Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 7 Major Dhyan Chand Textbook Questions and Answers

1. Guess the meaning of the following words.

Question 1.
water-logged
postponed
novel
barefoot
fruitless
pounced

2. Name the following.

Question 1.

  1. Hosts of the 1936 Olympic Games
  2. Ruler of Germany
  3. Not comfortable with the wet ground
  4. Scored the first goal in the match
  5. Did not let the passes go waste
  6. Captain of the Indian Team
  7. Pounced on Dhyan Chand and hurt him
  8. Third time winners of the Olympic gold medal for hockey

Answer:

  1. Germany
  2. Hitler
  3. The Indian team
  4. Roop Singh from the Indian Team
  5. Players in the ‘D’
  6. Dhyan Chand
  7. German goalkeeper
  8. The Indian Team

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

3. Activity :

Question 1.
Find out how the following games are played.
1. Lawn Tennis
2. Table Tennis
3. Kabaddi
4. Kho-Kho
5. Hockey
6. Football
7. Badminton
Answer:
1. Lawn Tennis
Answer:
This game is played on grass courts with racquets and hand-made balls. It is played by two or four players who hit the ball back and forth over a net that divides the court. In singles, we have one player on each side of the court. In doubles, we have two players on each side of the court. Points are scored when
a player fails to return the ball within the rules.

2. Table Tennis
Answer:
It is also called Ping Pong. In singles, we have one player on each side and in doubles, we have two players on each side. The players hit a lightweight ball back and forth across a table using a small, round bat. The game is played on a hard table divided by a net. This game is very fast and requires a lot of concentration.

3. Kabbadi
Answer:
In this game, we have seven players in each team. There are two teams who occupy the opposite halves of a small field and take turns in sending a player into the other half. In order to win points, the player has to touch or wrestle with the players of the opposing team and then try to return to his own half. The player has to hold his breath and chant Kabbadi’ the whole time when he is in his opponents’ half. It is a rough and tough game.

4. Kho-Kho
Answer:
This game is played by two teams consisting of 12 players but only 9 players take the field. One team sits/kneels in the middle of the court in a row with adjacent members facing opposite direction. The runners take to the field, 3 at a time and the team that takes the shortest time to tag/tap all the opponents in the field, wins.

5. Hockey
Answer:
In this game, two teams play against each other by dribbling and passing the ball into the opponents goal using a hockey stick which is shaped ‘I’ and is made of wood or fiber glass. The ball is small and hard. The ground is rectangular and the same can be played on a muddy or grassy ground. There are eleven players on the pitch and there are goalkeepers at either ends.

6. Football
Answer:
Each team consisting of eleven players has possession of the ball. The ball is big but not so heavy. The team tries to kick the ball down the field running with the ball and scoring points by crossing the goal line. The other team also consisting of eleven players tries to stop the opponent team from crossing the goal line and making points.

7. Badminton
Answer:
It is played in singles, doubles and mixed doubles. You have one player on each side of the court or two players on each side of the court. It is an indoor game. A badminton racquet and a shuttlecock is used to play the game. It is played on a rectangular court with a net in the centre. Players score points by striking the shuttlecock with their racquets so as to pass it to the opponents’ half. If the shuttlecock falls, points are got.

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

4. Language Study (See pages 84-88.)

Question 1.
Read the highlighted words. They are verbs.
The goalkeeper pounced on Dhyan Chand and hurt him.
Now find at least 5 other verbs from the passage.
Answer:
rained, gathered, come, support, adopted, scored, resolved.

5. Use the following phrases in your own sentences.
be sure of

try one’s level best
at any cost
turn down the offer.

Question 1.
be sure of – to be certain.
Answer:
I am sure of standing first in class.

Question 2.
try one’s level best-try as hard as you can.
Answer:
We must try our level best to make our parents happy.

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Question 3.
at any cost-by any means, no matter what happens.
Answer:
My maid’s daughter was determined to get educated at any cost.

Question 4.
turn down the offer to reject the offer.
Answer:
My father turned down the offer because the payment was not good.

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 7 Major Dhyan Chand Additional Important Questions and Answers

Answer the following:

Question 1.
Which teams were going to play against each other in the Olympics held in Berlin?
Answer:
The German team was going to play against the Indian team in the Olympics held in Berlin.

Question 2.
Why did Hitler himself come to watch the match?
Answer:
Germany was the host of the Olympics and they were sure of their victory. This made Hitler the ruler of Germany, himself come to watch the match.

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Question 3.
Why was the Indian team under pressure before the match?
Answer:
The Indian team was under pressure before the match began because they had lost to Germany in the practice match and they were not very comfortable with the wet ground.

Question 4.
How many people had gathered in the hockey stadium? Why?
Answer:
About forty thousand people had gathered in the hockey stadium to cheer Germany against India.

Question 5.
Were there any Indians to support the Indian team?
Answer:
Yes, the Maharaja of Baroda State, the Prince of Bhopal and a few other Indians had come to support the Indian team.

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Question 6.
What strategy had the German team adopted?
Answer:
The German team had adopted a novel strategy of using the Indian technique of short distance passes against the Indian team itself.

Question 7.
What kind of play did the Germans resort to?
Answer:
The Germans resorted to a very aggressive play.

Question 8.
Who scored the first goal? How?
Answer:
Roop Singh from the Indian team scored the first goal by hitting the ball towards the goalpost from a difficult angle.

Question 9.
Why did Dhyan Chand run barefoot while playing?
Answer:
The spiked shoes which Dhyan Chand was wearing was making it difficult for him to run fast on the wet ground. That is why he removed his shoes and socks and started playing barefoot.

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Question 10.
What tells us that Dhyan Chand was not a selfish person?
Answer:
Dhyan Chand could have easily made the goals himself from his own position but he did not do so. He skillfully took the ball away from the German defenders and made it possible for the Indian players in the ‘D’ to score goals. This shows us that Dhyan Chand was not a selfish person.

Question 11.
Which incident shows us that the Germans were frustrated?
Answer:
When the Germans knew that they would be defeated, they resorted to a rough game. The German goalkeeper pounced on Dhyan Chand, hurting him. All these actions showed that the Germans were frustrated.

Question 12.
Which incident tells us that Dhyan Chand was a true soldier?
Answer:
The German goalkeeper pounced on Dhyan Chand and hurt him. But, after a little firstaid, Dhyan Chand immediately returned to the field. This incident tells us that Dhyan Chand was a true soldier.

Question 13.
Who scored the last goal of the match? When?
Answer:
Dhyan Chand scored the last goal of the match just as the game drew to a close.

Question 14.
Why do you think Hitler left the stadium before the match was over?
Answer:
Hitler left the stadium before the match was over because he understood that the German team had no chance of winning.

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Question 15.
What did the German dictator offer Dhyan Chand?
Answer:
The German dictator offered Dhyan Chand a higher salary and rank in the German army, if he agreed to play on behalf of Germany.

Question 16.
What shows that Dhyan Chand was a true patriot?
Answer:
Dhyan Chand turned down the tempting offer made to him by Hitler which shows us that he was a true patriot.

Question 17.
What is August 29th celebrated as in India?
Answer:
August 29th is celebrated as National Sports Day in India.

Question 18.
Which stadium in India is named after Dhyan Chand?
Answer:
The famous National Stadium in Delhi is named after the great hero Dhyan Chand.

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Question 19.
What would happen to the hockey stick in Dhyan Chand’s hands?
Answer:
The lifeless hockey stick used to come alive in Dhyan Chand’s hands.

Question 20.
Why did some people steal and break Dhyan Chand’s hockey sticks?
Answer:
Some people stole and broke Dhyan Chand’s hockey sticks to see whether they contained a special glue or magnet because whenever Dhyan Chand dribbled, the ball wouldn’t leave his sticks.

Question 21.
Did Dhyan Chand’s game change with an ordinary stick?
Answer:
No, Dhyan Chand’s game did not change even with an ordinary stick, instead his game was as charismatic as ever.

Question 22.
What was Dhyan Chand’s real name?
Answer:
Dhyan Chand’s real name was Dhyan Singh.

Question 23.
Why did Dhyan Chand practise at night?
Answer:
Dhyan Chand was a soldier in the Indian Army. He was busy doing his duty as a soldier during the day and hence, practised at night in the moonlight.

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Question 24.
How did Dhyan Singh’s name change to Dhyan Chand?
Answer:
Dhyan Singh used to practise at night in the moonlight. Hence, his coach fondly called him Dhyan ‘Chand’ and this name stayed with him.

Name the following:

Question 1.

  1. Dhyan Chand’s real name.
  2. The person who fondly called Dhyan ‘Chand’.
  3. Award given to Dhyan Chand by Hitler.
  4. Dhyan Chand’s profession.
  5. National Sport of India.

Answer:

  1. Dhyan Singh
  2. Dhyan Chand’s coach
  3. Special gold medal
  4. Soldier in the Indian Army
  5. Hockey

Language Study :

Give meanings of the phrases and use the phrases in your own sentences:

Question 1.
Sure of victory-sure of success.
Answer:
The Indian cricket team was sure of victory.

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Question 2.
played as one – played in unity.
Answer:
Our school football team played as one against their opponent.

Question 3.
under pressure – under stress.
Answer:
I am always under pressure before my Maths paper.

Question 4.
Pick out some nouns from the lesson.
Decide whether the nouns are common, proper, countable or uncountable:
Answer:

Proper / Common nounCountable / Uncountable
1. Berlin – Proper nounCountable
2. People – Common nounCountable
3. sticks – Common nounCountable
4. defender – Common nounCountable
5. players – Common nounCountable
6. soldier – Common nounCountable

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Do as Directed.

Question 1.

  1. Hitler awarded a special gold medal to Dhyan Chand. (Pick out the common noun and proper noun)
  2. The Indian team scored three more goals. (Pick out the verb (action word) from the sentence)
  3. The Mumbai team ………… close to victory (wereus) (Fill with the correct verb form)
  4. I was awarded ……………… special prize for my performance. (Fill with an article)
  5. The football team ………. five more goals. (Fill in with the correct word snatched/scored)
  6. Hitler left the stadium before the game was over. (Pick out the verb and state its tense)
  7. We should never/always) postpone our studies. (Cross out the wrong word)
  8. We should never walk ……… on the road. (Give one word for the given phrase and fill it in the blank. ‘Without footwear)
  9. The child came up with a ………. idea and everyone praised him. (Fill in with an adjective).
  10. Rohan was. . ….. because he did not get good marks. (Fill in with an adjective)

Answer:

  1. Hitler, Dhyan Chand – Proper noun, medal – common noun
  2. verb – scored
  3. was
  4. a
  5. scored
  6. left, was – past tense
  7. always
  8. barefoot
  9. novel / wonderful
  10. frustrated / crestfallen

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Form Nouns:

Add – ‘ness, – ity, – ment, – tion’ where necessary to change the words into nouns.

Question 1.

  1. frustrated
  2. possible
  3. adopt
  4. amazing
  5. postpone
  6. selfish
  7. impressed
  8. celebrated
  9. great
  10. agreed

Answer:

  1. frustration
  2. possibility
  3. adoption
  4. amazement
  5. postponement
  6. selfishness
  7. impression
  8. celebration
  9. greatness
  10. agreement

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Reading Skills, Vocabulary and Grammar

Read the following passage and answer the questions given below:

Question 1.
Where were the Olympic Games held in 1936?
Answer:
The Olympic Games were held at Berlin in
Germany, in the year 1936.

Question 2.
Which two teams had reached the finals?
Answer:
The Indian team and the German team had reached the finals.

Question 3.
Why did Germany’s ruler, Hitler come to watch the match?
Answer:
Hitler was sure of Germany’s victory, that is why he came to watch the match.

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Question 4.
What happened to the field because of the heavy rains?
Answer:
The entire field had become water-logged because of the heavy rains.

Question 5.
Why was it impossible to postpone the match?
Answer:
It was impossible to postpone the match because it was the last day of the match.

Question 6.
Pick out two compound words from the passage.
Answer:
hwater-logged, football.

Question 7.
Germany had defeated several teams. (Pick out the helping verb and the main verb).
Answer:

  • helping (auxiliary) verb – had
  • main verb – defeated

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Question 8.
Use related words for ‘match’ from the passage.
Answer:
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand 1

Question 9.
Which game do you like? Why?
Answer:
I like to play badminton with my friends in the evening. It keeps me fit and active. It also helps in increasing my concentration.

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Writing Skills :

Question 1.
Write a paragraph on any one Indian sports player who has made our country proud.
Answer:
Saina Nehwal I love playing badminton. I admire Saina Nehwal because of the way she plays badminton. I have read about her and recently she has made the country proud by winning the Women’s Singles. She is the first Indian to win a medal in the Olympics for badminton. She has been ranked as No.1 in the world. Her success story is very inspiring. She is a very simple girl who has achieved her success through hard work and dedication. Someday, I hope to be like her.

Major Dhyan Chand Summary in English

Summary :

Hard work and a will to win will always help you to achieve your goal. Whatever obstacles come your way, you should accept the challenge and go ahead, and success will surely be yours. This lesson ‘Major Dhyan Chand’ written by Sanjay Dudhane, is a very inspiring one which tells us about the hockey finals played against Germany during the Olympic events held at Berlin in Germany on 15th August, 1936.

The German team had defeated many teams to reach the finals. The Indian team was not very comfortable on wet ground and unluckily for them it had rained heavily the day before the final match. They were in a foreign land and the stadium was filled with Germans, with only a few Indians to cheer them.

The captain of the team, Dhyan Chand kept his cool and along with his team played a wonderful match, taking our country to victory and defeating the Germans in their home-town. The skill showed by our captain was appreciated even by the German dictator. Hitler awarded him with a special gold medal.

 Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 7 Major Dhyan Chand

Meanings :

  1. pounced (v) – jumped upon
  2. fruitless (adj) – useless
  3. barefoot (adj) – without any footwear
  4. host (n) – a person who entertains guests in his/her home.
  5. water – logged (adj) – filled with water
  6. postpone (v) – delay
  7. aggressive (adj) – to attack unjustly
  8. resistance (n) – withstand the action
  9. resolved (v) – decided
  10. dribbling (u) – to run with the ball, controlling its path with the hockey stick or feet.
  11. skillfully (adj) – capacity to do something well.
  12. frustrated (adj) – angry at being unable to produce results
  13. spellbound (adj) – held by attention as if by magic
  14. stadium (n) – a place where sporting events are held
  15. dictator (n) – the highest level of authority, a single ruler who has all the power.
  16. legacy (n) – money or property given to someone in a will.
  17. charismatic (adj) – having personal charm.

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 15 ज्ञानी

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Hindi Solutions Sulabhbharati Chapter 15 ज्ञानी Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Hindi Sulabhbharati Solutions Chapter 15 ज्ञानी

5th Standard Hindi Digest Chapter 15 ज्ञानी Textbook Questions and Answers

1. पढो, समझो ओर लिखो:

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 15 ज्ञानी 1

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 15 ज्ञानी

Hindi Sulabhbharati Class 5 Solutions Chapter 15 ज्ञानी Additional Important Questions and Answers

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए:

प्रश्न 1.
किस राज्य की प्रादेशिक बोली मराठी है?
उत्तर:
महाराष्ट्र राज्य की प्रादेशिक बोली मराठी है।

प्रश्न 2.
हमारे देश की राष्ट्रभाषा क्या है?
उत्तरः
हमारे देश की राष्ट्रभाषा हिन्दी है।

प्रश्न 3.
आपके परिवार में कुल कितने सदस्य हैं?
उत्तर:
हमारे परिवार में कुल चार सदस्य हैं।

प्रश्न 4.
आपका परिवार छोटा है या बड़ा?
उत्तर:
हमारा परिवार छोटा है।

प्रश्न 5.
आपके परिवार में कौन-कौन है?
उत्तर:
हमारे परिवार में पापा, मम्मी और टोनू हैं।

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर एक वाक्य में लिखिए:

प्रश्न 1.
किसका परिवार आमने – सामने रहता था?
उत्तर:
बंडूभाऊ और सुदामा का परिवार आमने – सामने रहता था।

प्रश्न 2.
बंडूभाऊ और सुदामा की मातृभाषाएँ कौन-सी थी?
उत्तर:
बंडूभाऊ की मातृभाषा मराठी तथा सुदामा की मातृभाषा हिन्दी थी।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 15 ज्ञानी

प्रश्न 3.
बंडूभाऊ और सुदामा के परिवार के बीच मनोरंजक स्थिति क्यों बन जाती थी?
उत्तरः
एक ही शब्द के दोनों भाषाओं में अलग-अलग अर्थ होने के कारण उनके बीच मनोरंजक स्थिति बन जाती थी।

प्रश्न 4.
मना करने के बावजूद बच्चे क्या कर रहे थे?
उत्तर:
मना करने के बावजूद बच्चे बरसात में भीग रहे थे।

प्रश्न 5.
बंडूभाऊ ने सुदामा से बच्चों को क्या देने की बात की?
उत्तर:
बंडूभाऊ ने सुदामा से बच्चों को शिक्षा देने की बात की।

प्रश्न 6.
दोनों परिवारों के बच्चे आपस में कैसे रहते थे?
उत्तरः
दोनों परिवारों के बच्चे आपस में हँसते-खेलते रहते थे।

प्रश्न 7.
दोनों परिवार किसमें सहभागी होते थे?
उत्तरः
दोनों परिवार एक-दूसरे के सुख-दुख में सहभागी होते थे।

प्रश्न 8.
हमें शिक्षा कहाँ मिलती है?
उत्तर:
हमें शिक्षा विद्यालय में मिलती है।

प्रश्न 9.
ज्ञान कैसे बढ़ता है?
उत्तर:
अधिक भाषाएँ सीखने से ज्ञान बढ़ता है।

किसने किससे कहा:

प्रश्न 1.
“उन्हें शिक्षा दो।”
उत्तर:
बंडूभाऊ ने सुदामा से कहा।

प्रश्न 2.
“बच्चे तो बंदर होते हैं।”
उत्तर:
सुदामा ने बंडूभाऊ से कहा।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 15 ज्ञानी

प्रश्न 3.
“बेटी को खत भेजा कि नहीं?”
उत्तर:
सुदामा ने बंडूभाऊ से पूछा।

प्रश्न 4.
सही विकल्प चुनकर रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए:

  1. दोनों की ………. भिन्न है। (राष्ट्रभाषा / मातृभाषा)
  2. ऐसी ही ……… आज भी बनी। (स्थिति / वातावरण)
  3. ……….. तो उन्हें विद्यालय में मिल जाती है। (दंड / शिक्षा)
  4. उनके ……….. मनोरंजक स्थिति बन जाती है। (बीच / कारण)
  5. बच्चे तो ………. होते हैं। (बंदर / सच्चे)
  6. ………. तो खेत में डालते हैं। (खत / खाद)
  7. अरे ………. – मैं क्यों शिक्षा दूँ। (सुदामा /बंडूभाऊ)
  8. तो क्या ……..ऐसे ही भीगते रहेंगे। (बच्चे / बूढ़े)

उत्तर:

  1. मातृभाषा
  2. स्थिति
  3. शिक्षा
  4. बीच
  5. बंदर
  6. खत
  7. बंडूभाऊ
  8. बच्चे

प्रश्न 5.
पढ़ो, समझो और दोहराओ:
उत्तर:

हिंदी अर्थसमोच्चरित शब्दमराठी अर्थ
रिक्तखालीनीचे
दूल्हावरऊपर
कौशल, विशेषतागुणअंक
गरमीतापबुखार
धरतीधरापकड़ना

प्रश्न 6.
पाठ में आनेवाले शब्द – युग्म को ढूँढकर लिखिए:
उदा. (आमने-सामने)
उत्तर:

  1. साथ – साथ
  2. हँसते – खेलते
  3. एक – दूसरे
  4. सुख – दुख
  5. अलग – अलग

व्याकरण:

प्रश्न 1.
समान अर्थ वाले शब्द लिखिए:

  1. बच्चा
  2. भिन्न
  3. अर्थ
  4. बरसात
  5. अंदर
  6. आसपास
  7. समुद्र
  8. अच्छा
  9. भीगा

उत्तर:

  1. बालक
  2. अलग
  3. मतलब
  4. वर्षा, बारिश
  5. भीतर
  6. इर्द-गिर्द
  7. सागर
  8. ठीक, बढ़िया
  9. गीला

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 15 ज्ञानी

प्रश्न 2.
विपरीत अर्थवाले शब्द लिखिए:

  1. हँसना
  2. सुख
  3. भिन्न
  4. अंदर
  5. सूखा
  6. बेटी
  7. अधिक

उत्तर:

  1. रोना
  2. दुख
  3. समान
  4. बाहर
  5. गीला
  6. बेटा
  7. कम

प्रश्न 3.
पाठ में आए विराम चिह्नों के नाम लिखिए:

  1. ?
  2. !
  3. ,

उत्तर:

  1. योजक चिह्न
  2. पूर्ण विराम
  3. प्रश्नवाचक चिह्न
  4. विस्मयादिबोधक चिह्न
  5. अल्प विराम

प्रश्न 4.
वचन बदलिए:

  1. बच्चा
  2. बेटा
  3. बेटी
  4. भाषा

उत्तरः

  1. बच्चे
  2. बेटे
  3. बेटियाँ
  4. भाषाएँ

प्रश्न 5.
लिंग बदलिए:

  1. बच्चा
  2. बंदर
  3. बेटा
  4. शेर

उत्तर:

  1. बच्ची
  2. बंदरिया
  3. बेटी
  4. शेरनी

ज्ञानी Summary in Hindi

पाठ का सारांशः

इस पाठ में यह बताया गया है कि हमें अधिक भाषाओं का ज्ञान होना ज़रूरी है, क्योंकि एक ही शब्द का अर्थ दो भाषाओं में अलग हो सकता है । किंतु भाषा का अधिक ज्ञान न होने के कारण हम समझ नहीं पाते हैं, इसलिए हम जितनी अधिक भाषाओं का ज्ञान ले सकें, अच्छा है।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 15 ज्ञानी

शब्दार्य:

  1. परिवार – कुटुम्ब (family)
  2. शिक्षा – पढ़ाई (education)
  3. ऊन – जिससे गर्म कपड़े बनाए जाते हैं (yarn)
  4. खत – पत्र (letter)
  5. ज्ञान – (knowledge)
  6. भिन्न – अलग (different)
  7. बरसात – बारिश (rain)
  8. सहभागी – साथ-साथ होना
  9. मातृभाषा – (mother tongue)

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग – रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Hindi Solutions Sulabhbharati Chapter 14 (अ) हम अलग – रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Hindi Sulabhbharati Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग – रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी

5th Standard Hindi Digest Chapter 14 (अ) हम अलग – रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी Textbook Questions and Answers

प्रश्न 1.
क, च, ट, त, प वर्ग के पंचमाक्षर लिखो:
उत्तर:
क वर्ग – क, ख, ग, घ, ड.
च वर्ग – च, छ, ज, झ, ञ
ट वर्ग – ट, ठ, ड, ढ, ण
त वर्ग – त, थ, द, ध, न
प वर्ग – प, फ, ब, भ, म

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग - रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी

लिखो:

  1. सप्ताह के नाम ।
  2. महीनों के नाम ।
  3. ऋतुओं के नाम ।
  4. एक से पच्चीस तक की गिनती अंकों में ।

Hindi Sulabhbharati Class 5 Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग – रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी Additional Important Questions and Answers

प्रश्न 1.
निम्नलिखित शब्दों पर अनुस्वार लगाकर पुन: लिखिए:

  1. शङ्ख
  2. चम्पा
  3. कुम्भार
  4. ग्रन्थ
  5. कत्रचा
  6. नन्दन
  7. कवी
  8. चन्दन
  9. गन्दा
  10. पङ्ख
  11. कङ्गन
  12. पञजा

उत्तर:

  1. शंख
  2. चंपा
  3. कुंभार
  4. ग्रंथ
  5. कंचा
  6. नंदन
  7. कंघी
  8. चंदन
  9. गंदा
  10. पंख
  11. कंगन
  12. पंजा

प्रश्न 2.
निम्नलिखित शब्दों में से अनुस्वार वाले वर्ण पर बनाइए:

  1. पतंग
  2. कंघी
  3. झंझावात
  4. पंढरपुर
  5. गुंफन
  6. कंबल
  7. अंत
  8. अंगद
  9. श्रवणयंत्र
  10. अंडा
  11. अंगूर
  12. डंडा
  13. अंडमान
  14. अंकुर
  15. अंजीर

उत्तर:

  1. (तं)
  2. (क)
  3. (झं)
  4. (पं)
  5. (गुं)
  6. (के)
  7. (अं)
  8. (अं)
  9. (य)
  10. (अं)
  11. (अं)
  12. (ड)
  13. (अं)
  14. (अं)
  15. (अं)

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग - रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी

प्रश्न 3.
कोष्ठक में से उचित वर्ण चुनकर रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए:
(डं, पं, प, कु, द, त, अं अं, शं, लं, बं, मं, गं, रं, तं)

  1. ……… छी
  2. ……. ठल
  3. चं …….. क
  4. अं ……. र
  5. बं ……… र
  6. अं ……… रिक्ष
  7. ……….. डा
  8. ………. दर
  9. ………. ख
  10. ………. बोदर
  11. ………….. दूक
  12. ………….. दिर
  13. ………….. गा
  14. ……….. ग
  15. प …………. ग

उत्तरः

  1. पं
  2. डं
  3. कु
  4. अं
  5. अं
  6. शं
  7. लं
  8. बं
  9. मं
  10. गं
  11. रं
  12. तं

प्रश्न 4.
अनुस्वार लगाकर शब्द पुनः लिखिए:

  1. गदा
  2. घटी
  3. चदा
  4. चबल
  5. जगल
  6. झडा
  7. टटा
  8. ठडा
  9. तदूर
  10. तग
  11. धधा
  12. नदा
  13. पखा
  14. फदा
  15. सतान

उत्तर:

  1. गंदा
  2. घंटी
  3. चंदा
  4. चंबल
  5. जंगल
  6. झंडा
  7. टंटा
  8. ठंडा
  9. तंदूर
  10. तंग
  11. धंधा
  12. नंदा
  13. पंखा
  14. फंदा
  15. संतान

(ब) धुक-धुक गाड़ी:

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए:

प्रश्न 1.
आपकी पाठशाला में किस दिन छुट्टी रहती है?
उत्तर:
हमारी पाठशाला में इतवार के दिन छुट्टी रहती है।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग - रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी

प्रश्न 2.
कितने दिनों के समूह को सप्ताह कहते हैं?
उत्तर:
सात दिनों के समूह को सप्ताह कहते हैं।

प्रश्न 3.
वर्षा का प्रारंभ किस अंग्रेजी महीने में होता है?
उत्तर:
वर्षा का प्रारंभ जून महीने में होता है।

प्रश्न 4.
पाठ में बच्चे कौन सा खेल खेल रहे हैं?
उत्तर:
पाठ में बच्चे छुक-छुक गाड़ी का खेल खेल रहे हैं।

प्रश्न 5.
इंद्रधनुष में कितने रंग होते हैं?
उत्तर:
इंद्रधनुष में सात रंग होते हैं।

प्रश्न 6.
साल में कितने महीने होते हैं?
उत्तर:
साल में बारह महीने होते हैं।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग - रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी

प्रश्न 7.
सप्ताह के सात दिनों के नाम लिखिए।
उत्तर:
सोमवार, मंगलवार, बुधवार, गुरुवार, शुक्रवार, शनिवार, रविवार।

प्रश्न 8.
साल के बारह महीनों के नाम लिखिए।
उत्तर:
जनवरी, फरवरी, मार्च, अप्रैल, मई, जून, जुलाई, अगस्त, सितंबर, अक्तूबर, नवंबर, दिसंबर।

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर एक वाक्य में लिखिए:

प्रश्न 1.
सारे बच्चों में सबसे बड़ा कौन था?
उत्तर:
सारे बच्चों में वर्ष सबसे बड़ा था।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग - रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी

प्रश्न 2.
वर्ष ने पहले क्या लेने के लिए कहा?
उत्तर:
वर्ष ने पहले हाज़िरी लेने के लिए कहा।

प्रश्न 3.
हाज़िरी में कितने बच्चे उपस्थित थे?
उत्तर:
हाज़िरी में चौबीस बच्चे उपस्थित थे।

प्रश्न 4.
वर्ष ने किसके अनुसार सबके नाम दिए?
उत्तर:
वर्ष ने संख्या के अनुसार सबके नाम दिए।

प्रश्न 5.
छुक-छुक गाड़ी का इंजन कौन बना?
उत्तर:
छुक-छुक गाड़ी का इंजन वर्ष बना।

प्रश्न 6.
सभी बच्चे किस क्रम से और कैसे इंजन के पीछे जुड़ते गए?
उत्तर:
सभी बच्चे उलटे क्रम से अपना क्रमांक और नाम बोलते हुए इंजन के पीछे जुड़ते गए।

प्रश्न 7.
खेल खेलने के लिए कहाँ के बच्चे इकट्ठे हो गए?
उत्तर:
खेल खेलने के लिए आस पास के बच्चे इकट्ठे हो गए।

प्रश्न 8.
सभी बच्चे खेल खेलने के लिए कैसे खड़े हुए?
उत्तर:
सभी बच्चे खेल खेलने के लिए एक पंक्ति में खड़े हो गए।

प्रश्न 9.
बाद में छुक-छुक गाड़ी में कितने बच्चे और जुड़ गए?
उत्तर:
बाद में छुक-छुक गाड़ी में छह बच्चे और जुड़ गए।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग - रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी

निम्नलिखित क्रमांकों के साथ हिन्दी महीनों की जोड़ियाँ मिलाइए:

प्रश्न 3.
निम्नलिखित क्रमांकों के साथ हिन्दी महीनों की जोड़ियाँ मिलाइए:

(अ)(ब)
1. एकवैशाख
2. दोचैत्र
3. तीनकार्तिक
4. चारश्रावण
5. पाँचआश्विन
6. छहआषाढ़
7. सातभाद्रपद
8 .आठअग्रहायण
9. नौफाल्गुन
10. दसपौष
11. ग्यारहज्येष्ठ
12. बारहमाघ

उत्तर:

(अ)(ब)
1. एकचैत्र
2. दोवैशाख
3. तीनज्येष्ठ
4. चारआषाढ़
5. पाँचश्रावण
6. छहभाद्रपद
7. सातआश्विन
8 .आठकार्तिक
9. नौअग्रहायण
10. दसपौष
11. ग्यारहमाघ
12. बारहफाल्गुन

प्रश्न 4.
कोष्ठक में दी गई दिशाओं को उचित स्थान पर लिखिए: (पूर्व, पश्चिम, आग्नेय, दक्षिण, उत्तर, ईशान्य, नैऋत्य, वायव्य)
उत्तर:
Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग - रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी 1

प्रश्न 5.
उचित जोड़ियाँ मिलाइए:
Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग - रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी 2उत्तर:

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग - रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी

प्रश्न 6.
1 से 15 तक गिनती शब्दों में लिखिए:
Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग - रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी 3
उत्तर:

  1. एक
  2. दो
  3. तीन
  4. चार
  5. पाँच
  6. छह
  7. सात
  8. आठ
  9. नौ
  10. दस
  11. ग्यारह
  12. बारह
  13. तेरह
  14. चौदह
  15. पंद्रह
  16. सोलह
  17. सत्रह
  18. अठारह
  19. उन्नीस
  20. बीस
  21. इक्कीस
  22. बाईस
  23. तेईस
  24. चौबीस
  25. पच्चीस

प्रश्न 7.
सप्ताह के सात दिनों के नाम हिंदी व अंग्रेजी में लिखिए:
उत्तर:

  1. रविवार – Sunday
  2. सोमवार Monday
  3. मंगलवार – Tuesday
  4. बुधवार – Wednesday
  5. गुरुवार – Thursday
  6. शुक्रवार – Friday-
  7. शनिवार – Saturday

प्रश्न 8.
महीनों के नाम हिंदी व अंग्रेजी में लिखिए:
उत्तर:

  1. जनवरी – January
  2. फरवरी – February
  3. मार्च – March
  4. अप्रैल – April
  5. मई – May
  6. जून – June
  7. जुलाई – July
  8. अगस्त – August
  9. सितंबर – September
  10. अक्टूबर – October
  11. नवंबर – November
  12. दिसंबर – December

प्रश्न 9.
भारत की तीन मुख्य ऋतुएँ कौन सी हैं?
उत्तर:
भारत की तीन मुख्य ऋतुएँ गरमी, वर्षा तथा सरदी हैं।

प्रश्न 10.
छ: ऋतुओं के नाम लिखिए।
उत्तर:

  1. वसन्त- मार्च से अप्रैल – चैत्र से वैशाख
  2. ग्रीष्म – मई से जून – ज्येष्ठ से आषाढ़
  3. वर्षा – जुलाई से सितंबर – श्रावण से भाद्रपद
  4. शरद – अक्टूबर से नवम्बर – आश्विन से कार्तिक
  5. हेमन्त – दिसंबर से जनवरी – अग्रहायण/मार्गशीर्ष से पौष
  6. शिशिर – जनवरी से फरवरी – माघ से फाल्गुन

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग - रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी

व्याकरण:

प्रश्न 1.
समान अर्थ वाले शब्द लिखिए:

  1. हाज़िरी
  2. पाठशाला
  3. आसपास
  4. इकट्ठे
  5. वर्ष
  6. पंक्ति
  7. शुरू
  8. वर्षा

उत्तर:

  1. उपस्थिति
  2. विद्यालय
  3. इर्द-गिर्द
  4. जमा
  5. साल
  6. कतार
  7. आरंभ
  8. बारिश

प्रश्न 2.
विपरीत अर्थवाले शब्द लिखिए:

  1. दिन
  2. उपस्थित
  3. उल्टा
  4. शुरू

उत्तर:

  1. रात
  2. अनुपस्थित
  3. सीधा
  4. समाप्त

प्रश्न 3.
पाठ में आए विराम चिह्नों के नाम लिखिए:

  1. ” “
  2. ,

उत्तर:

  1. उद्धरण चिह्न
  2. योजक चिह्न
  3. पूर्ण विराम
  4. अल्प विराम

(अ) हम अलग – रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी Summary in Hindi

पाठ का सारांशः

प्रस्तुत पाठ में पंचमाक्षरों (ङ, ञ, ण, न, म) की जानकारी दी गई है। इन्हें अनुस्वार भी कहते हैं।

प्रस्तुत पाठ में सप्ताह के नाम, हिंदी महीनों के नाम और ऋतुओं के नाम तथा एक से पच्चीस तक गिनती अंकों में लिखना सिखाया गया है।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 14 (अ) हम अलग - रूप एक, (ब) धुक-धुक गाड़ी

शब्दार्थ:

  1. कंचा – (marbles)
  2. झंझावात – तूफान (storm)
  3. गुंफन – गूंथना (wreathing)
  4. डंठल – (stem)
  5. इकट्ठा – जमा (together)
  6. हाज़िरी – उपस्थिति (attendence)
  7. क्रमांक – (number)
  8. उछलना – कूदना (to jump)
  9. पंक्ति – कतार (line)

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 4 Strawberries

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 4 Strawberries Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 4 Strawberries

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 4 Strawberries Textbook Questions and Answers

1. Learn and recite the poem.

Question 1.
Learn and recite the poem.

2. Read the poem and answer the following.

Question 1.
Which are the two different places where strawberries grow?
Answer:
The two different places where the strawberries grow are in the gardens and in the woodlands.

Question 2.
What are the two different ways of eating strawberries?
Answer:
The two different ways of eating strawberries are:
1. To eat it directly
2. To eat it with sugar or spice or cream.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 4 Strawberries

Question 3.
Which strawberries are plump and juicy?
Answer:
Strawberries that grow in gardens are plump and juicy.

Question 4.
Which strawberries are sweeter?
Answer:
The strawberries which grow in the woodland near the trickling stream are sweeter than the ones that grow in the gardens.

Question 5.
How would you like to eat your strawberries?
Answer:
I would like to eat my strawberries directly without adding any sugar or cream because when these things are added, the natural flavour of the fruit is lost.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 4 Strawberries

3. Activities

1. Find out when and where we get strawberries in Maharashtra.

Question 1.
Find out when and where we get strawberries in Maharashtra.
Answer:
In Maharashtra, strawberries are grown in Panchgani and Mahableshwar. The strawberry season is from November up to March.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 4 Strawberries

2. Make a list of your favourite fruits and vegetables and note down the time of the year when they are available in plenty.

Question 1.
Make a list of your favourite fruits and vegetables and note down the time of the year when they are available in plenty.
Answer:
a. Among the fruits, I like strawberries and mangoes. Strawberries are available in plenty from November up to March. Mangoes are available in plenty in the summer season especially in May.

b. Among the vegetables, I like cauliflower and ladyfinger. Cauliflower is found in plenty in the winter season. Ladyfinger is available all round the year.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 4 Strawberries

3. Have you ever eaten any fruit/vegetable picking it straight from the tree or field? Write about that experience in 3-5 lines.

Question 1.
Have you ever eaten any fruit/vegetable picking it straight from the tree or field? Write about that experience in 3-5 lines.
Answer:
Yes, I have eaten strawberries directly, after plucking it from the strawberry bush. We had gone to Mahableshwar and were staying at a friend’s place where they had strawberry farms. We were invited to the farm and the sight of the strawberries was so beautiful. We were told to pluck as many strawberries as we wanted. All of us started plucking strawberries and as we were plucking, we were also popping a few into our mouth. It was a wonderful experience eating the fruit directly from the tree.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 4 Strawberries

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 4 Strawberries Additional Important Questions and Answers

Answer the following questions:

Question 1.
Who knows that the strawberries from the woodlands are sweeter?
Answer:
The wise men know that the strawberries from the woodlands are sweeter.

Language Study

Question 1.
Pick out the rhyming words from the poem.
Answer:

  • grow – know
  • fine – vine;
  • spoon – June
  • cream – stream

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 4 Strawberries

Question 2.
Write from the poem two describing words for strawberries.
Answer:

  • plump
  • juicy

Reading Skills, Vocabulary and Grammar

Read the following extract and answer the questions given below.

Question 1.
Where do strawberries grow?
Answer:
Strawberries grow in gardens.

Question 2.
How are the strawberries grown in gardens?
Answer:
The strawberries grown in gardens are plump and juicy.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 4 Strawberries

Question 3.
Why do the berries plucked beside the trickling stream not need sugar, spice or cream?
Answer:
The berries plucked beside the trickling stream do not need sugar, spice or cream because they are naturally very sweet and tasty.

Question 4.
Which word in the poem tells us that the men are experienced?
Answer:
The word ‘wise’ tells us that the men are experienced.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 4 Strawberries

Question 5.
Have you tried to make anything with strawberries?
Answer:
Yes, I have tried to make strawberry milkshake and it turned out to be yummy.

Strawberries Summary in English

Summary :

The poem Strawberries’ tells us that the strawberries which are grown in gardens under our loving care is not as sweet as the strawberries that grow in the woods without anyone to look after it.

Meanings :

  1. plump (adj.) – to swell out
  2. juicy (adj.) – having a lot of juice
  3. wise (adj.) – good judgment because of experience
  4. woodland (n) – forest
  5. wild (adj.) – grow without being looked after
  6. berry (n) – a small juicy fruit
  7. trickling (adj.) – thin flow of water that drops continuously
  8. pluck (o) – to pull out something sharply

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 13 राष्ट्रीय त्योहार

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Hindi Solutions Sulabhbharati Chapter 13 राष्ट्रीय त्योहार Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Hindi Sulabhbharati Solutions Chapter 13 राष्ट्रीय त्योहार

5th Standard Hindi Digest Chapter 13 राष्ट्रीय त्योहार Textbook Questions and Answers

प्रश्न 1.
उचित जोड़ियाँ मिलाओ:

(अ)(ब)
1. स्वतंत्रता दिवस(अ) सदैव सावधान की मुद्रा में खड़े रहें।
2. 26 जनवरी(आ) समय पर उपस्थित होना आवश्यक है।
3. राष्ट्रगीत के समय(इ) गणतंत्र दिवस।
4. झंडा वंदन के लिए(ई) 15 अगस्त।

उत्तर:

(अ)(ब)
1. स्वतंत्रता दिवस(ई) 15 अगस्त।
2. 26 जनवरी(इ) गणतंत्र दिवस।
3. राष्ट्रगीत के समय(अ) सदैव सावधान की मुद्रा में खड़े रहें।
4. झंडा वंदन के लिए(आ) समय पर उपस्थित होना आवश्यक है।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 13 राष्ट्रीय त्योहार

Hindi Sulabhbharati Class 5 Solutions Chapter 13 राष्ट्रीय त्योहार Additional Important Questions and Answers

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए:

प्रश्न 1.
हमारे राष्ट्रीय त्योहार कौन-कौन से हैं?
उत्तर:
स्वतंत्रता दिवस एवं गणतंत्र दिवस हमारे राष्ट्रीय त्योहार हैं।

प्रश्न 2.
गणतंत्र दिवस कब मनाया जाता है?
उत्तर:
गणतंत्र दिवस 26 जनवरी को मनाया जाता है।

प्रश्न 3.
राष्ट्रध्वज में कितने रंग होते हैं ? उनके नाम लिखिए।
उत्तर:
राष्ट्रध्वज में तीन रंग होते हैं, केसरी, सफेद और हरा।

प्रश्न 4.
जब कहीं भी राष्ट्रगीत गाया या बजाया जाता हो, तो हमें क्या करना चाहिए?
उत्तर:
राष्ट्रगीत के समय सावधान की मुद्रा में खड़े रहना चाहिए।

प्रश्न 5.
राष्ट्रध्वज के बीच में लगने वाले चक्र का नाम बताइए?
उत्तरः
राष्ट्रध्वज के बीच में लगनेवाले चक्र का नाम अशोक चक्र है।

प्रश्न 6.
‘जन गण मन’ गीत सबसे पहले किस भाषा में लिखा गया था?
उत्तरः
‘जन गण मन’ गीत सबसे पहले बंगाली भाषा में लिखा गया था।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 13 राष्ट्रीय त्योहार

प्रश्न 7.
राष्ट्रध्वज में केसरी रंग किस बात का प्रतीक है?
उत्तर:
राष्ट्रध्वज में केसरी रंग साहस एवं बलिदान का प्रतीक है।

प्रश्न 8.
राष्ट्रध्वज में सफेद रंग किस बात को दर्शाता है?
उत्तर:
राष्ट्रध्वज में सफेद रंग शांति एवं सत्य को दर्शाता है।

प्रश्न 9.
राष्ट्रध्वज में हरा रंग किस बात को दर्शाता है?
उत्तर:
राष्ट्रध्वज में हरा रंग समृद्धि एवं हरियाली का प्रतीक है।

प्रश्न 10.
स्वतंत्रता दिवस क्यों मनाया जाता है?
उत्तरः
स्वतंत्रता दिवस के दिन भारत देश आज़ाद हुआ था।

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर एक या दो शब्दों में लिखिए:

प्रश्न 1.
15 अगस्त, 1947 को किस दिन के रूप में मनाया जाता है?
उत्तर:
स्वतंत्रता दिवस।

प्रश्न 2.
आज़ाद भारत में संविधान किस दिन लागू किया गया?
उत्तर:
26 जनवरी, 1950

प्रश्न 3.
राष्ट्रीय त्योहार वाले दिन हम क्या लहराते हैं?
उत्तर:
राष्ट्रध्वज।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 13 राष्ट्रीय त्योहार

प्रश्न 4.
ध्वजारोहण करते समय हम कौन-सा गीत गाते हैं?
उत्तर:
‘जन गण मन’।

प्रश्न 5.
राष्ट्रगान के रचयिता का नाम बताइए।
उत्तर:
रवीन्द्रनाथ टैगोर।

प्रश्न 6.
स्वतंत्रता दिवस और गणतंत्र दिवस किस प्रकार के त्योहार हैं?
उत्तर:
राष्ट्रीय।

प्रश्न 7.
किनके प्रयासों से देश स्वतंत्र हुआ?
उत्तर:
अमर सपूतों।

प्रश्न 8.
राष्ट्रीय त्योहारों के दिन हम क्या निकालते हैं?
उत्तर:
प्रभात फेरियाँ।

प्रश्न 9.
भारत देश को आज़ादी कैसे मिली है?
उत्तर:
कड़े संघर्षों से।

प्रश्न 10.
हमें किनके बलिदानों को याद रखना चाहिए?
उत्तर:
स्वतंत्रता सेनानियों।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 13 राष्ट्रीय त्योहार

निम्नलिखित वाक्य सही ✓ हैं या गलत × निशान लगाइए।

प्रश्न 3.
निम्नलिखित वाक्य सही ✓ हैं या गलत × निशान लगाइए।
उत्तर:

  1. विद्यालय देर से जाना चाहिए। (×)
  2. हमें बड़ों का सम्मान करना चाहिए। (✓)
  3. हमें अपने सारे काम खुद नहीं करने चाहिए। (×)
  4. अपने तिरंगे का सम्मान करना हमारा कर्तव्य है। (✓)
  5. हमें अपने शिक्षक और माता-पिता की बातें माननी चाहिए। (✓)
  6. राष्ट्रीय त्योहार हमें निष्ठा के साथ मनाने चाहिए। (✓)
  7. राष्ट्रीय त्योहार राज्य, ज़िला, गाँव, शहर में धूमधाम से मनाए जाते हैं। (✓)
  8. राष्ट्रीय त्योहारों के दिन जगह-जगह सजावट और रोशनी की जाती है। (✓)
  9. 26 जनवरी, 1950 के दिन हमारा संविधान बना था। (✓)

प्रश्न 4.
उचित शब्द चुनकर रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए:

  1. ……………….फेरियाँ निकालते हैं।
  2. जगह-जगह ……….. और ……….. की जाती है।
  3. झंडावंदन के लिए सभी का ………….. पर उपस्थित होना आवश्यक है।
  4. राष्ट्रगीत के समय सदैव ………….. की मुद्रा में खड़े रहें।
  5. राष्ट्रीय त्योहार पूरी ………. के साथ आनंदपूर्वक मनाने चाहिए।
  6. …………. को हमारा देश स्वतंत्र हुआ।
  7. ……….. और ……….. हमारे राष्ट्रीय त्योहार हैं।
  8. हमें अपने तिरंगे का ………… करना चाहिए।

उत्तर:

  1. प्रभात
  2. सजावट, रोशनी
  3. समय
  4. सावधान
  5. निष्ठा
  6. 15 अगस्त, 1947
  7. स्वतंत्रता दिवस, गणतंत्र दिवस
  8. सम्मान

व्याकरण:

प्रश्न 1.
समानार्थी शब्द लिखिए:

  1. दिवस
  2. त्योहार
  3. स्वतंत्रता
  4. प्रयास
  5. देश
  6. सदैव
  7. आनंद

उत्तर:

  1. दिन
  2. उत्सव
  3. आज़ादी
  4. प्रयत्न
  5. राष्ट्र
  6. हमेशा
  7. खुशी

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 13 राष्ट्रीय त्योहार

प्रश्न 2.
विपरीत अर्थवाले शब्द लिखिए:

  1. आज़ाद
  2. दिन
  3. सपूत
  4. देश
  5. शहर
  6. रोशनी
  7. सम्मान
  8. उपस्थित
  9. आवश्यक
  10. आनंद

उत्तर:

  1. गुलामी
  2. रात
  3. कपूत
  4. विदेश
  5. गाँव
  6. अँधेरा
  7. अपमान
  8. अनुपस्थित
  9. अनावश्यक
  10. दुख

राष्ट्रीय त्योहार Summary in Hindi

पाठ का सारांशः

हमारे देश को आज़ादी अनेक वीरों के बड़े संघर्ष और बलिदान से मिली है। हमें इसकी रक्षा करनी चाहिए। आज़ादी के उपलक्ष्य में मनाए जानेवाले राष्ट्रीय त्योहार हमारी शान हैं। हमें इन त्योहारों को आदर के साथ मनाना चाहिए।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 13 राष्ट्रीय त्योहार

शब्दार्थ:

  1. स्वतंत्रता – आज़ादी (freedom)
  2. गणतंत्र – प्रजातंत्र (Republic)
  3. अमर – अमिट, अविनाशी (immortal)
  4. अथक – बिना थके (tireless)
  5. प्रयास – प्रयत्न (try)
  6. संविधान – शासन -व्यवस्था (constitution)
  7. कर्तव्य – कर्म, दायित्व (duty)
  8. मुद्रा – अवस्था (position)
  9. बलिदान – त्याग (sacrifice)
  10. सम्मान – आदर (respect)
  11. राष्ट्रीय – राष्ट्र का (national)
  12. चर्चा – बातचीत करना (discussion)
  13. जिला – (district)

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 9 The Triantiwontigongolope

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 9 The Triantiwontigongolope Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 9 The Triantiwontigongolope

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 9 The Triantiwontigongolope Textbook Questions and Answers

1. Read the poem aloud using proper intonation.

Question 1.
Read the poem aloud using proper intonation.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 9 The Triantiwontigongolope

2. Note that we say ‘its appetite’, ‘its manners’ and not “it’s appetite’ or ‘it’s manners’.
It’s means ‘It is’ and its means ‘belonging to it.

Question 1.
Note that we say ‘its appetite’, ‘its manners’ and not “it’s appetite’ or ‘it’s manners’.
It’s means ‘It is’ and its means ‘belonging to it.
Answer:
Now, read the following sentences.

  • Its response was overwhelming,
  • It’s not good to be dishonest.
  • It’s a beautiful day,
  • It’s a pleasant surprise.
  • Its results will reveal if the experiment was a success.
  • Its conclusion was unclear.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 9 The Triantiwontigongolope

3. Activities

1. Is the insect described in the poem a real insect? Think about an imaginary creature. Describe it in your own words. You may draw its picture and label it.

Question 1.
Is the insect described in the poem a real insect? Think about an imaginary creature. Describe it in your own words. You may draw its picture and label it.
Answer:
The insect described in the poem is not real but imaginary by the poet’s own admission at the end of the poem. Let me tell you about Hopperslipograssipede, my friend, who lives in my garden. It thrives on plants. When no one is around it changes its colour according to its own whims and fancies.

2. Think of other funny names for imaginary creatures. Write any 3 of them.

Question 1.
Think of other funny names for imaginary creatures. Write any 3 of them.
Answer:

  1. Hopperslipograssipede
  2. Cenacaciapidekatydid
  3. Alfalfaaerialweevil

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 9 The Triantiwontigongolope

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 9 The Triantiwontigongolope Additional Important Questions and Answers

Answer the following questions.

Question 1.
What is the poem about?
Answer:
The poem is about an imaginary insect The Triantiwontigongolope’. The poet describes its funny ways only to disclose in the end that it was all a joke.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 9 The Triantiwontigongolope

Question 2.
What does the insect live on?
Answer:
The insect lives on weeds and wattle-gum.

Question 3.
What does Trianti wontigongolope do when we call it by its name?
Answer:
When we call Triantiwontigongolope by its name, it makes a sound of contentment, with a sense of pride.

Question 4.
The poet reveals in the end that it was a joke.
Were you disappointed by this confession? Justify your answer.
Answer:
The humorous character in the story made me laugh heartily but at the same time I was disappointed that I won’t be able to see the insect as it does not exist.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 9 The Triantiwontigongolope

Language Study

Question 1.
Pick out a word indicating sound from the poem:
Answer:
Purrs

Question 2.
Match the rhyming words.

AB
1. toesa. name
2. shameb. nose
3. confessc. green
4. beend. address

Answer:

AB
1. toesa. name
2. shamea. name
3. confessd. address
4. beenc. green

What do the underlined words mean:

Question 1.
If you sneer at it or scold it, it will scuttle off
in shame.
Answer:
If we scorn or scold the insect it will run away in shame.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 9 The Triantiwontigongolope

Question 2.
It lives on weeds and wattle-gum and has a funny face.
Answer:
It eats weeds and wattle-gum and it has a funny face.

Question 3.
Fill in the blanks with ‘it’s’ and ‘its’

  1. ……… effect is severe.
  2. ………. your choice.
  3. ………. a possibility.
  4. ………. impact was strong.
  5. …………. the most severe earthquake Nepal has ever witnessed.

Answer:

  1. Its
  2. It’s
  3. It’s
  4. Its
  5. Its

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 9 The Triantiwontigongolope

Reading Skills, Vocabulary and Grammar

Read the following extract and answer the questions given below:

Question 1.
Complete the web
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 9 The Triantiwontigongolope 1
Answer:

  • tickle
  • scold
  • trembles
  • scuttle

Select the proper alternative and complete the following:

Question 1.
Triantiwontigongolope ………………………. if you tread upon its toes.
(a) smiles
(b) trembles
(c) scuttles
Answer:
(b) trembles

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 9 The Triantiwontigongolope

Question 2.
Pick out a line to prove that Trianti wontigongolope does not exist.
Answer:
For there isn’t such an insect.

Question 3.
The poet reveals in the end that it was a joke.
Were you disappointed by this confession? Justify your answer.
Answer:
The humorous character in the story made me laugh heartily but at the same time. I am disappointed that I won’t be able to see the insect as it does not exist.

The Triantiwontigongolope Summary in English

Summary :

The humorous poem ‘The Triantiwontigongolope’ written by C. J. Dennis tickles the reader’s funny bones and ushers laughter. The main character of this poem is a very funny insect with a very funny name. The poet describes its physical appearance, eating habits and other activities. At the end of the poem, the poet surprises us by concluding that the insect is imaginary and does not exist. We are willing to forgive the poet for his prank. After all, didn’t he make us laugh to our heart’s content?

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 9 The Triantiwontigongolope

Meanings :

  1. spy (o) – catch sight of
  2. spider (n) – a small insect with eight legs.
  3. beetle (n) – an insect with wings which are hard.
  4. bee (n) – an insect which provides honey
  5. woolly (adj.) – covered with wool.
  6. grub (n) – a worm-like larva of an insect
  7. weeds (n) – unwanted wild plants
  8. wattlegum (n) – an Australian gum
  9. appetite (n) – desire for food
  10. disgrace (n) – loss of respect due to one’s action
  11. scare (v) – cause fear
  12. mope (v) – feel low and dejected
  13. tremble (v) – to shake due to excitement or fraility
  14. tickle (o) – light touch by someone which evokes laughter
  15. tread (v) – walk in a specific manner
  16. snubbish (adj.) – somewhat short and turned up at the end
  17. scold (v) – to rebuke
  18. scuttle (o) – to run hurriedly
  19. purrs (u) – sound that cat makes
  20. confess (o) – admit
  21. forgive (v) – cease or stop feeling angry or bitter towards someone for their mistake / their action.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 6 Announcements

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 6 Announcements Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 6 Announcements

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 6 Announcements Textbook Questions and Answers

1. Choose a suitable heading for each announcement from those given below.

Question 1.
Choose a suitable heading for each announcement from those given below.
1. Change in School Hours
2. Cleanliness
3. Story-telling Competition
4. Lost and Found
5. Warning
6. Football Match
Answer:

Announcement NumberHeading
1.Cleanliness
2.Change in school hours
3.Football match
4.Story-telling competition
5.Warning
6.Lost and found

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 6 Announcements

2. Present any one of these announcements yourself, orally.

Question 1.
Present any one of these announcements yourself, orally.
Answer:
Announcements

OrallyNotice – board
Cleanliness
Change in school hoursChange in school hours
Football matchFootball match
Story-telling competition Warning
WarningWarning
Lost and foundLost and found

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 6 Announcements

3. Group Work

Question 1.
An announcement can be made in every class, orally. Or, it can be put up on the school notice-board. Discuss and decide what method should be used for each of the announcements given here.

  • Oral announcement
  • Written notice
  • Both

Question 2.
Make groups. One person in the group chooses an announcement. Everyone in the group reads that announcement silently but carefully and closes their books. Then that person presents the announcement, changing one of the details in the announcement. Others spot the change. For example, you might say ‘red’ key chain instead of ‘blue’ in the last announcement.

Question 3.
Name the occasion or reason for which each of the announcements is being made. Then think of an occasion and prepare an announcement for it as a group activity.
Answer:

Ganesh Chaturthi Celebrations

All the members of the society are hereby informed that the Ganesh pandals will be set with other decorations in the society compound. Members are requested to contribute as much as they can and handover the amount to the Secretary by tomorrow.

Jt. Secretary
XYZ

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 6 Announcements

4. Activity

Question 1.
Prepare an announcement for an occasion like the ones mentioned here.
Answer:
1.

Little Scholars’ School

Beware! The floor here is wet A pipeline in the boys’ washroom on the second floor is broken. There is water seepage from the walls and the staircase. The floor is wet and slippery. Students using the passages hould be cautious. They are warned not to run, for they might slip and get injured.

Supervisor
XYZ

2.

Little Scholars School Medical Camp

Dt. 01 Sept. 2015 The school has organized a medical checkup programme for classes V, VI and VII from 13th September, 2015 to 16th September, 2015. Try not to remain absent on these days.
Principal
XYZ

3.

Blossoms Laughter Club

Laughter Club has started a laughter session in Tilak Garden every morning at 7 a.m. All those who are interested in cheering up their busy life, kindly register your names with Mr. Pawar, the organizer.

Secretary
XYZ

4.

Blossoms High School Return of Library Books

It has been noticed that library books are not returned on time. Many of the books returned are not in proper condition. Strict action will be taken if there is a delay in returning the books. A fine will also be charged for unkempt books.

Librarian
XYZ

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 6 Announcements Additional Important Questions and Answers

Answer the following questions:

Question 1.
What did the Head Boy and the Head Girl observe?
Answer:
The Head Boy and the Head Girl observed that certain classes did not clean up their classrooms before leaving.

Question 2.
Why will the school close an hour earlier?
Answer:
The school will close an hour earlier as the teachers have to attend an important meeting.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 6 Announcements

Question 3.
Which classes will be competing in the football match?
Answer:
Classes VIII and IX will be competing in the football match.

Question 4.
Give the date, time and venue of the Elocution Competition.
Answer:
The Elocution Competition will be held on the 21st July, at 10 a.m. in the morning in the school hall.

Question 5.
What are the students cautioned about?
Answer:
The students are cautioned to stay away from the fence at the construction site.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 6 Announcements

Announcements Summary in English

Summary :

The lesson Announcements’ tells us that an announcement is used to communicate with students in school or people in general. Announcements are made to give information or a message about something. Announcements can be in the written or the oral form. In the written form, a notice is put up in class or on the notice board of the school.

Announcements to indicate different timings and days are put up in the written format as it is likely that one may forget the timings or days. On the other hand, short messages without date and time can be announced orally While announcements are being made, one should pay attention to it so that doubts can be cleared right away.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 6 Announcements

Meanings :

  1. observed (o) – watched carefully.
  2. littered (o) – dirtied with papers thrown around.
  3. detained (u) – forced to stay back in the same place
  4. P.T.A (abbrev.) – Parents’ and Teachers’ Association
  5. cautioned (v) – warned
  6. distracted (u) – diverted the attention of
  7. organized (v) – made arrangements
  8. register (o) – to put one’s name in an official list

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 8 Peer Profile

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 8 Peer Profile Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 8 Peer Profile

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 8 Peer Profile Textbook Questions and Answers

Let us see how to do this activity.

Question 1.
Let us see how to do this activity.
Get about 10 friends from your class. Distribute the sheets prepared by you to the 10 chosen friends. The sheet given is to get information about the person, such as their likes, dislikes, worries, fear …..and so on. Let them fill the sheets. Collect the sheets and find out similarity in likes and dislikes, fears, etc. You might find that many of your friends have the same likes, dislikes, fear, etc. Few may vary. On the basis of the information, make a report without any personal remarks. Read it out in the class. Make the report humorous so that everyone enjoys and no one is hurt. Let us see how best you can do it.
Answer:
Ten of my friends have created beautiful profiles about themselves. On the basis of the information, I would like to say a few things about two of them. (I name them as Abhay and Sacchi) who are a total contrast to their names.

Abhay is afraid of the dark. The most fearful thing is a cockroach. He jumps onto the bed or the sofa when he sees a cockroach. But he is a wrestler, ready to pin down his opponent …… oh ……. but cannot kill a cockroach! Sachhi can spin yarns of stories and make people believe her! How she can move someone to tears! She tells proudly that she never tells a lie, but is the biggest liar on the earth.

But, one thing to be appreciated about her, is that, she is a genuine helper. She is ready to help anyone and at anytime. I really love her for that. The rest many of them have common likes and dislikes but these two are amazing.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 8 Peer Profile

Peer Profile Summary in English

Summary :

This chapter shows you an excellent way to improve your writing skills and will surely add to your vocabulary too. This chapter helps you to write a report. We will be writing a ort on peer profile. A report on Peer Profile’ means a systematic, well organized presentation of information got especially of friends/students of your age.

The chapter helps you to understand that a report has to be written to the point without too much of description. It (Report) helps to summarize what is written. The presentation of a report can be oral or written.

While preparing a peer profile, students automatically acquire language skills like speaking in a polite manner, gathering information, putting it together in a relevant manner and preparing a brief report in an interesting way. . Dos and Don’ts while preparing a report on peer profile.

Sentences should be to the point and precise. Too much of description is not required. Presentation should be clear. What is not mentioned should be pointed out. Personal remarks should be avoided. Statements and emotions should not be hurt. Interesting points should be mentioned at the end.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 8 Peer Profile

Meanings :

  1. peer (n) – someone who is of your age
  2. profile (n) – collection of information especially about a person
  3. personality (n) – celebrity, qualities that make a person different from the others
  4. summary (n) – presentation which is brief and to the point
  5. relevant (adj.) – directly related to
  6. briefly (adu) – in a few words, short
  7. politely (ado) – well mannered
  8. hurt one’s feelings (ph) – to cause someone pain

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 9 मुझे पहचानो

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Hindi Solutions Sulabhbharati Chapter 9 मुझे पहचानो Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Hindi Sulabhbharati Solutions Chapter 9 मुझे पहचानो

5th Standard Hindi Digest Chapter 9 मुझे पहचानो Textbook Questions and Answers

प्रश्न 1.
निम्नांकित आकारों को उनसे मिलते – जुलते आकारों के साथ (जोडे) मिलादाः
Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 9 मुझे पहचानो 1
उत्तर:

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 9 मुझे पहचानो

Hindi Sulabhbharati Class 5 Solutions Chapter 9 मुझे पहचानो Additional Important Questions and Answers

प्रश्न 1.
नीचे दिए गए चित्रों के आकारों को पहचानिए और नाम लिखिए:
Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 9 मुझे पहचानो 2
उत्तर:

  1. वर्ग
  2. वृत्त
  3. शंकु
  4. आयत
  5. अष्टभुज
  6. बहुभुज
  7. षट्कोण
  8. बेलनाकार
  9. त्रिभुज
  10. त्रिभुज
  11. आयताकार
  12. आयताकार

प्रश्न 2.
निम्नांकित चित्रों को देखकर आकारों के नाम लिखिएः
Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 9 मुझे पहचानो 3
उत्तर:

  1. षट्कोण
  2. वृत्त
  3. वर्ग
  4. आयत
  5. बेलनाकार
  6. आयत
  7. वर्ग
  8. त्रिकोण
  9. आयत
  10. वर्ग
  11. त्रिकोण
  12. बेलनाकार

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 9 मुझे पहचानो

प्रश्न 3.
उचित जोड़ियाँ मिलाइए:

(अ)(ब)
1. लड्डू(अ) वर्ग
2. जोकर की टोपी(आ) आयत
3. कंदील(इ) बेलनाकार
4. सैंडविच(ई) त्रिकोण
5. पेंसिल(उ) षट्कोण
6. मोबाइल(ऊ) शंकु
7. कॉपी(ए) वृत्त

उत्तर:

(अ)(ब)
1. लड्डू(ए) वृत्त
2. जोकर की टोपी(ऊ) शंकु
3. कंदील(उ) षट्कोण
4. सैंडविच(ई) त्रिकोण
5. पेंसिल(इ) बेलनाकार
6. मोबाइल(आ) आयत
7. कॉपी(अ) वर्ग

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 9 मुझे पहचानो

मुझे पहचानो Summary in Hindi

शब्दार्थ:

  1. वर्ग – चतुर्भुज (square)
  2. आयत – समकोण चतुर्भुज (rectangle)
  3. त्रिकोण – त्रिभुज (triangle)
  4. षट्कोण – छहभुजा (hexagon)
  5. शंकु – शुण्डाकार वस्तु (cone)
  6. वृत्त – गोलाकार (circle)
  7. बेलनाकार – बेलन के आकार का (cylindrical)

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 6 जुड़े हम

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Hindi Solutions Sulabhbharati Chapter 6 जुड़े हम Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Hindi Sulabhbharati Solutions Chapter 6 जुड़े हम

5th Standard Hindi Digest Chapter 6 जुड़े हम Textbook Questions and Answers

1. पढो:

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 6 जुड़े हम 1

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 6 जुड़े हम

2. मुखर वाचन करो और अनुलेखन करो:
सोआ, मेथी, पालक, चौलाई; हरी सब्जियाँ मन को भाएँ ।
बैंगन, कुम्हड़ा, लहसुन, प्याज; गाजर, मूली बहुत लुभाएँ ।
ककड़ी, मटर, आलू लाओ; लाल टमाटर को मित्र बनाओ।
चुकंदर, भुटा, कद्दू खाओ; हर बीमारी को दर भगाओ ।।

3. मौन वाचन करो और आपस में श्रुतलेखन करो:

  1. सेवा डॉक्टर का कर्तव्य है ।
  2. पौधे लगाओ, प्रदूषण हटाओ ।
  3. राष्ट्रीय संपदा, स्वच्छ रखें सर्वदा ।
  4. मक्खी, मच्छर भगाओ, रोग मिटाओ।
  5. रक्तदान-जीवनदान, नेत्रदान-श्रेष्ठ दान ।
  6. विश्वास रखो, अंधविश्वास नहीं ।
  7. बेईमानी ठुकराओ, ईमानदारी अपनाओ ।
  8. इंद्रधनुष के रंगों की तरह मिलकर रहो।

Hindi Sulabhbharati Class 5 Solutions Chapter 6 जुड़े हम Additional Important Questions and Answers

प्रश्न 1.
शब्द चुनकर खाली जगह भरिए:
(मुक्का, सिद्धू, युद्ध, लड्डू, गुच्छा, धक्का, दिल्ली, प्यास, डिब्बे, पत्ता, बच्चा, पुष्पों)

  1. भगवान पर …………. की माला चढ़ाते हैं।
  2. वहाँ एक ……………. खड़ा है।
  3. पेड़ से …………… गिरा।
  4. …………… में क्या है।
  5. मुझे ……………. लगी है।
  6. मुझे ……………. जाना है।
  7. उसने मुझे ……………. दिया।
  8. वहाँ चाबियों का …………… है।
  9. मुझे …………… पसंद है।
  10. राजा …………… में जीत गया।
  11. …………… बहुत हँसता है।
  12. उसने मुझे ……………. मारा।

उत्तर:

  1. पुष्पों
  2. बच्चा
  3. पत्ता
  4. डिब्बे
  5. प्यास
  6. दिल्ली
  7. धक्का
  8. गुच्छा
  9. लड्डू
  10. युद्ध
  11. सिद्धू
  12. मुक्का

प्रश्न 2.
‘र’ के विभिन्न रूपों से खाली जगह भरिए:

  1. …………. कपड़े सिलता है।
  2. ………….. पूर्व से निकलता है।
  3. तुम …………… हो।
  4. तुम्हें ………….. आनी चाहिए।
  5. …………..में सप्त रंग होते हैं।
  6. ………….. रात में निकलता है।
  7. मेरी ……………. सुंदर है।
  8. मेरा नाम …………….. है।
  9. मैंने …………… में सफर किया है।
  10. उस …………… में कौन था?
  11. उस बस का …………… अच्छा है।
  12. रीमा की ………….. सुंदर है।

उत्तर:

  1. दर्जी
  2. सूर्य
  3. मूर्ख
  4. शर्म
  5. इंद्रधनुष
  6. चंद्रमा
  7. फ्रॉक
  8. प्रकाश
  9. मेट्रो रेल
  10. ट्रक
  11. ड्राइवर
  12. ड्रेस

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 6 जुड़े हम

प्रश्न 3.
निम्नलिखित शब्दों को हलंत लगाकर लिखिए:

  1. गिदध
  2. सिदध
  3. बुदध
  4. बाहय
  5. गददा
  6. खटटा
  7. दवार
  8. गटठर
  9. पटटा
  10. प्रसिद्ध
  11. मिटटी
  12. चिटठी
  13. तिलचटटा
  14. चिहन
  15. बुडढा

उत्तर:

  1. गिद्ध
  2. सिद्ध
  3. बुद्ध
  4. बाह्य
  5. गद्दा
  6. खट्टा
  7. द्वार
  8. गट्ठर
  9. पट्टा
  10. प्रसिद्ध
  11. मिट्टी
  12. चिट्ठी
  13. तिलचट्टा
  14. चिह्न
  15. बुड्ढा

प्रश्न 4.
निम्नलिखित शब्दों को पाई (1) हटाकर लिखिए:
Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 6 जुड़े हम 2
उत्तर:

  1. गुच्छा
  2. चप्पल
  3. पुष्प
  4. डिब्बा
  5. पत्थर
  6. बच्चा
  7. ध्यान
  8. न्यारा
  9. पप्पू
  10. उत्तम

प्रश्न 5.
निम्नलिखित शब्दों में से जुड़े शब्दों को छाँटकर लिखिए:
(स्वच्छ, समाज, दिल्ली, डिब्बा, रंग, श्याम, डॉक्टर, रोग, बच्चा)
उत्तर:

  1. स्वच्छ
  2. दिल्ली
  3. डिब्बा
  4. श्याम
  5. डॉक्टर
  6. बच्चा

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 6 जुड़े हम

प्रश्न 6.
(अग्रसर, चंद्रमा, ट्रक, मृग, राष्ट्रगीत, स्वर्ग, कृष्ण, गर्व, इंद्रधनुष, प्रेम, शर्म, कृपा, दृढ़, कर्तव्य, पृष्ठ, राष्ट्रीय, पर्व, मेट्रोरेल, महाराष्ट्र, मुद्रा) कोष्ठक के इन शब्दों को ‘र’ के अलग – अलग रूपों में लिखिए?
उत्तर:

अग्रसरट्रकस्वर्गकृष्ण
1. चंद्रमाराष्ट्रगीतगर्वमृग
2. इंद्रधनुषराष्ट्रीयशर्मकृपा
3. प्रेममेट्रोरेलकर्तव्यपृष्ठ
4. मुद्रामहाराष्ट्रपर्वदृढ़

प्रश्न 7.
निम्नलिखित शब्दों को हलंत चिह्न लगाकर पुन: लिखिए :
उदा. सिदध – सिद्ध
उत्तर:

  1. गडढा – गड्ढा
  2. वृदध – वृद्ध
  3. गिदध – गिद्ध
  4. लटटू – लटू
  5. दवार – द्वार
  6. विदवान – विद्वान
  7. गुडडी – गुड्डी
  8. मिटटी – मिट्टी
  9. खटटा – खट्टा
  10. मिटठू – मिठू
  11. चिटठी – चिट्ठी
  12. छुटटी – छुट्टी

जुड़े हम Summary in Hindi

पाठ का परिचयः

प्रस्तुत पाठ में संयुक्ताक्षर की जानकारी दी गई है। हिन्दी के वर्गों को कभी-कभी उच्चारण की दृष्टि से आधा लिखा जाता है। इसके तीन नियम हैं –
1. जिन व्यंजनों में खड़ी पाई (standing line) होती है, उसे हटा दिया जाता है।
2. जिन व्यंजनों में गोलाकार लाइन होती है, उसे आधा कर दिया जाता है।
3. कुछ व्यंजनों में हलन्त लगाकर उन्हें आधा लिखा जाता है।
Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 6 जुड़े हम 3

खड़ी पाई हटाकर बने हम
Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 6 जुड़े हम 4

  • हरे पत्तेवाली सब्जियों के नाम: मेथी, पालक, साग, सोया।
  • ज़मीन के नीचे मिलनेवाली सब्ज़ियाँ: आलू, चुकंदर, शलजम, मूली, गाजर, प्याज, शकरकंद।
  • पौधे की डाल पर मिलनेवाली सब्जियाँ: मटर, टमाटर, शिमला मिर्ची, बैंगन, ब्रॉकोली।
  • बेल पर लगनेवाली सब्जियाँ: करेला, मिर्ची, ककड़ी, कद्दू, मटर।
  • दैनिक उपयोग की वस्तुएँ: स्कूल बैग, पेन्सिल, रबर, किताबें, कॉपियाँ, पेस्ट, साबुन, ब्रश, साइकिल, खिलौने, बॉल

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 6 जुड़े हम

‘र’ के तीन विभिन्न रूप

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 6 जुड़े हम 5
Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 6 जुड़े हम 6

सुविचार: अर्थात अच्छे विचार । ऐसे विचार, जो हमारी जिंदगी का हिस्सा हैं, जिनसे हमें सीख मिलती है।

  1. सादा जीवन, उच्च विचार।
  2. ‘सेवा’ डॉक्टर का कर्तव्य है।
  3. मेरा भारत महान।
  4. जैसी करनी, वैसी भरनी।
  5. परोपकार ही जीवन है।
  6. जैसा बोओगे, वैसा काटोगे।

इंद्रधनुष के रंगों के नाम:

लाल, नारंगी, पीला, हरा, आसमानी, नीला, बैंगनी Red, orange, yellow, green, blue, indigo, violet