Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism

1A. Choose the correct alternative and rewrite the statement.

Question 1.
The British East India Company took charge of Khandesh in the year _________
(a) 1816
(b) 1817
(c) 1818
(d) 1819
Answer:
(c) 1818

Question 2.
_________ blocked all supplies coming to the Bhils.
(a) Captain Robinson
(b) Captain Taylor
(c) Captain Evans
(d) Captain Briggs
Answer:
(d) Captain Briggs

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism

Question 3.
In Satara district the Ramoshi community revolted under the leadership of _________
(a) Chitur Singh
(b) Umaji Naik
(c) Santaji Naik
(d) Hansaji Naik
Answer:
(a) Chitur Singh

Question 4.
_________ seized the government treasury at Bhamburde.
(a) Bhujba
(b) Santaji Naik
(c) Yesaji
(d) Umaji Naik
Answer:
(d) Umaji Naik

Question 5.
In Kolhapur state, the keeper of forts was called _________
(a) Gadkari
(b) Ramoshi
(c) Kamgar
(d) Kadam
Answer:
(a) Gadkari

Question 6.
_________ adopted the policy of Doctrine of Lapse.
(a) Lord Wellesley
(b) Lord Dalhousie
(c) Lord Ripon
(d) Lord Lytton
Answer:
(b) Lord Dalhousie

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism

Question 7.
_________ was reinstated as the ruling emperor of India.
(a) Aurangzeb
(b) Shahjahan
(c) Bahadur Shah
(d) Bakht Khan
Answer:
(c) Bahadur Shah

Question 8.
_________ was the queen of Jhansi.
(a) Saraswatibai
(b) Lakshmibai
(c) Radhabai
(d) Parvatibai
Answer:
(b) Lakshmibai

Question 9.
The Madras Mahajan Sabha was established in _________
(a) 1884
(b) 1885
(c) 1886
(d) 1887
Answer:
(a) 1884

Question 10.
_________ was the founder of the Indian National Congress.
(a) Dadabhai Nowrojee
(b) Allan Octavian Hume
(c) Mrs. Annie Besant
(d) George Thompson
Answer:
(b) Allan Octavian Hume

Question 11.
_________ published a poem called ‘Shivajiche Udgar’.
(a) Mahratta
(b) Darpan
(c) Kesari
(d) Young India
Answer:
(c) Kesari

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism

Question 12.
Shyamji Krishna Verma founded _________ in London.
(a) India House
(b) Burma House
(c) Male House
(d) London House
Answer:
(a) India House

1B. Find the incorrect pair from group ‘B’ and write the corrected one.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Dwarakanath TagoreLand Holder’s Association
(b) William AdamsBritish India Society
(c) Surendranath BanerjeeIndian Association
(d) George ThompsonMadras Native

Answer:
George Thompson – Bengal British India Society

Question 2.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Mitra MelaVinayak Damodar Savarkar
(b) Anusheelan SamitiRasbihari Bose
(c) GadarLala Hardayal
(d) Hindustan Republican AssociationAshfaqulla

Answer:
Anusheelan Samiti – Aurohindo Cohosh

Question 3.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Champaranya Satyagraha1917
(b) Rowlatt Act1918
(c) Non-Co-operation Movement1920
(d) Dandi March1930

Answer:
Rowlatt Act – 1919

Question 4.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Sucheta KripalaniDadi
(b) Aruna Asaf AliKusum
(c) Ram Manohar LohiaDoctor
(d) S.M. JoshiImam Ali

Answer:
Aruna Asaf Ali – Kadam

2A. Write the names of historical places/persons/events.

Question 1.
The state took over by the British from the Bhosale of Nagpur in 1803 –
Answer:
Odisha

Question 2.
Keeper of forts –
Answer:
Gadkari

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism

Question 3.
The British Commander-in-Chief who defeated Tatya Tope –
Answer:
Sir Colin Campbell

Question 4.
A proclamation issued by Queen Victoria –
Answer:
Queen’s Proclamation

Question 5.
Venue of the first session of the Indian National Congress –
Answer:
Mumbai

Question 6.
Founder of the Indian National Congress –
Answer:
Allan Octavian Hume

Question 7.
Year in which the Vernacular Press Act was implemented –
Answer:
1878

Question 8.
Partition of Bengal was planned by –
Answer:
Lord Curzon

Question 9.
The policy of Lokmanya Tilak was known as –
Answer:
Responsive Co-operation

Question 10.
Author of ‘1857 – The First War of Independence –
Answer:
Vinayak Damodar Savarkar

Question 11.
Indian spinning wheel –
Answer:
Charkha

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism

Question 12.
The mantra is given by Gandhiji –
Answer:
Do or Die

Question 13.
Pseudonym took by Achyutrao Patwardhan –
Answer:
Kusum

Question 14.
The Constitution of India was implemented on –
Answer:
26th January 1950

2B. Choose the correct reason from those given below and complete the sentence.

Question 1.
The Sawantwadi aristocracy got together and revolted against the British because _________
(a) they were angered by the British policies
(b) the British were interfering in their internal affairs
(c) the British had taken over their territories
(d) the Sawantwadi aristocracy wanted to be free
Answer:
(a) they were angered by the British policies

Question 2.
The freedom struggle of1857 was the result of mounting pressures because of _________
(a) increasing discontent of Indian soldiers in the British army
(b) political and social reasons
(c) religious and economic reasons
(d) All of the above reasons
Answer:
(d) All of the above reasons

Question 3.
The Doctrine of Lapse was adopted by Lord Dalhousie because _________
(a) the British wanted to annex all the princely states which did not have a rightful heir
(b) the British wanted money from all the princely states
(c) the British did not like the princes
(d) the British considered themselves superior
Answer:
(a) the British wanted to annex all the princely states which did not have a rightful heir

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism

Question 4.
In 1839, William Adams established ‘British India Society’ in London _________
(a) to acquaint the British citizens in England with the culture of India
(b) to acquaint the British citizens in England with the conditions in British India
(c) to acquaint the British citizens in England with the clothes of India
(d) to acquaint the British citizens in England with the diet of India
Answer:
(b) to acquaint the British citizens in England with the conditions in British India

Question 5.
Gandhiji led the Salt Satyagraha in Gujarat because _________
(a) salt was very expensive
(b) salt that was sold in the market was of poor quality
(c) the British government had levied a heavy tax on salt, an essential commodity in daily life
(d) the British government had stopped the sale of salt
Answer:
(c) the British government had levied a heavy tax on salt, an essential commodity in daily life

3A. Observe the map on textbook page 44 and answer the questions based on it.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism 3A

Question 1.
Name some territories that were under British control.
Answer:
Nagpur, Satara, Jabalpur, Jhansi, Karachi etc.

Question 2.
Name some important centers of freedom struggle.
Answer:
Aurangabad, Kolhapur, Delhi, Agra etc.

Question 3.
Name the islands that lie in the Bay of Bengal.
Answer:
Andaman and Nicobar Islands lie in the Bay of Bengal.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism

Question 4.
Where are the Lakshadweep Islands located?
Answer:
The Lakshadweep Islands are located in the Arabian Sea.

3B. Complete the following concept map.

Question 1.
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism 3B Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism 3B Q1.1

Question 2.

LeadersAssumed Pseudonyms
1. Sucheta Kriplani………………………………..
2. ……………………………..Kusum
3. Ram Manohar Lohia………………………………..
4. …………………………….Sushila, Satya
5. Baba Raghavdas……………………………….
6. ……………………………Kadam
7. S.M. Joshi……………………………….

Answer:

LeadersAssumed Pseudonyms
1. Sucheta KriplaniDadi/Bahanji
2. Achyutrao PatwardhanKusum
3. Ram Manohar LohiaDoctor
4. Sadique AliSushila, Satya
5. Baba RaghavdasDidi
6. Aruna Asaf AliKadam
7. S.M. JoshiImam Ali

Question 3.
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism 3B Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism 3B Q3.1

Question 4.
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism 3B Q4
Answer:
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism 3B Q4.1

4A. Write short notes.

Question 1.
Sedition Law.
Answer:

  • On 25th November 1870, James Stephen added section 124(A) to the Indian Penal Code. It is known as ‘Sedition Law’.
  • This law declared that any act leading to insurgencies such as using provocative words, writing, signs, or similar things against the British rule was a crime punishable with a fine or imprisonment or death sentence.
  • ‘Bangvasi’, a weekly magazine was the first one to be charged for treason and tried under this law.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism

Question 2.
Vernacular Press Act of 1878.
Answer:

  • On 14th March 1878, the Vernacular Press Act was implemented.
  • This act was concerned with writing and printing articles that would lead to insurgence against the British Government or the creation of hatred among people on the basis of race, caste, and creed.
  • By applying this law, the British Government had confiscated 210 Marathi books. Lokmanya Tilak, Shivrampant Paranjape, and Ganesh Damodar Savarkar were put under trial for sedition.
  • ‘1857-The first war of Independence’ written by Swatantryaveer Savarkar was one of the confiscated books.

4B. Explain the following statements with reasons.

Question 1.
There was discontent among the soldiers in the Indian army which resulted in the freedom struggle of 1857.
Answer:
The freedom struggle of 1857 took place for the following reasons:

  • The increasing discontent in the army was not just due to mounting pressures but also due to political, social, religious, and economic reasons.
  • The treatment given to Indian soldiers and the restrictions imposed on them was the root cause of their discontent.
  • The soldiers felt hurt because of many reasons such as cuts in their allowances, being compelled to cross the sea, frequent humiliation during the daily parade, partiality ruling large in matters of transfers, being left out during promotions, etc.

Question 2.
The Doctrine of Lapse was adopted by Lord Dalhousie.
Answer:
This policy was adopted by Lord Dalhousie.

  • According to this policy, an adopted son (Dattak) was not allowed to succeed a deceased ruler of a princely state unless there was a pre-approval to such succession by the British Government.
  • By implementing this policy, Lord Dalhousie annexed the states of Satara, Sambalpur, Jaitpur, Udaipur, Jhansi, and Nagpur.
  • This policy created a lot of discontent among the rulers of princely states who were subjected to this policy.
  • Annexation of the princely states put the soldiers in the army out of jobs.
  • Along with annexing the states the British Government also seized inherited landholdings which had made a large number of Indians unhappy.

Question 3.
The ‘Queen’s Proclamation’ was announced after the revolt of 1857.
Answer:
Queen Victoria of England issued a charter known as the ‘Queen’s Proclamation’ on 1st November 1858. The following were the main provisions of the charter:

  • Lord Canning was appointed as the first viceroy and Governor-General of India.
  • The Indian princes were assured that their territories would not be annexed and they were given the right to adopt sons. Thus, the Doctrine of Lapse was withdrawn.
  • The Indian princes were further assured that all the treaties which they had entered into with the East India Company would be honoured by the Crown.
  • She further declared that all Indians were her subjects and no one would be discriminated on the basis of race, creed, caste and birthplace, employment on the basis of qualification and skills, no interference in religious matters, fulfillment of the agreements with the rulers of the princely states, etc.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism

Question 4.
The war of 1857 had a deep impact on Indian society.
Answer:
The following were the effects of the revolt of 1857:

  • Provincial and communal loyalties were gradually replaced by a feeling of being united as a nation and national loyalty.
  • It dawned on the Indian people that they cannot win in armed combat with the British and a need was felt to find more innovative methods to counter the British rule.
  • Becoming aware of the united Indian people during the 1857 revolt, the British adopted a policy of ‘Divide and Rule.

Question 5.
The freedom struggle of 1857 was the result of mounting pressures.
Answer:
The freedom struggle of 1857 was the result of mounting pressures because of:

  • Increasing discontent of Indian soldiers in the British army.
  • Political social religious and economic reasons.
  • Lord Dalhousie’s ‘Doctrine of Lapse’ on the civil front.
  • Introduction of new land revenue systems like ‘Kayamdhara or Zamindari’ (permanent settlement) ‘Ryotwari’ and ‘Mahalwari’.
  • Religious conversions of the British and British policies with regard to Indian customs and traditions contributed to the increasing discontent among the Indian people.

Question 6.
The differences between the Moderates and Extremists reached their climax in the Surat session in 1907.
Answer:
The Surat session in 1907 witnessed the split of the moderates and the extremists because the moderates wanted to avoid the resolution of ‘Swadeshi’ and ‘Boycott’. The Extremists wanted to stop these attempts of the moderates. This increased the tension during the session. Reconciliation became impossible ultimately the Indian National Congress split into two groups.

Question 7.
The Indian movements against British imperialism took many forms, one of them being the armed revolution.
Answer:
The armed revolution was one of the forms of Indian movements against the British. The main objective of the armed revolutionaries was to weaken the government administration to dispel the fear of the government in people’s minds and thus to uproot the British rule in India.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism

Question 8.
Parallel governments (Pratisarkar) were established in some parts of India.
Answer:
In 1942, in some parts of India, people were successful in uprooting British Governance. In Midnapur District (Bengal), Balia(U.P), and Bhagalpur, Purnia (Bihar) near Azamgarh the British officers were forced to leave their offices people took charge of the governance at these places. Krantisinha Nana Patil a revolutionist established Pratisarkar (Parallel government) in the Satara district of Maharashtra. He established ‘People’s Government’.

5. State your opinion.

Question 1.
The policy of Lokmanya Tilak is known as ‘Responsive Co-operation’.
Answer:

  • The First World War had put the British in a difficult situation.
  • Lokmanya Tilak proposed that it was the right time for Indians to take advantage of the situation resulted because of the war and ask for independence.
  • The Governor of Bombay called a meeting of Indian leaders for help.
  • Lokmanya Tilak in very clear terms told the British that the Indian soldiers would be sent to fight if only, the British Government promise ‘Swaraj’.
  • This policy of Lokmanya Tilak is known as ‘Responsive Co-operation’.

6. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Write a note on the land revenue system introduced in British India.
Answer:

  • The British tried to introduce new land revenue systems like ‘Kayamdhara or Zamindari’ (permanent settlement), ‘Ryotwari’, and ‘Mahalwari’.
  • These revenue systems were formed without any concern for the Indian tradition of revenue systems, the Indian cropping cycle, and the Indian climate.
  • The new revenue systems introduced by the British made the common farmer penniless while making the Government and the landlords rich.
  • Earlier, the farmer could pay land tax by way of food grains and other commodities but now he had to pay in hard cash.
  • The farmer had to pay tax despite a good or bad harvest. Moreover, the farmer was driven to a dire condition if there was a famine.
  • The farmer was thus caught between the Government and money lenders.

Question 2.
Write a note on the Hindustan Socialist Republican Association.
Answer:

  • Bhagat Singh, Chandrashekhar Azad, Raj Guru, and Sukhdev established the Hindustan Socialist Republican Association in 1928 in Delhi.
  • Their goal was to free India from British exploitation.
  • They wanted to rip off the British system that exploited the farmers and labourers.
  • Their organization had an independent department known as the ‘Hindustan Socialist Republican Army’ for collecting arms and executing their plans.
  • Chandrashekhar Azad was the chief of that organisation.
  • The members of this organisation had completed several adventurous tasks for instance Bhagat Singh and Rajguru avenged the death of Lala Lajpat Rai, Saunders was killed to teach a lesson to British officers.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism

Question 3.
Discuss the differences between the Moderates and Extremists.
Answer:
The moderates and extremists differed on the following grounds.

  • The Extremist’s wing of thinkers insisted that independence should be the natural priority. An independent nation could provide the right set-up for social reformation on the other hand the moderates thought that without social reformation independence was incomplete. They did not mind appealing to the British Government to help in the task of social reforms.
  • Gopal Ganesh Agarkar was at the helm of those who insisted on the priority of social reforms. He emphasized reforming oneself. Lokmanya Tilak, leader of the extremists wanted that the home being taken over by others should be recovered first, then only we can reform it.
  • Pherozeshah Mehta, Gopal Krishna Gokhale were the leaders of the moderates. They felt that the British Government will not disappoint them if they could, convince the government about their grievances with necessary proofs Lokmanya Tilak on the other hand felt that the British Government will not yield to applications requests and speeches.
  • The differences between Moderates and Extremists reached their climax in the Surat session of the Indian National Congress in 1907.
  • The Moderates wanted to avoid the resolutions of ‘Swadeshi and Boycott’ while the extremists wanted to stop these attempts of the moderates.
  • This increased the tension during the session. Reconciliation became impossible ultimately the Indian National Congress (INC) split into two groups.

7. Answer the following question with the help of the given points.

Question 1.
Discuss Gandhiji’s role in the following:
(a) Champaranya Satyagraha
(b) Rowlatt Act
(c) Non-Co-operation Movement
(d) Salt Satyagraha
(e) Quit India Movement
Answer:
(a) Champaranya Satyagraha (1917):

  • After returning to India Gandhiji took up issues of farmers in Champaranya, Bihar in 1917.
  • The British plant owners were pressing the farmers to cultivate only indigo. Not only that, they used to buy indigo at very low rates from the farmers.
  • Gandhiji decided to protest against this exploitation and to relieve the farmers from their misery by doing satyagraha Gandhiji was successful in his efforts and the British banned the compulsion of cultivating indigo.

(b) Rowlatt Act (1919):

  • The British Government formed a committee to suppress the national movement that was spreading rapidly.
  • Sir Sydney Rowlatt, the British officer was the president of the committee.
  • An act was passed in 1919 known as the Rowlatt Act by which the British Government had the authority to imprison any Indian without a warrant and to put them under trial without any inquiry.
  • Mahatma Gandhiji decided to protest against this act through satyagraha.
  • He appealed to all people to go for a mass protest on 6th April 1919 by closing down all daily transactions.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 6 Indian Struggle against Colonialism

(c) Non Co-operation Movement (1920):

  • In 1920, in the Nagpur session of the Indian National Congress, a resolution was passed to start the ‘Non-Co-operation Movement’ all over India.
  • Mahatma Gandhiji was asked to lead the movement. It was decided to boycott all schools, colleges, legislative bodies, courts, government offices, and imported goods.
  • Indian people responded to this call in a commendable way. Students participated in large numbers. Several lawyers stopped their practice and participated in the movement.
  • Among them were C. R. Das, Motilal Nehru, M.R. Jaikar, and many other prominent figures.
  • In many places clothes were publicly burnt. The farmers gave a tremendous response to Mahatma Gandhi’s appeal of Non-Co-operation. The working class also participated.
  • A nationwide series of public strikes were started.
  • ‘Charkha’ became the symbol of ‘Swarajya’ and ‘Swadeshi’ became a household term in India.

(d) Salt Satyagraha (1930):

  • The British had levied a heavy tax on salt, an essential commodity in daily life. Mahatma Gandhi declared satyagraha to protest against this tax.
  • On 12th March 1930, he began a march from his Sabarmati Ashram to Dandi on the Gujarat seacoast against this unjust tax.
  • On 6th April on the sea coast at Dandi, he broke the British law of salt with a token act of collecting a handful of salt from there.

(e) Quit India Movement:

  • On 8th August 1942, a resolution was passed in the INC session for the British to ‘Quit India’ and it was approved with a great majority. Under the leadership of Mahatma Gandhi, this movement took shape.
  • This was the last important step in the struggle for India’s freedom. As a result, all the leaders clapped into jails.
  • This agitation took a violent form and the British government perpetrated human atrocities on the people.
  • But an awakening had taken place and the people were not prepared to remain under the British on any account.
  • Mahatma Gandhi gave the mantra ‘Do or Die. His words created a new spirit among the Indians.

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

Balbharti Maharashtra State Board Class 10 English Solutions My English Coursebook Chapter 4.5 Joan of Arc Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

My English Coursebook Standard Ten Guide Chapter 4.5 Joan of Arc Textbook Questions and Answers

Warming up:
Chit-chat

1. Discuss in groups whether you would like to join the Armed Forces. Yes/No. Say Why? Why not? Each one should give 2 to 3 reasons for their responses.

Question 1.
Discuss in groups whether you would like to join the Armed Forces. Yes/No. Say Why? Why not? Each one should give 2 to 3 reasons for their responses.
Answer:
(a) Yes, I would like to join the Armed Forces because ……………..

  1. It is my passion to serve my country by joining Armed forces.
  2. It gives an opportunity to serve at different places and interact with different people everyday.
  3. It keeps us physically and mentally fit.

(b) No, I wouldn’t like to join the Armed Forces because …………………..

  1. I am not physically and mentally prepared for this field.
  2. I have decided another career option for myself.
  3. I don’t like to leave my parents and live away from them.
  4. I am afraid of wars and killing and disaster that comes with them. I hate them all.

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

Question 2.
Also discuss what areas of work are open for women in Armed forces in India.
Answer:
All wings of the Indian Armed Forces allow women in combat roles (Junior rank) and combat supervisory roles (Officers).

  1. They can work in administrative sections in the Armed Forces.
  2. They can work in the medical field as a doctor, nurse or any other related post.
  3. They can join the paramilitary forces of India.

1. Discuss in groups/pairs and make lists of the weapons used in the old times and in the present times:

Question 1.
Discuss in groups/pairs and make lists of the weapons used in the old times and in the present times:
Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc 1
Answer:

Weapons used in the PastWeapons used nowadays
Sword
Axe
Spear
Shield
Dagger and knives
Rifles, Machine guns,
Tanks, Grenade
Aircraft Submarines
Chemical weapons (gas, etc.)
Biological weapons (germs, etc.)

2. Imagine that you are the captain of your school Kabaddi/Football team. Your final match is against a very strong team. Prepare a short pep-talk of about 60 to 80 words that you would give as a Captain, to encourage your team.

Question 1.
Imagine that you are the captain of your school Kabaddi/Football team. Your final match is against a very strong team. Prepare a short pep-talk of about 60 to 80 words that you would give as a Captain, to encourage your team.
Answer:
My dear teammates,

I have heard about a good quotation-winning or losing a game is not important but playing with spirit is important. We get good and useful experiences as participants. Success is not always about winning but being happy with the participation and playing to fullest ability.

We know that strength of our team is each individual member and the strength of each member is the team. The player that fights and works the hardest will always come out on the top. If you find out the strength in you and push forward to work hard for yourself and for the team, I am sure you can do a lot.

Leave your negativity and get in the habit of the doing things the right way in the game. Blaming others for not reaching your goal is pointless. It is your goal and you are the only one who can achieve it. I know champions are those who work to the point of exhaustion when no one else is watching.

Use your calibre and be a champion and success will be yours.
All the best!

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

3. When different Prepositions are added to the same action verb, meaning of the phrase thus formed changes.

Question 1.
When different Prepositions are added to the same action verb, meaning of the phrase thus formed changes.
Examples:

  1. call out – announce
  2. call at – visit
  3. call far – summon
  4. call up – make a telephone call

Try to guess the meanings of the underlined phrases and write them down:

Question (a)
He promised me to look into the matter.
Answer:
to inspect carefully, to investigate.

Question (b)
He wanted to look for his lost book.
Answer:
to search for.

Question (c)
An epidemic of cholera broke-out in the village.
Answer:
widely spread.

Question (d)
The thieves broke into the apartment.
Answer:
entered by force.

Question (e)
She has to carry out her duty regularly.
Answer:
discharge/perform

Question (f)
You must carry on trying for success.
Answer:
continue

English Workshop:

1. Read the extract from G. B. Shaw’s play on Joan of Arc and fill in the Tree diagram:

Question 1.
Read the extract from G. B. Shaw’s play on Joan of Arc and fill in the Tree diagram: (Answer is directly given.)
Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc 2
Answer:
Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc 3

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

2. Pick out from the play 2 lines each that prove the following:

Question 1.
Pick out from the play 2 lines each that prove the following:
Joan of Arc
Her confidence
1. …………………..
2. …………………..
Her courage
1. …………………..
2. …………………..
Her determination
1. …………………..
2. …………………..
Answer:

1. Her confidence1. The Dauphin will give me, all I need, to free Orleans.
2. Three men will be enough for you to send with me.
2. Her courage1. You wouldn’t see me. But here I am.
2. I can find a soldier’s armour that will fit me well enough.
3. Her determination1. There will be no trouble for you, Squire.
2. I will teach them all to fight for France.

3. Match the comparisons as given in the extract:

Question 1.
Match the comparisons as given in the extract:

AB
1. as easy as(a) like sheep
2. as mad as(b) like a rat in the corner
3. drive the soldiers(c) a bit of a miracle
4. The Dauphin is(d) as she is
5. Joan of Arc is(e) the steward
(f) chasing a cow

Answer:

  1. as easy as – chasing a cow
  2. drive the soldiers – like sheep
  3. The Dauphin is – like a rat in a corner
  4. Joan of Arc – a bit of miracle
  5. as mad as – she is

4. Say Why?

Question (a)
Joan wanted to meet the Captain Squire? (%MT wq iN^dl ift?)
Answer:
Captain Squire was to give her a horse, armour and some soldiers and send her to the Dauphin. He thought that she wouldn’t dare to meet him. But being courageous she came to meet the Captain and showed her confidence. She wanted the Captain to give her his order to go to Dauphin, the prince of France.

Question (b)
Joan did not ask for many soldiers from the Captain Squire?
Answer:
Joan did not ask for many soldiers from the Captain Squire because she was fully confident about fighting against the English with a few warriors who would join her in the battle. She was also sure that the Dauphin would give her soldiers and all that she needed to free Orleans.

Question (c)
Poulengey, Jack and Dick offered to accompany Joan?
Answer:
Being kind and a gentleman Jack would go willingly with Joan and even she managed Poulengey as he was sure that she was like a miracle. They had promised to go with Joan because they had faith in her valour. Every one was as mad as she was for freedom of their country; so they had offered to accompany Joan.

Question (d)
French soldiers were always beaten?
Answer:
The French soldiers were always beaten because they used to fight only to save their skins. They used to run away from the battlefield to save their lives. They always cared only for their own lives, and not for their nation.

Question (e)
Captain Squire Robert said, “I wash my hands off it.”-Why did he say so?
Answer:
Captain Squire Robert realised that Joan could inspire anybody. But he was not ready to take any responsibility, because he knew that he was taking a big chance and was not sure about the win. He wanted to stay away if anything went wrong by his decision. He would be responsible only for sending Joan to Dauphin and nothing else. So he said, “I wash myhands off it.”

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

5. Using a dictionary, find the difference between the following pairs of phrases. Make sentences of your own with each of them:

Question 1.
Using a dictionary, find the difference between the following pairs of phrases. Make sentences of your own with each of them:
Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc 4
Answer:

PhrasesMeaningOwn Sentences
1. (a) to cut in
(b) to cut out
(a) interrupt
(b) remove/cut
(a) When I was talking with Arjun, Abid cut in our conversation.
(b) The director cut out several scenes when objection was raised by Censor Board.
2. (a) to be held by

(b) to be held up

(a) kept/maintained/will take place
(b) delay/stop/block the movement
(a) The meeting will be held by next Saturday.
(b) The match was held up by heavy rains.
3. (a) to run away
(b) to run for
(a) to leave a place secretely
(b) run for something
(a) He ran away from home when he was only fifteen.
(b) The picnickers ran for shelter when the rain started.
4. (a) to be known as
(b) to be known for
(a) to be best known as
(b) to be famous or known because of something
(a) Mohandas Karamchand Gandhi is known as Mahatma Gandhi to all of us.
(b) Miller is known for his whimsical paintings and sculpture.
5. (a) to go with
(b) to go after
(a) to choose or accept something
(b) to try to catch or stop something
(a) I think we should go with yellow for the drawing room.
(b) You would better go after her and tell her you’re sorry.
6. (a) to put fire into
(b) to put fire out
(a) heat up/put on the fire.
(b) to extinguish a fire.
(a) She spends much of her time in putting fire into others lives.
(b) The firemen were able to put out the fire before too much damage.

6. From an Indian history book or Internet find out information about Indian Women (queens) who led battles.

Question 1.
From an Indian history book or Internet find out information about Indian Women (queens) who led battles. (For example, Rani of Jhansi and Rani Karnawati of Mewad). Write out 3 points of similarity and 3 points of contrast between any one of the above Indian Queens and Joan of Arc. Write in your own words:
Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc 5

Answer:

SimilaritiesContrast
(a) young and beautiful(a) Joan of Arc was unmarried.
(b) brave and courageous(b) She was poor being a peasant girl.
(c) fought for their kingdom/nation.(c) Rani of Jhansi fought for her adopted son and her kingdom. Rani Karnawati of Mewad fought for her kingdom but Joan of Arc fought for her nation and led the French army to several victories during the Hundred Years War.

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

7. Read the script from:

Question 1.
Read the script:
Answer:
Joan: Good morning, … … … … … … … … … promised to come with me. On Coursebook page 157.
Write a summary of that part of the script (in Indirect Speech) in 15 to 20 lines.
Answer:
Wishing Good morning to Captain Squire, Joan said that he was to give her a horse and armour and some soldiers, and send her to the Dauphin. Robert felt that, that girl was indeed mad so he asked Steward why he had not told him about it. Hearing this Steward told him not to anger her and requested him to give her what she wanted.

After hearing his remark Robert got furious and told Joan that he would send her back to her father with orders to put her under lock and key. But Joan was confident and told him that he thought he would. But it wouldn’t happen that way. She further said that he said he would not see her but there she was. Robert asked her if she was assuming that he would give her what she wanted.

Joan confidently said that he would do so and continued that a horse would cost sixteen francs. It was a big amount of money. But she could save it on the armour. She didn’t need beautiful armour made to her measure, she could find a soldier’s armour that would fit her well enough. She wouldn’t want many soldiers and the Dauphin would give her all, she needed, to free Orleans. After hearing her Robert was shocked and asked if she could free Orleans. She continued with confidence and told him that, it was true and only three men would be enough for him to send with her. Polly and Jack had promised to come with her.

Language Study:

Question (A)
Make the following sentences affirmative without change of meaning.
(a) Negative: I am not so sure, now.
Affirmative: …………………………………..
(b) Negative: He will not be able to stop them.
Affirmative: …………………………………..
(c) Negative: I dont’t remember.
Affirmative: ……………………………………
(d) Negative: I can do no more.
Affirmative: ……………………………………
(e) Negative: Sir, do not anger her.
Affirmative: ……………………………………
(f) Negative: I shall not want many soldiers.
Affirmative: ……………………………………

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

Question (B)
Fill in the gaps in the table.
Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc 6
Answer:

NounVerbAdjectiveAdverb
1. successsucceedsuccessfulsuccessfully
2. inspirationinspireinspirationalinspirationally
3. safetysafesafesafely
4. beliefbelievebelievablebelievably
5. thoughtthinkthoughtfulthoughtfully
6. brightnessbrightenbrightbrightly
7. courageencouragecourageouscourageously
8. hastehastenhastyhastily

My English Coursebook 10th Digest Chapter 4.5 Joan of Arc Additional Important Questions and Answers

Simple Factual Activities:

Question 1.
Name the following:
Answer:

  1. Military officer – Captain Robert de Baudricourt
  2. A peasant girl – Joan
  3. The oldest son of the King France – Dauphin
  4. The persons who Joan needed to free Orleans – Squire Jack, John Godsave, Dick the Archer, John of
    Honecourt and Julian

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

Question 2.
State whether the following statements are True or False :
Answer:

  1. Monsieur de Poulengey and Monsieur de Metz want to go with Joan – True
  2. Chinon is one of the cities in England. – False
  3. Poulengey was sure that only miracle can save them. – True
  4. Joan’s words have put fire into Robert. – False

Question 3.
Complete the following sentences: (Answers are directly given and underlined.)
Answer:

  1. Soldiers called Joan ‘the Maid’.
  2. Joan wanted a soldier’s dress.
  3. The shortest way to save your skin is to run away.
  4. According to Joan, their soldiers
  5. Joan is a person of immense faith.

Complex Factual Activities:

Question 1.
Was the Dauphin fit to be a Prince and heir?
Answer:
No, Dauphin was not at all fit to be a Prince and heir.

Question 2.
What was the Squire’s opinion about miracles?
Answer:
According to the Squires miracles don’t happen nowadays.

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

Question 3.
What did Robert tell the Steward?
Answer:
Robert told the Steward to go with Joan and keep eyes on her.

Question 4.
What did Robert accuse Poulengey of?
Answer:
Robert accused Poulengey that he was as mad as Joan.

Activity-based on Vocabulary:

Question 1.
Find out two adjectives and two adverbs from the passage :
Answer:
1. Adjectives – wrong, mad
2. Adverbs – seriously, obstinately

Question 2.
What shows Joan was a person of immense faith?
Answer:
Robert thought that his soldiers would not be inspired by anything but Joan was very sure that she along with her soldiers would drive the enemy like sheep and there would not be a single English soldier on the soil of France. It shows that Joan was a person of immense faith.

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

Question 3.
What made Robert finally agree to the plan?
Answer:
When Robert realized that if Joan could put fire into Poulengey, she could put it into anybody. She could inspire his soldiers too, so he finally agreed to the plan.

Question 4.
Give one word for the following :
Answer:

  1. A person of high rank – Squire
  2. A stupid person – blockhead
  3. To take for granted – to assume
  4. Military unit consisting of armoured fighting vehicles – armour

Question 5.
Find out synonyms:
Answer:

  1. looting – plundering
  2. seriously- gravely
  3. following- chasing
  4. hayfield – meadow.

Activities based on Contextual Grammar:

Question 1.
He is a very kind gentleman.
(Make it exclamatory.)
Answer:
What a kind gentleman he is!

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

Question 2.
She is a well-built strong country girl.
(Make it exclamatory.)
Answer:
What a well-built, strong country girl she is!

Make the following sentences affirmative without change of meaning:

Question 1.
Sir, do not anger her.
Answer:
Sir, be calm with her.

Question 2.
I shall not want many soldiers.
Answer:
I shall want few soldiers.

Make it affirmative:

Question 1.
I am not sure, now.
Answer:
I am unsure (doubtful) now.

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

Question 2.
He will not be able to stop them.
Answer:
He will be unable to stop them.

Choose the correct question tag:

Question 1.
Choose the correct question tag:
(haven they?, doesn’t he?, aren’t you?, am I?)

  1. The Steward retreats hastily.
  2. You are as mad as she is,
  3. I am not so sure now,
  4. Jack and Dick have offered to go with her,

Answer:
doesn’t he? aren’t you? am I? haven’t they?

Rewrite as affirmative sentences:

Question 1.
I don’t remember.
Answer:
I forget.

Question 2.
You do not understand Squire.
Answer:
You fail to understand Squire.

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

Question 3.
I can do no more.
Answer:
I am unable to do anything more.

Personal Response:

Question 1.
Describe any brave lady as Joan of Arc, from India who fought for her nation.
Answer:
Lakshmibai, the Rani of Jhansi, was the queen of the Princely state of Jhansi in North India. She was one of the leading figures of the first Indian War of Independence of 1857 and became the symbol of resistance to the British Raj by Indian nationalists.

After the death of her husband, the then Head of the British Government of India, Lord Dalhousie, refused to allow her adopted son to become Raja of Jhansi. British then forcibly took possession of Jhansi. Rani Lakshmibai with Tatya Tope and others fought against the British rule. She sacrificed her life to regain her kingdom.

Question 2.
What is your opinion about Joan?
Answer:
I think Joan was really a courageous and brave lady. She dared to fight against the enemy for her country without caring for her own life and family life. It shows that she was really a patriotic person who was proud of her country and loved her country from the bottom of her heart.

Question 3.
Do you love your country? Why?
Answer:
I love my country from the bottom of my heart. It is the place where I was born, brought up and saw this beautiful world. I owe everything to this country. I always think about the betterment of
my country because I really love my country as it is my birthplace, my motherland.

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

Do as directed:

Question 1.
Complete the words by using correct letters:

  1. h o _ s e
  2. t h i _ k
  3. m o _ e y
  4. c r a _ y

Answer:

  1. horse
  2. t h i n k
  3. m o n e y
  4. c r a z y

Question 2.
Put the words in alphabetical order:
1. order, trouble, captain, promise.
2. assume, armour, afraid, always.
Answer:
1. captain, order, promise, trouble.
2. afraid, always, armour, assume.

Question 3.
Punctuate the following sentences:
1. joan said i dont think it can be very difficult if god is on your side
2. joan said and the dress i may have a soldiers dress squire
Answer:
1. Joan said, “I don’t think it can be very difficult if God is on your side.”
2. Joan said, “And the dress? I may have a soldier’s dress, Squire?”

Question 4.
Make four words (minimum 3 letters each) using the letters in the word : ‘plundering’
Answer:
plunder, ring, under, pun.

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

Question 5.
Write related words as shown in the example: (Answers are directly given and underlined.)
Answer:
Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc 7

Question 6.
Complete the word-chain of nouns. Add four words, each beginning with the last letter of previous word:
officer, → r…………., …………., …………., ………….
Answer:
officer, → ration , nation , novel, logo.

1. Attempt any one:

Question (a)
Make a meaningful sentence by using the phrase :’ to be afraid of’
Answer:
Most of the people are afraid of ghosts and darkness.

OR

Question (b)
Add a clause to expand the sentence:
This is the young boy
Answer:
This is the young boy who bagged the National Championship in boxing.

2. Attempt any one:

Question (a)
Add prefix or suffix to make new words.
1. talk
2. except
Answer:
1. talkative
2. exceptional

OR

Maharashtra Board Class 10 My English Coursebook Solutions Chapter 4.5 Joan of Arc

Question (b)
Make a meaningful sentence using any one of the following words:
1. talk
2. except
Answer:
1. We talked on the phone about our problem.
2. Except Mother, everyone went out for dinner.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 5 India: Social and Religious Reforms

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 History Solutions Chapter 5 India: Social and Religious Reforms Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 History Solutions Chapter 5 India: Social and Religious Reforms

1A. Choose the correct alternative and rewrite the statement.

Question 1.
Raja Ram Mohan Roy wrote an English letter against the ___________
(a) caste system
(b) child marriage
(c) practice of sati
(d) segregation of women (Purdah system)
Answer:
(c) practice of sati

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 5 India: Social and Religious Reforms

Question 2.
‘Arya Samaj’ was founded by ___________
(a) Swami Vivekanand
(b) Mahatma Jotirao Phule
(c) Swami Dayanand Saraswati
(d) Ramaswamy Naikar
Answer:
(c) Swami Dayanand Saraswati

1B. Find the incorrect pair from group ‘B’ and write the corrected one.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Brahmo SamajRaja Ram Mohan Roy
(b) Satyashodhak SamajMahatma Jotirao Phule
(c) Paramhamsa SabhaMaharshi Vitthal Ramji Shinde
(d) Ramkrishna MissionSwami Vivekanand

Answer:
Paramhamsa Sabha – Dadoba Pandurang Tarkhadkar

2. Write the names of historical places/persons/events.

Question 1.
The title conferred on Raja Ram Mohan Roy by the Mughal Badshah-
Answer:
Raja

Question 2.
The one who founded ‘Mohammadan Anglo-Oriental College’-
Answer:
Sir Sayyad Ahmad Khan

Question 3.
The one who participated in ‘Vykom Satyagraha’-
Answer:
Ramaswamy Naikar

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 5 India: Social and Religious Reforms

Question 4.
The one who made the law of free and compulsory primary education in Kolhapur Princely State-
Answer:
Rajarshi Shahu Maharaj

3. Write short notes.

Question 1.
Prarthana Samaj.
Answer:
Prarthana Samaj:

  • Had its origins in Paramhamsa Sabha.
  • Founded by Dadoba Pandurang Tarkhadkar.
  • Founding members like Dr. Atmaram Pandurang, Justice M. G. Ranade, Dr. R. G. Bhandarkar opposed idol worship and emphasized monotheism.
  • Opened schools for girls, orphanages, and night schools for workers.
  • Focussed on gender equality, wiping outcaste discriminations, and appreciating the values of mundane life.

Question 2.
Satyashodhak Samaj.
Answer:
Satyashodhak Samaj:

  • Founded in 1873 by Mahatma Jotirao Phule in Pune.
  • Cracked a whip on the social customs and practices which pushed the Indian masses into a miserable state.
  • Showed a new path to artisans, workers, and other downtrodden people.
  • Characteristics of Satyashodhak Samaj included monotheism, rejection of the authority of Vedas and Puranas, acceptance of rationality, opposition to the dominance of priests and idol worship, etc.
  • Mahatma Phule and his wife Savitribai Phule started a school for girls.
  • His work was continued by Gopalbaba Walangkar who criticized untouchability in his book ‘Vital Vidhwamsan’.
  • Shivram Janba drew attention to the problems of deprived women like Murali, Jagatini, and Devdasi.

4. Answer the following questions in detail.

Question 1.
What were the social reforms on which Raja Ram Mohan Roy put a great emphasis?
Answer:
Contribution of Raja Ram Mohan Roy:

  • Raja Ram Mohan Roy was born in Bengal.
  • Translated Sanskrit Upanishads into Bengali.
  • He was a witness to his brother’s wife immolating herself on her husband’s funeral pyre and this incident made him raise his voice against this evil social custom which according to him is not mentioned in any of the religious scriptures as a prescribed social obligation.
  • It was due to the efforts of Raja Ram Mohan Roy that a law was passed by the Governor-General of Bengal Lord William Bentinck abolishing Sati in 1829.
  • He was also opposed to child marriage and purdah, opened an English medium school, launched the first periodical in Bengali, and also another publication in Persian.
  • He started ‘Atmiya Sabha’, a philosophical discussion circle,’ Brahmo Samaj in 1828.
  • He spoke in support of the anti-colonial movements in Spanish colonies in South America.
  • Ram Mohan Roy laid the foundation of modernity in India.
  • Organizations like Manavdharma Sabha, Paramahamsa Sabha, and Dnyanprasar Sabha were inspired by his work.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 5 India: Social and Religious Reforms

Question 2.
Write about the contributions of the Ramkrishna Mission.
Answer:
Ramkrishna Mission:

  • Swami Vivekananda founded the Ramkrishna Mission in 1897.
  • Focussed on serving needy people, working for people affected by famine, health care for the sick people, education for women, etc.
  • It also gave a message to the Indian youth to get up to awaken and keep moving until the goal is achieved.

Question 3.
Write about the contributions of Sir Sayyad Ahmad Khan.
Answer:
Sir Sayyad Ahmad Khan:

  • Was born in 1817 in Delhi.
  • Fluent in Urdu, Persian, Arabic, and English.
  • Established ‘Scientific Society’ for Muslims.
  • After returning from England he founded the Mohammadan Anglo-Oriental College in 1875 which later developed into ‘Aligarh Muslim University.
  • Started a periodical entitled ‘Mohammadan Social Reformer’.
  • Worked for the propagation of modern education, science, and technology.

Question 4.
Describe the contribution of Ramaswamy Naikar.
Answer:
Ramaswamy Naikar:

  • Born in ‘Erode’ in Tamil Nadu in 1879.
  • He became a follower of Mahatma Gandhi’s philosophy and worked for propagating the use of ‘Swadeshi’.
  • He participated in the Vykom Satyagraha in Travancore against untouchability.
  • Started the ‘Swabhiman Andolan’ in Tamil Nadu.
  • Fought against the varna system and child marriage.
  • He was addressed as ‘Periyar’ or Great Soul because of his magnanimous work.
  • Was a great speaker and author.
  • Took a radical position on issues like women’s rights and family planning.

Class 12 History Chapter 5 India: Social and Religious Reforms Intext Questions and Answers

Let us find out. (Textbook Page No. 36)

Collect information about ‘Singh Sabha’ that was founded in Amritsar.
Answer:
The Singh Sabha Movement was a Sikh movement that began in Punjab in the 1870s in reaction to the proselytizing activities of Christians, Hindu reform movements (Brahmo Samaj, Arya Samaj), and Muslims (Aligarh movement and Ahmadiyah). The movement was founded in an era when the Sikh Empire had been dissolved and annexed by the British, the Khalsa had lost its prestige, and mainstream Sikhs were rapidly converting to other religions.

The movement’s aims were to propagate the true Sikh religion and restore Sikhism to its pristine glory; to write and distribute historical and religious books of Sikhs, and to propagate Gurmukhi Punjabi through magazines and media. The movement sought to reform Sikhism and bring back into the Sikh fold the apostates who had converted to other religions; as well as to interest the influential British officials in furthering the Sikh community. At the time of its founding, the Singh Sabha policy was to avoid criticism of other religions and political matters.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 5 India: Social and Religious Reforms

Try to do this (Textbook Page No. 36)

Collect information with the help of the internet and teachers about these people: Pandit Ishwar Chandra Vidyasagar, Vishnushastri Pandit, Veereshlingam Pantalu, and Maharshi Dhondo Keshav Karve.
Answer:
(A) Pandit Ishwar Chandra Vidyasagar:

  • Pandit Vidyasagar was born on 26th September 1820 in the Midnapore district of Bengal Presidency (now in West Bengal).
  • A Sanskrit scholar, he joined Fort William College as the Head Pandit in the Sanskrit department in 1846.
  • In 1846, he left Fort William and joined Sanskrit College as ‘Assistant Secretary’.
  • In 1851, he became the principal of Sanskrit College.
  • In 1854, Vidyasagar started his campaign for widow remarriage.
  • Due to his efforts, the ‘Widow Remarriage Act was passed in 1856.
  • He was keen to advocate for education for women.
  • He exercised his power and lobbied hard for the opening of schools for girls.
  • He gave more importance to educational reforms than social reforms.
  • He emphasized teaching through Mother’s tongue.
  • He has enriched Bengali Education System by writing many good textbooks for students.
  • Vidyasagar died in 1891 at the age of 70.

(B) Vishnushastri Pandit:

  • Vishnushastri Pandit was born in a Chitpavan Brahmin family to Sanskrit scholar Krishnashastri Chiplunkar.
  • Worked as a school teacher in government schools during the years 1872-1879.
  • Co-founded the newspapers Kesari (Marathi) and Mahratta (English) along with Lokmanya Tilak and Gopal Ganesh Agarkar.
  • Also co-founded The New English School in Pune.
  • Began his career as a writer
  • In 1874, he started the monthly ‘Nibandmala’ for which he is principally remembered.
  • Translated the following works in Marathi-
    • Rasselas by Samuel Johnson
    • Kadambari by Banabhatta
    • The Arabian Nights

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 5 India: Social and Religious Reforms

(C) Veereshlingam Pantalu:

  • Rao Bahadur Kandukuri Veereshlingam Pantalu was considered the ’Father of Renaissance movement in Telugu’.
  • Born on 16th April 1848 at Rajamundry, Andhra Pradesh.
  • Social reformer and writer at Madras Presidency under British rule.
  • After completing his matriculation in 1869, he started working as a school teacher in a village.
  • A scholar of three languages namely Telugu, Sanskrit, and English.
  • He is most revered for his contribution to the reformation of Telugu society.
  • Wrote extensively on the emancipation of women, advocated widow remarriage, and denounced child marriages.
  • Set up schools for the education of girls and women.
  • In 1887, he started a Brahmo Mandir at Rajamundry.
  • In 1893, the government of India conferred the title ‘RaoBahadur’ on him
  • He passed away on 27th May 1919 aged 71.

(D) Maharshi Dhondu Keshav Karve:

  • Born on 18th April 1858 at Sheravali, India, Dhondu Keshav Karve, or Maharshi Karve he was popularly known as a social reformer in India.
  • Was a Professor, Activist, Writer, and Social Worker.
  • Noted for supporting the education of women and for organizing associations for the marriage of Hindu widows.
  • In 1893, he established the Widow Marriage Association.
  • He set an example by marrying a widow after his first wife had died in 1891.
  • Established an educational institution in 1896, Hindu Widows Home in Poona.
  • He started Shreemati Nathibai Damodar Thackersey Women’s University in 1916.
  • On his 100th birthday, he was conferred India’s highest honour the ‘Bharat Ratna’.
  • He died in Pune on November 9, 1962, aged 104.

Project (Textbook Page No. 39)

Collect information about the efforts for women’s education in Maharashtra with the help of the internet.
Answer:
Students can use the following points as reference:

  • Trace women’s education down the ages.
  • Education in Maharashtra from 1818-1903.
  • Pioneer of Women’s education in India-Savitribai Phule.
  • Female literacy in Maharashtra today.
  • Schemes for women by the Government of Maharashtra.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 History Important Questions Chapter 4 Colonialism and the Marathas Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th History Important Questions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

1A. Choose the correct alternative and rewrite the statement.

Question 1.
In __________ Chhatrapati Shivaji Maharaj attacked the region of Bardesh.
(a) 1667
(b) 1668
(c) 1669
(d) 1670
Answer:
(a) 1667

Question 2.
In 1668, the __________ established their factory at Rajapur.
(a) British
(b) Dutch
(c) French
(d) Portuguese
Answer:
(c) French

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

Question 3.
The __________ fort was under siege laid by Adilshah’s army.
(a) Panhala
(b) Raigad
(c) Raj gad
(d) Simhagad
Answer:
(a) Panhala

Question 4.
__________ was offered asylum by the British.
(a) Madhavrao Peshwa
(b) Narayanrao Peshwa
(c) Raghunathrao
(d) Vishwasrao
Answer:
(c) Raghunathrao

Question 5.
The third Anglo-Maratha War was fought in __________
(a) 1815
(b) 1816
(c) 1817
(d) 1818
Answer:
(c) 1817

Question 6.
The __________ arrived from Abyssinia.
(a) British
(b) French
(c) Dutch
(d) Siddis
Answer:
(d) Siddis

1B. Find the incorrect pair from group ‘B’ and write the corrected one.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Ibrahim Khan GardiMercenary
(b) Fazal KhanBrother of Afzal Khan
(c) Abdul KarimSubhedar of Rajapur
(d) Henry OxendenBritish agent

Answer:
Fazal Khan – son of Afzal Khan

2A. Write the names of historical places/persons/events.

Question 1.
A book was written by Cosme da Guarda-
Answer:
Vide de Celehro Sevagy (Life of the Celebrated Shivaji)

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

Question 2.
The Portuguese emissary who met Chhatrapati Shivaji Maharaj-
Answer:
Gonsalo Martez

Question 3.
A type of revenue collected by the Maratha rulers-
Answer:
Chauthai

Question 4.
The younger brother of Peshwa Bajirao I-
Answer:
Chimajiappa

Question 5.
Treaty signed by the British and Peshwa Bajirao II-
Answer:
Treaty of Vasai

Question 6.
The battle fought between the Marathas and Ahmadshah Abdali in 1761-
Answer:
The Third Battle of Panipat

Question 7.
The northern region of Goa was known as-
Answer:
Bardish

2B. Choose the correct reason from those given below and complete the sentence.

Question 1.
The Portuguese were alarmed because __________
(a) Chhatrapati Shivaji Maharaj built a strong navy
(b) Chhatrapati Shivaji Maharaj had a strong army
(c) Chhatrapati Shivaji Maharaj had the support of other European powers
(d) Chhatrapati Shivaji Maharaj had a good network of spies
Answer:
(a) Chhatrapati Shivaji Maharaj built a strong navy

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

Question 2.
Chhatrapati Shivaji Maharaj was determined to humble the Portuguese __________
(a) The Portuguese opposing the construction work by the Marathas in Chaul
(b) Forcing their subjects in Goa for religious conversion
(c) Pillaging of the trading ships
(d) All of the above
Answer:
(d) All of the above

3A. Observe the map on textbook page 29 and answer the questions based on it.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 4 Colonialism and the Marathas 3A

Question 1.
Who was in charge of Indore?
Answer:
The Holkars were in charge of Indore.

Question 2.
Where was the seat of the Mughal empire?
Answer:
The seat of the Mughal empire was in Delhi.

Question 3.
Where were the centers of the Maratha empire?
Answer:
Dhar, Indore, Gwalior, Nagpur, and Vadodara were centers of the Maratha empire.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

Question 4.
Under whose command was Goa?
Answer:
Goa was under the command of Portuguese.

Question 5.
Name the places that were under British rule.
Answer:
Mumbai (Bombay) and Chennai (Madras) were under the rule of the British.

Question 6.
What is the old name of Kolkata?
Answer:
The old name of Kolkata is Calcutta.

Question 7.
Who captured Janjira?
Answer:
The Siddis captured Janjira.

3B. Complete the following concept map.

Question 1.
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 4 Colonialism and the Marathas 3B Q1
Answer:
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 4 Colonialism and the Marathas 3B Q1.1

4A. Write short notes.

Question 1.
Vide de Celebre Sevagy
Answer:
A book written by Cosme da Guarda, a Portuguese historian, is a very important source of the history of Maharashtra. This book is entitled Vide de Celebre Sevagy (Life of the Celebrated Shivaji). He was the first European author to write a biography of Chhatrapati Shivaji Maharaj.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

Question 2.
Dutch and the Maratha Empire
Answer:
The Dutch established a factory at Vengurla in 1649. Their trade flourished there. However, their trade was severely affected when Chhatrapati Shivaji Maharaj attacked Kudal. In 1665, the Mughal subedar of Surat asked for help for destroying the Maratha naval force. However, the Dutch offered no help. Chhatrapati Shivaji Maharaj had allowed them to build a factory at Dabhol. The political relations between the Dutch and the Marathas kept changing to suit the need of the time.

The Marathas did not harm the Dutch factory at Surat. Also, during the Karnataka campaign, the Marathas ensured the safety of the Dutch factory and also issued them trading permits. For these favours the Dutch paid tributes to Chhatrapati Shivaji Maharaj. The Dutch factories at Porto Novo/Parangipettai and Tegnapattam/ Devanapattinam were unharmed by Chhatrapati Shivaji Maharaj.

4B. Explain the following statements with reasons.

Question 1.
Chhatrapati Shivaji Maharaj adopted a strong policy against the European colonisers.
Answer:
Chhatrapati Shivaji Maharaj had foreseen the ulterior motives of the foreigners and their ways of infiltration. He built strategies to arrest their advances in India. He took immediate measures by creating a strong naval force. He levied octroi on British trade salt as a measure to protect the local salt trade. Thus, Chhatrapati Shivaji Maharaj adopted a strong policy against the European colonisers.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

Question 2.
Another Anglo-Maratha War took place in 1803.
Answer:
The relations between Holkar and Peshwa Bajirao II turned bitter. As a result, Yashwantrao Holkar attacked Pune. Bajirao Peshwa II panicked and sought asylum from the British. A treaty was signed by the British and the Peshwa is known as the ‘Treaty of Vasai’. However, this treaty was not acceptable to Shinde and Holkar. Hence, there was another Anglo-Maratha War in 1803.

5. State your opinion.

Question 1.
Ibrahim Khan Gardi was hired by the Marathas.
Answer:
Ibrahim Khan Gardi was a mercenary who had trained under the French. He was hired by Sadashivraobhau Peshwa as the chief of artillery. In the Third Battle of Panipat, Mahadji Shinde had observed Ibrahim Khan’s skills. Inspired by it, he built a trained army with the help of de Boigne, a French military trainer, and also established well-equipped artillery.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 History Solutions Chapter 4 Colonialism and the Marathas Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 History Solutions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

1A. Choose the correct alternative and rewrite the statement.

Question 1.
Marathas defeated the Portuguese during the siege of __________
(a) Vengurla
(b) Phonda
(c) Surat
(d) Rajapur
Answer:
(b) Phonda

Question 2.
The political relations between Chhatrapati Shivaji Maharaj and the British began due to the __________ episode.
(a) Kudal campaign
(b) Afzal Khan
(c) Fazal Khan
(d) coronation
Answer:
(b) Afzal Khan

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

Question 3.
The younger brother of Bajirao Peshwa I defeated the __________ at Vasai.
(a) British
(b) French
(c) Dutch
(d) Portuguese
Answer:
(d) Portuguese

Question 4.
The ‘Third Battle of Panipat’ was fought between Marathas and the __________
(a) British
(b) Abdali
(c) Ahmed Khan Bangash
(d) Najib Khan
Answer:
(b) Abdali

1B. Find the incorrect pair from group ‘B’ and write the corrected one.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Cosme da GuardaPortuguese historian
(b) Gonsalo MartezPortuguese emissary
(c) Francois MartinChief of the Dutch factory
(d) Henry RevingtonBritish Officer

Answer:
(c) Francois Martin – Governor General of Pondicherry

2A. Write the names of historical places/persons/events.

Question 1.
The first Europeans to arrive in India-
Answer:
Portuguese

Question 2.
The place where the Portuguese stored their ammunition-
Answer:
Panvel

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

Question 3.
They honoured Chhatrapati Shivaji Maharaj with tributes for ensuring the safety of their factories and issuing trade permits-
Answer:
The Dutch

Question 4.
The British agent at Jaitapur-
Answer:
Velaji

2B. Choose the correct reason from those given below and complete the sentence.

Question 1.
Chhatrapati Shivaji Maharaj levied octroi on the salt trade to __________
(a) oppose the Portuguese
(b) stop the British trade of salt
(c) raise funds for Swarajya
(d) oppose the colonialists
Answer:
(b) stop the British trade of salt

3. State your opinion.

Question 1.
Chhatrapati Shivaji Maharaj built a naval force.
Answer:
Chhatrapati Shivaji Maharaj had foreseen the ulterior motives of the foreigners and their ways of infiltration. He built strategies to arrest their advances in India. He took immediate measures by creating a strong naval force. He levied octroi on British trade salt as a measure to protect the local salt trade. Thus, Chhatrapati Shivaji Maharaj adopted a strong policy against the European colonizers.

Question 2.
Maratha’s policies were anti-colonial.
Answer:
Chhatrapati Shivaji Maharaj had foreseen the ulterior motives of the Europeans and their ways of infiltration. So, he built strategies to arrest their advances in India. Chhatrapati Shivaji Maharaj adopted a very strong policy against the European colonisers by levying octroi on the British salt trade etc. The Marathas were the only Indian rulers to adopt a policy of resistance against the European colonisers.

4. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Write about Chhatrapati Shivaji Maharaj’s policies regarding the European traders as seen in his Adnyapatra.
Answer:
The strategy of Chhatrapati Shivaji Maharaj against the Europeans is clearly seen in Adnyapatra.
The following were his policies:

  • They should be kept at bay maintaining only business relations.
  • Not allotting them any space near the entrance of a creek or a sea fort.
  • Their establishments should not be a nuisance.
  • They should not be allowed to flaunt their military strength.
  • Not allow them to construct any permanent buildings.
  • They must accept these conditions otherwise they are of no use.
  • He also said that a fine should be collected if any foreign traders were found in the enemy land during expeditions.
  • After they pay the fine, they should be sent back to their factory or the place from where they had arrived.
  • They should not be treated in the same manner as the enemy is treated.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

Question 2.
Explain Chhatrapati Shivaji Maharaj’s resolute policy of safeguarding Maratha sovereignty.
Answer:
Chhatrapati Shivaji Maharaj took several steps to safeguard the Maratha empire.

  • Chhatrapati Shivaji Maharaj created a strong naval force and constructed forts for e.g., Hillforts, Sea forts, and Land forts.
  • Henry Oxenden, a British agent who was present at the coronation of Chhatrapati Shivaji Maharaj sought permission to open a factory at Rajapur.
  • He also levied 2.5% octroi on British goods.
  • An agreement was signed between the British and the Marathas on 12th June 1674.
  • According to this agreement, the Marathas issued permission to open factories at Rajapur, Dabhol, Chaul, and Kalyan. He also prohibited the usage of British coinage.
  • He also refuted some of the conditions put by the British such as the British goods found afloat from the wrecked ships should be returned to them and the Marathas should enter a treaty with the Siddis of Janjira.
  • This clearly reveals his resolute policy of safeguarding Maratha’s sovereignty.

Question 3.
Why did the strongest Maratha rule come to an end?
Answer:
There were several reasons for the downfall of the Maratha empire:
(i) Internal weakness of the Maratha Empire: The empire of the Marathas was not well knit. It was a confederacy of the Maratha chiefs who were in conflict with one another. The nominal unity of the Marathas remained only up to the period of the rule of Madhav Rao I.

(ii) Lack of Political Foresight: The Marathas lacked wisdom and farsightedness. They failed to achieve the political unity of India and therefore failed to utilise the resources of the country either for the benefit of the people or for meeting the challenge of a foreign foe.

(iii) Incapable Leadership: All capable Maratha chiefs died by the end of the eighteenth century. After that the leadership of the Marathas was taken over by Bajirao II, Daulatrao Scindia, Yashwant Rao Holkar, and Nana Phadnavis. The Marathas thus lacked leadership.

(iv) Military weakness of the Marathas: The Marathas were militarily weak compared to the English as they had left their traditional method of guerrilla warfare and adopted European methods which they failed to perfect.

(v) Diplomacy of the English: The English were more diplomatic than the Marathas. The quarrels among the Marathas provided a good opportunity for the English to take advantage. Besides, the English had their eyes on the politics of the entire India.

5. Observe the map on textbook page 29 and answer the questions based on it.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 4 Colonialism and the Marathas 5

Question 1.
Where were the Dutch colonies on the west coast of India?
Answer:
On the west coast of India, there were warehouses at Vengurla in Konkan and at Photo Novo (Parangi Pettai) and Tegna Pattam (Devanapattinam) in Karnataka.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

Question 2.
Where did the French establish their colonies on the east coast of India?
Answer:
The French had their colony in Pondicherry (Puducherry) on the east coast.

Question 3.
Whose warehouses were at Agra and Allahabad?
Answer:
This warehouse is not mentioned on the map. This area was ruled by the Mughals.

Project (Textbook Page No. 33)

Question 1.
Collect information about the colonies established by the European colonialists in various countries with the help of internet.
Answer:
The European colonialists had their colonies in the following countries.
(A) Africa:

  • Belgium – Belgian Congo, Lado Enclave, Rwanda, and Burundi
  • Britain – Sudan, Basutoland, Balleland, British East Africa (Kenya), British Somaliland, British Togoland
  • Gold Coast, South Africa, Namibia, Zimbabwe, Swaziland, Uganda, Zambia, Botswana, Nigeria, Ghana, etc.
  • France – Gambia, Comoros, French Algeria, French Congo, French Guinea, Ivory Coast, French Madagascar, etc.
  • Dutch – Dutch East Indies, Curacao, The Dutch Slave Coast, the Dutch Gold Coast, Surinam.
  • Germany – German East Africa, German Southwest Africa, German West Africa.
  • Portugal – Angola, Cape Verde, Guinea-Bissau, Mozambique.

(B) Asia:

  • Britain – Colony Aden, British Borneo, Burma, Ceylon, Cyprus, India, Iraq, Malay, North Borneo, Palestine, etc.
  • France – Cochin, China, Annam, Laos, and Cambodia.
  • Dutch – Dutch East Indies, Malacca, Taiwan, Tonkin/Annam, Maluku Islands.
  • Portugal – Goa, Malacca and Southeast Asia, China and Japan, Spice Islands, South Asia, Persian Gulf, and the Red Sea.

(C) North America:

  • Britain – Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island, Connecticut, New York,
  • Pennsylvania, Delaware, New Jersey, Maryland, Virginia, North Carolina, South Carolina, and Georgia.
  • France – New France (including Canada and Louisiana), French West Indies and
  • French Guiana.
  • Dutch – New Netherland was the first Dutch colony in North America.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 4 Colonialism and the Marathas

(D) South America:

  • Spain – Argentina, Bolivia, Chile, Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominican Republic.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 3 India and European Colonialism

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 History Important Questions Chapter 3 India and European Colonialism Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th History Important Questions Chapter 3 India and European Colonialism

1A. Choose the correct alternative and rewrite the statement.

Question 1.
The ____________ established the East India Company in December 1600.
(a) British
(b) French
(c) Dutch
(d) Portuguese
Answer:
(a) British

Question 2.
The Cartaz was a ____________ which the Indian rulers had to get from the Portuguese.
(a) passbook
(b) license
(c) diary
(d) notebook
Answer:
(b) license

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 3 India and European Colonialism

Question 3.
The main building of the British factory carried the ____________
(a) Union Jack
(b) American flag
(c) Indian flag
(d) Dutch flag
Answer:
(a) Union Jack

Question 4.
The fort named at Chennai was ‘Fort ____________’.
(a) St. Peter
(b) St. George
(c) St. Francis
(d) St. Xavier
Answer:
(b) St. George

Question 5.
____________was appointed as the Governor of Bombay.
(a) Abraham Shipman
(b) George Oxenden
(c) Jean Baptiste Colbert
(d) Charles II
Answer:
(a) Abraham Shipman

Question 6.
The Dutch established their first colony at ____________
(a) Surat
(b) Machilipatnam
(c) Bombay
(d) Chandranagar
Answer:
(b) Machilipatnam

Question 7.
The wars fought between the British and the French are known as ‘___________’.
(a) Bombay wars
(b) Madras wars
(c) Carnatic wars
(d) Calcutta wars
Answer:
(c) Carnatic Wars

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 3 India and European Colonialism

Question 8.
The Dutch established their first factory at ____________
(a) Pondicherry
(b) Pulicat
(c) Port Nova
(d) Petapuli
Answer:
(d) Petapuli

1B. Find the incorrect pair from group ‘B’ and write the corrected one.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Vasco da GamaSeafarer
(b) Abraham ShipmanGovernor of Bombay
(c) George OxendenGovernor of Surat
(d) Jean Baptiste ColbertItalian finance minister

Answer:
Jean Baptiste Colbert – French finance minister

2A. Write the names of historical places/persons/events.

Question 1.
License which the Indian rulers had to get from the Portuguese-
Answer:
Cartaz

Question 2.
Indian king who built his own navy-
Answer:
Chhatrapati Shivaji Maharaj

Question 3.
The company was established by the British in 1600-
Answer:
The East India company

Question 4.
The staff of factories was called-
Answer:
Factors

Question 5.
Flag of the British-
Answer:
Union Jack

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 3 India and European Colonialism

Question 6.
Commander-in-chief of Mumbai-
Answer:
George Oxenden

Question 7.
The company formed by several Dutch companies-
Answer:
United East India

Question 8.
Port city mentioned in ‘Periplus’ of Erythrean sea-
Answer:
Machilipatnam (Mosalia)

Question 9.
Mughal emperor who granted permission to the French to open a factory in Surat-
Answer:
Aurangzeb

Question 10.
The main center of French operations-
Answer:
Pondicherry (Puducherry)

2B. Choose the correct reason from those given below and complete the sentence.

Question 1.
The Indian rulers had to get Cartaz (license) from the Portuguese ____________
(a) for sailing on the Indian Ocean
(b) for carrying on a trade
(c) for enjoyment
(d) for conducting naval exercises
Answer:
(a) for sailing on the Indian Ocean

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 3 India and European Colonialism

Question 2.
The British built factories in India because ____________
(a) they wanted to store machines
(b) they wanted to store goods bought at low prices
(c) they wanted to employ Indians in these factories
(d) they wanted to accommodate the staff at these factories
Answer:
(b) they wanted to store goods bought at low prices

Question 3.
Charles II leased Mumbai to the East India Company because ____________
(a) the East India company wanted Mumbai
(b) Mumbai was too far away to administer
(c) the expenditure for its maintenance exceeded the income earned from it
(d) the East India Company was a rich company
Answer:
(c) the expenditure for its maintenance exceeded the income earned from it

Question 4.
A British mint was established in Mumbai because ____________
(a) Mumbai was an ideal place for setting up a mint
(b) the British could keep an eye on the mint
(c) the British had competition from other European powers
(d) this encouraged merchants and artisans to come and settle down in Mumbai
Answer:
(d) this encouraged merchants and artisans to come and settle down in Mumbai

3. Complete the following concept map.

Question 1.

Office HoldersOffice Holders
Vice-rei and Capitaon-i-Jaral…………………………
……………………………Archbishop
Chancellor…………………………
……………………………Captain

Answer:

Office HoldersOffice Holders
Vice-rei and Capitaon-i-JaralViceroy and General of the army
ArcebispoArchbishop
ChancellorJudge
CapitaonCaptain

Question 2.
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 3 India and European Colonialism 3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 3 India and European Colonialism 3.1

4A. Write short notes.

Question 1.
Cartaz
Answer:
The Cartaz was a license issued by the Portuguese to the Indian rulers for sailing on the Indian Ocean when they established firm control on the Indian Ocean. It usually carried details like the name of the vessel (ship), the name of the captain of the ship, port of departure and arrival, the list of weaponry on the ship loaded for the purpose of self-defense, etc.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 3 India and European Colonialism

Question 2.
Portuguese Trade
Answer:
The king of Calicut wrote to the King of Portugal in a letter sent with Vasco da Gama “Our state is rich in spices like cloves, ginger, black pepper, and precious stones. We expect you to pay us in gold, silver, corals in exchange for our spices and precious stones”. Vasco da Gama sold the commodities in Portugal, which he carried from India. He could earn a huge amount of money in that trade which was sixty times more than the money he spent for his return journey to Portugal.

Question 3.
Factory
Answer:
The British established factories in India. For this, they used to acquire large plots of land. These plots were used to build warehouses, residential quarters, and offices. The main building of the factory carried the ‘Union Jack’. The staff of these factories was called ‘Factors’. The meals provided to the staff included bread, meat, rice, Khichadi of pulses and rice, pickles, etc. The company had created beautiful gardens for the benefit of the staff at Surat, Karwar, Machilipatnam, Petapuli, Chennai, and Mumbai.

Question 4.
Machilipatnam
Answer:
The Dutch established their first colony at Machilipatnam. This port city came into existence in the 3rd century B.C.E. It is also mentioned in ‘Periplus’ of the Erythrean Sea as ‘Mosalia’.

4B. Explain the following statements with reasons.

Question 1.
The British built ‘Factories’ in India.
Answer:
The British used to acquire large plots of land for their factories. These plots were used to build warehouses, residential quarters, and offices. The British needed a permanent place to store the goods at low prices. It was required of them to stay in India for a period of 9 to 13 months to carry out trading transactions. Hence they decided to build ‘Factories’ or ‘emporiums’ in India. The staff of these factories was called ‘factors’.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 3 India and European Colonialism

Question 2.
The ‘Carnatic Wars’ were fought between the British and the French.
Answer:
Pondicherry which was the main center of French operations was ruled by the Nawab of Karnataka. The members of the Nawab family were fighting amongst themselves for the throne. The British and the French started intervening in the matter which resulted in three battles between the British and the French from 1744 to 1763 C.E. known as the ‘Carnatic Wars’.

5. State your opinion.

Question 1.
Charles II leased Mumbai to the East India Company.
Answer:
Charles II had received the islands of Mumbai as a gift from the King of Portugal on his engagement to Princess Braganza of Portugal. He found it difficult to maintain the islands as the expenditure incurred on its maintenance exceeded the income earned from it. So, he leased it to the East India Company.

Question 2.
In 1602, several Dutch companies got together to form ‘United East India’.
Answer:
The Dutch government issued a license to the company to conduct trading with the eastern countries. The same license permitted them to appoint staff, establish factories, build forts, engage in battles against the eastern countries, and also sign treaties with them. Accordingly, the company appointed a Governor-General to take care of Indian affairs.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 3 India and European Colonialism

6. Answer the following questions in detail.

Question 1.
What rights were ‘the French East India Company’ given by the French King Louis XIV?
Answer:
The French East India Company was established in 1664 by Jean Baptiste Colbert. The company was given the authority to trade with eastern countries to maintain army and navy and also exemption from taxes. The company was also given the authority to enter war or treaty with the eastern rulers. In 1666, the company sent a contingent to the court of Mughal Emperor Aurangzeb and obtained permission to establish a factory in Surat.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 3 India and European Colonialism

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 History Solutions Chapter 3 India and European Colonialism Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 History Solutions Chapter 3 India and European Colonialism

1A. Choose the correct alternative and rewrite the statement.

Question 1.
Vasco da Gama was a seafarer from ___________
(a) Poland
(b) England
(c) France
(d) Portugal
Answer:
(d) Portugal

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 3 India and European Colonialism

Question 2.
The license was given by England to the East India Company to trade with eastern countries by ___________
(a) Sir George Oxenden
(b) Princess Braganza
(c) Queen Elizabeth
(d) Homer
Answer:
(c) Queen Elizabeth

1B. Find the incorrect pair from group ‘B’ and write the corrected one.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) ArcebispoChief Executive Officer
(b) ChancellorJudge
(c) Vedor da FazendaIn charge of Company’s Possessions
(d) CapitaonCaptain

Answer:
(a) Arcebispo – Archbishop

2. Complete the concept map.

Question 1.
Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 3 India and European Colonialism 2
Answer:
Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 3 India and European Colonialism 2.1

3. Explain the following statements with reasons.

Question 1.
The Indian rulers had to obtain Cartaz.
Answer:
Cartaz: The Cartaz was a license issued by the Portuguese to the Indian rulers for sailing on the Indian Ocean when they established firm control of the Indian Ocean. It usually carried details like the name of the vessel (ship), the name of the captain of the ship, port of departure and arrival, the list of weaponry on the ship loaded for the purpose of self-defense, etc.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 3 India and European Colonialism

Question 2.
Indian rulers found it difficult to fight the Portuguese.
Answer:
The Portuguese established a strong navy. They used to launch sudden attacks on their enemy’s territory from the sea and wreck it completely. The Indian rulers could not match the Portuguese in their war tactics. Later when they established their firm control on the Indian Ocean it became necessary for the Indians to get a license from them for sailing on the Indian Ocean.

4. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Which are the places where the Portuguese established their colonies?
Answer:
By 1608, the Portuguese had established their colonies on the western coast of India at Diu, Daman, Chaul, Goa (including Sashti and Bardish), Honnavar, Gangoli, Basrur, Mangalore, Kannur, Kodungallur, Kochi, and Kollam. Similarly, on the eastern coast, they had trader colonies at Nagapattinam, Mylapore or Sao Tome/San Thom, and Hugli in Bengal. This stretch of the Portuguese empire had its capital at Goa.

Question 2.
What were the rights given to United East India Company by the Dutch government?
Answer:
The Dutch government issued a license to the company to conduct trading with the eastern countries. The same license permitted them to appoint staff, establish factories, build forts, engage in battles against the eastern countries, and also sign treaties with them. Accordingly, the company appointed a Governor-General to take care of Indian affairs.

Class 12 History Chapter 3 India and European Colonialism Intext Questions and Answers

Try to do this (Textbook Page No. 19)

Collect information of the church in Kerala, named after Vasco da Gama, with the help of the internet.
Answer:
St. Francis Church:

  • Built-in 1503 as one of the oldest European churches in India.
  • Originally known as St. Bartholomew.
  • Constructed of wood and stone.
  • First Portuguese church in India.
  • Founded by Pedro Alvarez De Cabral.
  • Built-in Persian architecture style.
  • The Portuguese built a fort and within the fort, they built a church.
  • History has it that Vasco da Gama died during his third visit to India and was buried here in 1524.
  • After 14 years his body was moved to Lisbon.

Try to do this (Textbook Page No. 21)

Make a list of the ship-building facilities in pre-independence and post-independence India and collect information about the development of the shipbuilding industry.
Answer:
Students can use the following points as references.

  • India’s maritime history began during the 3rd millennium B.C.E.
  • When Indus valley had trade contact with Mesopotamia.
  • Strabo mentions Rome and Greece had maritime trade relations with India.
  • The Portuguese were the first Europeans to reach India by sea and traded in spices etc. followed by the Dutch.
  • The shipbuilding activities of Chhatrapati Shivaji Maharaj are particularly noteworthy. Chhatrapati Shivaji Maharaj built a strong naval force.
  • In the modern period, the British East India Company shipped substantial quantities of spices.
  • Ship Building was a well-established craft.
  • Some of the well-known shipyards in India today are Sembmarine Kakinada Ltd (SKL) India, Goa Shipyard Limited (GSL) India, Western India Shipyard Ltd.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 3 India and European Colonialism

Try to do this (Textbook Page No. 21)

The currency of various countries is known by specific names. Prepare a list of countries and their currencies.
Answer:

CountryCurrency
1. AfghanistanAfghan Afghani (AFN)
2. ArgentinaArgentine peso (ARS)
3. AustraliaAustralian dollar (AUS)
4. BahrainBahraini dinar (BHD)
5. ChinaChinese yuan (CNY)
6. DenmarkDanish krone (DKK)
7. EgyptEgyptian pound (EGP)
8. GermanyEuro (EUR)
9. IndiaIndian rupee (INR)
10. JapanJapanese yen (JPY)
11. United States of AmericaUS dollar (USD)
12. United KingdomPound sterling (GBP)

Project (Textbook Page No. 23)

Compile the names of Governors of British East India Company from 1600 to 1857. C.E.
Answer:
The Regulating Act of 1773 created the office with the title of Governor-General of Presidency of Fort William or Governor-General of Bengal. He was appointed by the Court of Directors of the East India Company.

Governor-GeneralYears Active
1. Warren Hastings1772 – 1785
2. Sir John Macpherson1785 – 1786
3. Lord Cornwallis1786 – 1793
4. Sir John Shore1793 – 1798
5. Lord Wellesley1798 – 1805
6. Sir George Barlow1805 – 1807
7. Lord Minto I1807 – 1815
8. Lord Hastings1813 – 1823
9. Lord Amherst1823 – 1828
10. Lord William Bentinck1828 – 1835
11. Sir Charles Metcalfe1835 – 1836
12. Lord Auckland1836 – 1842
13. Lord Dalhousie1848 – 1856
14. Lord Canning1856 – 1862
15. Lord Lawrence1864 – 1869
16. Lord Mayo1869 – 1872
17. Lord Lytton1876 – 1880
18 .Lord Ripon1880 – 1884
19. Lord Dufferin1884 – 1888
20. Lord Lansdowne1888 – 1894
21. Lord Curzon1894 – 1905
22. Lord Minto1905 – 1910
23. Lord Hardinge1910 – 1916
24. Lord Chelmsford1916 – 1921
25. Lord Reading1921 – 1926
26. Lord Irwin1926 – 1931
27. Lord Willingdon1931 – 1936
28. Lord Linlithgow1936 – 1944
29. Lord Wavell1944 – 1947
30. Lord MountbattenMarch 1947 – August 1947

 

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th History Important Questions Chapter 2 European Colonialism

1A. Choose the correct alternative and rewrite the statement.

Question 1.
__________ was a result of Industrial Revolution.
(a) Communism
(b) Colonialism
(c) Capitalism
(d) Imperialism
Answer:
(b) Colonialism

Question 2.
The King of __________ was the supreme authority.
(a) England
(b) Portugal
(c) Russia
(d) Spain
Answer:
(d) Spain

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism

Question 3.
In 1496, __________ was granted permission to establish colonies on American land.
(a) John Abbot
(b) George Washington
(c) Thomas Jefferson
(d) Ferdinand Magellan
Answer:
(a) John Abbot

Question 4.
The Boston Tea Party took place in the year __________
(a) 1771
(b) 1772
(c) 1773
(d) 1774
Answer:
(c) 1773

Question 5.
__________ was earlier known as ‘Brahmadesh’ (Burma).
(a) Cambodia
(b) Vietnam
(c) Thailand
(d) Myanmar
Answer:
(d) Myanmar

Question 6.
The __________ war was fought in the year 1885 C.E.
(a) Third Anglo-Burmese war
(b) Second Anglo-Burmese war
(c) First Anglo Burmese war
(d) Anglo-Nepalese war
Answer:
(a) Third Anglo-Burmese war

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism

Question 7.
The British imprisoned __________ after his defeat.
(a) George Washington
(b) King Thibaw
(c) Thomas Jefferson
(d) John
Answer:
(b) King Thibaw

Question 8.
__________ is the capital of Tibet.
(a) Leh
(b) Ladakh
(c) Lhasa
(d) Laos
Answer:
(c) Lhasa

1B. Find the incorrect pair from group ‘B’ and write the corrected one.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) The Boston Tea Party1770
(b) Declaration of Independence1774
(c) The Stamp Act1765
(d) American Independence1780

Answer:
The Boston Tea Party – 1773

Question 2.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Queen of EnglandQueen Elizabeth I
(b) King of MyanmarKing Thibaw
(c) King of BelgiumLouis XVI
(d) Chancellor of GermanyBismarck

Answer:
King of Belgium – Leopold II

2A. Write the names of historical places/persons/events.

Question 1.
The people of Asia and Africa were economically exploited by the-
Answer:
Europeans

Question 2.
In 1607 the British built a colony on the banks of the river ‘James’-
Answer:
Jamestown

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism

Question 3.
The country which was earlier known as ‘Brahmadesh’-
Answer:
Myanmar

Question 4.
Governor-General of India who declared war against Myanmar-
Answer:
Lord Amherst

Question 5.
The American revolt of independence is also known as-
Answer:
American Revolution

Question 6.
The book written by Lokmanya Tilak in Mandalay jail-
Answer:
Geetarahasva

Question 7.
Venue of the geographical conference in 1876-
Answer:
Brussels

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism

Question 8.
The Chancellor of Germany who established the first German colony in West Africa in 1883-
Answer:
Bismarck

2B. Choose the correct reason from those given below and complete the sentence.

Question 1.
The American colonies declared boycott on British goods because __________
(a) restrictions were imposed on them and autonomy
(b) British goods were of poor quality
(c) heavy taxes were levied on British goods
(d) American goods were of superior quality
Answer:
(a) restrictions were imposed on them and autonomy.

Question 2.
The British imprisoned King Thibaw because __________
(a) he was an outlaw
(b) he refused to obey the British
(c) he was a cruel king
(d) the British wanted to ensure that he would not be able to rise against the British or have any contact with his subjects
Answer:
(d) the British wanted to ensure that he would not be able to rise against the British or have any contact with his subjects.

Question 3.
The British wanted to bring Bhutan under their control because __________
(a) Bhutan was a beautiful country
(b) Bhutan was a rich kingdom
(c) Bhutan helped to open the trade route from Bengal to Tibet for the British
(d) Bhutan was militarily weak
Answer:
(c) Bhutan helped to open the trade route from Bengal to Tibet for the British.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism

Question 4.
Sudan was important for England because __________
(a) the Nile, the lifeline of Egypt originates in Sudan
(b) Sudan was rich in minerals
(c) Sudan had a strong army
(d) England had an ulterior motive
Answer:
(a) the Nile, the lifeline of Egypt originates in Sudan.

3A. Observe the map on textbook page 12 and answer the questions based on it.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism 3A

Question 1.
Write the names of the thirteen colonies.
Answer:
New Hampshire, New York, Massachusetts, Connecticut, Rhode Island, Pennsylvania, New Jersey, Delaware, Maryland, Virginia, North Carolina, South Carolina, and Georgia.

Question 2.
Name some of the cities in the colonies.
Answer:
Portsmouth, Boston, New York City, Trenton, etc.

Question 3.
What is the name of the ocean that lies to the east of the colonies?
Answer:
The Atlantic Ocean lies to the east of the colonies.

3B. Complete the following concept map.

Question 1.

Important EventsDates
The Stamp Act……………………..
………………………..1773
Declaration of Independence………………………
……………………….1780

Answer:

Important EventsDates
The Stamp Act1765
The Boston Tea Party1773
Declaration of Independence1774
American Independence1780

Question 2.
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism 3B Q2
Answer:
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism 3B Q2.1

Question 3.
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism 3B Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism 3B Q3.1

4A. Write short notes.

Question 1.
The Stamp Act (1765).
Answer:

  • The Stamp Act was passed in the year 1765. This act made it obligatory to purchase special stamps for important documents.
  • British colonies in America like Virginia, Massachusetts put up resistance against the Stamp Act and also other restrictions on the colonies.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism

Question 2.
The Boston Tea Party (1773).
Answer:

  • The British Parliament had granted a monopoly to the East India Company to import and sell tea to the colonies.
  • People in the colonies were demanded the removal of restrictions imposed on them and autonomy. The British Government refused to yield to the demands of the colonies and in retaliation America decided to boycott British goods.
  • In 1773, as an act of resistance, the local residents of Boston dumped the boxes of tea in the sea belonging to the East India Company. This event is known as the ‘Boston Tea Party.’

Question 3.
‘Declaration of Independence (1774).
Answer:
Thirteen colonies in America came together and declared independence from Great Britain. On 4th July in the meeting known as the ‘Second Continental Congress,’ a document is known as the ‘Declaration of Independence was adopted. This document was drafted by Thomas Jefferson. The crucial part of this document announced that the 13 American colonies were independent sovereign states. The key point of this document is the statement about three basic human rights namely ‘Life, Liberty, and Pursuit of Happiness. It was stated that these three are the natural rights of all humans which nobody can be deprived of.

4B. Explain the following statements with reasons.

Question 1.
Sudan was important for England.
Answer:
Sudan was a vassal state of England. Sudan was important for England because the Nile which was the lifeline of Egypt originates in Sudan. England without paying heed to local opposition established its supremacy over Sudan. To facilitate the moving of the British army in Sudan, the British began to build a railway track from Uganda to Sudan.

5. State your opinion.

Question 1.
The Boston Tea party took place in 1773.
Answer:

  • The British Parliament had granted a monopoly to the East India Company to import and sell tea to the colonies.
  • People in the colonies were demanded the removal of restrictions imposed on them and autonomy. The British Government refused to yield to the demands of the colonies and in retaliation America decided to boycott British goods.
  • In 1773, as an act of resistance, the local residents of Boston dumped the boxes of tea in the sea belonging to the East India Company. This event is known as the ‘Boston Tea Party.’

Question 2.
‘Declaration of Independence was adopted.
Answer:
Thirteen colonies in America came together and declared independence from Great Britain. On 4th July in the meeting known as the ‘Second Continental Congress’ a document known as ‘Declaration of Independence was adopted. This document was drafted by Thomas Jefferson. The crucial part of this document announced that the 13 American colonies were independent sovereign states. The key point of this document is the statement about three basic human rights namely ‘Life, Liberty, and Pursuit of Happiness. It was stated that these three are the natural rights of all humans which nobody can be deprived of.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism

Question 3.
The British imprisoned King Thibaw of Myanmar.
Answer:
King Thibaw of Myanmar tried to strike a pact with Italy and Germany. These reasons were enough for the British to feel alarmed. They declared war against King Thibaw when he levied a fine on the Bombay-Burma Trading Corporation, a British company. This led to a war being declared against Burma. King Thibaw surrendered and was imprisoned by the British to ensure that he would not be able to rise against the British or have any contact with his subjects.

Question 4.
The First Anglo-Burmese War was fought.
Answer:
Burma was rich in natural wealth and was also a potential market. The royal dynasty had successfully consolidated the country under their rule. It conquered Manipur in 1813 and in 1822 they attacked Assam. The British were alarmed by these attacks. Hence, Lord Amherst, the Governor-General of India declared war against Myanmar. The war continued for two years. This was the First Anglo-Burmese War. The British navy conquered the port of Rangoon (Yangon) in this war. This war ended with a treaty between the British and the Burmese king.

6. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Write a note on England’s role in Australia.
Answer:

  • England first colonised Australia in the 18th century when the first colony of prisoners was deported from England.
  • Later in the 19th century, other regions in Australia were colonised.
  • The British also established their colonies in the island of Tasmania and New Zealand.
  • In the year 1900, the island of Tasmania and the Republic of Australia was created as an integral nation of the British Empire.
  • A bicameral parliament was established and a Governor-General was appointed in Australia by the British king as the viceregal representative.
  • Only European immigrants were allowed to enter Australia.

Question 2.
Explain Britain’s interest in conquering Tibet.
Answer:

  • Tibet was under the influence of the Dalai Lama.
  • The British wanted to gain control over Tibet by arresting Russian advances and increase their own trade.
  • The British military had reached Lhasa, the capital of Tibet.
  • In 1907 as per the treaty between England and Russia, China’s political rule in Tibet was acknowledged.
  • It gave leeway to China to claim Tibet as an integral part of China.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism

Question 3.
Discuss the consequences of Colonialism.
Answer:
The people in Asia and Africa were economically exploited by the Europeans. People in the colonies lost their independence. Their economic exploitation pushed them into poverty. A new awareness emerged in the political, social, economic, and educational fields. Common people became conscious of democratic systems and their inherent modern values like liberty, equality, and fraternity. People were introduced to principles like administration based on a fundamental legal system, judicial system, availability of education to all.

7. Answer the following question with the help of the given points.

Question 1.
Explain the causes for the rise of Colonialism.
(a) Industrial Consequences
(b) Requirements of Raw Material
(c) Sources of Minerals
(d) Feeling of Racial Superiority
Answer:
(a) Industrial Consequences:
Colonialism was a result of the industrial revolution. Production increased enormously because of the new machines. However, the rate of local consumption was much less compared to the surplus rate of production. Hence, the immediate need of the Europeans was to find new markets for selling their products. It was also necessary that these markets be dependable and easy to dominate.

(b) Requirements of Raw Material:
The desire to create a monopoly in the market and the need to procure raw material at cheaper rates were two major factors that made European nations compete with one another for clear Supremacy.

(c) Sources of Minerals:
The countries in Asia and Africa were rich in minerals like gold, diamonds, silver, coal, etc. This attracted the European nations to Asia and Africa.

(d) Feeling of Racial Superiority:
The Europeans felt it was their responsibility to civilise the people of Asia and Africa. This led to the conversion of Asian and African people to Christianity. It also helped the growth of colonialism.

Question 2.
Write a note on the events that led to the American Revolution.
(a) The Stamp Act of 1765
(b) The Boston Tea Party of 1773
(c) Declaration of Independence in 1774
(d) War at Saratoga
Answer:
(a) The Stamp Act (1765):

  • The Stamp Act was passed in the year 1765. This act made it obligatory to purchase special stamps for important documents.
  • British colonies in America like Virginia, Massachusetts put up resistance against the Stamp Act and also other restrictions on the colonies.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism

(b) The Boston Tea Party (1773):

  • The British Parliament had granted a monopoly to the East India Company to import and sell tea to the colonies.
  • People in the colonies were demanded the removal of restrictions imposed on them and autonomy. The British Government refused to yield to the demands of the colonies and in retaliation America decided to boycott British goods.
  • In 1773, as an act of resistance, the local residents of Boston dumped the boxes of tea in the sea belonging to the East India Company. This event is known as the ‘Boston Tea Party.’

(c) ‘Declaration of Independence (1774):
Thirteen colonies in America came together and declared independence from Great Britain. On 4th July in the meeting known as the ‘Second Continental Congress,’ a document is known as ‘Declaration of Independence was adopted. This document was drafted by Thomas Jefferson. The crucial part of this document announced that the 13 American colonies were independent sovereign states. The key point of this document is the statement about three basic human rights namely ‘Life, Liberty, and Pursuit of Happiness. It was stated that these three are the natural rights of all humans which nobody can be deprived of.

(d) American War of Independence:
The colonies got into several battles with the British army even after gaining independence. The colonies finally at Saratoga got a decisive victory over the British army. This victory proved to be a turning point for the colonies as the French agreed to support them in their conflict against the British. Eventually, Spain also joined the conflicts in their struggle for independence.

Maharashtra Board Class 12 History Important Questions Chapter 2 European Colonialism

On 7th October 1780, George Washington defeated the British army. On 19th October, British General Lord Cornwallis surrendered and America became independent. The American revolt for independence is also known as the ‘American Revolution’. America proved to the world that the subjects have a right to fight their rulers who deny them their natural rights.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 1 Renaissance in Europe and Development of Science

Balbharti Maharashtra State Board Class 12 History Solutions Chapter 1 Renaissance in Europe and Development of Science Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 History Solutions Chapter 1 Renaissance in Europe and Development of Science

1A. Choose the correct alternative and rewrite the statement.

Question 1.
In 1440 ________ started the printing press.
(a) James Watt
(b) Gutenberg
(c) Aristotle
(d) Homer
Answer:
(b) Gutenberg

Question 2.
In 1609 _______ made a modified telescope.
(a) John Kay
(b) Copernicus
(c) Galileo
(d) Kepler
Answer:
(c) Galileo

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 1 Renaissance in Europe and Development of Science

Question 3.
_________ was the first explorer to circumnavigate the African continent.
(a) Henry the Navigator
(b) Marco Polo
(c) Bartholomew Dias
(d) Columbus
Answer:
(c) Bartholomew Dias

B. Find the incorrect pair from group ‘B’ and write the corrected one.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) John KayFlying shuttle
(b) Samuel CromptonCotton gin
(c) Edmund CartwrightPower loom
(d) James WattSteam engine

Answer:
Samuel Crompton – Spinning Mule

2. Write the names of historical places/persons/events.

Question 1.
Father of the empirical science —
Answer:
Galileo

Question 2.
Scientists who told the world that the centre of our planetary system is the ‘Sun’ and not the ‘Earth’ —
Answer:
Nicolaus Copernicus

Question 3.
The treatise was written by Varahmihir —
Answer:
Brihatsamhita

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 1 Renaissance in Europe and Development of Science

3. Complete the following concept map.

Question 1.
Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 1 Renaissance in Europe and Development of Science Q3
Answer:
Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 1 Renaissance in Europe and Development of Science Q3.1

4. Write short notes.

Question 1.
European Crusades.
Answer:

  1. The two cities of Jerusalem and Bethlehem considered holy by the Jews, Christians, and Muslims were under Islamic rule in the 11th century.
  2. Christians of Europe wanted to regain hold over these cities and fought several wars known as ‘Crusaders’.
  3. The common people in Europe were highly inspired to be part of such religious wars.
  4. When the Pope announced that the sins of those who took part in such wars would be forgiven and would immediately go to Heaven, there was spontaneous participation by the common people in the crusaders.
  5. Besides social and political circumstances, the Roman emperors were also trying to bring Syria and Asia Minor under their control.
  6. Moreover, the rich merchants in Genova and Venice in Italy were looking for Central Asian markets to establish their trade.
  7. The first crusade started in 1096 C.E.
  8. A second call for the crusade was given by Pope Eugenius III who sought help from the French King Louis VII and the German King Conrad III.
  9. The crusaders were ultimately defeated by the Turks and in 1187 C.E. Saladin, the Sultan of Egypt defeated the crusaders by conquering Jerusalem.
  10. However, the crusaders failed for several reasons such as the attitude of the Pope and the European rulers common people losing faith, the rift between the Pope and the European kings, etc.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 1 Renaissance in Europe and Development of Science

Question 2.
Metallurgy in Europe.
Answer:

  1. England had a number of iron mines.
  2. Therefore, it was necessary to advance the technique of smelting iron to acquire purified iron from it.
  3. The fuel for iron furnaces was replaced from wood to coal.
  4. Special machines were made to keep the furnaces at a set temperature and to maintain their aeration.
  5. In 1865, the process of producing steel from molten iron was invented and the nature of the iron industry underwent a major transformation.
  6. At about the same time, a method was adopted to pour the molten metal into casts for making iron bars (e.g. rails).

5. Explain the following statements with reasons.

Question 1.
The European Renaissance is supposed to have reached its zenith in the 15th-16th centuries.
Answer:

  1. The European Renaissance began in the 14th century C.E.
  2. It reached its zenith in the 15th and 16th centuries.
  3. These three centuries laid the foundations of a culture based on rationalism and science.
  4. This age gave a new direction to human intellect genius and way of life.
  5. People started writing poetry, drama, and fiction.
  6. Novel experiments were conducted in the field of science.
  7. In the pre-renaissance period, the thought about the existence of the universe revolved around ‘God’.
  8. In short, in this period new inventions, machinery, art, drama, literature, and geographical discoveries have taken place.

Question 2.
The ‘Industrial Revolution first began in England.
Answer:
‘Industrial Revolution’ indicates the transition from manual production to mechanized production.

  1. In England, the atmosphere was suitable for the industrial revolution.
  2. Large amounts of iron ore and coal were available.
  3. The humid climate of England was suitable for producing yarn.
  4. These conditions proved to be favourable for the textile industry in England.
  5. England had also established a large number of colonies by then so England could obtain raw material at cheap rates from these colonies.
  6. England could also export the processed goods and sell it in their colonies with large profit margins using their navy.
  7. The availability of cheap labour made it possible for them to maintain an optimum level of costs.
  8. These factors prepared the ground for the industrial revolution in England thus giving a boost to its economy. Because of the above reasons Industrial revolution first began in England.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 1 Renaissance in Europe and Development of Science

6. State your opinion.

Question 1.
The European natural scientists of the 17th century laid the foundations of modern science.
Answer:
The scientists of the 17th century emphasized the following things:

  • To prove that scientific principles established by empirical experiments are true despite time and space.
  • To convert the emergent scientific rules into scientific formulae.
  • To create new scientific parlance and so on.
    These efforts helped the progress of science.

Question 2.
The economy based on surplus production supported economic nationalism and also imperialism.
Answer:

  • Economic nationalism began the vicious circle of continuously capturing new marketplaces, searching for sources of a cheap supply of raw material, maintaining an unbroken chain supply of raw material), to attract more and more investors, to safeguard their investments. This resulted in limitless exploitation of the colonies.
  • Extreme nationalism, industrialization, concepts of racial superiority, aggressive colonial policies further supported the growth of imperialism.
  • The result was the immense expanse of the empires like England, France, Belgium, Germany, etc.

7. Answer the following questions in detail.

Question 1.
Explain the causes and effects of European crusades.
Answer:
Causes of European crusades:

  • The two cities of Jerusalem and Bethlehem considered holy by the Jews, Christians, and Muslims were under Islamic rule in the 11th century.
  • Christians of Europe wanted to regain hold over these cities and fought several wars known as ‘Crusaders’.
  • The common people in Europe were highly inspired to be part of such religious wars.
  • When the Pope announced that the sins of those who took part in such wars would be forgiven and would immediately go to Heaven, there was spontaneous participation by the common people in the crusaders.
  • Besides social and political circumstances, the Roman emperors were also trying to bring Syria and Asia Minor under their control.
  • Moreover, the rich merchants in Genova and Venice in Italy were looking for Central Asian markets to establish their trade.
  • The first crusade started in 1096 C.E.
  • A second call for the crusade was given by Pope Eugenius III who sought help from the French King Louis VII and the German King Conrad III.
  • The crusaders were ultimately defeated by the Turks and in 1187 C.E. Saladin, the Sultan of Egypt defeated the crusaders by conquering Jerusalem.
  • However, the crusaders failed for several reasons such as the attitude of the Pope and the European rulers common people losing faith, the rift between the Pope and the European kings, etc.

The crusades had far-reaching effects:

  • According to some historians, the crusades led to the end of feudalism in Europe.
  • The faith in the Pope began to decline.
  • The contact with the regions in Central Asia led to the increased trade and new venues were opened for cities in Italy and Germany.
  • It led to the rise of a new class of traders.
  • European warfare went through many changes for e.g. they acquired expertise in building forts, managing the forts as military outposts, building bridges, etc.
  • The European kings levied new taxes which were added to the royal treasury.
  • The Europeans were introduced to newer types of plants, fruits, perfumes, etc.
  • The Europeans came in contact with the Arabs and adopted many Arabic words in Alchemy, Music, and Commerce.

Question 2.
Give detailed information on the development of science and scientific inventions during the renaissance period.
Answer:
The scientists of the 17th century emphasized the following things:

  • To prove that scientific principles established by empirical experiments are true despite time and space.
  • To convert the emergent scientific rules into scientific formulae.
  • To create new scientific parlance and so on.
  • These efforts helped the progress of science.
  • The compass, the barometer, telescope, and the thermometer were invented during this period.
  • Microscopes were invented to observe various types of micro-organisms.
  • Robert Boyle, an alchemist discovered that that the absolute pressure and the volume of a gas are inversely proportional.
  • The research in physics was more focused on heat and sound.
  • In zoology, a methodology known as ‘Taxonomy’ was developed to classify animals.
  • Benjamin Franklin’s research was on lightning and electricity. He coined many technical terms which are used in science even today.

Class 12 History Chapter 1 Renaissance in Europe and Development of Science Intext Questions and Answers

Try to do this. (Textbook Page No. 3)

Collect information about how the early European universities worked.
Answer:

  • Early European universities were the University of Bologna in 1088 or the University of Paris (1150-1170).
  • the University of Bologna is considered the ‘mother of universities’.
  • European universities concentrated on science and research
  • Original Medieval universities arose from the Roman Catholic Church schools
  • Purposes included training of professionals, scientific investigation, and teaching critical thinking and research.
  • During Renaissance, the humanist ideas were slowly accepted
  • Universities began preparing the student for a civilized life
  • The curriculum included liberal arts such as Trivium (grammar, rhetoric, logic) and Quadrivium (arithmetic, geometry, astronomy, music)

Find it out. (Textbook Page No. 8)

Make a list of the European countries where the Industrial Revolution spread in its first stage.
Answer:
The industrial revolution first began in Britain in the late 1770s and first spread to Belgium followed by France and the German states and in North America.

Maharashtra Board Class 12 History Solutions Chapter 1 Renaissance in Europe and Development of Science

Project (Textbook Page No. 9)

Collect detailed information about the voyages of Bartholomew Dias and Vasco-da- Gama and read it aloud in the class.
Answer:
(A) Bartholomew Dias:

  • Bartholomew Dias was a Portuguese explorer.
  • He was the first European to sail around the southern tip of Africa which the Portuguese would name as the ‘Cape of Good Hope.
  • Dias and his crew departed from Lisbon, Portugal in August 1487 with three ships.
  • Dias’s expedition sailed along the African coast following the route of Diogo Cao who had earlier sailed along the African coast in the 1480s.
  • Near the southern tip of Africa Dias’s 3 ships sailed into a dangerous storm that pushed them away from the African coast. They sailed around the tip of Africa in January 1488 without seeing the land.
  • After 30 days without seeing land, he entered what he named Aguada de Sao Bras (Bay of Saint Blaise) in February 1488.
  • Dias wanted to continue to India but he was forced to turn back when his crew refused to go further and the rest of the officers favored going back home.
  • It was on his return journey that he actually discovered the Cape of Good Hope in May 1488.
  • Dias returned to Lisbon in December 1488 after an absence of 16 months and 17 days.

(B) Vasco da Gama:

  • Vasco da Gama was a Portuguese explorer and the first European to reach India by sea.
  • His initial voyage to India was the first to link Europe and Asia by an ocean route, connecting the Atlantic and Indian Oceans and therefore the West and the Orient.
  • This discovery is considered to be a milestone in world history.
  • Vasco da Gama’s discovery of the sea route to India opened the way for an age of imperialism in Asia.
  • Vasco da Gama landed in Calicut, India on May 20, 1498.
  • This boosted the economy of the Portuguese Empire.
  • Vasco da Gama led the two of the India Armadas, the first and the fourth.
  • In 1524, Vasco da Gama was appointed as Governor of India, with the title of Viceroy, and was ennobled as Count of Vidigueria in 1519.

Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.4 Big Data-Big Insights

Balbharti Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 1.4 Big Data-Big Insights Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.4 Big Data-Big Insights

12th English Digest Chapter 1.4 Big Data-Big Insights Textbook Questions and Answers

Question 1.
Give business suggestions to the respective industry/company for the following situations. You have received data that –
Answer:
(a) Many passengers prefer morning flights between 7 am and 9 am from Mumbai to Delhi.
Suggestion: Increase the number of flights between 7 am and 9 am.

(b) Many students are opting for UPSC/ MPSC Exams.
Suggestion: Increase the number of examination centres as well as job opportunities.

(c) Many people go for morning walk to Kamla Nehru Park.
Suggestion: Open the gates of the Park earlier and close them only at noon. Also, clean the Park the previous night before closing or very early in the morning. Keep security guards in the mornings to maintain discipline.

(d) Many people buy clothes from miracle.com an online shopping site.
Suggestion: Increase the variety and brands in clothes. Give discounts and incentives to new and regular customers. Start various schemes.

(e) The viewership on television is more between 8 pm and 10 pm.
Suggestion: Telecast serials with the highest TRPs and socially important ads (like eye donation, polio drops, etc.) at this time.

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
People get information from various sources: Can you name a few?
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.4 Big Data-Big Insights 1
Answer:
Sources of Information:

  1. Facebook
  2. Internet
  3. WhatsApp
  4. Dictionary
  5. Encyclopedia

(A1)

Question 1.
YouTube has many videos on various things. Listen to the uses and health benefits of ‘Lemon’ and share them with your friends.

(A2)

(i) Make pointwise notes from the lesson regarding the uses of Big Data in the following application. Do not write complete sentences.

Question (a)
‘Location Tracking’.
Answer:

  1. Used by Google Maps and GPS to identify and track location of a place.
  2. Geographic positioning, radio frequency identification sensors data about traffic conditions on particular route.
  3. Can plan route according to travel time, transportation of the goods.
  4. Companies reduce risks in transport improves speed, reliability in delivery.

Maharashtra Board Solutions

Question (b)
Health Care Industry.
Answer:
Uses of Big Data:
Various apps, smartwatches, gadgets, etc. collect data about various functions of our body.

  1. Data analyzed and feedback provided.
  2. Doctors can have a better diagnosis of any ailment effects of any drug.
  3. Past data of patients maintained suggestions, solutions for their problems given.
  4. Helps in monitoring the outbreaks of epidemics, diseases.

Question (c)
Education Industry.
Answer:

  1. Get information about the study patterns of students – can now prepare customized and dynamic learning programmes according to need of individual students.
  2. Every student’s comprehension level is different – course material designed to cater to different requirements of the students. One-size-fits-all pitfall avoided.
  3. Students’ choices, difficulties, results, etc. are available.
  4. Strengths and weaknesses gauged -guidance while choosing career.

Question (ii)
When you are asked for personal details on social media, mention precautions that you will take.
Answer:
When I am asked for personal details on social media, I first try to find out who wants them and why. I never reveal credit/ debit card pin numbers, even if it is a bank asking me. I never give my mobile/adhaar card numbers either. I also keep my social media accounts private and visible only to friends. Only after checking and re-checking do I give any details, for I know that there are many cases of exploitation going on.

Question (iii)
Do you think all the data we receive is used for positive things? If ‘No’, make a list of the negative things which can be done with the help of Big Data.
Answer:
Negative things which can be done with the help of Big Data:

  1. Loss of privacy-Big Data has all information about us.
  2. Misuse of personal information
  3. Leaking of information-this leads to thefts, blackmail, cheating, and so on.
  4. Data may fall into wrong hands, and a person may be harassed.
  5. Unsolicited calls and emails based on your internet history.

Maharashtra Board Solutions

(A3)

Question 1.
Guess the meaning of the following idioms and phrases and use them in sentences of your own. One is done for you.
One-size-fits-all – suitable for or used in all circumstances
The wrist watches have adjustable belts, so one – size – fits – all.

Question (a)
‘Once in a blue moon’:
Answer:
Meaning: very rarely.
Sentence: Our English teacher is very strict and smiles only once in a blue moon.

Question (b)
‘One man army’ :
Answer:
Meaning: A ‘one-man army’ is someone who can do, or thinks he can do, everything by himself and without assistance.

(A4)

Do as directed.

Question (a)
Advertisers are one of the biggest players in Big Data.
1. Begin the sentence with ‘Very few ……………’
2. Use ‘bigger than’ and rewrite the sentence.
Answer:
1. Very few players in Big data are as big as advertisers.
2. Very few players in Big Data are bigger than advertisers.

Maharashtra Board Solutions

Question (b)
No other diagnosis is as good as the diagnosis done with the help of Big Data.
1. Use ‘best’ and rewrite the sentence.
2. Use ‘better than’ and rewrite the sentence.
Answer:
1. The diagnosis done with the help of Big data is the best diagnosis.
2. No other diagnosis is better than the diagnosis done with the help of Big Data.

Question (c)
These internet giants provide the greatest data about people.
1. Begin the sentence with ‘No other ……………’
2. Use ‘greater than’ and rewrite the sentence.
Answer:
1. No other networking services provide greater data about people than these internet giants.
2. No other networking services provide greater data about people than these internet giants. OR These internet giants provide greater data about people than any other networking services.

Question (ii)
Read the sentence from the text.
New insights have enabled the banks and finance companies to come up with suitable plans.
Answer:
New insights have enabled either the banks or the finance companies to come up with suitable plans.

Question (a)
New insights have enabled the banks and finance companies to come up with suitable plans. (Rewrite using ‘either … or’.)
Answer:
New insights have enabled either the banks or the finance companies to come up with suitable plans.

Maharashtra Board Solutions

Question (b)
Whatever activity we do online is recorded, monitored and analysed. (Rewrite using ‘either … or’.)
Answer:
Whatever activity we do online is either recorded, monitored or analysed.

Question (c)
Weather sensors and satellites help us to understand the weather and help in weather forecasting. (Rewrite using ‘either … or’.)
Answer:
Weather sensors and satellites help us to either understand the weather or help in weather forecasting.

(A5)

Question (i)
Interview the students of your class regarding the career they would like to pursue and the reason for selecting that particular career. Collect the data and analyse the information you have collected. Answer:
(Sample questions)
Hi, Rohan. I would like to ask you a few questions regarding the career you would like to pursue and the reason for selecting that particular career. Are you ready? Thanks.

  1. Which are your favourite subjects?
  2. Have you decided on the career you would like to pursue?
  3. Why have you selected that particular career?
  4. What are the exams you have to pass or the qualifications you must have to pursue this career?
  5. What type of work does it involve?
  6. What are the job opportunities?
  7. Will you have chances of business travel?
  8. Is the salary structure good?
  9. Is your family happy with your choice?
  10. Is this your final choice, or are you still in the process of deciding?

Thanks, Rohan. I have learnt a lot from this interview today. Bye.

Maharashtra Board Solutions

Question (ii)
To listen well is as powerful a means of influence as to talk well and is essential to all true conversations.
Form a group and have a group discussion on the topics:
(a) Social Media – Curse or Boon (If used carefully and judiciously, a boon if misused, or people become addicts, then a curse)
(b) Women Empowerment and Equality (very important today-gender equality a must-the hand that rocks the cradle rules the world-however, women must not take advantage of this change-must be judicious in the use of the powers given)
(c) Climate Change (one of the biggest problems of today-must be taken very seriously-must change lifestyles-reduce consumption- recycle-carbon footprint)

(A6)

Question 1.
Find out job opportunities in the following areas and the skills required for them.
(a) Clinical Data Management
(b) Network Operations
(c) Data Processing
(d) Data Operations and Research
(e) Data Entry Operation

Yuvakbharati English 12th Digest Chapter 1.4 Big Data-Big Insights Additional Important Questions and Answers

Global Understanding:

Question 1.
Complete the web:
(The answers are given directly and underlined.)
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.4 Big Data-Big Insights 2

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
Complete the following:
Answer:

  1. Big Data analytics is used to give insights that were previously incomprehensible.
  2. Big Data is so massive that it challenges the current computing technologies.
  3. It’s not the amount of data that is important but what the [organizations do with the data is what matters.
  4. Big Data analytics is the complex process of examining large and varied data sets or Big Data to uncover information.

Question 3.
Complete the web:
(The answers are given directly and underlined.)
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.4 Big Data-Big Insights 3

Question 4.
Complete the following:
(The answers are given directly and underlined.)
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.4 Big Data-Big Insights 4

Question 5.
Write whether you agree or disagree with the following statements:

  1. Today, the majority of equity trading takes place via data algorithms.
  2. Big Data analytics cannot help in studying the investment patterns of people.
  3. Big Data is useful in High-Frequency Trading.
  4. Big Data cannot predict possible spikes on servers.

Answer:

  1. Agree
  2. Disagree
  3. Agree
  4. Disagree

Maharashtra Board Solutions

Question 6.
Describe the ways used to create a huge database in sports.
Answer:
A huge data has been created over a period of time from the recording of matches, training sessions and workouts.

Question 7.
The database collected can help a sportsperson. Explain how.
Answer:
The data enables a sportsperson to study his own performance as well as that of the other players worldwide. It also helps in improving individual as well as team performance.

Question 8.
State the use of video analytics.
Answer:
Video analytics help one to see each and every performance minutely.

Question 9.
Name the Internet Giants mentioned in the extract.
Answer:
Facebook, Google, Twitter.

Question 10.
Pick out the False sentences, if any, and correct them:
1. Every student’s level of understanding is the same.
2.Big Data has brought about a big negative change in the education industry.
3. Designing the course material to cater to different requirements of the students is a good idea.
4. Big Data has provided a solution to the ‘one-size-fits-all’ pitfall.
Answer:
False sentences:
1. Every student’s level of understanding is the same.
2. Big Data has brought about a big negative change in the education industry.
Corrected sentences:
1. Every student’s level of understanding is different.
2. Big data has brought about a big positive change in the education industry.

Maharashtra Board Solutions

Complex Factual:

Question 1.
Complete the following describing the sources of the collection of data:
(The answers are given directly and underlined.)
Answer:
Maharashtra Board Class 12 English Yuvakbharati Solutions Chapter 1.4 Big Data-Big Insights 5

Question 2.
Mention the ways to reduce risk in transport.
Answer:
Big Data has been useful in identifying and tracking the exact location of a place. GPS and Google Maps make use of Big Data. With geographic positioning and radio frequency identification sensors we get the up-to-date data about traffic, congestion on a particular route, information if the route is closed or if it is a one-way route, understanding accident prone areas, etc. Thus, we can plan our own route according to the travel time and the transportation of goods.

If we have ordered something online we can track the location of our goods in transit, we can also track the condition of the goods. All this has immensely helped the logistics companies to reduce risks in transport, improve speed and reliability in delivery.

Maharashtra Board Solutions

Question 3.
Complete the following:
(The answers are given directly and underlined.)
Answer:

  1. Big Data helps to predict and prevent cybercrimes, card fraud detection, archival of audit trails, etc.
  2. Banks can predict future attempts of frauds by analyzing the past data of their customers and the data on previous brute force attacks.
  3. SEC is using Big Data to monitor financial markets for possible illegal trades and suspicious activities.
  4. Big Data algorithms are used to make trading decisions.

Question 4.
List the ways in which sensors help a person.
Answer:
Sensors help a person:

  1. to understand the game from close quarters
  2. to understand field conditions
  3. to understand the weather conditions
  4. to understand individual performances

Inference/Interpretation/ Analysis:

Question 1.
Discuss and write how Big data is increasing in volume, variation, velocity, veracity and value.
Answer:
When we like a post on Facebook or share a post on WhatsApp, visit any website, make online purchases, or watch videos, the variety of activity we do online is recorded, monitored and analysed. So a huge amount of data is collected. Data is also collected swiftly from different sources, for example web, sales, customer contact centre, social media, mobile data and so on.

Big Data analytics is used to give insights that were previously incomprehensible. As more and more people use the Internet, social media, make online purchases, use mobile phones, and are generally more active online, Big data is increasing in volume, variation, velocity, veracity and value in leaps and bounds.

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
Do you think Big Data has improved the quality of life? Give reasons for your answer.
Answer:
Big Data has certainly improved the quality of life. Through various apps, we can maintain our body weight and exercise levels, and remain healthy. Our heart rate, sleep patterns, etc. can be monitored and any changes can be immediately reported to the doctor, who can then prescribe the correct treatment as soon as possible.

Age-related diseases like diabetes and arteriosclerosis can be treated at the early stages. Thus, we can lead healthier and more active lives. Big Data is also being used to. predict and monitor epidemics, thus ensuring that they affect as few people as possible.

Question 3.
Write some ways of the condition of the goods.
Answer:
When we order something online, we are given a tracking number. By logging into the website of the company and entering this tracking number in the given slot, we can find out the location and condition of the goods.

Question 4.
Can we understand the economy of the country by the data on Banking and Finance? Explain.
Answer:
Yes, we can. With the Big Data analytics the study of investment patterns of the people can be done. We can analyse the bank deposits made, the loans taken and the equity trading.

We can find out the business across borders. We can find out how many industries have come up, and what the industrial economy is. From all this information, we understand the economy of the country.

Maharashtra Board Solutions

Question 5.
Explain, giving an example, the technique used by Netflix and YouTube to increase viewership.
Answer:
Netflix and YouTube know through Big Data just what a person has viewed and his/her behaviour online. Based on this information, the person will be shown different recommendations. For example, if a person has viewed a couple of horror films from start to end, Netflix will know that the viewer is interested in horror films.

Accordingly, Netflix will recommend a few more horror films. The viewer is pleased with this easy access to his/her favourite genre, and continues to be a customer, thus increasing Netflix revenue.

Question 6.
Discuss a solution provided by Big Data.
Answer:
Through Big Data we have information about the study patterns of students, and we can now prepare customized and dynamic learning programmes according to the need of an individual student.

Personal Response:

Question 1.
Industries can be benefited from data. Explain with an example.
Answer:
Industries can benefit from the huge amount of data available. For example, in the tourism industry, through Big Data travel agencies and hotels can identify the times when there are more crowds and hence more demand for a certain tourist spot.

They can accordingly make arrangements for more flights, trains, buses, tours, labour, essential items, etc. Hotels can use big data to compile and analyse information about their main competitors so that they are aware of what other hotels or businesses are offering customers.

Question 2.
Do you have any app on your phone that monitors your health? Describe it in brief.
Answer:
Yes, I have an app that helps me to measure the calories I have eaten and I can thus plan my meals. It also records my weight and tells me whether it has gone up or down. There is a very clear graph too which gives me complete information of the ups and downs in my weight. I have managed to lose a few kilos with the help of this app and feel much healthier now.

Question 3.
Do you use GPS and Google Maps? If so, where and when?
Answer:
I drive a two-wheeler. If I have to go to a new shop/hotel or some other place, I find out the route through GPS and follow this route. I used Google Maps when I went to Goa with my family and wanted to calculate distances and use the best routes.

Maharashtra Board Solutions

Question 4.
Do you spend a lot of time on Facebook, Netflix, etc.? Do you think it is addictive?
Answer:
Yes, I do spend a lot of time on Facebook. I have a large number of friends, and hence the news feed is quite a lot. I like to know what my friends are doing, where they have gone, etc. It is addictive, and since I have Facebook on my mobile phone too, I can check it at any time. This is what most of my friends do too. I know it is not good, and I am trying to control screen time. I do not subscribe to Netflix.

Question 5.
Do you think Big Data will help to bring improvements in students? Give reasons for your answer.
Answer:
Yes, Big Data will certainly help to bring improvements in students. Students can learn topics/subj ects. according to their abilities and capacity. They can choose their careers after knowing their strengths and weaknesses, their mental make-up and abilities. Thus, there will be fewer drop-outs, and students will be happy in the careers they have chosen..

Language Study:

Question 1.
Whatever activity we do online is recorded, monitored and analysed. (Rewrite using ‘as well as’….)
Answer:
Whatever activity we do online is recorded, monitored, as well as analysed.

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
The massive data available with us can really work wonders. (Rewrite using the noun form of the underlined word.)
Answer:
The availability of massive data with us can really work wonders.

Question 3.
Big Data analytics is the complex process of examining large and varied data sets or Big Data to uncover information. (Frame a wh-question to get the underlined part as the answer.)
Answer:
What is Big Data analytics?

Question 4.
Big Data helps in monitoring the outbreaks of epidemics and diseases. (Rewrite using ‘as well as …’)
Answer:
Big Data helps in monitoring the outbreaks of epidemics as well as diseases.

Question 5.
Big Data helps in monitoring the outbreaks of epidemics and diseases. (Rewrite using ‘either …or’.)
Answer:
Big Data helps in monitoring the outbreaks of either epidemics or diseases.

Maharashtra Board Solutions

Question 6.
Big Data has been useful in identifying and tracking the exact location of a place. (Rewrite using ‘as well as’.)
Answer:
Big Data has been useful in identifying as well as tracking the exact location of a place.

Question 7.
Big Data has been useful in identifying and tracking the exact location of a place. (Rewrite using ‘either … or’.)
Answer:
Big Data has been useful in either identifying or tracking the exact location of a place.

Question 8.
Weather sensors and satellites help us to understand the weather and help in weather forecasting. (Rewrite using ‘as well as’.)
Answer:
Weather sensors and satellites help us to understand the weather as well as help in weather forecasting.

Question 9.
Huge amount of data is continuously being I received from them. (Change the voice.)
Answer:
We continuously receive a huge amount of data from them.

Maharashtra Board Solutions

Question 10.
Big Data has enabled smooth functioning of these agencies and institutions. (Rewrite as an interrogative question.)
Answer:
Hasn’t Big Data enabled smooth functioning of these agencies and institutions?

Question 11.
Here, Big Data algorithms are used to make trading decisions. (Rewrite using a gerund in place of the underlined word.)
Answer:
Here, Big Data algorithms are used for making trading decisions.

Question 12.
Every student’s comprehension level is different. (Add a question tag.)
Answer:
Every student’s comprehension level is different, isn’t it?

Question 13.
This will also help in guiding the student regarding the best career for him. (Rewrite using the noun form of the underlined word.)
Answer:
This will also help in providing guidance to the student regarding the best career for him.

Maharashtra Board Solutions

Question 14.
This would, in general, enhance progress of all students. (Rewrite beginning ‘Progress….)
Answer:
Progress of all students, would in general, be enhanced.

Vocabulary:

Question 1.
From the extract, find the antonyms of the following words :

  1. understandable
  2. tiny
  3. sales
  4. simple

Answer:

  1. understandable × incomprehensible
  2. tiny × massive (huge)
  3. sales × purchase
  4. simple × complex

Question 2.
From the words given below, write down the ones that have been formed using prefixes:
industries, increasing, incomprehensible, unknown, examining, uncover, information, innumerable, important
Answer:
incomprehensible, unknown, uncover, innumerable

Maharashtra Board Solutions

Question 3.
Find the meanings of:
1. petabytes
2. exabytes
Answer:
1. petabytes – units of information equal to one thousand million 1000 tetrabytes.
2. exabytes – units of information equal to one quintillion 1000 petabytes

Question 4.
Pick out 4 words ending in ‘ing’ from the extract.
Answer:
identifying, tracking, positioning, understanding

Question 5.
Pick out 4 nouns ending in ‘tion’ from the extract.
Answer:
location, identification, congestion, information

Maharashtra Board Solutions

Question 6.
Complete the following, giving the meanings.
(The answers are given directly and underlined.)
Answer:
e.g. new insights: insights that are new.

  1. health-conscious people: people who are conscious of their health.
  2. smartwatches: watches that are smart.
  3. heart rate: the rate at which heart beats.
  4. blood pressure: the pressure of the blood.
  5. necessary precautions: precautions that are necessary.
  6. unnecessary guesswork: guesswork that is unnecessary.

Question 7.
Find adjectives from the extract having the following suffixes :
(-able, -ible, -ial, -ious, -al)
Answer:

  1. -able – suitable;
  2. -ible – possible;
  3. -ial – financial, social;
  4. -ious – suspicious, previous;
  5. -al-natural.

Question 8.
Match the words in Column A with the words in Column B to make collocations found in the extract:
Answer:

ABAnswer
newcrimesnew insights
cybersecondscyber crimes
futureinsightsfuture attempts
splitattemptssplit seconds

Maharashtra Board Solutions

Question 9.
Give the adjective forms of the following words:

  1. giant
  2. interest
  3. create
  4. behaviour

Answer:

  1. giant – gigantic
  2. interest – interesting
  3. create – creative
  4. behaviour – behavioural

Question 10.
Match the words in Box A with the meanings in Box B:
Answer:

  1. revenue – earnings
  2. gigantic – huge
  3. enables – allows
  4. embedded – implanted

Question 11.
Make sentences of your own using the following expressions/words :

  1. leaps and bounds
  2. enhance
  3. to make optimum use of

Answer:

  1. leaps and bounds: Suman’s progress in studies increased by leaps and bounds after her health improved.
  2. enhance: We can enhance our looks by having a pleasant expression on our faces.
  3. to make optimum use of: Saurav decided to make optimum use of the Diwali vacation to catch up with his studies.

Maharashtra Board Solutions

Oral Work:

Question 1.
Do you think people click consciously on Facebook? Discuss.
Answer:
[Points: in general, most people just press ‘like’ button on friends’ posts, many times not even reading the post-sometimes some only repeat the comment above theirs-some forwards and videos are not even seen-with so many posts and information many times there is no time to read everything]

Non-Textual Grammar

Do as directed:

Question 1.
Her family and their well-being were her highest priority. (Rewrite as an interrogative sentence.)
Answer:
Weren’t her family and their well-being her highest priority?

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
The shadows were lengthening when Smita arrived at the college. (Identify the clauses.)
Answer:
The shadows were lengthening – Main Clause
when Smita arrived at the college – Subordinate Adverb Clause of Time

Question 3.
He had to find the books and read them before the day ended.
(Rewrite using ‘not only…but also’.)
Answer:
He had not only to find the books but also read them before the day ended.

Spot the error in the following sentences and rewrite them correctly:

Question 1.
I was either scared of people’s curious looks nor their awkward questions.
Answer:
I was neither scared of people’s curious looks nor their awkward questions.

Maharashtra Board Solutions

Question 2.
He was unable to participate due to a health problems.
Answer:
He was unable to participate due to a health problem.