Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 18 चलों-चलें

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Hindi Solutions Sulabhbharati Chapter 18 चलों-चलें Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Hindi Sulabhbharati Solutions Chapter 18 चलों-चलें

5th Standard Hindi Digest Chapter 18 चलों-चलें Textbook Questions and Answers

1. मार्ग बताओ

प्रश्न 1.
मार्ग बताओ

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 18 चलों-चलें

चलों-चलें Summary in Hindi

पाठ का परिचयः

प्रस्तुत पाठ का उददेश्य छात्रों की निरीक्षण – शक्ति को प्रोत्साहित करना है।

शब्दार्थ:

  1. शांतिक्षेत्र – जहाँ आवाज़ न की जा सके ऐसा क्षेत्र (silent zone)
  2. पगडंडी – कच्चा रास्ता, लोगों के चलने से बनी राह
  3. गिरिजा घर – ईसाइयों का पूजा स्थल (church)
  4. मस्जिद – मुस्लिमों का पूजा स्थल (mosque)
  5. कारखाना – मिल (factory)
  6. दलदल – कीचड़ (mud)
  7. किला – दुर्ग, गढ़ (fort)
  8. बुद्ध विहार – बुद्ध धर्म का स्थान (monastery)
  9. पशु अस्पताल- जानवरों का अस्पताल (veterinarian)
  10. इकहरी रेल्वे – (single railway line)
  11. जलाशय – तालाब (pond)
  12. अस्पताल – (hospital)

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 18 चलों-चलें

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 17 निरिक्षण

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Hindi Solutions Sulabhbharati Chapter 17 निरिक्षण Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Hindi Sulabhbharati Solutions Chapter 17 निरिक्षण

5th Standard Hindi Digest Chapter 17 निरिक्षण Textbook Questions and Answers

1. धूप में रखा पौधा हरा क्यों रहता है?

प्रश्न 1.
धूप में रखा पौधा हरा क्यों रहता है?
उत्तर:
क्योंकि पौधे को सूरज की रोशनी तथा हवा मिलती रहती

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 17 निरिक्षण

2. कमरे में रखा पौधा क्यों मुरझा गया?

प्रश्न 1.
कमरे में रखा पौधा क्यों मुरझा गया?
उत्तर:
कमरे में रखा पौधा मुरझा गया, क्योंकि उसे सूरज की रोशनी तथा हवा नहीं मिली।

Hindi Sulabhbharati Class 5 Solutions Chapter 17 निरिक्षण Additional Important Questions and Answers

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए:

प्रश्न 1.
क्या आपने सूर्य को उगते हुए देखा है? उसका रंग कैसा होता है?
उत्तर:
हाँ, उसका रंग लालिमा लिए हुए होता है।

प्रश्न 2.
सूर्यास्त के समय सूर्य किस दिशा में रहता है?
उत्तर:
सूर्यास्त के समय सूर्य पश्चिम दिशा में रहता है।

प्रश्न 3.
दोपहर के समय हम सूर्य के सामने देख सकते हैं? यदि ना तो कारण बताइए?
उत्तर:
नहीं, क्योंकि सूर्य की तेज़ रोशनी के कारण हमारी आँखें नहीं खुलती हैं।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 17 निरिक्षण

प्रश्न 4.
आईना लेकर सूरज की ओर दिखाएँगे तो क्या होगा?
उत्तर:
सूरज की तेज़ रोशनी के कारण एक चमकीली रोशनी दिखेगी।

प्रश्न 5.
सूर्य किस दिशा से निकलता है?
उत्तर:
सूर्य पूर्व दिशा से निकलता है।

प्रश्न 6.
सूर्योदय व सूर्यास्त के समय सूर्य का रंग कैसा होता है?
उत्तरः
सूर्य उस समय थोड़ा पीले-लाल रंग में दिखाई देता है।

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर लिखिए:

प्रश्न 1.
बीज बोने के कितने दिनों बाद अंकुर उग आते हैं?
उत्तर:
बीज बोने के दो-तीन दिन बाद अंकुर उग आते हैं।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 17 निरिक्षण

प्रश्न 2.
अंकुरों को बढ़कर पौधा बनने के लिए कितना समय लग जाता है?
उत्तर:
अंकुरों को बढ़कर पौधा बनने के लिए तीन-चार दिन लग जाते हैं।

प्रश्न 3.
आप बीज बोने के कितने दिन बाद पौधे का निरीक्षण करेंगे?
उत्तर:
पाँच दिन बाद पौधे का निरीक्षण करेंगे।

प्रश्न 4.
पौधों को रोज़ क्या देना चाहिए?
उत्तर:
पौधों को रोज़ पानी देना चाहिए।

प्रश्न 5.
निम्नलिखित वाक्य सही ✓ हैं या गलत × निशान लगाइए:
उत्तर:

  1. दूसरे ही दिन बीज पौधों में बदल जाएँगे। (×)
  2. दोनों गमलों में कभी-कभी पानी का छिडकाव करना चाहिए। (×)
  3. पहले गमले को सीधे धूप लगे, ऐसे स्थान पर रखना है। (✓)
  4. धूप में रखा गया पौधा मुरझा गया। (×)
  5. पौधों को खाद, पानी एवं धूप तीनों का मिलना आवश्यक है। (✓)
  6. पौधों को धूप में रखना चाहिए। (✓)
  7. धूप में रखे पौधे के पत्ते हरे थे। (✓)
  8. छाया में रखे पौधे के पत्ते हरे थे। (×)

निरिक्षण Summary in Hindi

पाठ का सारांशः

निरीक्षण का शाब्दिक अर्थ होता है – “ध्यान से देखना”। जब किसी वस्तु को हम ध्यान पूर्वक देखते हैं तो नई-नई बातें मालूम होती हैं। इस पाठ में एक ही प्रकार के दो पौधों को धूप और छाया में अलग – अलग रखकर उनमें होने वाले परिवर्तनों के निरीक्षण की जानकारी दी गयी है।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 17 निरिक्षण

शब्दार्थ:

  1. निरीक्षण – देखना (observation)
  2. पौधा – छोटा पेड़ (plant)
  3. हरे पत्ते – (green leaves)
  4. स्वस्थ – निरोग, तन्दुरुस्त (healthy)
  5. छाया – परछाई (shadow)
  6. निष्कर्ष – परिणाम (conclusion)

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 16 बचाव

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Hindi Solutions Sulabhbharati Chapter 16 बचाव Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Hindi Sulabhbharati Solutions Chapter 16 बचाव

5th Standard Hindi Digest Chapter 16 बचाव Textbook Questions and Answers

1. प्राकृतिक विपदाएँ कौन-कौन -सी हैं, लिखो

प्रश्न 1.
प्राकृतिक विपदाएँ कौन-कौन -सी हैं, लिखो

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 16 बचाव

Hindi Sulabhbharati Class 5 Solutions Chapter 16 बचाव Additional Important Questions and Answers

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए:

प्रश्न 1.
क्या आप जानते हैं 26 जुलाई, 2005 को मुंबई में कौन सी आफत आई थी?
उत्तर:
26 जुलाई, 2005 को मुंबई में बाढ़ आई थी।

प्रश्न 2.
भूकंप कैसे आता है?
उत्तर:
पृथ्वी के भीतर चट्टानों की परतों के आगे – पीछे खिसकने से भूकंप आता है।

प्रश्न 3.
बाढ़ आने पर क्या होता है?
उत्तर:
बाढ़ आने पर फसलें नष्ट हो जाती हैं। नदी के आस-पास के गाँवों, बस्तियों, इमारतों में पानी भरने लगता है।

प्रश्न 4.
सुनामी किसे कहते हैं?
उत्तर:
समुद्र के तल में भूकंप आने पर ऊँची-ऊँची लहरें उत्पन्न होती हैं। यही सुनामी है।

प्रश्न 5.
बाढ़ आने का कारण क्या है?
उत्तर:
लगातार अधिक बारिश बाढ़ का कारण है।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 16 बचाव

प्रश्न 6.
ज्वालामुखी किसे कहते हैं?
उत्तर:
पृथ्वी के भीतर से गर्मी के कारण लावा फूटकर बाहर निकलता है, इसे ज्वालामुखी कहते हैं।

प्रश्न 7.
लावे में किसका समावेश होता है?
उत्तर:
लावे में गर्म पत्थरों का समावेश होता है। लावा रास्ते में आनेवाले घरों और पेड़-पौधों को नष्ट कर देता है।

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर एक वाक्य में लिखिए:

प्रश्न 1.
प्राकृतिक विपदाएँ कौन-कौन सी हैं? लिखो।
उत्तर:
प्राकृतिक विपदाएँ – भूकंप, बाढ़, सुनामी, ज्वालामुखी विस्फोट, सूखा (अकाल) आदि हैं।

प्रश्न 2.
छत और दीवारें कब गिरने लगती हैं?
उत्तर:
धरती के हिलने से छत और दीवारें गिरने लगती हैं।

प्रश्न 3.
भूकंप के समय अपने बचाव के लिए हमें क्या करना चाहिए?
उत्तर:
भूकंप के समय अपने बचाव के लिए हमें तुरंत घर के बाहर खुली जगह में आ जाना चाहिए या मकान के कोनों, मेज़, लकड़ी के तख्त के नीचे, दरवाज़े के पीछे छिप जाना चाहिए।

प्रश्न 4.
अधिक बारिश होने पर क्या होता है?
उत्तर:
अधिक बारिश होने पर नदी-नाले पानी से भरकर बहने लगते हैं।

प्रश्न 5.
पानी बढ़ने की सूचना प्राप्त होते ही क्या करना चाहिए?
उत्तर:
पानी बढ़ने की सूचना प्राप्त होते ही सुरक्षित स्थान पर पहुँच जाना चाहिए।

प्रश्न 6.
सुनामी की सूचना मिलने पर तटवर्ती प्रदेश में रहने वाले लोगों को तुरंत क्या करना चाहिए?
उत्तर:
सुनामी की सूचना मिलने पर तटवर्ती प्रदेश में रहनेवाले लोगों को तुरंत सुरक्षित स्थान पर चले जाना चाहिए।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 16 बचाव

प्रश्न 7.
हमें पाटकर बस्तियाँ कहाँ नहीं बनानी चाहिए?
उत्तर:
हमें समुद्र तट को पाटकर बस्तियाँ नहीं बनानी चाहिए।

प्रश्न 8.
आजकल कौन से यंत्र विकसित हो रहे हैं?
उत्तर:
आजकल त्सुनामी की पूर्व सूचना देने वाले यंत्र विकसित हो रहे हैं।

4. कोष्ठक में से उचित शब्द चुनकर रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए:

प्रश्न 4.
कोष्ठक में से उचित शब्द चुनकर रिक्त स्थानों की पूर्ति कीजिए: (फसलें, छिपना, सुरक्षित, समुद्र, सुनामी, चट्टानों, बारिश, लहरें)

  1. दरवाज़े के पीछे …………. चाहिए।
  2. बाढ़ से ………….. नष्ट हो जाती हैं।
  3. हमें ………….. स्थान पर पहुँच जाना चाहिए।
  4.  ………….. के तल में भूकंप आने पर ऊँची-ऊँची लहरें उत्पन्न होती हैं।
  5. ……………. की पूर्व सूचना देनेवाले यंत्र आजकल विकसित हो रहे हैं।
  6. पृथ्वी के भीतर ………… की परतों के खिसकने पर धरती हिलने लगती है।
  7. लगातार अधिक ………… होने पर नदी-नाले पानी से भरकर बहने लगते हैं।
  8. समुद्र के तल में भूकंप आने पर ऊँची-ऊँची …………….. उत्पन्न होती हैं।

उत्तर:

  1. छिपना
  2. फसलें
  3. सुरक्षित
  4. समुद्र
  5. सुनामी
  6. चट्टानों
  7. बारिश
  8. लहरें

प्रश्न 5.
निम्नलिखित वाक्य सही ✓ हैं या गलत × निशान लगाइए:
उत्तर:

  1. भूकंप आने पर छत, दीवारें आदि गिरने लगती हैं। (✓)
  2. भूकंप आने पर दरवाज़े के पीछे छिप जाना चाहिए। (✓)
  3. भूकंप एक प्राकृतिक विपदा है। (✓)
  4. पृथ्वी के नीचे चट्टानों के खिसकने से भूकंप आता है। (✓)
  5. समुद्र के तल में होने वाले भूकंप को सुनामी कहते हैं। (✓)
  6. हमें समुद्र को पाटकर बस्तियाँ बनानी चाहिए। (×)
  7. पानी बढ़ने की सूचना नहीं दी जाती। (×)
  8. सुनामी की पूर्व सूचना यंत्रों द्वारा प्राप्त हो जाती है। (✓)
  9. बाढ़ आने पर फसलें नष्ट हो जाती हैं। (✓)

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 16 बचाव

प्रश्न 6.
निम्नलिखित स्थितियों में से सही स्थिति को चुनिए:
1. आपका घर नदी के किनारे है। अधिक वर्षा के कारण बाढ़ आने की संभावना बढ़ गयी है।
(अ) आप सामान की चिंता में घर में बैठे रहेंगे।
(ब) पैसे व कीमती चीजें लेकर सुरक्षित स्थान पर चले जाएंगे।
2. आप का घर हिल रहा है। बाहर से चिल्लाने की आवाज़े आ रही हैं।
(अ) भागकर बाथरूम में छिप जाएँगे।
(ब) तुरंत घर के बाहर खुली जगह में चले जाएँगे।
उत्तर:
1. पैसे व कीमती चीजें लेकर सुरक्षित स्थान पर चले जाएँगे।
2. तुरंत घर के बाहर खुली जगह में चले जाएंगे।

व्याकरण:

प्रश्न 1.
समान अर्थवाले शब्द लिखिए:

  1. भीतर
  2. पृथ्वी
  3. घर
  4. बारिश
  5. जल
  6. नदी
  7. फसल
  8. सूचना
  9. पूर्व

उत्तर:

  1. अंदर
  2. धरती
  3. गृह
  4. बरसात
  5. पानी
  6. सरिता
  7. उपज
  8. जानकारी
  9. पहले

प्रश्न 2.
विपरीत अर्थवाले शब्द लिखिए:

  1. ऊँची
  2. खुला
  3. नीचे
  4. पीछे
  5. छिपना
  6. सुरक्षित
  7. विकसित

उत्तर:

  1. नीची
  2. बंद
  3. ऊपर
  4. आगे
  5. निकलना
  6. असुरक्षित
  7. अविकसित

ज्ञानी Summary in Hindi

पाठ का सारांशः

प्रस्तुत पाठ में प्राकृतिक बाढ़, भूकंप, सुनामी जैसी अनेक विपदाओं के बारे में जानकारी दी गई है तथा उनसे बचाव के तरीकों के बारे में भी बताया गया है।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 16 बचाव

शब्दार्थ:

  1. बचाव-दल – सलामती दस्ता (rescue team)
  2. भूकंप – भूचाल (earthquake)
  3. परत – तह (layer)
  4. बाढ़ – सैलाब (flood)
  5. सूचना – जानकारी (information)
  6. सुरक्षित – महफूज (protected)
  7. सुनामी – समुद्र में भूकंप (tsunami)
  8. तटवर्ती – तटीय (coastal)
  9. पाटना – भराव करना (act of filling)
  10. चट्टान – (rock)

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions पुनरावर्तन ४

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Hindi Solutions Sulabhbharati पुनरावर्तन ४ Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Hindi Sulabhbharati Solutions पुनरावर्तन ४

5th Standard Hindi Digest पुनरावर्तन ४ Textbook Questions and Answers

1. सुनो, और दोहराओ:

प्रश्न 1.
सुनो, और दोहराओ:
Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions पुनरावर्तन ४ 1
उत्तर:
(अ) 1. मैं जा रह्य / रही हूँ।
2. हम जा रहे हैं / रही हैं।
3. तू जा रहा है / रही है।
4. तुम जा रहे हो / रही हो।
5. आप जा रहे हैं। रही हैं।

(ब) 1. यह जा रहा है। रही है।
2. ये जा रहे हैं / रही हैं।
3. वह जा रहा है / रही है।
4. वे जा रहे हैं / रही हैं।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions पुनरावर्तन ४

2. तुम्हारे मित्र के पास कॉपी खरीदने के लिए पैसे नहीं हैं । तुम्हारी माँ ने मेला देखने के लिए तुम्हें तीस रुपये दिए हैं। इस स्थिति में तुम्हारे मन में कौन से भाव जागते हैं ? बताओ।

प्रश्न 1.
तुम्हारे मित्र के पास कॉपी खरीदने के लिए पैसे नहीं हैं । तुम्हारी माँ ने मेला देखने के लिए तुम्हें तीस रुपये दिए हैं। इस स्थिति में तुम्हारे मन में कौन से भाव जागते हैं ? बताओ।
उत्तर:
उन तीस रुपयों में से अपने मित्र को कॉपी खरीदकर दूंगा तथा बचे हुए पैसों से मेला घूम लूँगा।

3. पढ़ो, और समझो:

प्रश्न 1.
पढ़ो, और समझो:
उत्तर:

  1. जहाँ विद्यार्थी पढ़ते हैं – विद्यालय
  2. जादू दिखाने वाला – जादूगर
  3. खेल खेलने वाला – खिलाड़ी
  4. सच बोलनेवाला – सत्यवादी
  5. चित्र बनाने वाला – चित्रकार
  6. मूर्तियाँ बनाने वाला – मूर्तिकार
  7. सोने के गहने बनाने वाला – सुनार
  8. जो कभी न हारा हो – अजेय
  9. जो साग-सब्ज़ी खाता हो – शाकाहारी
  10. जहाँ अनाथ रहते हैं – अनाथालय
  11. जो रोगियों का इलाज करता है – डॉक्टर
  12. जो लकड़ी का काम करता है – बढ़ई
  13. जो मिट्टी के बरतन बनाता है – कुम्हार
  14. जो जूते सिलता है – मोची
  15. जो कपड़े सिलता है – दर्जी

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions पुनरावर्तन ४

4. सड़क पार करते समय तुम क्या सावधानी बरतते हो? लिखो।

प्रश्न 1.
सड़क पार करते समय तुम क्या सावधानी बरतते हो? लिखो।
Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions पुनरावर्तन ४ 2
उत्तर:
सड़क पार करते समय जेब्रा क्रॉसिंग पर से जाना चाहिए।

5. पढ़ाई करने के बाद भी तुम्हें परीक्षा से डर लग रहा है, तो तुम क्या करोगे? बताओ।

प्रश्न 1.
पढ़ाई करने के बाद भी तुम्हें परीक्षा से डर लग रहा है, तो तुम क्या करोगे? बताओ।
(क) बड़ों से बातचीत करोगे ।
(ख) खेलने जाओगे।
(ग) गाना सुनोगे अथवा गाओगे ।
(घ) आराम करोगे ।
उत्तर:
(क) बड़ों से बातचीत करेंगे।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions पुनरावर्तन ४

Hindi Sulabhbharati Class 5 Solutions पुनरावर्तन ४ Additional Important Questions and Answers

प्रश्न 1.
चित्रों को देखकर नीचे दी गई शब्द – पहेली बूझो; (एक अक्षर का एक से अधिक बार उपयोग कर सकते हैं।)
उत्तर:
फूल: कमल, हरसिंगार, गुलाब, गुड़हल, डहलिया, रजनीगंधा, बेला, सूरजमुखी, सदाबहार।
फल: केला, अमरूद, अनार, चीकू, अंगूर, सेब, पपीता, आम, अंजीर, संतरा, सीताफल, अनन्नास।
अन्य शब्द: नीम, पीला, ताला, अंदर, चीता, कान, पतला, खीर, गेंद, जल, दानी

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions पुनरावर्तन ३

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Hindi Solutions Sulabhbharati पुनरावर्तन ३ Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Hindi Sulabhbharati Solutions पुनरावर्तन ३

5th Standard Hindi Digest पुनरावर्तन ३ Textbook Questions and Answers

1. अनुस्वारवाले (-) शब्दों को सुनो, समझो और दोहराओ:

अङ्क-अंक, चञ्चल-चंचल, झण्डा-झंडा, सुन्दर-सुंदर, मुम्बई-मुंबई; टंकी, पंख, पतंग, कंघी, कंचा, पंछी, अंजीर, झंझावात, घंटी, कंठ, डंडा, पंढरपुर, संत, पंथ, बंदर, कंधा, पंप, गुंफन, कंबल, खंभा ।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions पुनरावर्तन ३

2. रास्ते में घायल पक्षी को देखकर तुम्हारे मन में कौन-से भाव आते हैं? बताओ?

प्रश्न 1.
रास्ते में घायल पक्षी को देखकर तुम्हारे मन में कौन-से भाव आते हैं? बताओ?
उत्तर:
रास्ते में घायल पक्षी को देखकर मुझे उस पर दया आ जाती है। मैं उसे उठाकर उसका उपचार करती / करता हूँ, ताकि वह फिर से आकाश में उड़ सके।

3. पढ़ो, समझो और रेखांकित शब्दों पर चर्चा करो और दोनों अक्षरों से नए वाक्य बनाओ

प्रश्न (क)
मैं पाँचवी कक्षा में पढ़ रहा हूँ।
उत्तर:
‘मैं’ का उपयोग हम अपने लिए करते हैं। ‘में’ का उपयोग किसी ओर वस्तु के बारे में करते हैं।

प्रश्न (ख)
मृणाल ने पूछा “उदय! कहाँ गए थे?” उदय ने कहा, “मैं भोपाल गया था।”
उत्तर:
कहाँ – किसी जगह के बारे में पूछते हैं।
कहा – मतलब ‘बोला’ या ‘बताया’।
(अ) तुम कहाँ जा रहे हो?
(आ) राम ने कहा, ‘मैं बीमार हूँ।

प्रश्न (ग)
रौनक बिल्ली की ओर लपका और वह भाग गई।
उत्तर:
ओर – उस तरफ (की तरफ)
और – दो शब्दों अथवा दो वाक्यों को जोड़ने वाला शब्द
(अ) सीमा पाठशाला की ओर जा रही है।
(आ) सीता और गीता जुड़वा बहनें हैं।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions पुनरावर्तन ३

प्रश्न (घ)
राजू खेल रहा है। उसके साथी बैठे हैं।
उत्तर:
है – केवल एक व्यक्ति के लिए लगता है।
हैं – बहुवचन या अनेक के लिए लगता है।
(अ) राम बाहर खड़ा है।
(आ) बच्चे खेल रहे हैं।

प्रश्न (ङ)
सोहन की बिल्ली इतनी प्यारी है कि सब उसे उठा लेते हैं।
उत्तर:
की – पहले शब्द की व्याख्या करता है।
कि – दो वाक्यों को जोड़ने का काम करता है।
(अ) राम की बहन सीता है।
(आ) पवन ने कहा कि मैं बीमार हूँ।

4. उचित शब्द बनाकर लिखो:

प्रश्न 1.
उचित शब्द बनाकर लिखो:

  1. ख ओं
  2. र पै
  3. न का
  4. ठ हों
  5. ज ग का
  6. ट ना घु
  7. र द बं
  8. त र भा
  9. ई र पा चा
  10. व ली दी पा
  11. ला शा ठ पा
  12. वा ल री फु

उत्तर:

  1. आँख
  2. पैर
  3. कान
  4. होंठ
  5. कागज
  6. घुटना
  7. बंदर
  8. भारत
  9. चारपाई
  10. दीपावली
  11. पाठशाला
  12. फुलवारी

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions पुनरावर्तन ३

5. वर्ण के अवयवों का उपयोग करते हुए अपने मन से चित्र बनाओ।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions पुनरावर्तन ३ 1

Hindi Sulabhbharati Class 5 Solutions पुनरावर्तन ३ Additional Important Questions and Answers

प्रश्न 1.
आपकी पाठशाला में मनाए गए किसी एक कार्यक्रम पर पाँच वाक्य लिखिए:
उत्तर:

  1. हमारी पाठशाला में हिन्दी दिवस मनाया गया।
  2. सभी बच्चों ने इसमें भाग लिया।
  3. बच्चों ने भाषण, कविता, नाटक प्रस्तुत किए।
  4. पहली कक्षा की एक छात्रा ने बहुत अच्छी कहानी सुनाई।
  5. अंत में सभी को धन्यवाद दिया गया।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions पुनरावर्तन ३

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 12 Count your Garden

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 12 Count your Garden Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 12 Count your Garden

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 12 Count your Garden Textbook Questions and Answers

1. The following things are mentioned in the poem. Classify them as happy and sad things.
flowers – falling leaves

  • golden hours – clouds
  • stars – shadows
  • smiles – tears
  • friends in your life – passing years.

Question 1.
The following things are mentioned in the poem. Classify them as happy and sad things.
Answer:

Happy thingsSad things
1. flowers1. falling leaves
2. golden hours2. clouds
3. stars3. shadows
4. smiles4. tears
5. friends in your life5. passing years

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 12 Count your Garden

2. Name a few other things that people often count. (At least 5.)

Question 1.
Name a few other things that people often count. (At least 5.)
Answer:

  1. Parents’ help
  2. Teacher’s guidance
  3. Loyal friends
  4. Our inner strength (confidence)
  5. Faith in God.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 12 Count your Garden

3. Group Work

Question 1.
Discuss how you will measure the worth of –

  • a book
  • a sports event
  • a friend
  • a journey.

Answer:
1. A book:
Answer:
A book is a storehouse of information. It helps us to know the meanings of difficult words. It tells us interesting things and provides us happiness. It is an ideal companion/friend especially when we are lonely. A book’s worth can be measured on the basis of the
knowledge it has and the joy it provides

2. A sports event:
Answer:
A sports event provides us different/varied experiences. It sometimes brings forth our competitive spirit. We witness joy in victory and sorrow in loss. We learn to be humble in victory and take defeat with a smile. We learn to give our best. The worth of a sports event can be measured by the enjoyment it provides and the lessons it imparts.

3. A friend:
Answer:
A friend is a gift from God. Someone who is
by our side through happy and sad times, through our smiles and tears. A friend’s worth can be measured when he/ . she displays the values of love and care and never leaves our side when we are in distress
and helps us in every way he/she can.

4. A journey:
Answer:
A journey can teach us so much. As we travel, we see various sights and scenes which encourages to think, learn and understand… A journey is worth the effort if it is interesting, educative and enriching.

You may find the following pairs useful in your discussion.

difficult words – interesting things/knowledge
defeats – enjoyment
quarrels – sharing feelings and thoughts, problems
obstacles – learning new things, seeing new sights.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 12 Count your Garden

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 12 Count your Garden Additional Important Questions and Answers

Activity :

Complete the web diagram using

Question 1.
Complete the web diagram using
(a) naming words i.e., nouns from the poem
(b) words associated with emotions
Answer:
a.
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 12 Count your Garden 1

b.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 12 Count your Garden 2

Reading Skills, Vocabulary and Grammar

Read the following poem and answer the questions given below:

Question 1.
Complete the following:
(a) Count your garden ………….
(b) Count your life by …………….
Answer:
(a) by the flowers
(b) smiles, not tears

Question 2.
What is the central idea of the poem?
Answer:
The central idea of the poem is that we should learn to look at the brighter side of life and always count our blessings,

Question 3.
According to the poet, how should we count our garden?
Answer:
According to the poet, we should count our garden by the flowers in it.

Question 4.
What should we not remember at all?
Answer:
We should not remember the dark clouds at all.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 12 Count your Garden

Question 5.
What should we do joyfully on every birthday?
Answer:
On every birthday, we should joyfully count our age by friends and not by the years that pass.

Question 6.
Explain the line: Count your life by smiles, not tears.
Answer:
The above line means that there will be happy times and sad times in our lives. We should count our blessings by the happy times and not those which moved us to tears.

Question 7.
Match the rhyming words:

1. flowersa. all
2. tallb. hours
3. tearsc. shadows
d. years

Answer:

1. flowersb. hours
2. talla. all
3. tearsd. years

Question 8.
Give another title to the poem.
Answer:
‘Count your blessings’.

Question 9.
How do you react when you are disappointed?
Answer:
When I am disappointed, I think of the times when things were good. I speak to my parents and share my problems with them. I try to smile and face the situation bravely.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 12 Count your Garden

Writing Skills :

Question 1.
Your friend is disappointed that he/she is not selected in the school sports team for an inter-school competition. Write a letter to motivate her/him.
Answer:

A/1 Delta,
90 Feet Road,
Ghatkopar (W),
Mumbai – 400 086
2nd July, 2015

Dear Ram/Rama,

We haven’t written to each other for a long time. How are you doing? Hope you are fine. Aunty told me that you are upset that you were not selected in the school cricket team. Remember my friend, small disappointments are just that, ‘small’. We should not get upset about little things.

Why don’t you look at the brighter side? The match schedule is clashing with the school picnic. Imagine the fun we will have at the picnic. You can utilize the time to work on your game too. Take help from experts if need be, so that the next time you cannot be ignored by anyone.

So cheer up and smile. Count your blessings.
Be happy always my friend.
Give my love and regards to all at home.

Yours lovingly,
XYZ.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 12 Count your Garden

Count your Garden Summary in English

Summary :

‘Count your Garden’ is a beautiful poem which inspires us to look at the brighter side of life and be happy instead of looking at anything negative and regretting or feeling sorry for the same and at the same delve time not dwelling in the past. The poet has explained this by giving some beautiful examples.

The poet encourages us to count our garden by the beauty of the flowers and not by the falling leaves. In our life, there are happy moments and sad moments. The happy moments (golden hours) should be cherished while the unhappy moments should not be remembered at all.

At night, we must admire the starry sky and not the shadows on the ground. We should count our life by the moments which brought a smile on our face and not those w to tears. The poet finally says that on our birthday, we should not count our age by the passing years but the number of friends we have. We should learn to count our blessings and be grateful for all the good things we are blessed with and consider ourselves lucky for having what we have.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 12 Count your Garden

Meanings :

1. golden hours (phr) – happy moments
2. shadows (n) – gloom/something producing unhappiness

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 11 Be a Good Speaker

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 11 Be a Good Speaker Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 11 Be a Good Speaker

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 11 Be a Good Speaker Textbook Questions and Answers

1. List and say whether the following statements agree with the passage or not.

Question 1.
List and say whether the following statements agree with the passage or not.

  1. You should always speak softly but clearly.
  2. In a discussion, you should share your ideas with others.
  3. If you don’t understand something, don’t let the others know about it.
  4. You should try to talk most of the time whenever there is a discussion.
  5. You should look at the person you are talking to.
  6. When you want to make a speech, there’s no need to think about it in advance.

Answer:

  1. Agree
  2. Agree
  3. Disagree
  4. Disagree
  5. Agree
  6. Disagree

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 11 Be a Good Speaker

2. Think about what you do and what you must learn to do when you speak. Make a list of such ‘Do’s and Don’ts’ for yourself.

Question 1.
Think about what you do and what you must learn to do when you speak. Make a list of such ‘Do’s and Don’ts’ for yourself.
Answer:
Do’s and Don’ts when we speak

Do’sDon’ts
1. Be confident1. Refer to your material
2. Be interesting and enthusiastic about your ideas.2. Use difficult words
3. Include stories, examples and illustrations.3. Speak in a loud or impolite tone
4. Maintain eye contact and body language4. Look away from the listeners or cause distraction.
5. Keep it short5. Shift focus from the topic
6. Get your facts right6. Speak without any preparation

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 11 Be a Good Speaker

3. List the polite expressions we use such as “Pardon’.

Question 1.
List the polite expressions we use such as “Pardon’.
Answer:
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 11 Be a Good Speaker 2

4. Look at the speaker in each picture. Say whether each one is a good speaker. Give reasons for your answer.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 11 Be a Good Speaker 1

Question 1.
Look at the speaker in each picture. Say whether each one is a good speaker. Give reasons for your answer.
Answer:
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 11 Be a Good Speaker 3

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 11 Be a Good Speaker Additional Important Questions and Answers

Language Study :

Question 1.
Given alongside are a few steps which will ensure that you give a good speech: Arrange the stages in order and complete the flow chart given below.
Answer:
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 11 Be a Good Speaker 4

  1. Prepare a draft
  2. Decide on the topic
  3. Plan your speech and enlist points
  4. Make a note of important points
  5. Seek feedback
  6. Rehearse the speech
  7. Deliver the speech

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 11 Be a Good Speaker

Be a Good Speaker Summary in English

Summary :

Communication is sharing or imparting information. Communication involves both the speaker and the listener. It is extremely important to speak well. While some of us speak well with confidence, there are others who are shy.

Some speak very comfortably with their friends and relatives but become nervous and tongue tied in front of a larger audience. This lesson drives home a few tips regarding effective speaking to conduct ourselves during discussions and things to remember when we have to give a speech.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 11 Be a Good Speaker

Meanings :

  1. relatives (n) – people in the family who are related to one another
  2. nervous (adj) – anxious or afraid
  3. audience (n) – a group of listeners
  4. clearly (adu) – easy to understand
  5. mumble (o) – speak in an indistinct way
  6. polite (adj) – possessing good manners
  7. pleasant (adj) – having a manner which is agreeable
  8. feelings (n) – emotions
  9. interest (n) – the feeling of wanting to learn
  10. thought (n) – ideas
  11. ideas (n) – opinions, beliefs etc.
  12. explanation (n) – a statement that makes something clear
  13. interrupt (v) – break in continuity
  14. disagree (o) – having difference of opinion
  15. speech (n) – a spoken lecture
  16. advance (phr) – ahead in time
  17. rehearse (v) – practicse

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 10 Three Sacks of Rice Textbook Questions and Answers

1. Find the opposites of the following words from the lesson.

Question 1.
Find the opposites of the following words from the lesson.

  1. begun
  2. bought
  3. reject
  4. eldest
  5. lent
  6. earned
  7. narrow

Answer:

  1. begun – cease
  2. bought – buy
  3. reject – accept
  4. eldest – youngest
  5. lent – borrow
  6. earned – spent
  7. narrow – broad

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice

2. Answer the following questions.

Question 1.
What common qualities did the three brothers have?
Answer:
The three brothers had the common qualities of honesty, kindness and willingness to work hard.

Question 2.
What was the businessman looking for? Why?
Answer:
The businessman was getting old. He was looking for a son-in-law who would not only be a good husband to his daughter but also would handle his business well.

Question 3.
How did the middle brother use the rice?
Answer:
The middle brother distributed the rice among the poor in the name of the businessman.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice

Question 4.
Was it right for the youngest brother to ask for a share in the money? Why?
Answer:
There was a lot of hard work, effort and money involved in sowing the seeds and harvesting the crop. The youngest brother was therefore justified in asking for a share in the money.

3. Language Study (See pages 84-88.)

1. Read the highlighted words.

Question 1.
All three of them were honest, kind and hardworking.
You are such an honest person.
The highlighted words are adjectives Now find at least five other adjectives from the lesson.
Answer:

NounsAdjectives
storysmall
brothershonest
townkind
hardhardworking

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice

2. List as many words as you can that will go with the given adjective (At least 3 each.) Example: sudden – sudden change, sudden shower, sudden fall.

Question 1.
List as many words as you can that will go with the given adjective (At least 3 each.) Example: sudden – sudden change, sudden shower, sudden fall
1. simple
2. odd
3. only
4. honest
5. long
Answer:
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice 2

4. Activities :

Question 1.
Imagine you are one of the three brothers. Write in short what you did with the rice.
Answer:
After the businessman left the rice with me, I waited for long for him to come back to take his possession. Alas! He showed no sign of returning. I feared that it may get spoilt and become useless. I thought and thought what I should do with the same and finally thought of a plan.

I met my friend Sohan, a farmer and offered him the sack, but on one condition. ‘He would return the same quantity after the harvest and the rest he would distribute among the poor and the needy’.

I insisted that Sohan too should take a share for his effort In this way, I made the most of precious resource I had in hand. What did I earn? Happiness that my thoughtful gesture helped bring a few smiles on the hungry faces and appreciation from my father’s friend for my act of service.

Question 2.
Find any other story of three brothers or three sisters and rewrite it in your own words.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice

Question 3.
Find out how rice is cultivated. Describe the process with the help of pictures or diagrams.
Answer:
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice 1

5. Group Work :

Question 1.
Form a group of 4 or 5. Make a ‘storyboard for the story “Three Sacks of Rice’. Arrange the story in the form of a sequence of pictures. Decide what you will show in each picture, what words/lines you will write with each picture to explain what happens in it. You can also add ‘speech balloons’ for the people in the pictures.
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice 3

 

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 10 Three Sacks of Rice Additional Important Questions and Answers

Answer the following questions:

Question 1.
What did the three brothers do for a living?
Answer:
The elder one ran a shop, the middle one was a priest and the youngest who had just finished his education, took up odd jobs to earn some money.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice

Question 2.
Write in brief about the mother in the story.
Answer:
The mother had worked hard to bring up her sons after the sudden death of their father and all her sons were fond of her.

Question 3.
What work did the friend assign to the three brothers?
Answer:
The friend gave each brother a sack of rice and requested them to look after them till he returned after a few months.

Question 4.
Why did the eldest brother sell the rice which was left with him by the businessman, their father’s friend?
Answer:
The eldest brother was worried that it would get spoilt so he sold it to his customers.

Question 5.
Why did the businessman say that the middle brother had acted wisely and kindly?
Answer:
The middle brother was worried that the rice would get spoilt, and so he distributed the rice amongst the poor in the name of the businessman who in turn blessed him for satisfying their hunger. On hearing this, the businessman said that the middle brother had acted wisely and kindly.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice

Question 6.
What confession did the youngest brother make?
Answer:
The youngest brother confessed that since the sack of rice was lying with him for a long time, he sowed it in the unused plot of land. He added that fortunately the crop had grown well and yielded twenty-five sacks of rice. He had kept five of the sacks and sold the rest.

Activity

Complete the web diagram with words / adjectives from the story describing the three brothers.
Answer:
Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice 1

Do as directed:

Question 1.
I often go to the neighbouring farm to help with the work. (Pick out the articles)
Answer:
Articles: a, the

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice

Question 2.
The crop grew well. (Pick out the verb and state its tense)
Answer:
grew – simple past tense

Read the following passage and answer the following questions:

Question 1.
Arrange the following in chronological order: (Order in which they occurred) Put the correct number in the box:

  1. The youngest son borrowed an unused plot of land. [ ]
  2. The crop grew well and yielded twenty-five sacks of rice. [ ]
  3. The sack was lying with the youngest son for a long time. [ ]
  4. Sowed the rice. [ ]

Answer:

  1. The youngest son borrowed an unused plot of land. [2]
  2. The crop grew well and yielded twenty-five sacks of rice. [4]
  3. The sack was lying with the youngest son for a long time. [1]
  4. Sowed the rice. [3]

Question 2.
Complete the table
Answer:

Singularplural
1. storystories
2. customercustomers
3. blessingblessings

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice

Question 3.
What does the extract deal with?
Answer:
The extract deals with how the middle brother and the youngest brother used the rice which the businessman had left with them.

Question 4.
How did the middle brother use the rice?
Answer:
The middle brother distributed the rice among the poor in the name of the businessman.

Question 5.
Why did the businessman refuse to take the money which was offered by the middle
brother?
Answer:
The businessman was satisfied with the blessings that he got from the poor people. So he refused to take the money which was offered by the middle brother.

Question 6.
Pick out a sentence from the passage to prove the following:
Answer:
The businessman was welcomed warmly by the youngest brother. When the friend went to visit the youngest son, he, too welcomed him with love and respect.

Question 7.
Pick out a compound word from the extract.
Answer:
Twenty-five

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice

Question 8.
Pick out two abstract nouns from the extract
Answer:
1. love
2. affection.

Question 9.
Pick out the noun form from the extract for the following words.
Answer:
laborious : labour
monetary : money

Question 10.
Fortunately, the crop grew well. State the part of speech of the underlined word.
Answer:
crop – noun

Question 11.
Here’s the money (Rewrite the sentence without contraction)
Answer:
Here is the money.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice

Question 12.
Why do you think a wide smile spread on the friend’s face?
Answer:
The friend was impressed by the youngest brother’s wise act. He had proved himself to be not only hard working but also wise and foresighted. These qualities were suitable to become a good husband to the friend’s daughter and also to handle his business well. So a wide smile spread on the friend’s face.

Three Sacks of Rice Summary in English

Summary :

‘Three Sacks of Rice’ is a thought provoking story of three brothers – All three of them were honest, kind and hardworking. They were fond of their mother, a widow who worked hard to bring up the three of them. The elder one ran a shop, the middle one was a priest while the youngest who had just finished his education had started taking up odd jobs to earn money and learn a trade.

One day, their father’s friend visited them as he was on the lookout for a son-in-law. He wanted someone who would not only be a good husband to his daughter but also handle his business well. He liked all the three brothers but wanted to choose the best for his daughter.

He discussed a plan with their mother who readily agreed. As a part of the plan, the friend went to each of the three brothers and gave them a sack of rice to be looked after, till he returned a few months later. Nearly after an year, he came back and visited each one of them to collect the sack of rice.

He learnt that all the three brothers had used the bag of rice to the best of their abilities. But he found the youngest to be the wisest and foresighted. Thus his mission of searching a son-in-law was fulfilled.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 10 Three Sacks of Rice

Meanings :

  1. clever (adj) – one who is quick at learning and understanding
  2. honest (adj) – truthful or trustworthy
  3. priest (n) – one who is authorized to perform certain religious rites
  4. fond (v) – liking someone
  5. sudden (adj) – quick
  6. prosperous (adj) – financially successful.
  7. business (n) – trading activities
  8. son-in-law (n) – daughter’s husband
  9. permit (v) – allow
  10. plan(n) – a proposal to achieve something
  11. necessary (adj) – important (here)
  12. eldest (adj) – oldest
  13. spoilt (adj) – unfit for eating
  14. customers (n) – those who buy goods and services
  15. greeted (v) – address someone politely on meeting
  16. joy (n) – something causing delight
  17. affection (n) – love
  18. hunger (n) – lack of food
  19. permission (n): consent
  20. wise (adj) : sensible person with knowledge, experience and sound judgement
  21. kind (adj) : gentle
  22. respect (V) : regard for others
  23. neighbouring (adj) : situated nearby
  24. fortunately (adv): luckily
  25. share (n): a part given to a person out of something
  26. labour (n): hard work

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

English Balbharati Std 5 Digest Chapter 5 The Twelve Months Textbook Questions and Answers

1. Find the meaning of the following words.

Question 1.
Find the meaning of the following words.
1. adorning
2. rated
3. abused
4. starlets
5. delicious
Answer:
1. adorning – decorating.
The Christmas tree was adorned with bells bows, stars and ribbons.

2. rated – scolded
Mother rated me for breaking the window.

3. abused – treated with cruelty
The Britishers abused the Indians during our freedom struggle.

4. starlets – flowers in the shape of stars.
The garden was filled with blue starlets

5. delicious – very tasty
Indian cuisine (cooking) is very delicious.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

2. Read the words. Write the words that combine to make each of them.

Question 1.
Read the words. Write the words that combine to make each of them.

  1. stepmother
  2. footprint
  3. snowwhite
  4. springtime
  5. gentle-hearted
  6. anywhere

Answer:

  1. stepmother = step + mother
  2. footprint = foot + print
  3. snowwhite = snow + white
  4. springtime spring + time
  5. gentle-hearted = gentle + hearted
  6. anywhere = any + where

Now write other meaningful words that begin/end with –
the first word in each
the second word in each.

3. Answer the following questions.

Question 1.
Why did Marouckla’s stepmother hate her ?
Answer:
Marouckla’s stepmother hated her because she was prettier than her own daughter Holena.

Question 2.
In what season does the story take place ?
Answer:
The story takes place in the winter season.

Question 3.
Does Marouckla get any of the things she brings ?
Answer:
No, Marouckla did not get any of the things she brought. Her wicked stepmother and stepsister enjoyed them all by themselves.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Question 4.
Why do Holena and her mother go out in the snow themselves ?
Answer:
Holena and her mother went out in the snow themselves because they wanted more apples and they felt that Marouckla would eat up all the apples if they sent her to get them.

Question 5.
Why is Great January annoyed with Holena and her mother ?
Does he help them?
Answer:
Holena and her mother reached where the big fire was burning and the twelve months were sitting. They stepped up to the fire and stretched out their hands to warm them, without asking permission or speaking a polite word, instead they were very rude to them. This annoyed Great January. He did not help them, instead he swung the club over his head which made the snow fall thick and an icy wind began to blow because of which Holena and her mother were lost in it forever.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

4. Describe the following with the help of the story.

Question 1.
Describe the following with the help of the story.
Springtime
Summer
Winter
Answer:
1. Springtime :
Answer:
During springtime which begins in March, the snow begins to melt, the trees begin to bud with fresh flowers. The frozen ground once again is covered with grass. Colourful flowers are seen. The temperature is warmer and it seems as if the earth has come back to life.
The season comes after winter.

2. Summer:
Answer:
During summer the temperature is very hot. It is hottest in June. The ground is covered with grass. The trees are covered with leaves and flowers. The birds and animals are very happy. We can hear the singing of birds. The forests are filled with all kinds of coloured flowers. Life seems wonderful.

3. Winter time:
Answer:
The coldest month is January. Snow falls thick covering the ground with deep snow. It becomes difficult for man to move outside the house. There are no flowers or fruits on the trees. Icy winds blow making one sit in front of the fire for warmth.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

5. Group Work

Question 1.
Form groups of 3. Read aloud the conversations in the story, each group presenting one piece of conversation.

Question 2.
Form groups of 5. Find at least two fairy tales/folk tales each and share them with other members in your group. Make a collection of 10 different stories in each group.

6. Language Study (See pages 84 – 88.)
Note the words that are highlighted.
Marouckla ran to the top of the mountain where the big fire was burning. The highlighted words are all nouns. Find 5 other nouns from the story.

7. Activity

Hold a story-telling competition in which each one narrates a folk-tale or fairy-tale.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

English Balbharati Std 5 Answers Chapter 5 The Twelve Months Additional Important Questions and Answers

Answer the following:

Question 1.
Where did the mother live with her two daughters?
Answer:
The mother lived in a faraway country with her two daughters.

Question 2.
What did Marouckla not know?
Answer:
Marouckla did not know how beautiful she was.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Question 3.
How did Marouckla spend her time?
Answer:
Marouckla spent her time doing all the housework, tidying up the cottage, cooking, washing, spinning, weaving and sewing.

Question 4.
How did Holena spend her time?
Answer:
Holena spent her time adorning herself and lazing about.

Question 5.
What did the mother and Holena decide to do with Marouckla?
Answer:
The mother and Holena decided to throw her out in the freezing cold to get rid of her.

Question 6.
What did Marouckla see when she reached the top of a mountain?
Answer:
When Marouckla reached the top of the mountain, she saw a big fire burning and twelve men sitting around it.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Question 9.
Describe the men Marouckla saw.
Answer:
Marouckla saw that three of them had snow white beard, three of them were not so old, and three were still younger. The three youngest men were the handsomest of them all.

Question 10.
Who were these twelve men?
Answer:
These twelve men were actually the twelve months.

Question 11.
Describe Great January.
Answer:
Great January sat highest of all, his hair and beard were as white as snow and he had a club in his hand.

Question 12.
Why was it not possible to get violets?
Answer:
It was not possible to get violets, because it was January and everything was covered with snow.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Question 13.
What would Holena and her mother do if Marouckla did not bring the violets?
Answer:
If Marouckla did not bring the violets, her sister and mother would kill her.

Question 14.
How did the violets look when they began to bloom?
Answer:
When the violets began to bloom they looked as though a blue cloth had been spread out on the ground.

Question 15.
When do we get strawberries in plenty?
Answer:
We get strawberries in plenty in the summer season.

Question 16.
How did the ripened strawberries look like?
Answer:
The ripened strawberries looked as though a red carpet had been spread on the ground.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Question 17.
What did Holena order Marouckla to get on the third day?
Answer:
Holena ordered Marouckla to go into the forest and get some red apples on the third day.

Question 18.
When do we get apples in plenty?
Answer:
We get apples in plenty in the autumn season.

Question 19.
How did Holena describe the apple to her mother?
Answer:
Holena told her mother that the apple was so delicious and she had never tasted anything so nice all her life.

Question 20.
What did Holena and her mother wrap themselves with, when they went out to get the apples?
Answer:
Holena and her mother wrapped themselves in fur coats and shawls before they went out into the forest.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Activities

Let us describe the following seasons.

Question 1.
Autumn time:
Answer:
The month of September sees faded and dry leaves fall on the ground. This happens because of the blowing of cold wind. This season comes before winter. It is also known as the ‘season of fall’ because we have trees shedding off their leaves. We get pumpkin and apples in plenty in this season.

Question 2.
Can you name some more fairy tales you have read or heard?
Answer:
Cindrella, Snow-white and the Seven Dwarfs, The Woodcutter and the Fairy, Snow-white and Rose-Red, Red Riding Hood, Beast and the Beauty, Hansel and Gretel, Goldilocks and the Three Bears, the sleeping Beauty, Rapunzel, etc.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Language Study

Question 1.
Find the meanings of the following words and frame sentences of your own:
Answer:
1. wrapped – covered
I wrapped the gift with a glitter paper.

2. bade – commanded
Mother bade us to complete our studies before going to play.

3. club – a heavy stick
The Stone Age man used clubs as weapons before they invented metal weapons. cross-angry My teacher was cross with me for not completing my work on time.

4. terror – fright, fear
The terrorist attack created terror in the minds of little children.

Question 3.
Write the words that combine to make each of the following
Answer:

  • stepdaughter = step + daughter
  • without = with + out
  • faraway = far + away
  • housework = house + work
  • joyfully = joy + fully

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Question 4.
Look at the underlined words in the sentence.
Answer:
e.g. Marouckla ran to the top of the mountain where the big fire was burning. These underlined words are known as nouns.

Question 5.
Pick out the nouns in the sentence. Write whether they are common or Proper nouns.

  1. There are mangoes on the tree.
  2. Sita is a clever girl.
  3. India is a democratic country.
  4. The flowers in the garden are beautiful.
  5. Ants are industrious creatures.

Answer:

  1. mangoes, tree – Common noun
  2. Sita – Proper noun, girl – Common noun
  3. India – Proper noun, country – Common noun
  4. flowers, garden – Common noun
  5. ants, creatures – Common noun

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Do as directed

Question 1.

  1. The fisherman caught a lot of fish. (Pick out the compound word)
  2. I am looking for red apples. (Pick out the helping verb and the main verb)
  3. It looked as though a red carpet had been spread. (Pick qut the adjective)
  4. The stepmother caught hold of Marouckla. (Pick out the verb and state its tense)
  5. I am looking for strawberries. (Pick out the phrase from the sentence)
  6. The ………………witch was put to death. (Fill with an adjective)
  7. Give words related to season.
  8. ………..child ran for ……………….. hour to maintain his record. (Fill in with articles)
  9. They ………. happy about the result. (Fill in with the correct form of the verb – was/am/were)
  10. Her.. ………… pleased the people. (Fill in with a noun)

Answer:

  1. isherman
  2. am – helping verb, looking – main verb
  3. red – adjective
  4. caught – past tense
  5. looking for-phrase
  6. wicked
  7. weather, climate, rainy, summer, winter
  8. The, an
  9. were
  10. kindness / gentleness/smartness / cleverness

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Question 2.
Give the antonyms of:

  1. hated
  2. beautiful
  3. impossible
  4. deep
  5. youngest
  6. silent
  7. everything
  8. covered
  9. quickly
  10. joyfully
  11. filled
  12. obeyed
  13. harshly
  14. agreed
  15. wrapped

Answer:

  1. oved
  2. ugly
  3. possible
  4. shallow
  5. oldest, eldest
  6. noisy
  7. nothing
  8. uncovered
  9. slowly
  10. sadly
  11. emptied
  12. disobeyed
  13. politely
  14. disagreed
  15. unwrapped

Question 3.
Pick out some nouns from the story and write whether they are common nouns or proper nouns.
Answer:
1. Proper noun – Holena, January
2. Common noun – country, forest, snow, footprint, months

Reading Skills, Vocabulary and Grammar

Read the following passage and answer the questions given below:

Question 1.
Who lived in a faraway country?
Answer:
A mother and her two daughters lived in a faraway country.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Question 2.
What were the names of the daughters?
Answer:
The names of the daughters were Holena and Marouckla

Question 3.
Who was prettier of the two daughters?
Answer:
Marouckla was prettier of the two daughters.

Question 4.
What kind of a girl was Marouckla?
Answer:
Marouckla was a gentle-hearted girl

Question 5.
Why was mother always cross with Marouckla?
Answer:
Mother was always cross with Marouckla because she was her stepdaughter and was prettier than the own daughter.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Question 6.
One was her own child and one was her stepdaughter. (Pick out the nouns from the sentence)
Answer:
Nouns – child, stepdaughter

Question 7.
Mother was always cross with her. (Separate the subject and predicate)
Answer:
Subject – Mother
Predicate – was always cross with her.

Question 8.
How would you react if someone behaved rudely with you?
Answer:
If someone behaved rudely with me I would try to find out the reason for such rudeness. If I am at fault, I will try to correct myself. If I am not at fault, I will make the person realize that he/she is behaving rude with me for no fault of mine. I will also let him/her know that being rude is not good at all.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Writing Skills :

Question 1.
Write on the season you like the most.
Answer:
The Season I like the most. There are three seasons in India. We have the winter season, summer season and the rainy season.. I like all these seasons but the season I like the most is the rainy season.

I like the fragrance of the wet mud when it first rains. I love to walk in the rain allowing the drops to fall on my palms. Everywhere there is greenery. The plants and leaves look clean and green. The roads also look very clean.

I love to stand at my window on a rainy day and watch the rain. I love it more because mummy makes hot crispy snacks which I enjoy eating while looking out at the rain.

There are times when it rains so heavily that the school remains closed. During such days I enjoy making paper-boats and merrily watch as it moves smoothly on the water. All these things which I can do make this season the best season for me.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

The Twelve Months Summary in English

Summary :

The story The Twelve Months’ is a Russian tale. The story brings out an easy way of remembering the months, the seasons of the year, the climate, weather and vegetation related to the seasons.

The story revolves around a mother with two daughters, one her own named Holena and the other her stepdaughter named Marouckla who is a kind-hearted, hard working and beautiful. The mother makes her work throughout the day which she does happily.

The mother and her daughter are very much jealous of Marouckla’s beauty and they want her out of their lives. She is threatened and sent out in the freezing cold to get fruits and flowers which do not grow in winter.

She is lucky to meet twelve men who are actually the twelve months. They help her out every time she is in trouble and eventually put an end to the wicked mother and daughter. The story ends with Marouckla living a happy life. The story also highlights that good always triumphs over evil.

Maharashtra Board Class 5 English Solutions Chapter 5 The Twelve Months

Meanings :

  1. faraway (adj) – distant
  2. stepdaughter (n) – a daughter of one’s husband or wife by previous marriage
  3. gentle-hearted (adj) – kind-hearted
  4. cross (adj) – very angry
  5. adorning (u) – decorating
  6. abused (v) – to treat with cruelty
  7. rated (w) – scolded
  8. envied (o) – jealous
  9. slammed (v) – to shut with force, making a loud sound
  10. torture (o) – to inflict pain
  11. club (n) – a heavy stick used as a weapon
  12. terror (n) – fright, fear
  13. blazed (v) – to shine
  14. scampered (o) – a quick, light run
  15. merrily (adv) – happily
  16. sulkily (adu) – to express anger by remaining silent
  17. snatched (u) – to pull out something without permission
  18. bade (v) – commanded
  19. starlets (n) – white flowers
  20. starry (adj) – looking like stars
  21. blossom (n) – a flower which would turn into a fruit
  22. delicious (adj) – very tasty
  23. ragged (adj) – dressed in rags.
  24. wretch (n) – an unpleasant, annoying person
  25. wrapped (o) – completely covered
  26. inherited (v) – to receive property legally

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 12 सपूत

Balbharti Maharashtra State Board Class 5 Hindi Solutions Sulabhbharati Chapter 12 सपूत Notes, Textbook Exercise Important Questions and Answers.

Maharashtra State Board Class 5 Hindi Sulabhbharati Solutions Chapter 12 सपूत

5th Standard Hindi Digest Chapter 12 सपूत Textbook Questions and Answers

प्रश्न 1.
तीनों स्त्रियों ने अपने-अपने बेटे की कौन-सी विशेषताएं बताईं ?

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 12 सपूत

प्रश्न 2.
अच्छे लड़के/ अच्छी लड़की में कौन-कौन-से गुण होने चाहिए, आपस में चर्चा करो ।

Hindi Sulabhbharati Class 5 Solutions Chapter 12 सपूत Additional Important Questions and Answers

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर दीजिए:

प्रश्न 1.
घर के किन कामों में आप अपनी माँ की मदद करते
उत्तर:
घर को साफ-सुथरा एवं व्यवस्थित रखने में, बाज़ार से चीजें लाने में हम अपनी माँ की मदद करते हैं।

प्रश्न 2.
‘सपूत’ शब्द का अर्थ क्या है?
उत्तर:
सपूत का अर्थ है – ऐसा पुत्र, जिसमें सभी अच्छे गुण हों।

प्रश्न 3.
आपकी कक्षा को साफ-सुथरा रखने की ज़िम्मेदारी किसकी है?
उत्तर:
कक्षा को साफ-सुथरा रखने की ज़िम्मेदारी सभी छात्रों की है।

प्रश्न 4.
नियमित रूप से झाडू कहाँ लगायी जाती थी?
उत्तर:
नियमित रूप से झाडू फुलेरा नामक आदर्श गाँव में लगाई जाती थी।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 12 सपूत

प्रश्न 5.
गाँव में किसलिए आवश्यक सावधानियाँ बरती जाती थीं?
उत्तर:
गाँव में कुएँ का पानी निर्मल रखने के लिए आवश्यक सावधानियाँ बरती जाती थीं।

प्रश्न 6.
पनघट कैसा था?
उत्तर:
पनघट स्वच्छ और सुसज्जित था।

प्रश्न 7.
किसकी सफाई रोज़ की जाती थी?
उत्तर:
नालियों की सफाई रोज़ की जाती थी।

प्रश्न 8.
परिसर में बड़ी संख्या में क्या थे?
उत्तर:
परिसर में बड़ी संख्या में पेड़-पौधे थे।

प्रश्न 9.
पनघट पर स्त्रियाँ क्या कर रही थीं?
उत्तर:
पनघट पर स्त्रियाँ पानी भर रही थीं।

प्रश्न 10.
पहली स्त्री ने अपने पुत्र के बारे में क्या कहा?
उत्तर:
पहली स्त्री बोली, “बहन! मेरा सपूत बड़ा विद्वान है!”

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 12 सपूत

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर एक वाक्य में लिखिए:

प्रश्न 1.
पनघट पर स्त्रियाँ किसका बखान कर रही थीं?
उत्तर:
पनघट पर स्त्रियाँ अपने-अपने लाड़ले के गुणों का बखान कर रही थीं।

प्रश्न 2.
पहली स्त्री के पुत्र की धूम क्यों मची थी?
उत्तर:
पहली स्त्री का पुत्र शहर से पढ़कर आया था, इसलिए चारों तरफ उसकी धूम मची थी।

प्रश्न 3.
पहली स्त्री का पुत्र क्या कर लेता था?
उत्तर:
पहली स्त्री का पुत्र बड़े – बड़े ग्रंथ पढ़ लेता था। आकाश के तारों को देखकर उनका नाम बता देता था।

प्रश्न 4.
पहली स्त्री का पुत्र कहाँ जा रहा था?
उत्तरः
पहली स्त्री का पुत्र व्याख्यान देने जा रहा था।

प्रश्न 5.
दूसरी स्त्री का पहलवान पुत्र किस तरह झूम रहा था?
उत्तर:
दूसरी स्त्री का पहलवान पुत्र मतवाले हाथी की तरह झूम रहा था।

प्रश्न 6.
ज्ञान किसके बिना अधूरा है?
उत्तर:
कर्तव्य और सेवा के बिना ज्ञान एवं बल अधूरे हैं।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 12 सपूत

प्रश्न 7.
कौन-सी स्त्री का बेटा सपूत कहा जा सकता है? क्यों?
उत्तर:
तीसरी स्त्री का बेटा सपूत है, क्योंकि जो माता-पिता की सेवा करे; वही सच्चा सपूत है।

प्रश्न 8.
तीसरी स्त्री का पुत्र कैसा था?
उत्तर:
तीसरी स्त्री का पुत्र सीधे – सादे स्वभाव का साधारण किसान था।

प्रश्न 9.
तीसरी स्त्री का पुत्र शाम को क्या करता था?
उत्तर:
तीसरी स्त्री का पुत्र शाम को घर का काम करता था।

प्रश्न 10.
तीसरी स्त्री का पुत्र कहाँ गया था?
उत्तरः
तीसरी स्त्री का पुत्र मेला देखने गया था।

किसने किससे कहा?

प्रश्न 1.
“व्याख्यान देने जा रहा हूँ। भोजन वहीं करूँगा।”
उत्तर:
पहली स्त्री के पुत्र ने अपनी माँ से कहा।

प्रश्न 2.
“पानी लेकर जल्दी घर पहुँचना, मुझे ज़ोरों की भूख लगी है।”
उत्तर:
दूसरी स्त्री के पुत्र ने अपनी माँ से कहा।

प्रश्न 3.
“तुम क्यों पानी भरने चली आईं? मैं तो आ ही रहा था।”
उत्तरः
तीसरी स्त्री के पुत्र ने अपनी माँ से कहा।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 12 सपूत

प्रश्न 4.
“मेरा सपूत बड़ा विद्वान है।”
उत्तर:
पहली स्त्री ने बाकी दोनों स्त्रियों से कहा।

निम्नलिखित प्रश्नों के उत्तर एक शब्द में लिखिए:

प्रश्न 1.
आदर्श गाँव का नाम क्या था?
उत्तर:
फुलेरा।

प्रश्न 2.
गाँव में हर तरफ क्या थी?
उत्तर:
स्वच्छता।

प्रश्न 3.
घर-आँगन क्या करके सुंदर रखा जाता था?
उत्तर:
लिपाई – पुताई।

प्रश्न 4.
पहलवान पुत्र रोज़ कितने दंड – बैठक लगाता है?
उत्तर:
पाँच सौ।

प्रश्न 5.
दोनों स्त्रियों ने चुप रहनेवाली स्त्री के पुत्र को क्या कहा?
उत्तर:
कपूत।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 12 सपूत

प्रश्न 6.
तीसरी स्त्री का पुत्र दिन भर कहाँ जुता रहता था?
उत्तर:
खेत में।

प्रश्न 7.
तीसरी स्त्री का पुत्र शाम को कहाँ का काम करता था?
उत्तर:
घर का।

प्रश्न 8.
तीनों स्त्रियाँ सिर पर क्या रखकर चली गईं?
उत्तर:
घड़ा।

प्रश्न 9.
तीनों स्त्रियाँ कितने कदम चली थीं कि उन्हें पहली स्त्री का पुत्र दिखाई पड़ा?
उत्तर:
दो – चार।

प्रश्न 10.
तीसरी स्त्री का पुत्र कैसा था?
उत्तर:
सीधा – सादा।

प्रश्न 11.
शब्द चुनकर खाली जगह भरिए:

  1. ……………. रोज़ साफ की जाती थीं।
  2. दूसरी ने ……………. में झट से कहा।
  3. वह मेरा ……………. है।
  4. मेरा लाल मेरे लिए बहुत …………… है।
  5. इसलिए मुझे ……………. भरने आना पड़ा।
  6. ……….. वहीं करूंगा।
  7. दूसरी स्त्री का ……………. पुत्र आता हुआ दिखा।
  8. दोनों स्त्रियों का सिर …………… से झुक गया।

उत्तरः

  1. नालियाँ
  2. जोश
  3. सपूत
  4. अच्छा
  5. पानी
  6. भोजन
  7. पहलवान
  8. संकोच

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 12 सपूत

व्याकरण:

प्रश्न 1.
निम्नलिखित शब्दों के विलोम शब्द लिखिए:

  1. पुराना
  2. स्वच्छता
  3. नियमित
  4. सावधानी
  5. सपूत
  6. ज्ञान
  7. निर्मल
  8. गुण
  9. देश
  10. प्रसिद्ध
  11. सुंदर
  12. साधारण
  13. तेज़
  14. सफाई
  15. आवश्यक

उत्तर:

  1. नया
  2. अस्वच्छता
  3. अनियमित
  4. लापरवाही
  5. कपूत
  6. अज्ञान
  7. मलिन
  8. अवगुण
  9. विदेश
  10. अप्रसिद्ध
  11. कुरूप
  12. असाधारण
  13. धीमा
  14. गंदगी
  15. अनावश्यक

प्रश्न 2.
निम्नलिखित शब्दों के पर्यायवाची लिखिए:

  1. बखान
  2. सुबह
  3. पुत्र
  4. निर्मल
  5. उत्साह
  6. अवगुण
  7. घर
  8. दिन
  9. धरती
  10. पानी
  11. प्रेम

उत्तर:

  1. प्रशंसा, तारीफ
  2. प्रातः, सवेरा
  3. बेटा, लाल
  4. साफ, स्वच्छ
  5. जोश, आनंद
  6. दोष, कमी
  7. गृह, निवास
  8. दिवस, वार
  9. धरा, भू
  10. जल, नीर
  11. प्यार, स्नेह

प्रश्न 3.
मुहावरा’ एक ऐसा शब्द समूह है, जो साधारण अर्थ की बजाय विशेष अर्थ देता है। जैसे –
उत्तर:

  1. धूम मचाना अर्थात चारों ओर चर्चा होना।
  2. चारों खाने चित होना अर्थात पूरी तरह हार जाना।
  3. अक्ल पर पत्थर पड़ना अर्थात पूरी तरह बेअक्ली से काम लेना।
  4. उल्लू बनाना अर्थात मूर्ख बनाना।
  5. घोड़े बेचकर सोना अर्थात निश्चिंत होकर सोना।
  6. दुम दबाकर भागना अर्थात डरकर भागना।
  7. दिन – रात एक करना अर्थात कड़ा परिश्रम करना।

सपूत Summary in Hindi

कहानी का सारांश:

प्रस्तुत कहानी द्वारा अच्छे पुत्र के गुणों के बारे में बताया गया है। अच्छा पुत्र माँ-बाप की सेवा करता है। उनका सहारा बनता है। वह सच्चा सपूत कहलाता है।

Maharashtra Board Class 5 Hindi Solutions Chapter 12 सपूत

शब्दार्थ:

  1. नियमित – रोज़ (regular)
  2. परिसर – अहाता (compound)
  3. मैदान – (ground)
  4. निर्मल – शुद्ध (pure)
  5. सावधानी – सतर्कता (care)
  6. बखान – वर्णन (characterization)
  7. धूम मचाना- प्रसिद्धि (fame)
  8. बली – बलवान (well built)
  9. मुकाबला – स्पर्धा, प्रतियोगिता (competition)
  10. कपूत – दुर्गुणी पुत्र (unworthy son)
  11. पछाड़ना – हरा देना, पीछे छोड़ना (to defeat)
  12. चारों खाने चित्त होना – पराजित होना (defeat)
  13. आदर्श – अच्छा (ideal)
  14. स्वच्छता – सफाई (cleanliness)
  15. लिपाई – पुताई – घर में रंग लगवाना (paint)
  16. संकोच – शर्म (shyness, hesitation)