv) Delay in Transfer and Transmission:
Handling and recording physical certificates take a lot of time in the transfer and transmission of securities.

(v) Risk of Bad Delivery:
Buying and selling securities can create problems if the certificates are torn, forged, etc.

Question 2.
Explain any four advantages of the Depository system to investors.
Answer:
Investor refers to the Beneficial Owner, the one who invests in the company’s securities.
Advantages of Depository System to the Investor are as follows:
(i) No Risk:
Risks related to physical certificates like delays, loss of certificates, theft, mutilation, bad deliveries, etc. are totally eliminated.

(ii) Safety of Investment:
The safest and secure way of holding securities is in the form of DEMAT. It is controlled under Depositories Act and monitored by SEBI. For e.g. If we don’t want to deal in securities, for the time being, we can freeze the account instructing DP to avoid unexpected debit or credit.

(iii) Easy Transfer of Shares:

  • There is no need of filling transfer form and submitting documents.
  • Stamp duty is not applicable in this process.
  • Cash realization and security transfer take place very fast.

(iv) Updated information:
The investor receives updated information about his transactions and holdings from DP and also sometimes from Depository.

(v) Loan against securities:
An investor can raise a loan from the banks against the security of Dematerialized securities.

(vi) No ‘Lots’:
The lot system has been abolished. The market lot is one share for dematerialized securities.

(vii) Nomination Facility:
Nomination Facility is allowed under the Depository system. In the event of the death of the investor, the process becomes simple.

(viii) Automatic Credit:
The investor’s account is automatically credited or debited by the company. This is called ‘Corporate Action.’
For e.g. Payment of dividend, Bonus Issue, Right Issue, Redemption, etc.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 3.
Explain any four advantages of the Depository system to the company.
Answer:
Benefits/Advantages of Depository System:
(A) Investors:
(i) Safety:
A safe and secure way of holding securities is in electronic form/mode. The depository system is monitored by SEBI. The Investor can keep his account in a ‘Freeze/Lock’ mode to avoid/prevent unexpected debit or credit or both by giving instructions to the DP.

(ii) Easy Transfer of Shares:
These securities can be easily transferred in electronic mode. Filling out the transfer form and uploading the documents can be easily done online. It is a time and efforts saving process. No stamp duty is levied on the depository system.

(iii) Update and Intimation:
The investor can check his status of holding securities at any time. Depository Participant provides investors with his statement of accounts periodically.

(iv) Automatic Credit:
Under, the depository system the investor’s account is automatically credited/debited. This credit or debit of accounts is usually in case of Payment of Dividend, Issue of Bonus Shares, Offering of Rights Shares, Early Redemption of Debentures, Mergers, and Acquisitions, etc.

(B) Companies:
(i) Up-to-date Information:
The depository system enables the company to maintain the information of the investors holding. It also helps the company to keep updated information about its shareholding pattern. The company is able to know the particulars of beneficial owners and their holdings periodically.

(ii) Reduction in costs and efforts:
Due to the depository system, maintaining the documents physically, the printing of certificates has saved a lot of time and cost.

(iii) Better Relationships:
The transfer process under the depository system is prompt and free from defects. So, complaints against the company by an investor are avoided in this regard. This helps the company build a good corporate image.

(iv) International Investment:
Paperless trading is a boon for the company management as it provides better and quicker services to the investors staying within the country and abroad. This attracts investment from abroad.

Question 4.
Explain Depository as a constituent of Depository System.
Answer:

  • The depository is a company registered under the Companies Act, to deal in securities.
  • It holds the securities in electronic form.
  • It is responsible for safeguarding the investor’s securities and preventing any manipulation of records and transactions.
  • There is no direct access of investors with the Depository.
  • It works as a link between the company and investors.
  • Statement of accounts is provided to the investor periodically.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 5.
Explain DP as the constituent of the Depository System.
Answer:

  • Depository Participant acts as a link between the Depository and the Investor. In other words, it is an agent of the depository.
  • DP is registered under the SEBI Act. It enjoys rights and obligations as specified under SEBI Regulations of 1996.
  • It is an intermediary appointed by Depository.
  • DP directly deals with customers and sends a statement of accounts periodically.
  • The DP has a unique number for identification.
  • Banks, Financial Institutions, Stock Brokers, etc. can function as Depository Participants.
  • Thus, it is rightly justified that DP is an important constituent of the Depository system.

6. Justify the following statements.

Question 1.
Electronic holding of securities is safer than physical holding.
Answer:

  • Electronic holding of securities means holding the securities in dematerialized form.
  • Conversion of physical certificates into electronic form is known as ‘Dematerialization’.
  • Holding securities in electronic form eliminates a huge volume of paperwork.
  • The use of technology facilitates paperless trading which eliminates storage and handling of certificates. It also helps in reducing costs and efforts.
  • There is no risk of getting lost, damaged, torn, stolen, misplaced during transit, etc.
  • Delay in transfer and allotment of securities is also avoided.
  • Thus, it is rightly justified that, electronic holding of securities is safer than physical holding.

Question 2.
Depository provides easy and quicker transfer of shares.
Answer:

  • Under the Depository system, securities are held in electronic form.
  • Not only the transfer and settlement of securities are done electronically but it also maintains the accounts of the shareholder, collects dividends, bonus shares, etc. on behalf of the shareholder.
  • Depository Participant acts as a link between the Depository and the Investor.
  • No stamp duty is levied on the depository system.
  • Processing time in the transfer of securities is reduced and neither the securities nor the cash is held up for an unnecessarily long time.
  • Hence it is also called a “Scripless trading system”. Thus, it is rightly justified that the Depository provides easy and quicker transfer of shares.

Question 3.
Depository System results in reduced time, cost and efforts.
Answer:

  • The depository System has a very important role to play in the successful functioning of the Capital market.
  • Under Depository System, securities are held in electronic form.
  • The transfer and settlement of securities are done electronically.
  • The Depository system maintains accounts of the shareholder, enables transfer, collects dividends, bonus shares, etc. on behalf of the shareholder.
  • It eliminates a huge volume of paperwork, storage, and handling of physical certificates.
  • Thus, it is rightly justified that, Depository system results in reduced time, cost and efforts.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 4.
The depository system is very similar to the Banking system.
Answer:

  • The depository system is similar to the Banking system in many aspects.
  • Depository keeps the securities safe, just like the bank keeps the money of the account holder safe.
  • In banks, funds are held in accounts having unique numbers. Similarly, securities are held in accounts having unique IDs.
  • There is no physical handling of money in the bank. Similarly, there is no physical handling of securities by the depository.
  • Bank facilitates the transfer of funds between accounts. Depository facilitates the transfer of securities between accounts.
  • Thus, it is rightly justified that the Depository system is very similar to the Banking system.

Question 5.
DP is an important constituent of the Depository system.
Answer:

  • Depository Participant acts as a link between the Depository and the Investor. In other words, it is an agent of the depository.
  • DP is registered under the SEBI Act. It enjoys rights and obligations as specified under SEBI Regulations of 1996.
  • It is an intermediary appointed by Depository.
  • DP directly deals with customers and sends a statement of accounts periodically.
  • The DP has a unique number for identification.
  • Banks, Financial Institutions, Stock Brokers, etc. can function as Depository Participants.
  • Thus, it is rightly justified that DP is an important constituent of the Depository system.

Question 6.
Depository system allows both: Physical to electronic and electronic to physical conversion.
Answer:

  • Under the Depository system, physical certificates can be converted into electronic ones known as ‘Dematerialization’.
  • Similarly, the conversion of electronic securities into physical certificates is known as ‘Rematerialization’.
  • Due to Dematerialization transfer of securities takes place fast and transactions are also settled immediately. Whereas in Rematerialization, settlement of transactions in the physical system takes more time.
  • In Rematerialization, storing and handling physical certificates is more time-consuming. Whereas in dematerialization, there is no handling of certificates.
  • There are chances of certificates getting lost, damaged, torn, stolen, misplaced during transit, etc.
  • In this technological world, Demat securities are more preferred over Rematerialized securities.
  • Thus, it is rightly justified that the Depository system allows both: Physical to electronic and electronic to physical conversion.

Question 7.
ISIN is a necessary component of Demat.
Answer:

  • International Securities Identification Number (ISIN) is a code that uniquely identifies a specific securities issue.
  • ISINs are allotted by that country’s NNA (National Numbering Agency).
  • ISIN is a standard numbering system that is accepted globally.
  • The ISIN’s structure is currently defined by the International Organization of Standardization (ISO).
  • ISIN consists of a 12 (twelve) digit alpha-numeric code which is divided into 3 (three) parts.
  • The company has to apply for ISIN for its securities with documents like a prospectus.
  • In India, issuing ISIN to securities is assigned by SEBI to NSDL (for Demat shares). SEBI works as NNA in India.
  • Thus, from the above points, it is rightly justified that ISIN is a necessary component of Demat.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

7. Answer the following.

Question 1.
What is Depository System? Explain its advantages?
Answer:
The depository system came into existence in the year 1996. It is a system where securities are held in electronic form. It also maintains accounts of the shareholder, enables transfer, collects dividends, bonus shares, etc. on behalf of the shareholder. In other words, it is also called a scriptless trading system.

Benefits/Advantages of Depository System:
(A) Investors:
(i) Safety:
A safe and secure way of holding securities is in electronic form/mode. The depository system is monitored by SEBI. The Investor can keep his account in a ‘Freeze/Lock’ mode to avoid/ prevent unexpected debit or credit or both by giving instructions to the DP.

(ii) Easy Transfer of Shares:
These securities can be easily transferred in electronic mode. Filling out transfer forms and uploading the documents can be easily done online. It is a time and efforts saving process. No stamp duty is levied on the depository system.

(iii) Update and Intimation:
The investor can check his status of holding securities at any time. Depository Participant provides investors with his statement of accounts periodically.

(iv) Automatic Credit:
Under, the depository system the investor’s account is automatically credited/debited. This credit or debit of accounts is usually in case of Payment of Dividend, Issue of Bonus Shares, Offering of Rights Shares, Early Redemption of Debentures, Mergers, and Acquisitions, etc.

(B) Companies:
(i) Up-to-date Information:
The depository system enables the company to maintain the information of the investors holding. It also helps the company to keep updated information about its shareholding pattern. The company is able to know the particulars of beneficial owners and their holdings periodically.

(ii) Reduction in costs and efforts:
Due to the depository system, maintaining the documents physically, the printing of certificates has saved a lot of time and cost.

(iii) Better Relationships:
The transfer process under the depository system is prompt and free from defects. So, complaints against the company by an investor is avoided in this regard. This helps the company build a good corporate image.

(iv) International Investment:
Paperless trading is a boon for the company management as it provides better and quicker services to the investors staying within the country and abroad. This attracts investment from abroad.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

Question 2.
Explain the constituents of the depository system.
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System 7 Q2

(i) Depository:

  • Depository is an organization or a system where securities/shares are held in electric form.
  • Depository transfers securities/shares between accounts on the instruction of the account holders.
  • Depository contacts the customer through a depository participant.
  • Transfer of shares is made through mere computerized book-entry in the depository.
  • This becomes possible because shares are dematerialized.
  • Only those securities which are held in the form of the share certificate are one’s names can be dematerialized.
  • At present, there are two depositories. They are:
    • National Securities Depository Limited (NSDL)
    • Central Depository Services Limited (CDSL).

(ii) Depository Participant:

  • The depository participant is the representative of the depository.
  • Depository participant acts as an intermediary between investors and depositories.
  • The depository participants have an identity number for identification.
  • It has to maintain accounts of securities of each investor.
  • Depository participant gives intimation about holdings from time to time by sending a statement of holding.
  • According to SEBI guidelines financial institutions, banks, stockbrokers can act as a depository participant.

(iii) Beneficial Owner:

  • An investor is known as ‘Beneficial Owner’ on whose name Demat account is opened.
  • He enjoys the rights and benefits of members such as getting dividends, getting bonus shares, to vote at meetings.
  • He is allotted an account number where securities are held.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Depository System

(iv) Issuer Company:

  • It is a company that makes an issue of securities.
  • It must get registered with the depository.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
Debenture holders receive ______________ as a proof of their investment in the company.
(a) Share Certificate
(b) Debenture Certificate
(c) Share Warrant
Answer:
(b) Debenture Certificate

Question 2.
______________ have no right to attend company’s meetings.
(a) Shareholders
(b) Directors
(c) Debenture holders
Answer:
(c) Debentureholders

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 3.
______________ have priority in the repayment of the capital at the time of winding up of the company.
(a) Debenture holders
(b) Shareholders
(c) Secretary
Answer:
(a) Debenture holders

Question 4.
Debentures are secured through charge on the ______________ of the company.
(a) Liability
(b) Profits
(c) Assets
Answer:
(c) Assets

Question 5.
The fund created for the redemption of debentures is known as ______________
(a) DRRF
(b) DHFL
(c) IEPF
Answer:
(a) DRRF

Question 6.
Debentures are repaid on maturity by using debenture ______________ reserve.
(a) Redemption
(b) Depreciation
(c) General
Answer:
(a) Redemption

Question 7.
Debenture holder has the right to inspect ______________
(a) Partnership Deed
(b) Memorandum of Association
(c) Trust Deed
Answer:
(c) Trust Deed

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 8.
From the date of request, trust deed should be provided by the company with in ______________
(a) 14 days
(b) 7 days
(c) 21 days
Answer:
(b) 7 days

Question 9.
Communication in writing means ______________
(a) Correspondence
(b) Motion
(c) Voting
Answer:
(a) Correspondence

Question 10.
Debentures are issued after passing resolution at ______________
(a) Board Meeting
(b) General Meeting
(c) Committee Meeting
Answer:
(a) Board Meeting

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Courtesy(a) Wrong Publicity
(2) Prompt Response(b) True and Real Facts
(3) Transparency(c) Politeness
(4) Conciseness(d) Up to date information
(5) Precise Information(e) Reply without delay
(6) Secretary(f) Irrelevant Information
(7) Goodwill(g) Hide Information
(h) Confidential Officer
(i) False and incorrect Information
(j) Rude and harsh wording
(k) Brief and to the point
(l) Delay in replying
(m) Good image of the company
(n) Disclose Secrets

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Courtesy(c) Politeness
(2) Prompt Response(e) Reply without delay
(3) Transparency(b) True and Real Facts
(4) Conciseness(k) Brief and to the point
(5) Precise Information(d) Up to date information
(6) Secretary(h) Confidential Officer
(7) Goodwill(m) Good image of the company

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
Capital raised by the company by issuing debentures.
Answer:
Debenture Capital

Question 2.
Rate of interest on debentures.
Answer:
Fixed

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 3.
Debentures are secured by a charge of the assets of the company.
Answer:
Secured Debentures

Question 4.
Debentures are redeemable after a certain period of time.
Answer:
Redeemable Debentures

Question 5.
The Debenture holder has a right to inspect and obtain copies of this deed.
Answer:
Trust Deed

Question 6.
Debenture holder who gets interested through interest coupons.
Answer:
Bearer Debenture holder

Question 7.
The Debentures are issued to the public by issuing this document.
Answer:
Prospectus

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 8.
The type of Debentures which can be converted into equity shares.
Answer:
Convertible Debentures

1D. State whether the following statements are true or false.

Question 1.
Debenture holders are the creditors of the company.
Answer:
True

Question 2.
Debenture holders enjoy normal voting rights.
Answer:
False

Question 3.
Debentures can be issued to more than 500 people without appointing Debenture Trustee.
Answer:
False

Question 4.
Debenture Certificate is issued within 6 months from the date of allotment of debentures.
Answer:
True

Question 5.
Secretary is the confidential officer of the company.
Answer:
True

1E. Find the odd one.

Question 1.
Courtesy, Transparency, Enclosure
Answer:
Enclosure

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 2.
Conciseness, Accuracy, Inside address
Answer:
Inside address

Question 3.
Convertible Debentures, Secured Debentures, Cumulative Preference Shares.
Answer:
Cumulative Preference Share

1F. Complete the sentences.

Question 1.
Convertible Debentures are converted into ______________ on the maturity.
Answer:
Equity shares

Question 2.
Redeemable Debentures are ______________ on the date of maturity.
Answer:
Repaid

Question 3.
Registered Debenture holders get interest through ______________
Answer:
Interest Warrant

Question 4.
Bearer Debenture holders get interest through ______________
Answer:
Interest Coupons

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 5.
Secured Debentures are secured by ______________ on the assets of the company.
Answer:
Charge

Question 6.
Being the creditors, due ______________ should be given to the Debenture holders while corresponding.
Answer:
Respect

Question 7.
The secretary should follow the ______________ of the Companies Act, 2013 .
Answer:
Statutory Provisions

Question 8.
As a Confidential Officer of the company, the secretary should not disclose any important and ______________ information related to the company while corresponding.
Answer:
Secret

Question 9.
The information provided by the secretary must be factual and ______________
Answer:
True

1G. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Interest Warrant(1) …………………..
(b) ………………………..(2) Interest Coupons
(c) …………………………(3) Secured Debenture

(Bearer Debentures, Registered Debentures, Charge on the assets)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Interest Warrant(1) Registered Debentures
(b) Bearer Debentures(2) Interest Coupons
(c) Charge on the assets(3) Secured Debenture

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
Who is appointed when the issue of debentures exceeds more than 500 people?
Answer:
Debenture trustees are appointed when the issue of debentures exceeds more than 500 people.

Question 2.
Debenture Certificate should be issued within how many months from the date of allotment of Debentures?
Answer:
Debenture Certificate should be issued within 6 months from the date of allotment of Debentures.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 3.
Which debentures are converted into equity shares?
Answer:
Convertible Debentures are converted into equity shares.

Question 4.
Who has to communicate the decisions of the management and other information to the Debenture holders?
Answer:
The secretary has to communicate the decisions of the management and other information to the debenture holders.

Question 5.
Which fund is created for Redemption of Debentures?
Answer:
A Debenture Redemption Reserve Fund is created for Redemption of Debentures.

1I. Correct the underlined word/s and rewrite the following sentences.

Question 1.
Debentures carry a fluctuating rate of interest as a return on investment in debentures.
Answer:
Debentures carry a fixed rate of interest as a return on investment in debentures.

Question 2.
Debenture Capital is the owned capital of a company.
Answer:
Debenture Capital is the borrowed capital of a company.

1J. Arrange in proper order.

Question 1.
Redemption of Debentures, Debenture Redemption Reserve Fund, Debenture Redemption Form.
Answer:
Debenture Redemption Reserve Fund, Debenture Redemption Form, Redemption of Debentures

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

2. Study the case/situation and express your opinion.

1. As a secretary of Velon Industries Limited.

Question (a).
Give any three circumstances where the company will have to correspond with the debenture holders.
Answer:
Secretary will correspond with the debenture holder under the following circumstances:

  • Allotment Letter to debenture holders.
  • Payment of Interest.
  • Redemption of debentures.

Question (b).
What precautions should be taken while drafting the letters?
Answer:
As a secretary, one should be polite, transparency should be maintained and the image of the company should be kept in mind while drafting the letters.

Question (c).
Board Resolution is necessary for the payment of interest?
Answer:
Yes, Board Resolution is necessary for the payment of interest.

2. Disha Industries Ltd. Allots debentures to Mr. Vijay Mittal.

Question (A).
Which letter will be sent to Mr. Vijay Mittal?
Answer:
Letter of Allotment of Debentures will be sent to Mr. Vijay Mittal.

Question (b).
Why does Vijay Mittal preserve the Allotment Letter?
Answer:
Mr. Vijay Mittal preserves the allotment letter because he will receive a Debenture Certificate in exchange for the allotment letter.

Question (c).
What details does the letter contain?
Answer:
The letter contains the details of the issue of debentures i.e number of debentures applied, numbers of debentures allotted, distinctive numbers of debentures, amount received, types of debentures, rate of interest, maturity date, etc.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

3. Rolta India Limited wants to pay interest to the debenture holders.

Question (a).
Which resolution is required for the payment of interest to debenture holders?
Answer:
Board Resolution is required for the payment of interest to the debenture holders.

Question (b).
Can the company pay interest in the next year as in the current year company has incurred a loss?
Answer:
No, the company has to pay the interest as it does not depend upon the profits of the company.

Question (c).
How can the company pay interest to the debenture holders?
Answer:
The company can pay interest to debenture holders by the way of interest warrant and electronic mode i.e. ECS and NEFT.

3. Answer in brief.

Question 1.
What is a debenture? Explain Debenture Capital.
Answer:
Debentures is an instrument in writing, acknowledging a debt under a common seal of a company.

  • Debenture represents the borrowed capital of a company.
  • The debenture is an acknowledgment of debt.
  • The debenture holder is a creditor of the company.
  • Compared to equity shares, debenture capital is considered safe and secured capital.
  • Debentures are repaid on the expiry of a fixed period at the winding up of the company before equity shares are repaid.
  • A debenture may be secured, unsecured, redeemable, convertible, non-convertible, etc
  • Secured debentures have a charge on the assets of the company.
  • Redeemable debentures are repaid on the expiry of a fixed period.
  • Convertible debentures are converted into equity shares on the expiry of a fixed period.
  • Non-convertible debentures cannot be converted into equity shares but are repaid on the expiry of the fixed period.

Question 2.
State any four precautions to be taken while drafting letters to the debenture holders.
Answer:
The following precautions are to be kept in mind by the secretary while corresponding with the debentures.
(i) Transparency:

  • Transparency with debenture holders has to be maintained.
  • It is necessary to disclose correct and accurate information of the company, favourable as well as the adverse credit rating of the company, etc. in correspondence.

(ii) Politeness (Courtesy):

  • As debenture holders are the creditors of the company, proper respect should be given to them in correspondence.
  • The use of words in the letter should be proper which depicts respect to the debenture holders.
  • Rude and harsh words should be strictly avoided.

(iii) Conciseness:

  • Letters to the debenture holders should be brief and to the point.
  • Unnecessary information should be avoided.

(iv) Accuracy/Precise information:

  • The secretary should provide precise and up-to-date information to debenture holders.
  • The information must be true and correct.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 3.
When does a secretary enter into correspondence with debenture holders?
Answer:

  1. Debenture holders are creditors of the company.
  2. Therefore, they do not participate in the management of the company.
  3. They do not enjoy voting rights.
  4. Whatever decisions are taken by the management, are communicated to them by the secretary.
  5. A secretary has to enter into correspondence with the debenture holders under the following circumstances:
    • Informing the applicant about allotment of debentures.
    • Informing about payment of interest through
      • Interest warrant
      • Electronic payment of Interest
    • Letter of conversion of debentures into equity shares.
    • Letter for the redemption of debentures.

4. Justify the following statements.

Question 1.
Debenture holders are the creditors of the company.
Answer:

  • Debenture represents borrowed capital of the company.
  • It is an acknowledgment of debt issued by the company under its common seal.
  • The person buying the debenture is known as the ‘Debenture holder’.
  • Debenture holders are the creditors of the company.
  • They provide loans to the company and hence, enjoy fixed-rate interest as a return on their investment.
  • Debentures are secured and redeemable. They are repaid after a certain period of time, i.e. on the maturity date.
  • Thus, it is rightly justified that, debenture holders are the creditors of the company.

Question 2.
The company secretary should follow legal provisions while corresponding with Debenture holders.
Answer:

  • Debenture holders are the creditors of the company and hence, the secretary has to correspond with Debenture holders on different occasions.
  • The secretary should follow the statutory provisions of the Companies Act, 2013 and other relevant laws while corresponding with Debenture holders.
  • Secretary should be cautious and careful while corresponding with debenture holders on legal matters. He should be aware of legal consequences.
  • Non-compliance with legal provisions can result in legal consequences, creating problems for the company.
  • Thus, it is rightly justified that, the company secretary should follow legal provisions while corresponding with debenture holders.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 3.
Interest is a debt.
Answer:

  • Debenture capital is the borrowed capital of the company.
  • Debenture holders are the creditors of the company receiving the fixed rate of interest.
  • The company pays the interest through interest warrant and electronic mode i.e. Electronic Clearing System (ECS) or National Electronic Fund Transfer (NEFT).
  • Interest is to be paid compulsorily even if the company makes a loss. It does not depend upon the profits of the company.
  • Thus, it is rightly justified that, interest is debt.

5. Attempt the following.

Question 1.
Explain the different types of letters written to the debenture holders.
Answer:
Secretary has to communicate with the management and the debenture holders for various reasons. This communication is done by drafting letters to the debenture holders. A secretary should be very cautious and careful while corresponding with debenture holders of the company. Following are the circumstances when the secretary corresponds with the debenture holders.

(i) Debenture Allotment Letter.

  • An allotment Letter is sent to the debenture holders when the company allows debentures to the applicant.
  • Allotment Letter is preserved by the debenture holder till he receives Debenture Certificate in exchange for this letter.
  • Allotment Letter contains details of the issue of debentures, i.e. name of debenture holder, debentures issued, face value, types of debentures, rate of interest, etc.

(ii) Payment of Interest Letter.

  • Interest is paid to the debenture holders through:
    • Interest Warrant
    • Electronically
  • Payment of Interest Letter contains details such as a number of debentures, distinctive numbers, the gross amount of interest payable, TDS deducted, the net amount of interest payable, etc.
  • Board Resolution is required for the payment of interest on debentures.

(iii) Conversion of Debentures Letter.

  • Debentures are converted into equity shares.
  • Conversion of Debenture Letter is issued only when the company receives Letter of Option.
  • After conversion, a share certificate is issued.
  • Approval of shareholders is necessary by passing a special resolution at Extra-Ordinary General Meeting.
  • Only after receiving the shareholders’ approval, letter of conversion of debentures is sent to debenture holders.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

(iv) Redemption of Debentures Letter.

  • Debentures are redeemed after a specific period.
  • Debenture Redemption Reserve Fund (DRRF) is created for the redemption of debentures.
  • Debenture Redemption Form (DRF) is sent along with the letter.
  • This letter informs that their debentures have become due for redemption.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky

Balbharti Yuvakbharati English 11th Digest Chapter 2.3 There is Another Sky Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky

11th English Digest Chapter 2.3 There is Another Sky Textbook Questions and Answers

Question (i)
Life is an amalgam of happy and sad moments. Think of such moments in your life, pair with your classmate and share both the aspects of life.
Answer:

Happy momentsSad moments
1. Winning the first prize in a competition(a) Losing your mobile, bicycle or wallet
2. from sickness(b) Falling sick
3. for a picnic(c) Fight / Misunderstanding with best friend

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky

Question (ii)
Find proverbs, idioms or phrases of similar meaning to the one given and fill them in the circles given below:
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky 1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky 2

Question (iii)
When we look at the sky, we find several objects. They stand for something or the other. Complete the following table by finding the significance of the given objects. (Answers are given directly)
Answer:

Celestial BodiesAssociation
1. The Sun(a) Power, heat, energy, commitment, etc.
2. The Moon(b) Beauty, eclipse, brightness, luminary, crescent, etc.
3. The Rainbow(c) Colour, arch, rain, dreams, etc.
4. The Stars(d) Glittering, twinkling, celebrity, ratings, etc.

Question (iv)
Colours mentioned in the hexagons given below, are associated with something or the other. Dissuss and fill in the blanks.
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky 3
Answer:
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky 4

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky

(A1)

Question (i)
Imagine your younger sister is not paying attention to her studies and is seen wasting time playing games on her cell-phone. Suggest some ways that will help her to concentrate on her studies and overcome her bad habit.
Answer:
My dear sister, these days I hardly see you studying. Most of the time you are busy with your mobile, either playing games or sending WhatsApp messages. You are lost in the world of your cell-phone. Is it fair ? Ask yourself whether you are doing the right thing. I understand, you are living in an age where the cell-phones are the latest craze. But, I think, you are grown up enough to decide what is good for you. You must learn to draw the line, ‘This far and no further.’

I suggest, you make a timetable for yourself, giving enough time for all your subjects, according to your own level of difficulties. That will definitely give you some time to relax and play games on your cell-phone. Excess of anything is bad.

Your eye-sight need to be protected also. Balancing things in life is an art and you must realise the importance of studies in life. I am always there to help you so that you can comfortably manage your studies along with your time for relaxation.

Question (ii)
You have noticed that many of your classmates are not interested in outdoor games or participating in co-curricular activities. Discuss some ways in which they will be encouraged to participate in activities.
Answer:
Dear friend, as the General Secretary of the Cultural Forum, I have observed that many of you are not interested in taking part in extra curricular activities, both intra-collegiate and inter-collegiate. I am also concerned that even the outdoor sports are being neglected. I think, it is the high time to talk to you.

Friends, I know the importance of studies at this stage of your life. But extra-curricular activities need to go hand in hand with the curriculum since they help in our all-round development. They give us opportunities to showcase our non academic abilities which are equally important in the big competitive world. Not only do they boost our confidence but they also help to enhance our theoretical knowledge.

Unfortunately, we are caught in a rat race to establish ourselves in life. Extra-curricular activities give us a lot of exposure, speech fluency, teach us time management, help us develop sense of responsibility and, according to me, most importantly broadens our horizon by giving us courage to come out of our systems.

About outdoor sports, I think, we all have heard the proverb, ‘A healthy mind in a healthy body’. Co-operation, team work, discipline, fellow-feeling, follow the instructions of the captain, personality development along with the improved health-the list is endless to talk about the benefits of outdoor sports. Moreover, there are practical benefits like opportunities of getting admission in colleges, jobs through sports quota, channel to represent your country in the national and international competitions, earning recognition through awards.

Friends, I can go on talking about the extra-curricular activities and sports because I, myself is a beneficiary of all these advantages. I hope, all of you will take part in large numbers in extra-curricular activities as well as make an attempt to develop an interest in sports. All the best to all of you.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky

(A2)

Question (i)
Complete the web, highlighting the sad and gloomy aspects of life mentioned in the first part of the poem.
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky 5
Answer:
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky 6

Question (ii)
The poet encourages her brother in the second part of the poem by telling him about the brighter
side of life. Make a list of the expressions in the poem that mean encouragement.
(a) Brighter garden
(b) …………………….
(c) …………………….
Answer:
(a) Brighter garden
(b) Unfading flowers
(c) Bright bee hum

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky

Question (iii)
The poet has described two different shades of human feelings by using imagery of various forces of Nature in the poem. Pick out the terms or phrases that describe them. Complete the table given below.
Answer:

NatureFeelings
Faded forestsSad/gloomy
Unfading flowersExcitement
Silent fieldsLoneliness
Evergreen leafFreshness
Bright beeBeing active
Serene skyCalmness/peace
frostpain/suffering

Question (iv)
The poem expresses feelings of serenity. Pick out expressions from the above poem that express the same…..
Answer:
(a) ‘There is another sky/Ever serene and fair,
(b) “And there is another sunshine….”
(c) “a little forest,/whose leaf is ever green,”
(d) “Unfading flowers….”

Question (v)
Compare and contrast the two opposing human feelings as expressed by the poet.
Answer:
It was possible that the poet’s brother who has staying in a different place, must have complained of sadness. The poet’s response to that was to invite him to ‘my garden’ where there was brightness forever. She deliberately used contrasting images of depression and joy from the nature to encourage and inspire her brother who was down with hopelessness. As against, silent, lonely fields, fading flowers and darkness she presented peaceful sky, bright sunshine, unfading flowers, buzzing bees, forests with evergreen leaves.

All these images represented the human feelings in two opposite worlds. The poet’s world might be an imaginary place but they could create positivity in a depressed mind.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky

(A3)

Question 1.
‘Never mind faded forests, Austin’. The word ‘faded’ means to become dim or faint. The word describes the forests that have become faint or dim in appearance. Now go through the poem again and complete the table.
Answer:

Describing WordObjectExplanation
1. fadedforestsThe forests have become faint or dim in appearance.
2. silentfieldsThe fields are lonely.
3. unfadingflowersThe unfading flowers never fade with time as if they are in paradise.
4. brightBeeThe bee is happy and active expressing its hopefulness.

(A4)

Question 1.
‘I hear the bright bee hum.’ The poet has used the word ‘hum’ that indicates the sound made by the bee. This is an example of Onomatopoeia.
The poet has used different figures of speech like alliteration, inversion and hyperbole in the poem. Identify them and pick out the lines accordingly.
(i) ‘I hear the bright bee hum’- The figure of speech is Onomatopoeia. The poet has used the word “hum” to indicate the sound made by the bee.

(ii) Metaphor:
‘There is another sky’ – Here the poet indirectly compares ‘another sky’ with ‘another place’ indicating ‘there is another place for you.’

(iii) Hyperbole:
In its unfading flowers’ – The poet makes use of an exaggerated statement. Flowers do fade with time.

(iv) Alliteration:
(a) ‘faded forest’ — Here, the sound of the letter ‘t’ is repeated for poetic effect.
(b) ‘bright bee’ – Here, the sound of the letter ‘b’ is repeated for poetic effect.

(v) Inversion:
(a) ‘where not a frost has been’
The word order is changed for poetic effect.
(b) ‘Prithee, my brother/into my garden come!’
The word order is changed for poetic effect.

(vi) Repetition:
(a) ‘There is another sky …./And there is another sunshine’.
– Expressions are repeated to show the possible alternative, arrangement.
(b) ‘Never mind faded forests, Austin,/Never mind silent fields…’
– Expressions are repeated to emphasise the poet’s intention.
(c) ‘Here is a little forest,…./ Here is a brighter garden’.
The expressions are repeated to provide hope.

(vii) Litotes : ‘Where not a frost has been’.
– A negative word ‘not’ is used in the statement to emphasize a strong positive feeling. ‘Not a frost’ is absolutely frost free.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky

(A5)

Question 1.
Imagine your friend is a table tennis champion who has won the semi-final in the inter-collegiate championship. Due to over confidence, she neither practises nor does she take her opponent seriously. This may result in her losing the final. Suggest some ways to make her aware of the importance of hard work and regular practice.
Answer:
Dear Sushama, congratulations on winning the semi final of the inter collegiate table tennis championship! But I never see you practicing and preparing yourself mentally and physically for the finals. I am really worried. Are you so confident of your success that you don’t even bother to attend your regular practice sessions? You must be knowing, ‘Practice makes a man perfect’. The other day I was watching the final match of Wimbledon Tennis Competition and it was amazing how the finalist Roger Federer, at the age of 37, was doing so much of hard work to win the long rallies.

Some of the strikes were excellent and this must be the result of his rigorous practice. These are legends and you must learn from them. There is no short cut to success and hard work always pays. You must take out enough time for practice to boost your confidence for the final match. Don’t take things easy and look down upon your opponent. Do it now-start regular practices. All the best!

(A6)

Question (i)
Use the following points and write an appreciation of the poem :

  • About the poem, poet and title
  • Theme
  • Poetic style, language, poetic devices used in the poem
  • Special features
  • Message/values/morals in the poem
  • Your opinion about the poem

Answer:
She assured him not to worry since she could suggest another place, most probably their own home where they had shared many lovely moments. This poem is a sonnet comprising of fourteen lines. Like a typical Petrarchan sonnet,the first eight lines called octave, hint at a problem or express an emotional tension. The last six lines called sestet, try to resolve the problem by relieving the tension. The poem also brings out the poet’s love for nature and here the sonnet resembles. Shakespeare’s sonnets which also has glorified nature.

Central Metaphor for the entire poem is the central symbol of sky which can be blue, dark and different for different persons. But ‘There is another sky/Ever serene and fair,’’-for all and that is the sky of paradise which is blissful. Here the poet means the sky and the places around a person’s own home which will always appear comfortable.

It is possible to resort to one’s own home in the moments of weakness, frustrations and confusions. Emily’s call into this ideal world of home makes us believe that such a world really exists. That makes the poem appear so special to the readers.

The message that the poet tried to convey was that one might change home or hometown, but the place called ‘home’ would never change and that was her purpose of using the expression ‘evergreen’ to convince the readers about eternal existence of one’s own comfortable home. Thus, Emily’s undying love for her brother, Austin who was troubled by some problems, came out through her showcasing all the brightness around the place she was recommending where her brother could life under a light that never faded.

The short poem, ‘There is Another Sky’ in just two stanza, has makes us understand the importance of home where are loved ones will be the bright sunlight in every situation of our life. Emily’s way of giving solace to her brother impress me the most, as, I believe, compression and warmth can always help a troubled person by giving strength. Emily’s brother Austin also has admitted that his sister’s words has been very supportive for him by allowing him to enter into her garden of happiness and joy.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky

Question (ii)
Writs a summary of the poem with the help of the points given below:

  • Title
  • Introductory paragraph (about the poem/ type/nature/tone)
  • Main body (central idea/gist of the poem)
  • Conclusion/ opinions/views/appeal.

Answer:
Refer synopsis

Question (iii)
Let’s compose a poem. Two lines are given. Add two of your own. There is another sky,
Ever serene and fair.
Answer:
There is another sky,
Ever serene and fair.
There is no darkness anywhere,
As colourful butterflies dance on flowers everywhere.

Question (iv)
Given below is a poem ‘Blue Sky’ by Mark Hastings. Imagine a poem of a similar kind by replacing the word blue. You can add any colour or object of your choice and write a poem of four lines. For example replace ‘blue’ with
1. Starry sky above me
2. Cloudy sky above me
Answer:
Bright sky above me,
Fills me with happiness and glee,
Seeing the starry sky above me,
No darkness as far as I can see.

(A7)

Question 1.
Write a letter to your younger sibling making her aware of various manmade and natural disasters and encourage her to join all the programmes, campaigns, drives etc. in school or in your locality.
Answer:
ABC Apartments,
Flat No. 4/2/1,
Ghatkopar (East),
Mumbai.
30th July, 2019.

Dear Richa,

How are you? I am writing to you after a long time. I read an article on the flood in Assam and thought of talking to you about such disasters which are natural as well as partially man-made.

Natural disasters like flood, earthquake, etc., happen quite often these days. Televisions and newspapers are flooded with such kind of reports. Sometimes, we really do not have anything to do to control natural disasters and we are puppets in the hands of nature. I still shudder to think of all those frightful pictures of the killer flood of Kerala.

But it is not uncommon that man-made disasters create havoc. In Mumbai, we quite often hear of buildings collapsing, killing so many people. These are dilapidated buildings which have got the warnings from the authority. People ignore those cautions and continue to stay in such buildings. There is no point in repenting later.

Keeping gas cylinders open is a very common example of fire due to human negligence. Who can forget about Mumbai deluge in 2005? We might be very small at that time, but we have heard stories about the disaster and the man-made cause of it. Mithi river got choked because of irresponsible throwing of non-biodegradable plastics? Have we really learnt from our mistakes?

I want to advise you to join the NSS or NCC unit of your college and participate in all their activities to create awareness among people, educate them to handle natural as well as man-made disasters. The authorities will do their job. But, we, as responsible citizens need to contribute our services in our own way. Basic humanity comes above everything and I am sure, you will take part actively in the campaigns and drives oganized by your college. At the same time, please don’t neglect your studies. You have to learn to balance your social work with your studies.

We are all fine here. Do write to me.
Yours lovingly,
Shanta

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky

(A8)

Question 1.
The poem describes the beauty of Nature. Make a list of careers that are related to Nature, environment and forest
Answer:

  1. Forest Department – (Forest officer, Ranger etc.)
  2. Geologist
  3. Wild-life Photographer
  4. Environmental Lawyer
  5. nvironmental Engineer
  6. Botanist
  7. Zoologist

(A9)

Project:

Question 1.
‘The Road Not Taken’ (Robert Frost) and ‘O Captain My Captain’ (Walt Whitman) are inspirational poems. Search these poems on the internet and write down your opinion about the poems in your notebook.

Yuvakbharati English 11th Digest Chapter 2.3 There is Another Sky Additional Important Questions and Answers

Question 1.
The poet is addressing the poem to –
Answer:
The poet is addressing the poem to her brother, Austin who has been going through a state of confusion and depression in life at a place away from home. The poet is trying to encourage him by pointing on the existence of another evergreen and always filled with sunshine universe.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky

Question 2.
The poet says ‘another sky’. Guess the meaning.
Answer:
‘Another sky’ is a metaphorical reference to ‘another place’ where a sky with brighter colour is waiting for her brother to provide him joy and hope. The image of ‘another sky’ is the image of an ideal world, the paradise, which, apparently has been a great support for her depressed brother.

Question 3.
The poet depicts a different ‘garden’. Discuss.
Answer:
The ‘brighter garden’ that the poet depicted was a place where the flowers were always blooming, the playful bees were humming in happiness. The use of comparative degree (brighter) showed the purpose of the poet to present a world that was in total contrast to the gloomy and dark place where her brother was suffering alone. She assured her brother, through this poem, that the ‘brighter garden’ did not have any withered lower, silent fields or frost that represented sadness and pain.

Comprehension:

Global Understanding:

Question 1.
Complete the table by matching human feelings with the things of Nature.
Answer:

Human feelingsNature
1. Lonelinesssilent fields
2. Freshnessevergreen leaf
3. Being activebright bee
4. Calmness/peaceserene sky

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky

Interference / Interpretative / Analysis:

Question 1.
How did the poet compare and contrast ‘there’ and ‘here’? Why did he do so?
Answer:
The poet wanted her brother to understand the existence of a better place than ‘there’ where he was suffering. She requested him to come ‘here’ where he could have a brighter life. The combination of ‘there’ and ‘here’ is expressed by the poet deliberately to create an assurance in the mind of her troubled brother, of the existence of a heavenly place which might be their home. The poem is an invitation for the brother to come from ‘there’ to ‘here’ to have a peaceful life.

Personal Response:

Question 1.
Do you support the poet’s way of handling the situation? Justify your answer.
Answer:
Yes, I feel, the poet’s assurance of the existence of a better place, will definitely support her brother a lot. A person who is suffering, words of hope are always inspiring and can do wonders. The poet, a loving sister, shows very cleverly the alternative to her brother who has the option to go to a brighter place, that is their home. This types of encouragements can definitely make a person stronger to take a decision.

Poetic devices:

Question 1.
Find out an example of Hyperbole from the poem and explain it.
Answer:
‘In its unfading flowers’ – The poet makes use of an exaggerated statement. Flowers do fade with time.

Creativity:

Question 1.
Compose a poem in appreciation of your ‘home’ using the words,, paradise, warmth, comfort, alone.
Use a rhyme – scheme.
Answer:
My home is the best place, my paradise.
It always welcomes me with warmth and affection.
In my sad moments, my home is my comfort zone,
I don’t feel lonely, never feel alone.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.3 There is Another Sky

Glossary:

  1. hum – make a low; steady continuous sound;
  2. prithee – (no longer in everyday use, archaic word)
  3. please (used to convey a polite request),
  4. serene – peaceful, calm,
  5. Austin – Emily’s younger brother,
  6. frost – When temperature is below 0°C a thin layer of ice forms on the ground and other surfaces,
  7. unfading – bright; colourful.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
Debenture Capital is a ______________ capital of a company.
(a) borrowed
(b) owned
(c) permanent
Answer:
(a) borrowed

Question 2.
Debenture holders are ______________ of the company.
(a) Owner
(b) Creditors
(c) Debtors
Answer:
(b) Creditors

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 3.
Borrowed capital is provided to the company by ______________
(a) Equity shareholder
(b) Debenture holders
(c) Reference Shareholders
Answer:
(b) Debenture holders

Question 4.
Interest on Registered Debentures is given through ______________
(a) Interest Coupons
(b) Interest Warrant
(c) Refund order
Answer:
(b) Interest Warrant

Question 5.
______________ are the creditors of the company.
(a) Shareholders
(b) Debenture holders
(c) Directors
Answer:
(b) Debenture holders

Question 6
Bearer Debenture holders get interest though ______________
(a) Interest Warrants
(b) Refund Orders
(c) Interest Coupons
Answer:
(c) Interest Coupons

Question 7.
Return of income on debentures is ______________ at fixed rate.
(a) Dividend
(b) Loan
(c) Interest
Answer:
(c) Interest

Question 8.
______________ is an acknowledgement of debt issued by the company under common seal.
(a) Debentures
(b) Shares
(c) Reserve
Answer:
(a) Debentures

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 9.
Debentures repayable after a certain period are ______________ debentures.
(a) Convertible
(b) Registered
(c) Redeemable
Answer:
(c) Redeemable

Question 10.
The rate of interest payable on Debentures is ______________
(a) uncertain
(b) Floating
(c) Fixed
Answer:
(c) Fixed

Question 11.
Debenture holders receive ______________ Certificate from the company.
(a) Share
(b) Bond
(c) Debenture
Answer:
(c) Debenture

Question 12.
Interest Warrants are sent to ______________ of the company.
(a) Shareholders
(b) Debenture holders
(c) Owners
Answer:
(b) Debenture holders

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Debenture holder(1) Borrowed Capital
(b) Interest on Debentures(2) Interest Coupons
(c) Convertible Debentures(3) Evidence of Loan
(d) Debenture Certificate(4) Safe and secure investment
(e) Investment in Debentures(5) Interest Warrant
(f) Redeemable Debentures(6) Conversion into Debentures
(g) Debentures(7) Risky investment
(8) Evidence of shares
(9) Creditors
(10) Conversion into equity shares
(11) Redeemed after a fixed period
(12) Redeemed at winding up of the company
(13) Owner
(14) Owned Capital

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Debenture holder(9) Creditors
(b) Interest on Debentures(5) Interest Warrant
(c) Convertible Debentures(10) Conversion into equity shares
(d) Debenture Certificate(3) Evidence of Loan
(e) Investment in Debentures(4) Safe and secure investment
(f) Redeemable Debentures(11) Redeemed after a fixed period
(g) Debentures(1) Borrowed Capital

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
Return on investment in debentures.
Answer:
Interest

Question 2.
Documentary evidence of holding the debentures.
Answer:
Debenture Certificate

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 3.
Status of Debenture holders.
Answer:
Creditor

Question 4.
Debentures can be converted into equity shares.
Answer:
Convertible Debentures

Question 5.
The person who purchases debentures of the company.
Answer:
Debenture holders

Question 6.
An acknowledgment of debt issued by the company under its common seal.
Answer:
Debenture

Question 7.
Debentures whose name is mentioned in the Register of Debentures holders.
Answer:
Registered Debentures

1D. State whether the following statements are true or false.

Question 1.
Debenture holders get regular dividends.
Answer:
False

Question 2.
The debenture is the loan capital of the company.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 3.
Convertible Debentures can be converted into equity shares.
Answer:
True

Question 4.
Interest on Debentures is paid notwithstanding the volume of profit.
Answer:
True

Question 5.
Debenture holders enjoy full membership rights of the company.
Answer:
False

Question 6.
Dividend warrants are used to pay interest to the debenture holders.
Answer:
False

Question 7.
All types of debentures are eligible for conversion into equity shares.
Answer:
False

Question 8.
Debentures are never redeemed by the company.
Answer:
False

Question 9.
Debenture holders are the owners of the company.
Answer:
False

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 10.
Debentures are always fully paid up.
Answer:
True

1E. Find the odd one.

Question 1.
Depository Interest, Dividend.
Answer:
Depository

Question 2.
Interest Warrant, Dividend Warrant, Demat.
Answer:
Demat

Question 3.
Debenture holders, Shareholders, Dematerialisation.
Answer:
Dematerialization

Question 4.
Debenture holders, Shareholders, SEBI.
Answer:
SEBI

1F. Complete the Sentences.

Question 1.
Debenture holder is a ______________ of a company.
Answer:
Creditor

Question 2.
Company issues ______________ certificate to the Debenture holder after allotment of Debentures.
Answer:
Debenture

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 3.
Debenture holder gets ______________ at fixed rate as a return or income.
Answer:
Interest

Question 4.
In case of Registered Debentures, Interest ______________ are used to pay interest.
Answer:
Warrants

Question 5.
The ______________ has to correspond with Debenture holders on important occasions.
Answer:
Secretary

Question 6.
The person who purchases the Debentures of a company is called ______________
Answer:
Debenture holder

Question 7.
Interest does not depend upon ______________ of the company.
Answer:
Profit

Question 8.
Company cannot issue Debentures with ______________ rights.
Answer:
Voting

Question 9.
Debenture Certificate should be issued within a period of ______________ months, from the date of allotment of Debentures.
Answer:
6

Question 10.
A company cannot issue Debentures to more than 500 people without appointing a ______________
Answer:
Debenture trustee

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 11.
The power to issue Debentures has been vested with the ______________
Answer:
Board of Directors

1G. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Return on Debentures(1) ………………………….
(b) Debenture Certificate(2) …………………………
(c) …………………………(3) Debenture holders
(d) ………………………..(4) Debenture
(e) ………………………..(5) Power to issue Debentures

(Debt capital, Board of Directors, Creditors, Issued within 6 months, Interest)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Return on Debentures(1) Interest
(b) Debenture Certificate(2) Issued within 6 months
(c) Creditors(3) Debenture holders
(d) Debt capital(4) Debenture
(e) Board of Directors(5) Power to issue Debentures

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
Who is the Debenture holder?
Answer:
The person who purchases Debentures of the company is known as a Debenture holder.

Question 2.
What is the income of Debentures holder?
Answer:
The income received by the Debenture holder is the fixed rate of interest.

Question 3.
What is Debenture?
Answer:
A debenture is an acknowledgment of debt received by the company.

Question 4.
What are Convertible Debentures?
Answer:
Convertible Debentures are the Debentures that are converted into equity shares.

Question 5.
Who takes the decision to allot the debentures?
Answer:
The Board of Directors takes the decision to allot the Debentures.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 6.
Which form is enclosed along with the letter of redemption of debentures?
Answer:
The debenture Redemption form is enclosed along with the letter of redemption of Debentures.

Question 7.
Which certificate will be issued after the Allotment of debenture?
Answer:
A debenture Certificate will be issued after the allotment of the debenture.

1I. Correct the underlined words and rewrite the following sentence.

Question 1.
The person who purchases debentures of the company is called Shareholders.
Answer:
The person who purchases Debentures of the company is called a Debenture holder.

Question 2.
Debenture holders get regular dividends at a fixed rate.
Answer:
Debenture holders get regular interest at a fixed rate.

Question 3.
A Share Certificate must be issued after the allotment of debentures.
Answer:
A Debenture Certificate must be issued after allotment of debentures.

Question 4.
A Debenture Redemption Reserve Fund is created by the company for the redemption of shares.
Answer:
A Debenture Redemption Reserve Fund is created by the company for the redemption of debentures.

Question 5.
A Demat Request Form is sent along with the letter of redemption of debentures.
Answer:
A Debenture Redemption Form is sent along with the Letter of Redemption of Debentures.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 6.
A company must issue a Debenture Certificate within 8 months of allotment of debentures.
Answer:
A company must issue a Debentures certificate within 6 months of allotment of debentures.

1J. Arrange in proper order.

Question 1.
(a) Board Resolution
(b) Allotment of Debentures
(c) Board Meeting.
Answer:
(a) Board Meeting
(b) Board Resolution
(c) Allotment of Debentures

Question 2.
(a) Interest Warrant
(b) Allotment of debentures
(c) Board meeting.
Answer:
(a) Board Meeting
(b) Allotment of Debentures
(c) Interest Warrant

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Debentures
Answer:

  • Debentures represent the borrowed capital of the company.
  • A debenture is an acknowledgment of debt given to the company.
  • Debenture Capital is also known as the ‘Supporting Capital’ of the company.

Question 2.
Debenture holder
Answer:

  • The person who buys Debentures of the company is known as ‘Debenture holders’.
  • The debenture holder is the creditor of the company and has no right to participate in the management of the company.
  • They get a fixed rate of interest as a return on their investment.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 3.
Interest on Debentures
Answer:

  • The returns paid on investment in Debentures are known as ‘Interest’.
  • The Rate of interest on Debentures is decided at the time of issue of Debentures.
  • Debenture holders get a fixed rate of interest which does not depend upon the profit of the company.

Question 4.
Redemption of Debentures
Answer:

  • Redemption means repayment.
  • Debenture represents borrowed capital of the company and hence, it has to be repaid.
  • Redeemable Debentures are repaid at the time of maturity. It is medium-term capital.

Question 5.
Conversion of Debentures
Answer:

  • Conversion of Debentures means converting Debentures into equity shares.
  • Convertible Debentures are those Debentures that are not repaid on maturity but converted into equity shares.
  • Before conversion, they enjoy all rights of creditors whereas after conversion they get all benefits of the owner.

Question 6.
Interest Warrant
Answer:

  • An interest Warrant is an instrument or payment of interest to the Debenture holders.
  • It is like a crossed cheque that can be encashed through the Debenture holder’s bank account.

Question 7.
Conciseness
Answer:

  • Conciseness refers to avoiding irrelevant and unnecessary information.
  • As far as possible the letter should be brief, short, and to the point so that, the reader should develop an interest in reading it.

Question 8.
Precise Information
Answer:

  • Precise information refers to providing timely and up-to-date information.
  • The data given in the letter must be accurate and based on factual information.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 9.
Courtesy
Answer:

  • Courtesy means politeness.
  • The secretary has to be polite while corresponding with debenture holders. Due respect should be given to them being the Creditors of the company.
  • The language in the letter should be courteous. Rude and harsh words should be avoided.

Question 10.
Debenture Certificate
Answer:

  • A debenture Certificate is an acknowledgment of debt given to the company.
  • It is issued under the common seal and signature of two directors of the company as a witness.
  • It contains the name of the Debenture holder, number of Debentures, type of Debenture, rate of interest, maturity, etc.

3. Answer in brief.

Question 1.
Which are the precautions to be taken by the Secretary while corresponding with debenture holders?
Answer:
The following precautions are to be kept in mind by the secretary while corresponding with the debentures.
(i) Transparency:
Transparency means disclosing the correct and accurate information of the company. Including the credit rating of the company, true and real facts of companies’ affairs, etc. in correspondence.

(ii) Quick Response:
Secretary should promptly respond to the queries and complaints of debenture holders without any delay.

(iii) Courtesy:

  • As debenture holders are the creditors of the company, proper respect should be given to them in correspondence.
  • The wordings in the letter should be courteous. Rude and harsh words should be strictly avoided.

(iv) Conciseness:
Letters to the debenture holders should be brief and to the point avoiding unnecessary information.

(v) Accuracy:
The secretary should provide precise and up-to-date information to debenture holders. The information must be true and correct.

(vi) Confidentiality:
As a confidential officer of the company, the secretary must take due care and should not disclose any secret information about the company while writing letters.

(vii) Reputation of the company:
While corresponding with debenture holders, the secretary should try to maintain goodwill and create a good image of the company in the mind of debentures.

(viii) Legal Provisions:
The secretary should follow the statutory provisions of the Companies Act, 2013 and other related laws while corresponding with debenture holders. Secretary must be very careful in corresponding as it can cause legal consequences.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 2.
What are the circumstances under which correspondence can be made with debenture holders?
Answer:
Debenture holders are the creditors of the company. They have the right to know about the decisions taken by the management of the company and other information. The secretary corresponds with the debenture holders under various circumstances. The following are the few circumstances under which the secretary enters into correspondence with the debenture holders:

  • Informing the applicant about the allotment of debentures.
  • Informing about payment of interest through:
    • Interest Warrant
    • Electronic Mode
  • Letter for the conversion of debentures into equity shares.
  • Informing the debenture holders about the redemption of their debentures.

4. Justify the following statements.

Question 1.
The company secretary should take certain precautions while corresponding with debenture holders.
Answer:

  • Secretary has to be more careful while drafting the letters. The languages used in the letter should be courteous, i.e. showing due respect to the shareholders.
  • A prompt reply should be given to the queries raised by the debenture holder.
  • The letter should be short and precise containing important information. The data provided in the letter should be up to date.
  • It is also necessary for the secretary to keep in mind the goodwill of the company. Simultaneously, it is also necessary to be aware that the company follows all the legal provisions of the Companies Act, 2013.
  • Thus, it is rightly justified that, the company secretary should take certain precautions while corresponding with debenture holders.

Question 2.
There are certain circumstances when a secretary has to correspond with debenture holders.
Answer:

  • (i) Debenture holders are the creditors of the company and are entitled to receive the interest.
  • (ii) Secretary being the link between the company and debenture holders has to draft various letters:
    • Allotment letter has to be sent to Debenture holders when the Debentures are allotted.
    • Letter for payment of interest has to be written to Debenture holders to inform them.
    • Payment can be done either through an interest warrant or ECS/ NEFT.
    • Letter informing the Debenture holders about conversion of debentures into equity shares.
    • Letter informing the Debenture holders about the redemption (repayment) of Debentures.
    • Thus, it is rightly justified that, there are different circumstances when a secretary has to correspond with Debenture holders.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

5. Attempt the following.

Question 1.
Draft a ‘Letter of Allotment’ to debenture holders.
Answer:

RADHIKA INDUSTRIES LIMITED
50/A, Bandra-Kurla Complex, Bandra (East), Mumbai: 400 051
CIN: L46001 MH 2002 PLC 503433

Website: www.radhikalimited.com
Email: [email protected]
Date: 14th May 2019

Tel. No.: 022-24761524
Fax No.: 022-24881242
Ref. No.: D/DH/2018-19

Mr. Amit Desai,
C/23, LIC colony,
L.J Road, Mahim,
Mumbai – 400 096

Sub.: Public issue of 10,00,000 @ 12.5% non-convertible debentures of ₹ 100 each at par.

Dear Sir,
In response to your application AD- 1884 dated 19th April 2019, I am directed by the Board of Directors to inform you that, you have been allotted 100,12.5% non-convertible debentures of ₹ 100 each. The period of debentures is for 7 years.

These debentures are allotted to you as per the resolution passed at the Board Meeting held on 8th May 2019 and as per the terms and conditions of Debenture Trust Deed and Articles of Association of the company.

Details of allotment are as follows:

1234
Folio No.No. of DebenturesDistinctive Nos.Amount received
AppliedAllottedFromTo
B-520100100101200₹ 10,000

The debenture Certificate will be sent to you within the stipulated period.
Thanking you,

Yours faithfully,
For, Radhika Industries Limited.

Sign
Company Secretary

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 2.
Write a letter to debenture holders regarding payment of interest through an Interest Warrant.
Answer:

RADHIKA INDUSTRIES LIMITED
50/A, Bandra-Kurla Complex, Bandra (East), Mumbai: 400 051
CIN: L46001 MH 2002 PLC 503433

Website: www.radhikalimited.com
Email: [email protected]
Date: 10th Jan 2019

Tel. No.: 022-24761524
Fax No.: 022-24881242
Ref. No.: D/DH/2018-19

Mrs. Bharati Nikumbh,
A/22, BPT colony,
N.K Road, Mahim,
Mumbai – 400 096

Sub.: Payment of interest on debentures.

Dear Madam,
As per the board resolution passed in the Board Meeting held on 20th Jan 2019, this is to inform you that, the payment on your 10% non-convertible debentures of ₹ 100 each is due.

The details of the amount of interest payable to you are as follows:

1234567
Folio No.No. of DebenturesDistinctive Nos.Gross Amount of InterestT.D.S (10% on interest)Net Amount of interestInterest Warrant No.
FromTo
B-110100101200₹ 1,000NIL₹ 1,000TW-1242

The interest warrant is enclosed herewith. Please acknowledge the receipt.
Thanking you,

Yours faithfully,
For, Radhika Industries Limited.

Sign
Company Secretary

Encl: Interest Warrant No. IW-1242.

Question 3.
Draft a letter to the debenture holder informing him about the redemption of debentures.
Answer:

SWARG MARBLE LIMITED
40/B, C-Ramchandra Road, Khar (East), Mumbai: 400 053
CIN: L24308 MH2006 PLC211388

Website: www.swarglimited.com
Email: [email protected]
Date: 16th March 2019

Tel. No.: 022-4133242
Fax No.: 022-4215212
Ref. No.: R/DH/14/18-19

Mr. Amit Berde
A/21, Swastik Colony,
Bhadkamkar Marg,
Fort, Mumbai 400 020

Sub: Redemption of debentures.

Dear Sir,
In accordance with the terms decided at the time of issue of 1,00,000, 10% Non-convertible debentures, this is to inform you that, the said debentures are due for redemption on 30th April 2019.

According to Board Resolution No. 4432 passed at the Board meeting held on 15th March 2019, said debentures shall be redeemed out of the Debentures Redemption Reserve of the company.

Please arrange to submit a duly filled up Debentures Redemption Form along with a duly discharged debenture certificate at the Registered Office of the company on or before 7th April 2019.

On completion of the above formalities, the redemption amount will be credited to your bank account. You are requested to provide us your bank account details.
Thanking you,

Yours faithfully,
For, Swarg Marble Limited.

Sign
Company Secretary

Encl: Debenture Redemption Form.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 7 Correspondence with Debentureholders

Question 4.
Draft a letter to debenture holder informing him about conversion of debentures into equity shares.
Answer:

SUNRISE INDUSTRIES LIMITED
50/A, Swami Narayan Road, Tunga Village, Mumbai: 400 072
CIN: L42105 MR 2005 PLC: 402512

Tel. No.: 022-23731242
Fax No.: 022-23738656
Ref. No.: D/DH/2018-19

Email: [email protected]
Website: www.sunriselimited.com
Date: 2nd May 2019

Mr. Uddhav Ansurkar
20, Hilton Complex,
Laxmi Road,
Solapur- 413018

Sub: Conversion of Debentures into Equity shares.

Dear Sir,
In accordance with the terms decided at the time of issue of 1,00,000, 10% fully Convertible debentures, this is to inform you that, the said debentures are due for conversion.

Accordingly, a special resolution was passed at the Extra Ordinary General Meeting held on 20th April 2019 for approval of the conversion of debentures into equity shares in the ratio of 5: 1. As per your letter of option, you have been allotted 10 equity shares in lieu of your 50 debentures.

Details of your holding after conversion are as follows:

12345
Folio No.No. of Debentures heldNo. of Equity Shares issuedDistinctive Nos.Share certificate No.
FromTo
22550102012101210

A duly signed and executed shares Certificate is enclosed.
Debenture Certificate will be null and void w.e.f. 30th April 2019.
Thanking you,

Yours faithfully
For, Sunrise Industries Limited.

Sign
Company Secretary

Encl: Share Certificate No. 1210

Question 5.
Write a letter to debenture holders regarding payment of interest electronically.
Answer:

RADHIKA INDUSTRIES LIMITED
50/A, Bandra-Kurla Complex, Bandra (East), Mumbai: 400 051
CIN: L46001 MH 2002 PLC 503433.

Tel. No.: 022-24761524
Fax No.: 022-24881242
Ref. No.: D/DH/2018-19

Email: [email protected]
Website: www.radhikalimited.com
Date: 10th March 2019

Mrs. Shweta Gawde.
B/20 Mahindra Tower,
Tardeo Road, Mumbai Central,
Mumbai – 400 034

Sub.: Payment of interest on debenture through ECS or NEFT.

Dear Madam,
As per the Board resolution passed in the Board Meeting held on 8th March 2019, this is to inform you that, the board is finalizing to pay interest @10% on Redeemable Debentures of ₹ 100 each for the year ending 31st March 2019.

We have complied with all the provisions relating to the payment of interest on debentures.

Details of your interest payment are as follows:

123456
Register No.No. of DebenturesDistinctive Nos.Gross Amount of InterestT.D.S (10% on interest)Net Amount of interest
FromTo
E-340100201300₹ 1,000NIL₹ 1,000

Interest will be paid through ECS or NEFT transfer by crediting your bank account as per details provided by you to the company.
Thanking you,

Yours faithfully,
For, Radhika Industries Limited.

Sign
Company Secretary

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge

Balbharti Yuvakbharati English 11th Digest Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge

11th English Digest Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge Textbook Questions and Answers

Question (i)
A bridge connects people at either side of a river or valleys in cities or villages. Discuss the importance of a bridge to both the cities and the villages.
Answer:

CitiesVillages
1. Transportation1. Transportation
2. Medical and educational facilities can be used effectively by the people from both sides.2. Availability of more lands will be possible if two villages are connected.
3. Employment opportunities will increase by locating industries away from the residents to safeguard people’s health.3. Water can be shared and used judiciously by the farmers on both sides of the bridge.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge

Question (ii)
Building a bridge needs careful planning. Think about what goes on before the actual construction begins.
Answer:

    1. Proper planning
    2. Get the plan approved by the authority
    3. Draw design
    4. Selection of a capable and qualified builder
    5. Availability of funds

Question (iii)
You might have visited a bridge. Complete the web describing the sights you could see from the bridge.
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge 1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge 2

(A1)

Question 1.
For preparing questions based on the poem, overall understanding of the poem is a must. Prepare a set of five questions.
Answer:
(a) What is the name of the bridge?
(b) Who is a ‘dull’ soul?
(c) What is the time of the day?
(d) How does London look form Westminster Bridge?
(e) What are the man-made constructions?
(f) Why does the sky look bright and glittering?
(g) How is the river flowing?
(h) How do the houses appear?
(i) Why does the poet feel so amazed?
(j) Why does the poet address God?

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge

(A2)

(i) Choose the correct alternative for the given lines. Focus on the inference of the poet.

Question (a)
‘Earth has not anything to show more fair’:
The line means –
1. The poet thinks that the place was not so good.
2. The poet thinks that there is another place which is more beautiful than this.
3. The poet thinks that there is no place on the earth which is as beautiful as this one.
Answer:
The poet thinks that there is no place on the earth which is as beautiful as this one.

Question (b)
‘Dull would he be of soul who could pass by’
The line means –
1. One can walk over the bridge and ignore the surrounding beauty.
2. One can halt at the place to enjoy the beauty.
3. Anyone with an appreciative mind would not be able to ignore the beauty.
Answer:
Anyone with an appreciative mind would not be able to ignore the beauty.

Question (ii)
‘Earth has not anything to show more fair.’
This line expresses the poet’s feelings. The sight he saw from the bridge is beautiful. There are a few more lines similar to the above. Find them and discuss what they express.
Answer:
(a) ‘Earth has not anything to show more fair:
Dull would he be of soul who could pass by
A sight so touching in its majesty:’
The poet appreciates the fairness and majestic appearance of the sight he sees in front of him.

(b) ‘Dull would he be of soul who could pass by’
The poet is so confident of the beauty of the sight that he feels only a ‘dull soul’ is capable of missing the splendour of the sight.

(c) ‘This city now doth, like a garment, wear.’
This line vividly shows how the poet sees the city as a lady who is constantly changing the attire.

(d) ‘All bright and glittering in the smokeless air’
The beauty of the morning, according to the poet, is so breathtaking because pollution has not yet spread its ugly wing over the city.

(e) ‘The river glideth at his own sweet will’
The poet personifies the river by giving it its own will to move smoothly to co-operate with the calm nature.

(f) ‘Never did sun more beautifully steep
In his first splendour, valley, rock, or hill;’
The poet feels that the beauty of London early in the morning even surpasses the beauty he has experienced in valley, rock or hill.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge

Question (iii)
The poem creates a delightful picture of the city, rich in its natural beauty. Pick out the lines from the poem which give the pictorial effect to the poem. Write it in your own words,
Answer:
(a) A sight so touching in its majesty
The grandness of the scene touches the nature lover poet.
(b) ‘This city now doth, like a garment, wear’.
The beauty of the city in the morning is so unexpected to the poet that he picturises the city wearing a different attire.
(c) ‘The beauty of the morning; silent, bare’
The reader can feel the calmness of the city along with the poet.
(d) ‘All bright and glittering in the smokeless air’
The beauty of the morning is so apparent because of the pollution-free air which makes the sun look brighter.
(e) ‘The river glideth at his own sweet will’
The smooth flow of the river can be visualized.
(f) ‘And all that mighty heart is lying still’
The busy city is lying silent early in the morning.

(A3)

Question 1.
Find out words and phrases which describe the following.
Answer:

sighttouching in it’s majesty
airsmokeless
riverglideth at his own sweet will
houseseems asleep
morningsilent, bare
sunbright, glittering

(A4)

Question 1.
Read the line.
Answer:
1. Simile – ‘This city now doth, like a garment wear’.
Direct comparison between the manner in which the beauty of the city in the morning settles over the city to a garment on a body.

2. Metaphor – ‘all that mighty heart is lying still’
The city is represented by metaphor of the heart.
‘the very houses seem asleep’
Indirect comparison of houses to a creature that sleeps.
‘Dull would he be of soul who could pass by’
Indirect reference to a person whose soul has been worn out by time and experience.

3. Inversion – ‘Dull would he be of soul who could pass by.’
The order of words are changed for poetic effect.
Ne’er saw I, never felt, a calm, so deep!
The order of words are changed for poetic effect.

4. Personification – ‘This city now doth, like a garment, wear’
The city is personified.
‘Never did sun more beautifully steep / In his first splendour, valley, rock, or hill”
The sun is personified
‘The river glideth at his own sweet will’
The river is personified
. ‘the very houses seem asleep’
The houses are personified.
‘all that mighty heart is lying still’
The city is personified by giving it a heart.

5. Hyperbole – “Earth has not anything to show more fair’
No sight is more beautiful than the view from the Westminster bridge — An exaggerated statement ‘Dull would he be of soul who could pass by’
The sentence has been exaggerated for poetic effect ‘Never did sun more beautifully steep’
The sentence has been exaggerated for poetic effect.

6. Paradox – ‘A sight so touching in it’s majesty’
A contradictory statement because a touching sight is intimate and personal but a majestic sight is grand and public.
‘The beauty of the morning; silent, bare’
A confusing statement since the city is soaked in beauty, but is ‘bare’
‘all that mighty heart is lying still’
A paradoxical statement of the ‘mighty hearts’ lying inactive – the poet presents the final image of tranquility and silence.

7. Transferred epithet –
‘And all that mighty heart is lying still’
The epithet ‘mighty’ is transferred from the people to the city.

8. Apostrophe – ‘Dear God!…’ The poet addresses God, the creator of all beauty upon earth to express his sincere gratitude.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge

Question (iii)
The poem is a Petrarchan Sonnet. Complete the given table by giving examples from the poem.
Answer:

FeaturesExamples / Lines
Objects usedsky, sun, fields, river, air, houses
Praise / blamesbright, glittering, smokeless, calm ‘The river glideth at his own sweet will’, ‘the very houses seem asleep’.
MetaphorRefer the Poetic Device Section
SimileRefer the Poetic Device Section
PersonificationRefer the Poetic Device Section
Number of LinesFourteen
Rhyme-Schemeabbaabba cdcdcd

Question (iv)
Write 5 lines about the place where you reside and what makes you feel proud about it.
Answer:
I stay in Mumbai, the maximum city. My city is always buzzing with activities and that makes it one of the liveliest cities in the world as it is very often said, ‘Mumbai never sleeps’. I love everything about Mumbai, but what I enjoy the most is to sit at Marine Drive, watching the majestic Arabian sea. Mumbai street foods like vada pav, pav bhaji, etc., are mouth-watering. Who can ignore Mumbai’s Film Industry popularly known as ‘Bollywood’. Critics may take about Mumbai traffic, pollution etc., but I am in awe of ‘Aamchi Mumbai’.

(A5)

Question (i)
There is a common belief that cities have always flourished only after human intrusion over nature. Write a speech expressing your opinion about it.
Answer:
Respected dignitaries on the dias, the judges and my dear friends, A very good afternoon to all of you. Today, I am going to talk about ‘Flourishing of cities because of human intrusion over nature.’

The other day’ I read a news report about a leopard entering the IIT Campus at Powai and was sitting at the door of an apartment. It is scary indeed! But have we ever thought why this animal has to come out of his natural habitat to enter into human territory? Yes, you have guessed right. We have intruded in the animal’s territory. We have built beautiful houses for ourselves amidst a natural surrounding but with all modern amenities. In the process, we have snatched from the wild animals their places for survival.

Friends, I do agree, modern cities have lost to offer. We are making bigger cities but are aware of the fact that we are getting disconnected from nature. And this reduced access to nature is causing enormous amount of problems, the major among them are diseases, mental strain, etc. The kids, who do not have enough time and space to lead a natural life are the worst victims.

Cities are flourishing but friends, how many megacities have been formed without disturbing the nature? This is due to absolute irresponsible in action to environmental problems. You and I are totally unconcerned about the intrusion in the world of nature. But, still there is no reason to lose hope.

Of course there are remedies, but we need to learn to appreciate nature first. Buildings need to have sufficient number of windows to allow fresh air and light, rooftop gardens, creation of spaces within and around the building to touch, smell and nurture plants. But all these require thoughtful planning of the cities where peaceful co-existence with nature is possible. For this we need to be sensitive towards the ecosystem, public health and sympathetic towards animal population.

I hope, in a short span of time, I have been able to make you all think about a serious problem of the modern world. I thank all the authorities for giving me a chance to talk on a topic so close to my heart and I am also grateful to all of you for your patient hearing.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge

Question (ii)
Compose a poem on an imaginary village. Try to maintain the rhyme-scheme of the first four lines of the poem given to you,
Answer:
Settled on the bank of river,
Like a queen,
Is my beautiful village,
Full of bushes green.
The river flows,
In zig zag course.
The village belles carry water,
From their only source.
Their giggle and chat,
Fill the open air.
Mix with children chanting numbers,
In schools, loud and clear.

Question (iii)
Write an appreciation of the sonnet.
Answer:
William Wordsworth, one of the most famous romantic poet, a great lover of nature, wrote the poem ‘Upon Westminster Bridge’ while crossing over the famous bridge on the Thames river, with his sister, to go out of town.

The title of the poem is significant as it directly takes the readers to the place where the poet is inspired by the beauty of London city early in the morning. It immediately connects the readers with the content of the poem.

The theme of the poem is basically to admire the peace and calmness all around the city of London at dawn before the busy city wakes up to its daily routine activities. The skyline of the city is clearly visible and is glittering in bright sunlight as the morning is absolutely pollution free. To make the impression of the city at that moment clearer to the readers, the poet compares it to a lady who has currently changed her attire. There is a remarkable balance between nature and man-made structures like ships, domes, theatres, temples and co-existence has made the London landscape to be at its best.

The poet is awe-struck as he is not familiar with the scene. So he is confident to make a comment about a dull person who only can think of missing this chance of enjoyment and leave it for some other time. For Wordsworth, he is enjoying to his heart’s content the breathtaking beauty which is even more attractive than valley, rock or hill, the natural landscape which he has enjoyed so far. The sleeping city appears majestic as he is not used to seeing London this way. Even the river is flowing on its own will as if there is no one to disturb it’s moment.

The poem is a petrarchan sonnet, having fourteen lines which are divided in two sections. Octave, which is first eight lines and sestet, the last six lines. The octave presents in detail the city of London at dawn, its specialty seen by the poet at that time of the day and the co-existence of nature with man-made constructions so beautifully lit up by the bright and glittering sunlight. In sestet, the overflowing emotion of disbelief for the calmness of the sleeping city is expressed with so much of praise that it goes to the extent of exaggeration.

The 9th Line, ‘Never did sun more beautifully steep…’ is called ‘Volta’ where the poet gives reason for his – awe and wonder. The poet uses the traditional rhyme-scheme of a petrarchan sonnet — abbaabba, cdcdcd.

The poem is a descriptive one where the poet uses his sense of sight and flair for expression to present a panoramic view of London. The simplicity and frankness of the language that is devoid of any lofty idea, make the poem pleasant.

The poem is a momentary expression of the poet’s description of the finer details of what he sees, feels, thinks at particular time of the day. It appears more beautiful because of the clarity in nature. Perhaps, on a gloomy day with overcast sky, this beauty would not have worked wonders for the poet. Fair weather brings out the inspirational awakening to the poet and he could easily pass it on the readers.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge

Question (iv)
Write a summary of the sonnet. Refer to the earlier poems for the points
to be covered for writing the summary.
Answer:
Refer Synopis.

Question (v)
While building a bridge, a group of people come together. They are architects, designers, engineers, officers, masons, politicians, building material suppliers, carpenters, etc. Write about the qualifications of these people. Choose any career from the list above and complete the table.
Answer:

Your choice of career/careersSkill / Qualification
1. Architect(a) 1. Master’s degree in Architecture
2. Drawing design ideas
3. Imaginative and creative thinking
4. Ability to assess problems critically.
2. Civil Engineer(b) 1. Bachelor’s degree in civil engineering
2. Skilled in maths and physics
3. Map – reading
4. Reviewing blue print
5. Design techniques
6. Computer-aided design software

(A6) Project:

Question 1.
Given below are a few famous bridges in India. Find out more information about them and write in your notebook.
(a) The Howrah Bridge
(b) Laxman Zhula
(c) Pamban Bridge
(d) Worli Sea Link

Yuvakbharati English 11th Digest Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge Additional Important Questions and Answers

Question 1.
The garment is compared with –
Answer:
The garment is compared with the beauty of the city of London early in the morning.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge

Question 2.
The morning looks beautiful because –
Answer:
The morning looks beautiful because of the calmness and peaceful atmosphere of the dawn in London city which is so soothing to the eye. Even the man-made structures along with the green fields, valleys and rocks and hills look very bright and glittering with the sunlight that falls directly on them in the absence of fog and smoke in the air. The river also flows smoothly on its own will.

Question 3.
Guess the meaning of ‘glideth’.
Answer:
‘Glideth’ is an archaic word meaning ‘moves smoothly’.

Question 4.
Guess what is referred to as ‘Mighty Heart.’
Answer:
‘Mighty Heart’ is a direct reference to the significance of the city of London which is big, powerful and man-made. The city is ‘Mighty’ when the citizens are active. But, to the poet, it appears to be asleep as it is calm and quiet at dawn. Now it is inactive and the serenity of nature has dominated its busy activities.

Comprehension:

Global Understanding:

Question 1.
Prepare a set of eight questions needed for the overall understanding of the poem.
Answer:

  1. Who is a ‘dull’ soul?
  2. What is the time of the day?
  3. How does London look from Westminster Bridge?
  4. What are the man-made constructions?
  5. Why does the sky look bright and glittering?
  6. How is the river flowing?
  7. How do the houses appear?
  8. Why does the poet address God?

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge

Inference / Interpretative / Analysis

Question 1.
Explain ‘smokeless air’.
Answer:
The city of London is a busy city with lots of activities going on throughout the day. The poet could not believe the existence of clear sky which is hardly seen in London because of pollution. But he was standing on the Westmi

Personal Response:

Question 1.
How does your city/village look early in the morning?
Answer:
I am an early riser and that is why I am familiar with the early morning scenes in my city. Dawn is the only time I can enjoy pollution-free air, breathe deeply and can have a good look at the magnificent skyline with the rising sun peeping out. But the experience is short-lived.

Poetic Device:

Question 1.
Pick an example of Inversion from the extract and explain it.
Answer:
1. Example: ‘Dull would he be of soul who could pass by.’
Explanation: The order of words are changed for poetic effect.
2. Example: Ne’er saw I, never felt, a calm, so deep!
Explanation: The order of words are changed for poetic effect.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.4 Upon Westminster Bridge

Creativity:

Question 1.
Compose poem of lines on ‘Nature’ using a rhyme scheme abba.
Answer:
Nature is our well-wisher, our friend.
Love it, enjoy it, protect it,
Be responsible not to pollute it a bit,
Nurture thy nature, all problems will end.”

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower

Balbharti Yuvakbharati English 11th Digest Chapter 2.2 The Sower Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower

11th English Digest Chapter 2.2 The Sower Textbook Questions and Answers

Question (i)
Make a list of words related to agriculture.
Answer:
The words related to agriculture are:
(a) Irrigation
(b) Cultivation
(c) Crop
(d) Sow
(e) Farming
(f) Farmer
(g) Pestiside
(h) Fertilizer
(i) Seeds
(j) Hybrids
(k) Farm
(l) Manure
(m) Dairy
(n) Livestock
(o) Ploughing
(p) Harvest
(q) Plant
(r) Crop rotation
(s) Animal Husbandry

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower

Question (ii)
Discuss the activities carried out by a farmer.
Answer:
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower 1

Question (iii)
In our country engineering, teaching and medical fields are much sought after. Other professions, occupations though they make a significant contribution to the society, do not get their due.
Answer:

AB
(a) Farmer(a) Highly unpredictable Economic Gains
(b) Conservancy workers(b)  Don’t get the respect for the service they provide
(c) Housemaids(c) Lack of job security and in some cases respect
(d) Sportsmen(d) Insecurity due to shorter duration of professional life
(e) Hawkers(e) Uncertainty in business

Question (iv)
‘Agriculture is the backbone of the Indian economy’. Fill in the boxes supporting this statement. Complete the following web diagram.
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower 2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower 3

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower

(A1)

Question 1.
There are a number of challenges a farmer in India faces. Discuss with your friend, how it is possible to improve the condition of farmers.
Answer:

ChallengesSolutions
1. Water scarcityRain water harvesting
2. Credit and IndebtednessArrangement for micro-loan from government sources/banks and not from the money-lenders.
3. Land IssuesClear title of lands for the farmers.
4. Climatic ChangesReduce greenhouse gas emission from farming practices.
5. Social GroupsSound public policy and support on long-term basis since group approach to farming is the need of the hour as average size of land-holding is going down. But a lot of training is/-030 needed to form a group of like-minded farmers.
6. Lack of advanced technologyCreation of technology based crop advisory.
7. DiversificationCreation of crop-specific technologies, identification development of market and provision of economic incentives.
8. Market RisksMarket regulations provided by the government to ensure that the farmers receive the price they desire to get for the product.

(A2)

Question 1.
The poet has observed the sower closely. Express in your own words the reverence the poet has for the sower.
Answer:
Victor Hugo like a typical romantic poet began the poem with a beautiful scene from nature describing the twilight. In the English translation, the poet Torulata Dutt also did so. But in the poem gradually nature took the backseat and the poet’s attention is occupied by the solitary farmer who was alone in the field well beyond the working hours to scatter the seeds all over the place. Initially, the poet did not think much about the old sower in torn clothes.

Poet after watching carefully, the serenity and devotion of the man could be noticed. His age and experience must have shown him many bad harvests, but he refused to give up. Moreover, he might not live long enough to see the fruit of his hard work but this did not bring down the level of his dedication. His confident steps made the poet feel even his dark shadows more dominating than the deep trenches around the field. Thus, he developed an intense respect for the sower.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower

(A3)

Question 1.
The poet is prompted to call the sower an ‘august personality” which means one who has reached the highest position in his work place. Explain this using the following points.
1. Hard work
2. Perseverance
3. Dedication
Answer:
In the eyes of the poet the old solitary sower appeared majestic and awe-inspiring because he could see the determination and dedication in his attitude. The working hours were over since it was getting dark in the evening. But he was ready to continue his job of scattering the grains all over the field, walking to and fro, at his age, with a expectation of a good yield of crop.

Like a devoted soldier he was marching on the field and the poet was impressed by his sincerity and confidence. He must have experienced many bad harvests , but his hard work, patience and desire to achieve success were not affected at all. He continued with his job without bothering about the starry skies, to the poet who developed a deep respect for the sower’s tenacity, positive attitude towards life and most importantly his commitment to his work.

(A4)

Question (i)
Pick out the examples of alliteration from the poem
Answer:

  1. “a sower lingers still” – sound of “s” is repeated.
  2. “Dominates the furrows deep” – sound of “d” is repeated.
  3. “Darkness deepens” – sound of “d” is repeated.
  4. “Seems to touch the starry skies” – Sound of “s” is repeated.
  5. “From his hands ” sound of “h” is repeated.

Question (ii)
‘Seems to touch the starry skies’. The poet has used word imagery. Describe the idea and pick out other similar examples from the poem.
Answer:
Word imageries create a visual representation of ideas or situations in the readers minds and helps the reader to create a mental picture with the help of words.

Word imageries in the poem:
(i) “Twilight hastens on the rule”
This line creates an image of a soft light in the sky just after the sunset. We can imagine the gradual fading of the bright sunlight and can only see the twilight, that is, semi-darkness.

(ii) “His Silhouette / Dominates the furrows deep”.
The image of the sower is created in the readers mind with this imagery. The sower’s black shadow gradually becomes bigger and the deep furrows around the field start appearing smaller. The idea to create such a mental picture is to present the longer than life image of the sower who can even dominate over the nature.

(iii) “Seems to touch the starry skies”

This picture depicts the transition from the twilight sky to the night sky. The poet wants to express his reverence for the majestic quality of the sower. To him the image of the sower gradually grows to reach the top of the sky as if the entire world is glowing wit his reflection and the twinkling stars are the grains he has spread all over the place.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower

(A5)

Question (i)
Write an appreciation of the poem considering the following points:

  • About the poem / poet / title.
  • Theme
  • Poetic devices, language, style
  • Special features / novelties / focussing elements
  • Values, message
  • Your opinion about the poem

Answer:
The poem ‘The Sower’ is translated by the Bengali poet Torulata Dutt from the French poet Victor Hugo’s French poem ‘Saison des Semailles : Le Soir.’ The French name literally means in English, ‘Sowing Season’: In the evening “where the poet talks about a sower and his attitude towards his job.

The poet was leisurely spending time in a porchway enjoying the beauty of the twilight sky which dominated the day because it was the time between the day and the approaching night. Suddenly a lone sower caught his attention since the working hours were over and there was no one else in the field. The towering black shadow of the man was so majestic that it even appeared bigger than the deep trenches around the field.

The man was absolutely engrossed in spreading the grains all over the ground. His confident steps and dedication towards his work even in fading light impressed the poet. He developed a deep respect for the sower and appreciated his larger than life appearance.

The theme of the poem is to show the powerful human aspects which could even dominate the nature. The attitude and sincerity of the sower made him appear to the poet so impressive that he put him in a high pedestal of searching the ‘starry skies’. The poet Tarulata Dutt has used a simple rhyme scheme “abab” The word imageries, like the domination of the twilight over the sunlight, the majestic shadow of the sower growing bigger than even the deep trenches around the field and the poet’s imagination of putting the sower at a great height of touching the sky with his grains representing the twinkling stars enhance the beauty of the poem.

They bring out the poet’s love for the nature placing it side by side with humanistic features. The focus of the poem is basically on the sower but nature has been included right from the beginning to the end very elegantly b the poet giving a novelty to the poem.

The poem has a strong message of selflessness of the old sower who is doing his job diligently without even bothering to know the result. His age and experience must have given a lot of experience on farming which has taught him not to give up even if it is a bad harvest. He is sincerely doing his job even after the working hours.

We, the readers, get the message from the sower that we need to do our job with dedication and hard work will definitely pay. The poem appeals to me because of the impressive presentation of the sower and the unusual comparison between human features with nature. Both nature and human aspects play dominant roles making the poem interesting.

Question (ii)
Write a summary of the poem using the following points:

  • Title
  • Introductory paragraph (about the poem, type, nature, tone)
  • Main body (central idea, gist of the poem)
  • Conclusion (opinion, views, appeal)

Answer:
Refer Synopsis

Question (iii)
Compose a poem on a farmers in 4 to 6 lines in continuation of the following.
Answer:
He sweats throughout the dav.
He does not fret, he believes his hard work will nav.
He sows seeds expecting a good harvest.
To the soil he bows for encouragement to invest.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower

(A6)

Question 1.
Imagine that you are a farmer from a drought prone area. Write a letter to a newspaper editor, discuss the problems and suggest possible solutions.
Satya Vase,
Aurangabad,
27-07-2019
The Editor,
The Times of India,
Dr. D.N.Marg,
Mumbai – 400001
Subject: Problems of a drought-prone area like Aurangabad

Respected Sir,
I am Satya Vase, a farmer from Aurangabad, a drought-prone area. I want to bring to your notice certain problems which,we the farmers in our area are facing due to drought.

It is a known fact that Aurangabad has been going through severe water crises and it affects the farmers badly. But, today I want to concentrate on two important factors which is bothering the farmers for quite some time. All our appeals have fallen into deaf ears.

In Aurangabad, the obsession with borewell among the farmers is increasing to a dangerous level during every drought and this is very high among the farmers cultivating sugarcane. The sugarcane farming has become so popular because it is a low investment crop which comes with a price guarantee.

Sugarcane farmers are well aware of the fact that sugarcane farming consumes a large quantity of irrigation water. We, the poor farmers cannot afford to install borwells because of high cost and even the result is disastrous for us. A number of representations to the government have not solved our problems. Our sufferings have reached the greatest height. People are migrating to bigger cities and there also are leading a miserable life.

Through your esteemed daily, I want to they draw the attention of the government to take an early action. We request the government to send a crisis management group to come to Aurangabad and set a separate Drought Monitoring Centre report to the Drought Management Authorities to arrange for immediate supply of water. Urgent adaptation of strategies and their quick implementation are what we are requesting for.

Thanking You,
Yours Sincerely,
Shyam Vase.

(A7) Project:

Question 1.
Visit your college library or use the web and collect information on ‘Green Revolution’ and ‘white Revolution’ in our country.

Yuvakbharati English 11th Digest Chapter 2.2 The Sower Additional Important Questions and Answers

Question 1.
Explain in your own words: “Twilight hastens on to rule”
Answer:
The poet is referring to a time when the day is going to be over and night will fall. So,it appears to the poet as if the twilight is quickly overlapping the sunlight. Twilight is the time just before it becomes completely dark in the evening and the poet imagines it to be in a hurry to wipe out the brightness of the sunlight.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower

Question 2.
The word ‘Marches’ suggests –
Answer:
The poet expresses the appreciation for the sower by using the word ‘marches’ instead of simply referring his movement as ‘walks’. The sower is confident and dedicated to his job. So he marches with determination of a good harvest as a soldier marches with the positive attitude of winning the battle.

Comprehension

Global Understanding:

Question 1.
Complete the web that brings out the qualities of the sower.
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower 4
Answer:
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower 5

Inference / Interpretative / Analysis:

Question 1.
Explain the Poet’s feeling as he watches the sower.
Answer:
The poet is thrilled to see the solitary sower continuing with his work sincerely even after the working hours are over. His hard work of spreading the grains all over the ground, in confident steps, impresses the poet. He feels the sower’s presence is majestic and awe-inspiring.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower

Question 2.
The grains are referred to as ‘precious” – Give reasons.
Answer:
For a farmer, grains are always ‘precious’ as they are symbols of prosperity and bright future. His survival depends on the quality of harvest and good quality of grains is needed for that. He is protective about each and every grain and gives its due respect.

Personal Response:

Question 1.
What do you learn from the sower? Justify your answer.
Answer:
The sower has taught me to have dedication and devotion for my work without bothering about the outcome. His efforts of spreading the seeds even after the working hours has impressed me and I have learnt not to grumble about the extended time at work place, if my work demands it. Last but not the least, the sower has shown that outward appearance does not matter. A person’s attitude can raise his/ her stature to great height.

Poetic Device:

Question 1.
Find out the rhyme-scheme and pick up the rhyming words from the lines quoted to you.
Answer:
The rhyme-scheme is abab
The rhyming words are lands- stands, still-thrill, silhouette-set, deep-reap, plain-grain, wide-stride, light- height, eyes-skies.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower

Creativity:

Question 1.
Compare a poem of four lines to express your appreciations for your mother. Use a proper rhyme-scheme.
Answer:

  • My mother is my first teacher.
  • Never does she try to be a preacher.
  • Her words are catalysts, quickly I respond,
  • strong and thick is our love bond.

Appreciation:

Question 1.
Write an appreciation of the extract with the help of the following points: (100 -150 words)

  1. About the extract
  2. Theme and significance
  3. Poetic style, language, poetic devices
  4. Inspirational message
  5. Your opinion and critical evaluation of the extract

Answer:
The extract shows how the impression of the poet about the sower changes as he observes the activity of the solitary sower working on the farm, well-after the working hour gets over. Initially the poet does not give much importance to the sower. But as he pays attention to him, he is able to find out his dedication, sincerity and perseverance of the man who deserves respect.

The poem is a translation from a French poem by Victor Hugo. The Bengali poet, Tarulata Dutt uses simple rhyme-scheme abab but the word imageries like the majestic shadow of the sower growing bigger than even the deep trenches around the field, the poet’s imagination of putting the sower at a great height of touching the sky with his grains representing the twinkling stars are beautiful.

The poem has a strong message which shows how a person’s dedication can draw the attention of others and make them respect him. I love the extract as it teaches me that hard work has its own reward.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.2 The Sower

Poetic devices:

Question 1.
Other poetic devices
Answer:
Personification

  1. “Twilight hastens on to rule”- ‘Twilight’ is personified.
  2. “Shadows run across the lands” – ‘Shadows’ are personified.
  3. “Sunlight I see, dying fast” – ‘Sunlight’ is personified.

Inversion:

(i) “Old, in rags, he patient stands.”
The order of the words are changed for poetic effect.
(ii) “Now to sow the task is set”
The order of the words are changed for poetic effect.
(iii) “Soon shall come a time to reap”
The order of the words are changed for poetic effect.
(iv) “Marches he along the plain”
The order of the words are changed for poetic effect.
(v) “Scatters wide/From his hands the precious grains.”
The order of the words are changed for poetic effect.
(vi) “Now his gestures to mine eyes/Are august,…”
The order of the words are changed for poetic effect.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Correspondence with Depositors Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Correspondence with Depositors

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
_____________ capital is raised by accepting deposits.
(a) owned
(b) fixed
(c) borrowed
Answer:
(c) borrowed

Question 2.
Deposits are accepted to fulfil _____________ capital need of the company.
(a) working
(b) fixed
(c) owned
Answer:
(a) working

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 3.
A company can accept deposit for minimum _____________ months.
(a) 12
(b) 36
(c) 6
Answer:
(c) 6

Question 4.
Person investing in company’s deposit is called _____________
(a) depositor
(b) debenture holder
(c) shareholder
Answer:
(a) depositor

Question 5.
Company makes payment of interest on deposits after deducting _____________
(a) ACS
(b) CGS
(c) TDS
Answer:
(c) TDS

Question 6.
Company can also make electronic payment of interest through _____________
(a) DGFT
(b) NEFT
(c) IEPF
Answer:
(b) NEFT

Question 7.
A government Company can accept maximum _____________ percent deposit.
(a) 25
(b) 35
(c) 30
Answer:
(b) 35

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 8.
A private company can accept deposits from _____________
(a) directors
(b) government
(c) public
Answer:
(c) public

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Deposit maturity(a) Letter of renewal
2. Accuracy(b) Investment up to ₹ 25000
3. Deposit receipt(c) 21 days
4. Small depositors(d) Precaution
5. Renewal of deposit(e) 36 months
(f) Creditors

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
1. Deposit maturity(e) 36 months
2. Accuracy(d) Precaution
3. Deposit receipt(c) 21 days
4. Small depositors(b) Investment up to ₹ 25000
5. Renewal of deposit(a) Letter of renewal

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
A person who invests in a company’s deposits.
Answer:
Depositor

Question 2.
The status of the deposit holder in the company.
Answer:
Creditor

Question 3.
Amount deducted from gross interest exceeding ₹ 10,000.
Answer:
TDS

Question 4.
Avoiding rude and harsh words while writing letters to the depositor’s means.
Answer:
Courtesy

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 5.
The way of writing letters from depositors’ point of view.
Answer:
You attitude

1D. State whether the following statements are true or false.

Question 1.
The deposit represents owned capital of the company.
Answer:
False

Question 2.
Fixed deposit is a long-term source of finance.
Answer:
False

Question 3.
Company Secretary has to follow legal provisions while corresponding with depositors.
Answer:
True

Question 4.
Correspondence with depositors helps to maintain the goodwill of the company.
Answer:
True

Question 5.
The deposit receipt should be issued within 21 days from the date of acceptance of the deposit.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 6.
Government companies can raise deposits up to 35 percent.
Answer:
True

1E. Find the odd one.

Question 1.
Repayment of Deposit, Convertible Debentures, Renewal of Deposit
Answer:
Convertible Debentures

Question 2.
Depositor, Creditor, Evidence of Ownership
Answer:
Evidence of Ownership

Question 3.
6 months, 25 months, 36 months
Answer:
25 months

1F. Complete the sentences.

Question 1.
Company cannot accept deposits for a period more than _____________ months.
Answer:
36 months

Question 2.
The company is liable to pay regular _____________ on the deposits at a fixed rate.
Answer:
Interest

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 3.
Company cannot accept deposits for period less than _____________ months.
Answer:
6 months

Question 4.
Unnecessary and irrelevant information in the letter should be _____________
Answer:
Avoided

Question 5.
Secretary conducts correspondence with the depositors as per the instructions of the _____________
Answer:
Board of Directors

1G. Answer in one sentence.

Question 1.
Who gives instructions to the company secretary for corresponding with the depositors?
Answer:
The Board of Directors gives instructions to the company secretary for corresponding with the depositors.

Question 2.
Who’s consent is necessary for the renewal of the deposit?
Answer:
Depositors’ consent is necessary for the renewal of the deposit.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 3.
What is the time limit for sending deposit receipts to the depositor from the date of acceptance?
Answer:
A deposit receipt is sent to the depositor within 21 days from the date of acceptance of a deposit.

1H. Correct the underlined words and rewrite the following sentences.

Question 1.
Deposits can be accepted for a minimum period of 12 months.
Answer:
Deposits can be accepted for a minimum period of 6 months.

Question 2.
Deposit receipt can be issued within a period of 15 days of acceptance.
Answer:
Deposit receipt can be issued within a period of 21 days of acceptance.

1I. Arrange in proper order.

Question 1.
Legal provision, Board Resolution, Acceptance of deposits
Answer:
Legal provision, Board Resolution, Acceptance of deposits

Question 2.
Appoint banker, Credit rating, Deposit insurance
Answer:
Appoint banker, Credit rating, Deposit insurance

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 3.
Return with depositors, Entries in register of deposit, Issue of the deposit receipt
Answer:
Issue of deposit receipt, Entries in the register of deposit, Return with depositors

2. Justify the following statements.

Question 1.
Public deposits can be renewed after the maturity period.
Answer:

  • Deposits are unsecured loans offered to the company.
  • Deposits can be accepted for a minimum period of 6 months and a maximum period of 36 months.
  • If the Depositor agrees, deposits can be renewed for a further period.
  • Renewal may take place with the same terms and conditions or maybe with different terms and conditions.
  • For renewal, the depositor has to submit the old deposit receipt with the renewal request.
  • The company will cancel the old deposit receipt and issue the new deposit receipt.
  • The depositor enjoys a fixed rate of interest till further maturity.
  • Thus, it is rightly said that Public deposits can be renewed after the maturity period.

Question 2.
Deposits are repaid on maturity.
Answer:

  • Deposit is a short-term source of finance of the company and it is used in order to satisfy the short-term working capital needs of the company.
  • The company cannot accept deposits for a period less than 6 months or more than 36 months,
  • The company is liable to pay regular interest on the deposits at a fixed rate along with the principal amount on maturity.
  • On maturity of tenure of deposits, it is binding on the company to repay the deposit.
  • Default in repayment of deposit results in levy of penalty.
  • The letter for repayment of the deposit is to be sent to the depositor when the deposit is to be redeemed.
  • Thus, it is rightly justified that deposits are repaid on maturity.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 3.
Correspondence with the depositors enhances the goodwill of the company.
Answer:

  • The depositors of the company are the creditors of the company.
  • They provide borrowed capital to the company to meet its working capital needs.
  • proper correspondence with the depositors is helpful to convey proper information about their investments.
  • It generates a bridge of good relations between company and depositors which ultimately helps to generate goodwill in the Corporate market.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
Depositors are ____________ of a company.
(a) members
(b) creditors
(c) debtors
Answer:
(b) creditors

Question 2.
Depositors provide ____________ capital to the company.
(a) short term
(b) long term
(c) medium-term
Answer:
(a) short term

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 3.
A company cannot accept deposit for more than ____________ months.
(a) 24
(b) 36
(c) 45
Answer:
(b) 36

Question 4.
A company cannot accept deposit for less than ____________ months.
(a) 6
(b) 3
(c) 5
Answer:
(a) 6

Question 5.
Deposits are ____________ loans of the company.
(a) fixed
(b) short term
(c) long term
Answer:
(b) short term

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 6.
Public deposits are accepted to meet the requirement of ____________ capital.
(a) fixed
(b) working
(c) owned
Answer:
(b) working

Question 7.
____________ has the power to invite deposits from public.
(a) Shareholders
(b) Auditors
(c) Board of Directors
Answer:
(c) Board of Directors

Question 8.
Rate of interest on deposits is ____________
(a) fixed
(b) fluctuating
(c) moderate
Answer:
(a) fixed

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 9.
The return or income for the investment of money on deposits is called ____________
(a) dividend
(b) interest
(c) discount
Answer:
(b) interest

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
1. Depositors(a) Fixed
2. Rate of Interest on deposits(b) Evidence of Ownership
3. Deposit receipt(c) Debtors
(d) Creditors
(e) Evidence of deposit
(f) Fluctuating

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
1. Depositors(d) Creditors
2. Rate of Interest on deposits(a) Fixed
3. Deposit receipt(e) Evidence of deposit

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
Return on investment on deposit.
Answer:
Interest

Question 2.
The instrument for payment of interest on the deposit.
Answer:
Interest Warrant

Question 3.
An acknowledgment of the fixed deposit accepted by a company.
Answer:
Fixed Deposit Receipt

Question 4.
Return of deposits on the maturity date.
Answer:
Repayment of deposit

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 5.
The maximum period of deposits.
Answer:
36 months

1D. State whether the following statements are true or false.

Question 1.
Fixed deposit is a short-term source of finance for the company.
Answer:
True

Question 2.
Fixed deposit holder is a creditor of the company.
Answer:
True

Question 3.
Deposits are invited by the company without issuing statutory advertisement.
Answer:
False

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 4.
Fixed deposit holders are entitled to receive dividends.
Answer:
False

Question 5.
A private company cannot accept deposits from the general public.
Answer:
True

Question 6.
Depositors are given voting rights.
Answer:
False

1E. Find the odd one.

Question 1.
Dividend, Depositor, Deposit Receipt
Answer:
Dividend

Question 2.
Trust Deed, Depository, Deposit Receipt
Answer:
Depository

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

1F. Complete the Sentences.

Question 1.
Depositors are the ____________ of the company.
Answer:
Creditors

Question 2.
The ____________ must be cautious and careful while writing letters to the depositors.
Answer:
Secretary

Question 3.
Deposit is a ____________ term source of finance of the company.
Answer:
Short

Question 4.
A company can accept deposits for the minimum period of ____________ months.
Answer:
6 months

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 5.
Depositors are entitled to receive ____________ at fixed rate.
Answer:
Interest

1G. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Depositor(a) …………………….
(2) Return on Deposits(b) …………………….
(3) …………………….(c) Maximum period of Deposits
(4) Minimum Period of Deposits(d) ………………………

(Interest, Creditors of the company, 36 months, 6 months)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Depositor(a) creditors of the company
(2) Return on Deposits(b) interest
(3) 36 months(c) Maximum period of Deposits
(4) Minimum Period of Deposits(d) 6 months

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
Who is the depositor?
Answer:
The person who keeps his/her money for a fixed period of time with the company is known as ‘Depositor’.

Question 2.
What is the return on deposit?
Answer:
Fixed-rate of interest is provided as the return on a deposit.

Question 3.
What is Interest Warrant?
Answer:
An interest warrant is an instrument of payment of interest.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 4.
What is a renewal of deposit?
Answer:
A process of continuing the deposit for an additional time period after maturity of investment (deposit) is called “Renewal of Deposit”.

Question 5.
Which document is enclosed along with the Renewal Letter?
Answer:
Renewal Deposit Receipt is enclosed along with the Renewal Letter.

Question 6.
When will the company return the deposits?
Answer:
The company will return the deposit amount at the time of maturity (after the expiry of the fixed period).

Question 7.
What is the minimum and maximum period of deposit?
Answer:
The deposit can be accepted for a minimum period of 6 months and a maximum period of 36 months.

1I. Correct the underlined words and rewrite the following sentence.

Question 1.
Depositors are owners of the company.
Answer:
Depositors are creditors of the company.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 2.
Deposits are the internal source of financing.
Answer:
Deposits are the external source of financing.

Question 3.
Deposit is a long-term source of capital.
Answer:
Deposit is a short-term source of capital.

Question 4.
Depositors are entitled to receive dividends.
Answer:
Depositors are entitled to receive interest.

1J. Arrange in proper order.

Question 1.
(a) Renewal of deposit
(b) Acceptance of deposit
(c) Deposit Receipt
Answer:
(a) Acceptance of deposit
(b) Deposit Receipt
(c) Renewal of deposit

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 2.
(a) Payment of interest
(b) Deposit Receipt
(c) Acceptance of deposits
Answer:
(a) Acceptance of deposits
(b) Deposit Receipt
(c) Payment of interest

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Depositor
Answer:
The person who keeps deposits with the company for a fixed period of time is known as ‘Depositor’.

Question 2.
Deposit
Answer:
Deposit is a short-term source of finance of the company and it is used in order to satisfy the short-term working capital needs of the company.

Question 3.
Interest on deposit
Answer:
Interest on deposit refers to the return on the investment of money in deposits.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 4.
Deposit Receipt
Answer:
A deposit Receipt is an acknowledgment of deposit money accepted by the company.

Question 5.
Renewal of deposit
Answer:
Renewal of Deposit means accepting the same deposit for an additional period of time after its maturity.

Question 6.
Repayment of Deposit
Answer:
Refunding the amount of deposit on the maturity of tenure of deposits is known as ‘Repayment of Deposit’.

3. Answer in brief.

Question 1.
Which precautions are to be taken by the secretary while corresponding with depositors?
Answer:
Following precautions should be undertaken while drafting letters to the depositors:
(i) Courtesy:
While writing letters to the depositors, polite replies are essential. Rude and harsh words should be strictly avoided.

(ii) Quick response:
Being the creditors of the company, due respect should be given to the depositors of the company. Immediate replies to be given to the queries and complaints of the depositors without any delay.

(iii) Accuracy:
Letters written to the depositors should be accurate and precise. True and correct information should be provided to them.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

(iv) Conciseness:
The letters to the depositors must be concise i.e. short, brief, and to the point. Unnecessary and irrelevant information should be avoided.

(v) Your Attitude:
The letters to the depositors must be written after taking into consideration the requirements of the depositors.

(vi) Secrecy:
As a confidential officer, the secretary has to maintain secrecy regarding correspondence with the depositors. Any secret information regarding the company must not be disclosed through correspondence.

(vii) Image and Goodwill:
Correspondence plays a very important role in maintaining the goodwill of the company. While corresponding, the secretary should take all necessary steps so that the goodwill of the company will not get affected.

(viii) Legal Provision:
The secretary should see to it that all provisions relating to invitation, acceptance, renewal, and repayment of deposits are duly followed by the company while corresponding with depositors.

Question 2.
What are the circumstances under which the Secretary makes correspondence with depositors?
Answer:

  • A company secretary has to conduct correspondence with depositors on different occasions.
  • This correspondence is limited as they are creditors and not the owners of the company.
  • Deposits are accepted for a short period.
  • The relationship of depositors also comes to an end immediately after deposits are repaid.

Following are the circumstances under which correspondence is done with the depositors:

  • Letter to express thanks to the depositor for showing faith in the company and depositing the amount
  • Intimation about payment of interest
    • Interest warrant
    • Electronic payment of Interest
  • Letter informing about the renewal of deposit
  • Informing the depositor about the maturity of deposits.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

4. Justify the following statements.

Question 1.
The Company Secretary should take certain precautions while corresponding with depositors.
Answer:

  • The deposit represents the short-term borrowed capital of the company.
  • Depositors are the creditors of the company.
  • The company secretary should correspond properly with the depositors in order to ensure the continuous flow of investments.
  • The reply to queries and complaints of depositors should be prompt and courteous.
  • The letter should be written from the depositors’ point of view and accurate information must be supplied to them.
  • All the legal provisions must be followed and the goodwill of the company has to be maintained.
  • Thus, it is rightly justified that the company secretary should take every precaution while corresponding with depositors.

Question 2.
There are certain circumstances when a secretary has to correspond with depositors.
Answer:

  • Depositors are the creditors of the company and not the owners.
  • Frequent correspondence with depositors is not required as they do not participate in the management of the company.
  • The company secretary has to conduct correspondence with depositors regarding the acceptance of deposits, payment of interest on deposits, renewal of deposits, repayment of deposits, and so on.
  • Secretary conducts such correspondence on behalf of the company and also as per the instructions of the Board of Directors.
  • The secretary should be very cautious and careful while corresponding with depositors of the company.
  • Thus, it is rightly justified that the secretary has to correspond with depositors on certain circumstances.

5. Attempt the following.

Question 1.
Draft a letter of thanks to depositors of a company.
Answer:

RADHIKA INDUSTRIES LIMITED
501A, Bandra-Kurla Complex, Bandra (East), Mumbai: 400 051
CIN: L46001 MH2002 PLC 503433

Tel. No.: 022-24761524
Fax No.: 022-24881242
Ref. No.: D/DEP/05/2018-19

Website: www.radhikalimited.com
Email: [email protected]
Date: 15th May 2019

Mr. Deepak Ved
C/25, LIC Colony
L.J. Road, Mahim,
Mumbai – 400 096

Sub: Thanking Depositor For Fixed Deposit.

Dear Sir,
As per your application received for a fixed deposit of ₹ 1,00,000/- for a period of 1 year, dated 10th May 2019, we are thankful to you for showing faith and confidence in the company.

The details of deposits accepted are given in the following schedule:

12345
Fixed Deposit Receipt No.Amount of DepositPeriod of Deposit (years)Rate of Interest (%)Bank Details
Name of the BankBank Account No.
412₹ 1,00,0001 year10%Bank of Baroda613234

The Board of Directors of our company expresses their gratitude for depositing money in our company. The fixed deposit receipt is enclosed along with this letter.

We assure you the best of our services all the time.
Thanking you,

Yours faithfully
For Radhika Industries Limited,

Sign
Mr. Harshad Sagwekar

Encl: Fixed Deposit Receipt No. 412

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 2.
Draft a letter to a depositor informing him about payment of interest through interest warrant.
Answer:

RADHIKA INDUSTRIES LIMITED
501A, Bandra-Kurla Complex, Bandra (East), Mumbai: 400 051
CIN: L46001 MH 2002 PLC 503433

Tel. No.: 022-24761524
Fax No.: 022-24881242
Ref. No.: D/DEP/25/2019-20

Email: [email protected]
Website: www.radhikalimited.com
Date: 18th April 2019

Mrs Ruchika Korgaonkar
A/23, BPT Colony,
N.K.Road, Mahim,
Mumbai:-400 096.

Sub: Payment of Interest on Fixed Deposits.

Dear Madam,
As per the board resolution passed in the Board Meeting held on 16th April 2019, this is to inform you that the interest @ 10% on your Fixed Deposit is due for payment.

Your company has complied with all the provisions relating to the payment of interest on deposits and the interest warrant drawn on ICICI Bank, Prabhadevi branch is enclosed herewith.

The details of your Fixed Deposit and interest payable on the deposit are given in the following schedule:

1234567
Interest Warrant No.Fixed Deposit Receipt No.Deposit amountRate of Interest (%)Gross amount of interestTDS @(10%)The net amount of Interest Payable (₹)
33251242₹ 1,00,00010%₹ 10,000₹ 1,000₹ 9,000

TDS certificate is enclosed for income tax purposes along with the interest warrant.
Thanking you,

Yours faithfully,
For Radhika Industries Limited

Sign
Mr. Fazal Shahzman

Encl:

  1. Interest Warrant No. 3325
  2. TDS certificate

Question 3.
Write a letter to the depositor for the renewal of his deposit.
OR
Draft a letter to the depositor for renewal of his deposit.
Answer:

SUNRISE INDUSTRIES LIMITED
50/A, Swami Narayan Road, Tunga Village, Mumbai: 400 072
CIN: L42105 MH2005 PLC 402512

Tel. No.: 022-23731242
Fax No.: 022-23738656
Ref. No.: S/DEP/51/2019-20

Website: www.sunriselimited.com
Email: [email protected]
Date: 17th Feb 2019

Mr. Rajesh Joshi
20, Hilton Complex,
Laxmi Road,
Solapur – 413 018

Sub: Renewal on Fixed Deposits.

Dear Sir,
We, hereby, acknowledge receipt of your application for the renewal of a deposit of ₹ 50,000/- for a further period
of one year. We have also received duly discharged deposit receipt No. 1242 and the same has been placed before the Board for consideration and approval.

As per the resolution passed at the Board meeting held on 15th Feb 2019, the Board has decided to renew the deposits for a further period of 1 year on the same terms and conditions.

A deposit receipt No 4424 is enclosed along with this letter.
Thanking you,

Yours faithfully,
For Sunrise Industries Ltd,

Sign
Miss Shalakha Suvarna
Company Secretary

Encl: Fixed Deposit receipt No 4424

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Correspondence with Depositors

Question 4.
Draft a letter to the depositor regarding redemption or repayment of his deposit.
Answer:

SWARG MARBLE LIMITED
40/B, C – Ramchandra Road, Khar (East), Mumbai: 400 053
CIN: L24308 MH2006 PLC 211388

Tel. No.: 022-4133242
Fax No.: 022-4215212
Ref. No.: S/DEP/15/19-20

Email: [email protected]
Website: www.swarglimited.com
Date: 21st April 2019

Mr. Santosh Vichare
A/21, Swastik Colony,
Bhadkamkar Marg,
Fort, Mumbai:-400 020

Sub: Repayment of Fixed Deposits.

Dear Sir,
This is to inform you that your Fixed Deposit Receipt No. 3225 dated 1st May 2018 for ₹ 1,00,000/- will be due for repayment on 30th April 2019.

We have received original Deposit Receipt No. 3225 duly discharged along with instruction for repayment. The Board of Directors in the meeting held on 20th April 2019 has passed a resolution for the redemption of the deposits.

The details of repayment of deposit are as under:

12345678
Tenure of DepositFixed Deposit Receipt No.Deposit amount (₹)Rate of Interest (10%)Maturity amount (₹)TDS (10%)Net amountDue Date of Deposit
1 year3225₹ 1,00,000₹ 10,000₹ 1,10,000₹ 1,000₹ 1,09,00030th April 2019

Please find enclosed herewith a crossed cheque of ₹ 1,09,000, bearing No. 126224 dated 30th April 2019 drawn on Bank of India, Tardeo, Mumbai:- 400 034.
Thanking you,

Yours faithfully,
For Sward Industries Ltd,

Sign
Mr. Sandesh Virkar
Company Secretary

Encl: Crossed Cheque No. 126224

Question 5.
Draft a letter to a depositor informing him about payment of interest through electronic mode.
Answer:

RADHIKA INDUSTRIES LIMITED
501 A, Bandra-Kurla Complex, Bandra (East), Mumbai: 400 051
CIN: L46001 MH2002 PLC 503433

Tel. No.: 022-24761524
Fax No.: 022-24881242
Ref. No.: D/DEP/25/2019-20

Email: [email protected]
Website: www.radhikalimited.com
Date: 18th April 2019

Mrs Anushka Khanvilkar
A/21, Mahindra Tower,
Tardeo Road, Mumbai Central,
Mumbai – 400 034

Sub: Payment of Interest on Fixed Deposits through ECS or NEFT.

Dear Madam,
As per the board resolution passed in the Board Meeting held on 16th April 2019, this is to inform you that the interest @ 10% on your Fixed Deposit is due for payment.

Your company has complied with all the provisions relating to the payment of interest on the deposits.

The details of your Fixed Deposit and interest payable on the deposit are given in the following schedule:

123456
Fixed Deposit Receipt No.Deposit amountRate of Interest (%)Gross amount of interestTDS @ (10%)The net amount of Interest Payable (₹)
1242₹ 1,00,00010%₹ 10,000/-₹ 1,000₹ 9,000

Interest will be payable by electronic transfer (ECS/NEFT), i.e. by crediting said interest to your bank account as per details provided by you to the company.
Thanking you,

Yours faithfully,
For Radhika Industries Limited,

Sign
Mr. Deepak Ved

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

Balbharti Yuvakbharati English 11th Digest Chapter 1.5 Mrs. Adis Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

11th English Digest Chapter 1.5 Mrs. Adis Textbook Questions and Answers

(i) Share your opinions/feelings about a stranger who has a villainous look/ appearance.

Question 1.
The feeling of a person when he commits a mistake are –
Answer:

  1. He tries to justify it
  2. He tries to hide it
  3. He tries to get sympathy
  4. He becomes offensive as offence is the best form of defense
  5. He pretends to be innocent

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

Question (ii)
The person who makes a mistake or commits a crime should be punished because –
Answer:

  1. He should not repeat his mistake.
  2. He can misunderstand forgiveness as weakness.
  3. The punishment can reform his character as he may feel ashamed and repentant.
  4. The punishment will be an example to others not to commit such crimes.
  5. The punishment may save him from being a hardcore anti social.

(A1)

Question (i)
Describe the atmosphere in the woods when Peter Crouch was heading towards Mrs. Adis’s house. It was –
Answer:
(a) A dark moonless night.
(b) A night without even a twilight and the only light seen was the light from the stars far away on the black sky.
(c) A soundless, windless, clear night where only the sound of the dogs barking and a man’s own footsteps could be heard.

Question (ii)
Peter Crouch didn’t knock before entering Mrs. Adis’s house, because –
Answer:

  • he was in trouble.
  • he did not want anybody to know that he had entered the house.
  • he knew he had shot a man.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

Question (iii)
Find the reasons that forced Peter to shoot down a person
Answer:
The reasons that forced peter to shoot down a person were:

  • The keepers spotted him
  • He was scared that the keepers would arrest him for hunting the rabbits
  • He knew that it was too dark a night for the keepers to recognize him

Question (iv)
Mrs. Adis didn’t hand over Peter Crouch to the keepers because –
Answer:

  1. She knew he was a good friend of her son Tom
  2. She believed that Peter would never have harmed Tom knowingly because of their friendship
  3. Probably she thought Tom would not have liked his friend to be arrested because of his mother and anyway her dead son would not come back even if Peter was arrested.

(A2)

Question 1.
The writer has used a phrase ‘Thudding Heart’ which means pounding, or beating of heart, Do you know ‘Thud’ is an onomatopoeic word which means a heavy sound made by an object falling to the ground. Discuss with your partner and make a list of Onomatopoeic words that you find in the text.

  1. …………..
  2. ………….
  3. ………….

Answer:

  1. Crackling
  2. Rustling
  3. Dragging

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

(A3)

Question 1.
‘She went to one of the kitchen drawers’.
Look at the sentence carefully. The underlined word tells us that she went (some time ago) to a particular place (at one of the kitchen drawers). Now write what you did ‘yesterday’ and what your friend did ‘yesterday’. Complete the table.
Answer:

YOUABOUT
I saw a MovieHe / She wrote an essay
I went out for dinner with my family in my favourite restaurantHe / She played with friends
I did my home workHe / She watched TV
I went out to playHe / She talked over the phone to one of our friends
I watched a movie in NetflixHe / She played with his/ her sibling
I spent time with my grand parentsHe / She studied
I talked to my father about the happenings in my schoolHe / She had dinner and read a story book lying on the bed

(A4)

Question 1.
Imagine your friend/younger brother or sister has committed a grave mistake that has resulted in a great loss to the college property or to your family. He/she seeks your advice to come out of the situation/problem. Write a dialogue between you and your friend/brother/sister who describes the entire situation and seeks help from you. Take help of the following points.

  • Introduction
  • Confessing the mistake
  • Seeking help
  • Your advice/suggestion
  • Concluding part

Answer:
Saikat: Hi buddy ! How are you? Didn’t see you yesterday, Kunal. Where were you?
Eunal: I was playing football. In fact, I was also looking out for you after the game, but couldn’t find you.
Saikat: Kunal, in fact I need to talk to you about something serious.
Kunal: Serious? What’s it? You Look worried too! Tell me. Let’s see whether we can solve the problem together.
Saikat: I had borrowed a book from the library and I lost it. Somebody picked it up from my bag. I should have been more careful about a library-book. I can’t even tell my mummy about it, she’ll scold me for being careless. I really don’t know what to do. At present I don’t have enough money to buy the book and return it to the library, confessing my mistake.
Kunal: But you have no choice. You must inform the librarian and let him decide what step should be taken. You also should tell aunty what actually has happened. I’m sure, aunty will help you come out of this problem. Truth has no alternative. The mistake has happened may be unknowingly. But you must not hide it from your mother. If required, I will come to your place to talk to aunty. But first, come with me. Let’s write a letter to our librarian with a copy to the principal.
Saikat: You always come out with reasonable solutions. I will do as you have told me. It sounds quite logical. Why don’t you come home so that I get confidence to talk to mummy.
Kunal: I will have to inform my mother too. Otherwise she will be worried. But, our first job is to write the letter.
Saikat: Ok. Thank you so much.
Kunal: It will be my pleasure if I can help you solve your problem.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

(A5)

Question 1.
The best punishment is ‘forgiveness’. Discuss the sentence in the light of the text you have read. You can make use of following points.

  1. Forgiveness provides opportunity to change the behaviour.
  2. Forgiveness leads to repentance.
  3. A person may commit a mistake / crime impulsively or under the force of strong emotions.
  4.  ……………………………………………….
  5. …………………………………………………

Answer:
Forgiveness

No one is perfect in this world as the saying goes, “To err is human, to forgive divine”. Committing mistake is not a crime. Understanding that the mistake has been committed is more important than moving towards the path of changing behaviour. In fact, identifying the mistake, recognizing it as a mistake is necessary for a person to reform. And if we can be successful in helping a person to reform his / her character by granting forgiveness, it also helps us to come out of a sense of guilt.

He / She has fallen down, we can be the facilitators for him / her to get up and start afresh. Moreover, revenge can never wipe out crime but it can definitely increase hostility. Forgiveness also helps us to come out of a feeling of guilt. But a hardcore criminal who harms innocent people knowingly and intentionally, should not be spared just by forgiveness.

Yuvakbharati English 11th Digest Chapter 1.5 Mrs. Adis Additional Important Questions and Answers

Question 1.
The writer describes Mrs. Adis as –
Answer:

  1. A small woman
  2. A woman of not more than forty two years
  3. A thin woman with a brown hard face
  4. Having dried skin on the face that caused wrinkles

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

Question 2.
Mrs. Adis asks Peter Crouch whether he has had quarrel with the keepers. This shows that –
Answer:

  1. She was extremely intelligent
  2. She was quite observant
  3. She was alert and quick in thinking

Question 3.
“That was the keepers”… make trouble” (Refer textbook page 47)
List some characteristics of Mrs. Adis based on the incident of the passage.
Answer:

  1. Helpful
  2. Kind
  3. Matter-of-Fact
  4. Loved her son very dearly
  5. Practical

Question 4.
Viider guessed that Crouch has taken refuge in Mrs. Adis’ house because –
Answer:
Vildar must have guessed the nearby places where it was possible for Crouch to hide. Crouch thought that Vilder’s guess was correct since he had come to the right place. Crouch also felt that the keepers had followed him to reach the exact destination.

Question 5.
“There’s been a row”- the row took place because –
Answer:
A man was trying to hunt rabbits and the keepers could hear the noise of it. The man thought they did not see him because of the darkness, the man probably had seen them. So, he ran away as the keepers had scared him.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

Question 6.
Mrs. Adis unlocked the door because –
Answer:
She wanted Crouch to leave her place safely as Crouch was a good friend of her son Tom. She wanted to respect the friendship of her dead son. Crouch was the killer of her son but punishing him could not get her son Tom back.

Question 7.
Then silently, each ‘wrung’ the mother by the hand and went away. Guess the meaning, ‘wrung’ here.
Answer:
‘Wrung’ here means holding the mothers hand tightly to give her assurance of their co-operation.

Question 8.
Find the difference between : shivering and trembling
Answer:
Shivering and trembling do have similar meanings but there is difference in their usage sometimes. For Example, we generally do not say that “He was trembling in cold” we use ‘Shivering’ in such a sentence. But we usually use the expression “The leaves tremble (and not ‘shiver’) in the breeze.

Comprehension

Read the extract and complete the activities given below.

Global Understanding:

Question 1.
Arrange the events according to their occurrence in the passage :
(i) Peter did not knock because he did not want anybody to hear.
(ii) Peter could see Mrs. Adis lend over the fire, taking some pot or kettle off it.
(iii) Peter wanted to stay in Mrs. Adis’s house for sometime.
(iv) Mrs. Adis kept the kettle at the side of the fire as it boiled over.
Answer:
(ii) Peter could see Mrs. Adis lend over the fire, taking some pot or kettle off it.
(i) Peter did not knock because he did not want anybody to hear.
(iv) Mrs. Adis kept the kettle at the side of the fire as it boiled over.
(iii) Peter wanted to stay in Mrs. Adis’s house for sometime.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

Question 2.
Complete the table.
Answer:

CharactersCharacteristics
1. Peter(a) Extremely Fearful
(b) Grateful to Mrs. Adis
2. Mrs. Adis(a) Matter-of-Fact
(b) Helpful

Question 3.
Whatever Mrs. Adis’s justifications in favour of Peter?
Answer:
Mrs. Adis wanted to justify to the keepers that even if Peter had killed Tom, he must have done it unknowingly as they were good friends. But she did not want to face the killer of her son and wanted him to leave silently.

Complex Factual

Question 1.
How did Peter Crouch confess to Mrs. Adis.
Answer:
Peter Crouch accepted to Mrs. Adis that he had shot a man and did not know whether that man was dead. He confessed that he had not knocked at Mrs. Adis’s door as he did not want anybody to know that he was there. The keepers were chasing him.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

Question 2.
Why didn’t the man speak for a moment?
Answer:
The man was surprised that Mrs. Adis was helping him so much in spite of knowing very well that he was hiding from the keepers. She figured out the route for him to escape so that, the keepers could not see him. She even paid him the train fare to go to London as he did not have any money. He was speechless for a moment since he was trying to guess the reason for her kindness towards him.

Inference / Interpretation / Analysis

Question 1.
“I didn’t want anybody to hear”
This sentence implied –
Answer:
1. Peter entered Mrs. Adis’s house without knocking because he did not want anybody to hear the knock and find out his whereabouts.
2. Peter was running away from the keepers as he had shot a man. He wanted to take shelter at Mrs, Adis’s place for sometime and would escape at a convenient time.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

Question 2.
Point out two instances when the man felt that Mrs. Adis was an intelligent lady.
Answer:
1. Mrs. Adis told the man to leave her house immediately after the keepers had crossed the house and she also instructed him to take the opposite direction so that the keepers would not be able to see him.
2. Mrs. Adis wanted the man to leave her house before Tom came back as she was expecting Tom to bring one of his friends. She wanted to arrow a situation when tom might suspect something wrong after seeing that man at her place.

Question 3.
Explain why Peter went out silently without talking to Mrs. Adis.
Answer:
Peter knew that he had committed a glare crime of killing his friend Tom, he might have done it unknowingly but he could feel the loss of Mrs. Adis. Tom was her only son and Peter, being his friend, knew about their attachment. He was repentant and could understand that he had no word to console Mrs. Adis who, in spite of losing her son, saved him. So he went out silently without disturbing Mrs. Adis.

Personal Response

Question 1.
What characteristics of Mrs. Adis, form the passage, do you admire the most? Justify your answer.
Answer:
I appreciate the calmness of Mrs. Adis the most in a difficult situation when a criminal was standing in front of her, she did not lose her cool and maintained her patience. She was obviously disturbed by Peter’s presence lent did not take any hasty decision.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

Question 2.
Explain whether you support Mrs. Adis of saving a criminal from the keepers.
Answer:
Yes, I support Mrs. Adis because she has saved the man from the keeper just for the sake of her love towards her son Tom. She has also felt that the man has not committed a grave crime and can be given a chance to save himself. I respect a mother’s love and sentiment for her child’s friend.

Question 3.
What according to you, Mrs. Adis should have ideally done? Explain your answer.
Answer:
I think Mrs. Adis had taken the right decision of allowing Peter to go. She, being the mother of Tom who had been shot dead by Peter, could have ideally handled over the culprit in the hands of the keepers. But that would not have brought back Tom to her. So, she decided to give Peter a chance to reform as Tom probably would have done and she wanted to respect her son’s sentiment at that moment.

Language Study:

Question (i)
He changed his mind and went to the door. (Remove ‘and’)
Answer:
Changing his mind he went to the door.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

Question (ii)
He could see Mrs. Adis stooping over the fire. (Replace the modal auxiliary with ‘be able to)
Answer:
He was able to see Mrs. Adis stooping over the fire.

Question (iii)
That was the keepers. (Use past perfect tense and rewrite)
Answer:
That had been the keepers.

Question (iv)
He was roused by the sound of footsteps on the road. (Begin with ‘The sound…’ and rewrite)
Answer:
The sound of footsteps on the road roused him.

Question (v)
The only thing he could possibly do.
Answer:
He could not possibly do anything else, (or) Nothing else he could possibly do. (Make negative)

Question (vi)
She did not come in.
Answer:
She had not come in. (Use past perfect tense)

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

Vocabulary

Question 1.
Give adjective forms of the following :

  1. silence
  2. quarrel
  3. trouble
  4. moment

Answer:

  1. silent
  2. quarrelsome
  3. troublesome
  4. momentary

Question 2.
Give the meaning of the word ‘Fare’ as a noun and as a verb. Make two sentences of your own to show the word having two different meanings.
1. Fare (Noun): Price
We cannot afford the air fare to go abroad.
2. Fare (Verb) : Progress
Sushant fared well in Mathematics.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.5 Mrs. Adis

Question 3.
Give antonyms

  1. better
  2. heavy
  3. dead
  4. glad

Answer:

  1. worse
  2. light
  3. alive
  4. sad/depressed

Glossary:

  1. gleam – shine brightly
  2. twilight – soft glowing light from the sky
  3. distinct – clear
  4. knell – sound of a bell especially for death or funeral
  5. sourly – in an unfriendly way
  6. sobbing – crying
  7. tremble and shiver – tremble in fear/shiver in cold
  8. leaden – heavy / weighty
  9. thudding – pounding / dull sound
  10. have a row (Phr) – to fight with someone
  11. sparing – refraining from harming
  12. despair – hopelessness
  13. bolted – locked
  14. reckon – believe
  15. wrung – held something tightly
  16. doze – sleep tightly
  17. roused – awakened
  18. on the threshold (Phr) – at the beginning of something / very close to something
  19. Sussex – a county in the south of England
  20. tongue of land – a long stretch of land branching out from the mainroad
  21. hammer-woods – wood (forest)- described as ‘hammer’ because in the past, iron used to be made using timber and water
  22. hammerponds – ponds
  23. pricks of fire – stars
  24. Delmonden – name of a village close at hand: very near
  25. cinder Wood – name of wood
  26. beseechingly – appealingly
  27. huddled down – shrink oneself
  28. Cansiron – name of a town where there is a railway station
  29. unwilling shrug – to reluctantly raise shoulders slightly
  30. momentary – for a brief period of time
  31. dulling – not interesting or exciting
  32. Scotney Castle – (a fort) name of a castle
  33. refuge – shelter
  34. tongue tied – speechlessmade off ran away
  35. sacked – dismissed