Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Digest

Maharashtra State Board 11th Std Secretarial Practice Textbook Solutions Digest

Maharashtra State Board Class 11 Textbook Solutions

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
The Securities Contracts (Regulation) Act was passed in the year _____________
(a) 1956
(b) 1947
(c) 1971
Answer:
(a) 1956

Question 2.
SEBI was established in the year _____________
(a) 1988
(b) 1987
(c) 1986
Answer:
(a) 1988

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

Question 3.
The Oldest Stock Exchange in Asia is _____________
(a) BSE
(b) NSE
(c) LSE
Answer:
(a) BSE

Question 4.
The BSE switched to electronic trading system in _____________
(a) 1988
(b) 1995
(c) 1956
Answer:
(b) 1995

Question 5.
Stock Exchange is also formed/termed as _____________
(a) Local Market
(b) Super Market
(c) Stock Market
Answer:
(c) Stock Market

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) SEBI(a) Sensex
(2) Stock Exchange(b) Primary market
(3) Nifty(c) Auction
(4) Bear(d) Made up of 50 listed companies
(5) SENSEX(e) Optimistic about rising in prices of securities
(f) Pessimistic about fall in prices of securities
(g) Purchase and sale of shares
(h) Machinery regulating Stock Exchanges
(i) BSE
(j) NSE

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) SEBI(h) Machinery regulating Stock Exchanges
(2) Stock Exchange(g) Purchase and sale of shares
(3) Nifty(d) Made up of 50 listed companies
(4) Bear(f) Pessimistic about fall in prices of securities
(5) SENSEX(i) BSE

Question 2.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Bull(a) A Secondary Market for Securities
(2) Stag(b) Auction
(3) Broker(c) Invests in Primary Market
(4) Stock Exchange(d) Mandiwala
(5) NSE(e) Deals on behalf of his client
(f) A broker optimistic about rising in prices of securities
(g) A broker pessimistic about fall in prices of securities
(h) 1992
(i) 1988
(j) 1996

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Bull(f) A broker optimistic about rising in prices of securities
(2) Stag(c) Invests in Primary Market
(3) Broker(e) Deals on behalf of his client
(4) Stock Exchange(a) A Secondary Market for Securities
(5) NSE(h) 1992

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
He/She acts as a link between Jobber and the investor.
Answer:
broker

Question 2.
The securities contract (Regulation) Act 1956, provides the functioning, licensing of this institution.
Answer:
Stock Exchange

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

Question 3.
The first listed Stock Exchange in India.
Answer:
BSE

Question 4.
The professional speculator in the Stock Exchange.
Answer:
Jobber

Question 5.
An intermediary between investor and broker.
Answer:
Jobber

Question 6.
The single and most important institution in the secondary market for securities.
Answer:
Stock Exchange

1D. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
Stock Exchange in India is regulated by SEBI.
Answer:
True

Question 2.
Stock Exchange is also called a Primary Market.
Answer:
False

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

Question 3.
The NSE is the first listed Stock Exchange in India.
Answer:
False

Question 4.
The objective of SEBI is to protect the interests of companies.
Answer:
False

Question 5.
The securities market is an organised market in India.
Answer:
True

Question 6.
Stock Exchanges reflect the financial progress of a country.
Answer:
True

Question 7.
There is no control on Stock Exchange.
Answer:
False

Question 8.
Stock Exchange is a place for buying and selling securities.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

Question 9.
Insider trading is legally permitted.
Answer:
False

1E. Find the odd one.

Question 1.
BSE, NSE, LSE
Answer:
LSE

Question 2.
Crash, Bull, Bear
Answer:
Crash

Question 3.
Sensex, Rally, Nifty
Answer:
Rally

1F. Complete the sentences.

Question 1.
A bear broker whose expectations have gone wrong and makes a loss in dealings is called _____________
Answer:
Lame duck

Question 2.
SEBI has its headquarters in _____________
Answer:
Mumbai

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

Question 3.
The NSE (National Stock Exchange of India) was incorporated in the year _____________
Answer:
1992

Question 4.
SEBI regulates capital markets in _____________
Answer:
India

Question 5.
A smart speculator, who quickly judges market trends thereby makes profits is _____________
Answer:
a wolf

Question 6.
The instructions are given by an investor to the broker to buy or sell a security when it reaches a certain price is called _____________
Answer:
stop-loss

1G. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Oldest Stock Exchange in India(1) ……………………….
(b) ………………..(2) Stock Exchange

(BSE, Secondary Market)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Oldest Stock Exchange in India(1) BSE
(b) Secondary Market(2) Stock Exchange

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
What is SEBI?
Answer:
SEBI is a statutory body under the SEBI Act, 1992, which regulates and controls the activities of the stock exchanges and protects the interest of investors.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

1I. Correct the underlined word/s and rewrite the following sentences.

Question 1.
NSE is the oldest Stock Exchange in Asia.
Answer:
BSE is the oldest Stock Exchange in Asia.

Question 2.
Insider Trading is the practice of buying and selling securities within the same trading day before the closing of markets on that day.
Answer:
Day Trading is the practice of buying and selling securities within the same trading day before the closing of markets on that day.

Question 3.
The sensitive index called Sensex is made up of the 50 largest and actively traded stocks of listed companies.
Answer:
The sensitive index called Sensex is made up of the 30 largest and actively traded stocks of listed companies.

Question 4.
Investors can deal in their securities through a Jobber.
Answer:
Investors can deal in their securities through a broker.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

Question 5.
In India, Bear is known as Tejiwala.
Answer:
In India, Bear is known as Mandiwala.

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Insider Trading
Answer:
Insider trading is the trading of a public listed company’s securities by an individual with access to non-public information about the company. It is illegal as it is unfair to other investors who do not have access to the information.

Question 2.
Sensex
Answer:
It is the Index of the BSE that was created in 1986, which represents the increase or decrease in prices of stocks of a selected group of companies. The sensitive Index called Sensex is made up of the 30 largest and actively traded stocks of listed companies.

Question 3.
Nifty
Answer:
It is the index of the NSE created in 1996 made up of 50 listed companies. It includes all the 30 Sensex stocks.

Question 4.
Crash
Answer:
If the Sensex or Nifty moves in a downward direction, it is called a crash. Bears are active during this period.

Question 5.
Stop-loss
Answer:
It is instruction or order given by an investor to the broker to buy or sell a security when it reaches a certain price. This instruction is given by the investor when he wants to avoid losses when the prices fall below the stop price.

3. Study the following case/situation and express your opinion.

1. Ajay is a licensed member of the Stock Exchange Arnav his client wants to purchase securities. Answer the questions from the above situation.

Question (a).
By what term/name will Ajay be known?
Answer:
Ajay will be known as ‘Broker’.

Question (b).
How did Ajay become/acquire the term?
Answer:
Ajay acquired the term as ‘Broker’ by registering himself with the Stock Exchange as it is required for the purpose of trading in the Stock Exchange.

Question (c).
How did the transaction between them take place?
Answer:
The transaction between Ajay and Arnav was validated by a note given by Ajay to his client Arnav. This note is called contract note which both Ajay and Arnav had a copy of each immediately after their transaction within 24 hours.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

2. Anurag is an employee of the Stock Exchange who passes sensitive information relating to likely high growth in profits of ‘sun’ company to his relative Jyoti. Jyoti thus buys shares at low prices. But due to the Corona Virus spread and lockdown and worldwide panic, the Sensex is moving swiftly in a downward direction. Answer the following queries.

Question (a).
Describe the nature of the term that describes Jyoti’s actions?
Answer:
The term that describes Jyoti’s actions is known as ‘Insider trading’ means trading due to non-public sensitive information about ‘SUN’ Company.

Question (b).
Is Jyoti’s action normal? Why?
Answer:
Jyoti’s action which is based on insider information is illegal. It is unfair to other investors who do not have access to the information.

Question (c).
What is this downward direction called?
Answer:
If the Sensex/ Nifty moves in a downward direction it is called a ‘CRASH’.

3. Moon Co-Ltd. listed its shares in Bombay Stock Exchange (BSE). Due to the COVID-19 pandemic, the Stock Exchanges in India came crashing down. Answer the queries.

Question (a).
What do you mean by the term Stock Exchange Crash?
Answer:
If the Sensex or Nifty moves in the downward direction, it is called a crash.

Question (b).
What is the Index of BSE called?
Answer:
The index of BSE is called Sensex which represents the increase or decrease in prices of stocks of a selected group of companies.

Question (c).
The Index of BSE comprises of how many companies.
Answer:
The index of BSE or Sensitive index called Sensex is made up of the 30 largest and actively traded stocks of listed companies. It was created in 1986.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

4. Keith Bionics Ltd. a newly formed company makes a public issue of shares for the first time to raise capital funds. It also gets itself listed for the first time with BSE. Answer the queries.

Question (a).
What is Keith Bionics’ first time issue termed as/called?
Answer:
The public issue of shares or other securities by the new company ‘Keith Bionics Ltd/is termed as/called ‘Initial Public Offer (IPO)’.

Question (b).
What do you mean by listing with BSE?
Answer:
Listing means an agreement signed by Keith Bionics Ltd. with BSE so that its share and securities get a platform to be bought and sold in BSE multiple times.

Question (c).
What is the advantage of listing to Keith Bionics Ltd.?
Answer:
Because of listing with BSE the shares and securities of Keith Bionics Ltd. can be bought and sold (traded) in BSE repeatedly thus providing marketability along with liquidity for this company’s share.

4. Distinguish between the following.

Question 1.
Bull and Bear
Answer:

PointsBullBear
1. MeaningA speculator who purchases the securities with the intention to sell them at a higher price later is called the Bull.A speculator who sells the securities when the prices of securities start falling is called the Bear.
2. FunctionsA bull buys securities at a lesser price and sells them at a maximum higher price to make the maximum possible profit.A bear buys securities at a lesser price and sells them at a little higher price to make a desirable profit and to avoid selling at a still lower prices in the future.
3. ExpectationA bull always anticipates that the prices of securities will rise further in the future.A bear always anticipates that the prices of securities will fall further in the future.
4. Other namesA bull is also called ‘Tejiwala’. This is because he always anticipates the price to rise.A bear is also called ‘Mandiwala’. This is because he always expects the price to fall.
5. Nature/View of futureA bull takes an optimistic view of the future.A bear takes a pessimistic view of the future.

5. Answer in brief.

Question 1.
Explain the management and organizational structure of the Stock Exchange in India.
Answer:
(i) Management of Stock Exchange:

  • The Executive committee of the stock exchange looks after the overall activities and management of the stock exchange.
  • The composition, powers, and the name of the executive committee differ from exchange to exchange.
  • There are other supporting committees to assist the executive committee like an advisory committee, listing committee, etc.

(ii) Organization Structure of Stock Exchanges in India:
In India, the stock exchange may be organized in one of the following three forms:

  • Voluntary non-profit making organization.
  • Companies with liability limited by shares.
  • Companies with liability limited by guarantee.

The Securities Contract (Regulations) Act 1956, provides rules for their functioning, licensing, recognition, and controlling speculations.

(iii) Membership of Stock Exchange:
The eligibility criteria for membership may differ from stock exchange to stock exchange.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

6. Justify the following statements.

Question 1.
Stock Exchange is a Secondary Market.
Answer:

  • The stock exchange is a specific place where the trading of securities is arranged in an organized method.
  • In the primary market, new securities are floated by the issuing companies and direct contact with the public at large is established for selling of the securities.
  • A stock exchange is the single most important institution in the secondary market for securities.
  • It is the place where already issued and outstanding shares are bought and sold, repeatedly.
  • Thus, it is rightly said that Stock Exchange is a secondary market which is an organized market in India.

Question 2.
The objective of SEBI is to protect the interest of investors.
Answer:

  • The Securities and Exchange Board of India was set up on 12th April 1988, the main purpose of setting up SEBI was to develop and regulate stock exchange in India.
  • The objectives of SEBI are to protect the interest of the investors.
  • To bring professionalism in the working of intermediaries in the capital markets, i.e., brokers, mutual funds, stock exchanges, Demat depositories, etc. is also an objective of SEBI.
  • Objectives of SEBI also include creating a good financial climate, so that companies can raise long-term funds through the issue of securities – shares and debentures.
  • Thus, it is rightly said that the objective of SEBI is to protect the interest of investors.

Question 3.
Insider trading is considered illegal.
Answer:

  • Insider trading refers to the trading of shares on the stock exchanges with sensitive information, which is not yet published.
  • The insiders include managers, directors, other employees, auditors, etc., who have a hold over sensitive information and accordingly buy or sell on the Stock Exchanges.
  • For instance, if the sensitive information relates to likely high growth in profits of the company, then the insiders may buy the shares at a low price and when the information is published, the share price may shoot up considerably resulting in the insiders selling and making huge profits.
  • Insider trading is restricted by SEBI.
  • Thus, insider trading is considered illegal.

7. Answer the following questions.

Question 1.
What is Stock Exchange? Explain the organizational structure and features of the Stock Exchange.
Answer:
Stock Exchange is a place where securities are purchased and sold in an organized manner. It is also known as Stock Market, Share Market, Share Bazaar, or Secondary Market. The Securities Exchange Board of India regulates the stock exchange.

Organization Structure of Stock Exchanges in India:
In India, the stock exchange may be organized in one of the following three forms:

  • Voluntary Non-Profit making organization
  • Companies with liability limited by shares
  • Companies with liability limited by guarantee

The Securities Regulation Act 1956 provides rules for functioning, licensing, recognition, and controlling the stock exchanges.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

Features of Stock Exchange:
(i) Market for Securities:
Stock exchange deals with securities. Securities include equity shares, preference shares, debentures, government securities, and bonds, etc. It is a trading place where corporate securities and government securities are traded.

(ii) Second Hand Securities:
Stock exchange includes trading of securities that are already issued by the companies. In other words, second-hand securities are bought and sold among investors in the stock exchange.

(iii) Listed Securities:
Only listed securities can be traded on a stock exchange. Listing of securities provides protection of the investor’s interests. The company also has to strictly follow the rules laid down by the stock exchange.

(iv) Organised and Regulated Market:
The stock exchange is an organized market of securities. All the listed companies have to follow the rules and regulations laid down by the stock exchange.

(v) Specific Location:
The stock exchange is a place where securities are traded. It is a marketplace where brokers and intermediaries meet to conduct dealings in securities. Now, the stock exchange has also been digitalized.

(vi) Only Members can trade:
The stock exchange is only open to its members who are known as brokers. Brokers act as agents between members or their authorized agents on behalf of the investors.

Question 2.
Explain the importance of the Stock Exchange.
OR
State/Explain the role of the Stock Exchange.
Answer:
The stock exchange’s role is vital for the economic development of a nation. It is briefly stated as follows:
(i) Assist in raising funds:
Stock Exchanges’ enables companies to raise long-term funds which can be utilized for expansion and modernization and also for the purpose of setting up new projects.

(ii) Facilitates listing of shares:
The companies that issue shares to the public can get their shares listed in one or more stock exchanges thus, enabling them to raise long-term funds through the issue of shares.

(iii) Facilitates trading of shares:
The stock exchanges facilitate the trading of shares between sellers and buyers thus, brings liquidity to the shares. Sellers can sell shares and realize cash when in need of funds or whenever they want to book profits.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

(iv) Generate Employment:
Stock Exchanges generate employment facilities in the country as a number of brokers, sub-brokers, agents, and others employment. Stock Exchanges also facilitate indirect employment in the various sectors.

(v) Facilitates Capital Formation:
Stock Exchanges encourage investors to invest in the primary and secondary stock markets. By investments, money is saved. These savings leads to investment in shares and other securities thus, leading to capital formation.

(vi) Stimulates Industrial Development:
The stock exchanges facilitate mobilization of long-term funds through the issue of shares and debentures which are utilized by companies for Expansion and Modernization, Setting up of new projects.
Thus enhancing and improving industrial development in the country.

(vii) Facilitates Regional Development:
The stock exchanges facilitate regional development through companies that generate long-term funds due to them. Thus, utilizing the funds generated for the development of backward regions by setting up new units.

(viii) Provides Investment Opportunity:
The stock exchanges provide additional opportunities for investors to invest in shares. Usually, returns from stock markets are much higher as compares to traditional forms of investment, provided investment is done in good companies that provide good returns to investors.

(ix) Provides revenue to the government.
The stock exchanges provide revenue to the government either directly or indirectly. The stock exchanges pay tax on the revenue earned by them, an investor who invests in stock markets are subject to capital gains tax. The companies also pay their taxes thus, providing revenue to the government.

(x) Promotes efficient management of listed companies:
Stock Exchanges indirectly promote the efficiency of the management of listed companies. Listed companies have to perform well for their own interest and that of their shareholders. The efficiency of the listed company is reflected in the share prices on stock markets. Higher the efficiency, higher is the performance and as such higher the prices of the shares on the stock markets.

8. Attempt the following.

Question 1.
Write about the major Stock Exchanges in India.
Answer:
Following are the two most important Stock Exchanges in India.
(i) Bombay Stock Exchange BSE:

  • Bombay Stock Exchanges commonly referred to as the BSE is a stock exchange located on Dalai Street, Mumbai.
  • It is the 11th largest Stock Exchange in the world by market capitalization. Established in 1875, BSE is Asia’s first Stock Exchange and is the first listed Stock Exchange in India.
  • At that time it was called ‘The Native Share and Stock Broker’s Association. (NSSBA). Approximately over 5000 companies are listed in the BSE.
  • It is now a demutualized and corporatized entity registered under the Companies Act 1956.
  • (e) The BSE switched to an electronic trading system in 1995. This automated, screen-based trading platform is called BSE-On-Line Trading (BOLT).
  • BSE is the first exchange in India and second in the world to obtain ISO 9001:2000 certifications.
  • The BSE has also introduced a centralized
    exchange-based internet system, bsewebx.co.in to enable investors anywhere in the world to trade on the BSE platform.
  • It operates one of the most respected capital market educational institutes in the country (The BSE Institute Ltd). BSE also provides depository services through its Central Depository Services Ltd. CDSL arm.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Important Questions Chapter 12 Stock Exchange

(ii) National Stock Exchange (NSE):

  • NSE was set up by a group of leading Indian Financial Institutions in 1992 as a company and was recognized as a Stock Exchange in 1993 under the Securities Contracts (Regulation) Act, 1956.
  • It started trading activities in 1994.
  • It is the largest and most modem stock exchange in India.
  • The NSE is located in Mumbai. It was the first demutualized electronic exchange in India.
  • NSE was the first exchange in the country to provide a modern, fully automated screen-based electronic trading system that offered easy trading facilities to investors.
  • The main index of NSE is the NIFTY which was launched in 1996.

Features:

  • It has nationwide coverage.
  • There is transparency in dealings.
  • Investors can check the exact price at which the transaction took place.
  • The index of NSE is called The broader 50 share – NIFTY.

Objectives:

  • Establishing nationwide trading facilities for all types of securities.
  • Ensuring equal access to investors all over the country through an appropriate communication network.
  • Meeting informational benchmarks and standards.
  • Enabling shorter settlement cycles.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Stock Exchange

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Stock Exchange Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Stock Exchange

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
A stock exchange is where stock brokers and traders can buy and sell ______________
(a) Gold
(b) Securities
(c) Goods
Answer:
(b) Securities

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Stock Exchange

Question 2.
The ______________ is the first Stock Exchange to be recognized by the Indian Government under the Securities Contracts (Regulation) Act.
(a) BSE
(b) NSE
(c) OTCEI
Answer:
(a) BSE

Question 3.
______________ is a dealer in Stock Exchange who carries on trading of securities in his own name.
(a) Jobber
(b) Broker
(c) Bull
Answer:
(a) Jobber

Question 4.
A ______________ who expects fall in price of securities.
(a) bull
(b) bear
(c) Jobber
Answer:
(b) bear

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Stock Exchange

Question 5.
The practice of buying and selling within the same trading day before the close of the market on that day is called ______________
(а) insider trading
(b) day trading
(c) auction
Answer:
(b) day trading

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) SEBI(1) Expects the price of shares to rise in the future.
(b) Day Trading(2) Expects the price of shares to fall in the future.
(c) Bull(3) Buying and selling of securities during the same trading day.
(d) Bear(4) To protect the interest of investors in the securities market.
(e) BSE(5) Buying and selling of securities to particular investors.
(6) One of the oldest stock exchanges in India.
(7) To protect the interest of companies in the securities market.
(8) Buying and selling of securities within a week.
(9) Newest Stock Exchange in India.
(10) One who invests in new issues of securities.

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) SEBI(4) To protect the interest of investors in the securities market.
(b) Day Trading(3) Buying and selling of securities during the same trading day.
(c) Bull(1) Expects the price of shares to rise in the future.
(d) Bear(2) Expects the price of shares to fall in the future.
(e) BSE(6) One of the oldest stock exchanges in India.

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
A specific place where the trading of securities is arranged in an organized method.
Answer:
Stock Exchange

Question 2.
The first Stock Exchange to be recognized by the Indian Government under the Securities Contracts Regulation Act.
Answer:
BSE

Question 3.
A dealer in the Stock Exchange who carries on the trading of securities in his own name.
Answer:
Jobber

Question 4.
A speculator who expects the price of shares rises in the future.
Answer:
Bull

1D. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
A Stock Exchange is a reliable barometer to measure the economic condition of a country.
Answer:
True

Question 2.
Bombay Stock Exchange is the oldest Stock Exchange in India.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Stock Exchange

Question 3.
A broker is a dealer in the Stock Exchange who carries on the trading securities in his own name.
Answer:
False

Question 4.
A Bear is a speculator who expects the prices of shares to rise in the future.
Answer:
False

1E. Complete the sentences.

Question 1.
The oldest Stock Exchange in India is the ______________
Answer:
BSE

Question 2.
A speculator who expects fall in prices of share ______________
Answer:
Bear

Question 3.
A person who buys or sells shares on behalf of his clients is called as ______________
Answer:
broker

Question 4.
The largest and most modern stock exchange in India is the ______________
Answer:
National Stock Exchange

1F. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Regulator of Capital Market(1) …………………..
(b) ……………………(2) Nifty
(c) Jobber(3) …………………..
(d) …………………..(4) Oldest Stock Exchange in the world

(London Stock Exchange, Index of NSE, SEBI, Trades in securities in his own name)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Regulator of Capital Market(1) SEBI
(b) Index of NSE(2) Nifty
(c) Jobber(3) Trades securities in his own name
(d) London Stock Exchange(4) Oldest Stock Exchange in the world

1G. Answer in one sentence.

Question 1.
What is Stock Exchange?
Answer:
A Stock Exchange is a place or a platform where investors-individuals, institutions, or organizations meet to purchase or sell securities.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Stock Exchange

Question 2.
Who is a Broker?
Answer:
He is a licensed member of a stock exchange who transacts business on the behalf of his clients, being an agent between investors and jobbers.

Question 3.
Who is Jobber?
Answer:
A Jobber is a professional speculator in the stock exchange who carries on the trading securities in his name.

Question 4.
Who is a Bull?
Answer:
Bull (Tejiwala) is an optimistic speculator who expects the price of a share to rise in the future and buys with the hope of selling at a high price to earn profit.

Question 5.
Who is Bear?
Answer:
A bear is a speculator who expects the prices of shares to fall in the future and sells his securities at the prevailing prices to avoid loss.

Question 6.
Who is Lame Duck?
Answer:
A lame-duck is a bear broker whose expectations have gone wrong and makes a loss in his dealings.

Question 7.
What is a trading ring?
Answer:
The trading of shares that takes place during trading hours on the floor of the stock exchange is called the Trade Ring.

Question 8.
What is Sensex?
Answer:
Sensex is the index of the BSE which represents the increase or decrease in prices of stocks of a selected group of companies.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Stock Exchange

Question 9.
What is Rally?
Answer:
If the Sensex or Nifty moves in an upward direction over a period of 14 to 20 trading sessions, it is called as a rally.

Question 10.
What is Crash?
Answer:
If the Sensex or Nifty moves in a downward direction, it is called a crash.

1H. Correct the underlined word/s and rewrite the following sentences.

Question 1.
One of the functions of SEBI is to protect the interest of issuers of securities in the securities market.
Answer:
One of the functions of SEBI is to protect the interest of investors in securities in the securities market.

Question 2.
A Broker cannot directly deal with investors.
Answer:
A Jobber cannot directly deal with investors.

Question 3.
A Bear expects prices of shares to rise in the future.
Answer:
A Bull expects prices of shares to rise in the future.

Question 4.
A Bull buys new issues of securities from the primary market.
Answer:
A stag buys new issues of securities from the primary market.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Stock Exchange

Question 5.
A stock market is an important constituent of the money market.
Answer:
A stock market is an important constituent of the capital market.

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Stock Exchange
Answer:
Stock Exchange is a specific place where various types of securities are purchased and sold. The term securities include equity shares, preference shares, debentures, government securities, and bonds, etc. including units of mutual funds. They act as intermediaries between investors and borrowers, to provide safety and stability to the investors, stock exchanges in India are regulated by SEBI.

Question 2.
Broker
Answer:
He is a member of the stock exchange and is licensed by the stock exchange to buy or sell shares on his client’s behalf. He is an agent between the investors and Jobber and earns his income in the form of commission or brokerage.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Stock Exchange

Question 3.
Jobber
Answer:
A Jobber is a professional speculator in the stock exchange who carries on the trading securities in his own name. He buys securities as an owner and sells them at a higher price, and cannot deal with investors directly.

Question 4.
Bull
Answer:
A Bull is a speculator who is optimistic, expects the price of a share to rise in the future, and buys with the hope of selling them at higher prices to earn profit. A bull’s action leads to higher prices for securities as there is an excess purchase over sales.

Question 5.
Bear
Answer:
Bear (Mandiwala) is a pessimistic speculator who expects a fall in the price of a security, so he sells his securities at prevailing prices to avoid loss as he anticipates further fall in prices. His action leads to lowering prices as there is an excess of sales over the purchase.

Question 6.
Contract Note
Answer:
It is a note given by a broker to his client in a specific form, validating the transaction. Its copy comes immediately to both after the transaction within 24 hours.

3. Study the following case/situation and express your opinion.

1. Mr. Y is a practicing Company Secretary offering advisory services to companies, institutions, etc. on corporate laws including the Companies Act. He has received few queries from his clients, please assist Mr. Y in answering them.

Question (a).
BDI bank wants to offer DP services. Whom should they approach for registering as DP?
Answer:
If BDI bank wants to offer DP services, they should approach the concerned Depository for registering themselves.

Question (b).
KM Financial wants to offer Debenture Trustee services. Where should they apply for getting registered?
Answer:
If KM Financial wants to offer Debenture Trustee services then they should be registered with SEBI to act as Debenture Trustee.

Question (c).
TT Ltd. Co. wants to issue an IPO. Should it get itself registered with SEBI?
Answer:
The entire IPO process is regulated by SEBI, TT Ltd. Co should register with The U. S. Securities and Exchange Commission (SEC) which ensures that the company has made disclosures in detail thus TT Ltd will get the green signal to issue IPO.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Stock Exchange

2. Mr. P has recently got his B.Sc. degree. He has enrolled in a course in the securities market. As a new student of this subject, he has few queries as follows:

Question (a).
Does a company need to be listed on a stock exchange’s ability to sell its securities through the stock exchange?
Answer:
Yes, a company needs to be listed on Stock Exchanges to sell its securities through the Stock Exchange.

Question (b).
What is the term used for referring to a stock exchange’s ability to reflect the economic conditions of a country?
Answer:
A Stock Exchange is the “Economic Barometer” and acts as an economic mirror that reflects the economic conditions of a country, eg. Boom, recession period.

Question (c).
Which term refers to the functions of the stock exchange as a provider of a ready market for sale and purchase of security?
Answer:
The “Liquidity” function is the main function of the Stock Exchange as it provides a ready market for the sale and purchase of securities.

4. Distinguish between the following.

Question 1.
Jobber and Broker
Answer:

PointsJobberBroker
1. MeaningA Jobber is one who buys and sells securities in his own name.A broker is an agent who deals in buying and selling securities on behalf of his client.
2. Nature of TradingA jobber carries out trading activities only with the broker.A broker carries out trading activities with the jobber on behalf of his investors.
3. Restrictions on DealingsA jobber is prohibited to directly buy or sell securities in the stock exchange. Also, he cannot directly deal with the investors.A broker acts as a link between the jobber and the investors. He trades i.e. buys and sells securities on behalf of his investors.
4. AgentA jobber is a special mercantile agent.A broker is a general mercantile agent.
5. Form of ConsiderationA jobber gets consideration in the form of profit. The positive difference between sale and purchase of securities.A broker gets consideration in the form of commission or brokerage. The rate/amount of brokerage is fixed by stock exchanges.
6. Amount of ConsiderationThe amount of Consideration payable to Jobber is determined by the competition of jobbers.The rate or amount of brokerage of a broker is fixed as per stock exchange provisions.

5. Answer in brief.

Question 1.
State the functions of SEBI.
Answer:
The various functions of SEBI are

  • To protect the interest of investors in the securities stock market.
  • To promote the development of securities markets.
  • To regulate the business in stock exchanges and any other securities market.
  • To register and regulate the working of stockbrokers, sub-brokers, share transfer agents, bankers to an issue, trustee of trust deeds, registrars to an issue, merchants bankers, underwriters, and such other intermediaries who may be associated with the securities market.
  • To register and regulate the working of the Depositories, Depository Participants, Custodians of securities, foreign institutional investors, credit rating agencies.
  • To register and regulate the working of venture capital funds and collective investment schemes including mutual funds.
    • To promote and regulate self-regulatory organizations.
    • To prohibit fraudulent and unfair trade practices relating to securities markets.
  • To promote investors’ education and training of intermediaries of the securities market.
  • To prohibit insider trading in securities.
  • To conduct research and carry out publications.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Stock Exchange

Question 2.
State any four features of the Stock Exchange.
OR
What are the features of the Stock Exchange?
Answer:
According to the Securities Contracts (Regulation) Act 1956, the term stock exchange is defined as, “An association, organization or body of individuals, whether incorporated or not, established for the purpose of assisting, regulating and controlling of business in buying, selling and dealing in securities.”

Husband and Dockerary have defined stock exchange as “Stock exchanges are the privately organized market which is used to facilitate trading in securities.”

The important features of a stock exchange are as follows:
(i) Market for Securities:
The stock exchange is a place where all types of corporate securities, as well as securities of government and semi-government bodies, are traded.

(ii) Second Hand Securities:
Securities traded in the Stock exchange are those securities that are already issued by the companies. In other words, second-hand securities are bought and sold among investors in a stock exchange.

(iii) Listed Securities:
Only securities that are listed with the stock exchange can be traded on a stock exchange. Listing of securities helps in protecting the interest of investors as companies have to strictly comply with the rules laid down by the stock exchange.

(iv) Organised and Regulated Market:
All Listed Companies have to comply with the guidelines of SEBI. Companies will also have to function as per the rules and regulations laid down by the Stock exchange.

(v) Specific Location:
The stock exchange is a specific physical place where securities are traded. It is a marketplace where brokers and intermediaries meet to conduct dealings in securities. Today, all trading is done electronically on a stock exchange.

(vi) Trading only through Members:
Securities in a Stock exchange can be traded only by the members of the exchange on their own behalf or through authorized brokers.

6. Justify the following statements.

Question 1.
The Securities and Exchange Board of India SEBI is the regulator for the securities market in India.
Answer:

  • The Securities and Exchange Board of India was set up on 12th April 1988. The main purpose of setting up SEBI was to develop and regulate stock exchanges in India.
  • The objectives of SEBI are to protect the interest of the investors and regulate the securities market in India.
  • To bring professionalism in the working of intermediaries in the capital markets, i.e., brokers, mutual funds, stock exchanges, Demat- depositories, etc. is also a feature of SEBI.
  • The role of SEBI also includes creating a good financial climate, so that companies can raise long-term funds through the issue of securities – shares and debentures.
  • The main function of SEBI is to register and regulate the working of stockbrokers, sub-brokers, share transfer agents, bankers to an issue, trustee of trust deeds, registrars to an issue, merchant bankers, underwriters, and such other intermediaries who may be associated with securities market.
  • Thus, it is rightly said that SEBI is the regulator of the securities market in India.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Stock Exchange

Question 2.
Stock exchanges work for the growth of the Indian economy.
Answer:

  • The stock exchange is a specific place where the trading of securities is arranged in an organized method.
  • The stock exchanges help in the process of rapid economic development by speeding up the process of capital formation as well as resource mobilization in India.
  • It helps in raising medium-term capital as well as long-term capital for the development and expansion of the companies in the Indian economy.
  • New industries and commercial enterprises can easily acquire capital funds for economic growth.
  • It reflects a healthy financial and investment conducive atmosphere in the economy. It stimulates investment in the productive sector which accelerates the process of economic development of the nation.
  • Thus, it is rightly said that the stock exchanges work for the growth of the Indian economy.

7. Answer the following questions.

Question 1.
Explain the functions of the Stock Exchange.
Answer:
Definition Of Stock Exchange: According to the Securities Contracts (Regulation) Act of 1956, the term ‘stock exchange’ is defined as “An association, organization or body of individuals, whether incorporated or not established for the purpose of assisting, regulating and controlling of business in buying, selling and dealing in securities.”

Husband and Dockerary have defined stock exchange as: “Stock exchanges are privately organized markets which are used to facilitate trading in securities.”

Stock Exchange performs various important functions discussed as follows:
(i) Mobilisation of Savings:
Stock markets are organized and regulated markets that protect the interests of the investors. It obtains surplus funds (savings) from individual households private and public sector units etc. and channelizes them in the proper direction. It thus provides a ready market for buying and selling securities.

(ii) Capital Formation:
Investors in securities are attracted due to good returns on investments and capital appreciation. The stock exchanges encourage investors to invest in the primary and secondary stock markets for investing in stock markets, investors need to save money. Savings lead to investment in shares and other securities. Such investments lead to capital formation.

(iii) Pricing of Securities:
The price of the securities are sold in the stock markets is based on demand and supply forces listed securities get prestige and reputation. When the prices of the shares go up constantly, their security value increases. The valuation of securities is useful to investors, the government, and creditors. The investors thus can gauge their investment worth and the creditors too can estimate the creditworthiness of a company.

(iv) Economic Barometer:
A stock exchange is a reliable barometer to measure the economic condition of a country. They encourage investors to invest and help companies to generate long-term funds thus promoting industrial development. The rise or fall in the share prices indicates the boom or recession cycle of the economy. The stock exchange is the pulse of the economy and the mirror that reflects the country’s economic status.

(v) Protecting Interest of Investors:
In the stock markets, only the listed securities are traded. The stock exchanges protect the interests of the investors through the strict enforcement of their rules and regulations. The securities Control (Regulation) Act 1956, provides rules for the functioning, licensing, and controlling speculations of stock exchanges. The SEBI also plays an important role in monitoring stock exchanges thus protect the interests of the investors by regulating intermediaries, monitoring speculation, and making the investors aware of their rights through IEPF, etc.

Maharashtra Board Class 12 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Stock Exchange

(vi) Liquidity:
The stock exchange facilitates liquidity by providing a ready market for the sale and purchase of securities. It provides marketability along with liquidity to investments in corporate enterprises. Because of stock exchange investors can convert a long-term investment into short-term and medium-term as it provides a two-way outlet by transforming money into an investment and vice versa without much delay.

(vii) Better Allocation of Capital:
The stock exchange regulates and controls the flow of investment from unproductive to productive, uneconomic to economic, unprofitable to profitable enterprises. Thus, savings of the people are channelized into industry yielding good returns, and under utilization of capital is avoided.

(viii) Contributes to Economic Growth:
The stock exchange help in the process of rapid economic development by speeding up the process of capital formation as well as resource mobilization. It helps in raising medium as well as long-term capital for the development and expansion of the companies. The resource of the economy flows from one company to another. This leads to capital formation as well as economic growth.

(ix) Providing Scope for Speculation:
Stock Exchanges’ like any other market provides a mechanism for evaluating the prices of securities through the basic law of demand and supply. Stock Exchange prices help to check the real worth of the securities in the market and thus permit healthy speculation of securities.

(x) Promotes the Habit of Savings and Investment: The stock market offers attractive opportunities for investment in various securities by obtaining funds from surplus units such as households, individuals, public sector units, central government, etc, and channelizing these funds for productive purposes.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.1 History of English Drama

Balbharti Yuvakbharati English 11th Digest Chapter 4.1 History of English Drama Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.1 History of English Drama

11th English Digest Chapter 4.1 History of English Drama Textbook Questions and Answers

1. Name any four periods of History of British drama.

Question 1.
Name any four periods of History of British drama.
Answer:
The four periods of History of British drama are:

  1. Medieval Period or Early Period (11th to 15th Century)
  2. Renaissance Period (16th to 17th Century)
  3. Restoration Period (1660 onwards)
  4. Victorian Period (1837 to 1901)

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.1 History of English Drama

2. List the four elements of drama.

Question 1.
List the four elements of drama.
Answer:
The four elements of drama are:

  1. Plot
  2. Characters
  3. Theme
  4. Stage directions

3. State a type of drama each from any four periods of history.

Question 1.
State a type of drama each from any four periods of history.
Answer:

  1. (Morality) Medieval period – Everyman (1490)
  2. (Comedy) Renaissance Period – A Midsummer Night’s Dream (1595)
  3. (Tragedy) Restoration Period – All for Love (1677)
  4. (19th Century Morality) Victorian Period – An Enemy of the People (1882)

4. Compare the features of comedy and tragedy.

Question 1.
Compare the features of comedy and tragedy.
Answer:

ComedyTragedy
1. Comedy is a humorous story with a happy ending.1. A tragedy is a serious story with a sad ending.
2. Characters in comedy are ordinary people from day to day life.2. Characters in tragedy are royal personages, extraordinary and with divine qualities.
3. Comedy reveals truth in humourous way.3. Tragedy reveals truth in realistic way.
4. Comedy gives emotional relief through laughter. E.g. As You Like It, A Midsummer Night’s Dream4. Tragedy brings purgation through arousing pity and fear in the mind of audience. E.g. Hamlet, King Lear…

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.1 History of English Drama

5. State the difference between poetry and drama.

Question 1.
State the difference between poetry and drama.
Answer:

DramaPoetry
1. Drama is a composition, normally in prose, telling a story and intended to be represented by actors imitating the characters and speaking the dialogue.1. Poetry is a verse or a poetic presentation for recitation than performance.
2. Drama is presentation in acts and scenes and dialogues.2. Poetry is presented in the form of stanzas and recited in rhyme and rhythm.
3. Drama is factual and realistic in its theme and message.3. Poetry is imaginative and visualizes the experience or scenario.
4. Drama consists of a beginning, middle and end. It’s complete in itself. E.g. Pygmalion by Georgr Bernard Shaw.4. Poetry doesn’t bother to be compact. It is beyond time, place and reason. E.g. Ozymandias by the poet P. B. Shelley.

6. State the difference between drama and novel.

Question 1.
State the difference between drama and novel.
Answer:

DramaNovel
1. Drama is a composition, normally in prose, telling a story and intended to be represented by actors imitating the characters and speaking the dialogue.1. Novel is written in basic prose style and it is only for armchair reading not for performance.
2. Drama is a presentation in acts and scenes and dialogues.2. Novel is a presentation of the events in the form of paragraphs.
3. Drama is a performance, so the characters are the mouthpieces of the dramatists.3. Novel is a prose narrative, so the narrator plays important role in describing the characters and their actions.
4. Dialogue is the most essential element of drama and is a greater exposure for the characters. E.g. As You Like It by Shakespeare.4. Although novels sometimes have dialogues, it is not a necessary part of the structure like it is for drama. E.g. Pride and Prejudice by Jane Austen..

7. Define drama.

Question 1.
Define drama.
Answer:
Drama is a Greek word meaning ‘act’ or ‘deed’. The Ancient Greek philosopher Aristotle used this term in a very influential treatise called the Poetics. In this text, Aristotle classified different forms of poetry according to basic features he thought could be commonly recognized in their composition.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.1 History of English Drama

8. Explain the term plot.

Question 1.
Explain the term plot.
Answer:
Plot is a logically developed chain of the events in a narrative. The events are arranged in such a way that the whole drama becomes an action. The plot of drama has six stages – Exposition, Conflict, Rising Action, Climax, Falling Action and Denouement or Ending. In short, Aristotle called plot as ‘a complete action’ and it means a plot consists of beginning, middle and end. The plot of a drama may be simple or complex.

9. Differentiate between characters and characterization.

Question 1.
Differentiate between characters and characterization.
Answer:
A character is a person, an animal, or a supernatural power performing action drama or any literary work. The dramatists create the characters as per their intentions and needs. The characters which are used to represent a particular trait or quality are stock or static characters. The characters which change and have varied angle are called round or dynamic characters.

On the other hand, characterization is an art and the techniques a dramatist or a writer used to create and develop characters. The dramatists take every effort to bring the characters to life by establishing their relation with the characters. In short, characterization is the process through which the dramatists try to reveal the characters and their personal qualities.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.1 History of English Drama

10. Enlist a few reasons for watching a drama live on the stage.

Question 1.
Enlist a few reasons for watching a drama live on the stage.
Answer:
The reasons for watching a drama live on the stage are:

  1. Live drama involves real people on real stage giving real experience to the audience.
  2. It boosts our literary knowledge and develops our understanding of drama.
  3. It has greater impact on our perspective towards life and helps to form objective approach.
  4. It helps us to present our views and respect others views. It guides us to take proper decisions in life.
  5. It gives direct purgation of our emotions and builds our confidence.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.6 The Art of Compering

Balbharti Yuvakbharati English 11th Digest Chapter 3.6 The Art of Compering Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.6 The Art of Compering

11th English Digest Chapter 3.6 The Art of Compering Textbook Questions and Answers

Question 1.
Read the given words and share with your friend what comes to your mind.
Answer:
Anchoring:
It requires absence of stage fright, presence of mind and confidence.
Compering:
It requires, confidence and knowledge and smartness to make quick changes.
Hosting Programmes:
He has to shoulder responsibility of everything needed for the programme including stage arrangement, seating arrangement, lighting arrangement, mike, etc.
Public Speaking:
It requires communication skill and fluency in language.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.6 The Art of Compering

Question 2.
Discuss the essential qualities and also the precautions that a compere should take while compering a programme.
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.6 The Art of Compering 1
Answer:
Precaution to be taken:

  1. A compere should keep the audience constantly engaged.
  2. He should be confident enough to handle the last minute change in the formal programme.
  3. He should take precaution to follow th protocol while anchoring the official programme.
  4. He should always keep in mind that he is not the star of the programme but only an anchor.

(A1)

Question 1.
Imagine that you wish to organize a cultural event in your college. Prepare your own web chart to indicate the qualities that you expect to have in a compere.
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.6 The Art of Compering 2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.6 The Art of Compering 3

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.6 The Art of Compering

(A2)

Question (i)
Imagine that you are a compere of a prize distribution ceremony of your college. Write a script of the same. You can take help of the following points.
(a) Introduction
(b) Welcome speech
(c) Lighting the lamp
(d) Welcome song
(e) Main event
(f) Vote of thanks
Answer:
(a) Introduction: Honorable Chief Guest, respected Principal of the college, respected teachers and highly enthusiastic audience, I welcome one and all on behalf of our college.

(b) Welcome speech: Today, as we gather for the prize distribution ceremony, we are privileged to have Mr. Joy Joshi as the Guest of Honor. Mr. Joshi is a social worker and the Principal of New Era Art and Commerce College. I welcome Joshi sir on behalf the principal of our college. I request our Principal -to felicitate Joshi sir with a bouquet and a momentum as a token of respect.

(c) Lighting the lamp: To begin with our programme. I call upon our honorable Chief Guest Shri Joshi to light the traditional lamp. I also request all the dignitaries on the dais to join Joshi sir. Lighting of the traditional lamp symbolizes spread of knowledge. It leads us from darkness to light.

(d) Welcome song: Now I call upon the stage a group of students to recite the welcome song.
Thank you friends. It a nice presentation, we all enjoyed the song.

(e) Main event: Throughout the year, various co-curricular competitions were organised in college. It included music, dance, rangoli and elocution too. I request our Chief Guest to felicitate prize winning students. Let me begin the prize distribution ceremony by calling on stage Mukta Deo, the toper of the previous year. She secured 95% marks in the Board Examination. Congratulations to Mukta Deo.

Now, I call upon the stage Miss. Gauravi Khanna who stood first in the dance competition, Mr. Advait Kulkarni who bagged gold medal in inter-college swimming competition and Miss. Anahita More who stood first in inter-college singing competition.

It gives me immense sense of satisfaction the as we approach to the end of the programme. I feel honoured as many of my classmates and friends are honoured today. Friends, winning and losing is a part of game. What matters is participation in the event. Let’s again congratulate all the winners and the participants of all the contests. Let’s motivate them with a big round of applause for their journey towards progress. After all journey towards success begins with a single step.

Sincere thanks to Honourable Chief Guest Shri Joshi. Special thanks to our Vice Principal Mrs. Shreya Patil and teachers for organizing this programme, the audience for your presence. Your appreciation and motivation will help our friends in their journey towards success.

Thank You.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.6 The Art of Compering

Question (ii)
Mass media events often need comperes. Find out the area or sector in which a compere is a must. Write about the special skills needed to take up compering as a career and give some clues about how to acquire these skills.
Answer:
Programmes like prize distribution ceremony, music concert, dance competition, need a compere. Special skills are required for compering such programme.
(a) A compere must have good communication skill. He/She must have knowledge of the subject while compering any music show. He/She must know about the song, the singer, the film to which the song belongs. He/She must know the lyrics and the meaning of the song too. Sometimes certain incidents are related with songs. A compere must know everything so that he can use the same while compering if needed.

(b) Attire of the compere must be suitable for the event and he should be able to carry the same comfortably.

(c) Confidence is the most important criteria for choosing the career in compering.

(d) A compere must be able to use variations in his voice particularly while narrating emotional incidents, patriotic songs, sad songs, etc.

(e) The body language should reflect enthusiasm and high level of positive attitude.

(f) Flexibility and cooperative nature are essential to make career in compering because anything can happen at the last minute during the event. A compere should be able to handle the situation skillfully without disturbing the already declared schedule. This requires management skills.

(g) Many times being multilingual is the requirement of the programme. It is necessary that a compere must have the knowledge of the regional and the national language.

(h) Presence of mind is required to add or omit the last minute entry or exit in the contest.

Every aspirant in compering must develop all these skills. He/She must inculcate the habit of reading, punctuality and practice. He/She should update himself daily with the latest compering techniques. Reading and accurate pronunciation play important role in grooming the personality of a compere. He/She should be interested in the fields like politics, sports, music, current affairs, entertainment, etc. The practice of all these can make his personality a versatile one.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.6 The Art of Compering

(A3) Project:

Question 1.
Make a list of functions/events/programmes/activities organized in your junior college. Choose three events and plan a programme schedule of your own. Prepare a script as well to show the associating role of the compere for a particular event. Make your own sequence and design a template for the same.

Yuvakbharati English 11th Digest Chapter 3.6 The Art of Compering Additional Important Questions and Answers

Question 1.
Imagine that you have to arrange a ‘Teachers’ Day Celebration’ programme in your college. Prepare a schedule of the programme.
Answer:

  1. Introduction
  2. Welcome speech
  3. Lighting the lamp
  4. Welcome song
  5. Felicitation of the teachers
  6. Principal’s speech
  7. Speech of the Chief Guest
  8. Vote of thanks

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.6 The Art of Compering

Glossary:

  1. compering – act as compere (host)
  2. ceremony – a celebration of an event, achievement or anniversary
  3. elegance – graceful and stylish in appearance
  4. confidence – the feeling of trust
  5. voice modulation – control or adjustment of voice
  6. language fluency – ability to speak or perform in a Language
  7. bountiful – ample.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 5 Janapadas and Republics

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 5 Janapadas and Republics Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 5 Janapadas and Republics

1A. Choose the correct alternative and write the complete sentences.

Question 1.
A region occupied by the ‘janas’ was called as __________
(a) Ganarajya
(b) Janapada
(c) Mahajanapada
(d) Gotra
Answer:
(b) Janapada

Question 2.
The principal functionary of a Ganasangha was known as __________
(a) Senapati
(b) Bhandagarika
(c) Raja
(d) Uparaja
Answer:
(c) Raja

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 5 Janapadas and Republics

Question 3.
The author of the ‘Ashtadhyayi’ which mentions ‘Janapadin’ was __________
(a) Kautilya
(b) Panini
(c) Chanakya
(d) Vyas
Answer:
(b) Panini

Question 4.
The sense of territoriality and the ensuing awareness __________ were the main factors responsible for the formation of ancient Janapadas in India.
(a) of unity
(b) of authority
(c) of autonomy
(d) of public authority
Answer:
(c) of autonomy

1B. Find the incorrect pairs from set ‘B’ and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) Praachyaof the east
(b) Praatichyaof the west
(c) Udichyaof the north
(d) Aparantathe region to the north of Vindhya ranges

Answer:
(d) Aparanta – the region to the south of Vindhya ranges

2. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
The Ganasangha of the Youdhey, Malav, Kshudraka were mentioned as Ayudhajivi. Because-
(a) it was in the northeast region of the Indian Subcontinent.
(b) these people were skilled warriors and warfare was the means of their livelihood.
(c) they were skilled in trade and commerce.
(d) these were the ganasanghas dependent on agriculture and animal husbandry.
Answer:
(b) these people were skilled warriors and warfare was the means of their livelihood.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 5 Janapadas and Republics

3. Complete the concept map.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 5 Janapadas and Republics 3 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 5 Janapadas and Republics 3 Q1.1

4. Explain the concepts with examples.

Question 1.
Ganarajya and Sangharajya
Answer:

  • ‘Gana’ means the ruling class comprising members of equal social status.
  • Similarly, ‘sangha’ means a state formed by many kulas or janapadas by coming together.
  • By the 6th century B.C.E. many sangharajyas had come into existence.
  • There were three main types of the ancient federation of states in India:
  • Ganarajya of the members of the same kula. For example, Malava and Shibi.
  • Ganarajya was created by more than one kulas coming together. For example, Vajji Ganasangha. It included eight kulas. Vajji, Lichchhavi, Dnyatruk, and Videha were the important ganas among them.
  • More than one ganrajyas coming together to create a sangharajya. For example, Yaudheya- Kshudrak Sangh.

Question 2.
Vartashastarpajivi Ganasnagh
Answer:

  • Ancient Indian literature mentions two more types of ganasanghas.
  • ‘Ayudhjivi’ sangh and ‘Varta-Shastropajivi’ sangh.
  • ‘Varta’ means trade and commerce.
  • The people in the Varta-Shastropajivi ganasanghas lived by trade and commerce, agriculture and animal husbandry, as well as their skills in warfare.
  • People in the Kamboj and Saurashtra ganasanghas earned their livelihood by these means.

Question 3.
‘Jana’ and ‘Janapada’
Answer:

  • Vedic people used the term Jana to designate a group of people, united under a common bond of singular kinship structure.
  • Their settlement was known as ‘Grama’.
  • A cluster of gramas consisting of the same Jana was known by the name of that particular Jana.
  • A region occupied by a Janas was called Janapada.
  • Gradually the Janapadas had more formal administrative structures transforming them into independent states.
  • These were the first well-established states of ancient India.
  • However, this does not necessarily mean that every Janapada evolved into an independent state.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 5 Janapadas and Republics

5. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Describe the democratic and oligarchic states in ancient India.
Answer:
Democratic States:

  • Some of the ganasanghas were divided into regional zones called ‘Khanda’.
  • They functioned through a group of elected individuals, who were found capable.
  • Each of the elected members represented his respective khanda.
  • These elected members were installed with collective authority for the smooth running of the ganasangha.
  • This was a democratic system. Ganasanghas which functioned in this democratic way existed in Punjab and Sindh at the time of Alexander’s invasion.
  • Each elective representative of the respective regional zone was designated as ‘Ganamukhya’.
  • Every ganamukhya was a member of the assembly known as ‘ganaparishada’.
  • The decisions made by the ganaparishada were implemented by designated functionaries of various cadres.
  • He was known as the ‘Adhyaksha’ or ‘Raja’.

Oligarchic States:

  • In this type the elite class in the society held all the powers of decision-making and administration,
  • Panini and Kautilya mention them as ‘Rajshabdopajivi’ Sangh.
  • Panini includes Vajji, Andhaka, Vrishni, Yaudheya in the Rajashabdopjivi type.
  • Kautilya includes the Vrijji or Vajji, Madrak, Kuru, Panchala, etc. in this type.
  • This type of ganasanghas was more prevalent in the eastern region of Uttar Pradesh and Bihar.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 5 Janapadas and Republics

Activity

Present an act in the class based on the simulation of the administrative system of an oligarchic state.
Answer:
Students have to make the presentation in class.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Film Review

Balbharti Yuvakbharati English 11th Digest Chapter 3.5 Film Review Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Film Review

11th English Digest Chapter 3.5 Film Review Textbook Questions and Answers

1. Read the following conversation and complete the activities given below.

  • Minnie: Exams are over. I feel so relaxed ! Let us plan something interesting.
  • Ritu: What about a movie?
  • Paddy: Great! Let’s go for “Aladdin”!
  • Minnie: Oh, no! I have seen it. It has only a ‘one star’ rating.
  • Ritu: How about that new release ummm….yes, “Harry Potter?
  • Della: It is boring. I have read the review this morning. I don’t want to waste my time.
  • Paddy: Wait, friends. I will check. Let’s decide later.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Film Review

Question (i)
Choose the correct alternative from the following. From one star given to the movie we conclude that –
(a) The movie is very short.
(b) The movie is not worth watching.
(c) The movie is serious.
(d) The movie is in black and white.
Answer:
(b) The movie is not worth watching.

Question (ii)
Discuss how/why are ‘stars’ given to a movie.
Answer:
A star is a symbol of movie rating .It was in 1928 that a newspaper film critic Irene Thiner initiated the grading system on a scale of zero to three status. Star are given to a movie to know how good, bad or average a movie is.

Question (iii)
The word ‘Review’ is different from summarizing and appeal writing. Choose the correct statements of the following.
(a) Film review is an expression of your personal views towards a particular film, documentary or movie.
(b) A film review gives you an opportunity to express opinions about the movie, including its characters, plot and background.
(c) A film review gives appealing sentences that make your reader curious or anxious about the film.
(d) A review means explanation of each and every event of the film.
Answer:
(a) Film review is an expression of your personal views towards a particular film, documentary or movie,
(b) A film review gives you an opportunity to express opinions about the movie, including its characters, plot and background.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Film Review

(A1)

Question (i)
Every movie is worth critiquing. Describe in detail each point related with the film review with the help of the following web.
Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Film Review 1
Answer:
Film Review : Dangal

Genre: Dangal is the most inspiring and entertaining movie. The film also makes strong feminist statement showing girls at par with boys.

Script Writer: Script of the movie ‘Dangal’ is written by Nitesh Tiwari who has been successful in creating the interest of the audience not only in the story of the film but also in the sport of wrestling.

Direction: The direction is also done by Nitesh Tiwari. He won the Filmfare award for the Best Director, 2017 for Dangal.

Producer : The film is produced by the renowned actor Amir Khan. Kiran Rao and Siddharth Roy Kapoor.

Acting : Amir Khan played the role of Mahavir Singh Phogat and Sakshi Tanwar played the role of the wife of Mahavir Singh Phogat. Zaira Wasim and Fatima played the role of Geeta and Sanya Malhotra and – Suhani Bhatnagar played the role of Babita Phogat. Aparshakti Khurrana and Rutvik Sahora played the role of Omkar, the nephew of Mahavir Singh Phogat. A negative role is played by Girish Kulkarni, the coach of Geeta Phogat and Babita Phogat.

It is wonderful to see Amir Khan as Mahavir Singh Phogat on a big screen. His appearance as the father of his daughters, their coach, guide and strong supporter till the end touches the audience emotionally.

Music and Sound: Music director Pritam and lyricist Amitabh Bhattacharya smartly themed their music. Some of the songs evoke the innocence of every viewer.

Cinematography: The cinematographer of the movie is Sethu Sriram. (Satyajit Anand). He presented a senario of an authentic and real wrestling matches that kept the audience spell bound till Geeta Phogat the daughter of Mahavir Singh Phogat bags gold medal for the Nation.

Plot Analysis: The film Dangal focuses on the continuous efforts of Mahavir Singh Phogat and his daughters to realize the dream. Struggle of the daughters Geeta and Babita and their hard work are the main stroyline of the movie. Mahavir Singh Phogat the wrestling champion was forced to give up wrestling for better employment. He was highly discouraged because he wanted to win a Gold for the nation. He thought that his unborn son would do it. However, Mahavir Singh due to the birth of his daughters, loses hope of bagging gold medal yet, keeps his decision of training the daughters in wrestling.

Continuous and regular training make the daughters wrestlers. After defeating the boys in the village, Mahavir decides to admit the daughters in National Sports Academy. Discouraged due to different techniques taught there, Mahavir decides to train daughters personally. The coach decides to ban the daughters from playing wrestling but Mahavir Singh manages and the daughters continue to receive training in the academy. Inspite of many problems Mahavir provides training to his girls by watching videos of the matches played by the daughters.

The jealous coach locks Mahavir Singh in a room during the final match played by his daughter. Frustrated Mahavir stands up joyfully to hear the Indian National Anthem. Finally, the daughters bring smile on the face of Mahavir Singh Phogat. The cooperation of the daughters during their hard training, sacrificing small joys of life, overcoming every obstacle in the way is presented in a perfect manner.

Message: “Believe in Yourself’ and “Work hard till you achieve your Goal”. The film also arouses social cause of treating girls and boys equally.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Film Review

Question (ii)
Discuss and explain the movie ‘The Jungle Book’ with the help of the following points.
(a) Classic elements
(b) Fantasy
(c) Photorealism
(d) Blending of emotions
Answer:
Rudyard Kipling, created an intense world with a description of the jungle and creatures living in it using his concept, Disney made the classic tale of Mowgli into film, wherein, Mowgli became the central character. It is interesting to watch the story of a boy after his fathers death is discovered by Bagheera, the black panther. A pack of wolves and Raksha are the boy’s caretakers. Mowgli’s jump, swinging from tree to tree, other live animals, running scenes are perfectly presented to make the audience believe about Mowgli’s inclination towards behaving like animals.

Sher Khan’s unsympathetic behaviour towards Mowgli and Mowgli’s decision to search human beings like him brings about acceptable twist in the story. Blood curdling incident of Kaa’s hypnotising attack on Mowgli is presented in a wonderful manner. Thus the movie ‘The Jungle Book’ takes the audience into a world of fantasy. There is a perfect blend of emotions which is brought by presenting Mowgli’s relation with the fatherfigure Bagheera, motherly Raksha, friendly pack of wolves. The film is also an incredible visual treat – with only one human character, introduction of various species of animals. The movie is interesting to watch and is highly recommended.

Question (iii)
‘It all builds on the charm of the 1967 film, which by itself is a must watch for any child.’
Explain the sentence in the context of the movie, focusing on the two given phrases ‘Charm of the 1967 film’ and a ‘must watch’.
Answer:
The year 1967 is considered to be very crucial in the film industry. It is the time when many revolutionary films were produced. New themes were introduced and very different stories were brought about. ‘An Introduction of the World of Fantasy’ is one them.

The Jungle Book is a perfect movie which easily takes the audience into the world of fantasy in a unique way. Though the mind does not believe on the story of Mowgli, him being handled safely by the wild animals, heart is made to believe the same. This is perfectly brought about by Jon Favreau in ‘The Jungle book.’ Thus the movie is really a charm of 1967 which is a must watch for all generations to come.

(A2)

Question (i)
Complete the following sentences.
Answer:
The factors that have made ‘The Jungle Book’ a great movie are –
(a) It is a fantasy world of wonder.
(b) The effective animation and presentation of the wildlife make the movie interesting.
(c) The story of the movie is unique.
(d) The film is a perfect blend of human emotions and a journey in the world of fantasy.

Question (ii)
The present review concludes with two words ‘Heartwarming and Enjoyable’. Write your opinion in about 100 to 150 words.
Answer:
The Jungle Book is a unique combination of Rudyard Kipling’s story and Favreau’s direction. It is an awesome experience to watch the same on the big screen. Presence of the orphan boy Mowgli in the forest, his interaction with wild animals, their love and care towards him, emotionally keeps the audience glued to the screen. The perfect landscaping and setting delves the audience into the world of the jungle throughout the movie. Mowgli’s behaviour following the laws of the Jungle, the supersized orangutan, dangerous python, Mowgli’s learning of practical wisdom from Bagheera the father figure, make it a wonderful experience to watch. Thus the movie is heartwarming and enjoyable.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Film Review

(A3)

Question (i)
‘Narnia’ (Part 1, 2, 3, 4) is a film about four children who find a path to Narnia. Discuss the special effects and direction. Write a review with the help of the following points in about 100-150 words.
(a) Storyline
(b) Producer
(c) Director
(d) Music Director
(e) Characters / Casting
(d) Setting / Location
(f) Conflict
(g) Message
(i) Significance of the title
Answer:
‘Narnia’ potrays the history of Narnia, an imaginary world of fantasy and magic from its creation to its destruction. The movies, directed by Andrew Adamson (first two parts), Michael Apted (third partjand Joe Johnstaone (fourth parts) is based on C. S. Lewis’s series of novel. ‘The Chronicles of Narnia’.The movie revolves around the adventures of Pevensie siblings, Peter, Susan, Edmund and Lucy who are sent away to a safe place during the world war.

While playing hide and seek, they discover the magical wardrobe which on opening, takes them to the enchanted island of Narnia. The beautiful cinematography and performance of the children, world of fantasy and magic, speaking animals is an awesome experience to watch. The separation of the children from their mother, death of some animals, witches yelling,etc., are presented in a perfect way that brings tears rolling down from the audience’s eyes.

The basic conflict of the movies is the conflict between good and evil. Each part of the movie has slight different representation. Yet, they potray a single message of triumph of good over evil. The real success of the him is not only touching the heart of the audience but also making them believe in the world of imagination and fantasy. The cinematography and animation are so skillful that the animals look real. The him enlightens the audience by opening the doors of a new world of imagination. The movie teaches the audience beautiful special effects and sound, adventure, unity and sacrihce for each other.

(A4)

Question (i)
Form groups and try to write a script for a short him or documentary on any topic of your choice. The script must develop properly. You can take help of the following points.

  • choose a topic
  • central theme
  • the beginning, the middle and the end
  • the message

Answer:
[Students are expected to attempt this question on their own.]

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Film Review

Question (ii)
Form groups and use the ICT lab of your Junior College to make a shorthlm on the script that you have prepared. There are several soft-wares that can be used for editing. You can take professional help. One can upload his/her him on mediums like Youtube and submit the link to the subject teacher.
Answer:
[Students are expected to attempt this question on their own.]

Question (iii)
There are ample career opportunities in him making and producing hlms.
The following professions require different professional skills,write them accordingly.
table
‘The story of the movie decides it’s success’. Comment.
Answer:
The story is the heart of a play/film. The music, direction, cinematography, special effects are made to relate to the story. It is the story of the movie which makes the audience spellbound. The story always has a message to the audience. It is the story that helps the audience specially the youngsters, to imagine, to learn, to create interest in the world around, to get inspired and to think. Cinematography, music, animation, etc., give a wonderful experience to watch any movie on the big screen. All these revolve round the central theme ‘the story’ of the movie.

Question 5.
You must have heard about Film and Television Institute of India (FTII), Pune. It is India’s top media Institute. It plays an important role in providing talent to commercial cinema, TV and web serials. Browse the internet and find information about other institutes in India and abroad.
Answer:
[Students are expected to attempt this question on their own.]

Yuvakbharati English 11th Digest Chapter 3.5 Film Review Additional Important Questions and Answers

Question 1.
What are the steps and stages in review writing?
Answer:
A film critic is an article containing analysis and evaluation of a film, While writing a review about a film, a writer has to consider various things. A film critic should write about the relevance of the title, storyline and producer. He should write about the type of film, its director and the cast.

A film critic should write about various events, cinematography, set design, music, plot, characters and message given through the film. He/She should write about the sequence of the events according to its importance. Lastly, he/she should suggest to edit or add the title or content according to its necessity.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Film Review

Question 2.
What are the aspect of the review?
Answer:
Film review is an analysis or evaluation of a film from the viewer’s point. Various aspect of review are the genre, plot analysis, characterization, cinematography, music, production and direction, plot, message given in the film (moral), sound, set designs and location.

Question 3.
What are the precautions to be taken while writing a film?
Answer:
Film review is an analysis or evaluation of a film from the viewer’s point. Precausions should be taken while writing a review of a film. A review should create curiosity about the movie but not discourage the reader. While commenting on the film dealing with social issues, the writer should not hurt the feelings of people. Critic should express opinion about the film.

A personal attack on any actor, producer, director should be avoided. A review writer should have knowledge of various aspect of editing and cinematography. He should avoid commenting on religious beliefs. While penning down the thoughts, a review writer should be careful about religious sentiments.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 3.5 Film Review

Glossary:

  1. photorealism – detail description of
  2. resourcefulness – ability to overcome difficulties
  3. relevance – appropriate
  4. genre – style or category of art/music/literature
  5. cinematography – the art of photography and camera work in film-making
  6. characterization – the creation of a fictional character
  7. plot – the main events of a play/novel/film.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th History Important Questions Chapter 4 Vedic Period

1A. Choose the correct alternative and write the complete sentences.

Question 1.
____________ was composed in India around 1500 B.C.E.
(a) Atharvaveda
(b) Samaveda
(c) Yajurveda
(d) Rigveda
Answer:
(d) Rigveda

Question 2.
In the year 1583, an Italian merchant ____________ came to Kochi, Kerala.
(a) Vasco da Gama
(b) Filippo Sassetti
(c) Albuquerque
(d) Ferdinand
Answer:
(b) Fillippo Sassetti

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period

Question 3.
The texts of the four Vedas are known as the ____________
(a) Aranyaka
(b) Brahmanas
(c) Samhitas
(d) Upanishads
Answer:
(c) Samhitas

Question 4.
The verses in the Rigveda are known as ____________
(a) Ruchas
(b) Suktas
(c) Mandala
(d) Mantras
Answer:
(a) Ruchas

Question 5.
The Vedic society was organised into four classes known as ____________
(a) Ashramas
(b) Varnas
(c) Javas
(d) Mahajanapadas
Answer:
(b) Varnas

Question 6.
____________ mentioned as the Lord of Urvara.
(a) Agni
(b) Varun
(c) Indra
(d) Pushan
Answer:
(b) Varun

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period

Question 7.
The chariot makers in the Vedic Period were known as ____________
(a) Rathakara
(b) Taksham
(c) Kulal
(d) Vaya
Answer:
(a) Rathakara

Question 8.
The verses in ____________ is known on ‘Rueha’.
(a) Samaveda
(b) Rigveda
(c) Atharvaveda
(d) Yajurveda
Answer:
(b) Rigveda

Question 9.
The ____________ is regarded as the text that is fundamental in development of Indian music.
(a) Rigveda
(b) Samaveda
(c) Yajurveda
(d) Atharvaveda
Answer:
(b) Samaveda

1B. Find the incorrect pair from set ‘B’ and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) RigvedaSuktas (hymns)
(b) YajurvedaExplanation of the sacrificial rituals
(c) SamavedaRules of reciting mantras
(d) AtharvavedaRules of grammar

Answer:
(d) Atharvaveda – Charms and medicines for various problems and diseases

Question 2.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) ShatdruSutlej
(b) AsikniChinab
(c) ParushiBias
(d) VitastaJhelum

Answer:
(c) Parushi – Ravi

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period

Question 3.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) KubhaKabul
(b) GomatiGomal
(c) SuvastuSwat
(d) ‘God’s CountryDevraya Desh

Answer:
(d) ‘God’s Country’ – Devnirmit Desh

1C. Find the odd one out.

Question 1.
Deities of the Vedic period:
(a) Indra
(b) Varun
(c) Ashwins
(d) Rathakara
Answer:
(d) Rathakara

Question 2.
Rivers of the Saptasindhu:
(a) Shatdru
(b) Vipas
(c) Asikni
(d) Cauvery
Answer:
(d) Cauvery

Question 3.
The Vedas:
(a) Rigveda
(b)Yajurveda
(c) Upanishad
(d) Atharvaveda
Answer:
(c) Upanishad

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period

Question 4.
Terms associated with the textile industry:
(a) Tantum
(b) Otum
(c) Shuttle
(d) Uran
Answer:
(d) Uran

2A. Write the names of historical places, persons, and events.

Question 1.
Asiatic Society of Bengal in 1784.
Answer:
Sir William Jones

Question 2.
Tribal Settlements.
Answer:
Krishtya

Question 3.
Earthen Jars in Marathi.
Answer:
Rahatgadage

Question 4.
Vedic name for carpenters.
Answer:
Takshan

Question 5.
Vedic name for the weaver.
Answer:
Vaya

Question 6.
Two well-known epics.
Answer:
Ramayana and Mahabharata

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period

Question 7.
River transport.
Answer:
Navya

2B. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
The Rigvedic culture is the culture of the ____________
(a) Early Vedic period
(b) Late Vedic Period
(c) Post Vedic Period
(d) Pre Vedic period
Answer:
(a) Early Vedic period

Question 2.
The Atharvaveda contains information about ____________
(a) Science, Technology and Inventions.
(b) Charms and medicines for various problems and diseases.
(c) Day-to-day life.
(d) The norms of statesmanship.
Answer:
(b) Charms and medicines for various problems and diseases.

Question 3.
The ____________ also mentions trade by exchange, negotiations, and traders travelling far and wide to earn profits.
(a) Atharvaveda
(b) Samaveda
(c) Yajurveda
(d) Rigveda
Answer:
(d) Rigveda

2C. Write the correct chronological order.

Question 1.
(a) Brahmanas
(b) Aryamka
(c) Vedas
(d) Upanishada
Answer:
(a) Vedas
(b) Brahmanas
(c) Aryamka
(d) Upanishads

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period

Question 2.
(a) Grihasthashram
(b) Vanaprasthashram
(c) Brahmacharyashram
(d) Sanyasashram
Answer:
(a) Brahmacharyashram
(b) Grihasthashram
(c) Vanaprasthashram
(d) Sanyasashram

Question 3.
(a) Vedic Literature and Social organisation of Vedic Times
(b) Vedic literature, Linguistics, and Archaeology
(c) Later Vedic Period
(d) The Early Vedic Culture
Answer:
(a) Vedic literature, Linguistics, and Archaeology
(b) Vedic Literature and Social organisation of Vedic Times
(c) The Early Vedic Culture
(d) Later Vedic Period

3. Complete the concept maps.

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period 3 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period 3 Q1.1

Question 2.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period 3 Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period 3 Q2.1

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period

Question 3.
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period 3 Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period 3 Q3.1

4. Explain the following concepts.

Question 1.
Varna System.
Answer:

  • The Vedic society was organized into four classes known as ‘Varna’, namely, Brahmana, Kshatriya, Vaishya, and Shudra.
  • The varna system is first mentioned in the tenth mandala (chapter) of the Rigveda.
  • In the later Vedic period, the varna system lost its flexibility.
  • Also, the caste system got rooted firmly by this period.
  • In the beginning, the varna or the caste was decided by one’s occupation.
  • Later it came to be determined on the basis of birth.

5. Explain the statement with reasons.

Question 1.
It became impossible to change one’s Varna and caste in which he/she was born.
Answer:

  • The varna system is first mentioned in the tenth mandala (chapter) of the Rigveda.
  • In the later Vedic period, the varna system lost its flexibility.
  • Also, the caste system got rooted firmly by this period.
  • In the beginning, the varna or the caste was decided by one’s occupation.
  • Later it came to be determined on the basis of birth.
  • Hence it became impossible to change one’s varna and caste, in which he/she was born.

Question 2.
Vedic literature is supposed to be the earliest literature of India.
Answer:

  • The language of Vedic Literature in Sanskrit and it is one of the oldest languages.
  • Vid’ in Sanskrit means to know and ‘Ved’ means knowledge.
  • The four Vedas namely, Rigveda, Yajurveda, Samaveda, and Atharvaveda form the core of the Vedic literature.
  • The texts of these four Vedas are known as the ‘Samhitas’.
  • Thus, the Vedic literature is supposed to be the earliest literature of India.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period

Question 3.
Yajurveda is a combined composition of the Rigvedic richa in verse and the explanation of its use as a mantra in prose.
Answer:

  • The Yajurveda offers an explanation of the sacrificial rituals.
  • It explains when and how the mantras should be used.
  • A Rigvedic Richa, when recited in sacrificial rituals, is regarded as Mantra.
  • Thus, the Yajurveda is a combined composition of the Rigvedic richa in verse and the explanation of its use as a mantra in prose.

6. State your opinion.

Question 1.
Later Vedic Period saw the spread of Later Vedic culture from the foothills of the Himalayas in the north to the Vindhya Mountains in the south.
Answer:

  • Later Vedic Period is dated to around 1000-600 B.C.E. The information about this period is gathered from the treatises written in that period.
  • The material culture as reflected in the epics, Ramayana and Mahabharata was studied with the help of archaeological evidence.
  • A picture of the migration in the Later Vedic period can be gathered from the Saptasindhu region toward the east and its geographic markers from the literature of that period.
  • Thus, this period saw the spread of Later Vedic culture from the foothills of the Himalayas in the north to the Vindhya Mountains in the south.

7. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Write a note on Vedic literature in detail.
Answer:

  • Vedic literature is supposed to be the earliest literature of India. Its language is Sanskrit.
  • The four Vedas form the core of Vedic literature, i.e., Rigveda, Yajurveda, Samaveda and Atharvaveda.
  • The texts of these four Vedas are known as ‘Samhitas’ vid in Sanskrit means ‘to know’ and Veda means ‘knowledge.
  • The Rigveda contains Suktas (hymns) composed to eulogize the deities.
  • The verses in the Rigveda are known as ‘Rucha’. A number of Ruchas strung together to make a Sukta (hymn).
  • Many Suktas make one Mandala. The Yajurveda offers explanations of rituals.
  • It explains how and when mantras are to be used. The Samaveda is a text that gives the rules of reciting mantras in a musical form.
  • The Atharvaveda is about day-to-day life. It contains information about charms and medicines.

Question 2.
Write a note on the Later Vedic period in detail.
Answer:

  • The Later Vedic period is dated around 1000-600 B.C.E. The treatises of the period give information about this period.
  • This period saw the spread of Later Vedic from the foothills of the Himalayas in the north to the Vindhyas in the south.
  • A story in the Satapatha Brahmana bears evidence of the Later Vedic period settling and bringing land under cultivation from west to east.
  • The Later Vedic period saw a gradual formation of the confederacies of the Vedic villages. They were known as ‘Janapadas’.
  • Generally, the seniors and the elites in a Janapada collectively took social decisions.
  • They functioned like oligarchic states. These slowly expanded into Mahajanapadas.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period

Question 3.
Write about the following:
(a) Varna System
(b) Ashrama System
Answer:
(a) Varna System:

  • The Vedic society was organised into four classes known as “Varna’ namely Brahmana Kshatriya, Vaishya, and Shudra.
  • The Varna system is mentioned in the 10th Mandala (chapter) of the Rigveda.
  • In the Later Vedic period, the varna system became rigid. Also, the caste system got firmly rooted.
  • In the beginning, the varna or the caste was decided by one’s occupation later it came to be determined on the basis of birth.

(b) Ashrama System: The Ashrama System of the Vedic period was divided into four stages namely Brahmacharya Ashram, Grihastha Ashram, Vanaprastha Ashrama, and Sanyasa Ashrama.

  • In the first stage, one was expected to spend an austere life and earn knowledge and necessary occupational skills.
  • In the second stage, one was expected to fulfill one’s prescribed duties with one’s wife by his side.
  • In the third stage, one was expected to retire from the active life of a householder.
  • It was also desirable that one should stay away from human settlement, renounce all family bonds, accept a wandering life, etc.
  • A Sanyasi was to give up all worldly attachments and not be permitted to settle at one place for a longer time.

8. Answer the following questions with the help of given points.

Question 1.
Write a note on Ashrama System with the help of stages involved in it.
Answer:
The Ashrama System of the Vedic culture lays down the norms of living an ideal life by dividing the span of human life into four successive stages, namely Brahmacharyashram, Grihasthashram, Vanaprasthashram, and Sanyasashram.

  • In the first stage, one was expected to spend an austere life and earn knowledge and necessary occupational skills.
  • In the second stage, one was expected to fulfill one’s prescribed duties with one’s wife by his side.
  • In the third stage, one was expected to retire from the active life of the householder and if the need is to give advice to the younger people. It was also desirable that one should stay away from human settlement.
  • In the fourth and the last stage one was expected to renounce all the family bonds, accept a wandering life, and go away. A Sanyasi was not permitted to settle at one place for a longer time.

Maharashtra Board Class 11 History Important Questions Chapter 4 Vedic Period

Question 2.
Write a note on Vedic Literature:
(a) Rigveda
(b) Yajurveda
(c) Samaveda
(d) Atharvaveda
Answer:
Vedic literature is supposed to be the earliest literature of India. Its language is Sanskrit. The four Vedas namely, Rigveda, Yajurveda, Samaveda, and Atharvaveda form the core of the Vedic literature.

(a) Rigveda: The Rigveda contains Suktas (hymns) composed to eulogize the deities. The verses in Rigveda are known as ‘Rucha’. A number of Ruchas strung together makes a Sukta (hymn). Many Suktas make one Mandala.

(b) Yajurveda: The Yajurveda offers an explanation of the sacrificial rituals. It explains when and how the mantras should be used. A Rigvedic Richa, when recited in sacrificial rituals, is regarded as Mantra. The Yajurveda is a combined composition of the Rigvedic richa in verse and the explanation of its use as a mantra in prose.

(c) Samaveda: The Samaveda is a text that gives the rules of reciting mantras in a musical form. The Samaveda is regarded as the text that is fundamental in the development of Indian music.

(d) Atharvaveda: The Atharvaveda is about day-to-day life. It contains information about charms and medicines for various problems and diseases. It also talks about the norms of statesmanship.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 4 Vedic Period

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 4 Vedic Period Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 History Solutions Chapter 4 Vedic Period

1A. Choose the correct alternative and write the complete sentences.

Question 1.
The importance of agriculture is clearly emphasised in the ______________ mandala of the Rigveda.
(a) 4th
(b) 10th
(c) 8th
(d) 6th
Answer:
(b) 10th

Question 2.
A potter is mentioned as an artisan in the ______________ for the first time.
(a) Rigveda
(b) Yajurveda
(c) Samaveda
(d) Atharvaveda
Answer:
(b) Yajurveda

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 4 Vedic Period

Question 3.
The god who protected the animals was known as ______________
(a) Indra
(b) Pushan
(c) Ashwin
(d) Varun
Answer:
(b) Pushan

1B. Find the incorrect pair from set ‘B’ and write the correct ones.

Question 1.

Set ‘A’Set ‘B’
(a) NishkaGold ornament
(b) BarleyMaincrop of the Vedic people
(c) KrishtyaThe apparatus of drawing water from the well
(d) NavyaRiver transport

Answer:
(c) Krishtya – Tribal settlements

1C. Write the names.

Question 1.
A branch of linguistics.
Answer:
Philology

Question 2.
A battle was fought among the ten tribal chiefs.
Answer:
Dasharajnya Yuddha

Question 3.
Cultivable land prepared by ploughing.
Answer:
Urvara

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 4 Vedic Period

2. Complete the concept map given below:

Question 1.
Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 4 Vedic Period 2 Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 4 Vedic Period 2 Q1.1

3. Choose the correct reason and complete the sentence.

Question 1.
Panis were looked upon as enemies by the Vedic people because-
(a) they belonged to a different tribe.
(b) their language was impure.
(c) Panis used to steal the cattle of the Vedic people.
(d) Panis did not obey the orders of the Vedic people.
Answer:
(c) Panis used to steal the cattle of the Vedic people.

4. State your opinion.

Question 1.
There is a debate about the original home of the Aryans.
Answer:

  • The debate began in the 16th Century. Till then the concept of the ‘Aryans’ was not known.
  • The European academics became aware of the similarities between Sanskrit and Latin-Greek languages.
  • This resulted in the notion of the Indo-European language family which gave momentum to the search for a Mother language from which developed the Indo-European languages.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 4 Vedic Period

Question 2.
The Rigvedic people subsisted on agriculture.
Answer:

  • The Rigvedic tribal settlements have been mentioned as ‘Krishtya’ in the Rigveda. ‘Krish’ means ploughing.
  • Hence the people who ploughed and also their settlements were mentioned as ‘Krishtya’.
  • The importance of agriculture is clearly emphasised in the 10th mandala of Rigveda.
  • It states that for the farmer his ploughshare is the means of obtaining.

5. Explain the following concepts.

Question 1.
Origin of Aryan people.
Answer:

  • There are multiple unanswered questions, such as, who were the Aryans, did they arrive in India from a distant place or were they natives of India, which are the archaeological sites where the remains of their culture are found, how to identify those remains, etc.
  • Most of the information about their culture is derived from Vedic literature. There are various v opinions about the chronology of the Vedic culture.
  • However, there is a general agreement that the Vedic people composed Rigveda in India around 1500 B.C.E.
  • However, Lokmanya Tilak calculated this date as 6000 B.C.E. on the basis of astronomical events.
  • He was also of the opinion that the original home of the Aryans was in the Arctic region.
  • This debate began in the 16th century. Till then the concept of the ‘Aryans’ was not known.

Maharashtra Board Class 11 History Solutions Chapter 4 Vedic Period

Question 2.
Indo-European family of languages.
Answer:

  • In the year 1583, an Italian merchant by the name of Filippo Sassetti came to Kochi (Cochin) the port city in Kerala.
  • He never returned to his motherland. He stayed in Kerala and Goa. During his stay, he wrote detailed letters to his family members about Indian life, language and culture. He happens to be the first European who wrote about his observations of Indian society.
  • He also studied Sanskrit. He was the first one who observed the similarities between Sanskrit and Latin.
  • His observations could be said to be the first, to give impetus to the notion of a family of Indo-European languages.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 2.8 Small Towns and Rivers Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

12th English Digest Chapter 2.8 Small Towns and Rivers Textbook Questions and Answers

Question (i)
Most of the civilizations have flourished on the banks of the rivers. Discuss the reasons in the class.
Points:
(a) Availability of water
(b) Fertile soil for agriculture
(c) Fishing ground
(d) Transport

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

Question (ii)
Write down the names of the famous cities that are situated on the banks of the rivers given below.
Answer:

RiverCity
GangaVaranasi
YamunaMathura
GodavariRajahmundry
VaradaSagara
KrishnaVijayawada
TapiSurat

Question (iii)
Write down the names of the rivers on the banks of which following cities have prospered:
Answer:

CityRiver
LondonThames
CairoNile
New YorkHudson
ParisSiene

Question (iv)
Divide your class into groups and discuss the changes that might have taken place when the cities grow on the banks of the rivers.
Points: Dwellings are built – Population grows – Fishing flourishes – Outsiders come to settle – Trading takes place – Prosperity increases – Increased population, trade, traffic and fishing begin to harm the river system – River system shows damage – River starts to decay

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

Question (v)
Share your views in the class on the topic ‘Conservation of Rivers and Development of the Cities.’
(Students may list their own points of views.)

(A1)

Question 1.
State the importance of Nature in the lives of the people from the North-eastern part of India as expressed in the poem with reference to:
(a) Flowers
(b) River
(c) Bamboo
(d) East
Answer:
(a) Flowers – Tuberoses are woven into wreaths to be placed on the body of a departed as a mark of love and respect.
Sole: Most of the textual ‘Wh’ questions are converted to Activity Format.
(b) River: The people believe the river has a soul. They respect their rivers and even revere it as divine as its waters are immortal.
(c) Bamboo: The poet says ‘in the cool bamboo’. The colour is a cool green. The place where the bamboo grows is also cool.
(d) East: The direction of sunrise is very important for the people of Arunachal Pradesh. They ensure the dead are placed pointing west so that their soul directly enters the golden house of the sun. They believe that finally souls must attain the sun’s abode in the east.

(A2)

Question (i)
The poet has described her small town in Arunachal Pradesh. Pick out from the extract, the lines that describe the poet’s town.
Answer:
1. ‘My hometown lies calmly amidst the trees’,
2. ‘it is always the same In summer and winter With the dust flying Or the wind howling down the gorge’

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

Question (ii)
Make a list of natural elements mentioned in the extract.
Answer:
trees, winter, summer, wind, tuberoses, life, land, river, fish, stars

Question (iii)
‘The river has a soul.’ Elaborate the concept in your words as the poet has explained in the extract.
Answer:
When the poet says ‘The river has a soul’ she personifies the river. The river flows with great force – ‘like a torrent of grief. The river flowing with great force can be like a person pouring out grief in a storm of emotion. The river also seems to be holding its breath, maybe because it is choking with filth. There are no fishes. It is not clear and sparkling. So the poet says -‘I think it holds its breath seeking a land of fish and stars’.

Question (iv)
The poet is convinced with the thought of immortality of water. Pick out the relevant lines from the extract.
Answer:
‘The river has a soul’.

(v) The poet has used some unconventional expressions. Illustrate them in your words.

Question (a)
‘Torrent of grief.
Answer:
The poet describes the river flowing in summer with great speed. Just like someone becomes emotional in great sadness, the force of the water seems to be like the outpouring of sorrow of the river.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

Question (vi)
The poet has connected the need to preserve Nature with the belief of particular community and her childhood memories. Write down the measures you would take to convince the people regarding the need to conserve the Nature.
Answer:
We have to make people at large realize that we are a part of the nature not apart from the nature. Saving nature is to save ourselves, To bring about this realization I can address my steps to two sections. The first would be the children. Saving water would be the first thing to teach children. Story-telling, poems, songs, games, cartoons and can easily bring the conservation ideas to young minds. I would take my ideas to schools, parks, malls and try to spread this to the young ones.

The other section is of course the adult public across economic and social levels. The well- off people must not be careless if they can afford to pay bills they can waste resources.

I will do everything possible. I will use social media to spread various messages/ mottos.

(A3)

Question (i)
Write down the expressions related to ‘the seasons’ from the extract.
Answer:
1. Summer or winter
2. ‘in the summer’

Question (ii)
Match column ‘A’ with column ‘B’.

AB
1. cool
2. happy
3. dreadful
4. dry
(a) silence
(b) earth
(c) bamboo
(d) pictures

Answer:

  1. cool-bamboo
  2. happy – pictures
  3. dreadful – silence
  4. dry-earth

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

(A4)

Question (i)
Read the expression ‘a sad wreath of tuberoses’.
‘Is the wreath sad?’ Explain the figure of speech.
Answer:
The figure of speech is transferred epithet. The sad mourners have placed the wreath of tuberoses on the dead. The emotion of sadness has been transferred to the flowers for effect.

Question (ii)
List and explain the metaphorical expressions from the extract.
Answer:
1. ‘torrent of grief’. The river sweeps along with great speed as if it is pouring out sorrow.
2. ‘Wind howling down the gorge’. The wind blowing through the narrow gorges creates a sound exactly like howling.
3. ‘The river has a soul’. The river is spoken of as a living being, a human.
4. ‘It holds its breath’. The river may be choking with debris and filth.

Question (iii)
‘The river has a soul.’
‘Life and death.’
These are the two expressions that are repeated in the poem; but both of them indicate different figures of speech. Find out and discuss.
Answer:
(a) ‘Life and death’
In the first usage it is used as antithesis, to emphasise the beginning and end.
In the second instance it is irony to indicate that neither life nor death is permanent. Ironically the rituals are permanent.
(b) ‘The river has a soul’
In the first instance it is used to personify the river. Several human-like qualities are attributed to the river,
= it cuts through the land
= it is cascading in grief
= it holds its breath
= it seeks a land

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

Question (iv)
Find out the beauty of the free verse reflected in this poem.
Answer:
“Small Towns and Rivers’ is written in free- verse. Since there are irregular lengths of lines and no rhyme, the reading of the poem is almost like a story-telling. Each stanza has a different number of lines and there is no order for mixing up the short and long lines.

The poem is not confined by an obvious rhythm so we feel there is a kind of freedom.We are free to imagine the widespread setting of the North-eastern terrain of mountains and rivers, mists, golden sunlight and the town by the river.

(A5)

Question (i)
Prepare the arguments for group discussion on the topic
‘A balanced progress never harms the Nature’.
For:

  • Growth should be planned to take place in stages
  • Planning vital for the growth
  • Sustainability must be ensured
  • Pros and cons of the damage to environment must be weighed
  • Short-term gains in progress must not harm long-term eco-factors

Against:

  • Growth must not be halted for issues of environment
  • Costs will go up due to delays
  • Delays in progress will slow down economy and employment
  • Slowdown in economy will cause public to protest
  • Sacrifices have to be made – one can’t have the cake and eat it too.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

Question (ii)
Compose 4 to 6 lines on ‘Gift of the Seasons’.
Answer:
Gift of the Seasons
Each season brings a sweetly wrapt gift;
We can gift her back : no water pollution in
the season of the Sun.
No air pollution when
The rains come down.
And no degradation the rest of the year!

Question (iii)
Write an appreciation of the poem ‘Small Towns and Rivers’. Use the points given below:

  • About the poem/poet/title
  • Theme
  • Poetic devices, language, style
  • Special features – tone and type
  • Values, message
  • Your opinion about the poem

Answer:
The poem ‘Small Towns and Rivers’ written by Mamang Dai is a beautiful word-picture. It is also a lament of the poet about her beautiful native land of Arunachal Pradesh.

This theme shows in the way she begins the poem that small towns remind her of death. It is shocking. She implies the town is unchanging in all weathers, but development comes along and changes everything. There is irony in that the cycle of life and death shows that life is not permanent, but the rituals are permanent.

She uses metaphor that the rivers are not only alive like us humans, but actually immortal. She personifies the river by way the river ‘holds its breath’ because it is choking. It is flowing in search of a place where it will flow clean and clear. The poet uses metaphor of the water-cycle to illustrate the river has a soul and its waters are immortal.

The poet builds a climax with ‘shrine of happy’ childhood memories. This becomes growing up -‘grow with anxiety’. Then she speaks of how the dead are placed pointing west so the soul can ascend directly into the sun’s golden home in the east. This tells us about the traditions of her region.

The poem is in free verse and seems to be in easy language, but we can understand the full depth of meaning only after reading it more than once. The poem is a lament about the destruction of nature for development. We all will feel the sorrow of the poet when we read about how nature’s beauty is damaged for man’s greed called ‘progress’.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

Question (iv)
Write a dialogue between two friends on ‘Importance of the rivers’
Answer:
Priya: Jai, it goes without saying that fresh, clean water is essential for humans and nature to survive. Rivers are precious sources of fresh drinking water for people across the world. And when rivers are so badly polluted by industry or by poor water management practices, it can be a case of life-or-death. This unfortunately happens across the world.

Jai: Yes Priya. Freshwater habitats account for some of the richest biodiversity in the world, and rivers are a vital, vibrant ecosystem for many species. Only those who live by the river know about this wealth of nature. Those who live far away and damaging the system with the poisons are not aware.

Priya: People depend on rivers for their way of life and their livelihoods. From fishing to agriculture, the way our waterways are managed has a direct impact on people’s lives. There are millions of people who follow their ancestors’ way of living and earning a livelihood. But modern technology has wrecked the very source of these.

Jai: Rivers are absolutely vital: for fresh drinking water, for people’s livelihoods and for nature. Unfortunately, they’re still threatened. We must commit to recovering freshwater biodiversity, restoring natural river flows and cleaning up polluted water for people and nature to thrive.
Priya: Yes Jai. I agree. It is the crying need of the day.

(A6)

Question (i)
Collect information about rivers in Maharashtra.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

Question (ii)
Further reading:
‘The River Poems’ – Mamang Dai
‘The World Is Too Much With Us’ – William Wordsworth

Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 2.8 Small Towns and Rivers Additional Important Questions and Answers

Read the extract and complete the activities given below:

Global Understanding:

Question 1.
Describe the river in the 3rd stanza.
Answer:
The river flows with great force -‘like a torrent’-. The river has life and soul. It breathes. But it seems as if the river is holding its breath. It seems to be in search of fishes which will live in it and stars which will be reflected in its waters.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

Question 2.
What is meant by immortality?
Answer:
Immortality means the ability to live forever, without death.

Question 3.
Give reasons-The dead are placed pointing to the west.
Answer:
The people of Arunachal Pradesh believe that it will be possible for the soul of the departed person enter ‘the house of the sun’. They hope the soul will be able to ‘walk into the golden east’. So they place the dead (with feet) pointing to the west.

Question 4.
The poet has described her small town in Arunachal Pradesh. Pick out from the extract the lines that describe the poet’s town.
Answer:

  1. The town has ‘A shrine of happy pictures’ to mark the days of childhood.
  2. Small towns grow with anxiety for the future.
  3. Like her town, ‘small towns’ are ‘by the river’.
  4. Make a list of natural elements mentioned in the extract.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

Question 5.
Make a list of natural elements mentioned in the extract.
Answer:
River, Earth, Mountaintops, Sun, Sunlight, Bamboo

Question 6.
The poet is convinced with the thought of immortality of water. Pick out the relevant lines from the extract.
Answer:
1. The river has a soul.
2. from the first drop of rain to dry earth
3. mist on the mountaintops
4. the immortality of water.

Interpretation/Inference/Analysis:

Question 1.
The land of fish and stars.
Answer:
The poet says she thinks the river is holding its breath. One has to hold one’s breath when he/she is unable to breathe or does not want to breathe. The river may be choking with garbage and is not able to breathe. The river may be stinking and may not be able to breathe.

As the river is so filthy there are no fish. It is dirty; the water is not sparkling in the day and cannot reflect the stars at night. So the river is in search of a land where there it can flow clean, it will have fish and where its clear water will sparkle in the sun and glitter with stars at night.

Question 2.
The river has a soul.’ Elaborate the concept in your words as the poet has explained in the extract.
Answer:
The poet states the river has a soul. The soul is deathless. The water that flows in the river came from the drops of rain. The water evaporated, rose as mist to the mountaintops. Then it formed clouds and poured down as rain to the dry earth and flowed again. Thus the river goes on, immortal, deathless.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

Question 3.
The poet has used some unconventional expressions. Illustrate them in your words. Illustrate them in your words. Shrine of happy pictures
Answer:
There is a shrine probably in the town which has pictures inside. The pictures may be those of the happy moments experienced by the people in the town. Those memories are so sacred that it is a shrine to them. They protect and guard it because they have only sad and grim things happening at present.

Personal Response:

Question 1.
Rivers are our lifeline. They are an extremely important part of the eco-system and even considered sacred. Many major rivers and smaller ones have been misused and almost destroyed. Write down how we can restore our rivers to their original state.
Answer:
The condition of rivers worldwide is horrific. Everything from industrial chemical-waste to garbage is being thrown into rivers. Melted snow or the rainwater from springs come down from hills and mountains as sweet water for our survival. Polluting this is a crime against humanity.

Strict laws should be made and enforced to stop industrial activity near rivers. Wastes from industry, city, town or village must not reach the river. Only channels of rainwater must be allowed to reach the river. Awareness should be created for maintaining cleanliness along the banks.

In the olden days lakes, water bodies were considered precious and were guarded, Houses had wells. But people have lost the respect for water sources. Rivers are treated as sewage channels. Fines and punishments must be imposed and security put in for safeguarding our beautiful rivers.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 2.8 Small Towns and Rivers

Poetic Creativity:

Question 1.
Compose 4 to 6 lines on ‘River’.
Answer:
The River is our Mother

Like a mother the river soothes us.
When dying of thirst she revives us.
When tired and dirty she cleans us.
When growing our grain she waters the green.
Why! Oh why can’t we keep her clean!