Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 30 Be a Netizen Textbook Questions and Answers

1. List the words or phrases related with computers or the Internet.

Question 1.
List the words or phrases related with computers or the Internet.
Answer:
The list of words or phrases related with the computer or the Internet are:

InternetWebsitesText
NetAddressUpdate
NetworkWorld wide web (www)online
SystemProgramse-mail
Log offSearch enginesOffline
DisconnectBrowsingChatting
SurfingCopy
Download
Address

2. Answer the following questions in one sentence.

Question 1.
Have you ever seen or used a computer?
Answer:
Yes, I have seen and used a computer in my school.

Question 2.
What is the ‘Internet’?
Answer:
The ‘Internet’ or the net is a network of computers.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

Question 3.
What is a website?
Answer:
‘Websites’ are places on the net where information is stored and made available.

Question 4.
What is the world wide web?
Answer:
Thousands of websites on the net together form the World Wide Web (www).

Question 5.
What are search engines?
Answer:
Special computer programs help us find the different websites on the World Wide Web, known as Search Engines.

Question 6.
What is meant by browsing or surfing?
Answer:
Looking at various websites in computers is known as ‘browsing’ or ‘surfing’.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

Question 7.
What is meant by being ‘online’?
Answer:
Being ‘online’ means our computer is connected to the internet.

Question 8.
What is meant by being ‘offline’?
Answer:
Being ‘offline’ means we are not connected to the net.

Question 9.
What is ‘e-mail’ or electronic mail?
Answer:
The system of sending and receiving messages or mail on computers is known as ‘e-mail’ or electronic mail.

Question 10.
What is a password?
Answer:
A ‘password’ is a secret word or group of letters and/ or numbers which will allow a person to use or see the email account on typing it.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

Question 11.
Who is a ‘netizen’?
Answer:
People who use the net are ‘netizens’.

Question 12.
Would you like to be a netizen?
Answer:
Yes, I would like to be a netizen and explore this ocean of information.

3. Draw a diagram to explain the idea of Internet.

Question 1.
Draw a diagram to explain the idea of Internet.
Answer:
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen 1
Glossary to understand the diagram:

  • Satellite: A satellite is a wireless receiver or transmitter that is launched by a rocket and placed in orbit around the earth.
  • Downlink: The communication going from a satellite to the ground is called a downlink.
  • Uplink: The communication going from the ground to a satellite is called uplink.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

4. Find a picture of a computer with the help of your teacher and label the different parts you see.
For example, monitor, screen, speakers, processor, mouse, mousepad, keyboard, etc.

Question 1.
Find a picture of a computer with the help of your teacher and label the different parts you see.
For example, monitor, screen, speakers, processor, mouse, mousepad, keyboard, etc.
Answer:
Do it yourself.

5. List all the pairs of antonyms you find in the passage.

Question 1.
List all the pairs of antonyms you find in the passage.
Answer:

  1. connected – disconnected
  2. online – offline
  3. send – receive
  4. sending – receiving
  5. different – same

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

6. WWW is a short form of World Wide Web.
Find ten other short forms related to ICT (Information and Communication Technology).

Question 1.
WWW is a short form of World Wide Web.
Find ten other short forms related to ICT (Information and Communication Technology).
Answer:

  • CD: Computer Disks
  • ROM: Read Only Memory
  • RAM: Random Access Memory
  • PPT: Power Point
  • e-mail: Electronic mail
  • IP: Internet Protocol
  • EC: Electronic Commerce
  • EDI: Electronic Data Interchange
  • E-Market: Electronic Market
  • VAN: Value Added Network
  • E-map: Electronic map

7. Choose a word that has at least four letters in it. Imagine that it is a short form. Write the name /phrase /words it stands for.
For example, STEP : Sunday and Thursday Evening Programmes.

Question 1.
Choose a word that has at least four letters in it. Imagine that it is a short form. Write the name /phrase /words it stands for.
For example, STEP : Sunday and Thursday Evening Programmes.
Answer:
WITH: Walking Individually Towards Health

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 30 Be a Netizen Important Questions and Answers

Question 1.
Complete the web diagram.
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen 2
Answer:
text, pictures, images, sounds, speeches, music

Complete the following by choosing the correct alternative:

Question 1.
To log off the computer means to……………
(a) give instruction to your computer to get connected from the net.
(b) give instruction to your computer to get disconnected from the net.
(c) switch off the computer.
Answer:
(b) give instruction to your computer to get disconnected from the net.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

Question 2.
To display information on the net………….
(a) you need an e-mail id.
(b) you need a website.
(c) you need a password.
Answer:
(b) you need a website.

Language Study :

Question 1.
Match the meanings of:

1. connecteda. organized
2. systematicb. linked
3. gatheredc. unparalleled
4. uniqued. collected

Answer:

1. connectedb. linked
2. systematica. organized
3. gatheredd. collected
4. uniquec. unparalleled

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

Give one word for :

Question 1.

  1. To move from one site to another searching various topics on the internet
  2. Being connected to a network of computers –
  3. Exchange messages through computers with one or many users –

Answer:

  1. surfing
  2. online
  3. chatting

Do as directed :

Question 1.

  1. It is so large that millions of people around the world can use it at the same time. (Pick out the adjectives in the sentence)
  2. The internet is like an ocean of information. (Pick out the articles)
  3. Websites are places on the net. (Pick out the preposition)
  4. It is possible to change the text. (Rewrite the sentence beginning with, It is not)

Answer:

  1. Large, same: Adjective
  2. the, an
  3. on preposition.
  4. It is not impossible to change the text.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

Complete the table.

Question 1.
Answer:

PositiveComparativeSuperlative
1. manymuchmore
2. smallsmallersmallest
3. difficultdifficult moredifficult most
4. Shortshortershortest
5. amazingmore amazingmost amazing
5. difficultmore difficultmost difficult

Question 2.
Answer:

NounAdjectiveVerb
1. InformationInformativeInform
2. picturepictoralpicturise
3. personpersonalpersonalize
4. correctnesscorrectcorrect

Reading Skills, Vocabulary and Grammar

Read the following passage and answer the following.

Question 1.
Complete the following:
(a) The system of sending and receiving messages or mail on computers is known
(b) No two …………………….. are the same.
Answer:
(a) as e-mail or electronic mail.
(b) e-mail addresses

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

Question 2.
What information is conveyed through the extract?
Answer:
This extract conveys information about e-mail.

Question 3.
Write the full form of e-mail.
Answer:
The full form of e-mail is electronic mail.

Question 4.
What is an e-mail account compared to? What is the difference?
Answer:
An e-mail account is compared to our own letter box. The only difference is unlike our own letter box, we can use the e-mail letter box not only for receiving mail but also for sending it.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

Question 5.
Give the noun form of:
1. Short
2. unique
Answer:
1. shortness
2. uniqueness

Question 6.
You can receive messages on this address and also send them. (Pick out the conjunction)
Answer:
Conjunction – and

Question 7.
How has e-mail changed the way we communicate? Give your views.
Answer:
Due to e-mail, the ways we send and receive messages have changed in a big way. Now we can do it without any waste of time. The messages have become shorter too, unlike those times when we would have lengthy conversations or write long letters.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

Writing Skills :

Question 1.
Write an e-mail to your friends inviting him for your birthday.
Answer:
From : vinay@lycoscom
Sent: 18th July, 2015
To: [email protected]
CC: [email protected], [email protected]
Subject: Invitation for birthday.

Dear all,
It’s my birthday on 28th July, 2015. I cordially invite you to join my family and me in the celebrations at our residence and have a share in the joy.

The party begins at 6.00 p.m. The dress code is smart casuals. Blue is the colour of the day. Hoping to meet you at the party. Looking forward to having a great time.

Thanks,
Vinay

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

Be a Netizen Summary in English

Summary :

‘Be a Netizen’ is an informative lesson about how computers, with its amazing features have brought about changes in the way we do things. It tells us about the internet network which is so large that millions of people around the world can use it at the same time. It also tells us how all the information is stored in places on the net called websites. It guides us how to browse or surf, that is visit various sites on the net. The lesson further elaborates about various terms related to internet like ‘update’ ‘online’, offline’ etc.

It also explains the ways to download information from the internet for later use and also how to send information on the net. The author shares information about e-mail, a system of sending and receiving messages or mails on computers. The author ends with a question. He says people who live in a city are citizens and people who use the net are netizens. He enquires whether we would like to be a netizen. Given the merits and advantages of computers and its uses, we should indeed become netizens.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 30 Be a Netizen

Meanings :

  1. amazing (o) – causing surprise or wonder
  2. features (n) : qualities or characteristics
  3. log on (pher) – to go through the steps to begin the use of computers
  4. text (n) – printed words
  5. disconnected (v) – break the connection or link
  6. browsing (u) – to casually look through data in the internet
  7. surfing (o) – to move from one site to another searching various topics on the Internet
  8. update (u) – to change by including most recent technology
  9. online (adj) – being connected to a network of computer
  10. offline (adj) – not controlled or connected to computer or internet
  11. chatting (u) – exchange messages through computer with one or many users
  12. download (v) – to copy data from one computer system to another over the internet
  13. address (on net) (n) – The Internet address is used for sending and receiving mails
  14. e-mail (n) – electronic mail
  15. unique (adj) – extraordinary
  16. password (n) – a secret word or group of letters and/or numbers that provides access to our email account
  17. citizens (n) – people who live in a city
  18. netizen (n) – people who use the net
  19. programs (n) – systematic instructions given to the computer for desired results

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 13 Methods of Preserving Food

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 13 Methods of Preserving Food Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 13 Methods of Preserving Food

5th Std EVS 1 Digest Chapter 13 Methods of Preserving Food Textbook Questions and Answers

1. What’s the solution?

Question (a)
The papads have become soft and moist .
Answer:
Papads which have been soft and moist should be kept in sun for drying. Drying method involves removal of water content (moisture) from the foodstuffs. Papads when kept in sun for drying for 2-3 days will become crisp again.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 13 Methods of Preserving Food

Question (b)
Fruits like mangoes, amlas, guavas and vegetables like peas, onions, tomatoes, fenugreek are needed all year round. They are available in plenty only in certain seasons.
Answer:
Different methods of food preservation are used in order to preserve fruits and vegetables. Mangoes can be preserved by making their squash preparation. Peas can be peeled from pods and preserved by keeping them in refrigerator for long time. Onions can be dried or fried and kept for a longer period of time. Tomatoes can be preserved by making tomato puree, squash or sauce.

2. Use your brain power!

Question 1.
Semolina (Shevaya) do not get spoiled for a very long time. But kheer made from them spoils easily. Why is this so?
Answer:
Semolina (Shevaya) are made by drying them in the sun. Since they are dried in sun, the water content in them is completely lost, hence they can be stored for longer time. On the other hand, kheer is made by using milk and milk is a highly perishable’’ product, hence kheer gets spoilt quickly.

3. Find and correct the wrong statements:

Question (a)
When something is boiled, the microorganisms in it are destroyed.
Answer:
It is a correct statement.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 13 Methods of Preserving Food

Question (b)
Our food does not get spoiled when microorganism begin to grow in it.
Answer:
It is an incorrect statement.
Correct statement: Our food gets spoiled when microorganisms begin to grow in it.

Question (c)
Foodstuffs dried in summer cannot be used for the rest of the year.
Answer:
It is an incorrect statement.
Correct statement: Foodstuffs dried in summer can be used for the rest of the year.

Question (d)
Foodstuffs get warmth when put in a fridge.
Answer:
It is an incorrect statement.
Correct statement: Foodstuffs get cool temperature when put in a fridge.

4. Answer the following questions:

Question (a)
What are the different methods of preserving food?
Answer:
Boiling, drying, cooling and placing the foodstuffs in airtight cans are the different methods of preserving food.

Question (b)
Why do we avoid eating food that has got spoiled?
Answer:
We should avoid eating spoiled food because it can cause stomach ache, diarrhoea/vomiting etc.

Question (c)
Why do we make jams from fruits?
Answer:
Fruits cannot stay fresh for longer period of time. In order to preserve them, various food preservatives like sugar is added to it. By preserving the fruits by adding sugar, we can get jams even after the season of fruits is over. Hence, we make jams from fruits.

Question (d)
What are preservatives?
Answer:
Certain substances that are added to the foodstuffs to preserve them for a long time are called preservatives.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 13 Methods of Preserving Food

Question (e)
Find out the names of the different spices. Also find out which part of their plant they are.
Answer:
Cinnamon, cardamom, bill leaves, cloves etc. are different spices. Cinnamon is a part of the stem of a plant, cardamom is fruit of plant and clove is a flowerbud of a tree.

Environmental Studies Part 1 Standard 5th Solutions Chapter 13 Methods of Preserving Food Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks with the correct answers from the options given below:

Question 1.
………………. and ……………. are kept to dry in the open air in summer.
(a) Onions, potatoes
(b) Carrots and brinjals
(c) Milk, milk products
Answer:
(a) Onions, potatoes

Question 2.
……………………, ………………….. and …………………….. are available where food is kept.
(a) Air, moisture, warmth
(b) Fungus, ants, insects
(c) Spores, mice, rats
Answer:
(a) Air, moisture, warmth

Question 3.
Spoiled food has reduced ………………. value.
(a) nutrition
(b) additional
(c) reductional
Answer:
(a) nutrition

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 13 Methods of Preserving Food

Question 4.
……………….. can be dried and stored for a long time.
(a) Spices
(b) Jams
(c) Mangoes
Answer:
(a) Spices

Question 5.
…………………. are present all around us in air as well as in water.
(a) Microorganisms
(b) ants
(c) insects
Answer:
(a) Microorganisms

Question 3.
State whether the following statements are True or False:

  1. Asafoetida (hing) is a preservative.
  2. Spices cannot be stored for a longer period of time.
  3. Mango pulp and milk products are not spoiled quickly.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. False

Answer the following questions:

Question 1.
What is the advantage of placing the foodstuffs in the airtight cans?
Answer:
When the foodstuffs are preserved in airtight containers, the microorganisms are first destroyed and it is ensured that water or air does not enter the food stuff.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 13 Methods of Preserving Food

Question 2.
What are the conditions required for the growth of fungus?
Answer:
Availability of food, water, air and warmth are the conditions required for the growth of fungus.

Question 3.
What is the special feature of drying method?
Answer:
When the foodstuffs are dried by drying method, the water content in them is lost. This is the special feature of drying method.

Question 4.
What happens when the foodstuffs are boiled?
Answer:
When the foodstuffs are boiled, the microorganisms present in them are destroyed.

Question 5.
What precaution should be taken while buying food in sealed bags or boxes?
Answer:
While buying food in sealed bags or boxes, we should always check the expiry (use before) date printed on it.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 13 Methods of Preserving Food

Can you tell?

Talk to the elderly people in your family to find the answers to the following questions with reference to the foodstuffs mentioned below:
(milk, vegetables, grains, flours, sugar, jaggery)

Question 1.
When do we say that foodstuff is spoiled? What changes are seen in it?
Answer:
The foodstuff smells foul and have unpleasant appearance. There is even growth of fungus on foodstuffs.
Changes that occur in spoilt food: (a) Taste changes (b) Colour of the food change (c) Presence of black, white patch (fungus) on food (d) Unpleasant smell (e) Nutritive value reduces.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 13 Methods of Preserving Food

Question 2.
Is the time in which foodstuffs get spoilt different in different seasons?
Answer:
Yes, the time in which the foodstuffs gets spoilt is different in different seasons. Spoilage of any foodstuffs depends on the presence of temperature and humidity of the environment. Therefore in winter, foodstuffs are preserved for a long time than summer season.

Question 3.
Which foodstuffs get spoilt most quickly?
Answer:
Milk and milk products, fruits, vegetables, etc. are the foodstuffs which get spoilt most quickly.

Question 4.
What measures are taken to keep the foodstuffs in the house in good conditions, for as long as possible?
Answer:
We can keep the foodstuffs in the refrigerator, some foodstuffs can be dried, fried, etc. and stored for a long period.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 13 Methods of Preserving Food

Glossary:

  1. pulp – soft, wet and crushed mass
  2. fibrous – consisting of fibres.
  3. airtight – not allowing air to escape or pass through.
  4. moist – slightly wet
  5. crisp – firm, dry and brittle
  6. perishable – that which gets spoilt.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 29 A Lark

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 29 A Lark Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 29 A Lark

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 29 A Lark Textbook Questions and Answers

1. Guess the meaning of:

Question 1.
Guess the meaning of:

  1. weary
  2. dreary
  3. on the wing

Answer:

  1. weary – very tired
  2. dreary – dull and gloomy
  3. on the wing – flying

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 29 A Lark

2. Answer the following questions.

Question 1.
Write what the lark does.
Answer:
The lark soars high in the sky.

Question 2.
Write what the goldfish does.
Answer:
The goldfish dives deep in the sea.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 29 A Lark

Question 3.
What does the poet want to know from the lark?
Answer:
The poet wants to know from the lark if it is not tired of soaring high to the empty sky and if it doesn’t find the experience dull and boring. He further asks the lark if it doesn’t long to be a silent goldfish in the sea.

Question 4.
What does the poet want to know from the goldfish?
Answer:
The poet wants to know from the Goldfish whether it is not sad when it feels the cold waves moving slowly and quietly over it. He further enquires if the Goldfish sometimes long to be like a lark bird flying in the sky.

3. Recite the poem.

Question 1.
Recite the poem.
Answer:
Do it yourself.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 29 A Lark

4. Do you long to be something else? Write about your longing.

Question 1.
Do you long to be something else? Write about your longing.
Answer:
Yes, I long to be a bird! If I were a bird….. the high flight and exploring the beauty of this wonderful world would be such a great feeling. Humming sweet songs, building, nests so beautiful atop the tree, living in the green forests, Wouldn’t that be wonderful?

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 29 A Lark Additional Important Questions and Answers

Spot the words

Question 1.

  1. very tired
  2. a moving strip of water
  3. move slowly and quietly
  4. pleased and joyful

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 29 A Lark 1

Answer:

  1. weary
  2. wave
  3. creep
  4. glad

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 29 A Lark

Language Study :

Question 1.
Complete the list of describing words from the extract:

  1. empty
  2. silent
  3. cold
  4. sad

Answer:

  1. sky
  2. goldfish
  3. waves
  4. clouds

Match the rhyming words :

Question 1.

1. higha. dreary
2. wearyb. creep
3. bec. sky
4. deepd. wing
5. singe. sea

Answer:

1. highc. sky
2. wearya. dreary
3. bee. sea
4. deepb. creep
5. singd. wing

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 29 A Lark

Reading Skills :

Read the following extract and answer the question given below:

Question 1.
Choose the correct alternative and complete the following. Don’t you sometimes long to be a in the sea.
i. a silent mermaid
ii. a silent goldfish
Answer:
a silent goldfish

Question 2.
Goldfish, goldfish ………….. are you never sad.
i. dancing is glee
ii. diving deep
Answer:
i. diving deep

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 29 A Lark

Question 3.
What does the poem deal with?
Answer:
The poem deals with one’s longing to be someone or something else.

Question 4.
Which are the two characters the poet has addressed in the poem?
Answer:
The poet has addressed the lark bird and the goldfish in the poem.

Question 5.
Explain the line:
‘Don’t you sometimes long to be
A silent goldfish in the sea
Answer:
The poet wants to know whether the lark is not weary and tired of the life it leads and whether it doesn’t long to be like a goldfish in the sea.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 29 A Lark

A Lark Summary in English

Summary :

‘A Lark’ written by Lawrance Alma Tadema is a poem which throws light on how we are not happy in the situation we are in, and long to be someone or something beyond what we are. There are times when we intensely wish to be something we are not. As the proverb goes The grass is always greener on the other side’. The poet has beautifully illustrated this through this poem where he asks both the Lark bird and Goldfish if they were really happy and not weary of the life they lead. Addressing the lark bird flying high in the sky, the poet asks the lark if he is not tired when he reaches the empty sky amidst the gloomy cloud.

The poet wants to know from the lark if there are times when he longs to be a silent gold fish in the sea The poet asks the goldfish diving deep in the sea that when the cold waves slowly and quietly creep over it, is it really enjoyable? The poet enquires whether he doesn’t long to sing and lead the life like a lark bird soaring high in the sky. A simple poem with beautiful illustrations i.e. examples, the poet has conveyed a simple truth of life.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 29 A Lark

Meanings :

lark (n) – A small brown singing bird
soaring (u) – Fly or rise high into the air
weary (u) – Very tired
dreary (adj.) – dull and gloomy
diving (u) – plunge head first into water with arms raised over one’s head.
creep (v) – move slowly and quietly

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 10 Getting to Know India Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

5th Std EVS 1 Digest Chapter 10 Getting to Know India Textbook Questions and Answers

1. Correct the following statements and write the answer:

Question (a)
There are coffee plantations in Himachal Pradesh.
Answer:
There are coffee plantations in Kerala.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

Question (b)
Konkan lies in the eastern part of India.
Answer:
Konkan lies in the western part of India.

Question (c)
Jaipur is the smallest state in India.
Answer:
Goa is the smallest state in India.

Question (d)
The Sabarmati river flows through Madhya Pradesh.
Answer:
The Sabarmati river flows through Gujarat.

Question (e)
The Sahyadri mountains are located in Andhra Pradesh.
Answer:
The Sahyadri mountains are located in Maharashtra.

2. Make a chart of the states and the rivers flowing through/in them.

Question 1.
Make a chart of the states and the rivers flowing through/in them.

Environmental Studies Part 1 Standard 5th Solutions Chapter 10 Getting to Know India Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks with the correct answers from the options given below:

Question 1.
India’s …………………. border is defined by the lofty Himalaya ranges.
(a) eastern
(b) northern
(c) western
Answer:
(b) northern

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

Question 2.
…………………… is produced on a large scale in central India.
(a) jowar
(b) Wheat
(c) Rice
Answer:
(a) jowar

Question 3.
………………… is the largest state in India.
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan
Answer:
(c) Rajasthan

Question 4.
Telangana state was formed in the year ……………. .
(a) 2013
(b) 2014
(c) 2015
Answer:
(b) 2014

Question 5.
We see several forts along the ………………… coast.
(a) Kerala
(b) Konkan
(c) Karnataka
Answer:
(b) Konkan

Question 6.
Our ……………………. comprises of various rivers, mountains, plateaus, plains, islands etc.
(a) country
(b) nation
(c) state
Answer:
(a) country

Question 7.
The expanse of our country is ………………….. .
(a) small
(b) miniature
(c) large
Answer:
languages

Question 8.
…………………… is a primary crop in the north.
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Jowar
Answer:
(b) Wheat

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

Question 9.
…………………… is a primary crop in the north.
(a) Rice
(b) Wheat
(c) Jowar
Answer:
(a) Rice

Question 10.
People of many ……………………. castes, tribes and religions live in our country.
(a) different
(b) similar
(c) difficult
Answer:
(a) different

Question 11.
Many different …………………… are spoken in our country.
(a) dress
(b) cuisine
(c) languages
Answer:
(c) languages

Question 12.
India is a democratic ……………………. .
(a) communist
(b) dictator
(c) republic
Answer:
(c) republic

Question 13.
The capital of India is …………………. .
(a) Agra
(b) Maharashtra
(c) New Delhi
Answer:
(c) New Delhi

Question 14.
…………………….. is the second largest state in India.
(a) Andhra Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Madhya Pradesh
Answer:
(c) Madhya Pradesh

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

Question 15.
…………………… is the third largest state in India.
(a) Tamil nadu
(b) Kerala
(c) Maharashtra
Answer:
(c) Maharashtra

Question 16.
…………………….. is the smallest state in India.
(a) Assam
(b) Goa
(c) Jammu
Answer:
(b) Goa

Match the following:

Question 1.
Match the following:

‘A’‘B’
1. Lakshadweep islands(a) Bay of Bengal
2. Andaman & Nicobar(b) Indian mainland
3. Coastal Islands(c) Arabian sea

Answer:

‘A’‘B’
1. Lakshadweep islands(c) Arabian sea
2. Andaman & Nicobar(a) Bay of Bengal
3. Coastal Islands(b) Indian mainland

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

Answer in one word:

Question 1.
Answer in one word:

  1. A primary crop in the north.
  2. A primary crop in the south.
  3. Capital of India
  4. Second longest state of India.

Answer:

  1. Wheat
  2. Rice
  3. New Delhi
  4. Madhya Pradesh.

Write in one sentence:

Question 1.
Which part of India is called the Indian peninsula?
Answer:
The Indian subcontinent is surrounded by water on three sides and tapers towards the south. This part is called the Indian peninsula.

Question 2.
How does natural diversity affect human beings?
Answer:
Natural diversity affect our lifestyle, customs, traditions and culture.

Question 3.
What diversity is found with regards to people in our country?
Answer:
People of different castes, tribes, religion and speaking different languages live in our country.

Question 4.
What does our country comprise of?
Answer:
Our country comprises of various rivers, mountains, plateau, plains, islands etc.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

Question 5.
What covers our northern border?
Answer:
Our northern border is defined by the lofty Himalayan ranges.

Question 6.
What is the height of India’s land?
Answer:
The height above sea-level goes beyond 8000 metres.

Question 7.
Which is the primary crop grown in north India?
Answer:
Wheat is the primary crop grown in north India.

Question 8.
Which is the primary crop grown in south India?
Answer:
Rice is the primary crop grown in south India.

Question 9.
Which crop is grown on a large scale in central India?
Answer:
Jowar is grown on a large scale in central India.

Question 10.
What makes the islands in the Arabian Sea, Bay of Bengal very important?
Answer:
These islands have strategic location from defence point of view.

Question 11.
What are sea forts?
Answer:
Sea forts are forts built on an island off the coast to safeguard* the coast.

Give geographical reasons:

Question 1.
In India, the weather conditions change from region to region.
Answer:
1. The expanse of our country is large.
2. The height above sea level varies and goes up even beyond 8000 metres.
3. Therefore, the weather conditions change from region to region.

Study the physical map of India carefully and answer the questions:

Question 1.
Find the mountains and name them.
Answer:
The Himalayas, The Sahyadris, The Satpuda, The Vindhya range, Aravalli range.

Question 2.
Name the hills shown on the map.
Answer:
Nallamala hills, Mahedragiri, Malaygiri.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

Question 3.
Find and name the plateaus in the map.
Answer:
Deccan Plateau, Telangana, Chotta Nagpur Plateau, Karnataka Plateau, Malwa Plateau.

Question 4.
Which rivers originate in the Himalayas and join the Indus? Consider the height and write the direction of their flow.
Answer:
River Jhelum, River Ravi, River Chenab and River Satluj join River Indus. They flow to the south.

Question 5.
Write the names of the major rivers which flow into the Coromandel Coast.
Answer:
River Kaveri and River Krishna.

Question 6.
Study the course of the Ganga, Narmada, Vainganga, Godavari and Kaveri rivers. Note the slope of the land in each basin and write the direction of the slope.
Answer:
River Ganga flows eastwards, River Narmada flows westwards, Vinganga flows southwards, Godavari and Kaveri flow eastwards.

Question 7.
Find the lakes on the map and name them.
Answer:
Wular, Dal, Chilka, Kolleru, Lonar and Pulicat Lake.

Question 8.
Find and name the gulfs and the direction in which they are located with respect to India.
Answer:
Gulf of Kachchh and Gulf of Khambhat in Gujarat (west), Gulf of Mannar in the south.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

Question 9.
Study the water bodies on the three sides of India. Find their names and write the direction in which they are located.
Answer:
Arabian sea to the west, Bay of Bengal to the east and Indian ocean to the south.

Question 10.
Find the Lakshadweep, Andaman and Nicobar Island groups and write the names of some of the islands.
Answer:
In the Lakshadweep lies Chettlon, Andron, Kalpeni, Tree island. In the Andaman and Nicobar Islands lie Car Nicobar, South Andaman, Coco Island, North Andaman and Middle Andaman.

Question 11.
Which river basin is located in the northern plain of India?
Answer:
To the North of India lies the river basin of Ganga.

Study the political map of India given below and answer the questions:

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India 1

Question 1.
Find our State. Colour it with your favourite colour and write the name of its capital.
Answer:
Maharashtra (Capital is Mumbai) colour it in red.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

Question 2.
Which is the northernmost State?
Answer:
Jammu and Kashmir

Question 3.
Which is the southernmost State?
Answer:
Tamil Nadu

Question 4.
Colour the States to the north-east in different colours. Write their names and the names of their capitals.
Answer:

Name of StateCapitalColour
(a) Arunachal PradeshItanagarBlue
(b) AssamDispurGreen
(c) MeghalayaShillongYellow
(d) NagalandKohimaPink
(e) ManipurImphalPurple
(f) MizoramAizawlBlack
(g) TripuraAgartalaOrange

Question 5.
Colour the largest State in yellow and circle its capital.
Answer:
Colour Rajasthan in yellow and circle its capital Jaipur.

Question 6.
What do the names in red letters show?
Answer:
Names in red letters show Union territories.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

Use your brain power!

Question 1.
Which is the State next to us which was formed in 2014?
Answer:
Telangana State

Question 2.
How many States are there in India?
Answer:
29 states

Question 3.
In which State is the Great Indian Desert mainly located?
Answer:
Rajasthan

Answer the questions given below with the help of map.

Question 1.
From where will we obtain saffron? Trace the most convenient route.
Answer:
We obtain saffron from Jammu and Kashmir. (Route from Srinagar – Chandigarh – New Delhi – Gujarat – Maharashtra)

Question 2.
In which States is tea grown?
Answer:
West Bengal and Assam

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

Question 3.
Find the route taken to bring cloves into our State and trace it.
Answer:
Cloves can be brought from Kerala – Karnataka – Goa – Maharashtra

Question 4.
Find the States in which apples are grown. Circle their names.
Answer:
Jammu and Kashmir and Himachal Pradesh.

Question 5.
Find the route to deliver oranges from Nagpur to Bikaner and trace it.
Answer:
Nagpur – Madhya Pradesh – Bikaner

Question 6.
Find a route to deliver coffee and mangoes to West Bengal and trace it.
Answer:
Coffee from Kerala – Chennai – Andhra Pradesh – Odisha – West Bengal.
Mangoes from Maharashtra
Nagpur – Chattisgarh – Odisha – West Bengal.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

Question 7.
How will you send onions from Maharashtra to Arunachal Pradesh?
Answer:
Nashik – Nagpur – Chhatisgarh – Odisha – West Bengal – Assam – Arunachal Pradesh.

What’s the solution?

Question 1.
Harsh and Tanishka live in Mumbai. They want to see the Andaman and Nicobar islands. First they are going to see their uncle in Chennai. After that, they will visit the islands. To make this trip, which of the routes on the map on page 49 will they have to take? Will you help them by tracing this route on the map?
Answer:
Harsh and Tanishka can travel to Andaman and Nicobar by seaways as shown in the map with black dotted lines or by airways shown with green dash line. They can reach Port Blair.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 10 Getting to Know India

Glossary:

1. tapers – diminish or reduce in thickness at one end.
2. lofty – of imposing height.
3. Cuisine – style or method of cooking.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps – Our Companions

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 9 Maps – Our Companions Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps – Our Companions

5th Std EVS 1 Digest Chapter 9 Maps – Our Companions Textbook Questions and Answers

1. Make a list of the various landforms in your surroundings. Draw one of the landforms in your notebook using one of the methods of showing landforms.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions 1

2. In the following sentences, underline the words that represent landform and prepare signs or symbols for them.

Question (a)
Sonali lives just beyond Mount Takmak.
Answer:
Mount (Δ)

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions

Question (b)
Nilesh has gone on a trip to Gharapuri Island.
Answer:
Island

3. Prepare signs and symbols for the following components:

Question 1.
Prepare signs and symbols for the following components:
House, hospital, factory, park, playground, road, hill, river.
Answer:
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions 2

4. The given map shows height through the use of colours. However, one colour representation is wrong. Write which colour would be correct in its place.

Question 1.
The given map shows height through the use of colours. However, one colour representation is wrong. Write which colour would be correct in its place.
Answer:
In place of blue the colour for low elevation to be used should have been green.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions

Use your brain power!

Question 1.
will you help them by writing the meanings of each sign and symbol?
Answer:
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions 3
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions 4

Environmental Studies Part 1 Standard 5th Solutions Chapter 9 Maps – Our Companions Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks with the correct answers from the options given below:

Question 1.
In ancient times, maps were mainly used for ……………… .
(a) weather forecast
(b) wars
(c) tourism
Answer:
(b) wars

Question 2.
The ………………. colour is used to indicate water bodies on a map.
(a) grey
(b) green
(c) blue
Answer:
(c) blue

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions

Question 3.
The most modem method of indicating height on a map is …………….. method.
(a) contour line
(b) digital elevation
(c) layer tinting
Answer:
(b) digital elevation

Question 4.
The foremost mapmaking institute in India is ………………. .
(a) Survey of India
(b) Mapping of India
(c) Survey of Map
Answer:
(a) Survey of India

Question 5.
The Survey of India headquarters are in
(a) Shimla
(b) Dehradun
(c) Delhi
Answer:
(b) Dehradun

Question 6.
The Survey of India was established in
(a) 1867
(b) 1967
(c) 1767
Answer:
(c) 1767

Question 7.
The land in our environment is not of the same everywhere.
(a) length
(b) height
(c) breadth
Answer:
(b) height

Question 8.
The univemess of land gives rise to various land shapes creating different …………….. .
(a) land forms
(b) strategy
(c) maps
Answer:
(a) land forms

Question 9.
There are different ……………….. of showing land forms on a map.
(a) knowledge
(b) questions
(c) methods
Answer:
(c) methods

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions

Question 10.
The ………………. and ………………. of land cannot be shown easily on a piece of paper.
(a) depth
(b) width
(c) height
Answer:
(a) depth & (c) height

Question 11.
The height of the land is measured from
(a) ground-level
(b) snow-line
(c) sea-level
Answer:
(c) sea-level

Question 12.
When there is less distance between the contour lines, the slope is ………………… .
(a) steep
(b) gentle
(c) level
Answer:
(a) steep

Question 13.
When the distance between the contour lines is great, the slope is
(a) steep
(b) gentle
(c) level
Answer:
(b) gentle

Question 14.
In layer tinting method, each colour indicates a specific ……………….. .
(a) weight
(b) depth
(c) height
Answer:
(c) height

Question 15.
In digital elevation method, the ………………… is obtained through man-made satellites.
(a) information
(b) technology
(c) height
Answer:
(a) information

Question 16.
Using computers, we can find the height of each point on a ……………………… map.
(a) plain
(b) digital
(c) military
Answer:
(b) digital

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions

Question 17.
Standard signs and symbols are used to make the ………………….. easy to read.
(a) road
(b) board
(c) map
Answer:
(c) map

Question 18.
……………….. are miniature drawings of the respective objects.
(a) symbols
(b) signs
(c) maps
Answer:
(a) symbols

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions

2. Match the following:

Question 1.
Match the following:
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions 4.1
Answer:
1 – c, 2 – e, 3 – a, 4 – b, 5 – d

Answer in one sentence:

Question 1.
What are different ways of showing elevation of land on a map?
Answer:
The different ways of showing elevation of land on a map are contour line method, layer tinting method and digital elevation method.

Question 2.
What are contour lines?
Answer:
Lines on a map joining places having same height are called contour lines.

Question 3.
How are digital elevation model prepared?
Answer:
Digital elevation model is prepared with the information obtained through manmade satellites and help of computers.

Question 4.
What are physical maps used for?
Answer:
Physical maps are used in military operations, tourism, drawing up mountaineering routes, in making regional development projects etc.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions

Question 5.
How are conventional signs drawn?
Answer:
Conventional signs are down in the form of letters or geometrical shapes, for example, lines, circle, triangle, dots etc.

Question 6.
How are conventional symbols drawn?
Answer:
Conventional symbols are miniature drawings of the respective objects for eg, temples, mosque, forts etc.

Question 7.
Name some land forms.
Answer:
Mountains, valleys, plateaus, plains and islands are different land forms.

Question 8.
How were maps used during ancient times?
Answer:
During ancient times, maps were mainly used in wars.

Question 9.
From where is the height of land measured?
Answer:
The height of land is measured from sea-level.

Question 10.
How does contour line method help?
Answer:
Contour line method helps us to understand the slope of the land and the height of different places.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions

Question 11.
In layer tinting method, what do colours indicates?
Answer:
In layer tinting method, each colour indicates a specific height.

Question 12.
Why are signs and symbols used in maps?
Answer:
Standard signs and symbols are used to make the map easy to read.

Question 13.
Which is the foremost map making institute in India?
Answer:
The ‘Survey of India’ is the foremost mapmaking institute in India.

Question 14.
What are the topographic maps made by ‘Survery of India’ known for all over the world?
Answer:
The topographic maps made by ‘Survey of India’ are known all over the world for their accuracy.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions

Give geographical reasons:

Question 1.
Standard signs and symbols are used to make the map easy to read.
Answer:

  1. Many people make use of maps.
  2. Maps show various components.
  3. If these components are shown on different maps in different ways, it will be difficult to understand them.
  4. Therefore, standard signs and symbols are used to make the map easy to read.

Answer in brief:

Question 1.
Explain – Layer tinting method.
Answer:

  1. Layer tinting method is based on contour lines.
  2. The space between the contour lines is filled with colour.
  3. Each colour indicates a specific height.
  4. For example, water bodies – blue colour, high elevated land yellow.

Question 2.
Write a note on the ‘Survey of India’.
Answer:

  1. The ‘Survey of India’ is the foremost map-making institute in India.
  2. It was established in 1767.
  3. It makes a large number of topographic maps of the Indian subcontinent on various scales by conducting field surveys.
  4. These maps are accurate maps.
  5. Its headquarters are in Dehradun in Uttarakhand.

Use your brain power!

Question 1.
Join the dots that show places of the same height. What method of showing the landforms on a map have you used here?
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions 5
Answer:
Contour line method.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions

Question 2.
A map made by the layer tinting method is given in another chapter. Find the map and write its caption in the blank box below:
Answer:
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions 6

Can you tell?

Question 1.
In map A, how has the height of the land ban shown?
Answer:
Lines which are called contours.

Question 2.
Why have colours been used in map B?
Answer:
The colours between the contour lines shows the difference in the physical set up.

Question 3.
How is map C different from the other two maps?
Answer:
In map C we can directly observe the differences in the height of landforms.

Question 4.
In which direction is the highest point in map A, B, C?
Answer:
South East

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions

Question 5.
In which map can the landforms be seen more clearly?
Answer:
Map B.

Question 6.
Can you tell?
Identify the following sign and symbols and write their names in the boxes.
Answer:
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 9 Maps - Our Companions 7

Glossary:

  1. elevation – fact of raising or being raised
  2. contour – an outline representing the shape of form
  3. foremost – most prominent.
  4. conventional – based on what is generals done or believed

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for All

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 12 Food for All Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for All

5th Std EVS 1 Digest Chapter 12 Food for All Textbook Questions and Answers

1. What’s the solution?

Question 1.
The plant in the pot is not growing well.
Answer:
Pesticides must be sprayed and manure should be added to the soil, then the plant in the pot will grow.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for all

2. Use your brainpower!

Question 1.
What is the purpose of storing foodgrain in our house?
Answer:
We store food in our house so that we have food to suffice when food is not available or there is a shortage, or during difficult times like floods, famine or earthquakes.

3. Find and correct the incorrect statements:

Question (a)
There is only one method of farming.
Answer:
Incorrect, lot of improvised methods are brought about through research.

Question (b)
India is an agricultural country.
Answer:
Correct.

Question (c)
Use of improved seeds does not lead to higher yields.
Answer:
Incorrect, use of improved seeds leads to higher yield.

4. Answer the following:

Question (a)
What are the advantages of using improved seeds?
Answer:
1. Nowadays, improved seeds are developed through research.
2. These seeds have a higher yield and can resist pest attacks.
3. Some varieties of these seeds become ripe for harvesting in a shorter period while some give a higher yield even with a low supply of water.

Question (b)
Which are the modem methods of irrigation? What are their advantages?
Answer:
1. Drip irrigation and sprinkle irrigation are the two modem methods of irrigation.
2. These methods ensure that the required amount of water drips only near the plants.
3. Thus, full use is made of the available water and there is no wastage.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for all

Question (c)
Describe the ‘Drip irrigation’ method.
Answer:
1. The ‘Drip irrigation’ method makes use of pipes with holes.
2. This ensures that the required amount of water drips only near the plants.
3. This method makes full use of the water available without wasting it.

Question (d)
What are the reasons due to which growing crops are damaged?
Answer:
Diseases and pest attacks are the reasons due to which growing crops are damaged.

Question (e)
What is done to avoid the damage to crops?
Answer:
As a remedy, insecticides and pesticides are sprayed on crops or certain chemicals are rubbed on the seeds before sowing to avoid damage to crops.

Question (f)
What causes the fertility of the soil to diminish?
Answer:
1. Overwatering makes the land saline and fallow.
2. Overuse of chemical fertilisers leads to accumulation of excessive chemicals in the soil.
3. This reduces the fertility of the soil and reduces the productivity.

Question (g)
What changes has modern technology brought about in the methods of farming?
Answer:

  1. Improve seeds having better yield.
  2. Modem methods of irrigation.
  3. Availability of fertilizers to improve productivity.
  4. These modern technological methods have brought about tremendous improvement in the methods of farming.

Question (h)
What methods are used to preserve food- grains?
Answer:
1. To prevent damage by pests, chemicals are sprayed at the place of storage or all around it.
2. Neem leaves or some protective chemicals are mixed in the grain as their smell repels insects.
3. Storage places are kept dry and airy to prevent fungus formation.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for all

Question (i)
How is water made available for farming?
Answer:
1. Huge quantities of water are stored by building dams and bunds on rivers to obstruct the flow of water downstream.
2. Improved methods of irrigation are used which provide enough water to the plants and at the same time, help to save a lot of water.

5. Match the following:

Question 1.
Match the following:

‘A’‘B’
1. Grain stored in a damp place(a) Prevents growth of fungus on the grain
2. Grain stored in dry air(b) Prevents insect infestation
3. Adding proper chemicals to the stored grain(c) Fungus attach

Answer:

‘A’‘B’
1. Grain stored in a damp place(c) Fungus attach
2. Grain stored in dry air(a) Prevents growth of fungus on the grain
3. Adding proper chemicals to the stored grain(b) Prevents insect infestation

Environmental Studies Part 1 Standard 5th Solutions Chapter 12 Food for All Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks with the correct answers from the options given below:

Question 1.
We get food from ……………… .
(a) shops
(b) plants
(c) school
Answer:
(b) plants

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for all

Question 2.
To get food, we sow grains in fields and plant ……………….. trees in ochards.
(a) fruit
(b) jowar
(c) sweet potatoes
Answer:
(a) fruit

Question 3.
About …………………. of the land of our country is used for agriculture.
(a) 50%
(b) 60%
(c) 70%
Answer:
(b) 60%

Question 4.
The agricultural season from June to October is called the ……………… season.
(a) kharif
(b) rabi
(c) summer
Answer:
(a) kharif

Question 5.
The agricultural season from October to March is called the ………………….. season.
(a) kharif
(b) rabi
(c) summer
Answer:
(b) rabi

Question 6.
The crops grown from March to June are called ………………….. crops.
(a) winter
(b) monsoon
(c) summer
Answer:
(c) summer

Question 7.
Every farmer wishes to get a good ……………… .
(a) holiday
(b) harvest
(c) sleep
Answer:
(b) harvest

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for all

Question 8.
A good harvest provides the farmer a ……………. income.
(a) good
(b) bad
(c) ugly
Answer:
(a) good

Question 9.
The harvested crop must be ………………. safely.
(a) protected
(b) collected
(c) stored
Answer:
(c) stored

Question 10.
The population of our country is ………………. .
(a) increasing
(b) decreasing
(c) diminishing
Answer:
(a) increasing

Question 11.
In the traditional methods of agriculture ploughing was carried out with the help of
(a) oxen
(b) cow
(c) buffalo
Answer:
(a) oxen

Question 12.
A ‘mot’ driven with the help of …………………… was used to draw water from the well.
(a) cow
(b) dogs
(c) oxen
Answer:
(c) oxen

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for all

Question 13.
Farmers now carry out all their tasks with the help of ………………… .
(a) machines
(b) oxens
(c) bullocks
Answer:
(a) machines

Question 14.
Improved seeds are developed through ………………… .
(a) ploughing
(b) studying
(c) research
Answer:
(c) research

Question 15.
Improved seeds have a higher ………………. .
(a) yield
(b) field
(c) goals
Answer:
(a) yield

Question 16.
Crops grow well if they are ………………. at the right time.
(a) poltered
(b) tilled
(c) watered
Answer:
(c) watered

Question 17.
Dams and bunds help to raise the levels of …………….. .
(a) well water
(b) ground water
(c) rain water
Answer:
(b) ground water

Question 18.
Crops were traditionally watered through
(a) canals
(b) streams
(c) rivers
Answer:
(a) canals

Question 19.
Drip and sprinkle irrigation are …………………. methods of irrigation.
(a) urban
(b) rural
(c) modern
Answer:
(c) modern

Question 20.
If the same crops are grown frequently in a field, the ………………. of the soil decreases.
(a) fertility
(b) water
(c) manure
Answer:
(a) fertility

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for all

Question 21.
We have to add fertilizers to the soil to restore its ……………… .
(a) irrigation
(b) productivity
(c) yield
Answer:
(b) productivity

Question 22.
Fertilizers provide the required ………………. substance to the crop.
(a) productive
(b) nutritive
(c) chemical
Answer:
(b) nutritive

Question 23.
Natural fertilizers are called
(a) manures
(b) chemicals
(c) pesticides
Answer:
(a) manures

Question 24.
…………………. makes the land saline and fallow.
(a) Manure
(b) Pesticides
(c) Overwatering
Answer:
(c) Overwatering

Question 25.
Disease and pest attacks can ………………… crops in the field.
(a) damage
(b) restore
(c) revive
Answer:
(a) damage

Question 26.
The grain is dried well in the sun and filled in
(a) pots
(b) tanks
(c) sacks
Answer:
(c) sacks

Question 27.
Storage places are always kept dry and airy to prevent ………………… formation.
(a) colour
(b) fungus
(c) insect
Answer:
(b) fungus

Question 28.
All the time, plants are busy ………………… the food they need.
(a) producing
(b) mincing
(c) cooking
Answer:
(a) producing

Question 29.
Plants ……………….. food in their stems or roots.
(a) eat
(b) produce
(c) store
Answer:
(c) store

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for all

Question 30.
In India, due to the improved methods of cultivation, we now produce plenty of ………………….. .
(a) grass
(b) plants
(c) foodgrains
Answer:
(c) foodgrains

Question 31.
The surplus foodgrain is stored in huge ……………………. .
(a) godowns
(b) house
(c) warehouse
Answer:
(c) warehouse

Question 32.
Today our country is ………………… as far as production of foodgrains is concerned.
(a) self-reliant
(b) self-help
(c) self-study
Answer:
(a) self-reliant

Question 33.
………………… was responsible to bring about the Green Revolution in India.
(a) Dr. M. S. Swaminathan
(b) Tukdoji Maharaj
(c) Sant Gadgebaba
Answer:
(a) Dr. M. S. Swaminathan

Question 34.
In ……………. our country too enacted a food security law.
(a) 2013
(b) 2014
(c) 2015
Answer:
(a) 2013

Question 35.
Agricultural schools have also been started for
(а) scholars
(b) students
(c) farmers
Answer:
(c) farmers

Answer in one sentence:

Question 1.
What percent of land is used for agriculture in our country?
Answer:
About 60% of the land in our country is used for agriculture.

Question 2.
Name the two main agricultural seasons in our country.
Answer:
The Kharif and the Rabi seasons are the two main agricultural seasons.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for all

Question 3.
What is Kharif season?
Answer:
The season from June to October when crops are watered mainly by rain, it is called Kharif season.

Question 4.
What is Rabi season?
Answer:
The season from October to March when the rain soaked soil, retreating monsoon and dew water the crops, it is Rabi season.

Question 5.
What are summer crops?
Answer:
Crops grown from March to June are called summer crops.

Question 6.
What is essential for a good harvest?
Answer:
Fertile land, good quality seeds and fertilizers and availability of water are essential for a good harvest.

Question 7.
How has it been possible to fulfill the needs of all the people?
Answer:
Though the population of the country is increasing, the needs of the people are fulfilled because of the modern improved methods of agriculture.

Question 8.
How did the oxen help the fanner, in the traditional methods of agriculture?
Answer:
In the traditional method of agriculture, ploughing, tilling, harvesting, threshing as well as drawing water from the well was all done with the help of an oxen.

Question 9.
What helps farmers to do all their work?
Answer:
The farmer carries out all his tasks with the help of machines.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for all

Question 10.
Traditionally how were crops watered?
Answer:
Crops were traditionally watered through canals.

Question 11.
Which are the modem methods of irrigation?
Answer:
Drip irrigation and sprinkle irrigation are the two modem methods of irrigation.

Question 12.
What is sprinkle irrigation?
Answer:
Sprinkle irrigation makes use of sprinklers of different sizes that spray water directly on plants.

Question 13.
What happens when the same crops are grown frequently in a field?
Answer:
If the same crops are grown frequently in a field, the fertility of the soil decreases.

Question 14.
What do fertilizers do to the soil?
Answer:
Fertilizers provide the required nutritive substances to the crop and restores its productivity.

Question 15.
Which are the two types of fertilizers?
Answer:
Natural and chemical are the two types of fertilizers.

Question 16.
How is manure obtained?
Answer:
Manure is obtained from materials available in nature like green waste and animal dung.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for all

Question 17.
How are chemical fertilizers made?
Answer:
Chemical or artificial fertilizers are mixtures of different chemical substances in specific proportions, useful for agriculture.

Question 18.
What happens to soil when it is over-watered?
Answer:
Overwatering makes the land saline and fallow.

Question 19.
Where do plants store their food?
Answer:
Plants store their food in their stems or roots.

Question 20.
What is done to the surplus foodgrain, in India?
Answer:
In India, the surplus foodgrain is stored in huge warehouses.

Question 21.
Who gets credit for the research that led to ‘Green Revolution’?
Answer:
Dr. M. S. Swaminathan gets credit for the research that led to ‘Green Revolution’.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for all

Question 22.
What is ‘Green Revolution’?
Answer:
Improved quality of seeds of wheat and rice that led to tremendous increase in the production of these foodgrains is called ‘Green Revolution’.

Question 23.
What are ‘Food Security laws’?
Answer:
Laws to ensure that every person gets sufficient food according to his need are ‘Food Security laws’.

Question 24.
What is Organic farming?
Answer:
Farming that relies on natural materials is called organic farming.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 12 Food for all

What are the benefits of ‘Organic farming’?

Question 1.
What are the benefits of ‘Organic farming’?
Answer:
1. In ‘Organic farming’, the nutritive substances in the soil are retained.
2. The organic pesticides used in this method have no harmful effects on those who eat the produce.
3. The grain grown by this method is nutritious and also good to taste. That is why farmers have begun to opt for organic farming methods.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 11 Our Home and Environment Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment

5th Std EVS 1 Digest Chapter 11 Our Home and Environment Textbook Questions and Answers

Use your brain power?

Question 1.
For what purpose do birds use their nest.
Answer:
Birds use their nest to lay their eggs and bring up their young ones.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment

what’s the solution?

Question 1.
What can we do to build houses without harming the environment?
Answer:
To build houses without harming the environment we can build permanent eco-friendly houses where we have good ventilation and use non exhaustible sources of energy.

1. Which of the following houses would be suitable in a mountainous region.

Question 1(a).
Which of the following houses would be suitable in a mountainous region. Put a ✓ in the appropriate box. Give reasons for selecting that house.
Answer:
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment 1
This house is made of natural material available in the mountainous region, that is stone, it is strong to withstand mountainous winds.

Question 1(b).
What materials will you mainly use for building a multi-storeyed house?
(a) Mortar / Coal / Cement / Bricks
(b) Cement / Bricks / Cotton / Iron
(c) Iron / Cement / Mortar / Bricks
Answer:
Iron / Cement / Mortar / Bricks

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment

2. Arrange the following considerations from the most to least important factor in house building:

Question 1.
Arrange the following considerations from the most to least important factor in house building:
(a) Luxury
(b) Structure
(c) Climate
Answer:
(a) Climate
(b) Structure
(c) Luxury

3. Write the following:

Question (a)
List the eco-friendly things in your house.
Answer:
Things made of mud like a earthen water pot. (Personal response)

Question (b)
Which of the gadgets in the house can be run on solar energy?
Answer:
Solar calculator, solar cooker. Add more to the list.

4. What are the types of pollution that can be observed at a construction site?

Question 1.
What are the types of pollution that can be observed at a construction site?
Answer:
The types of pollution that are seen at a construction site are air, water, soil and noise.

Make friends with maps!

Question 1.
Observe the map and the pictures and complete the following chart.
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment 2
Answer:
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment 3

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment

Try this.

Question 1.
Complete the table given below regarding the original source.
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment 4
Answer:
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment 5

Environmental Studies Part 1 Standard 5th Solutions Chapter 11 Our Home and Environment Additional Important Questions and Answers

1. Fill in the blanks with the correct answers from the options given below:

Question 1.
A section of our society becomes homeless this is a ………………. problem.
(a) political
(b) social
(c) economic
Answer:
(b) social

Question 2.
Houses are built in large numbers due to increasing …………………. .
(a) population
(b) natural resources
(c) land
Answer:
(a) population

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment

Question 3.
Glass is made from ……………… .
(a) soil
(b) limestone
(c) sand
Answer:
(c) sand

Question 4.
The city of Mumbai comprises of ………………….. islands.
(a) 6
(b) 7
(c) 8
Answer:
(b) 7

Question 5.
Land obtained by filling water bodies is called ………………….. .
(a) coastal lands
(b) reclaimed land
(c) marshy lands
Answer:
(b) reclaimed land

Question 6.
People build houses to suit the ………………… of their region.
(a) climate
(b) population
(c) situation
Answer:
(a) climate

Question 7.
Water, food, clothing and shelter are the basic …………………. of every human being.
(a) height
(b) weight
(c) needs
Answer:
(c) needs

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment

Question 8.
The ……………….. of the world is increasing all the time.
(a) time
(b) population
(c) water
Answer:
(b) population

Question 9.
Shortage of …………………. land, leads to forest land being used for agriculture.
(a) agricultural
(b) geographical
(c) water
Answer:
(a) agricultural

Question 10.
Trees are …………………. in great numbers and forests are reduced.
(a) watered
(b) fellect
(c) grown
Answer:
(b) fellect

Question 11.
……………… is needed to produce construction material.
(a) Energy
(b) Humans
(c) Forest
Answer:
(a) Energy

Question 12.
Energy is produced using natural …………………. like coal, natural gas or mineral oil.
(a) trees
(b) fuels
(c) minerals
Answer:
(b) fuels

Question 13.
Burning of natural fuels leads to ……………… pollution.
(a) air
(b) water
(c) land
Answer:
(a) air

Question 14.
……………….. or ……………… energy are non-exhaustible sources of energy.
(a) air
(b) wind
(c) solar
Answer:
(b) wind & (c) solar

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment

Name the following:

Question 1.
Government provides shelter for homeless in cities.
Answer:
Night shelters

Question 2.
Source from which cement is made.
Answer:
Limestone

Question 3.
Natural fuels
Answer:
Coal, natural gas, mineral oil.

Question 4.
Pollution caused by burning fuel.
Answer:
Air

Question 5.
Non exhaustible sources of energy.
Answer:
Solar energy, Wind energy and Biogas.

Question 6.
Two continents having water tourism
Answer:
Europe and North America.

Question 3.
Complete the co-relation:
Answer:
1. Mountainous region: Sloping roof:: Plain: Flat roof.
2. Cement: Limestone :: Bricks : Soil.
3. Coal: Exhaustible energy:: Solar energy: Non exhaustible energy.

Answer in one sentence:

Question 1.
What are the different things from which a house gives us protection?
Answer:
A house protects us from sun, wind, cold, rain and wild animals.

Question 2.
Where do homeless people live?
Answer:
Homeless people seek shelter at the roadside, on footpaths, under bridges, in tumble down buildings, in railway or bus stations and open grounds.

Question 3.
What is water tourism?
Answer:
In the coastal region, where under water shelters are built for tourist to view the sea bed and marine life is called water tourism.

Question 4.
Why are many people forced to be ‘homeless’?
Answer:
Many people are forced to be ‘homeless’ because they have insufficient or no means of livelihood.

Question 5.
What are the basic needs of every human being?
Answer:
Water, food, clothing and shelter are the basic needs of every human being.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment

Question 6.
Why are houses being built in large numbers?
Answer:
The population of the world is increasing all the time. That is why, houses are being built in large numbers.

Question 7.
What are the ill-effects of urbanization on land?
Answer:
Due to growing urbanization, land which was used for agriculture is now being used to build roads or to raise settlements. This leads to shortage of agricultural land.

Question 8.
Why are trees felled?
Answer:
Shortage of agricultural land leads man to cut down forests and use the land for agriculture.

Question 9.
From where do we get energy?
Answer:
We get energy by using natural fuels like coal, natural gas or mineral oil.

Question 10.
What ill-effects do we face when we use natural fuels?
Answer:
Using natural fuels not only leads to its exhaustion but also to air pollution.

Question 11.
Which are non-exhaustible sources of energy?
Answer:
Solar energy and wind energy are non- exhaustible sources of energy.

Give reasons:

Question 1.
Differences occur in the construction of houses according to the regions.
Answer:
There are differences in the construction of houses according to the region because :
1. People build houses to suit the climate of the region.
2. Using the natural resources that are available.

Question 2.
Many people are forced to be ‘homeless’.
Answer:
Many people are forced to be homeless because they have insufficient or no means of livelihood.

Question 3.
Houses are being built in large numbers.
Answer:
Houses are being built in large numbers because the population of the world is increasing all the time.

Question 4.
Forested land is reducing.
Answer:

  1. Growing urbanization uses agricultural land to build roads and to raise settlements.
  2. This leads to shortage of agricultural land.
  3. So trees are felled in a great number to make use for agricultural purpose.
  4. Therefore, forested land is reducing.

Question 5.
It is necessary to use non-exhaustible sources of energy.
Answer:

  1. Natural fuels like coal, natural gas or mineral oil can be used only once.
  2. They get consumed when we use them.
  3. They also cause air pollution.
  4. It takes lakhs of years for these resources to be formed in nature.
  5. Therefore it is necessary to use non exhaustible sources of energy.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment

Answer briefly:

Question 1.
How are natural resources obtained to build a house?
Answer:
Natural resources are obtained to build a house are as follows:

  1. Digging up hills for quarryingf.
  2. Extracting sand from seashores and riverbeds.
  3. Extracting stone and earth from the ground.
  4. Drawing out excessive amount of ground water.
  5. Felling trees to clear land.
  6. Filling up ponds, lakes, streams, rivers, creeks and low lying areas to reclaimed land.

Question 2.
Why do people become homeless?
Answer:
People become homeless because

  1. Lack of affordable housing.
  2. Poverty and unemployment.
  3. Inadequate’ income.
  4. Natural disasters.
  5. Physical and mental disorders.

Question 3.
What are the main uses of a house?
Answer:
The main uses of a house are as follows:

  1. A shelter.
  2. A resting place.
  3. Protection against the sun, wind, cold and rains.
  4. Protection from wild animals and from anti-social elements.

Question 4.
What is the government doing towards the ‘homeless’?
Answer:
1. A section of society being ‘homeless’ is a social problem.
2. That is why the government implements many schemes to provide homes to the homeless.
In some of the cities, the government makes ‘night shelters’ available to the homeless.

Write short notes on:

Question 1.
Characteristics of eco-friendly houses
Answer:
The characteristics of eco-friendly houses are as follows:

  1. Minimum consumption of natural resources.
  2. Use of non exhaustible sources of energy such as biogas, wind energy and solar energy.
  3. Recycling of water.
  4. Recycling of garbage.
  5. Avoiding artificial materials and artificial colours.
  6. Provision for natural light and ventilation in the house.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment

Question 2.
Uses of a house
Answer:
Uses of a house are as follows:
1. A shelter.
2. A resting place.
3. Protection against the sun, the wind, the cold and the rains.
4. Protection from wild animals.
5. Keeping ourselves safe from anti-sodal elements.

What’s the solution?

Question 1.
Construction work is going on opposite Ajit’s house. That means constant loud noise and a lot of dust in the air. Ajit and his family have to suffer this all the time. What can Ajit do to find a way out of this problem?
Answer:
Ajit and his family will have to keep their windows closed to avoid the dust and noise. They should use ear plugs when the noise is intense.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 11 Our Home and Environment

Glossary:

  1. forested – covered with forests
  2. urbanization – population shift from rural to urban areas
  3. reclaimed – recovered.
  4. shortage – a state in which something cannot be obtained in sufficient amount
  5. felled – cut down.
  6. luxury – state of great comfort.
  7. quarrying – cut into and obtain stone
  8. inadequate – lacking the quantity required
  9. consumption – action of using up a resource
  10. artificial – made by human beings, not natural.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 28 All about Money Textbook Questions and Answers

1. Write a short note on ‘money’.

Question 1.
Write a short note on ‘money’.
Answer:
Money, a medium of exchange in the form of coins and notes are needed to buy goods and services. Coins and notes are different in different countries. In the United States dollars are used, while in England it is pounds. Long before paper money came into being, the barter system was followed, i.e. exchange of one thing for another. With the passage of time stones, bricks of salt, shells, and cowries were used as money. Grains, farm produce, cattle, goats, and chickens were exchanged for tools and implements or wages. Later precious metals and eventually paper money started being used. It is our duty to handle and spend money carefully, as earning it requires a lot of effort.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money

2. Look at the diagram on page 68. It is called a tree diagram because it has branches’. Now read the following and draw a tree diagram to show this information.

Question 1.
Look at the diagram on page 68. It is called a tree diagram because it has branches’. Now read the following and draw a tree diagram to show this information.
Things in our surroundings form two groups – living things and non-living things. Living things are of two kinds, plants and animals. There are two types of plants – flowering plants and non-flowering plants. If we consider animals, we see that some animals lay eggs. They are oviparous animals. Some animals give birth to their young ones. They are viviparous animals.
Answer:
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money 2

Find more topics from your Environmental Studies or Mathematics textbooks for drawing tree diagrams. Draw and label the diagrams.

Life on earth began with unicellular I organisms known as protozoa. The following are the stages of evolution of animals. Invertebrates are animals without a backbone, for e.g., a snail. The vertebrates are animals which have a backbone. E.g. Aquatic animals like fish. Animals which: live in water and also on land are called amphibians. E.g. A frog. A few invertebrates are worms and mosquitoes and a few I vertebrates are reptiles.
Answer:
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money 3

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money

3. Make meaningful sentences from the following table.

Question 1.
Make meaningful sentences from the following table.
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money 1
Now try joining the sentences in the two columns using 1. and, 2. because.
Answer:

  1. She was tired but she finished her homework.
  2. She wanted to buy a car but she had no money.
  3. He was angry but he did not fight.
  4. He did not know the answer but he did not copy his friend’s answer.
  5. They did not have money but they lived happily.
  6. He did not read the book but knew the story.

Now try joining the sentences in the two columns using and.

  1. She was tired and she finished her homework.
  2. She wanted to buy a car and she had no money.
  3. He was angry and he did not fight.
  4. He did not know the answer and he did not copy his friend’s answer.
  5. They did not have money and they lived happily.
  6. He did not read the book and knew the story.

Note: When we use the conjunction ‘and’ instead of ‘but’ the meaning either changes completely or makes the sentence meaningless.

Now try joining the sentences in the two columns using because.

  1. She was tired because she finished her homework.
  2. She wanted to buy a car because she had no money.
  3. He was angry because he did not fight.
  4. He did not know the answer because he did not copy his friend’s answer.
  5. They did not have money because they lived happily.
  6. He did not read the book because knew the story.

Note: When we use the conjunction ‘because’ instead of ‘but’ the meaning either changes completely or makes the sentence meaningless.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money

4. Ask your parents or other grown-ups to show you some used notes. Observe them carefully. Have they been used properly? Write your observations.

Question 1.
Ask your parents or other grown-ups to show you some used notes. Observe them carefully. Have they been used properly? Write your observations.
Answer:
Observations:

  1. Some notes are torn while others are dirty.
  2. People have scribbled their names and phone numbers on the notes.
  3. There are notes which are stapled or sealed with cello tapes making it invalid.
  4. The notes are crumpled.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money

5. Write an autobiography of a hundred-rupee note. (8-10 lines.)

Question 1.
Write an autobiography of a hundred-rupee note. (8-10 lines.)
Answer:
Hello friends! I am a thousand rupee note, an Indian currency. I was born in the year 2000. Pretty and pink, I have a great value. The great leader of India’s freedom struggle, Mahatma Gandhi’s portrait on me is a matter of great pride for me.

Born at Currency Note Press in Nashik, Maharashtra, my journey has been a long one. From one person to another, poor and rich, young and old, I have been with them all, even though for a short while.

While some took care of me and worshipped me, others mishandled me. But that’s life! There will be good and bad experiences.

But my request to you, friends is: handle and spend me carefully. After all such a lot of efforts go into earning me. Hope you have made a ‘note’ of it.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 28 All about Money Additional Important Questions and Answers

Answer the following in one sentence:

Question 1.
Why do we need money?
Answer:
We need money to buy things and to pay people who work for us.

Question 2.
In which forms do we see money today?
Answer:
We see money today in the form of coins and notes.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money

Question 3.
What are the names of money used in The United States and in England?
Answer:
In The United States they use ‘dollars’ ($) while in England they use ‘pounds’ (£).

Question 4.
What was known as barter’?
Answer:
Long, long ago, people did not use coins and notes but exchanged one thing for another and this was known as ‘barter’.

Question 5.
Name any two things used as money in the past.
Answer:
Shells and cowries.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money

Question 6.
When was paper money first used?
Answer:
Paper money was first used in China aboutn one thousand years ago.

Activities :

Question 1.
Complete the table of Dos and Don’ts which we should remember while handling money.
Answer:

Do’sDon’ts
1. Use money carefully.1. Spend thoughtlessly.
2. Should spend within your means and not be lavish.2. Write, tear or crumple the notes or damage them in any way.
3. Spend mostly for your necessities and comforts.3. Spend on luxuries if you do not have the means.
4. Cut your coat according to your cloth.4. Neither a borrower nor a lender be.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money

Do as directed:

Question 1.
Given below are a list of conjunctions. Use them in sentences of your own. If, and, unless, because, or
Answer:

  1. I will forgive you if you promise to mend your ways.
  2. Ram and Shyam are hardworking and industrious.
  3. India will not progress unless we control population growth.
  4. I will be late because I missed the bus.
  5. She must work hard or she won’t excel.

Writing Skills

Read the following passage and draw a tree diagram to show this information

Question 1.
Write an essay on:
Answer:
An autobiography of a thousand-rupee note. Hello friends! I am a thousand rupee note, an Indian currency. I was born in the year 2000. Pretty and pink, I have a great value. The great leader of India’s freedom struggle, Mahatma Gandhi’s portrait on me is a matter of great pride for me. Born at Currency Note Press in Nashik, Maharashtra, my journey has been a long one. From one person to another, poor and rich, young and old, I have been with them all, even though for a short while. While some took care of me and worshipped me, others mishandled me. But that’s life! There will be good and bad experiences. But my request to you, friends is: handle and spend me carefully. After all such a lot of efforts go into earning me. Hope you have made a ‘note’ of it.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 28 All about Money

All about Money Summary in English

Summary :

Money is a medium of exchange in the form of coins and notes. Currency is a system of money in general, used in a particular country. Even as the lesson takes us through different cash money, i.e., coins and notes we use in India, it also tells us that money is known by different names in different countries. The money used in the United States are ‘dollars’ (S) while in England ‘pounds’ (€) are used.

The lesson takes us back in time when the barter’ system was used. It was only about 1000 years ago that paper money first came to be used, first in China, Paper money or notes with no value of their own is a promise to give that much money. Only the government is allowed to print the notes. The lesson ends with two words of advice. handling money properly and using it carefully. After all it takes efforts to earn money.

Meanings :

  1. barter (n) – exchange for other goods or services.
  2. cowries (n) – a flattened yellowish shell of a marine animal used as money in parts of Africa and Indo-Pacific area.
  3. implements (n) – tools and other equipments used for a particular purpose.
  4. crumple (v) – crush something leading to creases and wrinkles.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 27 The Legend of Marathon Textbook Questions and Answers

1. Show the major events in the story of Pheidippides on a ‘time-line’.

Question 1.
Show the major events in the story of Pheidippides on a ‘time-line’.
Answer:

  • Persians get ready to attack Athens.
  • Messenger Pheidippides sent to seek help from Sparta but Spartans unwilling.
  • Battle between Persians and Athenians begin.
  • Athenians emerge victorious.
  • Before the news of victory reaches Athens, Persians plan to take over Athens.
  • Athenian Generals plan to defend Athens by letting Athenians know of the victory.
  • Pheidippides entrusted responsibility.
  • Braving all odds, an exhausted Pheidippides completes the journey.
  • Delivers the message but collapses due to exertion and loses his life.
  • Marathon included in the Olympic Games – (the games which were stated in Greece) in honour of Pheidippides.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon

2. Activities :

1. Prepare and present a short speech on the following.

Question 1.
An inspiring incident in the life of a great leader.
Answer:
Do it yourself

Question 2.
How I accomplished a difficult task.
Answer:
Do it yourself

2. Write a short essay on the following.

Question 1.
My favourite sports event.
Answer:

My favourite sports event

My favourite sport is cricket, one of the most popular games in India. I am interested in one-day matches, test matches and twenty-twenty matches. The just-concluded World Cup showed how a team which shows consistency, determination and dedication can emerge a winner.

I am a member of the school cricket team. I love this game so much that I don’t miss even a single practice session. I have won several inter-school competitions along with other members of my team. – On two occasions, I have also won the ‘Man of the Match’ award. I excel in batting and I am very good. in fielding too.

Playing cricket has developed qualities of hard work, determination and team spirit in me. I would like to scale the heights achieved by my favourite cricketer Sachin Tendulkar and become a world-class player. I have a long way to go but I am sure I will excel in my favourite sport.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon

Question 2.
What I would like to do for my country.
Answer:

What I would like to do for my country

Everyone loves his motherland and likes to serve it. But very few people know how best they can do so. I have various choices before me. If I want more exciting work, I may join the Army, the Air Force of the Navy. By doing so I shall strengthen the defense of the country. I may thus get a chance to lay down my life for the sake of the country. No service can be greater than the sacrifice of my life for the protection of our freedom. A place among the immortals is assured into those who die for the defense of the country.

Less glorious,l but not less important is the service to the country done by a teacher or control or a farmer or a worker. Every man in his station of life can serve his country doing his duty to the best of his ability So whatever be my occupation in life. I c can serve my country by doing my duty well. However, I am only a student at present. How can I serve my country best as a student? I can serve my country in many ways. I am a student of science and therefore I should prepare myself to become a true scientist.

Our country needs a number of scientists. By preparing myself to become a scientist I can do a very useful service to the country. Secondly, being the son of a shopkeeper I can explain to my father the need to hold the price line. If I can bring him round it will be not nor mean service to the country. Thirdly, I own a house which has a garden around it. I can grow more vegetables in my kitchen garden thus add my mite towards the solution of the food problem. Along with this at the end of the months at the end of the month and thus can serve the country by saving some food.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 27 The Legend of Marathon Additional Important Questions and Answers

Answer in one sentence:

Question 1.
Who were getting ready to attack the city – state of Athens?
Answer:
The army of Persia, which was a mighty kingdom, was planning to attack the city – state of Athens.

Question 2.
Why did the Athenians decide to send a special messenger to the neighbouring Kingdom of Sparta?
Answer:
The Athenian soldiers decided to send a special messenger as they needed help from other Greek Kingdoms to fight the Persians.

Question 3.
Who was sent as a special messenger to Athens?
Answer:
Pheidippides was sent as a special messenger to Athens.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon

Question 4.
Why did the people of Sparta refuse to join the battle?
Answer:
The people of Sparta were busy with some ceremonies and so they did not want to join the battle immediately.

Answer briefly.

Question 1.
Write in short about the battle between the Athenians and the Persians.
Answer:
The Athenians decided to launch a surprise attack on the Persians.The Athenian soldiers penetrated the Persian forces like speeding arrows. Taken aback, the Persians too showered arrows on the Athenian soldiers. But their arrows fell off the helmets and strong armours of the Athenian soldiers. The familiarity of the Athenians to their sea shore and the fact that Persians were on a new terrain too helped the AtheniAnswer: Lots of soldiers died, many were injured, while some got lost in the marshy area. The battle was over when the Athenians successfully drove back every single remaining Persian soldier back to the ships anchored in the sea.

Question 2.
What was the plan that the Persians formed to take over Athens?
Answer:
The entire army of Athens had rushed to the sea-shore with only the aged people, women and children left in the city. Taking advantage of this, the Persians decided to take the sea route. The Athenian army had no ships and they would take a very long time to travel back to Athens on foot with their heavy armour and weapons. Seeing the Persians, the defenceless people in the city would think that Athens had lost the battle and it would thus become easy for the Persians to take over the city.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon

Complete the web diagram :

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon 1

Match the meanings:

Question 1.

1. penetratea. start
2. launchb. fall
3. boostc. pierce
4. collapsed. increase

Answer:

1. penetratec. pierce
2. launcha. start
3. boostd. increase
4. collapseb. fall

From words.

Question 1.
Give one word for :

  1. A high steep rock face especially seen at the edge of the sea
  2. The route of a journey from where we start to its end
  3. Keep in memory by a celebration or memorial

Answer:

  1. cliff
  2. course
  3. commemorate

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon

Language Study :

Question 1.
Give the noun forms of:

  1. mighty
  2. compared
  3. brave
  4. strong

Answer:

  1. might
  2. comparison
  3. bravery
  4. strength

Question 2.
Adjective forms of:

  1. reach
  2. mountain
  3. hunger
  4. event

Answer:

  1. reachable
  2. mountainous
  3. hungry
  4. eventful

Question 1.
Complete the table:
Answer:

PositivecomparativeSuperlative
1. youngyoungeryoungest
2. heavyheavierheaviest
3. fastfasterfastest
4. weakweakerweakest
5. shortshortershortest

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon

Do as directed:

Question 1.

  1. Persia was a mighty kingdom. (Pick out the adjective)
  2. They were getting ready to attack the state of Athens. (Underline the compound word)
  3. They did not want to join the battle immediately. (State the part of speech of the Underlined word and state its kind)
  4. They had a strong cavalry and skilled archers. (Pick out the conjunction)
  5. The Persians were new to the terrain. (Forma wh-question to get the underlined words as the answer)
  6. Only the aged people, women and children were left in the city. (Pick out the Noun)
  7. Marathons are arranged in many countries. (Separate the subject and predicate)
  8. Joy to you! (State the kind of sentence)

Answer:

  1. mighty
  2. city-state
  3. immediately Adverb
  4. and
  5. Who were new to the terrain?
  6. Nouns: people, women, children, city
  7. Subject : Marathons, Predicate : are arranged in many countries.
  8. Exclamatory sentence

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon

Reading Skills, Vocabulary and Grammar

Read the following passage and answer the questions below:

Question 1.
Who said this to whom:
We won! Our army will be here soon.
The above words were said by
Answer:
Pheidippides to Athenians

Question 2.
What does the extract tell us?
Answer:
The extract tells us of the efforts taken by Pheidippides to reach Athens to deliver the message of their victory thereby saving Athens from being taken over by the Persians.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon

Question 3.
What was the distance which Pheidippides had to cover?
Answer:
Pheidippides had to cover a distance of more than forty kilometres.

Question 4.
Pick out a line to prove that Pheidippides was determined to reach Athens.
Answer:
He just ran and ran.

Question 5.
What happened in the end?
Answer:
In the end, Pheidippides collapsed after delivering the message, never to rise again. He had laid down his life in the service of Athens.

Question 6.
Make sentences.
(a) Heart began to beat faster:
(b) To lay down one’s life
Answer:
(a) As the teacher started announcing the results my heart began to beat faster.
(b)We should be ready to lay down our life for our country

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon

Question 7.
Are you inspired by Pheidippides? Justify your answer.
Answer:
Yes, I am inspired by the patriotism displayed by Pheidippides. He safeguarded the security of his country at the cost of his life. His determination to fulfill the responsibility assigned to him shows his love for his country.

The Legend of Marathon Summary in English

Summary :

The legend of Marathon is an inspiring story of a young man of twenty-two, Pheidippides. There was a battle between the Persians and the Athenians but the former refused to accept defeat. They saw that the entire army of Athens was far away from their city with only aged people, women and children back home at Athens. The Persians made a plan to take the sea route and reach and capture Athens before Athenians returned to the city to celebrate.

Luckily the Athenian Generals, being good strategists could foresee this situation. The message about their victory delivered before the Persians reached Athens. Pheidippides, the fastest runner who could travel faster than the Persian ships was entrusted the responsibility. A true patriot, he accepted it happily. That he had already completed a run of more than two hundred kilometres, just the day before, when he had been to the neighbouring kingdom of Sparta did not deter him from the task given to him.

He did his best; braving all odds and difficulties he tirelessly kept running. He was weak with hunger and thirst, his heart was beating faster but he continued the mission of reaching the city. He informed the people of Athens that they had won and that their army would be there soon. But Alas! After doing the duty assigned to him he collapsed. He had sacrificed his life in service to Athens, thus setting an example of selflessness and courage, patriotism and devotion to one’s motherland.

His willingness to do anything for his state and his historic run from Marathon to Athens is unforgettable. The sporting event of the Marathon which we witness in Olympic Games was started in Greece in the memory of this great young man Pheidippides.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 27 The Legend of Marathon

Meanings :

  1. mighty (adj) – very strong and powerful.
  2. city-state (n) – an independent state consisting of a city and its dependent territories
  3. messenger (n) – the one who communicates a spoken or written message
  4. ceremonies (n) – an occasion which is grand and includes rituals.
  5. response (n) – answer.
  6. launch (v) – start.
  7. penetrated (u) – pierced.
  8. cavalry (n) – troops of soldiers with armour
  9. archers (n) – one who shoots with bow and arrow
  10. terrain (n) – land.
  11. anchored (v) – a ship held firmly in a particular place by a heavy device attached to the ship by a rope, chain or cable.
  12. devised (v) – planned.
  13. armour (n) – a protective covering made of metal used in battle fields.
  14. strategists (n) – experts who plan and direct the war operation.
  15. boost (u) – increase.
  16. morale (n) – confidence.
  17. delivered (v) – handed over.
  18. mission (n) – an important task.
  19. historic (adj) – relating to ancient past.
  20. commemorate (v) – keep in memory by a celebration or memorial.
  21. marathon (n) – a sporting event first introduced in Olympic games started in Greece.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 26 Water in the Well Textbook Questions and Answers

1. Find a word that has a similar meaning.

Question 1.
Find a word that has a similar meaning.

  1. sorry
  2. whole
  3. happily
  4. unfair
  5. remove

Answer:

  1. pitiful
  2. full
  3. joufully
  4. unjust
  5. draw

2. Answer the following questions.

Question 1.
What does a farmer need most for his fields?
Answer:
A farmer needs a good source of water for his field.

Question 2.
Where was the well situated?
Answer:
The well was situated just outside the boundary of Kasim’s field.

Question 3.
What did Ahmad tell Kasim when he dug a channel and began to draw water?
Answer:
When Kasim dug a channel and began to draw water, Ahmad questioned him about what he was doing and asked how he dared to touch the water in his presence.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well

Question 4.
What did the Judge tell Ahmad?
Answer:
The Judge told Ahmad that he had no right to keep his belongings in Kasim’s property and that it had to be removed immediately or else he would have to pay a daily rent to Kasim, only then he would be allowed to use the well.

Question 5.
How do we come to know that Kasim was a generous man?
Answer:
Despite the Judge giving the judgement that Ahmad would have to pay a daily rent to Kasim, Kasim never troubled Ahmad for the ‘rent’ that was due to him. In this way, we come to know that Kasim was a generous man.

3. Find the meaning of the following phrase and use them in your own sentence.

Question 1.
again and again
Answer:
again and again: repeatedly.
I could not believe the bad news, so I read it again and again.

Question 2.
thought over
Answer:
thought over- consider.
Ivan thought over the suggestion made by his friend but was not convinced.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well

Question 3.
in his mind’s eye
Answer:
in his mind’s eye- in his imagination.
He could see the scene and the events in his mind’s eye.

Question 4.
in store for…
Answer:
in store for- awaiting for something to happen in future.
The thief did not think of what was in store for him if he got caught.

Question 5.
(his/her) …… heart sank
Answer:
(his/her) heart sank- to be disappointed.
His heart sank when he heard that he was not selected for the match.

Question 6.
heart of hearts
Answer:
heart of hearts: know something but not admit it
I knew in my heart of hearts that something was wrong.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well

4. Group work:

Question 1.
Form groups of 5-8. In each group, rewrite the story in the form of a play. Present scenes from your play in the classroom.
Answer:
(Ahmad and Kasim are standing near Ahmad’s well).

Ahmad:Why do you come begging for water time and again? I feel sorry to turn down your request every time. I have a suggestion for you, collect some money and buy the whole well from me.
Kasim:(thinks to himself) Ahmad would ask for a lot of money but the channel of water which will come running from the field will indeed change my fortune. (Next day)
Ahmad:So you have come again!
Kasim:I bring to you all my savings. I have decided to buy the whole well from you.
(Next day Kasim is at the well digging out a channel)
Ahmad:What are you doing Kasim? How dare you touch the water in my presence?
Kasim:What do you mean? Haven’t you sold this well to me?
Ahmad:Ah, I sold the well all right, but not the water in the well. The water still belongs to me, you can’t use it. If you needed the water along with the well, you should have said so. I have a suggestion for you, pay for the water separately and use it. You can buy freshwater every day. I don’t mind.
(Kasim rushes to the Qazi and tells him the whole story. Ahmad is summoned to the court and the Qazi hears his argument patiently and then…..)
Qazi:Hmm, I see that you are right. What you have sold is the well, the water is all yours. Isn’t that so?
Ahmad:My Lord, I am so grateful you understand the fine points of this case. The water does indeed belong to me.
Qazi:In that case Ahmad, why are you keeping it in Kasim’s well? You have no right to keep your belongings in his property. You must remove the water immediately or else, you can pay a daily rent to Kasim. Then he will allow you to use his well.
(Ahmad is dumbfounded, people present in the court laugh)
Kasim:(thinks to himself) I will never trouble Ahmad for the ‘rent’. After all I got justice.
(Curtain falls)

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 26 Water in the Well Additional Important Questions and Answers

Answer the following:

Question 1.
What does a farmer need most for his field?
Answer:
A farmer needs a good source of water for his field.

Question 2.
Do you think Ahmad was right in what he did? Why?
Answer:
Ahmad was not right in what he did as he had sold the well to Kasim. Later he claimed that it was only the well and not the water in the well which he had sold. It was indeed unfair and unjust.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well

Activities :

Question 1.
Give one word for:

  1. The limit of an area or line marking it
  2. A conclusion reached after consideration
  3. Make known to public
  4. A reason put forward
  5. A place where legal cases are heard

Answer:

  1. boundary
  2. decision
  3. announce
  4. argument
  5. court

Question 2.
Spot some describing words used in the lesson and fill in the blank.
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well 1
Answer:

  1. good
  2. whole
  3. some
  4. fresh

Language Study :

Question 1.
Find a word that has similar meaning:
1. cunning
2. proposal
Answer:
1. crafty
2. suggestion

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well

Find the meaning of the following phrases and use them in your own sentences.

Question 1.
again and again : repeatedly.
Answer:
I could not believe the bad news, so I read it again and again.

Question 2.
thought over : consider.
Answer:
Ivan thought over the suggestion made by his friend but was not convinced.

Question 3.
in his mind’s eye : in his imagination.
Answer:
He could see the scene and the events in his mind’s eye.

Question 4.
in store for: awaiting for something to happen in future.
Answer:
The thief did not think of what was in store for him, if he got caught.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well

Question 5.
his/her heart sank: to be disappointed.
Answer:
His heart sank when he heard that he was not selected for the match.

Question 6.
heart of hearts : know something but not admit it
Answer:
I knew in my heart of hearts that something was wrong.

Do as directed :

Question 1.
What a farmer needs most for his fields is a good source of water. (pick out the nouns in the sentence given above)
Answer:
farmer, field, source water

Question 2.
Ahmad, the man who owned the well, was a crafty old man (Pick out adjectives from the sentence given above)
Answer:
crafty, old. – adjectives

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well

Question 3.
Kasim thought over the suggestion and liked it. (State the part of speech of the underlined Trond)
Answer:
and – conjunction

Question 4.
What are you doing Kasim how dare you touch the water in my presence said Ahmad (Punctuate)
Answer:
“What are you doing Kasim? How dare you touch the water in my presence?” said Ahmad.

Question 5.
Pay for the water separately. (Pick out the adverb)
Answer:
separately – adverb

Question 6.
But Kasim was a generous man. (Add a question lag)
Answer:
But Kasim was a generous man, wasn’t he?

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well

Reading Skills, Vocabulary and Grammar

Read the following extract and answer the questions given below:

Question 1.
State whether the following statements are true or false.
1. Ahmad had always thought that the Qazi would side with him.
2. Ahmad was a generous man.
Answer:
1. False
2. False

Question 2.
Write about the setting of the above given extract.
Answer:
The above extract was set in the court.

Question 3.
Why was Ahmad overjoyed?
Answer:
Ahmad was overjoyed as he thought that the Qazi was speaking in his favour.

Question 4.
Kasim’s heart sank (Explain the words underlined above)
Answer:
Being a simple man Kasim thought that the Qazi was on Ahmad’s side, and that he had lost the case, so he was disappointed.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well

Question 5.
How did the Qazi prove his wisdom?
Answer:
Since Ahmad maintained that he had only sold the well and not the water to Kasim, the Qazi said that Ahmad had no right to keep his belongings in Kasim’s property. A classic example of ‘Tit for tat’. He also passed an order that either he had the water removed from Kasim’s well immediately or pay a daily rent to Kasim.

Question 6.
Give a suitable moral for the extract.
Answer:
A suitable moral for the extract is ‘you can fool some people some time, but not all the people all the time.’

Question 7.
(a) Give the adjective forms of :

  1. right – righteous
  2. thought – thoughtful

(b) Give the noun forms of:

  1. allow – allowance
  2. laugh .- laughter

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 26 Water in the Well

Water in the Well Summary in English

Summary :

‘Water in the well is a story which revolves around two main characters, Kasim and Ahmad. Kasim was a farmer and he had an eye on Ahmad’s well as that would help him to channelise water to his fields. Each time Kasim would beg for access to Ahmad’s well his request would be turned down by Ahmad. Finally one day, Ahmad suggested to Kasim that he could buy the well from him. Kasim who liked the idea, which he considered beneficial, bought the well at the cost of all his savings.

The next day Kasim went to his own well (or so he thought) and dug out a channel to draw water. Ahmad questioned him how he dared to touch the water in his presence and further continued that he had only sold the well to him and not the water in the well which still belonged to him. He even put forward a suggestion that Kasim could pay him for the water separately on a daily basis and use it A shocked Kasim rushes to the Qazi who heard the argument patiently.

The Qazi’s wisdom comes to light when he tells Ahmad that he had no right to keep his belongings, i.e. the water in Kasim’s property. He also instructed him to remove the water immediately or pay daily rent to Kasim after which Kasim would allow him to use the well. A confused Ahmad was left speechless. But Kasim who was a generous man never troubled Ahmad for the ‘rent’.

Meanings :

  1. boundary (n) – the limit of an area or the line marking it .
  2. crafty (adj) – cunning
  3. access (n) – approach or enter
  4. suggestion (n) – a proposal
  5. decision (n) – a conclusion reached after consideration
  6. channel (n) – passage or a stretch of water
  7. announced (o) – make known to public
  8. presence (n) – being present
  9. argument (n): a reason put forward
  10. court (n) – a place where legal cases are heard
  11. summoned (v) – send for
  12. patiently (adv) – calmly endure
  13. Qazi (n) – one who dispenses justice (here)