Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 20 Our Emotional World

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 20 Our Emotional World Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 20 Our Emotional World

5th Std EVS 1 Digest Chapter 20 Our Emotional World Textbook Questions and Answers

1. Fill in the blanks with the correct answers from the options given below:

Question (a)
Just as man is able to think, he is also …………….. .
(a) emotional
(b) sensational
(c) fascinating
Answer:
(a) emotional

Question (b)
We must always think about the …………………. in our friends first.
(a) vices
(b) virtues
(c) abnormalities
Answer:
(b) virtues

2. Answer in one sentence.

Question (a)
How does a balanced personality develop?
Answer:
A balanced personality develops, when we learn to cope with our emotions.

Question (b)
Why does our attitude of co-operation and understanding decrease?
Answer:
Our attitude of co-operation and understanding decreases when we become short tempered and stubborn.

Question (c)
What must we do after we have found the flaws in our nature?
Answer:
After we have found the flaws in our nature, we must try to correct them ourselves.

3. Answer in short.

Question (a)
What is meant by ‘coping with emotions’?
Answer:

  1. If someone does something wrong, we get angry.
  2. We must not lose our temper.
  3. We must be able to keep a balance between our thoughts and emotions.
  4. If we think properly, we can control or cope with our emotions.

Question (b)
What are the harmful effects of anger?
Answer:
The harmful effects of anger are:

  1. It affects our body and mind.
  2. We become short tempered and stubborn.
  3. Our attitude of co-operation and understanding decreases.
  4. We hurt others.
  5. We face consequence such as headaches, loss of sleep and dullness.

Question (c)
Why must we know our flaws?
Answer:
We must know our flaws so that
(a) We can improve upon them.
(b) Just because we are unable to do something, it does not mean that we stop trying to excel at what we can do.

Write how you will react:

Question (a)
Your teacher does not listen to you.
Answer:
I will be patient and wait for an opportunity to speak to my teacher.

Question (b)
Your parents ask for your opinion while making decisions.
Answer:
I will think on the matter and try to give my opinion.

Question (c)
Your friend got a big prize.
Answer:
I will be happy and congratulate him for his success.

Question (d)
Your classmates praise you.
Answer:
I will thank my friends.

Question (e)
Rohan insulted you in class.
Answer:
I will feel sad. But wait for the correct opportunity to speak to him about his behaviour.

What will you do in this situation?

Question (a)
Rohini won a prize in an essay competition.
Answer:
I will be happy and congratulate her for her good work.

Question (b)
Kavita refuses to eat her tiffin because she was angry.
Answer:
I will speak to her and tell her to control her anger and eat her tiffin.

Question (c)
Veena keeps herself to herself at school.
Answer:
I will try befriend her and make her involve in school activities.

Question (d)
Makarand says, “I can’t help it if I have a stubborn personality.”
Answer:
I will make Makarand understand that being stubborn leads to misunderstanding and hurting others.

Environmental Studies Part 1 Standard 5th Solutions Chapter 20 Our Emotional World Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks with the correct answers from the options given below:

Question 1.
……………… adjustments involves coping with your emotions, controlling and impressing them in a reasonable manner.
(a) Psychological
(b) Physical
(c) Emotional
Answer:
(c) Emotional

Question 2.
………………… is an emotion just like happiness
or sadness.
(a) Happiness
(b) Anger
(c) Sadness
Answer:
(b) Anger

Question 3.
If we speak about our flaws as openly as we speak about our talents, it will be to our ……………… .
(a) disadvantage
(b) advantage
(c) control
Answer:
(b) advantage

Question 4.
Human nature has many ………………….. aspects.
(a) similar
(b) different
(c) equal
Answer:
(b) different

Question 5.
Anger, joy, sorrow, jealousy, disappointment, fear etc. are all …………….. .
(a) emotions
(b) motions
(c) demotions
Answer:
(a) emotions

Question 6.
We should be able to strike a ……………….. between our thoughts and emotions.
(a) difference
(b) match
(c) balance
Answer:
(c) balance

Question 7.
If someone does something wrong, we get …………………. .
(a) angry
(b) happy
(c) sad
Answer:
(a) angry

Question 8.
It is natural to desire something but we must not be ………………… for it.
(a) hungry
(b) greedy
(c) emotional
Answer:
(b) greedy

Question 9.
If we think properly we can control our ………………….. .
(a) emotions
(b) hunger
(c) thirst
Answer:
(a) emotions

Question 10.
We get angry if we see someone being
(a) angry
(b) cursing
(c) ill-treating
Answer:
(c) ill-treating

Question 11.
We may be good at some subject, art or sport and just as ……………….. at another.
(a) good
(b) bad
(c) ugly
Answer:
(b) bad

Question 12.
Just because we are unable to do something it does not mean that we stop trying to ……………… at what we can do.
(a) learn
(b) excel
(c) diminish
Answer:
(b) excel

Question 13.
We must help each other to get rid of our ……………… .
(a) flaws
(b) friendship
(c) goodness
Answer:
(a) flaws

Question 14.
Once we know the flaws in our nature, we must try to …………………. them ourselves.
(a) try
(b) improve
(c) correct
Answer:
(c) correct

Answer in one sentence:

Question 1.
What is the adverse effect of anger?
Answer:
If anger cannot be controlled it will have adverse effect on our body and mind.

Question 2.
Name some human emotions.
Answer:
Anger, joy, sorrow, jealousy, disappointment, fear are some of human emotions.

Question 3.
What is emotional adjustment?
Answer:
Emotional adjustment is coping with our emotions, being able to control them and expressing them in a reasonable manner.

Question 4.
When do we become free from faults such as blaming other unneccessarily?
Answer:
When we learn to cope with our emotions, our personality becomes balanced, we are able to understand others and overcome difficult situations. It is then that we become free from faults such as blaming others unnecessarily.

Question 5.
Why is it necessary to know our flaws and talents?
Answer:
We must know our flaws and talents so that we can improve upon them.

Question 6.
How must we always think about our friends?
Answer:
We must always think about the good qualities or virtues in our friends.

Question 7.
Why must we know our flaws?
Answer:
Once we know the flaws in our nature, we can then try to correct them ourselves.

Question 8.
Why should the aspects of our nature that bothers us and others be changed?
Answer:
We must try hard to change this aspect as it may take the shape of flaws in our personality.

Can you tell?

Question (A)
Are the following persons coping well with their emotions? Put (✓) if they are, put (✗) if they aren’t.
Answer:
1. Ramesh told Suresh that Amit had said something bad about him. Suresh decided to react only after confirming the facts. (✓)
2. Chhaya and Meena usually make equal progress in their studies. The teacher praised Chhaya’s essay. This made Meena angry and she decided not to speak to Chhaya. (✗)
3. Dinesh took Manoj’s pen and pencil from his bag and hid them. Later, he said, ‘Sorry’ to Manoj and promised not to do it again. (✓)
4. Sunita wanted to go to the market with her mother, but for some reason, her mother had to leave early. Sunita was angry with her mother. But later, she asked her mother the reason why she had to leave early. Her anger subsided when she learnt the reason. (✗)

(B)

Question 1.
Manoj says, “I’m going to school!” and instead goes to the playground to play. Is this correct?
Answer:
No, what Manoj has done is incorrect.

Question 2.
What will you tell a friend who has a habit of borrowing things and not returning them on time?
Answer:
I will tell my friend that borrowing things from friends is not a good habit and even if any thing is borrowed it must be returned otherwise it is just like robbing.

What would you do?

Question 1.
Ranjit and Abhay are fighting over who gets to sit on the first bench. They are both very angry. They are close to throwing each other’s bags.
Answer:
I will try to make them understand that they can take turns to sit on the first bench instead
of fighting.

Question 2.
Hemant wants to take part in the kabbadi competition, but he is shy. He is nervous about telling it to the teacher.
Answer:
I would take Hemant to our sports teacher and tell him about Hemant’s desire to join the Kabaddi team.

Question 3.
Rekha accidently took Nisha’s notebook home.
Answer:
Rekha can call Nisha and inform her that the book is with her and promise to bring it the next day to school.

Glossary:

1. short-tempered – to get angry quickly
2. flaws – weakness.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 19 Constituents of Food Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

5th Std EVS 1 Digest Chapter 19 Constituents of Food Textbook Questions and Answers

1. What’s the solution?

Question 1.
The body requires adequate quantity of protein.
Answer:
To meet the requirement of protein necessary for our body, we should consume protein rich food. We should include foods like, eggs, meat, fish, pulses, beans and dairy products like cheese, milk, yoghurt etc. in our diet. Vegetarian people should include at least one cup (katon) of dal daily in their diet as that is the only source of protein in their diet.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

2. Use your brain power!

Question 1.
Why are children told to drink milk everyday?
Answer:
Children are growing tall and hence their bones are also growing. Calcium is needed for strong bones. Hence children need to get large amounts of calcium, for proper growth of bones. Milk is a source of calcium which can supply the required amount of calcium necessary for growth of bones. Therefore children are told to drink milk everyday.

3. Give two sources of each of the following constituents:

Question 1.
Give two sources of each of the following constituents:
Answer:

ConstituentsExamples of Sources of food
(a) Minerals(1) Milk (2) Green leafy vegetables
(b) Proteins(1) Egg (2) Pulses
(c) Starch(1) Potato (2) Jowar

4. Fill in the blanks:

Question (a)
………………….. in our food give us the ability to resist diseases.
(a) proteins
(b) vitamins
(c) fats
Answer:
(b) vitamins

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question (b)
Calcium makes our bones …………………… .
(a) strong
(b) weak
(c) smooth
Answer:
(a) strong

Question (c)
Food stuff that taste sweet contain various kinds of ……………….. .
(a) sugars
(b) jaggery
(c) honey
Answer:
(a) sugars

Question (d)
A diet that provides all the constituents of food in the right proportions is called a …………….. diet.
(a) irregular
(b) regular
(c) balanced
Answer:
(c) balanced

5. Answer the following questions.

Question (a)
Of what use are the sugars that we get from the digestion of starch?
Answer:
The sugars obtained from digestion of starch bum slowly in our body and release energy which is necessary for doing various works.

Question (b)
Name the sources of fibre in our diet.
Answer:
Sources of fibres in our diet are cereals, like wheat, jowar, bajra etc. from which we make chapati or bhakari and all the fruits and vegetables that we eat.

Question (c)
What are carbohydrates?
Answer:
Constituents of food like starch, fibres and sugars that provide energy to our body are called carbohydrates.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question (d)
What is meant by malnutrition?
Answer:
Our diet should supply various constituents like carbohydrates, proteins, fats, viatmins and minerals in the right proportion for proper nourishment and growth. If the diet taken lacks in some constituents over a long period of time, the person does not get proper nourishment. This leads to a condition called malnutrition . Malnutrition has serious consequence on health. Lack of sufficient quantities of proteins and carbohydrates lead to stunted growth.

6. Match the following:

Question 1.
Match the following:

Column ‘A’Column ‘B’
1. Fats(a) Jowar
2. Proteins(b) Oil
3. Vitamins(c) Bran of cereals
4. Minerals(d) Pulses
5. Starchy foods(e) Iron

Answer:

Column ‘A’Column ‘B’
1. Fats(b) Oil
2. Proteins(d) Pulses
3. Vitamins(c) Bran of cereals
4. Minerals(e) Iron
5. Starchy foods(a) Jowar

Environmental Studies Part 1 Standard 5th Solutions Chapter 19 Constituents of Food Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks with the correct answers from the options given below:

Question 1.
Starch turns blackish blue when it comes in contact with ………………… solution.
(a) sodium
(b) calcium
(c) iodine
Answer:
(c) iodine

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question 2.
Cereals like jowar, bajra, wheat, rice contain a lot of ………………. .
(a) starch
(b) protein
(c) vitamin
Answer:
(a) starch

Question 3.
When the starchy foods we eat are digested …………………. are formed.
(a) chocolate
(b) sugars
(c) fuel
Answer:
(b) sugars

Question 4.
Sugars formed by the digestion of starch act as ………………… of our body.
(a) strength
(b) fuel
(c) muscles
Answer:
(b) fuel

Question 5.
Fibre is also called …………………. .
(a) muscles
(b) fruits
(c) roughage
Answer:
(c) roughage

Question 6.
If our diet does not contain enough fibre, it can lead to ……………….. .
(a) constipation
(b) vomiting
(c) fever
Answer:
(a) constipation

Question 7.
……………… deposited under the skin prevents loss of heat from the body.
(a) Fats
(b) Oil
(c) Muscles
Answer:
(a) Fats

Question 8.
…………………. are known as the building blocks of our body.
(a) Vitamins
(b) Proteins
(c) Carbohydrates
Answer:
(b) Proteins

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question 9.
Night blindness is caused due to lack of …………………… .
(a) vitamin D
(b) vitamin A
(c) vitamin B
Answer:
(b) vitamin A

Question 10.
Deficiency of ……………….. leads to anaemia.
(a) calcium
(b) protein
(c) iron
Answer:
(c) iron

Question 11.
When a person does not get enough proteins and carbohydrates through their diet their growth is ………….. .
(a) increased
(b) decreased
(c) stunted
Answer:
(c) stunted

Question 12.
Sago and sweet potato contain …………………… .
(a) starch
(b) protein
(c) carbohydrates
Answer:
(a) starch

Question 13.
Cereals like jowar, bajra, wheat, rice contain a lot of ………………… .
(a) protein
(b) starch
(c) fuel
Answer:
(b) starch

Question 14.
We get …………………. from starchy foods.
(a) fuel
(b) energy
(c) sugar
Answer:
(b) energy

Question 15.
Our body uses energy for different kinds of …………………. .
(a) food
(b) fuel
(c) work
Answer:
(c) work

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question 16.
Wheat is ground into a ………………… .
(a) fuel
(b) paste
(c) flour
Answer:
(c) flour

Question 17.
Bran is a …………………. substance.
(a) fibrous
(b) starchy
(c) sticky
Answer:
(a) fibrous

Question 18.
In the process of digestion, fibre has a function.
(a) festive
(b) special
(c) delicious
Answer:
(b) special

Question 19.
……………………. helps to form stool from undigested food.
(a) Protein
(b) Sugar
(c) Fibre
Answer:
(c) Fibre

Question 20.
Oil is a ………………. substance.
(a) fatty
(b) sugary
(c) fibrous
Answer:
(a) fatty

Question 21.
Paper becomes ………………… when a fatty substance is applied to it.
(a) pulpy
(b) translucent
(c) sticky
Answer:
(b) translucent

Question 22.
Fats in our food provide ……………… to our body.
(a) energy
(b) starch
(c) sugar
Answer:
(a) energy

Question 23.
Fats give …………………. as much energy as carbohydrates.
(a) once
(b) twice
(c) thrice
Answer:
(b) twice

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question 24.
The fats we eat get …………………. in our body.
(a) used
(b) digested
(c) stored
Answer:
(c) stored

Question 25.
The ………………….. undergoes wear and tear continuously.
(a) body
(b) mind
(c) soul
Answer:
(a) body

Question 26.
Malnutrition has serious …………………. for the person’s health.
(a) essentials
(b) viruses
(c) consequences
Answer:
(c) consequences

2.

Question (A)
Match the following:

Column ‘A’Column ‘B’
1. Iron deficiency(a) Weak and brittle bones
2. Calcium deficiency(b) Malnutrition
3. Vitamin A deficiency(c) Weak bones and teeth
4. Vitamin D deficiency(d) Anaemia
5. Proteins and Carbohydrate deficiency(e) Night blindness

Answer:

Column ‘A’Column ‘B’
1. Iron deficiency(d) Anaemia
2. Calcium deficiency(c) Weak bones and teeth
3. Vitamin A deficiency(e) Night blindness
4. Vitamin D deficiency(a) Weak and brittle bones
5. Proteins and Carbohydrate deficiency(b) Malnutrition

Question (B)
Match the following:

Column ‘A’Column ‘B’
1. Constituent of food giving energy(a) Iron
2. Costituent of food needed for repair(b) Vitamins
3. Constituent of food proetcting internal organs(c) Proteins
4. Constituents of food helping in resisting diseases(d) Carbohydrates
5. Constituent of food necessary to supply enough oxygen(e) Fats

Answer:

Column ‘A’Column ‘B’
1. Constituent of food giving energy(d) Carbohydrates
2. Costituent of food needed for repair(c) Proteins
3. Constituent of food proetcting internal organs(e) Fats
4. Constituents of food helping in resisting diseases(b) Vitamins
5. Constituent of food necessary to supply enough oxygen(a) Iron

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question 1.
Give two sources of each of the following constituents:
Answer:

ConstituentsExamples of Sources of food
(a) Vitamin A(1) Carrots (2) Papaya
(b) Calcium(1) Milk, cheese (Dairy products) (2) brocoli (3) Leafy vegetables
(c) Fats(1) Oils (2) Butter (3) Peanut
(d) Iron(1) Meat (2) Spinach (palak)
(e) Vitamin C(1) Lemon (2) Tomatoes (3) Sprouted pulses
(f) Sugars(1) Fruits (2) Sugarcane
(g) Vitamin D(1) Fish oil like (Cod liver oil) (2) egg yolk
(h) Vitamin B(1) Nuts (2) Green leafy vegetables like spinach, broccoli etc. (3) cereals (wheat, millet)

Answer the following in one or two sentences:

Question 1.
How will you detect the presence of starch in food?
Answer:
The presence of starch in food is detected by adding iodine solution. If the food turns bluish black then starch is present.

Question 2.
What is a balanced diet?
Answer:
A diet which provides all the constituents like, protein, carbohydrates, fats, vitamins and minerals in right quantities is called a balanced diet.

Question 3.
Which food constituents are necessary for normal functioning of various processes in our body and help in maintaining resistance to diseases.
Answer:
Vitamins and minerals are the food constituents which are necessary for normal functioning of various processes in our body and help in maintaining resistance to diseases.

Question 4.
Why are proteins called building blocks of our body?
Answer:
Proteins help in healing and repairing of our body which undergoes wear and tear continuously and it also helps in building muscles. Therefore they are called building blocks of our body.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question 5.
Which mineral in necessary for carrying oxygen to different parts of our body?
Answer:
Iron is necessary for carrying oxygen to different parts of our body.

Question 6.
Which minerals and vitamin help to make our bones strong?
Answer:
Vitamin D and the mineral calcium makes our bones strong.

Question 7.
What do we obtain from cereals?
Answer:
We obtain flour from cereals like jowar, bajra, wheat and rice.

Question 8.
What is the sugar obtined from jaggery and table sugar called?
Answer:
Sugar obtained from jaggery and table sugar is called sucrose.

Question 9.
How does fibrous substance help in our digestion?
Answer:
Fibrous substances help the food to move forward in the alimentary canal at the right speed.

Question 10.
How is carbohydrates useful to the body?
Answer:
The most important use of carbohydrates is to provide the body with energy.

Question 11.
What happens if our food does not contain enough fibre?
Answer:
If our food does not contain enough fibre it can lead to constipation.

Question 12.
What does paper becoming translucent signify?
Answer:
Paper becoming translucent is a sign of the presence of fats in the food stuff kept on it.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question 13.
Which food item contain fats?
Answer:
Cream, butter, ghee, oil, nuts, meat, egg, yolk contain fats.

Question 14.
Why does our body store the fats we eat?
Answer:
Our body store the fats we eat because if sometimes food is not available then it can get energy from the stored fats.

Question 15.
Where does the body store fats?
Answer:
The body stores fats in a layer under the skin.

Question 16.
How does fats under the skin help us?
Answer:
The fats under the skin gives shape to the body and like a blanket prevents loss of heat from the body.

Question 17.
How are our internal organs protected?
Answer:
The layer of fat in the body protects our internal organs, that is why, an injury from outside does not at once cause damage to our bones or other internal organs.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question 18.
Why is protein required in our body?
Answer:
The healing and repair of the tissues in our body goes on all the time without us being aware of it. Proteins are necessary for this process.

Question 19.
Which food stuff contains protein?
Answer:
All the different daals, pulses, groundnuts, milk and milk products like yoghurt, khoya, paneer, eggs, meat and fish are rich sources of proteins.

Question 20.
What are macronutrients?
Answer:
Our body requires carbohydrates, fats and proteins in large proportions. These food constituents are called macronutrients.

Question 21.
What are micronutrients?
Answer:
We need certain food constituents in very small quantities. These are called micronutrients, e.g. vitamins and minerals.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question 22.
Which vitamins are most important vitamins?
Answer:
Vitamin A, B, C, D, E and K are the most important vitamins.

Question 23.
Why do we need vitamins in our body?
Answer:
We need very small quantities of vitamins in . our body as lack of or deficiency of any vitamin
results in serious disorders.

Question 24.
What does deficiency of vitamin ‘A’ lead to?
Answer:
Deficiency of vitamin A leads to night blindness.

Question 25.
What does deficiency of vitamin D lead to?
Answer:
Deficiency of vitamin D results in weak and brittle2 bones.

Question 26.
Which minerals are essential for the body?
Answer:
Minerals like iron, calcium, sodium, potassium are essential for the body.

Question 27.
What is ‘anaemia’?
Answer:
If there is a deficiency of iron in the blood, the body does not get enough supply of oxygen and one feels constantly weak and tired. This condition is called ‘anaemia’.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question 28.
What are the sources of vitamins and minerals?
Answer:
All kinds of fruits, vegetables, green leafy vegetables, sprouted, pulses, their skin and the bran of cereals and pulses are all sources of vitamins and minerals.

Question 29.
What is the requirement for our good health?
Answer:
For good health, our body should get all the different constituents of food, namely, carbohydrates, proteins, fats, vitamins and minerals in the right quantities.

Question 30.
What happens when a person does not get enough carbohydrates and proteins?
Answer:
If a person does not get enough carbohydrates and proteins, their growth gets stunted, he feels constantly tired and cannot cope with his studies, games or other tasks.

Give reasons:

Question 1.
We should eat fruits with their skins as far as possible.
Answer:

  1. The skin of fruits contains, fibres, viatmins and minerals.
  2. Vitamins and minerals help our body to resistance.
  3. Vitamins and minerals also help in smooth working of all the process taking place in our body.
  4. The roughage present in skin allow the smooth movement of food in the alimentary canal and hence prevents constipation.

Therefore we should eat fruits with their skins as far as possible.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question 2.
Growing children and body builders need to have more proteins in their diet.
Answer:
Proteins are the building blocks of our body. They are needed for healing and repairing the wear and tear taking place in our body. They are also needed for building muscles. Since building up processes take place more in growing children and body builders, their diet should contain more proteins.

Question 3.
If a person is suffering from anaemia, he constantly feels weak and tired.
Answer:
A person suffers from anaemia when he has iron deficiency. Iron is present in the blood cells. Iron helps transporting oxygen to various parts of our body. The oxygen is used to bum the sugars slowly and release energy. This energy releases is used for doing various work.

When there is deficiency of iron, sufficient oxygen is not transported and supplied to various parts of the body. Due to less supply oxygen less energy is released from sugars. Due to lack of energy the person suffering from anaemia constantly feels weak and tired.

Question 4.
It is necessary to include some amount of fats in our food.
Answer:
Fats are stored in our body and when food is not available the body uses this fat to release energy. The fats stored give shape to our body and also prevent loss of heat from our body. This helps in keeping the body warm. The fats also protect our internal organs from damage. Therefore it is necessary to include some amount of fat in our food.

Question 5.
We doesnot wash vegetables after cutting them.
Answer:
Vegetables conatin vitamins and minerals which get washed away if vegetables are washed after cutting them. Hence we do not wash vegetables after cutting them.

Question 6.
State whether the following statements are right or wrong:

  1. By eating vada pav daily we can fulfill the nutritional requirement of our body.
  2. Deficiency diseases can be prevented by eating a balanced diet.
  3. Our diet will be balanced diet if it contains, variety of food, like dal, rice, roti, vegetable, cereals and salads.
  4. Daily eating meat alone would provide all the nutrients to the body.
  5. Eating vegetables and fruits makes a person disease resistant.

Answer:

  1. Wrong
  2. Right
  3. Right
  4. Wrong
  5. Right

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Answer the following questions:

Question 1.
Read the items of food listed below:
Classify them into carbohydrates rich, protein rich and fat rich food and write it in the tabular form.
Chick pea (chana) dal, fish, mustard oil, sweet potato, rice, peas, maize, white bread, sweet corn, paneer, egg, palm oil, ghee, butter.
Answer:

Carbohydrate richProtein richFat rich
RiceChickpea dal (chana dal)Mustard oil
Sweet potatoFishPalm oil
MaizePeasGhee
White breadPaneerButter
Sweet cornEgg

Question 4.
Why do we use a padding of cloth under a mortar, when we place it on the floor and pound something on it?
Answer:
The cloth serves as shock absorberIt prevents the floor from getting damaged from the vibrations of the mortar and pestle by absorbing these vibrations. Thus we use the cloth to protect the floor and prevent from cracking due to the providng of the mortar and pestle.

Question 5.
How can you test presence of starch in food?
Answer:
We should take the food item and mash it and put it in a test tube and add some drops of iodine solution. If the colour changes to blackish blue, starch is present. If it remains pale yellow . starch is absent.

Question 6.
What are vitamins?
Answer:
Vitamins are components of foods which help us to fight diseases and they build up our resistance. They are required in small quantities. There are different kinds of vitamins like vitamin A, B, C, D, K and E. The main sources of vitamins are green leafy vegetables and fruits.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question 7.
Why are carbohydrates called energy giving food?
Answer:
When carbohydrates are digested they are converted to sugars. The sugars combine with oxygen and bum slowly in our body releasing energy. This energy is utilised for doing various work. Hence carbohydrates are called energy giving food.

Question 8.
State the functions of fats in our body.
Answer:
Fats provide energy like carbohydrates. They are stored in our body and are utilised to provide energy when carbohydrates are not available. They give shape to our body and prevent heat loss. Hence they keep our body warm. They also proetct our internal organs from damage as they act like shock absorber.

What’s the solution?

Question 1.
Sameer is having difficulty in seeing things in dim light. Specially he has difficulty in seeing at night. Doctor suggested he is suffering from Night blindness.
Answer:
Sameer is suffering from Vitamin A deficiency. So he should include foods rich in vitamin A. He should include foods like carrots, pumpkins, green leafy vegetables, raddish, mango, papaya in his diet. He can also take vitamin A drops which are given by the doctors in Municipal hospital.

Can you tell?

Question 1.
What substances do we use to give our food a sweet taste?
Answer:
We use sugar and jaggery to give our food a sweet taste. Sometimes dates, also are used to give sweet taste.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question 2.
What are the preparations that are served as mid day meal?
Answer:
Mostly Khichdi made by cooking mixture of rice, pulses like moongdal, groundnuts, vegetables etc. is served as mid day meal. This is a whole some food as it serves all the nutrients like carbohydrates, proteins, minerals, fats and vitamins. Sometimes snacks like upma and poha are also served as mid day meal.

Question 3.
Why are boxes of fragile articles like TV, refrigerator, light, bulbs, glasses, mirrors packed with corrugated cardboard, thermocol or bubble wrap?
Answer:
The corrugated cardboard, thermocol or bubble wrap absorb the shocks, when there is a jerky movement and protect the fragile articles from getting damaged. Therefore they are used for packing these fragile articles.

Question 4.
Suppose a wall is to be built. The cement, sand, water is all there but the mason says the most important material is missing. What can that be?
Answer:
The bricks which are building blocks are missing. Without these the walls cannot be built.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Use your brain power:

Question 1.
Threads get stick between the teeth when we eat certain types of magoes. Which kind of carbohydrates are they?
Answer:
The threads found in mangoes are made up of fibres and they are a type of carbohydrate.

Question 2.
Do we get all the different constituents of food from a meal that consists of a green veg thalipeeth eaten with yoghurt?
Answer:
Thalipeeth is made from a flour made by grinding a mixture of cereals and pulses. Cereals and pulses will provide us with carbohydrate and proteins. Green vegetable added to it will provide us with vitamins and some minerals. Yoghurt will also provide us with minerals and proteins. Therefore we will get all the constituents needed if we eat this green veg thalipeeth with yoghurt.

Question 3.
Which food constituents do we get from the ingredients used to make bhel?
Answer:
From the murmura or puffed rice used we get carbohydrates. The sev and farsan used provide, proteins and fats. The vegetables like onion, tomato, coriander etc. provide us with vitamins and minerals. The (sweet and hot) chutneys used also provide us with sugars, vitamins and minerals.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 19 Constituents of Food

Question 4.
Why do we feel hungrier in winter than we do in summer?
Answer:
The sugars obtained by digestion of carbohydrates are slowly burnt to release energy. Some of the energy released is utilised by the body to generate heat and keep the body warm. During winter when the temperature outside is cold. Therefore the body needs to bum more sugar to generate more heat to keep the body warm. Whereas in summer less heat is required so less sugar is burnt to produce heat.

Since more sugar is required in winter to keep the body warm than in summer, we feel hungrier in winter than we do in summer.

Glossary:

  1. resisting – trying to prevent.
  2. brittle – hard but can break easily
  3. stunted – reduced, spoiled.
  4. anaemia – weakness.
  5. malnutrition – lack of proper nutrition
  6. absorber – reduce the effect of
  7. pestle – a device used since ancient times to prepare ingredients or substances by crushing and grinding them into a fine paste or powder.
  8. corrugated – a series of parallel ridges and furrows
  9. fragile – not strong.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 10 Historic Period Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period

5th Std EVS 2 Digest Chapter 10 Historic Period Textbook Questions and Answers

1. Answer the following question in one sentence.

Question a.
Where did the people in the New Stone Age establish their village settlements?
Answer:
The people in the New Stone Age established their village-settlements on the banks of rivers.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period

Question b.
What articles were the Harappan craftsmen skilled at making?
Answer:
The Harappan craftsmen were highly skilled in making bronze objects and beads from semi-precious stones of different colours.

2. Answer the following question in brief.

Question a.
What are some of the well-known characteristics of Harappan cities?
Answer:
The well-known characteristics of Harappan cities are :

  1. Systematic town planning.
  2. The houses were built in blocks created by parallel roads that crossed each other at right angles.
  3. Huge granaries and spacious houses.
  4. Concern for public hygiene indicated by bathrooms and latrines in every house and a covered drainage system.
  5. Carefully constructed private and public wells.
  6. City divided into two to four parts, each having a separate fortification.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period

Question b.
What made the soil on the banks of the Nile fertile?
Answer:

  1. The river Nile gets flooded every year.
  2. The land along her banks has become very fertile due to flood deposits.
  3. Small embankments were built on the river to store the floodwater.
  4. After the soil in the flood water settled to the bottom, the water was used for irrigation.

3. Complete the following chart.

Question 1.
Complete the following chart.
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period 1

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period

Activities :

Question a.
Show the sites of Harappan Culture in an outline map of india.

Question b.
Visit various artistes in your locality who play musical instruments. Collect information a bout their instruments.

Question c.
Visit some senior citizens in your locality and collect information about the traditional sports and games of their times.

Environmental Studies Part 2 Standard 5th Solutions Chapter 10 Historic Period Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks :

Question 1.

  1. ………………….. records are available in the form of inscriptions, manuscripts, books, etc.
  2. We humans change the natural character of our …………….. to some extent.
  3. Humans do not eat their ……………….. in its natural form as other animals do.
  4. Humans make pots, bricks and many other things from ……………
  5. Cultures which flourished in the New Stone Age were based on an ………………… way of life.
  6. Fertile soil and constant water supply are essential to grow good ………
  7. People in the New Stone Age established their village-settlements on the banks of various
  8. New Stone Age cultures gave rise to early …………
  9. The civilizations of the four regions are known as ……… Civilizations.
  10. Mesopotamia is the name of a ………………….
  11. Mesopotamia means the ………………… between two rivers.
  12. Ancient Mesopotamia was the land between two rivers ………………….. and …………
  13. Ancient ……………. has great cities like Ur, Uruk, Nippur etc.
  14. The river ………………. flows through the eastern part of the Sahara Desert
  15. One of the ancient civilizations that flourished along the banks of river Nile is known as ……………… civilization
  16. The ancient civilization of China developed and flourished in the valley of the ……………… river.
  17. According to the Chinese tradition, a king named ………………….. introduced agriculture, animal husbandry, carts, chariots, boats and clothing in China.
  18. Luoyang, Beijing and Chang are among the important cities of ancient ………… .
  19. The earliest civilization on the Indian subcontinent is known as ………… civilization.
  20. ……………. in Punjab and ……..in Sind are the two sites of the ………………… civilization.
  21. The Harappan worshipped……………. and a mother goddess.
  22. ……………….. and ………………. were important means of entertainment in Harappan civilization.
  23. Games played with the help of game boards and ………….. were also popular.
  24. Music and ……………. were also very important in the early civilization.
  25. Ancient people used many types of ……… instruments.
  26. In Mesopotamia, a stringed instrument ………… known as ……………… was very popular.
  27. Egyptian kings were known as ………..
  28. A bronze image of a …………….. was found in excavation at Mohen-jo-daro.

Answer:

  1. written
  2. surroundings
  3. food
  4. clay
  5. agricultural
  6. crop
  7. rivers
  8. civilizations
  9. Riverine
  10. region
  11. and
  12. Tigris, Euphrates
  13. Mesopotamia
  14. Nile
  15. Egyptian
  16. Huang He
  17. Huangdi
  18. China
  19. Harappan
  20. Harappa, Mohen-jo-daro
  21. Pashupati
  22. hunting, wrestling
  23. gamesmen
  24. dance
  25. musical
  26. Balag
  27. Pharaoh
  28. dancer.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period

Answer each of the following questions in one sentence :

Question 1.
How are written records available?
Answer:
Written records are available in the form of inscriptions, manuscripts, books etc.

Question 2.
What brought an end to the New Stone Age?
Answer:
With the rise of ancient civilization, the New Stone Age came to an end and the Historic Period began.

Question 3.
What is a significant difference between humans and animals?
Answer:
Animals do not bring about change in their environment, whereas humans change the character of their surroundings, they process substances from nature to suit their needs. This is the significant difference between humans and animals.

Question 4.
Where did the people in the New Stone Age establish their village-settlements?
Answer:
The people in the New Stone Age established their village settlements on the banks of various rivers.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period

Question 5.
Why did the people in the New Stone Age establish their village-settlements on the banks of various rivers?
Answer:
Fertile soil and constant water supply are essential to grow good crops. Since the people in the New Stone Age followed the agricultural way of life, they established their village settlements on the banks of various rivers.

Question 6.
What gave rise to the early civilizations?
Answer:
Increased production because of industrial skills, the use of the wheel, flourishing of trade, use of well-developed scripts etc. gave rise to the early civilization.

Question 7.
In which four regions of the world did the ancient civilization come into existence?
Answer:
Mesopotamia, Egypt, the Indian subcontinent and China are the four regions of the world where ancient civilization came into existence.

Question 8.
What are these four civilizations called? Why?
Answer:
The ancient civilizations in these four regions developed in river valleys and hence they are called ‘Riverine Civilizations!

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period

Question 9.
What does Mesopotamia mean?
Answer:
Mesopotamia means ‘Land between two rivers’

Question 10.
Between which two rivers did Mesopotamia bloom?
Answer:
Mesopotamia bloomed between the two rivers Tigris and Euphrates.

Question 11.
Which were the ancient cities in Mesopotamia?
Answer:
Cities like Ur, Uruk, Nippur blossomed in ancient Mesopotamia.

Question 12.
Where did the Egyptian Civilization flourish?
Answer:
The Egyptian Civilization flourished along the banks of river Nile in the north of Africa.

Question 13.
Where did the ancient civilization at China flourish?
Answer:
The ancient civilization of China flourished in the valley of the Huang He River.

Question 14.
What did the Chinese King introduce to the civilization?
Answer:
A Chinese king Huangdi introduced agriculture, animal husbandry, wheeled carts and chariots, boats and clothing in China.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period

Question 15.
What was the ancient Chinese belief?
Answer:
The ancient Chinese believed that their queen invented the technique of silk production and silk dyeing

Question 16.
Which were the important cities of ancient China?
Answer:
Luoyang, Beijing and Chang were the important cities of ancient China.

Question 17.
Which was the earliest civilization on the Indian subcontinent?
Answer:
The Harappan Civilization was the earliest civilization on the Indian subcontinent.

Question 18.
Where did the Harappan Civilization develop?
Answer:
The Harappan Civilization developed in the Indus Valley.

Question 19.
‘Indus’ is the English word for which name?
Answer:
‘Indus is the English word for the name ‘Sindhu’.

Question 20.
Which two sites of Harappan Civilization was unearthed first?
Answer:
Harappa in Punjab and Mohenjo-daro in Sind were the two sites of Harappan Civilization.

Question 21.
Which are the famous sites of the Harappan Civilization in India?
Answer:
Lothal and Dhola Vira in Gujarat and Kalibangan in Rajasthan are among the famous sites of the Harappan Civilization in India.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period

Question 22.
What articles were the Harappan craftsmen skilled at making?
Answer:
The Harappan craftsmen were highly skilled in making bronze objects and beads from precious stones of various colours.

Question 23.
Which things had great demand in Mesopotamia?
Answer:
The bronze objects and beads made of colourful precious stones made by the Harappan craftsman were in great demand in Mesopotamia.

Question 24.
Which were the main deities of the Harappan civilization?
Answer:
Pashuapati and a mother goddess were the main deities of the Harappan civilization.

Question 25.
Which were the important sports of the Harappans?
Answer:
Hunting and wrestling were the important sports of the Harappans.

Question 26.
Which were the popular indoor games of the Harappans?
Answer:
Games played with the help of game boards and gamesmen were popular indoor games of the Harappans.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period

Question 27.
Which indoor game similar to chess was played in ancient Egypt?
Answer:
Senat’ a game similar to chess was played in ancient Egypt

Question 28.
List some toys found in the excavations of Harappan sites.
Answer:
Whirls, whistles, rattles, bullock carts, animals and birds on wheels etc were some of the ‘toy’ found in the excavations of Harappan sites.

Question 29.
What was important in celebrating any festival in early civilizations?
Answer:
Music and dance were very essential in elebrating any festival in early civilizations.

Question 30.
What is ‘Balag’?
Answer:
In Mesopotamia, a stringed instrument known as ‘Balag’ was very popular.

Question 31.
Name some musical instruments in early civilization.
Answer:
Cymbals, rattles, flutes, drums etc. were some of the musical instrumentof the early civilization

Question 32.
What were the Egyptian kings known as?
Answer:
The Egyptian kings were known as ‘Pharaohs’?

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period

Question 33.
What did the Pharaoh do on the occasion of certain festivals?
Answer:
On the occasion of certain festivals, the Pharaoh himself used to participate in the celebrations and dance.

Question 34.
What shows that dance was important in the Harappan Civilization?
Answer:
The bronze image of a dancer found in the excavation’ at Mohen-jo-daro is evidence that dance was important in the Harappan Civilization.

Question 35.
On what did humans and all other animals depend for satisfying their needs?
Answer:
Humans and all other animals depend on their environment and nature for satisfying their needs.

Question 36.
What are the characteristics of the earthen pots of the Harappan?
Answer:
The characteristics of the earthen ports are that they are well-baked, red in colour with beautiful designs.

Answer the following questions in brief.

Question 1.
What is ‘culture’?
Answer:

  1. Every generation hands over the knowledgeof artistic skills and tradition to the next generation.
  2. With this exchange of thoughts and ideas, language becomes richer and richer.
  3. The knowledge of various arts, skills and tradition inherited from generation to generation and the way of life founded on that knowledge is ‘culture

Question 2.
What made the soil fertile on the banks of Nile?
Answer:
i. River Nile gets flooded every year. The land along her banks becomes very fertile because of the flood deposits.
ii. Ancient Egyptians used to build small embankments on the river to store the flood water. After the soil in the flood water settles at the bottom, the water is then used for irrigation

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period

Question 3.
What are the characteristics of the earthen pots made by the Harappans?
Answer:
The characteristics of the earthen pots made by the Harappans are

  1. Well baked pots, red in colour.
  2. These pots had beautiful designs like pipal leaves and fish scales.
  3. When tapped, these pots produced a metallic sound.

Question 4.
Explain how music and dance were very important in early civilizations.
Answer:

  1. Music and dance were very important in the early civilizations.
  2. They were an essential part of celebrating a festival.
  3. Ancient people used many types of musical instruments like balag, cymbals, rattles, flutes, drums, etc.
  4. A bronze image of a dancer was found in the excavation at Mohen-jo-daro is evidence that dance too, was important in the Harappan Civilization.

Question 5.
Which were the games and sports of the ancient civilizations?
Answer:

  1. Hunting and wrestling were important sports in the ancient civilizations.
  2. There were several games played on game boards like chess.
  3. In ancient Egypt people played a game that was similar to chess known as Senat’.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 10 Historic Period

Glossary :

  1. rattles : an instrument making rattling sound
  2. cymbals : brass instruments
  3. worshipped : prayed to
  4. bloomed : sprout out
  5. dyeing : add a colour to or change a colour
  6. excavation : a site that has ben escavated
  7. fertile : capable of producing vegetation
  8. spacious : having ample space
  9. drainage : all the components that carry the sewage and other waste water to a point of disposal
  10. hygiene : maintaining cleanlines
  11. metallic : made of metal

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 7 From Shelters to Village-settlements Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements

5th Std EVS 2 Digest Chapter 7 From Shelters to Village-settlements Tools Textbook Questions and Answers

1. Answer the following question in one sentence.

Question a.
Which animals did the Homo sapiens mainly hunt?
Answer:
The Homo sapiens mainly hunted small animals like the wild bear, deer, mountain goat and sheep.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements

Question b.
What is the characteristic of the New Stone Age?
Answer:
The beginning of cultivation is a characteristic of the New Stone Age culture.

2. Give reasons for the following.

Question a.
The diet of Homo sapiens underwent a change.
Answer:
The climate underwent change and became warmer.
Big animals like mammals were on the way to extinction. Therefore, the diet of the Homo sapiens underwent a change.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements

Question b.
Homo sapiens needed to stay in one place over longer periods of time.
Answer:

  1. It was no longer necessary to wander from place to place in search of food.
  2. They moved their camps to different places according to seasonal changes in climate. Thus, the Homo sapiens stayed in one place over a longer period of time.

3. Observe the reconstructed picture of a Middle Stone Age seasonal camp and answer the following.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements 1

Question a.
Describe the structure of the houses in the picture.
Answer:
The roof is inclining and is of thatched grass.

Question b.
What materials are used to construct the houses?
Answer:
Grass and wood have been used to construct the houses.

Question c.
What kind of jobs could the people in the seasonal camps have been doing?
Answer:
The people at the seasonal camp were engaged in fishing, agriculture, hunting, and making small boats.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements

4. Write about the effects on your life, of the seasonal changes in weather.

Question 1.
Write about the effects on your life, of the seasonal changes in weather.
Answer:
The seasonal changes in weather result in changes in my clothing. I wear warm clothes during winter and light cotton clothes in summer.
The seasonal changes in climate make me sick sometimes and I am forced to take medicines.
I cannot go out and play games with my friends in the rainy season.

5. Compare the New Stone Age village with a modern village.

Question 1.
Compare the New Stone Age village with a modern village.
Answer:

New Stone Age villageModern village
1. New Stone Age village was primitive as it was an early village-settlement.1. Modern village is much developed as it underwent many changes over a period of time.
2. New Stone Age village was in remote areas and had no contact with the outside world.2. Modern villages are well-connected with the outside world with the means of transport and communication.
3. Human beings lived in huts.3. Human beings live in constructed houses.
4. Agriculture, animal husbandry, and fishing were the main activities of the villagers.4. Besides agriculture, animal husbandry, and fishing, many other activities are undertaken by the villagers with the help of machines.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements

Activities :

a. Construct models of different types of houses.
b. Visit agricultural farms and collect information of the various agricultural tasks that farmers have to do.
c. Visit five different types of houses in your locality and collect information about the materials used in the construction of those houses.
d. With your teacher’s help, observe the continents shown on a world map or a globe and write short notes about them.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements

Environmental Studies Part 2 Standard 5th Solutions Chapter 7 From Shelters to Village-settlements Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks :

Question 1.

  1. The Neanderthals could protect themselves from the freezing temperatures because they wore ……… clothing and made
  2. They used animal hides to erect ………. inside the caves for warmth
  3. They also built………………… in the open.
  4. In the Middle Stone Age groups of Homo sapiens established …………… all over the world.
  5. At that time, the climate was getting …………….
  6. With the change in environment, the ……….. of the Homo sapiens also changed.
  7. Big animals like mammoth were on the way to…………….. .
  8. The ………………… were hunted on a large scale.
  9. Homo sapiens had largely turned to …………………… with hunting.
  10. Homo sapiens hunted. ……… animals like boar, deer, mountain goat and sheep.
  11. The changed diet pattern enabled the groups of Homo sapiens to………………. to faraway regions.
  12. They moved their camps to different places according to ……………………. changes.
  13. The Homo sapiens harvested seasonal wild grains and gathered seasonal and ………
  14. They would find out the best seasons for ……………
  15. By observation, they discovered the best ……………. grounds.
  16. They ……………… in one place for longer periods.
  17. They cleared jungles by felling trees and set up their ……… camps in the clearings.
  18. The ways of life of …………………….. in the New Stone Age was completely different from that of humans in the Old Stone Age.
  19. In the New Stone Age, humans became …………… of foodgrains.
  20. The beginning of ……………….. is a characteristic of the culture of the New Stone Age.
  21. In the ……………. way of life, it is necessary to keep moving all the time.
  22. Agriculture made it possible to ………………… food and use it over a long period.
  23. ………….. made it necessary to stay in one place.
  24. People established …………. settlements and lived in them generation after generation.
  25. In the Middle Stone Age, the climate was getting ………….
  26. The Neanderthals used animal…………… to erect tents inside the caves for warmth.

Answer:

  1. leather, fire
  2. tents
  3. huts
  4. camps
  5. warmer
  6. diet
  7. extinction
  8. mammoth
  9. fishing
  10. smaller
  11. oam
  12. seasonal
  13. fruits, roots
  14. fishing
  15. hunting
  16. stayed
  17. seasonal
  18. humans
  19. producers
  20. cultivation
  21. hunting, gathering
  22. store
  23. agriculture
  24. permanent
  25. warmer
  26. hides

Answer each of the following questions in one sentence:

Question 1.
Why did the Neanderthals live in caves?
Answer:
The Neanderthals lived in caves because at that time the climate in Europe was extremely cold.

Question 2.
How did the Neanderthals protect themselves from the extreme cold climate?
Answer:
To protect themselves from the freezing temperature, the Neanderthals made fire for warmth and wore leather clothing.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements

Question 3.
What did the Neanderthals do to their caves to protect themselves from the freezing temperature?
Answer:
To protect themselves from the freezing temperature, they used animal hides to erect tents inside the caves for warmth.

Question 4.
Where did they live when it was warm?
Answer:
They built huts in the open to live when it was warm.

Question 5.
Where did the Middle Stone Age man establish their camps?
Answer:
The Middle Stone Age man established their camps all over the world.

Question 6.
Why did they establish their camps all over the world?
Answer:
As the climate was getting warmer and the environment was changing their lifestyle and diet were also changing and this enabled them establish their camps all over the world.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements

Question 7.
How did a huge animal like the mammoth get extinct?
Answer:
A huge animal like the mammoth got extinct because mammoths were hunted on a large scale.

Question 8.
Which smaller animals did the Middle Stone Age man hunt?
Answer:
The Middle Stone Age man hunted smaller animals like boar, deer, mountain goat and sheep.

Question 9.
What enabled the Homo sapiens to travel to faraway regions?
Answer:
Their changed diet pattern enabled groups of Homo sapiens to roam to faraway regions.

Question 10.
Why did the Homo sapiens move their camps to different places?
Answer:
The Homo sapiens moved their camps to different places according to the seasonal changes.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements

Question 11.
Other than hunting, how did the Homo sapiens acquire their food?
Answer:
Other than hunting, the Homo sapiens harvested seasonal wild grains and gathered seasonal fruits and roots.

Question 12.
Why did the Homo sapiens begin to fell trees?
Answer:
The Homo sapiens felled trees to clear the jungles and set up their seasonal camps in the clearings

Question 13.
What enabled the New Stone Age man to establish permanent village-settlements?
Answer:
The nature of agricultural work made it possible for the New Stone Age man to establish permanent village-settlements.

Question 14.
In which way of life is it necessary to keep moving?
Answer:
In the hunting and gathering way of life, it is necessary to keep moving all the time.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements

Question 15.
According to the climate, what work was done by the Homo sapiens?
Answer:
According to the climate, fishing and hunting was the work done by Homo sapiens.

Give reasons for the following :

Question 1.
Homo sapiens had largely turned to fishing.
Answer:
As the mammoths became extinct due to hunting, the Homo sapiens turned to fishing.

Question 2.
Homo sapiens needed to stay in one place over a longer period of time.
Answer:
i. By observation of nature, the Homo sapiens discovered and learnt about the best seasons for fishing and the best hunting ground.
ii. For this reason, they needed to stay in one place for a longer period of time.

Question 3.
People established permanent village settlements.
Answer:
i. The nature of agricultural work made it necessary to stay in one place.
ii. Therefore people established permanent village-settlements to live in them generation after generation

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements

Question 4.
By the time of the Middle Stone Age, big animals like mammoths were on the way to extinction.
Answer:
Due to the changing environment and also because they were hunted on a very large scale, big animals like mammoths were on the way to extinction by the time of the Middle Stone Age.

Answer each of the questions in brief :

Question 1.
Why did the hunting pattern of the Homo sapiens change with time?
Answer:

  1. With the mammoth becoming extinct, the Homo sapiens had to turn to fishing.
  2. He also hunted smaller animals like wild boar, deer, mountain goat and sheep.
  3. Thus, the hunting pattern of the Homo sapiens changed with time.

Question 2.
How did the Homo sapiens discover the best hunting grounds and fishing seasons?
Answer:
By observation of nature and using this knowledge to their advantage, the Homo sapiens discovered the best season for fishing and also the best hunting grounds.

Question 3.
How and why did the Homo sapiens clear the jungle?
Answer:
i. For fishing and hunting in one particular region, the Homo sapiens needed to stay in one place for longer periods.
ii. So they cleared the jungles by felling trees and set up their seasonal camps in the clearings.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements

Question 4.
Why did the people of the New Stone Age establish permanent village-settlements and lived in them generation after generation?
Answer:

  1. In hunting and gathering way of life, it is necessary to keep moving all the time.
  2. However, agriculture made it possible to store food and use it over a longer period. Hence, their need to move constantly diminished.
  3. The nature of agricultural work was such that they had to stay in one place.
  4. Therefore people established permanent village-settlements and lived in them generation after generation.

Question 5.
How did the Neanderthals protect themselves from the cold?
Answer:

  1. The Neanderthals mainly lived in caves.
  2. They protected themselves from the cold by wearing leather clothes and making use of fire.
  3. They also used animal hides to erect tents inside the caves for warmth.
  4. This is how the Neanderthals protected themselves from the cold.

Question 6.
Why was there no need to keep moving constantly in the New Stone Age?
Answer:

  1. The way of human life in the New Stone Age was completely different as compared to the life in the Old Stone Age and Middle Stone Age.
  2. Humans became producers of food and started cultivating the land.
  3. Agriculture made it possible to store food and use it over a longer period.
  4. Therefore, there was no need for humans in the New Stone Age to constantly move from one place to another.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 7 From Shelters to Village-settlements

Glossary :

  1. dietary : related to food
  2. warmth : the quality or sensation of being warm.
  3. extremely : very severe
  4. faraway : distant in space and time.
  5. felling : cutting down
  6. scorching : burning
  7. concrete : a building material made from a mixture of gravel, sand, cement and water
  8. subsidiary : less important than but related to something
  9. progre
  10. ssive : proceeding gradually or in stages.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

5th Std EVS 2 Digest Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization Textbook Questions and Answers

1. From the chart below, find out the names of the three periods into which ancient objects are classified and use them to match the three classes given below.

Question 1.
From the chart below, find out the names of the three periods into which ancient objects are classified and use them to match the three classes given below.

SIGPMI
COPPER
AECOLO
STONEN

a. Stone tools : ………. Age.
b. Copper tools and other copper objects : ………… Age.
c. Iron tools and other iron objects : …………. Age.
Answer:
a. Stone tools : Stone Age.
b. Copper tools and other copper objects : Copper Age.
c. Iron tools and other iron objects : Iron Age.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

2. Arrange the following in chronological order.

Question a.
Arrange the following in chronological order.

  1. Copper
  2. Gold
  3. Iron

Answer:

  1. Gold
  2. Copper
  3. Iron.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

Question b.
Arrange the following in chronological order.

  1. Copper Age
  2. Iron Age
  3. Stone Age

Answer:

  1. Stone Age
  2. Copper Age
  3. Iron Age.

3. Write about the consequence of the following event.

Question a.
Discovery of copper …………
Answer:
Copper was used for making tools and implements by humans.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

Question b.
Discovery of wheel ………..
Answer:
The wheel was first used by the potters and later for running bullock carts and chariots.

Question c.
Use of script …………
Answer:
The script is used for permanent record-keeping production and other events.

4. Write notes.

Question a.
Use of metal.
Answer:

  1. Christian Thomsen studied the pre-historic artifacts and antique objects and introduced the ‘Three Age System’ for classifying these objects.
  2. The objects were classified into the following order :
    • Stone tools
    • Copper tools and articles
    • Iron tools and articles.
  3. Gold was the first metal used. It was a soft metal and could not be used to make tools and implements.
  4. Humans discovered copper to make tools and thereby the ‘Copper Age’ began.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

Question b.
Social organization in the ancient cities
Answer:

  1. The roots of culture in cities were in the culture of village-settlements of the New Stone Age.
  2. The earlier faith system, social life, and festivals became more elaborate in cities.
  3. Grand temples were built in many cities. Chiefs of these temples became chief administrators of these cities. Later the positions of temple head and King were held by the same individual.

Environmental Studies Part 2 Standard 5th Solutions Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks:

Question 1.

  1. ……….. in Europe had large collections of pre-historic artefacts and antique objects.
  2. A scholar named .. ……….. introduced a method for classifying the pre-historic artefacts.
  3. The method put forth by Thomsen is called the Three ………… System.
  4. Thomsen established with the help of evidence that ……………. tools were the earliest.
  5. The period of ………………. tools and articles was next.
  6. It is a belief that ………………….. was the first metal to come into use.
  7. Actually, ……. Was the first metal to be used.
  8. ……………could not be used to make tools and implements.
  9. The invention of the …………….. is the most important invention.
  10. The ………… was first used by potters.
  11. Once the potters began to use a wheel, it became possible to make pots in …….. numbers.
  12. People started making …………… pots with beautiful designs painted on them.
  13. As the scale of production increased, ……….. too expanded with it.
  14. Wheeled vehicles like ……….. and ………. were first to come into use.
  15. It became necessary to keep permanent …… of the expanding trade and growing production.
  16. Rise in trade had been a major factor that contributed to the emergence and development of ………… .
  17. The social life and …………… based on agricultural faith systems became more elaborate in cities.
  18. Grand …………. were built in many cities.
  19. Chiefs of those temples became chief ………… of these cities.
  20. The positions of the temple head and that of the king went to the …………… individual
  21. Urban culture had its roots in the culture …………. of the New Stone Age.

Answer:

  1. museums
  2. Christian Thomsen
  3. Age
  4. stone
  5. copper
  6. copper
  7. gold
  8. gold
  9. wheel
  10. wheel
  11. large
  12. symmetrical
  13. trade
  14. cart, chariots
  15. records
  16. cities
  17. festivals
  18. temples
  19. administrators
  20. same
  21. village-settlements.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

Answer each of the following question in one sentence:

Question 1.
Where were the artefacts and antique objects placed?
Answer:
Pre-historic artefacts and antique objects were placed in museums in Europe.

Question 2.
Who introduced the system of classifying the artefacts?
Answer:
A scholar named Christian Thomsen introduced the method for classifying the artefacts.

Question 3.
What was the system introduced by Christian Thomsen called?
Answer:
The classifying system by Thomsen was called the “Three Age System’.

Question 4.
Into which periods were the artefacts classified?
Answer:
They were classified into three periods i.e. Stone Age, Copper Age and Iron Age respectively.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

Question 5.
Which was the first metal to be used?
Answer:
Gold was the first metal to be used.

Question 6.
Why could gold not be used to make tools and implements?
Answer:
Gold is a soft metal so it could be used to make tools and implements.

Question 7.
Which other metal was discovered?
Answer:
Copper was discovered.

Question 8.
Which was the most important invention in the Copper Age?
Answer:
The invention of the wheel was the most important invention in the Copper Age.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

Question 9.
By whom was the wheel first used by?
Answer:
Wheel was first used by potters.

Question 10.
With the use of wheel, what was possible for the potters?
Answer:
With the use of the wheel, the potters were able to make a large number of symmetrical and beautiful pots.

Question 11.
Why did potters and other craftsmen began to live close to each other in the settlements?
Answer:
In the village settlements, the potters and craftsmen lived close to each other so as to manage their work more easily.

Question 12.
What led to the expansion of trade?
Answer:
Increase in production led to the expansion of the trade.

Question 13.
Which wheeled vehicles came in to use?
Answer:
Wheeled vehicles like carts and chariots came into use.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

Question 14.
What happened when carts and chariots were introduced?
Answer:
Long distance trade and rapid transport of goods became possible with the introduction of wheels into transport.

Question 15.
What became necessary due to the expanding trade?
Answer:
It became necessary to keep permanent records of the expanding trade and growing population

Question 16.
What was used to keep permanent records of the expanding trade and growing production?
Answer:
Script was developed for the purpose of keeping permanent records of expanding trade and growing production.

Question 17.
What did rise in trade contribute to?
Answer:
Rise in trade contributed to the emergence and development of cities.

Question 18.
What was built in cities?
Answer:
Grand temples were built in cities.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

Question 19.
Who became the chief administrator of the cities?
Answer:
The chiefs of the temple became the chief administrator of the cities.

Question 20.
What did the position of temple-head merge into?
Answer:
The position of the temple-head merged into that of the king.

Answer each of the following questions in brief:

Question 1.
Explain in brief the ‘Three Age System’.
Answer:

  1. A scholar named Christian Thomsen introduced this method of classifying pre historic artefacts.
  2. Thomsen classified the objects into three groups.
    • Stone Age – Stone tools
    • Copper Age – Copper tools and other copper articles.
    • Iron Age – Iron tools and other iron articles.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

Question 2.
Which village settlements expanded rapidly?
Answer:

  1. Potters and craftsmen began to live close to each other in the settlement so as to manage their work more easily.
  2. This became the industrial area of that village where skilled craftsmen had their settlements and centres of production
  3. This happened mainly in those village settlements where the raw material was easily available and in those which were conveniently situated for trade.
  4. Such village-settlements expanded rapidly.

Question 3.
Why was the need to maintain records felt?
Answer:
i. Long distance trade, rapid transport of goods and centres of large scale production are factors that brought together people engaged in different types of work.
ii. Therefore, it became necessary to keep permanent records of the expanding trade and growing population.

Question 4.
How did each culture develop its own script?
Answer:

  1. There was an increase in trade and production and also the growth in the volume of records to be kept
  2. This resulted in much modification and improvement in the signs and symbols used for these purposes.
  3. In this way, each culture developed its own script.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

Question 5.
How did kingship develop in cities?
Answer:

  1. Grand temples were built in many cities that had prospered due to the rise in trade.
  2. Chiefs of those temples became chief administrators of those cities.
  3. Later, the positions of the temple head and that of the king went to the same individual.
  4. This is how initially kingship developed in the ancient urban civilizations.

Question 6.
How did the people engaged in different
types of work come together?
Answer:

  1. Expansion of village-settlements resulted in increase in production.
  2. Due to increase in production, trade too expanded and there was then a need to change the old systems of transport.
  3. Long distance trade, rapid transport of goods and centres of large scale production are factors that brought together people engaged in different types of work.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

Question 7.
What is ‘pivot?
Answer:
i. A pointed quartz pebble fixed at the bottom of a potter’s wheel is called a pivot.
ii. When the potter’s wheel is put in motion, it is balanced on this pivot and thus revolves with a great speed.

Question 8.
Into how many groups is the Three Age System’ classified?
Answer:
The Three Age System’, is classified into.

  • Stone Age – Stone tools
  • Copper Age – Copper tools and other articles
  • Iron Age – Iron tools and other articles.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 9 Settled Life and Urban Civilization

Glossary :

  1. antique : ancient, hare
  2. classifying : separating
  3. Urban : of a town or city
  4. rapid : fast
  5. scripts : written text
  6. emergence : process of coming into existence
  7. durable : able to withstand pressure or damages

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 8 Beginning of Settled Life Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

5th Std EVS 2 Digest Chapter 8 Beginning of Settled Life Tools Textbook Questions and Answers

1. Fill in the blank.

Question a.
Archaeological evidence shows that agriculture first began about 11,000 years ago in Israel and …………. .
(Iran, Iraq, Dubai)
Answer:
Archaeological evidence shows that agriculture first began about 11,000 years ago in Israel and Iraq.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

Question b.
The houses at the beginning of the New Stone Age were made of …………… .
(earth, bricks, wattle and daub)
Answer:
The houses at the beginning of the New Stone Age were made of wattle and daub.

2. Answer the following question in brief.

Question a.
What are the three main steps in the process of domesticating a wild animal?
Answer:

  1. Capture the wild animal.
  2. Taming the wild animal by giving them the training to live with humans.
  3. Obtaining useful materials like milk from these animals and training them to work as beasts of burden for the humans.

Question b.
How did some people in the community become skilled craftsmen?
Answer:

  1. As the food available was more than needed by the community, some men and women utilised their spare time in experimentation and for using their natural creativity to develop special skills.
  2. Persons with such special skills were given to work based on those skills.
  3. Thereby a class of skilled craftsmen emerged.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

3. Complete the following concept chart.

Question 1.
Complete the following concept chart.
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life 1
Answer:
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life 2

4. Write about the usefulness of any five domesticated animals.

Question 1.
Write about the usefulness of any five domesticated animals.
Answer:

  • Cow : Cow is a very useful animal. It is domesticated for its milk. Cow-dung was used to smear mud walls and in courtyards. Cow-dung is used to make dung cakes for fuel and also is a very good natural manure for agriculture.
  • Goats and Sheep : Sheep is useful for its wool and milk. They are also domesticated for their meat.
  • Dog : A very useful and faithful animal. It guards household or village-settlements.
  • Horse : A very useful, strong and a swift animal. Its strength is used to draw carriages or to transport heavy
  • goods. It is also used in travelling.
  • Bullocks : Bullocks are strong and obedient animals. Therefore, they are used to draw carts. They are also used to transport people and heavy objects from one place to another.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

5. Which animal is used by the modern police? In what way?

Question 1.
Which animal is used by the modern police? In what way?
Answer:

  1. The dog is used by modern police.
  2. It is used in the investigation of crimes as a dog can sniff the body odour and blood-stains on the clothes.
  3. It leads police to the person who has committed heinous crimes like murder.

Activity :

Question 1.
Visit people in your locality practising five different occupations and collect information about their work.

Environmental Studies Part 2 Standard 5th Solutions Chapter 8 Beginning of Settled Life Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks:

Question 1.

  1. When the third step is achieved, the animal is supposed to be completely ……….
  2. Domesticating animals and keeping them for our own use is called ……….
  3. The …….. is the first animal to have been domesticated.
  4. ………..and………… were domesticated next.
  5. Dogs were used to help with ………….
  6. …….. are credited to have started cultivation.
  7. They used ………….. Sticks to sow seeds.
  8. People had to stay in one place because of the nature of ………… work.
  9. ………………….. production increased considerably after the plough drawn by animals came into use.
  10. …………. became the main source of livelihood.
  11. People began to worship ……. and various ………. for good crops.
  12. People in the village-settlements established some ………. and ……. to manage things.
  13. Before agriculture, all men and women were continuously engaged in getting ……….
  14. With agricultural production increasing, some men and women began to get ……….. time.
  15. They used their spare time for using their natural creativity to develop……… skills.
  16. Members with such special skills were given ………. based on those skills.
  17. It is believed that in the New Stone Age, ……… made earthen pots and other earthen objects by hand.
  18. The farmers in the village-settlements were now producing……….. food.
  19. They needed skilled ……………. for tasks like making agricultural implements and repairing them
  20. Craftsmen were paid in the form of …………..
  21. ………… is an essential item.
  22. Salt traders also traded articles they received in exchange of ………..
  23. The ………. trade helped in the expansion of trade in the New Stone Age.
  24. People responsible for the implementation of these rules became the ………… of village settlements.
  25. The chiefs were also entrusted with the …… of the village.
  26. The population of the village settlements ………. because food was available in plenty
  27. The ……… became permanent and expanded.
  28. People began to build ………. houses of sun dried bricks.
  29. It appears that the people of the village settlements belonged to a single …………..
  30. The entire village-settlement was an ………….. family.
  31. A dead person was buried either in the ……….. or in the ……..
  32. In the ………… system, it became possible to store food grains.

Answer:

  1. domesticated
  2. animal husbandry
  3. dog
  4. goat, sheep
  5. hunting
  6. uxomen
  7. pointed
  8. agricultural
  9. agricultural
  10. agriculture
  11. nature, deities
  12. rules, customs
  13. food
  14. spare
  15. special
  16. work
  17. women
  18. surplus
  19. craftsmen
  20. foodgrains
  21. salt
  22. salt
  23. salt
  24. chiefs
  25. protection
  26. grew
  27. village-settlements
  28. quadrangular
  29. clan
  30. extended
  31. house, courtyard
  32. agricultural

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

Match the following:

Question 1.

Column ‘A’Column ‘B’
1. Source of livelihooda. Women
2. Sowing of seedsb. New Stone Age
3. Earthen potsc. Protection
4. Moatsd. Agriculture

Answer:

Column ‘A’Column ‘B’
1. Source of livelihoodd. Agriculture
2. Sowing of seedsa. Women
3. Earthen potsb. New Stone Age
4. Moatsc. Protection

Answer each of the following questions in one sentence:

Question 1.
What is animal husbandry?
Answer:
Domesticating animals and keeping them for one’s use is called animal husbandry.

Question 2.
Which is the first animal to have been domesticated?
Answer:
The dog is the first animal to have been domesticated.

Question 3.
Who domesticated the dog?
Answer:
Homo sapiens of the Middle Stone Age domesticated the dog.

Question 4.
How were the dogs used?
Answer:
Dogs were used to help in hunting.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

Question 5.
Which animals were domesticated after the dog?
Answer:
The goat and sheep were domesticated after the dog

Question 6.
When and where did agriculture begin?
Answer:
Archaeological evidence is available to show that agriculture first began about 11,000 years ago in Israel and Iraq.

Question 7.
Who are given the credit to have started cultivation?
Answer:
Women are credited to have started cultivation

Question 8.
What did they use to sow seeds?
Answer:
They used pointed sticks to sow seeds.

Question 9.
How did the agricultural production increase considerably?
Answer:
Agricultural production increased considerably after the plough driven by animals came into use.

Question 10.
What was the main source of livelihood for people in the New Stone Age?
Answer:
Agriculture was the main source of livelihood for the people in the New Stone Age.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

Question 11.
What did the people do in order to grow good crops?
Answer:
People began to worship nature and various deities to grow good crops.

Question 12.
What gained importance in the village settlement?
Answer:
Essential things like sharing of agricultural tasks and water resources and the security of the village-settlements gained importance.

Question 13.
How did the New Stone Age women make earthen pots?
Answer:
The New Stone Age women made earthen pots and other earthen objects by hand.

Question 14.
Why were the craftsmen needed?
Answer:
Craftsmen were needed for tasks like making agricultural implements and repairing them.

Question 15.
How were the craftsmen paid?
Answer:
The craftsmen were paid in the form of food grains or other articles.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

Question 16.
What is the barter system?
Answer:
Buying and selling articles by exchanging goods for goods is called barter system.

Question 17.
What was an essential item in the village settlement?
Answer:
Salt was an essential item in the village settlement.

Question 18.
How did the salt traders trade?
Answer:
Salt traders traded articles they received in exchange of salt.

Question 19.
Why did the village community lay down rules?
Answer:
The village community laid rules for mutual co-operation in order to keep this system of trade and distribution of resources running smoothly.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

Question 20.
Who became the chiefs of village settlements?
Answer:
People responsible for the implementation of these rules became the chiefs of villagesettlements.

Question 21.
Who was entrusted with the protection of the village?
Answer:
The chiefs were also entrusted with the task of protection of the village.

Question 22.
Why did they build protective walls and moats around the village-settlements?
Answer:
They built protective walls and moats around the village-settlements to protect them selues from floods, wild animals and outsiders who stole the village cattle.

Question 23.
What were the houses at the beginning of New Stone Age made of?
Answer:
Houses at the beginning of the New Stone Age were made of wattle and daub?

Question 24.
Why were there differences in the style of constructing houses?
Answer:
Regional differences are seen in the styles of constructing houses, depending on the local climate.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

Question 25.
Why did the population of village settlements grow?
Answer:
The population of village-settlements grew because food was available in plenty.

Give reasons for the following:

Question 1.
The stick used for sowing was weighed in the centre using a perforated stone.
Answer:
In order to dig deeper into the soil to sow the seeds, the stick was weighted in the centre using a perforated stone.

Question 2.
Before agriculture, men and women in the community were continuously busy.
Answer:

  1. Before agriculture, people obtained food by hunting and gathering.
  2. But this food could not be stored for a long time.
  3. Therefore, all men and women in the community were continuously engaged in acquiring food.

Question 3.
Walls and moats were built around the village settlement.
Answer:
Protective walls and moats were built around the village-settlements to protect them from floods, wild animals and outsiders who stole village cattle.

Question 4.
The village-settlements grew.
Answer:
i. The population of the village-settlements grew because food was available in plenty after agriculture
ii. They also built bigger houses to accommodate their expanding population.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

Question 5.
The entire village-settlement was an extended family.
Answer:

  1. It appears from the plans of the houses and the village-settlements that people staying there belonged to a single class.
  2. It means that they were all related to one another.
  3. Thus, the entire village-settlement was an extended family

Question 6.
Women and men began to get spare time to develop special skills.
Answer:

  1. In the agricultural system, it became possible to store foodgrains for a long period.
  2. There was sufficient food for the community.
  3. Therefore, women and men began to get spare time to use their natural creativity to develop special skills.

Question 7.
People began to worship nature and various deities.
Answer:
i. Agriculture became the main source of livelihood in the New Stone Age period.
ii. Thus, people began to worship nature and various deities for good crops.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

Question 8.
The farmers needed skilled craftsmen.
Answer:
i. Farmers in the village-settlements were producing surplus food.
ii. Therefore, they needed skilled craftsmen for making agricultural implements and repairing them.

Question 9.
A dead person was buried either in the house or in the courtyard.
Answer:
The people thought that the dead person’s bond with family should not get cut off after death.

Answer the following questions in brief:

Question 1.
How was cultivation carried out by women?
Answer:

  1. Women are credited to have started cultivation.
  2. They used pointed sticks to sow seeds.
  3. In order to help dig deeper into the soil, the stick was weighted in the centre using a perforated stone.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

Question 2.
How did a social system based on agriculture came into existence?
Answer:

  1. Essential things like sharing of agricultural tasks and water resources and the security of the village-settlement gained importance.
  2. People in the village-settlements established some rules and customs to manage these things.
  3. Thus, a social system based on agriculture came into existence.

Question 3.
How was barter system established?
Answer:

  1. When the farmers in the village-settlements
  2. produced surplus food, they felt the need for skilled craftsmen who would provide them with agricultural implements and also repair them.
  3. Such craftsmen were paid in the form of food grains or other articles. The craftsmen also purchased the required raw material in the form of foodgrains and other useful articles.
  4. Thus, buying and selling by exchanging goods for goods called barter system was established.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

Question 4.
Describe the structure of houses in the New Stone Age.
Answer:

  1. The houses at the beginning of the New Stone Age were made of wattle and daub i.e. the walls were screens woven from sticks or bamboo and plastered with mud or cow dog.
  2. Later when the population in the village ettlement grew, people began to build quadrangular” houses of sun-dried bricks. These houses were also bigger and had more than one room.
  3. Regional differences are seen in the styles of constructing houses, depending on the local climate.

Question 5.
Describe the ritual of burying the dead in the village settlements.
Answer:
i. A dead person was buried either in the house or in the courtyard with the idea that the person’s bond with the family should not get cut off even after death.
ii. Families would also bury various articles with the dead person for them to use even after death.

Question 7.
How did the village administrative system came into being?
Answer:

  1. The village community made rules for mutual co-operation in order to keep trade running smoothly.
  2. People responsible for the implementation of these rules became the chiefs of village settlements
  3. These chiefs were also entrusted with the protection of the village.
  4. This is how the village administrative system came into being.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 8 Beginning of Settled Life

Glossary :

  1. entrusted : assigned the responsibility to doing something to (someone)
  2. archaeological : of history
  3. implementation : put into effect
  4. deities : gods and goddesses
  5. moats : a deep, wide ditch surrounding a house.
  6. wattle : and
  7. daub : material used in building walls.
  8. perforated : pierced with a hote.
  9. accommodate : provide sufficient space for.
  10. surplus : extra.
  11. abundance : a large quantity fo something
  12. experimentation:  procedure.
  13. complied : meet specified standards.
  14. quadrangular : having four sides

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 6 Stone Age: Stone Tools Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

5th Std EVS 2 Digest Chapter 6 Stone Age: Stone Tools Textbook Questions and Answers

1. Fill in the blank.

Question a.
That period, of which the tools that we find are mainly made from stone, is called the ………………….. .
(Copper Age, Iron Age, Stone Age)
Answer:
That period, of which the tools that we find are mainly made from stone, is called the Stone Age.

Question b.
………………. near Nashik is a well-known Old Stone Age site in Maharashtra.
(Gangapur, Sinnar, Chandwad)
Answer:
Gangapur near Nashik is a well-known Old Stone Age site in Maharashtra.

2. Find out the odd pair from the following.

Question 1.
Find out the odd pair from the following.
a. Rajasthan – Bagor
b. Madhya Pradesh – Bhimbetka
c. Gujarat – Langhnaj
d. Maharashtra – Bijapur
Answer:
d. Maharashtra – Bijapur

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

3. Answer the following question in brief.

Question a.
How did man use the percussion technique?
Answer:
1. The man in Old Stone Age used the percussion technique to make stone tools.
2. Percussion technique involves beating or striking one large pebble against another to obtain stone flakes.

Question b.
What revolution was brought about by Homo sapiens in the tool-making technique?
Answer:

  1. The Homo sapiens devised a technique of obtaining long and narrow blades of stone.
  2. He made knife, scraper, borer and chisel from these long blades.
  3. He used ivory and rare stones of the quartz variety for making tools and other articles.

4. Compare the tools from all the three periods of the Stone Age.

Question 1.
Compare the tools from all the three periods of the Stone Age.
Answer:

Old Stone AgeMiddle Stone AgeNew Stone Age
1. Tools were crude as these made by the percussion technique1. The quality of tools improved. Homo sapiens brought about a revolution in technique of making tools.1. The tools were polished and had smooth and shiny finish as new type of tool-making technique was developed.
2. Chopper, hand-axe and clearer were made.2. Different tools were used for different kinds of work.2. Tools were mainly made for agricultural work as hunting had become a secondary activitiy.
3. Large stones and their flakes were rather heavy and odd in size.3. Tools were light weight, durable proportionate and symmetrical.3. Tools were light weight, durable, proportionate, symmetrical and efficient.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

5. Which of the following modern machines has stone grinders?

Question 1.
Which of the following modern machines has stone grinders?
a. Mixer
b. Flour mill
c. Juicer
Answer:
b. Flour mill

6. Show the following places on the map of India.

Question 1.
Show the following places on the map of India.
a. A site of the Old Stone Age in Maharashtra.
b. A river basin with New Stone Age sites.
c. A site of the Middle Stone Age in Madhya Pradesh.
Answer:
a. A site of Old Stone Age in Maharashtra : Gangapur
b. A river basin with New Stone Age site : Basin of river Ganga.
c. A site of Middle Stone Age in Madhya Pradesh: Bhimbetka

Activity :

Question 1.
Visit various industries in your locality and collect information about the tools used there. Make a chart by classifying those tools.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age Stone Tools 1

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Environmental Studies Part 2 Standard 5th Solutions Chapter 6 Stone Age: Stone Tools Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks:

Question 1.

  1. Apes like the chimpanzee also used ………………. to break seeds and nuts.
  2. Apes like the chimpanzee used ……………. to stir the ants out from ant hills to catch them.
  3. Early humans too, used bones, stones, twigs and sticks as
  4. Humans learnt that they could ………… rods, bones sticks and stones into tools to carry out their tasks more efficiently.
  5. They also learnt they could give their tools any …………. they desired.
  6. Humans made tools thousands of years ago, but only the …………. tools can be found today.
  7. The Stone Age is divided into ……… periods.
  8. Palaeolithic Age meAnswer:……….. Stone Age.
  9. Mesolithic Age meAnswer:…………… Stone Age.
  10. Neolithic Age meAnswer:……….. Stone Age
  11. Homo habilis and Homo erectus belonged to the ……………… Stone Age.
  12. Old Stone Age man used ………….. techniques to make tools.
  13. The first tools made in the Old Stone Age were ……………..
  14. ………. were tools with only one side having a sharp edge.
  15. Choppers were used for ………………… nuts or bones
  16. Tools like the hand-axe and cleaver were made by ………
  17. Homo erectus could……………… visualize his tools even before he actually shaped them.
  18. The Neanderthal Man made further ……….. in tool – making techniques.
  19. Homo sapiens brought about a ….. in the technique of making tools.
  20. He devised a technique of obtaining long and narrow ……….. of stone.
  21. Groups of Homo sapiens began to build ………… and live in them.
  22. They also started celebrating …………… festivals.
  23. Homo sapiens started using ornaments to ……….. themselves.
  24. ……………. were made from shells, bones and the teeth of animal.
  25. Fossils of a human skull and the …………….. bone of an Old Stone Age woman were found on the bank of the Narmada.
  26. A fossilized skull of a ……………… from the Stone Age was found at a village near Puducherry.
  27. Gangapur is on the banks of the ……………… river.
  28. Middle Stone Age man domesticated the …………….
  29. ……………………. started to harvest food grains that grew in the wild and to domesticate animals.
  30. In the New Stone Age, the stone tools were ………….. to give a smooth and shiny finish.
  31. In the New Stone Age, ……………….. was no more a major means of obtaining food.
  32. A……………….. is large/broad bladed axe.
  33. Tools like the hand-axe and cleaver were made by ……………..
  34. Groups of …….. had begun to build huts and live in them.

Answer:

  1. tones
  2. sticks
  3. tools
  4. sharpen
  5. shape
  6. stone
  7. three
  8. old
  9. middle
  10. new
  11. old
  12. percussion
  13. crude
  14. choppers
  15. breaking
  16. Homo erectus
  17. mentally
  18. progress
  19. revolution
  20. blades
  21. huts
  22. social
  23. adorn
  24. beads
  25. collar
  26. child
  27. Godavari
  28. dog
  29. Homo sapiens
  30. polished
  31. hunting
  32. clearer
  33. Homo erectus
  34. Homo sapiens

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Match the columns :

Question 1.

Column ‘A’Column ‘B’
1. Fossil of a human skulla. Along the Ganga river in South India
2. Fossil of a child’s skullb. Afghanistan and Sri Lanka
3. New Stone Age site in Indiac. Hoshangabad in Madhya Pradesh
4. Remains of Old Stone Aged. Patane in Jalgaon district in Maharashtra
5. Site of Middle Stone Agee. A village near Puducherry
6. Knife and sicklef. Homo erectus
7. Antlers used as hammerg. Homo sapiens
8. Choppers and scrappersh. Mesolithic Age
9. Domesticated animalsi. Old Stone Age man

Answer:

Column ‘A’Column ‘B’
1. Fossil of a human skullc. Hoshangabad in Madhya Pradesh
2. Fossil of a child’s skulle. A village near Puducherry
3. New Stone Age site in Indiaa. Along the Ganga river in South India
4. Remains of Old Stone Ageb. Afghanistan and Sri Lanka
5. Site of Middle Stone Aged. Patane in Jalgaon district in Maharashtra
6. Knife and sickleg. Homo sapiens
7. Antlers used as hammerf. Homo erectus
8. Choppers and scrappersi. Old Stone Age man
9. Domesticated animalsh. Mesolithic Age

Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
What did apes like the chimpanzees use to break seeds and nuts?
Answer:
Apes like the chimpanzees used stone to break seeds and nuts.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Question 2.
For what purpose did the apes like the chimpanzees use sticks?
Answer:
Apes like the chimpanzees used sticks to stir ants out from ant-hills to catch them.

Question 3.
What were the tools of the early man made of?
Answer:
The tools of the early man were made of bones, stones, dried twigs and sticks.

Question 4.
Why is the period of time called the ‘Stone Age’? ‘or’ What is meant by ‘Stone Age’?
Answer:
The period of time mainly stone tools found is called the Stone Age.

Question 5.
On what basis is the Stone Age divided?
Answer:
The Stone Age is divided on the basis of the shape and types of tools found.

Question 6.
Into how many periods is the Stone Age divided?
Answer:
The Stone Age is divided into three periods – Old Stone Age, Middle Stone Age and New Stone Age

Question 7.
What is the Old Stone Age also called?
Answer:
The Old Stone Age is also called the Palaeolithic Age.

Question 8.
What does Palaeolithic Age mean?
Answer:
Palaeo means ‘old’ and lithos means ‘stone’. Hence, Palaeolithic Age means the Old Stone Age’.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Question 9.
What is the Middle Stone Age called?
Answer:
The Middle Stone Age is called the Mesolithic Age.

Question 10.
What does Mesolithic mean?
Answer:
Mesolithic means ‘middle’. Hence, the Middle Stone Age.

Question 11.
What is the New Stone Age called?
Answer:
The New Stone Age is called the Neolithic Age.

Question 12.
What does Neolithic mean?
Answer:
Neo means ‘New’. Hence, Neolithic means the “New Stone Age

Question 13.
Which species of human evolution belong to Old Stone Age?
Answer:
The species Homo habilis and Homo erectus belong to Old Stone Age.

Question 14.
Who used the percussion technique of making tools?
Answer:
Homo habilis and Homo erectus used the percussion technique of making tools.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Question 15.
How were the frist tools of the Old Stone Age?
Answer:
The tools of the Old Stone Age were very crude

Question 16.
What were choppers?
Answer:
Choppers were crude tools, where only one side of which had a sharp edge.

Question 17.
For what purpose were the choppers used?
Answer:
Choppers were used to break nuts or bones.

Question 18.
Which tools made by Homo erectus were more proportionate and symmetrical than the tools made by Homo habilis?
Answer:
The hand-axe and cleaver were more proportionate and symmetrical” than the tools made by Homo habilis.

Question 19.
What could Homo erectus do before he actually shaped the tools?
Answer:
Homo erectus could mentally visualize his tools before he actually shaped them.

Question 20.
How did Homo erectus use antlers?
Answer:
He used things like antlers as hammers to obtain stone flakes.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Question 21.
How did Homo erectus make scrapers?
Answer:
He sharpened the edges of the flakes by scraping off smaller pieces to make scrapers with very sharp edges.

Question 22.
What benefits did Homo erectus acquire with his improved tools?
Answer:
With his improved tools, Homo erectus could have a greater variety of food as he could hunt a variety of big and small animals.

Question 23.
Who brought about a revolution in the technique of making tools?
Answer:
Homo sapiens brought about a revolution a in the technique of making tools.

Question 24.
What did the Homo sapiens build to live in?
Answer:
Homo sapiens built huts to live in.

Question 25.
What did the Homo sapiens start celebrating?
Answer:
Homo sapiens started celebrating social festivals.

Question 26.
What did the Homo sapiens create to enhance their festivals?
Answer:
The Homo sapiens created artistic objects and cave paintings to enhance their festivals.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Question 27.
How did they adorn themselves?
Answer:
They adorned themselves with ornaments and beads made from shells, bones and teeth of animals.

Question 28.
What fossils were found in Madhya Pradesh?
Answer:
Fossils of a human skull and the collar bone of an Old Stone Age woman was found on the bank of Narmada in Madhya Pradesh.

Question 29.
Which fossil was found at a village in Puducherry?
Answer:
A fossilized skull of a child from the Stone Age was found at a village in Puducherry.

Question 30.
Which are the well-known Old Stone Age sites in Maharashtra?
Answer:
Gangapur near Nasik and Chirki-Nevasa near Nevasa are among the few well-known Old Stone Age sites in Maharashtra.

Question 31.
Which animal did man of the Middle Stone Age domesticate?
Answer:
Man of the Middle Stone Age domesticated the dog.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Question 32.
Why did the life of humans begin to change?
Answer:
The life of humans began to change due to changes in the climate and environment.

Question 33.
What did the Homo sapiens begin to harvest?
Answer:
The Homo sapiens began to harvest food grains that grew in the wild.

Question 34.
How did the humans in the Middle Stone Age make their tools?
Answer:
He used to make implements like the knife and sickle by firmly fixing a row of blades as small as fingernails into a groove in a bone or a piece of wood.

Question 35.
What quality of tools were found in the Neolithic Age?
Answer:
In the Neolithic Age, the stone tools were polished to give a smooth, shiny finish.

Question 36.
What became the routine way of life for the humans in the New Stone Age?
Answer:
In the New Stone Age, agriculture and domestication of animals or animal husbandry had become a routine way of life.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Question 37.
Where are the sites of the New Stone Age culture in India?
Answer:
The sites of the New Stone Age culture in India are along the Ganga river and in South India.

Question 38.
What did Homo habilis use the flakes of stone for?
Answer:
Homo habilis used the flakes of stone for scraping meat from hide, for chopping meat and other foodstuffs, for sharpening wooden sticks, etc.

Give reasons for the following :

Question 1.
Only stone tools can be found today among those made by humans thousands of years ago.
Answer:
i. Rarely do we find tools made from bones.
ii. Since twigs and sticks decompose easily, we find only stone tools made by humans thousands of years ago.

Question 2.
The beginning of human culture goes back to the Old Stone Age.
Answer:

  1. The Homo sapiens made significant progress in knowing the environment, making tools for obtaining food.
  2. This enabled man to lead a stable life and live in one place.
  3. They started celebrating festivals and adorning themselves.
  4. Thus, we conclude that the beginning of human culture goes back to Old Stone Age.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Question 3.
Homo sapiens or the Middle Stone Age man now needed several different types of tools
that were light in weight and durable
Answer:
i. Besides hunting, the Homo sapiens began to undertake a variety of tasks like fishing, harvesting”, cutting of trees etc.
ii. Therefore, they now needed several different types of tools that were light in weight and durable.

Question 4.
Hunting was no more the major means of obtaining food.
Answer:
i. By the time of the New Stone Age, agriculture and animal husbandry became a routine way of life.
ii. Therefore, hunting was no more a major means of obtaining food.

Answer the following questions in brief :

Question 1.
List out the factors that determine the choice of tools.
Answer:
The four factors that determine the choice of tools is as follows:

  1. Availability of resources
  2. Minimal use of time and energy
  3. Maximum efficiency
  4. Skill of handling tools which is acquired through practice.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Question 2.
How did man learn to modify his tools?
Answer:

  1. Man began to observe the environment & nature around him, continuously and minutely
  2. With his inborn creativity, he learnt that he could sharpen rods, bones, sticks and stones into tools to carry out their task more efficiently.
  3. He also learnt that he could shape these objects and use it to his advantage.

Question 3.
How can we conclude that the early man used tools made of twigs, bones and stones?
Answer:

  1. The early man made tools using twigs, bones sticks and other materials available in nature.
  2. Since twigs and sticks decompose easily, we do not find any tools made from them.
  3. Only stone tools can be found today. Hence, we can conclude that the early man made tools not only out of stone but other materials also.

Question 4.
How is the Stone Age divided?
Answer:
The Stone Age is divided into 3 periods on the basis of the shape and the types of tools found.

  1. Old Stone Age or Palaeolithic Age.
  2. Middle Stone Age or Mesolithic Age
  3. New Stone Age or Neolithic Age.

Question 5.
What lead the Homo sapiens to lead a more stable life?
Answer:

  1. Homo sapiens made significant” progress in gaining knowledge of his environment and in the techniques of making tools and obtaining food.
  2. This enabled him to stay in one place so he build huts to live in
  3. They celebrated social festivals, made artistic objects and cave paintings.
  4. They started using ornaments to adorn themselves. All this meant that Homo sapiens lead a very stable life.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Question 6.
How did the life of humans change during the Mesolithic Age?
Answer:

  1. Due to the changes in the climate and the environment, the way of life in the Mesolithic Age began to change.
  2. Besides hunting, man started to harvest food grains that grew in the wild and also domesticated animals.
  3. Their diet also included various plant foods.
  4. They settled in one place, made different types of tools that were light in weight and durable, for hunting, fishing, harvesting and cutting of trees.

Question 7.
Compare the tools of all the three periods of the Stone Age.
Answer:
A comparative study of tools of all three periods of Stone Age is as follows:

Old Stone Age

  1. The tools made during the Palaeolithic Age were very crude.
  2. Tools were made from any material that was commonly available from nature eg. bones, sticks, twigs and stones.
  3. They used the percussion technique to make tools like choppers, hand – axe, cleavers and scrapers.

Middle Stone Age :

  1. The tool making devise had been revolutionized during this period.
  2. Man devised a technique of obtaining long and narrow blades of stone.
  3. He made various implements which were sharper, symmetrical and light-weighted than the earlier age.
  4. He made tools like knife, scraper, borer, chisel etc.
  5. He also recognized the quality of stones and began to use ivory and rare stones of quartz for making tools.
  6. He used ‘microliths’ to make arrows. He also made implements like knife and sickle.

New Stone Age :

  1. The tools made during this age were sharper and more polished.
  2. Man now made use of a tool-making technique where stone tools were polished to give a smooth and shiny finished look.
  3. Since hunting became a secondary occupation, man in this age concentrated on making implements for agricultural use.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Question 8.
Homo erectus could have a greater variety of food.
Answer:

  1. Homo erectus had improved tools.
  2. He could now hunt a variety of big and small animals.
  3. He could thus have a greater variety of food.

Question 9.
Middle Stone Age man began to settle in one place for a part of the year.
Answer:

  1. Due to changes in the climate and the environment in the Middle Stone Age, the way of life of humans had begun to change.
  2. The Middle Stone Age man had started to harvest food grains and domesticate animals.
  3. Thus, he began to settle in one place for a part of the year.

Question 10.
What is meant by a ‘Chopper’?
Answer:

  1. The first tools in the Old Stone Age were made with the percussion technique and were
    crude.
  2. Only one side of these tools had a sharp edge.
  3. These tools were called ‘Choppers’ and were used to break nuts or bones.

Question 10.
Where were the remains of Old Stone Age found in India?
Answer:

  1. Remains of the Old Stone Age were found in India at various places from Kashmir to Tamil Nadu.
  2. Fossils of a human skull and the collar bone of an Old Stone Age woman were found near Hoshangabad in Madhya Pradesh.
  3. The fossilized skull of a child was found at a village near Puducherry.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 6 Stone Age: Stone Tools

Glossary :

  1. domesticated : tame and keep as pet
  2. durable : not perishable
  3. Implements : piece le of equipments
  4. Antlers : branched horns on the head of an adult dear
  5. crude : in a natural or raw
  6. proportionate : corresponding in size or amount to something else
  7. symmetrical : exactly similar parts
  8. harvesting : gather crops
  9. acquired : buy or obtain
  10. minutely : with great attention to detail
  11. ivory : hard, creamy white elephant tusks
  12. quartz : a hard mineral, crystal
  13. significant : sufficiently great or important
  14. microliths : a small shaped flint
  15. grinder : machine used for grinding o something
  16. revolution: a forcible overthrow of a government
  17. enhance: intensify or o increase

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 5 Evolution of Mankind Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

5th Std EVS 2 Digest Chapter 5 Evolution of Mankind Textbook Questions and Answers

1. Fill in the blank.

Question a.
Homo is a Latin word which means ____________.
Answer:
Homo is a Latin word which means man.

Question b.
The Neanderthals primarily lived in ____________.
Answer:
The Neanderthals primarily lived in caves.

2. Answer question in one sentence.

Question a.
Who is said to have first made tools like the hand-axe?
Answer:
Homo erectus is said to have first made tools like a hand-axe.

Question b.
What is heredity?
Answer:
Heredity is similarity in appearance and health characteristics of human beings to their ancestors.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

3. Give reasons for the following.

Question a.
The Neanderthals became extinct.
Answer:

  1. Homo sapiens were the neighbours of the Neanderthals in Europe. Conflicts with the Homo sapiens took place; wherein the Neanderthals suffered.
  2. The Neanderthals failed to adapt to environmental changes. As a result, the Neanderthals became extinct.

Question b.
Humans could produce subtle and varied types of sounds.
Answer:

  1. Homo sapiens had developed to a stage wherein they had fully developed larynx.
  2. Their jaws and muscles inside the mouth were fully developed.
  3. Their tongue was flexible. Therefore, human beings (Homo sapiens) could produce subtle and varied types of sounds.

4. Read the clues given below and find the words hidden in the box.

Question 1.
Read the clues given below and find the words hidden in the box.
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind 1

  • Humans who stood upright.
  • A sound that Neanderthals could make.
  • Humans who used their hands.
  • Homo sapiens sapiens began to grow this in fields.
  • Pieces of stone used to make tools.
  • It kept Homo erectus warm although they could not make it.
  • A country in which remains of Homo habilis were found.
  • A way of preparing food that Neanderthals used.
  • A tool made by Homo erectus.
  • Homo sapiens could do this to make pictures.
  • Humans could use their hands because they learnt to stand on two of these.
  • The country in which remains of Neanderthals were first found.
  • These were buried with them when Neanderthals died.

Activity :

Question 1.
Prepare a chart to show the progress of Man at the various stages from Homo habilis to Homo sapiens sapiens.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

Environmental Studies Part 2 Standard 5th Solutions Chapter 5 Evolution of Mankind Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks :

  1. The species of humans who could use their hands effectively is known as the ……….. human.
  2. The scientist Louis Leakey who discovered this species named it …………………
  3. Homo habilis could ………………… on two feet and walk.
  4. The spine of Homo habilis was slightly ……. and not quite erect.
  5. The stone tools made by Homo habilis were not useful for hunting ………. animals.
  6. Homo habilis was a ………….
  7. Homo erectus marks an important stage in human ………….
  8. Compared to Homo habilis, Homo erectus has a more ……………………. brain.
  9. Homo erectus species lived in ……….
  10. During the time of ……………….., the earth was covered with ice sheets.
  11. Homo erectus made tools like the
  12. The remains of Homo erectus have been found along with his ……………………. in the continents of Africa, Asia and Europe.
  13. The …………………. man was physically big and strong
  14. His……………….. was more developed than that of Homo erectus.
  15. They made tools out of big ……………….
  16. The Neanderthals hunted ………. animals.
  17. They used ………………… clothing.
  18. They were mainly …………….. eaters.
  19. They ate meat…………… on fire.
  20. They knew the art of making………
  21. Some scientists believe that the Neanderthals communicated with each other by producing ……… and other primary sounds.
  22. Neanderthals had established some ………… of burying the dead.
  23. Some groups of Neanderthals left …………………. and migrated up to the continents of Europe and Asia.
  24. They had to …………. new ways of living and finding food.
  25. ………………… is the name used for humans that were more advanced than the Neanderthals.
  26. Homo sapiens means ……………. Man.
  27. The ………….. became extinct about 30,000 years ago
  28. In Europe, Homo sapiens is also known as ……………. Man.
  29. Homo sapiens used to make stone ……………. and fix them in grooves’ and notches made in wood or bone handles.
  30. Homo sapiens could produce a variety of ……………. and modulate his ……… ….. the way he liked.
  31. Homo sapiens had a well-developed ……………. system.
  32. Homo sapiens could draw…………….. on the basis of actual observation as well as imagination.
  33. The capacity of the human brain and his grasping power went on continuously.
  34. ………………. is a science that studies heredity.
  35. Genetics research has shown that we have inherited some traits of the ………….. man.
  36. Homo sapiens sapiens developed the technique of cultivating ………….. and keeping ………………..
  37. He began to live a more …………. life.
  38. The changed lifestyle and diet affected the …….. of humans.
  39. The name ……………………. reflects his intellectual and cultural rather than his physical prowess”.
  40. In Europe, …………… is also known as Cro-Magnon Man’.
  41. The stone tools made by ………… were not useful for hunting big animals.

Answer:

  1. skilled
  2. Homo
  3. stand
  4. bent
  5. big
  6. forager
  7. evolution
  8. developed
  9. groups
  10. Homo erectus
  11. hand-axe
  12. tools
  13. Neanderthal
  14. brain
  15. pebbles
  16. big
  17. leather
  18. meat
  19. roasted
  20. fire
  21. grunts
  22. rituals
  23. Africa
  24. adopt
  25. Homo sapiens
  26. Intellectual
  27. Neanderthal
  28. CroMagnon
  29. blades
  30. sounds, voice
  31. language
  32. pictures
  33. developing
  34. Genetics
  35. Neanderthal
  36. land, animals
  37. settled
  38. appearance
  39. Homo sapiens sapiens
  40. Homo sapiens
  41. Homo habilis

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

Match the columns :

Question 1.

Column ‘A’Column ‘B’
1. Homo habilisa. The man who stands erect.
2. Homo erectusb. Intellectual Man.
3. Neanderthal Manc. A man who uses his hands skillfully.
4. Homo sapiensd. Remains found in Europe, Asia, Africa.
5. Cro-Magnon Mane. Knew the art of making fire.
6. Louis Leakeyf. Science that studies heredity.
7. Neanderthal Mang. Made tools like the hand-axe.
8. Homo erectush. Had a well developed language system
9. Homo sapiensi. Remains found in Germany.
10. Geneticsj. Discovered the species ‘Homo habilis’

Answer:

Column ‘A’Column ‘B’
1. Homo habilisc. A man who uses his hands skillfully.
2. Homo erectusa. The man who stands erect.
3. Neanderthal Mane. Knew the art of making fire.
4. Homo sapiensb. Intellectual Man.
5. Cro-Magnon Mand. Remains found in Europe, Asia, Africa.
6. Louis Leakeyj. Discovered the species ‘Homo habilis’
7. Neanderthal Mani. Remains found in Germany.
8. Homo erectusg. Made tools like the hand-axe.
9. Homo sapiensh. Had a well developed language system
10. Geneticsf. Science that studies heredity.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

Answer if the following statements are True/False. If false, then state the correct answer:

Question 1.

  1. The scientist Louis Leakey named the first species of humans as Homo erectus.
  2. In Latin “Homo’ means ‘man’.
  3. Homo erectus means The man who can use his hands skilfully
  4. The stone tools made by Homo habilis were not useful for hunting big animals.
  5. Homo habilis was not a forager”
  6. Homo erectus species lived in groups.
  7. Homo erectus knew the technique of making fire.
  8. Homo erectus made tools like the hand-axe.
  9. The Neanderthal Man was more developed than that of Homo erectus.
  10. The Neanderthal Man hunted small animals.
  11. The Neanderthal Man knew the art of making fire.
  12. The Neanderthals established some rituals of burying the dead
  13. Some groups of Neanderthals left Africa and migrated to India
  14. Homo sapiens means Intellectual Man.
  15. The Neanderthals became extinct about 30,000 years ago
  16. Homo sapiens is also known as the ‘Cro Magnon Man’ in Europe.
  17. The Homo sapiens could only grunt and make some sounds.
  18. Genetics is a science that studies heredity.
  19. The changed lifestyle and diet affected the appearance of humans.
  20. Homo sapiens sapiens reflects his intellectual and culture rather than his physical prowess.

Answer:

  1. False. The scientist Louis Leakey named the first species of humans as Homo habilis.
  2. True.
  3. False. Homo habilis means “The man who can use his hands skilfully’.
  4. True.
  5. False. Homo habilis uns a forager.
  6. True
  7. False. Homo erectus knew the use of fire but had not mastered the technique of making fire.
  8. True
  9. True.
  10. False. The Neanderthal Man hunted big animals.
  11. True.
  12. True.
  13. False. Some groups of Neanderthals left Africa and migrated to the continents of Europe and Asia.
  14. True.
  15. True.
  16. True.
  17. False. The Homo sapiens has a well-developed language system.
  18. True.
  19. True
  20. True.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

Answer the following questions in one sentence each:

Question 1.
What was the species of humans who could use their hands effectively known as?
Answer:
The species of humans who could use their hands effectively is known as ‘The skilled human

Question 2.
Where was the first evidence of this species found?
Answer:
The first evidence of this species was found in the border region between Tanzania and Kenya in the continent of Africa.

Question 3.
What was this species named and by which scientist?
Answer:
The scientist Louis Leakey who discovered this species, named it “Homo habilis’.

Question 4.
What does Homo habilis mean?
Answer:
Homo habilis means ‘the one who uses his hands skillfully.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

Question 5.
Why was he called Homo habilis?
Answer:
He was called Homo habilis because besides their fossilized remains, some tools made by them were also found.

Question 6.
Give two uses of the stone tools made by Homo habilis.
Answer:
The stone tools made by Homo habilis had limited uses such as scraping” meat from the skin of dead animals or breaking bones to get the marrows

Question 7.
How did Homo habilis acquire his food?
Answer:
Homo habilis was a forager. It is possible that he hunted small animals, gathered eggs, wild fruits and roots to eat.

Question 8.
What does Homo erectus mean?
Answer:
Homo erectus means ‘the one who stands erect’.

Question 9.
How did Homo erectus survive the extreme climatic conditions during the ice-age?
Answer:
Homo erectus could survive the extreme climatic conditions during the ice-age because he knew the use of fire but had not mastered the technique of making fire.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

Question 10.
Where have the remains of Homo erectus been found?
Answer:
The remains of Homo erectus have been found in the continents of Africa, Asia and Europe.

Question 11.
Where were the remains of the Neanderthal Man found?
Answer:
The remains of the Neanderthal Man were first found at Neanderthal in Germany.

Question 12.
How did the Neanderthal Man eat roasted meat?
Answer:
The Neanderthal knew the art of making fire and hence ate roasted meat.

Question 13.
How did the Neanderthal Man communicate with each other?
Answer:
The Neanderthals communicated with each other by producing grunts and other primary sounds.

Question 14.
Where did the Neanderthal Man migrate?
Answer:
Some groups of Neanderthal Man left Africa and migrated up to the continents of Europe and Asia.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

Question 15.
What was the challenge to the Neanderthal Man in Europe and Asia?
Answer:
The Neanderthals had to adopt to the new way of living and finding food as they had to face a different environment.

Question 16.
Which Species of humans were more advanced than the Neanderthal Man?
Answer:
The Homo sapiens was more advanced than the Neanderthal Man.

Question 17.
What does Homo sapiens mean?
Answer:
Homo sapiens means Intelligent or Intellectual man.

Question 18.
How many years ago did the Neanderthal Man become extinct?
Answer:
The Neanderthal Man became extinct about 30,000 years ago

Question 19.
What are Homo sapiens known as in England?
Answer:
Cro-Magnon man.

Question 20.
Where have their remains been found?
Answer:
Their remains have been found in Europe, Asia and Africa.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

Question 21.
Describe the tools used by the Cro-Magnon man.
Answer:
The Cro-Magnon man used tools made of stone blades and fixed them in grooves and notches made of wood or bone handles.

Question 22.
Why was the human species later called as Homo Sapiens Sapiens?
Answer:
The human species was later known as Homo sapiens sapiens as their capacity to think developed even further than that of Homo sapiens.

Question 23.
What is Genetics?
Answer:
Genetics is a science that studies ‘heredity’.

Give reasons for the following:

Question 1.
Homo habilis was a forager.
Answer:
i. Homo habilis was a forager.
ii. This is because he ate the leftovers of animals that had been hunted by others.

Question 2.
Homo erectus could survive during the ice age.
Answer:
i. During the time of Homo erectus, the earth was covered with icesheets and the climate was extremely cold.
ii. As the Homo erectus had learnt the use of fire, he could survive the extreme climate.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

Question 3.
The human species Homo Neanderthalensis was known as the Neanderthal Man.
Answer:
The human species Homo Neanderthalensis was commonly known as the Neanderthal Man because his remains were first found in Neanderthal in Germany.

Question 4.
The Neanderthals ate meat roasted on fire.
Answer:
i. The Neanderthals knew the art of making fire.
ii. As they were meat eaters, they ate meat roasted on fire.

Question 5.
Homo sapiens had a well-developed language system.
Answer:
i. The Homo sapiens could produce a variety of sounds and modulate his voice.
ii. Using his imagination, he could name the things around him and soon could put his thoughts and feelings into words thus developing a language system.

Question 6.
The Homo sapiens was named as an Intelligent Man.
Answer:

  1. During the course of their evolution, Homo sapiens had developed a language system.
  2. He could also draw pictures on the basis of observation and imagination.
  3. Hence, he was named as an Intelligent Man.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

Question 7.
It is said that the Neanderthal Man and Homo sapiens are both ancestors of the modern humans.
Answer:
i. Genetic research has shown that the modern man has inherited some traits of the Neanderthal Man.
ii. Thus, it can be said that the Neanderthal Man and Homo sapiens are both ancestors of the modern humans.

Answer the following in brief :

Question 1.
Why was the first human species named Homo habilis?
Answer:

  1. The scientist Louis Leakey who discovered this first human species named it ‘Homo habilis’.
  2. He found some tools made by them beside their fossilized remains.
  3. In Latin ‘Homo habilis’ means the man who can use his hands skillfully.
  4. Thus, the first human species got their name.

Question 2.
Describe Homo habilis.
Answer:

  1. Homo habilis could stand on two feet and walk.
  2. His spine was slightly bent and was not quite erect.
  3. His brain was bigger than the apes although – he looked somewhat similar.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

Question 3.
Give the two uses of the stone tools made by Homo habilis.
Answer:

  1. The stone tools made by Homo habilis were not useful for hunting big animals.
  2. They had limited uses such as scraping meat from the skin of dead animals.
  3. They were also used for breaking bones to get the marrow.

Question 4.
Homo erectus knew the use of fire – Explain.
Answer:

  1. During the time of Homo erectus, the Earth was covered with icesheets, hence the climate was extremely cold.
  2. Homo erectus could survive that extreme climate because he had learnt to use fire.
  3. However, he had not yet mastered the technique of making fire.

Question 5.
Compare the Neanderthal Man to his predecessors.
Answer:

  1. The Neanderthal Man was physically big and strong.
  2. His brain was more developed.
  3. He made tools out of big pebbles. The tools were fixed on a bone or a wooden shaft to make weapons like the spear, axe etc.
  4. He hunted big animals, ate their meat and used their leather as clothing.
  5. He knew the art of making fire.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

Question 6.
How did the Neanderthal Man make fire?
Answer:
i. The Neanderthals knew the technique of making fire.
ii. They rubbed sticks of hard wood on each other or by striking one flintstone on another to obtain sparks.

Question 7.
How did the Neanderthals treat their dead?
Answer:

  1. When a member of the group died, the Neanderthals buried tools, horns etc. along with the dead body.
  2. They applied red ochre to the dead body before burying it.
  3. The Neanderthals thus established some rituals of burying the dead.

Question 8.
Describe the tools made by Homo sapiens.
Answer:
i. Homo sapiens made different kinds of tools and implements to suit the tasks they needed to do.
ii. They made sharp blades of stone and fixed them in grooves and notches made in wood or bone handles.

Question 9.
Why was the Homo sapien called “The Thinking Man’?
Answer:

  1. The tools made by Homo sapien were sharper and more precise than the other species.
  2. He had a well-developed language system.
  3. He could draw pictures on the basis of observation as well as imagination.
  4. Hence, he was called as The Thinking Man’.

Question 10.
Describe the development of the Homo sapiens.
Answer:

  1. Homo sapiens sapiens developed the technique of cultivating land and keeping animals.
  2. With his well-developed capacity to think, the speed at which he improved his technology went on increasing
  3. He lived a more settled life.
  4. He began to grow food grains in the fields.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 5 Evolution of Mankind

Question 11.
The name Homo sapiens sapiens reflects his intellectual and cultural rather than his physical prowess – Explain.
Answer:

  1. Modern humans are not satisfied with only meeting their basic need for food.
  2. To enrich their life, human beings acquired a culture and continued to develop it.
  3. The technological and cultural progress achieved by modern humans has been extremely rapid.
  4. Hence, we can rightly say that the life of the Homo sapiens sapiens reflects his intellectual and cultural progress rather than his physical prowess.

Glossary :

  1. effectively : in such a manner as to achieve a desired result
  2. skillfully : with expertise
  3. grunts : low short sound
  4. appearance : the way something or someone looks
  5. established : existed and recognised
  6. migrated : move from one region to another
  7. grooves : a long narrow cut in a hard material
  8. notches : an incision on a surface
  9. modulate : change the o tone pitch of voice
  10. prowess : skill in a particular field
  11. pebbles : small stones
  12. adopt : choose to take up on follow
  13. forager : someone who reaches for food
  14. scraping : remaining from a surface with forceful strokes
  15. marrow : a tissue o in the body, next to bones
  16. roasted : cooked
  17. ancestors: a person from whom one is descended
  18. subtle: very delicate and precise
  19. larynx : a hollow passage holding the vocal cords in the human body
  20. traits : a distinguishing quality
  21. predecessors : someone who came before
  22. ochre : an earthy clay-like thing

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 18 The Environment and Us Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

5th Std EVS 1 Digest Chapter 18 The Environment and Us Textbook Questions and Answers

1. What’s the solution?

Question 1.
Rivers and lakes are filled with water hyacinth.
Answer:
Water hyacinth are formed in rivers and lakes due to pollution. That is mainly due to mixture of detergents in the water. To control it the water hyacinth should be removed and waste water from households or washing clothes in water should be banned.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

2. Use your brain power!

Question 1.
What would happen if no kites (birds) are left in a particular region? Which living things would increase in number? Which would decrease?
Answer:
If no kites are left in a particular region the number of birds, amphibian, small mammals and earthworms would increase.

3. Answer the following questions.

Question (a)
What is meant by migration?
Answer:
Movement from one place to another for a short period of time or permanently is called migration.

Question (b)
Describe the life cycle of birds.
Answer:
Birds lay eggs. The eggs are hatched and after a few days, the small birds come out. They grow up in the nest. After three-four weeks they become an adult bird and start laying eggs.

Question (c)
Give two causes of air pollution.
Answer:
The two causes of air pollution are as follows:
1. Fuels are burnt in vehicles, give out certain poisonous gas and smoke.
2. Industries let out some poisonous gases into the air.

Question (d)
For what purpose do we use land obtained by clearing forests?
Answer:
We use land for agriculture, housing, industry and for building roads and railways by clearing forest.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

4. Give reasons:

Question (a)
It is important to conserve the living components of the environment.
Answer:
It is important to conserve the living components of the environment because:

  1. Due to human intervention in nature the non living components are getting polluted.
  2. So the living things are threatened.
  3. Several living things have already become extinct.
  4. If one factor of the environment is damaged, it disturbs environmental balance.
  5. The process of extinction is increasingly fast.
  6. This will be a threat to the whole living world.

Question (b)
The numbers of wild animals are falling day by day.
Answer:

  1. Forests have been cut down to make place for various reasons of man’s need.
  2. Forest provide shelter and food to the wild animals.
  3. If the plants on the earth are destroyed the number of animals also fall day by day.
  4. Because of hunting, the population of wild animals is falling.

5. True or False:

Question (a)
Dead plants and animals are a biotic components.
Answer:
False

Question (b)
It is necessary to conserve biodiversity.
Answer:
True

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

6. Classify the following as natural or man-made:

Question 1.
Classify the following as natural or man-made:
Soil, horse, stone, water hyacinth, book, sunlight, dolphin, pen, chair, water, cottonwool, table, trees, brick.
Answer:
Natural – horse, water hyacinth, sunlight, dolphin, water, trees, cottonwool.
Manmade – soil, stone, book, pen, chair, table, brick.

Environmental Studies Part 1 Standard 5th Solutions Chapter 18 The Environment and Us Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks with the correct answers from the options given below:

Question 1.
The population of the world is now close to hundred crore.
(a) four
(b) five
(c) six
Answer:
(c) six

Question 2.
Tremendous quantities of ………………… enter the air due to burning of fuels.
(a) oxygen
(b) nitrogen
(c) carban dioxide
Answer:
(c) carban dioxide

Question 3.
The ………………….. sanctuary is known for bisons.
(a) Radhanagari
(b) Tadoba
(c) Kaziranga
Answer:
(a) Radhanagari

Question 4.
…………………… state has declared the Nannaj area a sanctuary for the Great Indian Bustard.
(a) Maharashtra
(b) Madhya Pradesh
(c) Meghalaya
Answer:
(a) Maharashtra

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

Question 5.
In Madhya Pradesh, Devrais are known as ………….. .
(a) Devran
(b) Sharanvan
(c) Sharanrais
Answer:
(b) Sharanvan

Question 6.
Masrhy or low-lying areas are filled to …………….. the land.
(a) rebuild
(b) reclaim
(c) restore
Answer:
(b) reclaim

Question 7.
There are many types of ……………….. in forests.
(a) plants
(b) rivers
(c) dams
Answer:
(a) plants

Question 8.
Birds build their nests in ………………. .
(a) shrubs
(b) bushes
(c) trees
Answer:
(c) trees

Question 9.
Water sources get ……………… if waste water is let into them without processing.
(a) polluted
(b) clogged
(c) depleted
Answer:
(a) polluted

Question 10.
……………… water is also given out from factories into their surroundings.
(a) Waste
(b) Running
(c) Stagnant
Answer:
(a) Waste

Question 11.
If water from such polluted sources keeps soaking into the soil, it becomes ……………….. .
(a) fertile
(b) infertile
(c) marshy
Answer:
(b) infertile

Question 12.
Chemical fertilizers and pesticides are used on a large scale for ………………. .
(a) Horticulture
(b) Vermiculture
(c) Agriculture
Answer:
(c) Agriculture

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

Question 13.
…………………. is used in all homes.
(a) Fuel
(b) Coal
(c) Kerosene
Answer:
(a) Fuel

Question 14.
There are big industries and factories in which ……………… is used in great quantities.
(a) water
(b) smoke
(c) fuel
Answer:
(c) fuel

Question 15.
When the proportion of carbon dioxide in the air rises, it leads to rise in ………………….. .
(a) rain
(b) temperature
(c) pollution
Answer:
(b) temperature

Question 16.
When fuels are burnt in vehicles, they give out certain ……………… gases as well as smoke.
(a) poisonous
(b) polluted
(c) natural
Answer:
(a) poisonous

Question 17.
Industries also let out some ……………….. gases into the air.
(a) poisonous
(b) polluted
(c) natural
Answer:
(a) poisonous

Question 18.
Due to human ……………………. in nature, large scale changes are taking place in air, water and land.
(a) interval
(b) intervention
(c) invention
Answer:
(b) intervention

Question 19.
From time to time, some of the living things on the earth become ………………. .
(a) strong
(b) weak
(c) extinct
Answer:
(c) extinct

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

Question 20.
Food, water and clothes are the …………….. of all people.
(a) basics
(b) needs
(c) pollution
Answer:
(b) needs

Question 21.
We need to take steps to prevent the …………………. of the environment.
(a) degradation
(b) pollution
(c) conservation
Answer:
(a) degradation

Question 22.
Let us all ensure that no action on our part will cause ……………….. or cause harm to living things.
(a) conservation
(b) intervention
(c) pollution
Answer:
(c) pollution

Question 23.
Let us make all possible efforts for the …………………. of the living world.
(a) conservation
(b) degradation
(c) confrontation
Answer:
(a) conservation

Question 24.
Several projects are being implemented at the international level to …………………. the balance of nature.
(a) mountain
(b) maintain
(c) destroy
Answer:
(b) maintain

Question 25.
It is important to raise the awareness of people all over the world about the …………………. to environmental balance.
(a) threat
(b) reservation
(c) treat
Answer:
(a) threat

Question 26.
In ‘biodiversity park’, biodiversity is both preserved and ……………….. .
(a) memorized
(b) studied
(c) destroyed
Answer:
(b) studied

Question 27.
People visiting ‘biodiversity park’, enjoy being close to ……………….. .
(a) parks
(b) grass
(c) nature
Answer:
(c) nature

Question 28.
Some areas which are important for the protection and conservation of wild life are …………… for them.
(a) revered
(b) reserved
(c) protected
Answer:
(b) reserved

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

Question 29.
If the plants on the earth are destroyed the numbers of …………………….. also fall.
(a) humans
(b) trees
(c) animals
Answer:
(c) animals

Question 30.
If deforestation is stopped, and instead tree plantation is stepped up, animals that depend on plants will get protection and ……………………. .
(a) thrive
(b) threat
(c) deplete
Answer:
(a) thrive

Question 31.
………………… lake has formed due to a dam built on the Chand river in Satara district.
(a) Victoria
(b) Mayani
(c) Tulsi
Answer:
(b) Mayani

Question 32.
………………….. from the Siberia region in northern Asia migrate to this lake.
(a) Deer
(b) Bison
(c) Flamingos
Answer:
(c) Flamingos

Question 33.
Mayani lake has been declared a ………………… for birds.
(a) sanctuary
(b) conservatory
(c) threat
Answer:
(a) sanctuary

Question 34.
People believe that a Devrai is really a jungle reserved for ………………. .
(a) us
(b) god
(c) people
Answer:
(b) god

Question 35.
Devrais give ………………. not only to the plants but also to the animals that live there.
(a) shelter
(b) food
(c) clothing
Answer:
(a) shelter

Question 2.
State whether the following statements are True or False:

  1. Pollution of water is a threat to aquatic plants and animals.
  2. Nature provides enough for every man’s greed, but not for every man’s need.
  3. The Maldhok is also called the Great Indian Bustard.
  4. Marshy or low lying areas are filled to reclaim the land.
  5. Man is also a part of nature.

Answer:

  1. True
  2. False
  3. True
  4. True
  5. False

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

Name the following:

Question 1.
Two National Parks.
Answer:
Kaziranga National Park and Tadoba National Park.

Question 2.
Lake built on the Chand river in Satara.
Answer:
Mayani.

Question 3.
Birds which migrate to Asia from Siberia.
Answer:
Flamingo.

Question 4.
The biggest Maldhok sanctuary in Asia.
Answer:
Nannaj in Solapur district

Question 5.
State known for Devrais.
Answer:
Maharashtra

Question 6.
Village famous for peacock population
Answer:
Morachi Chincholi

Answer in one sentence:

Question 1.
What is a biodiversity park?
Answer:
An area which is reserved for the purpose of protecting and conserving the biodiversity of a region is called a biodiversity park.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

Question 2.
What are national parks?
Answer:
Some areas reserved for the protection and conservation of wildlife are called national parks.

Question 3.
What is a sanctuary?
Answer:
Certain forest areas are reserved for the protection and conservation of a particular animal or plant. It is called a sanctuary.

Question 4.
What are Devrai?
Answer:
In Indian culture, people believe that a jungle is reserved for god which is known as Devrai.

Question 5.
Which trees are commonly looked after for birds in Morachi Chincholi?
Answer:
Tamarind trees are commonly looked after for birds in Morachi Chincholi.

Question 6.
What is the population of the world?
Answer:
The population of the world is now close to six hundred crore.

Question 7.
Why is man using up more and more land and water resources?
Answer:
Man is developing new technology to meet the needs of all the people, so man is using more and more land and water resources.

Question 8.
What happens if forests are reduced?
Answer:
If forests are reduced, biodiversity is also depleted.

Question 9.
How do water sources get polluted?
Answer:
Water sources get polluted if waste water is let into them without processing.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

Question 10.
What happen when water from polluted sources keep soaking into the soil?
Answer:
If water from polluted sources keep soaking into the soil, the soil become infertile.

Question 11.
What happens when the proportion of carbon dioxide in the air rises?
Answer:
When the proportion of carbon dioxide in the air rises, it leads to rise in temperature.

Question 12.
How is the environmental balance disturbed?
Answer:
If one factor of the environment is damaged, its relationships with other factors also get affected. Thus the environmental balance is disturbed.

Question 13.
What steps can be taken to prevent the degradation of the environment?
Answer:
We must use our means frugally and recycle used articles, if every person practices this sincerely then we can prevent degradation of the environment.

Question 14.
What happens when deforestation is stopped and tree plantation is stepped up?
Answer:
If deforestation is stopped and instead tree plantation is stepped up, animals that depend on plants will get protection and thrive.

Question 15.
How is the Mayani lake helpful to migratory birds?
Answer:
Mayani lake homes flamingos from Siberia who migrate to this lake. Here they build nests, lay eggs and when the baby bird grows big enough they return with them to Siberia.

Question 16.
What steps has the Maharashtra State government taken to protect the Great Indian Bustard?
Answer:
Maharashtra State has declared the Nannaj area a sanctuary for Great Indian Bustard thus helping them from extinction.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

Question 17.
The environment is being degraded rapidly.
Answer:
(a) Man fulfil his needs by using materials from environment.
(b) All the people in the world have similar needs and desires.
(c) So, the environment is being degraded rapidly.

Question 18.
Flamingos have stopped coming to Mayani Lake.
Answer:
1. Flamingos used to migrate from Silbeia to Mayani lake to build their nests and lay eggs.
2. In the recent past, the water level in the dam has fallen.
3. Therefore, the flamingos have stopped coming to Mayani lake.

Question 19.
The Indian Bustard are the farmers’ friend.
Answer:

  1. The Indian Bustard live in open grasslands.
  2. They feed on insects thus giving protection to crops in fields.
  3. Therefore, they are the farmers’ friend.

Answer briefly:

Question 1.
Give two causes of water pollution.
Answer:
The two causes of water pollution are as follows:
1. Waste water given out from factories are let into water bodies without processing.
2. Chemical fertilizers and pesticides are used in agriculture which seep into the soil and finally flow into rivers with rainwater.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

Can you tell?

(A) With the help of the questions below, explain what would happen if forests are cleared on a large scale.

Question 1.
Will water and food sources for living things grow or dwindle? Why?
Answer:
If forests are cleared the amount of rain will become less and the amount of food required will dwindle.

Question 2.
Will the living things look for shelters elsewhere or stay on? Why?
Answer:
The living things will look for shelter elsewhere if forest is cleared because forest is their home.

Question 3.
Will the space occupied by the plants and animals increase or decrease? Why?
Answer:
The space occupied by the plants and animals will decrease because forest that is cleared will be used for other purpose.

Question 4.
Will the number of living things increase or decrease? Why?
Answer:
The number of living things will decrease because forest provides food, shelter and water.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

(B)

Question 1.
What could be the reasons of air pollution?
Answer:
The reasons of air pollution are increasing use of vehicles and growth of industries.

Question 2.
What are the different purposes for which fuels such as petrol, diesel, kerosene, natural gas, coal and wood are used?
Answer:
Petrol and diesel are used in vehicles. Kerosene is used in stoves. Natural gas is used for cooking. Coal and wood are used for burning.

Question (C)
You see a food chain in the picture above. One of the links is missing. What effect will it have on the grasshopper? On the bird? What picture should there be in the blank space? If this living thing really died out, what would be the threat to the entire living worlds? Discuss your answers in the class.
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us 1
Answer:
Grass is missing. If grass is not there then the number of grasshoppers will become less or even become extinct. Birds will not get enough food and become less or may even extinct.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 1 Chapter 18 The Environment and Us

Glossary:

  1. biodiversity -variety of plant and animal life in a particular habitat
  2. deforestation – clearing/cutting of forests or trees.
  3. depleted – reduced
  4. frugally – sparingly
  5. degradation – breaking down.
  6. components – parts
  7. intervention – interference
  8. extinction – non-existence.
  9. dwindle diminish gradually.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Environmental Studies Solutions Chapter 4 Evolution Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

5th Std EVS 2 Digest Chapter 4 Evolution Textbook Questions and Answers

1. Fill in the blank.

Question a.
The first systematic explanation of the concept of evolution was given by ………………… .
Charles Darwin
Willard Libby
Louis Leakey
Answer:
The first systematic explanation of the concept of evolution was given by Charles Darwin.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

Question b.
……………… are the most evolved animals among vertebrates
Aquatic animals
Amphibians
Mammals
Answer:
Mammals are the most evolved animals among vertebrates

2. Answer the question in one sentence.

What do we call animals which live in water and also on land?
Answer:
Amphibians live in water and also on land.

Where did the first humans appear?
Answer:
The first human appeared on the African continent.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

3. Give reasons for the following:

Question a.
The species of dinosaurs, which were enormous in size, suddenly became extinct.
Answer:
The species of dinosaurs, which were enormous in size, suddenly became extinct, because –

1. According to Darwin, the species that cannot adapt to environmental changes become extinct in the process of evolution.
2. Some sudden natural disaster or environmental change is believed to be responsible for the extinction of enormous dinosaurs.

Question b.
In the course of time, a new species with characteristics different from the original species is created.
Answer:
In the process of survival by adapting to environmental changes, certain internal physical changes occur in some species of animals.
Over a period of time, these changes become inherited characteristics seen in all subsequent generations. Thus, in the course of time, a new species with characteristics different from the original species is created.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

4. Fill in the blanks in the concept chart given below.

Question 1.
Fill in the blanks in the concept chart given below.
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution 1
Answer:
Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution 2

Activity :

Question 1.
Make a model of a dinosaur.

Project :

Queston 1.
Collect pictures of invertebrates and vertebrates. Stick them in a notebook and write down their characteristics.

Environmental Studies Part 2 Standard 5th Solutions Chapter 4 Evolution Additional Important Questions and Answers

Fill in the blanks :

  1. The word ……… generally means a gradual and continuous change.
  2. In the process of survival by adapting to environmental changes, certain internal ……………. changes occur in some animals of a species.
  3. Sometimes during evolution, the original species becomes ………..
  4. During evolution, sometimes more than one species evolve from the ………….. species.
  5. The first systematic explanation of the concept of evolution was given by …………
  6. Species which are capable of adapting to environmental changes are able to …………
  7. Species that cannot adapt to environmental changes become ………….
  8. …………………… means a ‘terrible lizard’.
  9. Some sudden natural………………….. is believed to be responsible for the extinction of Dinosaurs.
  10. Fossils of dinosaurs with ………………… have been discovered
  11. It is supposed that some species of two legged and winged dinosaurs evolved into …………..
  12. The ……………………… organisms evolved gradually and various classes of plants and animals came into being.
  13. Animals without a backbone are called ……………
  14. Animals which have a backbone are called ……….
  15. …………………….. are animals which live in water and also on land.
  16. Animals which crawl are called ………………..
  17. A mammals baby is …………………. on the mother’s milk for some time after birth.
  18. The platypus and anteater are also considered as ……………
  19. ………………… are somewhat like humans in appearance.
  20. Apes mostly lived on ………….
  21. Some ape species that evolved give rise to ………….. species.
  22. The first human species is called the …………… man.
  23. Primitive means ………………..

Answer:

  1. evolution
  2. physical
  3. extinct
  4. original
  5. Charles Darwin
  6. survive
  7. extinct
  8. Dinosaurs
  9. disaster
  10. wings
  11. birds
  12. multicellular
  13. invertebrates
  14. Vertebrates
  15. Amphibians
  16. Reptiles
  17. fed
  18. mammals
  19. Apes
  20. trees
  21. human
  22. primitive
  23. the first

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

Match the columns :

Question 1.

Column ‘A’Column ‘B’
1. Charles Darwina. a gradual and continuous change
2. Evolutionb. means ‘terrible lizard’
3. Dinosaurc. gradually evolved into plants and animals
4. Multicellulard. explained the concept of evolution
5. Invertebratese. frogs
6. Aquaticf. snake
7. Amphibiansg. cow
8. Reptilesh. snails
9. Mammalsi. fish

Answer:

Column ‘A’Column ‘B’
1. Charles Darwind. explained the concept of evolution
2. Evolutiona. a gradual and continuous change
3. Dinosaurb. means ‘terrible lizard’
4. Multicellularc. gradually evolved into plants and animals
5. Invertebratese. frogs
6. Aquatici. fish
7. Amphibianse. frogs
8. Reptilesf. snake
9. Mammalsg. cow

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

Answer each question in one sentence:

Question 1.
What does evolution mean?
Answer:
Evolution means a gradual and continuous change

Question 2.
What changes occur in some species, during the process of survival?
Answer:
In the process of survival, by adapting to environmental changes, certain internal physical changes occur in some animals of a species.

Question 3.
What happens to the internal changes over a period of time?
Answer:
Over a period of time, these internal changes become inherited characteristics seen in all generations.

Question 4.
When does an original species become extinct?
Answer:
During evolution, a new species with characteristics different from the original may be created. Sometimes the original species becomes extinct.

Question 5.
Name the scientist who explained the concept of evolution.
Answer:
The first scientist to give us a systematic explanation of the concept of evolution was Charles Darwin

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

Question 6.
Which species are able to survive?
Answer:
Species which are capable of adapting to environmental changes are able to survive.

Question 7.
Which species become extinct in the process of evolution?
Answer:
The species that cannot adapt to environmental changes become extinct in the process of evolution

Question 8.
What does dinosaur mean?
Answer:
Dinosaur means a ‘terrible lizard’.

Question 9.
How did the dinosaurs suddenly become extinct?
Answer:
Some sudden natural disaster or environmental change is believed to be responsible for the extinction of dinosaurs.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

Question 10.
Why do we suppose that some species of dinosaurs have evolved into birds?
Answer:
Fossils of dinosaurs with wings have been discovered. Hence, it is supposed that some species of two-legged and winged dinosaurs evolved into birds.

Question 11.
How did plants and animals come into being?
Answer:
Unicellular organisms gave rise to multicellular organisms which in turn gradually evolved into various classes of plants and animals.

Question 12.
What are invertebrates?
Answer:
Animals without a backbone are called ‘invertebrates’. For example: a snail.

Question 13.
What are vertebrates?
Answer:
Animals which have a backbone are called vertebrates. For example: A cow

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

Question 14.
What do we call animals which live in water and also on land?
Answer:
Animals which live in water and also on land are called ‘Amphibians’. For example: Frog

Question 15.
What are Aquatic animals?
Answer:
Living organisms that live only in water are called ‘Aquatic animals’. For example Fish

Question 16.
What are Reptiles?
Answer:
Animals which crawl are called Reptiles. For example: Snake

Question 17.
Which species are the most evolved animals among vertebrates?
Answer:
Mammals are the most evolved animals among vertebrates.

Question 18.
Where do apes mostly live?
Answer:
Apes mostly lived on trees.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

Question 19.
How did the Human species evolve?
Answer:
Some ape species found in grasslands were forced to move around on ground. These species evolved gradually and in time gave rise to human species.

Question 20.
What is the first human species called?
Answer:
The first human species is called the ‘primitive man’.

Question 21.
What does primitive mean?
Answer:
‘Primitive’ means ‘the first’.

Question 22.
Who are Apes?
Answer:
Apes are somewhat like humans in appearance.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

Give reasons for the following :

Question 1.
In the course of time, a new species with characteristics different from the original species is created. Answer:

  1. In the process of survival by adapting to environmental changes, certain physical changes occur in some animals of a species.
  2. These internal changes become inherited characteristics in the following generations.
  3. Thus a new species with characteristics different from the original is created.

Question 2.
A frog is an amphibian.
Answer:

  1. Animals which are able to live in water and also on land are called amphibiAnswer:
  2. Therefore a frog is considered an amphibian.

Question 3.
The platypus and some species of anteaters are considered mammals.
Answer:

  1. Platypus and some species of anteaters are exceptions to the characteristics of mammals.
  2. Though they lay eggs, they suckle their young ones.
  3. Therefore, they are considered mammals.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

Answer the following questions in brief :

Question 1.
Explain the concept Evolution as stated by Charles Darwin.
Answer:

  1. Charles Darwin explained ‘evolution’ in the following manner. In the process of survival by adapting to environmental changes, certain internal physical changes occur in some animals of a species.
  2. Over a period of time, these internal changes become inherited characteristics of the following generation.
  3. Thus a new evolved species with characteristics different from the original is created
  4. Sometimes the original species become extinct.
  5. Sometimes more than one species evolve from the original one.

Question 2.
Give the characteristics of mammals.
Answer:
The characteristics of most of the mammals are as follows:

  1. Growth of the baby in the mother’s womb, sometime before birth.
  2. The baby is fed on the mother’s milk for sometime after birth.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

Question 3.
How and where did the human species evolve?
Answer:

  1. Apes are somewhat like humans in appearance
  2. They mostly lived on trees. Those species of apes which continued to live on trees retained their original ape like form.
  3. Some ape species found in grasslands were forced to move on the ground.
  4. These species evolved gradually, giving rise to the human species.
  5. This happened first on the ‘African continent’.

Question 4.
How did various classes of plants and animals come into being?
Answer:

  1. Life on earth began with unicellular organisms known as protozoa.
  2. These unicellular organisms gave rise to multicellular living things.
  3. Multicellular organisms evolved gradually and thus various classes of plants and animals came into being

Question 5.
How did birds form from dinosaurs?
Answer:

  1. Dinosaurs became extinct because of some sudden natural disaster or environmental change
  2. Fossils of dinosaurs with wings have been discovered
  3. It is thus believed that some species of two legged and winged dinosaurs evolved into birds.

Maharashtra Board Class 5 EVS Solutions Part 2 Chapter 4 Evolution

Question 6.
How many and which are the stages of evolution of animals?
Answer:
There are two stages of evolution of animals. They are:

  1. Invertebrates: These are animals without a backbone.
  2. Vertebrates: Animals which have a backbone are vertebrates. Aquatic animals, amphibians, birds, reptiles and mammals are all vertebrates.

Glossary :

  1. gradual : taking place in stages over an extended period.
  2. adapt : become adjusted to new conditions.
  3. extinction : the process on state of becoming extinct.
  4. species : group of living organisms
  5. survival : the state or fact of surviving
  6. inherited : receive or be left with something from predecessor