Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Balbharti Maharashtra State Board 11th Biology Important Questions Chapter 1 Living world Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 1.
What are the basic principles of life?
Answer:
The basic principles of life are as follows:

  1. Metabolism: Metabolism is breaking of molecules (catabolism) and making of new molecules (anabolism). An organism performs metabolism in order to obtain energy and various chemical molecules essential for survival.
  2. Growth and development: Organisms tend to grow and develop in a well-orchestrated process from birth onwards.
  3. Ageing: It is the process during which molecules, organs and systems begin to lose their effective working and become old.
  4. Reproduction: For continuity of race (species), organisms reproduce (asexually or sexually) to produce young ones like themselves. However, mules and worker bees do not reproduce, yet are living.
  5. Death: As the body loses its capacity to perform metabolism, an organism dies.
  6. Responsiveness: Living organisms respond to thermal, chemical or biological changes in their surroundings.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 2.
Enlist the characters of living organisms.
Answer:
The basic principles of life are as follows:

  1. Metabolism: Metabolism is breaking of molecules (catabolism) and making of new molecules (anabolism). An organism performs metabolism in order to obtain energy and various chemical molecules essential for survival.
  2. Growth and development: Organisms tend to grow and develop in a well-orchestrated process from birth onwards.
  3. Ageing: It is the process during which molecules, organs and systems begin to lose their effective working and become old.
  4. Reproduction: For continuity of race (species), organisms reproduce (asexually or sexually) to produce young ones like themselves. However, mules and worker bees do not reproduce, yet are living.
  5. Death: As the body loses its capacity to perform metabolism, an organism dies.
  6. Responsiveness: Living organisms respond to thermal, chemical or biological changes in their surroundings.

Question 3.
What are taxonomical aids? Give examples.
Answer:
Taxonomical aids are used to study biodiversity, e.g. Herbaria, botanical gardens, museums, biodiversity parks, etc.

Question 4.
What is a herbarium?
Answer:
Herbarium is a dried plant specimen that is pressed, treated and mounted on a standard size sheet in order to preserve it.
[Note: Herbarium is a collection of dried, pressed and labelled plant specimens arranged by a classification system.]

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 5.
What information is mentioned in the label of a plant specimen preserved in herbarium?
Answer:
It is also essential to record the date, place of collection along with detailed classification and highlighting with its ecological peculiarities, characters of the plant on a sheet. Local names of plant specimens and name of the collector may be added. This information is given at lower right comer of sheet and is called ‘label’.

Question 6.
What are botanical gardens?
Answer:
Botanical gardens are places where plants of different varieties collected from different parts of the world are grown in vivo in a scientific and systematic manner.

Question 7.
Define biodiversity.
Answer:
Biodiversity is the degree of variation of life forms in an ecosystem.

Question 8.
Define conservation.
Answer:
Conservation involves attempting to slow down, stop or even reverse the loss in the natural habitat of an organism.

Question 9.
What is a museum? What are the various specimens found in a museum?
Answer:
1. Museums are places where collections of preserved plant and animal specimens are kept.
2. The different types of specimens found in a museum include;
(a) Plant and animal specimens preserved in formalin (10% to 40% formaldehyde) in transparent jars.
(b) Larger animals like birds and mammals, usually stuffed and preserved.
(c) Certain specimens in dried forms are also kept in a museum.
(d) Systematic collections of shells, skeletons of animals and insect boxes are also found in museums.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 10.
What is taxidermy?
Answer:
Taxidermy is a science in which larger animals like birds and mammals are usually stuffed and preserved.

Question 11.
Write a note on zoological park.
Answer:

  1. Zoological park (zoo) is a place where wild animals are kept in captivity.
  2. Wild animals are kept in a protected environment and care is taken to provide conditions similar to their natural habitat.
  3. It is a form of ex situ conservation of species i.e. away from their natural habitat.
  4. A naturalist can study the food habits and behaviour of animals in a zoological park.

Question 12.
Mention some tools of maintaining biodiversity records.
Answer:
Flora, manuals, monographs and catalogues are some tools of maintaining biodiversity records.

Question 13.
Explain the different tools used for maintaining biodiversity records.
Answer:
The different tools used for maintaining biodiversity records are as follows:

  • Flora: It is the plant life occurring in a particular area at a particular time.
  • Monograph: It describes any one selected biological group.
  • Manual: It provides information and keys about identification of species found in a particular area.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 14.
Define biodiversity park.
Answer:
Biodiversity park is an ecological assemblage of species that form self-sustaining communities on degraded/ barren landscape, e.g. Uttamrao Patil Biodiversity Park, Gureghar, Mahabaleshwar.

Question 15.
Write a note on ‘key’ used as a taxonomical aid.
Answer:

  1. Key is a taxonomical aid used in the classification of plants and animals.
  2. Keys are based on contrasting characters. One of the contrasting characters gets accepted and the other gets rejected.
  3. The statement in a key is called a lead.
  4. Normally keys are analytical in nature.

Question 16.
Name the following.

  1. A collection of dried plant specimen that are pressed, treated and mounted on a standard size sheet in order to preserve it.
  2. Places where collections of preserved plant and animal specimens are kept.
  3. Taxonomical aid used for classification of plants and animals which is based on contrasting characters.

Answer:

  1. Herbarium
  2. Museum
  3. Key

Question 17.
Fill in the blanks:

  1. The extent of complexity and density of ________ can be regarded as a measure of health of an ecosystem.
  2. In a museum, plant and animal specimens are preserved in _________ in transparent jars.
  3. A naturalist can study food habits and behaviour of animals in a ___________.
  4. Study of _________ is a must, to understand interrelations between organisms and maintain harmony on planet earth.
  5. The statement in a key is called a _________.

Answer:

  1. biodiversity
  2. formalin
  3. zoo/ zoological park
  4. biodiversity
  5. lead

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 18.
Rakesh went for a study tour to the nearest national park. There he found some different plant species. He was not aware about their names and family. He wanted to bring that plants to his college and keep them for longer period of time, so that he can study them thoroughly. What should he do in such a situation?
Answer:
1. Rakesh can press and mount the plant specimen on the herbarium sheet and can preserve the dried plant material.
2. He can also write any information he knows about the plant on herbarium sheet, which can be used for further studies.

Question 19.
While doing his Ph.D. in Plant Taxonomy your friend has come across a plant, which he feels is a new species. How can he confirm the same?
Answer:
1. The newly discovered plant can be identified with the help of taxonomic keys, monographs, floras, herbaria and preserved plant specimens.
2. A separate taxonomic key is available for each taxonomic category.
3. The individual would have to study the morphological and anatomical features of the plant and compare it with the existing information available in the scientific literature.
Conservation of Biodiversity

Question 20.
Quick Review:
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World 1
Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World 2

Question 21.
Multiple Choice Questions:

Question 1.
Which one of the following aspects is an inclusive characteristic of living things?
(A) Isolated metabolic reactions occurring in vitro
(B) Reproduction
(C) Irritability
(D) Increase in mass by accumulation of material on surface
Answer:
(C) Irritability

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 2.
Which of the following property is shown by both living and non-living things?
(A) Growth
(B) Consciousness
(C) Ageing
(D) Metabolism
Answer:
(A) Growth

Question 3.
Herbarium is
(A) a collection of living plants which are medicinally important
(B) a place where plants collected from different parts of the world are grown
(C) a garden where herbs are cultivated
(D) a collection of dried and preserved plants
Answer:
(D) a collection of dried and preserved plants

Question 4.
A zoological park does not
(A) have wild animals in captivity under human care.
(B) provide conditions similar to their natural habitat of animals.
(C) have a systematic collection of shells and skeletons of animals
(D) enable naturalists to study the food habits and behaviour of wild animals.
Answer:
(C) have a systematic collection of shells and skeletons of animals

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 5.
A naturalist can study food habits and behaviour of animals in a
(A) museum
(B) zoological park
(C) botanical garden
(D) herbarium
Answer:
(B) zoological park

Question 6.
Which of the following is NOT a tool of maintaining biodiversity records?
(A) Flora
(B) Monograph
(C) Fauna
(D) Manual
Answer:
(C) Fauna

Question 7.
Which of the following tools provides information for identification of names of species found in a particular area?
(A) Catalogues
(B) Manuals
(C) Flora
(D) Monographs
Answer:
(B) Manuals

Question 8.
Keys are taxonomical aids that
(A) are used to identify plants and animals based on similarities and dissimilarities.
(B) contains the account of habitat and distribution of plants in a given area.
(C) provides an index to the plant species found in a particular area.
(D) provide information for identification of species found in an area.
Answer:
(A) are used to identify plants and animals based on similarities and dissimilarities.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 22.
Competitive Corner:

Question 1.
Match the items given in Column I with those in Column II and select the correct option given below: [NEET (UG) 2018]
Answer:

Column IColumn II
1. Herbarium(a) It is a place having a collection of preserved plants and animals
2. Key(b) A list that enumerates methodically all the species found in an area with brief description aiding identification
3. Museum(c) It is a place where dried and pressed plant specimens mounted on sheets are kept
4. Catalogue(d) A booklet containing a list of characters and their alternates which are helpful in identification of various taxa.

(A) i-b, ii-d, iii-c, iv-a
(B) i-c, ii-b, iii-a, iv-d
(C) i-a, ii-d, iii-c, iv-b
(D) i-c, ii-d, iii-a, iv-b
Answer:
(D) i-c, ii-d, iii-a, iv-b

Question 2.
The label of a herbarium sheet does not carry information on
(A) height of the plant
(B) date of collection
(C) name of collector
(D) local names
Answer:
(A) height of the plant

Question 3.
Which one of the following is NOT a correct statement? [NEET 2013]
(A) Herbarium houses dried, pressed and preserved plant specimens.
(B) Botanical gardens have collection of living plants for reference.
(C) A museum has collection of photographs of plants and animals.
(D) Key is a taxonomic aid for identification of specimens.
Answer:
(C) A museum has collection of photographs of plants and animals.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 23.
Basic Principles of Life

Question 1.
Define metabolism.
Answer:
Metabolism: Metabolism is breaking of molecules (catabolism) and making of new molecules (anabolism). An organism performs metabolism in order to obtain energy and various chemical molecules essential for survival.

Question 2.
Enlist the basic principles of life.
Answer:
The basic principles of life are as follows:
(i) Metabolism: Metabolism is breaking of molecules (catabolism) and making of new molecules (anabolism). An organism performs metabolism in order to obtain energy and various chemical molecules essential for survival.
(ii) Growth and development: Organisms tend to grow and develop in a well-orchestrated process from birth onwards.
(iii) Ageing: It is the process during which molecules, organs and systems begin to lose their effective working and become old.
(iv) Reproduction: For continuity of race (species), organisms reproduce (asexually or sexually) to produce young ones like themselves. However, mules and worker bees do not reproduce, yet are living.
(v) Death: As the body loses its capacity to perform metabolism, an organism dies.
(vi) Responsiveness: Living organisms respond to thermal, chemical or biological changes in their surroundings.

Question 3.
Reproduction is not an inclusive character of life. Explain.
Answer:
No, we cannot call reproduction as an inclusive character of life. Certain organisms like mules and worker bees do not reproduce and are still living. Thus, reproduction cannot be considered as an all inclusive defining characteristic of living organisms.

Question 4.
Define taxonomical aids and give two examples
Answer:
Taxonomical aids are used to study biodiversity, e.g. Herbaria, botanical gardens, museums, biodiversity parks, etc.

Question 5.
1. Define herbarium.
2. Mention any four essentials of a good herbarium.
Answer:
1. Herbarium is a dried plant specimen that is pressed, treated and mounted on a standard size sheet in order to preserve it.
[Note: Herbarium is a collection of dried, pressed and labelled plant specimens arranged by a classification system.]

2. The essentials of a good herbarium are as follows:
(i) It is essential to identify and label the collected specimen correctly.
(ii) Specimens should be stored in a dry place.
(iii) The plants are usually pressed and mounted on the sheet of paper known as herbarium sheets. Some plants are not suitable for pressing or mounting, like succulents, seeds, cones, etc. They need to be preserved in suitable liquid like formaldehyde, acetic alcohol, etc.
(iv) In order to preserve the specimen for longer durations, acid-free paper, special glues and inks must be used to mount the specimen so that the specimen does not deteriorate.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 6.
Shanaya found a unfamiliar plant on her visit to Tamil Nadu. She wants to study the plant thoroughly in her laboratory? How can she do so?
Answer:
1. Riya can press and mount the plant specimen on a herbarium sheet and preserve the dried plant material, until she returns back from her visit.
2. She can also write any available information regarding the collected specimen on the herbarium sheet, which can be useful for further studies with her biology teacher.
3. Various taxonomical aids can be useful to get information about this peculiar plant.
[Note: In order to conserve the local flora, Riya can collect photographs ofplant and describe it’s structure to her teacher.]

Question 7.
Manas wants to prepare a herbarium of plants.
1. What is a herbarium?
2. What are the essentials he should keep in mind to prepare a good herbarium?
3. What information should be added on the label of a herbarium?
Answer:
1. Herbarium is a dried plant specimen that is pressed, treated and mounted on a standard size sheet in order to preserve it.
[Note: Herbarium is a collection of dried, pressed and labelled plant specimens arranged by a classification system.]

2. (i) It is essential to identify and label the collected specimen correctly.
(ii) Specimens should be stored in a dry place.
(iii) The plants are usually pressed and mounted on the sheet of paper known as herbarium sheets. Some plants are not suitable for pressing or mounting, like succulents, seeds, cones, etc. They need to be preserved in suitable liquid like formaldehyde, acetic alcohol, etc.
(iv) In order to preserve the specimen for longer durations, acid-free paper, special glues and inks must be used to mount the specimen so that the specimen does not deteriorate.
(v) The specimens should be dried well before preparing a herbarium in order to prevent rotting of specimen.

3. It is also essential to record the date, place of collection along with detailed classification and highlighting with its ecological peculiarities, characters of the plant on a sheet. Local names of plant specimens and name of the collector may be added. This information is given at lower right comer of sheet and is called ‘label’.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 8.
Can humans help in conservation of biodiversity? Explain your answer.
Answer:

  1. Due to rapid increase in human population and industrialization, humans have over utilized natural resources; leading to degradation of the environment and hence only humans can help conserve the ecosystem.
  2. Humans are capable of conserving and improving the quality of nature and thus, can play a major role in biodiversity conservation.
  3. In order to conserve biodiversity and its environmental resources, humans must use the resources rationally and avoid excessive degradation of environment.
  4. Human beings are stakeholders of the environment and need to come together to overcome pollution and improve the environment quality in order to conserve biodiversity.

E.g. Ban or limit on use of harmful products (plastic, chemicals, etc.) that are toxic to various birds, animals, etc. Human beings also play a role in conservation of biodiversity by establishment of various sites for in situ (national parks, wildlife sanctuaries and biosphere reserves) and ex situ (botanical gardens, culture collections and zoological parks) conservation.

Question 9.
Write a note on botanical gardens.
Answer:
Botanical gardens are places where plants of different varieties collected from different parts of the world are grown in vivo in a scientific and systematic manner.
The importance of botanical gardens is as follows:

  1. It is a place where there is an assemblage of living plants maintained for botanical teaching and research purpose.
  2. Botanical gardens are important for their records of local flora.
  3. Botanical gardens provide facilities for the collection of living plant materials for botanical studies.
  4. Botanical gardens also supply seeds and material for botanical investigations.
  5. The development of botanical gardens in any country is associated with its history of civilization, culture, heritage, science, art, literature and various other social and religious expressions.
  6. Botanical gardens besides possessing an outdoor garden may contain herbaria, research laboratory, greenhouses and library.
  7. Botanical gardens are not only important for botanical studies, but also to develop tourism in the country.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 10.
Botanical gardens are important in botanical studies. Justify.
Answer:
Metabolism can be considered as an all-inclusive (defining) feature of life since it is exhibited by all living organisms and does not take place in non-living things. Another all-inclusive characteristic of life is responsiveness or irritability. This is a unique property of living beings since all living beings are conscious of their surroundings.

Question 11.
Suggest any three measures you can take to prevent loss of biodiversity.
Answer:
The essentials of a good herbarium are as follows:

  1. It is essential to identify and label the collected specimen correctly.
  2. Specimens should be stored in a dry place.
  3. The plants are usually pressed and mounted on the sheet of paper known as herbarium sheets. Some plants are not suitable for pressing or mounting, like succulents, seeds, cones, etc. They need to be preserved in suitable liquid like formaldehyde, acetic alcohol, etc.
  4. In order to preserve the specimen for longer durations, acid-free paper, special glues and inks must be used to mount the specimen so that the specimen does not deteriorate.
  5. The specimens should be dried well before preparing a herbarium in order to prevent rotting of specimen.
  6. It is also essential to record the date, place of collection along with detailed classification and highlighting with its ecological peculiarities, characters of the plant on a sheet.

Local names of plant specimens and name of the collector may be added. This information is given at lower right comer of sheet and is called ‘label’.

Question 12.
1. Define biodiversity.
2. How does loss of biodiversity affect the ecosystem?
Answer:
1. Biodiversity is the degree of variation of life forms in an ecosystem.
2. (i) The loss of biodiversity is an moral and ethical issue.
(ii) Biodiversity helps to maintain stability in an ecosystem.
(iii) Humans share the environment with various other organisms and harm to these species can result in loss of biodiversity.
(iv) The loss of even one variety of organisms can affect the entire ecosystem.
Hence, due to all these reasons, loss of biodiversity matters.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 13.
Define botanical garden and write a note on importance of greenhouses in botanical gardens.
Answer:
Botanical gardens are places where plants of different varieties collected from different parts of the world are grown in vivo in a scientific and systematic manner.

  1. Greenhouse is a structure with suitable walls and a roof in which plants are grown under regulated climatic conditions.
  2. Most botanical gardens exhibit ornamental plants which require stringent/ optimum climatic conditions for their growth and/or flowering.
  3. The greenhouse associated with botanical gardens are also used to grow and propagate those plants that may not survive seasonal changes.

Question 14.
Which science is used to animals at museums? preserve larger
Answer:
Taxidermy is a science in which larger animals like birds and mammals are usually stuffed and preserved.

Question 15.
What is a museum?
Answer:
Museums are places where collections of preserved plant and animal specimens are kept.

Question 16.
What chemical is used to preserve plant and animal specimens in transparent jars at museums?
Answer:
Plant and animal specimens preserved in formalin (10% to 40% formaldehyde) in transparent jars.

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 17.
Define the following terms:
1. Flora
2. Monograph
3. Manual
Answer:
The different tools used for maintaining biodiversity records are as follows:
1. Flora: It is the plant life occurring in a particular area at a particular time.
2. Monograph: It describes any one selected biological group.
3. Manual: It provides information and keys about identification of species found in a particular area.

Question 18.
Define the following terms:

  1. Botanical garden
  2. Zoological parks
  3. Biodiversity parks
  4. Museum
  5. Herbarium

Answer:

  1. Botanical gardens are places where plants of different varieties collected from different parts of the world are grown in vivo in a scientific and systematic manner.
  2. Zoological park (zoo) is a place where wild animals are kept in captivity.
  3. Biodiversity park is an ecological assemblage of species that form self-sustaining communities on degraded/ barren landscape, e.g. Uttamrao Patil Biodiversity Park, Gureghar, Mahabaleshwar.
  4. Museums are places where collections of preserved plant and animal specimens are kept.
  5. Herbarium is a dried plant specimen that is pressed, treated and mounted on a standard size sheet in order to preserve it.

[Note: Herbarium is a collection of dried, pressed and labelled plant specimens arranged by a classification system.]

Maharashtra Board Class 11 Biology Important Questions Chapter 1 Living World

Question 19.
On what characters is the ‘key’ based on? taxonomical aid
Answer:

  1. Key is a taxonomical aid used in the classification of plants and animals.
  2. Keys are based on contrasting characters. One of the contrasting characters gets accepted and the other gets rejected.
  3. The statement in a key is called a lead.
  4. Normally keys are analytical in nature.

Maharashtra Board Class 11 Biology Solutions Chapter 1 Living world

Balbharti Maharashtra State Board 11th Biology Textbook Solutions Chapter 1 Living world Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Biology Solutions Chapter 1 Living world

1. Choose correct option.

Question (A)
Which is not a property of living beings?
(a) Metabolism
(b) Decay
(c) Growth
(d) Reproduction
Answer:
(b) Decay

Maharashtra Board Class 11 Biology Solutions Chapter 1 Living world

Question (B)
A particular plant is strictly seasonal plant. Which one of the following is best suited if it is to be studied in the laboratory?
(a) Herbarium
(b) Museum
(c) Botanical garden
(d) Flower exhibition
Answer:
(a) Herbarium

Question (C)
A group of students found two cockroaches in the classroom. They had a debate whether they are alive or dead. Which life property will help them to do so?
(a) Metabolism
(b) Growth
(c) Irritability
(d) Reproduction
Answer:
(c) Irritability

Question 2.
Distinguish between botanical gardens, zoological parks and biodiversity parks with reference to characteristics.
Answer:

Botanical GardensZoological ParksBiodiversity Parks
1. Plants of different varieties collected from different parts of the world are grown in vivo in a scientific and systematic manner in a botanical garden.Zoological parks are places where wild animals are kept in captivity.It is an assemblage of species that      form    self-sustaining

communities on degraded/ barren landscape.

2. It is a type of ex situ conservation.It is a type of ex situ conservation.It is a type of in situ conservation.
3. It is related to conservation of various flora.It is related to conservation of various fauna.It is related to conservation of all biodiversity.

Maharashtra Board Class 11 Biology Solutions Chapter 1 Living world

3. Answer the following questions

Question (A)
Jijamata Udyan, the famous zoo in Mumbai has acclimatised Humboldt penguins. Why should penguins be acclimatised when kept at a place away from their natural habitat?
Answer:

  1. Zoological park (zoo) is a type of ex-situ conservation in which wild animals are kept in captivity.
  2. Humboldt penguins are native to South America and the surrounding environment differs significantly at Jijamata Udyan (zoo) in Mumbai.
  3. In order to ensure that these penguins survive longer and are healthy they need to be acclimatised (adjust) to their new environment slowly.
  4. If they are not acclimatised or the facilities in the zoo where the penguins are kept are not optimal/ suitable, they may develop abnormal stress and exhibit unusual behaviours due to it.
  5. These penguins may also be more prone to contracting certain diseases, since they are suited to living in a particular climatic condition.
  6. The enclosure of these penguins consists of water pool, air handling units and a chiller system to maintain temperatures between 12 – 14°C, where the penguins were kept for around 8 to 10 days to get acclimatised to their new environment before allowing any visitors inside the zoo.

Hence, Humboldt penguins need to be acclimatised to their new surroundings, when kept at a place away from their natural habitat.

Question (B)
Riya found a peculiar plant on her visit to Himachal Pradesh. What are the ways she can show it to her biology teacher and get information about it?
Answer:

  1. Riya can press and mount the plant specimen on a herbarium sheet and preserve the dried plant material, until she returns back from her visit.
  2. She can also write any available information regarding the collected specimen on the herbarium sheet, which can be useful for further studies with her biology teacher.
  3. Various taxonomical aids can be useful to get information about this peculiar plant.

[Note: In order to conserve the local flora, Riya can collect photographs ofplant and describe it’s structure to her teacher.]

Question (c)
At Andaman, authorities do not allow tourists to collect shells from beaches. Why must it be so?
Answer:

  1. Seashells are an important part of the coastal ecosystem and are crucial for the survival of various marine creatures.
  2. They provide material for building nests of birds and also act as a substratum for attachment of algae, sea grass, sponges and various microbes.
  3. Fishes use shells for hiding from predators, whereas hermit crabs use shells as temporary shelters.
  4. Removal of seashells from seashores may also indirectly affect the rate of shoreline erosion.

Hence, in an attempt to protect the ecosystem, authorities in Andaman do not allow tourists to collect shells from beaches.

Maharashtra Board Class 11 Biology Solutions Chapter 1 Living world

Question (D)
Why do we have greenhouse in botanical gardens?
Answer:

  1. Greenhouse is a structure with suitable walls and a roof in which plants are grown under regulated climatic conditions.
  2. Most botanical gardens exhibit ornamental plants which require stringent/ optimum climatic conditions for their growth and/or flowering.
  3. The greenhouse associated with botanical gardens are also used to grow and propagate those plants that may not survive seasonal changes.

Question (E)
What do you understand from terms like in situ and ex situ conservation?
Answer:
1. In situ conservation: It includes conservation of species in their natural habitats. Grazing, cultivation and collection of products from the forests is banned in such areas. Legally protected areas include national parks, wildlife sanctuaries and biosphere reserves.
2. Ex situ conservation: It includes conservation of species outside their natural habitats. Species are conserved in botanical gardens, culture collections and zoological parks.

4. Write short notes

Question (A)
Write a short note on role of human being in biodiversity conservation.
Answer:

  1. Due to rapid increase in human population and industrialization, humans have over-utilized natural resources; leading to degradation of the environment and hence only humans can help conserve the ecosystem.
  2. Humans are capable of conserving and improving the quality of nature and thus, can play a major role in biodiversity conservation.
  3. In order to conserve biodiversity and its environmental resources, humans must use the resources rationally and avoid excessive degradation of environment.
  4. Human beings are stakeholders of the environment and need to come together to overcome pollution and improve the environment quality in order to conserve biodiversity. E.g. Ban or limit on use of harmful products (plastic, chemicals, etc.) that are toxic to various birds, animals, etc.
  5. Human beings also play a role in conservation of biodiversity by establishment of various sites for in situ (national parks, wildlife sanctuaries and biosphere reserves) and ex situ (botanical gardens, culture collections and zoological parks) conservation.

Question (B)
Importance of botanical garden
Answer:
The importance of botanical gardens is as follows:

  1. It is a place where there is an assemblage of living plants maintained for botanical teaching and research purpose.
  2. Botanical gardens are important for their records of local flora.
  3. Botanical gardens provide facilities for the collection of living plant materials for botanical studies.
  4. Botanical gardens also supply seeds and material for botanical investigations.
  5. The development of botanical gardens in any country is associated with its history of civilization, culture, heritage, science, art, literature and various other social and religious expressions.
  6. Botanical gardens besides possessing an outdoor garden may contain herbaria, research laboratory, greenhouses and library.
  7. Botanical gardens are not only important for botanical studies, but also to develop tourism in the country.

Maharashtra Board Class 11 Biology Solutions Chapter 1 Living world

Question 5.
How can you, as an individual, prevent the loss of biodiversity?
Answer:
As individuals, we can prevent loss of biodiversity in the following ways:

  1. Increasing awareness about environmental issues. Making posters that provide more information about biodiversity conservation, to raise public awareness.
  2. Increased support and/ or active participation in government policies and actions laid down for conservation of biodiversity.
  3. Protect various plant and animal species in our surrounding.
  4. Set up bird and bat houses wherever possible.
  5. Prevent felling of trees especially native plants or trees in a particular area.
  6. Reduce, recycle and reuse resources. Especially, reduce pollution and use of plastic bags and other materials that are potential threats for the environment.
  7. Use environment friendly products, segregate and dispose garbage correctly.
  8. Convince people about the importance of trees and the need to participate in tree plantation campaign.
  9. Obey the rules that fall under Biodiversity Act.

[Students can use the given points as reference and mention additional preventive measures on their own.]

Practical / Project:

Question 1.
Make a herbarium under the guidance of your teacher.
[Students are expected to perform the given activity by themselves under the guidance of their teacher.]

Question 2.
Find out information about any one sacred grove (Devrai) in Maharashtra.
Answer:
Sacred groves in Maharashtra are located in districts like Ahmednagar, Bhandara, Chandrapur, Jalgaon, Kolhapur, Nashik, Pune, Raigad, Ratnagiri, Sangli, Satara, Sindhudurg, Thane, Yavatmal.
[Source: Data as per C.P.R. Environment Education Centre, Chennai.]
e. g. Sacred grove of Parinche valley, Pune district of Maharashtra:

The Parinche valley region is comprised of the inaccessible rear part of the Purandhar fort and its surrounding valley region and is situated about 63 km to the southeast of Pune city and 18 km from Saswad town. The total area of the valley region is about 132 sq. km. Parinche is the biggest village and a nodal place in the valley. The majority (12) of the documented groves are located in the Kaldari and Pangare zones. The size of the sacred groves has however reduced due to various human related activities that have taken place in recent years.

The biggest sacred grove in the Parinche valley belongs to Buvasaheb of Tonapewadi and spreads over an area of 4.80 hectares. The forest types are unique to the groves. Presence of key species in the sacred groves varies from region to region. Two key tree species, i.e. Terminalia bellerica and Ficus spp., are present in these sacred groves which have almost disappeared from the surrounding areas.

Large buttressed trees are another important feature of well-preserved sacred groves. The presence of these tree species indicates the vegetation of the past and also the type of potential vegetation that can be regenerated in these regions.
[Source: Waghchaure, C. K., Tetali, P., Gunale, V. R., Antia, N. H., & Birdi, T. J. (2006). Sacred Groves of Parinche Valley of Pune District of Maharashtra, India and their Importance. Anthropology & Medicine, 13(1), 55-761
[Students can refer the given answer and search for more information about other sacred groves on their own.]

11th Biology Digest Chapter 1 Living world Intext Questions and Answers

Can you recall? (Textbook Page No. 01)

Whether all organism are similar? Justify your answer.
Answer:
No, all organisms are not similar.

  1. Organisms on the earth exhibit great diversity.
  2. Organisms are grouped as microbes, plants (autotrophs), animals (heterotrophs) and decomposers.
  3. Different microbes and decomposers have various shapes and sizes.
  4. Plants can be further classified on their shape, size, structure, mode of reproduction, etc. Plants also differ greatly based on the locations in which they are found, e.g. Snowy, desert, forest, aquatic, etc.
  5. Even animals show a high degree of variation. They are classified as unicellular, multicellular, invertebrates, vertebrates, etc. Also, based on the environment in which they live, they are classified as terrestrial, aerial, aquatic and amphibians.

Maharashtra Board Class 11 Biology Solutions Chapter 1 Living world

Can you tell? (Textbook Page No. 01)

Whether all organisms prepare their own food?
Answer:
No, all organisms do not prepare their own food. Organisms that prepare their own food are known as autotrophs (e.g. Green plants, certain microbes). These organisms prepare their own food in the presence of sunlight, water and carbon dioxide.

Can you recall? (Textbook Page No.01)

what is the difference between living and non-living things?
Answer:

Living ThingsNon-living Things
(a) Living things show growth from within.Non-living things show growth by accumulation of materials on their surface.
(b) They reproduce asexually or sexually, except mules, sterile worker bees, infertile males.They do not reproduce.
(c) They perform metabolism in order to obtain energy.No metabolic changes occur in non-living things.
(d) They show irritability and respond to changes in their surroundings.They do not show irritability.
(e) They undergo ageing and eventually die.Non-living things do not have a finite life span.

Can we call? (Textbook Page No. 01)

Can we call reproduction as inclusive character of life?
Answer:
No, we cannot call reproduction as an inclusive character of life. Certain organisms like mules and worker bees do not reproduce and are still living. Thus, reproduction cannot be considered as an all inclusive defining characteristic of living organisms.

Maharashtra Board Class 11 Biology Solutions Chapter 1 Living world

Can you tell? (Textbook Page No. 01)

Which feature can be considered as all-inclusive characteristic of life? Why?
Answer:
Metabolism can be considered as an all-inclusive (defining) feature of life since it is exhibited by all living organisms and does not take place in non-living things. Another all-inclusive characteristic of life is responsiveness or irritability. This is a unique property of living beings since all living beings are conscious of their surroundings.

Think about it. (Textbook Page No. 01)

(i) Can metabolic reactions demonstrated in a test tube (called ‘in vitro’ tests) be called living?
Answer:
(a) The sum total of all the chemical reactions occurring in the body is known as metabolism and no non-living object exhibits metabolism.
(b) However, metabolic reactions can be demonstrated outside the body in a test tube (cell-free medium).
(c) Thus, isolated metabolic reaction (s) outside the body of an organism, performed in a test tube is neither living nor non-living.
(d) Metabolic reactions occurring in vitro are living reactions but not living things.

(ii) Now a days patients are declared ‘brain dead’ and are on life support. They do not show any sign of self-consciousness. Are they living or non-living?
Answer:
The brain controls all life processes. Hence, when a patient is declared as ‘brain dead’, he does not carry out any of the inclusive defining characters of living things (e.g. metabolism, consciousness, etc.) and is completely dependent on machines. Since, such patients do not show any sign of self-consciousness, these patients cannot exactly be called as living.

Can you tell? (Textbook Page No. 01)

How can we study large number of organisms at a glance?
Answer:
Systematic study of organisms with the help of taxonomical aids can be used to study a large number of organisms at a glance.

Maharashtra Board Class 11 Biology Solutions Chapter 1 Living world

Can you tell? (Textbook Page No. 03)

What are the essentials of a good herbarium?
Answer:
The essentials of a good herbarium are as follows:

  1. It is essential to identify and label the collected specimen correctly.
  2. Specimens should be stored in a dry place.
  3. The plants are usually pressed and mounted on the sheet of paper known as herbarium sheets. Some plants are not suitable for pressing or mounting, like succulents, seeds, cones, etc. They need to be preserved in suitable liquid like formaldehyde, acetic alcohol, etc.
  4. In order to preserve the specimen for longer durations, acid-free paper, special glues and inks must be used to mount the specimen so that the specimen does not deteriorate.
  5. The specimens should be dried well before preparing a herbarium in order to prevent rotting of specimen.
  6. It is also essential to record the date, place of collection along with detailed classification and highlighting with its ecological peculiarities, characters of the plant on a sheet.

Local names of plant specimens and name of the collector may be added. This information is given at lower right comer of sheet and is called ‘label’.

Why does the loss of biodiversity matter? (Textbook page no. 03)
Answer:

  1. The loss of biodiversity is an moral and ethical issue.
  2. Biodiversity helps to maintain stability in an ecosystem.
  3. Humans share the environment with various other organisms and harm to these species can result in loss of biodiversity.
  4. The loss of even one variety of organisms can affect the entire ecosystem. Hence, due to all these reasons, loss of biodiversity matters.

Find out. (Textbook Page No. 04)

Human being is at key position in maintaining biodiversity of earth. Find out more information about the following.

(i) Laws to protect and conserve biodiversity in India.
Answer:
a. Forest (Conservation) Act, 1980
b. Biological Diversity Act, 2002
c. Wildlife (Protection) Act, 1972
d. Environment Protection Act, 1986
[Students can find out more laws to protect and conserve Biodiversity in India]

(ii) Environmental effects of ambitious projects like connecting rivers or connecting cities by constructing roads.
Answer:
Connecting rivers or connecting cities by constructing roads have the following environmental effects:
(a) They form barriers to animals.
(b) Construction of roads requires cutting down of trees and results in large scale deforestation.
(c) They occupy large land resources resulting in loss of habitat of various species.
(d) It can alter the water flow pattern and damage many ecosystems.
(e) Increase in air, water, soil and noise pollution can disturb various animals and birds, thus affecting their behavioural pattern.

(iii) Did bauxite mining in Western Ghats affect critically endangered species like – Black panther, different Ceropegia spp., Eriocaulon spp. ?
Answer:
(a) The Western Ghats, is one of the global biodiversity hotspots and retains more than 30% of all plant, aquatic, reptile, amphibian and mammal species found in India.
(b) Recently, this ecologically sensitive region has been subjected to various developmental activities that have adversely affected the flora and fauna of the region.
(c) Bauxite mining is one such activity which has had significant negative impact on the local environment. To access bauxite ore deposits, the above-ground vegetation needs to be completely removed, causing large scale deforestation. The vegetation in the adjoining area is also affected due to dumping.
(d) The major threats of this activity include vegetation loss, forest fragmentation and biodiversity loss.
(e) Since most mines fall in Eco-Sensitive Zones (ESZ), it has seriously affected the flora and fauna of the Western Ghats.
(f) Black panthers have frequently been spotted at various locations in the Western Ghats and mining in these areas can seriously affect their health and numbers.
(g) Certain species of Ceropegia and Eriocaulon that are endemic in the area have been reported to be critically endangered.
[Source: Chandore A. (2015) Endemic and threatened flowering plants of Western Ghats with special reference to Konkan region of Maharashtra. Journal of Basic Sciences. 2 (21-25)]
Hence it is most likely that bauxite mining in Western Ghats has adversely affected the critically endangered species like – Black panther, different Ceropegia spp., Eriocaulon spp.

Maharashtra Board Class 11 Biology Solutions Chapter 1 Living world

Internet my friend. (Textbook Page No. 02)

Collect information about Prof. Almeida, Prof. V. N. Naik, Dr. A. V. Sathe, Dr. P. G. Patwardhan with reference to their taxonomic work and biodiversity conservation.
Answer:
1. Prof. Almeida:
Prof. (Dr.) Marselin R. Almeida was a renowned Plant Taxonomist and Medicinal Plant Consultant of India. He was a curator at the Blatter Herbarium (Mumbai). He discovered four new species of pteridophytes from Bombay presidency. His work includes – Pteridophytes of Maharashtra and Flora of Mahabaleshwar. He has contributed to the Flora of Maharashtra, Sawantwadi and its adjoining areas along with Dr. S. M. Almeida.

2. Prof. V. N. Naik:
Prof. V. N. Naik is a renowned ‘Angiosperms Taxonomist’ of India. He completed the Flora of Marathwada. He has produced 15 Ph.D., 110 research articles and 6 books. His book on ‘Taxonomy of Angiosperms’ (Tata McGraw-Hill Education, 1984) is widely used throughout the world. He is currently a faculty of Dr. Babasaheb Ambedkar Marathwada University, Aurangabad.

3. Dr. A. V. Sathe:
Collection and taxonomic studies of mushrooms in Maharashtra started around 1974. Prof. A.V. Sathe and his team were amongst the first to begin these studies. They recorded 75 species distributed in 43 genera. These species were collected from Maharashtra, Karnataka and Kerala. The collection of these species was documented in the form of a Monograph on Agaricales.
[Source: Borkar P., Doshi A., Navathe D. (2015) Mushroom diversity of Konkan region of Maharashtra, India. Journal of Threatened Taxa. 7(10): 7625-7640]

4. Dr. P. G. Patwardhan:
Dr. Patwardhan and his associates at the M.A.C.S. Research Institute, Pune-renamed as Agharkar Research Institute (ARI), Pune have performed detailed studies on lichens. His school is in possession of over 600 species of crustose lichens, obtained after intensive collection programmes. These specimens have been deposited in the Ajarekar Mycological Herbarium in the Department of Mycology and Plant Pathology at the M.A.C.S. Research Institute, Pune.
[Source:
http://lib.unipune.ac.in:8080/xmlui/bitstreamfhandle/l23456789/7451/07_introduction.pdf? sequence=7&is Allowedly]
[Students are expected to find more information on their own.]

Can you tell? (Textbook Page No. 03)

Why should we visit botanical gardens, museums and zoo?
Answer:

  1. Botanical gardens, museums and zoos are taxonomical aids which can be used to study biodiversity.
  2. Botanical gardens have a wide range of plant species that are protected and preserved which can be observed and studied.
  3. Museums help gain information about various plants and animals that are preserved and may even be extinct. They act as reference hubs for biodiversity studies.
  4. Zoos provide information about various animals.

They also harbour certain endangered animals and help us understand the role of biodiversity conservation. They can also be visited to study the food habits and behaviour of animals. Hence, we should visit botanical gardens, museums and zoos.

Maharashtra Board Class 11 Biology Solutions Chapter 1 Living world

Can you tell? (Textbook Page No. 03)

What is ‘ex-situ’and ‘in-situ’ conservation?
Answer:
1. In situ conservation: It includes conservation of species in their natural habitats. Grazing, cultivation and collection of products from the forests is banned in such areas. Legally protected areas include national parks, wildlife sanctuaries and biosphere reserves.
2. Ex situ conservation: It includes conservation of species outside their natural habitats. Species are conserved in botanical gardens, culture collections and zoological parks.

Internet my friend. (Textbook Page No. 04)

(a) Collect information about botanical gardens, zoological parks and biodiversity hotspots in India.
Answer:
a. Botanical gardens in India:

1. Acharya Jagadish Chandra Bose Indian Botanic GardenKolkata
2. Lloyd Botanical GardenDarjeeling
3. National Botanical Research InstituteLucknow
4. Botanical Garden of the Forest Research InstituteDehradun
5. The State Botanical GardenOdisha
6. Botanical GardenSaharanpur
7. Government Botanical GardenOotacamund

b. Zoological Parks in India:

Zoological parksLocationType of animals
1. Rajiv Gandhi Zoological ParkPune [Katraj]Reptiles, mammals, birds. They have a snake park.
2. Jijamata UdyanMumbaiEndangered species of animals and birds.
3. Nehru Zoological ParkHyderabad3500 species of birds, animals and reptiles.
4. Indira Gandhi Zoological ParkVishakhapatnamPrimates, carnivores, small mammals, reptiles and birds.
5. Padmja Naidu Himalayan Zoological ParkDarjeelingEndangered animals like snow leopards, red pandas, gorals (mountain goat), Siberian tigers and a variety of endangered bird species.
6. Allen Forest ZooKanpurHyena, Bear, Rhinoceros, Hippopotamus, Langoor, Musk deer. Ostrich, Emu, Crane etc.
7. Lucknow ZooLucknowRoyal Bengal Tiger, White Tiger, Gibbon, Black Bear, Asiatic Elephant, Great pied, Horn Bill etc.
8. Alipore Zoological GardensKolkataRoyal Bengal Tiger, African Lion, Hippopotamus, Great Indian One-homed Rhinoceros.
9. The Madras Crocodile Bank TrustChennaiCrocodiles and many species of turtles, snakes and lizards.
10. Parassinikkadavu Snake ParkKannurSpectacled Cobra, King Cobra, Russell’s Viper, Krait and Pit Viper.

Maharashtra Board Class 11 Biology Solutions Chapter 1 Living world

c. Biodiversity hotspots in India:

Biodiversity Hotspots
1. The Eastern Himalayas (Arunachal Pradesh, Bhutan, Eastern Nepal)
2. Indo – Burma (Purvanchal Hills, Arakan Yoma, Eastern Bangladesh)
3. The Western Ghats and Srilanka

[Students are expected to use the given table as reference and collect more information on their own.]

(ii) Collect information of endemic flora and fauna of India.
Answer:
(a) Endemic flora:
Albizia sikharamensis (Mimosaceae), Argvreia arakuensis (Convolvulaceae), Arundinella setosa (Poaceae), Acacia diadenia (Mimosaceae), Citrus assamensis (Rutaceae), Magnolia bailloni (Magnoliaceae), etc.

(b) Endemic fauna:
Bare Bellied Hedgehog (Paraechinus nudiventris), Andaman Shrew (Crocidura andamanensis), Aruanchal Macaque (Macaca munzala), Car Nicobar Rat (Rattus palmarum), Peter’s Tube-nosed Bat (Harpiola grisea) etc.
[Source: http://faunaofindia.nic.in/PDFVolumes/spb/056/index.pdf]
[Students are expected to use the given sources and find more information on their own.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria

Balbharti Maharashtra State Board 12th Chemistry Textbook Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria

1. Choose the most correct answer :

Question i.
The pH of 10-8 M of HCl is
(a) 8
(b) 7
(c) less than 7
(d) greater than 7
Answer:
(c) less than 7

Question ii.
Which of the following solution will have pH value equal to 1.0?
(a) 50 mL of 0.1M HCl + 50mL of 0.1 M NaOH
(b) 60 mL of 0.1M HCl + 40mL of 0.1 M NaOH
(c) 20 mL of 0.1M HCl + 80mL of 0.1 M NaOH
(d) 75 mL of 0.2M HCl + 25mL of 0.2 M NaOH
Answer:
(d) 75 mL of 0.2M HCl + 25mL of 0.2 M NaOH

Question iii.
Which of the following is a buffer solution ?
(a) CH3COONa + NaCl in water
(b) CH3COOH + HCl in water
(c) CH3COOH + CH3COONa in water
(d) HCl + NH4Cl in water
Answer:
(c) CH3COOH + CH3COONa in water

Question iv.
The solubility product of a sparingly soluble salt AX is 5.2 x 10-13. Its solubility in mol dm-3 is
(a) 7.2 × 10-7
(b) 1.35 × 10-4
(c) 7.2 × 10-8
(d) 13.5 × 10-8
Answer:
(a) 7.2 × 10-7

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria

Question v.
Blood in human body is highly buffered at pH of
(a) 7.4
(b) 7.0
(c) 6.9
(d) 8.1
Answer:
(a) 7.4

Question vi.
The conjugate base of [Zn(H2O)4]2+ is
(a) [Zn(H2O)4]2+ NH3
(b) [Zn(H2O)3]2+
(c) [Zn(H2O)3OH]+
(d) [Zn(H2O)H]3+
Answer:
(c) [Zn(H2O)3OH]+

Question vii.
For pH > 7 the hydronium ion concentration would be
(a) 10-7 M
(b) < 10-7 M
(c) > 10-7 M
(d) ≥ 10-7 M
Answer:
(b) < 10-7 M

2. Answer the following in one sentence :

Question i.
Why cations are Lewis acids ?
Answer:
Since cations are deficient of electrons they accept a pair of electrons, hence they are Lewis acids.

Question ii.
Why is KCl solution neutral to litmus?
Answer:

  1. Since KCl is a salt of strong base KOH and strong acid HCl, it does not undergo hydrolysis in its aqueous solution.
  2. Due to strong acid and strong base, concentrations [H3O+] = [OH] and the solution is neutral.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria

Question iii.
How are basic buffer solutions prepared?
Answer:

  1. Basic buffer solution is prepared by mixing aqueous solutions of a weak base like NH4OH and its salt of a strong acid like NH4Cl.
  2. A weak base is selected according to the required pH or pOH of the solution and dissociation constant of the weak base.

Question iv.
Dissociation constant of acetic acid is 1.8 × 10-5. Calculate percent dissociation of acetic acid in 0.01 M solution.
Answer:
Given : Ka = 1.8 x 10-5; C = 0.01 M
Percent dissociation = ?
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 1
∴ Percent dissociation = α × 100
= 4.242 × 10-2 × 102
= 4.242%
Percent dissociation = 4.242%

Question v.
Write one property of a buffer solution.
Answer:
Properties (or advantages) of a buffer solution :

  • The pH of a buffer solution is maintained appreciably constant.
  • By addition of a small amount of an acid or a base pH does not change.
  • On dilution with water, pH of the solution doesn’t change.

Question vi.
The pH of a solution is 6.06. Calculate its H+ ion concentration.

Question vii.
Calculate the pH of 0.01 M sulphuric acid.
Answer:
Given : C = 0.01 M H2SO4, pH = ?
\(\mathrm{H}_{2} \mathrm{SO}_{4(\mathrm{aq})} \longrightarrow 2 \mathrm{H}_{(\mathrm{aq})}^{+}+\mathrm{SO}_{4(\mathrm{aq})}^{2-}\)
∴ [H3O+] = 2 × 0.01 = 0.02 M
PH = -log10 [H3O+]
= -log10 0.02
= –\((\overline{2} .3010)\)
= 2 – 0.3010
= 1.6990
pH = 1.6990.

Question viii.
The dissociation of H2S is suppressed in the presence of HCl. Name the phenomenon.
Answer:
The weak dibasic acid H2S is dissociated as follows :
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 2
When HCl is added, it increases the concentration of common ion H3O+.
\(\mathrm{HCl}_{(\mathrm{aq})}+\mathrm{H}_{2} \mathrm{O}_{(\mathrm{l})} \rightarrow \mathrm{H}_{3} \mathrm{O}_{(\mathrm{aq})}^{+}+\mathrm{Cl}_{(\mathrm{aq})}^{-}\)
Hence by Le Chaterlier’s principle, the equilibrium is shifted from right to left, suppressing the dissociation of weak electrolyte H2S.

Question ix.
Why is it necessary to add H2SO4 while preparing the solution of CuSO4?
Answer:
CuSO4 is a salt of strong acid H2SO4 and weak base Cu(OH)2. CuSO4 in aqueous solution undergoes hydrolysis and forms a precipitate of Cu(OH)2 and solution becomes turbid.
CuSO4 + 2H2O ⇌ CU(OH)2↓ + H2SO4
OR
CuSO4 + 4H2O ⇌ Cu(OH)2 + 2H3O+ + \(\mathrm{SO}_{4}^{2-}\)
When H2SO4 is added, the hydrolysis equilibrium is shifted to left hand side and Cu(OH)2 dissolves giving clear solution.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria

Question x.
Classify the following buffers into different types :
a. CH3COOH + CH3COONa
b. NH4OH + NH4Cl
c. Sodium benzoate + benzoic acid
d. Cu(OH)2 + CuCl2
Answer:
(a) Acidic buffer (CH3COOH + CH3COONa)
(b) Basic buffer (NH4OH + NH4Cl)
(c) Acidic buffer (Sodium benzoate + benzoic acid)
(d) Basic buffer (Cu(OH)2 + CuCl2)
[Note : Cu(OH)2 being insoluble is not used to prepare a buffer solution.]

3. Answer the following in brief :

Question i.
What are acids and bases according to Arrhenius theory ?
Answer:
According to Arrhenius theory :
Acid : It is a substance which contains hydrogen and on dissolving in water produces hydrogen ions (H+) E.g. HCl
\(\mathrm{HCl}_{(\mathrm{aq})} \rightleftharpoons \mathrm{H}_{(\mathrm{aq})}^{+}+\mathrm{Cl}_{(\mathrm{aq})}^{-}\)

Base : It is a substance which contains OH group and on dissolving in water produces hydroxyl ions (OH). E.g. NaOH
\(\mathrm{NaOH}_{(\mathrm{aq})} \rightleftharpoons \mathrm{Na}_{(\mathrm{aq})}^{+}+\mathrm{OH}_{(\mathrm{aq})}^{-}\)

Question ii.
What is meant by conjugate acid-base pair?
Answer:
Conjugate acid-base pair : A pair of an acid and a base differing by a proton is called a conjugate acid-base pair.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 3

Question iii.
Label the conjugate acid-base pair in the following reactions
a. HCl + H2O ⇌ H3O+ + Cl
b. \(\mathrm{CO}_{3}^{2-}\) + H2O ⇌ OH + \(\mathrm{HCO}_{3}^{-}\)
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 4

Question iv.
Write a reaction in which water acts as a base.
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 5
Since water accepts a proton, it acts as a base.

Question v.
Ammonia serves as a Lewis base whereas AlCl3 is Lewis acid. Explain.
Answer:

  • Since ammonia molecule, NH3 has a lone pair of electrons to donate it acts as a Lewis base.
  • AlCl3 is a molecule with incomplete octet hence it is electron deficient and acts as a Lewis acid.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria

Question vi.
Acetic acid is 5% ionised in its decimolar solution. Calculate the dissociation constant of acid.
Answer:
Given : C = 0.1 M; Dissociation = 5%, Ka=2 Percent dissociation
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 6
Dissociation constant of acid = Ka = 2.63 × 10-4

Question vii.
Derive the relation pH + pOH = 14.
Answer:
The ionic product of water, Kw is given by,
Kw = [H3O+] × [OH]
At 298 K, Kw = 1 × 10-14
∴ pKw = -log10Kw = log10 1 x 10-14 = 14
∵ [H3O+] × [OH] = 1 × 10-14
Taking logarithm to base 10 of both sides,
log10 [H3O+] + log10 [OH] = log10 1 x 10-14
Multiplying both the sides by -1,
-log10 [H3O+] -log10 [OH] = -log10 1 x 10-14
∵ pH = -log10 [H3O+]; pOH = -log10 [OH];
pKw = – log10 Kw
∴ pH + pOH = pKw
OR pH + pOH =14

Question viii.
Aqueous solution of sodium carbonate is alkaline whereas aqueous solution of ammonium chloride is acidic. Explain.
Answer:
(A) (i) Sodium carbonate is a salt of weak acid and strong base.
(ii) In aqueous solution it undergoes hydrolysis.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 7
(iii) Strong base dissociates completely while weak acid dissociates partially since [OH] > [H3O+], the solution is basic.

(B) (i) Ammonium chloride is a salt of strong acid and weak base.
(ii) In aqueous solution it undergoes hydrolysis
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 8
(iii) Since [H+] or [H3O+ ] > [OH] the solution is acidic.

Question ix.
pH of a weak monobasic acid is 3.2 in its 0.02 M solution. Calculate its dissociation constant.
Answer:
Given : pH = 3.2; C = 0.02 M; Ka = ?
pH = -log10 [H+]
∴ [H+] = Antilog – pH
= Antilog – 3.2
= Antilog \(\overline{4} .8\)
= 6.31 × 10-4M
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 9
Ka = cα2
= 0.02 × (0.0315)2
= 1.984 × 10-5
Dissociation constant = Ka = 1.984 × 10-5

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria

Question x.
In NaOH solution [OH] is 2.87 × 10-4. Calculate the pH of solution.
Answer:
Given : [OH] = 2.87 × 10-4 M, pH = ?
pOH = -log10 [OH]
= -log10 2.87 × 10-4
= –\((\overline{4} .4579)\)
= (4 – 0.4579)
= 3.5421
∵ pH + pOH = 14
∴ pH = 14 – pOH = 14 – 3.5421 = 10.4579
pH = 10.4579.

4. Answer the following :

Question i.
Define degree of dissociation. Derive Ostwald’s dilution law for the CH3COOH.
Answer:
(A) Degree of dissociation :
It is defined as a fraction of total number of moles of an electrolyte that dissociate into its ions at equilibrium.
It is denoted by a and represented by,
α = \(\frac{\text { number of moles dissociated }}{\text { total number of moles of an electrolyte }}\)
Or α = \(\frac{\text { Per cent dissociation }}{100}\)
∴ Per cent dissociation = α × 100

(B) Consider V dm3 of a solution containing one mole of CH3COOH. Then the concentration of acid is, C = \(\frac{1}{V}\) mol dm3. Let α be the degree of dissociation
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 10
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 11
This is Ostwald’s dilution law.

Question ii.
Define pH and pOH. Derive relationship between pH and pOH.
Answer:
(1) pH : The negative logarithm, to the base 10, of the molar concentration of hydrogen ions, H+ is known as the pH of a solution.
pH = -log10 [H+]

(2) pOH : The negative logarithm, to the base 10, of the molar concentration of hydroxyl ions, OH is known as the pOH of a solution.
pOH = -log10 [OH]

Relationship between pH and pOH:
The ionic product of water, Kw is given by,
Kw = [H3O+] × [OH]
At 298 K, Kw = 1 × 10-14
∴ pKw = -log10Kw = log10 1 x 10-14 = 14
∵ [H3O+] × [OH] = 1 × 10-14
Taking logarithm to base 10 of both sides,
log10 [H3O+] + log10 [OH] = log10 1 x 10-14
Multiplying both the sides by -1,
-log10 [H3O+] – log10 [OH] = -log10 1 x 10-14
∵ pH = -log10 [H3O+]; pOH = -log10 [OH];
pKw = – log10 Kw
∴ pH + pOH = pKw
OR pH + pOH =14

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria

Question iii.
What is meant by hydrolysis ? A solution of CH3COONH4 is neutral. why ?
Answer:
Hydrolysis : A reaction in which the cations or anions or both the ions of a salt react with water to produce acidity or basicity or sometimes neutrality is called hydrolysis.

A salt of weak acid and weak base for which Ka = Kb:
Consider hydrolysis of CH3COONH4.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 12
Since Ka = Kb, the weak acid CH3COOH and weak base NH4OH dissociate to the same extent, hence, [H3O+] = [OH] and the solution reacts neutral after hydrolysis.

Question iv.
Dissociation of HCN is suppressed by the addition of HCl. Explain.
Answer:
The weak acid HCN is dissociated as follows :
\(\mathrm{HCN}_{(\mathrm{aq})}+\mathrm{H}_{2} \mathrm{O}_{(\mathrm{l})} \rightleftharpoons \mathrm{H}_{3} \mathrm{O}_{(\mathrm{aq})}^{+}+\mathrm{CN}_{(\mathrm{aq})}^{-}\)
The dissociation constant Ka is represented as,
Ka = \(\frac{\left[\mathrm{H}_{3} \mathrm{O}^{+}\right] \times\left[\mathrm{CN}^{-}\right]}{[\mathrm{HCN}]}\)
When HCl is added, it increases the concentration of H3O+, hence in order to keep the ratio constant, then by Le Chatelier’s principle, the equilibrium is shifted from right to left, suppressing the dissociation of HCN.

Question v.
Derive the relationship between degree of dissociation and dissociation constant in weak electrolytes.
Answer:
Expression of Ostwald’s dilution law in the case of a weak electrolyte : Consider the dissociation of a weak electrolyte BA. Let V dm3 of a solution contain one mole of the electrolyte. Then the concentration of a solution is, C = \(\frac{1}{V}\)mol dm-3. Let α be the degree of dissociation of the electrolyte.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 13
Applying the law of mass action to this dissociation equilibrium, we have,
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 14
As the electrolyte is weak, α is very small as compared to unity, ∴ (1 – α) ≈ 1.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 15
This is the expression of Ostwald’s dilution law. Thus, the degree of dissociation of a weak electrolyte is directly proportional to the square root of the volume of the solution containing 1 mole of an electrolyte.

Question vi.
Sulfides of cation of group II are precipitated in acidic solution (H2S + HCl) whereas sulfides of cations of group IIIB are precipitated in ammoniacal solution of H2S. Comment on the relative values of solubility product of sulfides of these.
Answer:
(1) In qualitative analysis, the cations of group II are precipitated as sulphides, namely HgS, CuS, PbS, etc., while cations of group IIIB are precipitated as sulphides, namely, CoS, NiS, ZnS.

(2) The sulphides of group II have extremely low solubility product (Ksp) about 10-29 to 10-53 while the sulphides of group IIIB have slightly higher Ksp values about 10-20 to 10-23.

(3) In group II, sulphides are precipitated by adding H2S in acidic solution while in IIIB group they are precipitated in a basic solution like ammonical solution.

(4) In acidic medium due to common ion H+, H2S is dissociated to very less extent but gives sufficient S2- ion to exceed solubility product of group II sulphides of cations and precipitate them.
\(\mathrm{HCl}_{(\mathrm{aq})} \longrightarrow \mathrm{H}_{(\mathrm{aq})}^{+}+\mathrm{Cl}_{(\mathrm{aq})}^{-} ; \mathrm{H}_{2} \mathrm{~S}_{(\mathrm{aq})} \rightleftharpoons 2 \mathrm{H}_{(\mathrm{aq})}^{+}+\mathrm{S}_{(\mathrm{aq})}^{2-}\)

(5) In basic medium, H+ from H2S are removed by OH in solution, or by NH4OH, increasing the dissociation of H2S and concentration of S2-, so that IP > Ksp.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 16
(6) Therefore group II cations are precipitated in an acidic medium while cations of group IIIB are precipitated in ammonical solution.

Question vii.
Solubility of a sparingly soluble salt get affected in presence of a soluble salt having one common ion. Explain.
Answer:
Consider the solubility equilibrium of a sparingly soluble salt, AgCl.
\(\mathrm{AgCl}_{(\mathrm{s})} \rightleftharpoons \mathrm{Ag}_{(\mathrm{aq})}^{+}+\mathrm{Cl}_{(\mathrm{aq})}^{-}\)
The solubility product, Ksp is given by,
Ksp = [Ag+] × [Cl]
Consider addition of a strong electrolyte AgNO3 with a common ion Ag+.
\(\mathrm{AgNO}_{3(\mathrm{aq})} \longrightarrow \mathrm{Ag}_{(\mathrm{aq})}^{+}+\mathrm{NO}_{3(\mathrm{aq})}^{-}\)
The concentration Ag+ in the solution is increased, hence by Le Chatelier’s principle the equilibrium of AgCl is shifted to left hand side since the value of Ksp is constant.
Thus in the presence of a common ion, the solubility of a sparingly soluble salt is suppressed.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria

Question viii.
The pH of rain water collected in a certain region of Maharashtra on particular day was 5.1. Calculate the H3O+ ion concentration of the rain water and its percent dissociation.
Answer:
Given : pH = 5.1, [H3O+] = ?
PH = -log10 [H3O+]
∴ log10 [H3O+] = -pH
∴ [H3O+] = Antilog – pH
= Antilog – 5.1
= Antilog \(\overline{6} .9\)
= 7.943 × 10-6 M
(H3O+ in rainwater is due to dissolved gases, CO2, SO2, etc. forming acids which dissociate giving H3O+ and acidity to rainwater.)
[H3O+] = 7.943 × 10-4 M

Question ix.
Explain the relation between ionic product and solubility product to predict whether a precipitate will form when two solutions are mixed?
Answer:
If ionic product and solubility product are indicated by IP and Ksp respectively then,
(I) When IP = Ksp, the solution is saturated.
(II) When IP > Ksp, the solution is supersaturated and hence precipitation will occur, when two solutions are mixed.
(Ill) When IP < Ksp, the solution is unsaturated and precipitation will not occur, when two solutions are mixed.

12th Chemistry Digest Chapter 3 Ionic Equilibria Intext Questions and Answers

Use your brain power (Textbook Page No. 47)

Question 1.
Which of the following is a strong electrolyte ?
HF, AgCl, CuSO4, CH3COONH4, H3PO4.
Answer:
CH3COONH4 is a strong electrolyte since in aqueous solution it dissociates completely. Sparingly soluble salts AgCl, CuSO4 are also strong electrolytes.

Use your brain power (Textbook Page No. 49)

Question 1.
All Bronsted bases are also Lewis bases, but all Bronsted acids are not Lewis acids. Explain.
Answer:
NH3 is a Bronsted base since it can accept a proton while it is also a Lewis base since it has a lone pair of electrons to donate.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 17
(2) HCl is a Bronsted acid since it can donate a proton but it is not a Lewis acid since it can’t accept a pair of electrons.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 18

Use your brain power (Textbook Page No. 53)

Question 1.
Suppose that pH of monobasic and dibasic acid is the same. Does this mean that the molar concentrations of both acids are identical ?
Answer:
Even if monobasic acid and dibasic acid give same pH, their molar concentrations are different. One mole of monobasic acid like HCl gives 1 mol of H+ while one mole of dibasic acid gives 2 mol of H+ in solution. Hence the concentration of dibasic acid will be half of the concentration of monobasic acid. For example, for same pH. [Monobasic acid] = [Dibasic acid]/2

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria

Question 2.
How does pH of pure water vary with temperature ? Explain.
Answer:
Since the increase in temperature, increases the dissociation of water, its pH decreases.

Can you tell ? (Textbook Page No. 54)

Question 1.
Why (i) an aqueous solution of NH4Cl is acidic.
(ii) while that of HCOOK basic ?
Answer:
(i) (i) Ammonium chloride is a salt of strong acid and weak base.
(ii) In aqueous solution it undergoes hydrolysis
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 19
(iii) Since [H+] or [H3O+] > [OH] the solution is acidic.

(ii) HCOOK is a salt of weak acid HCOOH and strong base KOH. In aqueous solution it undergoes hydrolysis giving weak acid and strong base KOH which dissociates completely,
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 20
∴ [OH] > [H3O+], and the solution reacts basic.

Can you think ? (Textbook Page No. 56)

Question 1.
Home made jams and jellies without any added chemical preservative additives spoil in a few days whereas commercial jams and jellies have a long shelf life. Explain. What role does added sodium benzoate play ?
Answer:
Sodium benzoate added to jams and jellies in commercial products maintains the pH constant and acts as a preservative. Hence jams and jellies are not spoiled for a very long time unlike homemade products.

Can you tell ? (Textbook Page No. 56)

Question 1.
It is enough to add a few mL of a buffer solution to maintain its pH. Which property of buffer is used here ?
Answer:
The important property of reserve acidity and reserve basicity of a buffer solution is used to maintain constant pH. Weak acid or weak base along with ions (cations or anions) from salt react with excess of added acid (H+) or base [OH] and maintain pH constant.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria

Use your brain power (Textbook Page No. 59)

Question 1.
What is the relationship between molar solubility and solubility product for salts given below : (i) Ag2CrO4 (ii) Ca3(PO4)2 (iii) Cr(OH)3.
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 21
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 3 Ionic Equilibria 22

Can you tell ? (Textbook Page No. 60)

Question 1.
How is the ionization of NH4OH suppressed by addition of NH4Cl to the solution of NH4OH ?
Answer:
Ionisation of NH4OH is represented as follows :
\(\mathrm{NH}_{4} \mathrm{OH}_{(\mathrm{aq})} \rightleftharpoons \mathrm{NH}_{4(\mathrm{aq})}^{+}+\mathrm{OH}_{(\mathrm{aq})}^{-}\)
It has ionisation constant,
Kb = \(\frac{\left[\mathrm{NH}^{4+}\right] \times\left[\mathrm{OH}^{-}\right]}{\left[\mathrm{NH}_{4} \mathrm{OH}\right]}\)
Kb has constant value at constant temperature. When strong electrolyte NH4Cl is added to its solution, it dissociates completely.
\(\mathrm{NH}_{4} \mathrm{Cl}_{(\mathrm{aq})} \longrightarrow \mathrm{NH}_{4(\mathrm{aq})}^{+}+\mathrm{Cl}_{(\mathrm{aq})}^{-}\)
Due to common ion \(\mathrm{NH}_{4}^{+}\), by Le Chatelier’s principle, the equilibrium is shifted from right to left, suppressing the ionisation of NH4OH.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry

Balbharti Maharashtra State Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th Chemistry Important Questions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry

Question 1.
Define the following:
a. Atom economy.
Answer:
Atom economy : Atom economy is a measure of the amount of atoms from the starting materials that are present
in the final product at the end of chemical process.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry Important Questions

Question 2.
How will you prevent the generation of waste or by-products?
Answer:
To prevent generating waste, there is the need to develop the zero waste technology (ZWT). ZWT in a chemical synthesis should result in waste product being zero or minimum. To use the waste product of one system as the raw material for other system is also the aim of ZWT.

For example :

  • Cement and brick industry can use the bottom ash of thermal power station as the raw material.
  • Thermal power station can use the effluent coming out from cleansing of machinery parts as coolant water.

Question 3.
(1) Calculate the atom economy of the following:
(At mass of C = 12, 11 = 1 ,0 = 16)
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry 3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry 2
Formula weight of ethanol = 46
ethene 28
water= 18
% atom economy = \(\frac{28}{46}\) x 100 = 60.9%

(2) Calculate the atom economy of fermentation of sugar (glucose) to ethanol.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry 4
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry 5
Formula wt of glucose = 180
Formula Wi of ethanol =46
Relative massiwt of desired useful product in thc equation = 2 x 46 =92
% Atom economy = 92/180 x 100 = 51.1%

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry Important Questions

Question 4.
ExpLain less hazardous chemical synthesis with suitable example.
Answer:

  1. To avoid formation of hazardous waste from chemical processes, the chemical reactions and synthesis routes should be designed to be as safe as possible.
  2. Earlier used insecticide DDT (Dichlorodiphenyltrichloroethanc) was found to be harmful for human beings. So DDT has been replaced by benzenc hexachioride (BHC) as an insecticide, one of the y-isomer (gamma) of BHC is called gammexane or lindane.

Question 5.
How will you develop products that are less toxic or which require less toxic raw materials ?
Answer:

  • There is a need to design safer chemicals to prevent the workers in chemical industries from being exposed to toxic environment.
  • Adipic acid is extensively used in polymer industry. In synthesis of adipic acid, benzene is used as the starting material, but benzene is carcinogenic and being volatile organic compound (VOC) it pollutes the air and environment.
  • To overcome this health hazard Green technology developed by Drath and Frost, adipic acid is enzymatically synthesised from glucose.

Question 6.
How to apply the principle of green chemistry to achieve energy efficiency?
Answer:

  • Energy requirements during chemical synthesis is huge. To minimize the energy use it is better to carry out reactions at room temperature and pressure.
  • This can be achieved by applying the principle of green chemistry i.e. use of catalyst, use of micro-organisms or biocatalyst and use of renewable materials, etc.
  • The use of less energy can be achieved by improving the technology of heating system, use of microwave, etc.

Question 7.
Explain the use of renewable feed stocks.
Answer:

  • Industries use a lot of non-renewable feed stocks like petroleum. These resources are depleting fast and the future generation will be deprived. The excessive use of these resources have also put a burden on the environment.
  • If renewable resources like agricultural or biological products are used, this will ensure the sharing of resources by future generations. This practice will also not put a burden on the environment.
  • The products and waste produced are generally biodegradable and environmental friendly hence leading to a sustainable future.

Question 8.
Explain the need to design degradable chemicals.
Answer:

  • Environment protection is the prime concern which has lead to the need for designing chemicals that degrade and can be discarded easily. These chemicals and their degradation products should be non-toxic, non-bioaccumulative or should not be environmentally persistent.
  • This principle aims at waste product being automatically degradable to clean the environment. Thus the preference for biodegradable polymers and pesticides.
  • To make the separation and segregation easier for the consumer an international plastic recycle mark is printed on larger items.

Question 9.
Define the role of real time analysis in pollution prevention.
Answer:

  • There is a dire need to develop improvised analytical methods to allow for real time, in process monitoring and control prior to the formation of hazardous substances.
  • It is very much important for the chemical industries and nuclear reactors to develop or modify analytical
    methodologies so that continuous monitoring of the manufacturing and processing unit is possible.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry Important Questions

Question 10.
Define the role of safer chemistry in accident prevention.
Answer:
(1) It is needed to develop chemical processes that are safer and minimize the risk of accidents. It is important to select chemical substances used in a chemical reaction in such a way that they can minimize the occurrence of chemical accidents, explosions, fire and emissions.

(2) For example : Chemical process that works with the gaseous substances can lead to relatively higher possibilities of accidents including explosion as compared to the system working with nonvolatile liquid and solid substances.

Question 11.
Green chemistry plays an important role in sustainable development. Explain.
Answer:
Sustainable development is a development that protects the environment and the world’s resources. We can achieve sustainable development by adapting the twelve principles of green chemistry.

Green chemistry designs safer chemicals which are less toxic. It normally leads to low cost, use of less energy, environmentally friendly solvents and less production of waste. Green chemistry works on the principle of atom economy and minimum or no waste production. It encourages the use of renewable feed stocks and reduces the use of toxic and hazardous chemicals. It eliminates majorly stoichiometry reactions and prefers to use catalysis. It preserves the environment and safety requirements with added benefit of cost reduction.

Question 12.
How are nanomaterials classified ?
Answer:
Nanoparticles, nanowires and nanotubes can be classified according to dimensions. The nano structured materials may be large organic molecules, inorganic cluster compounds and metallic or semiconductor particles.

Question 13.
What are zero, one and two dimensional nanoscale system ?
Answer:

  • Zero-Dimensional Nanostructures : A zero-dimensional structure is one in which all three dimensions are in the nanoscale.
    For example : Nanoparticles.
  • One-Dimensional Nanostructures : A one-dimensional nanostructure is one in which two dimensions are in the nanoscale. For example : Nanowires and Nano rods.
  • Two-Dimensional Nanostructures : A two-dimensional nanostructure is one in which one dimension is in the nanoscale. For example : Thin films.

Question 14.
State the different characteristic features of nanoparticles.
Answer:
The nanoparticle science is special as at such a small scale, different laws dominate than what we experience in our everyday life.

The characteristic features like optical properties, catalytical activities, have huge surface area and good thermal properties mechanical strength electrical conductivity vary than that of bulk material.

(1) Colour : At nanoscale this optical property behaves differently. Elemental gold has nice shining yellow colour, but nanoparticles of gold show red colour.

(2) Catalytic activity : Since the surface area of nanoparticles is large they show increased catalytic activity. They are usually heterogenous catalyst that means catalysts are solid form and the reactions occur on the surface of the catalyst. These catalysts can be easily separated and recycled. For example : Pd, Pt metal nanoparticles used in hydrogenation reactions. Ti02, ZnO are used in photocatalysis. Gold in bulk is unreactive but the nanoparticles of gold behave as very good catalyst for organic reactions.

(3) Surface area : High surface-to-volume ratio is a very important characteristic of nanoparticles. Bulk material if subdivided into a group of individual nanoparticles, the total volume remains the same, but the collective surface area is largely increased. With large surface area for the same volume, these small particles react much faster because more surface area provides more number of reaction sites, leading to more chemical reactivity. Explanation of increase in surface area with decrease in particle size.

(4) Thermal strength : The melting point of nanomaterial changes drastically with size.

For example : Sodium clusters (Nan) of 1000 atoms melts at 288 K, 10000 atoms melt at 303 K and bulk sodium melts at 371 K.

(5) Mechanical strength : The mechanic al strength of nano clusters increase the hardness of the metal.

For example : nanoparticles of copper and palladium clusters with diameter in the range of 5-7 nm have hardness up to 500 r. greater than the bulk metal.

(6) Electrical conductivity : At nanoscale level the electrical conductivity changes. For example : Carbon nanotubes behave as a conductor or semiconductor whereas carbon is nonconductor.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry Important Questions

Question 15.
Describe the two methods of synthesising nanomaterials (nanoparticles).
Answer:
The two methods of synthesising nanomaterials :
(1) Bottom-up and
(2) Top down methods :

(1) Bottom-up method : Synthesis of nanoparticles in the bottom-up approach molecular components arrange themselves into more complex assemblies atom by atom, molecule by molecule and cluster by cluster from the bottom. Example : synthesis of nanoparticles by colloidal dispersion.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry 7

(2) Top-down method : In the top-down approach, involves nanomaterials being synthesised from bulk material by breaking the material. The bulk solids are disassembled into finer pieces until they are constituted of only few atoms. Example : Nanoparticles are synthesised by colloidal dispersion.

Question 16.
Discuss the various analytical tools used for characterization of nanoparticles.
Answer:
The analytical tools used for characterization of nanoparticles are

  • U.V visible spectroscopy – It gives the preliminary confirmation of formation of nanoparticles.
  • X-ray Diffraction (XRD) – The information given by this tool is about particle size, crystal structure and geometry.
  • Scanning electron microscopy (SEM) : This is used to study the structure of surface of material that is the morphology of the material.
  • Transmission electron microscopy (TEM) gives information about the particles size.
  • (FTIR) Fourier transform infrared spectroscopy gives information about absorption of functional groups and binding nature of the nanomaterial.

Question 17.
Give evidence of use of nanoparticles by humans in ancient times with appropriate examples.
Answer:
There is enough evidence that nanomaterials have been produced and used by humans in ancient times. For example :

  • Gold and silver nanoparticles trapped in the glass matrix gives ruby red colour in some ancient glass paintings.
  • The decorative glaze or metallic film known as lustre found on some medieval pottery is due to certain spherical metallic nanoparticles.
  • Carbon black is a nanostructured material that is used in tyres of car to increase the life of tyre. (Discovery in 1900). Carbon nanotubes are made up of graphite sheets with nanosized diameter. They have highest strength.
  • Fumed silica, a component of silicon rubber, coatings, sealants and adhesives is also a nanostructured material.

Question 18.
Explain the different applications of nanoparticles.
Answer:
The contribution of nanochemistry in number of innovative products in various disciplines due to their unique physical, chemical, optical, structural, catalytic properties. Few applications are as follows :

  • Nanoparticles contribute to stronger, lighter, cleaner and smarter surfaces and systems. They are used in the manufacture of scratchproof eyeglasses, transport, sunscreen, crack resistant paints, etc.
  • Used in electronic devices like Magnetoresistive Random Access Memory (MRAM).
  • Nanotechnology plays an important role in water purification techniques. Silver nanoparticles are used in water purification system to get safe drinking water.
  • Self cleansing materials : Lotus is an example of self cleansing. Nanostructures on lotus leaves repel water which carries dirt as it rolls off. Lotus effect is the basis of self cleaning windows.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry Important Questions

Question 19.
State the advantages of nanoparticles and nanotechnology.
Answer:

  • Nanotechnology has revolutionalized electronics and computing.
  • Nanotechnology has benefited the energy sector by making solar power more economical and energy storage more efficient.
  • Nanotechnology has transformed the medical field with the manufacture of smart dmgs which help cure the life threatening diseases like cancer and diabetes faster and without side effects.

Question 20.
State the disadvantages of nanoparticles and nanotechnology.
Answer:
Despite the benefits that nanotechnology offers to the world, it is accompanied by certain disadvantages and potential risks.

The standard of living has been raised by nanotechnology but at the same time it has increased the environmental pollution. The kind of pollution caused by nanotechnology is very dangerous for living organism, it is called nano pollution.

Nanoparticles can be potential health hazard depending on the size, chemical composition and shape. They can be inhaled and can be deposited in the human respiratory tract and in the lungs, causing lung damage.

Question 21.
Name the development that meets the needs of the present, without compromising the ability of future generation to meet their own need.
Answer:
Sustainable development

Question 22.
Give name of father of green chemistry.
Answer:
Paul T. Anastas

Question 23.
Environmentally safe chemistry is known as.
Answer:
Green chemistry

Question 24.
How many principles does green chemistry have ?
Answer:
Twelve

Question 25.
Which principle of green chemistry has its perspective largely towards petrochemicals?
Answer:
Use of renewable feedstocks.

Question 26.
Name the chemical which leachs out of plastic packaging materials.
Answer:
Phthalate

Question 27.
Name the materials having structural components with at least one dimension in the nanometer scale.
Answer:
Nanomaterials.

Question 28.
Name the class of nanomaterial i.e. nanotubes, fibres, nanowires belong to.
Answer:
Two dimensions are in the nanoscale.

Question 29.
Name the nanoparticles used in sunscreen.
Answer:
Zinc oxide (ZnO) and Titanium dioxide (TiO2).

Question 30.
What is the colour of gold nanoparticles ?
Answer:
Red

Question 31.
Name the nanoparticles used as catalyst in hydrogenation reaction.
Answer:
Palladium and Platinum.

Question 32.
Name the two approaches used to synthesize nanomaterials.
Answer:
Bottom up and Top down.

Question 33.
Give the name of the wet chemical synthetic process for nanomaterials.
Answer:
Sol-gel process.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry Important Questions

Question 34.
Give the steps involved in preparation of nanoparticle using sol-gel process.
Answer:
Hydrolysis, polycondensation, drying, thermal decomposition.

Question 35.
Name the analytical techniques used for characterisation of nanomaterials.
Answer:
u.v-visible spectroscopy, x-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM), Transmission electron microscopy (TEM), Fourier transform infrared spectroscopy (FTIR).

Question 36.
Name the technique used to analyse particle size, crystal structure and geometry of a nanoparticle.
Answer:
x-ray diffraction (XRD)

Question 37.
Name the analytical technique used to study the morphology (structure of surface) of a material.
Answer:
Scanning electron microscopy (SEM)

Question 38.
Which innovative material has been developed using the lotus effect ?
Answer:
Self cleansing material

Question 39.
Which are the sectors that are revolutionalized by nanoparticles ?
Answer:
Electronics, energy sector and medical fields.

Question 40.
What are the disadvantages of nanotechnology ?
Answer:
Nano pollution and lung damage.

Question 41.
Name the scientist who coined the word nanotechnology.
Answer:
Nario Taniguchi (University professor at Tokyo in 1974).

Question 42.
Select and write the most appropriate answer from the given alternatives for each subquestion:

1. The measure of the amount of atoms from the starting materials that are present in the useful product at the end of chemical process is known as
(a) catalyst
(b) atom economy
(c) design of safer chemicals
(d) design for efficient energy
Answer:
(b) atom economy

2. The atom economy of the following reaction is CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – OH + NaBr + H2SO4 → CH3 – CH2 – CH2 – CH2 – Br + NaHSO4 + H2O
(a) 49.81%
(b) 49%
(c) 50%
(d) 100%
Answer:
(a) 49.81%

3. Green chemistry reduces risk by
(a) developing the process for reuse and recycle of solvents and chemicals
(b) inventing technologies to clean the environ-ment
(c) minimize the use of chemicals
(d) reducing or eliminating the use or generation of hazardous chemicals in chemical products and process
Answer:
(d) reducing or eliminating the use or generation of hazardous chemicals in chemical products and process

4. Chemical synthesis should be designed to mini-mizes the use of
(a) liquid fuels
(b) solid fuels
(c) gaseous fuels
(d) energy
Answer:
(d) energy

5. The chemistry that applies across the life cycle of a chemical product like design, manufacture and use is called
(a) eco-friendly chemistry
(b) green chemistry
(c) environmental chemistry
(d) inorganic chemistry
Answer:
(b) green chemistry

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry Important Questions

6. According to the principles of green chemistry the chemicals involved in the production must be
(a) non-hazardous
(b) toxic
(c) polluting
(d) highly toxic
Answer:
(a) non-hazardous

7. Which of the following is not one of the twelve principles of green chemistry ?
(a) using renewable feedstocks
(b) designing safer chemicals and products
(c) maximizing atom economy
(d) avoiding the use of catalysts
Answer:
(d) avoiding the use of catalysts

8. Chemical synthesis based on principle of green chemistry encourages the use of
(a) hazardous chemicals
(b) reactions with low atom efficiency
(c) catalyst
(d) high energy requirements
Answer:
(c) catalyst

9. The plastic bottles made of HDPE are used to store household cleaner and shampoo can be recycled to make
(a) carpets, furniture, new containers
(b) detergent bottles, fencing, floor tiles, pens
(c) custom-made products
(d) cables, mudflaps, panelling, roadway gutters
Answer:
(b) detergent bottles, fencing, floor tiles, pens

10. The plastic ketch-up bottles and syrup bottles made from polypropylene (pp) can be recycled to make
(a) battery cables, brooms, ice scrapers, rakes
(b) envelopes, floor tiles, lumber
(c) custom-made products
(d) carpet, furniture, new containers
Answer:
(a) battery cables, brooms, ice scrapers, rakes

11. The role of green chemistry aims to
(a) design chemical processes and products that maximize profits
(b) design safer chemicals and products by reduc¬ing or eliminating the use and generation of hazardous substances
(c) design processes and products that work efficiently
(d) utilize non-renewable feedstocks
Answer:
(b) design safer chemicals and products by reducing or eliminating the use and generation of hazardous substances

12. The study of phenomena and manipulation of materials of atomic, molecular and macromolecular scales where properties differ significantly from those at a large scale is called
(a) nanoscience
(b) nanochemistry
(c) nanotechnology
(d) nanomaterial
Answer:
(a) nanoscience

13. The term nanotechnology was first used by whom and when ?
(a) Richard Feynman, 1959
(b) Nario Taniguchi, 1974
(c) Eric Drexter, 1986
(d) Sumia Lijima, 1991
Answer:
(b) Nario Taniguchi, 1974

14. Which one of these statements is NOT true ?
(a) Gold at the nanoscale is red.
(b) A very highly useful application of nanochem¬istry is medicine.
(c) Sunscreen contains nanoparticles of zinc oxide (ZnO) and (SiO2) silicon oxide.
(d) Silicon at nanoscale is not an insulator
Answer:
(c) Sunscreen contains nanoparticles of zinc oxide (ZnO) and (SiO2) silicon oxide.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry Important Questions

15. Which of the historical works mentioned below contain nanotechnology?
(a) Lycurgus cup
(b) Medieval stained glass windows in churches
(c) Damascus steel swords
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

16. The nanometer scale is conventionally defined as
(a) 10 – 100nm
(b) 1 – 100nm
(c) 1 – 1000 nm
(d) 1 – 10000 nm
Answer:
(b) 1-100 nm

17. The material synthesized on the nanometer scale possess
(a) same bulk properties
(b) different bulk properties
(c) unique optical, magnetic, electrical properties
(d) no change in properties
Answer:
(c) unique optical, magnetic, electrical properties

18. Nanomaterials of zero dimension is
(a) one in which all three dimensions are in the nanoscale
(b) one in which two dimensions are in the nanoscale
(c) one in which one dimension is in the nanoscale
(d) None of the above
Answer:
(a) one in which all three dimensions are in the nanoscale

19. The science which deals with the design and synthesis of material on nanoscale with different size and shape is called
(a) nanoscience
(b) nanochemistry
(c) nanophysics
(d) nanotechnology
Answer:
(b) nanochemistry

20. Elemental has a shining yellow colour, but the colour of nanoparticles of gold is
(a) green
(b) yellow
(c) red
(d) blue
Answer:
(c) red

21. The surface area of nanoparticles
(a) is the same as in bulk
(b) increases with the same volume of the bulk
(c) decreases with the same volume of the bulk
(d) does not change with particle size
Answer:
(b) increases with the same volume of the bulk

22. The nanomaterial based catalyst are usually
(a) homogeneous catalyst
(b) heterogeneous catalyst
(c) good catalyst
(d) bad catalyst
Answer:
(b) heterogeneous catalyst

23. The catalyst used in photocatalysis is
(a) gold
(b) Raney Ni
(c) TiO2
(d) AI2O3
Answer:
(c) TiO2

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry Important Questions

24. Nanosized copper clusters have the mechanical strength of
(a) less than the bulk copper wire
(b) 100% more than the bulk metal
(c) 200% more than the bulk metal
(d) 500% more than the bulk metal
Answer:
(d) 500% more than the bulk metal

25. The most common method used for synthesis of nanomaterials is
(a) sol-gels method
(b) only sol method
(c) only gel method
(d) colloidal dispersion method
Answer:
(a) sol-gels method

26. What is the information obtained from uv-visible spectroscopy when used for nanomaterials ?
(a) morphology of structure
(b) preliminary conformation of formation of nanoparticle
(c) particle size
(d) functional group present
Answer:
(b) preliminary conformation of formation of nanoparticle

27. What information of the nanoparticles is obtained from transmission electron microscopy technique ?
(a) structure
(b) functional group
(c) particle size
(d) geometry
Answer:
(c) particle size

28. The analytical tool used to study the structure of surface of nanoparticle i.e. morphology is
(a) Absorption spectroscopy
(b) Scanning electron microscopy
(c) Emission spectroscopy
(d) Nuclear magnetic resonance spectroscopy
Answer:
(b) Scanning electron microscopy

29. The constituents of carbon nanotubes are
(a) nanosized graphite sheets
(b) nanosized carbon black
(c) nanosized coal black
(d) None of the above
Answer:
(a) nanosized graphite sheets

30. Self cleansing windows are example of the
(a) Nanoparticle effect
(b) Crompton effect
(c) Lotus effect
(d) Tyndal effect
Answer:
(c) Lotus effect

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Important Questions Chapter 16 Green Chemistry and Nanochemistry Important Questions

31. Which highly effective and cost effective nano-particles are used for water purification ?
(a) gold nanoparticle
(b) copper nanoparticle
(c) silver nanoparticle
(d) silica nanoparticle
Answer:
(c) silver nanoparticle

32. The sectors revolutionalized by nanotechnology are
(a) electronics and computing
(b) energy
(c) medicine
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

33. Name the body part that gets affected by the hazardous nano pollution.
(a) heart
(b) brain
(c) lungs
(d) eyes
Answer:
(c) lungs

34. The pollution caused by nanotechnology is known as
(a) air pollution
(b) nano pollution
(c) ground pollution
(d) environmental pollution
Answer:
(b) nano pollution.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
A company is ____________
(a) a human being
(b) an artificial person created by law
(c) a natural individual
Answer:
(b) an artificial person created by law

Question 2.
____________ are the persons who undertake the process of formation of a company.
(a) Promoters
(b) Directors
(c) Registrar of companies
Answer:
(a) Promoters

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

Question 3.
A ____________ company needs minimum two or more members.
(a) Public
(b) Private
(c) One person Company
Answer:
(b) Private

Question 4.
In a public company there must be minimum ____________ or more members.
(a) one
(b) two
(c) seven
Answer:
(c) seven

Question 5.
____________ refers to contracts entered into by the promoters on behalf of a proposed company.
(a) Pre-incorporation/Prehminary contracts
(b) Fiduciary contracts
(c) Memorandum of Association
Answer:
(a) Pre-incorporation/Preliminary contracts

Question 6.
A Director must have a ____________ to be appointed as a Director of a company.
(a) PAN
(b) DIN
(c) CIN
Answer:
(b) DIN

Question 7.
____________ has 21 digit alpha-numeric code which is a unique number assigned to every company at the time of
Incorporation.
(a) DIN
(b) PIN
(c) CIN
Answer:
(c) CIN

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

Question 8.
____________ is a document that invites the public to buy the shares of a company.
(a) Articles of Association
(b) Prospectus
(c) Certificate of Incorporation
Answer:
(b) Prospectus

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Minimum 7 members(1) Persons who conceive the idea of setting up a company
(b) DIN(2) Public company
(c) Preliminary contracts(3) Promoters
(d) Fiduciary duties towards the company(4) Eight Digit alpha-numeric number
(e) CIN(5) Private company
(6) Unique number assigned to each Director
(7) ROC
(8) 21 digit alpha-numeric code number
(9) One Person Company
(10) Contracts entered by Promoters with third parties

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Minimum 7 members(2) Public company
(b) DIN(6) Unique number assigned to each Director
(c) Preliminary contracts(10) Contracts entered by Promoters with third parties
(d) Fiduciary duties towards the company(3) Promoters
(e) CIN(8) 21 digit alpha-numeric code number

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
A term which means registering a company as per provisions of Companies Act, 2013.
Answer:
Incorporation

Question 2.
Persons who undertake the necessary steps to set up a company.
Answer:
Promoters

Question 3.
The term refers to contracts entered into by Promoters with third parties on behalf of the proposed company.
Answer:
Preliminary contracts

Question 4.
The Birth Certificate of a company.
Answer:
Certificate of Incorporation

D. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
A company is an artificial person.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

Question 2.
To form a Public company, there must be minimum of 2 persons/promoters.
Answer:
False

Question 3.
Promoters are persons who take the necessary steps to set up a company.
Answer:
True

Question 4.
Promoters can make secret profits while setting up a company.
Answer:
False

Question 5.
In India, companies have to be incorporated as per the provisions of the Companies Act, 2013.
Answer:
True

Question 6.
DSC is needed by Directors when they have to sign documents for e-filing.
Answer:
True

Question 7.
A company can be registered even without submitting a Memorandum of Association and Articles of Association.
Answer:
False

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

Question 8.
Every Director has to quote his DIN while giving his consent to be a Director of a company.
Answer:
True

Question 9.
ROC issues CIN only to certain companies.
Answer:
False

Question 10.
All companies need a Certificate of Incorporation.
Answer:
True

Question 11.
All companies need a Certificate of Commencement of business.
Answer:
False

1E. Find the odd one.

Question 1.
CIN, DIN, PAN
Answer:
PAN

Question 2.
Promoter, Prospectus, Incorporation of a company
Answer:
Prospectus

1F. Complete the sentences.

Question 1.
Promoters are the persons who undertake the process of ____________
Answer:
Formation of a company

Question 2.
The document issued by the Registrar of Companies when a company is incorporated is called as ____________
Answer:
Certificate of Incorporation

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

Question 3.
On incorporation of a company the ROC allows a unique identity number called as ____________
Answer:
Corporate Identity Number (CIN)

Question 4.
On behalf of a proposed company, preliminary contracts with third parties are entered by ____________
Answer:
Promoters

1G. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Promoter……………………
(2) …………………….Certificate of Incorporation
(3) CIN……………………
(4) RUN is used for…………………..

(Corporate Identity Number, Reserving name of a company, Formation of a company, Birth certificate of a company)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) PromoterFormation of a company
(2) Birth Certificate of a companyCertificate of Incorporation
(3) CINCorporate Identity Number
(4) RUN is used forReserving name of a company

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
Who is a Promoter?
Answer:
A person/a group of persons who take initiative efforts for a formation of a company is/are called as ‘Promoter/s’.

Question 2.
What is CIN?
Answer:
It is the Corporate Identity Number, issued by ROC at the time of incorporation of the Company.

Question 3.
Which company needs a Certificate of Commencement of Business?
Answer:
Public and Private companies having share capital and which are incorporated after 2nd November 2018 need a Certificate of Commencement of Business.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

Question 4.
What are Preliminary Contracts?
Answer:
Promoter entering into a contract with third parties on behalf of the company before incorporation is called as Preliminary Contracts.

1I. Correct the underlined word and rewrite the following sentences.

Question 1.
ROC prepares draft Memorandum and Articles of Association.
Answer:
Promoter prepares draft Memorandum and Articles of Association.

Question 2.
Certificate of Commencement of Business is like a birth certificate of a company.
Answer:
Certificate of Incorporation is like a birth certificate of a company.

1J. Arrange in proper order.

Question 1.
(a) Appoint First Directors
(b) Prepare Draft Memorandum of Association and Articles of Association.
(c) Come up with the business idea
Answer:
(a) Come up with the business idea
(b) Appoint first Directors
(c) Prepare draft Memorandum of Association and Article of Association.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

Question 2.
(a) Incorporation of a company
(b) Commencement of a company
(c) Promotion
Answer:
(a) Promotion
(b) Incorporation of a company
(c) Commencement of Business

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Promoters
Answer:
A person who take lead to form the company is called a “Promoter”. As per Companies Act, 2013; Section 2(69) Promoter is defined as,

  • A person, who has been named in the prospectus or identified by the company in Annual Return or
  • Who has control on company’s affairs directly or indirectly whether as a shareholder, director or otherwise or
  • In accordance with whose advice, directions, or instructions, the Board of Directors is accustomed to act.

Question 2.
Promotion
Answer:
It is the first stage of Company formation. It means taking necessary steps to incorporate a company as per the provisions of the Companies Act, 2013.

Question 3.
Certificate of Incorporation
Answer:
It is a certificate issued by the ROC, after verifying all the documents and information provided by the promotors. It is like the Birth Certificate of the company. The company becomes a legal person or a body corporate having perpetual succession on getting incorporation certificate.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

Question 4.
Simplified Proforma for Incorporating Company Electronically (SPICe)
Answer:
As per new rule 38 of Companies (Incorporation) (Fourth Amendment) Rules, only one form like FORM INC-32 (SPICe) needs to be submitted at the time of incorporation.
SPICe is to be filed for applying for:

  • Reservation of Name of Company
  • Incorporation of the new company
  • DIN for Directors
  • PAN and TAN for a new company.

Question 5.
Corporate Identity Number (CIN)
Answer:
The company needs to incorporate with the Registrar of Companies. Such ROC gives CIN to the company. It is a unique identity number. CIN is a 21 digit alphanumeric code. It is to be quoted in every form and correspondence. CIN includes details of the company like listed or unlisted, industry code, state of the location, year of registration, type of ownership, and registration number.
E.g. CIN of Air India Ltd. – U62100DL1992GOI048581

3. Study the following case/situation and express your opinion.

1. Mr. Ram, Mr. Sam, and Mr. Tom who are partners have come together to convert their business into a company. They have finalized all the details about the business they want to do, the capital needed, etc. However, they do not know how to proceed with the legal formalities. Hence they appoint Mr. Shah who is a Practicing Company Secretary to help them prepare documents needed for incorporating the proposed company.

Question (a).
Can Mr. Ram, Mr. Sam, and Mr. Tom convert their partnership firm into a company?
Answer:
Mr. Ram, Mr. Sam, and Mr. Tom can convert their partnership firm into a company easily.

Question (b).
Name 2 most important documents needed to incorporate a company.
Answer:
Memorandum of Association and Articles of Association are the two most important documents for the Incorporation of the Company.

Question (c).
Will Mr. Shah be considered a Promoter of the Company? Why?
Answer:
Mr. Shah will not be considered a Promoter. Mr. Shah is an advising company secretary and will help to prepare documents needed for incorporation. Promoter means a person or group of persons who take initiative efforts for the formation of the company. Here Mr. Ram, Mr. Sam, and Mr. Tom are in the role of Promoter.

2. Mr. T along with his 5 friends have submitted all the necessary documents for incorporation of TRIM private limited company.

Question (a).
How many minimum promoters are needed to incorporate a private company?
Answer:
Minimum 2 promoters/persons are needed to incorporate a private company.

Question (b).
When can TRIM Private limited company be said to have come into existence?
Answer:
After getting Incorporating Certificate, TRIM Private limited company be said to have come into existence.

Question (c).
Name the two most important documents that must be submitted at the time of Incorporation of a company.
Answer:
There are various documents, which are needed for the Incorporation of a company like Memorandum of Association, Articles of Association, Director’s consent, etc.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

3. Sagar company limited got its Certificate of Incorporation on 1st September 2018. The application for Incorporation was submitted on 16th August 2018. There were 10 promoters who took the steps to incorporate the company.

Question (a).
State the date on which Sagar company limited came into existence legally?
Answer:
Sagar Company Limited came into existence legally after receiving an incorporation certificate on 1st September 2018.

Question (b).
On which date will the company get its Corporate Identity Number?
Answer:
At the time of issuing the Incorporation Certificate, ROC allows a CIN to the company, which is 1st September 2018.

Question (c).
How many minimum promoters are needed for incorporating a public company?
Answer:
There are three types of companies like Public Company, Private Company and One Person Company, in which Public Company needs minimum 7 Promoters/Persons for incorporating.

4. Answer in brief.

Question 1.
State the contents of the Certificate of Incorporation.
Answer:
Contents of Certificate of Incorporation:

  • The name of the company.
  • Date of issue of Certificate of Incorporation.
  • Corporate Identity Number (CIN).
  • Permanent Account Number (PAN) and Tax Deduction and Collection Account Number (TAN) of the company.
  • Signature of Registrar with the date and his seal.

Question 2.
State the importance of the Certificate of Incorporation.
Answer:
Importance of Certificate of Incorporation:

  • Certificate of Incorporation is like a Birth Certificate of a Company.
  • It is proof by which company comes into existence.
  • After getting an Incorporation Certificate, the company becomes a legal person distinct from its members.
  • It is a document that gives status to the company about its perpetual succession from its date of Incorporation.
  • After getting such a certificate, the company can sue and be sued by others.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

Question 3.
Write a note on – Role of the Promoter.
Answer:
Role of Promoter:

  • To conceive (discover) the idea of forming a business.
  • To decide aims and objects of business, amount of capital, scale/size of business, etc.
  • Drafting the ‘Memorandum of Association’ and ‘Articles of Association’.
  • Drafting Prospectus to invite investors.
  • To appoint first directors and first subscribers to Memorandum of Association and Articles of Association.
  • To enter into ‘Preliminary Contract’ like hiring office premises, preparing and drafting Memorandum of Association and Articles of Association.

Question 4.
Draw the flow chart of steps in the promotion of a company.
Answer:
Steps in promotion of a company:
Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company 4 Q4

5. Justify the following statements.

Question 1.
Certificate of Incorporation is like a Birth Certificate of a company.
Answer:

  • Certificate of Incorporation is issued by ‘Registrar of Companies, after successful completion of the Incorporation step of formation.
  • It is proof by which company comes into existence.
  • An incorporation Certificate brings legal status to the company.
  • After getting the Incorporation Certificate company achieves the status of ‘Perpetual Succession’.
  • The company can sue and can be sued after getting an Incorporation Certificate.
  • The company can enter into various contracts.
  • After getting an Incorporation Certificate, the company is considered an artificial person.
  • Thus, a Certificate of incorporation is like a Birth Certificate of a company.

Question 2.
Every Company on incorporation gets a CIN.
Answer:

  • CIN means Corporate Identity Number.
  • ROC allots CIN to every company at the time of issue of Incorporation Certificate after completion of all formalities.
  • It is a unique identification number that is given to every company.
  • It shows details like whether a company is listed or unlisted, industrial code, state-wise location, year of incorporation, type of ownership, and registration number.
  • All correspondence with ROC is conducted on basis of such CIN.
  • It is compulsory given to all types of companies.
  • Thus, every company gets CIN on incorporation.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

Question 3.
Promoters play important role information of a company.
Answer:

  • Promoter discovers the idea of business formation.
  • Promoter decides aims and objects of business, amount of capital, scale/size of business.
  • Drafting the ‘Memorandum of Association’ and ‘Articles of Association’.
  • Drafting prospectus to invite investors.
  • To appoint first directors and first subscribers of Memorandum of Association and Articles of Association,
  • To enter into ‘Preliminary Contracts’ like hiring office premises, etc.
  • To protect and promote the interest of the proposed company.
  • Thus, promoters play important role in theformation of a company.

6. Answer the following questions.

Question 1.
Explain briefly the steps involved in the incorporation of a company.
Answer:
(i) Obtaining Digital Signature Certificate (DSC): Promoters and the proposed first directors has to obtain a DSC for e-filing.

(ii) Register DSC in the name of the Director with MCA: DSC has to be registered with MCA (Ministry of Corporate Affairs). MCA maintains details of every Director including their DIN, personal details, etc.

(iii) Obtain Director Identification Number (DIN): Proposed first Directors must apply for DIN in electronic form SPICe-32 at the time of incorporation. Every director must have DIN.

(iv) Apply for Reservation of Name: Promoter has to get the name of company approved from Central Registration Centre (CRC) by filling form RUN (Reserve Unique Name) along with prescribed fees on MCA portal. Promoters have to suggest more than one name in order of their preference. CRC will approve the name within 20 days from the date of application.

(v) Finalize Memorandum of Association and Articles of Association: It states the aims and objectives of the business. It contains legal and technical information. The promoter should finalize it. The promoters finalize both the documents with the help of the Company Secretary, legal experts, etc.

(vi) Signing, Stamping, and Dating of Memorandum and Articles of Association: Both documents must be signed by each subscriber and shall add his name, detailed address, occupation, etc. The signature of at least one witness is needed. Due stamp duty as per the Indian Stamp Duty Act, 1899 is required to be paid at the time of incorporation.

(vii) Preparation of other necessary documents for incorporation:

  • Consent of Directors: Directors should give written consent in the prescribed format, about their approval to act as a director.
  • Details of manager, secretary, etc Articles of Association include the names of the manager, secretary, etc.
  • Declaration by subscribers to the Memorandum and First Directors: A declaration by first Directors should be taken who has subscribed to Memorandum of Association stating that he is not convicted of any offense in connection with the promotion, formation of company and has not found guilty of any fraud, etc.

(viii) Address for communication and notice of Registered office address: A company is required to have a Registered office within 30 days of incorporation. The promoter has to provide an address for communication at the time of incorporation.

(ix) Obtain a statutory declaration from Declaration by Company Secretary, Chartered Accountant, advocates, etc. is also necessary to be obtained along with Director, manager, etc. declaration status that all necessary requirements are fulfilled related to incorporation.

(x) Filing of application and document for incorporation of a company: Finally, after preparation of all documents, it has to be submitted to ROC in the prescribed form along with necessary prescribed fees for incorporation.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

Question 2.
Promoters play an important role in the formation of a company. Explain.
Answer:
Promoters:
A person who take lead to form the company is called a “Promoter”.
As per Companies Act, 2013; Section 2(69) Promoter is defined as.

  • A person who has been named in the prospectus or identified by the company in Annual Return or
  • Who has control on company’s affairs directly or indirectly whether as a shareholder, director or otherwise or
  • In accordance with whose advice, directions, or instructions, the Board of Directors is accustomed to act.

Role of Promoters:

  • To conceive (discover) the idea of forming a business.
  • To decide aims and objects of business, amount of capital, scale/size of business, etc.
  • Drafting the ‘Memorandum of Association’ and ‘Articles of Association’.
  • Drafting Prospectus to invite investors.
  • To appoint first directors and first subscribers to Memorandum of Association and Articles of Association.
  • To enter into ‘Preliminary Contract’ like hiring office premises, preparing and drafting Memorandum of Association and Articles of Association.

Activity (Text Book Page No. 42)

From the following CIN, identify the type of companies:

Question 1.
U74999TN20140PC098340
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company Activity 1

Question 2.
L28920MH1945PLC004520
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company Activity 1.1

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company

Question 3.
U72900KA2003PTC033028
Answer:
Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 3 Formation of a Company Activity 1.2

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Secretarial Practice Important Questions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
The document that contains the constitution of the company is _____________
(a) Article of Association
(b) Prospectus
(c) Memorandum of Association
Answer:
(c) Memorandum of Association

Question 2.
A _____________ company must issue prospectus to the public for capital subscription.
(a) Statutory
(b) Private
(c) Public
Answer:
(c) Public

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 3.
For alteration in the Articles _____________ resolution is required.
(a) Ordinary
(b) Special
(c) Circular
Answer:
(b) Special

Question 4.
The Domicile clause of the Memorandum of Association states about the _____________ of a company.
(a) capital
(b) liability
(c) registered address
Answer:
(c) registered address

Question 5.
The aims and objectives of a company are stated in the _____________ clause of the Memorandum of Association.
(a) Name
(b) Object
(c) Domicile
Answer:
(b) Object

Question 6.
The _____________ is almost an unalterable document.
(a) Memorandum
(b) Articles
(c) Prospectus
Answer:
(a) Memorandum

Question 7.
The _____________ is primary and supreme document of the company.
(a) Memorandum of Association
(b) Articles of Association
(c) Prospectus
Answer:
(a) Memorandum of Association

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Memorandum of Association(1) Letter issued to a selected group of investor
(b) Articles of Association(2) Invitation to purchase Shares
(c) Prospectus(3) Constitution of Company
(d) Civil liability(4) Letter issued to all shareholder
(e) Offer letter(5) Invitation for meeting
(f) Book Building Process(6) Rules regarding Internal Management
(7) Pay compensation to Investor
(8) Rules regarding external affairs of the company
(9) Collecting bank deposits
(10) Determining issue price of shares

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Memorandum of Association(3) Constitution of Company
(b) Articles of Association(6) Rules regarding Internal Management
(c) Prospectus(2) Invitation to purchase Shares
(d) Civil liability(7) Pay compensation to Investor
(e) Offer letter(1) Letter issued to a selected group of investor
(f) Book Building Process(10) Determining issue price of shares

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
A constitution or charter of the company.
Answer:
Memorandum of Association

Question 2.
An almost unalterable document of the joint-stock company.
Answer:
Memorandum of Association

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 3.
The clause of the memorandum provides the name of the state in which the company’s registered office is situated.
Answer:
Domicile Clause

Question 4.
An invitation to the public to subscribe for shares or debentures of the company.
Answer:
Prospectus

1D. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
The AOA is an alterable document.
Answer:
True

Question 2.
The company can be registered without MOA.
Answer:
False

Question 3.
Nobody is liable for mis-statements in the prospectus.
Answer:
False

1E. Complete the sentences.

Question 1.
The constitution of a joint-stock company is called _____________
Answer:
Memorandum of Association

Question 2.
The rules regarding internal management are given in the _____________
Answer:
Articles of Association

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 3.
The document which is a charter or constitution of a company is the _____________
Answer:
Memorandum of Association

Question 4.
The primary basic document of a company is the _____________
Answer:
Memorandum of Association

Question 5.
The _____________ is sub-ordinate document to memorandum.
Answer:
Articles of Association

Question 6.
In the case of Public Company Limited by Shares or Guarantee, the last word should be _____________
Answer:
Limited

Question 7.
The last word in case of Private Company Limited by shares should be _____________
Answer:
Private Limited

Question 8.
Resolution which requires 3/4th majority of votes in favour of a proposal is called as _____________
Answer:
Special Resolution

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 9.
Article which require 9/10th of majority in favour is called _____________
Answer:
Entrenched Article

1F. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Doctrine of Indoor Management………………………
(2) ……………………..Financial institution guiding companies
(3) Civil liability………………………
(4) Act beyond the power of Memorandum………………………
(5) …………………….Misleading information in the prospectus

(Mis-statement in a prospectus, Assumption of company acting as per MOA and AOA, Mis-statement in a prospectus, Lead Merchant Bankers, Doctrine of Ultra-vires)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Doctrine of Indoor ManagementAssumption of the company acting as per MOA and AOA
(2) Lead Merchant BankersFinancial institution guiding companies
(3) Civil liabilityMis-statement in a prospectus
(4) Act beyond the power of MemorandumDoctrine of Ultra-vires
(5) Mis-statement in a prospectusMisleading information in the prospectus

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
What do you mean by special resolution?
Answer:
Resolution which requires 3/4th or 75% majority of votes in favour of a proposal is called a special resolution.

Question 2.
What do you mean by injunction?
Answer:
The injunction is an order from the court to stop the company from doing any act which is Ultra-vires.

Question 3.
What is ordinary resolution?
Answer:
The resolution which requires a simple majority of votes cast in favour or against a proposal, (i.e. 51%)

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 4.
What is a lien on shares?
Answer:
Lien on shares means a company has a right of possession of shares when the member does not pay off his debts or liabilities to the company.

Question 5.
Explain the term IPO and Book Building Process.
Answer:
IPO: Initial Public Offer is an offer made by the company for the first time to the public to buy the shares of the company.
Book Building Process: It is a process where a company determines the issue price of shares/securities based on demand from the public.

Question 6.
Who are lead merchant bankers?
Answer:
Lead Merchant Bankers are the financial institutions that guide the issuing companies in the matter relating to the issue of shares.

Question 7.
Who is Registrar to issue?
Answer:
Registrar to the issue is the agents who are appointed by the issuing company for collecting application forms and money, maintaining records of investors, etc.

1I. Correct the underlined word and rewrite the following sentences.

Question 1.
Articles of Association is an invitation to the public to buy the shares of a company.
Answer:
The prospectus is an invitation to the public to buy the shares of a company.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 2.
Capital Clause describes the liability of the members.
Answer:
The liability Clause describes the liability of the members.

Question 3.
The prospectus must be issued within 120 days from the date of incorporation.
Answer:
The prospectus must be issued within 90 days from the date of incorporation.

1J. Arrange in proper order.

Question 1.
(a) Liability clause
(b) Registered Office clause
(c) Subscription clause
Answer:
(a) Registered Office clause
(b) Liability clause
(c) Subscription clause

2. Answer in brief.

Question 1.
Explain the types of Prospectus.
Answer:
Types of Prospectus:
(i) Abridged Prospectus:

  • It contains the main contents of a prospectus in brief.
  • It is attached with the application form issued.
  • It is issued only in case of a public offer.

(ii) Shelf Prospectus:

  • It is an alternative option to print a fresh prospectus for every issue of shares.
  • It can be used for all further issues made by the company for up to one year.
  • However, for every subsequent issue, a company has to file an ‘Information Memorandum’ with ROC.

(iii) Red Herring Prospectus:

  • It is a kind of incomplete prospectus.
  • It does not include particulars like the number of shares offered and the issue price of the shares offered.
  • It is generally issued at the time of Initial Public Offer (IPO) or under Book Building Process.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

(iv) Letter of offer:

  • It is issued while making the “Right Issue” to the existing shareholders.
  • It contains the details of the offer.

(v) Offer letter:
It is issued to a selected group of investors while making a private placement.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
___________ is a primary document of the company which contains the aims and objectives of the company.
(a) Memorandum of Association
(b) Articles of Association
(c) Prospectus
Answer:
(a) Memorandum of Association

Question 2.
___________ describes the relationship between company and outsiders.
(a) Memorandum of Association
(b) Articles of Association
(c) Prospectus
Answer:
(a) Memorandum of Association

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 3.
The ___________ clause describes the range of activities a company can undertake.
(a) Name
(b) Capital
(c) Object
Answer:
(c) Object

Question 4.
Any act done by the company beyond the Powers of Memorandum is called as ___________
(a) Doctrine of indoor management
(b) Ultra-Vires
(c) Mis-statement
Answer:
(b) Ultra-Vires

Question 5.
___________ acts are void or legally ineffective.
(a) Object clause
(b) Main object
(c) Ultra Vires
Answer:
(c) Ultra Vires

Question 6.
___________ clause contains the details of liability of the members.
(a) Name
(b) Liability
(c) Object
Answer:
(b) Liability

Question 7.
___________ clause states the amount of Authorised capital with which the company is registered.
(a) Liability
(b) Object
(c) Capital
Answer:
(c) Capital

Question 8.
___________ contains rules and regulations for internal management of the company.
(a) Articles of Association
(b) Prospectus
(c) Memorandum of Association
Answer:
(a) Articles of Association

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 9.
Articles establishes relationship between company and ___________
(a) members
(b) outsiders
(c) ROC
Answer:
(a) members

Question 10.
___________ is an invitation to the public to subscribe for shares of the company.
(a) Memorandum
(b) Prospectus
(c) Articles of Association
Answer:
(b) Prospectus

Question 11.
For making multiple issue of shares within a year, a company can prepare a ___________ Prospectus.
(a) Abridged
(b) Shelf
(c) Red Herring
Answer:
(b) Shelf

Question 12.
___________ is an incomplete prospectus.
(a) Red Herring Prospectus
(b) Shelf Prospectus
(c) Abridged Prospectus
Answer:
(a) Red Herring Prospectus

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Capital clause(1) Details of capital structure of a company
(b) Liability clause(2) Used for multiple issues of shares
(c) Acts beyond the Powers of Memorandum(3) Abridged Prospectus
(d) Red Herring Prospectus(4) Describes main objectives
(e) Shelf Prospectus(5) Used for Right Issue
(6) Incomplete Prospectus
(7) Ultra-Vires
(8) Doctrine of Indoor management
(9) Extent of liability of members
(10) Articles of Association

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Capital clause(1) Details of capital structure of a company
(b) Liability clause(9) Extent of liability of members
(c) Acts beyond the Powers of Memorandum(7) Ultra-Vires
(d) Red Herring Prospectus(6) Incomplete Prospectus
(e) Shelf Prospectus(2) Used for multiple issues of shares

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
The primary document of a company states the aims and objectives of a company.
Answer:
Memorandum of Association

Question 2.
The document establishes the company’s relationship with outsiders.
Answer:
Memorandum of Association

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 3.
The document states the limits within which a company has to operate.
Answer:
Memorandum of Association

Question 4.
The document contains Name Clause, Registered Office Clause, Capital Clause, etc.
Answer:
Memorandum of Association

Question 5.
The document is subordinate to the Memorandum of Association.
Answer:
Articles of Association

Question 6.
The document contains rules and regulations for internal management.
Answer:
Articles of Association

Question 7.
A term used for acts beyond the scope of the Memorandum of Association.
Answer:
Ultra-Vires

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 8.
The clause describes the main activities a company can undertake.
Answer:
Object Clause

Question 9.
The clause gives details of Authorized Capital or Registered Capital.
Answer:
Capital Clause

Question 10.
The clause describes the extent of liability of members.
Answer:
Liability Clause

Question 11.
The last clause of the Memorandum contains the name, signature, and other details of all the subscribers of the Memorandum.
Answer:
Association or Subscription Clause

Question 12.
The document establishes a relationship between a company and its members.
Answer:
Articles of Association

Question 13.
Document issued by public company inviting the public to subscribe to its shares.
Answer:
Prospectus

Question 14.
Prospectus attached with every share application form.
Answer:
Abridged Prospectus

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 15.
Prospectus used for multiple issues of shares within a year.
Answer:
Shelf Prospectus

Question 16.
It is an incomplete prospectus.
Answer:
Red Herring Prospectus

Question 17.
This prospectus does not contain information about the quantum of shares to be issued or the price at which shares will be issued.
Answer:
Red Herring Prospectus

1D. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
A Memorandum of Association and Articles of Association are prepared at the time of incorporation of a company.
Answer:
True

Question 2.
Memorandum of Association describes the nature and character of the company.
Answer:
True

Question 3.
Memorandum establishes the relationship between Company and Members.
Answer:
False

Question 4.
Any act done by the company beyond the Powers of Memorandum is Ultra-Vires.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 5.
Articles of Association can have provisions that contradict the Memorandum.
Answer:
False

Question 6.
Memorandum need not have a Liability Clause.
Answer:
False

Question 7.
Articles of Association are subordinate to Memorandum.
Answer:
True

Question 8.
A memorandum contains rules and regulations for the internal management of a company.
Answer:
False

Question 9.
Every subscriber who signs the Memorandum must also sign the Articles.
Answer:
True

Question 10.
Entrenched Articles cannot be easily altered.
Answer:
True

Question 11.
Prospectus can be issued by a private company.
Answer:
False

Question 12.
Only public companies can issue Prospectus.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 13.
The prospectus must be issued within 1 year from the date of filing it with the ROC.
Answer:
False

Question 14.
Actions can be taken against a company or its officers for misstatements in the prospectus.
Answer:
True

Question 15.
Every company has to issue a shelf prospectus every time it offers shares to the public.
Answer:
False

Question 16.
Red Herring prospectus does not contain details of the price at which shares will be sold by the company.
Answer:
True

Question 17.
Letter of the offer is issued at the time of Rights Issue.
Answer:
True

1E. Find the odd one.

Question 1.
Name Clause, Rights of Board of Directors, Object Clause.
Answer:
Rights of Board of Directors

Question 2.
Rights of shareholders, Appointment and remuneration of Directors, Liability clause.
Answer:
Liability Clause

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 3.
Shelf prospectus, Abridged Prospectus, Articles of Association.
Answer:
Articles of Association

1F. Complete the sentences.

Question 1.
The documents which state the aims and objectives of a company is called as ___________
Answer:
Memorandum of Association

Question 2.
Any act done by the company which goes beyond the powers of Memorandum of Association will be called as ___________
Answer:
Ultra-Vires

Question 3.
The document which is subordinate to the Memorandum of Association is called ___________
Answer:
Articles of Association

Question 4.
The document which contains the rules and regulations governing the internal management of a company is called ___________
Answer:
Articles of Association

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 5.
The document issued by a company to invite investors to buy its securities is called as ___________
Answer:
Prospectus

1G. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) …………………….Memorandum of Association
(2) Liability clause………………………….
(3) Incomplete Prospectus………………………….
(4) ………………………Establishes relationship between the company and its members

(Articles of Association, Red Herring Prospectus, Primary document, Details of liability of members)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Primary DocumentMemorandum of Association
(2) Liability clauseDetails of liability of members
(3) Incomplete ProspectusRed Herring Prospectus
(4) Articles of AssociationEstablishes relationship between the company and its members

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
Which document contains the aims and objectives of the company?
Answer:
Memorandum of Association contains the aims and objectives of the company.

Question 2.
What does the capital clause describe?
Answer:
The capital clause states the amount of capital with which the company is registered and the division of it into shares of a fixed amount.

Question 3.
When is Abridged Prospectus issued?
Answer:
Abridged Prospectus is issued only in case of a public offer made by a company.

1I. Correct the underlined word and rewrite the following sentences.

Question 1.
Articles of Association states the aims and objectives of the company.
Answer:
Memorandum of Association states the aims and objectives of the company.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 2.
The prospectus is subordinate to the Memorandum of Association.
Answer:
Articles of Association are subordinate to Memorandum of Association.

Question 3.
The prospectus contains a liability clause.
Answer:
Memorandum of Association contains a liability clause.

1J. Arrange in proper order.

Question 1.
(a) Subscription clause
(b) Name clause
(c) Object clause
Answer:
(a) Name clause
(b) Object clause
(c) Subscription clause

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Memorandum of Association
Answer:

  • It is a secondary document.
  • A Memorandum of Association is a primary document of a company.
  • It states the objects for which the company is formed.
  • A Memorandum of Association of a company is a charter or constitution of a company.
  • It describes the range of activities a company can undertake.
  • No company can be registered without a Memorandum of Association.
  • Memorandum establishes a relationship between the company and an outsider.

Question 2.
Articles of Association
Answer:

  • Articles of Association is a secondary document.
  • It contains rules and regulations that govern the internal management of the company.
  • Articles of Association is also known as Bye-laws of a company.
  • It defines the powers, duties, and rights of managers officers, and board of directors.
  • It establishes a relationship between the company and its members.
  • This document is subordinate to Memorandum.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 3.
Name Clause
Answer:

  • This clause contains the name of the company.
  • The name of the company should not be identical to any existing company.
  • If it is a private company, then it should have the word Private Limited at the end.
  • And in the case of a public company, then it should add the word limit at the end of its name.
  • For eg ABC Private Limited in the case of the private and ABC Ltd for a public company.

Question 4.
Object Clause
Answer:

  • This clause states the objective with which the company is formed.
  • It is the most important clause of the Memorandum of Association.
  • The clause defines the scope and limitations of the activities of the company.
  • The objects must be clearly defined keeping in mind the following conditions.
    • The objects of the company must be legal.
    • The objects should not be against the provisions of any law.
    • The objects must not be immoral.

Question 5.
Liability Clause
Answer:

  • This clause defines the liability of the members of the company.
  • In the case of companies limited by shares, the liability of the members is limited to the extent of unpaid shares.
  • In the case of a company limited by guarantee, the liability is limited to the amount of guarantee given by each member.
  • In the case of an unlimited liability company with or without share capital, this clause states that the liability of its members is unlimited.

Question 6.
Capital Clause
Answer:

  • This clause states the amount of capital with which the company is registered.
  • The capital with which the company is registered is called registered capital or authorized capital.
  • A company can issue only that number of shares that are authorized by its memorandum.
  • The company has to alter the capital clause if the company wants to issue more shares than authorized capital.

Question 7.
Registered Office Clause
Answer:

  • This clause contains the name of the state in which the registered office of the company is to be situated.
  • Every company must have a registered office within 30 days of its incorporation.
  • A registered office is a place where all the important documents of the company are kept.
  • The registered office clause determines the jurisdiction of the Registrar of Companies and of the court.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 8.
Ultra Vires act
Answer:

  • The word Ultra means beyond and the word Vires means the powers.
  • Thus Ultra-Vires means beyond the powers of Memorandum.
  • The doctrine of ultra-vires states that any activity done by a company that is beyond the powers of the company will be null and void.
  • The purpose of the Doctrine of Ultra-Vires is to protect all the stakeholders.
  • The stakeholders have the right to see that the company uses their money for the objects mentioned in Memorandum.

Question 9.
The doctrine of Indoor Management
Answer:

  • The doctrine of Indoor Management states that persons entering into a contract with the company need not inquire whether the company or its officers have properly followed the internal proceedings.
  • It is assumed that the company acts as per its Memorandum and Articles of Association.
  • The doctrine of Indoor Management protects the interest of outsiders when they act based on the Memorandum of Association and Articles of Association.

Question 10.
Prospectus
Answer:

  • A prospectus is any document that invites deposits or offers from the public for the purchase of any shares or debentures of a company.
  • When a public company is collecting capital by issuing shares to the public has to issue a prospectus.
  • The prospectus must be true and factual as investors decide to invest based on the information given in the prospectus.
  • The types of the prospectus issued by a company are:
    • Abridged Prospectus
    • Shelf Prospectus
    • Red Herring Prospectus
    • Letter of offer
    • Offer Letter

Question 11.
Mis-statements in Prospectus
Answer:

  • Mis-statements means:
    • The statement is misleading in form or content.
    • Where any inclusion of statement or omission is likely to mislead the reader.
  • If the investor has purchased shares based on the misleading information in the prospectus he can take action against the company.
  • The company and persons will be responsible for issuing mis-statement prospectus and have to face liability.

Question 12.
Abridged Prospectus
Answer:

  • Abridged Prospectus contains the main contents of a prospectus in brief.
  • It is attached with the application form issued by the company while offering securities.
  • The abridged prospectus is issued only in case of a public offer made by a company.
  • It contains all the salient features of a prospectus.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 13.
Shelf Prospectus
Answer:

  • The company instead of preparing a fresh prospectus for every issue prepares a shelf prospectus.
  • Shelf Prospectus can be used for all issues made by the company for up to one year.
  • An Information Memorandum has to be filed with ROC every time during the validity period of one year of the shelf prospectus.
  • Information Memorandum contains latest material facts such as new charges, changes in financial position, etc.

Question 14.
Red Herring Prospectus
Answer:

  • A red herring prospectus is a kind of incomplete prospectus as it does not include complete particulars of the quantity/price of the securities.
  • It is usually issued at the time of IPO (Initial Public Offer).
  • A red herring prospectus shall have the same obligations that are applicable to the prospectus.
  • A company must file a Red Herring Prospectus with ROC at least 3 days prior to the opening of the subscription list and the offer.

3. Study the following case/situation and express your opinion.

1. The Articles of a company stated that while borrowing any money from outsiders, the document must have the signatures of the Managing Director (MD) and any one of the Director. The Articles of Association clearly stated the procedure to be followed while borrowing money. The Managing Director did not follow all the procedures but still borrowed money from Mr. X. Mr. X assumed that the MD has followed the required procedures.

Question (a).
Can the MD be held punishable for his act?
Answer:
He can be held liable for his actions and can be insisted to pay back the loan amount.

Question (b).
Under which Doctrine can Mr. X take action against the company?
Answer:
Under Doctrine of Indoor Management.

Question (c).
Explain the Doctrine.
Answer:

  • According to this doctrine, persons dealing with the company need not inquire whether internal proceedings relating to the contract are correctly followed.
  • They are satisfied that the transactions are in accordance with the memorandum and articles of association.
  • If there are any internal irregularities then the company will be liable as the person has acted in good faith and he did not know about the internal arrangement of the company.
  • Similarly with X as he has acted in good faith and lent money to the managing director, but the managing director did not follow the procedure. So there is an irregularity that can make the director liable for his actions.

2. Mr. A entered into a contract with Star Limited Company and as advance payment gave a cheque of ₹ 1 lac to a Director Mr. Sam. Mr. Sam is not the Managing Director. Articles state that only the MD is authorized to sign any contracts or receive any payments on behalf of the company.

Question (a).
Did Mr. Sam have the authority to accept the cheque? Why?
Answer:
Sam did not have the authority to accept the cheque because usually, individual directors do not have the authority to act on the company’s behaviour unless expressly authorized.

Question (b).
Can Mr. Sam’s action be called as Ultra-Vires? Why?
Answer:
Mr. Sam’s action cannot be called ultra-vires because any act done by him beyond the powers of the memorandum is called Ultra-Vires.

3. The Object clause of Memorandum of a Company stated the main object as manufacturing of plastic chairs and tables and any other activity in furtherance of achievement of its main activity. The Board of Directors wants also to produce T.V. Serials and feels that the shareholders may give their permission.

Question (a).
Can the company with immediate effect start producing T.V. serials? Why?
Answer:
No, a company cannot start producing T.V. serials with immediate effect. A company cannot indulge in activities other than those provided in the object clause. The activities carried outside the scope drawn by the Memorandum of Association are called Ultra-Vires activities.

Question (b).
How can the object clause of the company be altered?
Answer:
A special resolution must be passed in the General Meeting for altering the object clause.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

4. A public limited company has issued all the shares mentioned in its Memorandum as Authorised Capital. Now the company wants to make a public issue of 10,000 shares at a face value of ₹ 100 per share, to raise more funds for its expansion activities.

Question (a).
Which clause of Memorandum needs to be altered?
Answer:
The capital clause of the memorandum needs to be altered.

Question (b).
In which meeting the alteration can be approved?
Answer:
A capital clause is altered by passing an ordinary resolution in a general meeting of the company.

Question (c).
Which document should the company issue to invite the public to buy its shares?
Answer:
The prospectus is the document issued to invite the public to buy its shares.

5. A Company stated in its prospectus that it has been making profits for the last 5 years. However, Mr. X., an investor found out that two years back the company had not made any profit. The prospectus was filed with ROC on 1st January 2017 and was issued to the public on 10th February 2018.

Question (a).
Can Mr. X state that there was mis-statement in the prospectus?
Answer:
Yes, Mr. X can state mis-statement in the prospectus.

Question (b).
If found guilty which two types of liability will the company and its officers face?
Answer:

  • Civil liability (Pay compensation for loss suffered by the investor)
  • Criminal liability companies or their officers will be fined or imprisoned or both.

Question (c).
Can the prospectus be valid for the issue to the public on 10th February 2018?
Answer:
No, the prospectus will not be valid for the issue to the public on 10th February 2018.

6. A Company plans to offer Rights Issues.

Question (a).
Which document must it send to its shareholders for offering the rights issue?
Answer:
Letter of the offer must be sent to its shareholders for offering the rights issue.

Question (b).
Instead of the rights issue, if the company wants to issue shares to the public which document must it issue for inviting the public to subscribe to it.
Answer:
The prospectus is the document to be issued by the company if it wants to issue shares to the public instead of rights issues.

Question (c).
Name the document which is called an incomplete prospectus.
Answer:
Red Herring prospectus is called an incomplete prospectus.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

4. Distinguish between the following.

Question 1.
Memorandum of Association and Articles of Association.
Answer:

BasisMemorandum of AssociationArticles of Association
1. MeaningMemorandum of Association is a document that contains all the fundamental information which are required for the incorporator of the company.Articles of Association is a document containing all the rules and regulations that govern the company.
2. Defined inSection 2(56)Section 2(5)
3. Types of information containedPowers and objects of the company.Rules for internal management of a company.
4. StatusIt is subordinate to companies Act.It is subordinate to Memorandum.
5. Retrospective effectThe memorandum of the company cannot be amended retrospectively.The Articles of Association can be amended retrospectively.
6. Major contentsA memorandum must contain 6 clauses.The Articles can be drafted as per the choice of the company.
7. Filing with registrarMemorandum of Association must be filed with Registrar of Company by all types of companies.Filing of Articles of Association is optional for a public company as it may adopt Table (A).
8. AlterationAlteration can be done after passing special resolution in Annual General Meeting and previous approval of central government or company law board is required.Alteration can be done in the Articles by passing special Resolution at Annual General Meeting.
9. RelationDefine the relationship between company and outsider.Regulates the relationship between company and members.
10. Acts done beyond the scopeAbsolutely void.Can be satisfied by shareholders.

5. Answer in brief.

Question 1.
State any four clauses of Memorandum of Association.
Answer:
Memorandum of Association is a basic document, which gives information about the aims and objects of the company. It is also a charter of a company.

The following are four clauses of Memorandum of Association:
(i) Name Clause:

  • This clause state the company’s proposed name.
  • It must end with the word limited if its a public company or private limited if its a private company.
  • It can’t be identical to any existing company’s name.
  • It can’t resemble any registered Trade Mark.
  • It should not be misleading in any way.

(ii) Registered office clause:

  • The registered office clause lists the name of the state where the company’s registered office is physically located.
  • The registered office’s physical location determines which jurisdiction the Registrar of companies and which court the company would fall under.
  • It also confirms the company’s nationality .
  • The registered office’s full address must be provided to the Registrar of companies to simplify further communications.

(iii) The object clause:

  • This clause defines the objects for which a company is formed. It indicates the range of activities a company can undertake. This clause states in detail the main object for which the company is to be incorporated.
  • The objects of the company must not be illegal, immoral or against the public policy.
  • A company cannot do anything beyond or outside the scope of its objects.

(iv) Liability clause:

  • The liability clause explains what liability each of the company’s member faces. If the company is limited by shares the liability that each member faces can be no more than the face value of share.
  • If the company is limited by guarantee, this clause must define how much liability each individual company member holds.

Question 2.
State any four contents of Articles of Association.
Answer:
Articles of Association is a document which contains rules and regulations that governs the internal management.
The following are the four contents of Articles of Association:

  • Share capital – Shares and their value and their division into different types of shares.
  • Rights of each class of shareholders and procedure for variation of their rights.
  • Procedure relating to allotment of shares, making of calls and forfeiture of shares.
  • Rules relating to transfer and transmission of shares and the procedure to be followed.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 3.
State the statutory requirements in relation to Prospectus.
Answer:
Prospectus is an invitation to public to purchase its share and debentures. It is issued after the formation of company.
The following are the statutory requirements in relation to Prospectus:

  • Draft Prospectus to be made Public: A draft prospectus filed with SEBI by the company should be made available to the public and to the stock exchange where the company wants to lists its shares.
  • Signed by Director’s: Prospectus must be signed by all directors or by duly authorised attorney.
  • Registration of Prospectus: A copy of the prospectus must be registered with ROC before issuing it to the public.
  • Dating of Prospectus: A prospectus has to be dated. The date on the prospectus is considered as the date of publication of prospectus.
  • Issuing Prospectus to Public: Prospectus must be issued to the public within 90 days from the date of registering a copy with the ROC.

6. Justify the following statements.

Question 1.
Memorandum of Association defines the limitations of the powers of the company.
Answer:

  • The Memorandum of Association is a basic or fundamental or primary document of a company.
  • It contains the following clauses: Name clause, Address clause, Object clause, Liability clause,Capital clause, Association of subscription clause.
  • The entire business centres around its object clause.
  • Object clause of the Memorandum of Association defines the area beyond which the company cannot do anything.
  • It determines the powers of the company.
  • It helps the stakeholders to know what is its permitted range of operation.
  • A company is governed by Memorandum of Association and any act beyond it shall be considered as ultra-vires.
  • Hence, Memorandum of Association defines the limitations of the power of the company.

Question 2.
Ultra-vires acts are null and void.
Answer:

  • A Memorandum of Association of a company is a basic charter of the company.
  • If a company departs from its Memorandum of Association such an act is ultra-vires.
  • The doctrine of ultra vires is a fundamental rule of company law.
  • An act legally in itself but not authorized by the object clause of Memorandum of Association of a company is ultra-vires.
  • Hence if the company does an act or enters into a contract beyond the powers of the company then the act is said to be null and void.
  • The company cannot sue on an ultra-vires transaction or it cannot be sued.
  • Thus, I agree with the above statement.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 3.
Contents of Articles can be altered.
Answer:

  • As per section 2(2) of the companies Act, 1956 ‘Articles’ means Articles of Association of a company as originally framed or as altered from time to time in pursuance of any previous companies’ law or of this Act.
  • The Articles regulate the internal management of a company.
  • It states the relationship between the company and its members.
  • The articles, being the internal regulations of a company can be altered easily.
  • The articles are required to be altered from time to time as per changes made by the government in the company law or as per changing situations in the corporate sector.
  • Thus, the Articles of Association can be altered by passing a ‘Special Resolution’ at a general meeting.

Question 4.
The doctrine of Indoor Management protects outsiders who are unaware of the correctness of the internal proceedings of a company.
Answer:

  • The doctrine of Indoor Management states that a person entering into a contract with the company need not inquire whether the company has followed the internal processing.
  • It is assumed that the company acts as per the Memorandum of Association and Articles of Association.
  • Because certain information which is internal to a company cannot be known to outsiders.
  • So the doctrine of Indoor Management protects the interest of the outsider when the act is based on the Memorandum of Association and Articles of Association.

Question 5.
A prospectus is an important document issued by a public company.
Answer:

  • A prospectus usually is in the form of a statement giving all material information about the company and showing its future prospectus.
  • It aims at inviting investors to subscribe to its shares and debentures.
  • It is a must for every public company to prepare its prospectus.
  • It is through the prospectus that the prospective investors know the details of the shares offered by the company.
  • Otherwise, the investors would have no idea of the shares that a public company is selling.
  • All detailed information about a company like its business management, financial structure, etc., are provided in the prospectus.
  • The main idea to issue a prospectus is to collect capital for the company from the general public.
  • It should contain true, fair, and correct information.
  • Hence, the prospectus is very important for a public company.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 6.
Company and officers responsible for issuing Prospectus are liable for mis-statements in Prospectus.
Answer:

  • The prospectus is a written document giving an invitation to the public to purchase shares or debenture of the company.
  • It provides all the necessary information about a company, its business, the management, financial structure, etc., of a company.
  • A prospectus must be prepared very carefully and accurately.
  • It should contain true and correct information and honest disclosure of facts.
  • A company and all those officials can be held responsible for any mis-statement in the prospectus.
  • These people have to face severe consequences.
  • The shareholder can cancel the contract.
  • Persons authorizing the issue of prospectus containing mis-statement are punishable with imprisonment of two years and a fine up to ₹ 5,000.
  • Thus, I agree with the above statement.

7. Answer the following questions.

Question 1.
Briefly explain the clauses of the Memorandum of Association.
Answer:

  • The Memorandum of Association is the principal document of a company.
  • It is considered the charter of the company.
  • It contains the powers and objectives of the company.
  • It can be altered only according to the provisions made in the companies act regarding its alterations.
  • Memorandum of Association provides information to the outsiders.

The Memorandum of Association contains the following clauses:
1. Name clause:

  • This clause contains the complete name of the company.
  • The company can choose any name subject to the following restrictions.
  • The name of the company must end with the word limited in the case of a public limited company and with the word private limited in the case of a private limited company.
  • The name should not be similar or identical to the name of any other company.
  • The name should not contain the word cooperative.
  • The name should not convey any connection or link of the company with the government department.

Alteration of name clause: A company can change its name by passing a special resolution and by obtaining approval from the central government.

2. Address clause:

  • This clause contains the name of the state in which the registered office of the company is to be located.
  • It is necessary because a company gets the registration from that state only.
  • A registered office is a place where all the important documents are kept.
  • A company must have a registered office when it starts its business activities or within 30 days whichever is earlier.

Alteration of address clause: A company may change its Registered office from

  • One place to another place within the same city or town.
  • One town or city to another town or city within the same state.
  • One state to another state.
  • In both these cases, a special resolution is to be passed in General Meeting.

3. Object clause:

  • It is the most important clause of the Memorandum of Association.
  • It contains the main object of the company.
  • This clause defines the scope and limitations of the activities of the company.
  • The objects must be defined keeping in mind the following conditions:
  • the objects of the company must be legal.
  • the objects should not be contrary to the provisions of any law.
  • the objects must not be immoral.

Alteration in object clause: In order to alter its object clause, a company must pass a special resolution.

4. Liability clause:

  • This clause defines the liability of the members of the company.
  • In the case of a company limited by shares, the liability of the members is limited to the extent of the unpaid amount of share capital.
  • In the case of a company limited by guarantee, the liability is limited to the amount of guarantee.

Alteration of liability clause: If a company wants to make any alteration in its liability clause then it must pass a unanimous resolution in a meeting.

5. Capital clause:

  • The clause specifies the amount of share capital with which a company is to be registered.
  • The capital with which a company is registered is called registered capital.
  • A company can issue only that number of shares that are authorized by its memorandum.

Alteration of the capital clause: A company can alter its capital clause by passing a special resolution and by obtaining approval from the company law board.

6. The Association clause or Subscription clause:

  • A company is an association of persons, who subscribe to its capital.
  • For a public company minimum of 7 persons must subscribe to a memorandum by signing it and giving their undertaking that each one shall buy at least one share of a company.
  • For a private company minimum of 2 persons must subscribe to the Memorandum of Association by signing it and they also give an undertaking that each one shall buy at least one share of a company.
  • Each subscriber has to put his name address and occupation in the presence of at least one witness who shall also put in his details.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 2.
Define Memorandum of Association. Explain briefly its features.
Answer:
Definition:
As per section 2(28) of the companies Act 1956 “Memorandum of Association means the Memorandum of Association of a company as originally framed or altered from time to time in pursuance of any previous company laws or of this Act”.
As such this definition does not state exactly the scope, use, and importance of memorandum in a company.

  • Lord Cairns observed that – “The memorandum of association is a charter and defines the limits of the powers of a company. The memorandum contains the fundamental conditions upon which alone the company is allowed to incorporate”.
  • Lord Macmillan states that – “The purpose of the memorandum is to enable the shareholders, creditors and those who deal with the company to know what is its permitted range of enterprise”.

Meaning:
In simple words, the Memorandum of Association of a company means

  • a basic or fundamental primary document of a company.
  • a charter or constitution of a company
  • no company can be incorporated without the Memorandum of Association.
  • It lays down the range of its activities.
  • It is a public document and can be inspected by those who deal with the company.

Features of Memorandum of Association:
The following are the features of the Memorandum of Association:

  • Memorandum of Association states the nature of business activities to be conducted by the company.
  • It informs about the scope of activities of the company.
  • It is prepared by promoters of the company.
  • It is signed by at least 7 persons in the case of a public company and 2 persons in the case of a private company.
  • It is submitted to the registrar of companies for registration.
  • All companies must prepare their own Memorandum of Association.
  • It defines the relationship between the company and outsiders.
  • It is an unalterable charter of the company.
  • It is a public document.

Question 3.
What are Articles of Association? Explain briefly its content.
Answer:
Articles of Association contain rules and regulations regarding the management of the company’s internal affairs.

  • It defines the powers, duties, and rights of managers, officers, and the board of directors.
  • It establishes a relationship between the company and its members.

Contents of Articles of Association:

  • The amount of share capital and different classes of shares
  • Rights of each type of shareholders
  • Procedure for making allotment of shares
  • Procedure for issuing share certificates
  • Procedure for transfer of shares
  • Procedure for forfeiture of shares
  • Procedure for reissue of forfeited shares
  • Procedure for conducting meetings
  • Procedure for appointment and removal of directors
  • Duties powers and remuneration of directors
  • Procedure for declaration and payment of dividend
  • Procedure regarding the keeping of books of accounts and their audit
  • Procedure regarding winding up of the company
  • Seal of the company

Alteration of Articles of Association:

  • A company may change its Article of Association by passing a special resolution.
  • A company can alter its Articles of Association in the following ways:
    • by the adoption of a new set of an Articles
    • by deletion of an article
    • by addition or insertion of a new article
    • by substitution of an article
    • by amendment of an article

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 4 Documents Related to Formation of a Company

Question 4.
Define Prospectus. Explain its contents.
Answer:
Definition: “Sec 2(70) of Companies Act, 2013 defines prospectus as any document described or issued as a prospectus and includes 32a Red Herring Prospectus or shelf prospectus or/and notice, circular advertisement or other document inviting offers from the public for the subscription or purchase of any securities of a body corporate”.

Meaning: Prospectus is a document that contains information about various aspects of the company and invests the investors to buy the securities offered by the company.

Contents of Prospectus:
A prospectus must contain the following:
(i) Information and Reports:
As per the Companies Act, the prospectus must contain information such as the name of the issuing company its full registered office address with phone numbers, email address, nature, number and price of securities being offered, details of a lead merchant banker, registrar to the issue, name of the stock exchange where the shares are listed.

  • It must also have listed a clause of general risk date of opening and closing of issue etc.
  • It must also have reported on financial information.

(ii) Declaration:
There should be a declaration by the company saying that all the provisions of the Companies Act have been complied with and that the prospectus does not contain anything contrary to the provisions of the Companies Act.

(iii) Statement of an Expert:
A prospectus may contain a statement made by an expert like Company Secretary, Chartered Accountant, Cost Accountant, Valuer, Engineer, etc., relating to matters that they have looked into.

  • Any other matter as may be prescribed by the Companies Act.
  • The expert has to give written consent to issue the prospectus.

(iv) Any other matter as may be prescribed by the Companies Act.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 3 Formation of a Company

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 3 Formation of a Company Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Secretarial Practice Important Questions Chapter 3 Formation of a Company

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
Directors declaration form should be filed within ___________ days from the date of incorporation.
(a) 180
(b) 80
(c) 100
Answer:
(a) 180

1B. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
ROC allows 21 digit numbers at the time of issuing Certificate of Incorporation.
Answer:
Corporate Identity Number

1C. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
A company shall be formed for any lawful purpose.
Answer:
True

Question 2.
First Director of the company appointed by ROC.
Answer:
False

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 3 Formation of a Company

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
TAN
Answer:
Tax Deduction and Collection Account Number is issued by the Income Tax Department to all persons who are responsible for deducting or collecting tax. It is a 10 digit alphanumeric code.

Question 2.
ROC
Answer:
Registrar of Companies is an authority as per the Companies Act, which can incorporate companies.

Question 3.
Company limited by Guarantee
Answer:
A company where members guarantee to contribute a certain amount of money either to the assets of the company, at the time of winding up of the company, or towards the cost of winding up of the company.

Question 4.
Fiduciary duty
Answer:
It means that a person has to act in good faith and trust which is put upon him by another person.
Eg. Promoters have fiduciary duties towards the company they are setting up. It means they have to act in a manner that protects and promotes the interest of the proposed company.

Question 5.
Prospectus
Answer:
It is an invitation to the public by the Joint Stock Company to subscribe to the shares of the company.
Private company issues “Statement in lieu of Prospectus” in place of ‘framing its own-‘Prospectus’.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 3 Formation of a Company

3. Answer in brief.

Question 1.
State the steps in Commencement of Business.
Answer:
Commencement of Business: Public companies and private companies not having share capital can commence their business after getting an Incorporation Certificate. But, companies having share capital and which are incorporated after 2nd November 2018 have to obtain a Certificate of Commencement of Business.

Steps in Certificate of Commencement of Business:
(i) Filing of a declaration by Directors:
Every Director has to file a declaration along with the prescribed fees declaring that he has paid the value of shares agreed to be taken by him. Such declaration should be verified by Company Secretary or Chartered Accountant or Cost Accountant. Such declaration should be submitted within 180 days from the date of incorporation.

(ii) File verification of Registered Office:
The company has to also file verification of its registered office with the ROC.

(iii) Obtain license or approval from Sectoral Regulator:
Companies that propose to conduct banking business, insurance business, or proposed to be listed on Stock exchanges need to register with Sectoral Regulators like RBI, Securities and Exchange Board of India, etc. Such companies must submit approval received from Sectoral Regulator to ROC.

(iv) Commencement of business:
After filing the required documents, RQC issues the Certificate of Commencement of Business. Public and Private companies having share capital can now start their business or start the collection of capital. A public company can now issue a prospectus to invite the public for subscribing to its share capital.

Question 2.
Draw a flow chart of Steps in the incorporation of a company.
Answer:
Following steps are undertaken to incorporate a company:
Obtain Digital Signature Certificate (DSC)

Register DSC in the name of Director with MCA

Obtain Director Identification Number (DIN)

Apply for Reservation of Name

Finalize Memorandum of Association and Articles of Association

Signing, Stamping, and Dating of Memorandum and Articles of Association

Prepare other necessary documents

Deciding address for communication

Obtain a statutory declaration

Filing of application and documents for Incorporation with ROC

Obtaining Certificate of Incorporation

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 3 Formation of a Company

Question 3.
State the various types of companies.
Answer:
(i) Based on a minimum number of promoters:
As per Company Act, 2013 (Section 3) Promoters can form 3 types of companies. Such types of companies are based on numbers of Promoters.
Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 3 Formation of a Company 3 Q3

(ii) Based on Capital Structure [Section 3(2)]:

  • Company Limited by Shares: In this type of company capital is formed by shares and the liability is limited.
  • Company Limited by Guarantee: In this company, its members have guaranteed to contribute an amount of money either to the assets /of the company at the time of winding up towards the cost of winding up of the company.
  • Unlimited Liability Company: In this company, the liability of members is unlimited, they are liable for all amounts of debts and liabilities.

4. Answer the following questions.

Question 1.
Give the proforma of Certificate of Incorporation.
Answer:

GOVERNMENT OF INDIA
MINISTRY OF CORPORATE AFFAIRS
Central Registration Centre
Certificate of Incorporation
{Pursuant to sub-section (2) of section 7 of the Companies Act, 2013
(18 of 2013) and rule 18 of the Companies (Incorporation) Rules, 2014}

I hereby certify that ___________ is incorporated on this ___________ Day of ___________ Two thousand ___________ under the Companies Act, 2013 (18 of 2013) and that the company is limited by shares.

The Corporate Identity Number of the Company is ___________
The Permanent Account Number (PAN) of the company is ___________
The Tax Deduction and Collection Account Number (TAN) of the company is ___________
Given under my hand at ___________ this ___________ day of ___________ (month) Two thousand ___________

Digital Signature Certificate
For and on behalf of the Jurisdictional Registrar of Companies
Registrar of Companies
Central Registration Centre

Disclaimer: This Certificate only evidences incorporation of the company on the basis of documents and declarations of the applicant (s). This Certificate is neither a license nor permission to conduct business or solicit deposits or funds from the public. Permission of sector regulators is necessary wherever required. Registration status and other details of the company can be verified on www.mca.gov.in

Mailing address as per record available in Registrar of Companies office:
______________________
______________________

 

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.3 Extracts of Drama

Balbharti Yuvakbharati English 11th Digest Chapter 4.3 Extracts of Drama – (B) An Enemy of the People Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.3 Extracts of Drama – An Enemy of the People

11th English Digest Chapter 4.3 Extracts of Drama – An Enemy of the People Textbook Questions and Answers

Character:

Question 1.
Mayor Peter Stockmann is a contrast to Dr. Thomas Stockmann. Justify.
Answer:
There are lots of good things you can say about Dr. Stockmann, the protagonist of ‘An Enemy of the People’. He is an idealist and a man having great love and care for his family. He is generous with his neighbors and truly cares for his fellow men. Despite his troubles, he wishes to make the world a better place. Most importantly, the doctor is a man of principles willing to fight for justice no matter what it costs.

On the contrary, Mayor Peter Stockmann, his brother is a practical man. He is the antagonist in the play who is less worried about the common men in the city. Throughout the play, the Mayor, Stockmann mercilessly tries to ruin his brother’s life in order to keep the truth from being revealed. He hardly shows any affinity towards his brother. He never shows any feeling of guilt for the fact that he’s totally messing up the life of a family member.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.3 Extracts of Drama

Question 2.
Write the character sketch of Dr. Stockmann.
Answer:
Dr. Stockmann is the brother of the Mayor, Peter Stockmann and the protagonist/hero of the play. He is a practising medical doctor and the medical officer of the town baths. He is an ideal person who has great love for family, fellow citizens and social values. Dr. Stockmann believes strongly in individual freedom and the right of every man to express himself freely.

He is a man of morality and truth and is ready to fight against injustice. He tries to raise his voice against the hypocritical ways of his brother and the members of conservative government. The play revolves around his struggle to give justice to common men of the city. Finally, his fruitless efforts lead him to such misfortune to ruin everything in his profession and life. However, he is not ready to give up his efforts for truth. We see him as a man of patience and strength when he remarks – “The strongest man in the world is he who stands alone!”

3. Read the given extract.

Question (i)
Complete the following table. (Answers are given directly in bold)
Answer:

CharacterSupportive CharacterIncident
1. Dr. Stockmann(a) Mrs. Stockmann
(b) Petra Stockmann
(a) Ready to stand with him in every difficulty.
(b) Joins her father in his fight against injustice.
2. Peter Stockmann(a) Aslaksen
(b) Hovstad
(a) To stand in opposition of Dr. Stockmann
(b) Turned to the Mayor’s side in the final scene.
3. Aslaksen(a) Dr. Stockmann
(b) Tradesmen
(a) Trusted him for printing the article.
(b) Gave their support to him.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.3 Extracts of Drama

Question (ii)
Match the column ‘A’ with column ‘B’

Column ‘A’Column ‘B’
1. Dr. Thomas StockmannOpportunist
2. KatherineVulnerable
3. PeterHonest and upright
4. PetraCoward
5. HovstadTimid but supportive
6. BillingCunning and corrupt
7. AslaksenCourageous

Answer:

Column ‘A’Column ‘B’
1. Dr. Thomas StockmannHonest and upright
2. KatherineVulnerable
3. PeterCunning and corrupt
4. PetraCourageous
5. HovstadTimid but supportive
6. BillingOpportunist
7. AslaksenCoward

Plot:

Question 1.
Describe the climax scene in your own words. Write your comments on it.
Answer:
In the final scene, Dr. Stockmann realizes that no one is going to support him to publish the article as no one is ready to take any step against the Mayor. So, Stockmann asks Hovstad to give him back his papers (article). He announces in front of the Mayor that he will read out the article in a mass meeting for everybody to hear the voice of truth. But, the Mayor assures him that no one will lend him a hall in the city to do this.

Billing and Hovstad have also the same opinion. Mrs. Stockmann feels shameful to know the fact that no one is willing to give her husband a hall. She is rather shocked to know that everyone has turned against her husband. Dr. Stockmann is ready to hire a drum to walk on the city streets reading the article. It shows his determination to reveal the truth at any cost. All the family members are ready to stand with Dr. Stockmann in his sincere efforts to purify the society.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.3 Extracts of Drama

Question 2.
Describe in your own words the incident when Hovstad’s real intention to help Dr. Stockmann is exposed.
Answer:
When Dr. stockmann reached Hovstad’s office, he notices the Mayor’s stick and hat and suspects him of hiding in the next room. Dr. Stockmann enquired if Hovstad was going to publish the article in ‘People’s Messenger’. Hovstad answered him that he had to wait for publishing the article.

Hovstad didn’t refuse him but was not ready to publish it. He was under the influence of the Mayor and had personal interest. In addition, both Billing and Aslaksen supported the editor. Dr. Stockmann approached to Aslaksen for requesting him to atleast print the article as a pamphlet. However he denied doing so. Finally, Hovstad refused to print the article saying it would ruin doctor’s family. Here, the Dr. realized Hovstad’s real intention of not printing the article as he was doing everything to protect himself.

3. Write down the consequences of the following occurrences, with the help of the play.

Question (a)
Dr. Thomas Stockmann wants an article exposing social evils to be printed in the newspaper.
Answer:
Dr. Stockmann was an idealist and a lover of truth. When he came across the unhygienic condition of the baths which was a direct threat to the health of the people, he decided to publish the article in the newspaper exposing the Mayor and his cronies. This would directly affect the ruling government to lose their seats. In addition, it would raise public outcry against the social injustice of the Mayor and his stakeholders had to pay a large amount to rectify the issue.

Question (b)
The Mayor, Peter Stockmann persuades Mr. Hovstad and Mr. Billing from printing the article.
Answer:
The Mayor entered Hovstad’s office through the back doors. He didn’t want to let Dr. Stockmann know about his visit to Hovstad. When he met Hovstad and Billing, he told them that Dr. Stockmann is a headstrong man and had some wrong informations about the condition of the baths.

He also praised both Hovstad and Billing and assured them that he had another article to publish which would clear the doubts of all regarding the baths. He indirectly assured them to have their favour in this matter if they supported him. As Dr. Stockmann came to know about the Mayor’s visit to Hovstad’s office to persuade them, he was of the firm opinion that they would not publish his article.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.3 Extracts of Drama

Question (c)
Aslaksen declares that he would not print Dr. Stockmann’s article.
Answer:
As the Mayor told Aslaksen his idea of raising the money from the small tradesmen, Aslaksen thought that Dr. Stockmann’s idea of extensive alternation of the baths was unrealistic. So he decided not to print the article in the newspaper and save the small tradesmen from this unnecessary burden. As Aslaksen denied printing the article, Dr. Stockmann assured them that he would read the article in the mass meeting or raise the issue on the streets of the city. He would anyway expose the ruling government and give justice to common men.

Question (d)
Katherine encourages Dr. Stockmann to proceed in his attempts in the cause of public attempts.
Answer:
When the Mayor and his supporter opposed Dr. Stockmann, Mrs. Stockmann felt shameful that all of them turned against her husband. She put her arm onto his neck and told him that she was ready to stand with him. She encouraged him not to give up his idea and she and her children would help him in his mission. She finally promised to support him till the end. She added that her children Morten, Ejlif and Petra would follow him on the streets of the city.

Setting:

Question 1.
The setting of the act is the office of the newspaper ‘The Herald’. Explain how it is the proper background for the theme of the play.
Answer:
This act is set in the editor’s room at the office of ‘People’s Messenger’. One door leads to the printing office and another to the rest of the offices. There is a large table in the middle covered with books, papers and newspapers and there is a desk at the window. The room is described as ‘dingy and cheerless’.

The setting of the play is appropriate to the theme as the single door opening shows that truth is the only way to be followed by everyone. The dingy and clumsy atmosphere and old furniture urge need of change and renovation in the existing situation. The table covered with books and newspapers is a symbol of chaos and anarchy in the government.

The window stands for a ray of hope in the darkness of injustice. A few closed chairs symbolize time to wind-up prevailing conservative government and bring in new liberal governance. The glass panels stand for transparency and clarity in every section of the government.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.3 Extracts of Drama

Question 2.
Explain the use of the following property in the development of the play.
Answer:
(a) Hat – Hat plays an important role in the development of the play. It stands for the city’s authority, ‘the Mayor’ as it was a part of the official uniform. When Dr. Stockmann put on the hat, he told his brother that the entire city was in his hand. He also added that with that supreme power he would throw him off the existing government. Dr. Stockmann saw the Mayor’s hat in the editor’s room and could realize that the Mayor was hiding in the next room, listening his conversation with the editor. This made him understand the Mayor’s plot of ruining his article.

(b) Stick – The stick at certain instances was a symbol of assertiveness, commitment, new ideas or sticking to the old things. The stick in Dr. Stockmann’s hand suggests his assertiveness, commitment and new ideas in the existing government with the support of everyone. But the stick in the Mayor’s hand, suggests that the whole situation was groomed by him to turn against Dr. Stockmann. The stick in the hand of the Mayor also proves his authority and command over other people.

(c) An envelope containing the letter – The envelope of the letter focuses over the issue of grievance which everyone keeps by hiding a secret. Dr. Stockmann took various efforts to expose the issue but finally Hovstad returned the envelope to him, which suggests how everyone tried to conceal the burning issue. The issue needed immediate attention, but was hidden from the public as the letter was hidden by the envelope.

3. Explain the following statements with reference to the context.

Question (a)
And then, once the ring is broken, we’ll get to work and show the public every day just how incompetent the Mayor is!
Answer:
When both Hovstad and Billing read Dr. Stockmann’s article, they were shocked to know that the article would bring a revolution in the city. Hovstad was ready to publish that article the next day in ‘People’s Messenger’. Billing thought that if the Mayor didn’t like it then it would be a great trouble for them. But Hovstad was ready to take the risk as the problem was acute.

The Mayor would be in trouble from either by the small tradesmen and the householders’ association or by the shareholders in the bath. Anyhow the ring would be a broken and they would get a chance everyday to expose the Mayor through the newspaper and the entire government would go in the hands of the liberals.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.3 Extracts of Drama

Question (b)
From now on The Herald shall be my artillery.
Answer:
Billing, Aslaksen, Hovstad and Dr. Stockmann were discussing about the article. Hovstad was ready to publish the article in the ‘People’s Messenger’ on the next day only. Seeing this Aslaksen agreed with Hovstad to print whatever he wished to print. Dr. Stockmann was of the opinion that it would disrupt on the entire system.

Dr. Stockmann told them that the Mayor and his cronies tried to persuade him by all means but he was determined to publish the article at any cost. Now, Dr. Stockmann considered ‘People’s Messenger’ as his sheet-anchor (additional support)to use it as an artillery to attack on the Mayor with one article after another.

Question (c)
You ought to be ashamed of yourself.
Answer:
Petra visited Hovstad and she told him that she could not translate the novel he had given her. Hovstad asked the reason why she could not translate that book. She answered that the book was unrealistic and she didn’t find it to be read by the common men. At that time, Petra came to know Hovstad’s original intention not printing her father’s article revealing the truth. She thought him as a loyal person but he turned a traitor. So she said that he ought to be ashamed of himself.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.3 Extracts of Drama

Question (d)
Because your father can’t do without my help.
Answer:
Petra did not wish to translate the book as it was unrealistic. When she asked Hovstad about her father’s article, Hovstad told her that he was not going to print the article. She sensed the intention of Hovstad and his behaviour. She did not like his way of looking at the truth. She got upset when Hovstad told her that she was fighting against it as it was only a matter of her father. She became furious as she heard his remarks that her father couldn’t do anything without his help. She got to know the attitude of Hovstad to support the Mayor in the issue.

Question (e)
And it’s by no means the small sacrifice the town will have to make.
Answer:
The Mayor tried hard to persuade Aslaksen and Hovstad that they should not support Dr. Stockmann in his attempts to publish the article as it was not in favour of the small tradesmen and the householders. If the Mayor would go for the extensive alteration of the baths, the town would have to sacrifice. It would incur great expenditure on the municipal.

As a result, they would have to put extra burden of taxes over the tradesmen and commoners. In addition, the baths would be shut down for two years. In such condition, the householders would have to suffer a lot. Eventually, the city would have to be ready to make the sacrifice but Aslaksen was in no mood to put the additional burden over the tradesmen and householders.

Maharashtra Board Class 11 English Yuvakbharati Solutions Chapter 4.3 Extracts of Drama

Glossary:

  1. sledgehammer – mallet or a heavy hammer used for breaking rocks
  2. chicken-hearted – cowardly or easily frightened
  3. prudent – wise and sensible, shrewd
  4. bombard – attack/ assault/ bother
  5. bigwigs – VIP or important persons
  6. mince – cut/ chop/ crumble
  7. salvation – deliverance/ escape/ rescue
  8. alderman – an elected member of a city council /next in status to the mayor
  9. compositor – a person who arranges the text and pictures of a newspaper or a book before it is printed
  10. trembling – shake/shiver/vibrate
  11. dingy – dull/colourless
  12. hypocrite – fraud/ deceiver/ pretender
  13. trivial – unimportant/ little/ worthless
  14. subscription – membership fee/ donations/ contribution.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

Balbharti Maharashtra State Board 12th Chemistry Textbook Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

1. Choose the most correct option.

Question i.
The correct order of increasing reactivity of C-X bond towards nucleophile in the following compounds is
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 268
a. I < II < III < IV
b. II < I < III < IV
c. III < IV < II < I
d. IV < III < I < II
Answer:
(d) IV < III < I < II

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

Question ii.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 269
The major product of the above reaction is,
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 270
Answer:
(c)

Question iii.
Which of the following is likely to undergo racemization during alkaline hydrolysis?
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 271
Answer:
(a) Only I

Question iv.
The best method for preparation of alkyl fluorides is
a. Finkelstein reaction
b. Swartz reaction
c. Free radical fluorination
d. Sandmeyer’s reaction
Answer:
b. Swartz reaction

Question v.
Identify the chiral molecule from the following.
a. 1-Bromobutane
b. 1,1- Dibromobutane
c. 2,3- Dibromobutane
d. 2-Bromobutane
Answer:
(d) 2-Bromobutane

Question vi.
An alkyl chloride on Wurtz reaction gives 2,2,5,5-tetramethylhexane. The same alkyl chloride on reduction with zinc-copper couple in alchol give hydrocarbon with molecular formula C5H12. What is the structure of alkyl chloride
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 272
Answer:
(a)

Question vii.
Butanenitrile may be prepared by heating
a. propanol with KCN
b. butanol with KCN
c. n-butyl chloride with KCN
d. n-propyl chloride with KCN
Answer:
(d) n-propyl chloride with KCN

Question viii.
Choose the compound from the following that will react fastest by SN1 mechanism.
a. 1-iodobutane
b. 1-iodopropane
c. 2-iodo-2 methylbutane
d. 2-iodo-3-methylbutane
Answer:
(c) 2-iodo-2 methylbutane

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

Question ix.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 273
The product ‘B’ in the above reaction sequence is,
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 274
Answer:
(d)

Question x.
Which of the following is used as source of dichlorocarbene
a. tetrachloromethane
b. chloroform
c. iodoform
d. DDT
Answer:
(b) chloroform

2. Do as directed.

Question i.
Write IUPAC name of the following compounds
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 275
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 23
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 24

Question ii.
Write structure and IUPAC name of the major product in each of the following reaction.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 276
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 277
Answer:
Structure and IUPAC name
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 126
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 127

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

Question iii.
Identify chiral molecule/s from the following.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 278
Answer:
Chiral molecule
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 88

Question iv.
Which one compound from the following pairs would undergo SN2 faster from the?
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 279
Answer:
(1) Sincey Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 157 is a primary halide it undergoes SN2 reaction faster than Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 158.
(2) Since iodine is a better leaving group than chloride, 1-iodo propane (CH3CH2CH2I) undergoes SN2 reaction faster than l-chloropropane (CH3CH2CH2CI).

Question v.
Complete the following reactions giving major product.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 280
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 214

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 215
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 216

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 217
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 218

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 219
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 266

Question vi.
Name the reagent used to bring about the following conversions.
a. Bromoethane to ethoxyethane
b. 1-Chloropropane to 1 nitropropane
c. Ethyl bromide to ethyl isocyanide
d. Chlorobenzene to biphenyl
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 220

Question vii.
Arrange the following in the increase order of boiling points
a. 1-Bromopropane
b. 2- Bromopropane
c. 1- Bromobutane
d. 1-Bromo-2-methylpropane
Answer:
l-Bromo-2-methylpropane, 2-Bromopropane, 1-Bromopropane, 1-Bromo butane

Question viii.
Match the pairs.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 283
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 246

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

3. Give reasons

Question i.
Haloarenes are less reactive than haloalkanes.
Answer:
Haloarenes (Aryl halides) are less reactive than (alkyl halides) haloalkanes due to the following reasons :

(1) Resonance effect : In haloarenes, the electron pairs on halogen atom are in conjugation with 7r-electrons of the benzene ring. The delocalization of these electrons C-Cl bond acquires partial double bond character.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 208

Due to partial double bond character of C-Cl bond in aryl halides, the bond cleavage in haloarene is difficult and are less reactive. On the other hand, in alkyl halides, carbon is attached to chlorine by a single bond and it can be easily broken.

(2) Aryl halides are stabilized by resonance but alkyl halides are not. Hence, the energy of activation for the displacement of halogen from aryl halides is much greater than that of alkyl halides.

(3) Different hybridization state of carbon atom in C-X bond :
(i) In alkyl halides, the carbon of C-X bond is sp3-hybridized with less 5-character and greater bond length of 178 pm, which requires less energy to break the C-X bond.

(ii) In aryl halides, the carbon of C-X bond is sp3-hybridized with more 5-character and shorter bond length which requires more energy to break C-X bond. Therefore, aryl halides are less reactive than alkyl halides.

(iii) Polarity of the C-X bond : In aryl halide C-X bond is less polar than in alkyl halides. Because sp3-hybrid carbon of C-X bond has less tendency to release electrons to the halogen than a sp3-hybrid carbon in alkyl halides. Thus halogen atom in aryl halides cannot be easily displaced by nucleophile.

(2) Aryl halides are extremely less reactive towards nucleophilic substitution reactions.
Answer:
Aryl halides are extremely less reactive towards nucleophilic substitution reaction due to the following reasons : (1) Resonance effect : In haloarenes, the electron pairs on halogen atom are in conjugation with 7r-electrons of the benzene ring. The delocalization of these electrons C-Cl bond acquires partial double bond character.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 209

Due to partial double bond character of C-Cl bond in aryl halides, the bond cleavage in haloarene is difficult and are less reactive towards nucleophilic substitution.

(2) Sp2 hybrid state of C : Different hybridization state of carbon atom in C-X bond : In aryl halides, the carbon of C-X bond is sp2-hybridized with more 5-character and shorter bond length of 169 pm which requires more energy to break C-X bond. It is difficult to break a shorter bond than a longer bond, in alkyl chloride (bond length 178 pm) therefore, aryl halides are less reactive towards nucleophilic substitution reaction.

(3) Instability of phenyl cation : In aryl halides, the phenyl cation formed due to self ionisation will not be stabilized by resonance which rules out possibility of SN1 mechanism. Also backside attack of nucleophile is blocked by the aromatic ring which rules out SN2 mechanism. Thus cations are not formed and hence aryl halides do not undergo nucleophilic substitution reaction easily.

(4) As any halides are electron rich molecules due to the presence of re-bond, they repel electron rich nucleophilic, attack. Hence, aryl halides are less reactive towards nucleophilic substitution reactions. However, the presence of electron withdrawing groups at o/p position activates the halogen of aryl halides towards substitution.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 210

(3) Aryl halides undergo electrophilic substitution reactions slowly.
Answer:
Aryl halides undergo electrophilic substitution reactions slowly and it can be explained as follows :

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

(1) Inductive effect : The strongly electronegative halogen atom withdraws the electrons from carbon, atom of the ring, hence aryl halides show reactivity towards electrophilic attack.

(2) Resonance effect : The resonating structures of aryl halides show increase in electron density at ortho and para position, hence it is o, p directing.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 211

The inductive effect and resonance effect compete with each other. The inductive effect is stronger than resonance effect. The reactivity of aryl halides is controlled by stronger inductive effect and o, p orientation is controlled by weaker resonating effect.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 212

The attack of electrophile (Y) on haloarenes at ortho and para positions are more stable due to formation of chloronium ion. The chloronium ion formed is comparatively more stable than other hybrid structures of carbonium ion.

(4) Reactions involving Grignard reagent must be carried out under anhydrous condition.
Answer:
(1) Grignard reagent (R Mg X) is an organometallic compound. The carbon-magnesium bond is highly polar and magnesium halogen bond is in ionic in nature. Grignard reagent is highly reactive.

(2) The reactions of Grignard reagent are carried out in dry conditions because traces of moisture may spoil the reaction and Grignard reagent reacts with water to produce alkane. Hence, reactions involving Grignard reagent must be carried out under anhydrous condition.

(5) Alkyl halides are generally not prepared by free radical halogenation of alkane.
Answer:
(1) Free radical halogenation of alkane gives a mixture of all different possible Monohaloalkanes as well as polyhalogen alkanes.
(2) In this method, by changing the quantity of halogen the desired product can be made to predominate over the other
products. Hence, alkyl halides are generally not prepared by free radical halogenation of alkane.

Question ii.
Alkyl halides though polar are immiscible with water.
Answer:
(1) In alkyl halide, the halogen atom is more electronegative than carbon atom, the C – X bond is polar.
(2) Though alkyl halide is polar, it is insoluble in water because alkyl halide is not able to form hydrogen bonds with water. Attraction between alkyl halide molecule is stronger than attraction between alkyl halide and water.

(2) C-F bond in CH3F is the strongest bond and C-I bond in CH3I is the weakest bond. Explain.
Answer:
(1) Methyl fluoride (CH3F) is highly polar molecule and has the shortest C-F bond length (139 pm) and the strongest C-F bond due to greater overlap of orbitals of the same principal quantum number i.e., overlap of 2sp3 orbital of carbon with 2pz orbital of fluorine.
(2) Methyl iodide (CH3I) is much less polar and has the longest (C-I) bond length (214 pm) and the weakest C-I bond due to poor overlap of 2sp3 orbital carbon with 5pz orbital of iodine i.e., 2sp3 orbital of carbon cannot penetrate into larger p-orbitals.

(3) The boiling point of alkyl iodide is higher than that of alkyl fluoride.
Answer:
For a given alkyl group, the boiling point increases with increasing atomic mass of the halogen, because magnitude of van der Waals force increases with increase in size and mass of halogen. Therefore, boiling point of alkyl iodide is higher than that of alkyl fluoride.

(4) The boiling point of isopropyl bromide is lower than that of it-propyl bromide.
Answer:
For isomeric alkyl halides (isopropyl bromide and n-propyl bromide), the boiling point decreases as the branching increases, surface area decreases on branching and van der Waals forces decrease, therefore, the boiling point of isopropyl bromide is lower than that of n-propyl bromide.

(5) p-Dichlorobenzene Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 75 has mp. higher than those of o-and rn-isomers.
Answer:
p-Dichlorobenzene has higher melting point than those of o-and m-isomers. This is because of its symmetrical structure which can easily fits in crystal lattice. As a result intermolecular forces of attraction are stronger and therefore greater energy is required to overcome its lattice energy.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

Question iii.
Reactions involving Grignard reagent must be carried out under anhydrous conditions.

Question iv.
Alkyl halides are generally not prepared by free radical halogenation of alkanes.
Answer:
(1) Direct fluorination of alkanes is highly exothermic, explosive and invariably leads to polyfluorination and decomposition of the alkanes. It is difficult to control the reaction.
(2) Direct iodination of alkanes is highly reversible and difficult to carry out.
(3) In direct chlorination and bromination, the reaction is not selective. It can lead to different isomeric monohalogenated alkanes (alkyl halides) as well as polyhalogenated alkanes.
Hence, halogenation of alkanes is not a good method of preparation of alkyl halides.

4. Distinguish between – SN1 and SN2 mechanism of substitution reaction ?
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 152

5. Explain – Optical isomerism in 2-chlorobutane.
Answer:
(1) 2-Chlorobutane contains an asymmetric. Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 265 carbon atom (the starred carbon atom) which is attached to four different groups, i.e., ethyl (-CH2 – CH3), methyl (CH3), chloro (Cl) and hydrogen (H) groups.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 83
(2) Two different arrangements of these groups around the carbon atom are possible as shown in the figure. Hence, it exists as a pair of enanti¬omers. The two enantiomers are mirror images of each other and are not superimposable.

(3) One of the enantiomers will rotate the plane of plane-polarized light to the left hand side and is called the laevorotatory isomer (/-isomer). The other enantiomer will rotate the plane of plane-polarized light to the right hand side and is called the dextrorotatory isomer (d-isomer).

(4) Equimolar mixture of the d- and the 1-isomers is optically inactive and is called the racemic mixture or the racemate (dl-mixture). The optical inactivity of the racemic mixture is due to external compensation.

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

6. Convert the following.

Question i.
Propene to propan-1-ol
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 177

Question ii.
Benzyl alcohol to benzyl cyanide
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 178

Question iii.
Ethanol to propane nitrile
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 179

Question iv.
But-1-ene to n-butyl iodide
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 180

Question v.
2-Chloropropane to propan-1-ol
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 181

Question vi.
tert-Butyl bromide to isobutyl bromide
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 182

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

Question vii.
Aniline to chlorobenzene
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 183

Question viii.
Propene to 1-nitropropane
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 184

7. Answer the following

Question i.
HCl is added to a hydrocarbon ‘A’ (C4H8) to give a compound ‘B’ which on hydrolysis with aqueous alkali forms tertiary alcohol ‘C’ (C4H10O). Identify ‘A’ , ‘B’ and ‘C’.
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 173

Question ii.
Complete the following reaction sequences by writing the structural formulae of the organic compounds ‘A’, ‘B’ and ‘C’.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 281
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 175
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 176

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

Question iii.
Observe the following and answer the questions given below.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 282
a. Name the type of halogen derivative
b. Comment on the bond length of C-X bond in it
c. Can react by SN1 mechanism? Justify your answer.
Answer:
a. Vinyl halide
b. C – X bond length shorter in vinyl halide than alkyl halide. Vinyl halide has partial double bond character due to resonance.

In vinyl halide, carbon is sp hybridised. The bond is shorter and stronger and the molecule is more stable.

c. Yes, It reacts by SN1 mechanism. SN1 mechanism involves formation of carbocation intermediate. The vinylic carbocation intermediate formed is resonance stabilized, hence SN1 mechanism is favoured.

Activity :
1. Collect detailed information about Freons and their uses.
2. Collect information about DDT as a persistent pesticide.
Reference books
i. Organic chemistry by Morrison, Boyd, Bhattacharjee, 7th edition, Pearson
ii. Organic chemistry by Finar, Vol 1, 6th edition, Pearson

12th Chemistry Digest Chapter 9 Halogen Derivatives Intext Questions and Answers

Use your brain power….. (Textbook page 212)

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 284

Question 1.
Write IUPAC names of the following:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 29
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 30

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

Question 10.1 : (Textbook page 213)

How will you obtain 1.bromo.1-methylcyclohexane from alkene? Write possible structures of alkene and the reaction involved.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 285
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 64

Use your brain power ….. (Textbook page 213)

Question 1.
Rewrite the following reaction by filling the blanks:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 65
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 66
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 67

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

Question 10.2 : (Textbook page 216)

Arrange the following compounds in order of increasing boiling points : bromoform, chloromethane, dibromomethane, bromomethane.
Answer:
The comparative boiling points of halogen derivatives are mainly related with van der Waals forces of attraction which depend upon the molecular size. In the present case all the compounds contain only one carbon. Thus the molecular size depends upon the size of halogen and number of halogen atoms present.

Thus increasing order of boiling point is, CH3CI < CH3Br < CH2Br2 < CHBr3

Try this ….. (Textbook page 2016)

Question 1.
(1) Make a three-dimensional model of 2-chlorobutane.
(2) Make another model which is a mirror image of the first model.
(3) Try to superimpose the two models on each other.
(4) Do they superimpose on each other exactly ?
(5) Comment on whether the two models are identical or not.
Answer:
(1) (2) and (3)
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 76
(4) Two models are non-superimposable mir ror images of each other called enantiomers.

(5) Two enantiomers are identical. Theyhave the same physical properties (such as melting points, boiling points, densities refractive index). They also have identical chemical properties. The magnitude of their optical rotation is equal but the sign of optical rotation is opposite.

Try this ….. (Textbook page 219)

Question 1.
1. Draw structares of enantiomers of lactic acid Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 91 using Fischer projection formulae.
2. Draw structures of enantiomers of 2-bromobutane using wedge formula.
Answer:
(1)
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 92

(2) Wedge formula : 2-brornobutane
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 93

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

Can you tell? (Textbook page 220)

Question 1.
Alkyl halides, when treated with alcoholic solution of silver nitrite, give nitroalkanes whereas with sodium nitrite they give alkyl nitrites. Explain.
Answer:
Nitrite ion is an ambident nucleophile, which can attack through ‘O’ or ‘N’.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 124
Both nitrogen and oxygen are capable of donating electron pair. C – N bond, being stronger than N – O bond, attack occurs through C atom from alkyl halide forming nitroalkane.

However, sodium nitrite (NaNO2) is an ionic compound and oxygen is free to donate pair of electrons. Hence, attack occurs through oxygen resulting in the formation of alkyl nitrite.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 125

Use your brain power! (Textbook page 222)

Question 1.
Draw the Fischer projection formulae of two products obtained when compound (A) reacts with OHe by SN1 mechanis.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 144
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 145

Question 2.
Draw the Fischer projection formula of the product formed when compound (B) reacts with OHΘ by SN2 mechanism.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 146
Answer:
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 147

Question 10.4 : (Textbook page 223)

Allylic and benzylic halides show high reactivity towards the SN1 mechanism than other primary alkyl halides. Explain.
Answer:
In allylic and benzylic halide, the carbocation formed undergoes stabilization through the resonance. Hence, allylic and benzylic halides show high reactivity towards the SN1 reaction. The resonating structures are
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 149

Resonance stabilization of allylic carbocation
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 150
Resonance stabilization of benzylic carbocation

Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives

Question 10.5 : (Textbook page 224)

Which of the following two compounds would react faster by SN2 mechanism and Why?
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 151
Answer :
In SN2 mechanism, a pentacoordinate T.S. is involved. The order of reactivity of alkyl halides towards SN2 mechanism is.
Primary > Secondary > Tertiary, (due to increasing crowding in T.S. from primary to tertiary halides.
1- Chlorobutane being primary halide will react faster by SN2 mechanism, than the secondary halide 2- chlorobutane.)

Can you tell? (Textbook page 227)

Question 1.
Conversion of chlorobenzene to phenol by aqueous sodium hydroxide requires high temperature of about 623K and high pressure. Explain.
Maharashtra Board Class 12 Chemistry Solutions Chapter 10 Halogen Derivatives 199
Answer:
Due to the partial double bond character in chlorobenzene, the bond cleavage in chlorobenzene is difficult and is less reactive. Hence, during the conversion of chlorobenzene to phenol by a question NaOH requires high temperature & high pressure.