Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 10 Correspondence with Directors

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 10 Correspondence with Directors Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Secretarial Practice Important Questions Chapter 10 Correspondence with Directors

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
Secretary is ____________ to Directors.
(a) owner
(b) servant
(c) member
Answer:
(b) servant

Question 2.
Directors are the ____________
(a) owners
(b) representative of shareholders
(c) creditors of the company
Answer:
(b) representative of shareholders

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 10 Correspondence with Directors

Question 3.
The provision regarding qualification shares of a director is contained in the ____________
(a) Articles of Association
(b) Memorandum of Association
(c) Prospectus
Answer:
(a) Articles of Association

1B. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
A person is elected by the shareholders of a company.
Answer:
Director

Question 2.
Maximum information in minimum words.
Answer:
Brevity

1C. Complete the sentences.

Question 1.
The Directors are ____________ of shareholders.
Answer:
representative

Question 2.
The Directors are responsible for making ____________
Answer:
decision, plans and policies

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 10 Correspondence with Directors

Question 3.
The report prepared by the directors at the end of every Financial Year is called ____________
Answer:
Directors report

Question 4.
The gap between two consecutive Board meetings should not be more than ____________
Answer:
120 days

1D. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) ………………………The link between members and the directors
(2) Brevity……………………………..

(Secretary, Concise and compact information)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) SecretaryThe link between members and the directors
(2) BrevityConcise and compact information

1E. Correct the underlined word and rewrite the following sentences.

Question 1.
Brevity means not using harsh words while writing a letter.
Answer:
Politeness means not using harsh words while writing a letter.

Question 2.
The First Board meeting should be held with 60 days from the date of its incorporation.
Answer:
The First Board meeting should be held with 30 days from the date of its incorporation.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 10 Correspondence with Directors

Question 3.
Accuracy means avoiding unnecessary details and irrelevant information in a letter.
Answer:
Brevity means avoiding unnecessary details and irrelevant information in a letter.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
Lay out of a letter means ____________
(a) physical appearance
(b) arrangement of its parts
(c) body
Answer:
(b) arrangement of its parts

Question 2.
Written communication is called ____________
(a) compliments
(b) consideration
(c) correspondence
Answer:
(c) correspondence

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 3.
Communication that takes place internally between various departments of an organization ____________
(a) external communication
(b) internal communication
(c) verbal communication
Answer:
(b) internal communication

Question 4.
Communication that takes place between business organization and outsiders like bank, suppliers, creditors, etc ____________
(a) internal communication
(b) external communication
(c) verbal communication
Answer:
(b) external communication

Question 5.
Communication conveying message in spoken form is called ____________
(a) Non-verbal communication
(b) Verbal communication
(c) Internal communication
Answer:
(b) Verbal communication

Question 6.
Facial expression is a form of ____________ communication.
(a) Verbal communication
(b) Non-verbal communication
(c) Internal communication
Answer:
(b) Non-verbal communication

Question 7.
Information or ideas in written form is ____________
(a) oral communication
(b) written communication
(c) body language
Answer:
(b) written communication

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 8.
A website for publishing informal online articles is called ____________
(a) blog
(b) cellular phone
(c) video conferencing
Answer:
(a) blog

Question 9.
Two-way personalised webscam based communication is called as ____________
(a) website
(b) blog
(c) video conferencing
Answer:
(c) video conferencing

Question 10.
____________ is a skill of being able to understand the feelings of another person.
(a) Empathy
(b) Sympathy
(c) Body language
Answer:
(a) Empathy

Question 11.
A ____________ introduces the firm.
(a) inside
(b) address, heading
(c) reference number
Answer:
(b) address, heading

Question 12.
Language of business letter should be ____________
(a) simple
(b) hard
(c) flowery
Answer:
(a) simple

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Correspondence(1) Greeting to the recipient of the letter
(b) Salutation(2) Message not included in the body of the letter
(c) Postscript(3) Non-verbal communication
(d) Hand gestures(4) Introduction of the sender
(e) Conciseness(5) Written communication
(6) Inside address
(7) Brief matter
(8) Other documents attached
(9) Verbal communication
(10) Heading

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Correspondence(5) Written communication
(b) Salutation(1) Greeting to the recipient of the letter
(c) Postscript(2) Message not included in the body of the letter
(d) Hand gestures(3) Non-verbal communication
(e) Conciseness(7) Brief matter

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
Branch of general communication concerned with business activities.
Answer:
Business communication

Question 2.
Communication that takes place internally between departments.
Answer:
Internal communication

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 3.
Communication that takes place between organization and outsider.
Answer:
External communication

Question 4.
An electronic mail sending messages using electronic devices through the internet.
Answer:
E-mail

Question 5.
A website for publishing informal articles.
Answer:
Blog

Question 6.
Online interactive groups using advanced mobile and web-based technologies.
Answer:
Social media network

Question 7.
The gesture of a dancer.
Answer:
Non-verbal communication

Question 8.
Skill to understand and share the feelings of another person.
Answer:
Empathy

Question 9.
The name and address of the letter writer.
Answer:
Heading

Question 10.
A matter wrote after completing the letter.
Answer:
Postscript

Question 11.
Copies were sent along with the letter.
Answer:
Enclosure

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 12.
The final part of the letter.
Answer:
Signature

1D. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
A report is a systematic presentation of facts, figures, and conclusions about a topic.
Answer:
True

Question 2.
A notice is a written summary of transactions conducted at the meeting.
Answer:
False

Question 3.
Minutes give precise information regarding an important event that is about to take place.
Answer:
False

Question 4.
Letterhead includes the name and address of the sender.
Answer:
True

Question 5.
A letter written in a logical sequence is coherence.
Answer:
True

Question 6.
“You’ attitude means writing the word you many times in a letter.
Answer:
False

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 7.
Harsh and rude words should be avoided in a letter.
Answer:
True

Question 8.
Minimum words should be used in a letter.
Answer:
True

Question 9.
The additional information written after the letter is completed is Postscript.
Answer:
True

Question 10.
The letter sent to other people at the same time is ‘Carbon Copy Notation’.
Answer:
True

Question 11.
Salutation includes documents, cheques, etc. attached with the letter.
Answer:
False

Question 12.
A complimentary close is written below the body of the letter in a polite manner.
Answer:
True

1E. Find the odd one.

Question 1.
Twitter, Youtube, Facebook, Written communication
Answer:
Written communication

Question 2.
E-mail, website, blog, completeness
Answer:
Completeness

Question 3.
Notice, Reports, Minutes, Non-verbal communication
Answer:
Non-verbal communication

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 4.
Coherence, Consideration, Cheerfulness, Margin
Answer:
Margin

1F. Complete the sentences.

Question 1.
The process of communication conveying a message in spoken form is called as ____________
Answer:
verbal communication

Question 2.
Communication which is neither written or spoken is known as ____________
Answer:
Non-verbal communication

Question 3.
The participants are able to see and hear each other and also display visual data models etc. under ____________
Answer:
video conferencing

Question 4.
Communication that involves hearing and understanding what a person says to you is ____________
Answer:
active listening

Question 5.
Proper arrangement of various parts of the letter is called as ____________
Answer:
layout

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 6.
The number written on the left-hand side below the heading to give a quick reference to the matter concerned is called ____________
Answer:
Reference Number

Question 7.
The reader gets the idea of the matter of the letter without reading the letter completely by reading ____________
Answer:
Subject

1G. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Written summary……………………….
(2) Spirit of hopeness………………………..
(3) Logical sequence……………………….
(4) ……………………….Your’s faithfully

(Coherence, Minutes, Cheerfulness, Complimentary close)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Written summaryMinutes
(2) Spirit of hopenessCheerfulness
(3) Logical sequenceCoherence
(4) Your’s faithfullyYour’s faithfully

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
Name the Electronic device in which mails can be sent.
Answer:
Mails can be through E-mail (Internet).

Question 2.
Name the device that provides a short message service.
Answer:
Mobile/Cellular phone provides short message service.

Question 3.
What is the final part of the letter called?
Answer:
The final part of the letter is called ‘Signature’.

1I. Correct the underlined word and rewrite the following sentences.

Question 1.
Written communication includes body language, facial expression, etc.
Answer:
Non Verbal communication includes body language, facial expression, etc.

Question 2.
Internal communication takes place between business organizations and outsiders.
Answer:
External communication takes place between business organizations and outsiders.

Question 3.
Coherence is also called the use of ‘You attitude’.
Answer:
Consideration is also called the use of ‘You attitude’.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 4.
A written summary of a business transacted at the meeting is called Notice.
Answer:
A written summary of a business transacted at the meeting is called Minutes.

Question 5.
Oral Communication is a permanent record.
Answer:
Written Communication is a permanent record.

Question 6.
The skill of understanding the feelings of another person is called Sympathy.
Answer:
The skill of understanding the feelings of another person is called Empathy.

Question 7.
A letter without clarity is invalid.
Answer:
A letter without a signature is invalid.

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Non-Verbal Communication
Answer:

  • Communication that does not involve written or spoken words is called non-verbal communication.
  • It takes place by using body language, facial expression, eye contact, silence, symbols, signs, gestures, etc.

Question 2.
Notice
Answer:

  • It is an intimation by the company to the concerned persons or members or directors about the day, date, time, place, and business to a transacted at the meeting.
  • It is to be sent to all the concerned persons through registered post.
  • It should also include the agenda which is going to be discussed at the meeting.

3. Answer in brief.

Question 1.
Explain any four modes of Electronic devices.
Answer:
Modes of electronic device:
(a) E-mail:
It means sending messages through the internet. An E-mail has made businesses come closer to their customers. It also saves time for writing letters, posting a letter, etc.

(b) Websites:
It is a set of interconnected web pages which are located on a single web. It contains the information provided by the owner of the website. It can be accessed through the internet or through a private local area network. Each website has a unique internet address called “Uniform Resource Locator”(URL).

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

(c) Social media network:
It is a very popular online interactive group created by using mobile and web-based technologies. It helps the business organization to interact with the consumers and communicate about their products and services.

(d) Video-conferencing:
It can be done through computers by providing a video link between two or more people. The participants can see and hear each other while communicating and can also display visual data also.

4. Justify the following statements.

Question 1.
The letterhead introduces the firm.
Answer:

  • The letterhead (or the head address) consists of the name of the company sending out the letter, its registered address, its emblem or logo, telephone number, fax number, telegraphic address, telex number, website, and e-mail address, and same times a brief line describing the nature of business of the company.
  • The letterhead is usually printed at the top center of the page.
  • When the addressee of the letter receives the letter, his attention first goes to the letterhead.
  • On seeing the letterhead, he knows about the sender’s firm.
  • The layout of the letterhead, it’s printing, and its style help to create an image of the company.
  • An attractive letterhead creates a good impression.
  • The letterhead speaks a lot of the sender’s organization.
  • Thus, the letterhead introduces the firm.

Question 2.
Postscript should not be used in business letters.
Answer:

  • Postscript means ‘written afterward’. It is like a footnote added to the letter.
  • It means additional matter not written in the main body of the letter but added after completing the letter.
  • It is necessary if some information is received late and is required to be conveyed along with the original letter.
  • To have a postscript in the letter is not a good practice and hence should be avoided.
  • It indicates the possible carelessness of the writer.
  • It should be used only for communicating an urgent message.
  • Thus, postscript should not be used in business letters.

Question 3.
Courtesy is one of the requisites of a good business letter.
Answer:

  • Every business letter must be courteously worded.
  • The language used should be polite, pleasing, and convincing.
  • Courtesy and polite tone are possible by using terms like ‘please’, ‘thank you, ‘very kind of you’ etc.
  • It is specifically necessary for letters sent to the employees.
  • It includes polite manners, kindness, and consideration for others.
  • A courteous letter builds goodwill for the organization.
  • Lack of courtesy may prove to be costly and troublesome to a business unit.
  • A business letter and serves as a ‘silent salesman’ or ‘silent ambassador’ only when it is courteous in meaning and language.
  • Courtesy facilitates the expansion of business activities.
  • Thus, courtesy is one of the requisites of a good business letter.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 4.
A business letter is a silent salesman.
Answer:

  • In modern times, the scale of the business has increased to such an extent that direct and personal dealing with the customers is difficult except in case of retail trade.
  • Correspondence is, thus, necessary to widen the boundaries of markets and expand the scale of business.
  • Effectively drafted and neatly typed letters play the role of a salesman in creating and expanding the market for goods and services.
  • When letters are courteous it creates a good impression.
  • Letters convince the prospects of the novelty, specialty, and utility of the products and induce them to place orders.
  • Thus, a business letter is a silent salesman.

Question 5.
A letter without a date is incomplete.
Answer:

  • The date is an important part of a business letter.
  • The date includes the day, month, and year on which the letter is sent to the addressee.
  • The reference of data is useful for the fulfillment of business transactions on a particular date.
  • A letter with a date can serve as evidence in a court of law.
  • The date on the letter facilitates quick reference to old letters and filing of letters in chronological order.
  • A letter without a date is incomplete and legally invalid. It is like a body without ahead.
  • Thus, a letter without a date is incomplete.

Question 6.
The margin on all sides is a waste of paper.
Answer:

  • In order to make a letter appear systematic and attractive, it is better to maintain margins on both sides of the letter.
  • Proper margin makes the letter attractive.
  • Proper margin must be kept on the left-hand side and right-hand side.
  • Proper space must be left at the bottom of the letter.
  • Thus, the margin on all sides is a waste of paper.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 7.
The signature provides legal value to the letter.
Answer:

  • It usually consists of the name of the writer, his official designation, if any, and the department he is concerned with.
  • It is placed directly below the complimentary close.
  • The signature must be handwritten in ink and placed two or three line spaces below the complimentary close.
  • Business letters, today, carry the typed name and also the designation of the signatory below the signature.
  • This helps the reader to identify the person by his name and his official position in the company.
  • A letter without a date is invalid, likewise, a letter without a signature is also invalid.
  • The unsigned letter has no significance.
  • Thus, a signature provides legal value to the letter.

5. Answer the following questions.

Question 1.
Explain the physical appearance of a letter.
Answer:
‘Physical appearance’ simply means ‘The look’ of the letter. How it should appear or present itself to the receiver of the letter, what impression should it create? All these depend on the ‘Look’ or ‘Outer appearance’ of the letter. Therefore to make the letter look attractive, attention should be given to the following points.

(a) Paper:
A paper of superior quality should be used. The high cost of such paper is a sort of investment and not an expenditure. A paper of good quality always creates a good impression. Proper colour of the paper must be selected (generally white colour). A quality paper is useful to keep records for long period.

(b) Typing:
The typed letters are more attractive and legible than handwritten letters. However, the typing must be neat, accurate, and clean. Spelling must be checked for its correctness. Electronic typewriters or computers with printers must be used.

(c) Margin:
The proper margin on both sides gives the letter a presentable appearance. The size of the margin depends upon the size of the paper. It is also necessary to leave space at the bottom of the letter.

(d) Spacing:
Proper and enough space between the lines should be left. Spacing should be uniform. Proper spacing between the paragraphs increases the attractiveness of letter writing.

(e) Letterhead:
The design of the letterhead should be simple but attractive and impressive. It should include all necessary details like address, telephone number, E-mail, Fax No. etc. The letterhead has advertising value. It introduces the sender to the receiver of the letter.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

(f) Folding:
Though the folding of a letter is a simple matter but not an unimportant one. Folds should be minimum. The number of folds depends on the size of paper used for writing a letter and the size of the envelope used for sending it.

(g) Envelope:
The envelope used for sending a letter should be of the proper size, color, and quality. A right-sized envelope should be used. In simple words, the envelope should neither be too small nor too big. If a window envelope is used, to save time and labour then the letter must be folded in such a way that the inside address shall appear exactly on the window (of the envelope).
It Must Be Noted That – “There Are No Exact Rules for Physical Appearance of A Business Letter. It Depends on Circumstances.”

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Company Meetings – II

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Company Meetings – II Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Company Meetings – II

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
Annual General Meeting is held _________ in a year.
(a) once
(b) twice
(c) thrice
Answer:
(a) once

Question 2.
Annual General Meeting is convened by _________
(a) Creditors
(b) Board of Directors
(c) Committee
Answer:
(b) Board of Directors

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Company Meetings – II

Question 3.
First Annual General Meeting shall be held within _________ months of the closing of the financial year.
(a) 6
(b) 9
(c) 15
Answer:
(b) 9

Question 4.
The quorum for the Annual General Meeting of a public company with 10,000 shareholders is _________ members.
(a) 5
(b) 30
(c) 15
Answer:
(b) 30

Question 5.
First Board Meeting is held within _________ days of the date of its incorporation.
(a) 30
(b) 15
(c) 45
Answer:
(a) 30

Question 6.
The Gap between two Board Meetings should not be more than _________ days.
(a) 30
(b) 60
(c) 120
Answer:
(c) 120

Question 7.
With the help of technology _________ meeting is held for Board of Directors.
(a) Visual
(b) Virtual
(c) Audio
Answer:
(b) Virtual

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Company Meetings – II

Question 8.
The Secretary has to get the signatures of the members present at the meeting in _________ ‘Attendance Book’.
(a) Directors
(b) Members
(c) Creditors
Answer:
(b) Members

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Directors(1) 21 days
(b) Annual General Meeting(2) Statutory Report
(c) Auditor(3) Preference shareholders
(d) Notice – Board Meeting(4) Extra-Ordinary General Meeting
(e) Class Meeting(5) General Meeting
(6) 7 days
(7) Annual Report
(8) Debenture holders
(9) Annual General Meeting
(10) Committee Meeting

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Directors(10) Committee Meeting
(b) Annual General Meeting(7) Annual Report
(c) Auditor(9) Annual General Meeting
(d) Notice – Board Meeting(6) 7 days
(e) Class Meeting(3) Preference shareholders

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
A meeting in which Directors are elected.
Answer:
Annual General Meeting

Question 2.
A meeting of Shareholders is held after the financial year is over.
Answer:
Annual General Meeting

Question 3.
A meeting of the Board of Directors was held with the help of technology.
Answer:
Virtual Meeting

Question 4.
The quorum for Annual General Meeting of a public company with 4000 shareholders.
Answer:
15 Members

Question 5.
The Gap between two Annual General Meetings should not be more than.
Answer:
15 months

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Company Meetings – II

Question 6.
The quorum for Board Meetings.
Answer:
1/3rd rd or 2 directors (whichever is higher)

Question 7.
The Gap between the two Board Meetings should not be more than.
Answer:
120 days

1D. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
30 clear days’ notice should be given in case of the Annual General meeting.
Answer:
False

Question 2.
Shareholders can appoint a proxy to attend and vote at the meeting on their behalf.
Answer:
True

Question 3.
Board Meetings are called once a year.
Answer:
False

Question 4.
Debenture holders are the owners of the company.
Answer:
False

Question 5.
Directors have to perform duties related to Annual General Meeting.
Answer:
False

Question 6.
Quorum is just before the commencement of the meeting.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Company Meetings – II

Question 7.
Secretary takes down the notes of the proceedings of the meeting.
Answer:
True

1E. Find the odd one.

Question 1.
Shareholders Meeting, Directors Meeting, Committee Meeting.
Answer:
Shareholders meeting

Question 2.
Board Meeting, Committee Meeting, Class Meeting.
Answer:
Class Meeting

Question 3.
AGM, EOGM, Committee Meeting.
Answer:
Committee Meeting

Question 4.
General Meeting, Class Meeting, Creditors Meeting.
Answer:
Creditors Meeting

Question 5.
Debenture holders Meeting, Creditors Meeting, Class Meeting.
Answer:
Class Meeting

1F. Complete the sentences.

Question 1.
Auditor is appointed in _________
Answer:
Annual General Meeting

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Company Meetings – II

Question 2.
An Extra-Ordinary General Meeting is held _________
Answer:
under special circumstances

Question 3.
Minutes of the meeting is the duty of _________
Answer:
Secretary

Question 4.
Directors are appointed in _________
Answer:
Annual General Meeting

Question 5.
Minutes of the meeting has to be drafted by the secretary in _________
Answer:
15 days

Question 6.
Auditor is appointed for a period of _________
Answer:
1 year

1G. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) ……………………..Annual General Meeting
(2) Proxy……………………….
(3) …………………….Annual Report
(4) Minutes……………………….
(5) ……………………Notes of the proceedings of a meeting
(6) Notice of Board Meeting……………………….

(Shareholder, 15 days, Secretary, 7 days, Auditor, Annual General Meeting)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) AuditorAnnual General Meeting
(2) ProxyShareholder
(3) Annual General MeetingAnnual Report
(4) Minutes15 days
(5) SecretaryNotes of the proceedings of a meeting
(6) Notice of Board Meeting7 days

1H. Correct the underlined word and rewrite the following sentences.

Question 1.
In a Partnership Firm, there is the separation of ownership and management.
Answer:
In a Joint Stock Company, there is the separation of ownership and management.

Question 2.
The interval between 2 Annual General Meetings should be no more than 12 months.
Answer:
The interval between 2 Annual General Meetings should be no more than 15 months.

Question 3.
Annual General Meeting is called to transact “special business.”
Answer:
Extra Ordinary General Meeting is called to transact “special business.”

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Company Meetings – II

Question 4.
Meetings of debenture holders, depositors, etc. are called Shareholders Meeting.
Answer:
Meetings of debenture holders, depositors, etc. are called Creditor’s Meeting.

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Class Meeting
Answer:
A Meeting of a particular class of shareholders, held to make changes in their rights and duties, is called a class meeting. It is held to get their consent for the changes affecting their interest.

Question 2.
Annual General Meeting (AGM)
Answer:
Meeting of equity shareholders which are held once every year is called AGM. It is held to review and discuss the progress made by the company during the financial year. It is held to take decisions like:

  • to adopt Annual a/c, Director’s Report, and Auditor’s Report
  • to declare dividend
  • to elect directors
  • to appoint auditors and fix their remuneration.

Question 3.
Extra Ordinary General Meeting
Answer:
A meeting held to discuss and decide special or urgent matters like alteration in MOA or AOA, removal of directors or auditor before expiry of his term, voluntary winding up of company, etc is called an extraordinary general meeting. Such meetings can be called by the Board of Directors or by BOD on the requisition of members or by Requisitionist themselves or by National Company Law Tribunal (NCLT) or Government.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Company Meetings – II

Question 4.
Director’s Meeting
Answer:
The meeting which is held to discuss the policy matters of the company is called as Director’s meeting. Such meetings are classified into Board meetings and Committee meetings. The First Board meeting is to be called within 30 days from the date of incorporation.

3. Answer in brief.

Question 1.
State any four legal provisions relating to Extra-Ordinary General Meeting.
Answer:
Legal Provisions relating to Extra-Ordinary General Meeting:
(i) Time for holding a meeting:
Extra-Ordinary General Meeting is between two Annual General Meetings under special circumstances. It can be held at any time as per the requirements of the company.

(ii) Authority to Convene:

  • The Board of Directors has the right to call an Extra-Ordinary General Meeting by sending a proper notice to the shareholders.
  • Extra-Ordinary General Meeting can be called by the members holding at least 1/10th of the paid-up capital or 1/10th of voting power in the company. Board must call Extra-Ordinary General Meeting within 45 days of receiving the requisition from the members.
  • If the Board fails to call such a meeting then the requisitionists themselves call this meeting within 3 months from the date of deposit of the requisition. The company shall pay all the expenses incurred for holding Extra-ordinary General Meeting.
  • National Company Law Tribunal (NCLT) can order such meetings on its own or at the request of a director or any members having voting rights.

(iii) Notice:
The notice must be given to all those who are entitled to receive it, at least 21 clear days in advance of the meeting. It is sent to the members at their registered address by post or through electronic mode like Email, etc.

(iv) Quorum:
According to the Companies Act, 2013, the quorum for Extra-Ordinary General Meeting of a public company is as follows:

No. of ShareholdersQuorum
Upto 10005 Members
1000 – 500015 Members
More than 500030 Members

For a private company minimum of two members should be present in person.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Company Meetings – II

4. Answer the following questions.

Question 1.
Explain the functions of a secretary related to the Extra-Ordinary General Meeting.
Answer:
Functions (duties) of a secretary related to Extra Ordinary General Meeting:
Duties Before the Meeting:

  • Board Meeting: The secretary has to convene a board meeting in consultation with the Chairman. The board has to decide the day, date, time, and place of the meeting.
  • Notice: The secretary drafts the notice, agenda, and other required documents. He gets it approved by the chairman. Then he sends 21 clear days’ notice and other documents to the members before the meeting.
  • Public Notice: He has to publish notice of the extraordinary general meetings in leading newspapers for the information of the general public.
  • Arrangement: The secretary has to make arrangements such as booking the hall, refreshments, documents, etc.

Duties During the Meeting:

  • Quorum: The secretary checks the quorum at the beginning of the meeting and informs the same of the chairman.
  • Attendance: The secretary has to get signatures of members present at the meeting in ‘Members Attendance Book’.
  • Reading Notice: The secretary reads out the notice and agenda of the meeting as per the direction of the chairman.
  • Assist Chairman: The secretary assists the chairman by providing necessary information, records, document, etc.
  • Notes of Proceedings: The secretary should take down the notes of the proceedings of the meeting. He has to draft the minutes on the basis of these notes.
  • Poll: The secretary has to make necessary arrangements for taking poll if it is demanded.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 8 Company Meetings – II

Duties After the Meeting:

  • Drafting Minutes: The secretary drafts the minutes of the meeting on the basis of the notes taken down during the proceedings of the meeting.
  • Implementation of Decisions: The secretary instructs the concerned department for implementing the decisions taken at the meeting.
  • Filing Resolutions: The secretary has to file the certified copy of resolutions passed at the meeting to the Registrar of Companies.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Company Meetings – I

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Company Meetings – I Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Secretarial Practice Important Questions Chapter 7 Company Meetings – I

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
The business to be transacted at the meeting is called _____________
(a) Agenda
(b) Minutes
(c) Notice
Answer:
(a) Agenda

Question 2.
A proxy form must be deposited in the registered office of the company at least _____________ hours before the meeting.
(a) 48
(b) 24
(c) 12
Answer:
(a) 48

Question 3.
A copy of the special resolution must be filed with the registrar within _____________ days of the passing resolution.
(a) 30
(b) 60
(c) 90
Answer:
(a) 30

Question 4.
Quorum for a private company is _____________ members.
(a) 15
(b) 5
(c) 2
Answer:
(c) 2

Question 5.
Point of order can be raised by _____________
(a) Chairman
(b) Secretary
(c) Member
Answer:
(c) Member

Question 6.
One share one vote’ is a voting method following under _____________
(a) voting by show of hands
(b) voting by ballot
(c) voting by-poll
Answer:
(c) voting by-poll

Question 7.
A motion which is changed due to an amendment is called _____________ motion.
(a) Formal
(b) Substantive
(c) Closure
Answer:
(b) Substantive

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Agenda(1) Alteration in the original motion
(b) Amendment(2) Extra vote for chairman
(c) Point of Order(3) Rejected a motion
(d) Casting Vote(4) Objection raised by a member in the meeting
(e) Resolution(5) List of items to be transacted at the meeting
(6) Alteration in a Resolution
(7) Suggestion given by the member in the meeting
(8) Accepted Motion
(9) Only important items to be discussed at the meeting
(10) Extra vote for Directors

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Agenda(5) List of items to be transacted at the meeting
(b) Amendment(1) Alteration in the original motion
(c) Point of Order(4) Objection raised by a member in the meeting
(d) Casting Vote(2) Extra vote for chairman
(e) Resolution(8) Accepted Motion

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
A list of items to be transacted at the meeting.
Answer:
Agenda

Question 2.
The minimum number of members to be present for a valid meeting.
Answer:
Quorum

Question 3.
The person who presides over the meeting.
Answer:
Chairman

Question 4.
A proposal is put before the meeting for discussion and decision.
Answer:
Motion

Question 5.
A motion finally passed at the meeting.
Answer:
Resolution

Question 6.
An alteration was proposed to the original motion.
Answer:
Amendment

Question 7.
A motion which brings to the notice of the Chairman the irregularities at the meeting.
Answer:
Point of Order

Question 8.
A person appointed by a member to attend and vote at the meeting.
Answer:
Proxy

Question 9.
An extra vote for the Chairman in case of tie-in votes.
Answer:
Casting vote

1D. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
A proxy can vote under the poll method.
Answer:
True

Question 2.
Notice of the meeting must be given 14 days in advance.
Answer:
False

Question 3.
An agenda is sent along with the notice.
Answer:
True

Question 4.
Secretary has to sign the minutes book.
Answer:
False

Question 5.
Motion is a final decision of the meeting.
Answer:
False

Question 6.
Alteration can be done only by adding some new words.
Answer:
False

Question 7.
Point of Order is an objection raised by a member.
Answer:
True

Question 8.
Chairman can exercise casting votes in case of tie-in votes.
Answer:
True

Question 9.
A proxy cannot speak at the meeting.
Answer:
True

Question 10.
Secrecy can be maintained under voting by the show of hands method.
Answer:
False

Question 11.
A proxy need not be a member of the company.
Answer:
True

1E. Find the odd one.

Question 1.
Ordinary, Resolution, Special Resolution, Formal Motion.
Answer:
Formal Motion

Question 2.
Voting by voice, Voting by Ballot, Casting vote.
Answer:
Casting vote

Question 3.
Formal Motion, Substantive Motion, Resolution.
Answer:
Resolution

Question 4.
Voting by Poll, Voting by show of hands, Virtual voting.
Answer:
Virtual voting

Question 5.
Bare Statement Agenda, Draft Minutes Agenda, Minutes.
Answer:
Minutes

1F. Complete the sentences.

Question 1.
A person who presides over the meeting is known as _____________
Answer:
Chairman

Question 2.
Agenda is sent along with _____________
Answer:
Notice

Question 3.
Quorum for a private company is _____________
Answer:
2 members

Question 4.
A person responsible for proper conduct and to maintain order in the meeting is _____________
Answer:
Chairman

Question 5.
A motion which is changed due to amendment is called _____________
Answer:
Substantive motion

Question 6.
A resolution passed by simple majority is called _____________
Answer:
Ordinary Resolution

Question 7.
A special resolution, within 30 days of its passing must be filed with _____________
Answer:
Registrar of Companies

Question 8.
A representative of a member in a meeting is called _____________
Answer:
Proxy

1G. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Voting by voice……………………..
(2) …………………21 clear days
(3) Up to 1000 shareholders ……………………
(4) ……………………..15 days
(5) More than 5000 shareholders…………………….
(6) ……………………Writing
(7) Voting by Poll…………………….
(8) ……………………Objection
(9) Resolution by circulation……………………
(10) …………………Chairman

(Casting vote, Point of order, Directors, Motion, Secret method, Quorum is 5 members, Notice, Yes or No, Quorum is 30 members, Minutes)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Voting by voiceYes or No
(2) Notice21 clear days
(3) Up to 1000 shareholdersQuorum is 5 members
(4) Minutes15 days
(5) More than 5000 shareholdersQuorum is 30 members
(6) MotionWriting
(7) Voting by-pollSecret method
(8) Point of orderObjection
(9) Resolution by circulationDirectors
(10) Casting voteChairman

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
What is a quorum?
Answer:
Quorum is the minimum number of members required to be present for a valid meeting.

Question 2.
What is a proxy?
Answer:
A proxy is a person, who can attend and vote at the meeting on behalf of an absent member.

Question 3.
What is motion?
Answer:
A motion is a proposal put before the meeting for discussion and decision.

Question 4.
What is Resolution?
Answer:
A motion accepted in a meeting is called Resolution.

1I. Correct the underlined word and rewrite the following sentences.

Question 1.
The minimum number of members required to be present at a meeting’s called proxy.
Answer:
The minimum number of members required to be present at a meeting’s called Quorum.

Question 2.
Director draft s the minutes of a meeting.
Answer:
Secretary draft s the minutes of a meeting.

Question 3.
Voting by show of hands is a capitalistic method.
Answer:
Voting by show of hands is a democratic method.

Question 4.
The ordinary resolution requires a 75% majority of votes.
Answer:
A special resolution requires a 75% majority of votes.

Question 5.
Agenda is a record of business transacted at the meeting.
Answer:
Minutes is a record of business transacted at the meeting.

Question 6.
A notice period of general meeting needs 7 clear days.
Answer:
A notice period of general meeting needs 21 clear days.

1J. Arrange in proper order.

Question 1.
(a) Chairman
(b) Agenda
(c) Amendment
Answer:
(a) Agenda
(b) Chairman
(c) Amendment

Question 2.
(a) Point of order
(b) Quorum
(c) Motion
Answer:
(a) Quorum
(b) Motion
(c) Point of order

2. Distinguish between the following.

Question 1.
Motion and Amendment
Answer:

BasisMotionAmendment
1. MeaningMotion is a written proposal placed before the meeting for decision and discussion.An amendment is an alteration or modification proposed to the original motion.
2. PurposeThe main purpose of the motion is to discuss and to make proper decisions.The main purpose of an amendment is to revise or modify the main motion.
3. Right to speakEvery member can speak only once either in favour or against the motion.Only those members who have not spoken on the original motion can speak on an amendment.
4. EffectWhen a motion is accepted by the majority in the meeting, it becomes a resolution.When an amendment is approved by the majority, it becomes a part of the resolution.
5. MoverMover of the motion can speak twice on his own motions.Mover of the amendment can speak only once on his own amendment.

Question 2.
Ordinary Resolution and Special Resolution
Answer:

BasisOrdinary ResolutionSpecial Resolution
1. MeaningThe resolution which is passed by a simple majority of votes is called Ordinary resolution.The resolution which is passed by 3/4th majority of votes is called a Special resolution.
2. MajorityIt requires more than 50% of the majority.It requires at least a 75% majority of votes.
3. FilingIt is not filed with the Registrar of companies.It is filed with the Registrar of companies within 30 days of passing the resolution.
4. Business transactedIt is necessary for routine and ordinary business.It is necessary for special business.
5. ExamplesAppointment of auditors, declaration of dividend, the election of directors, etc.Change in the name of the company, alteration in object clause, reduction in spare capital, etc.

3. Answer in brief.

Question 1.
State the importance of the Agenda.
Answer:
Agenda is a list of items to be discussed or things to be done or the business to be transacted at the meeting. It is sent along with the notice. A secretary prepares the agenda in consultation with the Chairman.
Importance of Agenda:

  • Members come to know about the matter to be discussed at the meeting.
  • Members can come well prepared for the meeting, as the agenda is sent along with notice (21 clear days) before the meeting.
  • The agenda helps the chairman to conduct the meeting efficiently.
  • Items can be discussed as per the order mentioned in the agenda.
  • All items are discussed at the meeting. Routine matters are discussed first, followed by special matters.

Question 2.
State the provisions regarding Quorum.
Answer:
Quorum is the minimum number of members required to be present for transacting a valid business. Without a quorum, the proceeding of the meeting becomes invalid. The quorum should be present throughout the meeting i.e. from beginning till the end of the meeting. Secretary must check the quorum before the commencement of the meeting.

Provision relating to Quorum (Companies Act, 2013)
(i) Quorum for General Meeting:

In the case of a Public Company: Quorum depends on a number of shareholders.

No. of shareholdersQuorum
Up to 10005 members
1000 – 500015 members
More than 500030 members

In the case of a Private Company: Two members personally present shall be the quorum for the meeting.

(ii) Quorum for Board Meeting:
According to the provision in the Companies Act, a quorum for the board meeting is l/3rd of its total directors or two directors whichever is higher. Any fraction should be rounded to one.

4. Justify the following statements.

Question 1.
Resolution cannot be amended
Answer:
(i) When a motion is accepted in a meeting it becomes a resolution.
(ii) When a motion is under discussion it can be amended.
(iii) Resolution is a final decision, it cannot be changed.
(iv) Motion is passed in the meeting after a required discussion on a particular matter.
(v) A resolution cannot be amended as it is a final decision taken in the meeting.
Thus, the resolution cannot be amended.

Question 2.
Quorum is required throughout the meeting.
Answer:

  • a minimum number of members required for a valid meeting is a quorum.
  • Members present in the beginning should be present during the entire period of the meeting.
  • If the quorum is not present, the meeting stands adjourned for the next week same day, same time, and same place.
  • In the absence of a quorum, if any meeting is conducted it is considered an invalid meeting.
  • If any resolution is passed in the absence of a quorum, then such resolution is considered an invalid and illegal resolution.
  • Thus, a quorum is required throughout the meeting.

Question 3.
The chairman has the right of casting vote.
Answer:

  • A casting vote is a special type of vote given only by the Chairman of the meeting.
  • It is an additional vote given to the Chairman in case of equality of votes in favour and against a motion.
  • The chairman can use his vote only in the case of a tie.
  • This means when the votes cast for and against the resolution are equal.
  • It is a decisive vote as the final decision depends on the manner in which it is used by the Chairman.
  • The purpose of the casting vote is to have some definite decision on the matter for discussion before the meeting.
  • As per the provision in the Articles of Association, this vote can be exercised only by the chairman of the meeting.
  • Hence, the chairman has the right of casting vote.
  • Thus, the chairman has the right of casting vote.

Question 4.
Minutes of a meeting, once approved cannot be changed.
Answer:

  • Minutes are the factual and official records of the proceedings of the meeting in the form of decisions and resolutions.
  • Minutes are the legal evidence of the proceedings conducted in a meeting.
  • They cannot be changed once they are finalized and confirmed by the Chairman.
  • If any rectification is to be done and is necessary, it is carried out by passing a resolution in the next meeting and recording the same in the minute’s book.
  • Thus, the minutes of a meeting, once approved cannot be changed.

Question 5.
The agenda is useful to the chairman of the meeting.
Answer:

  • Agenda means a list of items to be done at the meeting.
  • It is a programme of the meeting.
  • It is prepared by the secretary in consultation with the chairman.
  • It is a guideline to the chairman of the meeting.
  • It enables the chairman to conduct the business of the meeting in an orderly manner.
  • Routine matters which can be discussed and decided in fewer times are arranged first in the serial order, after that special business or time-consuming matters.
  • This makes it easy for the chairman to go through it and discuss the matters.
  • Thus, the agenda is useful to the chairman of the meeting.

5. Answer the following questions.

Question 1.
Explain the kind of motion.
Answer:
A motion is a proposal put before the meeting for discussion and decision. A person who proposes a motion is called a proposer or a mover of a motion.
Kinds of Motion:

  • Formal Motion
  • Substantive Motion

(i) Formal Motion:
Formal motions are moved for the purpose of preventing or delaying or speeding up discussion on a motion.
Types of Formal Motion:
(a) Closure Motion:
This motion is moved when sufficient time is spent on the discussion of a particular motion. Any member can propose that ‘The question be now put’ to vote. This is a closure motion. The main object of this motion is to avoid waste of time and to arrive at a quick decision. If this motion is put to vote and if the majority approves, no further discussion is permitted.

(b) Previous Question Motion:
The main purpose of this motion is to prevent discussion on the main motion. When a member feels that it is unwise to consider the main motion, they may move the previous question. The wording of this motion is ‘The question be not now put’. If it is carried, the discussion on the main motion is dropped. If the previous question is lost, the original motion is put to vote.

(c) Next Business Motion:
The purpose of the motion is similar to the previous question motion. The wording of the motion is ‘The meeting to proceed to next business. Such a motion is moved when a member feels that the main motion under discussion is of little importance and other items of importance remain to be transacted. If it is carried, the original motion is dropped at once and the meeting proceeds to the next business.

(d) Adjournment of Debate Motion:
The main aim of this motion is to postpone the debate. The wordings of this motion are ‘The debate on the subject is adjourned’. The mover of the motion feels that some extra information is needed for further discussion and the discussion should be delayed for some time. If this motion is carried, the debate will be adjourned. If it is lost, the debate continues.

(e) Adjournment of Meeting:
The main aim of this motion is to postpone the meeting for a particular period or indefinite period. The wording of this motion is ‘The meeting be now adjourned’. If it is carried the meeting is postponed to a future date. If it is lost, the meeting continues.

(ii) Substantive Motion:
A motion that is changed due to an amendment is called a substantive motion. When an amendment is passed, it is incorporated in the original motion and the substantive motion is put to vote. If it is passed, it becomes a resolution.

Question 2.
Explain the essentials of notice of a meeting.
Answer:
Notice is an advance intimation given by the company informing the day, date, time, and place of meeting and business to be transacted at the meeting. It is given in writing to all those who are entitled to receive it.
(i) Essentials of the notice of a meeting:

  • Nature and type of meeting.
  • The exact day, date, time, and place of the meeting.
  • The agenda of the meeting.
  • A statement of a member entitled to attend the meeting and appoint a proxy.
  • Any intention to pass a special resolution must be mentioned in the notice.
  • Statutory note and explanation, if any special business is to be transacted.

(ii) Proper authority to send notice:
The Board of Directors is the proper authority to send the notice. Under exceptional circumstances, members of the National Company Law Tribunal or Central Government may send a notice for the meeting.

(iii) Proper authority to receive notice:

  • All shareholders in case of the shareholders meeting.
  • Auditors, in case of Annual General Meeting.
  • The legal representative of the deceased or insolvent person.
  • First name in Register of members, in case of joint holders.
  • All directors in case of Board Meeting and General Meeting.

(iv) Period of Notice:
In the case of a general meeting, notice must be sent 21 clear days before the actual meeting (day of sending and day of meeting are excluded). In the case of a Board meeting, 7 days’ notice is required.

(v) Modes of serving notice:

  • It can be sent either personally or by ordinary post at the registered address of the member in India.
  • If no registered address in India, then it can be sent to the address, given by the members.
  • It can be sent by registered post if requested by the member. Charges for the same are to be paid in advance.
  • It is to be advertised in all leading newspapers, (English and regional language) where the registered office is situated.
  • It can also be sent through electronic mode i.e. email.

(vi) A statement to be sent along with notice:
In case any special business is to be transacted in the general meeting, an explanatory statement to that effect is to be annexed to the notice.

(vii) Omission to give notice:
If notice is not served to one or more members deliberately, the meeting stands invalid.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 6 Directors and Key Managerial Personnel of a Company

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 6 Directors and Key Managerial Personnel of a Company Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board 11th Secretarial Practice Important Questions Chapter 6 Directors and Key Managerial Personnel of a Company

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
DIN means __________
(a) Director Identification Number
(b) Secretary Identification Number
(c) Doctor Identification Number
Answer:
(a) Director Identification Number

Question 2.
Private company requires __________ Directors.
(a) 3
(b) 2
(c) 1
Answer:
(b) 2

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 6 Directors and Key Managerial Personnel of a Company

Question 3.
COO means __________
(a) Chief Operating Officer
(b) Chief Financial Officer
(c) Chief Organization Officer
Answer:
(a) Chief Operating Officer

Question 4.
CS means __________
(a) Company Secretary
(b) Company Standard
(c) Chief Store Manager
Answer:
(a) Company Secretary

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) DIN(1) Whole-time Director
(b) Executive Director(2) Chief Executive Officer
(c) Key Managerial Personnel(3) Alternate Director
(d) Company Secretary(4) Director Identification Number
(e) Chief Financial Officer(5) Member of ICWA
(6) Officer responsible for Company’s finance
(7) Member of ICSI
(8) Officer responsible for Company’s Management

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) DIN(4) Director Identification Number
(b) Executive Director(1) Whole-time Director
(c) Key Managerial Personnel(2) Chief Executive Officer
(d) Company Secretary(7) Member of ICSI
(e) Chief Financial Officer(6) Officer responsible for Company’s finance

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
DIN means.
Answer:
Director Identification Number

Question 2.
This is an audit that checks the compliance of the company.
Answer:
Secretarial Audit

Question 3.
It aims to achieve and integrate corporate practices to all companies.
Answer:
Secretarial Standard

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 6 Directors and Key Managerial Personnel of a Company

Question 4.
As a principal officer of the company.
Answer:
Secretary

Question 5.
A Director who is in Whole Time Employment of the company.
Answer:
Whole Time Director

Question 6.
A first secretary appointed by the promoter.
Answer:
Pro-tem Secretary

Question 7.
Written proceeding of the meeting.
Answer:
Minutes

Question 8.
A person holding shares of nominal value ₹ 20,000.
Answer:
Small shareholders

Question 9.
Shares are required to be bought by the directors.
Answer:
Qualification shares

Question 10.
The person nominated on the Board by a dominant shareholder.
Answer:
Nominee Director

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 6 Directors and Key Managerial Personnel of a Company

Question 11.
The director is in full-time employment with the company.
Answer:
Executive Director or Whole Time Director

Question 12.
Director designated as ‘Outside Director’.
Answer:
Nonexecutive Director

Question 13.
Fees paid to Directors for attending a Board meeting
Answer:
Sitting fees

1D. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
A Directors include whole-time employment of company is called WTD.
Answer:
True

Question 2.
DIN is required for Directorship.
Answer:
True

Question 3.
Secretarial audit checks the compliance of the company.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 6 Directors and Key Managerial Personnel of a Company

Question 4.
Secretary is not the principal officer of the company.
Answer:
False

Question 5.
Not providing guidance to the Board of Directors of the company is a general duty of the secretary.
Answer:
False

1E. Find the odd one.

Question 1.
Directors as Agents, as managing partners, As a company secretary.
Answer:
As a company secretary

Question 2.
First Directors, Casual vacancy, Audit.
Answer:
Audit

Question 3.
Chief Executive Officer, Chief Financial Officer, Promoter.
Answer:
Promoter

1F. Complete the sentences.

Question 1.
Statutory duties of secretary is to make all meetings __________
Answer:
minutes

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 6 Directors and Key Managerial Personnel of a Company

Question 2.
There is no prohibition on having more than one in a company __________
Answer:
Managing Director

Question 3.
CFO is __________
Answer:
Chief Financial Officer

Question 4.
WTD means __________
Answer:
Whole Time Director

Question 5.
KMP is __________
Answer:
Key Managerial Personnel

1G. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Managing Director…………………………..
(2) …………………….ICSI passed
(3) Manager…………………………..
(4) Secretarial AuditChecks the Legislations

(Substantial powers, Fulltime employee, Secretary, Checks the legislations)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Managing DirectorSubstantial powers
(2) SecretaryICSI passed
(3) ManagerFull-time employee
(4) Secretarial AuditChecks the Legislations

Question 2.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) First Director……………………….
(2) …………………….Key Managerial Personnel
(3) Pro-tem Secretary……………………….
(4) Secretarial Standards……………………….

(First Secretary, Appointed by the Promoter, Formulated by ICSI, Whole Time Director)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) First DirectorAppointed by the Promoter
(2) Whole Time DirectorKey Managerial Personnel
(3) Pro-tem SecretaryFirst Secretary
(4) Secretarial StandardsFormulated by ICSI

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
What do you mean by Nominee Director?
Answer:
The person nominated on the board by a major/dominant shareholder is known as the nominee director.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 6 Directors and Key Managerial Personnel of a Company

Question 2.
What do you mean by Independent Director?
Answer:
Independent Director is a director other than managing director, whole-time director, or a nominee director.

Question 3.
Which Companies have to appoint a Woman Director?
Answer:
Every listed company and the public company has a paid-up share capital of Rs. 100 crores or more and whose turnover is Rs. 300 crores or more, have to appoint a Woman Director.

Question 4.
What do you mean by Alternate Director?
Answer:
It means a director who is nominated by the board to act in the place of a director in his absence.

Question 5.
Who is in full-time employment with the company?
Answer:
The executive director (WTD) is in full-time employment with the company.

Question 6.
What do you mean by Qualification shares?
Answer:
Qualification shares are those shares that are to be bought by the intending director, so as to become a director of a company.

1I. Correct the underlined word and rewrite the following sentences.

Question 1.
RIN is the unique identification number of the director.
Answer:
DIN is the unique identification number of the director.

Question 2.
Whole-time Director is not involved in the day-to-day management of the company.
Answer:
Non-Executive Director is not involved in the day-to-day management of the company.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 6 Directors and Key Managerial Personnel of a Company

Question 3.
A company having paid-up share capital of ₹ 10 crores or more has to appoint a Woman Director.
Answer:
A company having paid-up share capital of ₹ 100 crores or more has to appoint a Woman Director.

Question 4.
Big Shareholder’s Directors is not a mandatory appointment.
Answer:
Small Shareholder’s Directors is not a mandatory appointment.

Question 5.
Directors are regarded as an employee of the company.
Answer:
Directors are regarded as an elected representatives of shareholders of the company.

Question 6.
A small shareholder is a person holding shares of a maximum of ₹ 50,000.
Answer:
A small shareholder is a person holding shares of a maximum of ₹ 20,000.

Question 7.
The manager needs to be the director of the company.
Answer:
The managing director needs to be the director of the company.

2. Explain the following Terms/Concepts.

Question 1.
Pro-tem Secretary
Answer:
The first secretary appointed by the promoters of the company is termed as Pro-tem Secretary. He may or may not be appointed as a regular secretary by the Board.

Question 2.
Sitting Fees
Answer:
Fees paid to the director for attending Board or Committee meeting is called as Sitting fees. It may extend up to Rs. one lakh also.

3. Answer in brief.

Question 1.
State the importance of DIN.
Answer:
Importance of DIN:

  • It helps the investors to take accurate and appropriate decisions, as through DIN they get to know the composition of top management of the company.
  • It helps to handle the problems arising due to the company creating fraud after raising capital from the investors.
  • It helps to detect and handle offenses committed by a particular Director.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 6 Directors and Key Managerial Personnel of a Company

Question 2.
What are the general duties of a Company Secretary?
Answer:
General duties depend on the size and nature of the business.
Some of the general duties are as follows:

  • To provide guidance to the Board and Director with respect to their duties, responsibilities, and powers.
  • To represent before different regulators and authorities and discharge different duties under the Act.
  • To assist the Board in the conduct of the affairs of the company.
  • To assist and advise the Board in ensuring good corporate governance.
  • To perform all the duties that may be assigned by the Board from time to time.

Question 3.
State the rights of a Company Secretary.
Answer:
Rights of a Company Secretary: Rights are given to the Secretary by the Companies Act, Board of Directors, and the Shareholders.
The rights of the Company Secretary are given below:

  • Right to control and supervise the working of his department.
  • Right to be indemnified by the company if any loss is suffered by Secretary while performing or discharging his duties.
  • Right to sign a document requiring authentication.
  • Right to get remuneration as an employee of the company.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Important Questions Chapter 6 Directors and Key Managerial Personnel of a Company

Question 4.
State the importance of Secretarial Audit?
Answer:
Importance of Secretarial Audit:

  • It provides a mechanism that monitors the compliance requirements.
  • It detects errors and mistakes in compliance with companies’ rules and regulations mechanism.
  • It prevents the company from the risk and losses due to non-compliance.
  • It builds the confidence of regulators, management, and stakeholders.
  • Investors feel relaxed that the company is following a disciplined approach towards management.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Correspondence with Statutory Authorities

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Correspondence with Statutory Authorities Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Correspondence with Statutory Authorities

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
_____________ is the main authority to regulate the administration of Companies Act, 2013 in India.
(a) MCA
(b) Company Secretary
(c) Board of Directors
Answer:
(a) MCA

Question 2.
The headquarters of MCA is at _____________
(a) Mumbai
(b) New Delhi
(c) Pune
Answer:
(b) New Delhi

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Correspondence with Statutory Authorities

Question 3.
To administer the provisions of the Companies Act, 2013 is the objective of _____________
(a) MCA
(b) ROC
(c) Directors
Answer:
(a) MCA

Question 4.
_____________ is responsible for registering companies.
(a) ROC
(b) SEBI
(c) Auditors
Answer:
(a) ROC

Question 5.
The Certificate of Incorporation is issued by _____________
(a) ROC
(b) MCA
(c) NCLT
Answer:
(a) ROC

Question 6.
_____________ can strike off or remove the name of a company from the Register of Companies.
(a) MCA
(b) ROC
(c) SEBI
Answer:
(b) ROC

Question 7.
Central Government exercises administrative control over ROCs through the _____________
(a) MCA
(b) SEBI
(c) Regional Directors
Answer:
(c) Regional Directors

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Correspondence with Statutory Authorities

Question 8.
_____________ is the quasi-judicial body set up by the Central Government to grant certain approvals and decide disputes under the provisions of the Companies Act.
(a) MCA
(b) ROC
(c) NCLT
Answer:
(c) NCLT

Question 9.
_____________ can hear appeals against the orders issued by NCLT.
(a) NCLAT
(b) SEBI
(c) MCA
Answer:
(a) NCLAT

Question 10.
An appeal against the order of NCLAT can be filed in the _____________
(a) MCA
(b) SEBI
(c) Supreme Court
Answer:
(c) Supreme Court

Question 11.
_____________ was established as a statutory body to regulate the securities market in India.
(a) NCLT
(b) MCA
(c) SEBI
Answer:
(c) SEBI

Question 12.
_____________ regulates the functioning of Stock Exchange in India.
(a) SEBI
(b) MCA
(c) ROC
Answer:
(a) SEBI

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Administration of Companies Act, 2013(1) SEBI
(b) ROC(2) Hears appeals against orders of NCLT
(c) NCLAT(3) NCLT
(d) Regulator of Securities Market(4) Incorporation of companies
(e) Quasi-judicial body(5) MCA
(6) Board of directors
(7) Companies Act 2013
(8) Regional Director
(9) Chennai
(10) Liquidator

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Administration of Companies Act, 2013(5) MCA
(b) ROC(4) Incorporation of companies
(c) NCLAT(2) Hears appeals against orders of NCLT
(d) Regulator of Securities Market(1) SEBI
(e) Quasi-judicial body(3) NCLT

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
The main authority is concerned with the administration of the Companies Act.
Answer:
MCA

Question 2.
The organization is responsible for administering the Companies Act and regulating professional bodies like ICAI, ICSI, etc.
Answer:
MCA

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Correspondence with Statutory Authorities

Question 3.
The authority which issues Certificate of Incorporation to company.
Answer:
ROC

Question 4.
Every company has to apply for incorporation to this authority situated in the state where its head office is to be located.
Answer:
ROC

Question 5.
The authority that handles corporate civil disputes in India.
Answer:
NCLT

Question 6.
An appeal against the orders of NCLT is heard by this authority.
Answer:
NCLAT

Question 7.
Regulator of the securities market in India.
Answer:
SEBI

Question 8.
An institution that regulates the functioning of stock exchanges and intermediaries in the securities market.
Answer:
SEBI

1D. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
MCA regulates the functioning of the corporate sector as well as administers the Companies Act.
Answer:
True

Question 2.
MCA has no supervisory authority over professional bodies like ICSI, ICAI, etc.
Answer:
False

Question 3.
ROC is concerned with the registration of companies.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Correspondence with Statutory Authorities

Question 4.
On payment of fees, ROC allows the public to inspect certain documents filed with it.
Answer:
True

Question 5.
NCLT has jurisdiction over proceedings on matters of disputes arising under the Companies Act.
Answer:
True

Question 6.
NCLAT can hear appeals against the order of NCLT.
Answer:
True

Question 7.
NCLAT may confirm, modify or reject the orders passed by the NCLT.
Answer:
True

Question 8.
SEBI protects the interest of investors in the securities market.
Answer:
True

Question 9.
ROC is the regulator of the securities market.
Answer:
False

1E. Complete the sentences.

Question 1.
Administration of Companies Act and other laws related to corporate world is the responsibility of _____________
Answer:
MCA (Ministry of Corporate Affairs)

Question 2.
Registration of companies is done by _____________
Answer:
ROC (Registrar of Companies)

Question 3.
The authority which handles corporate civil disputes is called as _____________
Answer:
NCLT (National Company Law Tribunal)

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Correspondence with Statutory Authorities

Question 4.
The authority which hears appeals against the orders of NCLT is called as _____________
Answer:
NCLAT (National Company Law Appellate Tribunal)

1F. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Regulator of Securities Market……………………….
(2) MCA……………………….
(3) ……………………Hears appeals against orders of NCLT

(NCLAT, Administers Companies Act, SEBI)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Regulator of Securities MarketSEBI
(2) MCAAdministers Companies Act
(3) NCLATHears appeals against orders of NCLT

1G. Answer in one sentence.

Question 1.
Name the authority which administers the Companies Act and Partnership Act.
Answer:
MCA (Ministry of Corporate Affairs).

Question 2.
Name the authority attached to the High Court which helps in the winding up of companies.
Answer:
The authority attached to the High Court which helps in the winding up of Companies is the Official Liquidator.

1H. Correct the underlined word and rewrite the following sentences.

Question 1.
ROC supervises and controls the operations of stock exchanges in India.
Answer:
SEBI supervises and controls the operation of stock exchanges in India.

Question 2.
An appeal can be made against the order issued by NCLT to NCLAT within 90 days.
Answer:
An appeal can be made against the order issued by NCLT to NCLAT within 45 days.

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Ministry of Corporate Affairs (MCA)
Answer:

  • The MCA is primarily concerned with the administration of the Companies Act, 2013.
  • The MCA is responsible to prevent practices from having an adverse effect on competition, to promote and sustain competition in markets.
  • MCA supervises certain professional bodies like the Institute of Chartered Accountants of India. (ICAI), Institute of Company Secretaries of India (ICSI), Institute of Cost Accountants of India.
  • It works with the help of Regional Directors, ROC, and Official Liquidator.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Correspondence with Statutory Authorities

Question 2.
Registrar of Companies (ROC)
Answer:
The Registrar of Companies (ROC) is an office under the Ministry of Corporate Affairs (MCA) which deals with the administration of Companies and Limited Liability Partnerships in India.

  • At present 22 Registrar of Companies is operating in all major states.
  • States like Tamilnadu and Maharashtra have more than one ROC.
  • ROC is a full-time field officer who has wide powers and responsibilities in administering the Companies Act.
  • ROC has to examine various documents filed with it by the companies in compliance with the Companies Act, 2013.
  • The ROC has to take decisions on documents filed with it and reply within 30 days from the date of filing the documents.

Question 3.
National Company Law Tribunal (NCLT)
Answer:

  • The Central Government has constituted National Company Law Tribunal in June 2016.
  • It is a quasi-judicial body, which grants approvals and handles Corporate Civil Disputes.
  • The Tribunal operates through 15 ‘Benches’ consisting of 2 members i.e. a judicial member and a technical member.
  • The Tribunal has to dispose of every application or petition within 3 months of receiving it.
  • An appeal against the order of NCLT can be made to National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT).

Question 4.
National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT)
Answer:
National Company Law Appellate Tribunal was constituted for hearing appeals against the orders of the National Company Law Tribunal.

  • NCLAT is also the Appellate Tribunal for hearing appeals against the order passed by the Insolvency and Bankruptcy Board of India.
  • It is headed by a chairperson and has a maximum of 11 members comprising of judicial and technical members.
  • An appeal can be made against the order issued by NCLT to NCLAT within 45 days.
  • An appeal can be made against the orders of NCLAT to Supreme Court within 60 days.

Question 5.
Securities and Exchange Board of India (SEBI)
Answer:

  • SEBI was established in 1992 as a statutory body to regulate the Securities Market in India.
  • Its head office is in Mumbai.
  • It supervises and controls the operations of Stock Exchanges, Companies issuing securities, and other intermediaries like Underwriters, Merchant Bankers, Brokers, etc.
  • It protects and safeguards the interest of the investors in the security market.
  • The main objective is to regulate the functioning of securities markets and stock exchanges.
  • It develops a code of conduct for fair practices by intermediaries.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Correspondence with Statutory Authorities

3. Answer in brief.

Question 1.
State the powers of ROC.
Answer:
The Registrar of Companies (ROC) is an office under the Ministry of Corporate Affairs (MCA) which deals with the administration of Companies and Limited Liability Partnerships in India. At present 22 Registrar of Companies is operating in all the major states. States like Tamilnadu and Maharashtra have more than one ROC. ROC is a full-time field officer who has wide powers and responsibility in administering the Companies Act.

Following are the powers of ROC:

  • To extend the time of the Annual General Meeting other than the first AGM by a period not more than 3 months.
  • To inspect or call for books of account, other books, and papers.
  • To seek in writing any information or explanation with regard to any document furnished to ROC.
  • Seek the Special Court to issue an order for seizure of books and papers of the company, if the ROC feels that such records may be destroyed, altered, or falsified.
  • To strike off the name of a company from the Registrar of Companies.

Question 2.
State the powers of NCLT.
Answer:
Meaning of NCLT:
The Central Government has constituted National Company Law Tribunal in June 2016. The NCLT is a quasi-judicial body, which grants approvals and handles Corporate Civil disputes.

Powers of NCLT:

  • To hear and decide all proceedings related to compromise, arrangement, and reconstruction of a company.
  • To hear and decide all winding up petitions on the ground of inability to pay its debts and on other grounds.
  • To hear and decide petition for an extension of time for repayment of deposits.
  • To hear and decide cases pertaining to oppression and mismanagement of a company.
  • To call for holding AGM or EOGM of a company.
  • To direct a company not to dispose of funds of a company and to freeze the assets of a company for being used against the interest of the company.
  • To hear and decide grievances of rejection in transferring shares and securities.

Question 3.
What are the objectives of MCA?
Answer:
The MCA is primarily concerned with the administration of the Companies Act, 2013.
It frames the rules and regulations for regulating the functioning of the corporate sector in accordance with the law.

Objectives of MCA:

  • To administer the provisions of the Companies Act, 2013, and other allied laws.
  • To quickly identify non-compliance with the Companies Act.
  • To encourage companies to improve Corporate Governance and adopt responsible business practices.
  • To promote fair competition.
  • To make available to the public, corporate data.
  • To offer various services to the stakeholders.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Correspondence with Statutory Authorities

4. Justify the following statements.

Question 1.
The MCA was set up by Central Government to fulfill certain objectives.
Answer:
The MCA is primarily concerned with the administration of the Companies Act, 2013.
It frames the rules and regulations for regulating the functioning of the corporate sector in accordance with the law.

Objectives of MCA:

  • To administer the provisions of the Companies Act, 2013, and other allied laws.
  • To quickly identify non-compliance with the Companies Act.
  • To encourage companies to improve Corporate Governance and adopt responsible business practices.
  • To promote fair competition.
  • To make available to the public, corporate data.
  • To offer various services to the stakeholders.

Question 2.
The Companies Act, 2013 has given certain Powers to ROC.
Answer:
The Registrar of Companies (ROC) is an office under the Ministry of Corporate Affairs (MCA) which deals with the administration of Companies and Limited Liability Partnerships in India. At present 22 Registrar of Companies is operating in all the major states. States like Tamilnadu and Maharashtra have more than one ROC. ROC is a full-time field officer who has wide powers and responsibility in administering the Companies Act.

Following are the powers of ROC:

  • To extend the time of the Annual General Meeting other than the first AGM by a period not more than 3 months.
  • To inspect or call for books of account, other books, and papers.
  • To seek in writing any information or explanation with regard to any document furnished to ROC.
  • Seek the Special Court to issue an order for seizure of books and papers of the company, if the ROC feels that such records may be destroyed, altered or falsified.
  • To strike off the name of a company from the Registrar of Companies.

Question 3.
The Central Government has empowered NCLT with certain powers.
Answer:
Meaning of NCLT:
The Central Government has constituted National Company Law Tribunal in June 2016. The NCLT is a quasi-judicial body, which grants approvals and handles Corporate Civil disputes.

Powers of NCLT:

  • To hear and decide all proceedings related to compromise, arrangement, and reconstruction of a company.
  • To hear and decide all winding up petitions on the ground of inability to pay its debts and on other grounds.
  • To hear and decide petition for an extension of time for repayment of deposits.
  • To hear and decide cases pertaining to oppression and mismanagement of a company.
  • To call for holding AGM or EOGM of a company.
  • To direct a company not to dispose of funds of a company and to freeze the assets of a company for being used against the interest of the company.
  • To hear and decide grievances of rejection in transferring shares and securities.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Correspondence with Statutory Authorities

5. Attempt the following.

Question 1.
Write a letter to ROC seeking an extension of time to hold the AGM.
Answer:

STARTRACK LIMITED
Registered Office: Galaxy House
Rainbow Township, Mira Road, Mumbai – 400609
CIN: L13471 MH 2012 PLC 000222

Phone: 022-22135649, 91-9910190332

Website: www.startracklimited.com
Email: [email protected]

Date: 30th July 2019.

Ref No: ROC/AGM – 99.
The Registrar of Companies
Churchgate,
Mumbai – 400019.

Sub: Extension of time for holding 6th Annual General Meeting.

Dear Sir,

As per the Companies Act, 2013, our Company must hold its 6th Annual General Meeting on or before 30th September 2019, for the financial year ending on 31st March 2019

We are extremely sorry to inform, that due to most of our directors are on travel abroad during that period, we will not be able to hold the Annual General Meeting before 30th September 2019.

We, therefore, request you to grant us an extension period of two months for holding the said AGM i.e. up to 30th November 2019.

We will be highly obliged if you grant us the permission to extend the said meeting.

Thanking you,

Yours faithfully,
for STAR TRACK LIMITED.
Sign
Company Secretary

Encl: Copy of Annual Report 2017-18.

Question 2.
Write a letter to MCA with regard to ‘Ticket Raising’.
Answer:

STARTRACK LIMITED
Registered Office: Galaxy House
Rainbow Township, Mira Road, Mumbai – 400609
CIN: L13471 MH 2012 PLC 000222

Phone: 022-22135649, 91-9910190332

Website: www.startracklimited.com
Email: [email protected]

Date: 1st April 2019.

Ref No: MCA/ST – 19
The Manager
(Web-service Dept)
Vaibhav Apartment,
Vaibhav Nagar,
New Delhi – 110003

Sub: Difficulty in downloading e-form.

Dear Sir,

This is to inform you that company is intending to download e-form (Form SH-7) to intimate the ROC about the alteration made in the share capital of our company.

However, we are not able to download the form due to some technical error, and the message that pops up on pressing the ‘ENTER’ button is “The file is damaged and cannot be repaired”.

In spite of our repeated effort, we are not able to download the form. So we earnestly request you to look into the matter at your earliest.

Also, let us know the next step to resolve the above matter.

Thanking you,

Yours faithfully,
for STAR TRACK LIMITED.
Sign
Company Secretary

Encl: Copy of message as appearing on the website.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 12 Correspondence with Statutory Authorities

Question 3.
Write a reply to a complaint by the Investor.
Answer:

STARTRACK LIMITED
Registered Office: Galaxy House
Rainbow Township, Mira Road, Mumbai – 400609
CIN: L13471 MH 2012 PLC 000222

Phone: 022-22124745, 91-9920380555

Website: www.startracklimited.com
Email: [email protected]

Date: 2nd June 2019.

Ref No: IC/ 219.
Ms.Vaishali Rane,
Birla House,
Bhagwati Road,
Kandivli (W).
Mumbai – 400018.

Sub: Non-Receipt of Annual Report.

Dear Sir,

We are in receipt of your letter dated 20th May 2019 regarding the non-receipt of the Annual Report.

As per the Companies Act, 2019, we have sent by post to all the members, the notice of 8th AGM along with the Annual Report well in advance, as per the address provided by you in our Register of Members.

It is however unfortunate to know that you have not received the Notice and the Annual report. We are once again sending you the same to the address mentioned in your letter.

Yours faithfully,
for STAR TRACK LIMITED
Sign
Company Secretary

Encl: Annual Report 2018-19
CC to: SEBI

Question 4.
Write a letter to NCLT seeking an extension of time to repay Public Deposits.
Answer:

STARTRACK LIMITED
Registered Office: Galaxy House
Rainbow Township, Mira Road, Mumbai – 400609
CIN: L13471 MH 2012 PLC 000222

Phone: 022-22135649, 91-9910190332

Website: www.startracklimited.com
Email: [email protected]

Date: 30th July 2019.

Ref No: NCLT/99
The National Company Law Tribunal Board.
‘C’ wing, 25th Floor, Priyadarshini Bhavan,
M.G. Road,
New Delhi – 110004.

Sub: Extension of time to repay Pubic Deposit.

Sir,

The company had accepted Public Deposits worth 20 lacs on 1st April 2016 for a period of two years. The Deposits are to be repaid on or before 31st March 2018.

However, as the company is passing through financial problems, we are is unable to repay deposits on the above-mentioned date.

The board held a meeting on 29th December 2017 and passed a resolution for seeking an extension from NCLT for a period of three months, to repay deposits. Therefore, we request you to grant us an extension for three months to repay it.

Copy of the petition is attached in two sets. We assure you that the company will pay the deposits on or before 30th June 2019.

Yours faithfully,
for STAR TRACK LIMITED
Sign
Company Secretary

Encl:

  1. Certified copy of Board Resolution.
  2. Petition for Extension of time.
  3. Challan for fees paid.

 

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
A company usually opens _____________ account in a bank.
(a) Current
(b) Saving
(c) Recurring
Answer:
(a) Current

Question 2.
Bank is a _____________ institution.
(a) financial
(b) social
(c) cultural
Answer:
(a) financial

Question 3.
The appointment of banker is usually made by the _____________
(a) Board of Directors
(b) Secretary
(c) Chairman
Answer:
(a) Board of Directors

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

Question 4.
Resolution for opening Bank Account is passed in the _____________ meeting.
(a) Board
(b) Statutory
(c) Annual General
Answer:
(a) Board

Question 5.
Bank provides overdraft facility to _____________ account holder.
(a) Current
(b) Saving
(c) Fixed Deposit
Answer:
(a) Current

Question 6.
_____________ is used for depositing cash into a bank account.
(a) Pay-in-slip
(b) Withdrawal slip
(c) Cheque
Answer:
(a) Pay-in-slip

Question 7.
Borrowing/Accepting and lending money are considered as _____________ functions of bank.
(a) Primary
(b) Secondary
(c) Agency
Answer:
(a) Primary

Question 8.
Withdrawals are not permitted from the _____________ deposit account.
(a) Fixed
(b) Current
(c) Savings
Answer:
(a) Fixed

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

Question 9.
_____________ account is suitable to salaried people.
(a) Savings
(b) Current
(c) Fixed
Answer:
(a) Savings

Question 10.
Generally Interest is not paid on _____________ deposit account.
(a) Current
(b) Saving
(c) Fixed
Answer:
(a) Current

Question 11.
A deposit which is kept for fixed period in bank is called _____________ deposit.
(a) Fixed
(b) Current
(c) Recurring
Answer:
(a) Fixed

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Lost cheque(1) Board of Directors
(b) Appointment of Banker(2) Higher rate of interest
(c) Cash credit(3) Used for depositing cash and cheque
(d) Fixed Deposit Account(4) Stop Payment
(e) Savings Account(5) Restrictions on withdrawals
(f) Pay-in-slip(6) Separate Account
(g) Overdraft facility(7) Current Account
(8) Recurring Account
(9) Shareholders
(10) No interest is paid
(11) Used for withdrawing amount from the account
(12) Long term credit facility
(13) Certain restrictions on withdrawals
(14) Dealing in foreign exchange

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Lost cheque(4) Stop Payment
(b) Appointment of Banker(1) Board of Directors
(c) Cash credit(6) Separate Account
(d) Fixed Deposit Account(2) Higher rate of interest
(e) Savings Account(5) Restrictions on withdrawals
(f) Pay-in-slip(3) Used for depositing cash and cheque
(g) Overdraft facility(7) Current Account

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
A slip is used for depositing cash and cheque in the Bank account.
Answer:
Pay-in-slip

Question 2.
Permission to withdraw excess amount from Current Account.
Answer:
Overdraft

Question 3.
Separate loan account under which the short-term loan facility is given by the bank to the business.
Answer:
Cash credit

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

Question 4.
The short-term credit facility is given by the bank to the current account holder.
Answer:
Overdraft

Question 5.
The account is generally opened by the business organization.
Answer:
Current Account

Question 6.
The request of Secretary to the bank not to make the payment of the cheque.
Answer:
Stop payment request

Question 7.
The type of account for which a higher rate of interest is paid to bank depositors.
Answer:
Fixed Deposit Account

Question 8.
The slip is used for withdrawing money from Savings Account.
Answer:
Withdrawal Slip

Question 9.
Negotiable Instrument which can be discounted with the bank.
Answer:
Bill of exchange

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

1D. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
Joint Stock Company opens Current Account.
Answer:
True

Question 2.
Generally, no interest is paid by the bank on the Current Account.
Answer:
True

Question 3.
In cash credit, the customer’s account is credited by the bank with the sanctioned amount.
Answer:
True

Question 4.
Board resolution is not required to open the Current Account with the bank.
Answer:
False

Question 5.
The bank account of the company is operated by shareholders.
Answer:
False

Question 6.
Overdraft facility is granted to Savings account holders.
Answer:
False

Question 7.
Bank correspondence should be brief and to the point.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

Question 8.
It is necessary to instruct the bank to stop the payment of a cheque that is lost.
Answer:
True

Question 9.
A bank overdraft facility is a long-term facility.
Answer:
False

Question 10.
Banks grant long-term loans only.
Answer:
False

1E. Find the odd one.

Question 1.
Saving Deposit, Recurring Deposit, Cash Credit. Fixed Deposit
Answer:
Cash Credit

Question 2.
Overdraft, Fixed Deposit, Discounting of Bills, Cash Credit
Answer:
Fixed Deposit

1F. Complete the sentences.

Question 1.
A financial institution which receives deposits and lends money is called as _____________
Answer:
Bank

Question 2.
Accepting deposits and lending money are the primary functions of _____________
Answer:
Commercial Bank/Bank

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

Question 3.
A facility under which a customer can overdraw money from his account is called as _____________
Answer:
Overdraft facility

Question 4.
Overdraft facility is given to _____________
Answer:
Current Account Holder

1G. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Overdraft…………………………
(2) Primary Function………………………..
(3) International Trade Transactions………………………..
(4) ………………………Current Account

(Accepting Deposits, Current Account, Letter of Credit, Businessman)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) OverdraftCurrent Account
(2) Primary FunctionAccepting Deposits
(3) International Trade TransactionsLetter of Credit
(4) BusinessmanCurrent Account

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
What is a Letter of Credit?
Answer:
A letter of credit is a payment method generally used for international trade transactions. Letter of credit is issued by a bank on behalf of its client, promising to pay a certain amount of money to the seller, in case the buyer fails to pay it.

Question 2.
Which facility is given to the Current Account holder?
Answer:
Overdraft facility is given to Current Account Holder by the Bank.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

Question 3.
What do you mean by stop payment of cheque?
Answer:
When a cheque is issued by the company, there is a possibility of misplacement of the cheque or loss in transit. Then it is necessary to inform the bank to stop payment of such cheque.

1I. Correct the underlined word and rewrite the following sentences.

Question 1.
Accepting deposits is the secondary function of Banks.
Answer:
Accepting deposits is the primary function of Banks.

Question 2.
Businessman opens Fixed Deposit Account.
Answer:
Businessman opens Current Account.

Question 3.
Under cash credit facility businessman/account holder can overdraw from his account.
Answer:
Under an overdraft facility, a businessman/account holder can overdraw from his account.

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Bank
Answer:
A bank is a financial institution, in which people deposit their idle or surplus cash, and those who need funds borrow from banks.

Question 2.
Demand Deposits
Answer:
The deposits which are repayable on demand are called Demand Deposits.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

Question 3.
Time Deposits
Answer:
The deposits which are not repayable on demand are called Time Deposits.

Question 4.
Savings Deposits
Answer:
To encourage saving habit among the people, the bank allows depositors to open a savings account. There are restrictions on the frequency and amount of withdrawals.

Question 5.
Current Deposits
Answer:
This account is normally opened by businessmen, firms, or companies. There is no limit on the amount or number of withdrawals.

Question 6.
Recurring Deposits
Answer:
The account which encourages the customers to make regular savings and to deposit a fixed sum of money for a specific period of time is called Recurring Deposits.

Question 7.
Fixed Deposits
Answer:
Fixed Deposits are the deposits received for a fixed period. The rate of interest is high for fixed deposits. The longer the period of deposit, the higher is the rate of interest.

Question 8.
Loans
Answer:
A loan granted for a specific time period against personal security, gold or silver, and other moveable or immovable assets is called a term loan.

Question 9.
Advances
Answer:
Advances is a credit facility provided by the bank to its customers. It differs from loans in the sense that loans may be granted for a longer period, while advances are for a shorter period.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

Question 10.
Cash Credit
Answer:
Under a cash credit facility, a bank allows the borrower to withdraw amounts up to the specified limit. Such credits are allowed against the security of stock of raw material, finished goods, etc.

Question 11.
Overdraft
Answer:
It is a facility where the bank allows its customers to overdraw an amount up to a particular limit. Such facility is allowed against collateral securities like shares, FDR, LIC Policy, etc.

Question 12.
Discounting of Bill
Answer:
It is a short-term finance facility provided by the bank to its customers by allowing discounting of bills and making payment of bills before their due date.

Question 13.
Letter of Credit
Answer:
A letter of credit is a payment method generally used for international trade transactions. A letter of credit is issued by a bank on behalf of its client, promising to pay a certain amount of money to the seller in case the buyer fails to pay it.

Question 14.
Stop payments of cheque
Answer:
When a cheque is sent by the Company, there is a possibility of misplacement of cheque or loss in transit. In that case, it is necessary to inform the bank to stop the payment of such cheques.

3. Distinguish between the following.

Question 1.
Current Account and Savings Account.
Answer:

BasisCurrent AccountSavings Account
1. MeaningIt is a type of bank account that is generally opened by the businessman to carry out their business activities.It is a type of bank account which is opened by salaried and household people with an aim of saving their part of the income and earn interest.
2. WithdrawalsThere are no restrictions on the number of withdrawals. They can withdraw money by cheque.There are restrictions over the number of withdrawals. They can withdraw money either by cheque or by withdrawal slip.
3. FacilitiesSuch account holder gets the facilities of Passbook, Cheque Book, Statement of Account and Pay-in-Slip Book.Such account holders get the facilities of Passbook, Cheque Book, and Pay-in-Slip Book.
4. Rate of InterestGenerally, no interest is allowed on the Current Account. If it is allowed it is a very nominal rate.The rate of interest on the Saving Account is higher than the Current Account but less than fixed deposits.
5. Overdraft facilityOverdraft facility is allowed to Current Account holders.Overdraft facility is not allowed to Saving Account holder.
6. SuitabilityIt is suitable for traders, business firms, and institutions.It is suitable for salary earners, households, and fixed income groups.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

Question 2.
Loan and Overdraft
Answer:

BasisLoanOverdraft
1. MeaningAmount granted for a specific period of time, against personal security, gold or silver, and other movable or immovable assets is called a loan.Overdraft is a credit facility granted by the bank to Current account holders. Under an overdraft facility, the bank allows its customers to overdraw an amount up to a particular limit.
2. EligibilitySavings account, Fixed, Recurring, and Current account holders are eligible for the loan facilities.Only Current account holders are eligible for an overdraft facility.
3. DurationThe loan is a long period facility.Overdraft is a short period facility.
4. PurposeThe purpose is to meet long-term requirements.The purpose is to meet short-term working capital requirements.
5. RepaymentThe amount of the loan may be repaid in installments or in a lump sum on its due date.The amount of overdraft is adjusted against the balance of Deposits in the Current account.
6. SecurityIt is provided against personal security, gold or silver, and other movable or immovable assets.It is provided against collateral securities like shares, FDR, LIC Policy, etc.

Question 3.
Fixed Deposit Account and Recurring Deposit Account.
Answer:

BasisFixed Deposit AccountRecurring Deposit Account
1. MeaningFixed Deposits are the deposits received for a fixed period of time.A Recurring Deposit account is that account where depositors regularly deposit a fixed amount for a specific period of time.
2. FacilitiesThe bank gives a Fixed Deposit Receipt to the Fixed Deposit holders.The bank gives a Pass Book and Pay-in-Slip book to Recurring Deposit holders.
3. Rate of InterestThe rate of interest allowed is higher. The longer the period of deposit, the higher will be the rate of interest.The rate of interest is less than Fixed Deposit Account.
4. SuitabilityIt is suitable for those people having surplus income in hand.It is suitable for fixed-income groups and lower-income groups.

4. Answer in brief.

Question 1.
What are the points to be kept in mind by a Secretary while corresponding with Banks?
Answer:
The following precautions must be taken by the secretary while corresponding with banks:

  • Prompt reply: For any correspondence with the bank, the reply must be sent without delay is the responsibility of a secretary.
  • Brevity/Conciseness: Secretary should provide maximum information in minimum words. A letter should not be lengthy. Unnecessary details, irrelevant information or explanation, lengthy paragraphs should be avoided.
  • Courtesy: The letter to the bank should show empathy, respect, and mutual understanding. It is helpful for getting favourable responses and built up goodwill for the organization.
  • Accuracy: While corresponding with Bank ‘Accuracy’ and ‘Perfectness’ are very important. Whatever information or data provided must be accurate. No haphazard remarks or statements are to be made.
  • Clarity: The secretary must provide true, factual updates and clear information about his organization to the banker. Clarity is required to avoid misunderstandings with bankers.

Question 2.
Under what circumstances will a secretary correspond with the Banks?
Answer:
The following are the circumstances under which a secretary has to correspond with the banks:
(i) Letter for opening a Current Account with the Bank:
The decision of opening a Current account is taken in the Board meeting by passing a resolution. The Board instructs the secretary for opening a Current account. The Secretary has to write a letter to the Bank accordingly and enclose the necessary documents.

(ii) Letter requesting a bank to stop payment of cheque:
When cheques are sent by Companies, there are possibilities of misplacement of cheques or loss in transit. Thus, it is necessary to inform the bank to stop the payment of such cheques.

(iii) Letter requesting a Bank for granting an overdraft facility:
Certain credit facilities are provided by the Bank to their customers. The Bank allows a Current Account holder to withdraw excess amount than the available balance. Secretary has to correspond with the bank to prevail this facility.

(iv) Letter requesting bank to issue a letter of credit:
A letter of credit is a payment method generally used for international trade transactions. Letter of credit is issued by Bank on behalf of its client promising to pay a certain amount of money to the seller in case the buyer fails to pay it. Secretary has to correspond with the bank to obtain this letter of credit.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

Question 3.
State the agency functions of Banks.
Answer:
Agency functions of banks are part of secondary functions.
Following are the agency functions of the Bank:

  • Bank collects the cheques and Bill of Exchange on behalf of the customers or account holders.
  • Bank collects dividends, interest, and salary and credits the account holder’s account.
  • Bank makes payment of rent, insurance premium, electricity bill, etc.
  • Bank act as a Depository Participant for purchase and sale of securities.
  • Transfer of money.
  • Fulfill standing instructions of depositors.
  • The bank acts as a trustee, an executor of the will, and an attorney for the account holder.
  • The bank acts as a Banker to the issue, Lead Manager, etc. for the companies.

Question 4.
State the utility functions of Banks.
Answer:
Commercial Bank provides general utility services to their customers or account holders to attract customers.
Utility functions of Banks are as follows:

  • Provide locker facility to customer utility function of banks are as follows.
  • Provide a letter of credit facility to account holders for international business transactions.
  • Helps to deal in Foreign Exchange.
  • Provide Credit cards, Debit cards, and A.T.M. facilities.
  • To assist in the purchase and sale of securities.
  • Provide traveler’s cheque to customers.

Question 5.
Explain the different types of Deposits.
Answer:
The Bank accepts two types of deposits from the people.
(i) Demand Deposits:
Demand Deposits are deposits, where money is repaid by the bank on the demand made by the depositors or customers of the bank.

Such deposit accounts are:
(a) Savings Deposits:
As the name indicate this account is opened and operated by that person who have regular and fixed income e.g. salary. In order to ‘save’ something out of current income, this account is opened.
Features of this account are:

  • It is mainly for saving purposes.
  • Money can be withdrawn on demand.
  • Minimum balance must be maintained.

(b) Current Deposits:
This account is opened by the businessman, firm, company, etc. for business purposes. There is no limit on the number of withdrawals. Generally, interest is not payable on this account. Overdraft facilities are also allowed to these depositors.

(ii) Time Deposits:
The deposits which are not repayable on demand are called ‘Time Deposits’. These deposits are payable after a specific period of time.

  • Fixed Deposits: In this deposit account, a certain sum is kept deposited for a fixed period. A higher rate of interest is paid on Fixed Deposit.
  • Recurring Deposits: In this deposit account, the customer deposit’s fixed amount on regular basis for a specific period. The money is deposited periodically. The rate of interest is more than Saving Deposits.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

5. Justify the following statements.

Question 1.
The secretary has to correspond with the Banks under certain circumstances.
Answer:
Following are the circumstance under which a secretary has to enter into correspondence with banks:

  • Letter for opening a Current account with Bank.
  • Letter requesting a bank to stop payment of the cheque.
  • Letter requesting a bank for granting overdraft facility.
  • Letter requesting a bank to issue a letter of credit.
  • Letter to a bank enquiring about new banking facilities.
  • Letter to the bank for a long-term loan.
  • Thus, the secretary has to correspond with the Banks under certain circumstances.

Question 2.
The secretary should observe certain precautions while corresponding with the Banks.
Answer:
The following precautions must be taken by the secretary while corresponding with the banks:

  • Secretary should give a prompt reply.
  • Secretary should take care that the letter should not be lengthy.
  • Unnecessary details should be avoided.
  • Not to use any harsh or rude words while corresponding with the banker.
  • Provide true factual updates and clear information about his organization to the bankers.
  • Thus, the secretary should observe certain precautions while corresponding with the Banks.

Question 3.
The primary functions of Commercial Banks include-Accepting deposits and Lending funds.
Answer:
The main object of a commercial bank is to accept deposits and lending money to customers or account holders:

  • To encourage the people who have surplus funds.
  • To encourage the saving habit among the people.
  • To give support to businessmen for opening a current account.
  • To encourage people to make regular savings.
  • To lend loans and advances through various modes i.e. short-term loan, medium-term loan, long term loan, overdraft facility, cash credit facility, and discounting of the bill of exchange, etc.
  • Thus, the primary functions of Commercial Banks include-Accepting deposits and Lending funds.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

Question 4.
The Bank accepts two types of deposits from the public i.e. Demand and Time Deposits.
Answer:

  • The basic aim of the bank is to pool the excess money to the bank and develop the habit of saving amount people.
  • Bank accepts deposits in two forms i.e. Demand Deposits and Time deposits.
  • Demand Deposits include – Current Deposits and Savings Deposits.
  • Time Deposits includes – Fixed Deposits and Recurring Deposits
  • Thus, the Bank accepts two types of deposits from the public i.e. Demand and Time Deposits.

Question 5.
There is a difference between Loans and Advances given by the Bank.
Answer:

  • Bank lends money in two ways – i.e. Loans and Advance.
  • The loan is granted for a specific period of time against personnel security, gold or silver, and other movable or immovable properties.
  • Advances is a credit facility provided by the bank to its customers against collateral securities like – shares, Government shares, F.D.R., L.I.C. Policy, Stock of raw materials, or finished goods.
  • Loans are granted for a longer period while Advances are granted for a shorter period.
  • Loans may be short-term, medium-term, or long-term while advances are in form of overdraft, cash credit, and discounting of bills.
  • Thus, there is a difference between Loans and Advances given by the Bank.

Question 6.
Overdraft facility is given only to current depositors.
Answer:
Overdraft is a credit facility allowed to current account holders:

  • Under an overdraft facility, the bank allows, customers, to withdraw an amount, up to a particular limit.
  • The collateral securities are usually accepted for an overdraft facility.
  • The rate of interest charged by commercial banks for overdraft is low.
  • Overdraft facility is given only to existing current depositors because they have good relations with the Bank.
  • Thus, an overdraft facility is given only to current depositors.

6. Attempt the following.

Question 1.
Write a letter to the bank for opening a Current Account.
Answer:

PRAGAT KRUSHI SEVA COMPANY LTD.
Registered office: Milind Sally Manjul,
Nashik Pune Highway, Sangamner
CIN: H353558 MH 2019 PLO 227244

Phone: 02425 – 223019
Fax: 02425 – 227230

Website: www.pragatksltd.com
Email: [email protected]

Date: 10th March 2019.

Ref No. BlbRbl212019
The Bank Manager, IDBI Bank,
New Nagar Road,
Jantar Raja Maidan,
Sangamner.

Sub: Opening of Current Account.

Dear Sir,

The Board of Directors of a company have passed a resolution on 3rd March 2019 to open a Current Account in your bank in the name of the company i.e. “PRAGAT KRUSHI SEVA COMPANY LTD.” and to appoint you as the company’s banker.

Please find enclosed herewith the following documents for the purpose of opening the Current Account of our company.

  1. Account opening form duly filled, signed and dated.
  2. Certified copy of Memorandum of Association.
  3. Certified copy of Articles of Associations.
  4. Certified copy of Incorporation Certificate.
  5. Certified copy of Board resolution regarding opening a Current Account.
  6. Specimen signature of two directors Mr. Maithily Kulkarni and Mr. Ajit Godse and the company secretary
  7. Certified copy of the list of present Directors of the company.
  8. Duly filled up Pay-in-slip along with ₹ 5,000 (Rupees Five thousand only) in cash as initial deposit.
  9. Certified copies of PAN and TAN.

Thanking you,

Yours Faithfully,
for PRAGAT KRUSHI SEVA CO. LTD.
(Sign)
Company Secretary.

Encl: As above

Question 2.
Write a letter to the bank to stop the payment of the cheque.
Answer:

AVANI GLASS LIMITED COMPANY
Registered Office: Janata Raja Maidan,
Vidya Nagar, Sangamner.
CIN: B45453 MH 1992 PCL 123272

Phone: 02425 – 227244
Website: www.avaniglass.com

Fax: 02425 – 222340
Email: [email protected]

Date: 15th March 2019

Ref. No. B/PC/1/19-20
The Bank Manager,
New Nagar Road,
Sangamner.

Sub: Stop Payment of Cheque No 303592
Ref: Our Account No 30357090414

 

Dear Sir,

It is to bring to your notice, to stop payment of the Cheque no. 303592 dated 10th March 2019 of ₹ 75,000 (Rupee Seventy Five Thousand) issued by the company from Current Account no. 30357090414 in favour of Mr. Krushna Chaudhari, Nashik.

The said cheque is reported to be lost by the party. So we kindly request you to stop the payment of the said cheque.

We highly regret the inconvenience caused to you and wishing your kind co-operation in the above matter.

Thanking you,

Yours Faithfully,
for AVANI GLASS LIMITED COMPANY
(Sign)
Company Secretary.

Question 3.
Letter requesting a bank to issue a Letter of Credit.
Answer:

B.K. INDUSTRIES LTD.
Registered Office: 240, Apeksh.
F.C. Road, Pune 4
CIN: B40418 MH 2010PIL 373078

Phone: 020 – 3070901
Fax: 020 – 3145402

Website: www.BKundu.com
Email: [email protected]

Date: 25th May 2019

Ref. No. BP/23/19-20
The Bank Manager,
Bank of Maharastra,
F.C. Road,
Pune – 4.

Sub: Issue of Letter of Credit.
Ref: Our Current Account No 020304147911

Dear Sir,

We are pleased to inform you that, we want to import printing machine from America.

As per the quotation received from Mark Industries, America we have to place an order along with a letter of credit.

We, therefore, request you to issue a letter of credit in favor of the said company USD 4,50,0000. This letter may be issued on the basis of the credit balance in our current account and as per the prevailing exchange rate.

Kindly issue the letter of credit and oblige. This will enable us to place an order at an early date.

Thanking you,

Yours Faithfully
for B.K. INDUSTRIES LTD.
(Sign)
Company Secretary.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 11 Correspondence with Banks

Question 4.
Write a letter requesting the bank to grant an overdraft facility.
Answer:

JAI MATA GLASS AGENCIES LTD.
Registered Office: 285, M.G. Road,
Dwarka. Nashik.

Phone: 0253 – 27304580
Fax: 0253 – 283048800

Website: jaymata.com
Email: [email protected]

Date: 10th January, 2019

Ref. No. BK/7/20-19
The Manager,
RDBI Bank
Dwarka, Nashik.

Sub: Request for overdraft facility
Ref: Account No. 00303540451

Dear Sir,

The Board of Directors in their meeting held on 2nd January 2019 has decided to request you to grant our company an overdraft facility up to ₹ 10 lakhs for a period of 5 months from March 2019 to July 2019.

We are the manufacturer of Tuffen glass and we have a large export order for which we need to have working capital to fulfill our daily needs.

We request you to accept our security of Fixed Deposit worth ₹ 10 lakhs with your bank.
We would also like to bring to your notice that we are being your customer for the last 10 years.
Expecting your early reply in favor of our overdraft facility.

Thanking you,

Yours Faithfully,
for JAI MATA GLASS AGENCIES LTD.
(Sign)
Company Secretary

Activity (Textbook Page No. 168)

Visit a Bank and collect the form of opening a bank account and find out. The detail to be filled in and Documents needed to open an account.
Answer:
Yesterday, I visited the IDBI Bank of India, Sangamer Branch.
I collected the account opening form from Mr. Abhay Kulkarni Bank Officer.
The following are the details to be filled in in the Account opening form.

  1. Branch Name
  2. Date of opening account
  3. Branch Address
  4. Scheme Codes
  5. Account Number
  6. Type of Account
  7. Full name in Capital Letter
  8. Date of Birth
  9. Occupation
  10. PAN
  11. Name of Guardian
  12. Relationship with minor
  13. Operating instruction
  14. Facilities required
  15. Statement of Account through
  16. Other information
  17. Declaration, if any
  18. Specimen signature
  19. Signature

Document required for opening a Bank Account.

  1. Certified copy of Articles of Association and Memorandum of Association.
  2. Certified copy of Board Resolution regarding the opening of a Current Account.
  3. Specimen signature of Directors and Secretary.
  4. List of Directors
  5. Certificate of Incorporation.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 10 Correspondence with Directors

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 10 Correspondence with Directors Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 10 Correspondence with Directors

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
Representatives of shareholders are ____________
(a) directors
(b) employees
(c) servants
Answer:
(a) directors

Question 2.
The notice of the meeting of the Board of Directors must be accompanied by ____________
(a) agenda
(b) minutes
(c) resolution
Answer:
(a) agenda

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 10 Correspondence with Directors

Question 3.
____________ looks after the management of a company.
(a) Board of Directors
(b) Auditor
(c) Company Secretary
Answer:
(a) Board of Directors

Question 4.
The Directors take decisions at ____________ meeting.
(a) Annual General
(b) Board
(c) Statutory
Answer:
(b) Board

Question 5.
According to Section 167(1)(b) of the Companies Act 2013, if a director absents himself from all the meetings of the Board, for a period of ____________ months or more, with or without the leave of the Board, he shall be deemed to have vacated his office.
(a) 12
(b) 10
(c) 9
Answer:
(a) 12

Question 6.
Every company except OPC and the small company shall hold minimum ____________ Board Meetings in each year.
(a) 4
(b) 3
(c) 5
Answer:
(a) 4

Question 7.
The gap between two consecutive Board Meetings should not be more than ____________ days.
(a) 120
(b) 110
(c) 130
Answer:
(a) 120

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 10 Correspondence with Directors

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Directors(1) At least 2 Directors
(b) Absenteeism of Director in Board Meetings(2) At least 3 Directors
(c) Public Company(3) Disqualification of director
(d) Private Company(4) Representatives of shareholders
(e) Notice of a Routine Board Meeting(5) 21 clear days
(6) 7 days
(7) 70 days
(8) Representative of the public
(9) At least 20 directors
(10) At least 30 directors

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Directors(4) Representatives of shareholders
(b) Absenteeism of Director in Board Meetings(3) Disqualification of director
(c) Public Company(2) At least 3 Directors
(d) Private Company(1) At least 2 Directors
(e) Notice of a Routine Board Meeting(6) 7 days

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
Elected body of representatives of shareholders.
Answer:
Board of Directors

Question 2.
An employee of a company who provides guidance and advice to the Board of Directors about business matters.
Answer:
Company Secretary

Question 3.
A meeting of all the directors of a company.
Answer:
Board Meeting

Question 4.
A written invitation was given to the Director to attend the meeting.
Answer:
Notice of Board Meeting

1D. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
A director can be removed before the expiry of his term.
Answer:
True

Question 2.
Directors act as trustees of the company.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 10 Correspondence with Directors

Question 3.
A director can remain absent for any number of Board Meetings.
Answer:
False

Question 4.
Directors act as agents and trustees of the company.
Answer:
True

Question 5.
Company Secretary need not attend the board meetings.
Answer:
False

Question 6.
Director can take decisions individually.
Answer:
False

1E. Complete the sentences.

Question 1.
The elected representatives of the shareholders are called as ____________
Answer:
Board of Directors

Question 2.
The meeting of all Directors is called as ____________
Answer:
Board Meeting

Question 3.
The notice period for Board Meeting shall not be less than ____________
Answer:
7 days

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 10 Correspondence with Directors

1F. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Notice of Board Meeting………………………..
(2) …………………..Meeting of all directors
(3) Duty of Directors………………………….

(Board Meeting, Not less than 7 days, Disclosure of personal interest)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Notice of Board MeetingNot less than 7 days
(2) Board MeetingMeeting of all directors
(3) Duty of DirectorsDisclosure of personal interest

1G. Answer in one sentence.

Question 1.
When does a Director vacate his office due to absenteeism at Board Meeting?
Answer:
When the director is absent for all meetings of the Board held during a period of twelve months, with or without the leave of absence from the board, he shall be deemed to have vacated his office.

Question 2.
Can a Director who was absent at the Board Meeting get a copy of the minutes of that Board Meeting?
Answer:
If the director is absent for a board meeting he has the right to get a copy of the minutes of that Board Meeting.

1H. Correct the underlined word and rewrite the following sentences.

Question 1.
Secretary is an elected representative of the shareholders.
Answer:
Director is an elected representative of the shareholders.

Question 2.
Secretary is responsible for the decision-making and framing policies of a company.
Answer:
Director is responsible for the decision-making and framing policies of a company.

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Director
Answer:
Director is any person occupying a position by whatever name called, Directors are authorized by shareholders to conduct the activities of the company. Director prepares policies to achieve the aims of the company.

Question 2.
Board of Directors
Answer:
Directors are elected representatives of shareholders. Directors are responsible for decision making, policy framing, and determination of plans for achieving the target set. They have to exercise proper control, direction, and supervision. Directors exercise their powers and authorities collectively as a “Board”.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 10 Correspondence with Directors

Question 3.
Conciseness
Answer:
Business letters to directors must be brief and to the point. Unnecessary details, irrelevant matters must not be written, conciseness refers to ‘briefness’. It is said that ‘brevity is the soul of correspondence’.

Question 4.
Politeness
Answer:
While corresponding with Directors, simple words and language must be used. A letter must show empathy, respect, and mutual understanding. It helps to create goodwill. Unnecessary big terms, long sentences should be avoided. Secretary should not use any harsh words while corresponding with directors.

Question 5.
Initiative
Answer:
The secretary must take utmost care while corresponding with directors. He should take the lead to make arrangements for the board meetings. Secretary also helps the directors in conducting meetings.

Question 6.
Notice and Agenda of board meeting
Answer:
The notice of the Board meeting is a document that is sent to all directors of the company. All types of companies are required to give notice of at least 7 days along with agenda before the actual day of the meeting. Notice of Board meetings is generally sent by hand delivery or by post or by electronic means.

3. Answer in brief.

Question 1.
What are the points to be considered by a secretary while corresponding with the directors?
Answer:
Following are the points or precautions to be taken by the secretary while corresponding with Directors.

  • Initiative: The secretary must take utmost care while corresponding with directors. He should take the lead to make arrangements for the board meetings. Secretary also helps the directors in conducting meetings.
  • Accuracy: In correspondence with directors “accuracy” or perfectness is very much important. Whatever information, action, data, or reply is to be given, must be given accurately. Secretary should provide correct, accurate, and perfect information.
  • Promptness: Every letter must be dealt with promptly, whatever might be the subject matter. Prompt replies always create a good impression about your organization, delays in correspondence may prove to be costly in a later stage.
  • Brevity: The letter acts as a representative of the organization. Hence, the secretary should always provide all information in a compact manner. A letter should not be lengthy. Secretary should provide maximum information in minimum words.
  • Politeness: In correspondence with directors simple and words and language must be used. Unnecessary use of big terms, long sentences should be avoided. Secretary should not use any harsh words.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 10 Correspondence with Directors

Question 2.
Under what circumstances will a secretary correspond with a director?
Answer:
Following are the circumstances when a company secretary corresponds with a Director:

  • Sending Notice and Agenda of routine Board Meeting.
  • Requesting a director to disclose his interest in a particular contract.
  • Forwarding the minutes of the meeting to the directors who were absent from the meeting.
  • Intimation to the director about the provisions regarding absenteeism at board meetings.

4. Justify the following statements.

Question 1.
Directors exercise their powers and authorities collectively as a Board.
Answer:

  • The Directors occupy a very important position in the company’s management.
  • They are elected representatives of the shareholders.
  • Directors are responsible for decision making, policy framing, and determination of plans for achieving the target set.
  • They have to exercise proper control, direction, and supervision.
  • Directors exercise their powers and authorities collectively as a “Board”.

Question 2.
The Secretary should take certain precautions while corresponding with Directors.
Answer:

  • The company secretary is an executive officer of a Joint Stock Company.
  • The decisions taken by the board of directors are implemented by the secretary.
  • The secretary acts as a link between the directors and other management personnel.
  • The secretary provides assistance to the directors and guidance to the directors.
  • Directors occupy key positions and are superiors, so the communication with them should be cautious and tactful.

Question 3.
The Board of Directors is the elected representative of the shareholders.
Answer:

  • A Joint Stock Company is a business organization with a wide scope of business activity.
  • Though shareholders of the company are the part of owners as well as the members of the Joint Stock Company, they cannot participate in the management and day-to-day functioning of the company since they are scattered over a large geographical area.
  • So, as such the shareholders during the Annual General Meeting elect the directors to act as their representatives and carry on the business activities of the company.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 10 Correspondence with Directors

Question 4.
The Secretary has to correspond with Directors on important occasions.
Answer:

  • The company secretary is an executive officer of a joint-stock company.
  • The decisions taken by the board of directors are implemented by the secretary.
  • The secretary acts as a link between the directors.
  • The secretary is said to be the ears, eyes, hands, and mouthpiece of the Board.
  • So under the following circumstances, the secretary writes letters to Directors:
    • Sending Notice and Agenda of the routine Board meeting.
    • Requesting directors to disclose their interest in a particular contract.
    • Forwarding the minutes of the meeting to the directors, who were absent for the meeting.
    • Intimating the director, the provisions regarding absenteeism at consecutive board meetings.

5. Answer the following questions.

Question 1.
Draft the notice and agenda of routine board meetings.
Answer:

INFORT TECHNOLOGY LIMITED
Registered Office: 12, Swaraj Excellency,
British Library Lane, F.C. Road, Pune-411004
CIN: BOO160MH20375JLB400180

Phone:020-21173428
Fax: 020-32194237

Website: www.inforttechnology.com.
E-mail: [email protected].

Date: 25th March 2019

Ref. No.: D/MR/13/19-20
The Director,
Mr. Anvit Gaurav Gaikwad,
Vastushodh, Building 42, Flat No. 107,
Urbangram, Kirkutwadi, Pune.

Sub: Notice of the Board Meeting dated 28th April 2019.

Dear Sir,

I wish to inform you that the monthly Board meeting will be held on 28th April 2019 at 10.00 a.m. at the registered office of the company to transact the following business.

AGENDA

  1. To confirm the minutes of the last meeting.
  2. To confirm the applications of shares.
  3. To consider the financial position of the company.
  4. To decide the date of the next board meeting.
  5. To discuss any other matter with the permission of the Chairman.

You are requested to be present at the meeting.
Thanking you,

Yours faithfully,
for Infort Technology Ltd.
Sign
Company Secretary

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 10 Correspondence with Directors

Question 2.
Write a letter to the director requesting him to disclose his personal interest in a contract.
Answer:

CHAUDHARI KANCHWALA LIMITED
Registered Office: S.N.1960, Kolhar Ghoti Highway,
Sangamner Akole Road,
Mangalapur.
CIN: B40408MH2019ABC1205

Phone: 02425-227244
Fax: 02425-221974

Website: www.chaudharikanchwala.com.
E-mail: [email protected]

Date: 1st January 2019

Ref. No.: D/CK/23/19-20
The Director,
Mrs. Rajshri Atul Chaudhari,
Janata Raja Madian,
Vidyanagar, Sangamner.

Sub: Disclosure of personal interest.

Dear Madam,

I wish to inform you that the meeting of the Board of Directors of the company will be held on 21st January 2019. The Board decided to appoint Public Relations Officer for developing relations with customers and wholesalers.

As per information received from a reliable source, Mr. Vinayak Nehulkar your relative has applied for the post of PRO.

I wish to know whether the said information is true or false. In this case, if you have a personal interest in his appointment, kindly disclose your nature of interest as per Section 184 of the Companies Act, 2013.

Kindly revert as early as possible.

Thanking you,

Yours faithfully,
for Shri Chaudhari Kanchwala Ltd.
Sign
Company Secretary

Question 3.
Write a letter to the director who was absent for a Board Meeting to inform him about the proceeding of the meeting.
Answer:

PRABHAT OPTICAL COMPANY LTD.
Registered Office: Yuga Tower, Nashik-Pune Road,
Ganesh Nagar, Sangamner.

Phone: 02425-222697
Fax: 02425-232697

Website: www.prabhatoptical.com.
E-mail: [email protected].

Date: 20th May 2019.

Ref. No.: D/LB/16/19-20
The Director,
Mr. Vijay Kodur,
Tajane Mala, Navine Nagar Road,
Sangamner – 422605.

Sub: Information about the proceedings of the meeting.

Dear Sir,

Please find enclosed herewith a copy of the minutes of the Board Meeting held on 1st May 2019 for your information and record.

I invite your attention to paragraph No.25 of the minutes. A proposal to establish a branch office in Mumbai was moved by Mr. Laxman Gadekar. It was seconded by Mr. Atul Chaudhari. After a detailed discussion, the chairman finally concluded the meeting by accepting the proposal. The motion was passed with an 80% majority.

The other items on the agenda being of routine nature require no explanation.

Thanking you,

Yours faithfully,
for Prabhat Opticals Company Ltd.
Sign
Company Secretary

Encl.:- Copy of Minutes

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 10 Correspondence with Directors

Question 4.
Write a letter to the director reminding him about the provision relating to absenteeism at the Board Meeting.
Answer:

SURESH CABLES NETWORK COMPANY LIMITED
Registered Office: Shubham Heights,
Old Mumbai Agra Road, Ghoti.
CIN: H25301MH1999ABC14708

Phone: 042530
Fax: 312240

Website: www.sureshcnc.com
E-mail: [email protected].

Date: 13th December 2019.

Ref. No.: D/CB/17/19-20
The Director,
Mrs. Archana Sumit Pawar,
Juna Adgaon Naka, Chavan Nagar,
Tapovan Road, Nashik.

Sub: Information about absenteeism in the board meeting.

Dear Madam,

This is to bring to your attention the fact that you have remained absent for two consecutive board meetings held on 15th October 2018 and 17th November 2018. The chairman has not received any intimation from you regarding your absence from these board meetings.

You are requested to note that Section 167(1)(b) of the Companies Act, 2013 provides that a director has to vacate his office if such absence is with or without the chairman’s permission.

The next board meeting of the company is to be conducted on 13th January 2019. Please make it convenient to attend this meeting or intimate the cause of absence to avoid disqualification under Section 167(l)(b). The notice and agenda of the Board Meeting have been already forwarded to you.

Thanking you,

Yours faithfully,
for Suresh Cable Network Company Ltd.
Sign
Company Secretary

 

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
Business communication is concerned with ____________ activities.
(a) economic
(b) business
(c) social
Answer:
(b) business

Question 2.
Written communication is a ____________ record.
(a) permanent
(b) temporary
(c) unauthorised
Answer:
(a) permanent

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 3.
E-mail is ____________ mode of communication.
(a) fastest
(b) slowest
(c) costliest
Answer:
(a) fastest

Question 4.
A unique internet address of website is known as ____________
(a) World Wide Web
(b) Uniform Resource Locater
(c) .com
Answer:
(b) Uniform Resource Locater

Question 5.
____________ is an organised statement of facts.
(a) Report
(b) Notice
(c) Heading
Answer:
(a) Report

Question 6.
There should be proper ____________ between words, lines and between paragraphs.
(a) margin
(b) typing
(c) spacing
Answer:
(c) spacing

Question 7.
____________ refers to use of minimum words.
(a) Courtesy
(b) Conciseness
(c) Correctness
Answer:
(b) Conciseness

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 8.
A letter without ____________ is invalid.
(a) ‘You’ attitude
(b) signature
(c) clarity
Answer:
(b) signature

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Twitter(1) Hearing and understanding
(b) Consideration(2) Personable
(c) Active listening(3) Harsh, rude words
(d) Body language(4) Social Media
(e) Courtesy(5) Non-verbal communication
(6) Blog
(7) ‘You’ attitude
(8) Empathy
(9) SMS
(10) Politeness

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Twitter(4) Social Media
(b) Consideration(7) ‘You’ attitude
(c) Active listening(1) Hearing and understanding
(d) Body language(5) Non-verbal communication
(e) Courtesy(10) Politeness

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
Process of communication, conveying a message in spoken form.
Answer:
Verbal communication

Question 2.
A set of interconnected web pages located on a single web domain.
Answer:
Website

Question 3.
Part of a business letter that introduces the sender to the receiver.
Answer:
Heading

Question 4.
A written summary of the business transacted at the meeting.
Answer:
Minutes

Question 5.
Part of a letter that contains the name and address of the sender.
Answer:
Heading or Letterhead

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 6.
Audio-Visual means of electronic communication.
Answer:
Video conference

1D. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
Notice is a written summary of business transacted at a meeting.
Answer:
False

Question 2.
Written communication provides permanent records.
Answer:
True

Question 3.
Active listening is essential for effective communication.
Answer:
True

Question 4.
The inside address gives the name and address of the sender.
Answer:
False

Question 5.
A letter without a date is incomplete and invalid.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 6.
The reference number shows the purpose of the letter.
Answer:
False

Question 7.
Coherence refers to the logical arrangement of the contents of a letter.
Answer:
True

Question 8.
A letter should have minimum folds.
Answer:
True

1E. Find the odd one.

Question 1.
Paper, Margin, Typing, Courtesy
Answer:
Courtesy

Question 2.
Clarity, Courtesy, Spacing, Correctness
Answer:
Spacing

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 3.
Date, Inside Address, Conciseness, Subject
Answer:
Conciseness

1F. Complete the sentences.

Question 1.
When communication is done through Reports, Letters, Circulars, etc it is called as ____________
Answer:
written communication

Question 2.
Proper arrangement of different parts of business letter is called as ____________
Answer:
layout

Question 3.
The part of the letter which contains the name and address of the receiver of the letter is called as ____________
Answer:
inside address

1G. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) You Attitude…………………………
(2) Conciseness………………………..
(3) ………………….Complete information
(4) …………………Polite language

(Minimum words, Completeness, Courtesy, Consideration)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) You AttitudeConsideration
(2) ConcisenessMinimum words
(3) CompletenessComplete Information
(4) CourtesyPolite language

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
Name the type of communication in which words are not used.
Answer:
Non-verbal communication is the type of communication in which words are not used.

Question 2.
Name the type of communication in which communication is done in spoken form.
Answer:
Verbal communication is the type of communication in which communication is done in spoken form.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 3.
Name the type of communication which can be re-read.
Answer:
Written communication is the type of communication that can be re-read.

1I. Correct the underlined word and rewrite the following sentences.

Question 1.
Consideration means the letter should be in a logical sequence.
Answer:
Coherence means the letter should be in a logical sequence.

Question 2.
Completeness means the use of minimum words.
Answer:
Conciseness means the use of minimum words.

Question 3.
Complimentary close contains greetings to the reader of the letter.
Answer:
Salutation contains greetings to the reader of the letter.

1J. Arrange in proper order.

Question 1.
(a) Heading
(b) Complimentary close
(c) Subject
Answer:
(a) Heading
(b) Subject
(c) Complimentary close

Question 2.
(a) Enclosure
(b) Body of letter
(c) Date
Answer:
(a) Date
(b) Body of letter
(c) Enclosure

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Communication
Answer:

  • Communication is derived from the Latin term ‘communis’ that means ‘common’- ‘Shared by all’.
  • Communication is an exchange of facts, ideas, opinions, or emotions by two or more persons.
  • Communication is a two-way process where the thoughts feelings and opinion is transmitted.
  • Effective communication is when a message is conveyed by the sender and received by the receiver exactly the same it was intended.
  • It is giving or exchanging information, signals, or messages by talk, gestures, or writing.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 2.
Business Communication
Answer:

  • Business communication is the branch of general communication especially concerned with business activities.
  • It is a process through which information, facts, ideas, orders, decisions, etc. are exchanged between the person associated with the business.
  • The success of the business enterprise depends largely upon good communication.
  • Ineffective communication may cause loss of money and even goodwill of a business.
  • Thus, business communication relating to trade, law, management, finance, etc. of a business enterprise is termed as business communication.

Question 3.
Written Communication
Answer:

  • The exchange of information or ideas in a written form is known as written communication.
  • Written communication includes reports, letters, circulars, etc.
  • Written communication is the most important and the most effective mode of business communication.
  • The words written should convey specific meaning and should not confuse the reader.
  • Letters, memos, notices, circulars, reports, minutes are some common types of written communication.

Question 4.
Business Correspondence
Answer:

  • Communication through the exchange of letters is known as correspondence.
  • A businessman who writes letters in his day-to-day transactions is called business correspondence.
  • Business correspondence is a written communication between two parties.
  • Business correspondence takes place because the place of production and place of consumption is not the same.

Question 5.
Report
Answer:

  • A report is an organized statement of facts or opinions leading to some conclusion with or without some recommendations.
  • It is a systematic presentation of facts on a specific topic.
  • Some reports are made as per the Companies Act and some are prepared as per the requirement of the company.
  • A report may be prepared by an individual or by a committee.

Question 6.
Minutes
Answer:

  • It is a written summary of the business transacted at the meeting.
  • It is a concise and accurate official record of the discussion and decision at company meetings.
  • It can be used for future reference.
  • Minutes is the official record of the meeting so it is necessary to draft minutes in a proper format.
  • Minutes should be prepared by the secretary within 15 days of a meeting.
  • It is always written in the past tense.
  • Minutes are prepared by the secretary, confirmed by a member, signed by a chairman, and countersigned by the secretary.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

3. Study the following case/situation and express your opinion.

1. Mr. Rahul is the secretary who has been asked by the Managing Director to inform a director about a decision taken in a board meeting in which he was absent. Which aspect of essentials of a good business letter he follows:
(Clarity, conciseness, coherence, courtesy, completeness, correctness)

Question (a).
When he is giving the required information in a very short and brief manner?
Answer:
Clarity and conciseness

Question (b).
When he is using courteous words so as to be polite?
Answer:
Courtesy

Question (c).
When he is giving the entire information about the meeting in a proper manner?
Answer:
Coherence, completeness, and correctness.

4. Answer in brief.

Question 1.
Explain any four essentials of effective communication.
Answer:

  • Communication is an exchange of facts, ideas, opinions, or emotions by two or more persons.
  • Effective communication is when a message is conveyed by the sender and received by the receiver exactly the same it was intended.
  • Being able to communicate effectively is an essential skill.

The following are the essentials skills for effective communication:
(a) Listening:

  • One of the most important aspects of business communication is being a good listener.
  • Effective communication requires active listening.
  • Active listening involves hearing and understanding a person.

(b) Body language:

  • Body language is an important communication tool.
  • Body language should convey words.
  • Tone, hand gestures, and ensuring eye contact are involved in body language.

(c) Clear and concise:

  • The message should be conveyed by using as few words as possible, whether in person or through telephone, or e-mail.
  • The message should be clear concise and direct.
  • Excessive words should be avoided.
  • Thought should be given to the message before being conveyed in order to avoid confusion.

(d) Confident:

  • For effective communication, confidence is needed.
  • Making eye contact but having a friendly tone always shows confidence.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 2.
State any four essentials of a good business letter.
Answer:

  • A business letter is a type of written communication written by the secretary.
  • Good letter writing is important for maintaining the image of the business.
  • It helps in understanding the objective of the content and helps to make the correct decision.

A business letter should possess the following qualities:
(a) Clarity:

  • The message of the letter must be clear.
  • Simple and common words are to be used.
  • Technical and short forms should be avoided.
  • Names and figures should be correct and clear.

(b) Conciseness:

  • The letter should be brief.
  • Minimum words are to be used.
  • Unnecessary and irrelevant information should be avoided.
  • A brief letter saves time for the reader.

(c) Completeness:

  • A letter must give complete information to the reader.
  • The letter should cover all possible facts related to the subject matter.
  • An incomplete letter does not achieve the desired results.

(d) Courtesy:

  • Courtesy means the language of the letter must be polite and kind.
  • A courteous letter gets a favorable response from the reader.
  • Harsh, rude words, insulting remarks must be avoided.

5. Justify the following statements.

Question 1.
Written communication is very useful to the organization.
Answer:

  • The exchange of information or ideas in a written form is known as written communication.
  • Written communication is the most important and effective mode of business communication.
  • It provides us with records, references, etc. on which important decisions are taken.
  • It provides legal defense to the organization through records, letters, instructions, etc.
  • It provides uniformity of policy and procedures and builds proper guidelines for the working of the organization.
  • It builds an image of the company.
  • It leads to accuracy and dependability.
  • Responsibility can be easily assigned through written communication.
  • It is permanent in nature.
  • Thus, written communication is very useful for the organization.

Question 2.
Social media network is very useful to the business.
Answer:

  • Social media are online interactive groups created using advanced mobile and web-based technologies.
  • From the business point of view, it provides a great opportunity to interact with the public and communicate about their product and services.
  • It helps in developing loyalties.
  • It builds a strong relationships with the audience and consumers.
  • Social networking makes relationships more personal.
  • Business can be promoted more effectively through advertising.
  • Thus, social media network is very useful to the business.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Question 3.
Listening is the most important aspect of effective communication.
Answer:

  • The most important aspect of effective communication is being a good listener.
  • Effective communication requires active listening.
  • Active listening involves hearing and understanding what a person is saying to you.
  • Without the ability to listen effectively, messages are generally misunderstood.
  • Good listening skills can lead to better customer satisfaction.
  • It can increase productivity with fewer mistakes.
  • Increased sharing of information will lead to more creative and innovative work.
  • Thus listening is the most important aspect of communication.

6. Answer the following questions.

Question 1.
State the merits of written communication.
Answer:

  • When the exchange of information or ideas is in a written form is known as written communication.
  • Written communication includes reports, letters, circulars, etc.
  • Written communication is the most important and the most effective of any mode of business communication.
  • The words written should contain specific meaning and should not confuse the reader.
  • Letter, memos, notices, circulars, minutes are some common types of written communication.

The following are the merits of written communication:
(a) Accurate and precise:

  • Written communication is drafted with great care.
  • The communicator has to be accurate and factual as it is open to verification.
  • Therefore written communication focuses greater on accuracy and precision.

(b) Re-read many times:

  • The receiver of written communication can read the message any time again in the future.
  • He can re-read it till it is properly understood by him.

(c) Permanent record:
Written communication becomes a permanent record of the organization and can prove very useful for future reference.

(d) Documentary evidence:
Written communication is acceptable as legal documents and as legal evidence also.

(e) Wide access:
Written communication is the best channel of communication for conveying information to people living in different places.

(f) No need for personal contact:

  • It is not necessary for both parties to be available at the time of communication.
  • Messages can be sent to the concerned person who can read when receives and gets spare time.

(g) Completeness:

  • Written messages are prepared with perfect knowledge related to the matter.
  • So there is completeness in the message.

(h) Economical:

  • This method is economical when the receiver is far away from the business place.
  • E-mails are the most popular method of written communication.

Question 2.
Explain different parts of a business letter.
Answer:

  • A business letter is a type of written communication written by a secretary.
  • Good letter writing is important for maintaining the image of the business.
  • The business letters are written with the objective of understanding and take the correct decisions.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

The following are the different parts of the business letter:
(a) Heading:

  • The heading contains the name, address, telephone number, email id, website CIN of the company.
  • It is that part of the business letter which introduces the sender to the receiver.
Eg. TATA MOTORS LTD.
176, S.B. Road. MIDC,
Pune – 411015
CIN – L28920MH1945PLC004520
Telephone – (022)4756823
Email – [email protected]
Website – www.tatamotor.com

(b) Date:

  • The date is written on the right-hand side of the letter just below the heading.
  • The date includes the date, month, and year.
  • A letter without a date is incomplete.
  • The date is very important as the letter acts as legal evidence.
  • Eg. British style – 1st April 2019
    American style – April 1st, 2019

(c) Reference number:

  • It is written on the left-hand side below the heading.
  • The reference number is given to have a quick reference to the matter concerned.
  • The outgoing letter is given a reference number.

(d) Inside address:

  • It contains the name, address of the receiver of the letter.
  • It is written on the left-hand side of the letter.
  • For names, Mr, Shri, Mrs, or Smt are used and for firms, Messrs is used.

(e) Subject:

  • The reader gets the idea of the matter of the letter without reading the letter completely.
  • It helps to send it to the concerned section.
  • It is written in brief as the subject.

(f) Salutation:

  • Salutation is a greeting from the writer.
  • It creates a favorable impression on the reader’s mind.
  • It appears on the left margin below the inside address.

(g) Body of the letter:

  • It is the most important part of the business letter.
  • It contains the actual message for the receiver of the letter.
  • The message should be divided into paragraphs. The first paragraph, Main paragraph, Closing paragraph.

(h) Complimentary close:

  • This is the concluding part of the letter.
  • It is written below the body of the letter on the right-hand side.
  • It shows the polite end of the letter.
  • It should match salutation.

(i) Signature:

  • It is the final part of the letter.
  • A letter without a signature is incomplete and invalid.
  • Below the signature, the name and his or her designation are written.
  • The person who signs is responsible for the matter written in the letter.

(j) Enclosure:

  • It includes documents, cheques, etc. which are attached with the letter.
  • It is shown by word enclosure which is written on the left-hand side.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 9 Business Communication Skills of a Secretary

Activity (Textbook Page No. 144)

How can a company use Twitter and Blogs to reach out to outsiders?
Answer:

  • Twitter is considered to be an effective tool to grow your business and its brand name.
  • Twitter uses attractive hashtags that attract the attention of the targeted audience or customers.
  • It is an excellent platform to approach and get connected to new audiences gaining their positive opinions.
  • The cost of Twitter is very nominal, so small business organizations can use its benefits easily.
  • Twitter helps to connect a huge number of new customers as well as keep connected to old customers.
  • It also helps to build the brand name and recognition with the help of advertisements.
  • It helps to create a customer support channel and recognition who tweets positively as well as negatively about your product. Thus company or firm can improve its brand name.
  • Similarly, blogging also helps businesses to compete with competitors in the market.
  • Blogging helps to post in detail the qualities of your product which reaches a number of customers.
  • Needed customers can easily approach your business or profession by viewing your blog.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings – II

Balbharti Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings – II Textbook Exercise Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings – II

1A. Select the correct answer from the options given below and rewrite the statements.

Question 1.
The secretary has to prepare ____________ before the meeting.
(a) resolution
(b) notice
(c) minutes
Answer:
(b) notice

Question 2.
General Meeting must have a notice of at least ____________ clear days.
(a) 7
(b) 21
(c) 14
Answer:
(b) 21

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

Question 3.
The gap between two annual general meetings should not be more than months.
(a) 15
(b) 18
(c) 24
Answer:
(a) 15

Question 4.
Auditor is appointed in ____________
(a) Annual General Meeting
(b) Creditors Meeting
(c) Extra ordinary General Meeting
Answer:
(a) Annual General Meeting

Question 5.
The business transacted in extra ordinary general meeting is ____________ business.
(a) Ordinary
(b) Routine
(c) Special
Answer:
(c) Special

Question 6.
An extraordinary general meeting is held ____________
(a) once in a year
(b) once in the life time
(c) under special circumstances
Answer:
(c) under special circumstances

Question 7.
Writing the minutes of meeting is the duty of the ____________
(a) Chairman
(b) Director
(c) Secretary
Answer:
(c) Secretary

Question 8.
New Directors in place of retiring Directors are appointed in the ____________
(a) Class Meeting
(b) Annual General Meeting
(c) Creditors Meeting
Answer:
(b) Annual General Meeting

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

Question 9.
Before the Annual General Meeting is held the Secretary has to compile ____________
(a) Auditor’s Report
(b) Committee Report
(c) Annual Report
Answer:
(c) Annual Report

Question 10.
The Secretary has to draft the minutes of the meeting within ____________ days of the meeting.
(a) Fifteen
(b) Sixty
(c) Forty
Answer:
(a) Fifteen

1B. Match the pairs.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Board Meeting(1) Once in the year
(b) Auditor(2) Minimum 4 meetings in a year
(c) Annual General Meeting(3) Prepare at any time
(d) Extraordinary General Meeting(4) Auditor’s Report
(e) Minutes of Meeting(5) Prepared before the meeting
(6) Prepared after the meeting
(7) Under special circumstance
(8) Prepared during the meeting
(9) Once in Six months
(10) Meeting of creditors

Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(a) Board Meeting(2) Minimum 4 meetings in a year
(b) Auditor(4) Auditor’s Report
(c) Annual General Meeting(1) Once in the year
(d) Extraordinary General Meeting(7) Under special circumstance
(e) Minutes of Meeting(6) Prepared after the meeting

1C. Write a word or a term or a phrase that can substitute each of the following statements.

Question 1.
A meeting of shareholders which is held once a year.
Answer:
Annual General Meeting

Question 2.
A meeting of shareholders is held between two annual general meetings.
Answer:
Extra Ordinary General Meeting

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

Question 3.
A Report which is prepared before Annual General Meeting.
Answer:
Annual Report

Question 4.
A meeting of the shareholders is held under special circumstances.
Answer:
Extra Ordinary General Meeting

Question 5.
A meeting of the preference shareholders of a company.
Answer:
Class Meeting

1D. State whether the following statements are True or False.

Question 1.
Only special business is transacted at Annual General Meeting.
Answer:
False

Question 2.
Annual Report is prepared by members.
Answer:
False

Question 3.
Extraordinary General Meeting is called for a special and urgent purpose.
Answer:
True

Question 4.
A member has a right to attend a Board meeting.
Answer:
False

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

Question 5.
A class meeting is the meeting of a particular class of shareholders.
Answer:
True

Question 6.
Director cannot appoint a proxy to attend and vote at the board meetings.
Answer:
True

Question 7.
21 clear days notice should be given in case of Board Meeting.
Answer:
False

Question 8.
Secretary has to arrange to take down the notes of the proceedings of the meeting.
Answer:
True

1E. Find the odd one.

Question 1.
Annual General Meeting, Extra Ordinary General Meeting, Board Meeting.
Answer:
Board Meeting

Question 2.
Annual General Meeting, Committee Meeting, Class Meeting.
Answer:
Committee Meeting

1F. Complete the sentences.

Question 1.
The meeting which is held once in every financial year is called as ____________
Answer:
Annual General Meeting

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

Question 2.
The meeting held to discuss and decide any special or urgent matters is called as ____________
Answer:
Extra-ordinary General Meeting

Question 3.
Meeting of all Directors is called as ____________
Answer:
Board Meeting

Question 4.
The Authority to convene the Annual General Meeting is with the ____________
Answer:
Board of Directors

1G. Select the correct option from the bracket.

Question 1.

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Interval between two Annual General Meetings…………………….
(2) First Board Meeting…………………….
(3) ……………………….21 clear days
(4) ……………………….Alteration in Memorandum of Association

(Notice of General Meeting, Extraordinary General Meeting, Not more than 15 months, within 30 days of company’s Incorporation)
Answer:

Group ‘A’Group ‘B’
(1) Interval between two Annual General MeetingNot more than 15 months
(2) First Board Meetingwithin 30 days of companies Incorporations
(3) Notice of General Meeting21 clear days
(4) Extraordinary General meetingAlteration in Memorandum of Association

1H. Answer in one sentence.

Question 1.
Who can attend Board Meetings?
Answer:
Board of Directors attends Board Meetings.

Question 2.
When can an Adjourned Annual General meeting be held?
Answer:
Adjourned Annual General Meeting will be held on the same day, same place and same time in the next week.

Question 3.
Why is Extra-Ordinary General Meeting held?
Answer:
Extra Ordinary General Meeting is held under special circumstances to discuss urgent and important matters.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

Question 4.
When should the first Annual General Meeting be held?
Answer:
The first Annual General Meeting must be held within nine (9) months of the closing of the first financial year of the company.

Question 5.
What should be the interval between two Annual General Meetings?
Answer:
The time interval between two Annual General Meetings should not be more than 15 months.

Question 6.
What should be the gap between two Board Meetings?
Answer:
The gap between the two Board Meetings should not be more than 120 days.

1I. Correct the underlined word and rewrite the following sentences.

Question 1.
Minimum four Committee Meetings must be held in a year.
Answer:
Minimum four Directors Meetings must be held in a year.

Question 2.
Creditors Meeting must be held once a year.
Answer:
Annual General Meeting must be held once a year.

Question 3.
Extra Ordinary Meeting must be held every year.
Answer:
Annual General Meeting must be held every year.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

Question 4.
The Meeting of all Directors is called Annual General Meeting.
Answer:
The Meeting of all Directors is Called Director’s Meeting.

2. Explain the following terms/concepts.

Question 1.
Committee Meeting
Answer:
The Board of Directors may from the committee and delegate some of its powers to them. This committee should consist of only directors. The delegation of such powers to committees is to be authorized by Articles of Association and should be subject to the provisions of the Companies Act. A meeting of Allotment Committee, Transfer Committee, etc are examples of Committee Meeting.

Question 2.
Virtual Meeting
Answer:
If there is any urgency to call Board Meeting and practically not possible for Directors to attend the meeting in a short notice, so with the help of technology, a virtual meeting can be held. The meetings are recorded and active participation of Directors is also possible through video conferencing. Certain special and confidential matters cannot be dealt with through video conferencing as per the directions of the Central Government.

Question 3.
Creditor’s Meeting
Answer:
Creditors of the company include Debenture holders, Depositors, Banks, and others. The meeting of creditors is called when the company proposes to make a scheme for an arrangement with its creditors.
E.g. In the case of winding up of the company, a meeting of creditors and of contributors is held to ascertain the total amount due by the company and also to appoint a liquidator to wind up the affairs of the company.

3. Study the following case/situation and express your opinion.

1. Platinum Limited Company was incorporated on 1st January 2018. Advice the Board of Directors on the following matters.

Question (a).
Within what period should the company hold its 1st Annual General Meeting?
Answer:
First Annual General Meeting must be held within Nine (9) months of the closing of its financial year.

Question (b).
At which place should the Annual General Meeting be held?
Answer:
Annual General Meeting should be held at the registered office or at some other place within the city or village which the registered office of the company is situated.

Question (c).
How many days in advance should the notice and agenda be sent to members?
Answer:
Notice and Agenda should be sent 21 clear days before the Annual General Meeting.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

2. XYZ Ltd held its Annual General Meeting on 11th May 2018. On 1st June Mr. X, a Director of the company was arrested for a financial scam. Hence the shareholders of the company want to remove him.

Question (a).
Can the company call for the next Annual General Meeting to be held immediately to remove the Director?
Answer:
No, the company cannot call the next Annual General Meeting immediately to remove the director.

Question (b).
Which meeting of members should the company hold to discuss the removal of the Director?
Answer:
Extra Ordinary General Meeting should be called to discuss removal of the director.

Question (c).
What type of resolution will be passed in this meeting for the removal of the Director?
Answer:
A resolution requiring special notice (section 115) will be passed in the meeting for the removal of the director.

4. Distinguish between the following.

Question 1.
Shareholders’ Meeting and Board Meeting.
Answer:

BasisShareholder’s Meeting (Annual General Meeting)Board Meeting (Director’s Meeting)
1. MeaningIt is the meeting of all the members or shareholders of the company.It is the meeting of all the Directors of the company.
2. Number of timesAnnual General Meeting is held once every year. Extra Ordinary General Meeting is held to discuss urgent and important matters. It is called in between two Annual General Meetings.Minimum 4 meetings to be held in a year and the gap between two meetings should not be more than 120 days.
3. QuorumQuorum in case of Public Company is as follows:

No. of ShareholdersQuorum
Up to 10005 members
1000-500015 members
More than 500030 members

In the case of the private company, 2 members present in person shall be the quorum.

The quorum for the Board Meeting is a minimum of 2 Directors or 1/3rd of its total Directors whichever is higher.
4. ProxyMembers can appoint a proxy to attend and vote at the meeting on their behalf.Directors cannot appoint a proxy to attend and vote at the meeting.
5. NoticeNotice of shareholder’s meeting must be sent to all the members at least 21 clear days before the meeting.Notice of Board Meeting must be sent to every Director at least 7 days before the meeting.
6. PurposeThe purpose of this meeting is to take approvals from shareholders on the Annual Report, Appointment of Auditor, etc.The purpose of this meeting is to discuss policy matters, future planning, etc.

Question 2.
Annual General Meeting and Extra-ordinary General Meeting
Answer:

PointsAnnual General MeetingExtraordinary General Meeting
1. MeaningIt is a meeting of shareholders held once in a year as per the provisions of Section 96 of the Companies Act, 2013.It is a meeting of shareholders held under special conditions to discuss urgent and important matters as per the provisions of Section 100 of the Companies Act, 2013.
2. PurposeThe purpose is to give information about the progress made by the company during the year.The purpose is to discuss urgent and important matters that cannot be postponed till next Annual General Meeting.
3. Number of timesThe first Annual General Meeting is held within 9 months of the completion of the financial year and the subsequent Annual General Meeting is held within 6 months of the completion of the financial year.Extraordinary General Meeting is held anytime between two Annual General Meetings.
4. AuthorityAnnual General Meeting is normally called by the Board of Directors and can be called by the Central Government under special circumstances.Extra-ordinary General Meeting can be called by:

  • Board of Directors
  • Board of Directors on the requisition of members
  • The National Company Law Tribunal
5. Business transacted
  • To approve annual accounts
  • To approve Auditors and Director’s Report
  • To appoint Auditors, Directors, etc.
  • To declare a dividend.
  • To alter Articles of Association.
  • To alter Memorandum of Association.
  • Removal of Director.
  • Voluntary winding up of a company.
6. PenaltyIn case of default in holding Annual General Meeting, every officer concerned is punishable with a fine upto ₹ 1,00,000 and fine of ₹ 5,000 per day till default continues.If the directors fail to hold this meeting on requisition, the requisionist themselves can hold it and recover the expenses from defaulting directors.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

5. Answer in brief.

Question 1.
List the duties of a Secretary after the Annual General Meeting.
Answer:
Duties of a Secretary after Annual General Meeting:

  • Drafting Minutes: The secretary drafts the minutes of the meeting on the basis of the notes taken down during the proceedings of the meeting.
  • Implementation of decisions: The secretary instructs the concerned department for implementing the decisions taken at the meeting.
  • Dispatch Dividend Warrants: The secretary has to make an arrangement to dispatch dividend warrants to the shareholders.
  • Filing Resolutions: The secretary has to file an Annual Report with the Registrar. In case of a special resolution, the secretary has to file the special resolution with the Registrar within 30 days of passing that resolution.
  • Information to Absent Members: The secretary sends the information of the proceedings of the meeting to the absent members.

Question 2.
State the objectives of the Annual General Meeting.
Answer:
Purpose or objectives of Annual General Meeting: The main objective of holding an Annual General Meeting is to provide an opportunity to members to discuss the functioning of the company.

  • To review the progress and performance of the company.
  • To approve annual accounts, director’s report, and auditor’s report.
  • To appoint auditors and fix their remuneration.
  • To declare a dividend.
  • To elect new directors in place of retiring Directors To transact special business, if any like-
    • business of the company taken over by the Government.
    • the company did not function well through the year, etc.

Question 3.
State any four legal provisions regarding Board Meeting.
Answer:
Legal Provisions relating to Board Meeting:
(i) Authority to Convene:
The chairman of the Board is the proper authority to call the Board Meeting.

(ii) Number of Board Meetings:

  • First Board Meeting shall be held within 30 days of the date of its incorporation.
  • Subsequently, there should be four meetings in a year.
  • The gap between the two meetings should not be more than 120 days.
  • At least one Board meeting should be held in 6 months in case of one person company, small company and dormant company.
  • The gap between two meetings should not be more than 90 days in the case of one person company, a small company, and a dormant company.

(iii) Notice [Section 173(3)]:

  • The notice of every Board Meeting must be given to every director at least 7 days before the meeting at his registered address along with an agenda of the meeting.
  • It can also be sent by post or by hand delivery or by E-mail.
  • If a company fails to send notice within a given time, then every officer in default shall be liable to a penalty of Rs. 25,000.

(iv) Quorum (Section – 174):

  • The quorum for the Board Meeting is 1/3rd of the total number of directors or two directors whichever is higher.
  • Any fraction should be rounded to one.
  • Interested directors (personal interest in any matter) are not included in the quorum.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

Question 4.
What are Class Meetings?
Answer:
Class Meetings (Section 48):

  • When the meeting of a particular class of shareholders takes place such as a preference shareholders meeting, it is known as a class meeting.
  • Such a meeting may be called for an alteration in the right and privileges of that particular class of shareholders.
  • It can also be called for the purpose of conversion of one class of shares into another.
  • The class meeting is not held regularly.

Question 5.
What is the purpose of conducting an Extra-ordinary General Meeting?
Answer:
Purpose or Objectives of Extra-Ordinary General Meeting:
The main purpose behind calling this meeting is to make shareholders aware of the happenings in the company or to seek their approval on some urgent and important matters of the company.

  • Alteration in the Memorandum of Association.
  • Alteration in Articles of Association.
  • Reduction of Share Capital.
  • Removal of a Director before the expiry of his term.
  • Removal of an Auditor before the expiry of his term.
  • Voluntary winding up of the company.

6. Justify the following statements.

Question 1.
Annual General Meeting is adjourned in absence of a quorum.
Answer:

  • Quorum is a minimum number of members to be present for a valid Meeting.
  • As per the Companies Act, 2013, the quorum for the Annual General Meeting of a public company is as follows:
No. of ShareholdersQuorum
Up to 10005 Members
1000 – 500015 Members
More than 500030 Members
  • For a private company minimum of 2 members should be present
  • If the meeting is conducted without a quorum, it is considered invalid.
  • In the absence of a quorum, Annual General Meeting is adjourned.
  • Adjourned Meeting will be convened on the same day, same time, and the same place in the next week.

Question 2.
A notice of the meeting must be sent to all members in case of the General Meeting.
Answer:

  • The Board of Directors is the authority to convene general meetings.
  • The notice must be given 21 clear days before the meeting to all those who are entitled to receive it.
  • The notice must be sent to all the members at their registered address in India.
  • Notice can be sent by registered post, if requested by the member, charges for the same is to be paid in advance.
  • Notice is also given in all leading newspapers.
  • Notice is accompanied by agenda and also Annual report, Auditor report, Annual accounts, etc. in case of Annual General Meeting.

Question 3.
Extra Ordinary General Meeting is called under special circumstances.
Answer:

  1. Extraordinary General Meeting is held in between two Annual General Meetings.
  2. It is held when the matter is of utmost importance and it cannot be postponed till the next Annual General Meeting.
  3. It can be called to make shareholders aware of the happenings in the company.
  4. It can also be called to seek their approval on important and urgent matters.
  5. Important and urgent matters can be:
    • Alteration in Memorandum of Association
    • Alteration in Articles of Association
    • Reduction in share capital
    • Removal of a director or auditor
    • Voluntary winding up of a company, etc.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

Question 4.
Board of Directors can exercise their powers collectively through the Board Meeting.
Answer:

  1. Directors collectively are called as Board of Directors.
  2. The Board of Directors has to meet frequently with reference to the day-to-day working of the company.
  3. All important decisions can be taken by the Board of Directors in the Board Meeting collectively.
  4. Powers which can be exercised at Board Meeting are:
    • The power to fill casual vacancies in the Board.
    • To recommend the rate of dividend.
    • The power to appoint managing Director, Manager, etc.
    • To sanction a contract.
    • To give loans or invest in shares of other companies.

Question 5.
The Quorum for the Annual General Meeting of a public company depends upon the number of shareholders.
Answer:

  • Quorum is a minimum number of members to be present for a valid meeting.
  • As per the Companies Act, 2013, the quorum for the Annual General Meeting of a public company are as follows:
No. of ShareholdersQuorum
Up to 10005 Members
1000 – 500015 Members
More than 500030 Members
    • If the number of shareholders is up to 1000, then the required quorum is 5 members.
    • If the number of shareholders is more than 1000 and up to 5000, then the required quorum is 15 members.
    • If the number of shareholders exceeds 5000 then the quorum is 30 members for a public company.
  • In the absence of a quorum, if the meeting is conducted or a resolution is passed, it is considered illegal and invalid.
  • In the absence of a quorum, the meeting is adjourned to the same day, same place, and same time in the next week.

Question 6.
When a company is in financial difficulty it may call a meeting of creditors.
Answer:

  • Creditors of the company include Debenture holders, Depositors, Banks, financial institutions, etc.
  • When a company is in a financial crisis, it seeks the help of creditors.
  • The company can request creditors to alter the rate of interest, to alter the terms of security, etc.
  • Meeting of creditors can be called to compromise in a dispute with them.
  • Creditors and contributors can provide financial help to the company to safeguard them and also to protect them to avoid winding up of a company.

Question 7.
As per the Companies Act, every company has to hold the Annual General Meeting.
Answer:

  • Every company other than one person company must hold an Annual General Meeting once a year.
  • Annual General Meeting is held to review the working of the company during the previous financial year and take an effective decision for the next year.
  • It is mainly called to approve Annual Report, Auditor Report, Annual Accounts, to declare a dividend, to elect Directors, Auditors and to transact special business, if any.
  • First AGM shall be held within 9 months of the closing of the first financial year of the company.
  • The time interval between two Annual General Meetings should not be more than 15 months.
  • If the default is made in holding AGM then the company and every officer of the company in default are punishable with a fine which may extend up to ₹ 1,00,000 and up to ₹ 5,000 per day till default continues.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

7. Answer the following questions.

Question 1.
Explain the functions of a secretary related to the Annual General Meeting.
Answer:
Functions (duties) of secretary related with Annual General Meeting:
Secretary has to perform many functions related to all types of meetings like Board Meeting, Annual General Meeting, etc. He has to perform all duties in compliance with the provisions of the Act. Secretary has to perform functions before, during, and after the meeting.

Functions of a secretary related to Annual General Meeting are as follows:
Functions Before the Annual General Meeting:
(i) Preparation of Accounts and Reports:
The secretary has to ensure that the Annual Accounts, Annual Report, and Auditor Report are prepared for consideration and approval.

(ii) Board Meeting:
Board Meeting is called to transact the following business:

  • To adopt Annual Accounts duly audited.
  • To adopt Director’s Report
  • To consider the rate of dividend
  • To fix the day, date, time, and place of the Annual General Meeting.

(iii) Notice:
The secretary has to send 21 clear days’ notice of a meeting to members and auditors before the meeting along with the auditor report, annual report, annual accounts, agenda, etc. The secretary has to arrange for publishing the notice of the meeting in leading newspapers.

(iv) Chairman Speech:
The secretary has to assist the chairman in drafting his speech to be delivered at the meeting.

(v) Preliminary Arrangement:
The secretary has to make arrangements such as booking of hall, refreshments, Register of Members, Members Attendance Book, etc.

Functions During the Annual General Meeting:
(i) Attendance:
The secretary has to get signatures of members present at the meeting in ‘Members Attendance Book.’

(ii) Quorum:
The secretary should see that the required quorum is present at the meeting and informs the chairman of the meeting.

(iii) Reading of Reports:
The secretary has to read the notice, Director’s Report, and Auditor’s Report as directed by the Chairman.

(iv) Notice of Proceedings:
The secretary should take down the notes of the proceedings of the meeting. He has to draft the minutes on the basis of these notes.

(v) Assist Chairman:
The secretary has to assist the chairman during the meeting. He should provide information, documents, etc as and when needed.

(vi) Conduct of Poll:
Secretary makes arrangements for conducting the poll if it is demanded by the members.

Functions After the Annual General Meeting:
(i) Drafting Minutes:
The secretary drafts the minutes of the meeting on the basis of the notes taken down during the proceedings of the meeting.

(ii) Implementation of decisions:
The secretary instructs the concerned department for implementing the decisions taken at the meeting.

(iii) Dispatch Dividend Warrants:
The secretary has to make an arrangement to dispatch dividend warrants to the shareholders.

(iv) Filing Resolutions:
The secretary has to file the Annual Report with the Registrar. In case of a special resolution, the secretary has to file the special resolution with the Registrar within 30 days of passing that resolution.

(v) Information to Absent Members :
The secretary sends the information of the proceedings of the meeting to the absent members.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

Question 2.
Explain the different types of General Meetings of a company.
Answer:
General Meetings are meetings of Equity shareholders of the company. There are two types of General Meetings:

  • Annual General Meeting
  • Extraordinary General Meeting.

1. Annual General Meeting (Section 96):
Every Company other than One Person Company must hold Annual General Meeting once in a year.
Purpose or Objective of Annual General Meeting:

  • To review the progress and performance of the company.
  • To approve annual accounts, director’s report, and auditor’s report.
  • To appoint auditors and fix their remuneration.
  • To declare a dividend.
  • To elect new directors in place of retiring directors.
  • To transact special business, if any.

Legal Provisions relating to Annual General Meeting:
(i) Time Limit:

  • The time interval between two Annual General Meetings should not be more than 15 months.
  • Extension of time for holding the Annual General Meeting may be given by the Registrar to the company for a period not more than three months, except for the first Annual General Meeting.
  • One person company is exempted from the provision of Annual General Meeting.

(ii) Authority to Convene Annual General Meeting:
The Board of Directors is the proper authority to convene the Annual General Meeting.

(iii) Notice:
The notice must be given to all those who are entitled to receive it, at least 21 clear days in advance of the meeting. It is sent to the members at their registered address by post or through electronic mode like Email, etc.

(iv) Time, Day, and Place of Annual General Meeting:
Annual General Meeting shall be called during business hours between 9 am to 6 pm on any day other than National holidays. It can be held at the registered office or at some other place within the city or village in which the registered office of the company is situated.

(v) Quorum:
According to the Companies Act, 2013, the quorum for the Annual General Meeting of a public company is as follows:

No. of ShareholdersQuorum
Upto 10005 Members
1000 – 500015 Members
More than 500030 Members

For a private company minimum of two members should be present in person.

(vi) Adjournment:
In the absence of a quorum, Annual General Meeting stands adjourned. It will be convened on the same day, same time and the same place in the next week.

(vii) Default:
If the default is made in holding the Annual General Meeting as per the provisions of the Act or as per the instructions of the Central Government, the company and every officer of the company who is in default are punishable with a fine which may extend up to ₹ 1,00,000/-. If the default continues fine may extend up to ₹ 5,000 per day till the default continues.

2. Extra-Ordinary General Meeting (Section – 100):
Meaning:
It is a meeting which is called in between two Annual General Meetings under special circumstances, which cannot be postponed till the next Annual General Meeting. The matters discussed under this meeting is of utmost importance and urgent by nature.

Purpose or Objectives of Extra-Ordinary General Meeting:
The main purpose behind calling this meeting is to make shareholders aware of the happenings in the company or to seek their approval on some urgent and important matters of the company.

  • Alteration in the Memorandum of Association.
  • Alteration in Articles of Association.
  • Reduction of Share Capital of the company.
  • Removal of a Director before the expiry of his term.
  • Removal of an Auditor before the expiry of his term.
  • Voluntary winding up of the company.

Legal Provisions relating to Extra Ordinary General Meeting:
(i) Time for holding a meeting:
Extra Ordinary General Meeting is held between two Annual General Meetings under special circumstances. It can be held at any time as per the requirements of the company.

(ii) Authority to Convene:

  • The Board of Directors has the right to call an Extra-Ordinary General Meeting by sending a proper notice to the shareholders.
  • Extra-Ordinary General Meeting can be called by the members holding at least 1/10th of the paid-up capital or 1/10th of voting power in the company. Board must call Extra-Ordinary General Meeting within 45 days of receiving the requisition from the members.
  • If the Board fails to call such a meeting then the requisitionists themselves call this meeting within 3 months from the date of deposit of the requisition. The company shall pay all the expenses incurred for holding such meetings by the requisitionist.
  • National Company Law Tribunal (NCLT) can order such meetings on its own or at the request of a director or any members having voting rights.

(iii) Notice:
The notice must be given to all those who are entitled to receive it, at least 21 clear days in advance of the meeting. It is sent to the members at their registered address by post or through electronic mode like Email, etc.

(iv) Quorum:
According to the Companies Act, 2013, the quorum for the Annual General Meeting of a public company is as follows:

No. of ShareholdersQuorum
Up to 10005 Members
1000 – 500015 Members
More than 500030 Members

For a private company minimum of two members should be present in person.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

Question 3.
Explain the different types of Director’s Meetings.
Answer:
Director’s meeting:
Directors collectively are called as Board of Directors. They meet regularly to discuss and decide upon company matters, implementation of plans and review the progress made by the company.

(i) Board Meeting (Section 173):
It is a meeting of the Board of Directors. The Board of Directors has to meet frequently with reference to day to day working of the company. The Board of Directors can exercise their powers collectively through the Board Meeting.

Legal Provisions relating to Board Meeting:
(a) Authority to Convene:
The chairman of the Board is the proper authority to call the Board Meeting.

(b) Number of Board Meetings:

  • First Board Meeting shall be held within 30 days of the date of its incorporation.
  • Subsequently, there should be four meetings in a year.
  • The gap between the two meetings should not be more than 120 days.
  • At least one Board meeting should be held in 6 months in case of one person company, small company, and dormant company.
  • The gap between two meetings should not be more than 90 days in the case of one person company.

(c) Virtual Meeting/Video Conferencing:
If there is any urgency to call Board Meeting and practically not possible for Directors to attend the meeting in a short notice, so with the help of technology, a virtual meeting can be held. The meetings are recorded and active participation of Directors is also possible through video conferencing. Certain special and confidential matters cannot be dealt with through video conferencing as per the directions of the Central Government.

(d) Notice [Section 173(3)]:
The notice of every Board Meeting must be given to every director at least 7 days before the meeting at his registered address along with an agenda of the meeting.
It can also be sent by post or by hand delivery or by E-mail.
If a company fails to send notice within a given time, then every officer in default shall be liable to a penalty of Rs. 25,000.

(e) Quorum (Section – 174)

  • The quorum for the Board Meeting is 1/3rd of the total number of directors or two directors whichever is higher.
    Any fraction should be rounded to one.
  • Interested directors (personal interest in any matter) are not included in the quorum.

(f) Adjournment:
The meeting of the Board of directors can be adjourned in the absence of a quorum.
The adjourned meeting can be held on the same day, same time and the same place in the next week.

(ii) Committee Meeting:

  • The Board of Directors may from the committee and delegate some of its powers to them.
  • This committee should consist of only directors. The delegation of such powers to committees is to be authorized by Articles of Association and should be subject to the provisions of the Companies Act.
  • A meeting of Allotment Committee, Transfer Committee, etc are examples of Committee Meeting.

Maharashtra Board Class 11 Secretarial Practice Solutions Chapter 8 Company Meetings - II

Activity 1 (Textbook Page No. 123)

Visit the website of any public company and study its Annual Report/Director’s Report.
Answer:
[Note: Students should do this activity by themselves with the help of the internet.]

Activity 2 (Textbook Page No. 127)

Enlist the functions of a Secretary related to an Extra-Ordinary Meeting.
Answer:
Functions of Secretary Relating to Extra Ordinary General Meeting:
(i) Before the Meeting:

  • Time of Holding: To decide the date, time, place, and agenda for holding the meeting in consultation with the chairman of the company and to convene the Board Meeting for finalization of these things by passing a resolution to that effect.
  • Drafting of Resolution: To draft the proposed resolution and explanatory statements and to get them approved by the board.
  • Notice: To draft the notice of the meeting and arrange to get the same printed together with the explanatory statements, proxy forms, and admission cards. To send the notice with agenda to all the members, at least 21 days before the meeting.
  • Public Notice: The notice is also published in the leading newspapers for the information of the general public.
  • Notice to Stock Authorities: If the shares are listed on the stock exchange, a notice of the meeting is sent to stock exchange authorities too.
  • Proxy: To verify proxy forms received and enter them in the proxy register.
  • Preparing Documents: The important documents, records, Books, etc. are kept ready for reference during the meeting.

(ii) During the Meeting:

  • Checking: To check the admission card of the members.
  • Attendance: To take attendance of members.
  • Ascertaining Quorum: To ascertain the quorum.
  • Reading Notice: To read the notice convening meeting.
  • Assist Chairman: To assist the chairman, by providing necessary information, records documents.
  • Notes of Proceedings: To make notes of the proceedings of the meeting.

(iii) After the Meeting:

  • Drafting Minutes: To draft the minutes of the meeting and enter the same in the Minute Book.
  • Signed by the Chairman: To get Minutes signed by the chairman of the meeting.
  • Filing of Resolution: To file the certified copy of the resolution passed at the meeting, to the Registrar of Companies.
  • Sending Intimation: To send intimation to the concerned persons.
  • Implementations: To carry out decisions taken at the meeting.