Processing math: 100%

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3

Balbharti 12th Maharashtra State Board Maths Solutions Book Pdf Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 Questions and Answers.

Maharashtra State Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3

I) Select the correct option from the given alternatives.
Question 1.
The principal of solutions equation sinθ = \frac{-1}{2} are ________.
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 1
Solution:
(b) \frac{7 \pi}{6}, \frac{11 \pi}{6}

Question 2.
The principal solution of equation cot θ = \sqrt {3} ___________.
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 2
Solution:
(a) \frac{\pi}{6}, \frac{7 \pi}{6}

Question 3.
The general solution of sec x = \sqrt {2} is __________.
(a) 2nπ ± \frac{\pi}{4}, n ∈ Z
(b) 2nπ ± \frac{\pi}{2}, n ∈ Z
(c) nπ ± \frac{\pi}{2}, n ∈ Z
(d) 2nπ ± \frac{\pi}{3}, n ∈ Z
Solution:
(a) 2nπ ± \frac{\pi}{4}, n ∈ Z

Question 4.
If cos pθ = cosqθ, p ≠ q rhen ________.
(a) θ = \frac{2 n \pi}{p \pm q}
(b) θ = 2nπ
(c) θ = 2nπ ± p
(d) nπ ± q
Solution:
(a) θ = \frac{2 n \pi}{p \pm q}

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 5.
If polar co-ordinates of a point are \left(2, \frac{\pi}{4}\right) then its cartesian co-ordinates are ______.
(a) (2, \sqrt {2} )
(b) (\sqrt {2}, 2)
(c) (2, 2)
(d) (\sqrt {2} , \sqrt {2})
Solution:
(d) (\sqrt {2} , \sqrt {2})

Question 6.
If \sqrt {3} cosx – sin x = 1, then general value of x is _________.
(a) 2nπ ± \frac{\pi}{3}
(b) 2nπ ± \frac{\pi}{6}
(c) 2nπ ± \frac{\pi}{3}-\frac{\pi}{6}
(d) nπ + (-1)n\frac{\pi}{3}
Solution:
(c) 2nπ ± \frac{\pi}{3}-\frac{\pi}{6}

Question 7.
In ∆ABC if ∠A = 45°, ∠B = 60° then the ratio of its sides are _________.
(a) 2 : \frac{\pi}{2} : \frac{\pi}{3} + 1
(b) \frac{\pi}{2} : 2 : \frac{\pi}{3} + 1
(c) 2 \frac{\pi}{2} : \frac{\pi}{2} : \frac{\pi}{3}
(d) 2 : 2 \frac{\pi}{2} : \frac{\pi}{3} + 1
Solution:
(a) 2 : \frac{\pi}{2} : \frac{\pi}{3} + 1

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 8.
In ∆ABC, if c2 + a2 – b2 = ac, then ∠B = __________.
(a) \frac{\pi}{4}
(b) \frac{\pi}{3}
(c) \frac{\pi}{2}
(d) \frac{\pi}{6}
Solution:
(b) \frac{\pi}{3}

Question 9.
In ABC, ac cos B – bc cos A = ____________.
(a) a2 – b2
(b) b2 – c2
(c) c2 – a2
(d) a2 – b2 – c2
Solution:
(a) a2 – b2

Question 10.
If in a triangle, the are in A.P. and b : c = \sqrt {3} : \sqrt {2} then A is equal to __________.
(a) 30°
(b) 60°
(c) 75°
(d) 45°
Solution:
(c) 75°

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 11.
cos-1\left(\cos \frac{7 \pi}{6}\right) = ________.
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 3

Question 12.
The value of cot (tan-1 2x + cot-1 2x) is __________.
(a) 0
(b) 2x
(c) π + 2x
(d) π – 2x
Solution:
(a) 0

Question 13.
The principal value of sin-1\left(-\frac{\sqrt{3}}{2}\right) is ____________.
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 4
Solution:
(d) -\frac{\pi}{3}

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 14.
If sin-1\frac{4}{5} + cos-1\frac{,12}{13} = sin-1 ∝, then ∝ = _____________.
(a) \frac{63}{65}
(b) \frac{62}{65}
(c) \frac{61}{65}
(d) \frac{60}{65}
Solution:
(a) \frac{63}{65}

Question 15.
If tan-1(2x) + tan-1(3x) = \frac{\pi}{4}, then x = ________.
(a) -1
(b) \frac{1}{6}
(c) \frac{2}{6}
(d) \frac{3}{2}
Solution:
(b) \frac{1}{6}

Question 16.
2 tan-1\frac{1}{3} + tan-1\frac{1}{7} = ______.
(a) tan-1\frac{4}{5}
(b) \frac{\pi}{2}
(c) 1
(d) \frac{\pi}{4}
Solution:
(d) \frac{\pi}{4}

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 17.
tan (2 tan-1\left(\frac{1}{5}\right)-\frac{\pi}{4}) = ______.
(a) \frac{17}{7}
(b) -\frac{17}{7}
(c) \frac{7}{17}
(d) -\frac{7}{17}
Solution:
(d) -\frac{7}{17}
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 5

Question 18.
The principal value branch of sec-1 x is __________.
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 6
Solution:
(b) [0, π] – {\frac{\pi}{2}}

Question 19.
cos[tan-1\frac{1}{3} + tan-1\frac{1}{2}] = ________.
(a) \frac{1}{\sqrt{2}}
(b) \frac{\sqrt{3}}{2}
(c) \frac{1}{2}
(d) \frac{\pi}{4}
Solution:
(a) \frac{1}{\sqrt{2}}

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 20.
If tan θ + tan 2θ + tan 3θ = tan θ∙tan 2θ∙tan 3θ, then the general value of the θ is _______.
(a) nπ
(b) \frac{n \pi}{6}
(c) nπ ± \frac{n \pi}{4}
(d) \frac{n \pi}{2}
Solution:
(b) \frac{n \pi}{6}
[Hint: tan(A + B + C) = \frac{\tan A+\tan B+\tan C-\tan A \cdot \tan B \cdot \tan C}{1-\tan A \cdot \tan B-\tan B \cdot \tan C-\tan C \cdot \tan A}
Since , tan θ + tan 2θ + tan 3θ = tan θ ∙ tan 2θ ∙ tan 3θ,
we get, tan (θ + 2θ + 3θ) = θ
∴ tan6θ = 0
∴ 6θ = nπ, θ = \frac{n \pi}{6}.]

Question 21.
If any ∆ABC, if a cos B = b cos A, then the triangle is ________.
(a) Equilateral triangle
(b) Isosceles triangle
(c) Scalene
(d) Right angled
Solution:
(b) Isosceles triangle

II: Solve the following
Question 1.
Find the principal solutions of the following equations :
(i) sin2θ = -\frac{1}{2}
Solution:
sin2θ = -\frac{1}{2}
Since, θ ∈ (0, 2π), 2∈ ∈ (0, 4π)
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 7

(ii) tan3θ = -1
Solution:
Since, θ ∈ (0, 2π), 3∈ ∈ (0, 6π)
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 8
… [∵ tan(π – θ) = tan(2π – θ) = tan(3π – θ)
= tan (4π – θ) = tan (5π – θ) = tan (6π – θ) = -tan θ]
∴ tan3θ = tan\frac{3 \pi}{4} = tan\frac{7 \pi}{4} = tan\frac{11 \pi}{4} = tan\frac{15 \pi}{4}
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 9

(iii) cotθ = 0
Solution:
cotθ = 0
Since θ ∈ (0, 2π),
cotθ = 0 = cot \frac{\pi}{2} = cot (π + \frac{\pi}{2} …[∵ cos(π + θ) = cotθ]
∴ cotθ = cot\frac{\pi}{2} = cot\frac{3 \pi}{2}
∴ θ = \frac{\pi}{2} or θ = \frac{3 \pi}{2}
Hence, the required principal solutions are \left\{\frac{\pi}{2}, \frac{3 \pi}{2}\right\}

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 2.
Find the principal solutions of the following equations :
(i) sin2θ = -\frac{1}{\sqrt{2}}
Solution:

(ii) tan5θ = -1
Solution:

(iii) cot2θ = 0
Solution:

Question 3.
Which of the following equations have no solutions ?
(i) cos 2θ = \frac{1}{3}
Solution:
cos 2θ = \frac{1}{3}
Since \frac{1}{3} ≤ cosθ ≤ 1 for any θ
cos2θ = \frac{1}{3} has solution

(ii) cos2 θ = -1
Solution:
cos2θ = -1
This is not possible because cos2θ ≥ 0 for any θ.
∴ cos2θ = -1 does not have any solution.

(iii) 2 sinθ = 3
Solution:
2 sin θ = 3 ∴ sin θ = \frac{3}{2}
This is not possible because -1 ≤ sin θ ≤ 1 for any θ.
∴ 2 sin θ = 3 does not have any solution.

(iv) 3 sin θ = 5
Solution:
3 sin θ = 5
∴ sin θ = \frac{5}{3}
This is not possible because -1 ≤ sin θ ≤ 1 for any θ.
∴ 3 sin θ = 5 does not have any solution.

Question 4.
Find the general solutions of the following equations :
(i) tanθ = -\sqrt {x}
Solution:
The general solution of tan θ = tan ∝ is
θ = nπ + ∝, n ∈ Z.
Now, tanθ = -\sqrt {x}
∴ tanθ = tan\frac{\pi}{3} …[∵ tan\frac{\pi}{3} = \sqrt {3}]
∴ tanθ = tan\left(\pi-\frac{\pi}{3}\right) …[∵ tan(π – θ) = -tanθ]
∴ tanθ = tan\frac{2 \pi}{3}
∴ the required general solution is
θ = nπ + \frac{2 \pi}{3}, n ∈ Z.

(ii) tan2θ = 3
Solution:
The general solution of tan2θ = tan2∝ is
θ = nπ ± ∝, n ∈ Z.
Now, tan2θ = 3 = (\sqrt {x})2
∴ tan2θ = (tan\frac{\pi}{3})2 …[∵ tan\frac{\pi}{3} = \sqrt {3}]
∴ tan2θ = tan2\frac{\pi}{3}
∴ the required general solution is
θ = nπ ± \frac{\pi}{3}, n ∈ Z.

(iii) sin θ – cosθ = 1
Solution:
∴ cosθ – sin θ = -1
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 72
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 73

(iv) sin2θ – cos2θ = 1
Solution:
sin2θ – cos2θ = 1
∴ cos2θ – sin2θ = -1
∴ cos2θ = cosπ …(1)
The general solution of cos θ = cos ∝ is
θ = 2nπ ± ∝, n ∈ Z
∴ the general solution of (1) is given by
2θ = 2nπ ± π, n ∈ Z
∴ θ = nπ ± \frac{\pi}{2}, n ∈ Z

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 5.
In ∆ABC prove that cos \left(\frac{A-B}{2}\right)=\left(\frac{a+b}{c}\right) sin \frac{C}{2}
Solution:
By the sine rule,
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 12
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 17

Question 6.
With usual notations prove that \frac{\sin (A-B)}{\sin (A+B)}=\frac{a^{2}-b^{2}}{c^{2}}.
Solution:
By the sine rule,
\frac{a}{\sin \mathrm{A}} = \frac{b}{\sin \mathrm{B}} = \frac{c}{\sin \mathrm{C}} = k
∴ a = ksinA, b = ksinB, c = ksinC
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 14

Question 7.
In ∆ABC prove that (a – b)2 2cos2\frac{\mathrm{C}}{2} + (a + b)2 sin2\frac{\mathrm{C}}{2} = c2.
Solution:
LHS (a – b)2 2cos2\frac{\mathrm{C}}{2} + (a + b)2 sin2\frac{\mathrm{C}}{2}
= (a2 + b2 – 2ab) cos2\frac{\mathrm{C}}{2} + (a2 + b2 + 2ab) sin\frac{\mathrm{C}}{2}2
= (a2 + b2) cos2\frac{\mathrm{C}}{2} – 2ab cos2\frac{\mathrm{C}}{2} + (a2 + b2) sin2\frac{\mathrm{C}}{2} + 2ab sin2\frac{\mathrm{C}}{2}
= (a2 + b2) (cos2\frac{\mathrm{C}}{2} + sin2\frac{\mathrm{C}}{2}) – 2ab(cos2\frac{\mathrm{C}}{2} – sin2\frac{\mathrm{C}}{2})
= a2 + b2 – 2ab cos C
= c2 = RHS.

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 8.
In ∆ABC if cosA = sin B – cos C then show that it is a right angled triangle.
Solution:
cos A= sin B – cos C
∴ cos A + cos C = sin B
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 15
∴ A – C = B
∴ A = B + C
∴ A + B + C = 180° gives
A + A = 180°
∴ 2A = 180 ∴ A = 90°
∴ ∆ ABC is a rightangled triangle.

Question 9.
If \frac{\sin A}{\sin C}=\frac{\sin (A-B)}{\sin (B-C)} then show that a2, b2, c2, are in A.P.
Solution:
By sine rule,
\frac{\sin \mathrm{A}}{a} = \frac{\sin \mathrm{B}}{b} = \frac{\sin \mathrm{C}}{c} = k
∴ sin A = ka, sin B = kb,sin C = kc
Now, \frac{\sin A}{\sin C}=\frac{\sin (A-B)}{\sin (B-C)}
∴ sinA∙sin(B – C) = sinC∙sin(A -B)
∴ sin [π – (B + C)] ∙ sin (B – C)
= sin [π – (A + B)]∙sin (A – B) … [∵ A + B + C = π]
∴ sin(B + C) ∙ sin(B – C) = sin (A + B) ∙ sin (A – B)
∴ sin2B – sin2C = sin2A – sin2B
∴ 2 sin2B = sin2A + sin2C
∴ 2k2b2 = k2a2 + k2c2
∴ 2b2 = a2 + c2
Hence, a2, b2, c2 are in A.P.

Question 10.
Solve the triangle in which a = (\sqrt {3} + 1), b = (\sqrt {3} – 1) and ∠C = 60°.
Solution:
Given : a = \sqrt {3} + 1, b = \sqrt {3} – 1 and ∠C = 60°.
By cosine rule,
c2 = a2 + b2 – 2ab cos C
= (\sqrt {3} + 1)2 + (\sqrt {3} – 1)2 – 2(\sqrt {3} + 1)(\sqrt {3} – 1)cos60°
= 3 + 1 + 2\sqrt {3} + 3+ 1 – 2\sqrt {3} – 2(3 – 1)\left(\frac{1}{2}\right)
= 8 – 2 = 6
∴ c = \sqrt {6} …[∵ c > 0)
By sine rule,
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 16
∴ sin A = sin 60° cos 45° + cos 60° sin 45°
and sin B = sin 60° cos 45° – cos 60° sin 45°
∴ sin A = sin (60° + 45°) – sin 105°
and sin B = sin (60° – 45°) = sin 15°
∴ A = 105° and B = 15°
Hence, A = 105°, B 15° and C = \sqrt {6} units.

Question 11.
In ∆ABC prove the following :
(i) a sin A – b sin B = c sin (A – B)
Solution:
By sine rule,
\frac{a}{\sin \mathrm{A}} = \frac{b}{\sin \mathrm{B}} = \frac{c}{\sin \mathrm{C}} = k
∴ a = ksinA, b = ksinB, c = ksinC,
LHS = a sin A – b sinB
= ksinA∙sinA – ksinB∙sinB
= k (sin2A – sin2B)
= k (sin A + sin B)(sin A – sin B)
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 17
= k × sin (A + B) × sin (A – B)
= ksin(π – C)∙sin(A – B) … [∵ A + B + C = π]
= k sinC∙sin (A – B)
= c sin (A – B) = RHS.

(ii) \frac{c-b \cos A}{b-c \cos A}=\frac{\cos B}{\cos C}.
Solution:
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 18

(iii) a2 sin (B – C) = (b2 – c2) sinA
Solution:
By sine rule,
\frac{a}{\sin \mathrm{A}} = \frac{b}{\sin \mathrm{B}} = \frac{c}{\sin \mathrm{C}} = k
∴ a = ksinA, b = ksinB, c = ksinC
RHS = (b2 – c2) sin A
= (k2sin2B – k2sin2C)sin A
= k2(sin2B – sin2C) sin A
= k2(sin B + sin C)(sin B – sin C) sin A
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 19
= k2 × sin (B + C) × sin (B – C) × sin A
= k2∙sin(π – A)∙sin(B – C)∙sinA … [∵ A + B + C = π]
= k2sin A∙sin (B – C)∙sin A
= (k sin A)2∙sin (B – C)
= a2sin (B – C) = LHS.

(iv) ac cos B – bc cos A = (a2 – b2).
Solution:
LHS = ac cos B – bc cos A
= ac\left(\frac{c^{2}+a^{2}-b^{2}}{2 c a}\right) – bc\left(\frac{b^{2}+c^{2}-a^{2}}{2 b c}\right)
=\frac{1}{2}(c2 + a2 – b2) – \frac{1}{2}(b2 + c2 – a2)
= \frac{1}{2}(c2 + a2 – b2 – b2 – c2 + a2)
= \frac{1}{2}(2a2 – 2b2) = a2 – b2 = RHS.

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

(v) \frac{\cos A}{a}+\frac{\cos B}{b}+\frac{\cos C}{c}=\frac{a^{2}+b^{2}+c^{2}}{2 a b c} .
Solution:
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 20
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 21

(vi) \frac{\cos 2 \mathrm{~A}}{a^{2}}-\frac{\cos 2 \mathrm{~B}}{b^{2}}=\frac{1}{a^{2}}-\frac{1}{b^{2}}.
Solution:
By sine rule,
\frac{\sin \mathrm{A}}{a}=\frac{\sin \mathrm{B}}{b}
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 22

(vii) \frac{b-c}{a}=\frac{\tan \frac{B}{2}-\tan \frac{C}{2}}{\tan \frac{B}{2}+\tan \frac{C}{2}}
Solution:
By sine rule,
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 23
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 24
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 25
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 26
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 27

Question 12.
In ∆ABC if a2, b2, c2, are in A.P. then cot\frac{A}{2}, cot\frac{B}{2}, cot\frac{C}{2} are also in A.P.
Question is modified
In ∆ABC if a, b, c, are in A.P. then cot\frac{A}{2}, cot\frac{B}{2}, cot\frac{C}{2} are also in A.P.
Solution:
a, b, c, are in A.P.
∴ 2b = a + c …(1)
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 28
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 29
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 30
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 31

Question 13.
In ∆ABC if ∠C = 90º then prove that sin(A – B) = \frac{a^{2}-b^{2}}{a^{2}+b^{2}}
Solution:
In ∆ABC, if ∠C = 90º
∴ c2 = a2 + b2 …(1)
By sine rule,
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 32
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 33

Question 14.
In ∆ABC if \frac{\cos A}{a}=\frac{\cos B}{b}, then show that it is an isosceles triangle.
Solution:
Given : \frac{\cos A}{a}=\frac{\cos B}{b} ….(1)
By sine rule,
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 34
∴ sin A cos B = cos A sinB
∴ sinA cosB – cosA sinB = 0
∴ sin (A – B) = 0 = sin0
∴ A – B = 0 ∴ A = B
∴ the triangle is an isosceles triangle.

Question 15.
In ∆ABC if sin2A + sin2B = sin2C then prove that the triangle is a right angled triangle.
Question is modified
In ∆ABC if sin2A + sin2B = sin2C then show that the triangle is a right angled triangle.
Solution:
By sine rule,
\frac{\sin \mathrm{A}}{a} = \frac{\sin \mathrm{B}}{b} = \frac{\sin \mathrm{C}}{c} = k
∴ sin A = ka, sinB = kb, sin C = kc
∴ sin2A + sin2B = sin2C
∴ k2a2 + k2b2 = k2c2
∴ a2 + b2 = c2
∴ ∆ABC is a rightangled triangle, rightangled at C.

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 16.
In ∆ABC prove that a2(cos2B – cos2C) + b2(cos2C – cos2A) + c2(cos2A – cos2B) = 0.
Solution:
By sine rule,
\frac{a}{\sin \mathrm{A}} = \frac{b}{\sin \mathrm{B}} = \frac{c}{\sin \mathrm{C}} = k
LHS = a2(cos2B – cos2C) + b2( cos2C – cos2A) + c2(cos2A – cos2B)
= k2sin2A [(1 – sin2B) – (1 – sin2C)] + k2sin2B [(1 – sin2C) – (1 – sin2A)] + k2sin2C[(1 – sin2A) – (1 – sin2B)]
= k2sin2A (sin2C – sin2B) + k2sin2B(sin2A – sin2C) + k2sin2C (sin2B – sin2A)
= k2(sin2A sin2C – sin2Asin2B + sin2A sin2B – sin2B sin2C + sin2B sin2C – sin2A sin2C)
= k2(0) = 0 = RHS.

Question 17.
With usual notations show that (c2 – a2 + b2) tan A = (a2 – b2 + c2) tan B = (b2 – c2 + a2) tan C.
Solution:
By sine rule,
\frac{a}{\sin A} = \frac{b}{\sin B} = \frac{c}{\sin C} = k
∴ a = fksinA, b = ksinB, c = ksinC
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 35
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 36
From (1), (2) and (3), we get
(c2 – a2 + b2) tan A = (a2 – b2 + c2) tan B
= (b2 – c2 + a2) tan C.

Question 18.
In ∆ABC, if a cos2\frac{C}{2} + c cos2\frac{A}{2} = \frac{3 b}{2}, then prove that a , b ,c are in A.P.
Solution:
a cos2\frac{C}{2} + c cos2\frac{A}{2} = \frac{3 b}{2}
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 37
∴ a + c + b = 3b …[∵ a cos C + c cos A = b]
∴ a + c = 2b
Hence, a, b, c are in A.P.

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 19.
Show that 2 sin-1\left(\frac{3}{5}\right) = tan-1\left(\frac{24}{7}\right).
Solution:
Let sin2\left(\frac{3}{5}\right) = x.
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 38
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 39
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 40
∴ tan-1\left(\frac{24}{7}\right) = RHS

Question 20.
Show that tan-1\left(\frac{1}{5}\right) + tan-1\left(\frac{1}{7}\right) + tan-1\left(\frac{1}{3}\right) + tan-1\left(\frac{1}{8}\right) = \frac{\pi}{4}.
Solution:
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 41
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 42

Question 21.
Prove that tan-1\sqrt {x} = \frac{1}{2} cos-1\left(\frac{1-x}{1+x}\right), if x ∈ [0, 1].
Solution:
Let tan-1\sqrt {x} = y
∴ tan y = \sqrt {x} ∴ x = tan2y
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 43

Question 22.
Show that \frac{9 \pi}{8}-\frac{9}{4} sin-1\frac{1}{3} = \frac{9}{4} sin-1\frac{2 \sqrt{2}}{3}.
Question is modified
Show that \frac{9 \pi}{8}-\frac{9}{4} sin-1\left(\frac{1}{3}\right) = \frac{9}{4} sin-1\left(\frac{2 \sqrt{2}}{3}\right).
Solution:
We have to show that
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 44
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 45

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 23.
Show that
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 46
Solution:
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 47
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 48
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 49

Question 24.
If sin(sin-1\frac{1}{5} + cos-1x) = 1, then find the value of x.
Solution:
sin(sin-1\frac{1}{5} = 1
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 50

Question 25.
If tan-1\left(\frac{x-1}{x-2}\right) + tan-1\left(\frac{x+1}{x+2}\right) = \frac{\pi}{4} then find the value of x.
Solution:
tan-1\left(\frac{x-1}{x-2}\right) + tan-1\left(\frac{x+1}{x+2}\right) = \frac{\pi}{4}
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 51
∴ x = ±\frac{1}{\sqrt{2}}.

Question 26.
If 2 tan-1(cos x ) = tan-1(cosec x) then find the value of x.
Solution:
2 tan-1(cos x ) = tan-1(cosec x)
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 52

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 27.
Solve: tan-1\left(\frac{1-x}{1+x}\right) = \frac{1}{2}(tan-1x), for x > 0.
Solution:
tan-1\left(\frac{1-x}{1+x}\right) = \frac{1}{2}(tan-1x)
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 53
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 54

Question 28.
If sin-1(1 – x) – 2sin-1x = \frac{\pi}{2}, then find the value of x.
Solution:
sin-1(1 – x) – 2sin-1x = \frac{\pi}{2}
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 55
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 56

Question 29.
If tan-12x + tan-13x = \frac{\pi}{4}, then find the value of x.
Question is modified
If tan-12x + tan-13x = \frac{\pi}{2}, then find the value of x.
Solution:
tan-12x + tan-13x = \frac{\pi}{4}
∴ tan-1\left(\frac{2 x+3 x}{1-2 x \times 3 x}\right) = tan\frac{\pi}{4}, where 2x > 0, 3x > 0
\frac{5 x}{1-6 x^{2}} = tan\frac{\pi}{4} = 1
∴ 5x = 1 – 6x2
∴ 6x2 + 5x – 1 = 0
∴ 6x2 + 6x – x – 1 = 0
∴ 6x(x +1) – 1(x + 1) = 0
∴ (x + 1)(6x – 1) = 0
∴ x = -1 or x = \frac{1}{6}
But x > 0 ∴ x ≠ -1
Hence, x = \frac{1}{6}

Question 30.
Show that tan-1\frac{1}{2} – tan-1\frac{1}{4} = tan-1\frac{2}{9}.
Solution:
LHS = tan-1\frac{1}{2} – tan-1\frac{1}{4}
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 57

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 31.
Show that cot-1\frac{1}{3} – tan-1\frac{1}{3} = cot-1\frac{3}{4}.
Solution:
LHS = cot-1\frac{1}{3} – tan-1\frac{1}{3}
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 58

Question 32.
Show that tan-1\frac{1}{2} = \frac{1}{3} tan-1\frac{11}{2}.
Solution:
We have to show that
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 59
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 60

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 33.
Show that cos-1\frac{\sqrt{3}}{2} + 2sin-1\frac{\sqrt{3}}{2} = \frac{5 \pi}{6}
Solution:
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 61

Question 34.
Show that 2cot-1\frac{3}{2} + sec-1\frac{13}{12} = \frac{\pi}{2}
Solution:
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 62
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 63
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 64

Question 35.
Prove the following :
(i) cos-1 x = tan-1\frac{\sqrt{1-x^{2}}}{x}, if x < 0.
Question is modified
cos-1 x = tan-1\left(\frac{\sqrt{1-x^{2}}}{x}\right), if x > 0.
Solution:
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 65

(ii) cos-1 x = π + tan-1\frac{\sqrt{1-x^{2}}}{x}, if x < 0.
Solution:
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 66
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 67

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 36.
If |x| < 1 , then prove that 2tan-1 x = tan-1\frac{2 x}{1-x^{2}} = sin-1\frac{2 x}{1+x^{2}} = cos-1\frac{1-x^{2}}{1+x^{2}}
Question is modified
If |x| < 1 , then prove that 2tan-1 x = tan-1\left(\frac{2 x}{1-x^{2}}\right) = sin-1\left(\frac{2 x}{1+x^{2}}\right) = cos-1\left(\frac{1-x^{2}}{1+x^{2}}\right)
Solution:
Let tan-1x = y
Then, x = tany
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 68
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 69

Question 37.
If x, y, z, are positive then prove that tan-1\frac{x-y}{1+x y} + tan-1\frac{y-z}{1+y z} + tan-1\frac{z-x}{1+z x} = 0
Solution:
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 70

Question 38.
If tan-1 x + tan-1 y + tan-1 z = \frac{\pi}{2} then, show that xy + yz + zx = 1
Solution:
tan-1 x + tan-1 y + tan-1 z = \frac{\pi}{2}
Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 71
∴ 1 – xy – yz – zx = 0
∴ xy + yz + zx = 1.

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 1 Mathematical Logic Ex 1.1

Question 39.
If cos-1 x + cos-1 y + cos-1 z = π then show that x2 + y2 + z2 + 2xyz = 1.
Solution:
0 ≤ cos-1x ≤ π and
cos-1x + cos-1y+ cos-1z = 3π
∴ cos-1x = π, cos-1y = π and cos-1z = π
∴ x = y = z = cosπ = -1
∴ x2 + y2 + z2 + 2xyz
= (-1)2 + (-1)2 + (-1)2 + 2(-1)(-1)(-1)
= 1 + 1 + 1 – 2
= 3 – 2 = 1.

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 72

Maharashtra Board 12th Maths Solutions Chapter 3 Trigonometric Functions Miscellaneous Exercise 3 73